Litogeochemická prospekce. - primární geochemické aureoly

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Litogeochemická prospekce. - primární geochemické aureoly"

Transkript

1 Litogeochemická prospekce - primární geochemické aureoly

2 Definice litogeochemie Litogeochemie vzorkování a analýza podložních hornin, sloužící k definování geochemické distribuce či mechanismů primárního rozptylu ve vztahu k rudním mineralizacím.

3 Litogeochemické vzorkování ve výchozech povrchových technických dílech (rýhy, šachtice) podzemních dílech (důlní díla, vrty; šachovnicový otluk, zásekové vzorky)

4 Litogeochemický průzkum Při studiích regionálního rozsahu postačuje jen jeden reprezentativní vzorek z každého odběrového místa. Primární rozptyl je mnohdy velmi citlivý na změny klarkových koncentrací v litologicky různých horninách. Při některých průzkumech je nutné vzorkovat zvětralé horniny; v takových případech je nutné vědět, jakým způsobem může zvětrávání pozměnit primární rozptyl.

5 Primární geochemické aureoly Oblasti okolo vlastního zrudnění (rudního tělesa), lišící se chemicky od okolních (nezrudnělých) hornin Vznikají víceméně současně se vznikem zrudnění Etapy vývoje primárních geochemických aureol lze dělit na předrudní, rudní a porudní.

6 Aureoly předrudní etapy vytváří nejčastěji aureoly výnosového typu vede k redistribuci původních obsahů, hlavně alkalických kovů, alkalických zemin a některých stopových prvku (např. B, Ba, Co, Cr, Cu, Fe, Ni, Pb a Zn). aureoly vzniklé v předrudní etapě jsou poměrně rozsáhlé - přesahují hranice zóny hydrotermálních alterací bočních hornin mají dobře vyvinutou horizontální a slabě vyvinutou vertikální zonalitu vůči okolí nejsou příliš kontrastní.

7 Rudní etapa navazuje časově i látkově na tvorbu zrudnění a je proto z hlediska prospekčního nejdůležitější. Podle polohy aureoly vůči ložisku rozlišujeme 1. v aureolách ložisek strmě skloněných : nadrudní, svrchně rudní, rudní, spodně rudní a podrudní části 2. v případě ložisek subhorizontalního charakteru: část frontální (čelní), rudní a týlovou V obou případech je rozhodující nejen poloha zkoumané části aureoly vůči ložisku, ale i vůči směru přínosu rudních komponent.

8 Porudní etapa přetváří a doplňuje již vzniklé primární aureoly. Je spojena s působením mladších porcí hydroterm, charakterizovaných odlišným chemismem, rozdílnými podmínkami teploty a tlaku a často i odlišnými cestami průniku než jaké existovaly v době vzniku zrudnění a jeho primární geochemické aureoly. může podstatně lokálně zvýšit heterogenitu primární aureoly, hlavně výnosem a redistribucí obsahu některých prvků slaběji vázaných.

9

10 Primární geochemické aureoly přínosové (obsahy prvku > horní hodnota prahu anomálie) výnosové (obsahy prvku < dolní hodnota prahu anomálie; nejčastější u alk. kovů a kovů alkalických zemin) smíšeného typu (projevy přínosu, výnosu i redistribuce prvků v jednotlivých částech aureoly)

11 Primární rozptyl Mechanismy primárního rozptylu se vznikaly v horninách obklopujících rudní ložiska během jejich vytváření. Mohly vznikat jak hluboko sahajících prostředích (asociace s magmatickými a hydrotermálními ložisky), stejně jako blízko zemskému povrchu (ložiska vázaná na výlevné horniny a sedimenty). Rozsah primárního rozptylu velmi kolísá od geochemických provincií o velikosti desítek tisíc čtverečných kilometrů k anomáliím v okolorudních horninách do vzdálenosti několika centimetrů od hranice rudního tělesa. Pro průzkumné účely má největší význam rozptyl v rozsahu desítek metrů až desítek kilometrů.

12 Primární rozptyl asociace ložisek kovů surčitými typy magmatických těles v horninách obklopujících rudní ložiska současný se vznikem ložisek v různých hloubkových úrovních (asociace s magmatickými a hydrotermálními ložisky / ložiska vázaná na výlevné horniny a sedimenty)

13 Rozsah primárního rozptylu anomálie v horninách do vzdálenosti několika centimetrů od hranice rudního tělesa geochemické provincie (desítky tisíc km 2 ) Pro průzkumné účely má největší význam rozptyl v rozsahu desítek metrů až desítek kilometrů

14 Rozpyl související s magmatickými procesy Mnohá ložiska jsou přímo svázána s určitými typy magmatu; proto jsou geochemické charakteristiky s ložisky souvisejících vyvřelých hornin klíčem k poznání mineralizace. Jedním z nejlépe doložených příkladů je asociace ložisek cínu s určitými typy žulových plutonů. Velký soubor získaných dat indikuje, že cínové provincie se obrážejí v relativně vysoké úrovni koncentrací Sn v příslušných granitických plutonech

15 ObsahSnve vyvřelých horninách svázaných s ložisky cínu. Kosočtverce označují střední hodnotu, čára rozpětí koncentrací; čísla označují počet vzorků (podle Rose et al., 1979).

16 Cínonosnost intruze může být jasněji definována pomocí analýzy koncentrátů určitých minerálů žuly, jako např. biotitu (obr. 2). Dalšími prvky, které bývají nabohaceny v žulách svázaných s cínovými ložisky jsou Rb, F, Be, Li a B.

17 Primární aureoly - podle původu litogeochemické (konstituční - např. různá intruziva) emanační a metasomatické aureoly magmatických hornin emanační aureoly lineamentů a jiných tektonických prvků geochemické anomálie metamorfogenní geochemické anomálie sedimentogenní geochemické anomálie, spojené s ložiskotvornými procesy: - monoascendentního charakteru - polyascendentního charakteru - polygenního charakteru (prostorové překrytí aureol různého původu)

18 Primární aureoly - podle významu aureola průmyslově významného ložiska aureola kvalitativně či kvantitativně nezajímavé mineralizace aureola způsobená průmyslově nevyužitelnou rudní impregnací horniny aureola prvků, vázaných na akcesorické minerály

19 Primární geochemické aureoly lineamentů v tektonicky oslabených zónách (Sn-W ložiska, Ra) snadno mobilní prvky

20 Emanační a metasomatické aureoly intruzivních těles uvnitř intruzivních těles i v horninách exokontaktu výrazná laterální i vertikální zonálnost ukazují na geochemickou mobilitu prvků jsou často přetvářeny mladšími metasomatickými procesy

