3M Česko, spol. s r.o. Vyskočilova Praha 4 tel.: IČO:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "3M Česko, spol. s r.o. Vyskočilova 1 140 00 Praha 4 tel.: 261 380 155 IČO: 41195698"

Transkript

1 3M Česko, spol. s r.o. Vyskočilova Praha 4 tel.: IČO: fax.: DIČ: CZ ======================================================================== 3M Bezpečnostní list ======================================================================== Číslo dokumentu : Dat.vydání/revize : Verze : 8.01 Dat.posledn.vydání : Stav dokumentu : Vydáno Formát : 1 Tento bezpečnostní list vystavila firma 3M Česko, spol. s r.o. na základě vyhlášky č.231/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů. 1 Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce Obchodní jméno 3M FINESSE IT, FINAL FINISH, EASY CLEAN UP P/N'S , , , Identifikace produktů 3M Doporučený účel použití produktu leštící pasta na lakované povrchy Dovozce do ČR 3M Česko, spol. s r.o. Vyskočilova Praha 4 tel.: IČO: fax.: DIČ: CZ Nouzové telefonní číslo Toxikologické informační středisko, Na Bojišti 1, Praha 2; telefon (24 hodin/den) , , Informace o složení látky nebo přípravku Název přísady Číslo CAS Obsah v % VODA OXID HLINITÝ Hydrogenovaná těžká ropa (nafta) Symboly nebezpečí a charakterizace rizik: T,N; R:45-51/ GLYCEROL LEHKÉ DESTILÁTY (Z ROPY)

2 3M FINESSE IT, FINAL FINISH, EASY CLEAN UP P/N'S Strana 2 z 9 ZPRACOVANÉ KYSELINOU Symboly nebezpečí a charakterizace rizik: T,N; R:45-51/ BÍLÝ MINERÁLNÍ OLEJ (Z ROPY)) SAZE <= 0.06 ETHYLAKRYLÁT <= Symboly nebezpečí a charakterizace rizik: F,Xn,Xi; R: Poznámka k bodu 2: Jsou-li uvedeny grafické symboly nebo R-věty u přísad/látek, pak jsou na základě chem. zákona č. 356/2003 Sb.,ve znění pozdějších předpisů, nebezpečné. Nejsou-li grafické symboly nebo R-věty uvedeny, pak se o nebezpečné látky/přísady nejedná. 3 Údaje o nebezpečnosti látky nebo přípravku R-věty R66 Opakovaná expozice může způsobit vysušení nebo popraskání kůže. R52/53 Škodlivý pro vodní organismy, může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí. Poznámka k bodu 3: Pokud nejsou u R-vět a jejich kombinací uvedena jejich čísla dle vyhlášky č. 232/2004 Sb.,ve znění pozdějších předpisů, jedná se pak o další doplňkové informace poskytnuté firmou 3M. 4 Pokyny pro první pomoc Instrukce pro případ styku s okem Vypláchněte oči velkým množstvím vody. Pokud potíže přetrvávají, zavolejte lékaře. Instrukce pro případ styku s pokožkou Umyjte postižené místo mýdlem a vodou. Pokud potíže přetrvávají, zavolejte lékaře. Instrukce pro případ vdechnutí Přemístěte postiženou osobu na čerstvý vzduch. Pokud problémy přetrvávají, zavolejte lékaře. Instrukce pro případ požití Nevyvolávejte zvracení. Okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Podejte postiženému 2 sklenice vody. Osobě, která je v bezvědomí, nepodávejte nikdy nic ústy.

3 3M FINESSE IT, FINAL FINISH, EASY CLEAN UP P/N'S Strana 3 z 9 5 Pokyny pro případ požáru Vhodná hasiva: Suché chemikálie nebo oxid uhličitý. Způsoby hašení ohně Voda nemusí dostatečně účinně hasit oheň, je však třeba ji používat k ochlazování nádob a povrchů vystavených ohni a zabránit tak jejich explozivnímu roztržení. Používejte ochranu celého těla včetně dýchacího přístroje. Vystavení nebezpečí při požáru V uzavřených nádobách vystavených teplu vznikajícímu od ohně se může vytvořit přetlak a může dojít k explozi. Páry mohou urazit velkou vzdálenost při zemi nebo při podlaze až ke zdroji zapálení a vyšlehnout zpět. Speciální instrukce pro hašení požáru 6 Opatření v případě úniku při nehodě Osobní ochranné pomůcky Dbejte opatření z jiných kapitol. Postup při rozlití V případě rozsáhlejšího rozlití se snažte rozlitý výrobek, co nejrychleji setřít, popř. vytvořte "hráz", abyste zabránili úniku do kanalizace. Produkt se pokryje anorganickým absorpčním materiálem. Nechráněné osoby je třeba evakuovat z kontaminovaného místa. Prostor větrejte. Podle dobré průmyslové hygienické praxe použijte pro odstraňování rozsypaného nebo rozlitého materiálu nebo v omezených prostorech odtahovou ventilaci. Zastavte další unikání materiálu. Odstraňte rozlitý (vysypaný) materiál. Zbytky očistěte čistícím prostředkem a vodou. Uchovávejte v uzavřené nádobě. Rozlitý (vysypaný) setřený materiál co nejrychleji odstraňte. 7 Manipulace a skladování Požadavky na skladování Nevystavujte mrazu. Nekompatibilní materiály

