Peníze. Vzdělávací program SPOTŘEBITELSKÁ GRAMOTNOST Téma č.1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Peníze. Vzdělávací program SPOTŘEBITELSKÁ GRAMOTNOST Téma č.1"

Transkript

1 Peníze Vzdělávací program SPOTŘEBITELSKÁ GRAMOTNOST Téma č.1

2 Peníze jsou jedním z nejlepších vynálezů lidí. Problém je, že jsme (my obyčejní lidé) nad nimi zcela ztratili moc.

3 Co jsou to peníze? statek, všeobecně přijímaný prostředek směny (platidlo), statek, definován zákonem jako zákonné platidlo, peněžní jednotka státu se označuje jako měna, v ČR je zákonným platidlem Česká koruna.

4 Účel peněz Peníze vznikly proto, aby lidé mohli směňovat zboží a služby. Požadavky na peníze dělitelnost, trvanlivost, stejnorodost, směnitelnost, přenositelnost, náročnost získání. Tyto požadavky splňují drahé kovy.

5 Vznik mincí Drahé kovy ve formě: prachu, prutů cihel valounů Vznik mincí s ochrannými znaky Snaha panovníku získat výlučné právo na ražení mincí. Získání moci. Nepraktické

6 Vznik bankovek (peněz) krytých zlatem Nevýhoda mincí Uschovávání a přeprava. Mince si uchovávali v prvních bankách. Banky dávali potvrzení o uložených mincích. Tímto potvrzením byly první bankovky bankovek zlaťáků

7 Vznik bankovek (peněz) nekrytých zlatem Banka příjmá mince z drahého kovu a na vyžádání je vydá zlaťáků Banka sleduje, že velká část mincí je v bance trvale (tzv. bankovní sedlina). Banka zjistí, že není obvyklé aby všichni držitelé mincí vyžadovali od banky výdej micí ve stejném okamžiku.

8 Vznik bankovek (peněz) nekrytých zlatem zlaťáků V oběhu Bankovky v hodnotě zlaťáků. V oběhu bankovky v hodnotě zlaťáků. Banka ví, že zlaťáků je bankovní Sedlina, kterou nikdo nevybírá. Banka poskytně úvěr na Výsledek: V oběhu jsou peníze v hodnotě zlaťáků, které jsou kryté jen částečně (celkových bankovek je kryto zlaťáky.

9 Je česká koruna kryta zlatem? Byla česká měna kryta zlatem?

10

11

12 Zlatý standard Základní pravidlo v měnovém systému, kde standardním ekonomickým měřítkem je zlato. Měny jsou kryté fixním množstvím zlata. Cílem standartu je předcházet inflačnímu zvyšováni peněz v oběhu. Od r vitvořili zlatý standart téměř všechny země! I. světová válka Vznikla obrovská potřeba peněz pro válku, země opuštěly zlatý standard.

13 Zlatý standard Československa V r. 1929, kdy bylo zákonem stanoveno, že koruna československá (Kč), je hodnotou rovna 0,04458 g zlata. K přímé směnitelnosti bankovek za zlato však nikdy nedošlo. Zlaté krytí Kč mělo neustálou tendencí k snižování zlatého obsahu. V r byla stanovena relace koruny ke zlatu na 1 Kčs = 0, g zlata.

14 Zlatý standard Československa Informace o relaci Kčs ke zlatu přetrvávala na bankovkách i v období tzv. socialismu. K poslednímu stanovení zlatého obsahu koruny došlo zákonem č. 41/1953 o peněžní reformě, kdy byl zlatý obsah koruny stanoven (nerealisticky a bez širších souvislostí) Jedna koruna je rovna 0, g ryzího zlata, což zůstalo až do konce osmdesátých let. Česko drží ve zlatých rezervách zhruba 13 tun zlata. Dnes se jeho hodnota pohybuje kolem 390 milionů dolarů.

15 Zlatý standard USA Zlatý standard přijat roku 1834 a platil do Zrušen za úřadu prezidenta Franklina D. Roosevelta Roosevelt vydal exekutivní nařízení č. 6102, které každému obyvateli USA nařizovalo odevzdat veškeré zlato pod pokutou až dolarů, 10 let vězení, nebo obojí. Zaveden Po II. světové válce má USA velké množství zlata, Dolar je navázán na zlato prezidentem Nixonem zrušen.

16 Zlatý standard USA

17 Nekryté bankovky USA Bankovka FED

18 FED Federální rezervní systém USA Historie V r Ostrov Jekyll Island v Georgii schůzka zástupců Ministerstva financí a nejvlivnějších bankéřů. Na setkání byl vytvořen zákon o federálních rezervách. V zákoně šlo o pověření (kongresem) soukromé společnosti, která bude tisknout peníze a poskytovat je americké vládě na úvěr. Dne 23. prosince 1913 utajeně v noci zákon podepsal Woodrow Wilson.

19 FED Federální rezervní systém USA Historie Co se vlastně stalo? Prezident vložil vládu nad americkým dolarem do rukou nejvlivnějších soukromých bankéřů. Ti se po zavedení Dolaru jako světové měny stali nejmocnějšími lidmi na světe a začali hrát velké hry. V letech zdvojnásobil FED objem peněz v oběhu. Přišla inflace.

20 FED Federální rezervní systém USA Následně stáhl peníze z oběhu. Banky začaly vypovídat úvěrové smlouvy. Lidé vzali banky útokem tzv. Bank Runs. Došlo k mnoha krachům. Bohatli bankéři.

21 FED Federální rezervní systém USA V letech opět FED zvýšil množství peněz. Banky donekonečna poskytovaly půjčky. Půjčka Margin Loan: Sloužila k nákupu cenných papírů. Stačilo vložit 10 % vlastního kapitálu. Jako záruka bance sloužily právě ty akcie. Všichni chtěli být bohatí. Kurzy explodovaly.

22 FED Federální rezervní systém USA V r opět FED snížil množství peněz. Dále viz. Velká hospodářská krize. PRINCIP: 1 - zvýšení objemu peněz v oběhu vznikne bublina. 2- zredukuje se množství peněz bublina splaskne.

23 FED Federální rezervní systém USA FED není ničím kontrolován, je ovládán úzkou neprůhlednou skupinkou lidí. Za celé století byl jen jednou v padesátých letech auditován. Audit 2011: V letech rozdal na půjčkách 16x10 na 12 USD, tj. 113 % HDP USA bez vědomí kongresu.

24 Peníze v České republice Fyzicky neexistuje cca 80% finančního majetku Čechů. Dle ČNB je celkový finanční majetek Čechů miliard Kč. 411 miliard Kč existuje v podobě bankovky nebo kovové mince miliard Kč Cenné papíry, spotřebitelské úvěry, hypotéky, dluhy. Z toho státní dluh 1571 miliard Kč. Tyto peníze nevytiskla žádna tiskárna a neleží v žádném trezoru. Kdyby si každý Čech v této zemi chtěl v jeden okažik vybrat hotovost cca Kč, tzv. RUN na banku tak vyčerpáme hotovost ČR.

