HLAVNÍ MĚSTO PRAHA VÝROČNÍ ZPRÁVA OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA ADAPTABILITA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HLAVNÍ MĚSTO PRAHA VÝROČNÍ ZPRÁVA OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA ADAPTABILITA"

Transkript

1 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA VÝROČNÍ ZPRÁVA OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA ADAPTABILITA ZA ROK 2009

2 OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA ADAPTABILITA SPOLUFINANCUJE EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Výroční zpráva Operačního programu strana 2 (celkem 119)

3 OBSAH ÚVODNÍ SLOVO... 7 MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ IDENTIFIKACE OPERAČNÍHO PROGRAMU Globální a specifické cíle Globální cíl Specifické cíle Prioritní osy PŘEHLED PROVÁDĚNÍ OPERAČNÍHO PROGRAMU Dosaţený pokrok a jeho analýza Informace o věcném pokroku operačního programu Soustava indikátorů Přehled vyhlášených výzev Informace o finančním pokroku operačního programu Čerpání alokace programu Finanční plán Platby ze strany EU Kříţové financování Plnění pravidla N+3 (N+2) Informace o rozpisu vyuţití fondů Informace o pomoci podle cílových skupin OPPA Popis cílových skupin a příjemců dle prioritních os Údaje o účastnících operačních programu esf podle priorit Vrácená nebo znovu pouţitá pomoc Kvalitativní analýza Pokrok projektů z 1. výzvy Analýza 2. výzvy Rovné příleţitosti Migranti, azylanti, příslušníci menšin Integrace znevýhodněných osob Partnerství Výroční zpráva Operačního programu strana 3 (celkem 119)

4 Udrţitelný rozvoj Informace o souladu s právními předpisy Společenství Závaţné problémy a přijatá opatření k jejich odstranění Případné změny v souvislosti s prováděním operačního programu Případná podstatná změna Doplňkovost s jinými nástroji Koordinace programů ESF Národní orgán pro koordinaci Operační program lidské zdroje a zaměstnanost Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost Operační program praha - konkurenceschopnost Opatření k monitorování Monitorovací výbor Činnost monitorovacího výboru Monitorovací systém Evaluace Harmonogram evaluací Strategické evaluace Rozvoj evaluační kapacity Kontroly Provádění specifických finančních kontrol Kontroly na místě PROVÁDĚNÍ PODLE PRIORITNÍCH OS PRIORITNÍ OSA 1 Podpora rozvoje znalostní ekomoniky Dosaţený pokrok a jeho analýza Kvalitativní analýza Příklady úspěšných / charakteristických projektů Závaţné problémy a přijatá opatření k jejich odstranění PRIORITNÍ OSA 2 Podpora vstupu na trh práce Dosaţený pokrok a jeho analýza Kvalitativní analýza Výroční zpráva Operačního programu strana 4 (celkem 119)

5 Příklady úspěšných / charakteristických projektů Závaţné problémy a přijatá opatření k jejich odstranění PRIORITNÍ OSA 3 Modernizace počátečního vzdělávání Dosaţený pokrok a jeho analýza Kvalitativní analýza Příklady úspěšných / charakteristických projektů Závaţné problémy a přijatá opatření k jejich odstranění PRIORITNÍ OSA 4 Technická pomoc Dosaţený pokrok a jeho analýza Závaţné problémy a přijatá opatření k jejich odstranění SOUDRŽNOST A ZAMĚŘENÍ PŘÍPADNÉ PROGRAMY ERDF / FOND SOUDRŽNOSTI: VELKÉ PROJEKTY TECHNICKÁ POMOC Přehled aktivit podpory programu Administrativní kapacita INFORMOVÁNÍ A PUBLICITA Komunikační plán Seznam příjemců dle nařízení komise (ES) č. 1828/ Internetové stránky Komunikace s médii Inzeráty Publikace a propagační předměty Pravidelná výroční akce Konzultace SEZNAM ZKRATEK SEZNAM TABULEK SEZNAM OBRÁZKŮ SEZNAM GRAFŮ Výroční zpráva Operačního programu strana 5 (celkem 119)

6 Výroční zpráva Operačního programu strana 6 (celkem 119)

7 ÚVODNÍ SLOVO Váţení čtenáři, Výroční zpráva Operačního programu Praha Adaptabilita za rok 2009 informuje o všem důleţitém, co se během roku 2009 v rámci tohoto operačního programu stalo. Výroční zpráva obsahuje informace o postupu provádění programu a o věcném a finančním pokroku. Stejně jako v roce předešlém je i v roce 2009, i přes dopady probíhající ekonomické krize, pozitivní zkušeností zejména velká poptávka po podpoře z OPPA, která svědčí o dobré informovanosti potencionálních příjemců o tomto operačním programu. Tento vysoký zájem však na druhou stranu klade zvýšené nároky na administrativní kapacitu programu a na celý výběrový proces, který musí zajistit, aby podporu získali jen ty nejkvalitnější a nejpotřebnější projekty. Oba tyto cíle se nám zatím daří úspěšně naplňovat a v roce 2010 budeme s ohledem na postup realizace jednotlivých projektů schopni zhodnotit reálný věcný pokrok v naplňování cílů programu. Ing. Milan Richter náměstek primátora pro oblast evropských fondů, protikorupční politiky a informatiky Výroční zpráva Operačního programu strana 7 (celkem 119)

8 MANAŢERSKÉ SHRNUTÍ Operační program Praha Adaptabilita představuje pro hl. m. Prahu v programovém období nástroj pro čerpání podpory z Evropského sociálního fondu. Vzhledem ke své ekonomické vyspělosti bylo hl. m. Praha z hlediska vyuţívání strukturálních fondů v období zařazeno do Cíle Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost. Globálním cílem operačního programu Praha Adaptabilita je zvýšení konkurenceschopnosti Prahy posílením adaptability a výkonnosti lidských zdrojů a zlepšením přístupu k zaměstnání pro všechny. Naplnění globálního cíle v časovém horizontu programu (do roku 2015) přispěje k posílení udrţitelného socioekonomického rozvoje regionu a ke zvýšení významu Prahy ve středoevropském prostoru v porovnání s ostatními metropolemi členských států. Řízením implementace Operačního programu Praha Adaptabilita je pověřeno hl. m. Praha, které zajišťuje vyuţívání pomoci v rámci všech prioritních os. Do implementace programu není zapojen ţádný zprostředkující subjekt. Tato výroční zpráva uvádí pokrok v realizaci Operačního programu Praha Adaptabilita za rok 2009, který je dle níţe uvedené struktury popsán na úrovni celého operačního programu i jednotlivých prioritních os. Data uvedená v této zprávě jsou platná ke 31. prosinci 2009 a k výpočtu finančních ukazatelů byl pouţit kurz 26,40 Kč/ doporučený NOK pro přepočet částek pro výroční zprávy o provádění OP za rok Zdrojová data byla získána zejména z monitorovacího informačního systému a za pomoci interních statistik řídícího orgánu. Vzhledem k poměrně krátkému období realizace projektů v rámci OPPA lze prozatím jen zjednodušeně hodnotit věcný a finanční pokrok programu, nicméně na základě dostupných dat a předpokladů dalšího vývoje lze říci, ţe plnění cílů v rámci programu OPPA nebude ohroţeno a bude splněno pravidlo n+3/n+2 pro čerpání finančních prostředků. V rámci Operačního programu Praha Adaptabilita probíhala v roce 2009 realizace téměř dvou set projektů podpořených v rámci 1. výzvy a dále byla v roce 2009 administrována 2. výzva pro předkládání grantových projektových ţádostí v rámci všech věcných prioritních os. Ke schválení podpory pro vybrané projekty došlo usnesením Zastupitelstva hl. m. Prahy dne 17. prosince 2009, na coţ navázala příprava a uzavírání grantových smluv, která pokračovala i v 1. čtvrtletí V průběhu roku 2009 pokračovaly také dvě průběţné výzvy, vyhlášené 12. října 2007, pro individuální komplexní projekty (tzv. projekty přímého přidělení) a pro technickou pomoc OPPA. Výroční zpráva Operačního programu strana 8 (celkem 119)

9 Projekty přímého přidělení mohou být předkládány pouze hl. m. Praha. V rámci výzvy přímého přidělení byly v roce 2009 předloţeny celkem 4 projektové ţádosti, 3 z nich předloţil odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrátu hl. m. Prahy, 1 ţádost předloţil odbor školství, mládeţe a tělovýchovy Magistrátu hl. m. Prahy. V rámci prioritní osy 4 nebyl v roce 2009 předloţen ţádný projekt, v průběhu celého roku probíhala realizace projektu technické pomoci schváleného v roce Ke sledování administrace projektů i postupu realizace celého programu slouţí monitorovací informační systém, který je koncipován jako celek vzájemně komunikujících informačních systémů o třech základních úrovních. Centrální úroveň představuje IS MSC 2007, úroveň řídicího orgánu pro řízení a administraci projektů představuje IS Monit7+ a pro předkládání ţádostí a další komunikace mezi ţadateli a řídícím orgánem slouţí IS Benefit7. V průběhu roku pokračovala úprava funkcí systémů Benefit7 a Monit7+ ve spolupráci řídícího orgánu OPPA a poskytovatele informačních systémů. Řídicí orgán se prostřednictvím koordinačních orgánů podílel na vývoji IS MSC2007. O průběhu realizace Operačního programu Praha Adaptabilita jsou dvakrát ročně informováni členové Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK, který se v roce 2009 sešel na dvou zasedáních - 3. června a 2. prosince. Řídící orgán OPPA informoval Společný monitorovací výbor o pokroku programu zejména ve formě Výroční zprávy za rok 2008 a Zprávy o realizaci. Pro oblast informování a publicity slouţí naplňování aktivit Společného komunikačního plánu OPPA a OPPK. Výroční zpráva Operačního programu strana 9 (celkem 119)

