Základy práce s programem Eagle

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základy práce s programem Eagle"

Transkript

1 Počítačové cvičení BNEZ 4 Základy práce s programem Eagle (popis pro verzi 4.15) Vytvoření nového projektu Projekt vytvoříme příkazem File New Project. Nový projekt by měl být vytvořen pro každé nové zapojení, ale už ne nutně pro novou verzi stejného zapojení (postupný vývoj nového zapojení, úprava verzí). Přednastavené umístění projektů na disku je v instalačním adresáři programu ve složce projects (lze změnit v nabídce Options Directories, kde je možné pro každou položku nastavit i více platných cest, oddělených vždy pouze středníkem). Výběr aktivních knihoven součástek Pro daný projekt je proveden jejich označením v hlavním okně programu v položce Libraries. Výběr je možné provést pravým kliknutím na položku Libraries (výběr všech nebo žádné knihovny pomocí příkazů Use all / Use none), dále pravým kliknutím na konkrétní knihovnu (volba Use) nebo kliknutím na značku ve sloupci před popisem knihovny (větší zelený puntík pro aktivní knihovny, menší šedý pro neaktivní). Výběr knihoven není nezbytný, ale zrychluje načítání součástek ve vlastním editoru schémat a zvyšuje přehlednost výběru součástek. Umístění knihoven je v instalačním adresáři programu ve složce lbr. Stejně, jako v případě umístnění projektů, lze umístění změnit nebo přidávat další umístění knihoven pomocí menu Options Directories (jednotlivé cesty se oddělují středníkem). Vytvoření nového schematického dokumentu v projektu Příkazem File New Schematic. vytvoříme nový schematický dokument. Je vhodné jej ihned po otevření uložit (umístěn bude ve složce projektu). Základní ovládací prvky pro editaci schématu jsou umístěny ve sloupci vlevo od kreslící plochy.

2 Ovládání myší (základní) levé tlačítko: pravé tlačítko: prostřední tlačítko: rolování: aplikace aktivního příkazu na objekt aplikace aktivního příkazu na skupinu objektů posun schematu / PCB zoom Důležité: V případě, že klepnete myší na komponentu, v jejíž (těsné) blízkosti je jiná komponenta, zeptá se program, kterou komponentu chcete vybrat. Dotaz je zobrazen v dolní části okna (stavový řádek), zároveň je vysvícena komponenta, na kterou se program ptá (zda je to právě ta, kterou jste chtěli vybrat): Pokud je to opravdu ta komponenta, kterou jste měli v úmyslu vybrat, klikněte levým tlačítkem myši. V opačném případě klikněte pravým tlačítkem myši, čímž se program zeptá na další součástku z blízkého okolí. Toto platí pro editor schématu i PCB. Vybrané příkazy pro editaci schematu Grid: nastavení rastru (mřížky) Info: zobrazení informací o objektu Show: zvýraznění objektu a k němu náležejících objektů (schéma - PCB) Display: ovládání zobrazení vrstev a jejich editace Move: posun objektu / skupiny objektů (součástek, vodičů, textových polí,...) Copy: kopírování objektu / skupiny objektů Mirror: zrcadlení objektu / skupiny objektů Rotate: otočení objektu / skupiny objektů Group: vytvoření skupiny objektů Change: změna vybraného parametru objektu / skupiny objektů Cut: zkopírování skupiny ze schematu do schránky Paste: vložení skupiny ze schránky do schematu Delete: smazání objektu / skupiny objektů Add: přidání součástky Name: změna jména objektu (součástky, vodiče) Value: změna hodnoty objektu (součástky) Smash: oddělení textových řetězců NAME a VALUE od symbolu součástky Wire: kreslení obecných čar (nepoužívat pro vodiče!!!) Text: vložení textového řetězce Net: kreslení vodičů Label: označení vodiče jeho jménem (přidání popisku) Erc: kontrola elektrických pravidel (Electric Rule Check) Board: přepnutí na PCB (s případným vytvořením dokumentu desky) Ovládání zobrazení zoom

3 Fit: In: Out: Redraw: Select: zobrazit do okna celé schéma / PCB přiblížení oddálení překreslit zobrazenou oblast přiblížit vybranou oblast (zoom-box) Vložení nové součástky - příkaz Add: Je načten seznam všech aktivních knihoven, z nichž je možné vložit libovolnou součástku. V knihovnách je možné vyhledávat (dolní řádek SEARCH, často je výhodné použít znak *). Do schématu vložíme tyto součástky: 1 x A4L-LOC knihovna frames 2 x C-EUC1206K knihovna rcl / C-EU 1 x CPOL-EUE knihovna rcl / CPOL-EU 2 x R-EU_M1206 knihovna rcl / R-EU 1 x GND knihovna supply 2 x M02 knihovna con-amp-quick 1 x 317T knihovna linear / *317 V průběhu vkládání je možné součástky otáčet pravým tlačítkem myši a zrcadlit prostředním tlačítkem.

4 Vložené součástky propojíme dle obrázku příkazem NET (ne WIRE!!!). V režimu propojování součástek máme možnost měnit pravým tlačítkem myši zahnutí kresleného spoje (případně v ikonovém menu, které se zobrazí v horní části okna programu při aktivním režimu NET). Spoje je možné ověřit pomocí příkazu SHOW po kliknutí levým tlačítkem myši na prověřovaný spoj se musí rozsvítit všechny k němu připojené vodiče a piny připojených součástek (viz obrázek výše zvýrazněný vodič GND). Pasivním součástkám přiřadíme hodnoty příkazem VALUE. Přejmenování součástek je možné příkazem NAME, stejným příkazem je možné přiřadit jména vodičům. Zobrazení názvu vodiče je možné příkazem LABEL. Součástky a vodiče (i další objekty) jsou umísťovány v rastru, který je možné nastavit příkazem GRID. Při stisknutí klávesy ALT je možné součástky vkládat do alternativního rastru (druhý, zpravidla jemnější), který je možné nastavit ve stejném menu (GRID ) v poli Alt. Ve schématu není zpravidla nutné základní nastavení měnit, změna nastavení hlavní mřížky by způsobila komplikace při propojování. Finální kontrolu je možné provést příkazem ERC (Electrical Rule Check) nemělo by se objevit žádné okno s chybovými hláškami (vlevo dole ve stavovém řádku se objeví hláška ).

