Technologické zpracování KOŽEŠIN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Technologické zpracování KOŽEŠIN"

Transkript

1 Technologické zpracování KOŽEŠIN

2 Kožišník Kdo to je a co dělá? Úkolem kožišníka jsou odborné práce při zušlechťování kožešin (ze vzácných, ušlechtilých, divokých i plemenných zvířat) a zhotovování konfekčních výrobků (plášťů, palet, čepic, límců, vest, podšívek, rukavic, ledvinových pásů apod.). Co je náplní jeho práce? Pracovními činnostmi jsou: třídění kožešin a jejich příprava do výrobních svazků přibarvování srsti a podbarvování jednotlivých kožešin nebo kožešinových výrobků rozkreslování kožešinových výrobků žehlení jednotlivých kožešinových dílů krájení a sesazování kožešin do kožešinových výrobků ruční šití kožešinových vložek do jiných výrobků (např. do potahů) komplexní kožešnické práce při zhotovování prvotních modelů kožešinových plášťů a palet z ušlechtilých kožešin kontrola hotových kožešinových výrobků a jejich příp. úpravy údržba a seřizování používaných strojů a zařízení. V jakém pracuje prostředí? Povolání je vykonáváno v kožešnických dílnách a provozech, popř. i v domácnosti. Je třeba počítat s určitou hlučností. S čím pracuje? Pracovními prostředky jsou např. šicí, střihací, sekací, řezací, knoflíkovací, žehlící stroje a zařízení, sušárny, napínací pistole, jehly, kleště, hřebeny, měřidla, pinzety. Jaký by měl být a co by měl znát? Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je vyučení, zručnost, estetické cítění, vynalézavost, prostorová představivost, trpělivost, přesnost, dobrý zrak. Nevhodné pro občany s těžšími vadami horních končetin s poruchou jemné motoriky prstů, s vadami páteře, nemocemi kožními, zvláště alergického původu, epilepsií a jinými záchvatovými stavy, s poruchami barvocitu.

3 Kožešnická technologie

4 Kožišník zpracování kůží, kožešin a usní

5 Technologické zpracování kožešin Technologické zpracování kožešin je zcela odlišné od zpracování textilních materiálů. Rozdílnost technologie je způsobena použitým materiálem, jelikož každá kožešina je v podstatě originál. Dále se pak ve zpracování kožešin vyskytují zcela specifické operace. V kožešnické výrobě se při práci používají speciální nástroje kožešnické nářadí, které je pro technologické zpracování nutností. Kožešník používá při práci nástroje: kožešnické nůže obr. 1, Kožešnický brousek, kožešnický hřeben obr. 1, napínací kožešnické kleště obr. 2, odpínač hřebíků obr. 3, napínací pistole, odpínač spon, vyrovnávač, nůžky, bodec, pinzetu, šicí potřeby a různé další pomocné náčiní. Na sešívání kožešin se používá: speciální kožešnický stroj, kožešnický stroj tužící, základní jednojehlový sešívací stroj. Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3

6 Kožešnický šicí stroj (obr. 4) Strojní jehla Pro kožešnické zpracování jsou nejvhodnější jehly: od 100 do 200 čísla metrického. Hrot jehly může být různého tvaru. Pro šití kožešin se požívají hroty: kulaté, oštěpové, tříhranné a čtyřhranné. Obr. 4 Vlastní šití Jednou z rozhodujících podmínek kvalitního šití je dobrá jakost a správná volba tloušťky nití. Kožešnický šicí stroj má dvě posuvná kolečka přední a zadní obr. 4, mezi která se vkládají kožešiny při jejich sešívání. Kolečka jsou ovládána dvěma pedály.

7 Třídění kožešin na výrobky Třídění kožešin na konkrétní výrobek (obr. 5) Třídič musí na základě velikosti střihu a kožešin vypočítat potřebné množství kožešin. Pří třídění se seřazují kožešiny vedle sebe i nad sebe tak, aby po sesazení a sešití tvořili sladěný celek, to znamená, že na výrobku nesmějí být patrny zjevné rozdíly. Z hlediska barevných odstínů se seřazují kožešiny tak, aby byly postupně od nejtmavších odstínů k odstínům světlejším. Dále se pak kožešiny třídí a rozmísťují podle jakosti, vzhledu a celkového charakteru na ty části výrobku, které zvýrazňují charakter kožešiny. Kožešinový plášť Kožešiny vzhledově nejlepší se využijí na zadní díl pláště, vrchní límec, fazony a vrchní rukávy. Následně na pravý přední díl a pak na levý přední díl Nakonec do míst méně viditelných, jako jsou podpažní části, spodní rukávy a spodní límec. Při třídění podšívek vzhledově nejlepší kožešiny se využijí na přední díly a zbylé na ostatní části. Kožešiny se mohou zpracovávat do výrobku v různých polohách: Po směru srsti, proti směru srsti, příčně a v různých kombinacích. Při třídění je nutné posuzovat kožešiny právě v takových polohách, v jakých budou do výrobku zpracovány. Rozměrové velké kožešiny se při třídění zavěšují na svisle sklopenou desku. Kožešiny malé se třídí na pracovním stole, ale v některých případech je nutné stát výše, aby se kožešiny méně leskly a snadněji se rozeznávala barva.

8 Třídění kožešin na výrobky Obr. 5

9 Vady na kožešinách Za vady na kožešinách se považují: všechny díry v řemeni kožešin, holá místa v srsti kožešiny, které narušují vzhled kožešiny, praskliny líce řemene zvané břichy, dále jsou to takzvané podrosty, místa velmi řídce porostlá nízkou srstí, může to být také postříhaná nebo zaplstěná srst. Některé tyto vady vznikají za života zvířete nebo při jeho lovu a usmrcení. Mnohé vady by mohly vzniknout nesprávným ošetřením surové kožky a jejím dalším zpracováním. Některé kožešiny reagují na dopadající sluneční paprsky, popř. reagují na vodu nebo vlhké prostředí. Ve výrobním procesu je nutno dbát na to, aby kožešiny neležely na místě, kam svítí slunce, aby se kožešiny nezastříkaly vodou ze strany srsti nebo nedošlo k provlažení řemene až po srst. Tím by vznikaly na srsti skvrny, které se už nedají odstranit. Dále je nutné ve výrobním procesu kožešiny chránit před zamaštěním olejem při šití a před zaprášením srsti křídovým práskem.

