MiLAB Desktop. Uživatelská příručka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MiLAB Desktop. Uživatelská příručka"

Transkript

1 MiLAB Desktop Uživatelská příručka Verze 4.18 Copyright 2015 Czech translation: MORAVIA Consulting s.r.o.

2 Obsah Úvod... 3 Systémové požadavky... 3 Změna jazyku v programu MiLAB... 3 Kapitola 1: Základní popis programu MiLAB... 4 Jak začít s měřením... 5 Práce se soubory... 6 Kapitola 2: Měření dat... 7 Nastavení senzorů... 7 Podrobné nastavení... 8 Kalibrace senzorů... 8 Pracovní plocha... 9 Rozbor dat Kapitola 3: Grafy, tabulky a měřáky Práce s grafy Práce s tabulkami Práce s měřáky Kapitola 4: Měřící rozhraní einstein LabMate a einstein LabMate Poradce při potížích se zařízeními Právní ujednání... 20

3 Úvod MiLAB je komplexní software pro sběr a analýzu dat, který poskytuje uživatelsky přívětivé a intuitivní nástroje pro vědecké zkoumání v rámci přírodovědných oborů. Software je kompatibilní s měřícími rozhraními: einstein LabMate einstein LabMate + Pro technickou podporu a dotazy technického rázu vztahující se k softwaru se můžete obrátit na náš tým: info@fourieredu.cz Systémové požadavky Chcete-li pracovat se softwarem MiLAB, budete potřebovat počítačový systém s těmito parametry: Windows Software: Hardware: Apple Software: Hardware: Windows XP a vyšší verze 2jádrový procesor 4 GB RAM 100 MB volného místa na disku OS X 10.6 a vyšší verze 4 GB RAM 100 MB volného místa na disku Požadavky na bezdrátové připojení (einsteinlabmate) Podpora pro bezdrátový přenos Bluetooth. (Pokud váš počítač nemá Bluetooth, můžete si adaptér Bluetooth zakoupit.) POZNÁMKA: Bluetooth není nutný k používání k einsteinlabmate, rozhraní lze k počítači připojit i pomocí USB kabelu, který je součástí balení. Změna jazyku v programu MiLAB Program MiLAB podporuje celou řadu různých jazyků. Chcete-li změnit aktuální jazyk: Klikněte na Soubor v horní liště Klikněte na Jazyk Vyberte jazyk, který chcete zvolit. Po změně jazyka je nutné software MiLAB restartovat.

4 Kapitola 1: Základní popis programu MiLAB Horní lišta: Pomocí nabídek v horní liště lze např. otevřít soubor, změnit jazyk softwaru nebo aktualizovat firmware. einstein LabMate Nastavení senzorů: Okno zobrazuje všechny senzory aktuálně připojené k měřícímu rozhraní, jejich vzorkovací frekvenci a dobu trvání měření. Základní nástroje: Zde lze rychle otevřít nový či starší soubor ve formátu mlb, nebo uložit aktuální měření. Pracovní plocha: Zde lze otevřít nové okno s grafem, tabulkou či měřáky, nástroj pro analýzu videa, kalkulátor nebo poznámky. Rozbor dat: Zde jsou k dispozici všechny nástroje potřebné pro analýzu naměřených dat. Historie: Okno, kde jsou zobrazena všechna měření v rámci aktuálního souboru. Když otevřeme existující soubor, všechna měření zde uvidíme. Graf: Okno grafu zobrazuje aktuální výsledky měření, a to v reálném čase.

5 Tlačítko pro ruční odběr vzorků. Uzamknout nahrávání videa a měřící rozhraní. Tlačítko pro spuštění a ukončení měření. Tlačítko pro spuštění záznamu videa. Jak začít s měřením 1. Spusťte software MiLAB. 2. Připojte einstein LabMate nebo einstein LabMate + k počítači pomocí USB kabelu. 3. Připojte k rozhraní jakékoli externí senzory. 4. Měřící rozhraní zapněte stisknutím a podržením bílého tlačítko ON na cca 3 vteřiny. 5. Vyčkejte několik vteřin než MiLAB připojí rozhraní a zobrazí dostupné senzory. 6. Zaškrtnutím políčka vlevo od názvu senzoru vyberte senzory, kterými chcete měřit: 7. Klikněte na pro zahájení měření. 8. Klikněte na pro zastavení měření. 9. Výsledky měření jsou zobrazeny v okně grafu. 10. Chcete-li otevřít další okno s grafem, otevřete Pracovní plochu a klikněte na. MiLAB podporuje otevírání vícero grafů a tabulek současně. Bezdrátové spárování einstein LabMates počítačem 1. Měřící rozhraní zapněte stisknutím a podržením bílého tlačítko ON na cca 3 vteřiny. 2. LabMate se zapne a LED dioda přístroje se rozsvítí zeleně, modře nebo červeně. a. Zelené blikající světlo signalizuje, že LabMate je zapnutý, ale není spárován s počítačem. b. Modré blikající světlo signalizuje, že LabMate je zapnutý a je spárovaný s počítačem. c. Červené světlo (nebo střídavě blikající zelené a červené světlo) indikuje, že LabMate má téměř vybité baterie a měl by být připojen k USB kabelu pro nabití. 3. Dioda přístroje LabMate musí před spárováním problikávat zeleně. 4. Zapněte (povolte) na svém počítači Bluetooth přenos. 5. V seznamu dostupných Bluetooth zařízení vyberte LabMate (zobrazené čtyřčíslí by mělo odpovídat posledním čtyřem číslům v sériovém čísle přístroje) a kliknutím provedete spárování. 6. Po úspěšném spárování začne LED dioda na LabMate problikávat zelenomodře. 7. Spusťte program MiLAB (pokud jsou zařízení správně spárována, zobrazí se vám po spuštění programu vlevo seznam integrovaných senzorů). 8. Pokud se spárování nedaří, LabMate vypněte a znovu zapněte, stejně tak vypněte a znovu zapněte Bluetooth přenos. Někdy je nutné ještě LabMate ručně odebrat ze seznamu dostupných Bluetooth zařízení a pak celý proces párování zopakovat.

6 Práce se soubory Klikněte na tlačítko Základní nástroje pro otevření nového či staršího souboru ve formátu mlb, nebo pro uložení aktuálních měření do mlb souboru. Pokaždé, když začínáte nový experiment, MiLAB automaticky vytvoří nový soubor pro vaše měření. Všechna nastavení a měření se ukládají do jediného souboru formátu mlb. Každý z těchto souborů obsahuje všechna data, která jste naměřili pomocí senzorů, vámi vytvořené analytické funkce, dále všechny grafy, tabulky a také nastavení experimentu. Pokud chcete vytvořit nový soubor: 1. Spusťte program MiLAB, ten automaticky otevře nový soubor. 2. Klepněte na tlačítko na panelu Základní nástroje. Pokud chcete otevřít již existující soubor: 1. Klikněte na tlačítko na panelu Základní nástroje. 2. Přejděte do složky, ve které je soubor uložen. 3. Dvakrát klikněte na název souboru a tak ho otevřete. Uložení souboru 1. Klepněte na tlačítko na panelu Základní nástroje nebo vyberte příkaz Uložit v nabídce Soubor v horní liště a soubor uložte. Takto uložíte všechna data měření, funkce, grafy, tabulky a nastavení, včetně formátů a měřítek. 2. Vyberte příkaz Uložit jako v nabídce Soubor v horní liště a uložte soubor pod jiným názvem. Odstranění měření z okna Historie 1. Pro vymazání celého měření klikněte v okně Historie na vpravo od měření, které chcete smazat. 2. Otevře se okno, kde kliknutím na ANO potvrdíme, že chceme měření odstranit. Pokud chcete vymazat pouze data z jednoho senzoru a ostatní data v měření chcete zachovat: 1. V okně Historie klikněte vlevo na pro rozbalení seznamu s daty z různých senzorů. 2. Pro vymazání dat z vybraného senzoru klikněte na vpravo od dat, která chcete vymazat. 3. Otevře se okno, kde kliknutím na ANO potvrdíme, že chceme data odstranit.

