SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA"

Transkript

1 Stavba: II/183 průtah Horušany oprava krytu Stupeň PD: projektová dokumentace pro ohlášení stavby (PDOS) Investor: Krajská správa a údržba silnic Plzeňského kraje Škroupova 18, Plzeň Projektant: Boula IPK s.r.o., inženýrská projektová kancelář dopravní stavby SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 1 Identifikační údaje Identifikační údaje stavby: II/183 průtah Horušany oprava krytu projektová dokumentace pro ohlášení stavby (PDOS) Plzeňský kraj dopravní stavitelství liniová stavba katastrální území Horušany Identifikační údaje investora: Krajská správa a údržba silnic Plzeňského kraje Škroupova 18, Plzeň Identifikační údaje projektanta: Boula IPK s.r.o., inženýrská projektová kancelář dopravní stavby Čermákova 60a/467, Plzeň IČ: , autorizace ČKAIT DIČ: CZ Dodavatel: bude určen výběrovým řízením Strana 1 (celkem 6)

2 1. Úvodem: Předmětem výše uvedené stavby je oprava silnice II/183 v obci Horušany. Úsek opravy je v celkové délce 507,97 m. Návrh řešení vycházel z požadavku investora stavby Plzeňského kraje, v zastoupení Krajskou správou a údržbou silnic se sídlem v Plzni, Škroupova ulice Výchozí podklady: Podkladem pro zpracování dokumentace pro ohlášení stavby byla objednávka od investora a následný výběr staveniště. Následně projektant zajistil situační a výškopisné zaměření předmětného úseku firmou Žák, geodetické práce a vyjádření správců inž. sítí. 3. Členění stavby na objekty: Jedná se o jeden technologický celek a to oprava krytu komunikace. 4. Vytýčení stavby: Osa vozovky je ponechána ve stávající poloze a oprava komunikace je provedena ve stávajících šířkových parametrech. V upravovaném úseku je průměrná šířka komunikace od 6,50 m do 7,00 m. V přiložených výškopisných situacích je vytýčena osa komunikace se zafixovanými vrcholovými body směrových oblouků, určených v souřadnicovém systému. 5. Směrové řešení: Směrové řešení vychází z původního záměru správce komunikace tak, že byla provedena pouze obnova stávajícího živičného krytu, tzn. že byla dodržena stávající osa komunikace a velikosti stávajících směrových poloměrů se zachováním dané šířky vozovky. Detailně je vše dostatečně patrno z přiložených výkresů projektové dokumentace a to situace v měřítku 1:250, vzorového příčného řezu 1:50 a příčných řezů 1: Spádové poměry: Návrh výškového uspořádání komunikace je dán niveletou stávající vozovky, kde se předpokládá, že niveleta zůstane zachována s maximálním navýšením o nové konstrukční vrstvy, tzn. zvýšení o max. 3,0 cm. Projektant měl v patrnosti, aby byl zachován plynulý odtok srážkových vod s povrchu vozovky. Strana 2 (celkem 6)