4 3M FINESSE IT, FINAL FINISH, EASY CLEAN UP P/N'S Strana 4 z 9 Skladujte oddělěně od oxidačních činidel. Instrukce pro použití Nádoby uchovávejte neprodyšně uzavřené. Zabraňte kontaktu s oxidačními činidly. 8 Kontrola expozice a ochrana osob Ochrana očí Zabraňte styku s očima. Zabraňte styku par, rozprášeného materiálu nebo mlhy s očima. Následující pomůcky je nutno používat samotné nebo v kombinaci, podle potřeby, aby se předešlo zasažení očí: Používejte bezpečnostní ochranné brýle s bočními kryty. Používejte ochranné brýle s větratelnými otvory. Ochrana pokožky Zabraňte styku s pokožkou. Zabraňte déletrvajícímu nebo opakovanému styku s pokožkou. Ochrana dýchacího ústrojí Zabraňte vdechování par, mlhy nebo rozprášeného produktu. Zabraňte vdechování prachu. Pro více informací o respiračních prostředcích kontaktujte 3M. Zvolte některý z následujících prostředků na ochranu dýchacích orgánů schválených podle příslušných norem a podle koncentrace nečistot obsažených ve vzduchu (): Polomaska nebo celoobličejová maska s částicovými filtry. Požití Při používání tohoto produktu nejezte, nepijte a nekuřte. Exponované plochy omývejte mýdlem a vodou. Uchovávejte mimo dosah dětí. Technická opatření Používejte s vhodným místním odtahem par. Není-li k dispozici účinná ventilace, je nutné použít vhodnou ochranu dýchacích cest. VODA ( ) OXID HLINITÝ ( ) 10 mg/m3 ACGIH: TWA 1 VLÁKNA/ CC VZDUCHU CMRG: TWA Hydrogenovaná těžká ropa (nafta) ( )

5 3M FINESSE IT, FINAL FINISH, EASY CLEAN UP P/N'S Strana 5 z ppm 3M: TWA 1900 mg/m3 CMRG: TWA 300 ppm CMRG: TWA GLYCEROL ( ) 10 mg/m3 ACGIH: TWA LEHKÉ DESTILÁTY (Z ROPY) ZPRACOVANÉ KYSELINOU ( ) BÍLÝ MINERÁLNÍ OLEJ (Z ROPY)) ( ) 10 mg/m3 CMRG STEL mg/m3 CMRG TWA mg/m3 ACGIH STEL 5 mg/m3 ACGIH TWA SAZE ( ) 3.5 mg/m3 ACGIH: TWA 0.5 mg/m3 CMRG: TWA ETHYLAKRYLÁT ( ) 61 mg/m3 15 ppm 20 mg/m3 5 ppm ACGIH: STEL ACGIH: STEL ACGIH: TWA ACGIH: TWA PEL: 20 mg/m3 mezní: 40 mg/m3 Poznámky k bodu 8 ACGIH - American Conference of Government Industrial Hygienists TWA - Time Weighted Average STEL - Short Term Exposure Limit (15 minutes)

6 3M FINESSE IT, FINAL FINISH, EASY CLEAN UP P/N'S Strana 6 z 9 Ceiling - Ceiling Value Speciální informace, vystavení a ochrana Uchovávejte mimo dosah dětí. 9 Fyzikální a chemické vlastnosti Fyzikální tvar (skupenství), barva a zápach Hodnota ph Bod varu a jeho teplotní rozsah Teplota tání(rozmezí teplot) Bod vzplanutí Kapalina. Nepatrný zápach bez jednotky PŘIBLIŽNĚ100 C >=93.33 C TCC Hořlavost (tuhá látka, plyn) Samozápalnost Oxidační vlastnosti Tenze par Rozpustnost ve vodě <0.1% Specifická hmotnost Hustota par Těkavé organické sloučeniny Rychlost vypařování Viskozita.96-1 Voda=1 =1 Vzduch=1 = gramy/litr >=1 Éter= centipoise 10 Stabilita a reaktivita Podmínky, kterým je nutno zabránit Látky a materiály, s nimiž výrobek nesmí přijít do styku Silná oxidační činidla. Nebezpečné rozkladné produkty Oxid uhelnatý. Oxid uhličitý a oxid uhelnatý a neidentifikované

