WindMaster - anemometr

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "WindMaster - anemometr"

Transkript

1 WindMaster - anemometr Významnou součástí přístroje na měření rychlosti větru WindMaster je elektronický senzor a hybridní senzor, které měří hodnoty veličin jako jsou teplota, tlak, nadmořská výška, azimut a rychlost větru. WindMaster poskytuje základní informace v průběhu provozování outdoorových aktivit jako turistika, hotolezectví nebo windsurfing. Není vodotěsný, ale odolný jen proti stříkající vodě. WindMaster zobrazuje reálný čas, disponuje funkcí alarmu, chronografu, odpočítávání času a 3-fázového jachtařského časovače. WindMaster je navržen a určen pro využití v rámci outdoorových aktivit. Aby byly všechny jeho funkce plně využity, je vhodné přečíst si následující pokyny: - Před prvním použitím WindMasteru si pozorně přečtěte návod k použití. - Ponechávejte vrtulku uzavřenou, aby nedocházelo k průniku nečistot k vrtulce. - Ponechávejte vrtulku ve sklopené pozici a odklopte ji vždy až těsně před započetím měření. - Uschovávejte WindMaster do nylonového pouzdra, které chrání přístroj před prachem a nečistotami. - Nevystavujte WindMaster extrémním podmínkám v době, která není vhodná pro jeho použití. - Vyhněte se hrubému zacházení nebo prudkým úderům do WindMasteru. - Neodnímejte kryt WindMasteru, tato činnost přísluší jen autorizovanému servisu. WindMaster obsahuje jemné elektronické senzory a komponenty. - Očistěte občas WindMaster s použitím měkké textilie, aby se zvýšila životnost přístroje. - Pokud WindMaster nepoužíváte, uchovávejte ho na suchém místě. 2.0 Popis částí WindMasteru a jeho funkcí tlačítko MODE - výběr mezi reálným časem a dalšími časy v rámci jednotlivých módů tlačítko ADJUST - stisknutí a podržení po dobu 2 sekund umožňuje nastavení módů - vyvolání paměti mezičasů v módu chronografu - přepínání mezi časovačem 1 a časovačem 2 tlačítko START/STOP - vypnutí a zapnutí chronografu a časovače - přepínání mezi jednotkami v módech měření - výběr položek v módech nastavení tlačítko SELECT - výběr mezi reálným časem a různými módy senzoru - vložení hodnot v módech nastavení - zaznamenání paměti mezičasů v módu chronografu - stisknutí a držení po dobu 2 sekund pro vymazání paměti mezičasů v módu chronografu - výběr přednastavených hodnot časovače tlačítko osvětlení - zapnutí EL osvětlení displeje po dobu několika sekund listy vrtulky - měření tlačítka uvolnění držáku vrtulky - vyklopení držáku vrtulky 3.0 Přepínání mezi jednotlivými módy

2 4.0 Mód reálného času - displej datum/čas & displej tlaková tendence/čas Displeje módu reálného času - Mód reálného času má dva displeje: displej datum/čas a displej tlaková tendence/čas. - Stiskněte jednou tlačítko START/STOP pro přepínání mezi oběma displeji. Displej datum/čas - Displej datum/čas zobrazuje v horní části displeje označení dne v týdnu, měsíc a den. - Spodní část displeje ukazuje aktuální čas v hodinách, minutách a sekundách. - Blikající indikátory po pravé a levé straně displeje simulují ubíhající sekundy. Displej tlaková tendence/čas - První sloupec grafu ukazuje relativní tlak (tlak na hladině moře) za posledních 6 až 9 hodin. - Druhý sloupec grafu ukazuje relativní tlak za posledních 3 až 6 hodin. - Třetí sloupec grafu ukazuje relativní tlak za poslední 3 hodiny. - Pro více detailů viz kapitola 9.0 "Význam grafu tlakové tendence". 4.1 Mód reálného času - nastavení času a datumu Vložení času a datumu - Pro vložení datumu a času stiskněte a držte po dobu 2 sekund tlačítko ADJUST pro přepnutí mezi displejem datum/čas nebo displejem tlaková tendence/čas na displej nastavení času/datumu. - Digitální označení sekund bliká. Postup nastavení - Stiskněte tlačítko START/STOP pro přepínání mezi jednotlivými sekvencemi nastavení. - Jakmile vybraný digitální ukazatel bliká, stiskněte tlačítko SELECT pro změnu hodnoty. Přidržením tlačítka SELECT dojde ke zvýšení rychlosti nastavení. - Jakmile bliká vybraný formát času 12 nebo 24 hodin, stiskněte tlačítko SELECT pro výběr mezi oběma formáty. - Jestliže je vybrána funkce nastavení kontrastu displeje, vyberte mezi hodnotami 0 a 15 pomocí tlačítka SELECT. Hodnota 15 znamená tmavý displej, hodnota 0 znamená světlý displej. - Po nastavení času, datumu, formátu času a kontrastu displeje stiskněte tlačítko ADJUST pro ukončení nastavení. - Pokud nedojde k žádné činnosti po dobu 3 minut v průběhu vkládání dat, WindMaster se automaticky přepne do módu reálného času. 5.0 Mód alarmu - displeje alarmu 1 a 2 & nastavení vyzvánění/alarm on/off Mód alarmu - Mód alarmu má dva displeje: alarm 1 a alarm 2. - Alarm 1 a alarm 2 pracují nezávisle na sobě. - Stiskněte tlačítko START/STOP pro výběr mezi displejem alarmu 1 a displejem alarmu 2. Nastavení alarmu a vyzvánění on nebo off - U displeje alarmu 1 nebo displeje alarmu 2 stiskněte tlačítko SELECT pro změnu statutu mezi ON a OFF (zapnuto / vypnuto) pro hodinové vyzvánění a alarm. - Je-li alarm ON, WindMaster spustí zvukovou signalizaci každý den v nastavenou dobu. - Pro vypnutí zvukové signalizace stiskněte jakékoli tlačítko. - Je-li vyzvánění v režimu ON, WindMaster spouští zvukovou signalizaci každou hodinu.

