NAUČÍME VÁS, JAK BÝT EFEKTIVNĚJŠÍ. Revolvingový fond Ministerstva životního prostředí. Výukové materiály projektu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NAUČÍME VÁS, JAK BÝT EFEKTIVNĚJŠÍ. Revolvingový fond Ministerstva životního prostředí. Výukové materiály projektu"

Transkript

1 Výukové materiály projektu NAUČÍME VÁS, JAK BÝT EFEKTIVNĚJŠÍ VÝROBA ELEKTRICKÉ ENERGIE POMOCÍ SLUNEČNÍ ENERGIE Výukové materiály vznikly za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí. Za jejich obsah zodpovídá výhradně SŠ-COPTH, Praha 9, Poděbradská 1/179 a nelze jejich obsah v žádném případě považovat za názor Ministerstva životního prostředí.

2 VÝROBA ELEKTRICKÉ ENERGIE POMOCÍ SLUNEČNÍ ENERGIE Fotovoltaické systémy umožňují přímou přeměnu sluneční energie na energii elektrickou. Základním prvkem umožňujícím přímou přeměnu světelné energie na elektrickou je solární článek. Tento prvek lze charakterizovat jako plochou elektronickou součástku, na které vzniká při dopadu světla elektrické napětí. Toto napětí se nazývá fotovoltaické, protože příčinou jeho vzniku je právě sluneční záření dopadající na plochu solárního článku. Toto fotovoltaické napětí může být zdrojem elektrického proudu, jsou-li svorky solárního článku připojeny k nějakému spotřebiči nebo spojeny nakrátko. Solární článek lze do jisté míry přirovnat k baterii, na kterou však musí svítit světlo. Zásadním a velmi důležitým rozdílem mezi způsobem výroby elektrické energie získané solárním článkem v porovnání s klasickou výrobou energie je skutečnost, že u solárního článku není nutné používat žádné mechanické pohyblivé díly. Tím zcela odpadají problémy týkající se jejich opotřebení, ztráty třením, jejich mazání a údržba. V porovnání s jinými technologiemi výroby elektřiny nepotřebují solární články žádnou pohonnou látku, nevytvářejí při provozu žádné znečištění, zplodiny, zápach ani nežádoucí hluk. Další velkou předností solárních článků je možnost jejich snadného propojení a sestavení do větších celků nazývaných solární moduly. Tyto moduly pak lze dle potřeby následně dále propojovat do tzv.solárních generátorů. Získáváme tak velké solární plochy, které jsou schopny vyrábět značné množství elektrické energie, která je již využitelná v praktických aplikacích. Přihlédneme-li kromě výše uvedených skutečností také k faktu, že Slunce představuje prakticky nevyčerpatelný zdroj energie, je nutné považovat fotovoltaické systémy za mimořádně perspektivní zdroj elektrické energie pro budoucnost. Hlavní úsilí současnosti je tedy nalézt co nejefektivnější technická a technologická řešení fotovoltaických systémů, která by v porovnání s klasickými způsoby elektrické energie vyznívala co nejpříznivěji. Princip funkce fotovoltaických článků Fotovoltaické systémy umožňují přímou přeměnu sluneční energie na energii elektrickou a to bez mechanických pohyblivých dílů. Základním prvkem umožňujícím přímou přeměnu světelné energie na elektrickou je solární článek, tj. velkoplošný polovodičový prvek, na kterém vzniká při dopadu slunečního záření fotovoltaické napětí. Funkci solárního článku je možno popsat následujícím způsobem. V polovodičovém krystalu vazbu mezi atomy zprostředkovávají elektrony z obalu atomu, které vytvářejí spolu s elektrony sousedních atomů pevnou vazbu. K uvolnění elektronu z vazby je potřeba určité, relativně velké energie. Dopadající fotony mohou mít však energii větší, než je tato vazební energie. Pokud je absorbován foton s takovou velkou energií, může uvolnit elektron z této vazby tak, že tento elektron se pohybuje volně v krystalu.

3 Na místě uvolněného elektronu zůstává neobsazený stav díra, do kterého mohou přeskakovat sousední elektrony, které jsou vázány v kovalentní vazbě. Tímto způsobem se může tento neobsazený stav pohybovat krystalem jako kladný náboj. Mluvíme proto o vytvoření páru elektron-díra interakcí s fotonem. Elektron se může vrátit zpátky do neobsazeného stavu ve vazbě, v takovém případě mluvíme o rekombinaci elektronu a díry. Pokud v krystalu existuje nehomogenita, se kterou je spojeno vnitřní elektrické pole takovou nehomogenitou může být třeba přechod PN, jsou tímto elektrickým polem rozděleny páry elektron díra a to tak, že elektrony jsou urychleny do oblasti N a díry do oblasti typu P, jak je schématicky znázorněno na obrázku. Tímto způsobem se oblast typu N nabíjí záporně a oblast typu P nabíjí kladně tak, že na osvětleném polovodiči s přechodem PN vzniká fotovoltaické napětí. Připojí-li se mezi tyto oblasti spotřebič, protéká jím elektrický proud, který může vykonávat užitečnou práci. Velikost proudu procházejícího elektrickým obvodem závisí jednak na ozáření článku a dále pak na ploše článku a na účinnosti článku. Hloubka vniku světla (tj. vzdálenost od povrchu, ve které klesne intenzita světla v polovodiči vlivem absorpce na zhruba jednu třetinu) závisí na energii fotonu (s rostoucí energií fotonu hloubka vniku klesá) a na typu polovodiče. Aby článek byl účinný, musí být páry elektron díra generovány v blízkosti přechodu PN. To znamená, že přechod PN musí být realizován velmi blízko povrchu, na které dopadá světlo (několik desetin mikrometru pod povrchem). Nosiče, generované mimo místa přechodu PN musí k oblasti se silným elektrickým polem difundovat. Pokud zrekombinují dříve, než dosáhnou oblasti přechodu PN, neuplatní se při generaci fotovoltaického napětí. Je proto třeba volit technologii tak, aby ztráty rekombinací byly minimální. Kromě toho je třeba zabránit ztrátám spojeným s odrazem dopadajícího záření od povrchu. Proto se na povrchu vytváří jednak zdrsnění povrchu (textura) a povrch se pokrývá antireflexní vrstvou, která zabraňuje odrazu světla (články proto mají nejčastěji tmavomodrou barvu).

4 Fotovoltaický proud roste přímo úměrně s intenzitou dopadajícího záření. Při intenzitě dopadajícího světla 1 kw na m2, proud generovaný v jednom centimetru čtverečním článku dosahuje hodnot ma v závislosti na typu použitého polovodiče a konstrukci článku. Proud je přímo úměrný ploše článku tak, že na standardním křemíkovém článku o velikosti 10 x 10 cm vzniká proud okolo 3A a na křemíkovém článku 15 x 15 cm může vzniknout proud okolo 6A. Příklad charakteristiky fotovoltaického článku je znázorněn na následujícím obrázku. Pracovní bod solárního článku je bod na charakteristice, ve kterém článek právě pracuje. Poloha pracovního bodu na charakteristice napětí proud závisí na připojeném spotřebiči (jako příklad je na obr. označen bod A). Nejvyšší možnou hodnotou proudu je maximální proud tzv. zkratový proud ISC, který může solární článek při dané intenzitě ozáření dodávat. Dalším charakteristickým bodem je napětí naprázdno UOC, které udává maximální napětí na článku, kterého je možno dosáhnout, když ke článku není připojen žádný spotřebič. Výkon

5 solárního článku se určuje jako součin proudu a napětí. Pro každý článek existuje pracovní bod na charakteristice, ve kterém je výkon největší. Tento bod je označován jako bod maximálního výkonu (MPP) o napětí Ump a proudu Imp. Výkon určitého solárního článku závisí na ozáření, na spektru světla a na teplotě článku. Maximální proud roste přímo úměrně s rostoucí intenzitou dopadajícího záření a tím roste i výkon článku. S rostoucí teplotou výkon článku klesá. V současné době je nejběžnějším materiálem pro výrobu slunečních článků křemík a více jak 80 % článků je vyráběno z krystalického křemíku. Struktura běžného křemíkového článku je naznačena na následujícím obrázku. Ztráty na fotovoltaickém článku vznikají jednak tím, že část povrchu je zastíněna mřížkou sběrnice katodového kontaktu, dále pak na odporu jednotlivých vrstev struktury a odporu sběrnic (tak zvaném sériovém odporu) při průchodu proudu. K dosažení co největší účinnosti článku je konstrukce článku optimalizovaná z hlediska minimalizace celkových ztrát (tloušťka a rezistivita jednotlivých vrstev, vzdálenost kontaktů sběrnice, způsob metalizace apod.).