10 Vyhledávání a oprava výsprava vad na kožešinách Pro kožešnické označení vady je rozhodující tvar vady a hlavně její šířka. Zjišťování vady: kožešina se kontroluje od hlavy k zadku a to tak, abychom dohlédli až k řemeni ke kořínkům srsti Objeví-li se vada, příslušné místo se označí tak, že se kožešnickým nožem prořízne řemen ze strany srsti. Velikost a tvar proříznutí jsou dány tvarem, velikostí vady a způsobem následné výspravy. Následuje rozhodnutí o způsobu výspravy, v úvahu se bere druh zpracované kožešiny. Zpracovávanou kožešinu musíme dobře znát a vědět, kde jsou např. hranice stránek, kříže hřbetu a další výškové nebo barevné rozdíly srsti. Podle nich se pak zvolí správný způsob výspravy.

11 Výsprava vad na kožešinách Oprava malých vad na kožešinách za použití sbíhavých řezů obr. 8 Oprava vady za použití náhradního kousku kožešiny Oprava vad v kožešinách jazykovými řezy obr. 9 obr. 8 Jsou li kožešiny opraveny a jednotlivé řezy sešity, navlhčí se každá kožešina vodou o teplotě 20 C v řemeni tak, že se vtírá navlhčeným kartáčem do jejího řemene voda, až je řemen dostatečně vlhký a vláčný. Navlhčené kožešiny se poskládají vždy řemenem k sobě a po krátkém zaležení se kožešiny vyrovnají. Každá navlhčená kožešina se prsty nebo dlaní rozpracuje to znamená vytáhne do šířky. Švy vyspravené kožešiny se poklepou, vyrovnávají a ztenčují válečkovým vyrovnávačem. Po řádném vyspravení všech vad se pročesávají v srsti všechny švy, aby nezůstala zašitá srst. Následuje kontrola. obr. 9

12 Hotovení kožešnického polotovaru V kožešnictví je konstrukční členění základního střihu zcela odlišné, protože se nepracuje s plošnou textilií, ale s jednotlivými kožkami. Parametry kožešin a jejich specifické způsoby zpracování mají velký vliv na tvorbu dílů. Základní střih dílů oděvu bývá většinou větší než jedna kožešina a proto se musí sešívat dvě i více kožek k sobě. Zásadou pro vytváření kožešnického dílu je scelit jednotlivé kožky do co největší plochy. Obvykle se scelují kožky pro přední a zadní díly, ale je možné k trupové části přičlenit i část rukávovou. Nutností pro vytvoření konstrukčního řešení podle kožešnických zásad je znalost způsobu sešití kožešin.

13 Sešití sesazování kožešin Sešití kožešin má být, pokud to jde, neznatelné. Pokud to charakter srsti nebo vybarvení nedovoluje, snaží se kožešník sešitím získat pravidelné vzory, které esteticky ovlivňují vzhled výrobku. Je tedy nutné při šití kožešin používat některých druhů spojů a dodržovat předem dané kožešnické zásady. Při sešívání se používají již vytříděné a opravené kožešiny. Kožešiny musí mít stejný charakter (hustotu, výšku srsti vybavení) a přesně naznačené například hranice stránek a linie hřbetů. Sesazení podléhá tvaru podle umístění základního střihu, kde je třeba odlišit i směr vlasu. Druh vybraného spoje při sešívání kožešin je dán druhem kožešiny.

14 Sesazování kožešin do délky výrobku 1) celé kožešiny a) po vlase a proti vlasu (kožešiny jsou sešívány tak aby vlas šel rovně s pruhem kožešin) b) šikmo (diagonálně - v různých úhlech ostrosti) c) přes vlas (kožešiny jsou sešívány tak aby vlas šel kolmo k pruhu kožešin) d) nepravidelně 2) vypouštění - celé kožešiny jsou rozřezány a jednotlivé řezy jsou posouvány tak, aby se kožešina prodloužila na celou délku výrobku, kožešina se tímto zároveň zúží. 3) páskování přes vlas - celé kožešiny jsou rozřezány přes vlas a jednotlivé řezy jsou prokládány tak, aby se kožešina prodloužila na celou délku výrobku, prokládání se sešije. Jako materiál na prokládání se používá useň nebo jiná kožešina.

15 Sesazování kožešin do šířky výrobku 1) do rovných švů 2) do pravidelných tvarů 3) páskování po vlase - celé kožešiny jsou rozřezány přes vlas a jednotlivé řezy jsou prokládány tak, aby se kožešina prodloužila na celou délku výrobku, prokládání se sešije. Jako materiál na prokládání se používá useň nebo jiná kožešina. 4) páskování přes vlas i po vlase - jedná se o kombinované páskování, kdy se nejdříve kožešina páskuje přes vlas a poté i po vlase. Napínání celého výrobku - celý takto sešitý výrobek se napíná specielními hřebíky na napínací desku po předchozím namočení. Po vysušení se požadovaný tvar ořízne. Konečná úprava - spočívá ve vyčesávání, přitírání a úpravě hotového tvaru před dodělávkou. Takto kompletně kožešnicky zhotovený výrobek se zkompletuje a předává se k dalšímu zpracování.

16 Vypouštění a zapouštění kožešin Vypouštění kožešin je jejich prodlužování na úkor její šířky, při zachování linie hřbetů a stránek obr. 6. Vypouštění kožešin je náročná a složitá činnost. V nynější době se převážně používá speciálních vypouštěcích strojů. Provádí se v případech, kdy je třeba získat delší a užší plochu, než nám kožešina poskytuje. obr. 6 obr. 7 Zapouštění kožešin je opakem vypouštění, kdy se z delšího úzkého kusu kožešiny vytvoří kratší a širší kožešina, při zachování linie hřbetů a stránek obr. 7.

17 Základní spoje kožešin Spojuje-li se více kožešin nad sebe a vedle sebe, nepoužívají ve většině případů rovné švy, ale speciální švy, které jsou typické pro kožešinovou výrobu. Ukázky typů spojů: A. Příčné spoje Velké zoubky obr. 10. Jsou vhodné pro dlouhosrsté králičiny. Rozměry zoubku: 25 mm výška a 30 mm šířka. Tímto spojem se snaží kožešník dosáhnout nejméně znatelného spojení Malé zoubky obr. 11. Jsou vhodné pro stříhané králičiny. Rozměry zoubků: 10 mm výška a 18 mm šířka. Tohle spojení je téměř neznatelné. Zoubky pro persián obr. 12 Obr. 10 Obr. 11 Obr. 12 Jsou vhodné pro perské kožešiny. Nerovnoměrná šířka a výška zoubků.