7 Kapitola 2: Měření dat Experiment se obvykle skládá z několika kroků, mezi které patří: Připojení měřícího rozhraní a senzorů Nastavení senzorů (vzorkovací frekvence aj.) Analýza dat (průměr, proložení křivkou, výpočet plochy pod grafem aj.) Nastavení senzorů V okně Nastavení senzorů je zobrazena aktuální vzorkovací frekvence a doba trvání experimentu. Chcete-li nastavené hodnoty změnit na jiné, klikněte na Podrobné nastavení, případně na tlačítko libovolného senzoru. vedle názvu Vzorkovací frekvence Pomocí vzorkovací frekvence určujeme, jak často chceme odebírat data ze senzorů. Vzorkovací frekvenci bychom měli nastavit dle očekávané rychlosti změn měřené veličiny, např. pro záznam zvuku by měla být nastavená nejvyšší vzorkovací frekvence, ale pro měření změn pokojové teploty můžeme vzorky odebírat jen 1x za sekundu či méně často. V případě, že je měřený signál periodický (např. kmitání závaží na pružině), vzorkovací frekvence by měla být nejméně dvojnásobná oproti frekvenci signálu. Pokud budeme chtít dosáhnout extrémně detailního grafu, pak by měla být vzorkovací frekvence cca 20násobná oproti očekávané frekvenci signálu. Poté, co měření proběhne, již ho nelze převzorkovat na vyšší vzorkovací frekvenci. POZNÁMKA: Pokud vzorkovací frekvence není větší než dvojnásobek frekvence periodického signálu, může dojít k tzv. aliasingu, tedy ke ztrátě informace při převodu spojitého signálu na nespojitý. V takovém případě se zobrazí graf s mnohem nižší vzorkovací frekvencí, než bylo zadáno. Počet vzorků Počet vzorků, které chceme odebrat během měření. Délka měření Délka měření je určena nastavenou vzorkovací frekvencí a počtem vzorků. Např. při frekvenci 10 vzorků/s a odběru 100 vzorků by měření trvalo 10 sekund. Ruční odběr vzorků (manuální snímání) Tento režim použijte pro: Měření, která nejsou závislá na čase (např. všechna měření s iontově selektivními elektrodami) Měření, při kterých musíte zastavit sběr dat po každém vzorku, aby bylo možné změnit experimentální sestavu (např. ph pěti různých roztoků). POZNÁMKA: Během experimentu nemohou být prováděny žádné změny v nastavení senzorů.

8 Podrobné nastavení Okno Podrobné nastavení vám umožňuje vybrat senzory, kterými se bude měřit, a nastavit další podrobnosti týkající se senzorů. U každého připojeného senzoru jsou uvedeny následující informace a volby: Port: číslo portu, ke kterému je připojen senzor Senzor: název senzoru Rozsah: rozsah senzoru Ikona: ikona senzoru Měření: uvádí, jakých měření je senzor schopen a jaká jsou vybrána. Lze vybrat i více měření. Barva: uvádí, jakou barvou bude vykreslen graf měření. Barvu lze změnit kliknutím na barvu a vybráním nové barvy z palety. Styl čáry: umožňuje změnit styl čáry v grafu měření Škála: umožňuje omezit měření na určitý rozsah Aktuální hodnota: ačkoliv software právě nezaznamenává data, zde se v reálném čase zobrazují aktuální data ze senzoru. Klikněte na Naměřit pro nastavení aktuální hodnoty jako základní hodnoty (nebo nuly). Vynulovat toto nastavení zruší. Spouštěč: umožňuje spustit měření v určitém čase nebo při splnění určité podmínky. Zaškrtnutím a kliknutím na Nastavit vyvoláte menu, kde lze podrobně nastavit automatické spuštění: Při výběru volby Odložit měření lze nastavit dobu v milisekundách/sekundách, o jakou se start měření zpozdí. Při výběru volby Spustit měření když lze nastavit mezní hodnotu, při jejímž dosažení se spustí měření a jednu z možností: hodnota přesáhne nebo hodnota klesne pod tuto hodnotu. Kalibrace: umožňuje kalibraci senzorů Snímání: umožňuje přepínání mezi automatickým vzorkováním a manuálním odběrem vzorků Frekvence snímání: umožňuje nastavit vzorkovací frekvenci Počet vzorků: umožňuje nastavit počet vzorků odebíraných během měření Délka měření: zde je vypočteno, jak dlouho bude měření trvat Osa X: umožňuje nastavit, jaká proměnná bude v grafu reprezentována osou X Vlastni hodnoty: zaškrtnutím políčka aktivujete režim ručního zadávání. Postupně lze zadat manuálně všechny hodnoty, které chcete zanést na osu x. Každá zadaná hodnota bude automaticky přirazena právě odebranému vzorku. Popiska osy x: zde lze vepsat popisek osy x, tedy veličinu, jejíž hodnoty budeme na osu x zadávat Jednotky: zde lze vepsat jednotky veličiny na osy x Kalibrace senzorů Většina senzorů je kalibrovaných již z výroby, ale některé senzory mohou kalibraci potřebovat, bližší informace najdete v manuálech k jednotlivým senzorům. V programu MiLAB lze manuálně provádět kalibraci senzorů softwarovou cestou, a to pomocí zadání dvou hodnot. 1. Připojte měřící rozhraní k počítači a připojte všechny externí senzory, které jsou potřeba. 2. Zaškrtněte pole pod nápisem Kalibrace u senzoru, který chcete kalibrovat. 3. Klikněte na Nastavit. 4. Zobrazí se okno Kalibrace senzoru. 5. Zadejte dvě odlišná čísla do obou polí Skutečná hodnota a odpovídající naměřené hodnoty do obou polí Naměřená hodnota. Od této chvíle, pokud MiLAB zaznamená naměřenou hodnotu, namísto ní zobrazí skutečnou hodnotu. 6. Klikněte na ikony zámku pro uzamčení všech hodnot. 7. Klikněte na Kalibrace pro uložení.

9 POZNÁMKA: Kalibrace senzoru bude uložena, a tak není nutné senzor kalibrovat znovu, až spustíte MiLAB. Pokud chcete obnovit výchozí kalibraci senzoru, klikněte na Nastavit a v okně Kalibrace senzoru klepněte na tlačítko Vynulovat. Pokročilá kalibrace U většiny senzorů se při kalibraci změní výstupní úroveň dle rovnice y = ax + b, kde: y výstup senzoru (napětí v rozsahu od 0 do 5 V) x vstup senzoru a zesílení senzoru b vyvážení senzoru Proces kalibrace vám umožňuje nastavit vyvážení a v některých případech i zesílení senzoru. Měřící rozhraní nabízí následující typy kalibrace: Automatická kalibrace nuly Softwarová kalibrace senzorů (viz předchozí strana) Automatická kalibrace nuly Měřící rozhraní je schopno automaticky kalibrovat vyvážení senzoru přesně, rychle a pro každé nové měření. Způsob kalibrace je velmi jednoduchý. Kdykoli připojíte senzor, měřící rozhraní zkontroluje, zda vybraný senzor změří hodnotu s přesností ±2 % od jeho nulové hodnoty. Pokud ano, měřící rozhraní nastaví tuto hodnotu na nulu. Chcete-li využívat tuto funkci, ujistěte se, že senzory jsou po připojení na svých nulových hodnotách. Pracovní plocha Pracovní plocha poskytuje nástroje k různým způsobům zobrazení dat. Historie: zapíná a vypíná zobrazení okna s historií. Nastavení: zapíná a vypíná okno aktuálního nastavení. Graf: otevírá nové okno s grafem. MiLAB umožňuje mít otevřeno více oken s grafy současně. Tabulka: otevírá nové okno s tabulkou. MiLAB umožňuje mít otevřeno více oken s tabulkami současně. Měřák: otevírá nové okno s měřákem, na výběr jsou 4 typy. MiLAB umožňuje mít otevřeno více oken s měřáky současně. Video: otevírá nové okno pro záznam a trasování videa. MiLAB umožňuje mít otevřeno více oken se záznamem videa současně. Více viz speciální příručka MiLAB:Trasování videa. Kalkulačka: otevírá vestavěnou vědeckou kalkulačku. Poznámky: otevírá poznámkový blok pro psaní poznámek k měření. Zarovnat k mřížce: zarovná všechna otevřená okna k mřížce pro snadnější prohlížení.

