Analýza zpravodajství ČT /Q3 -

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Analýza zpravodajství ČT - 2005/Q3 -"

Transkript

1 Analýza zpravodajství ČT /Q3 - Realizace: Media Tenor Petr Havlíček petr.havlicek@innovatio.cz U Tiskárny 9, Ostrava Tel: Stav: Verze 01 Page 1 (Total 28)

2 OBSAH 1. Metodologický úvod Přehled kritérií Management Summary Tematická variabilita a struktura zpravodajství Vztažné oblasti zpravodajství Politické zpravodajství Ekonomické zpravodajství Minority ve zpravodajství Page 2 (Total 28)

3 SEZNAM GRAFŮ Graf 1: Variabilita domácího zpravodajství (srovnání hlavních zpravodajských relací)... 8 Graf 2: Podíl deseti nejčetnějších domácích témat na celkovém množství příspěvků (pouze delší formy; srovnání hlavních zpravodajských relací)... 9 Graf 3: Variabilita zahraničního zpravodajství (srovnání hlavních zpravodajských relací) Graf 4: Graf 5: Graf 6: Graf 7: Graf 8: Graf 9: Srovnání rozdílů v tematické agendě relací Událostí a Televizních novin (úroveň kategorie témat) Srovnání rozdílů v tematické agendě relací Událostí a Zpravodajského deníku (úroveň kategorie témat) Vývoj podílu příspěvků o kriminálních činech na zpravodajství (srovnání Událostí, Televizních novin a Zpravodajského deníku) Vývoj počtu příspěvků o přírodních kalamitách v USA na zpravodajství (srovnání hlavních zpravodajských relací) Podíl příspěvků bez vztahu k ČR na celkovém počtu příspěvků (srovnání Událostí, Televizních novin a Zpravodajského deníku) Srovnání tematické agendy Událostí a Televizních novin ve zpravodajství o zahraničí (úroveň tematický aspekt) Graf 10: Vztažné oblasti zahraničního zpravodajství (Události) Graf 11: Poměr mezi podílem příspěvků z jednotlivých regionů a podílem obyvatel (Události) Graf 12: Vývoj podílu příspěvků o Praze (srovnání hlavních zpravodajských relací) Graf 13: Pokrytí krajů v pořadech regionálního zpravodajství ČT Graf 14: Vývoj vyváženosti pokrytí Moravskoslezského kraje a Olomoucka v Reportu Graf 15: Srovnání míry neutrality prezentace politických stran a podílu výpovědí o programově politických postojích/krocích (Události) Graf 16: Četnost výpovědí o parlamentních stranách (Události) Graf 17: Podíl výpovědí o M. Grebeníčkovi a V. Filipovi na celkovém počtu výpovědí o politických osobnostech (srovnání hlavních relací ČT, Novy, Primy a ČRo1) Graf 18: Hitparáda politiků podle počtu výpovědí + tendence (Události) Graf 19: Hodnocení makroekonomické situace ČR (počet prezentovaných aspektů) Graf 20: Prezentace podnikové sféry (počet výpovědí o podnicích srovnání relací) Graf 21: Počet výpovědí a kontext hodnocení vybraných podniků (Události) Graf 22: Počet výpovědí a kontext hodnocení vybraných podniků (Zpravodajský deník) Graf 23: Tematické souvislosti a kontext hodnocení podniků (Události) Graf 24: Vývoj podílu žen na zpravodajství (srovnání hlavních zpravodajských relací) Graf 25: Počet různých žen ve zpravodajství (srovnání hlavních zpravodajských relací) Graf 26: Hitparáda nejpopisovanějších žen (Události) Graf 27: Počet příspěvků s informacemi o menšinách (srovnání hlavních zpravodajských relací) Graf 28: Hlavní témata příspěvků, v nichž byli popisováni představitelé menšin (srovnání hlavních zpravodajských relací) Page 3 (Total 28)

4 1. Metodologický úvod Tento dokument byl zpracován na základě požadavku České televize a shrnuje základní zjištění analýzy zpravodajských pořadů vybraných elektronických médií, kterou pro Českou televizi na čtvrtletní bázi zajišťuje společnost Media Tenor. Spolupráce byla zahájena v červenci 2001 a od té doby kontinuálně probíhá. Kritéria, prostřednictvím kterých tato analýza posuzuje kvalitu zpravodajství České televize, byla zvolena tak, aby bylo možné posoudit, do jaké míry zpravodajství napomáhá divákům utvořit si vlastní názor na stav a vývoj společenství ve všech důležitých oblastech. S ohledem na toto kritérium je posuzována kvalita zpravodajství, ať již domácího, zahraničního, ekonomického nebo politického. Hodnocena je tedy především variabilita, tematická struktura, zájem o relevantní tematické aspekty (například EU, hospodářská politika), způsob informování o politických stranách, případně také další atributy zpravodajství v závislosti na klíčových skutečnostech, které se v průběhu analyzovaného období staly jak v ČR, tak ve světě. Z důvodu posouzení pozice Událostí a Událostí, komentářů jsou výsledky, je-li to účelné, porovnávány také s výsledky analýzy Televizních novin a Zpravodajského deníku (jako reprezentantů privátních televizí) nebo Ozvěn dne v 18:00 (jako představitele jiného typu média veřejné služby). V možnostech analytiků není posouzení/ověření pravdivosti a přesnosti informací zveřejněných v jednotlivých příspěvcích. Zvolený postup obsahové analýzy umožňuje posuzovat kvalitu zpravodajských pořadů prostřednictvím zkoumání jeho obsahové struktury a jednoznačně identifikovatelných atributů. Není-li uvedeno v následujícím textu jinak, vztahují se veškeré výsledky k období od do ; grafy prezentující vývoj v čase zachycují období od do V relacích elektronických médií, které byly zařazeny do analýzy, bylo v třetím kvartále 2005 odvysíláno a analytickým týmem zpracováno celkem příspěvků. Jednotlivá zjištění jsou doplněna popisem metodologických východisek tak, aby dokument byl srozumitelný i těm čtenářům, kteří doposud nemají zkušenost s obsahovou analýzou obecně a s její konkrétní aplikací v rámci projektu analýz zpravodajství pro ČT. Page 4 (Total 28)

5 2. Přehled kritérií Obsahová analýza připravovaná pro Českou televizi nabízí řadu možných úhlu pohledů na strukturu zpravodajství. Pro tuto kvartální analýzu byla vybrána následující kritéria: a) Tematická variabilita a struktura zpravodajství Kritérium posuzuje různorodost a relevanci domácího a zahraničního zpravodajství jako takového. Základním interpretačním východiskem je premisa, že čím je zpravodajství obsahově variabilnější, tím více podnětů dostává divák pro nezávislé vytvoření vlastního názoru. To je plně v souladu s úlohou média veřejné služby. Z tematické struktury je možné posuzovat relevanci agendy. Témata, která se týkají společenství jako takového (tj. mají obecnější platnost, mohou sloužit jako hodnotové orientátory), jsou považována za relevantnější než témata, která se týkají pouze individuálních činů/skutků nebo která jsou zařazována s cílem poskytnout zábavu (například kuriozity, nehody, individuální trestné činy, zvířátka ). b) Vztažné oblasti zpravodajství Stejně jako tematickou variabilitu je možné posuzovat variabilitu zpravodajství o geografických oblastech. Je možné posoudit podíl domácího a zahraničního zpravodajství a vyváženost zpravodajství o domácích regionech. c) Politické zpravodajství Způsob referování o politických stranách je důvodem spekulací o vyváženosti a vzájemném vztahu médií k politikům. Analýza vychází z teoretického předpokladu, že jednotliví novináři zachovávají od popisovaných/citovaných politiků/stran odstup a nemají žádný důvod informace prezentovat v negativním nebo pozitivním kontextu. Analýza tak ctí presumpci neviny novinářů při tvorbě politického zpravodajství. Kvalitu politického zpravodajství je možné posuzovat prostřednictvím analýzy podílů informací o programově politických postojích/krocích stran a jejích představitelů. Vysoký podíl stranických a mezistranických informací zpravidla vede k tomu, že strana je vnímána jako nejednotná bez specifického programového vymezení. Kromě toho analýza nabízí také informaci o hodnocení jednotlivých stran, přičemž explicitní hodnocení politiků/politických stran zpravidla nepochází od reportérů, ale od politických partnerů a odpůrců. d) Ekonomické zpravodajství Ekonomika patří ke klíčovým tématům zpravodajství. Intenzita a způsob informování o ekonomické situaci země ovlivňuje připravenost voličů účastnit se voleb, ale styl zpravování o ekonomice také pochopitelně ovlivňuje kupní chování veřejnosti. Proto analýza sleduje vývoj zájmu o ekonomiku ČR, hodnocení ekonomické situace a také tematické aspekty ekonomických informací. e) Minority ve zpravodajství, problematika gender Důležitým úkolem médií je informovat o menšinách a pro menšiny. Obsahová analýza umožňuje posoudit četnost a kvalitu zpravodajství o minoritách. K minoritám s ohledem na situaci v mediální realitě jsou v této analýze zařazeny i ženy. Page 5 (Total 28)

