Větrná energetika z pohledu investora

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Větrná energetika z pohledu investora"

Transkript

1 Větrná energetika z pohledu investora Využívání obnovitelných zdrojů je celosvětový dlouhodobý trend, není to jen problém poslední doby a týkající se jen ČR, či dokonce pouze oblasti Vysočiny. 1. Větrná energetika ve světě historie a současnost 70. léta systematický vývoj oboru 80. léta razantní rozvoj VE v USA 90. léta rozvoj větrné energetiky v Evropě, hlavně Německo, Dánsko Zdroj: Celkový výkon (svět) Komentář k tabulce: Německo razantní rozvoj do roku 2002, poté plynulý vývoj. Evropa plynulý vývoj do roku 2002, poté velmi dynamický vývoj. Svět plynulý vývoj do roku 2002, poté silně dynamicky nárůst.

2 Instalovaný výkon v roce, MW (svět) Komentář k tabulce: Německo na vrcholu po 12 letech 2002, poté pravidelné přírůstky mírně progresivní až do 2014 Evropa s významným progresivním nárůstem Svět zaznamenává obrovskou dynamiku v uplynulých letech i do budoucna

3 Instalovaný výkon v roce (Německo) Komentář k tabulce: Německo rok 2002 je absolutním vrcholem, poté se projevuje již vyčerpání nejvhodnějších lokalit, ale staví se stále dál. Od 2006 se projevuje velmi zajímavý aspekt. Přichází čas demontáží starých VE a probíhá stavba nejmodernějších technologií tzv. Repowering. Ve stejném roce zahajuje intenzivní výstavba VE na pobřeží a v moři off shore. V segmentu off shore je obrovská perspektiva.

4 Celkový výkon (Německo) Komentář k tabulce: Jednoznačně rostoucí vývoj oboru

5 Instalovaný výkon za rok Komentář k tabulce: Německo každoročně stále na vysoké přírůstky Evropa od roku 1990 stále velmi dynamicky roste Svět zaznamenává až do roku 2002 menší přírůstky než Německo, ale od roku 2004 již zaznamenává výraznou akceleraci.

6 zdroj: Top 10 podle celkového instalovaného výkonu

7 Top 10 podle přírůstku kapacity za rok 2006

8 2. Větrná energetika v ČR historie a současnost instalace prvních strojů, převážně prototypů české výroby nulová podpora větrné energetiky v ČR, žádný vývoj v oboru stanovení výkupních cen, příprava prvních projektů k realizaci s využitím moderní technologie schválení zákona 180/2005 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, skutečný start oboru v ČR zdroj: ing. Šustr, ČSVE, 2007 Vývoj instalací VE v ČR

9

10 Větrné elektrárny podle krajů (stav k ) Kraje podle instalovaného výkonu

11 Větrné elektrárny podle krajů přírůstek 10/ /2007 Kraje podle instalovaného výkonu přírůstek 10/ /2007

12 3. Důvod využívání obnovitelných zdrojů snížení energetické závislosti na okolních zemích snížení emisí skleníkových plynů náhrada za fosilní paliva (uhlí, ropa), které mohou být lépe využity ve zdravotnictví nebo chemickém průmyslu náhrada za fosilní paliva, které budou brzy celosvětově vyčerpány 4. Podmínky pro vstup investorů Investory všude ve světě motivuje ke vstupu do oboru stejná věc: a) Jasná a průhledná pravidla dobrá legislativa = perspektiva b) Ekonomické podmínky nastavení výkupních cen Investor musí vždy splnit následující podmínky, aby mohl realizovat projekt: a)dodržet všechny zákonné normy dané země = získat kladná vyjádření několika desítek úřadů a odborných institucí b)dodržovat ekonomická pravidla oboru = navrhovat projekt tam, kde jsou vhodné podmínky Investoři reagují na veřejnou zakázku všude ve světě i u nás. 5. Legislativa v ČR Rok 2005 byl startem větrné energetiky u nás. a)zákon 180 /2005 Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů).

13 Dále zákon uvádí: 6 Výše cen za elektřinu z obnovitelných zdrojů a zelených bonusů 1) Úřad stanoví vždy na kalendářní rok dopředu výkupní ceny za elektřinu z obnovitelných zdrojů (dále jen výkupní ceny ) samostatně pro jednotlivé druhy obnovitelných zdrojů a zelené bonusy tak, aby b) pro zařízení uvedená do provozu 1. po dni nabytí účinnosti tohoto zákona bylo při podpoře výkupními cenami dosaženo patnáctileté doby návratnosti investic za podmínky splnění technických a ekonomických parametrů, kterými jsou zejména náklady na instalovanou jednotku výkonu, účinnost využití primárního obsahu energie v obnovitelném zdroji a doba využití zařízení a které jsou stanoveny prováděcím právním předpisem.