5 Vytvoření plošného spoje (PCB) ze schematu Nyní je možné ze schématu vygenerovat soubor plošného spoje příkazem BOARD. Po provedení příkazu je vygenerován základní obrys desky plošného spoje a vedle něj jsou umístěny součástky propojené gumovými spoji dle schematu. Příkazy pro editaci jsou opět umístěny ve sloupci v levé části okna. Vybrané příkazy pro editaci plošného spoje Grid: nastavení rastru (mřížky) Info: zobrazení informací o objektu Show: zvýraznění objektu a k němu náležejících objektů (schéma - PCB) Display: ovládání zobrazení vrstev a jejich editace Move: posun objektu / skupiny objektů (součástek, vodičů, textových polí,...) Copy: kopírování objektu / skupiny objektů Mirror: zrcadlení objektu / skupiny objektů Rotate: otočení objektu / skupiny objektů Group: vytvoření skupiny objektů Change: změna vybraného parametru objektu / skupiny objektů Cut: zkopírování skupiny ze schematu do schránky Paste: vložení skupiny ze schránky do schematu Delete: smazání objektu / skupiny objektů Add: přidání součástky (pouze součástky bez schematického symbolu, např. montážní otvory, sesazovací značky, )

6 Name: Value: Smash: Split: Route: Ripup: Wire: Text: Polygon: Via: Ratsnest: DRC: Schematic: změna jména objektu (součástky, vodiče) změna hodnoty objektu (součástky) oddělení textových řetězců NAME a VALUE od symbolu součástky ohyb spoje (změna tvaru) kreslit plošný spoj smazat plošný spoj kreslení obecných čar (nepoužívat pro vodiče!!!) vložení textového řetězce vytvoření polygonu vložení průchodky optimalizace gumových spojů, vykreslení polygonů nastavení a kontrola výrobních pravidel přepnutí na schéma Pomocí příkazů MOVE, ROTATE a MIRROR umístíme všechny součástky do prostoru vymezeného bílým obdélníkem obrys budoucí desky plošného spoje. Příkaz MIRROR mění polohu součástky na desce z horní strany na spodní a naopak. SMD součástky by měly být umístěny ze strany spojů, tedy na opačné straně, než jsou součástky pro klasickou (through-hole) montáž. Dle obrázku níže jsou na horní straně desky umístěny oba konektory SL1 a SL2, elektrolytický kondenzátor C3 a stabilizátor IC1. SMD součástky jsou umístěny na spodní straně desky, proto se mohou opticky překrývat se součástkami v horní vrstvě. Po rozmístění součástek je vhodné příkazem RATSNEST provést překreslení (optimalizaci drah) gumových spojů. Dále je vhodné zmenšit obdélník ohraničující desku (posunutím jeho stran).

7 Aktuální zobrazení jednotlivých vrstev je možné nastavit příkazem DISPLAY. Zobrazené vrstvy jsou označeny modře (bílé číslo vrstvy na modrém podkladu). Pro základní práci zpravidla stačí pracovat s vrstvami Top (horní vrstva plošných spojů), Bottom (spodní vrstva plošných spojů), Pads a Vias (piny vývodových součástek a vodivé průchodky via), Unrouted (vrstva gumových spojů), Dimension (vrstva s obrysem desky), tplace a bplace (součástky na horní / spodní straně desky). Kreslení plošných spojů se provádí příkazem ROUTE a kliknutím na gumový spoj, který chceme zakreslit jako plošný spoj. Podobně, jako při kreslení vodičů ve schématu je možné měnit tvar kresleného spoje, jeho zaoblení a šířku (Width). Pro výkonové spoje se používají širší spoje (viz proudové dimenzování vodičů), pro signálové spoje stačí tenčí vodiče (16 nebo i 12 milů, respektive 0,016 nebo 0,012 palců, což odpovída cca 0,4 nebo 0,3 mm). Mezi vrstvami TOP a BOTTOM (horní a dolní vrstva spojů) je možné se přepínat prostředním tlačítkem myši nebo pomocí rolovacího menu v levé horní části okna. Tímto způsobem provedeme propojení všech spojů kromě spojů GND!

8 Spoj GND bude proveden rozlitím měděné plochy na zbývající části plošného spoje je to obvyklý postup, který snižuje rušení (stínění desky), zlepšuje odvod tepla a snižuje množství odleptané mědi (šetří leptací roztok). Polygon vytvoříme příkazem POLYGON. Před vlastním kreslením je třeba nastavit parametr ISOLATE na nenulovou hodnotu (například 0,016 palce) a parametr WIDTH například na hodnotu 0.016: Nyní je možné nakreslit obdélník ve vrstvě BOTTOM, který smí přesahovat obrys desky.

