Předmluva. Dej bůch štěstí!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Předmluva. Dej bůch štěstí!"

Transkript

1

2 Předmluva. Cyklistika je jeden z nejkrásnějších sportů, říká se, že nejhezčí pohled na svět je ze sedla koně, ale z našich bicyklů je krásný také. Jezdíme s Cyklotourem Ústí n.l., který pořádá pěkné akce za poznáním republiky. Navštěvujeme různá místa naší vlasti na základě pořadu ČT Rozhlédni se člověče a Zpátky k pramenům. Avšak Ivan Mládek nás inspiroval písní: a tak provolejme ticho, chlapa dělá pivo, pleš a břicho. A tak jsme začali navštěvovat pivovary. Prioritně malé, soukromé o kterých se málo ví. A tak tyto naše Pivní stezky jak tyto jízdy nazýváme, jezdíme na konci roku, na závěr cyklistické sezony. Naše cesty vedou nejvíce po lesních cestách, malebnými údolími řek a potoků a tak poznáváme pěkné kouty naší vlasti. V útulných hospůdkách patřícím těmto pivovárkům jsou většinou naleštěné měděné varné kotle. Zde se setkáváme s majiteli nebo sládky těchto pivovárků. Pivo jsme již několikrát ochutnávali přímo z ležáckých sudů. Toto pivo je živé, zdravé a nebolí z něho hlava. Naopak pivo z pivovarských gigantů je mrtvé s unifikovanou chutí. Na těchto cestách se snažíme hodnotit chuť piva a prostředí hospod. Sjeli jsme již desítky rozhleden, několik soutoků a pramenů. Viděli jsme nebe Alp to znamená alpské průsmyky, avšak tyto Pivní stezky můžeme vřele doporučit. S tímto Wanderbuchem si připadáme jako se vstupenkou do divadla. Personál se kolem nás točí a přísedící se na naše stezky rádi podívají. Tak otoč stránku a podívej se do tajů naší knížky. Dej bůch štěstí!

3 1. Pivovar Brumov okres Zlín založeno 1573 návštěva výstav hl Tehdy jsme jeli s Fandou na cykloturistické soustředění do Vrútků na Slovensku. Vyrazili jsme ráno z Vizovic přes kopečky směr Slovensko. Fandovi neustále cosi zvonilo za jízdy v představci. Po padesáti kilometrech mi to nedalo a podíval jsem se co to je. Fandovi se vyšroubovala rozpěrná matice v představci. Pro někoho otázka života a smrti pro Fandu banální závada. Nejbližší servis na kola jsme našli v Brumově- Bylnici, kde jsme si kolo sami opravili protože servisman byl zavalen zakázkami. Hned vedle na náměstí stál starý pivovar, který zde stojí od roku Zde jsme zapili Fandovo znovunarození, aniž by jsme tušili, že začínáme nový rozměr cykloturistiky. V pivovaru byla malá hospůdka kde jsme ochutnali desítku a dvanáctku Gerhard. Bohužel je to zároveň první pivovar, jež jsme navštívili a který byl nedlouho po naší návštěvě uzavřen. Tato smutná událost se stala někdy na podzim roku Sousedský pivovar Miletín okres Jičín založeno 1996 návštěva výstav 350hl Tento pivovárek jsme navštívili v rámci cykloturistické akce Ústí Krkonoše Ústí v roce Odtrhli jsme se od pelotonu po obědě v Sobotce a jeli jsme asi čtyřicetikilometrovou zajížďkou přes Miletín a Zvičinu. Restaurace v Miletíně nevypadala nijak mimořádně, nic zvenčí neupozorňuje na pivovárek a z fasády se na nás smálo logo Gambrinus. Jen uvnitř na pípě visela skromná cedulka 10 Chmelka. Touto hořčí desítkou jsme zahnali žízeň. Dozvěděli jsme se, že při různých příležitostech se ještě někdy vaří dvanáctka Pytlák. Tento pivovárek jsme ještě navštívili v roce 2007 při třídenním přejezdu republiky Ústí Bojkovice. Bohužel se zrovna konali v blízkém Dvoře Králové pivní slavnosti a tak byl pivovárek momentálně vypitý.

4 3. Minipivovar Žamberk okres Ústí n.o. založeno 1997 návštěva výstav 550hl Tento minipivovar jsme navštívili při našem ukončení sezony, které se stalo zpětně I. Pivní stezkou. Ten den jsme jeli vlakem z Ústí do Týniště n.orl. a pak pokračovali na kole do Jeseníků. Pokud možno jeli jsme přes malé pivovary, kterých bylo v roce 2002 ještě poskrovnu. První na naší cestě byl pivovárek Kanec, který stojí v Žamberku při silnici na Hradec Králové. Bohužel ten den otvírali až v šestnáct hodina tak jsme museli vzít zavděk pivovarskou prodejnou.která byla součástí pivovaru. I když byl Kanec jen z lahve, tak nám chutnal. Podruhé jsme navštívili tento pivovárek v roce 2007, když jsme absolvovali VII. Pivní stezku. Tentokrát jsme ochutnali 13 Kance, byl výtečný. 4. Pivovar Excelent Rýmařov okres Bruntál založeno 1993 návštěva výstav 500hl Tento pivovar jsme poctili naší návštěvou druhý den I. Pivní stezky. Pivovar, restaurace a hotel zde byly v jedné budově. Varna z mědi stála uprostřed restaurace. Ten den jsme byli snad jedinými návštěvníky, ochutnávali jsme rýmařovského Excelenta a bylo nám dobře. Velmi sympatický nám byl jeden číšník, který měl kravatu s cyklistickými motivy. Z rozhovoru s ním vyplynulo, že také jezdí na kole. Rýmařovské bylo vynikající.tento pivovárek ale už neexistuje, protože byl pro malý zájem uzavřen. Jeden z našich nejstarších pivovárků založených po roce 1989 přestal vařit v roce Veškerá technologie prý byla demontována a odvezena.

5 5. Minipivovar Novosad Harrachov okres Semily založeno 2001 návštěva výstav 800hl Tento pivovar vešel ve známost díky tradiční dvoudenní cykloturistické dálkové jízdy Ústí Krkonoše Ústí, která se konala vždy na konci srpna. V areálu pivovaru jsme měli cíl, večeři i nocleh. Poprvé to bylo v roce My jsme tento pivovar s Fandou navštívili poprvé již v roce Tehdy jsme dělali přejezd Krkonoš a Jizerek na běžkách. Pivovar nás příjemně překvapil cenami i kvalitou piva. Mají zde Františkovu dvanáctku, kterou jsme zapili oběd. Raritou je Huťská osmička, kterou zde vaří pro své skláře. 6. Pivovar Černá Hora okres Blansko založeno 1530 návštěva výstav hl Tentokrát II. Pivní stezka z Brna do Hradce Králové. Asi čtyřicet kilometrů za Brnem po projetí Moravského krasu se krajina za Blanskem otevírá a přijíždíme do Černé Hory. Černá Hora je zatím největší pivovar který jsme navštívili. Přímo v areálu pivovaru je pivovarská restaurace. Točí se zde celý sortiment pivovaru. Je z čeho ochutnávat protože pivovar vyrábí osm druhů piv. Zde jsme se naobědvali a ochutnali alespoň dva druhy piva a frčeli dále do Poličky.

6 7. Mešťanský pivovar Polička okres Svitavy založeno 1517 návštěva výstav hl Do Poličky jsme přijeli až za tmy, nejdříve jsme museli sehnat ubytování, které jsme našli shodou okolností v hotelu Opus, ve kterém jsme měli cykloturistické soustředění v roce Pivovarskou hospodu jsme našli hned, i když nebyla v areálu pivovaru ale na náměstí. Pivo bylo výborné hlavně poličská jedenáctka. Zajímavostí je, že pivovar má několik desítek vlastníků kteří jsou ve většině potomky poličských rodin s právem várečným. Užívejte poličské pivo denně. V malých dávkách posílíte svého ducha, při větších alespoň své zdraví. 8. Minipivovar U Hušku Beleč nad Orlicí okres Hradec Král. založeno 1994 návštěva výstav 120 hl Tento minipivovar ukrytý v borových lesech poblíž Hradce Králové jsme našli až po krátkém hledání. Přijeli jsme akorát na otvíračku. Zde jsme chtěli ukončit naši pivní cyklojízdu z Brna do Hradce. Lepší zakončení jsme si nemohli přát. Dvanáctistupňový Bělečský Car, čerstvé preclíky, příjemné prostředí. Škoda, že se čas rychle krátil a tak v dobré náladě jsme dojeli po bezpečné cyklostezce až do Hradce. Fanda pak ztratil ve vlaku památeční čepičku z kanadského běžkařského laufu. Čepičku jsme sháněli ještě po půlroce, když jsme tudy jeli vlakem do Krkonoš. Fanda volal v každé stanici na výpravčího jestli nenašel před půlrokem jeho čepičku.

7 9. Kvasar Sentice okres Brno-venkov založeno 1992 návštěva výstav 500 hl III. ročník našeho pivovarského cykloježdění proběhl mezi jihomoravským Tišnovem a Pardubicemi. Po výstupu z vlaku v Tišnově stačilo jen párkrát zatočit pedály a byli jsme v Senticích. V rodinném domku má pan Jelínek svůj vlastní pivovárek. Své vlajkové pivo o patnácti stupních s přídavkem medu zde vaří od roku 1992 co odešel do důchodu. Při návštěvě jsme si koupili PETku Kvasaru, protože pan Jelínek pivo nečepuje. To bychom museli do místní hospody, ale v poledne jsme byli bez šance. Kdysi zde byl na návštěvě president Václav Havel, který byl pozván dál a mohl si svůj žejdlík vypít u pana Jelínka doma. I my jsme ochutnali ale na stráni za vsí a z PETky. Můžeme říci že Kvasar byl vynikající. 10. Zámecký pivovar Oslavany okres Brno-venkov založeno 2003 návštěva výstav 870 hl Po čtyřiceti kilometrech ze Sentic následoval další pivovar. Zámecký pivovar Oslavany. Oslavany byly známé především svou starou elektrárnou a těžbou uhlí. Dodnes je okolí touto minulostí poznamenáno. Pivovárek jsme našli opravdu na zámku. Historický interiér se nám líbil, připomínal opravdovou středověkou knajpu. Pivo se zde vařilo od roku 1623 do roku Obnovená premiéra se konala v roce Nejvíce nám chutnal Františkův třináctistupňový kvasničák s rozzářeným Františkem v logu. I náš František byl rozzářený. Podruhé jsme navštívili pivovar v roce 2006, při cykloturistickém soustředění v Náměšti nad Oslavou. Setkali jsme se zde dokonce s místním starostou, který zde popíjel s přáteli.

8 11. Akciový pivovar Dalešice okres Třebíč založeno 2002 návštěva výstav hl Z Oslavan jsme vyrazili v podvečer a to jsme chtěli ještě tento den stihnout jeden pivovárek, který každý zná a třeba o tom ani neví. Pod ochranou atomky v Dukovanech, která zářila do noční krajiny ( doufáme že jen světlo) jsme dojeli do Dalešic, podle této obce je pojmenovaná blízká přehrada s nejvyšší hrází v Česku. Ale to už jsme v pivovaru. Postřižiny, jeden z našich nejznámějších filmů byl natočen právě tady. Komín, varna a vlastně celý pivovar ještě stojí, i když měl být v osmdesátých letech zbourán. V pivovarské restauraci točili Dalešickou jedenáctku a můžeme potvrdit, že je to dobré pivo jak hlásí logo pivovaru. Dalešické pivo, pivo s dobrou pověstí. 12. Malostránský pivovar Velké Meziříčí okres Žďár n.s. založeno 2004 návštěva výstav 800 hl Druhý den jsme navštívili pivovárek ve Velkém Meziříčí. Technologie zdejšího pivovaru byla odkoupena ze zrušeného pivovaru Ogar v Rožnově p. R. Kromě piva si zde můžete dát k jídlu snad všechny sladkovodní ryby. Na radu Fandy si dávám candáta, prý je nejlepší. Pak jsme se dozvěděli od personálu, že pan majitel vlastní chovné rybníky za městem. Šťastný člověk. V restauraci je skutečné mlýnské kolo, které je poháněno vodním náhonem. Zdejší pivo značky Harrach nám chutnalo.

9 13. Pivovar Medlešice okres Chrudim založeno 2000 návštěva výstav 420 hl Medlešický pivovárek v obci při hlavní silnici z Chrudimi do Pardubic se nachází kousek od železniční stanice. Zdevastovaný pivovar dostal zpět v restituci americký penzista pan Zeman. Tento osmdesátiletý pán s pivovarským vzděláním se rozhodl obnovit pivovarskou tradici své rodiny, což je obdivuhodné. V pivovarské hospůdce jsme si dali po třech vynikajících dvanáctkách, piva hutného a plného chuti. Mimo jiné i cena byla lidová. 14. Pivovar Pernštejn Pardubice okres Pardubice založeno 1871 návštěva výstav hl Poslední pivovar naší cesty z Tišnova do Pardubic byl tak trochu neplánovaný, ale protože se nám postavil do cesty 500 metrů před cílovým nádražím, tak proč neprovést inspekci. Do odjezdu vlaku domů jsme měli ještě něco přes půl hodiny a tak jsme vyrazili. Venku před pivovarskou hospodou jsme si dali kvasnicového Pernštejna. Ani jsme nevnímali jak ten čas letí, měli jsme co dělat abychom stihli vlak. Po naší zkušenosti s tímto pivem nemůžeme potvrdit pomluvy, že toto pivo posiluje nejen zdraví ale taky svěrač.

