Závěrečná práce arteterapeutického kurzu, 3.běh

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Závěrečná práce arteterapeutického kurzu, 3.běh"

Transkript

1 Závěrečná práce arteterapeutického kurzu, 3.běh autorka: Effenberková Lenka, Mgr. Jak využít arteterapii a artefiletiku v hodinách výtvarné výchovy na Základní umělecké škole? Pracuji na Základní umělecké škole, kde se děti mimo jiné věnují výtvarné tvorbě. Jako škola jsme prvním článkem k dalšímu uměleckému vzdělávání a poskytujeme základy výtvarného vzdělání. Výuka staví na dvou procesech. První proces rozvíjí výtvarné cítění a myšlení a poznávání výtvarného jazyka. V druhém procesu převažuje výchovný aspekt vcítění se, prožívání a uvažování v duchu principů humanity. Žáci poznávají svět kolem sebe, poznávají umění a výtvarné řemeslo. Nadaným žákům nabízí program, který rozvíjí jejich dispozice a připravuje k talentovým zkouškám. Každý týden se scházím se šesti skupinami dětí. Jednu skupinu tvoří studenti ze středních škol a děti z deváté třídy ZŠ, které v lednu čeká talentová zkouška. Další dvě skupiny jsou tzv. Přípravky. To jsou děti z MŠ, první a druhé třídy ZŠ. Další dvě skupiny jsou děti 4.a 5.třídy a pak ze druhého stupně ZŠ. Pro vymýšlení námětů pro práci je to dost velký věkový rozsah. Již o velkých prázdninách vymýšlíme vhodná témata pro projekty nebo řady. Projekt je dloudobá záležitost a probíhá s přestávkami celý rok nebo dokonce přesahuje do dalšího roku. Příprava projektu je poměrně náročná, neboť se s tématem musíme skoro sžít, hodně informací vyhledat, přečíst, abychom pak mohli dobře skupinu vtáhnout do děje. Děti pak mohou proces a vývoj projektu dále sami určovat. Při mé práci vycházím z programových linií pro umělecké vzdělávání. V knize V. Roeselové Proudy ve výtvarné výchově jich je osm. Navzájem se prolínají. Většinu mé práce bych přiřadila k jednomu z přístupů gnozeocentrismu - orientuje se na dětskou zkušenost všedního dne a prostřednictvím výtvarné činnosti ji mapovat, obohacovat a ozvláštňovat. Zaměřuje se především na výtvarný proces jako na prostředek výrazové komunikace vedoucí k jedinečnému poznání světa. Je zaměřený na citlivé přemostění ontogenetického vývoje linie mezi výtvarným projevem dětství a výtvarným přístupem ke světu v dospívání a dospělosti. Zdůrazňuje rozvoj citlivého prožívání světa, samostatného výtvarného myšlení a rozvíjení tvořivosti. 1.

2 Dalším z proudů výtvarné výchovy je animo-centrický proud, který se přiklání k arteterapii nebo hlubinné a dynamické psychologii. Učitel je v roli v jistém smyslu blízké arteterapeutovi nebo obecně psychoterapeutovi. Jako svébytně se vyvíjející složka animo-centrického proudu je bezesporu artefiletika, pro kterou byla arteterapie inspirativní především ve dvou směrech (1) důrazem na sebepoznávání, ale hlavně (2) metodickým využíváním reflexe, která doprovází a zhodnocuje výtvarnou tvorbu. Zajímá mne, jak mohu využít artefiletiku a arteterapii v hodinách výtvarné výchovy na ZUŠ. Artefiletika se opírá zejména o poznatky fenomenologické filozofie, tvarové estetiky, tvarové psychologie a sémiotiky. Dívat se na věci nevinnýma očima, s úžasem objevitele jako bychom je viděli poprvé...zahlédnutí pravdy prostřednictvím krásy je výsledkem citlivého vnímání světa - krásou zde není líbivost, ale sounáležitost mezi částmi a celkem, rozmanitost a jednota zároveň. /V.Roeslová, Proudy ve Vv/. Ve výtvarném zážitku se žák intimně setkává s výtvarnou symbolickou formou a dobírá se obsahů, klade si otázky. Cesta k obsahu prostřednictvím tvorby je pro každého člověka jedinečná a nezopakovatelná. Artefiletika se také opírá o skutečnost, která je důležitá jak pro terapii, tak pro vzdělávání : výtvarný projev poskytuje žákům příležitost k vyjádření jejich jedinečných osobních zkušeností, poznatků, přání, citů... Klade důraz na rozvoj sociálních a reflektivních dovedností žáků. K tomu by měly sloužit tři klíčové složky vzdělávacího procesu ve výtvarné výchově: 1/ výtvarný zážitek, 2/ imaginace, 3/ dialog. Výtvarný zážitek je pro artefiletiku především zdrojem jedinečného poznání a sebepoznání. Jestliže se člověku, bez ohledu na jeho věk a zkušenosti, podaří proměnit nějakou životní zkušenost ve výtvarný zážitek, může díky tomu nejenom znovu ho prožít, ale také zahlédnout a blíže prozkoumat to, co dříve nedokázal objevit. Imaginace je prostředníkem mezi vnitřním a vnějším světem. S její pomocí žáci obrazně vyjadřují svá přání, strachy, radosti, touhy i tvůrčí předpoklady.díky imaginaci zpracované do výtvarné tvorby si je mohou uvědomit, symbolicky je přetvářet a rozmlouvat o nich. Tak se učí s nimi lépe zacházet. 2.