3 7. Vzorový příčný řez: S ohledem na silně narušený stav komunikace zadal projektant u Silniční inženýrské společnosti s.r.o. se sídlem Žižkova 54, Plzeň požadavek o posouzení stavu vozovky a návrh její opravy. Na základě vyhodnocení a navrženého postupu bude provedena oprava stávajícího krytu vozovky v šířce 6,50 7,00 m. Odfrézování stávajícího živičného krytu bude provedeno v prům.tl. 6 cm. Investor s projektantem a zhotovitelem stavby provedou prohlídku trasy a určí narušená místa odkrytého podloží a trhliny a spáry v ložné vrstvě. Narušené podloží bude cca ve 20 % celkové plochy odtěženo a nahrazeno mechanicky zpevněným kamenivem v prům. tl. 15 cm. Praskliny a trhliny budou zality a opraveny výztužnou geotextilií GLAS-GRID 8550 v šířce 1,5 m. Předpokládaná plocha je 300 m 2. Dále bude proveden spojovací postřik PS-EP ČSN ,45 kg/m 2, asfaltový beton pro ložní vrstvy (ACL 16 S PMB 45/80-50 ČSN EN ) v prům. tl. 5 cm a asfaltový beton pro obrusné vrstvy (ACO 11 S PMB 45/80-50 ČSN EN ) v tl. 4 cm. Mezi těmito vrstvami bude proveden spojovací postřik PS-EP ČSN ,30 kg/m 2. Současně s úpravou komunikace budou provedeny nezbytné sjezdy a vjezdy na přilehlé pozemky. Vozovka bude dostrojena oboustrannými vodícími proužky V 4 š. 0,125 m. V prostoru křižovatek bude vodící čára V 2b přerušovaná 1,5 x 1,5 m v š. 0,125 m. Jízdní pruhy budou odděleny od začátku do konce úpravy střední dělící čarou V 1a 0,125 v celé délce úpravy. V km 0,165 bude v pravém jízdním pruhu ve směru staničení vyznačena ve vozovce autobusová zastávka V 11a. Vodorovné značení je provedeno nátěrovou technikou dvousložkovou barvou. Detailně je vše dostatečně patrno z přiložených výkresů a to situací v měřítku 1:250, vzorového příčného řezu 1:50 a příčné řezy 1: Odvodnění: Odtok srážkových vod bude zachován ve stávajícím rozsahu i způsobu provedení. Poklopy stávajících vpustí a kanalizačních šachet budou výškově upraveny. 9. Nakládání s odpady Při realizaci stavebních prací budou v nutném rozsahu demontovány (odstraněny) stávající konstrukce kamenné rovnaniny a provedeny zemní práce. Zemina bude použita částečně zpět do stavby nebo odvezena na skládku. Odpad z prováděných demoličních prací je zatříděn dle katalogu odpadů (vyhláška Ministerstva životního prostředí č. 381/2001 Sb. Katalog. S odpadem bude nakládáno dle zákona č. 185/2001 Sb. Všechny odpady jsou skupiny stavební a demoliční odpad, jedná se o odpady: - podskupina Strana 3 (celkem 6)

4 zemina a kamení neuvedené pod.č podskupina Směsné stavební a demoliční odpady neuvedené pod č , 09 02, kód druhu odpadu asfalt (výrobky z asfaltu) s obsahem dehtu kat. N (odstranění živičných krytů a podkladů), bude odvezen do stavebního dvora SÚS Přeštice do 10 km. Stavební odpad bude odvezen na skládku Vysoká do 20 km. Stavba po své realizaci nepředstavuje negativní změnu z hlediska ochrany životního prostředí (prašnost, emise, hlučnost). Z hlediska havarijních a likvidace závadných látek: strojní mechanismy musí mít hydraulické soustavy a palivové nádrže v řádném stavu, aby nedošlo ke kontaminaci půdy a vodního toku ropnými produkty. Pro skladování a přepravu olejů jsou dle ČSN určeny druhy obalů. V prostorách stavby je zákaz mytí vozidel, výkopových mechanismů a agregátů chemickými rozpouštědly. Dodavatel stavebních prací je povinen seznámit pracovníky své organizace, přicházející na stavbě do styku s ropnými látkami a oleji, s opatřeními uvedenými v této zprávě. Při úniku ropných produktů do terénu při stavebních pracích je nutné zabránit dalšímu šíření, rozlitý materiál zachytit a zlikvidovat. - zastavení úniku zamezit utěsněním otvoru, trhlin, uzavření ventilů, zachycování kapaliny do nádob, vyčerpání kapaliny z hav. prostředku. - lokalizace úniku zastavit rozlévání vyteklé kapaliny zřizováním hrázek, v případě velkého rozsahu přivolat profesionální Hasičský záchranný sbor. - Odstranění uniklých RPL uniklé látky soustředit do jímek a odčerpat. Sanace zasaženého území se provádí rozsypáním materiálu sajícího RPL, kontaminovaný materiál odveze zhotovitel stavby k ekologické likvidaci. 10. Inženýrské sítě Stavba respektuje stávající veřejné a občanské vybavení území. Inženýrské sítě nebudou navrženými pracemi dotčeny. Upozorňujeme, že je nezbytně nutné, aby před zahájením stavebních prací předložil investor aktualizovaná vyjádření všech správců všech inženýrských sítí, které se v daném prostoru nacházejí. V příloze E-1 (Doklady) jsou doloženy zákresy stávajících inž. sítí, které se v trase nacházejí. Předložené výkresy projektové dokumentace neslouží jako vytyčovací výkres a před zahájením prací je bezpodmínečně nutné požádat příslušné správce o vytýčení sítí na místě samém. Zemní práce v blízkosti podzemního vedení je nutno konat ručně s ohledem na příslušná nařízení a normy za stálého odborného dozoru příslušného správce inž. sítí. Strana 4 (celkem 6)