25 Peníze v České republice Komu patří česká měna? Státu? Vládě? Občanům? Měna patří tomu, kdo má privilegium peníze vyrábět. Peníze se dnes tisknout nemusí. Vznikají v okamžiku, kdy jsou půjčeny a připsány na účet dlužníka. Takže obrovská část měny připadne Bankám působících v ČR. Kdo je vlastní a komu patří?

26 Peníze v České republice Komu patří banky? Kam proudí zisky s bank? Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB, spokojena. Byl to totiž pád na druhý nejziskovější rok v historii dohromady vydělala 41,8 miliardy korun čistého.

27

28 Peníze v České republice 20 % 80 % Finanční majetek Čechů bankovky, mince úvěry, dluhy, el. peníze

29 Peníze v České republice STC Finanční majetek Čechů vznik peněz BANKY 411 miliard Kč miliard Kč.

30 Peníze v České republice ČNB STC vznik peněz Příkaz na výrobu peněz. Státní tiskárna cenin.

31 Peníze v České republice Jak vznikají v bankách peníze? Jak to, že je jich takové množství?

32 Jak se vyrábějí peníze - Bankovnictví částečných rezerv Bankovnictví částečných rezerv je taková bankovní praxe, kdy banky půjčují určitý podíl peněžních prostředků získaných z vkladů klientů a zbylý podíl vkladů drží v rezervě (v podobě hotovosti a dalších vysoce likvidních aktiv) a zároveň zachovávají povinnost splatit vklady na požádání. Bankovnictví částečných rezerv je praktikováno všemi současnými obchodními bankami. Bankovnictví částečných rezerv rozšiřuje nabídku peněz (hotovosti a vkladů na požádání). Tato širší nabídka peněz je několikanásobně větší než měnová báze řízená centrální bankou. Tento násobek (tzv. peněžní multiplikátor) je určen požadavkem na povinné minimální rezervy, případnými dalšími finančními požadavky uloženými finančními regulátory a nepovinnými rezervami obchodních bank. Tyto požadavky omezují množství peněz, které mohou obchodní banky nově vytvořit, a na druhou stranu zajišťují, aby banky měly dostatek hotovosti na krytí běžných výběrů. (Viz též odstavec Multiplikační efekt.) K problémům může dojít, když chce své vklady vybrat velké množství vkladatelů, což může vyústit až v run na banku nebo dokonce krizi celého bankovního systému. Pro zmírnění těchto problémů centrální banky (nebo jiné vládní instituce) regulují a kontrolují obchodní banky, působí jako věřitel poslední instance pro obchodní banky a rovněž pojišťují vklady klientů obchodních bank.

33 Jak se vyrábějí peníze Multiplikační efekt Multiplikační efekt lze definovat jako opětovnou tvorbu peněz z jednou už zapůjčených prostředků, přičemž v každém stupni předpokládáme, že část prostředků zůstane v bance ve formě rezerv. Ukažme si to na hypotetickém příkladu. Na trhu působí jen jedna banka, která hodlá vždy držet hotovostní rezervy ve výši 10 % depozit na požádání. Marek si do dotyčné banky uloží Kč (formou vkladu na viděnou). Banka si Kč (10 %) ponechá jako rezervu a zbylých Kč zapůjčí Janovi a připíše je na jeho běžný účet. Peněžní zásoba se v důsledku toho zvýšila právě o výši tohoto úvěru: Marek má účetně stále k dispozici svých Kč, Jan nyní účetně získal dodatečnou kupní sílu ve výši Kč. To však není vše, banka nyní zopakuje tentýž proces, avšak tentokrát s Janovým vkladem Kč. A tak dále a tak dále; proces multiplikace depozit pokračuje, dokud banka nedosáhne požadovaného rezervního poměru (v našem případě 10 %). Na konci procesu banka vytvoří na bázi původních Kč (hotovostní peníze) dodatečných Kč (bezhotovostní peníze ve formě vkladů na viděnou), tedy původní vklad ( Kč) byl bankou multiplikován desetinásobně (na Kč). Multiplikační násobící činitel vkladu v bance je převráceným zlomkem zlomku povinných bankovních rezerv.

34 Jak vznikají peníze? Co bylo dřív? Kuře nebo vejce? Peníze nebo dluh?

35 Jak vznikají peníze? vytvoření dluhu = vznik peněz

36 B A N K A Účet Marka vklad ,- Marek Bankovnictví částečných rezerv Multiplikační efekt banka odloží 10% ,- povinná minimální rezerva banka odloží 10% 9 000,- povinná minimální rezerva banka odloží 10% 8 100,- povinná minimální rezerva banka uvolní 90% ,- banka uvolní 90% ,- banka uvolní 90% ,- Účet Jana dluh ,- Účet Jakuba dluh ,- Účet Petry dluh ,- Úvěr ,- Úvěr ,- Úvěr ,- Jan Jakub Petra Banka věří, že Jan úvěr i s úroky zaplatí. X Považuje za to, že má peníze Vydělané. X Proto je dále nabízí. X Pokud Jan nezaplatí, vezme dům, který dal do zástavy. BANKA NIKDY NEPROHRAJE! Z dluhu vzniknou vždy nové peníze!!! Výsledek: z původních ,- vytvoří dodatečných ,- bezhotovostních peněz!!!

37 Inflace: Znamená snížení kupní síly peněz, růst cen. Hyperinflace: Znamená, že inflace se dostává zcela mimo kontrolu. narušeno fungování ekonomiky, poškozena její schopnost ekonomiky vyrábět a dodávat zboží. Hyperinflace může vést k nahrazení národní měny zahraniční měnou, lokálními měnami nebo k částečnému či úplnému přechodu na směnný obchod.

38 Inflace Hyperinflace Tvorba peněz

39 První světová válka 1914

40 Hyparinflace v Německu Německo na počátku 1. světové války (4. srpna 1914) zrušilo svůj zlatý standard (měna nebyla podložena zlatými rezervami). Důvodem byla potřeba velkého množství peněz na válku. Bylo tedy možné vydávat nekryté bankovky. Došlo k tištění stále většího množství peněz. V roce 1918 to blo 5x více než v roce Po válce došlo na válečné reparace a vyschly zlaté a devizové rezervy Německa. V roce 1921 se vítězné mocnost dohodly na reparacích ve výši Marek. Pak byl požadavek snížen na polovinu.

41 Hyparinflace v Německu 133 tiskáren tisklo bankovky na rotačních strojích podobně jako noviny. Tiskly se milionové a miliardové bankovky. Peníze ztrácely na hodnotě litr mléka bochník chleba 5,4 miliónů Marek. 5 miliard Marek. Trvala 9 měsíců Výsledek 1 USD = 1 bilion Marek.

