Čertí rejdění a mikulášské nadělování čertovsky zábavný program a přijde i Mikuláš s nadílkou (dopolední program v MŠ)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "7.12.2015 Čertí rejdění a mikulášské nadělování čertovsky zábavný program a přijde i Mikuláš s nadílkou (dopolední program v MŠ)"

Transkript

1 Pan Podzim odkráčel s barevným deštníkem a ve dveřích se potkal s paní Zimou, která rychle vyjela ven na stříbrných bruslích, aby se ujala své vlády. I když moje celá medvědí rodina včetně většiny mých zvířecích kamarádů v zimě odpočívá, já nemám na lenošení ani pomyšlení, protože si chci s vámi dětmi hrát, kreslit, povídat, hádat a zpívat a k tomu jsem si povolal i své pomocníky! Čertí rejdění a mikulášské nadělování - čertovsky zábavný program a přijde i Mikuláš s nadílkou (dopolední program v MŠ) Vánoční besídka - od 15. hod na jednotlivých třídách Vánoční nadílka - dopolední program v MŠ Betlémování aneb Vánoční hrátky v královském městě Kutná Hora - národopisný pořad na téma Adventní a Vánoční čas - vánoční hra O tom královském vytrubování a zastavení v čertovském sklepě, adventní dílničce, ve vánoční vzykoslovné herně a v Betlémě - odjezd z MŠ v 8:30 hod, návrat do MŠ okolo 12. hod - tento program je určen pouze pro předškoláky - vstupné 130,- Kč Pošťák Pat ve filmu - filmové představení v kině Miloše Formana únor 2016 Karneval v MŠ - námět a čas konání bude upřesněn

2 Zima je bílá Zimu máme moc rádi a nejraději na venkově. Tam je zima pořád bílá a zmrzlá, zatím co u nás ve městě je hned taková zašmouraná a rozpuštěná. Pojedeme na venkov a tam si užijeme. (Eva Veberová Náš svět, Edita Plicková Hrajeme si a tvoříme s hádankami) Příběh od veverky Zrzečky Byl u nás Mikuláš Už několik dní před jeho příchodem povídal si můj tatínek se starým tovaryšem Vilímem, že tentokrát přijdou do Hrusic Mikuláši až z Vídně a ti že jsou moc přísní. Povídali si to jako pro sebe, ale patřilo to mně a já, ačkoliv jsem se tvářil, jako když to neslyším, dostal jsem z těch vídeňských Mikulášů opravdu strach. A když konečně přišel ten tajemný večer, kdy Mikuláš přichází a naděluje, nebyl bych vyšel ven ani za zlaté prasátko. Slyšel jsem, jak tu a tam ve vsi vřískají děti, a každou chvíli přeběhl některý větší kluk s dupotem kolem našeho baráku. To ho asi čert honí, kluka nezbedného! říkával tatínek svým spolupracovníkům u verpánku a všichni takového kluka srdečně litovali: Ubohej kluk! To už ho čert jistě chytil a má ho v pytli! Ale zkušený otec jim tu starost hned zase vymlouval: No on čert takového kluka hned do pekla neponese! Jen mu někde za větrem pořádně nalupá, napomene ho, aby byl hodnější a poslouchal líp svoje rodiče! A teď si představte, že v tom zabouchal u nás Mikuláš metlou na okno a hned také na dveře světnice. Už jsou tady! vykřikl bratr a já jsem byl ihned pod postelí. Tam jsem slyšel, jak rodiče Mikuláše vítají a ptají se ho, kde nechal čerta. Mám ho venku uvázaného u vaší hrušky javornice. Já vím, že tu máte málo místa, a ten chlupáč divokej by vám tu mohl ještě něco rozbít! NO a máte vy vůbec nějaké malé děti? Žádné tady nevidím a mám s sebou pro ně plno všelijakých dárků! I máme, pane Mikuláši! Máme přece ještě kluka Josefa polez ven, kluku zatrápená, Mikuláš chce s tebou mluvit! Mně se ven moc nechtělo, ale měl jsem strach, aby se Mikuláš moc nedopálil a nevrátil se pro čerta, a tak jsem se raději vyšoural zpod postele doprostřed světnice. Modlit! poručil Mikuláš a já jsem ho ihned poslechl. Klekl jsem si na kolena a drmolil jsem jednu modlitbu za druhou, pletl jsem ve strachu páté přes deváté, ale Mikuláš byl přece se mnou spokojen. Pokynul mi, abych přestal, a ještě se zeptal rodičů, že to se mnou ještě ujde, vytáhl z košíku velký papírový sáček s dárky a podal mi ho.

3 Radostně jsem mu poděkoval, a sotva odešel, hned jsem obsah sáčku vysypal na ševcovskou třínožku. Jemine to bylo dobrých věcí! Dal jsem se radostí do tance kolem třínožky po jedné noze a potom jsem se s chutí pustil do těch nadělených dobrot. A vděčně jsem při tom vzpomínal na hodného Mikuláše ačkoliv se mi chvílemi zdálo, že mi jeho hlas byl hodně povědomý a že byl nějak moc podoben naší sousedce tetě Skřivánkové! Ale dlouho jsem se tou nápadnou podobou nezabýval. (Dagmar Šottnerová Adventní čas České Vánoce Josefa Lady) Když přijde zima (Jaroslava Horáčková: Zpívejme si, zpívejme Edita Plicková Hrajeme si a tvoříme s hádankami)

4 Úkol od opičáka Smíška: Dokresli Mikulášovi punčochu. (Gabriela a Milada Přikrylovy: Barevné kamínky)