6 3. Management Summary Variabilita obsahové agendy: Nejvariabilnější domácí zpravodajství jak absolutně (tj. ve všech příspěvcích), tak v delších formách odvysílaly v 3. kvartálu 2005 Události, následované hlavní zpravodajskou relací ČRo1 (druhá nejvariabilnější ve všech formách) a Zpravodajským deníkem Primy. Absolutně nejvariabilnější zahraniční zpravodajství ve všech formách nabídly Televizní noviny před Událostmi, v delších formách ale nabídly nejvyšší počet různých tematických aspektů Události před Ozvěnami dne v 18:00. Vyšší hodnoty u delších forem vypovídají o důslednějším zpracování dění v zahraničí. Rozdíly v agendě analyzovaných relací: Události se soustředí na relevantnější témata (MEZINÁRODNÍ UDÁLOSTI, STÁTNÍ SPRÁVU, HOSPODÁŘSKOU POLITIKU, EU, GLOBALIZACI) než Televizní noviny. Ty naopak upřednostňují příspěvky z kategorie BEZPEČNOST, SPOLEČNOST, NEHODY či PŘÍRODA. Obdobný rozdíl v obsahové agendě ukazuje i srovnání Událostí a Zpravodajského deníku TV PRIMA. Ukazuje se, že hlavní relace privátních stanic k sobě mají obsahovou strukturou velmi blízko. Jedním ze základních indikátorů, které vypovídají o orientaci relace, je podíl příspěvků o kriminálních činech na zpravodajství. Jak ukazuje graf č. 6, podíl kriminálních činů na zpravodajství Událostí je nejen dlouhodobě výrazně nižší než na zpravodajství hlavních relací privátních stanic, ale v posledních 13 měsících průběžně klesal. V srpnu 2005 se dokonce v Událostech neobjevil žádný příspěvek delších forem s hlavním tématem individuální kriminální činy. Jednou z klíčových událostí v uplynulém kvartále bylo řádění hurikánů Katrina a Rita na pobřeží USA v srpnu a září Detailní pohled na zpravodajství den po dni ukazuje, že Události a Události, komentáře věnovaly této přírodní katastrofě 2 až 3krát vyšší počet příspěvků než srovnávané relace Novy a Primy. ČT věnovala prezentaci plnou šíři zpravodajských formátů reportáž + živý vstup v Událostech, a reportáž + živý vstup + rozhovor v Událostech, komentářích. Vztažné oblasti zpravodajství: Ze srovnání podílu příspěvků o zahraničí na hlavních zprávách ČT, Novy a Primy vyplývá, že nejmezinárodnější jsou dlouhodobě Události. Vývoj v jednotlivých měsících navíc ukazuje, že zatímco Události přizpůsobují formát relace aktuálnímu dění ve světě (výkyvy v podílu zpráv bez vztahu k ČR), Televizní noviny a Zpravodajský deník udržují dlouhodobě neměnnou úroveň zpráv o zahraničí jejich formát je poměrně striktně dán zpravodajství ze světa je vyhrazen relativně stejný prostor bez ohledu na klíčové události světového dění. Nejpopisovanější zemí se ve zpravodajství Událostí staly USA. V tom se Události shodují s ostatními hlavními zpravodajskými relacemi. Specifickým rysem agendy Událostí v porovnání s ostatními hlavními zpravodajskými relacemi bylo 2. místo Německa (předčasné parlamentní volby; v Ozvěnách dne v 18:00 šesté, v Televizních novinách čtvrté, v Deníku páté). V rámci zpráv o regionech ve 3. kvartále 2005 Události prezentovaly relativně (ve srovnání s podílem kraje na české populaci) nejvyšší podíly příspěvků o Praze (20 %), Budějovicku (14 %), Plzeňsku (10 %), Pardubicku (7 %) a Karlovarsku (5 %). Regionům v souborném zpravodajství regionálních relací ČT dominují Jihomoravský kraj (JM večerník), Moravskoslezský kraj a Olomoucko (Report). Z krajů, které pokrývá Večerník z Čech, dosáhlo srovnatelného podílu pouze Jihočesko. Výsledek je jednoznačně podmíněn velikostí území, pro které ta která regionální relace svůj zpravodajský servis zajišťuje, a srovnatelným prostorem, který dostává ve vysílání. Souhrnný pohled na zpravodajství regionálních relací ukazuje, že vyšší vyváženost je možné zajistit pouze zásadními změnami vysílacího schématu, které budou podpořeny organizačními změnami (např. posílením regionálních redakcí, samostatnými pořady pro omezený počet příbuzných regionů apod.). Page 6 (Total 28)

7 Report plně pokrývá Moravskoslezský kraj a převážně Olomoucko, částečně pak také Zlínsko. V obou posledně zmíněných se jeho pokrytí prolíná s Jihomoravským večerníkem. Tento fakt spolu s tím, že studio sídlí v Ostravě, stojí za dominantním postavením Moravskoslezského kraje v regionálním zpravodajství. Analýza od začátku roku 2004 dokumentuje úspěšnou snahu postupně vyvážit disproporci mezi MS krajem a Olomouckem. Politické zpravodajství: Dlouhodobě je nejčastěji prezentovanou politickou stranou jak v Událostech, tak ve srovnávaných hlavních relacích ČSSD (necelých 50 % všech výpovědí o parlamentních stranách). Ve třetím kvartále 2005 Události prezentovaly na druhém místě ODS a na třetím KSČM. ODS byla druhou nejprezentovanější parlamentní stranou i v ostatních hlavních relacích, KSČM byla čtvrtá v Televizních novinách a pátá v Ozvěnách dne v 18:00 i ve Zpravodajském deníku. Za vyšším zájmem médií o KSČM stála ve 3. kvartále 2005 především ohlášená rezignace Miroslava Grebeníčka. Relativně nejvyšší pozornost z hlavních zpravodajských relací věnovaly rezignujícímu předsedovi KSČM Televizní noviny před Událostmi. Pozornost na jeho nástupce Vojtěch Filipa však z M. Grebeníčka dále přenesly už jen Události. Ekonomika: Makroekonomické zpravodajství není v hlavních relacích TV a rozhlasu často zastoupeno. S výjimkou Televizních novin informují o makroekonomické situaci ČR Události, Ozvěny dne v 18:00 i Zpravodajský deník převážně pozitivně (růst ekonomiky, aktivní saldo obchodní a platební bilance). Agendu podnikového zpravodajství českých televizí a rozhlasu významně formovala sporná privatizace Unipetrolu a kontroly ČOI v obchodních řetězcích (Hypernova společnosti Ahold ČR a Julius Meinl). Minority: Události prezentují ve zpravodajství výrazně nižší podíl žen než Televizní noviny a Zpravodajský deník a mírně nižší podíl žen než Ozvěny dne v 18:00. Ve 3. kvartále 2005 dosáhlo relativní zastoupení žen obecně vyšších hodnot, než je dlouhodobý průměr za nárůstem stojí především kauza Benešová-Němec. Mírný náskok v Ozvěnách dne v 18:00 oproti Událostem lze přičíst vyšší pozornosti, kterou věnovaly Ozvěny dne v 18:00 klíčovým ženám v mezinárodní politice Angele Merkelové, Condoleezze Riceové a Julii Tymošenkové. Navzdory relativně nejnižšímu zastoupení žen ve srovnání s muži dosáhly Události nejvyšší variability v prezentaci různých žen. Z etnických menšin byli nejčastěji od začátku roku 2005 prezentováni Romové před Vietnamci a Čečenci. Téměř polovinu všech příspěvků, ve kterých byli prezentováni na prostoru alespoň 5 vteřin Romové, odvysílaly Události. Nejčastějším tématem spojeným s prezentací menšin je za první tři kvartály 2005 bytová politika. Bytová problematika tak ve srovnání s minulými obdobími, kdy převládalo téma rasismu, přináší přesun akcentů v mediálním obraze menšin: z přímých akcí majority proti minoritám (ale také obráceně) na problém asimilace obohacený o společenský rozměr. Page 7 (Total 28)

8 4. Tematická variabilita a struktura zpravodajství Tematická variabilita posuzuje, jak dalece bylo zpravodajství různorodé. Každému jednotlivému příspěvku je přiřazeno jedno hlavní téma v závislosti na převažujícím obsahu příspěvku. Témata jsou přitom příspěvkům přiřazována z předem definovaného seznamu, který je průběžně rozšiřován v závislosti na nových aspektech, které s vyšší frekvencí do zpravodajství pronikají. Seznam sám obsahuje k různých tematických aspektů. Hodnoty v grafu 1 ukazují, kolik různých témat z celkového množství bylo v daném zpravodajském pořadu za analyzované období prezentováno. Žluté pruhy zobrazují variabilitu v delších zpravodajských formách (filmové reportáže, živé vstupy, rozhovory), modré pruhy zahrnují všechny formy (tedy včetně přehledů zpráv, čtených zpráv ve studiu či obrazových zpráv). Pokud pořad dosáhl vysoké tematické variability v delších formách, ukazuje to, že zpravodajství zpracovává různorodou realitu systematicky a důsledně. Graf 1: Variabilita domácího zpravodajství (srovnání hlavních zpravodajských relací) Události Události, komentáře Tel. noviny Zpravodajský deník Ozv. dne 18: dlouhé formy všechny příspěvky Graf č. 1 dokládá, že nejvariabilnější domácí zpravodajství jak absolutně (tj. ve všech příspěvcích), tak v delších formách odvysílaly v 3. kvartálu 2005 Události, následované hlavní zpravodajskou relací ČRo1 (druhá nejvariabilnější ve všech formách) a Zpravodajským deníkem Primy. Výsledky variability jsou do značné míry ovlivněny formátem a délkou pořadu (např. nižší hodnoty Událostí, komentářů v delších formách jednoznačně vycházejí z charakteru pořadu zaměření na detailní rozbor několika vybraných klíčových událostí). Na druhou stranu např. Zpravodajský deník reprezentuje veškeré zpravodajství TV Prima, a údaj o variabilitě proto vypovídá o šíři záběru zpravodajství celé stanice. Graf č. 2 ukazuje rovnoměrnost pokrytí domácího zpravodajství. Porovnává podíl prostoru, který věnovaly relace 10 nejčastěji prezentovaným tématům, s podílem prostoru, který zaujala všechna ostatní témata. Čím nižší je podíl pro 10 nejčetnějších témat, tím více prostoru zbývá pro prezentaci dalších témat, a tím rovnoměrněji zpravodajství pokrývá realitu. Relativní vyjádření použité v grafu má navíc tu výhodu, že do výsledků nepromlouvá délka relace, na níž je do značné míry závislý počet různých odvysílaných témat. Page 8 (Total 28)

9 Z grafu č. 2 vyplývá, že nejvyšší rovnoměrnosti pokrytí domácího zpravodajství dosáhly Události a Události, komentáře, protože věnovaly 10 nejčastěji popisovaným tematickým aspektům relativně méně prostoru než ostatní srovnávané relace (21 %, resp. 26 %). Výrazně méně rovnoměrně pokrytá byla realita ve zpravodajství Televizních novin. Svědčí to o intenzivním soustředění Novy na omezený okruh témat. Obecně lze říci, že rovnoměrnost pokrytí je dlouhodobě vyváženější u médií veřejné služby než u zpravodajství privátních stanic. Graf 2: Podíl deseti nejčetnějších domácích témat na celkovém množství příspěvků (pouze delší formy; srovnání hlavních zpravodajských relací) 0% 25% 50% 75% 100% Události 21% 79% Události, komentáře 26% 74% Tel. noviny 35% 65% Zpravodajský deník 27% 73% Ozv. dne 18:00 27% 73% podíl 10 nejčetnějších témat podíl ostatních témat Stejně jako je možné určit variabilitu domácího zpravodajství, je možné tato kritéria uplatnit také na variabilitu zahraničního zpravodajství. Vzhledem k tomu, že zahraničním zprávám je ve zpravodajství vyhrazen menší prostor, jsou i absolutní čísla ve srovnání s grafy charakterizujícími domácí zprávy nižší. Page 9 (Total 28)