6 Výrobní technologie článků z krystalického (monokrystalického i polykrystalického) křemíku je následující: křemíkový ingot, monokrystalický nebo polykrystalický, se rozčlení na destičky o tloušťce cca 300 mikrometrů, povrchová vrstva je oleptána a strukturována. Jednostranně je vytvořena vrstva typu N difúzí fosforu (optimální tloušťka této vrstvy je okolo 0,2 μm), poté je povrch pokryt antireflexní vrstvou. Na povrchu typu N je vytvořena síť kovových kontaktů (mřížka sběrnic) a opačná strana článku je pokryta celoplošným kontaktem. Příklady vzhledu přední strany článků s mřížkou sběrnic a antireflexní vrstvou (tmavá barva ukazuje, že povrch neodráží světlo) jsou na následujících obrázcích. Nalevo je ukázka článku z monokrystalického křemíku a napravo z polykrystalického. U článku z polykrystalického křemíku jsou vidět hranice zrn jednotlivých dílčích krystalů. Účinnost takových standardních článků se pohybuje v současné době okolo 14 až 16 %. Vyšší účinnost je možno dosáhnout u speciálně konstruovaných článků s komplikovanou technologií. Příklad struktury takového článku (dosahující účinnosti až 25%.) je znázorněn na obrázku.

7 Spojování fotovoltaických článků do modulů Pro snazší manipulaci se solárními články, pro ochranu před vlivy okolního prostředí a za účelem získání vyššího napětí se zpravidla několik solárních článků spojuje do série dohromady do fotovoltaického modulu (někdy se používají také termíny solární modul nebo solární panel). Obvykle je spojeno do série 36 článků pro aplikace 12 V nebo 72 článků pro aplikace 24 V. Při sériovém zapojení článků teče všemi články stejný proud. Vyrábějí se moduly o výkonu v rozsahu od jednotek wattů do zhruba 200 W. Výkon modulu se udává jako maximální dosažitelný výkon při osvětlení 1000 W na m 2. Je-li potřeba větší výkon, než je možné dosáhnout s jedním modulem, je možno propojit mezi sebou několik solárních modulů umístěných na konstrukci zajišťující vhodnou orientaci modulů vůči Slunci a vytvořit tak tzv. fotovoltaické pole (někdy se mluví také o sluneční baterii nebo také o tzv. solárním generátoru). Schéma sériového zapojení

8 Pájení Celkový pohled Při konstrukci je nutno dbát na skutečnost, že je žádoucí, aby všechny články byly přibližně stejně osvíceny, aby nebyl žádný zastíněn, protože v takovém případě by se výkon výrazně snížil. Aby bylo dosaženo vysoké životnosti, musí se články chránit před nepříznivými vlivy okolního prostředí. Solární články se zpravidla vkládají do vysoce průhledné fólie EVA a přední strana se často chrání před deštěm, krupobitím a jinými vlivy vysoce průhledným speciálně tvrzeným sklem. Zadní strana se uzavře vícevrstvou, vysoce pevnou fólií z plastu, nebo skleněnou destičkou a prostor mezi skly se utěsní. Mechanická konstrukce modulů musí být řešena tak, aby články v modulu byly zabezpečeny proti povětrnostním podmínkám a aby bylo zajištěno jejich optimální chlazení. Nejčastější je standardní chlazení vzduchem. Udávaná životnost solárních modulů z krystalického křemíku je zpravidla 20 až 30 let. Ochrana článků

9 Moduly je přitom možno zapojovat jak sériově pro zvýšení napětí systému, tak paralelně pro zvýšení výstupního proudu, nebo použít kombinaci obou zapojení, aby se zvýšil proud i napětí. Schéma paralelního zapojení A jedna opravdu dobře míněná rada. Pro konstrukci fotovoltaického pole sestávajícího z několika solárních modulů by se měly používat jen moduly téhož typu od stejného výrobce. Jak to vypadá ve skutečnosti? Podívejme se na fotografie pořízené v Chlumu u Třeboně. Solární článek Solární panel

10 Fotovoltaická pole Autonomní fotovoltaické systémy a jejich součásti Autonomní fotovoltaické systémy jsou takové systémy, které nedodávají energii do rozvodné elektrické sítě. Tyto systémy jsou rovněž nazývány off grid systémy nebo též ostrovní systémy. Schéma autonomního fotovoltaického systému Existuje i jednodušší schéma pokud jsou připojené spotřebiče na stejnosměrný proud, odpadá nutnost zařazovat do systému střídač (tj. zařízení, které ze stejnosměrného proudu dělá proud střídavý). Úplně nejjednodušší bývá tzv. systém s přímým napájením. Jeho schéma je na obrázku.

11 Solární generátor je zdrojem elektrické energie, která se ukládá do akumulátoru, kde je uchována pro využití v obdobích bez slunečního záření. Regulační prvek zajišťuje správnost nabíjecího a vybíjecího procesu akumulátoru. Je důležité, aby u akumulátoru nedošlo k přebíjení nebo naopak k hlubokému vybíjení. Oba tyto krajní stavy vedou k jeho trvalému poškození. Jako příklady spotřebičů mohou být uvedeny například světla, lampy, radiopřijímače nebo motory. Všechny tyto spotřebiče musí být určeny pro napájení stejnosměrným napětím z akumulátoru. Výhodou autonomních fotovoltaických systémů je především jejich nezávislost na přítomnosti elektrické rozvodné sítě. Jejich využití nachází uplatnění především v místech bez veřejné rozvodné sítě, kde by nebylo využití různých elektrických spotřebičů za normálních okolností možné. Mezi nevýhody patří především závislost dostupnosti elektrické energie na pravidelném a dostatečném dobíjení akumulátoru, který navíc vyžaduje odpovídající údržbu. Dále je třeba udržovat dostatečnou čistotu plochy solárního generátoru a používat vodičů silných průřezů, aby nedocházelo ke zbytečným elektrickým ztrátám na vedení fotovoltaického systému. V současné době je nabídka využití solárních fotovoltaických systémů v různých aplikacích velmi široká. Při uvedení příkladů zařízení, která jsou nezávislá na veřejné rozvodné síti, můžeme začít již od jednoduchých solárních hraček, dále pokračovat kapesními kalkulačkami, solárními hodinkami, solárním osvětlením zahrad a komunikací a přes větší aplikace, jako jsou autonomní telekomunikační zařízení, elektromobily, lodě, rekreační a horské chaty, obytné budovy, se dostáváme až k využití solárních FV systémů v kosmických technologií. Několik aplikací si můžeme prohlédnout na přiložených obrázcích. Kalkulačka se solární baterií Solární osvětlení

12 Solární automobil Solární loď Nepochybně autonomní solární systém

13 Moduly fotovoltaických článků N A U Č Í M E V Á S, J A K B Ý T E F E K T I V N Ě J Š Í Chceme-li více energie, nezbývá nic jiného než spojovat články do solárních modulů. Otázkou ještě zůstává, kam je umístit. V podstatě existuje mnoho možností, jak lze moduly k domu umístit a představu si jistě uděláme z následujícího obrázku. Některé možnosti umístění fotovoltaických panelů na budovách Regulátor Regulátor dobíjení se zapojuje mezi FV panely a akumulátory a slouží k ochraně akumulátorů proti přebíjení nebo jejich hlubokému vybití. Regulátor měří stupeň nabití akumulátorů a v případě potřeby panely odpojuje, při poklesu napětí na akumulátorech naopak panely znovu připojí k dobíjení. Regulátor je nutné zvolit podle pracovního napětí v systému, proudového výkonu FV panelů, podle typu akumulátorů a nároků na teplotní pracovní podmínky a nakonec podle celkového příkonu elektrospotřebičů. Regulátory

14 Akumulátor Existuje několik možností, jak můžeme skladovat získanou energii. Těmito možnostmi jsou: 1. Mechanické ukládání energie do stlačených plynů nebo setrvačníků poháněných elektromotory. Toto řešení je relativně komplikované a používá se jen ve specifických případech. 2. Přečerpávání vody do vyšších poloh v době energetického přebytku a následného použití pro roztáčení turbín v době energetického nedostatku. Tato metoda však vyžaduje navíc čerpadlo, turbínu a vhodné úložiště vody. 3. Rozklad vody elektrickým proudem. Je označován za pohon budoucnosti. Elektrolýzou vody se dá získat vodík, který lze v době nedostatku energie spalovat. Největším problémem je doposud špatná skladovatelnost vodíku a malá dostupnost vodíkových motorů s větší účinností. Perspektivní je využití v kombinaci s palivovými články. 4. Použití elektrochemických akumulátorů. Je to dnes nejběžnější řešení pro autonomní systémy. Jako ostatní má i toto řešení svá úskalí, zejména jde o životnost akumulátorových baterií a omezený počet nabíjecích cyklů. Jsou proto vyvinuty speciální typy akumulátorů pro použití ve fotovoltaických systémech. Fotovoltaické systémy připojené na elektrickou síť Druhou významnou skupinou fotovoltaických zařízení jsou systémy připojené na elektrickou síť. Možnosti jsou dvě buď je část vyrobené energie spotřebovávána přímo v místě (například pro dům) a přebytek je dodáván do sítě (případně je ze sítě krytý nedostatek), anebo jsou tyto systémy určeny výhradně k dodávání elektrické energie do sítě. Pak hovoříme o fotovoltaických elektrárnách. Blokové schéma zapojení je na následujícím obrázku. I bez dlouhého vysvětlování je z něj patrný princip fungování. Schéma fotovoltaického systému připojeného na elektrickou síť