18 Základní spoje kožešin B. Podélné spoje Zoubky tupé obr pro stříhané jehnětiny s nízkou i ostrou srstí Obr. 13 C. Spoje tvořené obloučky a vlnovkami Obloučky obr pro norkové králičiny šířka = vzdálenost barevných proužků, příčný spoj. Mělké vlnovky obr pro kožešiny s kudrnatou srstí a indické jehnětiny. Příční i podélný spoj. Obr. 14 Obr. 15 D. Speciální spoje Tyto spoje mají speciální tvar, který je charakteristický pro zpracovanou kožešinu. Spoje pro bizamové hřbety obr. 16 Spoj pro bizamové bříško obr. 17 Obr. 16 Obr. 17

19 Napínání a vlhčení polotovaru Napínání kožešnických polotovarů je významnou operací ve výrobním procesu kožešnické výroby. Kožešiny již sesazené podle střihů a jejich plošná velikost musí vždy být větší, než střihové šablony. Při napínání se ve výrobě ještě vyskytují určité zvláštní úkony, které jsou typické pro určité typy kožešin. Před napínáním musí výrobek podle potřeby méně, nebo více ze strany řemene navlhčit. K vlhčení se nejlépe hodí voda měkká a vlažná. Jedině kožešiny s mimořádně tuhým řemenem můžeme vlhčit tukovou emulzí. V sériové výrobě se k vlhčení kožešin používá speciální stůl. Je to kovový rám, který je vypletený silonovou šňůrou, velikost otvorů je 1,5 x 1,5 cm. Toto zařízení snižuje nebezpečí zvlhčení srsti vodou. Voda se nechá před napínáním v řemeni kožky asi 15 minut působit.

20 Obkreslení střihu a napínání kožešin Kožešnický polotovar se napíná podle předkreslených střihových šablon. Střih se překreslí přímo na desku stolu, anebo se deska stolu potáhne papírem, na který se střih překreslí. Střih se umísťuje tak, aby se napínaný kožešnický polotovar napínal vždy po směru srsti a směrem k pracovníkovi. U kožešin se odševky nevykrajují, ale pouze se rozkrojí středem a při napínání se rozkrojené místo přesně rozevře podle předkresleného střihu a upevní. Po napnutí vzniká odševek, který po sešití plní stejnou funkci, jako vystřižený odševek u textilních materiálů. V první fázi se tedy připevní okraj odševků podle střihu a následně se kožešnický polotovar postupně vytahuje a připevňuje podle předkresleného střihu za použití napínacích kleští a hřebíků. Nedílnou součástí při napínání je také vyrovnávaní švů, jelikož při napínání dochází k jistému pokřivení, které by po usušení bylo nežádoucí. V průmyslové výrobě se při napínání využívají napínací pistole, které vystřelují spony. Napínaní pomocí pistolí je mnohem rychlejší, ale nevýhodou je jednorázové použití spon.

21 Prokládání kožešin Nařezaná kožešina - prokládání Prokládaná kožešina Obr. 18 Obr. 19

22 Třídění a napínání kožešin Třídění před sešitím sesazením Napínání kožešnických polotovarů Obr. 20 Obr. 21

23 Značení a krájení spojů kožešin Značení zoubků pro nutrie Krájení kožešin do zoubků Obr. 22 Obr. 23

24 Spojovací proces Montáž výrobků se provádí na kožešnických strojích. Ukázka sešití po sešití sesazení a vykrojení

25 Sušení a odepínání napnutých kožešin a kožešinových polotovarů V průmyslové výrobě se výrobky suší v elektrických sušárnách o teplotě 30 C až 40 C. Napnuté a usušené polotovary musí před odepnutím zcela vychladnout, aby nedošlo k deformaci výrobku. Odepínaní se provádí buď pomocí kleští, nebo odpínačem. Nesmí dojít k roztržení řemene. Obr. 24

26 Obkreslení a obkrajování jednotlivých dílů podle střihu Obkreslení střihu jednotlivých dílů kožešnického výrobku Obkrojení jednotlivých dílů podle střihu návaznost švů po sešití, souměrnost barevností a kreseb kožešin Obkrajují se dokonale ostrým nožem. Při obkrajování se nesmí okraje kožešinových dílů vytáhnout.

27 Vyztužování kožešnických výrobků Oděvní díly kožešinových výrobků se vyztužují takto: všechny rovné okraje se zpevňují pomocí pevné samolepící nebo nelepící krajovky. (šířka krajovky je 8-12 mm). průramky a průkrčník se rovněž zpevňují krajovkou, lepí se do tvaru. okraje se nesmí vytáhnout, ani stáhnout části dílů, krajová podsádka a vrchní část rukávové hlavice se tuží netkanou textilií (tuženkou) našívanou tužícím strojem do límců se u pravých kožešin našívají leonské tkanice kožešnický drát s vetkanými kovovými nitěmi, které vyztuží límce. Na hotovém výrobku se pak dá modelovat přesně tvar límce.

28 Zpracování kožešinových velurů a oděvních usní Základním rozdílem je to, že se z jednotlivých kožešin vyřezávají, u usní vystřihávají, části dílů které se sešívají na upraveném krejčovském jednojehlovém stroji zpravidla s jehelním podáváním a s vázaným stehem. Jelikož se velurové kožešiny ani usně nesmí žehlit, používá se při potřebě jejich vyrovnání napínání, obdobné jako u kožešin. U velurových kožešin se v místech spojovacích švů jednotlivých částí dílů (používají, skoro výhradně, předšitý přeplátovaný šev s ozdobným prošitím) v různé míře, avšak jen v nezbytně nutném rozsahu, vystřihává (zpravidla vyholuje) vlas. U usní je možné ohyb naznačit rozrýhnutím. Pro usnadnění práce se jednotlivé díly pomocně nešpendlí, zcela výjimečně stehují, většinou se částečně spojují lepením. Vyžehlování a zažehlování skladů a záhybů se u velurových kožešin a usní nemůže použít, proto se používá v malé míře lepení. Švy se nerozžehlují, ale kladívkem vyklepávají. Ostatní postupy a hlavně technologie výroby je podobná krejčovské technologii.

29 Španělská jehnětina VELUR

30 Jehnětina VELUR

31 Kožešnický šicí stroj Obr. 25 Obr. 26

32 Šicí stroje pro šití kožešinových a kožených výrobků

33 Šicí stroje pro šití kožešinových a kožených výrobků

34 Jehly, používané pro šití výrobků z kožešin a kůže

35 Šicí stroje pro šití kožešinových a kožených výrobků

36 Šicí stroje pro šití kožešinových a kožených výrobků

37 Konečné práce Knoflíky a dírky U kožešnických výrobků se používají k zapínání výrobku kovové klipsny. Kožešina se nařízne v místě tzv. knoflíku a dírky. Na jedné straně se protáhne klipsna a na druhé straně očko a oba dva díly se ručně našijí na řemen kůže. Závěrečné úpravy Hotové kožešinové výrobky se urovnávají, kartáčují a jsou připraveny k expedici. U stříhaných kožešin se po vyčesání ještě přistřihuje srst. Kožešinové výrobky by neměly být vystaveny UV paprskům, ani uloženy v uzavřených místnostech bez výměny vzduchu (možnost množení molů).