5 Úkol od opičáka Smíška: Postupuj podle návodu dole na obrázku. (Joachim Löffel: Hrajeme si rádi a s vtipem)

6 Úkol od opičáka Smíška: Vystřihovánka sněhuláka (Gabriela a Milada Přikrylovy: Barevné kamínky)

7 Ú Úkol od opičáka Smíška: Spoj jednotlivé body podle čísel. (Joachim Löffel: Hrajeme si rádi a s vtipem)

8 Rybí filé kačera Mobyho Takový starý mořský vlk jako kačer Moby jí samozřejmě ze všeho nejraději ryby. Tady nám prozrazuje recept na své zamilované jídlo (pro čtyři osoby) Čas: 15 minut Co je potřeba: ¾ kg mraženého rybího filé 4 lžíce hladké mouky 1 vejce 5 lžic strouhanky 1 zarovnaná lžička soli 1/3 lžičky pepře 75 g pokrmového tuku 1 citrón 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky 1 lžíce sekaného kopru Příloha: brambory nebo bramborový salát Pracovní postup: 1. Rozmrazené filé nejprve osolíme a opepříme. K obalování si připravíme jeden talíř s moukou, jeden talíř s vajíčkem a jeden talíř se strouhankou. Rybu obalíme nejdříve v mouce, pak vajíčku a nakonec ve strouhance. 2. Na pánvi necháme rozpustit tuk. Obalené filé dáme na pánev a na mírném ohni smažíme 3-4 minuty po každé straně. 3. Hotové filé vyndáme z pánve a vložím na talíř do trouby vyhřáté na 50 C, aby nám nevychladlo než budeme mít hotové zbylé kousky. 4. Zdobíme petrželkou, koprem a plátkem citrónu. Každý si ještě podle chuti můžeme rybu pokapat citrónovou šťávou. (Walt Disney: Kuchařka kačera Donalda)

9 Vánoční koledy od sovičky Rozárky Narodil se Ježíšek Narodil se Ježíšek, koupíme mu kožíšek, hodně dlouhý, chlupatý, aby ho měl na paty. Dědečku, dědečku, koleda Dědečku, dědečku, koleda, dejte oříšek nebo dva, nedáte-li oříšek, spálíme vám kožíšek, dáme vám ho do pekárny, on se vám tam na prach spálí. dáme vám ho do pece, on se vám tam upeče. Na Štědrý den Stromečku, vstávej, ovoce dávej, umej se, ustroj se, je Štědrý den! Koledníci Koledníci malí, rádi bychom brali koledičku na ručičku, kdybyste nám dali. Jestli nic nedáte však vy uhlídáte, hrnce, misky potlučeme, co v polici máte. Koleda je ouzká, zbyla jenom houska, ať je tvrdá nebo měkká, však ona se schroustá. Koleda, koleda, Štěpáne! Koleda, koleda Štěpáne! Co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, Upad jsem s ní na ledu, psi se na mě zběhli, koledu mi snědli. Vánoce jsou opředeny zvláštním kouzlem. To kouzlo však nespočívá pouze v krásně nazdobeném stromečku, dárcích. Je to čas, kdy míváme k sobě mnohem blíže, máme více času pro své blízké a přátele. (Dagma Šottnerová Vánoce původ, zvyky, koledy, hry a náměty)

10 Zima je - Lišáček Vuk se raduje Ptáčci v zimě Vypravěč V lednu začalo hodně chumelit. Sníh se sypal a za chvíli bylo všude bílo. Zvířátkům na dvoře a v lese to nevadilo, lidé se o ně vzorně starali. Ale ptáčci marně hledali něco k snědku. Všechna potrava zmizela pod vrstvou sněhu. Dokonce i šišky na jehličnatých stromech byly schované pod sněhovou čepicí. Vrabec si povzdychl: Prohledal jsem celý dvorek, nenašel jsem ani drobek. Bílý sníh teď všude leží, jídlo najdu asi stěží. Také hrdlička byla smutná: Něco k snědku všude hledám, už jsem z toho znavená. Kéž by někde skryto bylo obilí a semena. Rovněž nádherný pták, žluna zelená, naříkal: Já jsem žluna zelená, prý překrásně zbarvená. Oříšky, ty kdyby byly, velmi by mě potěšily. Krásně zbarvený datel s červenou čepičkou volal: Semínka ze šišek tolik mám rad. Nasytí žaludek, zaženou hlad. Černě zbarvený kos povídá: Žížaly nám tuze rád, teď mě ale trápí hlad. Sladké třešně bych si dal, na jahodách pochutnal. V zahradě na větvích stromů a keřů seděly sýkorky: sýkorka koňadra, babka, modřinka, uhelníček i parukářka. Začaly se na kosa zlobit: Ty jsi ale mlsný pták! Ano, ano, je to tak! Semínek pár kdyby bylo, od hladu nás zachránilo. Mezi ptáčky přiletěl brhlík lesní. Byl celý udýchaný, jak spěchal, a hned volal: Ze dvorečku spěchám k vám, dobrou zprávu pro vás mám. Tam v krmítku jídlo máme, moc si na něm pochutnáme. Připravily nám to děti. Kdo má hlad, až se mnou letí! Brhlík se rozletěl ke krmítku, které bylo nedaleko domku, na dvoře. Ostatní ptáci letěli za ním a volali: Už letíme, už letíme! V krmítku ptáčci našli mák, slunečnici, jádra ořechů, zrna obilí i různá semena. Z větví stromů visely dolů provázky a na nich byly zavěšené kusy loje. Visela tam i kůže, odkrojená ze syrového sádla. Z loje a z kůže si sýkorky udělaly houpačku. Krmily se a ještě se houpaly. Nejdřív u krmítka byla tlačenice, ale dostalo se na všechny. Hladoví ptáčci se najedli a slibovali: Co my dětem za to dáme? Na jaře jim zazpíváme! (Eva Hurdová, Marie Tetourová, Pavel Jurkovič, Edita Plicková Hrajeme si ve školce)