9 Nyní je třeba pojmenovat nakreslený obdélník (spoj) příkazem NAME se spojem, který má polygon realizovat, v našem případě GND.. Jméno se musí shodovat V dialogu, který se po přejmenování objeví, potvrdíme spojení / přejmenování a jméno výsledného vodiče jako GND. Pro korektní vykreslení je ještě třeba provést příkaz RATSNEST

10 Příkazem SHOW je možné

11 Vypnutím / zapnutím zobrazení jednotlivých vrstev je možné provést příkazem DISPLAY zobrazit tak například pouze horní nebo spodní stranu desky s příslušnými součástkami. a Strana TOP (strana součástek, bez plošných spojů, aktivní vrstvy 1, 17, 18, 19, 20, 21, 23, 25, 27, 51)

12 Strana BOTTOM (strana plošných spojů s SMD součástkami, aktivní vrstvy 16, 17, 18, 19, 20, 22, 24, 26, 28, 52)

13 Export dat pro výrobu CAM procesor Výrobci plošných spojů obvykle požadují export dat do standardního formátu, který nezávisí na nástroji, v němž byl plošný spoj navržen (Eagle, Altium, PADS ). V současné době se pro tento účel používá formát GERBER RS274X (jeden soubor pro každou vrstvu plošného spoje, masky, pájecí pasty, atd.) a EXCELLON (data pro vrtání desky). Oba formáty jsou ale vytlačovány novým standardem ODB++, který v jediném souboru obsahuje veškeré potřebné výrobní informace. Pro výrobu plošných spojů v dílně UREL je postačující provést export dat do souborů PostScript (PS) a ty vytisknou na pauzovací papír (buď přímo nebo po exportu do PDF). Export dat je v Eaglu zajištěn samostatným modulem CAM procesorem. Projekt pro CAM procesor se nazývá JOB a může být složen z jedné nebo více částí sekcí (Section). Po otevření CAM procesoru je otevřen základní JOB s jedinou sekcí. Položka Section obsahuje název sekce, který se zobrazí v záložce sekce (v horní části okna). Do pole Prompt je možné zadat hlášku, která bude uživateli zobrazena v informačním okně po vygenerování výstupů dané sekce (uživatel musí informační okno potvrdit kliknutím na OK). Položka Device určuje typ výstupních dat. Pro export dat pro vrtací automat se používá formát EXCELLON, pro ostatní výrobní data (předlohy spojů, nepájivé masky ) GERBER_RS274X a pro dokumentační účely PS (PostScript; pro osazovací výkresy a podobně). Pro export dat do formátu EXCELLON je třeba pro export vybrat vrstvy 44 a/nebo 45. Standardní přípona pro soubor vrtacích dat je ".exc", méně často pak ".drd". Někdy je třeba rozlišit prokovéné a neprokovené otvory. Potom je nutné vygenerovat dvojici výstupů, přičemž prokovené otvory jsou exportovány ve vrstvě 44 a neprokovené ve vrstvě 45. To ale není případ projektu BNEZ, proto lze vygenerovat vrtací data z obou vrstev zároveň. Motiv plošného spoje je generován aktivací vrstev 1, 17 a 18 pro motiv na straně TOP a 16, 17 a 18 pro motiv na straně BOTTOM.

14 Pro výrobu PCB na UREL (a pro odevzdání projektu) vygenerujte předlohu ve formátu PS, položku Fill Pads ponechte nezatrženou. Stranu TOP je třeba vygenerovat zrcadlenou aktivací volby Mirror (při expozici bude předloha potištěnou stranou přiložena na PCB). Pro export osazovacích výkresů je třeba nastavit aktivní vrstvy 20, 21, 25 a 51 pro stranu TOP a 20, 22, 26 a 52 pro stranu BOTTOM. Stranu BOTTOM je nutné zrcadlit aktivací volby Mirror. Pro zobrazení souborů PS a jejich export do PDF je třeba nainstalovat program GPL Ghostscript a GSview. Instalace jsou volně dostupné na internetu (GPL Ghostscript a GSview; Odevzdávejte pouze soubory PDF, ne PS! PS lze snadno exportovat; klávesová zkratka F v programu GSview. Další užitečné informace jsou dostupné na

15 Editace knihoven, přidávání vlastních součástek V hlavním okně je možné vytvořit novou knihovnu příkazem File New Library. Po vytvoření je vhodné ji ihned uložit (umístění je v adresáři instalace programu ve složce lib). Ukázkový návrh bude proveden pro modul DC-DC měniče PTH08000W firmy Texas Instruments s klasickou montáží (through-hole). Níže je skutečný vzhled součástky, příklad schematického symbolu a požadavky na footprint. Vytvoření nového footprintu (pouzdra součástky) Existující footprinty lze z jiných knihoven kopírovat do nově založené knihovny přetažením footprintu z hlavního okna programu do okna otevřené knihovny. V případě, že vhodný footprint neexistuje, je třeba jej vytvořit příkazem PACKAGE. V otevřeném dialogu je třeba zvolit jméno nového footprintu a potvrdit OK.

16 Pro korektní nakreslení symbolu je nutné správně nastavit rastr (GRID ). Z obrázku footprintu je patrné, že bude vhodné zvolit měřítko palcové, pro zakreslení prvních pinů konkrétně s krokem 0,125 palce (vzájemná vzdálenost pinů 1 až 4). Aktivní vývody součástky (piny) se umísťují příkazem PAD (vývody pro klasickou montáž) a SMD (vývody pro SMD montáž). V našem případě půjde o klasickou montáž, všechny vývody tedy budou typu PAD. Požadovaný minimální průměr je 0,055 palce, zvolíme raději poněkud více, například palce (1,5 mm metrické míry jsou v našich končinách pro výrobce PCB přijatelnější), dále zvolíme vhodný tvar plošky, případně její průměr (někdy je vhodnější průměr mírně zvěšit). První plošku umístíme do počátku souřadnic a další tři pak v kroku rastru níže. PAD. Nyní změníme rastr na krok 0,625 palce (poloha pinu 6 vzhledem k pinu 1) a umístíme další