38 Literatura: Steiner, J.: Šití a opravy kožešnických výrobků, SNTL, Praha 1985 Steiner, J.: Příprava kožešnických výrobků pro SOU, SNTL, Praha, 1986 Steiner, J.: Kožešnická technologie pro 1. Ročník SOU, SNTL, Praha, 1982 Pecháček, M.: Konstrukce střihů výrobků z kožešin, SNTL, Praha, 1984 Bejr, J., a kol. Kožešnické stroje A ZAŘÍZENÍ PRO sou, SNTL, Praha, 1984 Haviar, Š. a kol.: Textilní zbožíznalství. Kůže, usně, kožešiny. TUL v Liberci, Liberec, Antl, P: Zpracování přehledu druhů a typů jehel a jejich využití v oděvním, kožedělném a kožešnickém oboru s ekvivalenty v německém a anglickém jazyce, TUL v Liberci, BP, Liberec, 2011 www stránky kožešnictví v ČR: a&hs=cw6&hl=cs&rls=org.mozilla:cs:official&channel=s&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=x&ei=l5v8u- ONEaKH4gSRq4DoDg&sqi=2&ved=0CCkQsAQ&biw=1272&bih= a&hs=cw6&hl=cs&rls=org.mozilla:cs:official&channel=s&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=x&ei=l5v8u- ONEaKH4gSRq4DoDg&sqi=2&ved=0CCkQsAQ&biw=1272&bih=874#channel=s&hl=cs&q=velurov%C3%A9+ ko%c5%beichy&rls=org.mozilla:cs:official&tbm=isch a&hs=cw6&hl=cs&rls=org.mozilla:cs:official&channel=s&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=x&ei=l5v8u- ONEaKH4gSRq4DoDg&sqi=2&ved=0CCkQsAQ&biw=1272&bih=874#channel=s&hl=cs&q=ko%C5%BEe%C5 %A1iny+%C3%BAprava&rls=org.mozilla:cs:official&tbm=isch

Nauka o zpracování surovin V kožešnickém oboru jde o zpracování surových kožek V konfekční výrobě o zpracování vyčiněných a zušlechtěných kožešin

Nauka o zpracování surovin V kožešnickém oboru jde o zpracování surových kožek V konfekční výrobě o zpracování vyčiněných a zušlechtěných kožešin Úvod Nauka o zpracování surovin V kožešnickém oboru jde o zpracování surových kožek V konfekční výrobě o zpracování vyčiněných a zušlechtěných kožešin Zušlechtěné znamená: Vyčiněné kožešiny Obarvené Přibarvené

Více

Ing. EVA VELÍKOVÁ. Oděvní technologie III. pro učební obor Krejčí, Krejčová

Ing. EVA VELÍKOVÁ. Oděvní technologie III. pro učební obor Krejčí, Krejčová Ing. EVA VELÍKOVÁ Oděvní technologie III pro učební obor Krejčí, Krejčová PRAHA 2003 OBSAH 1 TECHNOLOGICKÝ POSTUP ZHOTOVOVÁNÍ KAPES TRUPOVÝCH PODŠITÝCH ODĚVŮ.................... 11 1.1 Druhy kapes...............................................

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám 52_INOVACE_ZBO2_6464HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: 6.

Více

manžeta PÁNSKÁ KOŠILE 4. Hotovení rukávových rozparků 4.1 Košilový rukávový rozparek s lištou ve švu, pro dvoudílný rukáv Příprava dílů:

manžeta PÁNSKÁ KOŠILE 4. Hotovení rukávových rozparků 4.1 Košilový rukávový rozparek s lištou ve švu, pro dvoudílný rukáv Příprava dílů: PÁNSKÁ KOŠILE 4. Hotovení rukávových rozparků 4.1 Košilový rukávový rozparek s lištou ve švu, pro dvoudílný rukáv Příprava dílů: vrchní rukáv spodní rukáv Délka lišty = délka zástřihu + 3 cm na kosou špičku

Více

6.1 Ozdobné prošívání - strojové prošívání krajů, švů, kapes (jednojehlovým nebo dvoujehlovým strojem)

6.1 Ozdobné prošívání - strojové prošívání krajů, švů, kapes (jednojehlovým nebo dvoujehlovým strojem) 6. OZDOBNÉ PRVKY 6.1 Ozdobné prošívání - strojové prošívání krajů, švů, kapes (jednojehlovým nebo dvoujehlovým strojem) prošití jednojehlovým strojem dvoujehlovým strojem vodící pravítko - prošívání plochy

Více

Specifikace veřejné zakázky pro hudebníky HHS a P ČR: Stejnokroj pro hudebníky a dirigenty HHS a PČR. Materiál

Specifikace veřejné zakázky pro hudebníky HHS a P ČR: Stejnokroj pro hudebníky a dirigenty HHS a PČR. Materiál - 1 - POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Správa logistického zabezpečení PŘÍLOHA Č.2 K Č.j: PPR-10743-4/ČJ-2012- Specifikace veřejné zakázky pro hudebníky HHS a P ČR: Stejnokroj pro hudebníky a dirigenty

Více

1. Druhy pánských košil

1. Druhy pánských košil PÁNSKÁ KOŠILE 1. Druhy pánských košil Klasická košile - charakterizována límcem (dvoudílným nebo jednodílným) zapínaným ke krku, k němuž se nosí vázanka, přední díl je zpravidla celozapínací. Má 1 kapsu.

Více

Zbožíznalství 3. ročník PP. Textilní galanterie - prezentace

Zbožíznalství 3. ročník PP. Textilní galanterie - prezentace Název školy Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56 Název projektu Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZB50 Číslo materiálu 50 Autor Bc. Ivana

Více

Výrobce dámských kostýmů a plášťů

Výrobce dámských kostýmů a plášťů Výrobce dámských kostýmů a plášťů Výrobce dámských kostýmů a plášťů zhotovuje dámské kalhoty, sukně, saka, vesty a pláště z různých tetilních materiálů, kožešin, usní a galanterie. Odborný směr: Odborný

Více

Obsah OBECNÉ: aktualizace dne: 1/13/19. 1/13/19 - MM_PP_obecne.odt

Obsah OBECNÉ: aktualizace dne: 1/13/19. 1/13/19 - MM_PP_obecne.odt Obsah OBECNÉ: aktualizace dne: 1/13/19 standardy kvality společnosti MarZ Corporation, s.r.o. upřesnění detailů šití PROUŽKŮ upřesnění detailů šití DOPLŇKŮ upřesnění detailů šití KOSTKY - detail prošití