11 Společným znakem masopustu a karnevalu je nevázané veselí, tanec, zpěv a hudba. Maškarní karnevaly (šibřinky) bývaly záležitostí dospělých. V dnešní době se však více organizují dětské karnevaly. Masopust Masopust, masopust, do kola mě, holka pusť! Už je toho masopustu namále, komu my ty starý panny prodáme. Prodáme je do Záblatí Luhovi, dá nám za ně čtyři špalky bukový. Medvídek Zvědálek vyráží na karneval Masopust je obdobím klidu před příchodem jarních prací, které vrcholí masopustním úterkem. Tento den se konají masopustní obchůzky průvody maškar. Vynášejí se smrtky, zimy. Maškary mají masky podle místních tradic, nesmí chybět kůň. Karnevaly se pořádají nejčastěji v masopustním období. Zdánlivě nemají s masopustem nic společného. Avšak už samotný název nás vyvádí z omylu. Hola, hola! Já pan Pronóbus přeju šťastný a veselý masopust, abyste dobře hodovali, šišky, báby smažívali a nám taky ňákou dali. Ať je šiška nebo bába, však má huba všecko ráda. Zhusta, chlapci, zhusta, konec masopusta, masopust se krátí, víc se nenavrátí. Karneval Ahoj, kluci, holčičky, máte rádi písničky? Chtěl bych si s vámi hrát, o písničkách povídat! Představím se vám jen zkrátka, jsem písniček kamarádka. Zlobím jenom maličko, říkají mi: Písničko! Vesele se na svět dívám, písničky ráda zpívám. Každé ráno, každý den zpíváme si s tatínkem! Tatínek je kapelník, hůlku má jak kouzelník. Kapela do taktu mává, na písničky pozor dává. Nástroje ho poslouchají, podle jeho hůlky hrají. Chvilku silně, chvilku slabě, jak se hodí k této skladbě. (Jiří Havel, Veselé noty) (Gabriela a Milada Přikrylovy Barevné kamínky; Dagmar Šottnerová Zima- zvyky, obyčeje náměty, návody, pohádky, příběhy a hry)

12 S Krtečkem, panenkou Notičkou, Pejskem a Kočičkou a Kašpárkem projdeme kouzelným adventním časem. Děti se seznámí s předvánočními a vánočními tradicemi a zvyky a mohou se těšit na mikulášskou a vánoční besídku a nadílku. Dále budeme pozorovat a poznávat charakteristické znaky zimy, seznámíme se s časoprostorovými vztahy (rok, měsíce, týdny, dni), se zimními sporty, s péčí o zvířátka v zimě, provedeme pokusy se sněhem a ledem, poznáme předměty denní potřeby, budeme si povídat o povoláních a řemeslech a co se z čeho vyrábí. Poznatky si děti prohloubí pomocí výukových programů na interaktivní tabuli. Hravou formou se děti seznámí se školním prostředím a připraví se tak i na zápis do základních škol. Koncem zimy děti poznají tradice masopustu a čeká je veselý karneval. Děti si povídají s paní učitelkou o lesních zvířátkách, na interaktivní tabuli řeší zábavné úkoly. Když řadí zvířátka, která patří do lesa, přihlásí se Dominik a řekne: Ještě jsme zapomněli na toho prskavého a vzteklého josefa (jezevec). Děti při opakování o poznatcích o lidském těle, poznají 5 kamarádů smyslů: čich, hmat, sluch, chuť a zrak. Když se paní učitelka zeptá, ke kterému smyslu patří slzy a odkud tedy tečou, přihlásí se Erik a vysvětluje: Máme v očích díry a těmi slzy tečou. Náměty na tvořivou činnost za pomoci rodičů K žádnému svátku se neposílá tolik lístků, pohlednic a pozdravů jako k Vánocům. Vaše blízké jistě potěší, když namísto kupované pohlednice naleznou ve schránce originální vlastnoručně vyrobené vánoční přáníčko. Materiál: bílý kartón nebo tužší kreslící papír vodové barvy škrobové lepidlo na tapety kousky slídy lesklé flitry a hvězdičky starý zubní kartáček

13 starý hřeben nůžky lepidlo Postup: 1. Dítě potře papír husou vrstvou škrobového lepidla a zapustí do škrobu barvu. 2. Když barva částečně zaschne, vytvoří hřebenem, starým zubním kartáčkem nebo jiným předmětem zajímavé stopy a struktury. 3. Teď papír posype ještě kousky slídy, flitry nebo polepí třpytivými hvězdičkami. Po zaschnutí práci zafixuje malým množstvím laku ze spreje. Technika sama o sobě je dostatečně efektivní a můžete motiv použít samostatně. Nebo z takto připraveného papíru vystřihněte svíčky, zvonečky a podobné vánoční motivy. Ty potom nalepíte na prázdnou kartičku nebo z nich můžete udělat visačky k dárkům. (Wilma Kotteková, Inge Hübersová-Keminková: Výtvarné hříčky pro malé děti)

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více

13. číslo, prosinec 2014. 15 Kč. Poškoláček. podzim/zima. nakreslil: David Šarátek