21 Emanační a metasomatické aureoly intruzivních těles Jsou mnohdy charakterizovány jistou posloupností procesů (přínos, event. redistribuce), odrazem je vznik typomorfních prvkových asociací: starší draselná feldspatizace (přínos Cs, K, Rb) starší albitizace ( primární aureola Na, Nb, Ta) greisenizace ( přínos F, Li, Sn, W) mladší draselná feldspatizace (přínos Cs, K, Rb) mladší albitizace

22 Primární geochemické aureoly pegmatitů Primární aureoly jsou nevelkých rozměrů Předpegmatitová etapa metasomatity (amfibolové, diopsidové, biotit-křemenné); málo rozsáhlé slabě kontrastní aureoly Li, Cs, Rb Pegmatitová etapa tvorby aureol začíná v alkalickém prostředí (alk. amfibol, fluorit, Li-Fe-Mg slídy); posléze zvrat do kyselého prostředí hydrolýza, greizenizace, v exokontaktu zóna křemenmuskovit-turmalínová až turmalínová Aureoly mívají anomálně zvýšené koncentrace Ag, As, B, Bi, Cs, Ga, Ge, Hg, Mo, Nb, P, Pb, Rb, Sb, Sn, Ta, Tl, W, Zn Kontrastní univerzální aureoly tvoří Cs, Li a Rb (Li největší, méně široké Cs a Rb)

23 Primární geochemické aureoly jednotlivých ložiskových typů: W skarny (ložiska W + Mo, Cu, Sn, Zn). GEOCHEMICKÁ INDIKACE: zvýšené W, Cu, Mo, As, Bi a B. Méně běžné anomálie Zn, Pb, Sn, Be a F; ojediněle až 4 g/t Au. Cu skarny (ložiska Cu + Au, Ag, Mo, W, magnetitu) GEOCHEMICKÁ INDIKACE: Mívají zonální geochemické aureoly: od jádra bohatého na Cu + Au +Ag přes vntřní zóny Au - Ag s vysokým poměrem Au : Ag po vnější zónu Pb-Zn-Ag. Geochemické anomálie Co-As-Sb-Bi-Mo-W bývají přítomny v redukovaných Cu skarnech.

24 Au skarny GEOCHEMICKÁ INDIKACE: anomálie Au, As, Bi, Co, Cu; zonálnost poměru Cu/Au. Vápenaté Au skarny mívají nižší poměry Zn/Au, Cu/Au a Ag/Au než skarny jiných tříd. S těmito skarny geneticky spojené intruze mohou být (ve srovnání s intruzemi svázanými s jinými typy skarnů) obohaceny Cr, Sc a V, a ochuzeny o litofilní inkompatibilní prvky (Rb, Zr, Ce, Nb a La).

25 Masivní sulfidické rudy Zn-Cu-Pb (typ Kieslager) GEOCHEMICKÁ INDIKACE:Cu, Zn, Ag, Co/Ni>1; Mn aureoly, nabohacení Mg. "Klasická" žilná ložiska U (Příbram ložiska U + Bi, Co, Ni, As, Ag, Cu, Mo) GEOCHEMICKÁ INDIKACE:Uran +- některý, event. všechny prvky ze skupiny Ni, Co, Cu, Mo, Bi, As a Ag. Vhodná spíše atmogeochemická prospekce

26 Křemenné Au- žíly GEOCHEMICKÁ INDIKACE: Zvýšené obsahy Au, Ag, As, Sb, K, Li, Bi, W, Te a B ± (Cd, Cu, Pb, Zn a Hg) v horninách a půdě,, Au ve říčních sedimentech.

27 ŽÍLY PĚTIPRVKOVÉ ASOCIACE Ag-Ni- Co-As+/-(Bi, U) - typ Jáchymov GEOCHEMICKÁ INDIKACE: Vzácná asociace anomálních obsahů Ag, doprovázených Ni, Co, Bi, U a As v horninových vzorcích je dobrým diagnostickým znakem.

28 ROZPTÝLENÉ Au-Ag (v karbonátech typ Carlin) GEOCHEMICKÁ INDIKACE: Dvě geochemické asociace - Au+As+Hg+W nebo Mo a As+Hg+ Sb+Tl nebo Fe. V některých ložiscích je důležitým příznakem přítomnost amoniaku. Poměr Au:Ag 10:1 a vyšší. Anomální hodnoty v horninách: As ( ppm); Sb (10-50 ppm); Hg (1-30 ppm).

29 Skarnová ložiska Fe (magnetitové skarny) GEOCHEMICKÁ INDIKACE: Vápenaté Fe skarny: obohaceny Fe, Cu, Co, Au, Ni, As, Cr. Obsahy Cu a Au jsou nízké (<0.2% Cu a 0.5 g/t Au). Hořečnaté Fe skarny: obohaceny Fe, Cu, Zn, B.

30 Pb-Zn skarny GEOCHEMICKÁ INDIKACE: geochemické anomálie Pb, Zn, Ag, Cu, Mn, As, Bi, W, F, Sn, Mo, Co, Sb, Cd a Au. POLYMETALICKÉ ŽÍLY Ag-Pb-Zn+/-Au GEOCHEMICKÁ INDIKACE: Zvýšené obsahy Zn, Pb, Ag, Mn, Cu, Ba a As. Žíly mohou být obklopeny aureolami arzenu, mědi, stříbra, rtuti způsobené primárním rozptylem prvků do okolních hornin a širších alteračních zón.

31 Fe-ložiska typu ALGOMA (též Krivoj Rog, BIF) GEOCHEMICKÁ INDIKACE: Zvýšené hodnoty obsahu Fe a Mn; občas zvýšené koncentrace Ni, Au, Ag, Cu, Zn Pb, Sn, W, REE a dalších stopových prvků. Sedimentární ložiska Cu-Co typu BLACKBIRD GEOCHEMICKÁ INDIKACE: Obohacení Fe, As, B, Co. Cu, Au, Ag a Mn; možné ochuzení o Ca a Na. Ložisko Sheep Creek má také vysoké obsahy Ba.