Více

Hodnoticí standard. Šička kusových výrobků (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Šička kusových výrobků (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Šička kusových výrobků (kód: 31-041-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Šička kusových výrobků Kvalifikační úroveň

Více

TECHNICKÝ POPIS - Košile s dlouhým rukávem společenská bílá

TECHNICKÝ POPIS - Košile s dlouhým rukávem společenská bílá Provedení: TECHNICKÝ POPIS - Košile s dlouhým rukávem společenská bílá Košile pánská dlouhý rukáv je rovného střihu, zapínaná na 7 knoflíků. Pravý přední díl i levý přední díl mají střižen včetně záložky

Více

Pánské společenské kalhoty s podkrytovým rozparkem na knoflíky Technický nákres

Pánské společenské kalhoty s podkrytovým rozparkem na knoflíky Technický nákres Pánské společenské kalhoty s podkrytovým rozparkem na knoflíky Technický nákres Ing. Daniela Veselá Ak. r. 2009/2010 1 Technický popis Pánské oblekové kalhoty s přehyby na předních a zadních dílech, v

Více

Spodní prádlo. Tato prezentace vznikla s podporou materiálů Ing. Blaženy Musilové

Spodní prádlo. Tato prezentace vznikla s podporou materiálů Ing. Blaženy Musilové Spodní prádlo Tato prezentace vznikla s podporou materiálů Ing. Blaženy Musilové SPODNÍ PRÁDLO Soubor oděvů zhotovených z prací textilie, určených pro každodenní nošení. Zhotovuje se především z pletenin

Více

Výroba oděvů Výrobní proces

Výroba oděvů Výrobní proces Výroba oděvů Výrobní proces Technická univerzita v Liberci Katedra oděvnictví 1 Komplexní výrobní proces pomocný výrobní proces hospodaření s materiálem technická příprava výroby oddělovací proces spojovací

Více

Návlek ručně oddělený kus niti dlouhý asi 60 cm, může být jednoduchý nebo dvojitý

Návlek ručně oddělený kus niti dlouhý asi 60 cm, může být jednoduchý nebo dvojitý 2. RUČNÍ ŠITÍ 2.1 Základní pojmy Steh základním prvkem šití, vzniká protažením niti od jednoho vpichu jehly k výpichu, od kterého se úkon opakuje Šířka stehu vzdálenost mezi dvěma vpichy jehly měřená kolmo

Více

CENÍK VÝMĚNY ZIPU. SUKNĚ, KALHOTY, HALENKY, POLOKOŠILE Uvedené ceny jsou bez cen zipu

CENÍK VÝMĚNY ZIPU. SUKNĚ, KALHOTY, HALENKY, POLOKOŠILE Uvedené ceny jsou bez cen zipu CENÍK VÝMĚNY ZIPU SUKNĚ, KALHOTY, HALENKY, POLOKOŠILE Uvedené ceny jsou bez cen zipu cena v Kč sukně bez podšívky 100,- sukně s podšívkou 110,- kalhoty bez podšívky 100,- kalhoty s podšívkou 110,- riflové

Více

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 11 Mechanické vlastnosti materiálů (všeobecně) jsou jejich odezvou na mechanické působení od vnějších sil. Definice je shodná s mechanickými vlastnostmi vláken, přízí a nití.

Více

Technická specifikace

Technická specifikace Příloha č. 1 k zadávací dokumentaci Čepice a klobouky pro Celní správu Technická specifikace Čepice brigadýrka - viz příloha č. 1 technické specifikace Se skládá z čepicového vrchu, okolku, štítku, podbradníku

Více

Druhy stehů a švů. Spojovací proces

Druhy stehů a švů. Spojovací proces Druhy stehů a švů Spojovací proces Spojovací proces Tradiční spojování šití Steh vázaný Steh řetízkový Netradiční spojování Svařování lepení švů nýtování 2 Tradiční spojování šití Steh vázaný Steh řetízkový

Více

TECHNICKÝ POPIS - Košile s krátkým světle modrá

TECHNICKÝ POPIS - Košile s krátkým světle modrá TECHNICKÝ POPIS - Košile s krátkým světle modrá Provedení: - Košile s dlouhým rukávem světle modrá Košile pánská krátký rukáv je rovného střihu, zapínaná na 7 knoflíků. Přední díly u košil s krátkým rukávem

Více

11/2017 Download ŠKOLA ŠITÍ

11/2017 Download ŠKOLA ŠITÍ 11/017 Download ŠKOLA ŠITÍ Slovníček k polohovým plánům: Stoff = látka, Futter = podšívkovina, Webkante = pevný okraj látky, Stoffbruch = přehyb látky, Strich = směr vlasu 10 A Kabátek dd Velikosti 3,

Více

Specializace Barvení kožešin. 6. Barvení a imitování ušlechtilých druhů kožešin pomocí filmtisku. 6

Specializace Barvení kožešin. 6. Barvení a imitování ušlechtilých druhů kožešin pomocí filmtisku. 6 Úpravář kožešin Úpravář kožešin mechanickými a chemickými postupy zpracovává všechny druhy kožešin. Odborný směr: Kožedělná a obuvnická výroba Odborný podsměr: činění a úprava usní a kožešin Kvalifikační

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 11

Více

TECHNOLOGICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY. Technologická dokumentace

TECHNOLOGICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY. Technologická dokumentace TECHNOLOGICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY Technologická dokumentace 1 VÝROBNÍ POSTUP Účelné přiřazení pracovních operací na pracovní místa CÍL zajistit plynulou výrobu Max využití: pracovní doby, výrobního zařízení,

Více

Zhotovování pánských plášťů a bund (kód: H)

Zhotovování pánských plášťů a bund (kód: H) Zhotovování pánských plášťů a bund (kód: 31-007-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Výrobce oděvů a kusových výrobků

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Specializace Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč

Specializace Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč Krejčí Krejčí zhotovuje všechny druhy oděvních výrobků z různých tetilních materiálů, kožešin a usní. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Nadřízené povolání: Příbuzné

Více

Provádění technického dozoru nad stavem strojů a zařízení technologického úseku střihárny a jejich obsluhování 4

Provádění technického dozoru nad stavem strojů a zařízení technologického úseku střihárny a jejich obsluhování 4 Oděvní technik střihač (kód: 31-043-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Oděvní technik střihač Kvalifikační úroveň

