Modely spolupráce při výzkumu a vývoji mezi průmyslovým podnikem a výzkumnou organizací, role vysoké školy ve výzkumném procesu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Modely spolupráce při výzkumu a vývoji mezi průmyslovým podnikem a výzkumnou organizací, role vysoké školy ve výzkumném procesu"

Transkript

1 STROJÍRENSKÉ FÓRUM 2015 Modely spolupráce při výzkumu a vývoji mezi průmyslovým podnikem a výzkumnou organizací, role vysoké školy ve výzkumném procesu Ing. Jan Smolík, Ph.D. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ Ústav výrobních strojů a zařízení Ú12135 Výzkumné centrum pro strojírenskou výrobní techniku a technologii VCSVTT

2 Modely spolupráce při VaV 2 Modely spolupráce při výzkumu a vývoji mezi průmyslovým podnikem a výzkumnou organizací se v současnosti v ČR mění. Proč se v současnosti modely spolupráce mění? Hlavní důvody jsou tři: 1.) Začíná být uplatňována legislativa EU, především pravidla pro hospodářskou soutěž. Velký důraz je kladen na to, aby byla zajištěna rovná hospodářská soutěž pro všechny podniky. Toto má a bude mít vážný vliv na dotovanou spolupráci ve VaV tzv. Kolaborativní výzkum. 2.) V ČR si mohou nově od podniky odečíst od základu daně náklady na výzkum, který zaplatí výzkumným organizacím (dle platného znění zákona o daních z příjmů). Toto má a bude mít vliv na komerční/zakázkovou spolupráci ve VaV tzv. Smluvní výzkum. 3) Národní zdroje na podoru projektů aplikovaného výzkumu jsou stále menší (nehovoříme o financích na budování infrastruktur, školení, networking, atp.) a místo dřívějšího boje mezi podporou aplikovaného výkumu (MŠMT, MPO a SPCR) a základního výzkumu (AVČR) se přenesl boj dovnitř tábora aplikovaného výkumu (MPO, TAČR, MŠMT, SPCR). Toto má a bude mít vliv na větší význam projektů podpory přímo z EK, např. H2020, EUREKA

3 Modely spolupráce při VaV 3 Co znamená nově uplatňování legislativy EU? A) Dosavadní pohled na vnímání grantu aplikovaného výzkumu (AV) v ČR (formálně před rokem 2008, neformálně dosud) Podpora aplikovaného výzkumu ze státního rozpočtu ČR byla v posledních 20 letech realizována především granty Ministerstva školství (MŠMT) a granty Ministerstva průmyslu (MPO). Pokud v rámci grantu spolupracoval podnik s výzkumnou organizací (dále VO), pak bylo standardem, že VO, nebo škola dostala 100% dotaci, provedla příslušné úkoly v rámci řešení. Pokud podnik ve větší či menší míře řešení, které prováděla VO využil (pro komerční aplikace), pak to bylo vnímáno jako správné a chtěné. Tím že VO měla svůj podíl aktivit/práce uhrazen dotací, tak se neřešila jakékoli další vyrovnávání podniku s VO. VO tedy získalo zaplacení práce a zkušenosti ze spolupráce s podnikem, podnik získal výsledky a výstupy od VO a měl snížené náklady na tuto činnost, neboť nemusel práci VO platit jako komerční zakázku. Pokud se výsledky práce VO prosadili do komerčního produktu nebo technologie tak byl grant považován za úspěšný z hlediska spolupráce podniku a VO (VO nebyla jen dopočtu). Dle pohledu platné legislativy EU se však jednalo/jedná o projekt smluvního výzkumu, který však nemůže být podpořen z veřejných prostředků (vyjma projektů podpory vyhlášených přímo EC nebo speciálně schválených DG competition).

4 Modely spolupráce při VaV 4 Co znamená nově uplatňování legislativy EU? B) Nový pohled na granty AV ve vazbě na členství v EU od r EU v principu na výše uvedený model státní podpory grantů pohlíží jako na nepovolenou státní podporu. Podnik v rámci uvedeného modelu získává tzv. nepřímou státní podporu, což není možné. Smlouva o fungování evropské unie SOFEU definuje v Hlavě VII pravidla pro hospodářskou soutěž. Velký důraz je kladen na to, aby byla zajištěna rovná hospodářská soutěž pro všechny podniky. Oddíl 2 Státní podpory popisuje ve článcích 107, 108 a 109 (v dřívějším znění Smlouvy o ES to byly články 87 a 88) především to, že státní podporu (dotaci) nelze udělovat jen tak a je v principu zakázaná, až na některé výjimky. Citujme z článku 107: 1. Podpory poskytované v jakékoli formě státem nebo ze státních prostředků, které narušují nebo mohou narušit hospodářskou soutěž tím, že zvýhodňují určité podniky nebo určitá odvětví výroby, jsou, pokud ovlivňují obchod mezi členskými státy, neslučitelné s vnitřním trhem, nestanoví-li Smlouvy jinak. Mezi výjimky, které dovolují jistou státní podporu patří ve vazbě na podporu výzkumu tato: 3. Za slučitelné s vnitřním trhem mohou být považovány:... c) podpory, které mají usnadnit rozvoj určitých hospodářských činností nebo hospodářských oblastí, pokud nemění podmínky obchodu v takové míře, jež by byla v rozporu se společným zájmem;... e) jiné kategorie podpor, které určí Rada na návrh Komise rozhodnutím.

5 Modely spolupráce při VaV 5 Co znamená nově uplatňování legislativy EU? B) Nový pohled na granty AV ve vazbě na členství v EU od r V článku 108 se pak řeší postihy a také to, že pokud stát chce poskytovat jakoukoli státní podporu, pak to musí Komisi předložit k posouzení (informování). Není tedy možné jen tak vymyslet/navrhnout nějaký dotační program ze státního rozpočtu ČR a realizovat jej, ale musí ctít SOFEU a nesmí narušovat hospodářskou soutěž. Bloková výjimka č. 800/2008 (stará bloková výjimka) upravuje výjimky, které jsou obecně možné vůči smlouvě SOFEU a pro oblast VaV je to pak oddíl 7 Podpora na výzkum a vývoj a inovaci, články 30 až 37. Díky platnosti blokové výjimky je vůbec možné nějakou podporu na VaV poskytovat, jinak by to bylo dle SOFU považováno za narušení hospodářské soutěže. Bloková výjimka však neřeší žádné podrobnosti a proto existuje dokument Rámec společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (starý rámec /C 323/01, nový rámec 2014/C 198/01), kde se ve starém rámci problému zakládání veřejné podpory, resp. nepřímé státní podpory podnikům věnuje část 3.2 Nepřímá státní podpora podniků ve smyslu čl. 87 odst. 1 Smlouvy o ES prostřednictvím veřejně financovaných veřejných výzkumných organizací.

6 Modely spolupráce při VaV 6 Co znamená nově uplatňování legislativy EU? B) Nový pohled na granty AV ve vazbě na členství v EU od r Nová bloková výjimka č. 651/2014 pak upravuje podmínky možné podpory VaV v oddílu 4 Podpora výzkumu, vývoje a inovací, v článku 25 až 30 a nový Rámec pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (2014/C 198/01) řeší téma nepřímé státní podpory podnikům v části 2.2 Nepřímá státní podpora poskytovaná podnikům prostřednictvím veřejně financovaných organizací pro výzkum a šíření znalostí a výzkumných infrastruktur. Vzhledem k tomu, že český překlad není v mnohém srozumitelný, je nutné nahlížet anglický originál a právní/výkladové pojmy dle tohoto originálu, aby bylo možné smysl ustanovení pochopit.