10 Graf 3: Variabilita zahraničního zpravodajství (srovnání hlavních zpravodajských relací) Události Události, komentáře Tel. noviny Zpravodajský deník Ozv. dne 18: dlouhé formy všechny příspěvky U zahraničních zpráv je důležité sledovat, jak počet různých témat prezentovaných ve všech formách, tak variabilitu v delších formách. Pro formát zpráv privátních médií je charakteristické zařazování příspěvků o zahraničí do kratších forem (přehledu zpráv). Svědčí o tom větší rozdíl mezi variabilitou v delších formách a ve všech příspěvcích (viz především Zpravodajský deník). Absolutně nejvariabilnější ve všech formách byly tedy ve 3. čtvrtletí Televizní noviny před Událostmi, v delších formách ale nabídly nejvyšší počet různých tematických aspektů Události před Ozvěnami dne v 18:00. Vyšší hodnoty u delších forem vypovídají o důslednějším zpracování dění v zahraničí. Variabilita sama o sobě ještě nic nevypovídá o tematické struktuře. Z ní je přitom možné usuzovat na relevanci příspěvků. Platí, že relevantnější jsou ty příspěvky, které v sobě mají obecně společenský rozměr (tj. mohou sloužit jako hodnotové orientátory), které informují o důležitých aspektech spojených s veřejným zájmem (například EU, státní správa, ekonomika, školství apod.). Naopak příspěvky týkající se jednorázových atraktivních témat (jako jsou dopravní či jiné nehody, individuální trestné činy, informace o celebritách, zvířátkách apod.) jsou považovány za méně relevantní. Graf 4 srovnává rozdíly v přístupu k volbě témat mezi redakcí Událostí a redakcí Televizních novin. Hodnoty v levé časti grafu vyjadřují procentuální převahu zájmu Televizních novin o danou tematickou kategorii, hodnoty v pravé části grafu ukazují silnější aspekty Událostí. Pro srovnání byly použity pouze příspěvky delších forem (reportáž, živý vstup). Je zřejmé, že Události se soustředí na relevantnější témata (MEZINÁRODNÍ UDÁLOSTI, STÁTNÍ SPRÁVU, HOSPODÁŘSKOU POLITIKU, EU, GLOBALIZACI) než Televizní noviny. Ty naopak upřednostňují příspěvky z kategorie BEZPEČNOST, SPOLEČNOST, NEHODY či PŘÍRODA. Obdobný rozdíl v obsahové agendě ukazuje i srovnání Událostí a Zpravodajského deníku TV PRIMA (viz graf 5). Ukazuje se, že hlavní relace privátních stanic k sobě mají obsahovou strukturou velmi blízko. Page 10 (Total 28)

11 Analýza vzájemných rozdílů v agendě srovnávaných relací potvrzuje stálost rozdílů v tematickém profilu hlavních zpráv ČT a privátních stanic. Podle jejích zjištění tak ČT dlouhodobě staví své zpravodajství na tématech ve vyšším veřejném zájmu než Nova a Prima, a např. dohady o sbližování obsahu Událostí s Televizními novinami či Deníkem tak rozhodně nepotvrzuje. Graf 4: Srovnání rozdílů v tematické agendě relací Událostí a Televizních novin (úroveň kategorie témat) -10% -8% -6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% BEZPEČNOST SPOLEČNOST MEZINÁROD.UD. NEHODY STÁTNÍ SPRÁVA PŘÍRODA HOSPODÁŘ.POL. EU VŠEOBECNĚ GLOBALIZACE JUSTICE Vyšší podíl na zpravodajství Televizních novin Vyšší podíl na zpravodajství Událostí (bez Událostí v kultuře) Graf 5: Srovnání rozdílů v tematické agendě relací Událostí a Zpravodajského deníku (úroveň kategorie témat) -8% -6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% MEZINÁROD.UD. BEZPEČNOST PŘÍRODA NEHODY SPOLEČNOST STÁTNÍ SPRÁVA ZDRAVOTNICTVÍ HOSPODÁŘ.ŽIVOT EU VŠEOBECNĚ HOSPODÁŘ.POL. Vyšší podíl na zpravodajství Zpravodajského deníku Vyšší podíl na zpravodajství Událostí (bez Událostí v kultuře) Page 11 (Total 28)

12 Poznámka: Média veřejné služby při rozhodování o zařazení či nezařazení příspěvku do vysílání dávají výběrovým kritériím jinou váhu než média soukromá. Hodnota zprávy je přitom určována třemi základními atributy: aktuálností, relevancí a mírou neobvyklosti. Zatímco soukromé televize maximalizují hodnotu zprávy zařazením co nejméně obvyklých informací na úkor relevantních zpráv, editoři médií veřejné služby se soustředí na výběr relevantních příspěvků. Rozdíl ve výběru zpráv pak má své důsledky i v míře sledovanosti. Kurióznější, byť méně relevantní zpravodajství je mezi diváky sledovanější (toto platí pouze paušálně, ne pro všechny socio-demografické skupiny). Jedním ze základních indikátorů, které vypovídají o orientaci relace, je podíl příspěvků o kriminálních činech na zpravodajství. Jak ukazuje graf č. 6, podíl kriminálních činů na zpravodajství Událostí je nejen dlouhodobě výrazně nižší než na zpravodajství hlavních relací privátních stanic, ale v posledních 13 měsících průběžně klesal. V srpnu 2005 se dokonce v Událostech neobjevil žádný příspěvek delších forem s hlavním tématem individuální kriminální činy. Graf 6: Vývoj podílu příspěvků o kriminálních činech na zpravodajství (srovnání Událostí, Televizních novin a Zpravodajského deníku) 10,0% Události Televizní noviny Deník 9,0% 8,0% 7,0% 6,0% 5,0% 4,0% 3,0% 2,0% 1,0% 0,0% IX.04 X.04 XI.04 XII.04 I.05 II.05 III.05 IV.05 V.05 VI.05 VII.05 VIII.05 IX.05 Poznámka: Do tematického aspektu kriminální činy spadají informace o kriminalitě jednotlivců (přepadení, vraždy, násilí, majetková trestná činnost, prokázaná vina při dopravních nehodách, distribuce drog apod.). Skupinová kriminalita, činnost mafie, závažné hospodářské delikty či pochybení/kriminalita policie spadají pod samostatné aspekty. Jednou z klíčových událostí v uplynulém kvartále bylo řádění hurikánů Katrina a Rita na pobřeží USA v srpnu a září Detailní pohled na zpravodajství den po dni ukazuje, že Události a Události, komentáře věnovaly této přírodní katastrofě 2 až 3krát vyšší počet příspěvků než srovnávané relace Novy a Primy. ČT rozvinula prezentaci do plné šíře zpravodajských formátů reportáž + živý vstup v Událostech, a reportáž + živý vstup + rozhovor v Událostech, komentářích. Vysílání Radiožurnálu (Ozvěny dne v 18:00) má ve srovnání s televizemi odlišná formátová specifika. Důležitá v interpretaci této analýzy proto není četnost, ale především denní kontinuita pokrytí, která byla na stejné úrovni jako v ČT. Page 12 (Total 28)

13 Nižší pozornost ve srovnání s ostatními relacemi věnovaly řádění hurikánů v delších formách Televizní noviny. Graf 7: Vývoj počtu příspěvků o přírodních kalamitách v USA na zpravodajství (srovnání hlavních zpravodajských relací) Události Události, komentáře Tel. noviny Deník (19:00) Ozv. dne 18: Hurikán Katrina udeřil na pobřeží Hurikán Rita udeřil na pobřeží Vztažné oblasti zpravodajství Pro každý jednotlivý příspěvek je zjišťována vztažná oblast, tzn. ke které geografické oblasti se příspěvek ve své většině vztahuje. Zahraniční vztažné oblasti jsou sledovány na úrovni zemí, případně větších geopolitických celků. Pro domácí zpravodajství je detailně monitorována vztažná oblast na úrovni obcí, okresů a krajů. Rozhodující pro určení vztažné oblasti je dopad informace. Legislativní proces v českém parlamentu bude klasifikován se vztahem k ČR (zákony platí pro celou populaci), ale omezení dopravy v blízkosti parlamentních budov má vztah pouze k Praze (řidiči v Chocni mohou zůstat klidní, pokud právě nemají cestu do Prahy). Analýza rozděluje každý příspěvek podle toho, zda jsou v něm popisovány skutečnosti spojené s ČR, nebo ne, na domácí a zahraniční. Ze srovnání podílu příspěvků o zahraničí na hlavních zprávách ČT, Novy a Primy vyplývá, že nejmezinárodnější jsou dlouhodobě Události. Vývoj v jednotlivých měsících navíc ukazuje, že zatímco Události přizpůsobují formát relace aktuálnímu dění ve světě (výkyvy v podílu zpráv bez vztahu k ČR), Televizní noviny a Zpravodajský deník udržují dlouhodobě neměnnou úroveň zpráv o zahraničí jejich formát je poměrně striktně dán zpravodajství ze světa je vyhrazen relativně stejný prostor bez ohledu na klíčové události světového dění. Page 13 (Total 28)

14 Graf 8: Podíl příspěvků bez vztahu k ČR na celkovém počtu příspěvků (srovnání Událostí, Televizních novin a Zpravodajského deníku) 45% Události Televizní noviny Deník 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% IX.04 X.04 XI.04 XII.04 I.05 II.05 III.05 IV.05 V.05 VI.05 VII.05 VIII.05 IX.05 Vedle hodnocení zahraničních zpráv z hlediska variability (viz graf 3) či celkového podílu příspěvků o zahraničí na populaci (předchozí graf) lze analyzovat další podstatné kritérium, které dohromady s předchozími dvěma dává dohromady trojrozměrný obraz kvality zahraničního zpravodajství. Ze srovnání agendy zahraničních příspěvků Událostí a Televizních novin v grafu 9 vyplývá, že největší rozdíl je v prezentaci tématu kuriozity rekordy, které výrazně častěji prezentovaly Televizní noviny. Události naopak věnovaly větší prosto tématu volby do sněmovny (předčasné parlamentní volby v Německu). Z uvedeného je patrné, že rozdíly mezi Událostmi a Televizními novinami v charakteru tematické agendy zahraničních zpráv jsou obdobné jako v případě domácí agendy. Graf 9: Srovnání tematické agendy Událostí a Televizních novin ve zpravodajství o zahraničí (úroveň tematický aspekt) -8% -6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% kuriozity,rekordy volby do sněmovny osl.svátků,výročí dopravní nehody hum.pomoc zah. kriminální činy požáry nehody (společnost) fauna Page 14 (Total 28)