3 Dialog je zdrojem kulturního poznání, protože umožňuje porovnání různých lidských zkušeností. Dialog je založen na reflexi vlastních i cizích zážitků. Reflexe v artefiletice obsahuje dvě navzájem neoddělitelné složky: 1/ zpětný pohled tvořícího a prožívajícího člověka na své vlastní aktivity, postoje a záměry, 2/ porovnání vlastního zážitku se zážitky ostatních lidí, kteří se ocitli v podobné situaci. Kde se shodujeme, v čem se naopak lišíme to jsou dvě ústřední otázky, které otevírají dialog a měly by vést k novému poznání. Uvedený důraz na zasazení osobní sebereflexe do širších poznávacích a kulturních kontextů je tím hlavním, co odlišilo artefiletiku od navyklé výchovné praxe, která dříve převažovala ve spontánně tvořivém pojetí výtvarné výchovy. Se spontánně tvořivým pojetím výtvarné výchovy má artefiletika společný zájem o rozvoj žákovské tvořivosti. Naopak se odlišuje třemi podstatnými rysy: 1/ důrazem na pojetí umění jako specifického druhu poznávání prostřednictvím světa-tvorby /práce s konstrukcí světa prostřednictvím symbolických systémů/ 2/ důrazem na reflektivitu, konstrukci poznávání v dialogu a na vzdělávací - -poznávací - rozměr výchovy uměním 3/ důrazem na poznávání umělecké kultury a vizuální kultury všedního dne poznávání se děje na podkladě reflexe vlastního uměleckého zážitku v dialogu mezi žáky moderovaném učitelem. Co má společného artefiletika s arteterapií? 1/ zaměřenost na sebe-poznávání a na rozvíjení sociálních kompetencí žáka prostřednictvím uměleckých výrazových prostředků 2/ zaměřenost na poznávání prostřednictvím umělecké výrazové hry spojené s reflektivním dialogem. Čím se artefiletika odlišuje od arteterapie? 1/ není soustředěna na léčbu psychiky žáka 2/ sice používá některé psychoterapeutické pojmy/nevědomí, přenos, archetyp/, ale jenom v omezené a nezbytně nutné míře 3.

4 Co je arteterapie? Arteterapie v širším slova smyslu znamená léčbu uměním, včetně hudby, poezie, prózy, divadla, tance, výtvarného umění. Arteterapie v uzším slova smyslu znamená léčbu výtvarným uměním. Využívá výtvarného projevu jako prostředku poznání a ovlivnění lidské psychiky a mezilidských vztahů. Někdy bývá přiřazována k psychoterapii a jejím jednotlivým směrům, jindy je pojímána jako svébytný obor. Obvykle se rozlišují dva základní proudy: terapie uměním, v níž se klade důraz na léčebný potenciál tvůrčí činnosti samotné a artpsychoterapie, kde výtvory a prožitky z procesu tvorby jsou dále psychoterapeuticky zpracovány. Prvořadým cílem je prostřednictvím sebevyjádření rozvíjení tvořivosti, schopnosti komunikovat a zpracováním osobně významného tématu dosáhnout odstranění nebo zmírnění těžkostí nemocného člověka. /Šicková, Základy arteterapie/ Cílem arteterapie bylo zpočátku pomoci upřesnit diagnózu duševně nemocných lidí, postupem času se přidal i terapeutický aspekt. Stejně jako v artefiletice se v arteterapii používá metoda : Imaginace s jejíž opomocí se člověk může vrátit k některým situacím za svého života, může je znovu prožít a zpracovat je pod vedením arteterapeuta. Imaginace přispívá k sebehodnocení, uvolnění emocí a k ujasnění postojů k sobě i k druhým. Dále se v arteterapii využívají například metody : Animace tuto metodu je vhodné využít zejména u dětí, které mají zábranu hovořit. Je to rozhovor ve třetí osobě, kdy se dítě ztotožní s věcí nebo postavou z obrázku a hovoří jejich jménem. Koncentrace zde se jako pomůcka pro koncentraci a meditaci využívá mandala. Znamená svatý kruh, je tušení středu osobnosti. Vyjadřuje touhu člověka po seberealizaci. Restrukturalizace využíváme ji tehdy, když má klient pocit, že se jeho život rozpadl na malé fragmenty. Při hledání východiska přetváří své pocity do výtvarné podoby- papír pak rozstříhá a jednotlivé kousky poskládá a dotvoří do nového obrazu. V novém obrazu pak nachází nový smysl. Transformace spočívá v přenesení pocitů z vnímání jednoho druhu uměleckého média do oblasti jiného, např, text do kresby. Rekonstrukce spočívá v dotváření různých fragmentů,např. dokreslovaná nebo domalovaná koláž. 4..