14 b)vyhláška 475/2005 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře obnovitelných zdrojů c) Vyhláška 51/2006 Sb. Vyhláška o podmínkách připojení k elektrizační soustavě d) Vyhláška 150/2007 Sb. Vyhláška o způsobu regulace cen v energetických odvětvích a postupech pro regulaci cen. e)cenové rozhodnutí ERÚ č.8/2006 f) Zákon 100/2001 Zákon o posuzování vlivu na životní prostředí g) Zákon 183/2006 Zákon o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

15 6. Kam přichází investor Vysočina Obce a dotčené orgány mají dnes velkou obavu z nekontrolovatelného nárůstu počtu VE. Všichni, kdo se účastní procesu povolování staveb VE, jsou v dnešní době zaskočeni počtem projektů, které vznikají. Odborné studie hovoří o VE na území našeho státu. Když sečteme všechny projekty, které se dostaly do pokročilejšího stavu, jde dnes asi o 600 VE. Proč počet projektů roste geometrickou řadou, je jasné. Systém využití větrné energie je velice propracován, větrné elektrárny jsou vysoce moderní zařízení, která bezchybně pracují, pokud je na místě vítr. A ten se dá různými způsoby zjistit. ČR existujetaké platná legislativa, která formou pevných výkupních cen zajišťuje vhodné prostředí pro podnikání. Projekty však mají v Česku několik výrazných omezení, kvůli kterým se nakonec postaví daleko méně staveb. Jedním z nich jsou vojenské radary (viz obrázek) Ukázka velikosti ochranného pásma radaru v okolí letiště v Náměšti nad Oslavou Ochranné pásmo má poloměr 30 km a zabírá přes km2. Uvnitř pásma je až na výjimky zakázáno stavět větrné elektrárny. Tyto radary jsou na patnácti místech ČR. Jejich ochranná pásma zabírají více než 70% území státu!

16 Další omezením je omezená kapacita v elektrické síti. Investoři se často pouštějí do přípravy projektu bez získání souhlasu o připojení od místní energetické společnosti. Mnohdy jste osloveni investory, kteří tyto základní skutečnosti zjišťují až v průběhu práce na projektu (někdy dokonce až po několika letech). Po celou tuto dobu se projekt řeší na úřadech a projednává se s obyvateli lokality. 7. Ekonomika VE zkušenosti z vlastního provozu Stále se požaduje výškové omezení staveb málokdo z úředníků si neuvědomuje, že obnovitelné zdroje jsou závislé na systému výkupních cen. Ty jsou ale vypočítávány vždy na nejmodernější VE o největší velikosti a největší výšce. Pokud se budou povolovat pouze menší stavby, nebudou ekonomicky životaschopné, budou mít problémy se splácením úvěrů a závazků vůči obcím, a hlavně, kvůli čemu se stavějí vyrobí velice málo ekologické elektřiny (viz obrázek níže). Využitelnost různých druhů elektráren

17 Graf prezentuje využitelnost větrných elektráren u tří různých projektů. V Břežanech je postaveno pět větrných elektráren VESTAS V kw se stožárem 74 m vysokým, ve Veselí dvě větrné elektrárny VESTAS V90 2,0 MW s výškou stožáru 80 m a v Drahanech jedna větrná elektrárna VESTAS V90 2,0 MW s výškou tubusu 105 metrů. Protože ELDACO provádělo u všech tří projektů před samotnou stavbou dlouhodobé měření větru, může zodpovědně prohlásit, že větrný potenciál je u všech lokalit srovnatelný. Co však srovnatelné není, je efektivita jednotlivých elektráren. I když se elektrárny v Břežanech spustily do provozu jen rok před ostatními dvěmi projekty, byla použita technologie staršího data. Investor totiž prošel zjišťovacím řízením se stavbou na tento typ elektrárny, ale v momentě, kdy začal uvažovat o výměně za moderní technologii, byl úředníky upozorněn, že s novou podobou již řízením neprojde. Tato obava byla natolik silná, že investor nakonec realizoval projekt s původním typem strojů. A výsledky se dostavily. Díky tomu, že větrné elektrárny stojí na nízkých stožárech, a je použita dnes již zastaralá technologie, využitelnost se pohybuje okolo 13%. Daleko lépe je na tom projekt ve Veselí, kde byla použita poslední technologie. Bohužel výškové omezení ze strany civilního letectví vedlo k tomu, že stožáry nedosahují dnešních maximálních výšek 105 m, ale pouze 80 metrů. I tato zdánlivá maličkost, kdy se sníží výška stožáru o 25 m, vede k prudkému propadu výroby, a k využitelnosti kolem 28%. K daleko nejlepšímu využití větrného potenciálu na špičkové úrovni dochází u projektu v Drahanech. Ničím neomezená stavba využívá nejmodernější technologii, a není výškově limitována. Výsledky podle toho vypadají využitelnost kolem 35%! 8. Dotace Obnovitelné zdroje mohou být v ČR podporovány formou dotací. Ne však větrné elektrárny! V dubnu tohoto roku byl vyhlášen Ministerstvem průmyslu a obchodu program EKO ENERGIE, pomocí něhož se využívá peněz ze strukturálních fondů EU na dobu Výňatek z Výzvy MPO k programu EKO ENERGIE: Formou podpory tohoto programu jsou dotace. Maximální výše dotace v % způsobilých výdajů je určena takto:

18 9. Respektované podmínky pro výstavbu VE výběr Pro seriozní investory platí při plánování záměrů výstaveb VE několik nepřekročitelných podmínek, mimojiné: 1/ souhlas obce: Jednoznačně je respektováno stanovisko obce, bez souhlasu obce prostřednictvím usnesení zastupitelstva by se seriózní investoři nikdy nepokoušeli o realizaci záměru. Na doporučení investorů probíhá před hlasováním v zastupitelstvu obce ve většině případů anketa nebo referendum. 2/ respekt k přírodě a krajinnému rázu Seriózní investoři neplánují umísťování VE v oblastech spadající pod jeden z cca 15ti druhů zvýšené ochrany (tj. přírodní park, národní park, CHKO, NATURA 2000 apod.) Uznávají, že přírodu a krajinu je třeba chránit a proto jsou respektovány závěry zkoumání dopadů na životní prostředí (EIA) a posuzování dopadů na krajinný ráz dle 12 zákona o ochraně přírody a krajiny. Tuzemská legislativa umožňuje zejména prostřednictvím těchto řízení objektivně korigovat umísťování VE. Z vlastních zkušeností víme, že na provádění těchto řízení bývá úředníky za účasti veřejnosti a dalších subjektů kladen obrovský důraz. Děkuji za pozornost. Mgr. Michal Janeček, ELDACO s.r.o. michal.janecek@eldaco.cz