Více

9.2 Rozdělení šicích strojů. čelní (dirkovačka) boční (běžné) 9 ŠICÍ TECHNIKA

9.2 Rozdělení šicích strojů. čelní (dirkovačka) boční (běžné) 9 ŠICÍ TECHNIKA 9 ŠICÍ TECHNIKA Rozdíl mezi ručním a strojovým šitím ruční šití (omezený návlek, ouško jehly na opačném konci než špice) x strojové šití ( neomezený návlek, ouško jehly na stejném konci jako špice) 9.1

Více

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1.1 Teoretická pevnost švu Za teoretickou hodnotu pevnosti švu F š(t), lze považovat maximálně dosažitelnou

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály  III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ

Více

2 cm 36 šestiúhelník. 1 šitíčko. Patchworkový top měří před sestavením cca 11 28 cm

2 cm 36 šestiúhelník. 1 šitíčko. Patchworkový top měří před sestavením cca 11 28 cm Výrobky Šitíčko 61 Šití na cestách je daleko snazší, když víte, že máte všechny potřebné pomůcky bezpečně uložené na jednom místě. Spíchněte si toto malé šitíčko a uložte je do svého cestovního šití. Díky

Více

Základní druhy stehů

Základní druhy stehů Základní druhy stehů Steh je základní útvar šití, vzniká nejméně dvěma vpichy jehlou s nití do oděvního materiálu. Steh ČSN ISO 4915 (80 0111) jednotka útvaru tvořeného jednou nebo více nitěmi nebo smyčkami

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 28

Více

Výrobce oděvů a kusových výrobků

Výrobce oděvů a kusových výrobků Zhotovování sukní, halenek a šatů (kód: 31-001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Povolání: Výrobce oděvů a kusových výrobků Doklady

Více

Pracovník zakázkové a měřenkové výroby oděvů (kód: M)

Pracovník zakázkové a měřenkové výroby oděvů (kód: M) Pracovník zakázkové a měřenkové výroby oděvů (kód: 31-057-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Oděvní technik Kvalifikační

Více

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy. PaedDr. Ing. Josef Pecina, CSc. Pavel Klíma

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy. PaedDr. Ing. Josef Pecina, CSc. Pavel Klíma Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy Řezání materiálu PaedDr. Ing. Josef Pecina, CSc. Pavel Klíma 2007 1. Řezání materiálu Jednou z úvodních operací na výrobku.

Více

Lisovací nástroje. Stříhání

Lisovací nástroje. Stříhání Lisovací nástroje Podle počtu pracovních úkonů při jednom zdvihu jsou lisovací nástroje: - Jednoduché při každém zdvihu beranu lisu je zhotoven výrobek. Např. k vystřižení jednoduchého tvaru na jeden krok.

Více

Hodnoticí standard. Stříhání oděvů (střihová služba) (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Stříhání oděvů (střihová služba) (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Stříhání oděvů (střihová služba) (kód: 31-008-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Střihač oděvů Kvalifikační úroveň

Více

Má jemně strukturovaný povrch s malými póry, který může být zpracován v matu nebo lesku.

Má jemně strukturovaný povrch s malými póry, který může být zpracován v matu nebo lesku. Schola artificii Inovace výuky pracovních činností zavedením moderních forem praktických tvořivých činností s ohledem na popularizaci tradičních regionálních oborů a charakter trhu práce v regionu reg.

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

STŘEŠNÍ ŽALUZIE V-LITE

STŘEŠNÍ ŽALUZIE V-LITE STŘEŠNÍ ŽALUZIE V-LITE 1. VYMĚŘENÍ OKNA: Vyměření provádějte tak, jak je vyznačeno na obrázku. Měření se provádí na vrcholu rámu okenního křídla, nikoliv u skleněné plochy. Minimální hloubka pro montáž

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám 52_INOVACE_ZBO2_6364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: 5.6.2013

Více

6. Dámské spodní a sportovní prádlo

6. Dámské spodní a sportovní prádlo . Dámské spodní a sportovní prádlo Spodní prádlo z nepružných materiálů - při konstrukci prádla z nepružných materiálů vycházíme z naměřených rozměrů, ke kterým se podle modelu přičítají přídavky (hedvábnické

Více

Hodnoticí standard. Šička interiérového vybavení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Šička interiérového vybavení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Šička interiérového vybavení (kód: 31-029-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Šička interiérového vybavení Kvalifikační

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Sesazenky vznikají spojením dýhových listů na požadovaný formát, daného vzhledu a kvality.

CZ.1.07/1.5.00/ Sesazenky vznikají spojením dýhových listů na požadovaný formát, daného vzhledu a kvality. Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sesazenky, VY_32_INOVACE_IND104 Autor:

Více

1. Pleteniny - technika pletení je známá asi 1500 let, ale první nálezy ponožek pocházejí z Egyptských pyramid.

1. Pleteniny - technika pletení je známá asi 1500 let, ale první nálezy ponožek pocházejí z Egyptských pyramid. ODĚVY Z PLETENIN 1. Pleteniny - technika pletení je známá asi 1500 let, ale první nálezy ponožek pocházejí z Egyptských pyramid. Pletenina je plošná textilie vyrobená provázáním jedné nebo více soustav

Více

Stroje a zařízení střiháren

Stroje a zařízení střiháren Stroje a zařízení střiháren Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_652_Stroje a zařízení střiháren - II_PWP Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

Výroba matrací z matracových prefabrikátů (kód: H) Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Výroba matrací z matracových prefabrikátů (kód: H) Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Výroba matrací z matracových prefabrikátů (kód: 33-009-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Čalouník

Více

Průmyslové zpracování tuhých vazeb

Průmyslové zpracování tuhých vazeb tuhých vazeb 12. Linky na tuhé vazby.isspolygr.cz Vytvořila: Michaela Hanáková Dne: 12. 1. 2013 Strana: 1/11 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32)

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Obuvník pro zakázkovou výrobu (kód: 32-007-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Obuvník pro

Více

BAMBUSOVÁ PODLAHA TWIST (P+D) 1 Technické údaje. Tloušťka lamely: Šířka lamely:

BAMBUSOVÁ PODLAHA TWIST (P+D) 1 Technické údaje. Tloušťka lamely: Šířka lamely: BAMBUSOVÁ PODLAHA TWIST (P+D) 1 Technické údaje Tloušťka lamely: Šířka lamely: Délka lamely: Balení: 14 mm 96 mm 1840 mm 2,12m 2 /12ks Objemová hmotnost: 720 kg/m3 Součinitel tepelné vodivosti: 0,22 W/mK

Více

Oděvní technik konstruktér a modelář (kód: M)

Oděvní technik konstruktér a modelář (kód: M) Oděvní technik konstruktér a modelář (kód: 31-050-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Oděvní technik Kvalifikační