42 Hyparinflace v Německu Zaměstnanci si chodili pro mzdu a na nákup s koši či kufry. Na přelomu října a listopadu 1923 měl skoro každý občan doma alespoň několik biliónů Marek. Počátkem listopadu stál dvoukilový chléb 420 miliard Marek, když ještě před několika dny byl za "pouhých" 130 miliard.

43 Hyparinflace v Německu

44 Hyparinflace v Německu Mincovní zákon z 30. srpna Nahrazení dočasné rentové Marky opět definitivní měnou, tzv. říšská marka Před vypuknutím války stát dodal do ekonomiky přes (sto miliard) Marek a vydělal jen něco přes Blížil se státní bankrot. Koncem r činily německé zlaté a devizové rezervy jen Marek. Tuto hrozbu Adolf Hitler odvrátil - rozpoutal druhou světovou válku. Hyperinflace v dopadech(bída, hlad,)vynesla k moci Hitlera.

45 Velká hospodářská krize

46 Velká hospodářská krize Amerika byla ve 20 letech v rozkvětu. V r započala éra bezbřehhého konzumu. Každý američan má právo být bohatý. Obyčejní lidi lákala burza snadným výdělkem. Akcie neustále rostly. Lidé však neměli hotovost a půjčovali si od bank a věřili, že jim burza peníze zhodnotí. Banky půjčovaly peníze, které neměly. Napůjčovalo se více peněz, než bylo reálně v oběhu.

47 Krach na Newyorské burze 29. října 1929 Dne vkladatelé spustili hromadný bankovní run. Zkrachovalo firem a počet nezaměstnaných překročil Celková finanční ztráta dosáhla 11,25 miliard dolarů.

48 Velká hospodářská krize Lidé přišli o všechny úspory a dlužili bankám. Lidé neměli práci ani majetek. Mnoho jich spáchalo sebevraždu. Symbol velké hospodářské krize 32 letá matka sedmi dětí Florence Thompsonová.

49 Americká hypotéční krize srpen 2007 Vyústila v propad burzovních trhů v USA. Ve finále vyústila vsvětovou finanční krizi. Důvod rizikové hypotéční úvěry. Opět půjčování lidem, kteří na to neměli!!! Kolaps největších amerických obchodníků s hypotékami a půjčkami New Century Financial Corporation. Hypotéční krize způsobila růst cen komodit zejména ropy.

50 Den pádu banky Lehman Brothers 16 září 2008 Největší bankrot v amrických dějinách USA a největší po bankrotu v 30 letech. Banka poskytovala snadné hypotéky, hypotéky byly lidem doslova vnucovány, neřešilo se, jestli jsou lidé závazky schopni splatit. Tyto rizikové hypotéky se dál prodávaly jako prvotřídní cenné papíry. Na jaře r bylo rekordní množství exekucí, ovšem na silně nadhodnocený majetek.

51 Den pádu banky Lehman Brothers 16 září 2008 Nekrytých hypoték bylo za USD. Jmění banky bylo pouhých USD. Při malém poklesu cen mohl zmizet celý kapitál banky. To se stalo a banka se dostala na dno. Požádala o pomoc vládu. Ta tuto pomoc zamítla. Trh amerických hypoték byl přes nákup cenných papírů propojen s celým světem. Nastala panika s obřích finančních ztrát. Úvěrové trhy přestaly fungovat.

52 Den pádu banky Lehman Brothers 16 září 2008 Andreas Clauss: Ve stejném období byly v USA další dvě banky ve stejné situaci. Vláda USA však pomohla pouze těm. Vlastníci Lehman Brothers patří k vlastníkům Federal Reserve a nechali padnout jednu z 5 nejdůležitějších bank. JAK TO? Proč Lehman? Banka LB měla velké množství závazků v Evropě!!! Ztráty se nesou tedy v Evropě.

53 Islandský bankrot 2008 Do roku 2008 žili lidé na Islandu svůj bez problémů pořizovali domy, auta atd. Islandský sen. Lidé si Úvěrová politika byla rozevřena na maximum. Lidé ale přestali být schopni splácet své dluhy.

54 Islandský bankrot 2008 Pád: Závazky Islandu Islandské HDP USD USD Island vyhlásil státní bankrot a odmítl splatit závazky vůči jiným zemím, zejména Velké Británii a Holandsku. Island zestátnil tři největší soukromé banky (Landsbanki, Glitnir, Kaupthing) a vzal peníze na dluh ve výši USD od Mezinárodního měnového fondu a Japonska.

55 Islandský bankrot 2008 Tím, že Island rozhodl nezaplatit dluhy způsobené bankami, nemusel zvyšovat daně a podnikat tvrdá úsporná opatření, aby tento dluh zaplatil, jako to bylo v případě Řecka. Stát v tichosti zbankrotoval, aniž by o tom psala média. Situace na Islandu byla pozorována politiky, jako je Merkelová, Sarkozy, Cameron, Zapatero, Berlusconi a další. Tato situace byla vyhodnocena jako nebezpečná pro jejich už tak finančně vratký systém. Bojkot informací o Islandu byl striktně dodržován tisíci novináři v rámci veškerého korporátního tisku, rozhlasu a televize.

56 EURO

57 EURO

58 EURO Do oběhu 1. ledna 2002, nahradilo tak dříve platné měny používané ve státech eurozóny. Důsledky: všechno reálně podražilo, snížila se spotřeba. Odpověď byla jako vždy: centrální banky uvolnily úrokovou politiku, rozdávaly se úvěry aby se oživila spotřeba, efekt krátkodobého růstu zaostalejších zemí, následné obrovské zadlužení.

59 EURO Následné obrovské zadlužení států. Stát má více výdajů, než příjmů: Irsko 14,3 % Řecko 13,6 % Španělsko 11,2 % Portugalsko 9,4 %

60 Zdroje: MORRIS, Michael. Co nesmíte vědět!. 1. vyd. Překlad Zuzana Žáčková. Česko: Anch Books, 2012, 383 s. ISBN Přispěvatelé Wikipedie, Bankovnictví částečných rezerv [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize , 03:02 UTC, [citováno ] < C3%BDch_rezerv&oldid= > Obrazový materiál prezentace je pod licencí Creativ Commons nebo vlastnictvím autora prezentace.

61 Děkuji za pozornost. Vzdělávací program SPOTŘEBITELSKÁ GRAMOTNOST Téma č.1

- státní instituce, zřízena vládou; pečuje o stabilitu měny; snižuje a zvyšuje množství peněz na trhu prodává nebo nakupuje státní obligace

- státní instituce, zřízena vládou; pečuje o stabilitu měny; snižuje a zvyšuje množství peněz na trhu prodává nebo nakupuje státní obligace Otázka: Finanční trh a finanční instituce Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): andy.232 Finanční trh a finanční instituce bankovní soustava měna, peníze nemovitosti, cenné papíry, akcie mezinárodní

Více

PENÍZE. Obsah. Historie vzniku peněž. Peníze Proces tvorby peněz Rovnice směny Peněžní agregáty Makroobezřetnostní politika.

