P.Syrovátka, P. Kramář, T.Marek, T.Kotulák, H.Říha, L. Gluvňová, J.Sedláček, J.Pirk. Kardiocentrum IKEM, Praha

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "P.Syrovátka, P. Kramář, T.Marek, T.Kotulák, H.Říha, L. Gluvňová, J.Sedláček, J.Pirk. Kardiocentrum IKEM, Praha"

Transkript

1 P.Syrovátka, P. Kramář, T.Marek, T.Kotulák, H.Říha, L. Gluvňová, J.Sedláček, J.Pirk Kardiocentrum IKEM, Praha

2 Žena, 48 let RA: otec arytmie, hypertenze, matka hypertenze, 2 synové zdraví OA: VVV - defekt septa síní a anomální vyústění pravostranných plicních žil do P-síně, v 10ti letech plastika defektu a derivace P-plicních žil do levé síně.

3 V roce 2002 zjištěna recidiva defektu, doporučena operace pro významný L-P zkrat, kterou odmítla pro minimální symptomatologii. Nález nevhodný ke katetrizační intervenci hospitalizace pro FiS, EKV 11/09, opět doporučena reoperace. Kromě FiS, malá klinická symptomatologie, DSS s významným L-P zkratem, dilatace PK, lehká MiR a středně významná TriR při dilataci anulu, lehká PAH.

4 ECHO : Význ. DSS inferiorně u ústí DDŽ (po předchozí sutuře a korekci transpozice plic. žil dx), inferiorně není žádný okraj. Defekt je velikosti cca 20mm, další drobnější defekt je u ústí HDŽ, zde defekt 4mm. L-P zkrat hemodynamicky významný ( Qp:Qs=2.14:1). Elongovaná Eustachova chl. CS normální šíře. DDŽ nezvětšena a kolabuje s resp. LK bez dilatace, EF LK 55-60%, aortální chlopeň bez vady, lehká MiR, stenóza žádná, LS význ.dilatována, bez trombů. PK 40 mm dilat. s norm. EF (při objemové zátěži, dilatace Tri anulu, TriR 2-3/5, odhad PAP syst. 40mmHg, dilatace kmene a větví plicnice. SKG: bez význ. stenóz Indikace: Uzávěr DSS + MAZE + TVP Euro score 5,48%.

5

6

7

8 Po informovaném souhlasu pacientky zahájena anestezie. Arteria rad. sin, OTI č. 7,5/ 20cm, intubace s bužií, CŽK Baxter 9F (vzhledem k předpokládaným vyšším krevním ztrátám, reoperace), cestou v. jug. int. dx., 1 vpich, bez komplikací. Do MO stabilní. Proveden výkon na MO. Po ukončení MO porucha oxygenace, sat %. Provedeno ECHO (1, echokardiografista) dysfce PK, dle jeho mínění zkrat neprokázán. Provedena bronchoskopie, průdušky odsáty, volné. Přidán Dobutrex 5 ug/kg/min, Corotrop 2mg + inf. 0,4 ug/kg/min, přidáno NO 30ppm.

9 Arteriální sat. O2 stále 80 %, zavedeno venovenózní ECMO s čerpadlem Levitronix a okamžitě dochází k 100% saturaci.

10 Pro pochyby volán ještě 2.echokardiografista. (vyšetřoval předoperační TEE) Objeven zkrat - drenáž DDŽ přímo do levé síně / sutura okraje IAS s Eustachovým okrajem/ Veškerá krev z DDŽ přitéká do přímo LS. Pravostranné plicní žíly 2x ústí správně do LS. IAS bez defektu, HDŽ volná. /kanyly V-V ECMO - kanyla v DDŽ u bránice, kanyla v HDŽ v oblasti ústí HDŽ do PS/.

11

12 Plná heparinizace, ukončení ECMO, zahájen MO II, oprava zkratu. Po sejmutí svorky (ischemie 30 min.) spontánní obnovení SR a normální saturace. TEE kontrola DDŽ Ústí do pravé síně, avšak max. gradient kolem 10 mmhg. Povolen steh po původní kanylaci a nahrazen jednotlivými stehy, max. gradient poklesl na 6 až 7 mmhg. Protamin, dekanylace. retrosternální a retrokardiální drén, komorové elektrody, sutura operační rány. Konec výkonu: SR, f.80/min, dobutrex 5 ug/kg/min - sat.o2-100%.

13

14 Hospitalizace RES : Ztráty z drénů 6 hod 230 ml/12 hod 300 ml Extubace 0.POD večer, přechodně stimulace pro sinusovou bradykardii, ze sálu inotropní podpora DOBU (max 5ug/kg/min, 4.POD EX) 1.POD - dle RTG S+P potvrzen PNO vlevo ve srůstech, provedena hrudní drenáž. 2.POD paroxysmus FiS => Cordarone bolus 150mg + kont. 1200mg/24h, farmakologická verze na SR. 3.POD extrakce HD z levého hemithoraxu, další pooperační průběh bez komplikací.

15 TTE nestandardní vyšetření pro FiS s odpovědí komor /min Středně významná mitrální insuficience. IAS se záplatou inferiorně, lehká turbulence v pravostran. plic. žilách /max.gr.9mmhg, stř,gr.5mmhg/. V PS je cca středně významná stenosa v ústí DDŽ, gr. 12/7/0 mmhg DDŽ je hraniční velikosti 23mm a nekolabuje s resp. Závěr: Vhodná úprava srdečního rytmu (verze na SR) poté kontrolní echo s otázkou MiR, fce PK, stenózy pravostranných žil a stenózy ústí DDŽ. Hospitalizace JIP KKCH Postupná mobilizace, rehabilitace, warfarinizace. Přeložena k časné rhb do Lázní Poděbrady. Afebrilní, sternum pevné, Rány se hojí p.p.i., kardiopulmonálně kompenzovaná. V propouštěcí zprávě chybí doporučení echo vyšetření!

16 amb. AP Klinika kardiologie: Odeslána ke konziliárnímu vyšetření na AP pro zn. LSI s požadavkem po TEE elektricky zvertovat FiS a TEE ověřit možnou jinou příčinu LSI než FiS s rychlou komorovou odpovědí. Ekg: vstupně - makroreentry síňová tachykardie 2:1 frekvence komor 120/min K TEE odeslána s požadavkem vyloučení trombu před EKV!!!