15 Pro posouzení geografické vyváženosti zahraničního zpravodajství je nutný detailnější pohled na zahraniční vztažné oblasti. Graf 10: Vztažné oblasti zahraničního zpravodajství (Události) USA Německo Velká Británie Izrael Slovensko Irák Egypt Polsko Rusko Chorvatsko Anglie Rakousko Seychelské ostrovy Skotsko Írán delší formy krátké formy/flash Zájem o jednotlivé země je determinován samotným děním v dané zemi, přítomností zahraničního reportéra v té které zemi a nabídkou informací prostřednictvím agentur. Ve 3. kvartále 2005 se staly nejpopisovanější zemí ve zpravodajství Událostí USA. V tom se Události shodují s ostatními hlavními zpravodajskými relacemi. Specifickým rysem agendy Událostí v porovnání s ostatními relacemi bylo 2. místo Německa (předčasné parlamentní volby; v Ozvěnách dne v 18:00 šesté, v Televizních novinách čtvrté, v Deníku páté). Geografickou vyváženost domácího zpravodajství je možné orientačně poměřovat s údaji ČSÚ o podílu obyvatel jednotlivých oblastí na české populaci (obyvatele jednotlivých krajů je možné chápat jako představitele divácké skupiny, kterou zajímá dění v jejím okolí). Toto srovnání indikuje ty oblasti, které jsou zpravodajsky ve sledované relaci bohatě pokryté, a ty, u nichž podíl příspěvků dlouhodobě zaostává. Ve 3. kvartále 2005 Události ve zpravodajství o regionech prezentovaly relativně (ve srovnání s podílem kraje na české populaci) nejvyšší podíly příspěvků o Praze (20 %), Budějovicku (14 %), Plzeňsku (10 %), Pardubicku (7 %) a Karlovarsku (5 %). Analýza regionálního pokrytí ukázala, že každá ze srovnávaných relací soustředí svou pozornost specificky na určitý region: Televizní noviny odvysílaly vysoký podíl příspěvků o Královéhradecku, Zpravodajský deník o Středočesku a Plzeňsku, Ozvěny dne v 18:00 o Budějovicku a Plzeňsku. Poznámka: Struktura je stejně jako v případě zahraničního zpravodajství determinována přítomností regionálních zpravodajských týmů a zázemím, které je v daných regionech pro práci zpravodajů vytvořeno. Page 15 (Total 28)

16 Graf 11: Poměr mezi podílem příspěvků z jednotlivých regionů a podílem obyvatel (Události) 25% 20% 20% podíl zpráv podíl obyvatel (ČSÚ) 15% 10% 5% 0% Praha 12% 11% 5% 5% MS kraj 9% 14% 10% 8% 8% 6% 6% 7% 6% 6% 6% 5% 5% 5% 5% 5% 5% 5% 4% 4% 3% 3% 3% 3% 2% 2% 1% Olomoucko Jihomor. kraj Brno Pardubicko Liberecko Ostrava Karlovarsko Obecně platí, že ve zpravodajství o regionech dosahuje ve všech analyzovaných hlavních relacích ČT, Novy, Primy a ČRo1 nejvyšší podíl příspěvků Praha na úkor ostatních regionů. Za vyšším podílem příspěvků o Praze nelze okamžitě hledat pragocentrismus zpravodajů, Praha přirozeně jako hlavní město je dějištěm řady událostí, které nelze jen kvůli vyváženosti ignorovat (kulturní, sportovní akce, sídelní místo institucí s důsledky spojenými s jejich fungováním apod.). Míru soustředění na Prahu je proto dobré vyvozovat až z relativního srovnání podílu příspěvků o Praze na regionálním zpravodajství dalších relací. Dlouhodobě nejméně prostoru vyhrazuje zprávám o dění obsahově vztaženém k Praze Zpravodajský deník (viz graf 12). Graf 12: Vývoj podílu příspěvků o Praze (srovnání hlavních zpravodajských relací) 40% Události Televizní noviny Zpravodajský deník 35% 34% 35% 30% 29% 25% 20% 15% 20% 24% 15% 21% 16% 20% 23% 25% 19% 19% 10% 5% 0% IX.04 X.04 XI.04 XII.04 I.05 II.05 III.05 IV.05 V.05 VI.05 VII.05 VIII.05 IX.05 Page 16 (Total 28)

17 Základní osu regionálního zpravodajství zajišťuje ČT prostřednictvím relací Večerníku z Čech, Jihomoravského večerníku a Reportu. Pokrytí jednotlivými redakcemi se přesně nekryje s hranicemi regionů, Na Olomoucku a Zlínsku se setkává vysílání Jihomoravského večerníku a Reportu, na Vysočině Večerníku z Čech a Jihomoravského večerníku. V rámci agendy jednotlivých pořadů dostávají tyto regiony méně prostoru než ostatní ze spádové oblasti, v rámci celkového pohledu na regionální zprávy však patří k nejprezentovanějším, jak je patrné z grafu 13. Regionům v souborném zpravodajství regionálních relací ČT dominují Jihomoravský kraj (JM večerník), Moravskoslezský kraj a Olomoucko (Report). Z krajů, které pokrývá Večerník z Čech, dosáhlo srovnatelného podílu pouze Jihočesko. Výsledek je jednoznačně podmíněn velikostí území, pro které ta která regionální relace svůj zpravodajský servis zajišťuje, a srovnatelným prostorem, který dostává ve vysílání. Souhrnný pohled na zpravodajství regionálních relací ukazuje, že vyšší vyváženost je možné zajistit pouze zásadními změnami vysílacího schématu, které budou podpořeny organizačními změnami (např. posílením regionálních redakcí, samostatnými pořady pro omezený počet příbuzných regionů apod.). Graf 13: Pokrytí krajů v pořadech regionálního zpravodajství ČT Večerník z Čech Jihomor. večer. Report JM kraj MS kraj Olomoucko Praha Karlovarsko Pardubicko Liberecko Poznámka: Do analýzy regionálních zpravodajských relací, kterou prezentuje graf 13, jsou zahrnuty pouze ty kraje (příp. sídelní oblasti v těch krajích), kterým je věnována převážná část příspěvku. Praha tak mohla být například okrajově zmíněna ve většině příspěvků o Středočesku, tento fakt se však do výsledku nepromítne. Záměrem tohoto metodického pravidla bylo akcentovat aspekt relevance ve zpravodajství. Page 17 (Total 28)

18 Graf 14: Vývoj vyváženosti pokrytí Moravskoslezského kraje a Olomoucka v Reportu Report plně pokrývá Moravskoslezský kraj a převážně Olomoucko, částečně pak také Zlínsko. V obou posledně zmíněných se jeho pokrytí prolíná s Jihomoravským večerníkem. Tento fakt spolu s tím, že studio sídlí v Ostravě, stojí za dominantním postavením Moravskoslezského kraje v regionálním zpravodajství. Graf 14 dokládá úspěšnou snahu postupně vyvážit disproporci mezi MS krajem a Olomouckem. 90% 80% 73% 70% 79% 70% 67% Moravskoslezský kraj Olomoucko rozdíl 71% 70% 69% 68% 68% 67% 69% 71% 66% 63% 63% 61% 60% 61% 62% 61% 64% 60% 57% 50% 40% 30% 20% 18% 14% 22% 24% 17% 18% 23% 20% 25% 19% 24% 21% 24% 19% 21% 26% 27% 27% 25% 28% 34% 25% 10% 0% XII.03 I.04 II.04 III.04 IV.04 V.04 VI.04 VII.04 VIII.04 IX.04 X.04 XI.04 XII.04 I.05 II.05 III.05 IV.05 V.05 VI.05 VII.05 VIII.05 IX.05 Page 18 (Total 28)

19 6. Politické zpravodajství Analýza politického zpravodajství je prováděna na úrovni výpovědí. Každá jednotlivá výpověď o konkrétním politikovi nebo politické straně je analyzována samostatně. Sledovány jsou přitom následující atributy: o o o o o subjekt (politik nebo strana) tematická souvislost (s čím je subjekt spojován) kontext výpovědi (jak byl daný subjekt ve výpovědi představen?) výslovné hodnocení (jak byl daný subjekt výslovně hodnocen) původce výpovědi (Kdo je původcem informace, případného hodnocení a kontextu výpovědi o subjektu. Původcem hodnocení přitom nemusí být reportér. Hodnocení může pocházet od politického odpůrce, obyvatel, expertů apod. Například: analytici mohou kritizovat důchodovou reformu připravenou ministrem financí) V jednom příspěvku tak může být analyzováno více výpovědí o stejném politikovi (nebo politické straně), a to v tom případě, že se některá ze složek výpovědi změní. Jednotlivé tematické souvislosti jsou slučovány do nadřazených kategorií: o o o o informace o programově politických postojích/krocích (Například hospodářská politika, zdravotnictví, školství, rodinná politika ) mezistranická témata (Informace o vzájemných vztazích, jednáních, střetech s partnery z ostatních politických stran) vnitrostranická témata (Informace o personálních záležitostech, stranických financích, sjezdech, stranických volbách ) personální témata (Pouze v tom případě, je-li subjektem konkrétní politik. Například informace o vzdělání, zdravotním stavu, osobnostních vlastnostech ) Politické zpravodajství je senzitivní. Strany se navzájem podezírají z lepšího mediálního obrazu v důsledku nadstandardních vztahů s médii. Současně se samy snaží získat výhodu s cílem vylepšit svůj mediální obraz. Tato snaha je pochopitelně zcela legitimní. Na druhé straně stojí požadavek odstupu a neutrality média od popisovaných skutečností, a tedy i od politiků (platí pro zpravodajství, v publicistických pořadech se naopak očekává vyjádření názoru). To je chápáno jako základní kvalitativní požadavek a současně maxima profesionální žurnalistiky. Kombinací výše popsaných atributů je možné sestavit poziční mapu jednotlivých stran ve zpravodajství. Poziční mapa ukazuje tři základní kvality zpravodajství o politických stranách: o o o neutralita zpravodajství (podíl kontextově neutrálních výpovědí na celkovém počtu výpovědí o politické straně) kolmá osa Y věcnost výpovědí (podíl informací o programově politických postojích/krocích na celkovém množství informací o politické straně) vodorovná osa X intenzita zájmu o politickou stranu (počet výpovědí o politické straně) reprezentuje velikost bubliny Page 19 (Total 28)

20 S nejvyšším podílem programově politických postojů/kroků byla v Událostech ve sledovaném období představena US-DEU. Nejvyšší podíl informací vnitrostranického charakteru odvysílaly Události o KSČM (výměna na postu předsedy strany). S nejvyšší mírou neutrality informovaly Události o ODS, nejvyšší podíl výpovědí s negativním nebo pozitivním zabarvením vyslovili autoři o ČSSD (zejména dohry kauzy Stanislav Gross, ale také negativita spojená s působením Milady Emmerové v čele resortu) viz graf 15. Graf 15: Srovnání míry neutrality prezentace politických stran a podílu výpovědí o programově politických postojích/krocích (Události) Podíl výpovědí s neurálním kontextem 95% KDU-ČSL ODS US-DEU 90% KSČM ČSSD 85% 80% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Podíl věcně-politických výpovědí na celkovém množství výpovědí (Velikost bubliny znázorňuje intenzitu zájmu o danou stranu) Dlouhodobě je nejčastěji prezentovanou politickou stranou jak v Událostech, tak ve srovnávaných hlavních relacích ČSSD (necelých 50 % všech výpovědí o parlamentních stranách). Ve třetím kvartále 2005 Události prezentovaly na druhém místě ODS a na třetím KSČM. ODS byla druhou nejprezentovanější parlamentní stranou i v ostatních hlavních relacích, KSČM byla čtvrtá v Televizních novinách a pátá v Ozvěnách dne v 18:00 i ve Zpravodajském deníku. Page 20 (Total 28)