10 1. IDENTIFIKACE OPERAČNÍHO PROGRAMU Operační program Dotčený cíl: Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost Výroční zpráva o provádění Dotčená způsobilá oblast: NUTS 2: Praha CZ01 Programové období: Číslo programu (CCI): Název programu: Zpráva za rok: 2009 Datum schválení monitorovacím výborem: 2007CZ052PO001 Operační program Praha Adaptabilita 2. června GLOBÁLNÍ A SPECIFICKÉ CÍLE GLOBÁLNÍ CÍL Globálním cílem Operačního programu Praha Adaptabilita je zvýšení konkurenceschopnosti Prahy posílením adaptability a výkonnosti lidských zdrojů a zlepšením přístupu k zaměstnání pro všechny. Naplnění globálního cíle v časovém horizontu programu (do roku 2015) přispěje k posílení udrţitelného socioekonomického rozvoje regionu a ke zvýšení významu Prahy ve středoevropském prostoru v porovnání s ostatními metropolemi členských států SPECIFICKÉ CÍLE Specifické cíle dále rozvádějí zaměření globálního cíle operačního programu. Specifické cíle jsou naplňovány prostřednictvím realizace aktivit v rámci prioritních os. Specifickými cíli OPPA jsou: 1. Zvýšení profesní mobility a adaptability pracovníků a zaměstnavatelů směřující ke zvýšení kvality a produktivity práce 2. Zlepšení dostupnosti zaměstnání pro znevýhodněné osoby a zvýšení jejich účasti na trhu práce 3. Zvýšení kvality vzdělávání a odborné přípravy lidí, které odpovídají poţadavkům trhu práce Výroční zpráva Operačního programu strana 10 (celkem 119)

11 1.2. PRIORITNÍ OSY Operační program Praha Adaptabilita má formulovány čtyři prioritní osy. Tři prioritní osy jsou určeny k přímému naplňování tří specifických cílů programu. Čtvrtou, podpůrnou prioritní osou, je technická pomoc. Prioritní osa 1 Podpora rozvoje znalostní ekonomiky Prioritní osa 2 Podpora vstupu na trh práce Prioritní osa 3 Modernizace počátečního vzdělávání Prioritní osa 4 Technická pomoc Obr. 1: Struktura cílů a prioritních os OPPA Globální cíl Zvýšení konkurenceschopnosti Prahy posílením adaptability a výkonnosti lidských zdrojů a zlepšením přístupu k zaměstnání pro všechny Specifický cíl 1 Zvýšení profesní mobility a adaptability pracovníků a zaměstnavatelů směřující ke zvýšení kvality a produktivity práce Specifický cíl 2 Zlepšení dostupnosti zaměstnání pro znevýhodněné osoby a zvýšení jejich účasti na trhu práce Specifický cíl 3 Zvýšení kvality vzdělávání a odborné přípravy lidí, které odpovídají poţadavkům trhu práce Prioritní osa 1 Podpora rozvoje znalostní ekonomiky Prioritní osa 2 Podpora vstupu na trh práce Prioritní osa 3 Modernizace počátečního vzdělávání Zdroj: ŘO OPPA Výroční zpráva Operačního programu strana 11 (celkem 119)

12 Celkový příspěvek Společenství do rozpočtu OPPA je , přičemţ největší podíl, takřka 2/5 připadá na prioritní osu 1, na kaţdou z prioritních os 2 a 3 je v rozpočtu programu připravena zhruba 1/3 prostředků. Tab. č. 1: Alokace na prioritní osy OPPA (jen ESF; v ) Prioritní osa Podíl na celkové alokaci OPPA Příspěvek Společenství Podpora rozvoje znalostní ekonomiky 38,22% Podpora vstupu na trh práce 29,16% Modernizace počátečního vzdělávání 29,16% Technická pomoc 3,46% Celkem 100% Zdroj: IS MSC2007 Výroční zpráva Operačního programu strana 12 (celkem 119)

13 2. PŘEHLED PROVÁDĚNÍ OPERAČNÍHO PROGRAMU V roce 2009 se naplno rozeběhla implementace OPPA. Následující přehled shrnuje zásadní milníky realizace programu. Podrobnosti k nim jsou uvedeny v následujících kapitolách , 5. 5., 9. 6., , , 8. 7., , Uskutečněny workshopy pro příjemce z 1. výzvy s názvem OPPA: Zpracování monitorovací zprávy , Uskutečněny semináře pro ţadatele ze 2. výzvy s názvem Seminář pro pokročilé ţadatele Ukončeno uzavírání smluv s projekty schválenými k podpoře v rámci 1. výzvy Vyhlášení 2. výzvy OPPA pro individuální grantové projekty pro všechny prioritní osy 6. 5., , , , , 2. 6., 3. 6., , , Uskutečněny workshopy pro ţadatele ze 2. výzvy s názvem Workshop pro začínající ţadatele Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo 3 individuální komplexní projekty prioritní osy zasedání Společného monitorovací výboru 4. 6., Uskutečněny semináře pro ţadatele ze 2. výzvy s názvem Jak pracovat s formulářem ţádosti Odeslání Výroční zprávy za rok 2008 Evropské komisi Výroční akce pro veřejnost a média 1. část (Freestyle Park Modřany) Schválení řídicího a kontrolního systému OPPA Evropskou komisí Ukončení předkládání projektových ţádostí pro 2. výzvu Ukončení formálního posouzení projektových ţádostí ze 2. výzvy Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo 1 individuální komplexní projekt prioritní osy Výroční akce pro veřejnost a média 2. část (Freestyle Park Modřany) Výroční zpráva Operačního programu strana 13 (celkem 119)

14 Roční posouzení OPPA s EK podle čl. 68 Nařízení (ES) č. 1083/2006 konané v Praze Ukončení expertního posouzení projektových ţádostí ze 2. výzvy Proběhlo jednání Výběrové komise k projektům prioritní osy Odeslání Výkazu výdajů EK v návaznosti na 1. certifikaci výdajů programu (pravidlo n+24) Proběhlo jednání Výběrové komise k projektům prioritní osy Proběhlo jednání Výběrové komise k projektům prioritní osy zasedání Společného monitorovací výboru Proběhlo projednání projektů ze 2. výzvy Výborem evropských fondů Zastupitelstva hl. m. Prahy Souhlas Rady hl. m. Prahy s podpořením projektů ze 2. výzvy Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo poskytnutí podpory vybraným projektům v rámci všech prioritních os 2. výzvy OPPA Výroční zpráva Operačního programu strana 14 (celkem 119)

15 2.1. DOSAŢENÝ POKROK A JEHO ANALÝZA INFORMACE O VĚCNÉM POKROKU OPERAČNÍHO PROGRAMU V roce 2009 lze v rámci Operačního programu Praha Adaptabilita identifikovat dvě hlavní aktivity: zajištění realizace projektů podpořených v rámci 1. výzvy s celkovou kontrahovanou podporou z OPPA ve výši 830 mil. Kč (31,4 mil. ; 26,40 Kč/ ) a administrace 2. výzvy k předkládání projektových ţádostí v rámci všech tří věcných prioritních os programu s celkovou alokací 680 mil. Kč (25,8 mil. ; 26,40 Kč/ ). Realizace projektů podpořených v 1. výzvě byla zahájena v naprosté většině v závěru roku 2008 případně v prvních měsících roku Maximální doba realizace projektů je 30 měsíců, v praxi jsou projekty naplánovány převáţně na období měsíců. Rok 2009 proto pro většinu projektů z 1. výzvy představoval zhruba první polovinu smluvně stanovené doby realizace. Podle pravidel OPPA příjemce informuje o postupu realizace projektu hl. m. Prahu nejprve ve Zprávě o zahájení realizace projektu (shrnuje první 2 měsíce realizace) a následně v monitorovacích zprávách, jeţ jsou předkládány za kaţdých 6 měsíců realizace projektu. Naprostá většina projektů z 1. výzvy s ohledem na takto stanovený harmonogram předloţila v roce 2009 Zprávu o zahájení realizace projektu a také první monitorovací zprávu. Ty projekty, u kterých byly projektové aktivity odstartovány nejpozději v listopadu 2008, pak v závěru roku 2009 předloţily také druhou monitorovací zprávu. V návaznosti na termíny, ke kterým měli příjemci povinnost předloţit první monitorovací zprávu proběhly v 1. aţ 3. čtvrtletí 2009 workshopy s názvem OPPA: Zpracování monitorovací zprávy určené pro realizační týmy projektů. Celkem proběhlo 12 půldenních seminářů, během nichţ se příjemci měli moţnost seznámit s postupem vypracování monitorovací zprávy. Hlavní město Praha provádělo kontinuálně kontrolu všech zpráv předloţených příjemci a současně v souladu s pravidly programu ověřovalo postup realizace projektů formou kontrol na místě. Za skupinu projektů z 1. výzvy bylo v roce 2009 předloţeno celkem 168 Zpráv o zahájení realizace projektu; všechny tyto zprávy byly hl. m. Prahou schváleny. Dále bylo v roce 2009 za projekty z 1. výzvy předloţeno celkem 240 monitorovacích zpráv (168 prvních monitorovacích zpráv a 72 druhých monitorovacích zpráv), z nichţ hl. m. Praha do konce roku 2009 schválilo 193. Paralelně s administrací jiţ podpořených projektů hl. m. Praha v roce 2009 připravilo 2. výzvu k předkládání projektových ţádostí pro individuální grantové projekty. Tato výzva byla otevřena 5. května 2009, předkládání projektových ţádostí bylo ukončeno 14. července Počty předloţených projektových ţádostí a další informace jsou obsaţeny dále v textu. Výroční zpráva Operačního programu strana 15 (celkem 119)