10 Rozbor dat Rozbor dat poskytuje nástroje pro úpravu a analýzu dat, získaných při experimentu. Seznam funkcí, které máte k dispozici: Proložení křivkou Statistika Matematické funkce Směrnice Obsah plochy Průměr Optická brána Proložení křivkou Tento nástroj umožňuje aproximovat naměřená data pomocí vybrané funkce. Jinými slovy, proložíme grafem měření vhodnou křivku, což následně umožňuje snadnější interpretaci naměřených dat. 1. Pomocí kurzorů (ikony a ) vyberte oblast v grafu. 2. Klikněte na. K dispozici jsou 4 typy funkcí (křivek): Lineární: y = ax + b Vykreslí přímku metodou nejmenších čtverců. Polynomická: y = a 0 x n + a 1 x n a n Vykreslí polynomickou funkci stupně od 1 do 6 (je třeba zvolit) metodou nejmenších čtverců. Mocninná: y = ax b Vykreslí mocninnou funkci metodou nejmenších čtverců. Exponenciální: y = ae (xb) Vykreslí exponenciální funkci metodou nejmenších čtverců. Po umístění kurzoru na křivku se zobrazí funkční předpis křivky a korelační koeficient r (zde označen jako R 2 ). Statistika Pomocí tohoto nástroje zobrazíte souhrnné statistické údaje naměřených dat či vybraného rozsahu dat. Nástroj Statistika zahrnuje: Průměr: průměr všech hodnot v rozsahu Medián: medián Směr. odchylka: směrodatná odchylka Minimum: nejmenší hodnota v rozsahu Maximum: největší hodnota v rozsahu Suma: součet všech hodnot v rozsahu Plocha: obsah plochy mezi křivkou a osou x v rozsahu Vzorky: počet datových bodů v rozsahu Frekvence: vzorkovací frekvence

11 Chcete-li zobrazit souhrnnou statistiku: 1. Pomocí kurzorů (ikony a ) vyberte rozsah dat v grafu, pro které chcete vypočítat statistiku. 2. Klepněte na položku. 3. MiLAB otevře okno Statistika a zobrazí souhrnné statistické údaje pro vybraný rozsah. Matematické funkce Tento nástroj použijte pro úpravu naměřených dat: 1. Pomocí kurzorů (ikony a ) vyberte oblast v grafu. Oblast výběru se označuje G1. 2. Klepněte na tlačítko. 3. Vyberte požadovanou funkci z rozbalovacího menu. 4. Nastavte všechny parametry funkce (název, jednotky, koeficienty). 5. Klikněte na tlačítko OK. 6. Funkce se objeví v grafu a v okně Historie. Obdobně lze využít matematické funkce pro úpravu naměřených dat v reálném čase: 1. Klepněte na tlačítko. 2. Vyberte požadovanou funkci z rozbalovacího menu. 3. Nastavte všechny parametry funkce (název, jednotky, koeficienty). 4. Klikněte na tlačítko OK. 5. Funkce se po startu měření objeví v grafu a v okně Historie. 6. Funkce bude stále aktivní a objeví se i v následujících měřeních. 7. Pro odstranění této funkce klikněte na tlačítko Původní nastavení v okně matematických funkcí. Směrnice Tento nástroj nakreslí tečnu ke grafu ve vybraném bodě a vypočítá směrnici tečny, což je tangens úhlu, který svírá daná tečna s kladným směrem osy x. 1. Pomocí kurzoru (ikona ) vyberte bod na křivce. 2. Klepněte na. Obsah plochy Tento nástroj zvýrazní a vypočítá obsah plochy mezi osou X a vybranou částí křivky: 1. Pomocí dvou kurzorů (ikony a ) vyberte tu část křivky, pod kterou chcete vypočítat obsah plochy. 2. Klikněte na. Průměr Tento nástroj umožňuje jednoduše zprůměrovat výsledky měření. Každý bod nahradí průměrem n sousedních bodů z levého i pravého okolí bodu: 1. Pomocí kurzorů (ikony a ) vyberte oblast v grafu. 2. Klikněte na. 3. Z nabídky vyberte, z kolika sousedních bodů po stranách se průměr vypočítá: Minimální (n = 1), Nízký (n = 2), Střední (n = 5) nebo Vysoký (n = 20). K dispozici je také možnost nastavení jiného počtu bodů pomocí volby Vlastní.

12 Optická brána Tento nástroj slouží k nastavení těch měření, ve kterých využijeme pouze senzory Optická brána a Kladka. 1. Připojte senzor Optická brána (jednu či dvě) nebo senzory Optická brána a Kladka k měřícímu rozhraní. 2. Proveďte experiment. 3. Pomocí kurzorů (ikony a ) vyberte oblast v grafu. 4. Klepněte na. 5. Vyberte, zda chcete měřit čas, rychlost nebo zrychlení a klepněte na tlačítko Dále. 6. Jestliže jste se rozhodli měřit čas, musíte následně vybrat jednu z voleb: V jedné bráně, Mezi dvěma branami nebo Kyvadlo (jedna brána). 7. Pokud jste se rozhodli pro měření rychlosti, pak musíte vybrat jednu z voleb: V jedné bráně, Mezi dvěma branami nebo Srážky (dvě brány). Dále je třeba vyplnit vzdálenost mezi branami v cm. 8. Pokud jste si vybrali měření zrychlení, pak musíte vybrat jednu z voleb: V jedné bráně nebo Mezi dvěma branami. MiLAB předpokládá, že pracujete s 3 cm širokými vlajkami na vozících. Není-li to pravda, můžete v tomto bodě zadat šířku vlajek, kterou používáte. 9. Klepněte na tlačítko Dokončit. Metody měření Nástroj Optická brána vám nabízí různé metody, jak analyzovat vaše měření. V některých měřeních bude třeba zadat rozměr pohybujícího se tělesa nebo vzdálenost mezi dvěma optickými branami, aby bylo možné provést výpočet rychlosti a zrychlení. Metody jsou závislé na zvoleném měření: Čas V jedné bráně Měří čas, který vlajka na vozíku potřebuje k průchodu optické brány. Mezi dvěma branami Měří čas, který vlajka na vozíku potřebuje k přesunu z jedné optické brány do druhé (čas mezi zablokováním infračerveného paprsku v první a druhé bráně). Kyvadlo (jedna brána). Měří časovou periodu kmitajícího tělesa (časový interval mezi zablokováním infračerveného paprsku v bráně poprvé a potřetí). Rychlost V jedné bráně Měří čas, který vlajka na vozíku potřebuje k průchodu optické brány, a následně vypočítá rychlost vlajky. Je třeba zadat šířku vlajky. Mezi dvěma branami Měří čas, který vlajka na vozíku potřebuje k přesunu z jedné optické brány do druhé, a následně vypočítá průměrnou rychlost vlajky. Je třeba zadat vzdálenost mezi branami. Srážky (dvě brány) Měří čas průjezdu každou branou a následně vypočítá odpovídající rychlosti. Je třeba zadat šířku vlajky na vozících, obě vlajky musí být shodné.

13 Zrychlení V jedné bráně K pohybujícímu se vozíku musí být připevněny dvě vlajky, viz obrázek. MiLAB měří čas průjezdu obou vlajek optickou branou a vypočítá zrychlení vozíku. Je třeba zadat šířku vlajky. Mezi dvěma branami Měří čas průjezdu první bránou, dále čas, který vlajka na vozíku potřebuje k přesunu z jedné optické brány do druhé, dále čas průjezdu druhou bránou. Následně je vypočítáno průměrné zrychlení vozíku. Je třeba zadat šířku vlajky.