Více

ŽEHLICÍ TECHNIKA NOVA-S-PLUS. Žehlící stůl s přisáváním/nafukováním

ŽEHLICÍ TECHNIKA NOVA-S-PLUS. Žehlící stůl s přisáváním/nafukováním ŽEHLICÍ TECHNIKA ŽEHLICÍ TECHNIKA 1 NOVA-S-PLUS Žehlící stůl s přisáváním/nafukováním TECHNICKÉ ÚDAJE NOVA-S-Plus Příkon motoru přisávání 0,60 kw Příkon mot. nafukování 0,60 kw Příkon ohřevu žehlící desky

Více

DRUHY NÁŘADÍ. METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo)

DRUHY NÁŘADÍ. METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo) DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo) měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ ocelový měření + orýsování (kov, dřevo, plast) měří s přesností na 1mm

Více

Hodnoticí standard. Šička interiérového vybavení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Šička interiérového vybavení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Šička interiérového vybavení (kód: 31-029-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Šička interiérového vybavení Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Úpravy a opravy oděvů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Úpravy a opravy oděvů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Úpravy a opravy oděvů (kód: 31-009-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Výrobce oděvů a kusových výrobků Kvalifikační

Více

Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi

Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi vykonává odborné práce ve výrobě ortopedické obuvi. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Nadřízené

Více

Výroba oděvů Technologie U zkoušky budou požadovány jen přednášené části z této prezentace.

Výroba oděvů Technologie U zkoušky budou požadovány jen přednášené části z této prezentace. Výroba oděvů Technologie U zkoušky budou požadovány jen přednášené části z této prezentace. Ing. Daniela Lonková Katedra oděvnictví 1 Technologie Technologie nauka o technických a přírodovědných zákonitostech

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Zhotovování knoflíků (kód: 33-006-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Zhotovitel knoflíků Kvalifikační

Více

Volba upínacích prostředků a způsoby upínání jsou závislé

Volba upínacích prostředků a způsoby upínání jsou závislé Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi. Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32)

Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi. Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi (kód: 32-009-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Obuvník

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 29

Více

TŘÍDY KVALITY. Důležitý bod pozice podniku na trhu v závislosti na kvalitě 3 třídy kvality

TŘÍDY KVALITY. Důležitý bod pozice podniku na trhu v závislosti na kvalitě 3 třídy kvality ŘÍZENÍ KVALITY 1 TŘÍDY KVALITY Důležitý bod pozice podniku na trhu v závislosti na kvalitě 3 třídy kvality C top třída B střední třída A začínající třída Nutnost zvolit třídu všechny jsou na trhu žádoucí

Více

JEDNORÁZOVÉ ODĚVY A RUKAVICE, KOŽENÉ A KOMBINOVANÉ RUKAVICE, OCHRANNÉ BRÝLE, FROTÉ RUČNÍKY A OSUŠKY, KUCHYŇSKÉ UTĚRKY, BYTOVÝ A HOTELOVÝ TEXTIL

JEDNORÁZOVÉ ODĚVY A RUKAVICE, KOŽENÉ A KOMBINOVANÉ RUKAVICE, OCHRANNÉ BRÝLE, FROTÉ RUČNÍKY A OSUŠKY, KUCHYŇSKÉ UTĚRKY, BYTOVÝ A HOTELOVÝ TEXTIL KATALOG JEDNORÁZOVÉ ODĚVY A RUKAVICE, KOŽENÉ A KOMBINOVANÉ RUKAVICE, OCHRANNÉ BRÝLE, FROTÉ RUČNÍKY A OSUŠKY, KUCHYŇSKÉ UTĚRKY, BYTOVÝ A HOTELOVÝ TEXTIL jednorázové pokrývky hlavy PD-CLIP PD-BARET PD-CLIP

Více

3.3 MODELACE HALENKY Přenesení prsních výběrů

3.3 MODELACE HALENKY Přenesení prsních výběrů 3.3 MODELACE HALENKY 3.3.1 Přenesení prsních výběrů 3.3.1.1 Umístění a délka výběrů na PD v základní konstrukci Pasový a prsní výběr v základní konstrukci jsou umístěny na prsní přímce. Vrcholy obou výběrů

Více

t a b u r e t č a l o u n ě n ý v ý r o b e k s k o v o v o u k o s t r o u m z l u v b r n ě v ý r o b a č a l o u n ě n é h o n á b y t k u p a v e l l a u k o r u f f @ c e n t r u m. c z Čalouněný

Více

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32)

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Brašnář (kód: 32-001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Brašnář Kvalifikační úroveň NSK -

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.19 Strojní opracování dřeva Kapitola 25

Více

www.palubky-online.cz

www.palubky-online.cz Montážní návod pro použití v exteriéru 1. Základní pravidla a doporučení pro montáž plastové palubky Účelem tohoto návodu je popsání základních pravidel a doporučení, které je potřeba dodržovat během montáže

Více

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda ŘEZÁNÍ KOVŮ I VY_32_INOVACE_OVS_3_12 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti 1 Název školy Název šablony Předmět

Více

Výrobce čalouněných sedadel a opěradel židlí. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Výrobce čalouněných sedadel a opěradel židlí. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Výroba čalouněných sedadel a opěradel židlí (kód: 33-011-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Výrobce

Více

TECHNICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY A TECHNOLOGIE VÝROBY. Ing. Petra Komárková, Ph.D. Katedra oděvnictví budova E3 petra.komarkova@tul.cz

TECHNICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY A TECHNOLOGIE VÝROBY. Ing. Petra Komárková, Ph.D. Katedra oděvnictví budova E3 petra.komarkova@tul.cz TECHNICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY A TECHNOLOGIE VÝROBY Ing. Petra Komárková, Ph.D. Katedra oděvnictví budova E3 petra.komarkova@tul.cz POŽADAVKY KE ZKOUŠCE ZKOUŠKA - písemná část + ústní část Podmínka: zápočet

Více

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda OHÝBÁNÍ VY_32_INOVACE_OVS_3_17 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy Název šablony Předmět Tematický

Více

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32)

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Rukavičkář (kód: 32-003-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Rukavičkář Kvalifikační úroveň

Více

Specializace Kloboučníci Obsluha strojů na výrobu klobouků (včetně obsluhy strojů na výrobu forem na klobouky)

Specializace Kloboučníci Obsluha strojů na výrobu klobouků (včetně obsluhy strojů na výrobu forem na klobouky) Kloboučník Kloboučník vyrábí klobouky a čepice z různých materiálů. Odborný směr: Tetilní a oděvní výroba Odborný podsměr: výroba oděvů Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem Alternativní

Více

Cotehardie. Těsný oděv s živůtkem pro šlechtičnu, třetí čtvrtina 14. století. popis oděvu. datace: 60. léta 14. století. vytvořeno: červenec 2011

Cotehardie. Těsný oděv s živůtkem pro šlechtičnu, třetí čtvrtina 14. století. popis oděvu. datace: 60. léta 14. století. vytvořeno: červenec 2011 Cotehardie Těsný oděv s živůtkem pro šlechtičnu, třetí čtvrtina 14. století popis oděvu datace: 60. léta 14. století vytvořeno: červenec 2011 příležitost: Císařský den Kadaň, 2011 popis: Spolu s mužskou

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

OBSAH. Názvosloví: prodávající tzn. organizace nebo osoba, která dodává výrobek (může zahrnovat i výrobce výrobku nebo poskytovatele služby).