16 V průběhu roku prošly přijaté projektové ţádosti formálním a expertním posouzením, následně byly projednány výběrovými komisemi, Výborem evropských fondů Zastupitelstva hl. m. Prahy, Radou hl. m. Prahy a v závěru pak Zastupitelstvem hl. m. Prahy. Zastupitelstvo hl. m. Prahy dne 17. prosince 2009 schválilo k podpoře 177 projektů v rámci všech věcných prioritních os a také zařazení celkem 26 projektů do zásobníku projektů. Po vyhlášení 2. výzvy k předkládání projektů proběhly ve 2. čtvrtletí 2009 workshopy a semináře pro ţadatele o podporu z OPPA. Celkem proběhly 2 semináře pro pokročilé ţadatele, kteří uţ měli zkušenost z 1. výzvy OPPA, dále pak 16 půldenních workshopů pro začínající ţadatele a také 2 semináře s tématem Jak pracovat s formulářem projektové ţádosti OPPA. V návaznosti na schválení podpory vybraným projektům proběhlo v posledních 2 týdnech měsíce prosince informování všech ţadatelů o výsledku výběrového procesu a byla zahájena příprava grantových smluv. Do konce roku 2009 nebyla ţádná smlouva s vybraným ţadatelem z 2. výzvy uzavřena. Kromě individuálních grantových projektů došlo k postupu také v realizaci a schvalování individuálních komplexních projektů. Finanční prostředky na tyto projekty jsou přidělovány metodou přímého přidělení. Komplexní projekty řeší konkrétní problematiku komplexně pro celé území hlavního města Prahy nebo pro celou cílovou skupinu a mohou být předkládány pouze hl. m. Prahou. Celkem 2 individuální komplexní projekty byly k podpoře schváleny jiţ v roce 2008, v roce 2009 tak pokračovala jejich realizace. Z hlediska reportování platí pro individuální komplexní projekty stejná pravidla jako pro individuální grantové projekty: Příjemce informuje o postupu realizace projektu nejprve ve Zprávě o zahájení realizace projektu (shrnuje první 2 měsíce realizace) a následně v monitorovacích zprávách, jeţ jsou předkládány za kaţdých 6 měsíců realizace projektu. V roce 2009 schválilo Zastupitelstvo hl. m. Prahy k podpoře 28. května další 3 individuální komplexní projekty z oblasti sociální podpory (ţadatelem o podporu je odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrátu hl. m. Prahy) a následně pak 17. září 1 individuální komplexní projekt z oblasti školství (ţadatelem je odbor školství, mládeţe a tělovýchovy Magistrátu hl. m. Prahy) SOUSTAVA INDIKÁTORŮ Pokrok v realizaci operačního programu je sledován prostřednictvím naplňování monitorovacích indikátorů. Jak na úrovni globálních a specifických cílů, tak na úrovni prioritních os OPPA, byla soustava indikátorů vytvořena na základě Metodiky pro přípravu programových dokumentů pro období s následným přihlédnutím k Národnímu číselníku indikátorů pro programové období V úvahu byla brána téţ dostupnost údajů a poznatky implementace Jednotného programového dokumentu pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hl. m. Prahy (pro období ). Výroční zpráva Operačního programu strana 16 (celkem 119)

17 V průběhu roku 2009 pokračovala v gesci NOK jednání týkající se optimalizace národního číselníku indikátorů a indikátorů jednotlivých operačních programů. Na základě těchto jednání byly definovány změny v kódech, názvech i definicích některých indikátorů. Pro sledování věcného pokroku indikátorů v informačním systému byla definována koncepce agregace indikátorů z úrovně projektů do úrovně NSRR, kterou připravil NOK ve spolupráci s dodavatelem IS a jednotlivými řídícími orgány. Vzhledem ke specifikům indikátorů přílohy 23 nařízení EK č. 1828/2006, byla pro programy ESF koncepce dopracována v druhé polovině roku Koncepce byla po testování pro OPPA zapracována na přelomu roku 2009 a 2010 a spuštěna v ostrém provozu v průběhu ledna Během roku 2009 tedy neprobíhal sběr údajů o naplňování monitorovacích indikátorů na úrovni projektů elektronickou cestou, ale pouze ve formě tištěné přílohy k monitorovací zprávě a pouze na úrovni ukazatelů bez podrobného členění dle přílohy 23 nařízení EK č. 1828/2006. Výroční zpráva Operačního programu strana 17 (celkem 119)

18 Tab. č. 2: Přehled indikátorů OPPA Kód NČI Typ indikátoru Název indikátoru Měrná jednotka Zdroj Hodnota Cílová hodnota 2015 Celkem Výstup počet úspěšně podpořených osob počet osob monitorovací zprávy projektů Dosaţená N/A Výchozí N/A 0 Plánovaná 2 N/A N/A N/A Výstup počet podpořených projektů počet projektů monitorovací systém OPPA Dosaţená (178) 6 N/A 7 (178) 6 Výchozí N/A 0 Plánovaná 2 N/A N/A N/A Výstup počet aktivit podpory programu ks statistika řídicího orgánu Dosaţená N/A 78 Výchozí N/A 0 Plánovaná 2 N/A N/A N/A Výsledek míra spokojenosti s pracovním místem % evaluační studie Dosaţená N/A N/A N/A 3 N/A N/A Výchozí 0 N/A N/A N/A 0 Plánovaná 2 N/A N/A N/A Výsledek míra dostupnosti zaměstnání % evaluační studie Dosaţená N/A N/A N/A 3 N/A N/A Výchozí 0 N/A N/A N/A 0 Plánovaná 2 N/A N/A N/A Výsledek míra kvality vzdělávání % evaluační studie Dosaţená N/A N/A N/A 3 N/A N/A Výchozí 0 N/A N/A N/A 0 Plánovaná 2 N/A N/A N/A Výsledek míra úspěšnosti projektových ţádostí % Statistika OPPA Dosaţená N/A 64 Výchozí N/A 0 59 N/A 0 Plánovaná 2 N/A N/A N/A Dopad míra účasti zaměstnaných v dalším vzdělávání (25 64 let) % Eurostat, ČSÚ Dosaţená N/A 4 N/A 4 N/A 4 N/A N/A Výchozí 1 6,7 N/A N/A N/A 0 Plánovaná 2 N/A N/A N/A 12,5 12, Dopad míra dlouhodobé nezaměstnanosti starších osob 5 % registr Úřadu práce Dosaţená 0 2,4 2,6 N/A 2,6 Výchozí ,4 N/A 13 Plánovaná 2 N/A N/A N/A 11,5 11, Dopad míra dlouhodobé nezaměstnanosti mladistvých 5 % registr Úřadu práce Dosaţená 0 2,4 2,2 N/A 2,2 Výchozí ,4 N/A 12 Výroční zpráva Operačního programu strana 18 (celkem 119)

19 Kód NČI Typ indikátoru Název indikátoru Měrná jednotka Zdroj Hodnota Cílová hodnota 2015 Celkem Dopad realizované soukromé spolufinancování tis. monitorovací systém OPPA Plánovaná N/A N/A N/A 10,5 10,5 Dosaţená N/A 0 Výchozí N/A 0 Plánovaná 2 N/A N/A N/A Zdroj:Statistika ŘO, ČSÚ, Poznámky: 1 Výchozí hodnota dle statistiky ČSÚ z roku Operační program nemá definované cílové hodnoty ročně, ale na celé období. 3 Provedení evaluační studie je s ohledem na princip proporcionality plánováno 2 x za programové období (s předpokladem v roce 2010 a 2013). 4 Ukazatele sleduje Eurostat s pětiletou periodicitou. Další údaj bude k dispozici v roce Dlouhodobá nezaměstnanost specifických skupin - celkem: přístup Věkové skupiny jsou oproti definici indikátoru v OPPA definovány v následujících kategoriích 15-29, resp let. Za rok 2009 je vykázána hodnota za 3. čtvrtletí Hodnoty uvedené v tabulce jsou dosažené hodnoty k danému roku. Zajištění hodnot ukazatele je vzhledem k nejasné metodice sběru dat a odlišné definici věkových skupin předmětem jednání ŘO, ČSU a NOK. 6 Podle metodiky NOK jsou uváděny pouze ukončené projekty k Definice tohoto ukazatele ve schváleném textu OPPA se však liší od metodiky NOK, ŘO proto vykazuje v závorce hodnotu dle definice OPPA, tj. 178 projektů. 7 Elektronický sběr indikátorů byl v informačním systému zprovozněn v lednu 2010, hodnota indikátoru tak zahrnuje pouze projekty, u kterých byl elektronicky předložen Přehled ukazatelů. Vzhledem k postupnému odevzdávání monitorovacích zpráv budou data za všechny realizované projekty do informačního systému doplněna do konce července PŘEHLED VYHLÁŠENÝCH VÝZEV V roce 2009 došlo k vyhlášení 2. výzvy pro individuální grantové projekty k předkládání projektových ţádostí v rámci všech tří věcných prioritních os OPPA s celkovou alokací 680 mil. Kč (25,8 mil. ). Rada hl. m. Prahy vyhlášení této výzvy schválila svým usnesením č. 527 ze dne 28. dubna Ke schválení vybraných projektů došlo 17. prosince 2009, a to v plné výši alokace výzvy. Smlouvy s příjemci podpory byly uzavírány aţ v roce Současně v roce 2009 probíhaly dvě průběţné výzvy, a to pro individuální komplexní projekty (tzv. projekty přímého přidělení) a pro technickou pomoc. Tabulka níţe pro přehlednost obsahuje údaje i o 1. výzvě, která proběhla v roce Výroční zpráva Operačního programu strana 19 (celkem 119)