PENÍZE. Obsah. Historie vzniku peněž. Peníze Proces tvorby peněz Rovnice směny Peněžní agregáty Makroobezřetnostní politika. Obsah Peníze Proces tvorby peněz Rovnice směny Peněžní agregáty Makroobezřetnostní politika PENÍZE Historie vzniku peněž 1) Barterová směna (zboží za zboží) Peníze prošly vývojem Co jsou to peníze? Peníze

Více

Peníze a centrální banka. Vzdělávací prezentace, Jan Filáček, červen 2010

Peníze a centrální banka. Vzdělávací prezentace, Jan Filáček, červen 2010 Peníze a centrální banka Vzdělávací prezentace, Jan Filáček, červen 2010 1 Historie peněz Směna zboží a služeb za jiné zboží a služby (tzv. barter) Peníze v podobě mušlí, dobytka, soli, tabáku, či plátna

Více

KAPITOLA 3: EMISE A OBĚH PENĚZ

KAPITOLA 3: EMISE A OBĚH PENĚZ KAPITOLA 3: EMISE A OBĚH PENĚZ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od A do O. www.zlinskedumy.cz

FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od A do O. www.zlinskedumy.cz FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od A do O www.zlinskedumy.cz Finanční matematika = soubor obecných matematických metod uplatněných v oblasti financí např. poskytování krátkodobých a dlouhodobých úvěrů,

Více

Proč je třeba se bát inflace, i když ještě není vidět! Vladimír Fichtner, Tomáš Tyl, Vojtěch Horák, Petr Syrový, Lukáš Malý

Proč je třeba se bát inflace, i když ještě není vidět! Vladimír Fichtner, Tomáš Tyl, Vojtěch Horák, Petr Syrový, Lukáš Malý Proč je třeba se bát inflace, i když ještě není vidět! Vladimír Fichtner, Tomáš Tyl, Vojtěch Horák, Petr Syrový, Lukáš Malý 1 Program webináře Aktuální situace na trzích Jak vzniká inflace Proč je inflace

Více

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty.

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty. Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2006/07, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 3 7) Peníze a trh peněz. 8) Otevřená ekonomika 7) Peníze

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

BANKY A PENÍZE. Alexandra Paurová Středa, 11.dubna 2012

BANKY A PENÍZE. Alexandra Paurová Středa, 11.dubna 2012 BANKY A PENÍZE Alexandra Paurová Středa, 11.dubna 2012 Peníze počátky vzniku Historie vzniku Barterová směna: výměna zboží za zboží Značně komplikovaná Vysoké transakční náklady Komoditní peníze Vznikají

Více

Finanční trh. Bc. Alena Kozubová

Finanční trh. Bc. Alena Kozubová Finanční trh Bc. Alena Kozubová Finanční trh Finanční trh je místo, kde se obchoduje se všemi formami peněz. Je to největší trh v měřítku národní i světové ekonomiky. Je to trh velice citlivý na jakékoliv

Více

Finanční trhy. Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Finanční trh

Finanční trhy. Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Finanční trh Finanční trhy Doc Ing Jana Korytárová, PhD Finanční trh trh peněz (trh krátkodobých úvěrů splatnost do 1 roku), trh kapitálu (respektive zahrnuje ještě devizový trh a trh drahých kovů) 1 Historický vývoj

Více

Název materiálu: ING. ZUZANA EKRTOVÁ Zpracováno dne:

Název materiálu: ING. ZUZANA EKRTOVÁ Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_09 Název materiálu: INFLACE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům základní ekonomické pojmy Očekávaný výstup: FINANČNÍ

Více

Tomáš Nidetzký viceguvernér České národní banky

Tomáš Nidetzký viceguvernér České národní banky ROZVOJ A INOVACE FINANČNÍCH PRODUKTŮ: Cíle a cesty udržitelnosti FINANČNÍ INOVACE: Obsah, nebo jen forma? Tomáš Nidetzký viceguvernér České národní banky Vysoká škola ekonomická Fakulta financí a účetnictví

Více

6 Peníze a peněžní sektor v ekonomice I

6 Peníze a peněžní sektor v ekonomice I 6 Peníze a peněžní sektor v ekonomice I 6.1 Charakterizujte pojmy definice peněz příčiny vzniku peněz komoditní peníze zlatý standard monetizace a demonetizace zlata formy soudobých peněz funkce peněz

Více

Hlavní poslání centrální banky. Vzdělávací prezentace, Jiří Böhm, červen 2010

Hlavní poslání centrální banky. Vzdělávací prezentace, Jiří Böhm, červen 2010 Hlavní poslání centrální banky Vzdělávací prezentace, Jiří Böhm, červen 2010 1 Postavení centrální banky (CB) CB je vrcholnou bankou v zemi, která: určuje měnovou politiku vydává bankovky a mince řídí

Více

Pen P íze í I. Rovnováha pen I. ě Rovnováha pen žního trhu 23.2.2012

Pen P íze í I. Rovnováha pen I. ě Rovnováha pen žního trhu 23.2.2012 Peníze I. Rovnováha peněžního trhu 23.2.2012 Peníze jsou vše, co funguje jako všeobecně přijímatelný prostředek směny. Peněžní funkce: 1. Prostředek směny 2. Zúčtovací jednotka 3. Uchovatel hodnoty Drobeček

Více

BANKOVNÍ SOUSTAVA VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_4

BANKOVNÍ SOUSTAVA VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_4 BANKOVNÍ SOUSTAVA VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_4 Sada: Ekonomie Téma: Banky Autor: Mgr. Pavel Peňáz Předmět: Základy společenských věd Ročník: 3. ročník Využití: Prezentace určená pro výklad a opakování Anotace:

Více

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Trh peněz Ing. Dagmar Palatová dagmar@mail.muni.cz Bankovní sektor základní funkcí finančních trhů je zprostředkování přesunu prostředků od těch,

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Předmluva k 3. vydání 11

Předmluva k 3. vydání 11 Předmluva k 3. vydání 11 I. oddíl CENTRÁLNÍ BANKA A BANKOVNÍ SYSTÉM 13 1. Bankovní systém 15 1.1 Vymezení a charakteristika bankovního systému 15 1.2 Univerzální a specializované bankovní systémy v tržních

Více

SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2

SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2 SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2 fiskální politika daň konvertibilita měny inflace index spotřebitelských cen druhy inflace deflace stagflace HDP HNP druhy nezaměstnanosti DPH spotřební koš statků a služeb

Více

DĚJEPIS 9. ROČ. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE.notebook. November 27, 2014