21 Graf 16: Četnost výpovědí o parlamentních stranách (Události) ČSSD ODS KSČM KDU-ČSL US-DEU negativní neutrální pozitivní Za vyšším zájmem médií o KSČM stála ve 3. kvartále 2005 především ohlášená rezignace Miroslava Grebeníčka. Jak dokládá graf 16, relativně nejvyšší pozornost z hlavních zpravodajských relací věnovaly rezignujícímu předsedovi KSČM Televizní noviny před Událostmi. Pozornost na jeho nástupce Vojtěch Filipa však z M. Grebeníčka dále přenesly už jen Události. Graf 17: Podíl výpovědí o M. Grebeníčkovi a V. Filipovi na celkovém počtu výpovědí o politických osobnostech (srovnání hlavních relací ČT, Novy, Primy a ČRo1) 0% 1% 2% 3% 4% 5% 6% 7% 8% Události 4,4% 5,4% Televizní noviny 2,0% 6,8% Deník 2,1% 1,9% Ozvěny dne v 18:00 0,3% 3,5% Miroslav Grebeníček Vojtěch Filip Page 21 (Total 28)

22 Jednoznačně nejprezentovanější politickou osobností nejen v Událostech, ale i v ostatních hlavních zpravodajských relacích byl Jiří Paroubek. Vysoko v agendě všech srovnávaných hlavních relací stáli rovněž Václav Klaus, Pavel Němec a František Bublan. Politici KSČM se četností výpovědí v Událostech vyrovnali např. Mirku Topolánkovi (viz graf 18). Graf 18: Hitparáda politiků podle počtu výpovědí + tendence (Události) Paroubek Jiří Klaus Václav Němec Pavel Gross Stanislav Bublan František Kalousek Miroslav Sobotka Bohuslav Grebeníček Miroslav Topolánek Mirek Filip Vojtěch negativní neutrální pozitivní Page 22 (Total 28)

23 7. Ekonomické zpravodajství Do ekonomického zpravodajství jsou jednak zahrnovány příspěvky, které se týkají makroekonomické situace České republiky, jednak příspěvky, ve kterých jsou popisovány podniky nebo branže. Není přitom podmínkou, aby se celý příspěvek týkal ekonomiky. Rozhodující je přítomnost makro nebo mikroekonomického tématu na prostoru alespoň 5 vteřin. Makroekonomické zpravodajství není v hlavních relacích TV a rozhlasu často zastoupeno (graf 19 ukazuje souhrnné výsledky za první 3 kvartály 2005). S výjimkou Televizních novin informují o makroekonomické situaci ČR Události, Ozvěny dne v 18:00 i Zpravodajský deník převážně pozitivně (růst ekonomiky, aktivní saldo obchodní a platební bilance). Graf 19: Hodnocení makroekonomické situace ČR (počet prezentovaných aspektů) 0% 25% 50% 75% 100% Události Tel. noviny Deník (19:00) Ozv. dne 18: negativní neutrální pozitivní Page 23 (Total 28)

24 Nejméně negativních informací o podnikové sféře přinesl Zpravodajský deník spolu s Ozvěnami dne v 18:00 (17 %, resp. 22 % výpovědí o podnicích v negativním kontextu viz graf 20). Pravidelně nejvyšší podíl negativních informací o podnicích zařazují Televizní noviny. Graf 20: Prezentace podnikové sféry (počet výpovědí o podnicích srovnání relací) 0% 25% 50% 75% 100% Události Tel. noviny Deník (19:00) Ozv. dne 18:00 negativní neutrální pozitivní Agendu podnikového zpravodajství českých televizí a rozhlasu významně formovala sporná privatizace Unipetrolu a kontroly ČOI v obchodních řetězcích (Hypernova společnosti Ahold ČR a Julius Meinl). Graf 21: Počet výpovědí a kontext hodnocení vybraných podniků (Události) UNIPETROL PKN Orlen Agrofert ČSA ČT Praha Ahold ČR JULIUS MEINL Česká pošta Čs.správa letišť ČEZ negativní neutrální pozitivní Page 24 (Total 28)

25 Výjimečným prvkem v agendě podnikového zpravodajství analyzovaných médií byla dominantní pozornost věnovaná televizi Primě ve Zpravodajském deníku. Obraz Primy stál na dvou tematických pilířích produkty/služby (reality show Vyvolení) a postavení na trhu (úspěch této reality show, zvýšení podílu na sledovanosti). Graf 22 jednoznačně dokládá, že výjimečná pozornost věnovaná Primě ve vlastní zpravodajské relaci se vyznačuje spíše prvky self-promotion než objektivního zpravodajství. Graf 22: Počet výpovědí a kontext hodnocení vybraných podniků (Zpravodajský deník) Prima ČD UNIPETROL Vítkovice Steel ČSA JULIUS MEINL Radiomobil Česká pošta VZP OKD negativní neutrální pozitivní Graf 23: Tematické souvislosti a kontext hodnocení podniků (Události) privatizace vztahy k obch. partnerům bezpečnost majetkové účasti státní rámec - jiné vlastnické vztahy produkty/služby cenová politika vztahy k zákazníkům vztahy s veřejností Unipetrol, Severoč. Doly Agrofert, PKN Orlen Ahold, Julius Meinl PKN Orlen, ČEZ Komise pro cenné papíry, ČT Unipetrol ČT, ČSA ČSA, ČSOB Česká pošta ČSA negativní neutrální pozitivní Page 25 (Total 28)

26 8. Minority ve zpravodajství Mediální zpravodajství může podporovat, nebo naopak rozrušovat stereotypy v myšlení majoritní veřejnosti o menšinách (počítejme mezi ně v rámci mediální reality i ženy). Orientace na negativní aspekty (kriminalita, sociální aspekty, zdravotnická rizika) život menšin redukuje a může vést k posilování disimilace minorit. V rámci kontinuální analýzy televizního zpravodajství je u všech aktérů zpravodajství sledována příslušnost k národnostním skupinám, respektive státní příslušnost, případně náboženské vyznání. Příslušnost k menšině přitom musí být jednoznačně rozpoznatelná, tedy explicitně uvedená. Z pohledu metodiky jsou analýzou zaznamenávány pouze ty osoby, které jsou prezentovány na prostoru alespoň pěti vteřin (odpadá tak např. drtivá většina odpovědí respondentů v anketách). Prezentace žen v médiích neodpovídá jejich podílu na populaci. To je dáno především nižší mírou zastoupení žen v rozhodovacích pozicích a špičkové politice. Z grafu č. 24 vyplývá, že Události prezentují ve zpravodajství výrazně nižší podíl žen než Televizní noviny a Zpravodajský deník a mírně nižší podíl žen než Ozvěny dne v 18:00. Ve 3. kvartále 2005 dosáhlo relativní zastoupení žen vyšších hodnot, než je dlouhodobý průměr za nárůstem stojí především kauza Benešová-Němec. Mírný náskok v Ozvěnách dne v 18:00 oproti Událostem lze přičíst vyšší pozornosti, kterou věnovaly Ozvěny dne v 18:00 klíčovým ženám v mezinárodní politice Angele Merkelové, Condoleezze Riceové a Julii Tymošenkové. Navzdory relativně nejnižšímu zastoupení žen ve srovnání s muži dosáhly Události nejvyšší variability v prezentaci různých žen (graf 25). Graf 24: Vývoj podílu žen na zpravodajství (srovnání hlavních zpravodajských relací) 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% Události 19% Televizní noviny 29% Zpravodajský deník 27% Ozvěny dne v 18:00 20% Page 26 (Total 28)

27 Graf 25: Počet různých žen ve zpravodajství (srovnání hlavních zpravodajských relací) Události 89 Televizní noviny 85 Deník 62 Ozvěny dne v 18:00 61 Graf 26: Hitparáda nejpopisovanějších žen (Události) Benešová Marie Emmerová Milada Kosinová Blanka Merkelová Angela Kovářová Radka Švejnohová Marcela Buzková Petra Beránková Kateřina Orgoníková Lucie Barková Libuše Kolejková Daniela Novotná Jitka Tymošenková Julija Riceová Condoleezza Páralová Alena Z etnických menšin byli nejčastěji od začátku roku 2005 prezentováni Romové před Vietnamci a Čečenci. Téměř polovinu všech příspěvků, ve kterých byli prezentováni na prostoru alespoň 5 vteřin Romové, odvysílaly Události (viz graf 27). Page 27 (Total 28)

28 Graf 27: Počet příspěvků s informacemi o menšinách (srovnání hlavních zpravodajských relací) Romové Vietnamci, Asiati Čečenci jiná menšina Židé Ukrajinci Poláci býv.jugoslávie býv.sssr Němci Rusové Události Tel. noviny Zpravodajský deník Ozv. dne 18:00 Slováci Nejčastějším tématem spojeným s prezentací menšin je za první tři kvartály 2005 bytová politika. (Čtvrté nejčastější téma bydlení se od bytové politiky liší absencí aktivity státu v této oblasti.) Bytová problematika tak ve srovnání s minulými obdobími, kdy převládalo téma rasismu, přináší přesun akcentů v mediálním obraze menšin: z přímých akcí majority proti minoritám (ale také obráceně) na problém asimilace obohacený o společenský rozměr. Graf 28: Hlavní témata příspěvků, v nichž byli popisováni představitelé menšin (srovnání hlavních zpravodajských relací) bytová politika rasismus Romové obecně bydlení hosp.život-jiné ileg.přechod hranic krim.cizinců kriminalita policie pobyt cizinců ve státu skupinová krim. Události Tel. noviny Ozv. dne 18:00 Deník (19:00) diskriminace Page 28 (Total 28)

Analýza zpravodajství ČT - 2005/Q1 -

Analýza zpravodajství ČT - 2005/Q1 - Analýza zpravodajství ČT - 2005/Q1 - Realizace: Media Tenor Petr Havlíček, Libor Mihalka petr.havlicek@innovatio.cz U Tiskárny 9, 702 00 Ostrava Tel: 596 126 126 Stav: 28.4.2005 Verze 01 Page 1 (Total

Více

Posuzované období: 2010. Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Čestmír Kalus cestmir.kalus@mediatenor.cz

Posuzované období: 2010. Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Čestmír Kalus cestmir.kalus@mediatenor.cz ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ rok 2010 Posuzované období: 2010 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Čestmír Kalus cestmir.kalus@mediatenor.cz Nádražní 923/118, 702 00 Ostrava Tel: 596 126 126

Více

Analýza zpravodajství ČT /Q4 -

Analýza zpravodajství ČT /Q4 - Analýza zpravodajství ČT - 2005/Q4 - Realizace: Media Tenor Petr Havlíček petr.havlicek@innovatio.cz U Tiskárny 9, 702 00 Ostrava Tel: 596 126 126 Stav: 1.2.2006 Verze 01 Page 1 (Total 29) OBSAH 1. Metodologický

Více

ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2009/Q1

ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2009/Q1 ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2009/Q1 Posuzované období: 1. čtvrtletí 2009 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Petr Havlíček petr.havlicek@mediatenor.cz U Tiskárny 9, 702 00 Ostrava Tel: 596