17

18 Levá komora vzhledem k výšce nedilatovaná, s normální systolickou funkcí, bez hrubší klidové regionální poruchy kinetiky, normální tloušťka stěn. Levá síň dilatovaná, tromby nenalezeny. IAS se záplatou inferiorně, v pravé síni v místě Eustachova rimu stenóza t.č. nižší gradient než při posledním vyš. 8/5 mmhg, klesá k nule, po podání kontrastu nedochází k průchodu bublin do LS. Sklerosa cípů, středně významná mitrální insuficience. Aortální chlopeň trojcípá. Stopová aortální insuficience. Pravá komora nedilatovaná, s normální systolickou funkcí. Stopová trikuspidální insuficience. Stopová pulmonální insuficience. Odhad tlaku v plicnici nelze. Perikard bez patologické separace. DDŽ dilatovaná, nekolabuje. Závěr: Tromby nenalezeny.

19 EKV v CA bifázický synchronizovaný výboj o E 75J nastolen SR SR 73/min PQ 0.16, QRS 0.09, ST izoel. T poz QT norm. Závěr: Na echo je středně významná mitrální regurgitace, funkce LK v normě. Výše uvedené nálezy neimplikují změnu postupu (KCH řešení). Na LSI se v.s. podílela rychlá komorová odpověď při FiS zpět ad Lázně Poděbrady.

20 AP v 16:31 hod: Poslední týden v lázních progrese ND při FiS, nasazena diuretická terapie, EKV na akutním příjmu KK, v dalším průběhu se střídájí SR a JR, Vysazen BB, nasazen Cordarone, dimise z lázní. Cca 2 dny doma. Ortopnoe, kašel s minimální expektorací, proto navštívila svého kardiologa, provedeno TTE s nálezem významné MiR. Odeslána k vyšetření. Terapie:Lawarin 2mg 0-2-0, Cordarone 200 mg mg Ekg: SR 73/min., PQ 150 ms, QRS 94 ms, QTc 405 ms, neg T III, RBBB

21 Přijata na IMP Kontrolní echo při SR 50/min Potvrzena významná MiR, dilatace anulu, apikální vytažení cípů a restrikce pohybu zadního cípu. Současně střídání sinus rytmu a náhradního junkčního rytmu o fr /min, v noci opakovaně pauzy až 4-8 sec. Amiodarone ex, diuretika, ústup klidové dušnosti.

22 Primoimplantace DDD PM

23 Medikace: Warfarin, Furon 40 mg, Verospiron 25 mg, Amprilan 2.5 mg Indikována MVP, plán 6/2010, Euroscore 8.10 % Anuloplastica valvulae mitralis

24 KAR RES Ztráty z drenů za 6hod/12hod od přijetí na RES 200/250 ml a celkem k : ml Operace i pooperační průběh bez nutnosti inotropní či vasoaktivní podpory. Pro sklon k hypertenzi Perlinganit i.v. Pacientka extubovaná 0. poop. den, hemodynamicky a ventilačně stabilní, Renální funkce v normě. ANTIKOAGULACE : Heparin +Warfarin.

25 V pooperačním období fibrilace síní, provedena 2xEKV na SR. Kontrola funkce PM je správná, režim AAIR-DDDR. Postupná rehabilitace, mobilizace, úprava medikace, warfarinizace. Překlad k časné rehabilitaci do Lázní Poděbrady. Poslední kontrola v amb. AAO klinicky ok, PM ok. Dále dispenzarizace u spádového kardiologa.

26 Závěry 1. Byla operace správně načasovaná? Malá klinická symptomatologie, ale paroxysmy FiS a objektivizovaný významný L-P zkrat. 2. Operace DSS a náhlá desaturace nereagující na zvýšení FiO2??? Myslet na iatrogenní etiologii. 3. ECHO na operačním sále! Výhodou je lékař, který prováděl předoperační TEE. Komplexní vyš. oblast gastroesofageální junkce - ústí DDŽ!!! 4. Neindikovat jen tak vyšetření pro vyšetření (KKCH). Závěry a doporučení pomocných vyšetření. 5. Podhodnocení MiR při tachykardii a nevyrovnané komorové odpovědi při fibrilaci síní. (Dotaz na žádance a tvrzení, že LSI je následkem FiS)

27 Děkuji za pozornost

Aortální stenóza. Kazuistika pacientky od narození po transplantaci

Aortální stenóza. Kazuistika pacientky od narození po transplantaci Aortální stenóza Kazuistika pacientky od narození po transplantaci Bc. Lucie Laciaková Dětské kardiocentrum 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze FN Motol Praha 2017 Kazustika pojednává o komplikacích

Více

Racionalizace indikace echokardiografických vyšetření

Racionalizace indikace echokardiografických vyšetření základní principy doporučené postupy u vybraných diagnóz Oddělení neinvazivní kardiologie - Klinika kardiologie IKEM Únor 2009 Jednoznačné indikace : nový pacient Kliniky kardiologie ( Kardiocentra ) (akutní

Více

Hemodynamika srdečních vad. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK

Hemodynamika srdečních vad. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Hemodynamika srdečních vad Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Srdeční vady Získané - vada v dospělosti - v celé populaci 0,2 % - nad 70 let 12% Chlopenní vady - aortální st. - mitrální reg.

Více

Zátěžová P-katetrizace a testovaní reversibility PH. H. Al-Hiti Centrum pro diagnostiku a léčbu plicní hypertenze Klinika kardiologie IKEM, Praha

Zátěžová P-katetrizace a testovaní reversibility PH. H. Al-Hiti Centrum pro diagnostiku a léčbu plicní hypertenze Klinika kardiologie IKEM, Praha Zátěžová P-katetrizace a testovaní reversibility PH H. Al-Hiti Centrum pro diagnostiku a léčbu plicní hypertenze Klinika kardiologie IKEM, Praha Vždy vyšetřovat pacienta v hemodynamicky rovnovážném stavu!!!!