Větrná mapa České republiky

Větrná mapa České republiky VĚTRNÉ PARKY V ČR, POTENCIÁL, PLÁNY A ZKUŠENOSTI Problematika integrace obnovitelných zdrojů do energetických sítí Praha, 16.4.2009 Ing. Pavel Prchal Větrná mapa České republiky Kde mají VtE šanci? celková

Více

VĚTRNÁ ENERGIE V ČR. Krajský úřad Plzeňského kraje 3.3.20093 ČSVE. Mgr. Michal Janečekč ČSVE

VĚTRNÁ ENERGIE V ČR. Krajský úřad Plzeňského kraje 3.3.20093 ČSVE. Mgr. Michal Janečekč ČSVE VĚTRNÁ ENERGIE V ČR Krajský úřad Plzeňského kraje 3.3.20093 ČSVE ČSVE Mgr. Michal Janečekč Obsah prezentace Instalace v ČR OZE v závěrech Pačesovy komise Vliv OZE na cenu elektřiny Potenciál iálkrajů pro

Více

Obnovitelné zdroje energie a dotační tituly z pohledu DEVELOPERA

Obnovitelné zdroje energie a dotační tituly z pohledu DEVELOPERA Efektivní financování úspor energie www.energy-benefit.cz Obnovitelné zdroje energie a dotační tituly z pohledu DEVELOPERA kavárna Foodoo, Danube House, 4. listopadu 2008 Ing. Libor Novák Efektivní financování

Více

Větrná energetika v číslech

Větrná energetika v číslech Větrná energetika v číslech Stav v ČR i ve světě v roce 2009 Mgr. Jiří Přikryl Větrná energetika v ČR v roce 2009 V ČR pro tento rok lze předpokládat ř výrobu na úrovni 300 GWh, loni 245 GWh Na konci roku

Více

č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č.

č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č. č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 364/2007 Sb. (k 1.1.2008)

Více

475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů

475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Změna: 364/2007 Sb. Změna: 409/2009 Sb. Změna: 300/2010 Sb. Změna:

Více

Fotovoltaika - legislativa. Ing. Stanislav Bock 24. května 2011

Fotovoltaika - legislativa. Ing. Stanislav Bock 24. května 2011 Fotovoltaika - legislativa Ing. Stanislav Bock 24. května 2011 Legislativa ČR Zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře využívání obnovitelných zdrojů. Zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní

Více

Obnovitelné zdroje energie a úspory úloha státu. do regulovaných cen. XIV. jarní konference AEM 2. a 3. března 2010 Poděbrady. Josef Fiřt předseda ERÚ

Obnovitelné zdroje energie a úspory úloha státu. do regulovaných cen. XIV. jarní konference AEM 2. a 3. března 2010 Poděbrady. Josef Fiřt předseda ERÚ Obnovitelné zdroje energie a úspory úloha státu Podpora OZE a její dopad do regulovaných cen XIV. jarní konference AEM 2. a 3. března 2010 Poděbrady Josef Fiřt předseda ERÚ Podpora výroby elektřiny z OZE

Více

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Výroba z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář ENVIROS 22.11.2005 Obsah prezentace Zákon o podpoře výroby z OZE Vývoj využití OZE v roce 2004 Předpoklady

Více

Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu v roce 2012. Rostislav Krejcar vedoucí oddělení podporovaných zdrojů energie

Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu v roce 2012. Rostislav Krejcar vedoucí oddělení podporovaných zdrojů energie Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu v roce 2012 Rostislav Krejcar vedoucí oddělení podporovaných zdrojů energie Obsah prezentace Aktualizace technicko-ekonomických parametrů Výkupní ceny a zelené

Více

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI Oheň - zdroj tepla,tepelná úprava potravin Pěstování plodin, zavodňování polí Vítr k pohonu lodí Orientace budov tak, aby využily co nejvíce denního světla

Více

Jak nám větrné elektrárny mohou ulehčit život

Jak nám větrné elektrárny mohou ulehčit život Jak nám větrné elektrárny mohou ulehčit život Rozvoj větrné energetiky v řadě zemí v posledních letech jednoznačně ukazuje, že jde o perspektivní odvětví, které aktuálně předbíhá konkurenci. V roce 2015

Více

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2008 ze dne 18. listopadu 2008, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

znění pozdějších předpisů. Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Datum uvedení do provozu

znění pozdějších předpisů. Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Datum uvedení do provozu Návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu ke dni 26. října 2010, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a

Více

Dotační možnosti OP PIK

Dotační možnosti OP PIK Dotační možnosti OP PIK Období 2014-2020 David Behenský 24. 11. 2015 MPO (OPPIK) Důraz na průmysl nově též zemědělci Inovativní aktivity v oblasti - technologický výzkum a vývoj - transfer znalostí - nákup