15 Moduly fotovoltaických článků Samotný článek dává jen velmi málo energie. Chceme-li jí více, nezbývá nic jiného než spojovat články do solárních modulů. Nosné konstrukce Moduly fotovoltaických článků Fotovoltaické moduly se montují na nosné konstrukce, které zajišťují jejich polohu. Tyto konstrukce musí odolávat různým klimatickým vlivům a mohou být vystaveny značné zátěži (například větru o rychlosti až 120 km.hod -1 ), proto se zhotovují z materiálů odolných korozi s dostatečnou pevností, přiměřenou hmotností a zpracovatelností. Zvláště výhodné jsou proto slitiny hliníku nebo oceli s příslušnou povrchovou úpravou. Konstrukce lze rozdělit na dva základní druhy. Statické konstrukce jsou velice časté u velkoplošných instalací. Tyto konstrukce neumožňují sledování dráhy Slunce, jejich úhel naklonění je nastaven vzhledem k maximální výtěžnosti systému a vzhledem k možnostem pokrývané plochy. Systémy s kolmým umístěním (např. na fasádách domů) jsou v našich podmínkách výhodné pro zimní provoz, systémy s náklonem (např. střešní instalace) pro letní. Pro celoroční provoz se doporučuje úhel sklonu od horizontály odpovídající zeměpisné šířce. Některé statické konstrukce umožňují úhel naklonění během ročních období změnit a dosahují tak větší účinnosti systému. Pohyblivé konstrukce jsou časté u systémů s koncentrátory a mají velkou přednost - možnost sledování dráhy Slunce. Je u nich použit jeden či více akčních členů, které natáčejí moduly či koncentrátory. Sledování dráhy Slunce se pak děje buď jednoosým (vertikálním), nebo dvouosým (vertikálně-horizontálním) natáčením modulů. Ke správné funkci jsou nutná čidla optimální polohy a řídící mechanizmus akčních členů (většinou elektromotorů). Náročné

16 bývá mechanické zajištění pohyblivých os či kloubů. Tyto konstrukce jsou proto mnohem nákladnější než statické a jejich použití je tím omezeno. Velikou předností a smyslem těchto pohyblivých konstrukcí je, že jimi lze získat až o 30% energie více než s pevnými konstrukcemi. Systém se sledovačem otáčení kolem jedné osy Systém se sledovačem dvouosé natáčení fotovoltaického pole Při navrhování rozmístění konstrukcí se musí dbát i na další důležité faktory. Z věcných faktorů nás jistě napadnou dostatečné rozestupy mezi panely. Pokud by panely byly moc blízko, docházelo by k jejich vzájemnému stínění a tím pádem k nežádoucímu poklesu výkonu.

17 Rozestup mezi konstrukcemi Dále je nutné situovat fotovoltaické systémy tak, aby nedocházelo k jejich stínění okolními budovami, komíny, stromy atd. A v neposlední řadě je nutno dbát na ochranu krajinného rázu, což má přímý vliv na maximální výšku konstrukce. Střídače (inventory) Střídače jsou elektronické přístroje převádějící stejnosměrné napětí na střídavé pomocí řízených polovodivých prvků. Toto střídavé napětí může být následně transformováno na požadovanou výstupní hodnotu pomocí transformátorů. Střídač

18 Podle konstrukčního provedení existuje celá řada různých typů střídačů. Střídače se také rozlišují podle systému, do kterého se zapojují. Z tohoto hlediska se jedná o tyto dva druhy střídačů: Izolované střídače pracují v autonomní síti oddělené od veřejné rozvodné sítě. Tyto střídače mají omezené možnosti nastavení výstupních veličin, jako je frekvence či velikost napětí a před vstupem mají zapojený akumulátor energie. Průběh výstupního střídavého napětí se často může značně lišit od sinusového průběhu. V izolované síti by měl být jen jeden takový střídač, aby nedocházelo k poškození přístrojů v důsledku rozdílných průběhů proudu a napětí. Střídače pro paralelní provoz se sítí pracují v systémech napojených na distribuční rozvodnou síť nebo v domácích (oddělených) sítích s více střídači. Jejich výstupní napětí odpovídá napětí sítě a je synchronní se síťovým kmitočtem. Vyrábí se v provedení jednofázovém i třífázovém. Základní schéma jednofázového střídače Základní schéma trojfázového střídače

19 Z bezpečnostních důvodů musí tyto střídače neustále sledovat napětí v síti a při jeho výpadku musí ihned ukončit napájení sítě. V systémech přímo napojených na distribuční síť se zpravidla nepoužívají další akumulátory energie a veškerý solární proud se mění přímo na střídavý. Pro volbu vhodného střídače je rozhodující především jmenovitý výkon připojených fotovoltaických modulů a velikost výstupního napětí těchto modulů. Každý střídač je charakterizován svými základními vlastnostmi: Výkon střídače udává maximální přenášený výkon, tj. výkon, který je schopen transformovat ze vstupní stejnosměrné strany na výstupní bez jeho výrazného omezení. Izolované střídače mají maximální výkon v rozsahu 100 W až 2 kw, střídače spojené s distribuční sítí mají maximální výkon od 100 W do 5 kw. Vstupní napětí je u střídačů v izolovaných sítích dáno velikostí napětí použitého akumulátoru, jedná se zejména o hodnoty 12 V, 24 V a 48 V. U střídačů spojených se sítí jde o napětí až několik set voltů, aby se snížily ztráty způsobené sériovým odporem vedení. Výstupní napětí je u izolovaných střídačů dáno požadovaným napětím spotřebičů a u střídačů spojených se sítí je definováno síťovým napětím. Účinnost střídačů (tj. poměr výstupního výkonu ku vstupnímu) se dnes pohybuje okolo % a závisí na tom, ve které části pracovního rozsahu měnič pracuje. Závislost účinnosti na výstupním výkonu dobře znázorňuje následující graf. Dobrá účinnost i při malém vytížení má velký význam, neboť solární systémy vlivem proměnlivosti výkonu dopadajícího záření většinu provozní doby pracují v oblasti malého či středního vytížení. Proto se u střídačů v Evropě zjišťuje takzvaná evropská účinnost, která se z účinností při 5 %, 10 %, 20 %, 30 %, 50 % a 100 % jmenovitého výkonu vypočítává jako vážený průměr odpovídající poměrům slunečního ozáření ve střední Evropě. Tato účinnost pak udává střední účinnost v ročním průměru, kterou střídač dosahuje ve středoevropských fotovoltaických instalacích.

20 Koncepce střídačů Modulový střídač je střídač malého výkonu (do 300 W), který se instaluje přímo na solární modul systému. Všechny moduly tedy mají své střídače, jejichž výstupy jsou paralelně spojeny a jsou připojeny k síti. Výhodou je snížení nákladů na stejnosměrné propojení, které má minimální délku. Tento systém je možné snadno rozšiřovat o další moduly a lze tak dosáhnout značných výkonů. Kromě toho, pokud je některý z modulů částečně zastíněn, nedochází k výraznému zvýšení ztrát celého fotovoltaického pole. Centrální střídač převádí celý výkon všech modulů (do 5 kw), které se sériově a paralelně propojí. Výhodou tohoto systému je vyšší pracovní napětí, které je příznivé pro zmenšení ztrát ve vedení a lepší účinnost střídače. Toto řešení však nelze rozšiřovat o další připojené moduly, aniž by se zvětšil nominální výkon střídače, což prakticky znamená jeho výměnu za výkonnější typ. Případné zastínění některého z modulů má za následek výrazné zvýšení ztrát (zastíněný modul nevyrábí energii a stává se spotřebičem), a tedy snížení účinnosti systému. Řetězcový střídač se užívá u kombinací předchozích zapojení, kdy několik modulů je zapojeno sériově a výkon tohoto řetězce (do 2 kw) zpracovává jeden měnič. Těchto řetězců může být v systému několik a lze jej tak rozšiřovat snadněji než v případě jednoho centrálního střídače. Často se používá zapojení, kdy tři různé řetězce dodávají výkon do tří fází síťového rozvodu. Další možnost dělení střídačů je podle jejich umístění. Zde rozlišujeme venkovní střídače a vnitřní střídače. Venkovní střídače jsou umístěny přímo na nosné konstrukci. Z toho vyplývá, že musejí být chráněny před povětrnostními vlivy, jako jsou přímé slunce, déšť atd. Venkovní střídač Vnitřní střídače bývají umístěny ve vhodné místnosti. Vhodností místnosti se rozumí to, že musí být zajištěna správná teplota a dostatečná ventilace.