7 3M FINESSE IT, FINAL FINISH, EASY CLEAN UP P/N'S Strana 7 z 9 uhlovodíky. Oxid uhličitý. Stabilita a reaktivita Stabilní. Nedochází k nebezpečné polymeraci. 11 Toxikologické informace Účinky způsobené stykem s okem Mírné podráždění očí: příznaky a symptomy mohou zahrnovat zčervenání, otok, bolest, slzení a neostré vidění. Účinky způsobené stykem s pokožkou Mírné dráždění pokožky: příznaky nebo symptomy mohou zahrnovat zčervenání pokožky, otoky a svědění. Účinky způsobené vdechnutím Vdechování po delší dobu může vést k negativním následkům na zdraví. Podráždění (horních cest dýchacích): příznaky nebo symptomy mohou zahrnovat citlivost nosu a hrdla, kašel a kýchání. Zaměrná koncentrace a vdechování může být zdraví škodlivé až smrtelné. Během broušení, škrabání a pískování: Pneumokonióza (zaprášení plic) (všeobecně): příznaky nebo symptomy mohou zahrnovat úporný kašel a dýchavičnost. Účinky způsobené požitím Dráždění gastrointestinálních tkání: příznaky nebo symptomy mohou zahrnovat bolest, zvracení, bolesti břišní, nucení ke zvracení, krev ve zvratcích a krev ve výkalech. Požití může vést k negativním následkům na zdraví. Karcinogenní vlastnosti Obsahuje chemikálii, která může způsobovat rakovinu Další toxikologické informace Negativní účinky na centrální nervový systém může zahrnovat: bolesti hlavy, závratě, ospalost, poruchy koordinace, pocity nevolnosti, zpoždění reakcí, špatná artikulace, bezvědomí. 12 Ekologické informace Ekotoxické hodnoty není stanoveno Další ekotoxické informace Je nutné provést předběžná opatření pro zabránění přímému uvolňování tohoto produktu do životního prostředí.

8 3M FINESSE IT, FINAL FINISH, EASY CLEAN UP P/N'S Strana 8 z 9 13 Informace o zneškodňování Produkt při prodeji Po použití: spalovna. Pokud není nádobka prázdná, likvidujte jako nebezpečný odpad. Speciální instrukce pro likvidaci: Zařazení odpadu podle vyhlášky č.503/2004 Sb.: Informace pro přepravu Číslo UN: Třída ADR: Klasifikační kód: Obalová skupina: Speciální pokyny pro přepravu Pro informace, které se týkají specifického balení výrobku 3M nebo detaily pro přepravu na moři a/nebo letecky získáte kontaktováním firmy 3M Česko, oddělení podpory prodeje. 15 Informace o právních předpisech OBCHODNÍ JMÉNO FINESSE-IT BRAND FINAL FINISH EASY CLEAN UP Symboly Výstražné symboly nebezpečnosti nejsou pro tento výrobek požadovány. Komponenty (složky) Hydrogenovaná těžká ropa (nafta)...rozmezí 7 13 LEHKÉ DESTILÁTY (Z ROPY) ZPRACOVANÉ KYSELINOU...rozmezí 5 10 R-věty R66 Opakovaná expozice může způsobit vysušení nebo popraskání kůže. R52/53 Škodlivý pro vodní organismy, může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí.

9 3M FINESSE IT, FINAL FINISH, EASY CLEAN UP P/N'S Strana 9 z 9 S-věty S51 Používejte pouze v dobře větraných prostorách. S23A Nevdechujte páry. S22 Nevdechujte prach. S24/25 Zamezte styku s kůží a očima. S26 Při zasažení očí okamžitě důkladně vypláchněte vodou a vyhledejte lékařskou pomoc. S28A Při styku s kůží okamžitě omyjte velkým množstvím vody a mýdla. S46 Při požití okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc a ukažte tento obal nebo označení. S61 Zabraňte uvolnění do životního prostředí. Viz speciální pokyny nebo bezpečnostní listy. S2 Uchovávejte mimo dosah dětí. Speciální informace o zvláštních předpisech Pro více informací kontaktujte 3M pobočku ve Vaší zemi. Poznámka k bodu 15 Pokud nejsou u R-vět, S-vět a jejich kombinací uvedena jejich čísla dle vyhlášky č. 232/2004 Sb. ve znění pozdějších předpisů, jedná se pak o další doplňkové informace poskytnuty firmou 3M. 16 Další informace Pokyny pro školení 132 Zákoníku práce Další informace Bezpečnostní list byl dále zpracován na podkladě originálu bezpečnostního listu poskytnutého výrobcem. Důvody pro opakované vydání Aktualizace: Přidání skladových čísel, Ekologické informace. Informace obsažené v tomto bezpečnostním listu představují v současné době platné údaje a nejvhodnější postupy pro používání a zacházení tohoto výrobku v běžných podmínkách. Jakékoli jiné používání nebo zacházení s tímto výrobkem, které není v souladu s údaji tohoto bezpečnostního listu, vylučuje odpovědnost za vady, resp. škodu, za kterou by jinak odpovídal výrobce, dovozce nebo prodejce.

10