Více

Komplexní řešení pacientky s HOCM a sekundárně vzniklou závažnou mitrální regurgitaci. MUDr.Darina Krausová,Kardiocentrum Třinec Podlesí

Komplexní řešení pacientky s HOCM a sekundárně vzniklou závažnou mitrální regurgitaci. MUDr.Darina Krausová,Kardiocentrum Třinec Podlesí Komplexní řešení pacientky s HOCM a sekundárně vzniklou závažnou mitrální regurgitaci MUDr.Darina Krausová,Kardiocentrum Třinec Podlesí Kazuistika Žena 77 let HOCM s těžkou klidovou obstrukci Arteriální

Více

Úzkokomplexové tachykardie Štěpán Havránek

Úzkokomplexové tachykardie Štěpán Havránek Úzkokomplexové tachykardie Štěpán Havránek II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK a VFN Kardiocentrum VFN EKG Vlny a kmity: P, Q, R, S, T, U PS LS LK R PK P Q S T EKG Komplex: QRS Intervaly:

Více

Supraventrikulární tachyarytmie. Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol

Supraventrikulární tachyarytmie. Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Supraventrikulární tachyarytmie Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Definice Supraventrikulární tachyarytmie (=SVT) Porucha srdečního rytmu K udržení je potřeba myokardu síní Frekvence

Více

Komplikace v anestézii. Mgr.Petra Rusková FN v Motole KARIM

Komplikace v anestézii. Mgr.Petra Rusková FN v Motole KARIM Komplikace v anestézii Mgr.Petra Rusková FN v Motole KARIM Komplikace v anestézii Všechny typy technik používaných v anestézii mohou být spojené s komplikacemi ovlivňujícími morbiditu i mortalitu Nejrizikovější

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č.28a, systolický šelest, aortální stenóza D.Z., žena, 49 let Popis případu a základní anamnéza: Pacientka odeslána do poradny pro srdeční vady k echokardiografickému vyšetření pro poslechový

Více

Kdy koronarografovat nemocné s akutním srdečním selháním? Petr Widimský Kardiocentrum 3.LF UK a FNKV Praha

Kdy koronarografovat nemocné s akutním srdečním selháním? Petr Widimský Kardiocentrum 3.LF UK a FNKV Praha Kdy koronarografovat nemocné s akutním srdečním selháním? Petr Widimský Kardiocentrum 3.LF UK a FNKV Praha Výuka pomocí kasuistiky: 78-letá žena s 5 let trvajícími netypickými bolestmi na prsou a s akutní

Více

COR TRIATRIATUM přítomnost raritního echokardiografického nálezu nevylučuje jinou příčinu klinických obtíží

COR TRIATRIATUM přítomnost raritního echokardiografického nálezu nevylučuje jinou příčinu klinických obtíží COR TRIATRIATUM přítomnost raritního echokardiografického nálezu nevylučuje jinou příčinu klinických obtíží Petr Povolný - Cardiocentrum Kladno s.r.o. Eva Mandysová Kardiologické odd. NNH Pacientka (63

Více

Infekční endokarditida pravého srdce - endokarditida na trikuspidální chlopni. H. Línková III.interní kardiologická klinika FNKV a 3.

Infekční endokarditida pravého srdce - endokarditida na trikuspidální chlopni. H. Línková III.interní kardiologická klinika FNKV a 3. Infekční endokarditida pravého srdce - endokarditida na trikuspidální chlopni H. Línková III.interní kardiologická klinika FNKV a 3. LF UK Praha Infekční endokarditida pravého srdce vrozené vady, stimulační

Více

Městnavé srdeční selhání Centrální žilní tlak

Městnavé srdeční selhání Centrální žilní tlak Městnavé srdeční selhání Centrální žilní tlak Radovan Uvízl Klinika anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny LF UP a FN Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických

Více

Základy hemodynamiky. Michael Želízko Klinika kardiologie IKEM

Základy hemodynamiky. Michael Želízko Klinika kardiologie IKEM Základy hemodynamiky Michael Želízko Klinika kardiologie IKEM Invazívní měření tlaků 1. Nula=referenční hladina 1. Midchest level střed hrudníku 2. Skiaskopicky 2. Kalibrace systému 1. Elektronický range

Více

STRATEGIE KARDIOVERZE U FIBRILACE SÍNÍ. Jiří Kettner. Klinika kardiologie, IKEM, Praha

STRATEGIE KARDIOVERZE U FIBRILACE SÍNÍ. Jiří Kettner. Klinika kardiologie, IKEM, Praha STRATEGIE KARDIOVERZE U FIBRILACE SÍNÍ Jiří Kettner Klinika kardiologie, IKEM, Praha Kardioverze Kardioverzí rozumíme výkon, který směřuje k obnovení normálního srdečního rytmu. Elektrická kardioverze

Více

MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ

MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ VZTAH DÉLKA - TENZE Pasivní protažení, aktivní protažení, izometrický stah, izotonický stah, auxotonní stah SRDEČNÍ VÝDEJ (MO)

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kazuistika č. 14, dušnost, srdeční selhání M.B. žena, 76 let 1. Popis případu a základní anamnesa 76 letá pacientka s diagnózou dilatační kardiomyopatie, dle koronarografie s normálním nálezem na koronárních

Více

Chlopenní vady v dospělosti

Chlopenní vady v dospělosti Chlopenní vady v dospělosti Hynek Říha KAR KC IKEM, Praha KARIM 1. LF UK, Praha Sylabus edukační lekce dospělý pacient indikovaný k velkému chirurgickému výkonu vady mitrální a aortální chlopně vady trikuspidální

Více

Resynchronizační terapie při srdečním selhání u dětí s vrozenou srdeční vadou

Resynchronizační terapie při srdečním selhání u dětí s vrozenou srdeční vadou Resynchronizační terapie při srdečním selhání u dětí s vrozenou srdeční vadou O. Spurná, J. Hojerová, S. Dvořáková, P. Kubuš, Dětské kardiocentrum FN v Motole, Praha, 2016 Etiologie srdečního selhání dle

Více

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Co je to ambulantní katetrizace? Jednodenní vyšetření a ošetření bez hospitalizace

Více

ICHS ICHS je nejčastější onemocnění (příčinou smrti) vyspělého světa 50% populace umírá na ICHS