DĚJEPIS 9. ROČ. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE.notebook. November 27, 2014 Mír přináší bohatství, bohatství přináší zpupnost, zpupnost přináší válku, válka přináší chudobu, chudoba přináší pokoru a pokora přináší mír. ARABSKÉ PŘÍSLOVÍ XI 19 23:13 1 XI 17 21:57 2 SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ

Více

Centrální banka. 1. Historický vývoj centrálních bank 2. Činnost centrální banky 3. Bilance centrální banky

Centrální banka. 1. Historický vývoj centrálních bank 2. Činnost centrální banky 3. Bilance centrální banky Centrální banka 1. Historický vývoj centrálních bank 2. Činnost centrální banky 3. Bilance centrální banky Centrální banky relativně mladé instituce první vznikaly v 17. stol - převáţná většina začíná

Více

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Finanční řízení pro nefinančníky Ing. Jaroslava Syrovátkov tková jsou univerzální aktivum (zboží), které je všeobecně přijímáno při směně (tj. za zboží/služby nebo při úhradě dluhu). FUNKCE PENĚZ - prostředek

Více

Pracovní list 1 Peněžní trh:

Pracovní list 1 Peněžní trh: Pracovní list 1 Peněžní trh: 1. Vysvětlete funkce peněz: a) prostředek směny.... b) zúčtovací jednotka... c) uchovatel hodnoty.... 2. K čemu slouží směnka:.. 3. Jaké druhy směnek rozlišujeme:.. 4. Které

Více

BANKOVNICTVÍ. Mgr. Ing. Šárka Dytková

BANKOVNICTVÍ. Mgr. Ing. Šárka Dytková BANKOVNICTVÍ Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková

Více

Bankovní soustava ČR. Bc. Alena Kozubová

Bankovní soustava ČR. Bc. Alena Kozubová Bankovní soustava ČR Bc. Alena Kozubová Bankovní soustava ČR Nejčastější model v tržních ekonomikách je dvouokruhové bankovnictví, které tvoří: Centrální banka Obchodní (komerční) banky Bankovní soustava

Více

Téma č. 4: Peníze a bankovní soustava

Téma č. 4: Peníze a bankovní soustava Základy ekonomie II Téma č. 4: Peníze a bankovní soustava Petr Musil Peníze Peníze = cokoli, co je všeobecně akceptováno jako prostředek směny kdo určí, co bude penězi?......účastníci směny důležitá je

Více

Peníze. Bc. Alena Kozubová

Peníze. Bc. Alena Kozubová Peníze Bc. Alena Kozubová Definice Peníze jsou zvláštním druhem statku. (Statek je věc, která je pro nás něčím užitečná). Peníze sami o sobě nejsou ničím užitečné, jejich užitečnost spočívá v tom, že jsou

Více

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 1 Webinář ČP INVEST Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 2 Vývoj ekonomiky USA HDP se v 2Q 2015 zvýšil o 2,7 % po slabých 0,6 % v 1Q 2015 Predikce HDP za celý rok 2015 = 2,6 % Ekonomiku táhne

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od P do Z. www.zlinskedumy.cz

FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od P do Z. www.zlinskedumy.cz FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od P do Z www.zlinskedumy.cz plat - mzda, kterou dostávají státní zaměstnanci promile jedna tisícina ze základu pohledávka právo věřitele na plnění určitého dluhu dlužníkem

Více

Škola Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu

Škola Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo VY_62_INOVACE_6021 Název Světová hospodářská krize Téma hodiny Hospodářství mezi válkami Předmět Dějepis Ročník/y/ 9 Anotace

Více

HOR_62_INOVACE_8.ZSV.19.notebook. September 04, 2013

HOR_62_INOVACE_8.ZSV.19.notebook. September 04, 2013 HOR_62_INOVACE_8.ZSV.19 Mgr. Jana Horná 8. ročník ( VI/2 EU OPVK) 27. 2. 2013 Základy společenský věd 8. ročník; Finanční produkty 1 Výukový materiál je připraven pro 8. ročník s využitím interaktivní

Více

Peníze a parita kupní síly, měnový kurz. Makroekonomie I. 9. přednáška. Citát k teorii peněz. Osnova přednášky. Teoretická a empirická definice peněz

Peníze a parita kupní síly, měnový kurz. Makroekonomie I. 9. přednáška. Citát k teorii peněz. Osnova přednášky. Teoretická a empirická definice peněz 9. přednáška Makroekonomie I Peníze a parita kupní síly, měnový kurz Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Definice peněz Historie vzniku peněz Funkce peněz Osnova přednášky Nabídka peněz peněžní

Více

GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1082. VY_32_INOVACE_5B_19_Peníze

GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1082. VY_32_INOVACE_5B_19_Peníze NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1082 NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: VY_32_INOVACE_5B_19_Peníze Společenskovědní

Více

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Trh peněz Ing. Dagmar Palatová dagmar@mail.muni.cz Funkce peněz 1. prostředek směny 2. jednotka zúčtování 3. uchovatel hodnoty 2 Měnové systémy problém

Více

Řídí jí bankovní rada, tvořená 7 členy(guvernér, 2viceguvernéři a 4 další), jsou jmenování prezidentem

Řídí jí bankovní rada, tvořená 7 členy(guvernér, 2viceguvernéři a 4 další), jsou jmenování prezidentem Otázka: Bankovní soustava ČR Předmět: Ekonomie/Bankovnictví a pojišťovnictví Přidal(a): odbojar Bankovní soustava ČR je 2 stupňová 1. Česká národní banka 2. Obchodní a komerční banky 1) Česká národní banka

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek,s.r.o. VY_32_INOVACE_245_ESP_03 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

5b.. N abíd í ka k p eněz a p opt p ávka k po penězích slide 0

5b.. N abíd í ka k p eněz a p opt p ávka k po penězích slide 0 5b. Nabídka peněz a poptávka po penězích slide 0 Obsahem přednášky je Jak bankovní systém vytváří peníze Tři metody, pomoci kterých může CB kontrolovat nabídku peněz, a proč jí CB není schopna kontrolovat

Více

Peníze, banky, finanční trhy Ing. Jiří Polách polach@vsss.cz

Peníze, banky, finanční trhy Ing. Jiří Polách polach@vsss.cz Peníze, banky, finanční trhy Ing. Jiří Polách polach@vsss.cz 1. Finanční systém Struktura bohatství českých domácností FINANČNÍ SYSTÉM trhy instituce instrumenty zákony transakce FINANČNÍ SYSTÉM VÝČET

Více

Česká národní banka: mýty a fakta

Česká národní banka: mýty a fakta Česká národní banka: mýty a fakta Tomáš Nidetzký člen bankovní rady České národní banky Setkání s partnery Brno, 19. 9. 2017 Mýtus č. 1: Cenová stabilita je jediný cíl Česká národní banka: pečuje o cenovou