21 Vnitřní střídače Elektrické vodiče Kabely pro stejnosměrný elektrický proud mají jednu či více žil skládajících se z vodičů (obvykle měděných) obklopených umělohmotnou nebo pryžovou izolací. Tyto žíly jsou pak společně obaleny pláštěm, který zamezuje jejich poškození vlivem mechanického namáhání a koroze. Je nezbytné používat kabely s dostatečným průřezem vodiče, neboť sériový odpor vedení má negativní vliv na dodávaný výkon. Tyto vodiče jsou buď drátového, nebo lankového typu, drátové vodiče se používají u pevných instalací, lankové vodiče se používají v místech vhodných pro jejich vysokou ohebnost (např. propojení FV modulů). Izolace vodičů má veliký bezpečnostní význam, nejen že zabraňuje osobám a předmětům v kontaktu s vodičem pod napětím, ale zamezuje i zkratům ve vedení, které mohou způsobit vznik elektrického oblouku a následně i požár. Izolace, popřípadě ochranný plášť kabelů pro vnější část instalace, musí být odolná vůči klimatickým vlivům, zvláště pak proti UV záření. Připojování kabelů se provádí buď pomocí zásuvných konektorů nalisovaných na konce vodivých lanek pomocí speciálních kleští, nebo pomocí šroubových ok, která jsou také nalisována. Pájení těchto konektorů či ok je nepřípustné, neboť pájka by se mohla roztavit a způsobit špatný kontakt. Mechanické upevnění kabelů je nejjednodušší pomocí spon a příchytek, nákladnější, ale mechanicky odolnější řešení je umístění do instalačních trubek a kabelových kanálů. Účinnost fotovoltaických článků Velmi důležitým ukazatelem při využití fotovoltaických článků je jejich účinnost. Dají se vyhledat zajímavé informace o vývoji jejich účinnosti. Hranice 40 % byla pokořena za použití třívrstvých článků, kde každá vrstva je citlivá na jiné spektrum světelného záření. Výsledek je skvělý, ovšem je třeba podotknout, že se zatím

22 jedná o laboratorní podmínky. Předpokladem pro masové nasazení fotovoltaiky je kromě účinnosti i dlouhodobá životnost a cena. A právě cena křemíkových článků a zatím omezená výrobní kapacita je i důvodem k většímu rozšíření tenkovrstvých článků. Kromě toho se laboratoře na celém světě snaží najít alternativní materiály používající jiné typy fotosenzitivních vrstev. Velmi názornou představu o využití maximální účinnosti v závislosti na orientaci panelu nám poskytne následující obrázek. Sluneční elektrárny s koncentrací přímého záření zrcadly Připomeňme si v principu, jak probíhá výroba elektrické energie v elektrárnách. Pára pohání turbínu s generátorem a elektrická energie vzniká díky elektromagnetické indukci. Tento jev je nám znám již ze základní školy. A čím se liší jednotlivé elektrárny? Například tepelná, jaderná a tato naše sluneční? Pouze v tom, z čeho bereme teplo na přeměnu vody v potřebnou páru - je-li to spalováním uhlí, nebo získáváme energii uvolněnou při jaderném štěpení v reaktoru a nebo zda využijeme energii dopadajícího slunečního záření. Jak tato elektrárna funguje? Místo kotle je instalován solární okruh s počítačově řízenými parabolickými zrcadly odrážejícími sluneční paprsky na absorpční trubice. Těmi protéká teplonosné médium (speciální syntetický olej). Za optimálních podmínek může teplota oleje dosáhnout až 400 C. Olej je čerpán do parogenerátoru, kde předává tepelnou energii vodě cirkulující v sekundárním okruhu elektrárny. Vzniklá pára pohání turbínu s generátorem a následně kondenzuje v kondenzátoru, který je chlazen samostatným vodním okruhem s chladicími věžemi. Je jasné, že elektrárna potřebuje značné množství energie na přeměnu vody na páru. Jak získat takové množství energie ze Slunce? Můžeme se setkat s několika technologiemi. Jednou z nich je tzv. solární věž. Elektrárny tohoto typu jsou složené z velkého množství zrcadel (heliostatů), která koncentrují sluneční světlo do jednoho místa, zpravidla na vrchol vysoké věže. Směr natočení a sklon zrcadel je počítačově řízen a sleduje denní pohyb Slunce po obloze. Na vrcholu věže se ohřívá vhodné pracovní médium (olej, mletá sůl) na teplotu 500 oc až oc (sluneční energie se tak přeměňuje na teplo). Ohřáté médium se pak

23 odvádí do energetické jednotky, kde se ohřívá voda a vznikající pára pohání parogenerátor. Ochlazené pracovní médium se následně odvádí zpět do solární věže k dalšímu ohřevu. Ohřáté pracovní médium se ze solární věže může rovněž odvádět do speciálních izolačních tanků, kde se uchovává pro pozdější použití během noci či při oblačnosti. Další možností je použití tzv. solárních žlabů. Jde o vyleštěné žlaby parabolického tvaru, v jejichž ohnisku jsou vedeny trubice, v nichž proudí pracovní látka (voda, olej). Jak známo z optiky, paprsky dopadající na tento typ zrcadla se odrážejí do ohniska, kde právě probíhají trubice, a tudíž se v nich koncentruje dopadající energie záření, tedy pracovní látka se zahřívá. Naprostá většina solárních elektráren pracuje právě na tomto principu. Třetí variantou jsou tzv. solární talíře. Používají se většinou parabolická zrcadla. Dopadající sluneční záření se láme do ohniska, kde se koncentruje energie a ohřívá pracovní médium. Názorná ukázka chodu solární elektrárny je v následující animaci. Projdeme-li si text z tohoto studijního článku, jistě si pomocí animace uděláme o chodu elektrárny dobrou představu. Sluneční elektrárny s akumulací energie do slané vody Solární jezero pohlcuje (akumuluje) sluneční záření ve hmotě své slané vody, a proto jej lze považovat za jistý druh horizontálního plošného kolektoru. Takové kolektory využívají přímé i difúzní záření. Většina solárních jezer je tvořena vodou, jejíž koncentrace soli je proměnná. Hloubka jezera dosahuje obyčejně několika metrů. Koncentrace soli ve vodě se zvyšuje s rostoucí hloubkou. Existence tohoto gradientu (= spádu) hustoty soli potlačuje přirozené vnitřní proudění vody, které se vyskytuje u běžných jezer s konstantní hustotou vody ve všech jejich vrstvách. To způsobuje, že voda o vyšší teplotě zůstává u dna jezera, zatímco teplota vody na jeho povrchu zůstává nízká. Teplotní rozdíl mezi hladinou a dnem jezera může dosáhnout až 90 C, což je dostatečné pro chod nízkoteplotního tepelného čerpadla a generátoru. Princip solárního jezera

24 Solární jezero je nejen zdrojem tepla, ale plní i funkci zásobníku tepla, které může být čerpáno kdykoliv ve dne i v noci. Izolační schopnost vodní vrstvy hloubky 1 m je srovnatelná s hodnotou izolační pěny tloušťky 6 cm. Solární jezera dokáží účinně udržovat akumulované teplo po dlouhou dobu. V solárním jezeře lze rozlišit tři hlavní vrstvy 1. Vodivá homogenní zóna na povrchu jezera, která absorbuje sluneční záření, ale nezadržuje teplo. 2. Nevodivá gradientní zóna, která částečně propouští i absorbuje sluneční záření, přičemž se chová jako tepelná izolace. 3. Vodivá zóna na dně jezera, která roste v průběhu střídání dnů a nocí dle množství absorbované sluneční energie. Vrchní vrstva převádí teplo shora prouděním, s rostoucí hloubkou se však přenos tepla zpomaluje. Z tohoto důvodu je třeba tloušťku této vrstvy minimalizovat a snížit ztráty. Teplotní gradient druhé vrstvy je dán částečně absorpčním profilem slunečního záření v závislosti na hloubce a částečně na izolačním efektu. Pomocí jednoduchých analýz lze určit optimální hloubku, ze které se odčerpává teplo přeměnou ze slunečního záření. Avšak teprve po 2 letech od zahájení provozu lze dosáhnout odběru tepla ve výši 90 % stabilního nominálního výstupního výkonu. Parametry jezera mohou být za určitých podmínek nestabilní. Dynamické nestabilitě je třeba předcházet, aby koncentrace soli a teplotní gradient všude s hloubkou rostl. Při splnění těchto podmínek k nestabilitám dochází jen zřídka. V letech 1960 až 1980 byla vybudována řada solárních jezer, která pro tepelnou přeměnu využívala nízkoteplotního organického Rankinova cyklu. Největší z nich je právě elektrárna v izraelské Beit Ha Arava a dosahuje elektrického výkonu 5 MW. Šroubová expanzní turbína, která byla pro tento projekt vyvinuta, prokazovala velkou spolehlivost. Celoroční přeměna sluneční energie na elektrickou byla na tomto jezeře 0,88. Menší solární jezera byla vybudována v El Paso v Texasu a v Alice Springs v Austrálii. Jednotka v El Paso se stále komerčně využívá. Tato technologie je však pro výrobu elektrické energie ve velkém měřítku stále nákladná. Provoz vyžaduje obrovskou spotřebu vody, která je nutná ke kompenzaci vypařování. Tento problém by byl odstraněn využitím technologie pro odsolení vody z oceánu. V mnoha lokalitách, kde se nachází solární jezera, se musí řešit řada problémů, které snižují jejich účinnost. Jedná se především o udržování koncentrace soli, odpad, dopady na životní prostředí a zabezpečení potřebné hustoty vody. Dochází-li z důvodu odstraňování nečistot nebo mikroorganizmů k pohybům vody, snižuje se tím i účinnost. Teplotní gradient jezera může být narušen také větrem. Mezi nejvýznamnější nákladové položky této technologie patří zejména náklady na vybudování jezera a jeho údržbu. V regionech s levnou pracovní silou se pak jedná o náklady na vlastní technologii. Náklady na výrobu tepla se ukazují jako relativně nízké, ale náklady na