ICHS ICHS je nejčastější onemocnění (příčinou smrti) vyspělého světa 50% populace umírá na ICHS Chirurgická léčba ICHS M. Šetina ICHS ICHS je nejčastější onemocnění (příčinou smrti) vyspělého světa 50% populace umírá na ICHS ICHS ICHS je způsobena postižením koronárního řečiště (arteriosklerosa)

Více

Léčba arytmií v anestezii a intenzivní péči

Léčba arytmií v anestezii a intenzivní péči Léčba arytmií v anestezii a intenzivní péči Miroslav Solař I. interní kardioangiologická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Lékařská fakulta UK v Hradci Králové Arytmie v anestezii Poruchy srdečního

Více

Úzkokomplexové tachykardie Štěpán Havránek

Úzkokomplexové tachykardie Štěpán Havránek Úzkokomplexové tachykardie Štěpán Havránek II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK a VFN Kardiocentrum VFN EKG Vlny a kmity: P, Q, R, S, T, U PS LS LK R PK P Q S T EKG Komplex: QRS Intervaly:

Více

TEST 1 Kazuistika 1. Prezentace. Objektivní nález. Diferenciální diagnóza EKG

TEST 1 Kazuistika 1. Prezentace. Objektivní nález. Diferenciální diagnóza EKG TEST 1 Kazuistika 1 Prezentace 39-letý muž byl přijat pro klidovou bolest levého ramene, tlak na hrudi s lehkou závislostí na poloze, horší v předklonu. Vyšetřen na ambulanci a následně JIP interního oddělení,

Více

Kazuistika: Tromboembolická příhoda s projevy systémové embolizace

Kazuistika: Tromboembolická příhoda s projevy systémové embolizace Kazuistika: Tromboembolická příhoda s projevy systémové embolizace MUDr. Chochola Jiří Všeobecné interní oddělení Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze Patogeneze TEN AKUTNÍ TROMBOZA

Více

PATOFYZIOLOGIE projevů ZÁTĚŽE MYOKARDU na EKG. MUDr.Ondřej VESELÝ Ústav patologické fyziologie LF UP Olomouc

PATOFYZIOLOGIE projevů ZÁTĚŽE MYOKARDU na EKG. MUDr.Ondřej VESELÝ Ústav patologické fyziologie LF UP Olomouc PATOFYZIOLOGIE projevů ZÁTĚŽE MYOKARDU na EKG MUDr.Ondřej VESELÝ Ústav patologické fyziologie LF UP Olomouc OBJEMOVÉ A TLAKOVÉ PŘETÍŽENÍ HYPERTROFIE - DILATACE SRDEČNÍCH ODDÍLŮ Hypertrofie/Dilatace síní

Více

Interaktivní echokvíz. Tomáš Paleček II. interní klinika kardiologie a angiologie, 1. LF UK a VFN, Praha

Interaktivní echokvíz. Tomáš Paleček II. interní klinika kardiologie a angiologie, 1. LF UK a VFN, Praha Interaktivní echokvíz Tomáš Paleček II. interní klinika kardiologie a angiologie, 1. LF UK a VFN, Praha Pacientka č. 1, PLAx projekce Normální jedinec Pacientka č. 1 Jaká struktura se u pacientky č. 1

Více

Fibrilace síní v akutní péči symptom nebo arytmie?

Fibrilace síní v akutní péči symptom nebo arytmie? Fibrilace síní v akutní péči symptom nebo arytmie? MUDr. David Šipula kardiovaskulární oddělení FNO Fibrilace síní Nejčastější setrvalá porucha srdečního rytmu odpovědná za podstatné zvýšení mortality

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kazuistika č. 5, bolesti zhoršovaná nádechem ( perikarditida) P.K., muž, 51 let Popis případu a základní anamnesa 51 letý muž, kuřák, s anamnesou hypertenzní nemoci diagnostikované cca před 5 lety, tehdy

Více

KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI

KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI MUDr. Robin Šín ZZS Plzeňského kraje ZZS Libereckého kraje ČVUT v Praze, Fakulta biomedicínského inženýrství Úvod nekróza části myokardu

Více

Seymour J.F, Presneill J.J., Pulmonary alveolar proteinosis, progress in the first 44 years, Am J Respir Crit Care Med 2002:166(2):215-232

Seymour J.F, Presneill J.J., Pulmonary alveolar proteinosis, progress in the first 44 years, Am J Respir Crit Care Med 2002:166(2):215-232 Oboustranná laváž plic s použitím V-V V ECMO u pacientky s plicní alveolární proteinozou KrečmerováM., Vymazal T., Mošna F., Bicek V. KARIM FN Motol, Praha Plicní alveolární proteinoza vzácné plicní onemocnění,

Více

& Systematika arytmií

& Systematika arytmií Fyziologický srdeční rytmus & Systematika arytmií Štěpán Havránek II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK VFN Kardiocentrum VFN Fyziologický srdeční rytmus Anatomické poznámky Sinoatriální

Více

Cizí těleso v srdci. Téma přednášky: Autor: Spoluautoři: Miroslav Horák,FN Hradec Králové,Kardiochirurgická klinika

Cizí těleso v srdci. Téma přednášky: Autor: Spoluautoři: Miroslav Horák,FN Hradec Králové,Kardiochirurgická klinika Téma přednášky: Cizí těleso v srdci Autor: Miroslav Horák,FN Hradec Králové,Kardiochirurgická klinika Spoluautoři: doc. MUDr. Jan Harrer, Csc MUDr. Miroslav Brtko, Ph.D Iveta Najmanová Úvod: Otevřené poranění

Více

Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM

Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM 11. 4. 2014 Perikardiální výpotek příčiny Mechanické: komplikace katetrizačních výkonů, trauma, poststernotomický sy Závažná celková onemocnění: celkové

Více

& Systematika arytmií

& Systematika arytmií Fyziologický srdeční rytmus & Systematika arytmií Štěpán Havránek II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK VFN Kardiocentrum VFN Fyziologický srdeční rytmus Anatomické poznámky Sinoatriální

Více

Nově vzniklé srdeční selhání při fibrilaci síní a akutní jaterní selhání po podání amiodaronu

Nově vzniklé srdeční selhání při fibrilaci síní a akutní jaterní selhání po podání amiodaronu Nově vzniklé srdeční selhání při fibrilaci síní a akutní jaterní selhání po podání amiodaronu MUDr. Martin Bláha XXIV. Výroční sjezd ČKS, 17.5.2016 Brno Srdeční selhání při fibrilaci síní s rychlou odpovědí