7 Modely spolupráce při VaV 7 Co znamená nově uplatňování legislativy EU? Ve stručnosti z uvedené legislativy plyne: 1.) Smluvní výzkum nebo poskytování výzkumné služby (řešení VaV úkolu, který slouží podniku, sleduje se cíl podniku) ze strany VO podniku není možné jakkoli dotovat z veřejných prostředků. VO musí poskytovat smluvní výzkum za tržních podmínek.

8 Modely spolupráce při VaV 8 Co znamená nově uplatňování legislativy EU? Ve stručnosti z uvedené legislativy plyne: 2) Kolaborativní výzkum a vývoj je pouze takový kdy partneři projektu sledují společný cíl/společné cíle. Takovýto projekt může být dotován z veřejných prostředků, např. v ČR jako projekt programu TIP MPO, nebo ALFA TAČR, ale pak platí, že: Výsledky musí vést k hospodářskému nebo nehospodářskému (ale měřitelnému a finančně vyjádřitelnému) profitu/hodnotě pro podnik i pro VO. Budoucí profit z výsledků aplikovaného VaV musí být smyslem projektu. Výsledky projektu musí být společné a musí dojít k ke vzájemnému vyrovnání mezi partnery, aby mohli výsledky užívat. VO musí uvažovat a jednat podnikatelsky a s péčí řádného hospodáře a nesmí svá práva na výsledcích (jejich podílu) tržně nevyužít. Tedy pokud je projekt úspěšný, vzniknou výsledky a ty mají tržní hodnotu (např. chráněné nebo nechráněné duševní vlastnictví, které umožňuje komerční využití), pak jich část vlastní VO a ta je musí za tržní hodnotu prodat nebo licencovat a to buď podniku, se kterým projekt řešila, nebo jinému zájemci na trhu. VO musí usilovat o maximální hospodářský prospěch. Podnik nesmí získat žádnou výhodu tím, že by se k němu dostala veřejná podpora nepřímo, tedy tím, že získá např. duševní vlastnictví tvořené VO bez toho, aniž by si jej od VO odkoupil/licencoval za tržní cenu.

9 Modely spolupráce při VaV 9 Co znamená nově uplatňování legislativy EU? Schémata popisující různé modely spolupráce Pro lepší srozumitelnost toho co je smluvní výzkum (který nesmí být podpořen zveřejných prostředků) a co představuje kolaborativní výzkum, který je řešen ve spolupráci podniku a VO je uvedeno šest následujících schémat. Schéma č.4 uvádí nesprávný model VaV projektu, kdy je výsledný profit z výsledků uplatněn pouze podnikem a přitom je projekt podporován z dotačních prostředků (není podstatné, jestli se jedná o dotační/veřejné ze státního rozpočtu ČR nebo z rozpočtu EU). Je uvedeno také schéma č.5, které popisuje model spolupráce v režimu kolaborativního výzkumu, kdy na řešení ale nejsou užity žádné veřejné a VO i podnik řešení financují pouze ze svých neveřejných prostředků (resp. u VO je věc složitější, neb může vstupovat omezenou kapacitou i ze své hlavní činnosti, v rámci omezení pro VO)

10 1.) Smluvní výzkum bez veřejné podpory a bez zainteresovanosti VO na profitu z komercionalizace (Odpovídá novému rámci společenství (2014/C 198/01) pro popis dle oddíl článek 25) 10 Podnik Má vlastní zájem a cíle motivované budoucím komerčním profitem Požadavky na VaV, zadané úkoly Financování z neveřejných prostředků, z komerčních peněz podniku v rámci plnění smlouvy o dílo, nebo smlouvy o poskytování služeb nebo jiného vztahu Výzkumná organizace Výzkum a vývoj Poskytování služeb Řešení smluvního výzkumu, plnění úkolů Výsledek Komercionalizace Profit

11 2.) Smluvní výzkum bez veřejné podpory se zainteresovaností VO na profitu z komercionalizace - řeší se zájem podniku, VO je ochotná a schopná nabídnout slevu a případně hradit část nákladů, ale má sjednaný podíl na budoucím možném profitu (Odpovídá novému rámci společenství (2014/C 198/01) pro popis dle oddílu článek 26) 11 Podnik Má vlastní zájem a cíle motivované budoucím komerčním profitem Výzkum a vývoj Poskytnutá sleva, kompenzace pomocí sjednaného podílu na profitu z komercionalizace. Požadavky na VaV, zadané úkoly Poskytování služeb -xx% Výzkumná organizace VO zde může vkládat vlastní neveřejné (peníze, duševní vlastnictví, speciální vybavení pro VaV, atp.), kterými se podílí na nákladech projektu. Podílí se na riziku, ale má sjednaný také podíl na profitu. Financování z neveřejných prostředků, z komerčních peněz podniku v rámci plnění smlouvy o dílo, nebo smlouvy o poskytování služeb nebo jiného vztahu Výsledek Řešení smluvního výzkumu, plnění úkolů Komercionalizace Profit Sjednaný podíl na profitu z komercionalizace.

12 3.) Smluvní výzkum v případě, že VO není členem řešitelského týmu grantu (dotačního projektu) - VO je sice hrazena z projektových peněz, které jsou částečně dotační (pro podnik), ale nevzniká tím veřejná podpora a jedná se o dodávku služeb v rámci projektu. (Z hlediska rámce je vztah podniku a VO shodný jako ve schématu č.1, tedy viz oddíl článek 25) 12, zdanění podniku, zaměstnanost, zdanění zaměstnanců, odvody soc. a zdrav. pojištění, DPH a spotřební daň utracená z čistých mezd zaměstnanců. Podnik Rozpočet dotačního projektu Komerční, neveřejné Má vlastní zájem a cíle motivované budoucím komerčním profitem ČR, EU, zájmy státu a společnosti státní rozpočet Poskytovatel dotace (TAČR, MPO, atp.) Dotační, veřejné Požadavky na VaV, zadané úkoly Financování z prostředků projektu (obsahuje veřejné i neveřejné) v rámci plnění smlouvy o dílo, nebo smlouvy o poskytování služeb nebo jiného vztahu VO není členem řešitelského týmu projektu! Výzkumná organizace Výzkum a vývoj Poskytování služeb Řešení smluvního výzkumu, plnění úkolů Výsledek Komercionalizace V tomto případě se pro VO jedná o komerční zakázku a není ničím nucena řešit vazbu na budoucí komerční profit. Profit

13 4.) Smluvní výzkum hrazený z veřejných prostředků, podnik tak získává nepřímou státní podporu. (Nepřípustný stav dle platné legislativy, viz rámec společenství (2014/C 198/01) oddíl článek 25 ) 13 ČR, EU, zájmy státu a společnosti státní rozpočet, zdanění podniku, zaměstnanost, zdanění zaměstnanců, odvody soc. a zdrav. pojištění, DPH a spotřební daň utracená z čistých mezd zaměstnanců. Podnik Rozpočet dotačního projektu na straně podniku Komerční, neveřejné Zájem podniku něco získat, mít finanční profit Poskytovatel dotace (TAČR, MPO, atp.) Dotační, veřejné Celkový rozpočet projektu, celkové uznané náklady. Výzkum a vývoj (aktivity nezávislé i společné) Dotace. Požadavky na VaV, zadané úkoly Výzkumná organizace Rozpočet dotačního projektu na straně VO Dotační, veřejné, většinou 100%! Komerční, neveřejné Dosažení výsledků vůči poskytovateli (nárok na dotaci) Poskytování služeb za veřejné. Podnik získává nepřímou státní podporu NENÍ MOŽNÉ! Výsledky (na nichž se podílela i VO) Komercionalizovatelné výsledky které mají tržní hodnotu a tržní potenciál při uplatnění v produktech nebo službách - prototyp, SW, patent, užitný vzor, ověřená technologie, duševní vlastnictví bez formální ochrany know-how, obchodní tajemství Nekomercionalizovatelné výsledky veřejné publikace, veřejně poskytnuté výsledky dostupné všem (nikdo není znevýhodněn) Komercionalizace (zpravidla řeší podnik, ale u služeb nebo SW může i VO) Profit (pouze pro podnik)