25 výrobu elektrické energie jsou naopak relativně vysoké. Závěrem lze říci, že tato technologie sice má své přirozené výhody, ale solární jezera dosud nepředstavují perspektivní zdroj elektrické energie vyráběné ve velkém měřítku. Solární elektrárna se vzduchovými turbinami V roce 1982 byla v Manzanares, asi 150 km jižně od Madridu, vybudována zvláštní sluneční elektrárna. Projekt i jeho financování zajistila německá vláda. Na ploše m 2 vznikl nízký zasklený sběrač energie založený na skleníkovém jevu. Uprostřed sběrače stál 195 metrů vysoký komín o průměru 10 m. Sluncem zahřátý vzduch stoupal komínem vzhůru a cestou roztáčel vrtule větrných turbín v patě komínu. Aby elektrárna pracovala i v noci, částí slunečního záření se během dne ohřívaly nádrže se slanou vodou. V noci chladnoucí nádrže udržovaly v komíně tah vzduchu. Výkon této pokusné elektrárny byl pouhých 50 kw. Projekt byl ukončen v r. 1989, kdy byl komín poškozen při bouři. V současné době se staví v Austrálii komínová elektrárna, která má po dokončení zásobovat elektřinou domácností. Ideálním místem pro funkci plánovaného zařízení je oblast s vysokým vertikálním teplotním spádem. Pro světovou premiéru solární věže (Solar Power Tower) byla právě z tohoto důvodu vybrána horká pouštní oblast v Novém Jižním Walesu. Má opravdu úctyhodné parametry výška komínu 1000 metrů průměr komínu 150 metrů průměr sběrače - kolektoru 5000 metrů výkon elektrárny 200 MW Princip solární komínové elektrárny

26 Celkový pohled na elektrárnu Projekt obří elektrárny v Austrálii

Fotovoltaické systémy

Fotovoltaické systémy Fotovoltaické systémy Prof. Ing. Vitězslav Benda, CSc ČVUT Praha, Fakulta elektrotechnická katedra elektrotechnologie 1000 W/m 2 Na zemský povrch dopadá část záření pod úhlem ϕ 1 6 MWh/m 2 W ( ϕ) = W0

Více

Otázky pro samotestování. Téma1 Sluneční záření

Otázky pro samotestování. Téma1 Sluneční záření Otázky pro samotestování Téma1 Sluneční záření 1) Jaká je vzdálenost Země od Slunce? a. 1 AU b. 6378 km c. 1,496 x 10 11 m (±1,7%) 2) Jaké množství záření dopadá přibližně na povrch atmosféry? a. 1,60210-19

Více

Energetika v ČR XVIII. Solární energie

Energetika v ČR XVIII. Solární energie Energetika v ČR XVIII Solární energie Slunce snímek v oblasti rtg záření http://commons.wikimedia.org/wiki/file:sun_in_x-ray.png Projevy sluneční energie: - energie fosilních paliv (která vznikla z rostlinné

Více

4. FOTOVOLTAICKÉ SOLÁRNÍ SYSTÉMY

4. FOTOVOLTAICKÉ SOLÁRNÍ SYSTÉMY 4. FOTOVOLTAICKÉ SOLÁRNÍ SYSTÉMY Vzhledem ke stanoveným cílům tohoto učebního materiálu charakterizujícího fotovoltaické systémy (dále jen FV systémy) je text rozdělen do dvou základních koncepčních celků.

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 (FV) Přímé využití

Více

Otázky pro samotestování. Téma1 Sluneční záření

Otázky pro samotestování. Téma1 Sluneční záření Otázky pro samotestování Téma1 Sluneční záření 1) Jaká je vzdálenost Země od Slunce? a. 1 AU b. 6378 km c. 1,496 x 10 11 m (±1,7%) 2) Jaké množství záření dopadá přibližně na povrch atmosféry? a. 1,60210-19

Více

Budovy a energie Obnovitelné zdroje energie

Budovy a energie Obnovitelné zdroje energie ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Budovy a energie Obnovitelné zdroje energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Verze 2.17 Princip: Křemíkový krystalický

Více

Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů Katedra elektrotechnologie K13113

Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů Katedra elektrotechnologie K13113 Sluneční energie, fotovoltaický jev Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů Katedra elektrotechnologie K13113 1 Osnova přednášky Slunce jako zdroj energie Vlastnosti slunečního

Více

Návrh FV systémů. Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů

Návrh FV systémů. Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů Návrh FV systémů Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů 1 Osnova dnešní přednášky Základní typy FV systémů Komponenty FV elektráren Postup návrhu, PV GIS Příklady instalací

Více

Projekt osvětlení Téryho chaty elektřinou ze slunce

Projekt osvětlení Téryho chaty elektřinou ze slunce Projekt osvětlení Téryho chaty elektřinou ze slunce Fotovoltaický systém pro Téryho chatu Energetická část projektu pro osvětlení Téryho chaty v ostrovním provozu tzn. bez připojení k rozvodné síti ( Technické

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Fotovoltaické solární

Více

Fotovoltaické systémy pro výrobu elektrické energie

Fotovoltaické systémy pro výrobu elektrické energie Fotovoltaické systémy pro výrobu elektrické energie PV (článek, modul, pole) je zdroj stejnosměrného napětí Fotovoltaické pole při dopadu slunečního záření dodává stejnosměrný elektrický proud, úměrný

Více

Technologie solárních panelů. M. Simandl (i4wifi a.s.)

Technologie solárních panelů. M. Simandl (i4wifi a.s.) Technologie solárních panelů M. Simandl (i4wifi a.s.) Co je to solární panel? Sběrač energie ze slunce Termální ohřívá se tekutina (Přímý) zisk tepla Fotovoltaický (PV) přímá přeměna na el. energii Přímé

Více

Historie. Fotovoltaické elektrárny

Historie. Fotovoltaické elektrárny Fotovoltaické elektrárny = aktivní využívání slunečního záření pro přímou výrobu elektrické energie sluneční záření se zachycuje ve formě fotonů a mění se přímo v elektřinu Klady nespotřebovávají při provozu

Více

Solární systémy. Termomechanický a termoelektrický princip

Solární systémy. Termomechanický a termoelektrický princip Solární systémy Termomechanický a termoelektrický princip Absorbce světla a generace tepla Absorpce je způsobena interakcí světla s částicemi hmoty (elektrony a jádry) Je-li energie částice před interakcí

Více

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS. Obnovitelné zdroje energií v domácnostech

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS. Obnovitelné zdroje energií v domácnostech EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS Obnovitelné zdroje energií v domácnostech The European Tradesman - Renewable Energy Sources - Germany 2 Problém: Celosvětová

Více

Návrh akumulačního systému

Návrh akumulačního systému Návrh akumulačního systému Charakter výroby hybridního zdroje elektrické energie s využitím větrné a fotovoltaické elektrárny vyžaduje pro zajištění ostrovního provozu doplnění celého napájecího systému

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky A) Elektrický obvod je vodivé spojení elektrických prvků (součástek) plnící zadanou funkci např. generování elektrického signálu o určitých vlastnostech, zesílení el. signálu, přeměna el. energie na jiný

Více

Fotovoltaické systémy připojené k elektrické síti

Fotovoltaické systémy připojené k elektrické síti Fotovoltaické systémy připojené k elektrické síti Autonomní systémy problém s akumulací energie Systémy připojené k elektrické síti Elektrická siť nahrazuje akumulaci energie STŘÍDAČ Solar City - Amersfoort

Více

FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY úvod do problematiky

FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY úvod do problematiky FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY úvod do problematiky TOMÁŠ KOSTKA, ÚNOR 2015 1 Základní zkratky FV = fotovoltaika PV = photovoltaic FVE = fotovoltaická elektrárna FVS = fotovoltaický systém Wp (wattpeak) watt špičkového

Více

Provozní podmínky fotovoltaických systémů

Provozní podmínky fotovoltaických systémů Provozní podmínky fotovoltaických systémů Pro provoz fotovoltaických systémů jsou důležité Orientace fotovoltaického pole vůči Slunci Lokální stínění Teplota PV pole P Pevná konstrukce (orientace, sklon)

Více

Termodynamické panely = úspora energie

Termodynamické panely = úspora energie Termodynamické panely = úspora energie EnergyPanel se zabývá vývojem a výrobou termodynamických a solárních systémů. Tvoří součást skupiny podniků Macral s podnikatelskou působností více než 20-ti let.