Více

SRDEČNÍ INSUFICIENCE. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

SRDEČNÍ INSUFICIENCE. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové SRDEČNÍ INSUFICIENCE Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Srdeční insuficience Pravostranné levostranné oboustranné Akutní chronické Kompenzované dekompenzované Akutní levostranné selhání (LSI) 1

Více

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM 6.4.2013 Bradykardie Definice bradykardie jsou definovány jako pomalý komorový rytmus,

Více

JAK ZÁVAŽNÁ KOMPLIKACE JE ANAFYLAKTICKÁ REAKCE V PRŮBĚHU CELKOVÉ ANESTÉZIE? Bc. Valičková Oľga Mgr. Rusková Petra

JAK ZÁVAŽNÁ KOMPLIKACE JE ANAFYLAKTICKÁ REAKCE V PRŮBĚHU CELKOVÉ ANESTÉZIE? Bc. Valičková Oľga Mgr. Rusková Petra JAK ZÁVAŽNÁ KOMPLIKACE JE ANAFYLAKTICKÁ REAKCE V PRŮBĚHU CELKOVÉ ANESTÉZIE? Bc. Valičková Oľga Mgr. Rusková Petra ANAFYLAKTICKÁ REAKCE Anafylaktická reakce (anafylaxe) akutní alergická reakce vzniká na

Více

& Systematika arytmií

& Systematika arytmií Fyziologický srdeční rytmus & Systematika arytmií Štěpán Havránek II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK VFN Kardiocentrum VFN Fyziologický srdeční rytmus Anatomické poznámky Sinoatriální

Více

Perkutánní strukturální intervence u pacientů nad 80 let

Perkutánní strukturální intervence u pacientů nad 80 let Perkutánní strukturální intervence u pacientů nad 80 let Marian Branny Kardiocentrum Nemocnice Podlesí Třinec Sjezd ČKS, Brno, 2016 Strukturální intervence u pacientů 80 let 31,8% nemocných není operováno

Více

Anestézie a pooperační péče v experimentální kardiochirurgii na zvířecím modelu

Anestézie a pooperační péče v experimentální kardiochirurgii na zvířecím modelu Anestézie a pooperační péče v experimentální kardiochirurgii na zvířecím modelu PhDr. Miroslav Hmirák KARIM 2. LF UK a FN Motol Praha Centrum experimentální medicíny IKEM Praha OVCE Ideální experimentální

Více

Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu

Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu V. Pořízka, M. Želízko, R. Kočková, Klinika kardiologie IKEM XXIV. výroční sjezd ČKS, Brno 6.5.06

Více

Nové možnosti videoasistované torakoskopické sympatektomie

Nové možnosti videoasistované torakoskopické sympatektomie Nové možnosti videoasistované torakoskopické sympatektomie adjuvantní metoda léčby recidivujících komorových arytmií? Blaha L., Bulejčík J., Říha D., Jiravský O.* Centrum cévní a miniinvazivní chirurgie,

Více

Klinika kardiologie IKEM. Autor: Dagmar Tomášová Spoluautoři: Anna Nechvílová, Enikő Szőllősová

Klinika kardiologie IKEM. Autor: Dagmar Tomášová Spoluautoři: Anna Nechvílová, Enikő Szőllősová Problematika ošetřovatelské péče u pacientky se srdečním selháním na podkladě dilatační kardiomyopatie při pozdní kardiotoxicitě doxorubicinu kazuistika Klinika kardiologie IKEM Autor: Dagmar Tomášová

Více

CT srdce Petr Kuchynka

CT srdce Petr Kuchynka CT srdce Petr Kuchynka II. Interní klinika-klinika kardiologie a angiologie Komplexní kardiovaskulární centrum 1.lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Všeobecná fakultní nemocnice Historie / současná situace

Více

DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ SRDEČNÍ PODPORA U DÍTĚTE S VROZENOU SRDEČNÍ VADOU

DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ SRDEČNÍ PODPORA U DÍTĚTE S VROZENOU SRDEČNÍ VADOU DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ SRDEČNÍ PODPORA U DÍTĚTE S VROZENOU SRDEČNÍ VADOU D. Křivská Dětské kardiocentrum Fakultní nemocnice Motol, Praha, Dětské kardiocentrum Olomouc, 2014 Mechanické srdeční podpory (MSP)

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č. 16: Sick sinus syndrom 1. Popis případu a anamnéza: 69 letá žena je vyšetřována ambulantním kardiologem pro palpitace a presynkopální stavy. (Tab. 1 palpitace, Tab. 2 synkopa) Palpitace se

Více

Struktura databáze AHEAD ACS

Struktura databáze AHEAD ACS Anamnéza Formulář: Hospitalizace Struktura databáze AHEAD ACS Odebratelná anamnéza (ano/ne) Hypertenze (ano/ne) (Léčená, neléčená nebo nově diagnostikovaná) DM (ano/ne) (Léčená, neléčená nebo nově diagnostikovaná)

Více

Jak využíváme E health u ZZS Plzeňského kraje

Jak využíváme E health u ZZS Plzeňského kraje Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje Jak využíváme E health u ZZS Plzeňského kraje Sviták R. 1, Jáchim P. 1, Pečenková E. 2, Sloup P. 2, Karásek J. 3 1 ZZS Plzeňského kraje, 2 OIT KÚPK, 3 OZDR

Více

MORTALITA SRDEČNÍCH CHOROB PŘI FARMAKOTERAPII VS. PŘI INTERVENCÍCH ČI OPERACÍCH. Petr Widimský Kardiocentrum FNKV a 3.LF UK Praha

MORTALITA SRDEČNÍCH CHOROB PŘI FARMAKOTERAPII VS. PŘI INTERVENCÍCH ČI OPERACÍCH. Petr Widimský Kardiocentrum FNKV a 3.LF UK Praha MORTALITA SRDEČNÍCH CHOROB PŘI FARMAKOTERAPII VS. PŘI INTERVENCÍCH ČI OPERACÍCH Petr Widimský Kardiocentrum FNKV a 3.LF UK Praha Proč tato samostatná otázka k atestaci? Hrubé neznalosti faktů (někdy až

Více

Plicní embolizace (PE)

Plicní embolizace (PE) Plicní embolizace Plicní embolizace (PE) (uzavření částí až celého tepenného plicního řečiště vmetkem) Odhady incidence plicní embolizace (PE( PE) se v závislosti na použité metodice pohybují kolem 11

Více

MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny. 18. Brněnské dny urgentní medicíny.

MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny. 18. Brněnské dny urgentní medicíny. MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny 18. Brněnské dny urgentní medicíny www.fnhk.cz Guidelines Česká kardiologická společnost 2007 European Society of Cardiology 2018 Definice SYNKOPA: Přechodná

Více

Diagnostika a monitorace

Diagnostika a monitorace Diagnostika a monitorace Milan Hromádka Kardiologické oddělení, Komplexní kardiovaskulární centrum FN Plzeň Lékařská fakulta Plzeň, Univerzita Karlova Praha Vstupní EKG Skiagram hrudníku Plicní edém Plicní

Více

Akutní příhody v kardiologii II Dan Marek I.interní klinika FN Olomouc

Akutní příhody v kardiologii II Dan Marek I.interní klinika FN Olomouc Akutní příhody v kardiologii II Dan Marek I.interní klinika FN Olomouc Akutní příhody v kardiologii Akutní koronární syndrom Arytmie Akutní srdeční selhání Aortální disekce Hypotense, synkopa Plicní embolie

Více

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Kardiologické dny, 2012

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Kardiologické dny, 2012 Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Kardiologické dny, 2012 Bradykardie Definice bradykardie jsou definovány jako pomalý

Více

Pravostranná srdeční katetrizace (invazivní hemodynamika jako okno do fyziologie oběhu)

Pravostranná srdeční katetrizace (invazivní hemodynamika jako okno do fyziologie oběhu) Pravostranná srdeční katetrizace (invazivní hemodynamika jako okno do fyziologie oběhu) Viktor Kočka Kardiocentrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3.lékařská fakulta UK v Praze Měření tlaků -

Více

Pacient se srdečním selháním v anamnéze a nízkou EF má mít speciální přípravu?

Pacient se srdečním selháním v anamnéze a nízkou EF má mít speciální přípravu? Pacient se srdečním selháním v anamnéze a nízkou EF má mít speciální přípravu? Hynek Říha Klinika anesteziologie a resuscitace, Kardiocentrum IKEM, Praha Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní

Více

Antitrombotická léčba u strukturálních intervencí. Michael Želízko

Antitrombotická léčba u strukturálních intervencí. Michael Želízko Antitrombotická léčba u strukturálních intervencí Michael Želízko 1. TAVI Antitrombotická léčba během a po TAVI: balancování mezi krvácením a trombózou Krvácivé komplikace (major 12%) z místa tepenného

Více

Kardiochirurgický indikační seminář CABG vs. PCI Indikace k operaci aortálních a mitrálních vad

Kardiochirurgický indikační seminář CABG vs. PCI Indikace k operaci aortálních a mitrálních vad Kardiochirurgický indikační seminář CABG vs. PCI Indikace k operaci aortálních a mitrálních vad Doc. MUDr. Tomáš Kovárník, PhD. II. Interníklinika kardiologie a angiologie VFN a 1. LF UK Kardio team Ø

Více

KAZUISTIKA 1. Komorové tachykardie. Tachykardie. Únor Jan Šimek 2. interní klinika VFN

KAZUISTIKA 1. Komorové tachykardie. Tachykardie. Únor Jan Šimek 2. interní klinika VFN Tachykardie Komorové tachykardie Jan Šimek 2. interní klinika VFN Definice: zrychlená srdeční aktivita o frekvenci nad 100/min (Tedy QRS komplexy jsou vzdáleny 3 velké čtverce nebo méně) Klinický obraz:

Více

Dětský kardiolog na NICU. Jiří Mrázek, Filip Kašák Oddělení dětské kardiologie

Dětský kardiolog na NICU. Jiří Mrázek, Filip Kašák Oddělení dětské kardiologie Dětský kardiolog na NICU Jiří Mrázek, Filip Kašák Oddělení dětské kardiologie Echokardiografie v neonatologii Funkční echokardiografie Vrozené srdeční vady Arytmie Získané srdeční onemocnění Postnatální

Více

Fibrilace síní. Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol

Fibrilace síní. Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Fibrilace síní Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Epidemiologie Prevalence 1-2% Výskyt vzrůstá s věkem >80 let prevalence 10% U nemocných se srdečním selháním 20% prevalence Přirozená

Více

Komorové tachykardie. Jan Šimek 2. interní klinika VFN. Komorové tachykardie. EKG atributy tachyarytmií. Supraventrikulární tachykardie

Komorové tachykardie. Jan Šimek 2. interní klinika VFN. Komorové tachykardie. EKG atributy tachyarytmií. Supraventrikulární tachykardie Komorové tachykardie EKG atributy tachyarytmií 0. Frekvence 1. Šířka QRS komplexu Tachykardie se štíhlými komplexy (QRS 120ms) Supraventrikulární tachykardie Supraventrikulární tachykardie Jan Šimek 2.

Více

Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa. Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU

Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa. Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU Cíl Seznámení s principy provedení akutní hrudní drenáže, perikardiocentézy a resuscitativní

Více

Úloha specializované ambulance v léčbě CHSS. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM

Úloha specializované ambulance v léčbě CHSS. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM Úloha specializované ambulance v léčbě CHSS. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM Organizace péče o nemocné s chronickým srdečním selháním. Praktický lékař Ambulance pro srdeční selhání, domácí péče

Více

Mitrální insuficience. Kateřina Linhartová Kardiologická klinika 2.LF UK a FN v Motole Praha

Mitrální insuficience. Kateřina Linhartová Kardiologická klinika 2.LF UK a FN v Motole Praha Mitrální insuficience Kateřina Linhartová Kardiologická klinika 2.LF UK a FN v Motole Praha Mitrální 43% Operace chlopní v ČR 2010 Σ=4009 Ao + Mi 7% Mi + Tr 13% Ao + Mi + Tr 3% Ostatní 5% Aortální 52%