20 Tab. č. 3: Přehled vyhlášených výzev (všechny veřejné zdroje) Číslo výzvy Datum vyhlášení Datum ukončení Typ výzvy Prioritní osa Alokace na výzvu EUR Podané ţádosti o podporu Projekty s podepsanou smlouvou počet EUR počet EUR kontinuální 1.,2., 3. N/A kontinuální kolová 1., 2., kolová 1., 2., Celkem Zdroj: Statistika ŘO Poznámky: Výzvy byly vyhlášeny na souhrnné veřejné finanční prostředky. Použitý kurz 26,40 Kč/. 1 Jedná se o průběžnou výzvu pro individuální komplexní projekty bez předem pevně stanovené alokace INFORMACE O FINANČNÍM POKROKU OPERAČNÍHO PROGRAMU ČERPÁNÍ ALOKACE PROGRAMU Čerpání alokace závisí na postupu realizace podpořených projektů. V kaţdé monitorovací zprávě má příjemce za povinnost vyúčtovat a patřičným způsobem doloţit uskutečněné výdaje projektu. Údaje z finanční části monitorovací zprávy jsou v informačním monitorovacím systému evidovány jako ţádosti o platbu. Ţádosti o platbu v sobě obsahují informace o zálohách, které jsou ze strany hl. m. Prahy poskytovány příjemcům na úhradu výdajů spojených s projektovými aktivitami, a také obsahují údaje o objemu prostředků, jeţ byly vyúčtovány jakoţto způsobilé výdaje projektu. Hlavní město Praha vyúčtované výdaje kontroluje a následně je po jejich schválení zařazuje do tzv. souhrnných ţádostí o platbu, na základě nichţ dochází k čerpání prostředků z bankovního účtu PCO, který v ČR spravuje prostředky poskytnuté EK na realizaci operačních programů. V roce 2009 příjemci předloţili v rámci OPPA celkem 247 monitorovacích zpráv obsahujících vyúčtované výdaje projektu, z nichţ hl. m. Praha do konce roku 2009 schválilo 193. K 15. září 2009 proběhla první certifikace výdajů OPPA. Do této certifikace byly zařazeny všechny výdaje schválené Řídicím orgánem a zahrnuté do souhrnných ţádostí o platbu, jeţ byly zaúčtovány PCO nejpozději k výše uvedenému datu. Jednalo se o souhrnné ţádosti č. CZ.2.17./2009/01 a CZ.2.17./2009/02. Certifikace proběhla úspěšně, Výkaz výdajů byl EK odeslán 2. listopadu 2009, čímţ bylo splněno pravidlo n+24 pro OPPA. EK následně dne 18. listopadu poskytla poţadovanou průběţnou platbu. V období od 16. září do konce roku 2009 Řídicí orgán vypracoval další 4 souhrnné ţádosti, které byly zařazeny k certifikaci realizované k datu 31. ledna V návaznosti na vyúčtované výdaje byly v roce 2009 projektům z 1. výzvy průběţně poskytovány další zálohové platby na úhradu výdajů projektů. Proplácení prvních zálohových plateb na projekty schválené ve 2. výzvě nebylo v roce 2009 zahájeno vzhledem k tomu, ţe Výroční zpráva Operačního programu strana 20 (celkem 119)

21 do konce tohoto roku nebyla uzavřena ţádná grantová smlouva na tyto projekty. Celkem bylo v roce 2009 na účty příjemců podpory poukázáno 433,3 mil. Kč (tj. 16,4 mil. při kurzu 26,40), kumulovaně za celou dobu implementace OPPA pak toto číslo dosahuje 573,1 mil. Kč (tj. 21,7 mil. při kurzu 26,40). Výroční zpráva Operačního programu strana 21 (celkem 119)

22 Tab. č. 4: Finanční údaje za rok 2009 Prioritní osy podle zdrojů financování (pouze zdroj ESF v ) Prioritní osa 1 Podpora rozvoje znalostní ekonomiky Fond ESF Výdaje zaplacené příjemci zahrnuté v ţádostech o platby zaslaných řídícímu orgánu Příslušný příspěvek z veřejných zdrojů Výdaje zaplacené subjektem odpovědným za platby příjemcům Celkové platby obdrţené od EK , , , ,40 Z toho výdaje typu ESF , , , ,40 Z toho výdaje typu ERDF , , ,56 0,00 Prioritní osa 2 Podpora vstupu na trh práce Fond ESF , , , ,88 Z toho výdaje typu ESF , , , ,88 Z toho výdaje typu ERDF , , ,56 0,00 Prioritní osa 3 Modernizace počátečního vzdělávání Fond ESF , , , ,46 Z toho výdaje typu ESF , , , ,46 Z toho výdaje typu ERDF , , ,77 0,00 Prioritní osa 4 Technická pomoc Fond ESF ,81 0,00 0, ,13 Z toho výdaje typu ESF ,81 0,00 0, ,13 Z toho výdaje typu ERDF 0,00 0,00 0,00 0,00 Celkový součet , , , ,87 Výdaje typu ERDF v celkovém součtu , , ,89 0,00 Zdroj:Statistika ŘO Poznámky: 1 V roce 2007 byla poskytnuta první splátka předběžné platby ( ,84 ) v návaznosti na odst. 1 písm. b) čl. 82 Nařízení (ES) č. 1083/2006, v roce 2008 pak EK zaslala druhou splátku předběžné platby ( ,26 ) a v roce 2009 pak částku ,68, jež představuje splátku ve výši 4 % alokace. Rozdělení těchto plateb mezi jednotlivé prioritní osy je odvozeno od podílu alokací prioritních os na alokaci OPPA. Naopak průběžná platba ( ,09 ), jež EK poslala v listopadu 2009, je do řádků pro jednotlivé prioritní osy zapsána v souladu se strukturou Výkazu výdajů, který byl podkladem pro tuto platbu. Výroční zpráva Operačního programu strana 22 (celkem 119)

23 FINANČNÍ PLÁN Celková alokace OPPA dosahuje 127,5 mil.. Prostředky ze zdrojů EU kryjí 85 % rozpočtu programu, národní podíl spolufinancování zajišťují rovnými díly hlavní město Praha a Česká republika, která prostředky poskytuje ze státního rozpočtu prostřednictvím kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj. Přesnou informaci o finančním plánu obsahuje následující tabulka. Tab. č. 5: Finanční plán OPPA podle prioritních os (v ) Prioritní osa Podíl na celkové alokaci OPPA Příspěvek Společenství Národní veřejné zdroje Veřejné prostředky celkem 1 - Podpora rozvoje znalostní ekonomiky 38,22% Podpora vstupu na trh práce 29,16% Modernizace počátečního vzdělávání 29,16% Technická pomoc 3,46% Celkem 100% Zdroj: IS MSC2007 Poznámka: Všechny prioritní osy spolufinancuje Evropský sociální fond. Tab. č. 6: Finanční plán OPPA na období (jen ESF, v ) Rok Strukturální fondy (ESF) Zdroj: IS MSC Celkem PLATBY ZE STRANY EU V roce 2007 došlo dne 20. listopadu k poskytnutí první předběţné platby na implementaci OPPA ze zdrojů EU. Na účet PCO byla připsána částka ,84. Druhá předběţná platba ve výši ,26 byla na účet PCO přijata 26. února V roce 2009 došlo nejprve 2. února k poskytnutí předběţné platby ve výši ,84 a následně poté, co vstoupila v platnost novela Nařízení (ES) č. 1083/2006 byla na účet Výroční zpráva Operačního programu strana 23 (celkem 119)

24 PCO připsána druhá část ( ,84 ) třetí předběţné platby v souladu s čl. 82 písm. b) výše uvedeného nařízení. V návaznosti na certifikaci výdajů k datu 15. září pak 18. listopadu PCO přijal na účet první průběţnou platbu ve výši ,09. Graf č. 1 Poskytnuté zálohy (v mil. ) Zdroj: Statistika ŘO KŘÍŢOVÉ FINANCOVÁNÍ V rámci prioritních os 1, 2 a 3 OPPA probíhá vyuţití kříţového financování v návaznosti na čl. 34, odst. 2 nařízení Rady (ES) č. 1083/2006, a to s ohledem na limit 10 % alokace na kaţdou prioritní osu. V roce 2009 došlo k čerpání prostředků, které naplňovaly parametry dle výše uvedeného článku, v celkové výši ,74 Kč (tj ,40 ). Na základě smluv uzavřených do konce roku 2009, je v projektech plánováno vyuţití kříţového financování ve výši Výroční zpráva Operačního programu strana 24 (celkem 119)

25 Tab. č. 7: Čerpání kříţového financování (za celkové veřejné zdroje OPPA) Prioritní osa Výdaje OPPA schválené ŘO (v ) Z toho kříţové financování (v ) Z toho kříţové financování (v %) PO , ,78 1,6 % PO , ,60 5,5 % PO , ,03 4,4 % PO 4 0 není vyuţíváno není vyuţíváno celkem , ,40 3,6 % Zdroj: Statistika ŘO Stav k Projekty lze z hlediska vyuţití kříţového financování rozdělit na tři skupiny: Poměrně velká část projektů ţádným způsobem kříţové financování nevyuţívá. Na základě dat platných ke konci roku 2009 představují tyto projekty téměř ¾ ze všech podpořených. Ve skupině projektů, které kříţové financování vyuţívají, pak naprostou většinu představují situace, kdy je kříţové financování zapojeno jen ve velmi malé míře (jedná se o desetiny procent či jen jednotky procent způsobilých nákladů projektu). Nejčasněji jde v těchto projektech o pořízení nezbytného nábytku (zejména stolů a ţidlí) do tříd, počítačových učeben, kabinetů či knihoven a podobných prostor vyuţívaných cílovou skupinou projektu. V několika případech bylo nejprve nutné tyto prostory upravit, zrekonstruovat, popřípadě vybavit zatemněním. Není výjimečné také provedení stavebních úprav pro usnadnění přístupu do budov (rampy pro kočárky či osoby na vozíku). V rámci projektů, které realizují školy (zejména střední školy), je pak kříţové financování vyuţíváno pro nákup interaktivních tabulí. Ojediněle se potom vyskytují nákupy dalších technických prostředků - serverů, profesionálních kamer či vědeckých zařízení jako je výukový energetický komplex. Samostatnou skupinu představují projekty, ve kterých je kříţové financování vyuţíváno v objemu desítek procent způsobilých nákladů projektu. V OPPA se prozatím jedná o tyto 4 projekty: Projekt Fakultní nemocnice Motol (registrační číslo CZ.2.17/1.1.00/31972) s názvem Výuka a nácvik první pomoci a zejména neodkladné resuscitace pro všechny zaměstnance zdravotnické i nezdravotnické části FN Motol Obecným cílem projektu je vyškolit pracovníky nemocnice v moderním pojetí první pomoci a naučit je pohotově reagovat a správně postupovat v situacích ohroţujících ţivot. Projekt je určen pro téměř 5 tisíc lidí. V rámci kříţového financování Fakultní nemocnice Motol nakupuje nábytek do učeben (vzhledem k velikosti cílové skupiny jsou zajištěny 2 učebny) a pomůcky na výuku resuscitace a první pomoci: fantom (simulátor a výukový program), monitor ţivotních funkcí, hlava na intubaci, defibrilátorů a zdravotní lůţka. Výroční zpráva Operačního programu strana 25 (celkem 119)