14 Kapitola 3: Grafy, tabulky a měřáky Práce s grafy Pokaždé, když spustíte nové měření, MiLAB zobrazí aktuálně měřená data v okně grafu. Chcete-li přidat do nového grafu data z dřívějšího měření: 1. Klikněte na ikonu, kterou otevřete nové okno grafu. 2. Chytněte myší libovolné měření v okně Historie a přetáhněte ho do grafu, data se v okně zobrazí v grafickém formátu. Takto můžete přetáhnout i data z jednotlivých senzorů nebo celé měření najednou (z více senzorů). V případě, že graf již obsahuje data z jiného měření, zobrazí se v grafu obě měření zároveň. Grafy mají několik nástrojů, které usnadňují manipulaci s grafy a umožňují analyzovat data: Nástroj Zvětšit umožňuje zvětšení části grafu: 1. Klepněte na ikonu. 2. Pomocí myši vyberte obdélníkovou oblast v grafu, kterou chcete přiblížit. Nástroj Posunout umožňuje pohybovat grafem v okně: 1. Klepněte na. 2. Chytněte graf pomocí myši a tímto způsobem pohybujte grafem v okně. Nástroj Přizpůsobit umožňuje měnit velikost grafu: 1. Klepněte na tlačítko a zobrazení grafu se vrátí do výchozího zobrazení, kde jsou vidět veškerá data. 2. Chytněte osu X nebo osu Y myší a následně lze tažením změnit měřítko osy X, resp. osy Y. Nástroj Kurzor umožňuje vybrat bod grafu či určitou oblast grafu: 1. Klepněte na tlačítko. 2. Chytněte a přetáhněte kurzor, který se zobrazí v grafu jako na obrázku vpravo, na požadovanou pozici. 3. Klepněte na. 4. Chytněte a přetáhněte druhý kurzor na požadovanou pozici. Pokud chcete vybrat oblast dat, je nutné mít druhý kurzor na stejné křivce jako první kurzor a druhý kurzor musí být od prvního vpravo. Definovat oblast grafu pomocí kurzorů je skoro vždy nutné pro analýzu dat. Nástroj Oříznout umožňuje zredukovat data na určitý výběr: 1. Pomocí tlačítek a vložte dva kurzory a vyberte oblast grafu, kterou chcete vyříznout. 2. Klepněte na. Data mimo vybranou oblast budou z grafu odstraněna. Nástroj Přidat komentář umožňuje přidat poznámky do grafů. Poznámku lze přidat, pouze pokud máme v grafu umístěný alespoň jeden kurzor: 1. Klepněte na tlačítko. 2. Otevře se okno pro vepsání textu poznámky, vepište tam text své poznámky a stiskněte OK.

15 Nástroj Přemístit komentář umožňuje poznámky v grafu přesunout: 1. Klepněte na tlačítko. 2. Přetáhněte poznámku na jiné místo v grafu. Poznámka bude stále vázána na původní umístění kurzoru. Nástroj Vlastnosti umožňuje změnit některé aspekty grafu: 1. Klepněte na tlačítko. 2. Použijte rozbalovací menu u položky Graf pro výběr dat, jejichž graf chcete změnit. 3. Pokud není zvoleno Automatické měřítko, lze zadat rozsah dat, která si přejete zobrazit. 4. Klikněte na tlačítko Barva pro změnu barvy křivky. 5. Použijte rozbalovací menu u položky Jednotka pro změnu jednotek měření. Nástroj Kopírovat graf umožňuje zkopírovat graf do schránky jako obrázek a následně ho vložit do jiných programů, jako jsou Word a PowerPoint: 1. Klepněte na tlačítko. 2. Otevřete soubor v jiném programu. 3. V cílovém dokumentu klepněte pravým tlačítkem myši a vyberte příkaz Vložit. Nástroj Exportovat umožňuje exportovat graf do CSV tabulky, kterou lze otevřít v řadě tabulkových editorů, jako je Excel nebo OpenOffice: 1. Klepněte na tlačítko. 2. Přejděte na cílovou složku. 3. Zadejte název souboru. 4. Klepněte na tlačítko Uložit. Nástroj Predikovat umožňuje kreslit odhad měření přímo do grafu a pak zobrazit srovnání: 1. Klikněte na ikonu, kterou otevřete nové okno grafu. 2. Klepněte na tlačítko. 3. Postupně klikejte svůj odhad: umístěte body v grafu tam, kde si myslíte, že bude křivka dat z plánovaného měření. 4. Klepnutím na tlačítko můžete přidat další odhad. 5. Pomocí tlačítka můžete opravit chyby svého odhadu. 6. Spusťte měření a sledujte, jak přesné vaše prognózy byly. Odhadovat průběh lze i během měření. Klepněte na tlačítko vašeho odhadu, opětovným kliknutím na tlačítko vícekrát. Funkce Tisknout umožňuje tisknout grafy: 1. Klepněte na ikonu. 2. Vyberte tiskárnu a další možnosti tisku. 3. Klepněte na tlačítko Tisk. pro zastavení experimentu a nakreslení se měření znovu rozběhne. Takto lze měření přerušit

16 Odstranění křivky z okna grafu 1. Pro vymazání křivky z okna grafu je třeba nejprve umístit kurzor na křivku, kterou chcete smazat. 2. Klikněte na kolečko s křížkem, které se zobrazí u osy Y, viz obrázek vpravo. 3. Otevře se okno, kde kliknutím na ANO potvrdíme, že chceme křivku odstranit z okna grafu. Práce s tabulkami Tabulky zobrazují data z měření v tabulkovém formátu. Chcete-li otevřít novou tabulku: 1. Klepněte na menu Pracovní plocha. 2. Klepněte na. 3. Při spuštění měření se výsledky automaticky zobrazí v tabulce. Chcete-li přidat existující data do nové tabulky: 1. Otevřete novou tabulku. 2. Chytněte myší libovolné měření v okně Historie a přetáhněte ho do nové tabulky. Chcete-li přidat existující data do tabulky: 1. Chytněte myší libovolné měření v okně Historie a přetáhněte ho do tabulky. 2. Pokud tabulka již obsahuje data z jiného měření, data z obou měření se zobrazí v tabulce. Tabulky nabízí následující nástroje: Nástroj Písmo umožňuje vybrat různé fonty pro zobrazení dat: 1. Klikněte na. 2. Zvolte font, velikost a styl písma. 3. Klepněte na tlačítko OK. Funkce Tisknout umožňuje tisknout tabulky: 1. Klepněte na ikonu. 2. Vyberte tiskárnu a další možnosti tisku. 3. Klepněte na tlačítko Tisk.

17 Práce s měřáky Měřáky umožňují zobrazit data dalšími způsoby, např. ve formě sloupcového grafu či tachometru. Pro otevření nového měřáku: 1. Klepněte na menu Pracovní plocha. 2. Klepněte na. 3. Při spuštění experimentu se výsledky automaticky budou zobrazovat ve vybraném měřáku. K dispozici jsou 4 různé typy: a. Analogový b. Digitální c. Sloupcový d. Barevný Chcete-li přepínat mezi jednotlivými typy měřáků, klikněte na ikonu (analogový), (sloupcový), (barevný) nebo (digitální). Použijte rozbalovací menu v okně pro výběr senzoru, jehož data chcete zobrazit.

18 Kapitola 4: Měřící rozhraní einstein LabMate a einstein LabMate + Měřící rozhraní einstein LabMate přemění jakýkoli počítač nebo tablet v bezdrátovou vědeckou laboratoř. Toto měřící rozhraní umožňuje učitelům a studentům realizovat široké spektrum vědeckých experimentů, které byly dříve neproveditelné kvůli překážejícím kabelům. Rozšířená verze einstein LabMate+ obsahuje 6 zabudovaných senzorů. Dále je možné k měřícímu rozhraní připojit až 8 externích senzorů z katalogu Fourier Education, který čítá více než 45 různých senzorů. Připojení senzorů 1. Připojte senzor do jednoho z portů, očíslovaných 1 až Software MiLAB připojené senzory automaticky rozpozná a zobrazí v seznamu dostupných senzorů. Pokud v seznamu senzor není, ověřte si, že k němu není potřeba speciální adaptér. Připojení více senzorů Aby bylo možné připojit více než 4 senzory najednou, použijte rozbočovače einstein. Jedná se o speciální zařízení, které vám umožní připojit k jednomu kabelu 2 senzory současně.