5 Co má společného arteterapie s modernistickým pojetím výtvarné výchovy? 1/ výtvarné techniky 2/ tvořivost a spontaneitu 3/ práci s fantazií Naproti tomu: arteterapie využívá výtvarné umění jako prostředek k osobnímu vyjádření v rámci komunikace, spíše než aby se snažila o esteticky uspokojivé výsledné produkty, posuzované vnějšími měřítky. Tento způsob použití výtvarného umění může být vhodný pro řadu dalších lidí, ať už se potýkají s vážnými problémy, nebo pouze chtějí sebe a své prožívání skrze výtvarné umění lépe poznat. /M.Liebmann, Skup. Arteterapie/ Máme dvě základní formy arteterapie individuální a skupinovou. Individuální arteterapie je vhodná pro klienty, jejichž problém vyžaduje celou pozornost arteterapeuta. Skupinová arteterapie probíhá ve skupinách, jejichž klienty může určitý problém spojovat, mohou se navzájem podporovat a pomáhat si s řešením problémů. Členové skupiny se mohou poučit ze zpětné vazby od ostatních. Jako učitele mne především zajímá práce se skupinou. Pro tuto práci je přínosná kniha M. Liebmann: Skupinová arteterapie /Portál,2005/. Z této knihy jsem čerpala některá témat do následujícího projektu. Minulý školní rok jsme se třemi skupinami pracovaly na projektu Robinzon. Celé čtyři měsíce jsme se probírali knihou od J.V. Plevy a obývali imaginární ostrov, na kterém jsme ztroskotali.vždy jsme zahajovali sezením v kruhu na koberci a seznamovali se s příběhem nejdříve to pro nás byla jen postava z knihy, ale postupně jsme se stávali součástí knihy a Robinzony. Většinou třetí /poslední/ vyučovací hodinu jsme po práci sedli zpět na koberec se svými artefakty a povídali například o zážitku z příběhu, postupu práce atp. Úplně první práce byla prstomalba rozbouřeného moře. Na začátku hodiny je vždy důležité skupinu namotivovat a zároveň určit pravidla nebo-li úkol, kterého by se měli držet. V tomto případě to bylo : v omezeném množství barev vystihnout barvu rozbouřeného moře na předem navlhčený papír. Děti dostaly pro práci jenom základní barvy plus bílou a černou a mícháním těchto barev měly vystihnout barvu rozbouřeného moře roztíráním barvy rukama. Při společném sezení na koberci si potom většina dětí pochvalovala, jak je náramně bavilo malovat jenom pomocí rukou. 5.

6 Už při práci jsem si všimla, že ty děti, které většinou rády malují, se nesmírně vyžívají při malbě a pod rukama jim vzniká úžasně špinavé moře, plné bahna. Při rozhovoru si i takto svoji špinavou malbu obhajovaly, že když moře bouří, nemůže být přece průzračné. Naproti tomu děti, kteří jsou tzv. kreslíři, se dlouho nemohly odpoutat od té čistoty modrého moře a snažily se vystihnout rozbouřené moře velkými vlnami a příboji. Jedno devítileté děvče se svěřilo, že ji usychající barva na rukou dost vadila. Často ji šla k umyvadlu smýt. Následovala další témata: kresba lodě, průzkum povrchu ostrova, úkryt, exotická rostlina, zvíře v pralese, oheň, výroba nádobí, mapa ostrova...ad. Já bych se teď chtěla zastavit u tématu Já Robinzon a Co potřebuji k přežití na pustém ostrově. Prvním úkolem bylo zkoumáním sebe sama v zrcátku zachytit svoji podobu a za druhé věnovat se jen sám sobě, s druhými nekomunikovat, neboť na ostrově jsme jen sami se sebou. Vlastně stůl, u kterého pracovaly, jim byl jakýmsi ostrovem. Při rozhovoru se většina dětí svěřila, že nejtěžší bylo být jen u své práce a s nikým nemluvit. Následovala další práce na téma Co potřebuji k přežití na pustém ostrově Úkolem bylo nakreslit nebo namalovat /libovolnou technikou/ deset věcí, které jsou pro ně velmi důležité. V jedné skupině dívka Bernadeta nakreslila celou svoji velmi početnou rodinu. Trochu mne to zaskočilo, neboť potom měli vyřadit věci, bez kterých se obejdou, které by vynechali. Při společném sezení si uvědomila, že úkol zněl : nakreslit věci... a ne lidi. Ale oni jsou pro ni důležití. Najednou během vteřiny to vyřešila: nechá doma mladšího bratra se starším, který se o malého dobře postará, kdežto taťka by to nezvládl a mamku tam chce mít se svými dalšími mladšími sourozenci. Ubezpečili jsme ji, že se stějně časem z ostrova vrátíme a ona ubezpečila zase sebe oni to zvládnou. Jinak ostatní děti přemýšlely a vymýšlely. Některá děvčata byla praktičtější a braly vše vážněji kreslily vodu. nůž, potraviny a domácí mazlíčky. Chlapci zase zobrazovali mobily, pistole, továrny na jídlo, multifunkční továrny vyrábějící na přání zákazníka, nože, letadla, studnu s pitnou vodou, auto,... Při konfrontaci nebo-li reflektivním dialogu se děti přely....mobil se ti vybije, nemáš tam vůbec nabíječku..., další dodal: vždyť tam nebude ani elektřina! Nebo tam nebude vůbec signál a je Ti k ničemu. Máš nepotřebnou věc. Navrhla jsem, co by si vybral tedy místo mobilu. Chvíli váhal a pak...teda láhev s pitnou vodou. Ta by tam nemusela být. Dost reakcí bylo i na studnu. Vždyť ji neuneseš, jak bys ji chtěl přemístit?? Chlapec se bránil: Tak si ji tam vyhloubím!, ale ostatní děti mu vysvětlovaly, že udělat studnu není tak jednoduché. Musel uznat, že mají pravdu. 6.