14 5.) Kolaborativní výzkum bez veřejné podpory podnik a VO sledují společný cíl, část nákladů hradí podnik z neveřejných zdrojů a část VO z neveřejných zdrojů (nebo podnik plně ze svých neveřejných zdrojů), VO má již od začátku podnikatelského záměru zájem získat profit z dosažených výsledků a komercionalizace a je v jejím zájmu se chovat podnikatelsky (Odpovídá novému rámci společenství (2014/C 198/01) pro popis dle oddílu článek 28 a) 14 Podnik Výzkumná organizace Rozpočet projektu na straně podniku Komerční, neveřejné Celkový rozpočet projektu, celkové náklady. Rozpočet projektu na straně VO Komerční, neveřejné Společný zájem podniku a VO něco získat, mít finanční profit (u projektů aplikovaného výzkumu není možné nemít zájem o finanční profit, ale např. jen o veřejné publikace). Jedná se o společný podnikatelský záměr, investování s návratností a ziskem. Výzkum a vývoj (aktivity nezávislé i společné) poměr nákladů náklady podniku / náklady VO Výsledky (především společné, ale mohou vzniknout i nezávislé, vytvořené pouze jedním partnerem) Komercionalizovatelné výsledky které mají tržní hodnotu a tržní potenciál při uplatnění v produktech nebo službách - prototyp, SW, patent, užitný vzor, ověřená technologie, duševní vlastnictví bez formální ochrany know-how, obchodní tajemství Nekomercionalizovatelné výsledky veřejné publikace, veřejně poskytnuté výsledky dostupné všem (nikdo není znevýhodněn) poměr vzniklého duševního vlastnictví (DV) DV podniku / DV VO Komercionalizace podnikem (např. Stroje) Komercionalizace VO (např. SW) Profit (Musí být určený a smluvně nastavený podíl na profitu, např. podíl na obratu nebo na zisku, který získává VO při uplatnění výsledků na trhu.) podíl % pro podnik Profit (Musí být určený a smluvně nastavený podíl na profitu, např. podíl na obratu nebo na zisku, který získává VO při uplatnění výsledků na trhu.) podíl % pro VO poměr profitu profit podniku / profit VO

15 6.) Kolaborativní výzkum s veřejnou podporou podnik a VO sledují společný cíl, část nákladů je hrazena z veřejných prostředků, pak VO musí mít podíl na profitu z výsledků a musí se chovat podnikatelsky - nesmí nevyužít možnosti hospodářského prospěchu. (Odpovídá rámci (2014/C 198/01) pro popis dle oddílu článek 28 d) 15, zdanění podniku, zaměstnanost, zdanění zaměstnanců, odvody soc. a zdrav. pojištění, DPH a spotřební daň utracená z čistých mezd zaměstnanců. Podnik Rozpočet dotačního projektu na straně podniku Komerční, neveřejné ČR, EU, zájmy státu a společnosti státní rozpočet Poskytovatel dotace (TAČR, MPO, atp.) Dotační, veřejné Nejde o dotaci, ale v principu o nevratnou půjčku na podporu společného podnikání podniku a VO. Celkový rozpočet projektu, celkové uznané náklady. Společný zájem podniku a VO něco získat, mít finanční profit (u projektů aplikovaného výzkumu není možné nemít zájem o finanční profit, ale např. jen o veřejné publikace). Jedná se o společný podnikatelský záměr, investování s návratností a ziskem. Výzkum a vývoj (aktivity nezávislé i společné) Výzkumná organizace Rozpočet dotačního projektu na straně VO Dotační, veřejné Komerční, neveřejné Dosažení výsledků vůči poskytovateli (nárok na dotaci) Nekomercionalizovatelné výsledky by měli sloužit celé společnosti a být jí k volně k dispozici. Teď je může použít jakýkoli podnik a může tím posílit svoje produkty a konkurenceschopnost.. Projekt nese také vedlejší efekty, jakými je růst kvalifikace výzkumníků, zapojování studentů, lepší propojení akademické a průmyslové sféry, ale nemohou to být u projektu aplikovaného výzkumu hlavní výsledky. poměr nákladů náklady podniku / náklady VO Výsledky (především společné, ale mohou vzniknout i nezávislé, vytvořené pouze jedním partnerem) Komercionalizovatelné výsledky které mají tržní hodnotu a tržní Nekomercionalizovatelné výsledky potenciál při uplatnění v produktech nebo službách - prototyp, veřejné publikace, veřejně poskytnuté SW, patent, užitný vzor, ověřená technologie, duševní vlastnictví výsledky dostupné všem (nikdo není bez formální ochrany know-how, obchodní tajemství znevýhodněn) poměr vzniklého duševního vlastnictví (DV) DV podniku / DV VO Komercionalizace (zpravidla řeší podnik, ale u služeb nebo SW může i VO) Profit (Musí být určený a smluvně nastavený podíl na profitu, např. podíl na obratu nebo na zisku, který získává VO při uplatnění výsledků na trhu.) U úspěšného projektu aplikovaného výzkumu by měl podíl na profitu ve výsledku v etapě tržního užití nejen pokrýt náklady, ale přinést i něco navíc (proto se investovalo) poměr profitu profit podniku / profit VO

16 Modely spolupráce při VaV 16 1.) Uplatňována legislativa EU pro kolaborativní výzkum. 2.) Odečitatelný náklad na smluvní výzkum a služby u VO od základu daně 3) Nízké národní zdroje na aplikovaný výzkum (kolaborativní výzkum) + administrativní a formální náročnost grantů, nejasnosti v konkrétním správném a jednotném výkladu rámce společenství, nepružnost grantů, dlouhé termíny mezi nápadem a zahájením grantu Jak se modely spolupráce mění? A) Podniky stále častěji zvažují a kloní se k řešení VaV bez dotace. VO je pak dodavatel smluvního výzkumu nebo komerčních služeb, nyní velmi podpořené možným snížením daňového základu o 20% na smluvní výzkum. Velkou výhodou pro podnik je možno řešit projekt po přiměřeně krátkých etapách, možné měnit pružně cestu, akcent, cíl, možné začít hned a respektovat přirozený časový a věcný průběh. Nevýhodou pro VO je zpravidla nižší objem spolupráce, kratší perspektiva a omezení vzhledem k možnosti užívat pouze maximálně 20% své kapacity pro takovouto spolupráci (viz jiná část EU legislativy rámce). B) Podniky začínají být otevřenější k tomu zapojovat se do návrhů evropských projektů přímo z EK, především do projektů H2020, kde panují jasná pravidla. Projekty jsou však odlišné od tradičních národních grantů typu TIP a ALFA. Vysokým stupněm vnitřní spolupráce mezi mnoha partnery, kde není možné řešit jen své parciální zájmy nutí podniky k novému uvažování nad svými VaV aktivitami a plány.

17 17 Jaké granty by mohly více stimulovat? Co dnes chybí v oblasti podpory AV? bez uvažování všech platných legislativních omezení

18 Jaké granty by mohli více stimulovat? 18 Pokud má podpora projektového aplikovaného výzkumu plnit svůj hlavní účel a tedy podporovat konkurenceschopnost, pak je třeba hledat jiná schémata podpory aplikovaného výzkumu pomocí dotací. Například: Žadatel by byl evaluován z hlediska vnitřních vědecko-výzkumných procesů, byl by v zásobníku možných žadatelů a mohl by žádat o podporu kdykoli, průběžně, jako když jde jednat s bankou o úvěru; jednání by muselo být rychlé, aby se mohl podnik dál rozhodovat o dalším směřování projektu. Přednostně by byly podporovány projekty aplikovaného výzkumu, které řeší podnik i bez dotační podpory, tedy takové, jež jsou pro něj skutečně perspektivní, a o podporu by žádal z důvodů zrychlení, lepších výsledků, širšího zapojení výzkumných organizací apod. Podnik by měl disponibilní větší objem vědecko-výzkumných voucherů, které by mohl průběžně užívat pro nákupy vědecko-výzkumných služeb u výzkumných organizací, měl by stanovená pravidla pro nakládání a čerpání, ale určoval by kdy, na co a u koho tyto užije bez omezení.