10 15. Zámecký pivovar Dětenice okres Jičín založeno 2003 návštěva výstav hl Poslední jízda na kole v roce Vystoupili jsme z vlaku v Lysé n.l. a měli jsme před sebou asi padesát kilometrů zimní krajinou na kole. To vše kvůli pivovaru v Dětenicích a v zimě proto, že v létě je tam doslova narváno. Pivovarská krčma je proslavená hlavně svojí středověkou obsluhou. Co tady děláte holoto, chcete polejt vamružím. Se nám dostalo místo pozdravu při vstupu do krčmy. Dostali jsme žrádlo a chlast, když použiji místní mluvu. Popili jsme pivo z místního pivovaru, vyráběné prý středověkým způsobem. Zdálo se nám dobré. 16. Pivovarský dvůr Lipan Dražíč okres Písek založeno 1998 návštěva výstav 250 hl Tento pivovar byl základnou při cykloturistickém soustředění v roce Tento pivovárek zrekonstruoval pan Papula prakticky z ničeho. K dispozici měl jen ruinu bývalého lihovaru, který dosloužil v roce Před tím zde byl pivovar pro město Bechyně. I dnes je závislost na lázeňském městě zřejmá, protože zde pořádají dvakrát týdně tanečky pro lázeňské hosty. Při této příležitosti ožívá pan Papula a pořádá prohlídku pivovaru s přednáškou o výrobě piva a o prospěšnosti pití dražíčského piva. Vše jsme sledovali v přímém přenosu a protože byl deštivý den věnovali jsme se důkladné ochutnávce světlého nefiltrovaného ležáku Lipan. Mimo to zde vaří ještě černou verzi tohoto piva.

11 17. Pivovar Kunc Hodonín okres Hodonín založeno 1994 návštěva výstav 900 hl IV.ročník pivní stezky vedl z Břeclavi do Ostravy. První pivovar na trase po třicetikilometrové jízdě lužními lesy byl pivovárek Kunc v Hodoníně. Přišel nám vhod, protože jsme přijeli akorát v době oběda a tak jsme zabili dvě mouchy jednou ranou. Kromě dvanáctky Švihák zde vyrábějí různé pivní speciály jako například višňové pivo. My jsme si dali světlého Šviháka, který nám zrovna moc nejel, ale myslíme že to bylo jen várkou. Podruhé jsme zde byli v roce Pivovar Janáček Uherský Brod okres U.Hradiště založeno 1894 návštěva výstav hl tyto spanilé jízdy. Večer dojíždíme, vlastně už za tmy do Uherského Brodu. Jsou zde dva pivovary malý pivovar Balkán a velký, průmyslový Janáček. Nejdříve míříme do velkého pivovaru. Jméno má podle svého sládka a později majitele, když si tento pivovar koupil. Pivovar patřil k nejmodernějším svého času v republice. My jsme navštívili zběžně pivovarskou nálevnu a dali si po jednom pivu. Nebylo vůbec špatné, ale naší prioritou jsou malé pivovárky, kvůli kterým pořádáme

12 19. Rodinný pivovar Balkán Uherský Brod okres U.Hradiště založeno 1998 návštěva výstav 300 hl Když jsme se blížili k tomuto pivovárku, už z dálky se linul pivovarský odér, asi dnes vařili. Uvnitř nás překvapilo prostředí, které se spíš hodilo do zasedací síně Českého rybářského svazu. Všude na nás ze stěn zírali mumifikované hlavy sumců. Jak později Fanda zjistil, všechny trofeje patří slečně od pípy, je to dcera pana majitele pivovárku. Jezdí s tatínkem o víkendech na Novomlýnské nádrže chytat ryby. Jedenáctistupňové pivo, které se jmenuje Zlatý Havran bylo k dostání ve filtrované i nefiltrované podobě. Samozřejmě jsme dali přednost nefiltrované podobě. Chutnalo nám. 20. Valašský minipivovar Valášek Vsetín okres Vsetín založeno 2002 návštěva výstav 800 hl Další den jsme měli na pořadu jen jeden pivovar. Pivovar Valášek se nachází téměř v historickém středu Vsetína, pod zámkem. Ještě ne zcela hotová budova nás uvítala příjemným interiérem ze dřeva. Kvasnicový ležák Valášek byl vynikající. Navrch jsme ochutnali ještě višňové pivo, ale to je asi záležitost pro opravdové znalce. Že nám Valášek chutnal dokazuje i přiložená účtenka. Tento pivovar jsme navštívili přesně rok po naší první návštěvě. Budova pivovaru byla již dostavěná, ale nás zajímalo hlavně pivo, jestli je stále tak vynikající jako loni. Shodli jsme se na tom, že loni nám šmakovalo více, a tak jsme se rozhodli Valáškovi snížit rating.

13 21. Valašský pivovar Bonver Zašová okres Vsetín založeno 2004 návštěva výstav hl Minipivovar v Zašové nebylo jednoduché najít. Ani jsme nevěděli jestli se do pivovaru dostaneme, protože se zde pivo jen vaří. Proto nás překvapila vstřícnost pivovarské chasy. Nejen že nám ukázali provoz, ale samotný sládek nám točil z ležáckých tanků vzorky svého umění. Neměl se opravdu za co stydět.. Škoda, že tento pivovar nemá svou hospodu, ale spoléhá na svou distribuční síť. 22. Městský pivovar Štramberk okres Nový Jičín založeno 2005 návštěva výstav hl Dalším zaslíbeným místem milovníků piva se stal v roce 2005 Štramberk. Už nás neláká jen svými dřevěničkami, ušima či Trúbou. Naposledy se vařilo ve Štramberku pivo v roce Pak si museli počkat celých sto padesát roků na obnovenou premiéru zdejšího piva. Vnější dojem z pivovaru byl vynikající, uvnitř jsme si připadali jako v nějaké středověké krčmě. Dali jsme si pivo jménem Trubač, bylo dobré. dobré.

14 23. Minipivovar Lašský Vulkán Kopřivnice okres Nový Jičín založeno 2003 návštěva výstav 400 hl V Kopřivnici hned vedle muzea automobilky Tatra je restaurace Žába, jediné nám známé místo v tomto městě kde můžeme dostat místní pivo Lašský vulkán. Pivo na první pohled velmi světlé barvy. Těžko se nám hodnotí jeho chuť, protože si myslíme, že na kvalitě se podepsala malá výtoč. Všichni zde pili takypivo Radegast. 24. Minipivovar Hukvaldy okres Frýdek-M. založeno 2004 návštěva výstav 300 hl Hospoda U zastávky byla naše další štace. Pivo se zde vaří přímo v hospodě v jedné místnosti třikrát tři metry. Na výrobě pracuje sládek z bývalého hukvaldského pivovaru, který byl v sedmdesátých letech zrušen. Do hospody jsme přišli právě včas, pošta právě doručila zbrusu nové papírové tácky, které pivovar dosud neměl. Jsme s Fandou majitelé prvních dvou kousků. Zaujala nás zde galerie štamgastů, každý pravidelný návštěvník má nárok na své foto ve formátu A3. Podmínkou je jen mít měsíční útratu pět stovek a můžeme zde viset taky. Místní fotograf zde také zrovna popíjel. Bohužel některé fotografie mají už černé pásky přes roh, co to znamená jsme se ani neptali. Co se týká piva bylo vynikající, sládek své umění nezapomněl. Technologie je ze zrušeného pivovaru v Žabni u Frýdku-Místku.

15 25. Minipivovar Příbor okres Nový Jičín založeno 2005 návštěva výstav 300 hl Doktor Sigmund Freud, příborský rodák, zakladatel psychoanalýzy, ten by se asi divil. Pan Lichtenberg, sládek a majitel pivovaru v jedné osobě pojmenoval své pivo po největším příborském rodákovi. Bývalý vojenský pilot nás provedl svým pivovarem, který se nachází ve sklepení historického domu. Dal nám ochutnat své pivo, které jsme ohodnotili jako vynikající. Věnoval nám asi jednu hodinu svého času, výměnou za to chtěl abychom napsali recenzi o jeho pivu v porovnání s ostatními které jsme navštívili. Což jsme rádi udělali. Byl to náš poslední pivovar na IV.Pivní stezce z Břeclavi do Ostravy. 26. Pivovar Svijany okres Liberec založeno 1574 návštěva výstav hl Zakončení sezony Vlakem jsme přijeli z Ústí do České Lípy. Zimní krajinou přes bývalý vojenský prostor Ralsko jsme jeli liduprázdnou zemí. První kontakt s civilizací jsme zaznamenali prakticky až ve Svijanech. Zde jsme se zastavili na košt v pivovarské restauraci. Svijanské kvasnicové nám šmakovalo.

16 27. Pivovar Sezemice okres M.Boleslav založeno 1998 návštěva výstav 100 hl Obec Sezemice není lehké najít, natož pak pivovárek, který je ukrytý v jednom z dvorů mimo střed obce. Hospoda je v bývalé konírně z osmnáctého století. Ve stejné budově jako hospoda se nachází i varna. Celým pivovarem nás ochotně provedl pan Němec coby ředitel pivovárku. Pak už nám natočil čtrnáctistupňové pivo Milenium, které bylo hořčí s ovocnou příchutí. Samozřejmě jsme ochutnali i černé. Největší dojem na nás udělala hospoda, která měla nenapodobitelnou atmosféru. Při odchodu jsme si museli s každým potřást rukou, přičemž zde byla snad polovina vsi. To nám zabralo tolik času, že jsme přijeli do Mnichova Hradiště deset minut po pravidelném odjezdu posledního vlaku. Naštěstí náš vlak měl také deset minut zpoždění. 28. Pivovar u Bulovky okres Praha založeno 2004 návštěva výstav 600 hl Naše jarní jednodenní pivní vyjížďka nás zavedla do Prahy, aby nic nebylo zadarmo vystoupili jsme z vlaku již v Kralupech. Zde nasedáme na kola a jedeme cyklostezkou podél Vltavy. V Řeži jsme přejeli Vltavu a pirátskou jízdou tak zvanou žlebovnicí přijíždíme do Levého Hradce, kde je nejstarší stojící kostel v Čechách. Z tohoto místa také expandoval knížecí rod Přemyslovců. Na zdejším hřbitově je pochován Mudr. Švejcar náš nejvěhlasnější pediatr a Miloslav Šimek. Pokračujeme na Bulovku, prvního plánovaného pivovaru. Zde si dáváme oběd a ochutnáváme pivo. Dnes je na čepu P.U.B. 12, vynikající. Dále polotmavý Extra a Weissbier 13,5. Pšenice byla velmi osvěžující. Samozřejmě jsme prohodili pár slov s panem Richterem jakožto s majitelem a sládkem. Pivo vaří jen pro svoji restauraci a příležitostně se zúčastní pivních festivalů.

17 29. Klášterní pivovar Strahov okres Praha založeno 2001 návštěva výstav 450 hl Máme před sebou dnes ještě čtyři pivovary a taky smysl pro zodpovědnost. Jedeme proto nejkratší možnou cestou přes Letnou, Královskou zahradu kolem hradní stráže na Hrad. Zde nás dohání deštík a tak rychle mažeme do Klášterního pivovaru. Dáváme si pivo které je pěkně drahé, ale ochutnat musíme. Prohlížíme si interiér a dáváme se do řeči se servírkou, necháváme si od ní dát razítko a na oplátku jí dáváme naši samolepku. Přitom nám ukazovala knihu návštěv pivovaru. Pod stránku s presidentem Klausem pohotově vlepuji naše logo. Největší úspěch dne. Při odchodu se nám ohlásil sládek pan Matušek se kterým jsme si pěkně popovídali až mu vyběhlo pivo z kotle. 30. Pivovar Staropramen Smíchov okres Praha založeno 1869 návštěva výstav hl Jedeme do třetího dnešního pivovaru. I když pivovary této sorty nevyhledáváme, ale když jedeme okolo tak se zastavíme. Tento vrah malých pivovarů má svoji vlajkovou restauraci přímo v areálu pivovarské chemičky. Restaurace Na Verandách je fabrikou na pití piva. Jen si vybrat vlevo belgická, vpravo místní. To je Staropramen 10,12 a kvasnicové. Dáváme si pivo a svačíme z našich (Fandovo) zásob. Cena je pěkně natažená, jó to je Praha. Na sládka jsme čekali marně asi zápasil se softwarem. A tak jsme zaplatili ochotné servírce, která nám vystavila potvrzení o návštěvě a odšuměli jsme.