Více

Makroekonomie. 6. přednáška. 24. března 2015

Makroekonomie. 6. přednáška. 24. března 2015 Makroekonomie 6. přednáška 24. března 2015 1 Obsah přednášky 1. Ekonomický růst vs. cykly dokončení 2. Peníze a peněžní trh - poptávka po penězích, - rovnice směny. 2 Ekonomický růst graficky v AS-AD P

Více

SPOLEČNOST A EKONOMIKA MEZI VÁLKAMI

SPOLEČNOST A EKONOMIKA MEZI VÁLKAMI SPOLEČNOST A EKONOMIKA MEZI VÁLKAMI I. PERIODIZACE 120 Vývoj ekonomiky USA 1919-1939 reálný HNP, ceny 1929, index 100 80 60 40 1919 1922 1929 1933 1939 II. POVÁLEČNÁ KRIZE ŠPANĚLSKÁ CHŘIPKA synchronní

Více

KAPITOLA 5: BANKOVNÍ SOUSTAVA

KAPITOLA 5: BANKOVNÍ SOUSTAVA KAPITOLA 5: BANKOVNÍ SOUSTAVA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Přílohy. Příloha č. 1. Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy. Z toho: úroky z dluhových cenných papírů

Přílohy. Příloha č. 1. Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy. Z toho: úroky z dluhových cenných papírů Přílohy Příloha č. 1 Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy Z toho: úroky z dluhových cenných papírů 2. Náklady na úroky a podobné náklady Z toho: náklady na úroky z dluhových

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Peníze, trh peněz, bankovní soustava VY_32_INOVACE_10_20

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Peníze, trh peněz, bankovní soustava VY_32_INOVACE_10_20 Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti a aktivně vystupoval na trhu finančních produktů a služeb

aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti a aktivně vystupoval na trhu finančních produktů a služeb 5SVD2 3. PREZENTACE FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční gramotnost je soubor znalostí, dovedností a hodnotových postojů občana nezbytných k tomu, aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti

Více

Postavení bankovního systému a České národní banky v ekonomice. Přednáška pro TRIA, s.r.o.

Postavení bankovního systému a České národní banky v ekonomice. Přednáška pro TRIA, s.r.o. Postavení bankovního systému a České národní banky v ekonomice Přednáška pro TRIA, s.r.o. Doc. Ing. Luboš Komárek, Ph.D., M.Sc., M.B.A. ředitel odboru vnějších ekonomických vztahů Praha, 10. září 2015

Více

Makroekonomie I. Praktický příklad určete a, b, c, d, e, f, g, h, ch. Praktický příklad určete a, b, c, d, e, f, g, h, ch. Řešení.

Makroekonomie I. Praktický příklad určete a, b, c, d, e, f, g, h, ch. Praktický příklad určete a, b, c, d, e, f, g, h, ch. Řešení. Praktický příklad určete a, b, c, d, e, f, g, h, ch Makroekonomie I Důchod a 300 500 700 900 1100 g 1500 2000 Spotřeba 100 340 c 660 e 980 1140 1300 ch Úspory -100 b 0 d 80 f 160 h 300 Ing. Jaroslav ŠETEK,

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Název tematického celku: Peníze Cíl: Vysvětlit vznik peněz a bank, jejich funkce a význam v moderní ekonomice

Více

Střední škola hotelová a služeb Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE 27_EKO

Střední škola hotelová a služeb Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE 27_EKO Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Speciální vzdělávací

Více

Studijní opora. 8. Kapitola. Bankovní soustava a multiplikace depozit. Název předmětu: Ekonomie I (část makroekonomie)

Studijní opora. 8. Kapitola. Bankovní soustava a multiplikace depozit. Název předmětu: Ekonomie I (část makroekonomie) Studijní opora Název předmětu: Ekonomie I (část makroekonomie) 8. Kapitola Bankovní soustava a multiplikace depozit Zpracoval(a): Ing. Vendula Hynková, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

8. Přednáška Centrální banka

8. Přednáška Centrální banka 8. Přednáška Centrální banka Historie centrální banky: 1668 (1697) Sweriges Riksbank 1694 Bank of England 1913 Federální rezervní systém 1.4.1926 Národní banka československá (1920 zákon, Bankovní úřad

Více

1. Přednáška FINANCE I. Peníze, měna, peněžní standardy, měnové agregáty, české měnové reformy a odluky

1. Přednáška FINANCE I. Peníze, měna, peněžní standardy, měnové agregáty, české měnové reformy a odluky 1. Přednáška FINANCE I Peníze, měna, peněžní standardy, měnové agregáty, české měnové reformy a odluky PENÍZE, MĚNA Tři základní funkce peněz: zúčtovací jednotka, prostředek směny, uchovatel hodnoty (funkce

Více

Rizika v oblasti pasivních obchodů banky Banka podstupuje při svých pasivních obchodech níže uvedená rizika:

Rizika v oblasti pasivních obchodů banky Banka podstupuje při svých pasivních obchodech níže uvedená rizika: Rizika v oblasti pasivních obchodů banky Banka podstupuje při svých pasivních obchodech níže uvedená rizika: Riziko likvidity znamená pro banku možný nedostatek volných finančních prostředků k pokrytí

Více

Instituce finančního trhu

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu strana 2 Instituce finančního trhu Regulatorní instituce Komerční instituce strana

Více

- o udělení povolení působit jako banka rozhoduje ČNB v dohodě s ministerstvem financí ČR

- o udělení povolení působit jako banka rozhoduje ČNB v dohodě s ministerstvem financí ČR Otázka: Komerční banky Předmět: Ekonomie Přidal(a): AMME - o udělení povolení působit jako banka rozhoduje ČNB v dohodě s ministerstvem financí ČR - hlavním cílem obchodních bank je dosažení zisku - zisk

Více

Peníze jsou cokoli, co slouží jako běžně přijímaný prostředek směny či placení

Peníze jsou cokoli, co slouží jako běžně přijímaný prostředek směny či placení Otázka: Peníze Předmět: Ekonomie a účetnictví6 Přidal(a): Klára Cornelly Peníze funkce peněz, měna, měnový kurz, devalvace, revalvace, devizy, valuty, druhy a třídění cenných papírů, burza, druhy,organizace

Více

Účetnictví B 2.přednáška Bilance a bilanční princip Základní funkce účetnictví je (viz minulá přednáška) poskytovat informace o procesech v podniku potřebné pro jeho řízení a správu a pro další účely (např.