19 Poradce při potížích se zařízeními Při stisknutí tlačítka ON nejde einstein LabMate zapnout. Připojte einsteinlabmate mikro-usb kabelem k počítači a zkuste ho znovu zapnout. Baterie mohly být vybité. Proč MiLAB nemůže rozpoznat a připojit zařízení einstein LabMate? Zkontrolujte, zda je einstein LabMate připojen k počítači pomocí USB kabelu. Pokud chcete použít Bluetooth připojení, pak se ujistěte, že máte stažený a nainstalovaný ovladač pro einstein LabMate. Pokud ne, lze ho stáhnout ze stránek einsteinworld.cz. Pokud máte ovladač nainstalovaný, zkontrolujte, zda je einstein LabMate zapnutý a zda připojení Bluetooth pracuje správně. Pokud ano, bude LED dioda na einstein LabMate blikat střídavě zeleně a modře, pokud ne, pozorně si přečtěte manuál dodávaný se zařízením, kde je spárování přes Bluetooth detailně popsáno. Pokud ani nyní neuspějete, kontaktujte technickou podporu na info@fourieredu.cz. Přestože je měření spuštěno, program MiLAB nic neměří. Podmínka pro automatické spuštění nebyla ještě splněna. Změňte parametry měření v menu Podrobné nastavení senzorů. Proč MiLAB nesbírá žádná data v režimu automatického spuštění (Trigger)? Ujistěte se, že jste podmínku a hodnoty pro automatické spuštění vyplnili správně. Při měření mikrofonem jsou na ose Y zobrazené jednotky napětí. Mikrofon neměří hladinu hluku v decibelech, ale pouze zaznamenává průběh zvukové vlny, a tu zobrazuje v jednotkách napětí. Proč MiLAB ukončí měření ihned poté, co jsem začal měřit? Zkontrolujte, zda je vzorkovací frekvence taková, aby měření trvalo déle než jednu sekundu. Proč naměřená data neodpovídají skutečnosti? Hlavním problémem může být tzv. šum, který může ovlivňovat přesnost a správnost výsledků. Ujistěte se, že měření provádíte v podmínkách, které eliminují např. nežádoucí světlo, zvuky, silná magnetická či elektromagnetická pole. Pouze tak docílíte co nejpřesnějšího měření. Proč mi měří i senzory, které jsem pro měření nevybral? Jedná se o integrované senzory, které jsou ve výchozím nastavení vybrány jak v einstein Tabletu, tak i v einstein Labmate+. Pokud nechcete těmito senzory měřit, stačí v Podrobném nastavení zrušit jejich zaškrtnutí. Proč se mi výsledky měření nezobrazují v grafu nebo tabulce? Aby bylo možné data v grafu nebo tabulce zobrazit, je nutné je z okna Historie držením a tahem myši do prázdného okna přesunout. Pokud si před začátkem měření otevřete okno grafu nebo tabulky, pak můžete sledovat měření v reálném čase. Omylem jsem si zavřel okno s grafem a tabulkou, jak je znovu otevřu? Na horní liště pod hlavním menu klikněte na Pracovní plocha a dále klikněte na ikonu pro otevření grafu nebo tabulky.

20 Když jsem připojil externí senzor do einstein Labmate, nezobrazil se mi v seznamu senzorů. Proč? Nejprve jděte do hlavního menu na horní liště. Vyberte Rozhraní a Připojit. Pokud stále nedošlo k rozpoznání senzoru, klikněte na Podrobné nastavení v okně Nastavení senzorů, kde v prvním rozbalovacím menu nastavte Manuální a vyberte požadovaný senzor. Co je to manuální snímání (Manual Sampling)? Pro některé experimenty nemusí být sběr dat načasován, např. pokud chcete měřit ph různých roztoků. V takovém případě vyberte položku Manuální z rozbalovacího menu Snímání. Vedle tlačítka se zobrazí nová ikona. Klikněte na ni a můžete začít s manuálním odběrem vzorků. Jak můžu změnit měřítko osy grafu? Přesuňte kurzor myši dle potřeby na osu X nebo osu Y, kurzor se změní v oboustrannou šipku. Kliknutím na šipku a tahem můžete upravovat osy dle potřeby. Právní ujednání Tato příručka a příklady v ní obsažené jsou poskytnuté, tak jak jsou a mohou být kdykoliv bez ohlášení změněny. Společnost Fourier Education neposkytuje za tuto příručku jakoukoliv záruku včetně patentové zodpovědnosti, obchodní zodpovědnosti či vhodnosti pro jakékoliv upotřebení. Fourier Education není zodpovědná za jakékoliv chyby nebo následné škody, ke kterým dojde následkem používání této příručky popř. příkladů v ní obsažených. Copyright 2015 Fourier Systems Ltd. Reprodukce, úprava nebo překlad této příručky jsou bez předchozího písemného souhlasu společnosti Fourier Education zakázané, s výjimkou práv daných zákony o copyright.

Senzor může být připojen ke všem měřícím rozhraním platformy einstein.

Senzor může být připojen ke všem měřícím rozhraním platformy einstein. Optická brána Produktové číslo: FU-ENFTG137 Optická brána měří čas, jak dlouho se vyskytuje mezi jejími dvěma rameny nějaká překážka. Pro optickou bránu je speciálně navržen nástroj Časový průvodce, který

Více

Záznamník teploty a vlhkosti AX-DT100. Návod k obsluze

Záznamník teploty a vlhkosti AX-DT100. Návod k obsluze Záznamník teploty a vlhkosti AX-DT100 Návod k obsluze Úvod Záznamník teploty a vlhkosti je opatřen velmi přesným teplotním a vlhkostním čidlem. Hlavními přednostmi záznamníku jsou vysoká přesnost, krátká

Více

MiLAB Android. Uživatelská příručka Verze Copyright 2015 Czech translation: MORAVIA Consulting s.r.o.

MiLAB Android. Uživatelská příručka Verze Copyright 2015 Czech translation: MORAVIA Consulting s.r.o. MiLAB Android Uživatelská příručka Verze 1.71 Copyright 2015 Czech translation: MORAVIA Consulting s.r.o. Obsah Úvod... 2 MiLAB... 2 Hlavní obrazovka... 3 Připojení externího senzoru... 7 Nastavení vzorkovací

Více

Návod k obsluze. Windows -komunikační software GSOFT 3050 pro ruční měřící přístroje GMH 3xxx. Verze Všeobecné informace 2

Návod k obsluze. Windows -komunikační software GSOFT 3050 pro ruční měřící přístroje GMH 3xxx. Verze Všeobecné informace 2 Návod k obsluze Windows -komunikační software GSOFT 3050 pro ruční měřící přístroje GMH 3xxx Verze 1.0 Obsah: 1 Všeobecné informace 2 1.1 Obsluha programu 2 1.2 Licenční podmínky 2 1.3 Registrace programu

Více

IRISPen Air 7. Stručná uživatelská příručka. (ios)

IRISPen Air 7. Stručná uživatelská příručka. (ios) IRISPen Air 7 Stručná uživatelská příručka (ios) Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRISPen TM Air 7. Přečtěte si tuto příručku před zahájením práce s tímto skenerem a

Více

IRISPen Air 7. Stručná uživatelská příručka. (Android)

IRISPen Air 7. Stručná uživatelská příručka. (Android) IRISPen Air 7 Stručná uživatelská příručka (Android) Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRISPen Air TM 7. Přečtěte si tuto příručku před zahájením práce s tímto skenerem

Více

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Obsah 1. Úvod... 2 2. Systémové požadavky... 2 3. Instalace Ladibug... 3 4. Připojení... 6 5. Začínáme používat Ladibug... 7 6.

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více

HP OfficeJet 200 Mobile Printer series. Instalační příručka Bluetooth

HP OfficeJet 200 Mobile Printer series. Instalační příručka Bluetooth HP OfficeJet 200 Mobile Printer series Instalační příručka Bluetooth Informace o autorských právech Copyright 2017 HP Development Company, L.P 1. vydání, 4/2017 Upozornění společnosti HP Informace obsažené

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka ZMODO NVR KIT Instalační příručka KROK 1 1. Zkontrolujte si obsah balení ZMODO NVR Kitu: NVR server 4 x IP kamera Napájecí adaptéry pro IP kamery LAN kabel CD se softwarem Příručka ( ke stažení na www.umax.cz)

Více

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky Kapitola 1: Úvod 1.1 Obsah balení Po obdržení televizního adaptéru TVGo A03 zkontrolujte, zda balení USB TV Super Mini obsahuje následující položky. Adaptér TVGo A03 Disk CD s ovladači Dálkový ovladač

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

Průvodce pro přenos dat

Průvodce pro přenos dat Průvodce pro přenos dat (pro tonometr OMRON M6 Comfort IT a OMRON M3 IT) 1)Před prvním použití se musíte nejdříve zaregistrovat. 2)Přejděte na webovou stránku: http://bi-link.omron.com/home/landing 3)Zde

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Sentech AL 7000 C. Instalace a ovládání programu BREATH