18 31. Pivovarský dvůr Chýně okres Praha-západ založeno 1992 návštěva výstav 530 hl Ze Smíchova jedeme podél Prokopského a Dalejského potoka malebným Prokopským údolím. To už jedeme v mírném dešti, ale přesto zastavujeme na pozoruhodných místech, kde jsou ukázkově vidět prvohorní vrstvy rozdělené jednotlivými obdobími. Do Chýně přijíždíme promočeni a tak se v hospodě převlékáme, sušíme u krbových kamen a vypařujeme žaludek pivem. Majitel pivovaru pan Hojda nám vypráví jak koupil statek a udělal z něj pivovar. Kde teď sedíme, byla dříve sýpka. Ze statku zanechal malý chlév ve kterém jsou nyní prasata, kozy a berani. Je také nadšený cykloturista, jezdí do Rakous a to nám bodlo notu. A tak zase my steleme rozumem o našich alpských průsmycích. Nakonec nám pan Hojda zavolal sládka, který nás provedl svým královstvím. Naše ochutnávka se skládala z kvasnicové dvanáctky, která byla vynikající. Pak už jen tekl Dvorní ležák 14, který zasluhuje zvláštní uznání. S tímto pivovárkem jsme byli velmi spokojeni a doufáme že nalezneme takových klenotů více. 32. Minipivovar U krále Ječmínka Prostějov okres Prostějov založeno 1999 návštěva výstav 540 hl V Tišnově startujeme již V.pivní stezku. Pomalu se tato akce stává vrcholem našeho cyklistického snažení. Již po deseti kilometrech zastavujeme v Drásově, kde nás upoutává vývěska sentického Kvasaru. Neváháme a kupujeme PETku Kvasaru a připíjíme na zdar naší výpravy. Po sto metrech před další hospodou ihned zastavujeme a zamykáme s Fandou kola. Fanda s kamennou tváří oznamuje Láďovi, že je tu další hospoda a že jde objednat tři. Nováček výpravy Láďa je u vytržení, ale ani necekne, je disciplinovaný. Až po chvíli pochopil fór. Pak už pokračujeme bez přestávky přes Macochu do Prostějova. Pivovárek je ukrytý v jednom průjezdu aniž by byl nějak označen. Sedáme si hned u výčepu a poroučíme si pivo a oběd. Po chvíli zjišťujeme, že s námi u stolu sedí bývalý zdejší sládek. Vařil zde v prvním roce existence pivovárku ale pak odešel vařit do Ameriky. Prostějovské bylo chutné, hospoda příjemná.

19 33. Svatováclavský pivovar Olomouc okres Olomouc založeno 2006 návštěva výstav 500 hl Večer přijíždíme do Olomouce. Po ubytování hned míříme do Svatováclavského pivovaru. Je to zcela nový pivovar, ještě neměli venku ani vývěsní štít. Usedáme na naše oblíbené místo, jako vždy, u pípy s výhledem na varnu. Objednáváme pivo a půjčujeme personálu náš wanderbuch. Po chvíli přichází provozní, který je nadšen z naší návštěvy. Tento pán nás provádí celým pivovarem od ležáckých sklepů po dámské záchodky. Celá hospoda je vymalována obrázky s pivní tematikou. Škoda, že nebyl přítomen sládek na kterého všichni pěli ódy. Tento pivovar jsme navštívili ještě v roce Minipivovar Lipník nad Bečvou okres Přerov založeno 2004 návštěva výstav 300 hl Do lipnického pivovaru jedeme přes vojenský újezd Libavá. Podařilo se nám jej naštěstí bez úhony přejet, i když se zde konalo vojenské cvičení. Za štěkotu samopalů a výstřelu houfnic si připadáme jako u Verdunu. Nejsme zde pro kratochvíli ale pramení zde řeka Odra, jejíž pramen nacházíme v lesním altánku. Pro nás Severočechy je to cenný skalp. Od pramene jedeme do Lipníka gravitační jízdou. Po obědě v restauraci kde také měli lipenské pivo přijíždíme na náměstí. Pivovar je zde v jednom z domů s podloubím. Pan Sekanina slibuje prvotřídní zážitek, právě vyčistil trubky. Jeho jedenáctka byla vynikající. Zde se konečně projevuje Láďa a objednává Borovičku jako zápisné. Po upozornění pana Sekaniny, že je na Moravě, poslušně objednává tři velké slivovice.

20 35. Minipivovar Koníček Vojkovice okres Frýdek-M. založeno 2006 návštěva výstav 350 hl Ve Frýdku jsme měli naplánovaný pivovar Arthur s beer, ale neměli navařeno a tak máme celý večer na pivovar Koníček ve Vojkovicích. V tomto pivovárku se setkáváme s panem Mojmírem Velkým, který je sládkem a zároveň majitelem. Je potěšen z naší návštěvy a tak nás provází svým královstvím, které ještě voní novotou. Původně budova sloužila jako konírna a hospodářský dvůr. Celý večer s námi sedí u stolu a vypráví jak v Nošovicích vařívával pivo. Objednává nám Vojkovickou hořkou, místní oblíbenou lihovinu. Po chvíli pro změnu ochutnáváme vařenku, je to domácí 45 % lihovina. Je báječná. Jsme zde ale hlavně kvůli pivu. Pan Velký vaří světlého kvasnicového Ryzáka a černého Vraníka. Ve sklepě ještě zraje Vánoční speciál. Skvěle jsme si na nich pochutnali. 36. Minipivovar Svatý Florian Loket okres Sokolov založeno 2006 návštěva výstav 300 hl Poslední jízdu roku 2006 jsme odstartovali v Kynšperku n.o. První zajímavé místo na trase byl Chlum sv.máří s poutním kostelem. Nedaleko kostela byla velmi zajímavá ale nepřístupná rozhledna. Pokračovali jsme po zcela nové Oharské cyklostezce ze Sokolova do Lokte. Zde byl v červnu 2006 otevřen nový minipivovar. Je umístěn v gotickém sklepě, kde dříve byla sladovna. Za vlády jedné strany zde byl popelník městské kotelny. No a poslední mezník je naše návštěva. V liduprázdném pivovaru jsme ochutnali polotmavého Floriána, který byl sladší chuti s ovocným dozvukem. Drtivá většina návštěvníků je z Německa, kteří zde absolvují školení před návštěvou Prahy. Zajímavostí je zde studna hluboká devět metrů, která je vyhloubena přímo mezi stoly v restauraci.

21 37. Pivovar Chodovar Chodová Planá okres Tachov založeno 1573 návštěva výstav hl Tentokrát již VI. Pivní stezka nás zavedla na západ Čech. Z Chebu startujeme bez bidonů abychom měli v Chodovaru tu správnou žízeň. Náročný přejezd Dyleně ještě žízeň umocnil. Hned po příjezdu si dáváme jedno a jdeme na prohlídku pivovaru. Prohlídli jsme si pivovarskou technologii z třicátých let od firmy Skodawerke in Pilsen. Slečna průvodkyně nám slíbila ochutnávku, která se uskutečnila na neobvyklém místě. Na nádvoří pivovaru byla kašna z jejíž zadní části byla vyvedena pípa. Zde se dříve mohla občerstvovat pivovarská chasa v rámci průběžné kontroly piva. Dnes je to povoleno jen prohlídkám a sládkovi. V degustaci jsme pokračovali v restauraci Ve Skále, kde bývaly dříve ležácké sklepy. Zbytky ležáckých tanků jsou zřetelné dodnes. Pivo bylo výborné, zvláště kvasnicová 11. Sympatické je že pivovar se nesnaží expandovat, ale dává přednost kvalitě před kvantitou. 38. Zámecký pivovar Chyše okres K.Vary založeno 2006 návštěva výstav hl Další zastávkou na naší pouti byl chyšský pivovárek. Pěkná novogotická stavba pivovaru slohově navazuje na zámek, který je znám působením Karla Čapka jako domácího učitele u rodiny Lažanských. Současný majitel pan Lažanský opravil po zámku i zdevastovaný pivovar, který byl využíván jako kotelna. Současná pivnice je na místě dřívější varny. Zde si dáváme výbornou jedenáctku jménem Prokop. Na náš dotaz co dělá pan starý přichází sládek a provází nás neskutečně moderním zázemím pivovaru, který v květnu 2006 po zhruba sedmdesáti pěti letech přetržené tradice znovu obnovil výrobu piva.

22 39. Minipivovar Forman Velichov okres K.Vary založeno 2005 návštěva výstav 900 hl Po přejezdu Doupovských hor, zdolání nejvyšší hory Hradiště a incidentu s délesloužícím desátníkem přijíždíme do Velichova. V hospodě Mexický záliv vaří pan Novák svého Formana. Říká, že velké pivovary deklasovali pivo na pivní limonádu a tak musí připomenout lidem jak chutná opravdové pivo. Zdejší technologie je stoprocentní hand made. V době naší návštěvy byl na čepu polotmavý jedenáctistupňový Forman. Vynikající pivo, také žádný z hostů až na jednoho nepil druhé pivo z čepu kterým bylo Géčko. Na závěr kupujeme PETku do vlaku. Toto byla definitivní tečka za VI. Pivní stezkou. 40. Pivovar Dobruška okres Rychnov n.k. založeno 1870 návštěva výstav 1000 hl Tento východočeský pivovárek jsme navštívili při naší cestě z Ústí do Bojkovic kam jsme jeli na cyklosoustředění. Závěr první etapy jsme úmyslně naplánovali do Dobrušky protože zde byl jeden z námi nepokořených pivovarů. Po příjezdu ihned spěcháme do pivovarské restaurace. Na místě zjišťujeme že se spíš jedná o bowlingový klub. Nevadí objednáváme jedenáctku a potom i dvanáctistupňového Rampušáka, kterého hodnotíme jako velmi osvěžujícího. Zkrátka ideální pivo po dnešní dvoustovce. Navíc náš kamarád Jirka Meresjev poprvé v životě, ve více jak šedesáti letech ochutnává pizzu, kterou si zde dává k večeři.

23 41. Minipivovar Moritz Olomouc okres Olomouc založeno 2006 návštěva výstav 700 hl VII. Pivní stezka tentokrát z Chocně do Ostravy. Po tvarůžkovém obědě v Lošticích přijíždíme večer do Olomouce kde máme ubytování opět v Zoře. Cestu do pivovaru jsme si zpestřily procházkou historickým centrem. Pivovárek se nachází v suterénu jednoho secesního domu u Terezské brány. Ondra zde slaví své třiatřicátiny, jak jinak než jídlem a místní dvanáctkou. Prkénka s různými pochutinami se u něj střídala jako na běžícím pásu. Prostředí je zde stylizováno do třicátých let minulého století. Majitel pivovaru chce přispět k oživení ducha židovských tradic, proto je zdejší pivo košer a v nabídce jídel jsou staročeské a haličské speciality Slezský minipivovar Leskovec okres Opava založeno 2006 návštěva výstav 480 hl Třetí den dojíždíme do Vítkova, kde máme ubytování ve zdejším učňovském hotelu. Panuje všeobecná spokojenost protože jsme konečně jednou dojeli za světla. Do pivovárku Leskovec je to ještě asi třináct kilometrů. Bohužel v tomto momentě selhává Láďa který dává přednost teplu, bačkorám, županu, televizi a co je nejhorší také hotelovému Radegastu, čímž strhává mimo zákon i nezkušené nováčky. Tudíž do Leskovce jede opravdu nejtvrdší jádro. Fanda cestou roztrhl řetěz a tak jej musíme s Bobem dva kilometry tlačit. Do pivovárku přijíždíme akorát na otvíračku. Zabíráme stůl, Fanda se šine hned ke sporáku v jehož troubě suší boty. Čtyřletá dcerka pana majitele se hned běží zeptat tatínka co dnes narazil. Je to světlý dvanáctistupňový Slezan a jeho třináctistupňový černý bratříček. Hospoda se pomalu zaplňuje až k prasknutí. Pan Binar nás provází svojí varnou a spilkou a vypráví o svých aktivitách. Tento pivovárek nám za noční vyjížďku Oderskými vrchy určitě stál.

24 43. Pivovar Avar Hlučín okres Opava založeno 1993 návštěva výstav hl Poslední den VII pivní stezky. Za chumelenice přijíždíme do prajzského Hlučína. Pivovárek je kousek od sympatického hlučínského náměstí. Je to patrová budova, kde se netradičně v patře nachází prosklená varna. Restaurace pivovaru je vyvedena v selském stylu a podlaha je plná skořápek od buráků. U vchodu stojí káď plná burských oříšků, stačí si jen nabrat, louskat a házet kolem sebe. Dokonce nás k tomu vybízí majitel Leonard Plaček, který s námi diskutuje. Sám je rekreační cyklista a tak má kolaře rád. Navíc nám objednává jednu rundu kvasnicového Avara na sebe. Výborné pivo i kuchyně. Dobrým nápadem je název Avar, jež připomíná středověké nájezdníky. A navíc když vykřiknete v kopcovité krajině název konkurenčních značek Ostravar nebo Zlatovar jméno hlučínského piva se vrátí jako ozvěna Ostravský minipivovar Qásek okres Ostrava založeno 2006 návštěva výstav 300 hl V Ostravě zdoláváme vyhlídkovou věž na Nové radnici a pak už mažeme do hospůdky Hobit kde vznikl v loňském roce pivovárek. Podiskutovali jsme s panem Jiřím Čtverkou který je mozek, ruce, játra i plíce Hobitu. Maluje, hraje na bicí v kapele Olgoj Chorchoj, hraje divadlo a vaří pivo. Renesanční člověk. Je to nepasterizovaný kvasničák. Žádné éčka, žádné stabilizátory pouze slad, voda, chmel a kvasnice. Libuje si jako správný člen Bratrstva chmelové šišky. Opravdu vynikající pivo. Na čepu byl v době naší návštěvy ještě příborský Freud a Bernard. A tak jsme mohli ochutnávat a porovnávat.