Více

ÚZEMNÍ STUDIE Větrné elektrárny na území Olomouckého kraje 1. ÚVOD

ÚZEMNÍ STUDIE Větrné elektrárny na území Olomouckého kraje 1. ÚVOD 1. ÚVOD Velkým problémem současnosti je snižující se zásoba fosilních paliv a s ní související nedostatek klasických zdrojů energie. Jednou z možností zmírnění dopadů této skutečnosti na světové hospodářství

Více

Úvodem. Jednání zástupců ČSVE v zájmu oboru Členské příspěvky ČSVE. Vážení členové,

Úvodem. Jednání zástupců ČSVE v zájmu oboru Členské příspěvky ČSVE. Vážení členové, Úvodem Členské příspěvky ČSVE Vážení členové, děkujeme všem, kteří včas splnili svoji členskou povinnost a zaplatili již, na základě rozeslané výzvy, členské příspěvky. Ty, kterým se to ještě nepodařilo,

Více

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů.

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2011 ze dne 23. listopadu 2011, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

Fórum pro udržitelné podnikání, konference dne 20.3.2013

Fórum pro udržitelné podnikání, konference dne 20.3.2013 Presentation Title Fórum pro udržitelné podnikání, konference dne 20.3.2013 Příspěvek pro odpolední diskusi na téma Udržitelnost v oblasti zdrojů energetika Ing. Josef Votruba, konzultant ENVIROS, s.r.o.

Více

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2009 ze dne 3. listopadu 2009, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

Stanovisko Energetické sekce Strany zelených k výstavbě větrných elektráren na území ČR

Stanovisko Energetické sekce Strany zelených k výstavbě větrných elektráren na území ČR Stanovisko Energetické sekce Strany zelených k výstavbě větrných elektráren na území ČR 1. ENERGETICKÉ HLEDISKO Obnovitelné zdroje energie, kam v geografických podmínkách České republiky patří i energie

Více

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2006 ze dne 21. listopadu 2006,

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2006 ze dne 21. listopadu 2006, Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2006 ze dne 21. listopadu 2006, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů.

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. /2011 ze dne listopadu 2011, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a

Více

Obecná část. Zhodnocení platného právního stavu

Obecná část. Zhodnocení platného právního stavu Odůvodnění k návrhu vyhlášky, kterou se stanoví technicko-ekonomické parametry obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny a doba životnosti výroben elektřiny z podporovaných zdrojů Obecná část Zhodnocení

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2013

Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2013 Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2013 Ing. Martin Laštůvka Ředitel odboru POZE Energetický regulační úřad Kde se nyní nacházíme? Podpora OZE je směřována do podpory výroby elektřiny Podpora

Více

Novela zákona o POZE. Jan Habart. CZ Biom předseda

Novela zákona o POZE. Jan Habart. CZ Biom předseda Novela zákona o POZE Jan Habart CZ Biom předseda Stávající výrobny 10.04.2018 Valná hromada CZ Biom 2018 2 Rekonstrukce a modernizace Současný stav: 12, 1 (b) Za uvedení výrobny elektřiny do provozu se

Více

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2009 ze dne 3. listopadu 2009, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr.

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Michal Musil Obsah prezentace Základní informace o SEA Metodický přístup

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2015,

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2015, Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2015, kterou se stanoví technicko-ekonomické parametry a doby životnosti výroben elektřiny a výroben tepla z podporovaných zdrojů energie Energetický regulační úřad stanoví podle

Více

Podpora výroby elektřiny z OZE a KVET v roce Rostislav Krejcar

Podpora výroby elektřiny z OZE a KVET v roce Rostislav Krejcar Podpora výroby elektřiny z OZE a KVET v roce 2012 Rostislav Krejcar Obsah prezentace Obnovitelné zdroje energie (OZE) Legislativa vývoj novely zákona č. 180/2005 Sb. Platná sekundární legislativa k zákonu

Více

Úplné znění. 4 Podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů

Úplné znění. 4 Podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů Úplné znění 4 Podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů (1) Pro účely stanovení podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů podle tohoto zákona se za elektřinu z obnovitelných zdrojů považuje elektřina vyrobená

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 14. 12. 2016 ČÁSTKA 12/2016 OBSAH: str. 1. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 9/2016 ze dne 14. prosince 2016, kterým

Více

Solární energie v ČR a v EU

Solární energie v ČR a v EU Solární energie v ČR a v EU v ČR a EU 1 Elektřina ze slunečního záření jako součást OZE OZE v podmínkách České republiky: Vodní energie Větrná energie Energie slunečního záření Energie biomasy a bioplynu

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

Energetická [r]evoluce pro ČR

Energetická [r]evoluce pro ČR Energetická [r]evoluce pro ČR Shrnutí pokročil ilého scénáře Návrh potřebných opatřen ení Co s teplárenstv renstvím? Jan Rovenský, Greenpeace ČR HUB, Praha,, 6. června 2012 Shrnutí pokročil ilého scénáře

Více

Pozměňovací návrh k návrhu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (sněmovní tisk č. 772)

Pozměňovací návrh k návrhu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (sněmovní tisk č. 772) Pozměňovací návrh k návrhu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (sněmovní tisk č. 772) V 7 se na konec přidává odstavec následujícího znění: (8) Výdaje odpovídající

Více

Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, , Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji

Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, , Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, 29. 11. 2012, Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji Kolik stojí dnešní energetika spalování uhlí v energetice: asi polovina českých emisí (cca 70

Více

Proč fotovoltaické elektrárny pro zemědělce? Ing. Bohumil Belada Farmtec a.s.