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Energie větru 2 1 Energie větru Slunce

Více

Solární panely a jak na ně

Solární panely a jak na ně Solární panely a jak na ně POPIS Solární panel je tvořen z jednotlivých článků, které mění energii světla na energii elektrickou. Jednotlivé články se pak pro dosažení požadovaných parametrů mezi sebou

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 503 Digitální učební materiál Autor: Mgr. Pavel Kleibl Datum: 21. 3. 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Energie Téma:

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Energie větru 2 1 Energie

Více

Technické informace Teplotní derating pro střídače Sunny Boy a Sunny Tripower

Technické informace Teplotní derating pro střídače Sunny Boy a Sunny Tripower Technické informace Teplotní derating pro střídače Sunny Boy a Sunny Tripower Ja cjapři teplotním deratingu (snižování výkonu v důsledku teploty) střídač snižuje svůj výkon, aby komponenty chránil před

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 VĚTRNÁ ENERGIE Ing. JAROSLAV TISOT

Více

Solární tepelné soustavy. Ing. Stanislav Bock 3.května 2011

Solární tepelné soustavy. Ing. Stanislav Bock 3.května 2011 Solární tepelné soustavy Ing. Stanislav Bock 3.května 2011 Princip sluneční kolektory solární akumulační zásobník kotel pro dohřev čerpadlo Možnosti využití nízkoteplotní aplikace do 90 C ohřev bazénové

Více

Základní typy článků:

Základní typy článků: Základní typy článků: Články z krystalického Si c on ta c t a ntire fle c tio n c o a tin g Tenkovrstvé články N -ty p e P -ty p e Materiály a technologie pro fotovoltaické články Nové materiály Gratzel,

Více

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Využití energie slunce Na zemský povrch dopadá průměrně 0,2 kw/m 2 V ČR dopadne na 1 m 2 přibližně 1000 kwh energie ročně Je několik možností, jak přeměnit energii slunečního

Více

Fotovoltaický článek. Struktura na které se při ozáření generuje napětí. K popisu funkce se používá náhradní schéma

Fotovoltaický článek. Struktura na které se při ozáření generuje napětí. K popisu funkce se používá náhradní schéma Fotovoltaický článek Struktura na které se při ozáření generuje napětí K popisu funkce se používá náhradní schéma V-A charakteristika fotovoltaických článků R s I Paralelní odpor R p Sériový odpor R S

Více

Ušetřete za elektřinu

Ušetřete za elektřinu Ušetřete za elektřinu Poři te si solární balíček od APINU Všeobecný úvod S nabídkou fotovoltaických balíčků SPPEZY, se zaměřil APIN a Schneider Electric na vývoj v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Více

Obsah: Solární energie 2 Využití solární energie 3 Solární věže 4 Dish stirling 5 Solární komín 6

Obsah: Solární energie 2 Využití solární energie 3 Solární věže 4 Dish stirling 5 Solární komín 6 Obsah: Solární energie 2 Využití solární energie 3 Solární věže 4 Dish stirling 5 Solární komín 6 Newsletter of the Regional Energy Agency of Moravian-Silesian Region, February 2011 Solární energie Sluneční

Více

Elektřina ze slunce. Jiří TOUŠEK

Elektřina ze slunce. Jiří TOUŠEK Elektřina ze slunce Jiří TOUŠEK Abstrakt: Elektřina ze slunečního záření vzniká ve slunečních článcích, které využívají pro svou funkci fotovoltaický jev. Sluneční články se nejčastěji vyrábějí z křemíku

Více

Nezkreslená věda Skladování energie. Kontrolní otázky. Doplňovačka

Nezkreslená věda Skladování energie. Kontrolní otázky. Doplňovačka Nezkreslená věda Skladování energie Po zhlédnutí tohoto zajímavého dílu NEZKRESLENÉ VĚDY pojďte vyřešit další otázky a úkoly. Kontrolní otázky 1. Jaké znáte druhy elektráren? 2. Který druh elektráren nepoužívá

Více

Vozítko na solární pohon. Hung Pham Huy, Le Dinh Tuan, Jan Novák 7.A Gymnázium Cheb Nerudova 7

Vozítko na solární pohon. Hung Pham Huy, Le Dinh Tuan, Jan Novák 7.A Gymnázium Cheb Nerudova 7 Vozítko na solární pohon Hung Pham Huy, Le Dinh Tuan, Jan Novák 7.A Gymnázium Cheb Nerudova 7 Krátký souhrn projektu: Náš tým věří, že perspektiva lidstva leží v obnovitelných zdrojích. Proto jsme se rozhodli

Více

Lehký topný olej. 0 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva. 1,17 t CO 2 /MWh elektřiny

Lehký topný olej. 0 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva. 1,17 t CO 2 /MWh elektřiny Druh paliva Hnědé uhlí Černé uhlí Těžký topný olej Lehký topný olej Zemní plyn Biomasa Elektřina Emisní faktor 0,36 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva 0,33 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva 0,27 t CO 2 /MWh výhřevnosti

Více

1/64 Fotovoltaika - základy

1/64 Fotovoltaika - základy 1/64 Fotovoltaika - základy princip FV články FV panely účinnost vliv provozu na produkci Principy struktura křemíku 2/64 křemík krystalická mřížka: každý atom Si má čtyři vazební (valenční) elektrony,

Více

Fotovoltaika - základy

Fotovoltaika - základy 1/64 Fotovoltaika - základy princip FV články FV panely účinnost vliv provozu na produkci Principy struktura křemíku 2/64 křemík krystalická mřížka: každý atom Si má čtyři vazební (valenční) elektrony,

Více

1/60 Fotovoltaika systémy

1/60 Fotovoltaika systémy 1/60 Fotovoltaika systémy rozdělení grid on (do sítě) grid off (autonomní) prvky FV systémů akumulace Rozdělení FV systémů 2/60 grid on systémy FV systém je napojen na nadřazenou elektrickou síť dodává

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ENERGIE

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ENERGIE PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ENERGIE 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - energie V této kapitole se dozvíte: Čím se zabývá energetika. Jaké jsou trvalé a vyčerpatelné zdroje

Více

Energetické zdroje budoucnosti

Energetické zdroje budoucnosti Energetické zdroje budoucnosti Energie a společnost Jakýkoliv živý organismus potřebuje dodávku energie (potrava) Lidská společnost dále potřebuje značné množství energie k zabezpečení svých aktivit Doprava

Více

ENERGIE SLUNCE - VÝROBA ELEKTŘINY

ENERGIE SLUNCE - VÝROBA ELEKTŘINY ENERGIE SLUNCE - VÝROBA ELEKTŘINY Téměř veškerá energie, kterou na Zemi máme, pochází ze Slunce. Na území ČR dopadne za rok asi milionkrát více energie, než je roční spotřeba elektřiny. Sluneční záření

Více

6. STUDIUM SOLÁRNÍHO ČLÁNKU

6. STUDIUM SOLÁRNÍHO ČLÁNKU 6. STUDIUM SOLÁRNÍHO ČLÁNKU Měřicí potřeby 1) solární baterie 2) termoelektrická baterie 3) univerzální měřicí zesilovač 4) reostat 330 Ω, 1A 5) žárovka 220 V / 120 W s reflektorem 6) digitální multimetr

Více

FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY S VÝCHODO-ZÁPADNÍ ORIENTACÍ A POUZE JEDNÍM MPP TRACKEREM

FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY S VÝCHODO-ZÁPADNÍ ORIENTACÍ A POUZE JEDNÍM MPP TRACKEREM FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY S VÝCHODO-ZÁPADNÍ ORIENTACÍ A POUZE JEDNÍM MPP TRACKEREM V minulosti panovala určitá neochota instalovat fotovoltaické (FV) systémy orientované východo-západním směrem. Postupem času

Více

Alternativní zdroje energie

Alternativní zdroje energie Autor: Ivo Vymětal Pracovní list 1 Přeměny energie 1. Podle vzoru doplň zdroje a druhy energie, které se uplatní v popsaných dějích. Využij seznamu: Žárovka napájená z tepelné elektrárny. Slunce Rostliny

Více

Rozvod elektrické energie v průmyslových a administrativních budovách. Sítě se zálohovaným a nepřetržitým napájením. A 5 M 14 RPI Min.