32 KYPERSKÉ MASIVNÍ SULFIDICKÉ RUDY Cu (Zn) GEOCHEMICKÁ INDIKACE: Cu, Zn; běžné ochuzení o Ca a Na; méně běžně lokální mírné nabohacení sodíkem; možné lokální obohacení draslíkem; výrazné obohacení podložní zóny železem a manganem. Parageneze rudních minerálů: - chalkozín, ryzí měď - pyrit, pyrhotin - sfalerit, galenit - magnetit

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / II. REPETORIUM NORMY platné ČSN EN ISO 14688 1 Geotechnický průzkum a zkoušení Pojmenovánía zatřiďování zemin Část 1: pojmenování

Více

Geochemie endogenních procesů 1. část

Geochemie endogenních procesů 1. část Geochemie endogenních procesů 1. část geochemie = použití chemických nástrojů na studium Země a dalších planet Sluneční soustavy počátky v 15. století spjaté zejména s kvalitou vody a půdy rozmach a první

Více

Metodický postup stanovení kovů v půdách volných hracích ploch metodou RTG.

Metodický postup stanovení kovů v půdách volných hracích ploch metodou RTG. Strana : 1 1) Význam a použití: Metoda je používána pro stanovení prvků v půdách volných hracích ploch. 2) Princip: Vzorek je po odběru homogenizován, je stanovena sušina, ztráta žíháním. Suchý vzorek

Více

Potok Besének které kovy jsou v minerálech říčního písku?

Potok Besének které kovy jsou v minerálech říčního písku? Potok Besének které kovy jsou v minerálech říčního písku? Karel Stránský, Drahomíra Janová, Lubomír Stránský Úvod Květnice hora, Besének voda dražší než celá Morava, tak zní dnes již prastaré motto, které

Více

Základy geologie pro geografy František Vacek

Základy geologie pro geografy František Vacek Základy geologie pro geografy František Vacek e-mail: fvacek@natur.cuni.cz; konzultační hodiny: Po 10:30-12:00 (P 25) Co je to geologie? věda o Zemi -- zabýváse se fyzikální, chemickou, biologickou a energetickou

Více

Geochemie endogenních procesů 7. část

Geochemie endogenních procesů 7. část Geochemie endogenních procesů 7. část Hlavní prvky základní klasifikace hornin petrogeneze magmat nízká citlivost, často velké ovlivnění zvětráváním Stopové prvky vysoká citlivost, převážně nemobilní

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Periodická soustava prvků Chemické prvky V současné době známe 104 chemických prvků. Většina z nich se vyskytuje v přírodě. Jen malá část byla

Více

Mineralogie II. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém silikáty II. Osnova přednášky: 1. Cyklosilikáty 2. Inosilikáty pyroxeny 3.

Mineralogie II. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém silikáty II. Osnova přednášky: 1. Cyklosilikáty 2. Inosilikáty pyroxeny 3. Mineralogie II Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém silikáty II Osnova přednášky: 1. Cyklosilikáty 2. Inosilikáty pyroxeny 3. Shrnutí 1. Cyklosilikáty Poměrně malá ale důležitá skupina silikátů,

Více

ACH 02 VZÁCNÉPLYNY. Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz VZÁCNÉ PLYNY

ACH 02 VZÁCNÉPLYNY. Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz VZÁCNÉ PLYNY VZÁCNÉPLYNY ACH 02 Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz VZÁCNÉ PLYNY 1 VZÁCNÉ PLYNY 2 Vzácné plyny 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 I II III IV V VI VII VIII I II III IV V VI VII VIII s 2 p

Více

TÜV NOPRD Czech, s.r.o., Laboratoře a zkušebny Seznam akreditovaných zkoušek včetně aktualizovaných norem LPP 1 (ČSN EN 10351) LPP 2 (ČSN EN 14242)

TÜV NOPRD Czech, s.r.o., Laboratoře a zkušebny Seznam akreditovaných zkoušek včetně aktualizovaných norem LPP 1 (ČSN EN 10351) LPP 2 (ČSN EN 14242) 1 Stanovení prvků metodou (Al, As, B, Bi, Cd, Ce, Co, Cr, Cu, Fe, La, Mg, Mn, Mo, Nb, Nd, Ni, P, Pb, S, Sb, Se, Si, Sn, Ta, Te, Ti, V, W, Zn, Zr) 2 Stanovení prvků metodou (Ag, Al, Be, Bi, Cd, Ce, Co,

Více

Geochemie endogenních procesů 3. část

Geochemie endogenních procesů 3. část Geochemie endogenních procesů 3. část primitivní meteority chemické a fyzikální vlastnosti dané procesy ve Sluneční soustavě reprezentují vzorek shluku plynů a prachu, ze kterého byla vytvořena Sluneční

Více

Ložiskově-geologické poměry. Granitoidové komplexy

Ložiskově-geologické poměry. Granitoidové komplexy Nejdůležitější a pro celé toto horstvo nejvýznačnější jsou právě žíly a shluky rudy cínové; různotvarná tato ložiska bývají převahou poutána k žule, která tu, jsouc živce skoro zcela zbavena, tvoří zvláštní

Více

Geologie 135GEO Stavba Země Desková tektonika

Geologie 135GEO Stavba Země Desková tektonika Geologie 135GEO Stavba Země Desková tektonika Stavba Země Moc toho nevíme Stavba Země Použití seismických vln Stavba Země Stavba Země Stavba Země Stavba Země Stavba Země Stavba Země kůra a plášť Rychlost

Více

Přílohy. Příloha 1. Mapa s výskytem dolů a pramenů s hladinami vod po r (Čadek et al. 1968) [Zadejte text.]

Přílohy. Příloha 1. Mapa s výskytem dolů a pramenů s hladinami vod po r (Čadek et al. 1968) [Zadejte text.] Přílohy Příloha 1 Mapa s výskytem dolů a pramenů s hladinami vod po r. 1895 (Čadek et al. 1968) Příloha 2 Komplexní rozbor vody z pramene Pravřídlo 2002 (Lázně Teplice) Chemické složení Kationty mg/l mmol/l

Více

Oceánské sedimenty jako zdroj surovin

Oceánské sedimenty jako zdroj surovin Oceánské sedimenty jako zdroj surovin 2005 Geografie Světového oceánu 2 Rozšíření sedimentů 2005 Geografie Světového oceánu 3 2005 Geografie Světového oceánu 4 MOŘSKÉ NEROSTNÉ SUROVINY 2005 Geografie Světového

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Environmentální geomorfologie

Environmentální geomorfologie Nováková Jana Environmentální geomorfologie Chemické zvětrávání Zemská kůra vrstva žulová (= granitová = Sial) vrstva bazaltová (čedičová = Sima, cca 70 km) Názvy granitová a čedičová vrstva neznamenají