Více

ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2010 10/Q /Q2

ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2010 10/Q /Q2 ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2010 10/Q /Q2 Posuzované období: 2. čtvrtletí 2010 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Čestmír Kalus cestmir.kalus@mediatenor.cz Nádražní 923/118, 702 00 Ostrava

Více

Analýza zpravodajství ČT - druhé čtvrtletí roku

Analýza zpravodajství ČT - druhé čtvrtletí roku Analýza zpravodajství ČT - druhé čtvrtletí roku 2005 - Realizace: Media Tenor Marek Síbrt marek.sibrt@innovatio.cz U Tiskárny 9, 702 00 Ostrava Tel: 596 126 126 Stav: 17.8.2005 Verze 01 Page 1 (Total 1)

Více

ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2010/Q1

ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2010/Q1 ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2010/Q1 Posuzované období: 1. čtvrtletí 2010 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Čestmír Kalus cestmir.kalus@mediatenor.cz U Tiskárny 9, 702 00 Ostrava Tel: 596

Více

Analýza CzechTek Analýza vyváženosti televizního zpravodajství o CzechTeku 2005

Analýza CzechTek Analýza vyváženosti televizního zpravodajství o CzechTeku 2005 Analýza CzechTek 005 Analýza vyváženosti televizního zpravodajství o CzechTeku 005 Analýza CzechTek 005 Analyzované pořady: Události České televize, Události, komentáře, Televizní noviny, Zpravodajský

Více

5. Nejčastější státní občanství (TOP 5) 5.1 Ukrajina

5. Nejčastější státní občanství (TOP 5) 5.1 Ukrajina 5. Nejčastější státní občanství (TOP 5) 5.1 Ukrajina Počet příslušníků ukrajinského státního občanství se v roce 2012 vyšplhal na 112 549 osob, z čehož 61 649 bylo mužů a 50 900 žen. V populaci Ukrajinců

Více

Mediální obraz Jihomoravského a Moravskoslezského kraje Mgr. Martina Melárová, Mgr. Martina Stachoňová

Mediální obraz Jihomoravského a Moravskoslezského kraje Mgr. Martina Melárová, Mgr. Martina Stachoňová Mediální obraz Jihomoravského a Moravskoslezského kraje Mgr. Martina Melárová, Mgr. Martina Stachoňová martina.krpcova@vsb.cz, martina.stachonova@vsb.cz Rámcový kontext výzkumu Mediální obraz regionů v

Více

Vývoj cen nájmů bytů v České republice

Vývoj cen nájmů bytů v České republice Vývoj cen nájmů bytů v České republice Radka Vašíčková Shromažďování dat zajistil software EVAL, který ukládá, zpracovává a hodnotí cenové nabídky pronájmů starších bytů. Počet nabídek nájmů starších bytů

Více

Posuzované období: rok 2010

Posuzované období: rok 2010 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ rok 2010 Posuzované období: rok 2010 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Petra Uvírová petra.uvirova@mediatenor.cz Nádražní 923/118, 702 00 Ostrava Tel: 596

Více

1. Vnitřní stěhování v České republice

1. Vnitřní stěhování v České republice 1. Vnitřní stěhování v České republice Objem vnitřní migrace v České republice je dán stěhováním z obce do jiné obce. Proto je třeba brát v úvahu, že souhrnný rozsah stěhování je ovlivněn i počtem obcí.

Více

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE období:. prosince 009. prosince 009 Obsah. Souhrn..... Zpravodajství..... Publicistika.... Analýza vyváženosti ve zpravodajství..... Tematická struktura

Více

Analýza zastoupení regionů ve zpravodajství České televize ( až )

Analýza zastoupení regionů ve zpravodajství České televize ( až ) Analýza zastoupení regionů ve zpravodajství České televize (1.1.2015 až 30.6.2018) Podíl informací o Praze v Událostech ČT zůstává v dlouhodobé časové perspektivě napříč relacemi nejstabilnější. V mezinárodním

Více

Analýza mediální prezentace kandidátů na prezidenta ČR v televizním zpravodajství

Analýza mediální prezentace kandidátů na prezidenta ČR v televizním zpravodajství Analýza mediální prezentace kandidátů na prezidenta ČR v televizním zpravodajství 7. listopadu 0 5. ledna 0 ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 0/Q Analýza zpravodajství českých televizí posuzované

Více

Hodnocení zpravodajství

Hodnocení zpravodajství Hodnocení zpravodajství Připraveno exkluzivně pro Českou televizi Březen 2013 TNS Aisa 1 Pozadí výzkumu 2 Pozadí výzkumu Výzkum byl realizován prostřednictvím panelu domácností mymap, dotazování probíhalo

Více

METODOLOGIE. SANEP s.r.o. kvótní výběr. multiplechoice

METODOLOGIE. SANEP s.r.o. kvótní výběr. multiplechoice METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (srpen 2016) REALIZÁTOR: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP OTÁZEK: SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku 18+let Reprezentativní vzorek odpovídá

Více

VOLBY DO KRAJSKÝCH ZASTUPITELSTEV A SENÁTU 2012 V ČESKÉ TELEVIZI

VOLBY DO KRAJSKÝCH ZASTUPITELSTEV A SENÁTU 2012 V ČESKÉ TELEVIZI VOLBY DO KRAJSKÝCH ZASTUPITELSTEV A SENÁTU 2012 V ČESKÉ TELEVIZI VEŘEJNOPRÁVNÍ ROLE ČT VE VOLBÁCH ČT služba veřejnosti v poskytování objektivních informací pro svobodné utváření názorů Předvolebními debatami

Více

Popularita politiků TISKOVÁ ZPRÁVA

Popularita politiků TISKOVÁ ZPRÁVA TISKOVÁ ZPRÁVA Popularita politiků Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 286 84 129, 13 E-mail: glasova@soc.cas.cz Technické parametry Výzkum:

Více

Volby do Senátu se uskutečnily v těchto 27 obvodech:

Volby do Senátu se uskutečnily v těchto 27 obvodech: VOLBY 2004 DO SENÁTU PARLAMENTU ČR A KRAJSKÝCH ZASTUPITELSTEV Řádné volby do Senátu Parlamentu České republiky, byly vypsány prezidentem republiky pro třetinu (tzn. 27) volebních obvodů a jejich první

Více

Pořady ke krajským a senátním volbám 2016 ČT24, ČT1

Pořady ke krajským a senátním volbám 2016 ČT24, ČT1 Pořady ke krajským a senátním volbám 216 ČT24, ČT1 Vypracovala: Renata Týmová, vedoucí útvaru Výzkumu a analýz ČT Předkládá: Petr Dvořák, generální ředitel ČT zdroj: ATO Nielsen Admosphere Sledovanost

Více

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace podle pohlaví, Tab. 7.2 Přistěhovalí podle věku,

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace podle pohlaví, Tab. 7.2 Přistěhovalí podle věku, 7 Migrace Do České republiky se v roce 2016 přistěhovalo o 20,1 tisíce více osob, než se vystěhovalo. Občanů Slovenska, Ukrajiny a Rumunska přibylo na našem území nejvíce. Objem zahraničního stěhování

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Ekonomická fakulta Katedra regionální a environmentální ekonomiky

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Ekonomická fakulta Katedra regionální a environmentální ekonomiky Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Ekonomická fakulta Katedra regionální a environmentální ekonomiky Úvodem V roce 2006 vyhlásilo MMR výzkumný program WD - Výzkum pro potřeby řešení regionálních

Více

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace podle pohlaví,

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace podle pohlaví, 7 Migrace Poprvé po roce 2001 bylo v roce 2013 znovu zaznamenáno záporné saldo zahraniční migrace. Počet vystěhovalých se meziročně zvýšil na 30,9 tisíce a převýšil počet přistěhovalých o 1 297 osob. Mezi

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Hodnocení působení Miloše Zemana v prezidentském úřadě leden 2017 U současného prezidenta lidí nejčastěji pozitivně hodnotí, jak je v kontaktu s občany a zná jejich problémy. Nejvíce kritičtí

Více

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE období:. července 00 -. července 00 Obsah. Souhrn..... Zpravodajství..... Publicistika.... Analýza vyváženosti ve zpravodajství..... Tematická struktura

Více

Česká školní inspekce Fráni Šrámka 37, 150 21 Praha 5. České školní inspekce z průběhu a výsledků konkurzů na ředitele ve školním roce 2011/2012

Česká školní inspekce Fráni Šrámka 37, 150 21 Praha 5. České školní inspekce z průběhu a výsledků konkurzů na ředitele ve školním roce 2011/2012 Fráni Šrámka 37, 150 21 Praha 5 Souhrnné poznatky České školní inspekce z průběhu a výsledků konkurzů na ředitele ve školním roce 2011/2012 Praha, srpen 2012 1/5 1. Úvod Česká školní inspekce (dále ČŠI

Více

Mediální obraz cizinců v českém tisku za roky 2008 a 2009

Mediální obraz cizinců v českém tisku za roky 2008 a 2009 duben 2010 Mediální obraz cizinců v českém tisku za roky 2008 a 2009 Abstrakt: Barbora Tošnerová Komentář k analýze agentury Newton Media, která se zaměřila na to, jak o občanech čtyř vybraných zemí žijících

Více

3. Zaměstnanost cizinců v ČR

3. Zaměstnanost cizinců v ČR Život cizinců v ČR 3. Zaměstnanost cizinců v ČR Cizinci mohou v České republice vykonávat výdělečnou činnost jako zaměstnanci nebo jako podnikatelé (živnostníci). Pro účely této publikace se pod pojmem

Více

Analýza zpravodajství českých televizí a ČRo (leden červen 2014)

Analýza zpravodajství českých televizí a ČRo (leden červen 2014) Analýza zpravodajství českých televizí a ČRo (leden červen 2014) O krizi na Ukrajině odvysílaly relace ČT přes 74 hodin zpravodajství Podíl zpráv ze zahraničí tvořil v Událostech téměř třetinu pololetní

Více

ZDRAVÝCH MĚST, OBCÍ A REGIONŮ. dílčí výstup dlouhodobého výzkumu zpracované období: leden srpen 2005

ZDRAVÝCH MĚST, OBCÍ A REGIONŮ. dílčí výstup dlouhodobého výzkumu zpracované období: leden srpen 2005 ANALÝZA MEDIÁLNÍ PUBLICITY ZDRAVÝCH MĚST, OBCÍ A REGIONŮ dílčí výstup dlouhodobého výzkumu zpracované období: leden srpen 2005 Podzimní škola Zdravých měst, Prostějov 14.11.2005 1 2 3 4 5 6 Proč analýza

Více

DIVÁCI TV ÓČKO. O b ch o d n í p r e z e n t a c e

DIVÁCI TV ÓČKO. O b ch o d n í p r e z e n t a c e DIVÁCI TV ÓČKO O b ch o d n í p r e z e n t a c e CELKOVÁ SLEDOVANOST TV ÓČKO Televize Óčko vysílá už od roku 2002 a je to tak první česká tematická televize se zaměřením na hudbu a moderní lifestyle.