25 45. Pivovar Zámek Zábřeh okres Ostrava založeno 2006 návštěva výstav 400 hl Poslední pivovar na naší cestě je pivovárek sídlící na zámku v Ostravě Zábřehu. Zcela nově zrekonstruovaný zámeček nacházíme uprostřed sídliště. Konají se zde právě martinské hody, takže je zde docela narváno. Naštěstí máme rezervován jeden stůl. Objednáváme si pivo značky Pikard. Je to polotmavé chutné pivo. Při pohledu do jídelního lístku jsme ale trochu zaskočeni. Ceny se nám zdají poněkud nataženy. Dáváme ještě jednu rundu a jedeme se najíst do cenově příznivější Pivovarské hospody poblíž hlavního nádraží. Zde také končí VII. pivní stezka. 46. Pivovarský dům Praha okres Praha založeno 1998 návštěva výstav 850 hl Jako každý rok jedeme závěrečnou i letos. Vystupujeme z vlaku v Nelahozevsi a jedeme vltavskou cyklostezkou do Prahy. Je nějaký stupínek pod nulou a tak se těšíme až dojedeme do Prahy. Nejdříve zastavujeme v již vyzkoušeném pivovaře U Bulovky, kde obědváme a ochutnáváme místní produkci. Odpoledne pokračujeme zcela novou cyklostezkou do Karlína, kde podjíždíme tunelem pro pěší Vítkov a zastavujeme u jezdeckého pomníku Jaroslava Haška. Poté pokračujeme do Pivovarského domu v Ječné. Zde si objednáváme žirafu, jde o jakousi samoobslužnou pípu se zásobníkem o objemu osmi piv. Bohužel načepované pivo je téměř bez pěny, která se hromadila v zásobníku a tak příště dáváme přednost klasicky točenému pivu.

26 47. Pivovar Berounský Medvěd Beroun okres Beroun založeno 1998 návštěva výstav 600 hl Cyklistické soustředění v roce 2008 se konalo v Plánici u Klatov. Samozřejmě jsme jeli jako každý rok po vlastní ose z Ústí. Čekalo nás asi 200 kilometrů, jenže asi po dvaceti kilometrech v Lovosicích začalo docela vydatně pršet. Následujících 80 kilometrů do Berouna jsme jeli v nekonečném lijáku, kde nás zachránila pivovarská restaurace. Neznalý návštěvník jen tak pivovar asi nenajde, protože je zašitej v jakýchsi sběrných surovinách u nádraží. Naštěstí nás zde zastihla příjemně vytopená hospoda a tak jsme se měli kde usušit. Dali jsme oběd a několik Berounských medvědů a spokojeně jsme pokračovali v dešti, ale vlakem z Berouna do Březnice. ( Fotka je vypůjčená z internetu.) 48. Pivovarský dvůr Plzeň okres Plzeň založeno 2007 návštěva výstav hl Na cyklistickém soustředění v Plánici u Klatov jsme navštívili při cestách pár minipivovárků. První z nich je na okraji Plzně v časti města Černice. K dobrému obědu nám šmakoval PURKMISTR 12 vařený ze tří druhů sladů s jemnou krémovou pěnou. Druhé pivo které nám chutnalo byl PÍSAŘ 12, vrchně kvašené pšeničné pivo s ovocným nádechem. Názvy piv si místní pivovárek vypůjčil od uzavřeného pivovaru v Domažlicích, kde měli celý sortiment piv pojmenován podle radniční hierarchie.

27 49. U Rybiček Stříbro okres Tachov založeno 2007 návštěva výstav 1000 hl Z Plánice jedeme přes Švihov a klášter Kladruby do Stříbra. Zde v historickém centru bývalého hornického města nalézáme hostinský pivovar U Rybiček. Oběd zapíjíme světlým ječmenným ležákem jménem Argent. Název je odvozen od původní historické osady Argentária, která je spjata se vznikem hornického města Stříbra. Dvanáctku Argent hodnotíme jako nejlepší z místního výběru piv a že bylo z čeho vybírat. 50. Modrá Hvězda Dobřany okres Plzeň-jih založeno 1998 návštěva výstav 350 hl Modrá Hvězda v Dobřanech je název hotelu ve kterém se vaří stejnojmenné pivo. Je to jeden z nejstarších minipivovarů v Česku. Při vstupu do restaurace nás překvapuje široký sortiment vyráběných piv viz obrázek pípy. Ochutnáváme Dobřanskou Hvězdu 12, Dobřanského Dragouna 14 a nakonec Dobřanského Sekáče 17, který se nám jevil jako nejzářivější hvězda západočeského pivního nebe.

28 51. Pivovar Kout na Šumavě. okres Domažlice založeno 1736 návštěva výstav hl Pivovar Kout na Šumavě byl vždy ve zdejším kraji synonymem kvalitního piva. Pivovar založil hrabě Stadion v roce 1736, komunisté pak vaření piva zrušili roku Od roku 2007 se zde opět rozbíhá vaření piva nanovo. Náš kamarád Karel se nám pochlubil, že za svých studií v Domažlicích chodil do zdejšího pivovaru jako brigádník čistit ležácké sudy. Koutské pivo má nezaměnitelnou výbornou chuť. Na čepu v době naší návštěvy byl na čepu celý světlý sortiment pivovaru: Koutská 12 a 14. Obě podle mne vynikající chuti. Tento pivovar je mezi našimi minipivovary obr, svým ročním výstavem piva až hl. 52. Pivovar Zubr Přerov. okres Přerov založeno 1872 návštěva výstav hl. VIII Pivní stezka našeho Vlastivědného kroužku začala v Přerově kam jsme přijeli po poledni vlakem. Jen jsme projeli přerovským Bronxem, plným cikánů, a už zastavujeme u pivovaru Zubr. Láďa spokojeně hlásí že to bylo z nádraží jen 550 metrů. Kola uvazujeme před pivovarskou knajpou a vplouváme dovnitř. Neztrácíme čas a rovnou si poroučíme dvanáctku Zubra. Čekali jsme průměrné pivo, ale byli jsme mile překvapeni výborným pivem jak chuťově tak i pro oko. Připili jsme si na zdar VIII Pivního výletu a vyrazili jsme na 350 kilometrů dlouhou pouť napříč Českem.

29 53. Pivovar Ježek Jihlava okres Jihlava založeno 1861 návštěva výstav hl Teprve třetí den Pivní stezky narážíme na ještě nepokořený pivovar, když nebudeme počítat úvodního Zubra. Cestou jsme již navštívili Sentický Kvasar, Oslavany a Malostránský pivovar Velké Meziříčí. Všechny byly výborné, ale už někdy námi navštívené. Tradičně za tmy jsme dojeli do cílové Jihlavy a po ubytování spěcháme do pivovaru. Cestou míjíme Horácký zimní stadion, který musí hned Láďa s Ondrou navštívit. Je to takový jejich rituál, navštěvovat stadiony soupeřů ústeckého Slovanu. V pivnici hned zabíráme stůl u pípy a ochutnáváme jihlavské kvasnice. Zmlsáni chuťovkami z předešlých pivovárků nám Ježek až tak moc nejede. Nejlepší z Ježků byla asi dvanáctka. Jinak obsluha zde byla výborná a milá. 54. Klášterní pivovar Želiv okres Pelhřimov založeno 2003 návštěva výstav 1200 hl Poslední den VIII. Pivního výletu. Dnes máme etapu z Jihlavy do posázavského Kácova. Počasí nám všechny dny přeje. Na to že je listopad je nezvykle teplo, vzpomínáme na květnovou akci, kdy jsme byli v Berouně, to byla nesrovnatelně větší zima. Po překonání kopců za Jihlavou se dostáváme do kraje přehrad okolo Želivi, obzvláště pěkný byl úsek podél Želivky před Želiví. Želiv je poměrně malá obec které vévodí premonstrátský klášter z 12. století. Jeden premonstrátský klášter jsme už navštívili, vlastně už dva. Strahovský, kde se také vaří pivo a Tepelský, kde jsme přenocovali. Přijíždíme na nádvoří kláštera a ptáme se na vrátnici na pana sládka, bohužel zrovna dnes je pracovně pryč. A tak jsme odkázáni jen na ochutnávku lahvovaných piv. Nejvíce nám šmakoval Castulus s medovou příchutí, bylo to taková vzpomínka na předvčerejšího medového Kvasara v Senticích. Na tento pivovárek si budeme ještě někdy posvítit, protože ochutnávat jen lahváče to není pravé ořechové.

30 55. Pivovar Hubertus Kácov okres Kutná Hora založeno 1457 návštěva výstav hl Poslední den, poslední pivovar na VIII. Pivní stezce je kácovský Hubertus. Kam je to ze Želivi asi 40 kilometrů. Cestou jsme navštívili Hitlerovy mosty v zátopovém území přehrady Želivky. Původně se mosty klenuly asi 35 metrů nad dnem údolí a dnes jsou zatopeny téměř po mostovku. Ale zpět do Kácova, kam přijíždíme těsně před otvíračkou. Pivovárek stojí hned u jezu na řece Sázavě, v létě zde bude asi dost narváno. My ale sedíme v poloprázdné hospodě, což nám vyhovuje. Bob ihned rozčiluje paní výčepní, když si ji fotí bez dovolení s bleskem. Dan taky perlí, po upozornění, že mají jen studenou kuchyni, si stále objednává smažák s hranolkama. Do toho všeho se Fanda domáhá vstupu do varny, kam jej rozkacená ženská nechce ani náhodou pustit. Náš Fanda se ale tak lehce nevzdává, čeká u dveří do varny jako hlídací pes a čeká na sládka, jeho vytrvalost nakonec slaví úspěch. Z varny ještě slyšíme jak ta osoba spílá sládkovi proč nás tam pouštěl. Ale abych nebyl jen u těch negativů, pivo bylo správné míry a ceny lidové, dvanáctistupňové kvasnice za 14 korun. 56. Pivovar Varnsdorfský Kocour okres Děčín založeno 2008 návštěva výstav 2 000hl Zimní vlastivědně naučně poznávací výlet zavedl tentokráte Pivní hlídku do Varnsdorfu. Jeli jsme z Děčína přes Jetřichovice a Tokáň do Doubic, kde jsme navštívili oblíbenou Starou hospodu. Po překonání rozvodí u Studánky jsme dorazili do cílového Varnsdorfu. Samotný pivovar Kocour je nepřístupný, ale pivo čepují v restauraci Noprosu u řeky Mandavy v bývalém objektu kasáren. Restaurace je něco mezi fast foodem a kavárnou, ale je to jediné místo kde je možné si dát stabilně točeného Kocoura. Ochutnali jsme dvanáctistupňového světlého Kocourka, Libor i polotmavou patnáctku. Dobré pivko. Je to nejsevernější pivovar Čech s momentálně naší nejmladší sládkovou. Zde naše cesta skončila, domů jsme se vrátili vlakem.

31 57. Minipivovar Parník Přerov okres Přerov založeno 2009 návštěva výstav 600hl 58. Minipivovar Hastrman Velký Rybník okres K.Vary založeno 2006 návštěva výstav 250hl Na cyklistickém soustředění v Mladči u Litovle jsme nemohli minout tehdy žhavou novinku mezi malými pivovary minipivovar Parník v Přerově. Pivovar se nachází nedaleko nádraží v novostavbě supermarketu, který z dálky připomíná svojí futuristickou siluetou parník. Restaurace s pivovarem byla otevřena 9.března, nedlouho před naší návštěvou. Při vychutnávání piva na předzahrádce restaurace jsme sledovali Ďábla jak se pere s jedním z mnoha jeho defektů. Pivo námořnických názvů jako je Pirát, Kapitán nebo Bukanýr nám šmakovalo. Třídenní výlet západními Čechami jsme začali v Ostrově, kam nás přivezl vlak z Ústí. Po sedmi kilometrech nás čekal první pivovárek Velichovský Forman. Zklamáni pivem nevalné úrovně, jsme z Velichova nabrali azimut Velký Rybník, kde jsme si chtěli zpravit chuť. Pivovar Hastrman předčil naše očekávání. Tento doslova domácí pivovar vaří pivo ve velkých hrncích na trochu větším sporáku. Sládek měl pro nás pochopení a tak nás provedl i ležáckými sklepy a spilkou.