26 Projekt obecně prospěšné společnosti Rozmarýna (registrační číslo CZ.2.17/2.1.00/31594) s názvem Podpora vstupu na trh práce a prevence sociálního vyloučení osob po ukončení ústavní výchovy formou poskytování následné péče a zaměstnání v sociální firmě, kavárně/galerii Rozmar Cílem projektu je podpora zahájení provozu sociální firmy, která zaměstnává klienty, jeţ se potýkají se sociálním vyloučením. Jedná se o osoby s nízkou úrovní vzdělání, sociálních dovedností i příslušníky menšin. V rámci kříţového financování byly v projektu hrazeny rekonstrukční práce a nákup vybavení k provozování tréninkové kavárny. Vedle projektové dokumentace byly financovány náklady na rozvody plynu, kanalizace, vody, topení, elektroinstalace a vzduchotechniky, dále náklady na stavební práce - výstavba nových příček a úpravy povrchů v zázemí a hlavním prostoru kavárny omítky, štukování, stěrkování a obkladačské práce. V prostorách byla instalována svítidla, audiosystém a další závěsné systémy a zakoupen kávovar set a gastrostoly, regály a police do kuchyně. Z projektu byly dále hrazeny poloţky, jako jsou barová deska, pracovní deska za barem, police, závěsné stolky a parapety a dále ţidle, křesla, lavice a stoly. Projekt společnosti Caldi Café, s.r.o. (registrační číslo CZ.2.17/2.1.00/31343) s názvem Tréninková kavárna jako sociální firma pro přípravu lidí s mentálním postiţením na zaměstnání Cílem projektu je zajistit kvalitní zázemí pro zaměstnávání lidí s mentálním postiţením prostřednictvím vytvoření a etablování nové sociální firmy, tréninkové kavárny. Projekt vychází z faktu, ţe pracovních míst pro lidi s mentálním postiţením je stále velmi málo a ţe pracovně-tréninkový program je nejpřirozenější a nejefektivnější způsob pracovní integrace. V rámci kříţového financování bylo zakoupeno zařízení a vybavení kavárny - kompletní vybavení kuchyně a kávovar. Příjemce dále zakoupil systém polic a pracovních desek do kuchyně a interiéru kavárny. Vedle toho byla kavárna vybavena barovým pultem, ţidlemi, křesly, lavicemi a stoly. Projekt praţského gymnázia Nad Alejí 1952 (registrační číslo CZ.2.17/3.1.00/31373) s názvem Genetika do škol aneb biologie trochu jinak Projekt se zaměřuje na zkvalitnění výuky biologie a chemie nejen na gymnáziu Nad Alejí 1952, ale také v ostatních gymnáziích v Praze. Vybudovaná laboratoř (v projektu pojmenovaná jako Biocentrum ) je k dispozici pro školení praţských pedagogů i pro vlastní laboratorní práci studentů. Prostředky spadající do kříţového financování byly pouţity na stavební úpravu a technické a nábytkové vybavení vědecké laboratoře pro studenty přírodních věd (chemie, fyzika). Výroční zpráva Operačního programu strana 26 (celkem 119)

27 PLNĚNÍ PRAVIDLA N+3 (N+2) Výzvy v OPPA byly vyhlášeny v takovém rozsahu, aby uvedené pravidlo bylo bez problému splněno. Alokace 1. výzvy vyhlášené 8. ledna 2008 přesahovala součet alokací OPPA na roky 2007 a Vzhledem k tomu, ţe se podařilo přidělit podporu projektům v plné výši alokace a s ohledem na maximální délku realizace projektů, která byla stanovena na 30 měsíců, je zajištěno, ţe pravidlo N+3 bude pro alokaci 2007 dodrţeno. Plnění pravidla n+3 pro alokaci 2007 posílí také projekty schválené ve 2. výzvě. Tato výzva dopadla z hlediska zajištění čerpání stejně jako předchozí: podařilo se přidělit celou alokaci výzvy (tj. 680 mil. Kč / 25,7 mil. ), která představovala alokaci roku 2009 a zhruba ½ alokace roku Z pravidel OPPA týkajících se harmonogramu vyúčtovávání výdajů projektů vyplývá, ţe naprostá většina projektů podpořených v 2. výzvě (celkem bylo schváleno 177 projektů) předloţí první vyúčtovávání výdajů v 2. pololetí roku Ty výdaje, které Řídicí orgán schválí v termínu před poslední certifikací v roce 2010, budou relevantní pro čerpání (a tedy také plnění pravidla N+3). Čerpání zajišťují současně projekty ze skupiny individuálních a komplexních projektů a projekt technické pomoci. Také další výzvy OPPA jsou plánovány termínově i velkostí jejich alokací tak, aby bylo pravidlo N+3, resp. N+2 bez problému respektováno. Výroční zpráva Operačního programu strana 27 (celkem 119)

28 Tab. č. 8: Naplňování pravidla N+3/N+2 (jen ESF) Finanční plán - rok Celková alokace EU prostředků roční N+3 / N+2 limity - souhrnné* Zálohy z EK - roční Průběţné platby z EK - roční Ţádosti o průběţné platby na EK, ale neproplacené - roční Certifikované výdaje / ţádosti o platby z ČR - roční Certifikované výdaje / ţádosti o platby - souhrnné Rozdíl mezi limity a platbami - souhrnné a b c d e=b+c+d f g=f-a Celkem Zdroj: Monitoring OPPA Poznámka: Stav k , částky jsou za zdroj ESF. Výroční zpráva Operačního programu strana 28 (celkem 119)

29 INFORMACE O ROZPISU VYUŢITÍ FONDŮ V návaznosti na poţadavky přílohy II, část A nařízení EK č. 1828/ 2006 je v následující tabulce uvedena kategorizace pomoci z Evropského sociálního fondu pro Operační program Praha Adaptabilita ve formátu doporučeném NOK. Tab. č. 9: Kumulativní rozdělení přídělů z příspěvku Společenství podle kategorií pomoci Prioritní téma (Kód) 62 Forma financování 01 Nevratná pomoc Typ území (Kód + Název) 01 město Hospodářská činnost (Kód) 00 - Nevztahuje se 03 - Výroba potravinářských výrobků a nápojů 06 - Nespecifikovan á výrobní odvětví 08 - Výroba a rozvod elektřiny, plynu, páry a teplé vody 10 - Pošty a telekomunikace Územní dopad (NUTS III) Dosaţená hodnota (v ) , , , , , Přeprava 12 - Výstavba CZ01 Hl. m. Praha , , Velkoobchod a ,00 maloobchod 14 - Pohostinství a ubytovací sluţby 16 - Činnosti v oblasti nemovitostí, pronájmu a podnikatelské činnosti , , Vzdělávání , Činnosti týkající se lidského zdraví ,37 Alokace na téma v OP (v ) Výroční zpráva Operačního programu strana 29 (celkem 119)

30 Prioritní téma (Kód) Forma financování Typ území (Kód + Název) Hospodářská činnost (Kód) Územní dopad (NUTS III) Dosaţená hodnota (v ) Alokace na téma v OP (v ) Nevratná pomoc 01 město 21 - Činnosti týkající se ţivotního prostředí 22 - Jiné nespecifikované sluţby CZ01 Hl. m. Praha , ,23 Celkem dosaţená hodnota (v EUR): , Vzdělávání , Nevratná pomoc 01 město 19 - Činnosti týkající se lidského zdraví 22 - Jiné nespecifikované sluţby CZ01 Hl. m. Praha , ,25 Celkem dosaţená hodnota (v EUR): , Nevratná pomoc 01 město 00 - Nevztahuje se CZ , Vzdělávání Hl. m. Praha ,87 Celkem dosaţená hodnota (v EUR): , Nevztahuje se , Veřejná správa , Nevratná pomoc 01 město 18 - Vzdělávání ,36 CZ Činnosti týkající se Hl. m. Praha ,32 lidského zdraví 20 - Sociální práce, veřejné, sociální a osobní sluţby ,58 Celkem dosaţená hodnota (v EUR): , Nevratná pomoc 01 město 00 - Nevztahuje se CZ , Vzdělávání Hl. m. Praha ,65 Celkem dosaţená hodnota (v EUR): , Výroční zpráva Operačního programu strana 30 (celkem 119)