19 19 Co chybí v oblasti podpory VaV projektů mezi podniky a VO? Pružnost pro žádosti, schvalování a změny Akceschopnost poskytovatelů (méně se bát a dělat co je rozumné a nést dlouhodobou odpovědnost, dát poskytovatelům větší důvěru) Odborné porozumění poskytovatelů tomu, co podporují a vlastní názor na to, je li téma a projekt perspektivní Poskytovatel jako partner (poskytovatelům chybí odborné kapacity a názory na podporované projekty) Prováděcí předpisy a metodiky k naplňování klíčových problémů platné legislativy výsledky, nakládání s duševním vlastnictvím, zakládání veřejné podpory, vyrovnávání se se zbytky z projektu, postupy při nesplnění výsledků, postupy při kontrolách (nutná spolupráce poskytovatelů, ministerstev, UOHS, UV a RVVI) Odpoutání se u projektové podpory aplikovaného výzkumu od RIV výsledků a přesun k hodnocení impaktu na reálnou konkurenceschopnost, aplikovatelnost do produkce a návratnost investice pro ČR a EU (nutná jiná metrika)

20 20 Děkuji za pozornost Ing. Jan Smolík, Ph.D. E: M: T:

PRÁVNÍ ASPEKTY UPLATNĚNÍ VÝSLEDKŮ V PROJEKTECH TA ČR

PRÁVNÍ ASPEKTY UPLATNĚNÍ VÝSLEDKŮ V PROJEKTECH TA ČR PRÁVNÍ ASPEKTY UPLATNĚNÍ VÝSLEDKŮ V PROJEKTECH TA ČR Mgr. Martin Kobert Kancelář TA ČR I. Programy TA ČR ALFA BETA OMEGA CENTRA KOMPETENCE Aktuálně se připravují další 1 1. Program ALFA posílení účinné

Více

Přehled evropské legislativy a legislativy ČR pro VaV Mgr. Matěj Kliman

Přehled evropské legislativy a legislativy ČR pro VaV Mgr. Matěj Kliman Přehled evropské legislativy a legislativy ČR pro VaV Mgr. Matěj Kliman Podpora přednášky a semináře kurzu Rozvoj kompetencí v české i evropské legislativě VaV včetně ochrany duševního vlastnictví PŘEHLED

Více

I. Nařízení o blokových výjimkách

I. Nařízení o blokových výjimkách I. Nařízení o blokových výjimkách Vývoj 8. 5. 2013: začátek konzultací k návrhu nové úpravy slučitelnosti určitých kategorií podpory s vnitřním trhem 18. 12. 2013: poslední znění textu 1. 7. 2014: účinnost

Více

OBSAH. Změny, opravy, revize dokumentu

OBSAH. Změny, opravy, revize dokumentu OBSAH 1 Účel... 3 2 Rozsah působnosti... 3 3 Zkratky, definice a pojmy... 3 3.1 Použité zkratky... 3 3.2 Definice a pojmy... 3 4 Způsob nakládání s výsledky... 4 4.1 Výsledky veřejných zakázek ve výzkumu,

Více

Výzkumná organizace jako příjemce veřejné podpory

Výzkumná organizace jako příjemce veřejné podpory jako příjemce veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Konferenční centrum AV ČR Liblice, 20. 2. 2008 Výzkumná organizace (čl. 2.2. písm. d) Rámce Společenství) = subjekt (vysoká škola, výzkumný

Více

Směrnice AKADEMIE STING, o. p. s. pro nakládání s výsledky výzkumu a vývoje. Část první Základní ustanovení

Směrnice AKADEMIE STING, o. p. s. pro nakládání s výsledky výzkumu a vývoje. Část první Základní ustanovení POKYN REKTORA č. 01/2018 Směrnice AKADEMIE STING, o. p. s. pro nakládání s výsledky výzkumu a vývoje Část první Základní ustanovení Čl. 1 Účel pokynu (1) Účelem pokynu je definovat pravidla pro nakládání

Více

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Petr Prášek Obsah Úvod Politika MŠMT v oblasti IPR OP VK OP VaVpI Vize pro nové programové období Východiska Strategie hospodářského rozvoje

Více

Indikátory vitality dřevin (INVID)

Indikátory vitality dřevin (INVID) Vzdělávací materiál projektu Indikátory vitality dřevin (INVID) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR INVID CZ.1.07/2.3.00/20.0265 PROBLEMATIKA EVROPSKÉ A TUZEMSKÉ

Více

Realizace projektů program ALFA. Lenka Pilátová

Realizace projektů program ALFA. Lenka Pilátová Realizace projektů program ALFA Lenka Pilátová Obsah Zákony, předpisy, pravidla, směrnice Výsledky a jejich termíny Řízení projektu Změny v řešení Každoroční podávání zpráv Oponentní řízení Kontroly Sankce

Více

LEGISLATIVNÍ ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE

LEGISLATIVNÍ ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Strana: 2 z 8 OBSAH 1. ÚČEL A POSLÁNÍ 2. OBLAST PLATNOSTI 3. SOUVISEJÍCÍ DOKUMENTACE 4. ZÁKLADNÍ POJMY, DEFINICE A ZKRATKY 5. POPIS ZABEZPEČENÍ ČINNOSTI 5.1 Obecná pravidla 5.2 Způsoby poskytování podpory

Více

Způsob nakládání s výsledky VaVaI společnosti

Způsob nakládání s výsledky VaVaI společnosti Strana : 1/11 Způsob nakládání s výsledky VaVaI společnosti MATERIÁLOVÝ A METALURGICKÝ Pindor,v.r.... Ing. Jaroslav Pindor, Ph.D. jednatel společnosti 31. 5. 2017 datum schválení 1. 6. 2017. datum účinnosti

Více

Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s.

Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s. Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s. V návaznosti na předpisy Evropské unie, a to Nařízení Komise (EU) č. 651/2014 ze dne 17. června

Více

Seminář pro příjemce. Veřejná podpora

Seminář pro příjemce. Veřejná podpora Seminář pro příjemce Veřejná podpora Praha, 29. 8. 2013 Program semináře 09:30 10:00 Registrace 10:00 10:15 Úvod 10:15 11:15 Prezentace zástupců ÚOHS 11:15 11:30 Přestávka 11:30 12:30 Prezentace zástupců

Více

Program mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji KONTAKT II

Program mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji KONTAKT II Program mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji KONTAKT II Identifikační údaje programu, jeho členění na podprogramy, termín vyhlášení, doba trvání Název programu Kód programu KONTAKT II LH Termín vyhlášení

Více

VÝZVA 3.2 K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI PO2 OP VaVpI. Rozvoj výzkumných kapacit podpořených VaV center

VÝZVA 3.2 K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI PO2 OP VaVpI. Rozvoj výzkumných kapacit podpořených VaV center Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Řídicí orgán OP VaVpI VÝZVA 3.2 K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI PO2 OP VaVpI Rozvoj výzkumných kapacit podpořených VaV center Identifikace výzvy

Více

SPOLUPRÁCE společný výzkum. MYŠLENKY hraniční výzkum. LIDÉ lidský potenciál. KAPACITY výzkumné kapacity +