32 59. Pivovar Permon Sokolov okres Sokolov založeno 2006 návštěva výstav 1 200hl Z Velkého Rybníku již lépe naladěni odjíždíme na Karlovy Vary, které projíždíme cyklostezkou směrem na Svatošské skály do Lokte, kde zajíždíme do pivovaru Svatý Florian. Objednáváme symbolické pivo za 45 Kč a mizíme do hornického Sokolova. Zde v klášterní hospodě máme naplánováno degustovaní sokolovského Permona. Bohužel, Obec sokolovských Slováků zde má společenský večer, a proto jsme nuceni pokračovat do čtyři kilometry vzdálené Lomnice ležící uprostřed šachetních výsypek. Ve vsi má Permon svoji vlajkovou hospodu, na výběr jsou čtyři druhy piva výborné kvality. Jen Láďa zde utrpěl menší šok, na dotaz jak hrálo dnes Ústí se Sokolovem kopanou se dozvídá, že prohráli 4:0. Láďův belmondovský úsměv se mění v překvapený škleb, než mu došlo, že naši znamená Sokolov. 60. Pivovar Lotr Plzeň okres Plzeň založeno 2007 návštěva výstav 1 100hl Poslední pivovar Vlastivědného výletu z Ostrova do Plzně. Po včerejší návštěvě Chodovaru a stříbrských Rybiček a dnešní návštěvě dobřanské Modré Hvězdy jsme v cíli. Pivovar se nachází v blízkosti centra Plzně. K dostání byla světlá dvanáctka, která byla výborná, protože se skladuje ve vysmolených dubových sudech a vyrábí se z kvalitní plzeňské vody, která přitéká řekou Úhlavou ze Šumavy. Ta prý pivo ovlivňuje z padesáti procent. Cestou na nádraží jsme se stavili ještě na nádvoří Plzeňského Prazdroje, abychom uctili památku chodského rebela Jana Sladkého Koziny, který zde byl popraven 28. září No, a téměř do roka a do dne trefil šlak 2.listopadu 1696 hlavního iniciátora popravy, Lammingena.

33 61. Pivovar Klášter okres Ml.Boleslav založeno 1570 návštěva výstav hl Pivovar Klášter. Základy tohoto pivovaru položili cisterciáci ve dvanáctém století, kteří prošpikovali skálu chodbami jako ementál, ve kterých dnes kvasí a zraje Klášterské pivo. Ze samotného kláštera zůstal do dnešních časů jen gotický boční vstup do klášterního kostela s filigránsky propracovaným portálem. Po prohlídce pivovaru, která nás provedla varnou a sklepním bludištěm, na závěr usedáme v restauraci Skála. Nacházející se v bývalé sladovně, která je, jak jinak, vytesaná ve skalním masivu nad kterým se kdysi rozkládal klášter, potom zámek a v současnosti pivovar. Délka výletu byla asi 60 km, Ďábel asi 140km, převýšení 400m, účastníků 9. Díky všem, které nezviklalo vrtkavé prosincové počasí. 62. Pivovar U Richarda Žebětín okres Brno založeno 2004 návštěva výstav 800hl Vlastivědný výlet ze Žďáru do Ostravy. Po kontrole pivovaru ve Velkém Meziříčí dojíždíme večer do Žebětína, kde se nachází pivovárek U Richarda. Návštěva je nevyhnutelná. Libor chce od servírky slyšet jen stupňovitost piv, jestliže není na čepu 14 o nebo ještě silnější druh, je silně nevrlý a takový pivovar neuznává. Naštěstí zde mají alespoň višnovou a medovou 14 o.

34 63. Pivovar Vyškov okres Vyškov založeno 1680 návštěva výstav hl Vyškovský pivovar se nachází v historickém centru lampasáckého Vyškova. Protože se v Pivovarské nevaří, zastavujeme se na oběd v nádražce, kde také točí Vyškov. Jinak je v tomto okresním městě problém narazit na místní pivo. Inu, doma není nikdo prorokem. Po zaplnění žaludků v nádražní restauraci míříme do pivovaru. Pivovarská je správný kvelb, vítá nás modrý dým spokojených hostů. Na čepu je dnes 10 o,12 o a 14 o. U Libora za chvíli přistává plnotučné, my ostatní si musíme počkat dvanáctka prý silně pění. A Láďa se konečně po dvou dnech dočkal kafe. 64. Pivovar Černý Orel Kroměříž okres Kroměříž založeno 2009 návštěva výstav 400hl Kroměřížský pivovar se nachází na malebném náměstí proti známému zámku. Večer doráží ikona Vlastivědného kroužku. Reflexní vesta, zlatozelená helma, nezaměnitelná chůze Ďábel. Vážil cestu vlakem přes třičtvrtě republiky, aby mohl být s kamarády alespoň dva dny. Dane dík. Už při příchodu, místo uvítání, nás upozorňuje, že zlomil aluminiový klíček při zamykání kola před hospodou. Bude potřebovat kamarády, kteří mu pomohou odnést kolo na místo ubytování. Nosiči naštěstí nebyli třeba, Dan zámkem obtočil jedinou trubku u zadního rychloupínáku, a tak mohl v pohodě odjet, tahajíc za sebou zámek po zemi.

35 65. Pivovar Rožnov pod Radhoštěm okres Vsetín založeno 2010 návštěva výstav 300hl Trasa z Kroměříže nás vedla cestami bez provozu, nebo cyklostezkami. Ráno míjíme přerovské pivovary Zubr a Parník, bohužel je ještě příliš brzo, aby bylo otevřeno. Je mi líto Ondry, který očekával pravý opak. V Lipníku nad Bečvou zastavujeme v osvědčené restauraci Fantasy na oběd a na Lipenské, jen Míra léčí žáhu Péčkem. Do Rožnova dojíždíme po zcela nové stezce Vsetín ValMez Rožnov. Rožnovský pivovarek byl obnoven letos, v původním objektu, po 61 letech nečinnosti. Dnes je na čepu 14 o Rotschild a 11 o Radhošť. Piva jsou to výborná, čtrnáctka je pojmenovaná po prvním majiteli pivovaru. Kupuji si PETku na památku domů, to ještě netuším, že mi ji Ďábel zítra cestou domů ve vlaku vychlastá. 66. Valašský pivovar Kozlovice okres Frýdek-M. založeno 2008 návštěva výstav 1 000hl Po náročném výjezdu k Radegastovi sjíždíme asi 20km do Kozlovic, s jeho Valašským pivovarem. Pivovárek je to zánovní, před dvěmi léty otevřený. Přízemí hospody je zaplněné, naštěstí v patře nacházíme volný stůl. Trochu prostředí připomíná Dětenice, jen ta mluva je tady normální. Na čepu jsou dnes domácí kvasnicové nefiltrované ležáky světlý Valašský vojvoda a tmavý Kozlovický fojt. Ředíme krev a obědváme. Škoda, že nemáme více času, ještě nás dnes čeká knajpa v Hukvaldech, kterou si nechceme nechat ujít.

36 67. Minipivovar Kahan Most okres Most založeno 2009 návštěva výstav 1 000hl Poslední Vlastivědný výlet roku 2010 nás zavedl do epicentra Severočeské hnědouhelné pánve. Doly, výsypky, kostel na kolečkách, rekultivace, víno, komunita Chanov... Co je to? Přece MOST!!! Tentokrát je to stoprocentní zimní výlet se vším všudy, na kolo si tentokrát troufli jen Laťák a Mapař, ani Ďábla by nevyhnal do této plískanice, a tak přijel do Mostu vlakem v převleku za cyklistu. Pivovárek se nachází v bývalém kulturním domě Kosmos. Jak je zvykem v hospodě se nachází i varna, která momentálně nebyla v provozu. Přes poledne je zde docela prázdno, ale číšník nás ujišťuje, že večer se má co otáčet. V sousedství je velkonálevna s plzeňskou Gé-9 za mírně nižší cenu než je Kahan. Je prý ale problém přesvědčit štamgasty ze sousedního zařízení, že je lepší si dát osm Kahanů než devět vodnatých Gambáčů za stejný peníz. 68. Pivovar Antoš Slaný okres Kladno založeno 2010 návštěva výstav 1 500hl Letošní pivnějarní expedici mimořádně přeje počasí. Abychom trochu povzbudili naši žízeň začínáme naši pouť v Bohušovicích nad Ohří ze kterých to máme do Slaného asi 45 km příjemnou podřipskou krajinkou. Do slánského pivovaru Antoš přijíždíme ještě do prázdné restaurace, roztahujeme se u největšího stolu hned u varny. Mají zde vynikající zelňačku s domácím, zde pečeným chlebem. Pivní rejstřík má široký záběr od desítky po, tuším, patnáctku. Každý si jistě najde to své.

37 69. Starokladenský pivovar U Kozlíků Kladno okres Kladno založeno 2009 návštěva výstav 800hl Ve Starokladenském pivovárku je příjemně poloprázdno. Venku zuří jarní počasí. Šokující je otvíračka tohoto zařízení. Začíná se v šest ráno! Kladno, to je město. Horníci, hutníci a kováci jako by tu byli stále, na pár kousků po noční mohou pořád. Zde se probrala k životu nováčkovská část výpravy a objednává zápisné, které se rozrostlo na tři kola, zápisné si pojistil jednou rundou i majitel pivovárku pan Macháček se kterým besedujeme. Pivovárek je ruční práce, podle plánků pivovarnického nestora pana Krýsla, svařili a postavili staří Poldováci, kterým vzal práci kdysi jeden blouznivec v maskáčích a stetsonu. 70. Belveder Železná Ruda okres Klatovy založeno 2007 návštěva výstav 150hl Dnes spíme na železnorudské faře. Poměr cena / výkon je vynikající. Fanda zapaluje na faře svíčku za zdar naší výpravy. Podivuji se, co všechno s sebou neveze. Hned se mi chlubí, že má také několik sáčků kvasinek, skládací metr a jiné věci. Taky poslední den naříkal: Klucí já tahal tolik zbytečných věcí, kdybych to byl věděl Pivovar má dnes bohužel zavřeno, a tak Belvederské pivo točí jen v cukrárně! Šarlota. Mají právě čerstvě naražený sud se třináctkou Pašerák. Popíjíme vynikající pivo a pozorujeme model parního vláčku, který každých 10 minut vyjíždí z miniaturního hraničního nádraží Železná Ruda a cestou obkrouží celou cukrárnu.

38 71. Šumavský pivovar Vimperk okres Prachatice založeno 2010 návštěva výstav 300hl Vchynicko-tetovský kanál zvedá našim pivníkům náladu, jedeme přes 10 kilometrů po rovině a následné stoupání na Březník podél Vydry je příjemné. Na Březníku je snad 25 stupňů na sluníčku. Děláme fotku v krátkých rukávech s horou Luzný za zády pro kamarády, kteří nám prorokovali půl metru sněhu, vánici a jiná zvěrstva. Jsme v oblasti výskytu "šumavského brouka", připadáme si jako v Krušných horách před dvaceti lety. Z úbočí Černé hory pozorujeme rozeklaný masiv alpského Dachsteinu v lehkém oparu. Kdybys to Dane vylovil, měl bys na slušnou večeři, poznamenává Míra při pohledu do studánky vltavského pramene plné mincí. Fanda při ochutnávání Vltavy tvrdí, že naposledy pil Vltavu v jednasedmdesátém, když se topil na Orlíku. V Lipce, v místní putice získáváme cennou informaci, že v Mělnickém Vtelně vznikl nový hostinský pivovar U Kraje. Večer navštěvujeme Šumavský pivovar Vimperk. Klenuté sklepení, moderní pivovarská technologie, výborná kuchyně, pivo dobré. Dojem jen kazily stoly, které patří spíš do cukrárny a příliš pozorná obsluha. 72. Minipivovar Jakub Vyšší Brod okres Č.Krumlov založeno 2008 návštěva výstav 250hl Pajzl u Jakuba ve Vyšším Brodě, to je něco jiného než Vimperk. Klenuté sklepení v rohovém domě na vyšebrodském náměstí hučí do noci. Servírka robot kmitá mezi pípou a stoly. Musíme si před ní chránit svá nedopitá piva, centimetrová hladinka je zde vypité pivo, které se ihned mění za nové. Ondra hlásí, že objevil v našem Kroužku nováčka a domáhá se dodržování tradic. Takže Becher. Venca dostává pomyslnou členskou legitimaci s číslem Fandovi se zase povedl kousek. Venku před hospodou mu v kapse zvoní mobil, který ale není jeho. Po podrobném prozkoumání telefonu zjišťujeme, že majitelka má na tapetě svoji podobiznu. Z displeje na nás zírá naše servírka. Je fakt, že Fanda se nějakou dobu motal kolem výčepu

39 73. Pivovar Eggenberg Český Krumlov okres Č.Krumlov založeno 1560 návštěva výstav hl Poslední den Vlastivědného výletu. Jedeme z Vyššího Brodu přes Krumlov do cílových Budějovic. Při spatření směrové tabule Č.Budějovice 56, Č.Krumlov 34, nás Ďábel překvapuje bleskovou kalkulací, že to máme do cílových Budějovic necelou stovku! Dan se ujišťuje, jestli dnes závodíme, protože on jede prý na pohodu. Taky ho zastavuje defekt, který opravuje docela bravurním způsobem. Kde jsou ty časy, když píchnul v Ústí u starého mostu a vyburcoval telefonem skoro všechny ústecké kamarády na pomoc. Obědváme v krumlovském pivovaru Eggenberg. Solidní kuchyně, průměrné pivo. To však nevadí gigantické výpravě asiatů, kteří sem přijeli na exkurzi přes půlku světa. 74. Pivovar U orloje Žatec okres Louny založeno 2010 návštěva výstav 600hl V neděli 11.prosince provedl Vlastivědný kroužek inspekci v mléčném baru U Orloje v Žatci. Cyklistická skupina o síle pěti mužů a jedné ženy se vydala z Lovosic přes Slavětín, Louny a Stekník do Žatce, kde nás již očekávala železničářská sekce: Bob, Kafař, Stáňa, Zdeněk K. a Karel V. Výlet se vydařil také díky nečekaně příznivému počasí. Abych nezapomněl vyjmenovat cyklistickou sekci: Darek - dlouho očekávaná posila Vlastivědného kroužku, Irenka - Fanda má co dělat, aby jí stačil, Fanda - děkujeme mu, že přivedl Irenku, Ďábel - že dovolil Irence účast, Tomáš - přijel po ose z Prahy a Mapař - vše zaznamenal.