Proč fotovoltaické elektrárny pro zemědělce? Ing. Bohumil Belada Farmtec a.s. Proč fotovoltaické elektrárny pro zemědělce? Ing. Bohumil Belada Farmtec a.s. Aktuální situace v zeměděských podnicích Krize ve většině komodit Velké výkyvy cen Nerovnoprávné podmínky v rámci EU Nekonkurenceschopná

Více

Systém podpory bioplynových stanic v roce 2012. Ing. Jan Malý

Systém podpory bioplynových stanic v roce 2012. Ing. Jan Malý Systém podpory bioplynových stanic v roce 2012 Ing. Jan Malý Důvody podpory OZE z pohledu EU (ERÚ): Snížení nepříznivých změn klimatu způsobených lidskou činností Zvýšení energetické nezávislost EU zajištění

Více

Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR. Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR. Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. OZE v ČR: Základní fakta 6000 Spotřeba OZE: 4,7 % celkové spotřeby

Více

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU 4. ročník konference s mezinárodní účastí Trendy evropské energetiky Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU Obsah Globální pohled Evropský pohled Národní pohled na vývoj energetiky a potřebu plynu

Více

Změna č. 2 Územního plánu obce Křišťanovice NÁVRH ZMĚNY Č. 2 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE KŘIŠŤANOVICE. Textová a grafická část

Změna č. 2 Územního plánu obce Křišťanovice NÁVRH ZMĚNY Č. 2 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE KŘIŠŤANOVICE. Textová a grafická část NÁVRH ZMĚNY Č. 2 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE KŘIŠŤANOVICE Textová a grafická část ZÁZNAM O ÚČINNOSTI ÚZEMNÍ PLÁN OBCE KŘIŠŤANOVICE ZMĚNA Č. 2 SCHVALUJÍCÍ ORGÁN RAZÍTKO ZASTUPITELSTVO OBCE KŘIŠŤANOVICE DATUM VYDÁNÍ

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 22. 12. 2016 ČÁSTKA 13/2016 OBSAH: str. 1. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 11/2016 ze dne 22. prosince 2016, kterým

Více

Obnovitelné zdroje energie: zaměřeno na PVE

Obnovitelné zdroje energie: zaměřeno na PVE Obnovitelné zdroje energie: zaměřeno na PVE Irena Smolová, Zdeněk Szczyrba, David Fiedor Katedra geografie PřF UP v Olomouci Setkání učitelů zeměpisu, Olomouc 12. 1. 219 Kontext Evropa využívá stále častěji

Více

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky 21. února 2012 Senát Parlamentu ČR, Praha Ing. Vladimír Vlk, poradce Ministerstvo životního prostředí ČR

Více

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí. RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí. RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Chytrá energie koncept nevládních organizací ke snižování emisí RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Chytrá energie Konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou proměnit

Více

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Ing. Vladimír Tošovský ministr průmyslu a obchodu Praha, 10. listopadu 2009 Energetický mix v roce 2050 Do roku 2050 se předpokládá posun k vyrovnanému

Více

5. prosince 2007, Hotel Marriot Courtyard Praha. jednatel společnosti a ředitel úseku elektráren

5. prosince 2007, Hotel Marriot Courtyard Praha. jednatel společnosti a ředitel úseku elektráren 5. prosince 2007, Hotel Marriot Courtyard Praha jednatel společnosti a ředitel úseku elektráren Obsah prezentace 1. Vodní a větrná energetika v ČR z pohledu investora a provozovatele 2. Skupina ČEZ a obnovitelné

Více

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2007 ze dne 20. listopadu 2007, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce

Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce Výbor pro sociální politiku PS PČR 1 Elektrárna Dukovany v kontextu ASEK Jaderná elektrárna Dukovany (JEDU) je významným zdrojem relativně

Více

Bioplyn ve skupině ČEZ. ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. RNDr. Zdeněk Jón

Bioplyn ve skupině ČEZ. ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. RNDr. Zdeněk Jón Bioplyn ve skupině ČEZ ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. RNDr. Zdeněk Jón SÍDLO SPOLEČNOSTI ČEZ Obnovitelné zdroje, s.r.o. Křižíkova 788 Hradec Králové 1 SKUPINA ČEZ A ZÁVAZKY V OBLASTI OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ

Více

Zkušenosti se současným právním prostředím a energetickou legislativou v ČR

Zkušenosti se současným právním prostředím a energetickou legislativou v ČR Zkušenosti se současným právním prostředím a energetickou legislativou v ČR Seminář Aktuální problémy držitelů licencí související s provozováním FVE a jejich řešení v rámci připravované legislativy Praha,

Více

Tisková zpráva. ERÚ připravuje zastavit finanční podporu pro nové podporované energetické. zdroje

Tisková zpráva. ERÚ připravuje zastavit finanční podporu pro nové podporované energetické. zdroje 25. dubna 2012 Tisková zpráva ERÚ připravuje zastavit finanční podporu pro nové podporované energetické zdroje ERÚ oznamuje, že zahájil přípravu zastavení finanční podpory pro podporované a obnovitelné

Více

Vybraná legislativa ČR

Vybraná legislativa ČR Vybraná legislativa ČR ZÁKONY č. 505/1990 Sb., o metrologii a související předpisy Novely: č. 119/2000 Sb., č. 13/2002 Sb., č. 137/2002 Sb., č. 226/2003 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 230/2006 Sb., č. 481/2008