3 5.1 Mód alarmu - nastavení alarmu 1 a alarmu 2 Nastavení alarmu 1 - Stiskněte a držte po dobu 2 sekund tlačítko ADJUST pro přepnutí mezi displejem alarmu 1 nebo alarmu 2. - Digitální ukazatel minut bliká. Postup nastavení - Stiskněte tlačítko START/STOP pro přepínání mezi jednotlivými sekvencemi nastavení. - Jakmile svítí vybraný digitální ukazatel, stiskněte tlačítko SELECT pro změnu hodnoty. Přidržením tlačítka SELECT dojde ke zvýšení rychlosti nastavení. - Jakmile nastavíte čas alarmu, stiskněte tlačítko ADJUST pro ukončení nastavení. - Pokud nedojde k žádné činnosti po dobu 3 minut v průběhu vkládání dat, WindMaster se automaticky přepne do módu reálného času. - Nastavení času alarmu 2 se provádí stejným způsobem. 6.0 Mód chronografu - zapnutí/zastavení chronografu Mód chronografu - Mód chronografu měří uplynulý čas a mezičasy. - Displej zobrazuje samé nuly, pokud je chronograf poprvé zapnut nebo jsou hodnoty chronografu vymazány (reset). - Přesnost chronografu je 1/100 sekundy. Zapnutí/vypnutí chronografu - Pokud je chronograf nečinný, stiskněte tlačítko START/STOP pro zapnutí chronografu; stiskněte tlačítko START/STOP ještě jednou pro zastavení chronografu. - Na displeji se objeví uplynulý čas mezi dvěma stisknutími. - Výše uvedené kroky opakujte pro měření dalších hodnot uplynulého času. Vymazání hodnot chronografu - Zaznamenejte nové měření uplynulého času, stiskněte a držte tlačítko SELECT po dobu 2 sekund pro vymazání chronografu (zobrazení samých nul) poté, co byl chronograf zastaven. 6.1 Mód chronografu - zaznamenání/vyvolání mezičasů Zaznamenání mezičasu - Mód chronografu umožňuje využívat záznam 10 mezičasů. - Pokud chcete zaznamenat mezičas, jednou stiskněte po zastavení běžícího mezičasu tlačítko SELECT pro zaznamenání hodnoty mezičasu a změnu displeje na displej mezičasu. - Číslo mezičasu a hodnota mezičasu se zobrazí na displeji po dobu 5 sekund. Během zobrazení čísla mezičasu a hodnoty mezičasu chronograf dál průběžně počítá. - Výše uvedené kroky opakujte pro zaznamenání dalšího mezičasu. Vyvolání mezičasu - Pokud chcete vyvolat uloženou hodnotu mezičasu, stiskněte tlačítko ADJUST pro prohlédnutí zaznamenaného mezičasu na displeji zastavení chronografu (STOP). Vymazání mezičasů - Zaznamenejte nové hodnoty mezičasu, stiskněte po dobu 2 sekund tlačítko SELECT pro vymazání všech mezičasů uložených v paměti na displeji zastavení chronografu (STOP).