7 Většinou chtěli diskutovat na závažnější téma. Třeba o továrně moc nechtěli diskutovat, protože všem bylo jasné, že se Honza /autor/ potřebuje vytahovat a jenom blbne. Kdyby radši bral úkol konečně vážně. Reakce spolužáků Honzu trochu zabrzdila a přestal se už ten den předvádět, jak jinak dělá pokaždé až do konce vyučování. Tahle společná diskuze všechny zaujala, všichni se zapojovali a každý chtěl vyjádřit svůj názor. V závěru si měl každý nechat jenom polovinu věcí. Po společném rozhovoru se každý teď rozhodoval docela rychle a se zbylými věcmi byl spokojený.všechny zbylé věci jsme vystřihli a nalepili k portrétu. Jeden chlapec měl potřebu k tomu napsat vysvětlivky a ostatní to vzali jako bezvadný nápad a ještě přidali popisky ke každému předmětu název a proč to nutně potřebují. V současné době hodnocení v ZUŠ probíhá dialogem žák učitel. Učitel nabízí různá hlediska: jak žáci pochopili motivaci a záměr, o čem nad námětem uvažovali, jaké obsahy se ozývaly v námětu, jaký osobní přínos vložili do řešení. ZUŠ je škola s vysvědčením, kde je zde jistá forma klasifikace potřebná. Ale musí stimulovat zájem dětí a potlačovat dílčí neúspěchy. Hodnocení by mělo dítěti přinášet takové podněty, aby se dokázalo zamyslet nad svým ztvárněním zadání. Dříve se mi stávalo, že děti chtěly slyšet jen jakou známku z toho budou mít. Dnes o známkách nemluvíme, já zůstávám trochu v pozadí a při každém hodnocení vzniká dialog mezi žáky, čímž u nich vzniká přijmout cizí názor, vypořádat se s ním a konstruktivně nad ním přemýšlet. Objektivně se tak porovnávají s ostatními a cosi se od druhého učí. Dítě zjišťuje, že i jiné přístupy dokáží být sdělné. Vyučování v ZUŠ má společné s artefiletikou spontánní diskusi nad rozdílnostmi v dětských pracech, která pomáhá vychovávat také otevřenost a toleranci vůči výtvarnému umění. Při jeho přijímání nebo odmítání žák předpokládá, že umělec cosi s plnou odpovědností vyjadřuje. Pak si žák ověřuje na sobě účinnost vyjadřovacích prostředků, které umělec použil, otevírá se řeči barev a tvarů a hledá pro sebe zdůvodnění umělcova postupu. Hodnocení dětských prací se tak stává prvním a snad nejdůležitějším stupněm, vedoucím k přijímání a chápání výtvarné kultury. Pro mne jako učitele na ZUŠ je velmi přínosná artefiletika. Vím, že arteterapii zatím nebudu v praxi moc používat, ale pro mne jako člověka byl kurz velmi přínosný a škoda, že už končí. 7.

8 Dvě ukázky z práce Já jako Robinzon a Co potřebuji k přežití na pustém ostrově 8.

9 Použitá literatura : 1/ Liebmann,M. : Skupinová arteterapie /2005/ 2/ Roeselová, V. : Didaktika ve výtvarné výchově /2003/ 3/ Roeselová, V. : Proudy ve Vv /2000/ 4/ Mladé pojetí Vv v České republice /Artefiletika,2006/ 5/ Artefiletika-reflektivní, tvořivé a zážitkové pojetí výchovy uměním /Artefiletika, 2006/ 6/ Šicková-Fabrici,J. : Základy arteterapie /2002/ 9.

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících s časovou dotací:

Více

Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět,

Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět, VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu - 1. stupeň Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět, v 1., 3. a

Více

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň 6.1. I.stupeň Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Vzdělávání ve vyučovacím předmětu Výtvarná výchova : - směřuje k podchycení a

Více

ročník 1. 2. 3. 4. 5. celkem počet hodin 1 2 2 1 1 7

ročník 1. 2. 3. 4. 5. celkem počet hodin 1 2 2 1 1 7 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět Výtvarná výchova realizuje obsah vzdělávací oblasti Umění a kultura. Těžiště a hlavní cíl Výtvarné výchovy je přímo v jejích hodinách, v přímém

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Německý jazyk přispívá k chápání a objevování skutečností, které

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 7 UMĚNÍ A KULTURA UČEBNÍ OSNOVY 7. 3 Výtvarné činnosti Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Celková časová dotace je 3 hodiny. Charakteristika: Žáci si tento předmět vybírají