Sentech AL 7000 C. Instalace a ovládání programu BREATH Sentech AL 7000 C Instalace a ovládání programu BREATH Program BREATH slouží k ovládání detektoru alkoholu AL 7000C pomocí počítače. Umožňuje provádět měření, zaznamenávat je a exportovat do Excelu. Instalace

Více

Návod k obsluze. (vydání pro aktualizaci z verze ColorNavigator 6) Software pro správu barev. Verze 7.0. Důležité

Návod k obsluze. (vydání pro aktualizaci z verze ColorNavigator 6) Software pro správu barev. Verze 7.0. Důležité Návod k obsluze (vydání pro aktualizaci z verze ColorNavigator 6) Software pro správu barev Verze 7.0 Důležité Přečtěte si pečlivě tento Návod k obsluze, abyste si osvojili bezpečné a efektivní používání

Více

Záznam dat Úvod Záznam dat zahrnuje tři základní funkce: Záznam dat v prostředí třídy Záznam dat s MINDSTORMS NXT

Záznam dat Úvod Záznam dat zahrnuje tři základní funkce: Záznam dat v prostředí třídy Záznam dat s MINDSTORMS NXT Úvod Záznam dat umožňuje sběr, ukládání a analýzu údajů ze senzorů. Záznamem dat monitorujeme události a procesy po dobu práce se senzory připojenými k počítači prostřednictvím zařízení jakým je NXT kostka.

Více

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA V Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA Obsah 1 Začínáme... 1 1.1 Vzhled... 1 1.2 Nabíjení tabletu a klávesnice... 3 1.3 Vložení karet microsd a SIM... 4 1.4 Připojení k přístupovému

Více

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE T-Mobile Internet Manager pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE Obsah 03 Úvod 04 Podporovaná zařízení 04 Požadavky na HW a SW 05 Instalace SW a nastavení přístupu 05 Hlavní okno 06 SMS 06 Nastavení 07 Přidání

Více

HC-CENTER 340. Záznamník teploty

HC-CENTER 340. Záznamník teploty /. Bezpečnostní informace: HC-CENTER 340 Záznamník teploty Dříve než začnete používat nebo opravovat měřič, prostudujte pečlivě následující informace. Opravy a údržbu nepopsané v tomto návodu smí provádět

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Provozní pokyny Průvodce Mopria

Provozní pokyny Průvodce Mopria Provozní pokyny Průvodce Mopria Pro bezpečné a správné použití si před použitím tohoto zařízení přečtěte "Bezpečnostní informace". OBSAH Úvod... 2 Význam symbolů... 2 Vyloučení odpovědnosti... 2 Přípravy...

Více

Stručný Průvodce (Čeština)

Stručný Průvodce (Čeština) Stručný Průvodce (Čeština) Obsah balení 1. Skener 2. USB kabel 3. Síťový adaptér 4. Stručný průvodce 5. Instalační CD-ROM Popis skeneru 1. USB Port: skener se připojuje pomocí přiloženého USB kabelu k

Více

Motorola Phone Tools. Začínáme

Motorola Phone Tools. Začínáme Motorola Phone Tools Začínáme Obsah Minimální požadavky... 2 Před instalací aplikace Motorola Phone Tools... 3 Instalace aplikace Motorola Phone Tools... 4 Instalace a konfigurace mobilního zařízení...

Více

Připojení přístroje A4101 k aplikaci DDS2000

Připojení přístroje A4101 k aplikaci DDS2000 " Uživatelský manuál Připojení přístroje A4101 k aplikaci DDS2000 Aplikace :! Přenos a archivace dat naměřených přístrojem A4101! Přenos pochůzky vytvořené v aplikaci DDS2000 do přístroje A4101 Vlastnosti

Více

Egreat A1. Uživatelská příručka CZ

Egreat A1. Uživatelská příručka CZ Egreat A1 Uživatelská příručka CZ Popis zařízení Přední strana: 1. Indikátor činnosti 2. Infra port pro ovládání přijímače Zadní strana: 3.Optický výstup S/PDIF 4.AV rozhraní 5.USB Host port 6.USB Host

Více

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu.

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu. Návod Video Viewer 1.9.9 1 Dodávaný licencovaný software Následující stránky popisují nejpoužívanější funkce software Video Viewer. Podrobnosti o softwaru a jeho nastavení, najdete v rozšířené příručce,

Více

Děkujeme Vám za zakoupení HSPA USB modemu Huawei E1750. Pomocí něj se můžete připojit k vysokorychlostnímu internetu.

Děkujeme Vám za zakoupení HSPA USB modemu Huawei E1750. Pomocí něj se můžete připojit k vysokorychlostnímu internetu. Děkujeme Vám za zakoupení HSPA USB modemu Huawei E1750. Pomocí něj se můžete připojit k vysokorychlostnímu internetu. Poznámka: Tento manuál popisuje vzhled USB modemu a postup přípravy modemu, instalace

Více

Obsah: Bezpečnost... 2. Vybavení... 2. Vlastnosti... 3. Popis a funkce... 4. Pracovní postupy. 5.1. Nastavení... 6. 5.2. Záznam teploty...

Obsah: Bezpečnost... 2. Vybavení... 2. Vlastnosti... 3. Popis a funkce... 4. Pracovní postupy. 5.1. Nastavení... 6. 5.2. Záznam teploty... Obsah: Bezpečnost... 2 Vybavení... 2 Vlastnosti... 3 Popis a funkce... 4 Pracovní postupy 5.1. Nastavení... 6 5.2. Záznam teploty... 8 5.3. Vymazat paměť... 9 5.4. Stáhnout paměť... 9 5.5. Výměna baterií...

Více

MODEM OPTIONS PRO TELEFON NOKIA 3650 ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU

MODEM OPTIONS PRO TELEFON NOKIA 3650 ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU MODEM OPTIONS PRO TELEFON NOKIA 3650 Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena 9355538 Issue 1 Vydaná elektronická příručka odpovídá "Podmínkám a ustanovením uživatelských

Více

Individuální nastavení počítače

Individuální nastavení počítače Individuální nastavení počítače Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

Datalogger Teploty a Vlhkosti

Datalogger Teploty a Vlhkosti Datalogger Teploty a Vlhkosti Uživatelský Návod Úvod Teplotní a Vlhkostní Datalogger je vybaven senzorem o vysoké přesnosti měření teploty a vlhkosti. Tento datalogger má vlastnosti jako je vysoká přesnost,

Více

Jak používat program P-touch Transfer Manager

Jak používat program P-touch Transfer Manager Jak používat program P-touch Transfer Manager Verze 0 CZE Úvod Důležité upozornění Obsah tohoto dokumentu a technické parametry příslušného výrobku podléhají změnám bez předchozího upozornění. Společnost

Více

První kroky s aplikací ActivInspire

První kroky s aplikací ActivInspire První kroky s aplikací ActivInspire Výukový program 1 Otevření předváděcího sešitu 1. Klikněte na tlačítko Hlavní nabídka. 2. Klikněte na položku Soubor. 3. Klikněte na položku Otevřít. 4. Vyhledejte umístění

Více

Návod pro uživatele DS150E. Dangerfield May 2009 V3.0 Delphi PSS

Návod pro uživatele DS150E. Dangerfield May 2009 V3.0 Delphi PSS Návod pro uživatele DS150E 1 OBSAH Hlavní součásti...3 Zápis do elektronické řídicí jednotky (OBD)...86 Pokyny k instalaci......5 Skenování... 89 Konfigurace technologie Bluetooth...26 Diagnostický program...39

Více

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází Tiskové sestavy Tiskové sestavy se v aplikaci Access používají na finální tisk informací z databáze. Tisknout se dají všechny objekty, které jsme si vytvořili, ale tiskové sestavy slouží k tisku záznamů

Více

Podium View TM 2.0 Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití - Česky

Podium View TM 2.0 Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití - Česky Podium View TM 2.0 Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití - Česky Obsah 1. Ú vod... 2 2. Systémový požadavek... 2 3. Instalace Podium View... 3 4. Připojení k hardware... 5 5.