Více

Potenciální zdroje kritických surovin v ČR RNDr. Petr Rambousek RNDr. Jaromír Starý. Cínovec - odkaliště

Potenciální zdroje kritických surovin v ČR RNDr. Petr Rambousek RNDr. Jaromír Starý. Cínovec - odkaliště Potenciální zdroje kritických surovin v ČR RNDr. Petr Rambousek RNDr. Jaromír Starý Cínovec - odkaliště 1 Nerostné suroviny provázejí téměř každou lidskou činnost od počátku existence lidstva. Samotné

Více

Alkalické kovy. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Alkalické kovy. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Alkalické kovy Temacká oblast : Chemie anorganická chemie Datum vytvoření: 23. 8. 2012 Ročník: 2. ročník čtyřletého gymnázia (sexta osmiletého gymnázia) Stručný obsah: Alkalické kovy vlastnos a výroba

Více

VLASTNOSTI KOVŮ. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 12. 10. 2012. Ročník: osmý

VLASTNOSTI KOVŮ. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 12. 10. 2012. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková VLASTNOSTI KOVŮ Datum (období) tvorby: 12. 10. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Částicové složení látek a chemické prvky 1 Anotace: Žáci

Více

Vyvřelé horniny. pracovní list. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.

Vyvřelé horniny. pracovní list. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU. Vyvřelé horniny pracovní list Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU vodova@ped.muni.cz Pracovní list je tvořen souborem učebních úloh zaměřený na procvičení a upevnění učiva o vyvřelých horninách

Více

Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I.

Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I. Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I. Technické zadání: Předmětem prací je realizace hydrodynamických

Více

Charakteristika rudních žil s uranem a komplexními rudami

Charakteristika rudních žil s uranem a komplexními rudami Dál to neznáme díky spolehlivé negramotnosti nejstarších prapředků. Charakteristika rudních žil s uranem a komplexními rudami Žíly s uranem a komplexními rudami tvoří dva typy. Nejrozšířenější jsou žíly

Více

Úvod do praktické geologie I

Úvod do praktické geologie I Úvod do praktické geologie I Hlavní cíle a tematické okruhy Určování hlavních horninotvorných minerálů a nejběžnějších typů hornin Pochopení geologických procesů, kterými jednotlivé typy hornin vznikají

Více

OBECNÁ FYTOTECHNIKA BLOK: VÝŽIVA ROSTLIN A HNOJENÍ Témata konzultací: Základní principy výživy rostlin. Složení rostlin. Agrochemické vlastnosti půd a půdní úrodnost. Hnojiva, organická hnojiva, minerální

Více

135GEMZ Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502

135GEMZ Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502 135GEMZ Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502 Konzultační hodiny: Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) - Geologie - Mechanika zemin - Zakládání staveb - Podzemní

Více

Rudní žíly. čelba sledné po jitřní žíle Andreas (Ondřej) v místě překřížení s půlnoční žilou Geister (Sv. Duch)

Rudní žíly. čelba sledné po jitřní žíle Andreas (Ondřej) v místě překřížení s půlnoční žilou Geister (Sv. Duch) Rudní žíly Pojednou se z mělké pánve vztyčí hradba Krušných hor. Zdáli je příkrá a nedobytná; její čelo se tmí nad krajinou jako obří tvrz. Ale není nedobytných tvrzí. Zdeněk Šmíd (Strašidla a krásné panny)

Více

TÜV NORD Czech, s.r.o. Laboratoře a zkušebny Brno Olomoucká 7/9, Brno

TÜV NORD Czech, s.r.o. Laboratoře a zkušebny Brno Olomoucká 7/9, Brno Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. Zkoušky: 1 Stanovení prvků metodou (Al, As, B, Bi, Cd,

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Ing. Alena Musilová ŠVP cukrář-cukrovinkář; ZPV chemie, 1. ročník ŠVP kuchař-číšník;zpv chemie, 1.

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Ing. Alena Musilová ŠVP cukrář-cukrovinkář; ZPV chemie, 1. ročník ŠVP kuchař-číšník;zpv chemie, 1. DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_ZPV-CH 1/04/02/1 Autor Obor; předmět, ročník Tematická

Více

Geochemie endogenních procesů 10. část

Geochemie endogenních procesů 10. část Geochemie endogenních procesů 10. část stabilní izotopy O, H, C, S charakter a vývoj hornin sulfidy diamanty vzácné plyny He, Ne, Ar, Xe intenzivní studium v posledních letech historie a vývoj geochemických

Více

GRANITICKÉ PEGMATITY 3 Krystalizace z magmatu

GRANITICKÉ PEGMATITY 3 Krystalizace z magmatu GRANITICKÉ PEGMATITY 3 Krystalizace z magmatu Pro Jirka Zikeš 5. 9. 2016 Co je (granitický) pegmatit? Základní pojmy Systém studovaná část prostoru; systém může být otevřený nebo uzavřený, případně izolovaný

Více

výskytu primárních hrubozrnných a relativně málo přeměněných kalcitových karbonatitů s výskytem unikátních přechodů karbonatit-nelsonit.

výskytu primárních hrubozrnných a relativně málo přeměněných kalcitových karbonatitů s výskytem unikátních přechodů karbonatit-nelsonit. 1 Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 3, 613 00 Brno 2 University of Manitoba, Winnipeg R3T 2N2, Manitoba, Canada Masiv Ulugei Khid je součástí rozsáhlé stejnojmenné vulkanoplutonické asociace alkalických

Více

STAVBA ZEMĚ. Mechanismus endogenních pochodů

STAVBA ZEMĚ. Mechanismus endogenních pochodů STAVBA ZEMĚ Mechanismus endogenních pochodů SLUNEČNÍ SOUSTAVA Je součástí Mléčné dráhy Je vymezena prostorem, v němž se pohybují tělesa spojená gravitací se Sluncem Stáří Slunce je odhadováno na 5,5 mld.

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939 Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_CH8.7 Autor Datum vytvoření vzdělávacího materiálu Datum ověření

Více

Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc.

Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Sorosilikáty 2. Cyklosilikáty 3. Inosilikáty 4. Shrnutí 1. Sorosilikáty skupina epidotu Málo významná skupina,

Více

2. MINERALOGICKÁ TŘÍDA- SULFIDY:

2. MINERALOGICKÁ TŘÍDA- SULFIDY: 2. MINERALOGICKÁ TŘÍDA- SULFIDY: Jedná se o chemické sloučeniny síry a kovu. Vznikají v zemské kůře při chladnutí magmatu krystalizací z jeho horkých vodných roztoků. Vznikají tak rudné žíly = ložiska

Více

Projekt VODAMIN Hydrochemický monitoring jakosti vod ovlivněných důlní činností v oblasti Cínovce

Projekt VODAMIN Hydrochemický monitoring jakosti vod ovlivněných důlní činností v oblasti Cínovce Projekt VODAMIN Hydrochemický monitoring jakosti vod ovlivněných důlní činností v oblasti Cínovce Mgr. Zdeněk Šíma Ing. Mgr. Bohumír Šraut Dílčí úkoly hydrochemického monitoringu vody v oblasti Cínovce

Více

SOROSILIKÁTY Málo významná skupina, mají nízký stupeň polymerizace, dva spojené tetraedry Si2O7, někdy jsou ve struktuře přítomny SiO4 i Si2O7.

SOROSILIKÁTY Málo významná skupina, mají nízký stupeň polymerizace, dva spojené tetraedry Si2O7, někdy jsou ve struktuře přítomny SiO4 i Si2O7. Mineralogie I Milan Novák Ústav geologických věd, PřF MU v Brně MINERALOGICKÝ SYSTÉM 2 SOROSILIKÁTY Málo významná skupina, mají nízký stupeň polymerizace, dva spojené tetraedry Si2O7, někdy jsou ve struktuře

Více

Jak jsme na tom se znalostmi z geologie?

Jak jsme na tom se znalostmi z geologie? Jména: Škola: Jak jsme na tom se znalostmi z geologie? 1) Popište vznik hlubinných vyvřelých hornin? 2) Co původně byly kopce Velký Roudný a Uhlířský vrch na Bruntálsku? Velký Roudný Uhlířský vrch 3) Hrubý

Více

Indikátory znečištění nový metodický pokyn MŽP

Indikátory znečištění nový metodický pokyn MŽP Indikátory znečištění nový metodický pokyn MŽP XV. Sanační technologie - Pardubice - 23. května 2012 Petr Kozubek, Jiří Tylčer, Daniel Svoboda, Ivana Vávrová Proč nový MP v ČR? Stávající MP datován 1996,

Více

Chemie. Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

Chemie. Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Chemie Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ PERIODICKÝ ZÁKON VY_32_INOVACE_03_3_06_CH Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Dmitrij

Více

VY_52_INOVACE_08_II.1.23_TABULKA, PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ TABULKA PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ

VY_52_INOVACE_08_II.1.23_TABULKA, PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ TABULKA PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ VY_52_INOVACE_08_II.1.23_TABULKA, PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ TABULKA PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ 8. TŘÍDA PERIODICKÝ ZÁKON FYZIKÁLNÍ A CHEMICKÉ VLASTNOSTI PRVKŮ JSOU PERIODICKOU

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: Číslo DUM: Tematická oblast: Téma: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 VY_32_INOVACE_08_A_07

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / III. DOKUMENTACE VRTŮ DOKUMENTACE VRTŮ Vrt nejčastější průzkumné dílo (především vig průzkumu) Dokumentace vrtu jednou znejběžnějších

Více

MAGMATICKÉ HORNINY - VYVŘELINY

MAGMATICKÉ HORNINY - VYVŘELINY Systém magmatických hornin Cvičení III MAGMATICKÉ HORNINY - VYVŘELINY Vznik: chladnutím, tuhnutím a krystalizací silikátové taveniny (magmatu nabývá interakcí se zemskou kůrou různého složení) Diferenciace

Více

Klasifikace a značení podle mezinárodní normy ISO 17672

Klasifikace a značení podle mezinárodní normy ISO 17672 Klasifikace a značení podle mezinárodní normy ISO 17672 První způsob umožňuje značení tvrdých pájek podobným způsobem, který je uveden u pájek měkkých a který vyplývá z již platné ČSN EN ISO 3677. Tvrdá

Více

Přírodopis 9. Přehled minerálů SIRNÍKY

Přírodopis 9. Přehled minerálů SIRNÍKY Přírodopis 9 11. hodina Přehled minerálů SIRNÍKY Mgr. Jan Souček Základní škola Meziměstí II. Sirníky sulfidy Soli kyseliny sirovodíkové (H 2 S). Slučují se jeden nebo dva atomy kovu s jedním nebo několika

Více

Ing. Jan Kotris Z 10 ČIŠTĚNÍ DŮLNÍCH VOD VE ZLATOHORSKÉM RUDNÍM REVÍRU

Ing. Jan Kotris Z 10 ČIŠTĚNÍ DŮLNÍCH VOD VE ZLATOHORSKÉM RUDNÍM REVÍRU Ing. Jan Kotris Z 10 ČIŠTĚNÍ DŮLNÍCH VOD VE ZLATOHORSKÉM RUDNÍM REVÍRU Zlatohorská ložisková struktura je součástí devonského vulkanosedimentárního komplexu epizonálně metamorfovaných hornin vrbenské série.

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Analytické metody využívané ke stanovení chemického složení kovů. Ing.Viktorie Weiss, Ph.D.

Analytické metody využívané ke stanovení chemického složení kovů. Ing.Viktorie Weiss, Ph.D. Analytické metody využívané ke stanovení chemického složení kovů. Ing.Viktorie Weiss, Ph.D. Rentgenová fluorescenční spektrometrie ergiově disperzní (ED-XRF) elé spektrum je analyzováno najednou polovodičovým

Více

PETROLOGIE =PETROGRAFIE

PETROLOGIE =PETROGRAFIE MINERALOGIE PETROLOGIE =PETROGRAFIE věda zkoumající horniny ze všech hledisek: systematická hlediska - určení a klasifikace genetické hlediska: petrogeneze (vlastní vznik) zákonitosti chemismu (petrochemie)

Více

Geochemie endogenních procesů 8. část

Geochemie endogenních procesů 8. část Geochemie endogenních procesů 8. část zemský plášť má tloušťku 2800 km a tvoří tak 62 % Země spodní, svrchní plášť, transitní zóny diskontinuity (410 km a 660 km) velmi málo informací (převážně geofyzika

Více

Uchovávání předmětů kulturního dědictví v dobrém stavu pro budoucí generace Prezentování těchto předmětů veřejnosti Vědecký výzkum

Uchovávání předmětů kulturního dědictví v dobrém stavu pro budoucí generace Prezentování těchto předmětů veřejnosti Vědecký výzkum NEDESTRUKTIVNÍ PRŮZKUM PŘEDMĚTŮ KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Ing. Petra Štefcová, CSc. Národní muzeum ZÁKLADNÍM M POSLÁNÍM M MUZEÍ (ale i další ších institucí obdobného charakteru, jako např.. galerie či i archivy)