17 Nakonec nastavíme rastr na krok 0,375 palce a poslední PAD (pin 5) vložíme pomocí příkazu COPY kopírováním pinu 6. Způsobů kreslení je mnoho, toto je pouze jeden možný (lze využít i řadu dalších editačních funkcí programu). Nyní PINy pojmenujeme podle katalogového listu příkazem NAME od 1 do 6. Dále nakreslíme obrys součástky příkazem WIRE. Pro tento krok je opět nutné změnit nastavení rastru (vhodný krok je v tomto případě například 0,005 palce). Obrys kreslíme ve vrstvě 21 tplace. Dalším vhodným (ale ne nutným) opatřením, které usnadní kreslení, je přidání referenčního bodu do polohy (-0.080; 0,080) příkazem MARK poloha horního levého rohu obrysu součástky. Odtud začneme kreslit obrys, vzdálenosti měříme pomocí nové sady souřadnic vpravo.

18 Nakonec přidáme popis součástky, který je tvořen jménem a hodnotou součástky. Obojí se přidává příkazem TEXT. Pro korektní vložení jména je nutné zadat text >NAME a umístit jej do vrstvy 25 tname. Podobně pro vložení hodnoty je nutné zadat text >VALUE a vložit jej do vrstvy 27 tvalue. Tím je vytvoření footprintu kompletní. Mnoho nových součástek, které potřebujeme použít, má standardní pouzdro (SO-8, TSOP-8, TO-92, TO-220, ). Tato běžná pouzdra není třeba znovu kreslit, stačí je zkopírovat z existující knihovny následujícím způsobem. Je třeba mít vedle sebe zobrazené hlavní okno programu Eagle a otevřenou knihovnu, do které chceme nové pouzdro nakopírovat.

19 V případě, že je součástka určena pro povrchovou montáž, je třeba místo symbolů PAD vkládat symboly SMD. V případě uvedené součástky (PTH08000W) mají být pájecí plošky kulaté (méně obvyklé provedení), čehož docílíme nastavením čtvercového tvaru SMD padu se stranou velikosti požadovaného průměru plošky (zde 0,085 x 0,085 palce) a nastavením parametru Roundness na 100 %:. Symbol součástky je možné doplnit o různé grafické symboly, které mohou zlepšit přehlednost výsledné desky plošného spoje. Tyto pomocné symboly se obvykle vkládají do vrstvy 51 tdocu.

20 Vytvoření nového symbolu Symbol je možné vytvořit obdobně jako footprint příkazem SYMBOL třeba vyplnit název součástky a potvrdit OK.. V nabídce je Obrys je kreslen příkazem WIRE ve vrstvě 94 Symbols. K obrysu je následně nutné přidat samotné piny, ke kterým budou ve schématu připojeny vodiče. To se děje příkazem PIN. Vlastnosti přidávaného pinu lze nastavit v menu na horní straně okna: Lze volit otočení pinu, jeho speciální označení, délku, zobrazení jména pinu a padu, parametr Direction (uplatní se při kontrole ERC ve schématu) a Swaplevel (ponecháme 0). Piny je vhodné pojmenovat tak, aby odpovídaly označení výrobce (dle katalogového listu) zjednodušuje to pozdější práci se součástkou. Změna jména je provedena příkazem NAME. Inverzní funkce signálu (aktivní úroveň 0) se u pinů zpravidla naznačuje zpětným lomítkem (v našem případě pin INHIBIT). Z hlediska přehlednosti je často vhodné nezobrazovat u pinů jejich jméno a ty dopsat ručně do součástky tak, aby byl zápis přehlednější. U již vložených pinů je možné viditelnost jména změnit příkazem CHANGE VISIBLE PAD (zobrazí se pouze jméno přiřazeného PADu zeleným písmem). Samotný popis pinů je pak vhodné vložit pomocí příkazu TEXT ve vrstvě 95 Names. Stejně, jako při vytváření footprintu, je třeba přidat popis součástky v podobě jejího jména a hodnoty. Obojí se přidává příkazem TEXT. Pro korektní vložení jména je nutné zadat

21 text >NAME a umístit jej do vrstvy 95 Names. Podobně pro vložení hodnoty je nutné zadat text >VALUE a vložit jej do vrstvy 96 Values. Tím je vytvořen kompletní symbol součástky. Vytvoření nové součástky Novou součástku vytvoříme přiřazením vytvořeného footprintu novému symbolu. Proces sloučení symbolu a footprintu je dostupný příkazem DEVICE. V otevřeném editoru je třeba vybrat součástku a symbol, které mají být sloučeny. Symbol součástky vkládáme do levého podokna příkazem ADD. Foorprint pro součástku vložíme tlačítkem New v pravé dolní části okna editoru. V otevřeném okně výběru footprintu je vhodné ihned vyplnit variantu pouzdra (jedna součástka se může vyrábět ve více pouzdrech). V našem případě je výrobcem varianta pro klasickou montáž označena jako EUS.