Více

CENTRÁLNÍ BANKOVNICTVÍ. ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA

CENTRÁLNÍ BANKOVNICTVÍ. ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA 8. CENTRÁLNÍ BANKOVNICTVÍ. ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA Centrální banka také národní banka je základní banka státu je vrcholnou institucí bankovního dozoru a určuje měnovou politiku v zemi VZNIK CENTRÁLNÍCH BANK

Více

PRVNÍ TŘI ČTVRTLETÍ ROKU 2008: SKUPINA ČSOB VYKÁZALA 2,8 MLD. KČ ČISTÉHO ZISKU 1F

PRVNÍ TŘI ČTVRTLETÍ ROKU 2008: SKUPINA ČSOB VYKÁZALA 2,8 MLD. KČ ČISTÉHO ZISKU 1F Praha, 6. listopadu 2008 PRVNÍ TŘI ČTVRTLETÍ ROKU 2008: SKUPINA ČSOB VYKÁZALA 2,8 MLD. KČ ČISTÉHO ZISKU 1F Objem prostředků svěřených do péče Skupiny ČSOB: 714,1 mld. Kč (10% růst) Objem úvěrů poskytnutých

Více

Seminární práce z ekonomie a managementu

Seminární práce z ekonomie a managementu 1 Seminární práce z ekonomie a managementu Banky a její lidé za oponou Daniel Vorel 2008 2 Poslední věc, kterou by si lidé za oponou přáli je uvědomělá, informovaná veřejnost, schopna kritického myšlení.

Více

SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK 2009 ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1

SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK 2009 ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1 Praha, 11. února 2010 SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1 Hlavní informace: Čistý zisk vykázaný: 17,368 Čistý zisk udržitelný: 10,487 (-17 % meziročně) Provozní výnosy udržitelné:

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo Označení DUM Ročník Tematická oblast a předmět Název učebního materiálu Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0412 VY_32_INOVACE_E18.01

Více

Inflace. Jak lze měřit míru inflace Příčiny inflace Nepříznivé dopady inflace Míra inflace a míra nezaměstnanosti Vývoj inflace v ČR

Inflace. Jak lze měřit míru inflace Příčiny inflace Nepříznivé dopady inflace Míra inflace a míra nezaměstnanosti Vývoj inflace v ČR Inflace Jak lze měřit míru inflace Příčiny inflace Nepříznivé dopady inflace Míra inflace a míra nezaměstnanosti Vývoj inflace v ČR Co je to inflace? Inflace není v původním význam růst cen. Inflace je

Více

Makroekonomie I. Příklad. Řešení. Řešení. Téma cvičení. Pojetí peněz. Historie a vývoj peněz Funkce peněz

Makroekonomie I. Příklad. Řešení. Řešení. Téma cvičení. Pojetí peněz. Historie a vývoj peněz Funkce peněz Příklad Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Zjistěte, k jaké změně (růstu či poklesu) devizových rezerv došlo, jestliže ve sledovaném roce běžný účet platební bilance domácí ekonomiky

Více

Česká ekonomika na startu roku Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Česká ekonomika na startu roku Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Česká ekonomika na startu roku 212 Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny 23.1.212 5.3.29 5.9.29 5.3.21 5.9.21 5.3.211 5.9.211 1.7.211 22.7.211 12.8.211 2.9.211 23.9.211 13.1.211 3.11.211 25.11.211

Více

Mezinárodní trh peněz

Mezinárodní trh peněz Mezinárodní trh peněz Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Mezinárodní trh peněz zprostředkovává přístup cizinců k národní měně a domácích subjektů k cizím měnám. - valuty - devizy - devizový trh, devizové

Více

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty.

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty. Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2007/08, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 3 7) Peníze a trh peněz 8) Otevřená ekonomika 9) Hospodářské

Více

Makroekonomie I. Opakování. Řešení. Příklad. Příklad. Řešení b) 106,5. Příklady k zápočtu. Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D.

Makroekonomie I. Opakování. Řešení. Příklad. Příklad. Řešení b) 106,5. Příklady k zápočtu. Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Opakování Makroekonomie I y k zápočtu Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Vypočítejte index CPI pro rok 2006, pokud inflace za období 2006/2005 činila 4,41% a CPI roku 2005 činilo 102. Zaokrouhlujte

Více

BEZPEČNOSTNĚ PRÁVNÍ AKADEMIE BRNO, s.r.o., střední škola. Bankovní domy komerční banky, spořitelny + test

BEZPEČNOSTNĚ PRÁVNÍ AKADEMIE BRNO, s.r.o., střední škola. Bankovní domy komerční banky, spořitelny + test Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu Inovace a individualizace výuky Číslo materiálu VY_62_INOVACE_ZEL13 Název školy BEZPEČNOSTNĚ PRÁVNÍ AKADEMIE BRNO, s.r.o., střední škola Autor Ing.

Více

1. Co je to výměnný obchod? Kdy jste se s ním naposledy setkali?

1. Co je to výměnný obchod? Kdy jste se s ním naposledy setkali? Pracovní list č. 1 1. Co je to výměnný obchod? Kdy jste se s ním naposledy setkali? 2. Jaké vlastnosti by podle vás měli splňovat peníze? 3. Jak si představujete peníze dalšího věku? 4. Jaké ochranné prvky

Více

Postavení bankovního systému a České národní banky v ekonomice. Přednáška pro TRIA, s.r.o.

Postavení bankovního systému a České národní banky v ekonomice. Přednáška pro TRIA, s.r.o. Postavení bankovního systému a České národní banky v ekonomice Přednáška pro TRIA, s.r.o. Doc. Ing. Luboš Komárek, Ph.D., M.Sc Sc., M.B.A. vedoucí referátu měnových m analýz a transmise měnovm nové politiky

Více

Peníze a monetární politika

Peníze a monetární politika Peníze a monetární politika Komponenty nabídky peněz. Poptávka po penězích a motivy jejich držby. Bankovní sektor a nabídka peněz. Centrální banka, cíle a nástroje její monetární politika (operace na volném

Více

Vývoj bankovnictví v ČR od roku 1918 do současnosti

Vývoj bankovnictví v ČR od roku 1918 do současnosti Vývoj bankovnictví v ČR od roku 1918 do současnosti Martin Vancl 10.4.2011 Bankovnictví po 1. světové válce Počátek vzniku československého bankovnictví, rozpad Rakousko-Uherska Bankovní soustava vznikla

Více

Prezentace vysvětluje žákům možnosti financování podniku z cizích zdrojů Žáci budou schopni rozlišit druhy bank a jejich úkoly

Prezentace vysvětluje žákům možnosti financování podniku z cizích zdrojů Žáci budou schopni rozlišit druhy bank a jejich úkoly Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_14 Název materiálu: FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI PODNIKU Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům možnosti financování podniku

Více

Sám o sobě, papírek s natištěnými penězy má malinkou hodnotu, akceptujeme ho ale jako symbol hodnoty, kterou nám někdo (stát) garantuje.