SPOLUPRÁCE společný výzkum. MYŠLENKY hraniční výzkum. LIDÉ lidský potenciál. KAPACITY výzkumné kapacity + VaV PROJEKTY EU a EURATOM 7. RÁMCOVÝ PROGRAM EU/EURATOM (financování z rozpočtu EU/Euratom) PRÁVA K VÝSLEDKŮM VaV PROJEKTŮ 17.01.2011 Jana Vaňová TC AV ČR/NICER 7. RÁMCOVÝ PROGRAM (7. RP) 7. RP pro výzkum,

Více

Rozhodnutí o poskytnutí podpory

Rozhodnutí o poskytnutí podpory Rozhodnutí o poskytnutí podpory Česká republika Technologická agentura České republiky se sídlem: Evropská 1692/37, 160 00 Praha 6 IČ: 72050365 zastoupená: Petrem Očkem, předsedou TA ČR bankovní spojení:

Více

OPPIK program APLIKACE. Ing. Václav Kubík Vedoucí programu Aplikace

OPPIK program APLIKACE. Ing. Václav Kubík Vedoucí programu Aplikace OPPIK program APLIKACE Ing. Václav Kubík Vedoucí programu Aplikace Cíle programu získávání nových znalostí průmyslový výzkum a experimentální vývoj Produkty, materiály, technologie, služby zavádění inovací

Více

DOPADY DOTAČNÍ POLITIKY ČR NA SOUČASNÝ STAV VÝZKUMNÉ SFÉRY - POSTAVENÍ VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ V TRŽNÍM PROSTŘEDÍ

DOPADY DOTAČNÍ POLITIKY ČR NA SOUČASNÝ STAV VÝZKUMNÉ SFÉRY - POSTAVENÍ VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ V TRŽNÍM PROSTŘEDÍ DOPADY DOTAČNÍ POLITIKY ČR NA SOUČASNÝ STAV VÝZKUMNÉ SFÉRY - POSTAVENÍ VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ V TRŽNÍM PROSTŘEDÍ Prof. Ing. Miroslav Václavík, CSc., generální ředitel a předseda představenstva VÚTS, a.s.

Více

Seminář pro příjemce. Veřejná podpora

Seminář pro příjemce. Veřejná podpora Seminář pro příjemce Veřejná podpora Praha, 6. 1. 2015 Program semináře 10:00 10:05 Úvod 10:05 10:45 OP VaVpI změny a novinky 10:45 11:25 OP VVV plánované režimy podpory, jednotlivé prioritní osy 11:25

Více

CZ.1.07/2.3.00/

CZ.1.07/2.3.00/ VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do VaV činnosti Reg. č. CZ.1.07/2.3.00/09.0047 Výzkum

Více

Gestor: Mgr. Ing. S. Babický Podpis: Platnost od: Manažer jakosti: J. Nekolová Podpis: Vydán:

Gestor: Mgr. Ing. S. Babický Podpis: Platnost od: Manažer jakosti: J. Nekolová Podpis: Vydán: Strana/počet stran: 1/8 NAKLÁDÁNÍ S VÝSLEDKY VÝZKUMU A VÝVOJE Gestor: Mgr. Ing. S. Babický Podpis: Platnost od: 15. 3. 2011 Manažer jakosti: J. Nekolová Podpis: Vydán: 10. 3. 2011 Číslo výtisku/počet výtisků:

Více

Rozhodnutí o poskytnutí podpory

Rozhodnutí o poskytnutí podpory Rozhodnutí o poskytnutí podpory Česká republika Technologická agentura České republiky se sídlem Evropská 2589/33b, 160 00 Praha 6 IČ: 72050365 zastoupená Rut Bízkovou, předsedkyní TA ČR kontaktní osoba:

Více

Technologická agentura ČR program ALFA

Technologická agentura ČR program ALFA Technologická agentura ČR program ALFA Program ALFA Veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích je vyhlašována: dle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných

Více

VEŘEJNÁ PODPORA A PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ. De minimis, SOHZ, dopad na dotační politiku

VEŘEJNÁ PODPORA A PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ. De minimis, SOHZ, dopad na dotační politiku VEŘEJNÁ PODPORA A PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ De minimis, SOHZ, dopad na dotační politiku Co je to veřejná podpora čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování Evropské unie: Podpory poskytované v jakékoli formě státem

Více

Centra kompetence Informační seminář k vyhlášení 2. veřejné soutěže

Centra kompetence Informační seminář k vyhlášení 2. veřejné soutěže Centra kompetence Informační seminář k vyhlášení 2. veřejné soutěže Veronika Chudlarská Obsah prezentace informace o programu vyhlášení 2. veřejné soutěže elektronická přihláška Centra kompetence informační

Více

Veřejná podpora. Hlavní principy a pravidla. Ing. Pavel Černý Mgr. Jan Ďoubal

Veřejná podpora. Hlavní principy a pravidla. Ing. Pavel Černý Mgr. Jan Ďoubal Veřejná podpora Hlavní principy a pravidla Ing. Pavel Černý Mgr. Jan Ďoubal Obsah semináře 1. Právní prostředí 2. Znaky veřejné podpory 3. Hlavní principy a pravidla 4. Poslední změny v pravidlech 5. Diskuze

Více

Priority podpory aplikovaného výzkumu z pohledu MPO

Priority podpory aplikovaného výzkumu z pohledu MPO Priority podpory aplikovaného výzkumu z pohledu MPO Ing. Martin Švolba ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu 26. října 2017, Brno Obsah I. Priority a úkoly MPO v oblasti

Více

SMĚRNICE č. S- 2/2014

SMĚRNICE č. S- 2/2014 VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Přátelství 815, 104 00 Praha Uhříněves SMĚRNICE č. S- 2/2014 Předmět: ZPŮSOB NAKLÁDÁNÍ S VÝSLEDKY ČINNOSTI VE VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH Účinnost: od 18.3.2014

Více

Projekt GAMA. Informační seminář pro zájemce 1. kola výzvy na podávání dílčích projektů (proof of concept)

Projekt GAMA. Informační seminář pro zájemce 1. kola výzvy na podávání dílčích projektů (proof of concept) Projekt GAMA Informační seminář pro zájemce 1. kola výzvy na podávání dílčích projektů (proof of concept) OBSAH SEMINÁŘE představení CTT proof of concept projekty projekt GAMA na UTB ve Zlíně informace

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014 Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu Senát PČR 10. 4. 2014 Systém výzkumu, vývoje a inovací (VaVaI) v ČR Legislativa VaVaI zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experiment. vývoje

Více

Podpora aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR. Stráž pod Ralskem 19. března 2014

Podpora aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR. Stráž pod Ralskem 19. března 2014 Podpora aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR Stráž pod Ralskem 19. března 2014 MŠMT odpovědnost za vysoké školství, vzdělávání a výzkum Systém podpory VaVaI v ČR Technologická agentura ČR organizační složka

Více

Podpora podnikatelských projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Podpora podnikatelských projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Podpora podnikatelských projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Ing. Ondřej Ptáček odbor inovačního podnikání a investic 22. května 2014, Praha Konference Financování

Více

Technologická agentura ČR Program ALFA. informační seminář

Technologická agentura ČR Program ALFA. informační seminář Technologická agentura ČR Program ALFA informační seminář 3. veřejná soutěž Dne 6. června byla vyhlášena 3. veřejná soutěž Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje ALFA 3. veřejná

Více

Budoucnost kohezní politiky v letech

Budoucnost kohezní politiky v letech Budoucnost kohezní politiky v letech 2014 + Ing. Radek Pažout Hospodářská komora České republiky Osnova I. Pohled podnikatelů na stav SF II. Budoucí směřování kohezní politiky v letech 2014 + III. Požadavky

Více

Podnikatelská univerzita - nejen univerzitní perspektiva, ale i nutnost nového tisíciletí. Karel Rais Vysoké učení technické v Brně