31 Prioritní téma (Kód) Forma financování 01 Nevratná pomoc 01 Nevratná pomoc 01 Nevratná pomoc 01 Nevratná pomoc Typ území (Kód + Název) 01 město 01 město 01 město 01 město Hospodářská činnost (Kód) 00 - Nevztahuje se Územní dopad (NUTS III) Dosaţená hodnota (v ) , Vzdělávání 20 - Sociální CZ01 Hl. m. Praha ,98 práce, veřejné, sociální a ,96 osobní sluţby Celkem dosaţená hodnota (v EUR): , Nevztahuje se CZ01 Hl. m. Praha , Vzdělávání , Činnosti týkající se lidského zdraví 22 - Jiné nespecifikované sluţby , ,64 Celkem dosaţená hodnota (v EUR): , Veřejná správa 17 - Veřejná správa CZ01 Hl. m. Praha CZ01 Hl. m. Praha Alokace na téma v OP (v ) , , Celkem , Zdroj: IS M7+, statistika ŘO; kurz 26,40 Kč/, hodnota za projekty s uzavřenou smlouvou, podíl ESF Výroční zpráva Operačního programu strana 31 (celkem 119)

32 INFORMACE O POMOCI PODLE CÍLOVÝCH SKUPIN OPPA POPIS CÍLOVÝCH SKUPIN A PŘÍJEMCŮ DLE PRIORITNÍCH OS Cílové skupiny, na které se projekty podpořené v jednotlivých prioritních osách mohou zaměřit Prioritní osa 1 zaměstnanci zájemci o podnikání zaměstnavatelé osoby samostatně výdělečně činné Prioritní osa 2 znevýhodněné osoby pracovníci organizací sociálních sluţeb zaměstnavatelé Prioritní osa 3 ţáci studenti pedagogičtí pracovníci akademičtí pracovníci osoby, které předčasně opustily vzdělávací systém Oprávnění příjemci podpory, tj. subjekty, které mohou v v jednotlivých prioritních osách předkládat ţádosti: Prioritní osa 1 podnikatelské subjekty veřejné instituce (tj. orgány územně správních celků včetně organizací těmito orgány zřizovaných, dále Akademie věd ČR a další veřejné výzkumné instituce podle zákona č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných institucích, organizační sloţky státu, případně další subjekty zřizované zákonem) nestátní neziskové organizace profesní a zájmová sdruţení školy Prioritní osa 2 nestátní neziskové organizace veřejné instituce (tj. orgány územně správních celků včetně organizací těmito orgány zřizovaných, dále Akademie věd ČR a další veřejné výzkumné instituce podle zákona č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných institucích, organizační sloţky státu, případně další subjekty zřizované zákonem) podnikatelské subjekty Výroční zpráva Operačního programu strana 32 (celkem 119)

33 Prioritní osa 3 školy veřejné instituce (tj. orgány územně správních celků včetně organizací těmito orgány zřizovaných, dále Akademie věd ČR a další veřejné výzkumné instituce podle zákona č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných institucích, organizační sloţky státu, případně další subjekty zřizované zákonem) nestátní neziskové organizace ÚDAJE O ÚČASTNÍCÍCH OPERAČNÍCH PROGRAMU ESF PODLE PRIORIT Operační programy spolufinancované z Evropského sociálního fondu mají povinnost sledovat údaje o účastnících operací v podrobném členění dle přílohy č. XXIII nařízení EK č. 1828/ Vzhledem k tomu, ţe národní systém pro sledování monitorovacích ukazatelů v gesci NOK byl dokončen aţ ve 2. polovině roku 2009 a v informačním systému Monit7 pro OPPA zprovozněn aţ v lednu 2010, neprobíhalo v roce 2009 sledování údajů o účastnících operací v poţadovaném rozsahu a v elektronické podobě. Podrobný výkaz byl předloţen pouze projekty, které v roce 2009 ukončily realizaci, ve formě přílohy monitorovací zprávy. Od ledna 2010 byl spuštěn systém pro průběţné elektronické sledování hodnot všech monitorovacích ukazatelů, včetně podrobného členění. Data za všechny projekty v realizaci budou vzhledem k periodicitě monitorovacích zpráv do systému naplněna zhruba do poloviny roku Výroční zpráva Operačního programu strana 33 (celkem 119)

34 Tab. č. 10: Údaje o účastnících OPPA podle priorit za rok 2009 Typ členění Kód NČI Detail členění Počet účastníků Noví účastníci 3181 Počet účastníků za rok 2009 Rozdělení účastníků podle pohlaví Odcházející účastníci Lidé, kteří se operačního programu účastnili jiţ v předchozím roce Celkem Muţi Ţeny Zaměstnaní (celkový počet zaměstnaných, včetně osob samostatně výdělečně činných) Sebezaměstnaní osoby samostatně výdělečně činné 187 Rozdělení účastníků podle postavení na trhu práce Dlouhodobě nezaměstnaní Nezaměstnaní (celkový počet nezaměstnaných včetně dlouhodobě nezaměstnaných) Neaktivní osoby celkem Neaktivní osoby ve vzdělávání či odborné přípravě (ţáci, učni a studenti) 1718 Rozdělení účastníků podle věku Rozdělení účastníků podle zranitelných skupin v souladu s vnitrostátními předpisy Mladí lidé (15 24 let) Starší obyvatelstvo (55 64 let) Menšiny Migranti Zdravotně znevýhodnění Ostatní znevýhodněné osoby Základní nebo niţší středoškolské vzdělání (ISCED 1 a 2) 1345 Rozdělení účastníků podle dosaţeného vzdělání Vyšší středoškolské vzdělání (ISCED 3) Postsekundární vzdělávání nezahrnované do terciárního (ISCED 4) Terciární vzdělávání (ISCED 5 a 6) 945 Zdroj:MSC2007 Poznámka: Elektronický sběr indikátorů byl v informačním systému zprovozněn v lednu 2010, hodnoty indikátorů tak zahrnují pouze projekty, u kterých byl elektronicky předložen Přehled ukazatelů. Vzhledem k postupnému odevzdávání monitorovacích zpráv budou data za všechny realizované projekty do informačního systému doplněna do konce července Hodnoty v tabulce jsou z 82 projektů (s elektronicky předloženým přehledem ukazatelů) z celkového počtu 169 projektů v realizaci, stav k datu Výroční zpráva Operačního programu strana 34 (celkem 119)

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 31 ze dne 30. března 2011 k Výroční zprávě o realizaci Operačního programu Praha

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 46 ze dne 27. března 2013 k Výroční zprávě o realizaci Operačního programu Praha

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a (podle čl. 4, ost. 7 Jednacího řádu Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK procedurou per rollam s termínem

Více

Praha, 23. října 2007

Praha, 23. října 2007 Praha, 23. října 2007 Alokace na obyvatele a rok 2004-2006 ČR bez Prahy Praha 47 + 27 33 + 27 Alokace na obyvatele a rok 2007-2013 ČR bez Prahy Praha 269 + 123 51 + 123 Rozdělen lení ESF : ERDF ERDF 68,5%

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 37 ze dne 21. března 2012 k Výroční zprávě o realizaci Operačního programu Praha

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů a Praha Konkurenceschopnost (podle čl. 4, ost. 7 Jednacího řádu Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK procedurou per rollam s

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů a Praha Konkurenceschopnost (podle čl. 4, ost. 7 Jednacího řádu Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK procedurou per rollam s

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 14 ze dne 3. června 2009 k Výroční zprávě o realizaci Operačního programu Praha

Více

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA VÝROČNÍ ZPRÁVA OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA ADAPTABILITA ZA ROK 2014

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA VÝROČNÍ ZPRÁVA OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA ADAPTABILITA ZA ROK 2014 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA VÝROČNÍ ZPRÁVA OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA ADAPTABILITA ZA ROK 2014 pro 12. zasedání Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK dne 25. března 2015 OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA ADAPTABILITA

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů a Praha Konkurenceschopnost (podle čl. 4, ost. 7 Jednacího řádu Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK procedurou per rollam s

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 8 ze dne 4. června 2008 k Výroční zprávě o realizaci Operačního programu Společný

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a (podle čl. 4, ost. 7 Jednacího řádu Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK procedurou per rollam s termínem

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 24 ze dne 2. června 2010 k Výroční zprávě o realizaci Operačního programu Praha

Více

Evropský sociální fond v ČR 2007 2013

Evropský sociální fond v ČR 2007 2013 Evropský sociální fond v ČR 2007 2013 26. 3. 2009 petr.leistner@mpsv.cz 1 Cíle EU pro léta 2007-13 1. Konvergence 2. Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost 3. Evropská územní spolupráce Petr.leistner@mpsv.cz

Více

MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011

MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011 Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko Úřad Regionální rady MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011 ke

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 15 ze dne 3. června 2009 k Výroční zprávě o realizaci Operačního programu Praha

Více

POKYN PRO TVORBU A OBSAH ZPRÁVY O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU

POKYN PRO TVORBU A OBSAH ZPRÁVY O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci POKYN PRO TVORBU A OBSAH ZPRÁVY O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRO MONITOROVACÍ VÝBOR ŘÍJEN 2009 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Odbor řízení

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ VYHLAŠOVATEL ČR - ŘÍDÍCÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST (DÁLE OP VK) BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor technické pomoci vyhlašuje VÝZVU k předkládání

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 12 ze dne 3. prosince 2008 k Evaluačnímu plánu Operačního programu Praha Konkurenceschopnost

Více

Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období Podklad pro jednání PT RHSD ČR pro místní rozvoj a fondy EU

Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období Podklad pro jednání PT RHSD ČR pro místní rozvoj a fondy EU Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období 2014 2020 Podklad pro jednání PT RHSD ČR pro místní rozvoj a fondy EU ÚNOR 2018 1. Úvod Ministerstvo pro místní rozvoj - Národní orgán

Více

Výzva I programu podpory Technická pomoc

Výzva I programu podpory Technická pomoc MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU Řídící orgán OPERAČNÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST 2014 2020 Výzva I programu podpory Technická pomoc Název programu podpory Prioritní osa operačního