22 listu. Tlačítkem Connect provedeme propojení pinů součástky s pady footprintu dle katalogového Po kompletním připojení všech pinů symbolu potvrdíme dialog tlačítkem OK. Není nutné využít všechny pady footprintu součástky, žádný pad ale nelze využít vícekrát. Počet padů footprintu tedy musí být větší nebo roven počtu pinů součástky. Přepínač Value slouží k nastavení chování součástky ve schématu z hlediska její hodnoty. Pokud je vybrána volba On, předpokládá se, že každá vložená součástka tohoto typu může mít obecně jinou hodnotu (vhodné například pro rezistory, kondenzátory, ) a po vložení bude mít

23 součástka parametr Value prázdný. Pokud je volba nastavena na Off, bude součástce po vložení ihned přiřazena hodnota (Value) vycházející z jejího názvu (zde PTH08000W_EUS). Informace na webu Stažení nejnovější verze programu (Win, Linux, Mac): Starší verze programu ftp://ftp.cadsoft.de/eagle/program/ Manuál k programu je k dispozici v rámci instalačního souboru (zip archiv) nebo v novějších verzích (od verze 5.0) je manuál v instalační složce programu v adresáři doc/. Online manuál je k dispozici například zde: ftp://ftp.cadsoft.de/eagle/program/4.16r2/manual-eng.pdf (originál od CadSoftu) Neoficiální návody: Výrobní pravidla (DRC) pro dílnu UREL a obecná doporučení pro práci s programem:

B. TVORBA DOKUMENTACE NA PC- EAGLE

B. TVORBA DOKUMENTACE NA PC- EAGLE B. TVORBA DOKUMENTACE NA PC- EAGLE Návrhový systém EAGLE se skládá ze tří modulů, které nám umožní zpracovat základní dokumentaci k elektronickému obvodu: 1. návrh schématu - schématický editor - SCH E,

Více

Klasická technologie Partlist EAGLE Version 4.0 Copyright (c) 1988-2000 CadSoft Part Value Device Package Library Sheet

Klasická technologie Partlist EAGLE Version 4.0 Copyright (c) 1988-2000 CadSoft Part Value Device Package Library Sheet Návrh desky plošného spoje ( DPS ) pomocí návrhového systému EAGLE 4.0x Cíl cvičení : Smyslem cvičení je orientačně se seznámit s návrhovým systémem EAGLE a navrhnout jednoduchou desku plošného spoje.

Více

7 Počítačově podporovaný návrh plošných spojů

7 Počítačově podporovaný návrh plošných spojů 30 Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně 7 Počítačově podporovaný návrh plošných spojů Cíl: Cílem této kapitoly je získat základní dovednosti při návrhu podkladů pro výrobu desek

Více

V Y S O K É U Č E N Í T E CH N I C K É V B R N Ě

V Y S O K É U Č E N Í T E CH N I C K É V B R N Ě V Y S O K É U Č E N Í T E CH N I C K É V B R N Ě FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ KONSTRUKCE ELEKTRONICKÝCH ZAŘÍZENÍ počítačový návrh plošných spojů - cvičení Ing. Václav Zeman

Více

Pad & Symbol Pad Designer

Pad & Symbol Pad Designer Pad & Symbol Pad Designer Příklad: TH padstack circle 48 mils / drl 28mils Pad & Symbol Pad Designer Příklad: SM padstack oblong 60x25 mils Pad & Symbol Package Symbol Wizard Příklad: SOIC-8 File New Pad

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Neřízené usměrňovače reálné vlastnosti

Neřízené usměrňovače reálné vlastnosti Počítačové cvičení BNEZ 1 Neřízené usměrňovače reálné vlastnosti Úkol 1: Úkol 2: Úkol 3: Úkol 4: Úkol 5: Pomocí programu OrCAD Capture zobrazte voltampérovou charakteristiku diody 1N4007 pro rozsah napětí

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

TIA Selection Tool manuál pro použití

TIA Selection Tool manuál pro použití TIA Selection Tool manuál pro použití Verze 1 duben 2012 Obsah: Postup rychlé konfigurace a exportu stanice Detailní popis aplikace Siemens s. r. Protection o. 2012. Všechna notice / práva Copyright vyhrazena.

Více

3 Editor Capture. 3.1 Práce s projekty. Analýza elektronických obvodů programem PSpice 9

3 Editor Capture. 3.1 Práce s projekty. Analýza elektronických obvodů programem PSpice 9 Analýza elektronických obvodů programem PSpice 9 3 Editor Capture U editoru Capture závisí nabídka hlavní lišty na tom, které okno pracovní plochy je aktivované. V dalším textu budou popsány jen ty položky,

Více

Digitální kartografie 5

Digitální kartografie 5 Digitální kartografie 5 strana 2 Zadání atributů pro jednotlivé plochy při vytvoření nového souboru shapefile se nám automaticky vytvoří také databázový soubor *.dbf, který obsahuje atributovou tabulku

Více

Kresba pomocí nadstavby

Kresba pomocí nadstavby Kresba pomocí nadstavby Stavy Požadované změny stavu řeší nadstavba pomocí monitoru, který běží na pozadí všech operací. Nově vkládané objekty dostávají automaticky atribut STAV = nový. Při jakákoliv další

Více

Návod k ovládání aplikace

Návod k ovládání aplikace Návod k ovládání aplikace Tento návod se zabývá ovládáním aplikace PDF Annotation 1, která je založena na aplikaci AVP PDF Viewer a umožňuje nejen PDF dokumenty prohlížet, ale také do těchto dokumentů

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Tel.: 558 646 913 Fax: 558 6626 500 Webové stránky města Kolín Uživatelská příručka Vypracovala Kateřina Klichová 28. 4. 2011 Obsah 1 Přílohy... 1 1.1 Vložení přílohy... 1 1.2 Smazání přílohy... 2 1.3

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

CAD library. Spuštění aplikace. Práce s aplikací. Popis okna

CAD library. Spuštění aplikace. Práce s aplikací. Popis okna CAD library Aplikace CAD library je určena pro zobrazení schémat a pohledů na přístroje firmy Schneider Electric (obsahuje také knihovnu elektrotechnických značek pro všeobecné použití). Zobrazené výkresy