13. číslo, prosinec 2014. 15 Kč. Poškoláček. podzim/zima. nakreslil: David Šarátek 13. číslo, prosinec 2014 15 Kč Poškoláček podzim/zima nakreslil: David Šarátek Milý čtenáři, právě se k vám dostávám již po třinácté. Doufám, že se vám tento rok budu líbit, protože jsem úplně nový. Podílely

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek 2016 LEDEN - BŘEZEN Písek 1 SLOVO ŘEDITELKY Vážení a milí, zhluboka se nadechněte. Cítíte ve vzduchu tu vůni jara? To letošní podle astrologického kalendáře začalo přesně 20. března v 5 hodin a třicet

Více

Almanach žákovské a studentské poezie 2011

Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Básničky žáků 3. ročníku na téma kočka, pes Svatava Fučková Naše kočka Micinka je velmi dobrá maminka. A ta malá kočička, je zdravá a mrštná jako rybička. Micka

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček listopad 2014 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem

Více

Malované čtení z pohádky do pohádky

Malované čtení z pohádky do pohádky Malované čtení z pohádky do pohádky také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Marie Tetourová, Antonín Šplíchal Malované čtení z pohádky do pohádky e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna

Více

Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu

Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu V sobotu ráno jsme vyrazili od školy na procházku městem. Na chvíli jsme se zastavili v obchodním centru. Prohlídli

Více

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2011/2012

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2011/2012 Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2011/2012 Vypracovala: Nováková Renata, vychovatelka ŠD Září Říjen Listopad seznámení ţáků s organizací ŠD a proškolení o BOZ v prostorách

Více

Chytrá sovička. školkovský časopísek D U B E N

Chytrá sovička. školkovský časopísek D U B E N Chytrá sovička školkovský časopísek D U B E N Vážené maminky, babičky, prababičky, tety Připravujeme pro Vás besídku, na kterou bychom chtěli pozvat nejen Vás, ale také tatínky, dědečky, pradědečky a strejdy

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích Toho dne kdy jsme putovali z Tuchlova na Milešovku a zpět, jsme za zvládnutí takové túry dostali odměnu. Mohli jsme místo obvyklého večerního filmu nebo seriálu, naživo

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Sváteční poezie: Tvář. Vybíráme z obsahu: Tvář jako poupátko máš, které jednou ročně vykvétá. Po tváři ti slza štěstí teče, to si můžeš cokoliv přát.

Sváteční poezie: Tvář. Vybíráme z obsahu: Tvář jako poupátko máš, které jednou ročně vykvétá. Po tváři ti slza štěstí teče, to si můžeš cokoliv přát. Vybíráme z obsahu: Vánoční recepty, Vánoce v Austrálii a Dánsku, Anketa, Sob polární, Čerti na naší škole Sváteční poezie: Tvář Tvář jako poupátko máš, které jednou ročně vykvétá Tvář jako růžičku máš,

Více

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Autor: Mgr. Petra Grygová Partnerské zařízení: Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Žatec Poznámka: kopírovat dle počtu žáků Výukový materiál

Více

Co jsme se naučili v listopadu Papouškové

Co jsme se naučili v listopadu Papouškové Co jsme se naučili v listopadu Papouškové Téma: Podzimníčci Cíl: Poznávat základní znaky ročního období podzimu, částečně se věnovat denním obdobím. Tvoření frotáž listů, strom (práce s odpadovým materiálem)

Více

Připrav si také: síto mísu metlu na sníh pánev na smažení naběračku odměrku obracečku hrnec s pokličkou velký talíř

Připrav si také: síto mísu metlu na sníh pánev na smažení naběračku odměrku obracečku hrnec s pokličkou velký talíř Palačinky Budeš potřebovat: 300 gramů mouky 1 lžičku soli 2 vejce 300 ml mléka 5 lžic oleje 5 lžic oleje nebo másla na smažení Připrav si také: síto mísu metlu na sníh pánev na smažení naběračku odměrku

Více

Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA

Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA do předmětu MSBK_PPS/03 Praktikum k poznávání přírody a společnosti UČO: 425525 jméno: Cejpková Hana akademický rok 2013/2014 1. Název a fotografie pomůcky: Hlemýžď zahradní

Více

půjdem spolu do betléma...

půjdem spolu do betléma... půjdem spolu do betléma... pracovní list K ČÁSTI STÁLÉ EXpoZICE NÁroDopISNÉHo MuZEA - MuSAIoNu obchůzky Barborek a Lucek SLoŽ puzzle a podívej se, jak vypadáme. NAJDI A prohlédni si nás ve vitríně Národopisného

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15 117 ZIMNÍČEK školní rok 2014-15 Kulturní a společenské akce ( prosinec, leden, únor ) 4.12. mikulášská nadílka se skupinou SAXA v MŠ 10.12. vánoční dílna s besídkou pro děti a rodiče v MŠ 15.12. Vánoce

Více

VÝPRAVA DO NEZNÁMA Dnešní den je pro myší kluky Otíka a Tomíka opravdu výjimečný. Čeká je výprava do neznáma a půjdou úplně, ale úplně sami. Buďte opatrní, nabádal je táta, když se rozcházeli v předsíni

Více

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá. Jaro a ptáci

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá. Jaro a ptáci Lekce 8: Prohloubení znalostí roční období Jaro a ptáci V Čechách je přes zimu docela velká zima, proto někteří ptáci odlétají na zimu do teplých krajů. Na jaře se zase vrací zpátky, aby v Čechách, kde

Více

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli.