Více

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Národní 3, 117 20 Praha 1 Zpracoval: Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Ing. Marcela Přesličková, tel.221 403 331, e-mail : preslickova@ kav.cas.cz str.1 1. Specifikace

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 ČERVENEC 2011 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 E-mail:

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 ZÁŘÍ 2011 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 E-mail:

Více

Konference OP VVV. Konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha, 4. listopadu

Konference OP VVV. Konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha, 4. listopadu Konference OP VVV Konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 4. listopadu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globálním cílem OP VK je rozvoj vzdělanostní společnosti

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Shrnutí Výroční zprávy o implementaci Operačního programu Rybářství za rok pro veřejnost

Shrnutí Výroční zprávy o implementaci Operačního programu Rybářství za rok pro veřejnost Shrnutí Výroční zprávy o implementaci Operačního programu Rybářství 2014 2020 za rok 2016 pro veřejnost 1 Úvod Výroční zpráva o implementaci Operačního programu Rybářství je zpracována na základě článku

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů a Praha Konkurenceschopnost číslo 66 ze dne 7. září 2015 ke Zprávě o realizaci Operačního programu za období 1. 1. - 30. 6. 2015 Společný

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 LISTOPAD 2011 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 E-mail:

Více

EVROPSKÁ UNIE VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA ADAPTABILITA

EVROPSKÁ UNIE VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA ADAPTABILITA VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA ADAPTABILITA ZA ROK 2007 OBSAH ÚVOD... 4 1. IDENTIFIKACE OPERAČNÍHO PROGRAMU... 5 1.1 GLOBÁLNÍ A SPECIFICKÉ CÍLE... 5 1.1.1 Globální cíl... 5 1.1.2

Více

ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ Č.j.: 8457/2008-41 ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ŘÍDÍCÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST (DÁLE OP VK) vyhlašuje PRŮBĚŽNOU

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Technická pomoc. Operačního programu. za rok 2011. březen 2012

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Technická pomoc. Operačního programu. za rok 2011. březen 2012 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR VÝROČNÍ ZPRÁVA Operačního programu Technická pomoc za rok 2011 březen 2012 Výroční zpráva Operačního programu Technická pomoc za rok 2011 OBSAH 1 IDENTIFIKACE OPERAČNÍHO

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 ČERVEN 2011 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 E-mail:

Více

Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem

Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Řídicí orgán OP VaVpI VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OP VaVpI Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem Identifikace

Více

Výroční zpráva za rok 2012

Výroční zpráva za rok 2012 Výroční zpráva za rok 2012 Brno, březen 2013 OBSAH Manažerské shrnutí... 4 1 Identifikace operačního programu... 9 1.1 Stručná charakteristika Regionálního operačního programu Jihovýchod... 9 1.1.1 Prioritní

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů a Praha Konkurenceschopnost (podle čl. 4, ost. 7 Jednacího řádu Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK procedurou per rollam s

Více

OP Zaměstnanost 2014-2020

OP Zaměstnanost 2014-2020 OP Zaměstnanost 2014-2020 Seminář: Komunitně vedený místní rozvoj v operačních programech pro období 2014-2020 Praha 3. března 2015 Obsah prezentace Současný stav přípravy OP Zaměstnanost (OPZ) Věcné zaměření

Více

ZMĚNY PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU NUTS II SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013

ZMĚNY PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU NUTS II SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013 ZMĚNY PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU NUTS II SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013 Zdůvodnění změn dle článku 33 a 93 Nařízení Rady (ES) č. 1083/2006 1/10 Obsah ZMĚNA V DŮSLEDKU AUTOMATICKÉHO

Více

Upozornění: Toto je pouze pracovní verze připravované výzvy:

Upozornění: Toto je pouze pracovní verze připravované výzvy: Č.j: ČR - Ministerstvo školství, mládeţe a tělovýchovy ŘÍDÍCÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST (DÁLE OP VK) připravuje PRŮBĚŢNOU VÝZVU k předkládání ţádostí individuálních projektů

Více

Tvorba veřejných projektů příklad Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání

Tvorba veřejných projektů příklad Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Tvorba veřejných projektů příklad Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Bc. David Póč Katedra veřejné ekonomie Oddělení pro strategii a rozvoj 1 Veřejný projekt Realizace projektů moţnost

Více

ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí

ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí Manažerské shrnutí Evaluační aktivita Roční zhodnocení Regionálního operačního programu

Více

Výroční zpráva o provádění Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost 2010

Výroční zpráva o provádění Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost 2010 Výroční zpráva o provádění Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost 2010 Verze schválená Monitorovacím výborem OP LZZ dne 26. května 2011 PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST www.esfcr.cz OBSAH: 1 IDENTIFIKACE

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 ČERVEN 2013 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 E-mail:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA KONKURENCESCHOPNOST. pro zasedání Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK dne

VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA KONKURENCESCHOPNOST. pro zasedání Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK dne VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA KONKURENCESCHOPNOST ZA ROK 2010 pro zasedání Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK dne 30. 3. 2011 PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci VÝVOJ REALIZACE NSRR V OBDOBÍ 2007 2010

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci VÝVOJ REALIZACE NSRR V OBDOBÍ 2007 2010 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci VÝVOJ REALIZACE NSRR V OBDOBÍ 27 21 PROSINEC 21 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 11 15 Praha

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podklady pro projednání 1. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z OP VK prioritní osy 3, oblasti podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího, v kraji Vysočina.

Více

Podíl ERDF, k strana:2

Podíl ERDF, k strana:2 Manažerské shrnutí Regionální operační program Jihovýchod je jedním ze sedmi regionálních operačních programů v České republice v období 2007 2013. Jeho prostřednictvím jsou naplňovány cíle politiky hospodářské

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Obsah školení 1. část zdroje informací - výzva k předkládání projektů - základní podmínky poskytnutí dotace - přehled šablon klíčových aktivit - principy financování

Více

Manažerské shrnutí... 4. 1 Identifikace operačního programu... 7. 1.1 Stručná charakteristika Regionálního operačního programu Jihovýchod...

Manažerské shrnutí... 4. 1 Identifikace operačního programu... 7. 1.1 Stručná charakteristika Regionálního operačního programu Jihovýchod... Výroční zpráva za rok 2010 OBSAH Manažerské shrnutí... 4 1 Identifikace operačního programu... 7 1.1 Stručná charakteristika Regionálního operačního programu Jihovýchod... 7 1.1.1 Prioritní osa 1 Dostupnost

Více

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-20132013 PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc. Samostatné oddělení duben 2008 Evropských programů

Více

Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost

Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Výroční konference OPPI Praha, 5. prosince 2011 Stav realizace NSRR v programové

Více

Výroční zpráva za rok 2011

Výroční zpráva za rok 2011 Výroční zpráva za rok 2011 Brno, duben 2012 OBSAH Manažerské shrnutí... 4 1 Identifikace operačního programu... 10 1.1 Stručná charakteristika Regionálního operačního programu Jihovýchod... 11 1.1.1 Prioritní

Více

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD oblast podpory 5.1 14. dubna 2008 1/7 vyhlašuje VÝZVU k předkládání žádostí o dotace v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 45 ze dne 27. března 2013 k Výroční zprávě o realizaci Operačního programu Praha

Více

Integrovaný regionální operační program SC 2.2 Sociální podnikání

Integrovaný regionální operační program SC 2.2 Sociální podnikání Integrovaný regionální operační program SC 2.2 Sociální podnikání 22. 10. 2015 Hradec Králové Ing. Michaela Brožová Centrum pro regionální rozvoj České republiky Současný stav IROP Projednání PD IROP -

Více

Výroční zpráva o provádění Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost 2009

Výroční zpráva o provádění Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost 2009 Výroční zpráva o provádění Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost 2009 Verze schválená Monitorovacím výborem OP LZZ dne 31. května 2010 PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST www.esfcr.cz OBSAH MANAŽERSKÉ

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 BŘEZEN 2013 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 E-mail:

Více

STANOVENÍ HODNOT VYBRANÝCH MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

STANOVENÍ HODNOT VYBRANÝCH MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST STANOVENÍ HODNOT VYBRANÝCH MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Zpráva Míra spokojenosti příjemců podpory za rok 2011 9. 5. 2011 Zadavatel: Ministerstvo školství,

Více

Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období a

Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období a Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období 2007 2013 a 2014 2020 Podklad pro jednání 132. Plenární schůze RHSD ČR ZÁŘÍ

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 ÚNOR 2011 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 E-mail:

Více

Výzva k předkládání žádostí o podporu v Operačním programu Technická pomoc

Výzva k předkládání žádostí o podporu v Operačním programu Technická pomoc Výzva k předkládání žádostí o podporu v Operačním programu Technická pomoc 1. Identifikace výzvy Prioritní osa Specifický cíl 1 Podpora řízení a koordinace Dohody o partnerství 1.1 - Vytvořit podmínky

Více

Monitorovací indikátory ROP Moravskoslezsko v roce 2008

Monitorovací indikátory ROP Moravskoslezsko v roce 2008 Evaluační studie závěrečná zpráva Monitorovací indikátory ROP Moravskoslezsko v roce 2008 22.1.2009 Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko Odbor programování a metodiky Obsah Použité

Více

Výroční zpráva o provádění operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost 2008

Výroční zpráva o provádění operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost 2008 Výroční zpráva o provádění operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost 2008 Verze schválená Monitorovacím výborem OP LZZ dne 1. června 2009 PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST www.esfcr.cz OBSAH MANAŽERSKÉ

Více

I N V E S T I C E D O V A Š Í B U D O U C N O S T I. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

I N V E S T I C E D O V A Š Í B U D O U C N O S T I. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy I N V E S T I C E D O V A Š Í B U D O U C N O S T I VYHLAŠOVATEL ČR - ŘÍDÍCÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VÝZKUM A VÝVOJ PRO INOVACE (DÁLE OP VaVpI ) BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor řízení OP VaVpI vyhlašuje