Více

2. cvičení: Základní kroky v programu ArcGIS GIS1 tvorba map

2. cvičení: Základní kroky v programu ArcGIS GIS1 tvorba map Klasifikace dat 1. Změna symbolu Změnu symboliky lze provést dvěma způsoby. Buď klikneme na název vrstvy v části Obsah pravým tlačítkem myši a zvolíme Properties. Zobrazí se nám nová tabulka, kde se přepneme

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

ZSF web a intranet manuál

ZSF web a intranet manuál ZSF web a intranet manuál Verze pro školení 11.7.2013. Návody - Jak udělat...? WYSIWYG editor TinyMCE Takto vypadá prostředí WYSIWYG editoru TinyMCE Jak formátovat strukturu stránky? Nadpis, podnadpis,

Více

Bloky, atributy, knihovny

Bloky, atributy, knihovny Bloky, atributy, knihovny Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte zadávání vzdáleností a délek úsečky kreslící nástroje (text, úsečka, kóta) vlastnosti

Více

MANUÁL administrátora elektronické spisové služby

MANUÁL administrátora elektronické spisové služby MANUÁL administrátora elektronické spisové služby Administrace obálek a sestav (NÁVRHÁŘ) 1 PilsCom, s.r.o. OBSAH 1. NÁVRHÁŘ OBECNĚ... 3 2. NASTAVENÍ MS INTERNET EXPLORERU... 4 3. SPUŠTĚNÍ NÁVRHÁŘE OBÁLKY...

Více

Návrh plošného spoje pomocí PC stru ný popis programu EAGLE Kreslení schématu nakreslením schématu Schematic USE se knihovna otev ADD vybrat pot

Návrh plošného spoje pomocí PC stru ný popis programu EAGLE Kreslení schématu nakreslením schématu Schematic USE se knihovna otev ADD vybrat pot Návrh plošného spoje pomocí PC stručný popis programu EAGLE Ing. Vlček Určeno pro výuku praxe a technického kreslení Že je počítač pro návrh plošného spoje velmi dobrým pomocníkem, není jistě třeba dlouho

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ Formátování textu Text formátujeme (určujeme jeho vlastnosti) na pásu karet DOMŮ. U textu můžeme formátovat font, velikost písma, řez, barvu písma, barvu

Více

SCIA.ESA PT. Galerie obrázků

SCIA.ESA PT. Galerie obrázků SCIA.ESA PT Galerie obrázků 2 VÍTEJTE 5 SPRÁVCE GALERIE OBRÁZKŮ 6 Otevření Galerie obrázků...6 Vložení obrázku z okna do galerie...7 Průvodce tvorbou obrázků...7 Řezy rovinami čárového rastru (generované

Více

Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování

Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování (nejen pro editaci STI v systému SINPRO, aktualizováno: 25. 6. 2015) v 2.0 Obsah TABULKY Úprava tabulek...

Více

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky Redakční systém manuál 1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu Hlavní menu Menu v horní světlemodré liště obsahující 7 základních položek: Publikovat, Správa, Vzhled, Komentáře, Nastavení, Pluginy,

Více

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Práce s mapou aplikací Marushka... 2 Přehledová mapa... 3 Změna měřítka... 4 Posun mapy... 5 Druhy map... 6 Doplňkové vrstvy... 7 Vyhledávání...

Více

Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R

Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R Ondřej Pokora, PřF MU, Brno 11. března 2013 1 Terminál Bloomberg Klávesou Help získáte nápovědu. Dvojím stisknutím Help Help spustíte online

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektroniky VYBRANÉ STATI Z KONSTRUKCE ELEKTRONICKÝCH ZAŘÍZENÍ Návrh desky plošných spojů v programu EAGLE

Více

Výběr výrobku pro branding...2. Otevření nástroje brandingu 3. Výběr barevné varianty loga...4. Otevření editoru brandingu..6

Výběr výrobku pro branding...2. Otevření nástroje brandingu 3. Výběr barevné varianty loga...4. Otevření editoru brandingu..6 Obsah Výběr výrobku pro branding....2 Otevření nástroje brandingu 3 Výběr barevné varianty loga....4 Otevření editoru brandingu..6 Popis ovládacích prvků editoru brandingu....6 Ovládací prvky a klávesy

Více

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 9.2i

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 9.2i Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 9.2i 1 Spuštění návrhového prostředí Spusťte návrhové prostředí Xilinx ISE 9.2 pomoci ikony na ploše Xilinx ISE 9.2. 2 Otevření projektu a. Klikněte na položku

Více

uvádí BluePrint4PADS Rychlé a bezchybné zhotovení dokumentace pro výrobu a osazování DPS v návaznosti na desky navržené v programu PADS

uvádí BluePrint4PADS Rychlé a bezchybné zhotovení dokumentace pro výrobu a osazování DPS v návaznosti na desky navržené v programu PADS uvádí BluePrint4PADS Rychlé a bezchybné zhotovení dokumentace pro výrobu a osazování DPS v návaznosti na desky navržené v programu PADS Co je BluePrint4PADS? BluePrint4PADS je unikátní CAM program určený

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

Výukový manuál 1 /64

Výukový manuál 1 /64 1 Vytvoření křížového spojovacího dílu 2 1. Klepněte na ikonu Geomagic Design a otevřete okno Domů. 2. V tomto okně klepněte na Vytvořit nové díly pro vložení do sestavy. 3 1. 2. 3. 4. V otevřeném okně

Více

Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK

Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK Úvodní informace K využívání této aplikace musíte mít ve Vašem internetovém prohlížeči nainstalovaný plugin Adobe Flash Player verze 10 a vyšší. Mapová aplikace

Více

TVOŘÍME MAPU V GIS. manuál

TVOŘÍME MAPU V GIS. manuál TVOŘÍME MAPU V GIS manuál 1 Quantum GIS Každý GIS pracuje s tzv. vrstvami (vrstva měst, řek, krajů, atd.), které pak zobrazuje v mapovém poli. Pro práci s jednotlivými vrstvami slouží panel nástrojů, kde

Více

SPIRIT 15. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 15. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 15 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tonto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 04/2008 (SPIRIT 15 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r. o.