Více

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí Chytrá energie koncept nevládních organizací ke snižování emisí Chytrá energie Konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou proměnit českou energetiku Obsahuje: příležitosti efektivního

Více

Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2013

Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2013 Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2013 Ing. Martin Laštůvka Ředitel odboru POZE Energetický regulační úřad Kde se nyní nacházíme? Podpora OZE je směřována do podpory výroby elektřiny Podpora

Více

ENERGETICKÉ ZDROJE A SYSTÉMY PRO BUDOVY

ENERGETICKÉ ZDROJE A SYSTÉMY PRO BUDOVY ENERGETICKÉ ZDROJE A SYSTÉMY PRO BUDOVY František HRDLIČKA Czech Technical University in Prague, Czech Republic Faculty of Mechanical Engineering Směrnice EU důležité pro koncepci zdrojů pro budovy 2010/31/EU

Více

Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí

Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí Klimatické změny odpovědnost generací Hotel Dorint Praha Don Giovanni 11.4.2007 Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí Tomáš Sýkora ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická

Více

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE: PRÁVNÍ ÚPRAVA A EKONOMICKÉ ASPEKTY

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE: PRÁVNÍ ÚPRAVA A EKONOMICKÉ ASPEKTY OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE: PRÁVNÍ ÚPRAVA A EKONOMICKÉ ASPEKTY Horní, energetické a atomové právo 14.4.2016 Mgr. Adéla Brťková Přírodní zdroje Přírodní zdroje jsou ty části živé nebo neživé přírody, které

Více

EKO-ENERGI G E M r. r Mi M lan Ky K s y elák Odb d o b r o e le l ktroe o ne n rge g tik i y k, y, M P M O

EKO-ENERGI G E M r. r Mi M lan Ky K s y elák Odb d o b r o e le l ktroe o ne n rge g tik i y k, y, M P M O EKO-ENERGIEENERGIE 3. března 2010 010, Poděbrady Mgr. Milan Kyselák Odbor elektroenergetiky, MPO Obsah Program EKO-ENERGIE III.Výzva programu Eko-energie Současná energetická situace v Evropě - úspora

Více

Vybraná legislativa ČR

Vybraná legislativa ČR Vybraná legislativa ČR ZÁKONY č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích (energetický zákon). Novely: č. 151/2002 Sb., č. 262/2002 Sb., č. 309/2002 Sb.,

Více

Přeměna systémů podpory OZE v Evropě: Aukční řízení. Mgr. Luděk Šikola, advokát

Přeměna systémů podpory OZE v Evropě: Aukční řízení. Mgr. Luděk Šikola, advokát Přeměna systémů podpory OZE v Evropě: Aukční řízení Mgr. Luděk Šikola, advokát Evropská právní úprava aukcí - Pokyny pro státní podporu v oblasti životního prostředí a energetiky na období 2014 2020 Ø

Více

Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci 4. výzvy pro prioritní osu 2 a 3 Operačního programu Životní prostředí

Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci 4. výzvy pro prioritní osu 2 a 3 Operačního programu Životní prostředí Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci 4. výzvy pro prioritní osu 2 a 3 Operačního programu Životní prostředí ZVEŘEJNĚNO DNE 25. 7. 2008 1 Výběrová (hodnotící) kritéria v Operačním

Více

Podpora výroby elektřiny z VTE pro rok Petr Kusý Oddělení regulace zdrojů a sítí Odbor elektroenergetiky Energetický regulační úřad

Podpora výroby elektřiny z VTE pro rok Petr Kusý Oddělení regulace zdrojů a sítí Odbor elektroenergetiky Energetický regulační úřad Podpora výroby elektřiny z VTE pro rok 2010 Petr Kusý Oddělení regulace zdrojů a sítí Odbor elektroenergetiky Energetický regulační úřad Obsah prezentace Stručné představení ERÚ Základní principy podpory

Více

Úvodní slovo 11/2012. Vážení čtenáři,

Úvodní slovo 11/2012. Vážení čtenáři, 11/2012 Úvodní slovo Vážení čtenáři, v posledním letošním Zpravodaji ČSVE přinášíme opět přehled aktuální statistiky, souhrn proběhlých jednání a především přinášíme nové informace ohledně legislativních

Více

Fotovoltaika z pohledu ERÚ

Fotovoltaika z pohledu ERÚ Fotovoltaika z pohledu ERÚ Stanislav Trávníček 22. 4. 2010 Liberální institut Podpora výroby elektřiny z OZE Povinnost podporovat výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů stanovila směrnice 2001/77/ES V

Více

Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda

Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda Notifikace a vývoj legislativy Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda Retroaktivní kroky Zrušení osvobození od daně z příjmu Zvýšení investičních nákladů uložením povinnosti instalace dispečerského

Více

ENERGETICKÁ POLITIKA ČR, VÝHLEDY A STRATEGIE. Ing. Eva Slováková Oddělení podpory obnovitelných zdrojů energie

ENERGETICKÁ POLITIKA ČR, VÝHLEDY A STRATEGIE. Ing. Eva Slováková Oddělení podpory obnovitelných zdrojů energie konference Hospodaření s energií v podnicích 20. října 2011, Praha OBSAH 1. Aktualizace SEK 2. Výzkum, vývoj a demonstrace v energetice 3. Podmínky podnikání a výkon státní správy v energetických odvětvích