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli. Soubor A Gorila Protože prý gorile Ta vám, lidi, měla ránu! Chechtal se jí celý prales, co je tohle za vynález. Když si vyšla na sluníčko, zebrám smíchem prasklo tričko, a když vlezla do houští, smáli

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK,

BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK, 1. Vzdělávací obsah BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK, Smyslem tohoto tematického celku je : - vytvářet povědomí o vlastní sounáležitosti se světem, s živou a neživou přírodou, lidmi, společenstvím a planetou Zemí,

Více

Pavel Gaudore BAJKY PODLE EZOPA

Pavel Gaudore BAJKY PODLE EZOPA Pavel Gaudore BAJKY PODLE EZOPA Ilustrace Hedvika Vilgusová Aventinum, Praha 1996 OBSAH Kohout a perla... 3 Myš, žába a luňák... 4 Orel, hlemýžď a vrána... 5 Lev a myš... 6 Pes a kus masa... 7 Moucha a

Více

Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto.

Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto. Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto. Říkanka, kterou si pamatujeme my trochu starší. Ale nic naplat, škola opravdu volá. V měsíci lednu šli všichni

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02. Kominická kalamajka Zuzana Musilová Cíl: podporovat pozitivní emoce, schopnost a chuť učit se novým pojmům, zapojovat sluchovou a zrakovou kontrolu, orientovat se v prostoru, rozvíjet dětskou představivost

Více

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové,

Více

DOMOV NA STŘÍBRNÉM VRCHU

DOMOV NA STŘÍBRNÉM VRCHU ZIMA 2010/II ZPRÁVY Z DOMOVA Dostává se Vám do rukou druhé vydání čtvrtletníku vydávaného v zařízení, které možná znáte nebo byste ho chtěli více poznat a tím je DOMOV NA STŘÍBRNÉM VRCHU v Rokytnici v

Více

Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností. 1. Místo, kde žijeme. Rozvíjené kompetence: Tematický okruh: Činnosti. Rozvíjené kompetence

Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností. 1. Místo, kde žijeme. Rozvíjené kompetence: Tematický okruh: Činnosti. Rozvíjené kompetence Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností Rozvíjené kompetence: 1. Kompetence k učení 2. Kompetence k řešení problémů 3. Komunikativní kompetence 4. Sociální a interpersonální kompetence 5. Občanské kompetence

Více

Podzimní tvořivé dílny a setkání 2013

Podzimní tvořivé dílny a setkání 2013 Podzimní tvořivé dílny a setkání 2013 Uvnitř listu najdete podrobné informace k jednotlivým setkáním o. s. SOSák 3. 11. Výroba plstěných šperků 7. 11. Výroba lampionů 10. 11. Keramika aneb Dárek pod stromeček

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA JOSEFA HLÁVKY PŘEŠTICE ŠKOLNÍ DRUŽINA TEMATICKÝ PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠD DUHOVÝ ROK VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA JOSEFA HLÁVKY PŘEŠTICE ŠKOLNÍ DRUŽINA TEMATICKÝ PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠD DUHOVÝ ROK VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JOSEFA HLÁVKY PŘEŠTICE ŠKOLNÍ DRUŽINA TEMATICKÝ PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠD DUHOVÝ ROK VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ Hurá do duhové školní družiny Podzim- září, říjen, listopad Tematické okruhy - duhová

Více

Vánoční kuchařka OnaDnes

Vánoční kuchařka OnaDnes Vánoční kuchařka OnaDnes redakce OnaDnes, kolektiv autorů, 2014 ISBN: 978-80-87970-47-8 pdf 978-80-87970-48-5 epub 978-80-87970-49-2 mobi Obsah VÁNOČNÍ CUKROVÍ... 7 Pečené... 8 Perníčky... 9 Perníkové

Více

Marek a Klára se rozhodli, že si vyjedou na kolech.,,nejezděte moc daleko! A nejezděte rychle! Nezapomeňte se brzy vrátit!" nabádá je starostlivá maminka. Děti usilovně šlapou, až jim vítr hvízdá kolem

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

Číslo 23 Prosinec 2012

Číslo 23 Prosinec 2012 Číslo 23 Prosinec 2012 Modrý týden V září nás potkala nová paní učitelka, a ta nám řekla, že tento týden se budeme učit o vodě. My 1.-5. třída jsme dělali pokusy, ochutnávali jsme slanou vodu, sladkou

Více

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika 1 2 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství Eroika 3 Blanka Kubešová, 2008 Eroika, 2008 ISBN 978-80-86337-74-6 4 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství 5 6 7 mámě 8 krajino dětství, chtěl bych se k

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

Environmentální výchova v naší školce

Environmentální výchova v naší školce Environmentální výchova v naší školce Environmentální výchova je nauka o světě o prostředí a člověku v něm. Je to tedy něco, co se dotýká každého z nás. Náš vztah k prostředí odráží naše potřeby i to,

Více

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě Deváťáci na Lysé hoře TeGe Maškarák na škole v přírodě 1.číslo Říjen 2012 16 Ahoj kluci a holky, letos spadá příprava časopisu TEGEMÁK žákovskému parlamentu na rozdíl od předchozích let, kdy byl vydáván

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Obsah. Láďův deníček 1

Obsah. Láďův deníček 1 LÁĎŮV DENÍČEK 1 2013 Obsah Úvod... 3 30. července 2013... 4 8. srpna... 6 1. září... 7 12. září... 9 5. října... 11 14. října... 12 25. října... 14 31. října... 15 30. listopadu... 17 5. prosince... 19

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška Zůstatek ze šk.roku 2004/2005 0,- Příjmy: příspěvky žáků 4 440,- Sponzoři 2 800,- Zisky z akcí 1 388,- Obecní úřad + příspěvky na karneval 1 856,- 10 484,- výdaje: příspěvek na výlet (66 žáků) 1 650,-