Více

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 5. ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obor Výtvarná výchova zahrnuje využití

Více

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV)

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvůrčí činnosti tvorbu, vnímání a interpretaci

Více

KOMPETENCE K UČENÍ UČITEL vede žáky k vizuálně obraznému vyjádření

KOMPETENCE K UČENÍ UČITEL vede žáky k vizuálně obraznému vyjádření 1.1.4. VÝTVARNÁ VÝCHOVA I.ST. ve znění dodatku č.11 - platný od 1.9.2009, č.25 - platný id 1.9.2010, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. A/ Charakteristika předmětu

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. A/ Charakteristika předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA A/ Charakteristika předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvořivé schopnosti, které žáci získali na prvním stupni ve vyučovacím předmětu Tvořivost a prostřednictvím

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: (1. období)

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: (1. období) Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 1. 3. (1. období) Žák: rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty),

Více

17. Výtvarná výchova

17. Výtvarná výchova 17. 202 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova patří do vzdělávací oblasti. Je zařazen do všech čtyř ročníků nižšího

Více

ESTETIKA Artefiletika. Artefiletika jako nový směr výtvarné pedagogiky. Definice a význam základních pojmů artefiletiky

ESTETIKA Artefiletika. Artefiletika jako nový směr výtvarné pedagogiky. Definice a význam základních pojmů artefiletiky ESTETIKA Artefiletika Artefiletika jako nový směr výtvarné pedagogiky Název artefiletika se skládá ze dvou slov. První Arte latinsky ars, artis poukazuje na silnou vazbu k umění. Druhé slovo filetický

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP Vzdělávací oblast: Umění a kultura Ročník: I. Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby (mezipředmětové zvládá základní dovednosti pro vlastní

Více

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 2 2 1 1 2 2 13 Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný

Více

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Výtvarná výchova 2 2 2 2 Realizuje obsah vzdělávacího oboru Výtvarná výchova RVP ZV. Výuka probíhá ve dvouhodinových

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu

VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících: v 1. 3. ročníku 1

Více

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět: VÝTVARNÉ ČINNOSTI A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Volitelný předmět Výtvarné činnosti má časovou dotaci 2 hodiny v u. Výuka

Více

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu.

Více

6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň

6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Umění a kultura Výtvarná výchova 6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň Vyučovací předmět Výtvarná výchova umožňuje žákům jiné

Více

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Pracovní činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Časová dotace v učebním plánu je 1 vyučovací hodina týdně.

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Výtvarná výchova Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod Část V. Osnovy I. stupeň KAPITOLA 11. - VÝTVARNÁ

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Období: 1.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Období: 1. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Období: 1. Výtvarné činnosti Zvládne techniku malby vodovými barvami, temperami, suchým pastelem, voskovkami Umí míchat barvy Dovede

Více

Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009

Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009 Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009 Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Výtvarná výchova je vyučován ve všech ročnících. Jeho obsahem je část vzdělávací oblasti Umění a kultura.

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Období / ročník Počet hodin Charakteristika vyučovacího předmětu Umění a kultura Výtvarná výchova 1. období / 1.- 3. ročník 1hod. / týd Tato vzdělávací oblast přispívá

Více

Výtvarná výchova charakteristika předmětu

Výtvarná výchova charakteristika předmětu charakteristika předmětu Časové, obsahové a organizační vymezení Ročník prima sekunda tercie kvarta kvinta sexta septima oktáva Hodinová dotace 2 2 1 1 2 2 - - V rámci předmětu Výtvarná výchova RVP ZV

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu výtvarná výchova

Charakteristika vyučovacího předmětu výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu výtvarná výchova Obsahové vymezení Výtvarný obor navazuje na výtvarnou výchovu základní školy a vychází ze vzdělávacího obsahu Výtvarného oboru v RVP G. Časové vymezení

Více

Proudy ve výtvarné pedagogice

Proudy ve výtvarné pedagogice Proudy ve výtvarné pedagogice 80. léta 20. století Dochází ke dvěma protichůdným liniím ve výuce výtvarné výchovy: Duchovní a smyslové pedagogika Důraz je kladen na kontakt s matriálem, vlastní tělesnou

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu.

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. INFORMATIKA 1.stupeň ZŠ

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. INFORMATIKA 1.stupeň ZŠ 171 Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE INFORMATIKA 1.stupeň ZŠ CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU Obsahové, časové a organizační vymezení Ročník 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Dotace

Více

Vyučovací hodiny mohou probíhat v kmenové třídě, kreslírně i v plenéru.