Více

LOŽISKA NEROSTNÝCH SUROVIN

LOŽISKA NEROSTNÝCH SUROVIN 1 LOŽISKA NEROSTNÝCH SUROVIN Část 1. doc. RNDr. Jiří Zimák, CSc. Katedra geologie PřF UP Olomouc, tř. Svobody 26, 77146 Olomouc, tel. 585634533, e-mail: zimak@prfnw.upol.cz (říjen 2005) Obsah všech tří

Více

Složení látek a chemická vazba Číslo variace: 1

Složení látek a chemická vazba Číslo variace: 1 Složení látek a chemická vazba Číslo variace: 1 Zkoušecí kartičku si PODEPIŠ a zapiš na ni ČÍSLO VARIACE TESTU (číslo v pravém horním rohu). Odpovědi zapiš na zkoušecí kartičku, do testu prosím nepiš.

Více

Fyzická geografie. Mgr. Ondřej Kinc. Podzim

Fyzická geografie. Mgr. Ondřej Kinc. Podzim Globální půdy 27. 11. 2014 Fyzická geografie Podzim 2014 Mgr. Ondřej Kinc kinc@mail.muni.cz půda =????? pedologie =.. předmětem pedologie je půda, resp. pedosféra =. půda vzniká působením půdotvorných.,

Více

Skarnové horniny. výchoz skarnu (Jáchymov, západní svah Eliášského údolí, 2004)

Skarnové horniny. výchoz skarnu (Jáchymov, západní svah Eliášského údolí, 2004) Plinius uvádí, že magnet nalezli poprvé v Magnesii nebo v Herakleii, když pastýř svými botami, které byly pobity železnými cvočky a plíšky po tureckém způsobu, a svou pastýřskou holí, která měla železný

Více

Kovy II. hlavní skupiny (alkalických zemin + Be,, Mg)

Kovy II. hlavní skupiny (alkalických zemin + Be,, Mg) Kovy II. hlavní skupiny (alkalických zemin + Be,, Mg) I II III IV V VI VII VIII I II III IV V VI VII VIII 1 H n s n p He 2 Li Be B C N O F Ne 3 Na Mg (n-1) d Al Si P S Cl Ar 4 K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co

Více

NITON XL3t GOLDD+ Nový analyzátor

NITON XL3t GOLDD+ Nový analyzátor Nový analyzátor NITON XL3t GOLDD+ Ruční rentgenový analyzátor NITON XL3t GOLDD+ je nejnovější model od Thermo Fisher Scientific. Navazuje na úspěšný model NITON XL3t GOLDD. Díky špičkovým technologiím

Více

Základní stavební částice

Základní stavební částice Základní stavební částice ATOMY Au O H Elektroneutrální 2 H 2 atomy vodíku 8 Fe Ř atom železa IONTY Na + Cl - H 3 O + P idávat nebo odebírat se mohou jenom elektrony Kationty Kladn nabité Odevzdání elektron

Více

Minerální výživa na extrémních půdách. Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů

Minerální výživa na extrémních půdách. Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů Minerální výživa na extrémních půdách Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů Procesy vedoucí k acidifikaci půd Zvětrávání hornin s následným vymýváním kationtů (draslík,

Více

Akcesorické minerály

Akcesorické minerály Akcesorické minerály Minerály Nb,Ta,Ti, Sn, W Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Osnova přednášky: 1. Úvod 2. Minerály Nb, Ta, Ti, Sn a W s dominantními 3. Minerály Sn 4. Minerály Nb, Ta, Ti, Sn a W s dominantními

Více

AKREDITOVANÁ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ č.1489 AKREDITOVÁNA ČESKÝM INSTITUTEM PRO AKREDITACI, o.p.s. DLE ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

AKREDITOVANÁ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ č.1489 AKREDITOVÁNA ČESKÝM INSTITUTEM PRO AKREDITACI, o.p.s. DLE ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 United Energy, a.s. Teplárenská č.p.2 434 03 Komořany u Mostu IČO: 273 09 959 DIČ: CZ27309959 AKREDITOVANÁ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ č.1489 AKREDITOVÁNA ČESKÝM INSTITUTEM PRO AKREDITACI, o.p.s. DLE ČSN EN ISO/IEC

Více

Mikroskopie minerálů a hornin

Mikroskopie minerálů a hornin Mikroskopie minerálů a hornin Přednáška 4 Serpentinová skupina, glaukonit, wollastonit, sádrovec, rutil, baryt, fluorit Skupina serpentinu Význam a výskyt Tvar a omezení Barva, pleochroismus v bazických,

Více

Galvanický článek. Li Rb K Na Be Sr Ca Mg Al Be Mn Zn Cr Fe Cd Co Ni Sn Pb H Sb Bi As CU Hg Ag Pt Au

Galvanický článek. Li Rb K Na Be Sr Ca Mg Al Be Mn Zn Cr Fe Cd Co Ni Sn Pb H Sb Bi As CU Hg Ag Pt Au Řada elektrochemických potenciálů (Beketova řada) v níž je napětí mezi dvojicí kovů tím větší, čím větší je jejich vzdálenost v této řadě. Prvek více vlevo vytěsní z roztoku kov nacházející se vpravo od

Více

Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborná škola EKONOM, o. p. s. Litoměřice, Palackého 730/1

Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborná škola EKONOM, o. p. s. Litoměřice, Palackého 730/1 DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-11 Téma: Soli Střední škola ok: 2012 2013 Varianta: A Soli Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý Mgr. Josef Kormaník SOLI sůl je sloučenina, která se skládá z iontu kovu a

Více

Ceník. Platný od 01. 07. 2014. Laboratorní standardy a chemikálie. Ceny uvedené v tomto ceníku nezahrnují 21% DPH, balné a dopravné

Ceník. Platný od 01. 07. 2014. Laboratorní standardy a chemikálie. Ceny uvedené v tomto ceníku nezahrnují 21% DPH, balné a dopravné Ceník Platný od 01. 07. 2014 Laboratorní standardy a chemikálie Ceny uvedené v tomto ceníku nezahrnují 21% DPH, balné a dopravné Změna cen vyhrazena bez předchozího upozornění K objednávkám v ceně zboží