Více

Uživatelská příručka. FULL HD Policejní kamera

Uživatelská příručka. FULL HD Policejní kamera Uživatelská příručka FULL HD Policejní kamera 1 Před použitím si pečlivě přečtěte příručku, budete tak moci lépe využít veškeré funkce, které autokamera nabízí. Pozor 1. Kamera disponuje interní pamětí

Více

Connection Manager - Uživatelská příručka

Connection Manager - Uživatelská příručka Connection Manager - Uživatelská příručka 1.0. vydání 2 Obsah Aplikace Správce připojení 3 Začínáme 3 Spuštění Správce připojení 3 Zobrazení stavu aktuálního připojení 3 Připojení k internetu 3 Připojení

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Obslužný software. PAP ISO 9001

Obslužný software.  PAP ISO 9001 Obslužný software PAP www.apoelmos.cz ISO 9001 červen 2008, TD-U-19-20 OBSAH 1 Úvod... 4 2 Pokyny pro instalaci... 4 2.1 Požadavky na hardware...4 2.2 Postup při instalaci...4 3 Popis software... 5 3.1

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO U6

Uživatelský manuál - základ PiPO U6 Uživatelský manuál - základ PiPO U6 Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.2 a má čtyřjádobrý 1,6GHz procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy

Více

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka)

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Semináře pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Hotline telefonická podpora +420 571 894 335 vzdálená správa informační email carat@technodat.cz Váš Tým Obsah Obsah... -2- Úvod...

Více

STRUČNÁ PŘÍRUČKA. Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers

STRUČNÁ PŘÍRUČKA. Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers STRUČNÁ PŘÍRUČKA Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers Obsah 1. Úvod...1 2. Nutné podmínky...1 3. Instalace Ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Před začátkem instalace...2 3.2

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka WATCH ME Uživatelská příručka DIGITÁLNÍ PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Přehled funkcí Watch me je hodinkový Bluetooth přehrávač formátu MP3 s kapacitním dotykovým displejem, uživatel se může prsty dotknout ikony na obrazovce

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Modul FADN BASIC je určen pro odbornou zemědělskou veřejnost bez větších zkušeností s internetovými aplikacemi a bez hlubších

Více

Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRISPen TM Executive 7.

Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRISPen TM Executive 7. Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRISPen TM Executive 7. Popisy uvedené v této příručce jsou založeny na operačním systému Windows 7. Přečtěte si tuto příručku před zahájením

Více

Gluco Diary Elektronický diář měření krevní glukózy

Gluco Diary Elektronický diář měření krevní glukózy Gluco Diary Elektronický diář měření krevní glukózy (Uživatelská příručka) Obsah 1. Představení programu Gluco Diary a. Uživatelská příručka b. Zákaznický servis 2. Součásti programu Gluco Diary 3. Požadavky

Více

Pracovat budeme se sestavou Finanční tok. S ostatními se pracuje obdobně. Objeví se předdefinovaná sestava. Obrázek 1

Pracovat budeme se sestavou Finanční tok. S ostatními se pracuje obdobně. Objeví se předdefinovaná sestava. Obrázek 1 Jak na sestavy v MS Projectu Pro ilustraci postupu je připraven projekt Pracovní k sestavám, ve kterém jsou pouze dva pracovní zdroje a dodavatelé jsou vloženi jako materiálové zdroje. Pracovat budeme

Více

Up & Down opce. Manuál. Obsah

Up & Down opce. Manuál. Obsah Up & Down opce Manuál Obsah 1 Přihlášení do platformy... 2 2 Rozhraní platformy... 4 2.1 Změna modulu z Forex na Opce... 4 2.2 Market Watch... 5 2.3 Up-Down Opce... 9 2.4 Okno Obchodního portfólia... 11

Více

Návod na instalaci a použití programu

Návod na instalaci a použití programu Návod na instalaci a použití programu Minimální konfigurace: Pro zajištění funkčnosti a správné činnosti SW E-mentor je potřeba software požívat na PC s následujícími minimálními parametry: procesor Core

Více

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-L v0.81 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-L je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam logických průběhů aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení a vyhodnocení. Popis

Více

Externí zařízení. Uživatelská příručka

Externí zařízení. Uživatelská příručka Externí zařízení Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je v USA registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation. Informace obsažené v tomto

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU NOKIA MODEM OPTIONS. Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena 9356501 Issue 1

ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU NOKIA MODEM OPTIONS. Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena 9356501 Issue 1 ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU NOKIA MODEM OPTIONS Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena 9356501 Issue 1 Obsah 1. ÚVOD...1 2. INSTALACE PROGRAMU NOKIA MODEM OPTIONS...1 3. PŘIPOJENÍ TELEFONU NOKIA 6600

Více

ČESKÁ VERZE. CITO CounterControl. Návod pro uživatele. CITO ProcessLine

ČESKÁ VERZE. CITO CounterControl. Návod pro uživatele. CITO ProcessLine ČESKÁ VERZE CITO CounterControl Návod pro uživatele CITO ProcessLine 1 Obsah Obsah Úvod 3 Varování 3 Všeobecné bezpečnostní předpisy 3 Přístroj CITO CounterControl 4 Instalace softwaru a ovladače 4 Instalace

Více

Up & Down Opce. Manuál. Obsah

Up & Down Opce. Manuál. Obsah Up & Down Opce Manuál Obsah 1 Přihlášení do platformy... 2 2 Rozhraní platformy... 3 2.1 Změna modulu z Forex na Opce... 3 2.2 Market Watch... 4 2.3 Click & Trade okno... 7 2.4 Okno Obchodního portfolia...

Více

1. Zapnutí a vypnutí 2. Přidání režimu do seznamu provedení

1. Zapnutí a vypnutí 2. Přidání režimu do seznamu provedení 1. Zapnutí a vypnutí Pro zapnutí udržujte tlačítko stisknuté, dokud se neozve zvukový signál. Vypnout přístroj je možné dvěma způsoby: 1. Prostřednictvím menu: Po krátkém stisknutí tlačítka vypnutí se

Více

STRUČNÁ PŘÍRUČKA. Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers

STRUČNÁ PŘÍRUČKA. Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers STRUČNÁ PŘÍRUČKA Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers Obsah 1. Úvod...1 2. Nutné podmínky...1 3. Instalace Ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Před začátkem instalace...2 3.2

Více

Network Video Recorder Uživatelský manuál

Network Video Recorder Uživatelský manuál Network Video Recorder Uživatelský manuál Naskenujte QR kód a klikněte na odkaz pro více informací. NVR Lite & Pro Series QSG NVR Ultra Series QSG Toolbox: http://www.dahuasecurity.com/tools.html 1 Vítejte

Více

1. Základní popis programu Nová zkouška Záložka měření Záložka vtisky Záložka report Nastavení 7

1. Základní popis programu Nová zkouška Záložka měření Záložka vtisky Záložka report Nastavení 7 Systém Microness pro vyhodnocování tvrdosti Návod k obsluze Systém Microness se skládá z vlastního programu Microness, digitální kamery a montážního příslušenství kamery. Použitá kamera se připojuje přes

Více

z aplikace Access 2003

z aplikace Access 2003 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Access 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Access 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o klíčových

Více

Instalační a uživatelská příručka

Instalační a uživatelská příručka Instalační a uživatelská příručka 1304 Aplikace MESIresults je určena pro použití s automatickým zařízením měření indexu kotníkových tlaků (ABPI MD). Při použití USB kabelu může být zařízení ABPI MD připojeno

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data

Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data Tento instalační průvodce slouží pro rychlé nainstalování ovladačů pro EasyGate UMTS Data a zprovoznění internetového připojení pomocí HSDPA/GPRS. Vložené screenshoty

Více

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON Program SK2 Připojení adaptérusk2 k počítači Propojte svůj počítač pomocí přiloženého propojovacího USB kabelu s adaptérem SK2. SK2 v prostředí Windows 2000 - XP - Vista - po propojení počítače s adaptérem

Více

Web n walk Manager pro Apple Mac OS X. Návod pro uživatele

Web n walk Manager pro Apple Mac OS X. Návod pro uživatele Web n walk Manager pro Apple Mac OS X Návod pro uživatele Obsah 1. Úvod 3 2. Podporovaná zařízení 4 3. Požadavky na HW a SW 4 4. Instalace SW a nastavení přístupu 5 5. Hlavní okno 6 6. Nastavení sítě a

Více

Modul 2. První sada úkolů:

Modul 2. První sada úkolů: Zadání První sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada1. 1. Ve složce Ulohy vytvořte čtyři nové složky (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Externí za ízení. Číslo dokumentu: Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Leden 2007

Externí za ízení. Číslo dokumentu: Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Leden 2007 Externí za ízení Číslo dokumentu: 430221-221 Leden 2007 Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Obsah 1 Použití za ízení USB Připojení zařízení USB........................... 1 2

Více

Černá skříňka DVR23. Kamera s automatickým záznamem videa s možností připojení na externí monitor

Černá skříňka DVR23. Kamera s automatickým záznamem videa s možností připojení na externí monitor Černá skříňka DVR23 Kamera s automatickým záznamem videa s možností připojení na externí monitor Návod k použití Obsah Popis tlačítek...2 Obsluha a funkce...2 Tlačítko VYPÍNAČ...2 Tlačítko REC...2 Tlačítko

Více

IR hodinky s kamerou Návod k použití

IR hodinky s kamerou Návod k použití IR hodinky s kamerou Návod k použití www.spyshops.cz stránka 1 Důležité upozornění ohledně vodotěsnosti : Hodinky jsou schopny, při dodržení následujících pokynů spolehlivě pracovat do hloubky cca 3m.