Více

KARDIOLOGICKÁ/ECHOKARDIOGRAFICKÁ MISE V PROVINCII MPUMALANGA V JIHOAFRICKÉ REPUBLICE

KARDIOLOGICKÁ/ECHOKARDIOGRAFICKÁ MISE V PROVINCII MPUMALANGA V JIHOAFRICKÉ REPUBLICE KARDIOLOGICKÁ/ECHOKARDIOGRAFICKÁ MISE V PROVINCII MPUMALANGA V JIHOAFRICKÉ REPUBLICE Složení vyšetřovacího týmu: prof. Andrew Sarkin (Steve Biko Academic Hospital, Pretoria), assoc. prof. Julia Grapsa

Více

Lekce z EKG podpůrný e-learningový materiál k přednáškám

Lekce z EKG podpůrný e-learningový materiál k přednáškám Lekce z EKG podpůrný e-learningový materiál k přednáškám MUDr. Štěpán Havránek, Ph.D. Evropský fond pro regionální rozvoj Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Podpořeno projektem Materiálně technická

Více

MUDr. Jiří Malý, Ph. D. KC IKEM

MUDr. Jiří Malý, Ph. D. KC IKEM CHIRURGICKÁ LÉČBA ONEMOCNĚNÍ SRDCE MUDr. Jiří Malý, Ph. D. KC IKEM ANATOMIE SRDCE CHIRURGICKÁ LÉČBA CHOROB SRDCE Ischemická choroba srdeční aortokoronární bypass Chirurgie srdečních chlopní Chirurgie srdečního

Více

Nekoronární perkutánní intervence

Nekoronární perkutánní intervence Nekoronární perkutánní intervence Otázky ke kardiologické atestaci I Petr Toušek III.Interní-kardiologická klinika FNKV a 3.LF UK Nekoronární perkutánní intervence Dělení (EPCI Textbook) Intervence pro

Více

Kardiomyopatie Petr Kuchynka

Kardiomyopatie Petr Kuchynka Kardiomyopatie Petr Kuchynka II. interní klinika - klinika kardiologie a angiologie, Všeobecná fakultní nemocnice a 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze Definice kardiomyopatií Kardiomyopatie

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 9 1 2 U k á z k a k n i h

Více

Vyšetřovací metody v kardiologii. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové

Vyšetřovací metody v kardiologii. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Vyšetřovací metody v kardiologii Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Fyzikální vyšetření 1 POHLED Celkový vzhled Poloha Ortopnoická LSI Nehybně sedící AP Hlava a obličej Facies mitralis Otoky PSI

Více

Supraventrikulární tachykardie

Supraventrikulární tachykardie Supraventrikulární tachykardie u dětí Jiří Kobr Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni 2011 Koncept Definice Klasifikace Patofyziologie Klinické příznaky Diagnostika Akutní léčba Léčba profylaktická

Více

Starší muž s chronickou dušností a synkopou

Starší muž s chronickou dušností a synkopou Starší muž s chronickou dušností a synkopou Prof. W. Proctor Harvey 1918-2007 A Master Clinician-Teacher s Influence on the History of Cardiovascular Medicine In the 2nd half of the 20th century, W. Proctor

Více

Vyšetřovací metody v kardiologii. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové

Vyšetřovací metody v kardiologii. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Vyšetřovací metody v kardiologii Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Fyzikální vyšetření POHLED Celkový vzhled Poloha Ortopnoická LSI Nehybně sedící AP Hlava a obličej Facies mitralis Otoky PSI (http://int-prop.lf2.cuni.cz/zof/vysetreni/kuze.htm)

Více

Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou

Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou Lenka Rychetníková, Lenka Pleskotová Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny Fakultní nemocnice Hradec

Více

PŘEHLED Antiarytmické terapie

PŘEHLED Antiarytmické terapie PŘEHLED Antiarytmické terapie Klinická praxe a ESC doporučení Bezpečnost a riziko léčby Speciální klinické případy Porucha automacie SA uzlu Porucha tvorby vzruchu fokální vznik signálu Porucha vedení

Více

& Systematika arytmií

& Systematika arytmií Fyziologický srdeční rytmus & Systematika arytmií Štěpán Havránek, Jan Šimek Fyziologický srdeční rytmus II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK VFN Kardiocentrum VFN Anatomické poznámky Vznik

Více

Prezentace navazuje na základní znalosti z cytologie a anatomie. AUSKULTACE, srdeční ozvy. Auskultace (srdeční ozvy)

Prezentace navazuje na základní znalosti z cytologie a anatomie. AUSKULTACE, srdeční ozvy. Auskultace (srdeční ozvy) Katedra zoologie PřF UP Olomouc http://www.zoologie.upol.cz/zam.htm Prezentace navazuje na základní znalosti z cytologie a anatomie. Doplňující prezentace: Dynamika membrán, Funkční anatomie Srdce, Řízení

Více

Neobvyklý případ heparinem indukované trombocytopenie

Neobvyklý případ heparinem indukované trombocytopenie Neobvyklý případ heparinem indukované trombocytopenie Leona Říhová Klinika anesteziologie a resuscitace, Kardiocentrum IKEM, Praha XXV. kongres ČSARIM, Praha 2018 Konflikt zájmů Heparin Frekventně užíván

Více

infekční endokarditis Tomáš Paleček

infekční endokarditis Tomáš Paleček Chlopenní vady, infekční endokarditis Tomáš Paleček II. interní klinika VFN a 1. LF UK, Praha Chlopenní vady 1. Zúžení (stenóza) 2. Nedomykavost (regurgitace, insuficience) Symptomy: námahová dušnost stenokardie

Více

Terapie primárních megaureterů na KDCHOT v období Kubát M., Zerhau P., Husár M. Urologické oddělení KDCHOT FN Brno

Terapie primárních megaureterů na KDCHOT v období Kubát M., Zerhau P., Husár M. Urologické oddělení KDCHOT FN Brno Terapie primárních megaureterů na KDCHOT v období 2003 2013 Kubát M., Zerhau P., Husár M. Urologické oddělení KDCHOT FN Brno Megaureter Patologický stav, charakterizovaný abnormální šířkou ureteru nad