Více

Náklady na dekarbonizaci energetiky

Náklady na dekarbonizaci energetiky Náklady na dekarbonizaci energetiky Uplatnění vodíkové akumulace v energetice Strojírenství Ostrava 2017 25. května 2017, Ostrava Varianty rozvoje energetiky do roku 2050 problém je řešen jako Case Study

Více

lní vývoj v ČR Biomasa aktuáln pevnými palivy 2010 Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn

lní vývoj v ČR Biomasa aktuáln pevnými palivy 2010 Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn Biomasa aktuáln lní vývoj v ČR Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase Seminář: Technologické trendy při vytápění pevnými palivy 2010 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn Výroba elektřiny z biomasy

Více

Návrh. Čl. I. 3. V části A) odst. 1 se slova a SA (2015/N) nahrazují slovy,sa (2015/N) a SA (2015/NN).

Návrh. Čl. I. 3. V části A) odst. 1 se slova a SA (2015/N) nahrazují slovy,sa (2015/N) a SA (2015/NN). Návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. /2016 ze dne prosince 2016, kterým se mění cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 5/2016 ze dne 26. září 2016, kterým se stanovuje

Více

Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU. Praha, 20. září 2010

Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU. Praha, 20. září 2010 Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU Praha, 20. září 2010 Pohled na energetiku V posledních letech se neustále diskutuje o energetické náročnosti s vazbou na bezpečné dodávky primárních energetických

Více

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA"

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA" Zakládající skupina členů Energetický mix ČR, 2017 Rozvoj

Více

Pavel Gebauer Státní energetická inspekce. Energetická efektivita v ČR

Pavel Gebauer Státní energetická inspekce. Energetická efektivita v ČR Energetická efektivita v ČR Základní rizika energetické bezpečnosti technická politická ekonomická: globální rizika: měnící se struktura mezinárodní ekonomiky, cena energie a její volatilita na energetických

Více

Úvodní slovo 12/2012-1/2013

Úvodní slovo 12/2012-1/2013 12/2012-1/2013 Úvodní slovo Vážení členové a příznivci oboru, v přelomovém vydání Zpravodaje bychom rádi v úvodu shrnuli aktivity a činnosti, které Česká společnost pro větrnou energii pořádala v uplynulém

Více

Cíle a limity ČR v oblasti obnovitelných zdrojů energie

Cíle a limity ČR v oblasti obnovitelných zdrojů energie obnovitelných zdrojů energie 1 Působnost státní správy LIMITY, OMEZENÍ NEBO PODMÍKY PODPORY? 2 Působnost MPO 1. Vyjednávání v orgánech EU při procesu tvorby a úpravy směrnic EP a Rady a další legislativy

Více

3. duben OZE jako investiční příležitost Jan Brázda, Partner, PwC

3. duben OZE jako investiční příležitost Jan Brázda, Partner, PwC 3. duben 2018 OZE jako investiční příležitost Jan Brázda, Partner, Hodnota transakcí (sloupce, miliardy USD) Počet transakcí (spojnice) Transakce v Evropě za posledních 5 let ukazují, že OZE představují

Více

Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií

Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií 1 Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií energetickým posudkem písemná zpráva obsahující informace o posouzení plnění předem stanovených

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST IX Doprava elektrické energie v souvislostech Přenosová soustava ČR a její rozvojový plán a Energetika vs.

ENERGIE PRO BUDOUCNOST IX Doprava elektrické energie v souvislostech Přenosová soustava ČR a její rozvojový plán a Energetika vs. ENERGIE PRO BUDOUCNOST IX Doprava elektrické energie v souvislostech Přenosová soustava ČR a její rozvojový plán a Energetika vs. legislativa AMPER 2013 Výstaviště Brno Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka

Více

Petr Štulc Člen představenstva, ředitel úseku produkty a trhy ČEZ ESCO, a.s.

Petr Štulc Člen představenstva, ředitel úseku produkty a trhy ČEZ ESCO, a.s. SOUČASNÉ TRENDY V ENERGETICE 20. 10. 2016 Petr Štulc Člen představenstva, ředitel úseku produkty a trhy ČEZ ESCO, a.s. BUDOUCNOST ENERGETIKY? 1 EVROPSKOU ENERGETIKU DETERMINUJÍ CENY KOMODIT, POLITICKÁ

Více

Zveřejněno dne

Zveřejněno dne Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XVIII. výzvy Operačního programu Životní prostředí Zveřejněno dne 15. 2. 2010 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Více

Novely vyhlášek ERÚ. Ing. René Neděla Energetický regulační úřad

Novely vyhlášek ERÚ. Ing. René Neděla Energetický regulační úřad Novely vyhlášek ERÚ Ing. René Neděla Energetický regulační úřad XXVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ 19. - 21. ledna 2016 Novely vyhlášek ERÚ 1. Novelizace vyhlášky č. 59/2012 Sb., o regulačním výkaznictví 2. Návrh

Více

Příloha. INFORMACE O DŮVODECH ZVAŽOVÁNÍ TRANSFORMACE SKUPINY ČEZ - prezentace

Příloha. INFORMACE O DŮVODECH ZVAŽOVÁNÍ TRANSFORMACE SKUPINY ČEZ - prezentace Příloha INFORMACE O DŮVODECH ZVAŽOVÁNÍ TRANSFORMACE SKUPINY ČEZ - prezentace MYŠLENKA TRANSFORMACE ČEZ VYCHÁZÍ Z AKTUÁLNÍCH ZMĚN V ENERGETICE A MÁ POTENCIÁL PŘINÉST VÝRAZNÉ BENEFITY Proč uvažovat o transformaci