40 75. Pivovar Neumann Mělnické Vtelno okres Mělník založeno 2011 návštěva výstav 600hl Žlutá rohová budova s proskleným patrem, za kterým září měděná varna je náš cíl. První záznam o hospodě ve Vtelně pochází z roku 1756, kdy si farář stěžoval hejtmanovi v Mělníku na židovskou palírnu alkoholu, že vtelenští věřící místo nedělní návštěvy kostela, se v opilosti motají po obci.. Od roku 2009 je majetkem Václava a Aleny Neumannových, kteří od roku 2011 vaří v hospodě pivo.( použito z letáku o historii hospody ) Po degustaci a obědě nás provedl pan Neumann po provozu, seznámil nás s varnou v patře, která se prý bude v brzkém čase rozšiřovat, protože současná nestačí svojí kapacitou. Karel V. již tradičně vyzkoušel sládka z tajů kvasnicového piva. Prošli jsme spilkou v přízemí, i ležáckým sklepem, trefně nazvaným na dveřích Daňový sklad. Tímto děkujeme panu Neumannovi za prohlídku i vyčerpávající informace. Na pípě byla 11 o Václav, výborné pivo, 12 o Karel pšenice, odborníka na pšenici stále ve svém kroužku hledáme, 13 o Bivoj černé, ženy tentokrát s námi nejely, 14 o Adolf, bylo vypito, tak nás paní Alena seznámila alespoň s jezevčíkem Adolfem, po kterém je toto pivko pojmenováno, údajně nejpopulárnější pivo ve Vtelně, na které se místní rychle přeškolili, když jednou došel Václav. Hofik se neprozřetelně přiznává, že jede s Vlastivědným kroužkem poprvé. Po proškolení od Kafaře co to pro něj a jeho peněženku znamená, se přes tento problém přenáší s noblesou doyena Cyklotouru. Právě si objednal omylem černou 13 o, a tak ji nechá kolovat jako zápisné. 76. Pivovar Faltus Česká Třebová okres Ústí n.o. založeno 2012 návštěva výstav 600hl Cyklostezka údolím Tiché Orlice nás po 25km přivádí do Ústí nad Orlicí. Dále stoupáme podél říčky Třebůvky do Třebové. Zjišťujeme, že tento nádražácký Olymp je fakt na kopci. Pivovar Faltus nacházíme nedaleko náměstí. Dobíjíme baterky obědem a ochutnáváme pivo. Chvilku se zde zdržuje i Rozhlednář Bob, který přijel vlakem, posbírává suvenýry a mizí do Svitav a pak rychle zpět do Ústí, zítra má náročný program v Pelhřimově, po hradech, zámcích a rozhlednách. Někteří naši hoši se živě zajímají o sraz abiturientek střední školy po pětapadesáti letech u vedlejšího stolu a hodnotí je. Fotíme se ve varně s bytelnou paní sládkovou a chválíme její pivo, je to příjemná nezadaná žena, která opravdu umí. Ďábel ale vůbec nezabírá. Naše ohodnocení 9-9 nebere a neustále nás opravuje na 6-5.

41 77. Pivovar Na Kopečku Svitavy okres Svitavy založeno 2011 návštěva výstav 600hl Za Třebovou překonáváme starou zemskou hranici mezi Čechami a Moravou. Pramení zde řeka Svitava, ale její pramen přesvědčivě nenacházíme, i když je označen informační tabulí. Ve Svitavách se ubytováváme v hotelu Kongo, zde si dáváme na žízeň lehkou poličskou jedenáctku a pádíme na Kopeček. Jen nemnoho měst se může pochlubit tak dlouhou a nepřerušenou tradicí mimo let vaření piva, jakou se mohou pochlubit až do roku 2002 Svitavy. Město bylo založeno v r.1256 olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburku a bylo vybaveno městským právem, jehož součástí bylo i právo vařit a šenkovat pivo. V roce 2002 byl uzavřen pivovar Doktor Svitavák, v jehož logu bylo okřídlené: Kudy teče, tam léčí. Dnes na místě pivovaru stojí obchodní centrum, jak příznačné pro dnešní dobu. Kopečkovské pivo jsme ochutnali důkladně, nevynechali jsme ani černou variantu, vždyť máme ve výpravě Ondru s Vencou. O vítězi nebylo pochyb světlá třináctka, celkově nejlepší pivo Výletu. 78. Minipivovar Jeseník okres Jeseník založeno 2011 návštěva výstav 400hl Dnes nás čeká žhavá novinka na Českém pivním trhu. Poměrně špatně dostupný minipivovar Jeseník, kvůli kterému jsme si zajeli skoro až na Polskou hranici. Pivovárek je zřízen v bývalém jesenickém pivovaru, který ukončil provoz za první republiky. Masívní ocelové dveře opravdu vedou do restaurace, byť se to v první chvíli nezdá. Možná za to může tma a nevalné osvětlení okolí. Uvnitř je však narváno, ještě že máme rezervaci. Bohužel právě dochází světlá dvanáctka a po chvíli i desítka. Terorista si dává demonstrativně lahvovou Kofolu a kouká jak bubák. My ostatní jsme nepohrdli polotmavou třináctkou. Pivo je dobře pitelné, lehčí, s výraznou hořkostí. Chutná nám. A jak je vidět, u okolních stolů též. Sládek a majitel pivovaru a výpravčí v jedné osobě pan Orel nás provází zázemím pivovaru. Technologie pochází ze zrušeného minipivovaru v Příboru, jé tam to známe válečný pilot a pivovarník Lichtenberg. Jedna várka činí 200 litrů. Používá se slad světlý a karamelový ze Zábřehu, chmel je žatecký poloraný červeňák, chmelí se granulemi, vaří na jeden rmut. Mladina kvasí v otevřených plastových kádích a finální produkt zraje v sudech, ze kterých se posléze rovnou čepuje. Z restaurace je ostatně za proskleným výčepním pultem do zázemí vidět.

42 79. Holba Hanušovice okres Šumperk založeno 1874 návštěva výstav hl Hanušovice to je nádraží a pivovar, nádraží nás nezajímá a tak nám zbývá jen ten pivovar. V řece Moravě už uplynulo hodně vody, když v roce 1874 založil ve vsi Holba, která je dnes součástí velkých Hanušovic, mladý sládek Josef Müllschitzky moderní parní pivovar. Jsme dnes prvními návštěvníky pivovarské restaurace Holba, která je součástí pivovarského muzea v Hanušovicích, výborné pivo i krmě. Hanušovické zde chutná nesporně nejlépe. Ondra samozřejmě neodolá dát si pivo v tupláku. Již samozřejmostí je foto s ležícím Ďáblem. Ještě nakupujeme v podnikové prodejně zásoby do vlaku a dojíždíme po cyklostezce podél Moravy do Zábřehu na vlak. 80. Pivovar Zichovec okres Kladno založeno 2012 návštěva výstav 1 000hl Společenské centrum v Zichovci je moderní stavba z letošního roku, jehož součástí je i pivovar, který byl letos v září otevřen veřejnosti. Zaujímáme strategické místo těsně u várny. Pivní nabídka je bohatá: světlý Sokol 10 o a Krahulík 12 o s tmavým Motákem 13 o a polotmavým Magorem 15 o, zde si každý vybere. Po výborném obědě nás pan Husák bere na exkurzi do pivovárku. Provádí nás spilkou i ležáckými sklepy, dává nám ochutnat přímo z ležáckých tanků, zajímavé, i když pivo nahoře v restauraci teče z tanku přímo do pípy, zde je ještě lepší. Receptura je podobná jako v Plzni-Černicích, známe, s tím rozdílem, že pivo ze Zíchovce je ještě trochu víc přichmelené. Jako vlajkové pivo zdejšího pivovaru vyzdvihuje pan Husák patnáctistupňovitého Magora, které ladil se svým sládkem pět let. Děkujeme za pěknou exkurzi.

SVĚTLÝ LEŽÁK Z MINIPIVOVARU 1. KOLO

SVĚTLÝ LEŽÁK Z MINIPIVOVARU 1. KOLO 1. KOLO D226 D123 D284 D69 D319 D317 1 6 245 Koutský sv. ležák nefiltrovaný Pivovar Kout na Šumavě 1 1 3 1 4 2 12 1. 1 5 244 Pukmistr LUKRÉCIUS a.s. (Pivovarský dvůr Plzeň) 6 5 5 2 1 3 22 2. 1 7 246 Rampušák

Více

TMAVÉ PIVO Z MINIPIVOVARU 1. KOLO

TMAVÉ PIVO Z MINIPIVOVARU 1. KOLO 1. KOLO D263 D149 D131 D282 D297 D223 1 2 297 Matuška tmavé Pivovar Matuška, Broumy 1 3 1 1 1 1 8 1. 1 5 300 Horník 13% Pivovar U Rybiček, Plzeňská 31, Stříbro 6 1 2 2 3 5 19 2. 1 6 301 Lipnický ležák

Více

SVĚTLÝ LEŽÁK Z MINIPIVOVARU 1. KOLO

SVĚTLÝ LEŽÁK Z MINIPIVOVARU 1. KOLO 1. KOLO D134 D238 D241 D305 D365 D249 1 4 206 Hubertus Světlý ležák Pivovar Kácov, s.r.o. 2 3 3 3 2 2 15 1. 1 1 203 Javořický ležák světlý Kozlíček Milan, pivovar Kozlíček Horní Dubenky 1 3 4 4 4 3 19

Více

XVII. ČESKÁ PIVNÍ PEČEŤ TÁBOR

XVII. ČESKÁ PIVNÍ PEČEŤ TÁBOR SOUTĚŽE PIV 2007 XVII. ČESKÁ PIVNÍ PEČEŤ TÁBOR 31. leden/2. únor 1. Starobrno tradiční (Starobrno, a. s.) 2. Mušketýr (Královský pivovar Krušovice, a. s.) 3. Janáček Olšavan (Pivovar Janáček, a. s., Uherský

Více

SOUTĚŽE PIV XIX. ČESKÁ PIVNÍ PEČEŤ TÁBOR leden/únor

SOUTĚŽE PIV XIX. ČESKÁ PIVNÍ PEČEŤ TÁBOR leden/únor SOUTĚŽE PIV 2009 XIX. ČESKÁ PIVNÍ PEČEŤ TÁBOR leden/únor Světlá výčepní piva 1. Pernštejn světlé výčepní (Pivovar Pernštejn a.s., Pardubice) 2. Mušketýr (Královský pivovar Krušovice, a.s.) 3. Starobrno

Více

POLOTMAVÉ PIVO Z MINIPIVOVARU 1. KOLO

POLOTMAVÉ PIVO Z MINIPIVOVARU 1. KOLO POLOTMAVÉ PIVO Z MINIPIVOVARU 1. KOLO CELKEM D62 D373 D249 D164 D173 D257 1 3 273 Prokop Jantar polotmavý ležák Zámecký pivovar Chyše 2 1 1 4 4 4 16 1 1 271 Grošák 14% polotn Minipivovar Koníček, Vojkovice

Více

Příloha 7a Prognózy - struktura 2G minuty (tisíce)

Příloha 7a Prognózy - struktura 2G minuty (tisíce) Příloha 7a Prognózy - struktura 2G minuty (tisíce) Rok Měsíc České Budějovice Český Krumlov Jindřichův Hradec Písek Prachatice Strakonice Tábor Blansko Brno - město Brno - venkov Břeclav Hodonín Vyškov

Více

5-1b. PRŮMĚRNÉ KUPNÍ CENY STAVEBNÍCH POZEMKŮ V ČR DLE OKRESŮ A VELIKOSTI OBCÍ V LETECH (v Kč/m 2 ) - POŘADÍ

5-1b. PRŮMĚRNÉ KUPNÍ CENY STAVEBNÍCH POZEMKŮ V ČR DLE OKRESŮ A VELIKOSTI OBCÍ V LETECH (v Kč/m 2 ) - POŘADÍ ceny v letech po kvantilech Pořadí Praha 1 1 442 24 247 27 240 2 003,9 144 77 26 402 29 579 20 979 5 785 8 368 10 695 18 241 42 776 57 981 67 090 1 Praha 2 2 310 13 419 17 626 1 296,7 101 56 15 793 19