Rozvod elektrické energie v průmyslových a administrativních budovách. Sítě se zálohovaným a nepřetržitým napájením. A 5 M 14 RPI Min. Rozvod elektrické energie v průmyslových a administrativních budovách Sítě se zálohovaným a nepřetržitým napájením Topologie a uspořádání rozvodu elektrické energie v průmyslových objektech a administrativních

Více

Měření a automatizace

Měření a automatizace Měření a automatizace Číslicové měřící přístroje - princip činnosti - metody převodu napětí na číslo - chyby číslicových měřících přístrojů Základní pojmy v automatizaci - řízení, ovládání, regulace -

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Diody, usměrňovače, stabilizátory, střídače 1 VÝROBA POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ Polovodič - prvek IV. skupiny, nejčastěji Si, - vysoká čistota (10-10 ), - bezchybná struktura

Více

FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA

FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA Tomáš Kostka Základní zkratky a pojmy Základní zkratky FV = fotovoltaika FVE = fotovoltaická elektrárna FVS = fotovoltaický systém Wp (wattpeak) watt špičkového výkonu. STC (Standard

Více

ZDROJE A PŘEMĚNY. JAN PREHRADNÝ, EVŽEN LOSA Katedra jaderných reaktorů FJFI ČVUT v Praze

ZDROJE A PŘEMĚNY. JAN PREHRADNÝ, EVŽEN LOSA Katedra jaderných reaktorů FJFI ČVUT v Praze ZDROJE A PŘEMĚNY ENERGIE JAN PREHRADNÝ, EVŽEN LOSA Katedra jaderných reaktorů FJFI ČVUT v Praze Formy energie Energie rozdělení podle působící síly omechanická energie Kinetická (Pohybová) Potenciální

Více

Úvod. Rozdělení podle toku energie: Rozdělení podle počtu fází: Rozdělení podle konstrukce rotoru: Rozdělení podle pohybu motoru:

Úvod. Rozdělení podle toku energie: Rozdělení podle počtu fází: Rozdělení podle konstrukce rotoru: Rozdělení podle pohybu motoru: Indukční stroje 1 konstrukce Úvod Indukční stroj je nejpoužívanější a nejrozšířenější elektrický točivý stroj a jeho význam neustále roste (postupná náhrada stejnosměrných strojů). Rozdělení podle toku

Více

Fyzika. 8. ročník. LÁTKY A TĚLESA měřené veličiny. značky a jednotky fyzikálních veličin

Fyzika. 8. ročník. LÁTKY A TĚLESA měřené veličiny. značky a jednotky fyzikálních veličin list 1 / 7 F časová dotace: 2 hod / týden Fyzika 8. ročník (F 9 1 01.1) F 9 1 01.1 (F 9 1 01.3) prakticky změří vhodně vybranými měřidly fyzikální veličiny a určí jejich změny elektrické napětí prakticky

Více

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály Merkur perfekt Challenge Studijní materiály T: 541 146 120 IČ: 00216305, DIČ: CZ00216305 / www.feec.vutbr.cz/merkur / steffan@feec.vutbr.cz 1 / 9 Název úlohy: Závod se sluncem Anotace: Úkolem týmu je nastudovat

Více

Návrh solárního fotovoltaického systému s přímou výrobou a akumulací do baterií.

Návrh solárního fotovoltaického systému s přímou výrobou a akumulací do baterií. Návrh solárního fotovoltaického systému s přímou výrobou a akumulací do baterií. solární systémy projekce, montáže, dotace Návrh solárního fotovoltaického systému a jeho komponenty: 1) Výkon fotovoltaických

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Verze 2.17 Koncentrační solární systémy Historie AugustinMouchot(1825-1912)vytvořil

Více

Elektrický proud v kovech Odpor vodiče, Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony, Spojování rezistorů Práce a výkon elektrického proudu

Elektrický proud v kovech Odpor vodiče, Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony, Spojování rezistorů Práce a výkon elektrického proudu Elektrický proud Elektrický proud v kovech Odpor vodiče, Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony, Spojování rezistorů Práce a výkon elektrického proudu Elektrický proud v kovech Elektrický proud = usměrněný pohyb

Více

SYSTÉMY A VYBAVENÍ VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN

SYSTÉMY A VYBAVENÍ VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN SYSTÉMY A VYBAVENÍ VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN Jak již bylo v předchozích kapitolách zmíněno, větrné elektrárny je možné dělit dle různých hledisek a kritérií. Jedním z kritérií je například konstrukce větrného

Více

zařízení 2. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc.

zařízení 2. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Konstrukce elektronických zařízení 2. přednáška prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Pasivní a konstrukční prvky - Rezistory - Kondenzátory - Vinuté díly, cívky, transformátory - Konektory - Kontaktní prvky, spínače,

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 1. Čím se vyznačuje polovodičový materiál Polovodič je látka, jejíž elektrická vodivost lze měnit. Závisí na

Více

9/10/2012. Výkonový polovodičový měnič. Výkonový polovodičový měnič obsah prezentace. Výkonový polovodičový měnič. Konstrukce polovodičových měničů

9/10/2012. Výkonový polovodičový měnič. Výkonový polovodičový měnič obsah prezentace. Výkonový polovodičový měnič. Konstrukce polovodičových měničů Výkonový polovodičový měnič Konstrukce polovodičových měničů Výkonový polovodičový měnič obsah prezentace Výkonový polovodičový měnič. Přehled norem pro rozvaděče a polovodičové měniče.. Výběr z výkonových

Více

KONDENZAČNÍ TURBO PLYNOVÉ TOPIDLO FOTOVOLTAIKA

KONDENZAČNÍ TURBO PLYNOVÉ TOPIDLO FOTOVOLTAIKA KONDENZAČNÍ TURBO PLYNOVÉ TOPIDLO FOTOVOLTAIKA BALI BTFS E32 elektronické zapalování hořák vybaven třemi hořákovými trubicemi a ionizační kontrolou plamene atmosférický hořák z nerezové oceli sekundární

Více

ELEKTRONICKÉ PRVKY TECHNOLOGIE VÝROBY POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ

ELEKTRONICKÉ PRVKY TECHNOLOGIE VÝROBY POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ ELEKTRONICKÉ PRVKY TECHNOLOGIE VÝROBY POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ Polovodič - prvek IV. skupiny, v elektronice nejčastěji křemík Si, vykazuje vysokou čistotu (10-10 ) a bezchybnou strukturu atomové mřížky v monokrystalu.

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TBA1 Vytápění Zdroje tepla - obnovitelné zdroje 1 Obnovitelné zdroje energie Zákon 406/2000 Sb o hospodaření energií OZE=nefosilní přírodní

Více

VÝKONNÝ. na míru. SOLÁRNÍ ZDROJ elektrické energie. do extrémních podnebních podmínek. POUŠŤ HORY Džungle MOŘE

VÝKONNÝ. na míru. SOLÁRNÍ ZDROJ elektrické energie. do extrémních podnebních podmínek. POUŠŤ HORY Džungle MOŘE CZ do extrémních podnebních podmínek VÝKONNÝ nezávislý odolný na míru nehlučný snadno přenosný ekologický POUŠŤ HORY Džungle MOŘE Výkonný vysoce výkonný solární přenosný ostrovní systém s velkou kapacitou

Více

Fotovoltaické solární systémy

Fotovoltaické solární systémy Fotovoltaické solární systémy 1 (FV) Přímé využití solární energie Rozšířené využití v zařízeních s malým odběrem elektrické energie (kalkulačky) nebo na odlehlých místech (osvětlení, doprava) Větší uplatnění

Více

10. Energeticky úsporné stavby

10. Energeticky úsporné stavby 10. Energeticky úsporné stavby Klíčová slova: Nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům, aktivní dům, solární panely, fotovoltaické články, tepelné ztráty objektu, součinitel prostupu tepla. Anotace

Více

Zpracovala: Jana Fojtíková

Zpracovala: Jana Fojtíková Větrné elektrárny Zpracovala: Jana Fojtíková email: Jana-Fojtikova@seznam.cz Obsah: Co je to vítr, jak vzniká? Historie využívání větrné energie. Co je to větrná elektrárna? Schéma větrné elektrárny. Princip

Více

Elektřina a magnetizmus rozvod elektrické energie

Elektřina a magnetizmus rozvod elektrické energie DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-19 Téma: rozvod elektrické energie Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník VÝKLAD Elektřina a magnetizmus rozvod

Více

Lekce 1 FisherTechnik (3,5 vyuč. hodiny)

Lekce 1 FisherTechnik (3,5 vyuč. hodiny) Počítačové laboratoře bez tajemství aneb naučme se učit algoritmizaci a programování s využitím robotů Lekce 1 FisherTechnik (3,5 vyuč. hodiny) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

Efektivní provoz částečně zastíněných FV systémů s funkcí OptiTrac Global Peak

Efektivní provoz částečně zastíněných FV systémů s funkcí OptiTrac Global Peak Řízení zastínění Efektivní provoz částečně zastíněných FV systémů s funkcí OptiTrac Global Peak Obsah Ne vždy je možné předejít tomu, aby střešní vikýře, komíny nebo stromy vrhaly stín na FV systémy. Aby

Více

Pravidla při práci s elektřinou Jaderné elektrárny Větrné elektrárny Sluneční elektrárny Vodní elektrárny Tepelné elektrárny Otázky z prezentace