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Energie větru 2 1 Energie

Více

TRH S ELEKTŘINOU 2008 3.12.2008

TRH S ELEKTŘINOU 2008 3.12.2008 TRH S ELEKTŘINOU 2008 3.12.2008 Západomoravská energetická s.r.o Západomoravská distribuční a.s. Ing. Pavel Hobl ČR JE POSLEDNÍ ZEMÍ V REGIONU S DOSUD EXISTUJÍCÍM PŘEBYTKEM VÝROBY politické rozhodnutí

Více

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012 Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012 Spotřeba HU a ZP v ČR Celková spotřeba hnědého uhlí a zemního plynu v ČR v letech 2002-2011 2 Emise

Více

Budoucnost české energetiky. Akademie věd ČR

Budoucnost české energetiky. Akademie věd ČR Budoucnost české energetiky Václav Pačes Akademie věd ČR Nezávislá energetická komise (NEK) se m.j. zabývala těmito oblastmi 1. Jak snížit energetickou náročnost ČR 2. Jak uspokojit rozvoj společnosti

Více

Svět se rychle mění století bude stoletím boje o přírodní zdroje růst populace, urbanizace, požadavky na koncentraci a stabilitu dodávek energií

Svět se rychle mění století bude stoletím boje o přírodní zdroje růst populace, urbanizace, požadavky na koncentraci a stabilitu dodávek energií Přínos české jaderné energetiky k ochraně životního prostředí a její perspektiva Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Praha Svět se rychle mění - 21. století bude stoletím boje o přírodní zdroje

Více

HROZÍ ČESKU ZAMOŘENÍ VĚTRNÝMI ELEKTRÁRNAMI?

HROZÍ ČESKU ZAMOŘENÍ VĚTRNÝMI ELEKTRÁRNAMI? HROZÍ ČESKU ZAMOŘENÍ VĚTRNÝMI ELEKTRÁRNAMI? Základním podkladem pro plánování projektů větrných elektráren (VtE) je Větrná mapa České republiky (viz. obr. 1). Na obrázku je její poslední verze zpracovaná

Více

Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO

Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO 1 Současná situace v oblasti OZE v ČR 2 Současná situace v oblasti OZE v ČR 3 Současná situace v oblasti OZE v ČR 4 Celková

Více

Posouzení vlivů Regionální inovační strategie Libereckého kraje na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 1. července 2009 Michal Musil

Posouzení vlivů Regionální inovační strategie Libereckého kraje na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 1. července 2009 Michal Musil Posouzení vlivů Regionální inovační strategie Libereckého kraje na životní prostředí Veřejné projednání Liberec, 1. července 2009 Michal Musil Obsah prezentace Základní informace o SEA Metodický přístup

Více

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19.

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19. 9. funkční období 171 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 407/2012 Sb., a další související zákony (Navazuje

Více

Česká fotovoltaická průmyslová asociace Aliance pro energetickou soběstačnost

Česká fotovoltaická průmyslová asociace Aliance pro energetickou soběstačnost Česká fotovoltaická průmyslová asociace Aliance pro energetickou soběstačnost Vážený pan Ing. Jan Mládek, ministr Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32 110 15 Praha 1 V Praze, dne 28. dubna 2014

Více

Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2014

Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2014 Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2014 Ing. Martin Laštůvka Místopředseda a ředitel sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad Co přinesl rok 2013? Výkladové stanovisko k úpravám na

Více

Zásobování Šluknovského výběžku elektřinou. Podklady pro poradu

Zásobování Šluknovského výběžku elektřinou. Podklady pro poradu Zásobování Šluknovského výběžku elektřinou Podklady pro poradu Dispozice vedení Varianty řešení 1. 2. 3. 4. 5. 6. Střídavé kabelové vedení 110 kv Stejnosměrné kabelové vedení 110 kv Kompaktní (estetické)

Více

Energetické služby se zárukou

Energetické služby se zárukou Energetické služby se zárukou BANKA BUSINESS CENTRUM Poskytovatel komplexních energetických služeb a spolehlivý dodavatel elektřiny Skupina Enel 40 98 1,9 61 73 42 zemí GW milionu milionu tisíc % na ctyrech

Více

Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky. prezentace na tiskové konferenci NEK Praha,

Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky. prezentace na tiskové konferenci NEK Praha, Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky prezentace na tiskové konferenci NEK Praha, 4.7.2008 Obecný rámec Kultivace a rozvoj energetických trhů, poskytnutí prostoru podnikatelským subjektům

Více

ROZVOJ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH

ROZVOJ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH ROZVOJ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 2020-2030 TOMÁŠ PLESKAČ ČEZ, a.s. DIVIZE NOVÁ ENERGETIKA A DISTRIBUCE 3. 4. 2018 ČR MÁ CÍLE NA OZE PRO ROK 2020 SPLNĚNY Podíl energie z OZE na hrubé

Více

Statistika 5/2010. Česká společnost pro větrnou energii

Statistika 5/2010. Česká společnost pro větrnou energii Dovolujeme si Vám představit nově vzniklý zpravodaj, který bude vycházet v elektronické formě ve dvou verzích české a anglické. Cílem tohoto zpravodaje, založeného Českou společností pro větrnou energii,

Více