Vyučovací hodiny mohou probíhat v kmenové třídě, kreslírně i v plenéru. Charakteristika předmětu 2. stupně Výtvarná výchova (VV) Výtvarná výchova je zařazena do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Je samostatným předmětem s časovou dotací 2 hodiny týdně v 6. a 7. ročníku,

Více

VÝTVARNÁ ŘADA - ČAS. Charakteristika výtvarné řady. Téma: Čas. Cílové zaměření :

VÝTVARNÁ ŘADA - ČAS. Charakteristika výtvarné řady. Téma: Čas. Cílové zaměření : VÝTVARNÁ ŘADA - ČAS Charakteristika výtvarné řady Téma: Čas Cílové zaměření : -k učení se prostřednictvím vlastní tvorby opírající se o subjektivně jedinečné vnímání, cítění, prožívání a představy; k rozvíjení

Více

Výtvarná výchova 6. ročník

Výtvarná výchova 6. ročník Výtvarná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy,průř.témata Pomůcky, literatura září-červen Vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný Rostliny v prostředí Žák: uvědomí si a zaznamená tvary, barvy a linie sleduje základní přírodní zákonitosti ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Ekosystémy Prvouka Prvouka -

Více

Umění a kultura Výtvarná výchova

Umění a kultura Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět : Období ročník : Umění a kultura Výtvarná výchova 3. období 8.- 9. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 3. období základního vzdělávání žák: 1. vybírá, vytváří

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2. Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VÝTVARNÁ VÝCHOVA VV-3-1-01 VV-3-1-02 rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty);

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY Základní škola a mateřská škola Veleň, Hlavní 46, 20533 Mratín, okres Praha východ, IČO 71004530,telefon/fax 283931292 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY UČEBNÍ OSNOVY VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Umění

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA (1. 9. ročník)

VÝTVARNÁ VÝCHOVA (1. 9. ročník) VÝTVARNÁ VÝCHOVA (1. 9. ročník) Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Výtvarná výchova vychází ze vzdělávací oblasti Umění a kultura a v sobě obsahuje v sobě dva souběžně probíhající,

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. VV6 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro

Více

Základní škola Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 3. ročník

Základní škola Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 3. ročník VÝTVARNÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah Základní škola Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VV-3-1-01 VV-3-1-02 VV-3-1-03 VV-3-1-04 rozpozná a

Více

II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE

II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE Charakteristika vzdělávací oblasti Tato oblast je v našem vzdělávání zastoupena jedním předmětem matematikou, od 1. do 9. ročníku. Podle vývoje dětské psychiky a zejména

Více

VIII. ČLOVĚK A ZDRAVÍ

VIII. ČLOVĚK A ZDRAVÍ VIII. ČLOVĚK A ZDRAVÍ Charakteristika vzdělávací oblasti Tato vzdělávací oblast zaujímá významné místo mezi naukovými a estetickými předměty, jelikož se orientuje na komplexní pojetí lidského zdraví. Vytváří

Více

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy list 1 / 5 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 8. ročník uplatňuje představivost, fantazii a výtvarné myšlení ve vlastním výtvarném projevu experimentuje s různými druhy linie orientuje se

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA 1. - 3. ROČNÍK Žák: pozná různé druhy tvarů, porovnává vlastnosti, které zakládají, jejich podobnost či odlišnost, jejich vztahy, pozná různorodé přírodní a umělé materiály, seznamuje

Více

Obsahové, časové a organizační vymezení

Obsahové, časové a organizační vymezení Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací

Více

ESF projekt v Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje

ESF projekt v Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje ESF projekt v Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Registrační číslo CZ.04.1.03/3.2.15.2/0351 projektu: Žadatel: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Název projektu: Letní

Více

Umění a kultura. Výtvarná výchova. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast.

Umění a kultura. Výtvarná výchova. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast. Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Umění a kultura Výtvarná výchova 1. 9. ročník 1. 3. ročník 1 hodina týdně 4. 5. ročník 2 hodiny týdně 6. 7.

Více

Do Přv 1.st. (4. ročník): Pokusy Přv- 1.st. (5.ročník): První pomoc

Do Přv 1.st. (4. ročník): Pokusy Přv- 1.st. (5.ročník): První pomoc 1.1.1. PRACOVNÍ VYUČOVÁNÍ I. ST. - ve znění dodatku č.33 - platný od 1.9.2011, č.25 - platný od 1.9.2011, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové

Více

5.8.3 Dramatická výchova. Charakteristika předmětu Dramatická výchova 1. stupeň

5.8.3 Dramatická výchova. Charakteristika předmětu Dramatická výchova 1. stupeň 5.8.3 Dramatická výchova Charakteristika předmětu Dramatická výchova 1. stupeň Dramatická výchova je doplňujícím předmětem vzdělávací oblasti Umění a kultura. V hodinách dramatické výchovy se žáci seznamují

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

RADOST. Akce. DŮM UMĚNÍ Jurečkova 9 Ostrava. Programy se konají po pá 8 18 h. galerie kavárna knihovna facebook.com/gvuostrava gvuo.

RADOST. Akce. DŮM UMĚNÍ Jurečkova 9 Ostrava. Programy se konají po pá 8 18 h. galerie kavárna knihovna facebook.com/gvuostrava gvuo. vlastní TVORBA RADOST komunikace ZÁŽITEK Akce inspirace poznání Orientace kontakt s uměleckým dílem Informace DŮM UMĚNÍ Jurečkova 9 Ostrava Programy se konají po pá 8 18 h galerie kavárna knihovna DŮM

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Obrázky z pohádek Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 2. ročník

Více

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A 13-ŠVP-Výtvarná výchova-p,s,t,k strana 1 (celkem 6) 1. 9. 2014 Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Cílem předmětu je postupně seznamovat žáky s výrazovými výtvarnými, technikami

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Název vzdělávací oblasti: Umění a kultura Charakteristika vzdělávací oblasti: Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Tato oblast provází žáky po celou dobu školní docházky. Dává prostor pro uplatnění

Více

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Jazyk a jazyková komunikace Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura má komplexní charakter a pro přehlednost je rozdělen do tří složek: Komunikační

Více

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět výtvarná výchova

Více

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie.