Více

Doc. Dr. Ing. Bódi Jan., Ing. Pošta Václav., V 11 Ing.ThMgr. Markovič Fedor

Doc. Dr. Ing. Bódi Jan., Ing. Pošta Václav., V 11 Ing.ThMgr. Markovič Fedor Doc. Dr. Ing. Bódi Jan., Ing. Pošta Václav., V 11 Ing.ThMgr. Markovič Fedor Stabilní isotopy vodíku, kyslíku, dusíku, síry a stroncia a jejich příspěvek k objasnění genese endogenních vod uranového ložiska

Více

Horniny a minerály II. část. Přehled nejdůležitějších minerálů

Horniny a minerály II. část. Přehled nejdůležitějších minerálů Horniny a minerály II. část Přehled nejdůležitějších minerálů Minerály rozlišujeme podle mnoha kritérií, ale pro přehled je vytvořeno 9. skupin, které vystihují, do jaké chemické skupiny patří (a to určuje

Více

Jednotné pracovní postupy ÚKZÚZ Zkoušení hnojiv 2. vydání Brno 2015

Jednotné pracovní postupy ÚKZÚZ Zkoušení hnojiv 2. vydání Brno 2015 Číslo Název postupu postupu ÚKZÚZ 20001.1 Stanovení obsahu vlhkosti gravimetricky a dopočet sušiny Zdroj 20010.1 Stanovení obsahu popela a spalitelných látek gravimetricky 20020.1 Stanovení obsahu chloridů

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace. Digitální učební materiály www.skolalipa.

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace. Digitální učební materiály www.skolalipa. Název školy Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Tematická oblast: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ

Více

Elektronová mikroskopie a mikroanalýza-2

Elektronová mikroskopie a mikroanalýza-2 Elektronová mikroskopie a mikroanalýza-2 elektronové dělo elektronové dělo je zařízení, které produkuje elektrony uspořádané do svazku (paprsku) elektrony opustí svůj zdroj katodu- po dodání určité množství

Více

Biogeochemické cykly vybraných chemických prvků

Biogeochemické cykly vybraných chemických prvků Biogeochemické cykly vybraných chemických prvků Uhlík důležitý biogenní prvek cyklus C jedním z nejdůležitějších látkových toků v biosféře poměr mezi CO 2 a C org - vliv na oxidačně redukční potenciál

Více

SULFIDY Sulfidy jsou sloučeniny S 2- s kovy (jedním nebo více).

SULFIDY Sulfidy jsou sloučeniny S 2- s kovy (jedním nebo více). SULFIDY Sulfidy jsou sloučeniny S 2- s kovy (jedním nebo více). Do skupiny sulfidů řadíme i takové minerály, kde síra je zčásti nebo úplně zastoupena As (arzenidy), Se (selenidy), Te (teluridy), zřídka

Více

OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE:

OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE: OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE: A 1. Čím se zabývá MINERALOGIE? 2. Co zkoumá PALEONTOLOGIE? 3. Co provádí geolog při terénním průzkumu? 4. Kdy vznikla Země? 5. Jaká byla prvotní atmosféra na Zemi? 1 6. Uveď

Více

Kontaminace půdy pražské aglomerace

Kontaminace půdy pražské aglomerace Kontaminace půdy pražské aglomerace ING. ANNA CIDLINOVÁ (anna.cidlinova@szu.cz) Odběry půdních vzorků vareálech mateřských školek spolupráce SZU a ČGS monitoring půd součástí celoevropského projektu Urban

Více

Jáchymovské rudní pole

Jáchymovské rudní pole Poprvé v životě fárám do šachty. Ale ten první pocit jízdy klecí sedm set metrů dolů do podzemí mi připadá jako jízda do pekla. Jáchymovské rudní pole Žilná ložiska centrálního západního Krušnohoří patří

Více

Magnetická anizotropie hornin. (stručný přehled a využití v geologii)

Magnetická anizotropie hornin. (stručný přehled a využití v geologii) Magnetická anizotropie hornin (stručný přehled a využití v geologii) Magnetická anizotropie hornin Osnova 1. Základní principy magnetismu a magnetická susceptibilita 2. Anizotropie magnetické susceptibility

Více

Metody sanace přírodních útvarů

Metody sanace přírodních útvarů Metody sanace přírodních útvarů 1. Klasifikace přírodních útvarů, geodynamických procesů se zaměřením na svahové pohyby. 2. Charakteristika svahových pohybů. 3. Podmiňující faktory přírodní. 4. Podmiňující

Více

Průzkumný projekt Lithium Větrov. Zadání soutěže Bohatství Země 2017

Průzkumný projekt Lithium Větrov. Zadání soutěže Bohatství Země 2017 Průzkumný projekt Lithium Větrov Zadání soutěže Bohatství Země 2017 Vaše společnost prováděla rozsáhlý ložiskový průzkum žul patřících k Centrálnímu Moldanubickému plutonu, které by mohly nést perspektivní

Více

REFERENČNÍ MATERIÁLY

REFERENČNÍ MATERIÁLY REFERENČNÍ MATERIÁLY www.spl-bohumin.cz I. REFERENČNÍ MATERIÁLY, CERTIFIKOVANÉ Českým metrologickým institutem : C, S, N v ocelích a litinách OCELI s certifikovanými obsahy C, S, resp. N balení 250 g *

Více

SULFIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 14. 3. 2013. Ročník: osmý

SULFIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 14. 3. 2013. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková SULFIDY Datum (období) tvorby: 14. 3. 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Anorganické sloučeniny 1 Anotace: Žáci se seznámí s dvouprvkovými

Více

Výuková pomůcka pro cvičení ze geologie pro lesnické a zemědělské obory. Úvod do mineralogie

Výuková pomůcka pro cvičení ze geologie pro lesnické a zemědělské obory. Úvod do mineralogie Úvod do mineralogie Specializovaná věda zabývající se minerály (nerosty) se nazývá mineralogie. Patří mezi základní obory geologie. Geologie je doslovně věda o zemi (z řec. gé = země, logos = slovo) a

Více

Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborná škola EKONOM, o. p. s. Litoměřice, Palackého 730/1

Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborná škola EKONOM, o. p. s. Litoměřice, Palackého 730/1 DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-2-12 Téma: Kovy Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý VÝKLAD Kovy KOVY UMÍSTĚNÍ V PERIODICKÉ SOUSTAVĚ PRVKŮ přibližně tři čtvrtiny

Více

REFERENČNÍ MATERIÁLY

REFERENČNÍ MATERIÁLY REFERENČNÍ MATERIÁLY 2018.1 www.spl-labmat.cz REFERENČNÍ MATERIÁLY, CERTIFIKOVANÉ Českým metrologickým institutem : C, S, N v ocelích a litinách OCELI s certifikovanými obsahy C, S, resp. N balení 250