Více

KOMPLEXNÍ POSTIŽENÍ CHLOPNÍ LEVÉHO A PRAVÉHO SRDCE V TERÉNU REOPERACE Kazuistika

KOMPLEXNÍ POSTIŽENÍ CHLOPNÍ LEVÉHO A PRAVÉHO SRDCE V TERÉNU REOPERACE Kazuistika KOMPLEXNÍ POSTIŽENÍ CHLOPNÍ LEVÉHO A V TERÉNU REOPERACE Kazuistika kdy příliš je opravdu příliš a kdy ještě ne Štěpán ČERNÝ Kardiochirurgické oddělení Nemocnice Na Homolce Praha Před 3 lety disekce hrudní

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU V. ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Rozdílová tabulka návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní

Více

Blue toe syndrom. MUDr. Markéta Kaletová, I. Interní klinika kardiologie LF UP a FN v Olomouci

Blue toe syndrom. MUDr. Markéta Kaletová, I. Interní klinika kardiologie LF UP a FN v Olomouci Blue toe syndrom MUDr. Markéta Kaletová, I. Interní klinika kardiologie LF UP a FN Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP Reg.

Více

Vrozené vady srdeční v ČR incidence a prenatální diagnostika

Vrozené vady srdeční v ČR incidence a prenatální diagnostika Vrozené vady srdeční v ČR incidence a prenatální diagnostika V. Gregor 1,2, A. Šípek 1,3, A. Šípek jr. 4, J. Horáček 1,5 1 Oddělení lékařské genetiky, Fakultní Thomayerova nemocnice, Praha 2 Institut postgraduálního

Více

FÁZE C Strukturální změny, průběh se všemi symptomy ICHS

FÁZE C Strukturální změny, průběh se všemi symptomy ICHS PRVNÍ POMOC U PACIENTŮ S MECHANICKOU SRDEČNÍ PODPOROU THORATEC HEARTMATTE II travnickova.ivana@centrum. @centrum.czcz Bc. Radka Kasalová IKEM, Klinika kardiovaskulární chirurgie- JIP Progrese a terapie

Více

Zlomeniny a přímá antikoagulancia

Zlomeniny a přímá antikoagulancia Mikulov 2015 Zlomeniny a přímá antikoagulancia Trombotické Centrum Kudrna K., Kudrnová Z. 1. chirurgická klinika a Trombotické centrum, VFN a 1. LF UK NOAC Pan M *1913 102 let Přijat na I. CHK VFN k operačnímu

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č. 19: Palpitace z důvodu AV nodální re- entry tachykardie 1. Popis případu a anamnéza: 39 letá žena přivezena na příjmovou ambulanci interních klinik manželem pro palpitace spojené s presynkopálním

Více

Fulminantní myokarditida Kasuistika

Fulminantní myokarditida Kasuistika Fulminantní myokarditida Kasuistika Bc. Nikola Hrušková Dětské kardiocentrum 2. LF UK, FN Motol Myokarditida Zánětlivý infiltrát srdečního svalu Etiologie infekce, autoimunita, idiopatická příčina 3 fáze

Více

Dlouhodobá kontrola frekvence nebo rytmu?

Dlouhodobá kontrola frekvence nebo rytmu? Dlouhodobá kontrola frekvence nebo rytmu? Petr Peichl Klinika kardiologie IKEM Přirozený průběh FiS vs léčba ESC Guidelines 2010 Strategie léčby FiS Kontrola rytmu (rhythm control) Terapeutické postupy

Více

Anamnéza. muž, 59 let. AA: Citron, kyselé, na léky ne. RA: Otec 5x infarkt myokardu, první v 50 letech; matka demence

Anamnéza. muž, 59 let. AA: Citron, kyselé, na léky ne. RA: Otec 5x infarkt myokardu, první v 50 letech; matka demence Anamnéza muž, 59 let NO: Od včerejšího rána bodavé bolesti za hrudní kostí vystřelující mezi lopatky. Bolesti jej budily i ze spaní, trvají stále, nyní mírnější, ale stále jsou. Bez vazby na pohyb či na

Více

Indikace chirurgické intervence u tupého a penetrujícího poranění hrudníku

Indikace chirurgické intervence u tupého a penetrujícího poranění hrudníku Indikace chirurgické intervence u tupého a penetrujícího poranění hrudníku F.Vyhnánek,D.Jirava, M.Očadlík Traumatologické centrum, Chirurgická klinika FNKV a 3. LF UK, Praha 20. výročí TC FN Ostrava, 23.11.2011

Více

Chlopenní vady. prof. MUDr. Tomáš Paleček, Ph.D.

Chlopenní vady. prof. MUDr. Tomáš Paleček, Ph.D. Chlopenní vady prof. MUDr. Tomáš Paleček, Ph.D. Aortální vady- stenóza, regurgitace Infekční endokarditis Aortální stenóza Aortální stenóza - etiologie s věkem fibrotizace, kalcifikace chlopně proces podobný

Více

Mechanické srdeční podpory při katetrizačních ablacích. Mgr. Kamila Holdová

Mechanické srdeční podpory při katetrizačních ablacích. Mgr. Kamila Holdová Mechanické srdeční podpory při katetrizačních ablacích Mgr. Kamila Holdová Mechanické srdeční podpory systémy, které umožňují částečně nebo i kompletně podpořit práci srdce jako pumpy zavádí se mini-invazivní

Více

Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy

Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy Fyziologický ústav Lékařská fakulta Masarykova univerzita 2015 Kateřina Fialová Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy Vyšetření zevních projevů srdeční činnosti pomocí smyslů

Více

Hemodynamický efekt komorové tachykardie

Hemodynamický efekt komorové tachykardie Hemodynamický efekt komorové tachykardie Autor: Kristýna Michalčíková Výskyt Lidé s vadami srdce, kteří během svého života prodělali srdeční infarkt, trpí zúženými věnčitými tepnami zásobujícími srdce

Více

Popis EKG. Flu?er síní - akce je často pravidelná a je nález pravidelných jasných fluxerových síňových vlnek.

Popis EKG. Flu?er síní - akce je často pravidelná a je nález pravidelných jasných fluxerových síňových vlnek. Popis EKG 1. Rytmus Sinusový rytmus (SR) - základní rytmus zdravého srdce, charakterizován nálezem vlny P, která v pravidelných intervalech předchází komplex QRS. - vzruchy vznikají v SA uzlu normálně

Více