Více

SISP - charakteristika výběrového souboru

SISP - charakteristika výběrového souboru SISP - charakteristika výběrového souboru Výběr osob ve Studii individuální spotřeby potravin reprezentuje populaci České republiky dle Výsledků sčítání lidu, domů a bytů, 21. Šetření se zúčastnilo 259

Více

II.02 III.03 III.04 X.01 X.03 VI.03

II.02 III.03 III.04 X.01 X.03 VI.03 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 8 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Důvěra některým institucím veřejného života v září

Více

Důvěra některým institucím veřejného života v březnu 2015

Důvěra některým institucím veřejného života v březnu 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 8 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Důvěra některým institucím veřejného života v březnu

Více

Zahraniční obchod v roce 2008

Zahraniční obchod v roce 2008 3 Zahraniční obchod v roce 28 Obrat zahraničního obchodu zaznamenal poprvé od vstupu České republiky do Evropské unie a podruhé v historii České republiky meziroční pokles. V porovnání s rokem 27 se obrat

Více

VOLEBNÍ PREFERENCE ČR + PRAHA ZÁŘÍ 2018

VOLEBNÍ PREFERENCE ČR + PRAHA ZÁŘÍ 2018 VOLEBNÍ PREFERENCE ČR + PRAHA ZÁŘÍ 2018 Komentář Hnutí ANO nedává svým soupeřům šanci, TOP 09 je s největším nárůstem zpět nad pěti procenty Hnutí ANO nadále nechává své politické soupeře daleko za sebou

Více

ČSSD dohnala v medializaci ODS (17. až 23. května 2010)

ČSSD dohnala v medializaci ODS (17. až 23. května 2010) ČSSD dohnala v medializaci ODS (17. až 23. května 2010) Analýza pokračuje ve sledování publicity stran, které by se podle květnového průzkumu agentury STEM dostaly do Poslanecké sněmovny. Kvantitativní

Více

Struktura uváděných informací: Krajské statistické výstupy:

Struktura uváděných informací: Krajské statistické výstupy: Informace obsažené v tomto dokumentu souvisejí s bodovanými řidiči (tzn. že se dopustili přestupku / trestného činu započítávaného do bodového hodnocení), podklady ohledně bodovaných přestupků a trestných

Více

Transparentní financování jako faktor stranické důvěry

Transparentní financování jako faktor stranické důvěry Transparentní financování jako faktor stranické důvěry 24. 6. 2016 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail:

Více

Analýza mediální obrazu pátého ročníku akce Březen měsíc čtenářů. Národní knihovnu ČR

Analýza mediální obrazu pátého ročníku akce Březen měsíc čtenářů. Národní knihovnu ČR Analýza mediální obrazu pátého ročníku akce Březen měsíc čtenářů vypracovaná pro: Národní knihovnu ČR Období: 15. 2. 2014. 4. 2014 Anopress IT, a. s., Prvního pluku 12a, 16 00 Praha, www.anopress.cz, obchod@anopress.cz,

Více

PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH 1. 3. čtvrtletí 2013. Prezentace výsledků projektu Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 Markéta Hájková/ STEM/MARK

PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH 1. 3. čtvrtletí 2013. Prezentace výsledků projektu Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 Markéta Hájková/ STEM/MARK PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH 1. 3. čtvrtletí 2013 Prezentace výsledků projektu Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 Markéta Hájková/ STEM/MARK Obsah prezentace Představení projektu Výsledky 1.- 3. čtvrtletí

Více

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Alkohol, léky a narkotika Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody pod vlivem alkoholu, omamných látek, léků a narkotik a jejich následky 20.7.2016 Obsah

Více

Ministerstvo vnitra ODBOR PREVENCE KRIMINALITY PRAHA

Ministerstvo vnitra ODBOR PREVENCE KRIMINALITY PRAHA Ministerstvo vnitra ODBOR PREVENCE KRIMINALITY PRAHA Statistický přehled o udělených akreditacích vysílajícím organizacím k výkonu dobrovolnické služby dle zákona č. 198/ Sb., o dobrovolnické službě a

Více

PROCES A STRUKTURA ZPRACOVÁNÍ KRAJSKÝCH ZPRÁV Z MAPOVÁNÍ STAVU INKLUZE NA SŠ A VOŠ

PROCES A STRUKTURA ZPRACOVÁNÍ KRAJSKÝCH ZPRÁV Z MAPOVÁNÍ STAVU INKLUZE NA SŠ A VOŠ Národní ústav pro vzdělávání/ips Podpora krajského akčního plánování/prosinec 2018 PROCES A STRUKTURA ZPRACOVÁNÍ KRAJSKÝCH ZPRÁV Z MAPOVÁNÍ STAVU INKLUZE NA SŠ A VOŠ V rámci projektu Podpora krajského

Více

PROJEKT PŘEDVOLEBNÍHO VYSÍLÁNÍ ČESKÉHO ROZHLASU PRO VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014

PROJEKT PŘEDVOLEBNÍHO VYSÍLÁNÍ ČESKÉHO ROZHLASU PRO VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 PROJEKT PŘEDVOLEBNÍHO VYSÍLÁNÍ ČESKÉHO ROZHLASU PRO VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 (k datu 26.3.2014) Strana 1 ÚVOD Předvolební vysílání Českého rozhlasu zahrnuje 10 programových řad, a to na celoplošných

Více

Daniel Chytil. Tisková konference, 13. února 2014, Praha

Daniel Chytil. Tisková konference, 13. února 2014, Praha CIZINCI V ČR V ČASE A PROSTORU Daniel Chytil Tisková konference, 13. února 2014, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Něco na začátek Zdroje dat Ministerstvo vnitra

Více

Metodologické přístupy khodnocení regionálních disparit. Libuše Svatošová Ivana Boháčková

Metodologické přístupy khodnocení regionálních disparit. Libuše Svatošová Ivana Boháčková Metodologické přístupy khodnocení regionálních disparit Libuše Svatošová Ivana Boháčková Rovnoměrný rozvoj regionů Široký komplex procesů, jejichž cílem je dosažení pozitivních změn v ekonomické, sociální

Více

DIVÁCI TV ÓČKO. O b ch o d n í p r e z e n t a c e

DIVÁCI TV ÓČKO. O b ch o d n í p r e z e n t a c e DIVÁCI TV ÓČKO O b ch o d n í p r e z e n t a c e CELKOVÁ SLEDOVANOST TV ÓČKO Televize Óčko vysílá už od roku 2002 a je to tak první česká tematická televize se zaměřením na hudbu a moderní lifestyle.

Více

Posuzované období: rok Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Čestmír Kalus

Posuzované období: rok Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Čestmír Kalus ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ rok 2009 Posuzované období: rok 2009 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Čestmír Kalus cestmir.kalus@mediatenor.cz U Tiskárny 9, 702 00 Ostrava Tel: 596 126 126

Více

NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM EKONOMICKÉ ZPRAVODAJSTVÍ ZDRAVOTNICTVÍ ČR: LŮŽKOVÝ FOND 2016

NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM EKONOMICKÉ ZPRAVODAJSTVÍ ZDRAVOTNICTVÍ ČR: LŮŽKOVÝ FOND 2016 NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM EKONOMICKÉ ZPRAVODAJSTVÍ ZDRAVOTNICTVÍ ČR: LŮŽKOVÝ FOND 2016 Autor: Ing. Zdeňka Nováková Verze: Datum: 29. 8. 2017 Obsah Obsah... 1 Úvodní slovo... 2 Zkratky... 5

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. 1. ročníku SŠ. 1

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. 1. ročníku SŠ. 1 Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2014/2015 činil 114 577, z toho do studia

Více

Analýza zpravodajství českých televizí a ČRo (3. čtvrtletí 2018)

Analýza zpravodajství českých televizí a ČRo (3. čtvrtletí 2018) Analýza zpravodajství českých televizí a ČRo (3. čtvrtletí 2018) Nejdéle prezentovanou mediální událostí v relacích ČT byla uprchlická krize, z českých kauz dominovalo úmrtí našich vojáků v Afghánistánu

Více

Týden knihoven. 30. 9. 2011 až 10. 10. 2011. Mediální analýza. IČ: 26694484, DIČ: CZ26694484, Spisová značka B. 7642, Městský soud v Praze

Týden knihoven. 30. 9. 2011 až 10. 10. 2011. Mediální analýza. IČ: 26694484, DIČ: CZ26694484, Spisová značka B. 7642, Městský soud v Praze Týden knihoven Mediální analýza 30. 9. 0 až 0. 0. 0 Anopress IT, a. s., Prvního pluku a, 86 00 Praha 8 Tel.: +0 0 80, www.anopress.cz, obchod@anopress.cz IČ: 6698, DIČ: CZ6698, Spisová značka B. 6, Městský

Více

Vývoj disparit v cenách rodinných domů Ing. Jiří Aron

Vývoj disparit v cenách rodinných domů Ing. Jiří Aron Vývoj disparit v cenách rodinných domů Ing. Jiří Aron Úvod Cílem této práce je statické zpracování a vyhodnocení vývoje cen na trhu rezidenčních nemovitostí ČR ve sledovaném časovém úseku let 2007 až 2009,

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. 1. ročníku SŠ. 1

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. 1. ročníku SŠ. 1 Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2013/2014 činil 116 842, z toho do studia

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - září Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - září Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů 9.10.2016 Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1

Více

Rychlý růst vzdělanosti žen

Rychlý růst vzdělanosti žen 3. 11. 2016 Rychlý růst vzdělanosti žen V České republice rapidně roste úroveň formálního vzdělání. Ve věkové skupině 25-64letých v průběhu posledních deseti let počet obyvatel stagnoval, ale počet osob

Více

Hodnocení informací v médiích

Hodnocení informací v médiích TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: marketa.skodova@soc.cas.cz Hodnocení informací v médiích Technické parametry

Více

Veletrhy a výstavy jsou zrcadlem hospodářství země 19. 8. 2013 - SOVA ČR (Společenstvo organizátorů veletržních a výstavních akcí v ČR)

Veletrhy a výstavy jsou zrcadlem hospodářství země 19. 8. 2013 - SOVA ČR (Společenstvo organizátorů veletržních a výstavních akcí v ČR) Veletrhy a výstavy jsou zrcadlem hospodářství země 19. 8. 2013 - SOVA ČR (Společenstvo organizátorů veletržních a výstavních akcí v ČR) Veletrhy potvrdily svůj význam v mezinárodním obchodu a nadále představují

Více

Rozdělení Československa

Rozdělení Československa Rozdělení Československa 26. 5. 2017 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz www.median.cz

Více

DIVÁCI TV ÓČKO. O b ch o d n í p r e z e n t a c e

DIVÁCI TV ÓČKO. O b ch o d n í p r e z e n t a c e DIVÁCI TV ÓČKO O b ch o d n í p r e z e n t a c e DIVÁCI NETERESTRICKÝCH TV DENNÍ SLEDOVANOST 385 tis. 371 tis. 367 tis. 364 tis. 265 tis. 164 tis. 143 tis. 137 tis. 118 tis. 107 tis. 84 tis. 58 tis. 48