Více

Mozaika. Cirkus Berousek

Mozaika. Cirkus Berousek 1 Úvodník Loňští deváťáci nás ujišťovali, že nám devítka uteče jako voda. Teď už vidíme, že měli pravdu. Než jsme se rozkoukali, už máme za sebou první čtvrtletí. A co je neméně důležité, uplynulo i dalších

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Tochovice. Základní a Mateřská škola Tochovice Telefon: 318 682 709 E-mail: tochovice.ms@seznam.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Tochovice. Základní a Mateřská škola Tochovice Telefon: 318 682 709 E-mail: tochovice.ms@seznam. Základní a Mateřská škola Tochovice Telefon: 318 682 709 Tochovice 165 E-mail: tochovice.ms@seznam.cz Tochovice 262 81 Web: www.zstochovice.cz IČO: 71007202 Příloha č. 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Tochovice

Více

Časopis MŠ. Únor 2016

Časopis MŠ. Únor 2016 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Únor 2016 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

Čtyři světla pasýře Šimona

Čtyři světla pasýře Šimona Čtyři světla pasýře Šimona Vánoční hra s písněmi na téma: Cesta k jeslim Úvod Obsah Jedne tmavé noci se pastýřský chlapec Simon vydá hledat ztracenou ovečku.pro jeho soucit a dobrotu rozdá cestou potřebným

Více

KAMARÁD. Duben 2012. MŠ Týn nad Vltavou Hlinecká 729. Občasník pro děti a rodiče

KAMARÁD. Duben 2012. MŠ Týn nad Vltavou Hlinecká 729. Občasník pro děti a rodiče Duben 2012 MŠ Týn nad Vltavou Hlinecká 729 KAMARÁD Občasník pro děti a rodiče Přijímání žádostí do MŠ 19. - 20. 3. 2012 bylo v MŠ uskutečněno přijímání žádostí do MŠ Týn nad Vltavou. Všechna pracoviště

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

101 her na dětské oslavy

101 her na dětské oslavy 101 her na dětské oslavy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Anna Bernhard a Silvia Schmitz 101 her na dětské oslavy e-kniha Copyright Albatros Media a.s.,

Více

1, Úvod. 2, Pěstování. 3, Sběr

1, Úvod. 2, Pěstování. 3, Sběr Bylinky 1, Úvod Bylinky provází člověka při jeho kulinářských pokusech od nepaměti. Nejenže zlepšují chuť jídla, ale lze je konzumovat i samotné a navíc mívají blahodárný vliv na organismus. Z některých

Více

projevech mě dokázal i školit během cesty na téma včely a ryby. To všechno, kromě pošty, patřilo k jeho dalším koníčkům.

projevech mě dokázal i školit během cesty na téma včely a ryby. To všechno, kromě pošty, patřilo k jeho dalším koníčkům. Jedno z nejkrásnějších období roku. Mezi námi pošťáky se o něm začalo mluvit už v únoru. Je sice pravda, že tento měsíc býval ještě dost studený, ale přece jen, sluníčko už začínalo hřát. Ono se řekne,

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Deník,,správnýho psa

Deník,,správnýho psa Deník,,správnýho psa Ne, ne, ne a ještě jednou ne! Neolíznu tě! A nekoukej tak na mě! Opakoval jsem, ale marně. Aneta se na mě pořád koukala svýma smutnýma očima a musím říct, že tohle jí jde fakt dobře.

Více

Lenivý prášek ŘEMESLA POTRAVINÁŘSKÁ

Lenivý prášek ŘEMESLA POTRAVINÁŘSKÁ ŘEMESLA POTRAVINÁŘSKÁ Pro mlsné jazýčky MLYNÁŘSKÉ ŘEMESLO Lenivý prášek Matěji! Kde zas vězíš? Mlynářka stála na zápraží a tvářila se nasupeně. Matěji, ukaž se, ty kluku nezdárná, pachole nevycválané,

Více

Klegováček č.2 2015/2016

Klegováček č.2 2015/2016 Klegováček č.2 2015/2016 Příběh na pokračování 3. kapitola - Štěňata Od svatby to byl jen kousek a Šejla porodila krásná štěňata jednu fenku a dva psy. Fenka se jmenovala Lucky a psí kluci měli jména Jacky

Více

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM Lída Leinweberová JSEM V 1. TŘÍDĚ Vím, že jako prvňačka zrovna nevypadám, ale věřte mi, myslím to vážně. JSEM V PRVNÍ TŘÍDĚ asi tak po desáté sama jsem úspěšně absolvovala

Více

Časopis MŠ. Listopad 2015

Časopis MŠ. Listopad 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Listopad 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239

Více

PRACOVNÍ LIST PTÁCI NAŠÍ ZAHRADY: (starší žáci)

PRACOVNÍ LIST PTÁCI NAŠÍ ZAHRADY: (starší žáci) PRACOVNÍ LIST PTÁCI NAŠÍ ZAHRADY: (starší žáci) Název: Pracovní listy ptáci naší zahrady Autor: Vít Lazecký Stručný popis: Pracovní listy blíže seznamují s ptáky naší zahrady. Správné řešení je přiloženo.