Podnikatelská univerzita - nejen univerzitní perspektiva, ale i nutnost nového tisíciletí. Karel Rais Vysoké učení technické v Brně Podnikatelská univerzita - nejen univerzitní perspektiva, ale i nutnost nového tisíciletí. Karel Rais Vysoké učení technické v Brně 2 role podnikatelské univerzity (Entrepreneurial University) roli klasické

Více

Aktuální informace z Technologické agentury ČR

Aktuální informace z Technologické agentury ČR 1 Aktuální informace z Technologické agentury ČR Miroslav Janeček Člen předsednictva TA ČR Seminář, Praha 14. dubna 2016 Systém podpory VaVaI v ČR 3 Programy TA ČR ALFA podpora VaV zejména v oblasti progresivních

Více

od myšlenek k aplikacím

od myšlenek k aplikacím od myšlenek k aplikacím Miroslav Janeček člen předsednictva Současné aktivity Technologické agentury ČR 3. dubna 2014 Systém podpory VaVaI v ČR Organizační struktura TA ČR od 1. 3. 2014 Rozpočet TA ČR

Více

Právní aspekty uplatnění výsledků v projektech OP VaVpI

Právní aspekty uplatnění výsledků v projektech OP VaVpI Právní aspekty uplatnění výsledků v projektech OP VaVpI Pavel Moravčík Řídicí orgán OP VaVpI Základní údaje o programu OP VaVpI OP VaVpI disponuje cca 2,4 mld. EUR na podporu výzkumu a vývoje ve výzkumných

Více

INOVACE (ve znění platném od )

INOVACE (ve znění platném od ) Změna: 31.7.2006 INOVACE (ve znění platném od.. 2007) Tento program realizuje Prioritu 1, Oblast intervence 1.3 Inovace, Operačního programu Podnikání a Inovace 2007 2013. Veřejná podpora poskytnutá prostřednictvím

Více

Podpora aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR. Setkání technologických platforem Praha, 19. září 2014

Podpora aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR. Setkání technologických platforem Praha, 19. září 2014 Podpora aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR Setkání technologických platforem Praha, 19. září 2014 MŠMT odpovědnost za vysoké školství, vzdělávání a výzkum Systém podpory VaVaI v ČR Rozpočet TA ČR Výdaje

Více

Epsilon. Informace o programu podpory

Epsilon. Informace o programu podpory Epsilon Informace o programu podpory Program Epsilon Program, který je zpravován Technologickou agenturou České republiky, navazuje na již ukončený program Alfa. Je možné se do něj přihlásit formou veřejné

Více

Inovace a nové technologie

Inovace a nové technologie Inovace a nové technologie Seminář pořádaný v rámci řešení projektu OKO pro výzkum nových technologií IK OK08003 v rámci programu OK EUPRO. Richard Lev Ředitel odboru pro podnikatelský sektor GRANTIKA

Více

Interní grantová agentura PEF Seminář pro žadatele Ing. Jan Jarolímek, Ph.D. Předseda komise IGA PEF

Interní grantová agentura PEF Seminář pro žadatele Ing. Jan Jarolímek, Ph.D. Předseda komise IGA PEF Interní grantová agentura PEF Seminář pro žadatele 8.1.2019 Ing. Jan Jarolímek, Ph.D. Předseda komise IGA PEF Program semináře Účel IGA Dokumenty IGA IGA PEF ČZU v Praze Harmonogram a principy grantové

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací

Podpora výzkumu, vývoje a inovací Podpora výzkumu, vývoje a inovací Ing. Martin Štícha Ministerstvo průmyslu a obchodu Zkušenosti MPO s operačními programy OPPP 2004-2006 Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory OPPI 2007-2013

Více

Jak legislativně řešit DPH u evropských projektů?

Jak legislativně řešit DPH u evropských projektů? Jak legislativně řešit DPH u evropských projektů? Simona Weidnerová Rekapitulace známých faktů: Podle pravidel Evropské komise není daň zpřidané hodnoty uznatelnou položkou nákladů na výzkum a vývoj Pokud

Více

Smlouva o poskytnutí podpory

Smlouva o poskytnutí podpory Smlouva o poskytnutí podpory SMLOUVA Smluvní strany: Česká republika Technologická agentura České republiky se sídlem: Evropská 1692/37, 160 00 Praha 6 IČ: 72050365 zastoupená: Rut Bízkovou, předsedkyní

Více

Univerzita s kladným nábojem. Spolupráce TU v Liberci s průmyslem současné možnos; a aktuální témata

Univerzita s kladným nábojem. Spolupráce TU v Liberci s průmyslem současné možnos; a aktuální témata Univerzita s kladným nábojem Spolupráce TU v Liberci s průmyslem současné možnos; a aktuální témata Partnerství mezi firmami a TUL Společné řešení v oblasti vědy a výzkumu Partnerství v pedagogické oblasti

Více

Veřejná podpora a SOHZ ve vztahu ke statusu veřejné prospěšnosti

Veřejná podpora a SOHZ ve vztahu ke statusu veřejné prospěšnosti Veřejná podpora a SOHZ ve vztahu ke statusu veřejné prospěšnosti Petr Križan Praha, 9. září 2010 Pojem a vymezení veřejné podpory Čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování EU 4 znaky veřejné podpory - podpora

Více

Otevřené licence a otevřená data pro resort MŠMT. Praha, 18. října 2017 Odd. metodického řízení odboru řízení OP VVV

Otevřené licence a otevřená data pro resort MŠMT. Praha, 18. října 2017 Odd. metodického řízení odboru řízení OP VVV Otevřené licence a otevřená data pro resort MŠMT Praha, 18. října 2017 Odd. metodického řízení odboru řízení OP VVV Nastavení otevřených CC licencí v OP VVV Hlavní principy úpravy CC licencí u výstupů

Více

Možnosti financování MSP

Možnosti financování MSP Možnosti financování MSP Ing. Marian Piecha, Ph.D., L.LM ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti, investic a inovací 4. listopadu 2014 ZPĚT NA VRCHOL INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA

Více

Veřejná podpora při výstavbě sítí elektronických komunikací v obcích. Jan Zahradníček AK Velíšek & Podpěra

Veřejná podpora při výstavbě sítí elektronických komunikací v obcích. Jan Zahradníček AK Velíšek & Podpěra Veřejná podpora při výstavbě sítí elektronických komunikací v obcích Jan Zahradníček AK Velíšek & Podpěra STRUKTURA A CÍLE PŘÍSPĚVKU Obec chce podpořit výstavbu sítě elektronických komunikací formy podpory

Více

Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice

Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice Libuše Bílá Praha, 18.7.2013 Struktura prezentace pojmy veřejná podpora a výzkumná organizace právní rámec EU v oblasti VaVaI vybrané případy

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu Ing. Martin Švolba ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu Úkoly MPO v oblasti VaVaI realizovat podporu

Více

Nakládání s výsledky výzkumu a vývoje

Nakládání s výsledky výzkumu a vývoje WV/ Směrnice ředitele VÝZKUMNÉHO A ŠLECHTITELSKÉHO ÚST A VU OVOCNÁŘSKÉHO HOLOVOUSY s.r.o. č. 01/2011 v Holovousích dne 23.5.2011 Nakládání s výsledky výzkumu a vývoje I. Účel Směrnice upravuje nakládání

Více

Výstupy projektu EF-TRANS. Pavel Komárek, Brno, 13. 9. 2012 člen předsednictva TA ČR a hlavní odborný garant projektu EF-TRANS

Výstupy projektu EF-TRANS. Pavel Komárek, Brno, 13. 9. 2012 člen předsednictva TA ČR a hlavní odborný garant projektu EF-TRANS Výstupy projektu EF-TRANS Pavel Komárek, Brno, 13. 9. 2012 člen předsednictva TA ČR a hlavní odborný garant projektu EF-TRANS Priority Dne 19. července 2012 schválila vláda usnesení č. 552 o Národních