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor řízení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor řízení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ Č.j.: 29 096/2007-41 VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor řízení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Měsíční analýza ROP SV. Leden 2010

Měsíční analýza ROP SV. Leden 2010 Měsíční analýza ROP SV Leden 2010 ~ 1 ~ Obsah 1 ÚVOD... 2 2 ANALÝZA VÝZEV PRO PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTOVÝCH ŽÁDOSTÍ... 3 2.1 UKONČENÉ VÝZVY... 3 2.2 PROBÍHAJÍCÍ VÝZVY... 5 2.3 PLÁNOVANÉ VÝZVY... 6 3 ANALÝZA

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA KONKURENCESCHOPNOST. pro zasedání Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK dne

VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA KONKURENCESCHOPNOST. pro zasedání Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK dne EVROPSKÁ UNIE VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA KONKURENCESCHOPNOST ZA ROK 2011 pro zasedání Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK dne 21. 3. 2012 PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ

Více

Regionální operační program NUTS II Severovýchod

Regionální operační program NUTS II Severovýchod Regionální operační program NUTS II Severovýchod Řízení projektů financovaných z fondů Evropské unie Hotel Studánka, Rychnov nad Kněžnou, 25.11.2010 ROP Severovýchod Víceletý rozvojový programový dokument,

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 ÚNOR 2012 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 E-mail:

Více

Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů. Globální granty Olomouckého kraje na léta

Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů. Globální granty Olomouckého kraje na léta Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů Globální granty Olomouckého kraje na léta 2007-2013 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Řídícím orgánem: MŠMT ČR spolufinancování bude

Více

ČR Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ŘÍDICÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST. vyhlašuje PRŮBĚŽNOU VÝZVU

ČR Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ŘÍDICÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST. vyhlašuje PRŮBĚŽNOU VÝZVU Č. j.: 22857/2011-412 ČR Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ŘÍDICÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST vyhlašuje PRŮBĚŽNOU VÝZVU MPSV a jeho příspěvkovým organizacím

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013. Integrovaný operační program

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013. Integrovaný operační program VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 Integrovaný operační program Určeno pro 13. zasedání Monitorovacího výboru IOP dne 3. 6. 2014 OBSAH MANAŢERSKÉ SHRNUTÍ... 4 1 IDENTIFIKACE PROGRAMU... 6 1.1 Cíle IOP... 6 1.2

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 28 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. oznamuje změny v 33. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. oznamuje změny v 33. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změny v 33. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu INFRASTRUKTURA STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH

Více

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Financování výzkumu a inovací z fondů EU a ČR v létech 2007-2013 2013 Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Strukturální fondy pro výzkum a inovace OP Podnikání a inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

VÝZVA 3.2 K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI PO2 OP VaVpI. Rozvoj výzkumných kapacit podpořených VaV center

VÝZVA 3.2 K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI PO2 OP VaVpI. Rozvoj výzkumných kapacit podpořených VaV center Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Řídicí orgán OP VaVpI VÝZVA 3.2 K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI PO2 OP VaVpI Rozvoj výzkumných kapacit podpořených VaV center Identifikace výzvy

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. vyhlašuje 32. výzvu k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. vyhlašuje 32. výzvu k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky vyhlašuje 32. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu INFRASTRUKTURA STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 KVĚTEN 2013 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 E-mail:

Více

Příloha 33b Strategický realizační plán na rok n (tisková verze pro MV)

Příloha 33b Strategický realizační plán na rok n (tisková verze pro MV) Příloha 33b Strategický realizační plán na rok n (tisková verze pro MV) Příloha 1 Metodického stanoviska č. 4 k MP monitorování Příloha 33b Strategický realizační plán na rok n (tisková verze pro MV) Titulní

Více

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013)

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013) Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013) Obsah prezentace Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Příprava OP LZZ (vývoj, harmonogram) Popis OP LZZ Prioritní osy OP LZZ Finanční

Více

Výroční zpráva za rok 2009

Výroční zpráva za rok 2009 Výroční zpráva za rok 2009 OBSAH Úvodní slovo... 4 Manažerské shrnutí... 6 1 Identifikace operačního programu... 9 1.1 Stručná charakteristika Regionálního operačního programu Jihovýchod... 9 1.1.1 Prioritní

Více

Prováděcí dokument Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Prováděcí dokument Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 4.4 Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě 4.4.1 Zaměření oblasti podpory Podmínkou toho, aby vzdělávací systém reagoval dostatečně pružně na požadavky trhu práce a výzvy technologického rozvoje a znalostní

Více

SNÍŽENÍ ADMINISTRATIVNÍ ZÁTĚŽE

SNÍŽENÍ ADMINISTRATIVNÍ ZÁTĚŽE SNÍŽENÍ ADMINISTRATIVNÍ ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) Operační program Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) Ing. Michal Zaorálek, náměstek ministra školství, mládeţe

Více

Shrnutí dosavadní realizace globálních grantů Olomouckého kraje v rámci OP VK

Shrnutí dosavadní realizace globálních grantů Olomouckého kraje v rámci OP VK Shrnutí dosavadní realizace globálních grantů Olomouckého kraje v rámci OP VK Konference Globální granty Olomouckého kraje v OP VK 4. 6. 2014, Olomouc Globální granty ve struktuře OP VK PRIORITNÍ OSY A

Více

Úpravy Prováděcího dokument OP VK k 9. 6. 2010

Úpravy Prováděcího dokument OP VK k 9. 6. 2010 Úpravy Prováděcího dokument OP VK k 9. 6. 2010 Kapitola/ Strana PO1, 1.1 Kap.3.1.3/17 Úprava Rozdělení podporovaných aktivit GG na realizaci zahájenou 2008 ukončenou do 31. 12. 2012 a realizaci zahájenou

Více

VYHLAŠOVATEL MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŢE A TĚLOVÝCHOVY SEKCE ŘÍZENÍ OPERAČNÍCH PROGRAMŮ EVROPSKÉ UNIE

VYHLAŠOVATEL MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŢE A TĚLOVÝCHOVY SEKCE ŘÍZENÍ OPERAČNÍCH PROGRAMŮ EVROPSKÉ UNIE VYHLAŠOVATEL MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŢE A TĚLOVÝCHOVY SEKCE ŘÍZENÍ OPERAČNÍCH PROGRAMŮ EVROPSKÉ UNIE ZPROSTŘEDKUJÍCÍ SUBJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ (OP RLZ) vyhlašuje VÝZVU pro

Více

Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky

Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Řídicí orgán OP VaVpI VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OP VaVpI Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky Identifikace výzvy

Více

Příloha č. 1 - Výčet metodických pokynů či jejich částí závazných pro Program rozvoje venkova

Příloha č. 1 - Výčet metodických pokynů či jejich částí závazných pro Program rozvoje venkova Příloha č. 1 - Výčet metodických pokynů či jejich částí závazných pro Program rozvoje venkova Usnesením vlády ČR č. 540/2015 ze dne 8. července 2015 došlo k vyjmutí Programu rozvoje venkova na období let

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci STAV PRAVIDLA N+3 / N+2 ČERVENEC 2013 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 E-mail:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA KONKURENCESCHOPNOST. pro zasedání Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK dne 25. 3.

VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA KONKURENCESCHOPNOST. pro zasedání Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK dne 25. 3. VÝROČNÍ ZPRÁVA O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRAHA KONKURENCESCHOPNOST ZA ROK 2014 pro zasedání Společného monitorovacího výboru OPPA a OPPK dne 25. 3. 2015 PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

Více

Zhodnocení ROP Střední Morava. Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Zhodnocení ROP Střední Morava. Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Zhodnocení ROP Střední Morava Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Obsah: 1. Pokrok v realizaci ROP Střední Morava 2. Plnění monitorovacích

Více

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013)

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013) Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013) Možnosti financování vašich projektů z Evropského sociálního fondu Podporujeme vaši budoucnost Obsah prezentace Prioritní osy a oblasti podpory

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. oznamuje změny v 32. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. oznamuje změny v 32. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změny v 32. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu INFRASTRUKTURA STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH

Více

Stručný přehled čerpání fondů EU v programovém období

Stručný přehled čerpání fondů EU v programovém období II. Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci Stručný přehled čerpání fondů EU v programovém období 7 13 Zpráva pro členy vlády ČR KVĚTEN 16 Úvod Stručný přehled čerpání fondů EU v období

Více

VYHODNOCENÍ STRATEGICKÉHO REALIZAČNÍHO PLÁNU INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU

VYHODNOCENÍ STRATEGICKÉHO REALIZAČNÍHO PLÁNU INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU VYHODNOCENÍ STRATEGICKÉHO REALIZAČNÍHO PLÁNU INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU Datum zpracování: 6. 11. VYHODNOCENÍ STRATEGICKÉHO REALIZAČNÍHO PLÁNU INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR VYHLAŠUJE. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR VYHLAŠUJE. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR VYHLAŠUJE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který byl dne 12. října 2007 schválen Evropskou komisí. Na

Více

MV pril 1. Stručná zpráva o realizaci Regionálního operačního programu Jihovýchod (za období od do )

MV pril 1. Stručná zpráva o realizaci Regionálního operačního programu Jihovýchod (za období od do ) Stručná zpráva o realizaci Regionálního operačního programu Jihovýchod (za období od 9. 10. 2015 do 26. 4. 2016) BRNO DUBEN 2016 Obsah: Souhrnné tabulky o pokroku v realizaci Regionálního operačního programu

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ministerstvo pro místní rozvoj ČR vyhlašuje od 14. května 2008 výzvu k podávání žádostí o podporu na období 2007 2010 v rámci Operačního programu Technická pomoc (dále jen OPTP ) Prioritní osy Číslo výzvy

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ Č.j.: 29 095/2007-41 VYHLAŠOVATEL ČR - BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor řízení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ŘÍDÍCÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ

Více