Sám o sobě, papírek s natištěnými penězy má malinkou hodnotu, akceptujeme ho ale jako symbol hodnoty, kterou nám někdo (stát) garantuje. Otázka: Finanční trh Předmět: Ekonomie Přidal(a): sztrudy Vznik a význam peněz: Úplně na počátku byl směnný obchod neboli barter - zboží na zboží. Časem bylo ale těžší najít někoho, kdo by směnil právě

Více

Úkol: ve výši 11.000 Kč. zachovat? 1. zjistěte, jestli by paní Sirotková byla schopna splácet hypotéku

Úkol: ve výši 11.000 Kč. zachovat? 1. zjistěte, jestli by paní Sirotková byla schopna splácet hypotéku Mgr. Zuzana Válková Zadání: Paní Sirotková má měsíční příjem 27.890 Kč. Bydlí v městském bytě, kde platí měsíční nájem 8.500 Kč. Celkové měsíční výdaje (včetně nájmu) činí 21.600 Kč. Vlastní majetek v

Více

Základy účetnictví. 2. přednáška

Základy účetnictví. 2. přednáška Základy účetnictví 2. přednáška Formy sdělení účetních dat Účetnictví poskytuje informace v účetních výkazech: Bilance Výkaz zisku a ztráty (výsledovka) Výkaz cash-flow (o toku peněz) Výkaz o změnách ve

Více

banka = je právnická osoba, založená jako a.s. nebo jako státní peněžní ústava

banka = je právnická osoba, založená jako a.s. nebo jako státní peněžní ústava Otázka: Bankovní soustava a platební styk Předmět: Ekonomie Přidal(a): verunecka21 Bankovní soustava a platební styk 1. bankovní soustava čr. 2. úloha ČNB 3. platení styk 4. výhody a nevýhody forem plat.styku

Více

Seminární práce. Vybrané makroekonomické nástroje státu

Seminární práce. Vybrané makroekonomické nástroje státu Seminární práce Vybrané makroekonomické nástroje státu 1 Obsah Úvod... 3 1 Fiskální politika... 3 1.1 Rozdíly mezi fiskální a rozpočtovou politikou... 3 1.2 Státní rozpočet... 4 2 Monetární politika...

Více

Makroekonomický vývoj a prognóza ČNB

Makroekonomický vývoj a prognóza ČNB Makroekonomický vývoj a prognóza ČNB Porada vedoucích ch obchodně ekonomických úseků zastupitelských úřadů ČR Mojmír r Hampl viceguvernér ČNB Praha, 23.6.2008 Obsah Vnější prostředí české ekonomiky Vývoj

Více

EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 4. přednáška. Ing. Martina Šudřichová

EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 4. přednáška. Ing. Martina Šudřichová EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 4. přednáška Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz 1. Osnova přednášky: Evropské hospodářské a měnové unie. Činnost Evropské centrální banky, výhody a nevýhody (rizika)

Více

Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady. Plzeň, 8. října 2008

Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady. Plzeň, 8. října 2008 Úvěrová krize ve vyspělých zemích a finanční stabilita v ČR Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady Plzeň, 8. října 2008 I. ČNB - finanční stabilita jako její významný cílc Finanční stabilita

Více

Obsah. Úvod... VII. Seznam obrázků... XV. Seznam tabulek... XV

Obsah. Úvod... VII. Seznam obrázků... XV. Seznam tabulek... XV Úvod... VII Seznam obrázků... XV Seznam tabulek... XV 1. Peníze... 1 1.1 Historie vzniku peněz, jejich funkce a charakteristika... 1 1.2 Funkce peněz... 4 1.3 Vlastnosti peněz a trh peněz... 5 1.4 Úroková

Více

Pracovní list dvoubarevné kartičky s finančními termíny a definicemi.

Pracovní list dvoubarevné kartičky s finančními termíny a definicemi. Anotace Pracovní list k finanční gramotnosti. Hra s kartičkami správné přiřazování finančních termínů k definicím. Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Čekalová Sylva Čeština Orientace

Více

Průvodce pojištěním vkladů

Průvodce pojištěním vkladů Průvodce pojištěním vkladů STRANA 2 Co je to FPV Kolik dostanete Víte, že Systém výplat Je váš vklad pojištěn? Otázky a odpovědi Pojištěné instituce Historie pojištění vkladů Co se bude dít, když... Další

Více

Krátkodobá rovnováha na trhu peněz

Krátkodobá rovnováha na trhu peněz Makroekonomická analýza přednáška 9 1 Krátkodobá rovnováha na trhu peněz Funkce poptávky po penězích Poptávka po penězích je úměrná cenové hladině (poptávka po penězích je poptávka po reálných penězích).

Více

Přílohy. Příloha č. 1. Příloha č. 2. Emitované dluhopisy ČSOB. Právní úprava cenných papírů

Přílohy. Příloha č. 1. Příloha č. 2. Emitované dluhopisy ČSOB. Právní úprava cenných papírů Přílohy Příloha č. 1 Emitované dluhopisy ČSOB Příloha č. 2 Právní úprava cenných papírů Obecná právní regulace je obsažena v zákoně č. 591/1992 Sb. o cenných papírech, který vedle obecných ustanovení obsahuje

Více

KAPITOLA 7: MONETÁRNÍ POLITIKA, MODELY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

KAPITOLA 7: MONETÁRNÍ POLITIKA, MODELY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích KAPITOLA 7: MONETÁRNÍ POLITIKA, MODELY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ. Statistika. Semestrální práce

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ. Statistika. Semestrální práce ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Statistika Semestrální práce Vypracovali: Tomáš Mojžyšek, Petr Kalivoda Skupina: 2 40 Akademický rok: 2012-2013 Obsah Úvod... - 3 - Vývoj měny... -

Více

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti.

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. VÝCHOVA K OBČANSTVÍ Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. Akontace Zálohová úhrada části, případně celé dodávky zboží. Bankomat Samoobslužné zařízení umožňující

Více

Mezinárodní pohyb kapitálu

Mezinárodní pohyb kapitálu Mezinárodní pohyb kapitálu Nejjednodušší definice kapitálu říká, že jsou to peníze, které přinášejí další peníze. Kapitálem rozumíme vše, co vkládáme do výroby proto, aby vznikly další hodnoty. Rozlišujeme:

Více

2. setkání. Peníze, inflace, nezaměstnanost

2. setkání. Peníze, inflace, nezaměstnanost 2. setkání Peníze, inflace, nezaměstnanost PENÍZE OBSAH Funkce peněz Historie peněz Soudobý bankovní systém a regulace banky Nabídka peněz Podstata nabídky peněz a peněžní agregáty Celkové množství peněz,

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -2. modul Peníze

Finanční gramotnost pro SŠ -2. modul Peníze Modul č. 2 Ing. Miroslav Škvára O penězích Dnes začneme otázkou Která otázka ve vašem dětství souvisela s penězi? Možná to byla věta: Mami / tati, koupíš mi to? Chápali jste, že vám rodiče (asi) nemohou

Více

OBCHODNÍ (KOMERČNÍ) BANKY

OBCHODNÍ (KOMERČNÍ) BANKY Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_15 Název materiálu: FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI PODNIKU Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům možnosti financování podniku

Více

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech - fce: alokační, redistribuční (soustřeďuje, přerozděluje, rozmisťuje) - peněžní: KRÁTKODOBÉ peníze, fin.

Více