Více

č.39 2015/2016 skolnicasopis.zstrebenice@seznam.cz Školní časopis žáků základní školy v Třebenicích

č.39 2015/2016 skolnicasopis.zstrebenice@seznam.cz Školní časopis žáků základní školy v Třebenicích Autor obrázku: Vladimír Hubálek Školní časopis žáků základní školy v Třebenicích ZÁKLADNÍ ŠKOLA TŘEBENICE PAŘÍKOVO NÁM. 133 TŘEBENICE 411 13 OKR. LITOMĚŘICE č.39 2015/2016 skolnicasopis.zstrebenice@seznam.cz

Více

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče Základní škola a mateřská škola Rudoltice Informace pro rodiče Základní informace o mateřské škole Mateřská škola je součástí celého komplexu Základní školy a mateřské školy Rudoltice, který zahrnuje základní

Více

Den zdraví Víme, co jíme

Den zdraví Víme, co jíme Den zdraví Víme, co jíme I. Návrh projektu Název: Víme, co jíme Autoři: Jana Lažová, Jana Lamačová Učitelství pro 1. stupeň ZŠ, KS, 5. ročník Realizace: 2. ročník Typ projektu: podle organizace vícepředmětový

Více

Nejkrásnější vánoční dárek

Nejkrásnější vánoční dárek Nejkrásnější PŘÍBĚH READ vánoční dárek Vánoce se blíží a Elsa připravuje oslavu. Dnes ráno vstala velmi časně, aby do večera všechno stihla. Pozvaní jsou všichni obyvatelé království. Letošní Vánoce jsou

Více

Zpravodaj obce Záryby 2 2011

Zpravodaj obce Záryby 2 2011 Zpravodaj obce Záryby 2 2011 Vážení spoluobčané! Dnešní úvodník můžeme pojmenovat Pozvánka na velikonoční vystoupení, které se bude konat v areálu školy v pátek 15. dubna od 16.00 hodin. Na co se můžeme

Více

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky Polévky Zeleninový bujón Jednoduchý, čistě zeleninový bujón uvaříte velmi rychle. 4 polévkové lžíce libečku 4 polévkové lžíce celerových listů ½ cibule 1 mrkev sůl a cukr špetka prášku z feferonek trošku

Více

Benjamínek váš mateřský klub

Benjamínek váš mateřský klub Benjamínek váš mateřský klub Seznam našich básniček Pozdrav Dobrý den, dobrý den, to je ale krásný den, nohy máme na běhání, a ručičky na tleskání, dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem, ne ne ne.

Více

PETROU ŠÁCHOVOU. A našel by se mezi vzpomínkami nějaký neobvyklý zážitek? Zážitků byla spousta. žádný zajímavý či neobvyklý mě teď asi nenapadá.

PETROU ŠÁCHOVOU. A našel by se mezi vzpomínkami nějaký neobvyklý zážitek? Zážitků byla spousta. žádný zajímavý či neobvyklý mě teď asi nenapadá. ROZHOVOR S... PETROU ŠÁCHOVOU Začneme celkem obvyklou otázkou. Jak vzpomínáš na naši školu? Na základní školu mám veselé i smutné vzpomínky.určitě převažují ty, které mě rozesmějí. Tyto chvíle se mi vybavují

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Chytrá sovička Ř Í J E N

Chytrá sovička Ř Í J E N Chytrá sovička školkovský časopísek Ř Í J E N Měsíc říjen už je tady, míchá barvy dohromady. Přebarvuje stromům listy zelenou nechá jen místy. pro dospěláky Vážení rodiče, - 17.12.2013 od 16:00h se uskuteční

Více

ZPRÁVY Z TRÁVY. č. 3, 2013/2014. Vaše redakce

ZPRÁVY Z TRÁVY. č. 3, 2013/2014. Vaše redakce ZPRÁVY Z TRÁVY č. 3, 2013/2014 Milí čtenáři, vítejte u valentýnského čísla našeho školního časopisu. Nebudeme Vás napínat, a ihned prozradíme, že hlavním tahákem tohoto čísla bude exkluzivní rozhovor s

Více

VYHRAJTE POMOCNÍKY PRO VÁNOČNÍ PEČENÍ A ZDOBENÍ

VYHRAJTE POMOCNÍKY PRO VÁNOČNÍ PEČENÍ A ZDOBENÍ VYHRAJTE POMOCNÍKY PRO VÁNOČNÍ PEČENÍ A ZDOBENÍ S výrobky Dr.Oetker upečete jednoduše a rychle vynikající cukroví. Nemusíte složitě míchat polevy, stačí si vybrat ze 4 druhů balených v sáčcích, které rozehřejete

Více

S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi prosinec 2014 MK ČR E 20557

S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi prosinec 2014 MK ČR E 20557 S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi prosinec 2014 MK ČR E 20557 TJ ROZVOJ TRSTĚNICE 353 01 Mariánské Lázně, Trstěnice 124 Ohlédnutí Tělovýchovné jednoty za rokem 2014 Vážení občané, Naše obec, Tělovýchovná

Více

Uvedení do celoročního družinového projektu TAJEMSTVÍ KLÍČŮ. Seznámení se s novým kolektivem, prostředím a pravidly. Povídání o prázdninách

Uvedení do celoročního družinového projektu TAJEMSTVÍ KLÍČŮ. Seznámení se s novým kolektivem, prostředím a pravidly. Povídání o prázdninách Tematický plán Školní rok: 2015/2016 Vychovatel: Jakub Mlad, Iva Svobodová Téma: TAJEMSTVÍ KLÍČŮ Časový plán pomůcky, učební materiály, ZÁŘÍ ke kamarádské družince Sociální dětí: Umění jednat, Morální

Více

Úvodní slovo. Vaše Gába

Úvodní slovo. Vaše Gába KLUBÍČEK LEDEN 2014 Úvodní slovo Leden za kamna vlezem, jak se lidově říká a jelikož kamna již doma dávno nemáme,protože naše byty zdobí již moderní ústřední radiátory, tak se ohřejeme aspoň u nich a když