Více

DOPORUČENÍ PRO KONSTRUKCI DPS

DOPORUČENÍ PRO KONSTRUKCI DPS DOPORUČENÍ PRO KONSTRUKCI DPS Doporučení slouží jako pomůcka při návrhu desek plošných spojů a specifikuje podklady pro výrobu DPS. Podklady musí odpovídat potřebám výrobní technologie. Zákazník si odpovídá

Více

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

1. Blok Bloky a hladiny Barva a typ čáry v blocích 2. Vytvoření bloku příkaz BLOK [BLOCK]

1. Blok Bloky a hladiny Barva a typ čáry v blocích 2. Vytvoření bloku příkaz BLOK [BLOCK] 1. Blok Velmi silnou vlastností AutoCADu je možnost seskupit několik entit výkresu dohromady a vytvořit z nich jeden objekt blok. Blok při vytvoření dostane svoje jméno, kterým se pak na něj odkazujeme.

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Obrázek 1: Náčrt čepu Doporučuji založit si vlastní kótovací styl pomocí tlačítka Nový. Nový styl vznikne na základě předchozího aktivního stylu.

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

MS OFFICE POWER POINT 2010

MS OFFICE POWER POINT 2010 MS OFFICE POWER POINT 2010 Program Power Point patří do rodiny programů Microsoft Office a slouží ke tvorbě prezentací. Prezentace je tvořena snímky, které jsou postupně zobrazovány a to buď po nějaké

Více

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Nejčastějším úkolem bývá ukončení stránky a pokračování textu na další stránce nebo vložení stránky před napsaný text. Podobným úkolem je jiné svislé zarovnání

Více

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace Tento návod popisuje jak v prostředí WinQbase vytvoříme novou tiskovou sestavu, kterou bude možno použít pro tisk kalibračních protokolů. 1. Vytvoření nového typu sestavy. V prvním kroku vytvoříme nový

Více

IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Jaromír Křížek OBSAH 1 ÚVOD... 3 2 INSTALACE... 4 2.1 SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY... 5 2.2 SPUŠTĚNÍ IBRIDGE 1.0... 5 3 HLAVNÍ MENU... 6 3.1 MENU FILE... 6 3.2 MENU SETTINGS... 6

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0029 VY_32_INOVACE_28-10 Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole si představíme Nástroje kreslení pro tvorbu 2D skic v modulu Objemová součást

Více

Tvorba kurzu v LMS Moodle

Tvorba kurzu v LMS Moodle Tvorba kurzu v LMS Moodle Před počátkem práce na tvorbě základního kurzu znovu připomínám, že pro vytvoření kurzu musí být profil uživatele nastaven administrátorem systému minimálně na hodnotu tvůrce

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 1 Úvod do Visia 2003 15 Visio se představuje 16 Výchozí podmínky 16 Spuštění a ukončení Visia 18 Způsoby spuštění Visia 18 Ukončení práce s Visiem

Více

1. Nastavení dokumentu

1. Nastavení dokumentu Obsah as a asta 2. Okno / více dokumentů otevírání, zavírání, vytváření nového, přepínání, ukládání 3. Barevný režim dokumentu 4. Zobrazení, vlastní pohledy 5. Objekty vkládání 1. Nastavení dokumentu Uprostřed

Více

Kontextové dokumenty

Kontextové dokumenty Příručka uživatele systému Museion Kontextové dokumenty Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována na základě

Více

Beton 3D Výuková příručka Fine s. r. o. 2010

Beton 3D Výuková příručka Fine s. r. o. 2010 Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout a posoudit výztuž šestiúhelníkového železobetonového sloupu (výška průřezu 20 cm) o výšce 2 m namáhaného normálovou silou 400 kn, momentem My=2,33 knm a momentem

Více

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Nástroj XLS2DBF ze sady MPSV nástroje slouží pro zkonvertování souboru ve formátu XLS do formátu DBF. Nástroj umožňuje konvertovat buď vybraný list nebo listy ze sešitu

Více

Mzdové dokumenty propojení Ms Word, OOD

Mzdové dokumenty propojení Ms Word, OOD Mzdové dokumenty propojení Ms Word, OOD Tato funkce umožňuje komunikaci mezi programem Premier, v němž má uživatel data a produkty Ms Word a OpenOffice. Pokud chcete využít Vaši stávající pracovní smlouvu

Více

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 10.1 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 10.1 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 10.1 BDOM 17.3.2009 UMEL FEKT Šteffan Pavel Obsah 1 Spuštění návrhového prostředí... 3 2 Otevření projektu... 3 3 Tvorba elektrického schématu... 6 4 Přiřazení

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

VÝUKA PČ NA 2. STUPNI základy technického modelování. Kreslící a modelovací nástroje objekty, čáry

VÝUKA PČ NA 2. STUPNI základy technického modelování. Kreslící a modelovací nástroje objekty, čáry VÝUKA PČ NA 2. STUPNI základy technického modelování Kreslící a modelovací nástroje objekty, čáry Název šablony: III/2-9, Výuka PČ na 2. stupni základy technického modelování Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443,

Více

Projekt. Sestavení projektu

Projekt. Sestavení projektu Projekt V záložce Nástroje / Projekt MISYS jsou přehledně uspořádány funkce, které slouží k sestavení a editaci projektu. Lze také zapnout nástrojovou lištu Projekt (pravé tlačítko myši v šedé oblasti

Více

Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje

Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje Stručný návod Tato aplikace vznikla z důvodu potřeby prezentace geografických dat HZS Ústeckého kraje a dalších poskytovatelů dat v jednotné mapové aplikaci. Dalším

Více

Pracovní prostředí Excel 2010

Pracovní prostředí Excel 2010 Zdokonalování ICT gramotnosti v rámci projektu IMPACT Pracovní prostředí Excel 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Obsah Co je to Excel a k čemu slouží... 3 Co nabízí nová verze Excel 2010:...