Více

Základní nastavení telefonu Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení SIM karty SMS a MMS Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS

Základní nastavení telefonu Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení SIM karty SMS a MMS Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS 1 6. 7. 8. Základní nastavení telefonu Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení SIM karty SMS a MMS Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS Nastavení tónů Upozornění o doručení SMS Volání

Více

Aplikace NAM tracker pro ios. Příručka platí pro verzi NAM trackeru 1.1.0

Aplikace NAM tracker pro ios. Příručka platí pro verzi NAM trackeru 1.1.0 Příručka platí pro verzi NAM trackeru 1.1.0 Obsah: 1. K čemu je aplikace určena?....................................3 2. Přihlášení.............................................3 2.1. Seznam Objektů.........................................

Více

Digitální luxmetr Sonel LXP-1. Návod k obsluze

Digitální luxmetr Sonel LXP-1. Návod k obsluze Digitální luxmetr Sonel LXP-1 Návod k obsluze Přístroj je určen k měření osvětlení ve vnitřních a venkovních prostorách. Naměřené hodnoty osvětlení lze odečítat v jednotkách osvětlení lux nebo fotokandela.

Více

MIKROTHERM 825. Monitorovací program MT825C1

MIKROTHERM 825. Monitorovací program MT825C1 MIKROTHERM 825 Monitorovací program MT825C1 MT825C1 08/10 Rev.3 THERMOPROZESS s.r.o. Reigrova 2668/6c 370 01 České Budějovice tel.: +420 387 313 182 fax: +420 385 340 947 E-MAIL: info@thermoprozess.cz

Více

/ NVR-4008 / NVR-4016

/ NVR-4008 / NVR-4016 DINOX rekordéry: NVR-4004 NVR-4008 NVR-4016 Rychlá uživatelská příručka Obsah Rychlá uživatelská příručka... 1 Před instalací NVR... 3 Instalace NVR... 3 Instalace pevného disku... 3 Přední panel... 5

Více

Nápověda pro možnosti Fiery 1.3 (klient)

Nápověda pro možnosti Fiery 1.3 (klient) 2015 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 5. února 2015 Obsah 3 Obsah...5 Aktivace možnosti Fiery...6 Automatická aktivace

Více

Connect Genius V2. Instalace programu.

Connect Genius V2. Instalace programu. Connect Genius V2 Program připojíte k PC přes RS 232. Instalace programu. Vložte CD do PC a automaticky se nabídne instalační program. Otevřete instalační program a klikněte dvojklikem na setup.exe a program

Více

Aplikace Microsoft Office Outlook 2003 se součástí Business Contact Manager

Aplikace Microsoft Office Outlook 2003 se součástí Business Contact Manager Aplikace Microsoft Office Outlook 2003 se součástí Business Contact Manager Tipy a triky Obsah Tento dokument obsahuje tipy a triky, které vám pomohou maximalizovat produktivitu při používání aplikace

Více

Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRIScan TM Mouse 2.

Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRIScan TM Mouse 2. Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRIScan TM Mouse 2. Popisy uvedené v této příručce jsou založeny na operačních systémech Windows 7 a Mac OS X Mountain Lion. Přečtěte

Více

WinFAS. obecné. Praktický úvod do WinFASu IQ sestavy podrobně. Strana 1

WinFAS. obecné. Praktický úvod do WinFASu IQ sestavy podrobně. Strana 1 3 obecné Praktický úvod do WinFASu IQ sestavy podrobně verze z 25.3.2005 Strana 1 Co jsou to IQ sestavy Jde o nový typ sestav, které ve WinFASu nahrazují většinu pevných sestav. IQ sestava je vlastně uživatelský

Více

Ochranný obal s bluetooth qwerty klávesnicí pro iphone 4G BKO

Ochranný obal s bluetooth qwerty klávesnicí pro iphone 4G BKO Ochranný obal s bluetooth qwerty klávesnicí pro iphone 4G BKO Přečtěte si laskavě tento Návod k použití před prvním použitím přístroje. Úvod Praktický stylový obal pro iphone je díky bezdrátové bluetooth

Více

Příručka pro aplikaci KSnapshot

Příručka pro aplikaci KSnapshot Richard J. Moore Robert L. McCormick Brad Hards Kontrolor: Lauri Watts Vývojář: Richard J Moore Vývojář: Matthias Ettrich Překlad: Lukáš Vlček 2 Obsah 1 Úvod 5 2 Použití KSnapshot 6 2.1 Spuštění KSnapshot.....................................

Více

IRISPen Air 7. Stručná uživatelská příručka. (Windows & Mac OS X)

IRISPen Air 7. Stručná uživatelská příručka. (Windows & Mac OS X) IRISPen Air 7 Stručná uživatelská příručka (Windows & Mac OS X) Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRISPen Air TM 7. Přečtěte si tuto příručku před zahájením práce s tímto

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

SMART Notebook v.10 PRO PEDAGOGY - orientace v programu

SMART Notebook v.10 PRO PEDAGOGY - orientace v programu SMART Notebook v.10 PRO PEDAGOGY - orientace v programu Mgr. Magda Sováková ESF PROJEKT OP VK ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.1.07/11.0047 EFEKTIVNÍ VYUŽÍVÁNÍ ICT VE VÝUCE VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍCH A ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Černá skříňka DVR23. Kamera s automatickým záznamem videa s možností připojení na externí monitor

Černá skříňka DVR23. Kamera s automatickým záznamem videa s možností připojení na externí monitor Černá skříňka DVR23 Kamera s automatickým záznamem videa s možností připojení na externí monitor Návod k použití Obsah Popis tlačítek...2 Obsluha a funkce...2 Tlačítko VYPÍNAČ...2 Tlačítko REC...2 Tlačítko

Více

Jak spustit program P-touch Editor

Jak spustit program P-touch Editor Jak spustit program P-touch Editor Verze 0 CZE Úvod Důležité upozornění Obsah tohoto dokumentu a technické parametry tohoto produktu se mohou bez upozornění změnit. Společnost Brother si vyhrazuje právo

Více

Externí za ízení. Číslo dokumentu: Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Kv ten 2006

Externí za ízení. Číslo dokumentu: Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Kv ten 2006 Externí za ízení Číslo dokumentu: 405762-221 Kv ten 2006 Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Obsah 1 Použití za ízení USB Připojení zařízení USB........................... 1

Více

Bluetooth Wi-Fi GPS. LCD dotykový displej Tlačítko kalendář Přepínač Režim/ úkol

Bluetooth Wi-Fi GPS. LCD dotykový displej Tlačítko kalendář Přepínač Režim/ úkol Seznámení s MyPal Power Notification Tlačítko spuštění Tlačítko Poznámky (záznam hlasu) Tlačítko kontakty Reproduktor Navigační tlačítko Přední část Indikátor napájení/oznámení Bluetooth Wi-Fi GPS LCD

Více

Uživatelská příručka. Čeština

Uživatelská příručka. Čeština Uživatelská příručka 1 Práce se skenerem Tato příručka popisuje používání plochého skeneru dokumentů HP Scanjet 8270 a jeho příslušenství, řešení problémů při instalaci a kontaktování oddělení podpory

Více

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows XP

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows XP Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows XP Předmluva Tento návod slouží k nastavení připojení k síti Internet prostřednictvím služby Internet ONE, která využívá připojení pomocí protokolu PPPoE.

Více