Více

Sopka = vulkán: místo na zemském povrchu, kde roztavené magma vystupuje z hlubin Země tvar hory

Sopka = vulkán: místo na zemském povrchu, kde roztavené magma vystupuje z hlubin Země tvar hory Sopečná činnost a zemětřesení Sopka = vulkán: místo na zemském povrchu, kde roztavené magma vystupuje z hlubin Země tvar hory Magma = roztavený horninový materiál a) čedičové řídké, vzniká roztavení hornin

Více

Návod k laboratornímu cvičení. Kovy a elektrochemická(beketovova) řada napětí kovů

Návod k laboratornímu cvičení. Kovy a elektrochemická(beketovova) řada napětí kovů Návod k laboratornímu cvičení Kovy a elektrochemická(beketovova) řada napětí kovů Úkol č. 1: Barvení plamene Pomůcky: kahan, zápalky, tuha upevněná ve verzatilce nebo platinový drátek Chemikálie: nasycené

Více

Metamorfované horniny

Metamorfované horniny Metamorfované horniny metamorfóza-- soubor procesů (fyzikálních, chemických, strukturních), při při nichžse horniny přizpůsobují nově nastalým vnějším podmínkám (především teplota a tlak) a) rekrystalizace

Více

Mineralogie důlních odpadů a strategie remediace

Mineralogie důlních odpadů a strategie remediace Mineralogie důlních odpadů a strategie remediace Acid rock drainage V přírodě vzniká i bez lidského zásahu gossany, zářezy řečišť v sulfidy bohatých horninách Častěji vzniká v důsledku lidské činnosti

Více

Název školy: Číslo a název sady: klíčové aktivity: VY_32_INOVACE_131_Elektrochemická řada napětí kovů_pwp

Název školy: Číslo a název sady: klíčové aktivity: VY_32_INOVACE_131_Elektrochemická řada napětí kovů_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ

Více

Orbitaly ve víceelektronových atomech

Orbitaly ve víceelektronových atomech Orbitaly ve víceelektronových atomech Elektrony jsou přitahovány k jádru ale také se navzájem odpuzují. Repulzní síly způsobené dalšími elektrony stíní přitažlivý účinek atomového jádra. Efektivní náboj

Více

Přírodopis 9. Přehled minerálů PRVKY

Přírodopis 9. Přehled minerálů PRVKY Přírodopis 9 10. hodina Přehled minerálů PRVKY Mgr. Jan Souček Základní škola Meziměstí I. Prvky V přírodě existuje přes 20 minerálů tvořených samostatnými prvky. Dělí se na kovy: měď (Cu), stříbro (Ag),

Více

ROZLIŠENÍ KONTAMINOVANÉ VRSTVY NIVNÍHO SEDIMENTU OD PŘÍRODNÍHO POZADÍ

ROZLIŠENÍ KONTAMINOVANÉ VRSTVY NIVNÍHO SEDIMENTU OD PŘÍRODNÍHO POZADÍ E M ROZLIŠENÍ KONTAMINOVANÉ VRSTVY NIVNÍHO SEDIMENTU OD PŘÍRODNÍHO POZADÍ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu OPVK Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na

Více

VZÁCNÉ PLYNY ACH 02. Katedra chemie FP TUL

VZÁCNÉ PLYNY ACH 02. Katedra chemie FP TUL VZÁCNÉ PLYNY ACH 02 Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz VZÁCNÉ PLYNY VZÁCNÉ PLYNY Xenon Radon Vzácné plyny 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 I II III IV V VI VII VIII I II III IV V VI VII

Více

Posouzení hydrochemických rizik vodních útvarů povrchových vod vzniklých v důsledku báňské činnosti a návrh jejich eliminace

Posouzení hydrochemických rizik vodních útvarů povrchových vod vzniklých v důsledku báňské činnosti a návrh jejich eliminace Posouzení hydrochemických rizik vodních útvarů povrchových vod vzniklých v důsledku báňské činnosti a návrh jejich eliminace Ing. Marek Baxa, Ph.D. Ing. Lenka Kröpfelová, Ph.D. Prof. Ing. Jan Vymazal,

Více

Geopark I. Úvodní tabule

Geopark I. Úvodní tabule Geopark I. Úvodní tabule 1) Vypište a najděte na mapě některá místa, odkud pocházejí horniny v Geoparku. 2) Jakými horninami je převážně tvořena tzv. Dlouhá mez? Zaškrtni: žula, pískovce, serpentinit,

Více

KAMENY A VODA I. DÍL EXKURZNÍ PRŮVODCE

KAMENY A VODA I. DÍL EXKURZNÍ PRŮVODCE KAMENY A VODA I. DÍL EXKURZNÍ PRŮVODCE > > ÚVOD > LOM, KDE SE KOMPAS DIVÍ 00 00 Z Holý vrch V BOREK 00 m VLASTĚJOVICE pararuly a migmatity ortoruly skarn magnetitová ruda amfibolit kvarcit 0 00 00 km LIPNICE

Více

1H 1s. 8O 1s 2s 2p - - - - - - H O H

1H 1s. 8O 1s 2s 2p - - - - - - H O H OXIDAČNÍ ČÍSLO 1H 1s 8O 1s 2s 2p 1H 1s - - - - + - - + - - + - - H O H +I -II +I H O H - - - - Elektronegativita: Oxidační číslo vodíku: H +I Oxidační číslo kyslíku: O -II Platí téměř ve všech sloučeninách.

Více

PETROGRAFICKÝ ROZBOR VZORKU GRANODIORITU Z LOKALITY PROSETÍN I (vzorek č. ÚGN /85/)

PETROGRAFICKÝ ROZBOR VZORKU GRANODIORITU Z LOKALITY PROSETÍN I (vzorek č. ÚGN /85/) Ústav geoniky AVČR, v. v. i. Oddělení laboratorního výzkumu geomateriálů Studentská 1768 70800 Ostrava-Poruba Smlouva o dílo č. 753/11/10 Zadavatel: Výzkumný ústav anorganické chemie, a.s. Ústí nad Labem

Více

Mineralizační stadia a jejich časová posloupnost

Mineralizační stadia a jejich časová posloupnost Když tedy žíly jsou vyřizovány a sledovány, patří sem lidé rozumějící hornictví, kteří dovedou letkovat, zkoušet a rozlišovat dobrý cvitr od nepravého, neboť cvitr se zřídka láme čistý a sám. Mathesius

Více