Více

Export tabulky výsledků

Export tabulky výsledků StatSoft Export tabulky výsledků Jelikož prezentace výsledků je důležitou součástí naší každodenní práce, ukážeme si tentokrát, jak exportovat tabulky výsledků nejen do MS Wordu. Také se může hodit vědět,

Více

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 12 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 12 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 12 BDOM 12.3.2011 UMEL FEKT Šteffan Pavel Obsah 1 Spuštění návrhového prostředí...3 2 Otevření projektu...3 3 Tvorba elektrického schématu...6 4 Přiřazení

Více

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Označení materiálu VY_32_INOVACE_ST_IKT_01 Název školy Střední průmyslová

Více

Vytvoření a úpravy geologického modelu

Vytvoření a úpravy geologického modelu Inženýrský manuál č. 39 Aktualizace 11/2018 Vytvoření a úpravy geologického modelu Program: Stratigrafie Soubor: Demo_manual_39.gsg Úvod Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit základní práci s

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro editaci ŽS. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro editaci ŽS. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro editaci ŽS Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento dokument

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

Tiskový manažer Printman (Tiskový manažer verze 1.58 a novější)

Tiskový manažer Printman (Tiskový manažer verze 1.58 a novější) Tiskový manažer Printman (Tiskový manažer verze 1.58 a novější) Tiskový manažer je program, který je součástí programu Praktik. Používá se pokud máte připojenou tiskárnu přes USB port. (Pokud je tiskárna

Více

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka)

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Semináře pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Hotline telefonická podpora +420 571 894 335 vzdálená správa informační email carat@technodat.cz Váš Tým Obsah Obsah... -2- Úvod...

Více

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál Vytvoření databáze Při otevření management studia a připojením se ke konkrétnímu sql serveru mám v levé části panel s názvem Object Explorer. V tomto panelu

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

UNIVERZITA PARDUBICE

UNIVERZITA PARDUBICE UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta elektrotechniky a informatiky Uživatelský manuál: Korporátní publikační systém se zaměřením na správu, výrobu a distribuci reklamních tiskovin Vojtěch Pešl Uživatelský manuál

Více

Konvertor diakritiky 3. Instalace

Konvertor diakritiky 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 3 Odstranění diakritických znamének... 4 Operace s textem... 4 Nastavení aplikace... 4 Písmo... 4 Jazyk... 4 Přidání dalšího jazyka do aplikace... 5 Znaky... 5 Instalace

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE 6.4 TEXTOVÉ POLE Při tvorbě dokumentů je někdy třeba vkládat texty do rámců, kterým říkáme Textová pole. Tato textová pole, ale nemusí mít vždy pravidelný tvar (obdélník). Pomocí textových polí můžeme

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku.

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku. Téma 3.3 Sestavy Sestavy slouží k výstupu informací na tiskárnu. Tisknout lze také formuláře, ale v sestavách má uživatel více možností pro vytváření sumárních údajů. Pokud všechna pole, která mají být

Více

Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači

Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači Posadíte se na určené místo v počítačové učebně, kde již předtím správce zkoušky spustil určený internetový prohlížeč s IP adresou zkouškového serveru.

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3?

Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3? Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3? Systém ESTOFAN je určen pro administraci a editaci webových stránek, které jsou provozovány reklamní agenturou PANKREA. 1. Přihlášení Po objednávce a vytvoření

Více

Scribus. Vypracovali : Hana Bartošová Tomáš Dvořáček

Scribus. Vypracovali : Hana Bartošová Tomáš Dvořáček Scribus Vypracovali : Hana Bartošová Tomáš Dvořáček Seznámení Program Scribus je počítačový program pro profesionální sazbu tzv. Desktop Publisingu (DTP), který byl poprvé předveden v roce 2001. Program

Více

Internet. dobrý sluha, zlý pán

Internet. dobrý sluha, zlý pán Internet dobrý sluha, zlý pán 13. Picasa Picasa je celosvětově nejrozšířenější galerií obrázků, kterou provozuje firma Google. Její použití je zdarma včetně využití poměrně velikého diskového prostoru

Více

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Nástroj XLS2DBF ze sady MPSV nástroje slouží pro zkonvertování souboru ve formátu XLS do formátu DBF. Nástroj umožňuje konvertovat buď vybraný list nebo listy ze sešitu

Více

eretail.cz MANUÁL PRO PARTNERY

eretail.cz MANUÁL PRO PARTNERY eretail.cz MANUÁL PRO PARTNERY Základní příručka pro partnery v síti eretail.cz Obsah dokumentu: 1. Jak umístit reklamní prvek na web 2. Měření výkonu - přehledy, reporty, statistiky 3. Propojení přes

Více

Práce v programu Word 2003

Práce v programu Word 2003 Práce v programu Word 2003 Prostředí programu WORD 2003 Program WORD 2003 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají, jako dokumenty s

Více

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí Tisk výkresu Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte práci se soubory práci s DesignCentrem přenesení bloku z Design Centra do výkresu editace atributů

Více