Více

5-1b. PRŮMĚRNÉ KUPNÍ CENY STAVEBNÍCH POZEMKŮ V ČR DLE OKRESŮ A VELIKOSTI OBCÍ V LETECH (v Kč/m 2 ) - POŘADÍ

5-1b. PRŮMĚRNÉ KUPNÍ CENY STAVEBNÍCH POZEMKŮ V ČR DLE OKRESŮ A VELIKOSTI OBCÍ V LETECH (v Kč/m 2 ) - POŘADÍ Praha 1 1 378 16 280 24 351 2 981,0 33 85 24 416 21 879 29 184 3 882 4 276 8 232 13 997 41 194 50 435 58 323 2 Praha 2 2 439 16 736 18 226 2 231,2 47 58 23 195 14 072 12 250 4 117 6 100 9 549 17 430 26

Více

5-1b. PRŮMĚRNÉ KUPNÍ CENY STAVEBNÍCH POZEMKŮ V ČR DLE OKRESŮ A VELIKOSTI OBCÍ V LETECH (v Kč/m 2 ) - POŘADÍ

5-1b. PRŮMĚRNÉ KUPNÍ CENY STAVEBNÍCH POZEMKŮ V ČR DLE OKRESŮ A VELIKOSTI OBCÍ V LETECH (v Kč/m 2 ) - POŘADÍ Praha 1 1 427 23 778 28 264 2 507,1 86 80 29 579 23 626-7 159 8 524 10 689 18 752 40 061 60 212 72 434 1 Praha 2 2 282 12 557 17 321 1 536,4 72 58 17 416 15 615 22 344 5 980 6 961 9 697 14 591 23 837 30

Více

5-1a. PRŮMĚRNÉ KUPNÍ CENY STAVEBNÍCH POZEMKŮ V ČR DLE OKRESŮ A VELIKOSTI OBCÍ V LETECH (v Kč/m 2 )

5-1a. PRŮMĚRNÉ KUPNÍ CENY STAVEBNÍCH POZEMKŮ V ČR DLE OKRESŮ A VELIKOSTI OBCÍ V LETECH (v Kč/m 2 ) Benešov do 1 999 obyv. 215 593 96 188 15,1 320 95 167 180 238 25 32 70 127 248 404 506 211-212 2 000-9 999 obyv. 156-157 512 232 333 26,6 119 81 341 296 362 60 81 121 247 458 712 799 155 10 000-49 999

Více

5-1a. PRŮMĚRNÉ KUPNÍ CENY STAVEBNÍCH POZEMKŮ V ČR DLE OKRESŮ A VELIKOSTI OBCÍ V LETECH (v Kč/m 2 )

5-1a. PRŮMĚRNÉ KUPNÍ CENY STAVEBNÍCH POZEMKŮ V ČR DLE OKRESŮ A VELIKOSTI OBCÍ V LETECH (v Kč/m 2 ) Benešov do 1 999 obyv. 205-206 638 278 341 38,2 915 87 195 340 406 46 75 146 247 440 700 966 219 2 000-9 999 obyv. 117 463 676 746 83,8 236 56 486 709 867 201 251 481 689 935 1 278 1 453 109 10 000-49

Více

SVĚTLÝ LEŽÁK Z MINIPIVOVARU 1. KOLO

SVĚTLÝ LEŽÁK Z MINIPIVOVARU 1. KOLO 1. KOLO d235 d297 d132 d422 d83 d348 1 5 180 Javořický ležák světlý Kozlíček Milan, pivovar Kozlíček Horní Dubenky 3 2 4 3 1 3 16 1. 1 4 179 Zlatý Josef Minipivovar U Dyje, Nový Šaldorf - Sedlešovice 2

Více

Přehled zrušených 199 finančních úřadů k 31. 12. 2012 a jejich nástupnických 14 krajských finančních úřadů od 1. 1. 2013

Přehled zrušených 199 finančních úřadů k 31. 12. 2012 a jejich nástupnických 14 krajských finančních úřadů od 1. 1. 2013 Příloha č. 1 Přehled zrušených 199 finančních úřadů k 31. 12. 2012 a jejich nástupnických 14 krajských finančních úřadů od 1. 1. 2013 Seznam finančních úřadů do 31. 12. 2012 Seznam finančních úřadů od

Více

Seznam stanic systému ČD Kurýr a InterKurýr

Seznam stanic systému ČD Kurýr a InterKurýr Seznam stanic systému a InterKurýr Název ŽST (*IK=InterKurýr) Kontaktní spojení Brno hl.n. *IK 972625244 04.15 05.30 05.40 11.30 12.00 17.45 18.00 23.00 04.15 05.30 05.40 11.30 12.00 17.45 18.00 23.00

Více

Průměrné výdaje domácností na cestovní ruch v roce 2003

Průměrné výdaje domácností na cestovní ruch v roce 2003 Průměrné výdaje domácností na cestovní ruch v roce 2003 Průměrné výdaje na os/rok průměrná Zaměstnanci Zemědělci v Kč v % v Kč v % v Kč Spotřební vydání 84568 100 85920 100 73356 z toho: rekreace a kultura

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 30.9.2016 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 104 076 66 396 170 472 103 996 19 957 123 953 151 8 368 Středočeský

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 31.3.2016 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 102 225 65 201 167 426 102 155 18 768 120 923 27 8 217 Středočeský 79

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 30.6.2016 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 103 070 66 147 169 217 102 997 19 878 122 875 72 8 325 Středočeský 81

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 31.12.2017 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 107 728 68 236 175 964 107 611 21 124 128 735 270 8 747 Středočeský

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 31.03.2019 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 110 612 70 857 181 469 110 493 20 781 131 274 26 8 825 Středočeský

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 30.6.2017 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 105 481 67 705 173 186 105 373 21 026 126 399 76 8 461 Středočeský 81

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 31.3.2017 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 104 029 66 831 170 860 103 957 19 682 123 639 31 8 364 Středočeský 80

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 31.03.2018 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 107 741 68 738 176 479 107 598 19 473 127 071 20 8 719 Středočeský

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 31.12.2018 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 110 293 70 555 180 848 110 191 22 163 132 354 211 8 980 Středočeský

Více

Výnosy z kmenových včelstev v kg Sektor Počet Počet včelstev. k 1.5. k 31.10. a 1 2 3 4 5 6 7. 12 13 14,62 0,538 190,0 7,00 Ostatní 11,67

Výnosy z kmenových včelstev v kg Sektor Počet Počet včelstev. k 1.5. k 31.10. a 1 2 3 4 5 6 7. 12 13 14,62 0,538 190,0 7,00 Ostatní 11,67 okres: Městský výbor Praha.. Sektor včelstev k.. k.. a,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, včelstev včelstev včelstev Vykoupeno medu v kg v r. kočujících kočovných vozů kočovných přívěsů, včelstev včelstev včelstev nad

Více

Název okresu BYT 2+1*

Název okresu BYT 2+1* Název okresu BYT 2+1* Okres Benešov 1 630 000 1 630 000 1 646 300 1 Okres Beroun 1 640 000 1 640 000 1 656 400 1 Okres Blansko 1 250 000 1 250 000 1 240 000 0 Okres Brno-město 2 200 000 2 200 000 2 310

Více

Přehled matrik současných FÚ a jejich nástupnických krajských FÚ od

Přehled matrik současných FÚ a jejich nástupnických krajských FÚ od Přehled matrik současných FÚ a jejich nástupnických krajských FÚ od 1. 1. 2013 Současné FÚ Nástupnické krajské FÚ Číslo FÚ Název FÚ Matrika FÚ Název FÚ Sídlo FÚ Hlavní město Praha 1 FÚ pro Prahu 1 7625011

Více

Seznam stanic systému ČD Kurýr a InterKurýr

Seznam stanic systému ČD Kurýr a InterKurýr Seznam stanic systému a InterKurýr Název ŽST Brno hl. n. *IK 725015267 04.00 06.00 04.00 06.00 04.00 06.00 04.00 06.00 06.10 12.00 06.10 12.00 06.10 12.00 06.10 12.00 12.30 18.00 12.30 18.00 12.30 18.00

Více

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Hynek Mašata CE-Traffic, a.s. Sokolovská 192/79 186 Praha 8, Česká republika Výsledky za 4. čtvrtletí Kraj Vysočina 1.4.213 3.4.213

Více

Žádosti o registrační značky na přání podle obcí s rozšířenou působností

Žádosti o registrační značky na přání podle obcí s rozšířenou působností Žádosti o registrační značky na přání podle obcí s rozšířenou působností (data ke konci ledna 2016) ORP Počet podaných žádostí Kraj BLATNÁ 3 Jihočeský ČESKÉ BUDĚJOVICE 38 Jihočeský ČESKÝ KRUMLOV 3 Jihočeský

Více

Příloha č. 8, str. 1 Organizačního řádu

Příloha č. 8, str. 1 Organizačního řádu Příloha č. 8, str. 1 Seznam územních pracovišť zřízených vyhláškou 1) a organizačním řádem, včetně jejich vzájemné řídící působnosti Finanční úřad pro hlavní město Prahu: 1. Územní pracoviště pro Prahu

Více

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Hynek Mašata CE-Traffic, a.s. Sokolovská 192/79 186 Praha 8, Česká republika Výsledky za 3. čtvrtletí Kraj Vysočina 1.1.213 3.1.213

Více

TERMÍNOVÝ KALENDÁŘ SOUTĚŽÍ ČMSHb ročník

TERMÍNOVÝ KALENDÁŘ SOUTĚŽÍ ČMSHb ročník BUDE UPŘESNĚN NA ZÁKLADĚ ZVOLENÉHO TYPU SOUTĚŽE Extraliga o udržení 1.NHbL o udržení Ex SD Ex MD MČR SŽ MČR MŽ MČR P MČR MP MČR Ž MČR PH TERMÍNOVÝ KALENDÁŘ SOUTĚŽÍ ČMSHb ročník 2012-2013 den datum SOUTĚŽ

Více

Výčet všech územních pracovišť zřízených organizačním řádem a vyhláškou, včetně jejich podřízenosti

Výčet všech územních pracovišť zřízených organizačním řádem a vyhláškou, včetně jejich podřízenosti Příloha č. 10, str. 1 Výčet všech územních pracovišť zřízených organizačním řádem a vyhláškou, včetně jejich podřízenosti Finanční úřad pro hlavní město Prahu: 1. Územní pracoviště pro Prahu 1, 2. Územní

Více

Úplný název pracoviště ÚFO

Úplný název pracoviště ÚFO Číslo pracoviště Číslo ÚFO Úplný název pracoviště ÚFO číslo územního pracoviště číslo krajského FU Finanční úřad pro hlavní město Prahu 451 2001 Územní pracoviště pro Prahu 1 451 2002 Územní pracoviště

Více

Přidělené dotace na regionální funkce v roce 2004

Přidělené dotace na regionální funkce v roce 2004 Přidělené dotace na regionální funkce v roce 2004 Celkem Z toho Kraj-místo Provozovatel - příjemce dotace Investice Neinvestice Z toho (Uváděno v tisících Kč) Hl. m. Praha Městská knihovna v Praze 2 785

Více

POPIS ČÍSELNÍKU. Česká republika CZ0100. Praha. Benešov CZ0201. Beroun CZ0202 CZ0203. Kladno. Kolín CZ0204 CZ0205. Kutná Hora.

POPIS ČÍSELNÍKU. Česká republika CZ0100. Praha. Benešov CZ0201. Beroun CZ0202 CZ0203. Kladno. Kolín CZ0204 CZ0205. Kutná Hora. POPIS ČÍSELNÍKU : OKRES_LAU Název: Okresy v České republice Charakteristika: Číselník okresů v České republice založený na číselníku okresů OKRES_LAU, který vydal Český statistický úřad s platností od

Více

Rozdělení území okresů do správních obvodů ORP

Rozdělení území okresů do správních obvodů ORP CZ0211 Benešov 93 156 115 Benešov 52 232 50 Vlašim 26 008 49 Votice 11 970 15 Sedlčany 2 946 1 CZ0212 Beroun 75 684 86 Beroun 49 145 49 Hořovice 26 539 37 CZ0213 Kladno 150 198 100 Kladno 113 043 47 Slaný

Více

Původní Název FÚ Nové Číslo. číslo územního. FÚ FÚ pracoviště. 284 ÚP BOSKOVICE Územní pracoviště v Boskovicích 461 3007

Původní Název FÚ Nové Číslo. číslo územního. FÚ FÚ pracoviště. 284 ÚP BOSKOVICE Územní pracoviště v Boskovicích 461 3007 Původní Název FÚ Nové Číslo číslo číslo územního FÚ FÚ pracoviště 284 ÚP BOSKOVICE Územní pracoviště v Boskovicích 461 3007 358 ÚP BRUNTÁL Územní pracoviště v Bruntále 463 3205 35 ÚP ČESKÝ BROD Územní

Více

Příloha č. 8, str. 1 Organizačního řádu

Příloha č. 8, str. 1 Organizačního řádu Příloha č. 8, str. 1 Seznam územních pracovišť zřízených vyhláškou 1) a organizačním řádem, včetně jejich vzájemné řídící působnosti Finanční úřad pro hlavní město Prahu: 1. Územní pracoviště pro Prahu

Více

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Ing. Hynek Mašata CE-Traffic, a.s. Sokolovská 192/79 186 Praha 8, Česká republika Výsledky za 1. čtvrtletí Kraj Vysočina 1.7.212

Více

Předmluva. Dej bůch štěstí!