Více

TRIO - nový program podpory aplikovaného výzkumu MPO

TRIO - nový program podpory aplikovaného výzkumu MPO TRIO - nový program podpory aplikovaného výzkumu MPO Ing. Eva Kořínková Ministerstvo průmyslu a obchodu 16. prosince 2015, JIC Brno TRIO - program financovaný z národních prostředků ( žadateli i subjekty

Více

Tab. č. 1 Uznané náklady a schválené dotace schválených projektů do programu ALFA [tis. Kč]

Tab. č. 1 Uznané náklady a schválené dotace schválených projektů do programu ALFA [tis. Kč] Vyhodnocení ů podaných do programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje ALFA v rámci první veřejné soutěže ve výzkumu, vývoji a inovacích 1. Program ALFA Cílem programu ALFA je podpora

Více

Příloha č. 1 Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Vzor Technického popisu projektu pro PO2

Příloha č. 1 Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Vzor Technického popisu projektu pro PO2 Příloha č. 1 Rozhodnutí o poskytnutí dotace Vzor Technického popisu projektu pro PO2 Technický popis projektu I. Celkové cíle projektu Registrační číslo projektu: Název projektu: Příjemce: Partner (partneři):

Více

Č. J.: VP/S 155/02 V Brně dne 31. ledna 2003

Č. J.: VP/S 155/02 V Brně dne 31. ledna 2003 Č. J.: VP/S 155/02 V Brně dne 31. ledna 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 18.12.2002 na základě žádosti Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky ze dne 13.12.2002

Více

Systém inovačního podnikání v ČR

Systém inovačního podnikání v ČR ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Systém inovačního podnikání v ČR Pavel Švejda Konference Přístup k financím - české i evropské zdroje a mezinárodní spolupráce firem v rámci projektu sítě Enterprise Europe

Více

od myšlenek k aplikacím

od myšlenek k aplikacím od myšlenek k aplikacím Program ALFA Informační seminář FAST VUT 12. 11. 2013 Brno Veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích je vyhlašována: Dle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního

Více

Metodický pokyn č. 4/2015 pro realizaci a evidenci smluvního výzkumu na Fakultě informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze

Metodický pokyn č. 4/2015 pro realizaci a evidenci smluvního výzkumu na Fakultě informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta informačních technologií Thákurova 9, 160 00 Praha 6 Metodický pokyn č. 4/2015 pro realizaci a evidenci smluvního výzkumu na Fakultě informačních technologií

Více

Průzkum ČNOPK Spolupráce firem s vysokými školami a výzkumnými institucemi

Průzkum ČNOPK Spolupráce firem s vysokými školami a výzkumnými institucemi Průzkum ČNOPK Spolupráce firem s vysokými školami a výzkumnými institucemi 11.06.2014 Lenka Šolcová Průzkum: Spolupráce firem s vysokými školami a výzkumnými institucemi I. Základní informace o průzkumu

Více

Systém veřejného financování výzkumu, vývoje a inovací v ČR a EU

Systém veřejného financování výzkumu, vývoje a inovací v ČR a EU www.vscht.cz Systém veřejného financování výzkumu, vývoje a inovací v ČR a EU 27.5.2014 Ing. Anna Mittnerová, anna.mittnerova@vscht.cz 1 Právní rámec VaVaVaI v ČR www.vyzkum.cz Národní politika výzkumu,

Více

Možnosti spolupráce Masarykovy univerzity s aplikační sférou. prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.D. prorektor pro rozvoj Masarykovy univerzity

Možnosti spolupráce Masarykovy univerzity s aplikační sférou. prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.D. prorektor pro rozvoj Masarykovy univerzity Možnosti spolupráce Masarykovy univerzity s aplikační sférou prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.D. prorektor pro rozvoj Masarykovy univerzity 1 Spolupráce univerzit s aplikační sférou TT (na bázi DV) + tzv.

Více

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Konference Rozdíly v konkurenceschopnosti mezi státy EU předpoklady a bariéry jejich překonání 11.dubna 2014, Brno Konkurenceschopnost - srovnání ČR s vybranými

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací

Podpora výzkumu, vývoje a inovací Podpora výzkumu, vývoje a inovací Ing. Martin Štícha Ministerstvo průmyslu a obchodu Zkušenosti MPO s operačními programy OPPP 2004-2006 Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory OPPI 2007-2013

Více

Budoucnost kohezní politiky v letech

Budoucnost kohezní politiky v letech Budoucnost kohezní politiky v letech 2014 + Ing. Radek Pažout Hospodářská komora České republiky Hotel Clarion Praha, 9.12.2010 www.komora.cz Osnova I. Aktuální stav v oblasti SF a názory podnikatelů II.

Více

Technologická agentura ČR

Technologická agentura ČR Technologická agentura ČR dosavadní zkušenosti a možnosti dalšího rozvoje Karel Klusáček předseda TA ČR Karel Klusáček 1. výroční konference Technologické agentury ČR, 13.12.2010, Praha 1 TA ČR - základní

Více

Návrh Metodiky hodnocení výsledků VO v roce 2013 (M13)

Návrh Metodiky hodnocení výsledků VO v roce 2013 (M13) Návrh Metodiky hodnocení výsledků VO v roce 2013 (M13) Jiří Málek 15. setkání řešitelů projektů financovaných z OP VaVpI v Jihomoravském kraji 9.1.2013 Legislativní rámec V roce 2009 byla schválena novela

Více

Přítomni z týmu UTB ve Zlíně. Milan Adámek Hana Charvátová Michaela Bařinová. Neformální výjezdní zasedání projektu VaV, Liberec

Přítomni z týmu UTB ve Zlíně. Milan Adámek Hana Charvátová Michaela Bařinová. Neformální výjezdní zasedání projektu VaV, Liberec Neformální výjezdní zasedání projektu VaV, Liberec Přítomni z týmu UTB ve Zlíně Milan Adámek Hana Charvátová Michaela Bařinová Prezentuje: Michaela Bařinová Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované

Více

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Jak zvýšit konkurenceschopnost ČR a EU? Podnikatelské fórum: 10 let ČR v EU 30. dubna 2014, Praha Inovace mezinárodní srovnání ČESKÁ REPUBLIKA Zdroj: OECD Inovace

Více

METODICKÝ POKYN M - 2/2016

METODICKÝ POKYN M - 2/2016 METODICKÝ POKYN M - 2/2016 Realizace a evidence smluvního výzkumu na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Obsah: I. Úvodní ustanovení II. Základní pojmy III. Charakteristika smluvního výzkumu

Více

S měrnice děkana č. 3/2019 Z ásady t vo r b y a sprá vy r o z počtu FRRMS p r o rok 2019

S měrnice děkana č. 3/2019 Z ásady t vo r b y a sprá vy r o z počtu FRRMS p r o rok 2019 S měrnice děkana č. 3/2019 Z ásady t vo r b y a sprá vy r o z počtu FRRMS p r o rok 2019 Určeno: všem pracovníků a studentům Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií č. j.: 93032019-391 Zpracovatel:

Více

Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem

Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Řídicí orgán OP VaVpI VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OP VaVpI Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem Identifikace

Více

Smlouva o poskytnutí podpory

Smlouva o poskytnutí podpory Smlouva o poskytnutí podpory Smluvní strany: Česká republika Technologická agentura České republiky se sídlem: Evropská 1692/37, 160 00 Praha 6 IČ: 72050365 zastoupená: Petrem Očkem, předsedou TA ČR bankovní

Více

TA ČR - Aktuální programy podpory

TA ČR - Aktuální programy podpory TA ČR - Aktuální programy podpory Pavel Komárek člen předsednictva UTB, Zlín, 27.5.2015 TA ČR v systémupodpory VaVaIv ČR Programy TA ČR ALFA Zaměření Hledání chytrých řešení v oblasti progresivních technologií,