OBSAH. Názvosloví: prodávající tzn. organizace nebo osoba, která dodává výrobek (může zahrnovat i výrobce výrobku nebo poskytovatele služby). OBSAH Titulní list Obsah TS-MOP Názvosloví, použité zkratky a souvisící citované dokumenty Kapitola 1 VŠEOBECNÁ ČÁST Kapitola 2 URČENÍ PRODUKTU Kapitola 3 TAKTICKO-TECHNICKÁ DATA Kapitola 4 TECHNICKÝ POPIS

Více

Pomocný pracovník v kožedělném průmyslu

Pomocný pracovník v kožedělném průmyslu Pomocný pracovník v kožedělném průmyslu Pomocný pracovník v kožedělném průmyslu provádí pomocné, přípravné, obslužné a manipulační práce v kožedělné výrobě. Odborný směr: Kožedělná a obuvnická výroba Odborný

Více

Od roku 2016 je firma Střechy 92, s.r.o. dodavatelem vrstveného dřeva Ultralam pro Českou republiku.

Od roku 2016 je firma Střechy 92, s.r.o. dodavatelem vrstveného dřeva Ultralam pro Českou republiku. Ultralam je obchodní značka výrobce pro konstrukční materiál vrstvené dřevo. (Anglicky se tento materiál nazývá LVL laminated veneer lumber, německy FSH Furnierschichtholz). Vrstvené dřevo Ultralam svými

Více

Sada 2 Klempířská technologie

Sada 2 Klempířská technologie S t ř e d n í š k o l a s t a v e b n í J i h l a v a Sada 2 Klempířská technologie 39. Technologie výroby plechových dílů Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_52_INOVACE_ZBO2_4764HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření:

Více

Výrobce oděvů a kusových výrobků

Výrobce oděvů a kusových výrobků Úpravy a opravy oděvů (kód: 31-009-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Povolání: Výrobce oděvů a kusových výrobků Doklady potvrzující

Více

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Vlivy na padnutí oděvu ze strany nositele: konstrukce kostry držení těla tvar a proměnlivost postavy Faktory jejichž příčinou existuje spousta variací postav: zaměstnání,

Více

MEZIOPERAČNÍ DOPRAVA

MEZIOPERAČNÍ DOPRAVA MEZIOPERAČNÍ DOPRAVA Mezioperační doprava Velký vliv na úroveň organizace výrobního procesu Plní 2 základní funkce Plynulost zásobování Minimální spotřeba manipulačních časů Transportní systém vždy po

Více

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32)

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Úpravář kožešin (kód: 32-021-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Úpravář kožešin Kvalifikační

Více

Ceník. na nabízené úpravy oděvů

Ceník. na nabízené úpravy oděvů Ceník na nabízené úpravy oděvů Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že za případné urychlení Vaší zakázky účtujeme příplatek: do 12 hodin 50% do 24 hodin 25% Na opravu přijímáme pouze čisté věci.

Více

STROJNÍ ŠITÍ A RUČNÍ APLIKACE

STROJNÍ ŠITÍ A RUČNÍ APLIKACE STROJNÍ ŠITÍ A RUČNÍ APLIKACE APLIKAČNÍ MANUÁL PRECIOSA CRYSTAL COMPONENTS 2 PRECIOSA CRYSTAL COMPONENTS APLIKAČNÍ MANUÁL Strojní šití a ruční aplikace PRECIOSA Crystal Components nabízí širokou škálu

Více

151 Taška. 08/2011 Download

151 Taška. 08/2011 Download 08/2011 Download Údaje pro jednotlivé velikosti jednoho střihu uvádíme v návodech za sebou oddělené pomlčkami. Pokud je uveden pouze jeden údaj, platí pro všechny velikosti střihu. 151 Taška Velikost:

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám 52_INOVACE_ZBO2_6264HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: 4.6.2013

Více

Obr. 1. H O R A s. r. o., T r ž n í / 2, T á b o r Stránka 1

Obr. 1. H O R A s. r. o., T r ž n í / 2, T á b o r Stránka 1 Před pokládkou prken doporučujeme zkontrolovat jejich vlhkost. Zabráníte tím možné následné deformaci konstrukce vlivem změn teploty a vlhkosti. Vlhkost můžete změřit pomocí elektronického vlhkoměru. Při

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Výrobní zařízení Téma: BOZP -pily Autor: Ing. Zdeňka Brücknerová

Více

Foukání EO u přivařování svorníků

Foukání EO u přivařování svorníků Foukání EO u přivařování svorníků Přivařování svorníků je svařovací proces, který je relativně komplikovaný, neboť parametry, svařovací proud, svařovací čas a napětí na EO, musí být v co možná největším

Více

Pruhovaný surcot. módní svrchní oděv dvořana z první čtbrtiny14. století. popis oděvu. datace: konec první čtvrtiny 14. stol.

Pruhovaný surcot. módní svrchní oděv dvořana z první čtbrtiny14. století. popis oděvu. datace: konec první čtvrtiny 14. stol. módní svrchní oděv dvořana z první čtbrtiny14. století popis oděvu datace: vytvořeno: konec první čtvrtiny 14. stol. leden 2010, návrh Vlaďka, realizace Petr příležitost: Oděv byl vytvořen jako svrchní

Více

Stroje a zařízení střiháren

Stroje a zařízení střiháren Stroje a zařízení střiháren Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_651_Stroje a zařízení střiháren - I_PWP Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

Hodnoticí standard. Modistka (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Modistka (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Modistka (kód: 31-038-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Modistka Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost

Více

Společenské kalhoty Zhotovují se z kvalitních efektních materiálů, mívají náročné zpracování.

Společenské kalhoty Zhotovují se z kvalitních efektních materiálů, mívají náročné zpracování. DÁMSKÉ KAHOTY Kalhoty byly až na malé výjimky výhradně mužským oděvěm až do poloviny 20. století. Ženy je začaly oblékat hlavně po 2. světové válce. V současné době jsou běžnou součástí šatníku každé ženy

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.19 Strojní opracování dřeva Kapitola 11

Více