Předmluva. Dej bůch štěstí! Předmluva. Cyklistika je jeden z nejkrásnějších sportů, říká se, že nejhezčí pohled na svět je ze sedla koně, ale z našich bicyklů je krásný také. Jezdíme s Cyklotourem Ústí n.l., který pořádá pěkné akce

Více

Úřad práce v Plzni. Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj. Únor 2010

Úřad práce v Plzni. Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj. Únor 2010 Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj Únor 2010 ÚP PM VEŘ, ved. OTP, 1.2.2006 K 28. 2. 2010 bylo v Plzeňském kraji evidováno celkem 28 869 uchazečů o zaměstnání, což je o 289 více než v minulém

Více

Název finančního úřadu Název finančního úřadu Sídlo finančního úřadu Finanční úřad pro Prahu 1 Finanční úřad pro hlavní město Prahu

Název finančního úřadu Název finančního úřadu Sídlo finančního úřadu Finanční úřad pro Prahu 1 Finanční úřad pro hlavní město Prahu Přehled zrušených 199 finančních úřadů k 31. 12. 2012 a jejich nástupnických 14 ských finančních úřadů od 1. 1. 2013 Seznam finančních úřadů Seznam finančních úřadů od 1. 1. 2013 do 31. 12. 2012 Název

Více

Pořadí v oblasti podnikatelské prostředí na základě 25 kritérií (50 % hodnocení)

Pořadí v oblasti podnikatelské prostředí na základě 25 kritérií (50 % hodnocení) Celkové pořadí Město Kraj Pořadí v oblasti podnikatelské prostředí na základě 25 kritérií (50 % hodnocení) Pořadí v oblasti přístup veřejné oblasti na základě 25 kritérií (50 % hodnocení) 1 Přelouč Pardubický

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 2 Specifikace částí veřejné zakázky. Poskytování služeb v oblasti praní a čištění prádla

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 2 Specifikace částí veřejné zakázky. Poskytování služeb v oblasti praní a čištění prádla ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 2 Specifikace částí veřejné zakázky Poskytování služeb v oblasti praní a čištění prádla ZAŘÍZENÍ SLUŽEB PRO MINISTERSTVO VNITRA PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Příloha č.2 k ZD Specifikace

Více

Podpořené projekty Situační prevence. Informace pro občany

Podpořené projekty Situační prevence. Informace pro občany PŘIDĚLENÉ DOTACE V RÁMCI KRAJSKÝCH A MĚSTSKÝCH PROGRAMŮ PREVENCE KRIMINALITY 2010 Aš 1 300 000 Benešov 1 42 000 Bílina 4 177 000 Bílovec 1 471 000 Blansko 2 1 649 000 Boskovice 1 20 000 Brno 3 1 3 3 136

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva. listopad Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva. listopad Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva listopad 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Březen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v hl. m. Praze

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Březen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v hl. m. Praze Krajská pobočka Úřadu práce ČR v hl. m. Praze Měsíční statistická zpráva Březen 2019 Zprávu předkládá: Ing. Martina Bundová Vedoucí oddělení realizace projektů a statistik Praha duben 2019 1 www.uradprace.cz

Více

Retrospektivní přehled o počtu obyvatel a domů v letech v krajích a správních obvodech obcí s rozšířenou působností

Retrospektivní přehled o počtu obyvatel a domů v letech v krajích a správních obvodech obcí s rozšířenou působností P o č e t o b y v a t e l ČESKÁ REPUBLIKA 7 565 463 8 223 227 8 666 456 9 374 028 10 076 727 10 009 480 10 674 240 8 896 086 9 571 531 9 807 697 10 291 927 10 302 215 10 230 060 10 436 560 Hlavní město

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj Červen 2017 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky V tomto měsíci celkový

Více

Celorepublikové vyhodnocení Města pro byznys České republiky 2011

Celorepublikové vyhodnocení Města pro byznys České republiky 2011 Celorepublikové vyhodnocení Města pro byznys České republiky 2011 1 Nová Paka Královéhradecký 17 6 7 63 35 113 2 Humpolec Vysočina 84 126 21 26 37 4 3 Nové Město nad Metují Královéhradecký 98 51 6 45 4

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu Měsíční statistická zpráva prosinec 2018 Zpracovala: Ing. Martina Bundová http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/pha Informace o nezaměstnanosti v hl. m. Praze k

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva prosinec 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva leden 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva září 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji k

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Květen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v hl. m. Praze

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Květen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v hl. m. Praze Krajská pobočka Úřadu práce ČR v hl. m. Praze Měsíční statistická zpráva Květen 2019 Zprávu předkládá: Ing. Martina Bundová Vedoucí oddělení realizace projektů a statistik Praha 2019 www.uradprace.cz 1

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Duben Krajská pobočka Úřadu práce ČR v hl. m. Praze

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Duben Krajská pobočka Úřadu práce ČR v hl. m. Praze Krajská pobočka Úřadu práce ČR v hl. m. Praze Měsíční statistická zpráva Duben 2019 Zprávu předkládá: Ing. Martina Bundová Vedoucí oddělení realizace projektů a statistik Praha květen 2019 www.uradprace.cz

Více

ZE1ACZEZ06DT - 1. Testový sešit obsahuje 14 úloh. Pokyny pro vyplňování záznamového archu. Na řešení úloh máte 40 minut.

ZE1ACZEZ06DT - 1. Testový sešit obsahuje 14 úloh. Pokyny pro vyplňování záznamového archu. Na řešení úloh máte 40 minut. ZE1ACZEZ06DT Systémový projekt KVALITA I 2 A1 U1 Tvorba nástrojů pro evaluaci a autoevaluaci výsledků vzdělávání MOSTY A MĚSTA ZEMĚPIS ZŠ Testový sešit obsahuje 14 úloh. Na řešení úloh máte 40 minut. Odpovědi

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu Měsíční statistická zpráva červen 2018 Zpracovala: Ing. Martina Bundová http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/pha Informace o nezaměstnanosti v hl. m. Praze k 30.

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu Měsíční statistická zpráva listopad 2018 Zpracovala: Ing. Martina Bundová http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/pha Informace o nezaměstnanosti v hl. m. Praze k

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva květen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu Měsíční statistická zpráva únor 2019 Zpracovala: Ing. Martina Bundová http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/pha Informace o nezaměstnanosti v hl. m. Praze k 28.

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva. prosinec Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva. prosinec Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva prosinec 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

H 3069 08 š. 100 x v. 270 cm, š. 200 x v. 270 cm š. 300 x v. 270 cm barvy: 1000 - bílá 1192 - stříbrná 1106 - modrá 1592 - oranžová 1112 - vínová

H 3069 08 š. 100 x v. 270 cm, š. 200 x v. 270 cm š. 300 x v. 270 cm barvy: 1000 - bílá 1192 - stříbrná 1106 - modrá 1592 - oranžová 1112 - vínová H 3069 08 š. 100 x v. 270 cm, š. 200 x v. 270 cm š. 300 x v. 270 cm barvy: 1000 - bílá 1192 - stříbrná 1106 - modrá 1592 - oranžová 1112 - vínová PODZIM 2008 - ZIMA 2009 Voál s olůvkem R 0005 51 v. 150,

Více

měsíční přehled o vývoji nezaměstnanosti na okrese Vyškov DUBEN 2013 Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Brně Kontaktní pracoviště Vyškov

měsíční přehled o vývoji nezaměstnanosti na okrese Vyškov DUBEN 2013 Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Brně Kontaktní pracoviště Vyškov Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Brně Kontaktní pracoviště Vyškov Informace o počtu nezaměstnaných uchazečů na okrese Vyškov k datu 30.4.2013 měsíční přehled o vývoji nezaměstnanosti na okrese

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva listopad 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu Měsíční statistická zpráva září 2018 Zpracovala: Ing. Martina Bundová http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/pha Informace o nezaměstnanosti v hl. m. Praze k 30.

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva červen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu Měsíční statistická zpráva červenec 2017 Zpracovala: Mgr. Radomíra Teubnerová http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/pha Informace o nezaměstnanosti v hl. m. Praze

Více

Statistická ročenka půdního fondu České republiky

Statistická ročenka půdního fondu České republiky Statistická ročenka půdního fondu České republiky Český úřad zeměměřický a katastrální Praha 2005 ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ STATISTICKÁ ROČENKA PŮDNÍHO FONDU ČESKÉ REPUBLIKY Souhrnné výstupy

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Měsíční statistická zpráva srpen 2017 Zpracoval: Pavel Literák, BA(Hons) http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/vys/statisticke_prehledy/bulletin Informace o nezaměstnanosti

Více

Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví nepřijal k předloženému vládního návrhu ústavního zákona usnesení.

Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví nepřijal k předloženému vládního návrhu ústavního zákona usnesení. Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 1 9 9 5 I. volební období 1809 Společná zpráva výborů Poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu ústavního zákona o vytvoření vyšších územních samosprávných celků

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva srpen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Rozvoj. Informace o programu podpory

Rozvoj. Informace o programu podpory Rozvoj Informace o programu podpory Program Rozvoj Program Rozvoj, který již využilo několik set význačných podnikatelských subjektů, dotuje investice primárně do strojního a technologického vybavení výrobních

Více

Statistická ročenka půdního fondu České republiky

Statistická ročenka půdního fondu České republiky Statistická ročenka půdního fondu České republiky Český úřad zeměměřický a katastrální Praha 2009 český úřad zeměměřický a katastrální s t a t i s t i c k á r o č e n k a p ů d n í h o f o n d u č e s

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Měsíční statistická zpráva 2017 Zpracoval: Pavel Literák, BA(Hons) http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/vys/statisticke_prehledy/bulletin Informace o nezaměstnanosti v

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR pro hl. m. Prahu Měsíční statistická zpráva říjen 2018 Zpracovala: Ing. Martina Bundová http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/pha Informace o nezaměstnanosti v hl. m. Praze k 31.

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva červenec 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Měsíční statistická zpráva prosinec 2018 Zpracoval: Pavel Literák, MSc. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/vys/statisticke_prehledy/bulletin Informace o nezaměstnanosti

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva červenec 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva duben 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Plzeňský kraj Srpen 2013 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 31. 8. 2013 bylo v Plzeňském kraji evidováno celkem

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Měsíční statistická zpráva 2019 Zpracoval: Pavel Literák, MSc. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/vys/statisticke_prehledy/bulletin Informace o nezaměstnanosti v Kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva červen 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva říjen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva srpen 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva únor 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji k

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva březen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Plzni

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva březen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Plzni Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Plzni Měsíční statistická zpráva březen 2019 Zprávu předkládá: Tomáš Moravec, DiS. zástupce vedoucí Oddělení metodiky Plzeň 2019 www.uradprace.cz 1 Informace o nezaměstnanosti

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva březen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva srpen 2014

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva srpen 2014 Úřad práce České republiky krajská pobočka v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva srpen 2014 Zpracovala: Bc. Veronika Dankanicsová https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Informace o nezaměstnanosti

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva červenec Krajská pobočka Úřadu práce ČR v hl. m. Praze

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva červenec Krajská pobočka Úřadu práce ČR v hl. m. Praze Krajská pobočka Úřadu práce ČR v hl. m. Praze Měsíční statistická zpráva červenec 2019 Zprávu předkládá: Ing. Martina Bundová vedoucí oddělení realizace projektů a statistik https://web.uradprace.cz/web/cz/statistiky-praha

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Březen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva Březen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Měsíční statistická zpráva Březen 2019 Zprávu předkládá: Pavel Literák, MSc. analytik trhu práce http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/vys/statisticke_prehledy/bulletin

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj Březen 2013 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 31. 3. 2013 bylo

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva říjen 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Plzni. Měsíční statistická zpráva. listopad Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS.

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Plzni. Měsíční statistická zpráva. listopad Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Plzni Měsíční statistická zpráva listopad 2017 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky Informace o nezaměstnanosti v Plzeňském kraji

Více

16 VYHLÁŠKA ze dne 29. prosince 2004 o organizaci školního roku. ve znění vyhlášky č. 322/2008 Sb.

16 VYHLÁŠKA ze dne 29. prosince 2004 o organizaci školního roku. ve znění vyhlášky č. 322/2008 Sb. 16 VYHLÁŠKA ze dne 29. prosince 2004 o organizaci školního roku ve znění vyhlášky č. 322/2008 Sb. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 24 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva březen 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

POČET VOZIDEL S NEDOKONČENOU REGISTRACÍ K 8. ČERVNU 2015 Kraj Okres Registrační místo Počet vozidel s NR Hlavní město Praha Hlavní město Praha PRAHA

POČET VOZIDEL S NEDOKONČENOU REGISTRACÍ K 8. ČERVNU 2015 Kraj Okres Registrační místo Počet vozidel s NR Hlavní město Praha Hlavní město Praha PRAHA POČET VOZIDEL S NEDOKONČENOU REGISTRACÍ K 8. ČERVNU 2015 Kraj Okres Registrační místo Počet vozidel s NR Hlavní město Praha Hlavní město Praha PRAHA 1 1 Hlavní město Praha Hlavní město Praha PRAHA 10 3

Více