Více

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE období:. dubna 009-0. dubna 009 Obsah. Souhrn..... Zpravodajství..... Publicistika.... Analýza vyváženosti ve zpravodajství..... Tematická struktura

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. 1. ročníku SŠ. 1

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. 1. ročníku SŠ. 1 Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2011/2012 činil 124 719, z toho do studia

Více

NÁMĚSTÍČKO LETOS ZATÍM NEJVYHLEDÁVANĚJŠÍ DRAMATICKÝ SERIÁL NA ČT1

NÁMĚSTÍČKO LETOS ZATÍM NEJVYHLEDÁVANĚJŠÍ DRAMATICKÝ SERIÁL NA ČT1 LETOS ZATÍM NEJVYHLEDÁVANĚJŠÍ DRAMATICKÝ SERIÁL NA ČT1 Novinka seriálové dramatiky vysílaná na ČT1 v pondělní večer od 6. září do 8. listopadu 2004 pod názvem se stala nejúspěšnějším titulem tohoto žánru

Více

PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH V ROCE 2013. Prezentace výsledků projektu Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 Markéta Hájková/ STEM/MARK

PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH V ROCE 2013. Prezentace výsledků projektu Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 Markéta Hájková/ STEM/MARK PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH V ROCE 2013 Prezentace výsledků projektu Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 Markéta Hájková/ STEM/MARK Obsah prezentace Představení projektu Výsledky za rok 2013 Typologie návštěvníků

Více

Občané o vztazích ČR s některými zeměmi prosinec 2018

Občané o vztazích ČR s některými zeměmi prosinec 2018 Tisková zpráva Občané o vztazích ČR s některými zeměmi prosinec 2018 Jak už se zhruba od poloviny minulého desetiletí stalo dobrou tradicí, výrazně nejpříznivěji ze všech okolních, jakož i jiných zemí,

Více

Jednička na trhu zpravodajských deníků

Jednička na trhu zpravodajských deníků Jednička na trhu zpravodajských deníků PŘEDSTAVENÍ POZICE NA TRHU PROFIL ČTENÁŘE 71 regionálních deníků pod jednou střechou 23 vkládaných týdeníků Regionální zaměření i celostátní možnosti V září roku

Více

Analýza mediální prezentace vítězných filmů 41. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Analýza mediální prezentace vítězných filmů 41. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Analýza mediální prezentace vítězných filmů 4. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Období: 0..00 8.7.00 NEWTON INFORMATION TECHNOLOGY, s.r.o. Politických vězňů 0,0 00 Praha E-mail: obchodni@newtonit.cz

Více

Děti. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody dětí a jejich následky

Děti. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody dětí a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody dětí a jejich následky 29.5.2016 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropská databáze IRTAD...

Více

Administrativní pracovník, referent Administrativa

Administrativní pracovník, referent Administrativa Administrativní pracovník, referent Administrativa COPYRIGHT 2010 PROFESIA Obsah Úvod Struktura celého vzorku Výsledky Všeobecné Poskytování finančních a nefinančních benefitů Metodika průzkumu platů Autor

Více

PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH V ROCE 2014. Prezentace výsledků projektu Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 Markéta Hájková/ STEM/MARK

PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH V ROCE 2014. Prezentace výsledků projektu Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 Markéta Hájková/ STEM/MARK PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH V ROCE 2014 Prezentace výsledků projektu Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 Markéta Hájková/ STEM/MARK Obsah prezentace Představení projektu Výsledky za rok 2014 Typologie návštěvníků

Více

Počet poskytovatelů licencí Počet platných licencí Přijaté licenční poplatky (v mil. Kč) Nové odrůdy rostlin a plemen zvířat. Patent.

Počet poskytovatelů licencí Počet platných licencí Přijaté licenční poplatky (v mil. Kč) Nové odrůdy rostlin a plemen zvířat. Patent. Analytická část Úvod Předmětem následujícího textu jsou zjištění, plynoucí ze statistického šetření Českého statistického úřadu o licencích za rok 2014, zaměřeného na poskytovatele licencí, počty platných

Více

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE období:. května 009. května 009 Obsah. Souhrn..... Zpravodajství..... Publicistika.... Analýza vyváženosti ve zpravodajství..... Tematická struktura

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK OBSAH: 1. Úvod... 3 2. Metodologie... 4 2.1 Základní nástroje sběr dat:... 4 2.2 Základní nástroje analýza a syntéza:...

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. ročníku SŠ. 1

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. ročníku SŠ. 1 Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2010/2011 činil 133 140, z toho do studia

Více

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Alkohol, léky a narkotika Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody pod vlivem alkoholu, omamných látek, léků a narkotik a jejich následky 22.5.2018 Obsah

Více

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace,

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace, 7 Migrace Podle údajů z Informačního systému evidence obyvatel Ministerstva vnitra ČR (ISEO) a Cizineckého informačního systému (CIS), 10 jehož správcem je Ředitelství služby cizinecké policie, přibylo

Více

Publicita stran ve volebním týdnu (24. až 30. května 2010)

Publicita stran ve volebním týdnu (24. až 30. května 2010) Publicita stran ve volebním týdnu (24. až 30. května 2010) Analýza sleduje publicitu stran, které se podle volebních výsledků dostaly do Poslanecké sněmovny. Kvantitativní analýza vybraných médií přináší

Více

Analýza mediální obrazu pátého ročníku akce Březen měsíc čtenářů. Národní knihovnu ČR

Analýza mediální obrazu pátého ročníku akce Březen měsíc čtenářů. Národní knihovnu ČR Analýza mediální obrazu pátého ročníku akce Březen měsíc čtenářů vypracovaná pro: Národní knihovnu ČR Období:. 2. 2015 12. 4. 2015 Anopress IT, a. s., Prvního pluku 12a, 16 00 Praha, www.anopress.cz, obchod@anopress.cz,

Více

Senioři. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky

Senioři. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky 24.4.2016 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropská databáze IRTAD...

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - červen Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - červen Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů 12.7.2018 Obsah 1. Úvod... 5 1.1 Národní databáze... 5 2. Strategické cíle... 6 2.1

Více

PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH 1. 3. čtvrtletí 2014. Prezentace výsledků projektu Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 Markéta Hájková/ STEM/MARK

PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH 1. 3. čtvrtletí 2014. Prezentace výsledků projektu Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 Markéta Hájková/ STEM/MARK PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH 1. 3. čtvrtletí 2014 Prezentace výsledků projektu Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 Markéta Hájková/ STEM/MARK Obsah prezentace Představení projektu Výsledky 1.- 3. čtvrtletí

Více

Analýza vysílání programu Nova v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu 2009

Analýza vysílání programu Nova v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu 2009 Analýza vysílání programu Nova v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu 2009 Monitoring vysílání v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu, zahrnující Televizní noviny od 1. 8. června 2009.

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden prosinec Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden prosinec Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů 16.1.2016 Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1

Více

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019 Tisková zpráva Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019 Evropské unii v současné době důvěřuje více než polovina (52 %) českých občanů a % jí nedůvěřuje. Více než třetina oslovených důvěřuje

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 14.10.2019 Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 MĚSÍČNÍ INFORMACE O PLNĚNÍ STRATEGICKÝCH A DÍLČÍCH CÍLŮ Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1 Celostátní

Více

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2017

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2017 Tisková zpráva Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2017 V české společnosti je v současnosti přibližně stejný podíl lidí, kteří Evropské unii důvěřují (48 %) a nedůvěřují (47 %). Evropskému

Více

Vnímání činnosti ÚOOZ

Vnímání činnosti ÚOOZ Vnímání činnosti ÚOOZ 14. 6. 2016 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz www.median.cz Zpracováno

Více

POPULARITA POLITIKŮ: VÍTĚZSLAV JANDÁK NADÁLE NA ČELE ŽEBŘÍČKU

POPULARITA POLITIKŮ: VÍTĚZSLAV JANDÁK NADÁLE NA ČELE ŽEBŘÍČKU INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 5/006 POPULARITA POLITIKŮ: VÍTĚZSLAV JANDÁK NADÁLE NA ČELE ŽEBŘÍČKU Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let

Více

Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY III. Q O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové

Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY III. Q O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY I 2014 O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové OBSAH Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body... 3 Souhrn a

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2016/2017 činil 111 044, z toho do studia

Více

MATURITNÍ ZKOUŠKA KRAJSKÝ POHLED

MATURITNÍ ZKOUŠKA KRAJSKÝ POHLED MATURITNÍ ZKOUŠKA 213-218 KRAJSKÝ POHLED Zpracoval: Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání Oddělení analýz PROSINEC 218 PODÍL MATURANTŮ NA POPULACI A OBOROVÁ STRUKTURA KRAJŮ 2 POČET PŘIHLÁŠENÝCH PRVOMATURANTŮ

Více

RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: výsledky zveřejněny dne

RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: výsledky zveřejněny dne RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: 1. 1.2019-30.6.2019 výsledky zveřejněny dne 7. 8. 2019 Interní materiál ČRo obsahuje: informace o poslechovosti rozhlasových stanic, které zjišťuje kontinuální

Více

Cyklisté. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky

Cyklisté. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky 16.2.2018 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropská databáze... 3

Více

bleskový průzkum k aktuálnímu dění 3. část výsledků

bleskový průzkum k aktuálnímu dění 3. část výsledků bleskový průzkum k aktuálnímu dění 3. část výsledků realizace 13. 14. listopadu 2018 16.. 2018 16:00 metodika výzkumu velikost vzorku 1015 respondentů ve věku 18 nebo více let termín dotazování 13. 14.

Více

Energetický regulační úřad sekce regulace oddělení teplárenství VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE K ROKU 2006

Energetický regulační úřad sekce regulace oddělení teplárenství VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE K ROKU 2006 Energetický regulační úřad sekce regulace oddělení teplárenství prosinec 27 VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE K ROKU 26 Obsah: Úvod... 2 1. Přehled průměrných cen... 3 2. Porovnání cen a úrovní cen za rok

Více

Ve roce 2017 bylo analyzováno 15 zpravodajských relací čtveřice médií o celkové stopáži 2197 hodin a 49 minut.

Ve roce 2017 bylo analyzováno 15 zpravodajských relací čtveřice médií o celkové stopáži 2197 hodin a 49 minut. Analýza zpravodajství českých televizí a ČRo (rok 2017) Podíl zahraničního zpravodajství v součtu relací ČT24 tvořil 35 % roční stopáže (zahrnuje, komentáře 48 %, 34 %). Oproti loňským 39 % se podíl navrátil

Více

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru gastroenterologie za období NZIS REPORT č. K/2 (09/2016)

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru gastroenterologie za období NZIS REPORT č. K/2 (09/2016) NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM AMBULANTNÍ PÉČE ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru gastroenterologie za období 2007 2015 NZIS REPORT č. K/2 (09/2016) Stručný přehled činnosti oboru

Více