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie. Člověk a společnost 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

Výtvarná výchova 6. ročník

Výtvarná výchova 6. ročník Výtvarná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy,průř.témata Pomůcky, literatura Vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření

Více

Výstup předmětu Učivo Přesahy a vazby

Výstup předmětu Učivo Přesahy a vazby Ročník: šestý Žák vytvoří a pojmenuje prvky vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahy Žák vytváří prostředky pro vlastní osobité vyjádření, hodnotí jeho účinky s účinky již existujících vizuálně obrazných

Více

Časové vymezení Vyučovací předmět Hudební výchova je vyučován s hodinovou časovou dotací ve všech ročnících 1. stupně.

Časové vymezení Vyučovací předmět Hudební výchova je vyučován s hodinovou časovou dotací ve všech ročnících 1. stupně. Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA HV15 Oblast zahrnuje vyučovací předměty: Hudební výchova Výtvarná výchova Hudební výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vzdělávací obsah předmětu

Více

Pracovní činnosti úprava platná od 1. 9. 2009

Pracovní činnosti úprava platná od 1. 9. 2009 Pracovní činnosti úprava platná od 1. 9. 2009 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsah vzdělávací oblasti Člověk a svět práce je realizován ve vyučovacím předmětu Pracovní činnosti. Předmět je vyučován

Více

LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR

LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti

Více

5.1.5.2. Výtvarná výchova

5.1.5.2. Výtvarná výchova 5.1.5.2. Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu - 1. stupeň: Vzdělávací obor Výtvarná výchova ze vzdělávací oblasti Umění a kultura je zařazen do všech ročníků prvního stupně a je zaměřen

Více

UMĚNÍ A KULTURA. VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2.stupeň ZŠ

UMĚNÍ A KULTURA. VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2.stupeň ZŠ 348 Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2.stupeň ZŠ CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU Obsahové, časové a organizační vymezení Ročník 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Dotace 1 1 1 2 2 2 1 1

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 1 týdně, povinný Základní postupy, prostředky a materiály Žák: seznámí se se základními výtvarnými postupy, materiály, nástroji a barvami volí si a využívá prostředky k výtvarnému

Více

ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU

ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU Vzdělávání na I. stupni základního studia je sedmileté a je určeno žákům, kteří dosáhli věku 7 let. Tato věková hranice platí bez ohledu na skutečnost, zdali žák navštěvoval

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy

Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA HV69 Oblast zahrnuje vyučovací předměty: Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy Vzdělávání v oboru směřuje k vnímání hudby jako důležité součásti

Více

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA 2 Základy teorie vysvětlí pojem dramatická výchova, předmět dramatické výchovy, její vztah k dramatické výchovy charakterizuje její kontext a využití ve estetické

Více

Nepovinné předměty Dramatická výchova od 5. do 9. třídy je soustředěna více na uměleckou část dramatické výchovy.

Nepovinné předměty Dramatická výchova od 5. do 9. třídy je soustředěna více na uměleckou část dramatické výchovy. 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 1 1 1 1 1 5 Nepovinný Nepovinný Nepovinný Nepovinný Nepovinný

Více

Projekt/výtvarná řada: Popis projektu:

Projekt/výtvarná řada: Popis projektu: Vizuální komunikace, otevřený prostor k výchově a vzdělávání - komplexní inovace pedagogických, výtvarně pedagogických a uměnovědných studijních oborů Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/28.0075 Projekt/výtvarná řada:

Více

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA 2 Základy teorie vysvětlí pojem dramatická výchova, dramatické výchovy charakterizuje její kontext a využití ve výchově a vzdělávání; vymezí obsah dramatické

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

Dramatická výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu : Výchovné a vzdělávací strategie

Dramatická výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu : Výchovné a vzdělávací strategie Dramatická výchova Charakteristika vyučovacího předmětu : Předmět dramatická výchova (DV) je tvořen vzdělávacím obsahem průřezového tématu Osobnostní a sociální výchova (OSV) uvedeného v RVP ZV. Tematické

Více

Projekt: Škola- informační centrum s environmentálním zaměřením Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/03.0019, ZŠ a MŠ Přerov nad Labem 112, 289 16

Projekt: Škola- informační centrum s environmentálním zaměřením Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/03.0019, ZŠ a MŠ Přerov nad Labem 112, 289 16 Projekt: Škola- informační centrum s environmentálním zaměřením Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/03.0019, ZŠ a MŠ Přerov nad Labem 112, 289 16 Název pracovního listu: Koláž ala Kolář-spirála, proudy Téma:

Více

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV Péče o dítě v dětské skupině Obecná část zpracovaly Lenka Zuczková, DiS Šárka Žluvová, DiS Obsah Specifikace, metody a forma práce...3 Rámcový

Více

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Intervenční dimenze dramatické výchovy Dramatická výchova/ve speciální pedagogice dramika je pedagogickou disciplínou, která - využívá metody dramatického