Pravidla při práci s elektřinou Jaderné elektrárny Větrné elektrárny Sluneční elektrárny Vodní elektrárny Tepelné elektrárny Otázky z prezentace Pravidla při práci s elektřinou Jaderné elektrárny Větrné elektrárny Sluneční elektrárny Vodní elektrárny Tepelné elektrárny Otázky z prezentace Nedotýkej se přetržených drátů elektrického vedení, mohou

Více

Slunce # Energie budoucnosti

Slunce # Energie budoucnosti Možnosti využití sluneční energie Slunce # Energie budoucnosti www.nelumbo.cz 1 Globální klimatická změna hrozí Země se ohřívá a to nejrychleji od doby ledové.# Prognózy: další růst teploty o 1,4 až 5,8

Více

Porovnání solárního fototermického a fotovoltaického ohřevu vody

Porovnání solárního fototermického a fotovoltaického ohřevu vody Porovnání solárního fototermického a fotovoltaického ohřevu vody Tomáš Matuška, Bořivoj Šourek RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze ÚPRAVA OPROTI

Více

Elektřina a magnetizmus závěrečný test

Elektřina a magnetizmus závěrečný test DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-20 Téma: závěrečný test Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: TEST - A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník TEST Elektřina a magnetizmus závěrečný

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE Obor: Ročník: Zpracoval: Elektrikář - silnoproud Třetí Bc. Miroslav Navrátil PROJEKT ŘEMESLO

Více

2.3 Elektrický proud v polovodičích

2.3 Elektrický proud v polovodičích 2.3 Elektrický proud v polovodičích ( 6 10 8 10 ) Ωm látky rozdělujeme na vodiče polovodiče izolanty ρ ρ ( 10 4 10 8 ) Ωm odpor s rostoucí teplotou roste odpor nezávisí na osvětlení nebo ozáření odpor

Více

ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE MOTOROVÝCH VOZIDEL

ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE MOTOROVÝCH VOZIDEL ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE MOTOROVÝCH VOZIDEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeněk Vala. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z

Více

Systémy pro využití sluneční energie

Systémy pro využití sluneční energie Systémy pro využití sluneční energie Slunce vyzáří na Zemi celosvětovou roční potřebu energie přibližně během tří hodin Se slunečním zářením jsou spojeny biomasa pohyb vzduchu koloběh vody Energie

Více

VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták

VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták Izolant je látka, která nevede elektrický proud izolant neobsahuje volné částice s elektrický

Více

Bilance fotovoltaických instalací pro aktuální dotační tituly

Bilance fotovoltaických instalací pro aktuální dotační tituly Bilance fotovoltaických instalací pro aktuální dotační tituly Tomáš Matuška Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze PODPORA FV INSTALACÍ Operační program

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření Optoelektronika Přednáška č. 8 Milan Adámek adamek@ft.utb.cz U5 A711 +420576035251 Optoelektronika 1 Optoelektronika zabývá se přeměnou elektrické

Více

Osnova kurzu. Rozvod elektrické energie. Úvodní informace; zopakování nejdůležitějších vztahů Základy teorie elektrických obvodů 3

Osnova kurzu. Rozvod elektrické energie. Úvodní informace; zopakování nejdůležitějších vztahů Základy teorie elektrických obvodů 3 Osnova kurzu 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) Úvodní informace; zopakování nejdůležitějších vztahů Základy teorie elektrických obvodů 1 Základy teorie elektrických obvodů 2 Základy teorie elektrických

Více

PLOCHÉ SLUNEČNÍ KOLEKTORY REGULUS

PLOCHÉ SLUNEČNÍ KOLEKTORY REGULUS PLOCHÉ SLUNEČNÍ KOLEKTORY REGULUS Ploché sluneční kolektory se vyznačují velkou plochou zasklení a velkým absorbérem. Jejich výkon je při plném slunečním záření velký. Využívají většinu sluneční energie,

Více

Alternativní zdroje energie. v regionu

Alternativní zdroje energie. v regionu Alternativní Příručka pro učitele zdroje energie v regionu Alternativní zdroje energie v Příručka regionu pro učitele Ivo Vymětal Zdroje energie a budoucnost Nastane doba, kdy vyčerpané zdroje fosilních

Více

princip činnosti synchronních motorů (generátoru), paralelní provoz synchronních generátorů, kompenzace sítě synchronním generátorem,

princip činnosti synchronních motorů (generátoru), paralelní provoz synchronních generátorů, kompenzace sítě synchronním generátorem, 1 SYNCHRONNÍ INDUKČNÍ STROJE 1.1 Synchronní generátor V této kapitole se dozvíte: princip činnosti synchronních motorů (generátoru), paralelní provoz synchronních generátorů, kompenzace sítě synchronním

Více

Ostrovní systém s vysokou spolehlivostí a inovativními funkcemi

Ostrovní systém s vysokou spolehlivostí a inovativními funkcemi Ostrovní systém s vysokou spolehlivostí a inovativními funkcemi České společnosti Neosolar a Asolar realizovaly v roce 2016 unikátní ostrovní systém pro rodinný dům v ČR. Jde o systém s vysokou funkční

Více

Rozdělení transformátorů

Rozdělení transformátorů Rozdělení transformátorů Druh transformátoru Spojovací Pojízdné Ohřívací Pecové Svařovací Obloukové Rozmrazovací Natáčivé Spouštěcí Nevýbušné Oddělovací/Izolační Bezpečnostní Usměrňovačové Trakční Lokomotivní

Více

Konference k vyhlášení výsledků soutěže žáků a studentů (PŘÍTECH) 23. dubna 2015 od 10 hodin

Konference k vyhlášení výsledků soutěže žáků a studentů (PŘÍTECH) 23. dubna 2015 od 10 hodin Konference k vyhlášení výsledků soutěže žáků a studentů (PŘÍTECH) 23. dubna 2015 od 10 hodin Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 Název projektu: Věda pro život, život pro vědu Model nulového rodinného

Více

Ele 1 Synchronní stroje, rozdělení, význam, princip činnosti

Ele 1 Synchronní stroje, rozdělení, význam, princip činnosti Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: ELEKTROTECHNIKA PRVNÍ ZDENĚK KOVAL 31. 1. 2014 Název zpracovaného celku: Ele 1 Synchronní stroje, rozdělení, význam, princip činnosti 10. SYNCHRONNÍ STROJE Synchronní

Více

VITOVOLT. Fotovoltaické systémy Vitovolt 100 Vitovolt 200

VITOVOLT. Fotovoltaické systémy Vitovolt 100 Vitovolt 200 VITOVOLT Fotovoltaické systémy Vitovolt 100 Vitovolt 200 2 Vitovolt 200 Fotovoltaický systém Výroba elektrické energie pomocí slunce Popis funkce Vitovoltu Solární zdroj energie Na plochu České republiky

Více

Polohová a pohybová energie

Polohová a pohybová energie - určí, kdy těleso ve fyzikálním významu koná práci - s porozuměním používá vztah mezi vykonanou prací, dráhou a působící silou při řešení úloh - využívá s porozuměním vztah mezi výkonem, vykonanou prací

Více

III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách

III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách Osnova: 1. Elektrický proud a jeho vlastnosti 2. Ohmův zákon 3. Kirhoffovy zákony 4. Vedení el. proudu ve vodičích 5. Vedení el. proudu v polovodičích

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

Střešní fotovoltaický systém

Střešní fotovoltaický systém Střešní fotovoltaický systém Elektrická energie Vašeho stávajícího dodavatele je a bude jen dražší, staňte se nezávislí a pořiďte si vlastní fotovoltaickou elektrárnu již dnes. Fotovoltaická elektrárna

Více

Elektroenergetika 1. Elektrické části elektrárenských bloků

Elektroenergetika 1. Elektrické části elektrárenských bloků Elektroenergetika 1 Elektrické části elektrárenských bloků Elektrická část elektrárny Hlavním úkolem elektrické části elektráren je: Vyvedení výkonu z elektrárny zprostředkování spojení alternátoru s elektrizační

Více

F O T O V O L T A I C K Ý O H Ř E V T U V S A K T I V N Í M P Ř I Z P Ů S O B E N Í M T Y P O V É Ř E Š E N Í 7,5 kwp / 7,5 kw / 0,75 m 3

F O T O V O L T A I C K Ý O H Ř E V T U V S A K T I V N Í M P Ř I Z P Ů S O B E N Í M T Y P O V É Ř E Š E N Í 7,5 kwp / 7,5 kw / 0,75 m 3 F O T O V O L T A I C K Ý O H Ř E V T U V S A K T I V N Í M P Ř I Z P Ů S O B E N Í M T Y P O V É Ř E Š E N Í 7,5 kwp / 7,5 kw / 0,75 m 3 A 1. T e c h n i c k á z p r á v a Vypracoval: Asolar s.r.o., Palliardiho

Více

Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility)

Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility) Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility) J. Opava Ústav ekonomiky a managementu dopravy a telekomunikací Fakulta dopravní ČVUT Praha J. Opava Ústav ekonomiky a a managementu

Více