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Pánem svého času Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Pánem svého času Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka nabízí žákům možnost samostatně

Více

tabulky, tipy a recepty

tabulky, tipy a recepty tabulky, tipy a recepty Vestavìná trouba s funkcí Multi-vaøení v páøe We were thinking of you when we made this product obsah electrolux 3 Obsah Recepty kuchaøského pomocníka 4 Použití, tabulky a tipy

Více

Irská líčka na červeném víně s bramborovou kaší

Irská líčka na červeném víně s bramborovou kaší Irská líčka na červeném víně s bramborovou kaší S u r o v i n y 1 kg telecích líček, popřípadě loupané plece, rostlinný olej (například řepkový) na opékání, 300 400 g kořenové zeleniny, 1 2 cibule, červené

Více

VÍTE PRO ......se vymyšlené zpráv íká kachna? ...se íká,že delfín je nejinteligentn jší mo ský tvor? ...má zebra ernobílé pruhy? ...

VÍTE PRO ......se vymyšlené zpráv íká kachna? ...se íká,že delfín je nejinteligentn jší mo ský tvor? ...má zebra ernobílé pruhy? ... VÍTE PROČ......se vymyšlené zprávě říká kachna? Výraz novinářská kachna se zrodil v Německu v 17.století.Tehdy němečtí vydavatelé novin označovali fantastické a pochybné zprávy zkratkou N.T.,Což byla zkratka

Více

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání Mateřská škola Přeštice, ulice Dukelská 1 Vážení rodiče, opět se společně s námi setkáváte díky časopisu Dukeláček, který Vám i nadále bude přinášet dění v naší mateřské

Více

ŠKOLNÍ NOVINKY IV. Akce, které již proběhly: STRAŠIDELNÁ DRUŽINA: SKLÁDÁNÍ Z PAPÍRU: VYRÁBÍME Z RULIČEK:

ŠKOLNÍ NOVINKY IV. Akce, které již proběhly: STRAŠIDELNÁ DRUŽINA: SKLÁDÁNÍ Z PAPÍRU: VYRÁBÍME Z RULIČEK: ŠKOLNÍ NOVINKY IV. Akce, které již proběhly: STRAŠIDELNÁ DRUŽINA: I ve školní družině může strašit, když děti chtějí. V prvním oddělení děti malovaly strašidelné dýně. Ve druhém oddělení děti vyráběly

Více

Vánoce za dveřmi Co to táta nese, že se to tak třese? Že se to tak hýbá, bude to ta ryba.

Vánoce za dveřmi Co to táta nese, že se to tak třese? Že se to tak hýbá, bude to ta ryba. Ročník 19 Prosinec 2014 Zdarma Naši věrní čtenáři, v rukou držíte poslední číslo Školních novin v tomto kalendářním roce. Připravili jsme pro Vás proto speciální vánoční vydání plné zábavy, luštění, kvízů

Více

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ Velikonoce jsou nejdůležitějšími křesťanskými svátky a zároveň oslavou probouzející se jarní přírody a nového života. A tak jsme si vyzdobili celou třídu, abychom probudili

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha únor 2012 9. ročník, č. 2 Vážení a milí čtenáři, lidové rčení: Únor bílý, pole sílí jistě každý z nás zná.

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ Název metodického

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Májové vydání 2015-2016 1

Májové vydání 2015-2016 1 Májové vydání 2015-2016 1 Úvod Milí čtenáři, naše redakce si pro vás připravila speciální Májové číslo. Nebude chybět anketa s učiteli, zajímavosti o zvířatech a mnoho dalšího super čtení. Všem zamilovaným

Více

naší školy Ročník 21. 2. číslo

naší školy Ročník 21. 2. číslo naší školy Ročník 21. 2. číslo 2015/2016 JAK TO MÁME MY? VÁCLAV BUREŠ OBLÍBENÉ CUKROVÍ: PERNÍČKY OBLÍBENÁ KOLEDA: ROLNIČKY CO CHCE K VÁNOCŮM: OUTDOOROVOU KAMERU VIKTORIE BÍLKOVÁ OBLÍBENÉ CUKROVÍ: LINECKÉ

Více

RC CHVALETTICE, U Stadionu 240 (naproti poště)

RC CHVALETTICE, U Stadionu 240 (naproti poště) RC CHVALETTICE, U Stadionu 240 (naproti poště) 533 12 Chvaletice, IČO: 22829725 HNÍZDEČKOVÝ ZPRAVODAJ 3/2011 web: rc-chvaletice.wz.cz tel.: 608 240 368 e-mail: rc-chvaletice@seznam.cz RODINNÉ CENTRUM OSLAVILO

Více

Jídelníček: Týden 1. Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a skořicí, smažená vejce a cup cakes. Snídaně: Banánové lívance s tvarohovou náplní

Jídelníček: Týden 1. Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a skořicí, smažená vejce a cup cakes. Snídaně: Banánové lívance s tvarohovou náplní Cesta do plavek Jídelníček Týden 1 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 1 den 1 pondělí den 5 pátek Snídaně: Jahodová omeleta Oběd: Hovězí hamburger Večeře: Kuřecí maso

Více

LAURA MARX FITZGERALDOVÁ

LAURA MARX FITZGERALDOVÁ LAURA MARX FITZGERALDOVÁ Poklekl ke mně a rukama zacákanýma od barev sevřel má ramena. Není kouzelná. Je dost těžké tuhle sklenici naplnit. Je těžké ty peníze vydělat a ještě těžší je uchovat. Přesunul

Více