Více

MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ

MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ Mgr. Kamila Balcarová PODSTATA A CHARAKTERISTIKA MONTESSORI PEDAGOGIKY 3 pilíře Montessori výchovně vzdělávací systému Připravený (vědomý) dospělý Připravené prostředí

Více

PROCESY UČENÍ. Hana Schenková, Alena Jabůrková 2018

PROCESY UČENÍ. Hana Schenková, Alena Jabůrková 2018 PROCESY UČENÍ Hana Schenková, Alena Jabůrková 2018 Obsah Výukové strategie podporující učení dětí v MŠ Prožitkové učení Spontánní a záměrné učení Konstruktivismus a učení dětí Třífázový model učení, EUR

Více

6.34 Společenskovědní seminář

6.34 Společenskovědní seminář VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: Člověk a společnost Výchova k občanství 6.34 Společenskovědní seminář CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Společenskovědní seminář je volitelným předmětem,

Více

ANIMAČNÍ PROGRAMY ZBYŠEK SION / OBRAZY

ANIMAČNÍ PROGRAMY ZBYŠEK SION / OBRAZY ANIMAČNÍ PROGRAMY K VÝSTAVĚ ZBYŠEK SION / OBRAZY DO 3. 6. 2018 V GALERII U BÍLÉHO JEDNOROŽCE PROGRAMY PRO ZŠ, ZUŠ A SŠ O VÝSTAVĚ Neustálá reflexe nad bytím člověka a světa, v níž se malíř opírá o pevné

Více

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ I Rovina čtenářské gramotnosti Vztah ke čtení Kritéria Vnímání čtení jako zdroje vnitřních zážitků a prožitků. Indikátory 1 Žák je podněcován k četbě i ve svém

Více

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarný obor Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence

Více

Výtvarná výchova - Sexta, 2. ročník

Výtvarná výchova - Sexta, 2. ročník Výtvarná výchova - Sexta, 2. ročník Výtvarný obor Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k

Více

ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ

ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Charakteristika předmětu ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ Předmět ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ spadá do vzdělávací oblasti Umění a kultura, která umožňuje žákům

Více

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov Dodatek č.17 PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: 8. ročník ČESKÝ JAZYK - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov - rozlišuje

Více

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah 6. ročník 1. ROZVÍJENÍ Kompetence k učení SMYSLOVÉ Kompetence k řešení problémů CITLIVOSTI Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Žák vybírá,

Více

Cíle základního vzdělávání

Cíle základního vzdělávání Cíle základního vzdělávání 1 Základní vzdělávání má žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence a poskytnout spolehlivý základ všeobecného vzdělání orientovaného zejména na situace blízké

Více

VOLITELNÝ PŘEDMĚT SEMINÁŘ ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ

VOLITELNÝ PŘEDMĚT SEMINÁŘ ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ Consultum bene iuventae est Mládí v dobrých rukou Dodatek pro školní rok 2013/2014 31.8.2013 VOLITELNÝ PŘEDMĚT SEMINÁŘ ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a

Více

VÝTVARNÁ TVORBA JAKO NENÁPADNÝ POMOCNÍK V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA

VÝTVARNÁ TVORBA JAKO NENÁPADNÝ POMOCNÍK V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA VÝTVARNÁ TVORBA JAKO NENÁPADNÝ POMOCNÍK V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA Před třemi lety jsem začala výtvarně pracovat s dětmi ze sociálně vyloučeného prostředí. V této době jsem nevěděla, že využívám prvky artefiletiky.

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň 5.7.2.2 Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Vyučovací předmět Výtvarná výchova vychází ze vzdělávací oblasti Umění a kultura a umožňuje žákům jiné než racionální poznávání světa - poznávání

Více

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách 23. 3. 2017 Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium, Praha 6, Evropská 33 Legislativní

Více

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova 4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Hudební výchova spadá spolu

Více

Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1.

Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1. Ročník: 1. - rozpozná a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty), porovnává je a třídí na základě odlišností vycházejících z jeho zkušeností, vjemů, zážitků

Více

Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Dramatická výchova CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. Vyučovací předmět: DRAMATICKÁ VÝCHOVA

Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Dramatická výchova CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. Vyučovací předmět: DRAMATICKÁ VÝCHOVA Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Dramatická výchova Vyučovací předmět: DRAMATICKÁ VÝCHOVA CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Ve vyučovacím předmětu

Více

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět:: Etická výchova A. Charakteristika vyučovacího předmětu a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Etická výchova je volitelným předmětem, který je realizován v rozsahu dvou

Více

Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI

Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI OBSAH Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI 1. Psychologie, její role a význam v procesu vzdělávání 16 1.1 Současné pojetí psychologie ve vzdělávání 16

Více

Základy společenských věd - Výchova k občanství

Základy společenských věd - Výchova k občanství Příprava na vyučování předmětu Výchova k občanství Název učební (téma) Bargoti a Loteři Stručná anotace učební Žáci se učí dívat se na skupiny lidí z různých pohledů a hledisek a neposuzovat je jednostranně.

Více

Předmět: Řemeslná činnost

Předmět: Řemeslná činnost Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Nepovinné předměty Předmět: Řemeslná činnost Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační

Více