5 11. Dopravní značení a) vodorovné dopravní značení: V celé délce úpravy bude provedena oboustranná vodící čára plná V 4 v š. 0,125 m. V prostoru křižovatek bude vodící čára V 2b přerušovaná 1,5 x 1,5 m v š. 0,25 m. Jízdní pruhy budou odděleny od začátku do konce úpravy střední dělící čarou V 1a 0,125 v celé délce úpravy. V km 0,165 bude v pravém jízdním pruhu ve směru staničení vyznačena ve vozovce autobusová zastávka V 11a. Vodorovné dopravní značení bude provedeno nátěrovou technikou dvousložkovou bílou barvou. Druh materiálu bude upřesněn v průběhu realizace. b) svislé dopravní značení: V celém rozsahu upravované komunikace bude ponecháno stávající dopravní značení. 12. Dopravní opatření Stavba bude prováděna za provozu po polovinách podle Technických podmínek č.66, Zásady pro označování pracovních míst na pozemních komunikacích II.vydání, schema B/25.1 Operativní pracovní místo na vozovce (součást přílohy E.1 Doklady). 13. Ochrana životního prostředí: Z hlediska životního prostředí platí Zákon č. 17/92 o životním prostředí. Na podkladě Zákona č. 100/2001 Sb. O posuzování vlivu na životní prostředí není nutno zpracovávat posouzení z hlediska životního prostředí. Opravou komunikace nebude negativně dotčen vliv na obyvatelstvo a životní prostředí. Naopak se vliv na životní prostředí přilehlých obcí výrazně zlepší. Při výstavbě je nutné zachovávat stávající ekosystémy, případně vzrostlé stromoví, umístěné podél staveniště. 14. Zábor pozemků: Staveniště se nachází v katastrálním území obce Horušany na pozemcích, jejichž vlastníkem je Plzeňský kraj, zastoupený KSÚS Plzeňského kraje. Hospodaření s majetkem kraje náleží Správě a údržbě silnic se sídlem ve Starém Plzenci. Doklady o vlastnictví doloží investor. Strana 5 (celkem 6)

6 15. Bezpečnost a ochrana zdraví pracujících: Při provádění všech prací je nutno dodržovat všechny zásady bezpečnosti práce a ochrany zdraví pracujících a to konkrétně: - Zákoník práce v novelizované podobě z roku Vyhlášku č. 43 z Stavební zákon č. 50/76 Sb. ve znění zákona č. 103/90 Sb. a zákona č. 262/92 Sb. - Vyhláška ČÚBP a ČBÚ o bezpečnosti práce a technických zařízení při stavebních prací č. 324/1990 Před zahájením stavebních prací je nutno vyzvat všechny správce inž. sítí, které se nacházejí v zájmovém území, aby svá vedení přímo na místě vytýčili. Výkopové práce v blízkosti inž. sítí musí být konány ručně za stálého dozoru příslušného správce. Všichni pracovníci musí být instruováni o příslušných bezpečnostních předpisech před zahájením i v průběhu stavby. Veškeré okolnosti, které by směřovaly k ohrožení pracovníků i postupu stavby, je nutno ihned konzultovat s projektantem a stavebním dozorem stavby. 16. Závěr: Závěrem ještě jednou upozorňujeme na dodržování zásad bezpečnosti práce a ochrany pracujících během celé výstavby a na bezpodmínečnou nutnost vytýčení trasy všech inž. sítí jejich správci ještě před zahájením stavebních prací. Projekt organizace výstavby je součástí přílohy E-1 ZOV. Časový harmonogram pro jednoduchost stavby není určen. Realizace stavby se předpokládá v roce V Plzni, říjen 2010 Zapsal: B o u l a Libor Strana 6 (celkem 6)