Více

Pravidla pro Dílčí projekty v rámci programu TA ČR GAMA

Pravidla pro Dílčí projekty v rámci programu TA ČR GAMA Pravidla pro Dílčí projekty v rámci programu TA ČR GAMA Rozvoj systému komercializace výsledků VaV na Masarykově univerzitě 1. Základní informace Masarykova univerzita (MU) prostřednictvím Centra pro transfer

Více

Podpora digitalizace české ekonomiky

Podpora digitalizace české ekonomiky Podpora digitalizace české ekonomiky MSV Brno 8. 10. 2019 Digitální Česko Ucelená koncepce schválená usnesením vlády ze dne 3. 10. 2018 č. 629 s cílem je řešit digitalizaci komplexně jak z pohledu EU tak

Více

Význam indikátorů v institucionálním hodnocení a financování Jitka Moravcová MŠMT

Význam indikátorů v institucionálním hodnocení a financování Jitka Moravcová MŠMT Význam indikátorů v institucionálním hodnocení a financování Jitka Moravcová MŠMT 10.10.2014 www.metodika.reformy-msmt.cz IPN Metodika Individuální projekt národní MŠMT, 2012-2015 Zavedení evaluačních

Více

Operační program Podnikání a inovace. Program Potenciál

Operační program Podnikání a inovace. Program Potenciál Operační program Podnikání a inovace Dotační příležitosti pro inovační firmy Ing. Lenka Ondřejová CzechInvest Ostrava 26. 10. 2010 Inovační proces Inovace-ochrana práv průmyslového vlastnictví POTENCIÁL

Více

Příloha č. 1 Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Vzor Technického popisu projektu pro PO1

Příloha č. 1 Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Vzor Technického popisu projektu pro PO1 Příloha č. 1 Rozhodnutí o poskytnutí dotace Vzor Technického popisu projektu pro PO1 Technický popis projektu Registrační číslo projektu: Název projektu: Příjemce: Partner (partneři): I. Celkové cíle projektu

Více

Informační seminář Realizace projektů v praxi Vykazování nákladů Zkušenosti z vykonaných kontrol na místě. Ing. Luděk Gulázsi

Informační seminář Realizace projektů v praxi Vykazování nákladů Zkušenosti z vykonaných kontrol na místě. Ing. Luděk Gulázsi Informační seminář Realizace projektů v praxi Vykazování nákladů Zkušenosti z vykonaných kontrol na místě Ing. Luděk Gulázsi Obecně Průběžné monitorování řešených projektů bude realizováno poskytovatelem

Více

Opatření děkana č. 2/

Opatření děkana č. 2/ Lékařská fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze Opatření děkana č. 2/2015-16 Název: Hospodářská a nehospodářská činnost na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové K provedení: Čl. 107 Smlouvy

Více

Podpora inovací v Moravskoslezském kraji

Podpora inovací v Moravskoslezském kraji Podpora inovací v Moravskoslezském kraji současné aktivity Moravskoslezského kraje na podporu inovací Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji Podpora podnikání Podpora start ups v Moravskoslezském

Více

Příručka pro žadatele

Příručka pro žadatele Příručka pro žadatele Registrace organizace producentů v odvětví ovoce a zeleniny 18. dubna 2016 IČ: 48133981 DIČ: CZ48133981 Strana 1/5 OBSAH 1. Legislativa 2. Definice 3. Registrace organizace producentů

Více

Základní informace o programu

Základní informace o programu Základní informace o programu Jitka Genserová, březen 2013 1 Obsah prezentace Strategické dokumenty související s H2020 O programu HORIZON 2020 Hledání prostředků na financování výzkumu ve zdrojích EU

Více

Vybrané otázky z pravidel pro veřejnou podporu

Vybrané otázky z pravidel pro veřejnou podporu Vybrané otázky z pravidel pro veřejnou podporu Libuše Bílá odbor veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha, 19. 6. 2014 Struktura prezentace I. Definiční znaky veřejné podpory II. Právní

Více

Sekce B: Výzkum a inovace na VŠ a výzkumných pracovištích a spolupráce s podnikatelskou sférou

Sekce B: Výzkum a inovace na VŠ a výzkumných pracovištích a spolupráce s podnikatelskou sférou Inovační fórum Sekce B: Výzkum a inovace na VŠ a výzkumných pracovištích a spolupráce s podnikatelskou sférou 10. 1. 2008 Výzkum a inovace na VŠ a výzkumných pracovištích Roztříštěnost financování snižuje

Více

Pravidla hospodaření VŠE. Článek 1 Úvodní ustanovení

Pravidla hospodaření VŠE. Článek 1 Úvodní ustanovení Příloha č. 1 Statutu VŠE Pravidla hospodaření VŠE Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Hospodaření VŠE se řídí zákonem a ostatními zvláštními právními předpisy 1) a podmínkami stanovenými v rozhodnutích o poskytování

Více

Informace o dokumentu: Tato směrnice stanovuje pravidla nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany.

Informace o dokumentu: Tato směrnice stanovuje pravidla nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany. Směrnice č. 2 O způsobu nakládání s výsledky Informace o dokumentu: Tato směrnice stanovuje pravidla nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany. Zpracoval/a Schválil/a Jméno Jana Menšíková

Více

PODPORA VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST

PODPORA VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu PODPORA VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014-2020 MPO je Řídícím orgánem

Více

Inovační vouchery v Olomouckém kraji. Pracovní setkání Inovační vouchery v Olomouckém kraji II. etapa Krajský úřad Olomouckého

Inovační vouchery v Olomouckém kraji. Pracovní setkání Inovační vouchery v Olomouckém kraji II. etapa Krajský úřad Olomouckého Inovační vouchery v Olomouckém kraji Pracovní setkání Inovační vouchery v Olomouckém kraji II. etapa 11. 12. 2013 Krajský úřad Olomouckého Inovační vouchery v Olomouckém kraji II. etapa Inovační voucher

Více

Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál)

Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál) Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál) Ing. Jan Zeman Regionální koordinátor Obsah 1. Náplň projektu 2. Kouč v projektu CzechEkoSystem 3. Poradenské služby 4. Aktuální stav 5. CzechEkoSystem

Více

Financování a hodnocení výzkumu. Tomáš Opatrný PřF UP Olomouc

Financování a hodnocení výzkumu. Tomáš Opatrný PřF UP Olomouc Financování a hodnocení výzkumu Tomáš Opatrný PřF UP Olomouc Financování a hodnocení výzkumu Financování výzkumu v ČR Jak se připravoval návrh rozpočtu 2013 Metodika hodnocení VaV - jaká bude? IPN Metodika

Více

Dopravní výzkum a jeho význam pro rozvoj udržitelné dopravy. Ing. Olga Krištof

Dopravní výzkum a jeho význam pro rozvoj udržitelné dopravy. Ing. Olga Krištof Dopravní výzkum a jeho význam pro rozvoj udržitelné dopravy Ing. Olga Krištof tofíková Doprava klíčový faktor národního hospodářství Doprava je jedním z klíčových faktorů podpory růstu v moderních ekonomikách

Více

CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory OPPI

Více

Veřejná podpora , Moravské Křižánky

Veřejná podpora , Moravské Křižánky Veřejná podpora 9.6.2011, Moravské Křižánky Veřejná podpora - pojem Definici obsahuje článek čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování EU přímo účinný právní akt - nestanoví-li tato Smlouva jinak, jsou s vnitřním

Více

Prezentace výsledků výzkumu

Prezentace výsledků výzkumu Prezentace výsledků výzkumu Slavomíra Vavreinová Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Historie VÚPP, v.v.i. k 1. 4. 1958 byl výnosem tehdejšího Ministerstva potravinářského průmyslu a výkupu vytvořen

Více