4 7.0 Mód časovače - displeje časovače 1 a časovače 2 (jachtařský časovač) Mód časovače - Mód časovače má dva displeje: displej časovače 1 a displej časovače 2 (jachtařský časovač). - Jednou stiskněte tlačítko ADJUST pro výběr mezi displejem časovače 1 a časovače 2. Nastavení časovače 1 - Stiskněte tlačítko SELECT pro výběr jedné z pěti hodnot a existující předem nastavené uživatelské hodnoty (UPV). - Nastavte jiné hodnoty než 5 předvolených hodnot a existující UPV, viz také kapitola 7.1 "Nastavení uživatelské hodnoty (UPV)" 7.1 Mód časovače - nastavení časovače 1 Nastavení uživatelské hodnoty (UPV) - Stiskněte a držte po dobu 2 sekund tlačítko ADJUST pro přepnutí displeje na displej UPV. - Digitální ukazatel sekund bliká. Postup nastavení - Stiskněte tlačítko START/STOP pro přepínání mezi jednotlivými sekvencemi nastavení. - Jakmile bliká vybraný digitální ukazatel, tiskněte tlačítko SELECT pro změnu hodnoty. Přidržením tlačítka SELECT dojde ke zvýšení rychlosti nastavení. - Po vložení hodnot stiskněte tlačítko ADJUST pro ukončení. - Pokud nedojde k žádné činnosti po dobu 3 minut v průběhu vkládání dat, WindMaster se automaticky přepne do módu reálného času. 7.2 Mód časovače - použití časovače 1 Použití časovače 1 - Jakmile je nastaven časovač 1, stiskněte tlačítko START/STOP pro spuštění času. - Odpočítávání se bude zobrazovat na displeji. - Časovač začne 5 sekund před ukončením odpočítávání vydávat každou sekundu zvukovou signalizaci. - Jakmile je dosaženo odpočítávaného času, zazní dlouhý zvukový signál trvající 2 sekundy. Zvukový signál je možné v této chvíli předčasně ukončit stisknutím jakéhokoli tlačítka. Přednastavený čas bude automaticky uložen na konci zvukového signálu. Vymazání časovače 1 - Stiskněte a držte po dobu 2 sekund tlačítko SELECT pro vymazání hodnot časovače poté, co byl ukončen Mód časovače - nastavení časovače 2 (jachtařský mezičas) Časovač 2 - jachtařský časovač - Časovač 2 je 3-fázové odpočítávání času. Je speciálně určen pro jízdu na jachtě nebo další aktivity, které vyžadují kontrolu fází času. - Jakmile je vybrán časovač 2, je možné začít používat 3-fázový čas pro kontrolu odpočítávání času ve třech samostatných fázích.

5 - Levý digitální indikátor zobrazuje první fázi času. - Střední digitální indikátor zobrazuje druhou fázi času. - Pravý digitální indikátor zobrazuje třetí fázi času. Nastavení časovače 2 - jachtařského časovače - Pro nastavení časovače 2 stiskněte a držte po dobu 2 sekund tlačítko ADJUST pro změnu displeje z displeje časovače 2 na displej nastavení časovače 2. - Digitální ukazatel vpravo na displeji svítí. Stiskněte tlačítko START/STOP pro změnu hodnoty. Přidržením tlačítka SELECT dojde ke zvýšení rychlosti nastavení. - Po vložení hodnoty časovače stiskněte tlačítko ADJUST pro ukončení sekvence nastavení. Pokud nedojde k žádné činnosti po dobu 3 minut v průběhu vkládání dat, WindMaster se automaticky přepne do módu reálného času. Časovač 2 - rozsah nastavení - První fáze času může být nastavena v rozmezí 0 až 39 minut. - Druhá fáze času může být nastavena v rozmezi 0 až 99 minut. - Třetí fáze času může být nastavena v rozmezí 0 až 99 minut. 7.4 Mód časovače - použití časovače 2 (jachtařský časovač) Použití časovače 2 - jachtařský časovač - Jakmile je nastaven časovač 2, stiskněte tlačítko START/STOP pro zapnutí časovače 2. Stiskněte tlačítko START/STOP ještě jednou pro ukončení časovače. - Blikající digitální ukazatel v jednotlivých fázích signalizuje, že časovač odpočítává. Tuto skutečnost udává hodnota minut vlevo. Jakmile je odpočítávání menší než 40 sekund před ukončením fáze času 1 nebo 60 sekund před ukončením fází času 2 nebo 3, změní se označení hodnoty sekund vlevo. - Digitální indikátor na levé straně displeje představuje 10 sekund; digitální indikátor displeje na pravé straně představuje 1 sekundu. - Hodnota sekund za minutu je ekvivalentem součtu sekund ((hodnota levého indikátoru X10) + hodnota pravého indikátoru). - Jakmile první nebo druhá fáze času odpočítá k hodnotě 0, zazní alarm a časovač začne odpočítání další fáze času. - Jakmile třetí fáze času odpočítá k hodnotě 0, zazní alarm. Vymazání časovače 2 - Stiskněte a držte po dobu 2 sekund tlačítko SELECT pro vymazání časovače k předchozímu nastavení před tím, než byl časovač zastaven. 8.0 Mód altimetru - použití altimetru Mód altimetru - V módu altimetru (měření výšky nad zemským povrchem podle tlaku vzduchu) se nadmořská výška zobrazuje v horní části v pravém rohu displeje. - Aktuální hodnota teploty se zobrazuje v horní části v levém rohu displeje. - Aktuální čas se zobrazuje ve spodní části displeje. Upozornění: Pokud chcete získat přesnou hodnotu teploty vzduchu, musíte sundat WindMaster ze zápěstí na dobu 20 až 30 minut před aktuálním měřením. Důvodem je možnost vlivu tělesné teploty na měření. Absolutní a relativní nadmořská výška - Altimetr může pracovat v módu absolutní i relativní nadmořské výšky. - Absolutní nadmořská výška je rozdíl mezi vaší aktuální nadmořskou výškou a hladinou moře (za předpokladu, že je tlak vzduchu na hladině moře mbar). - Relativní nadmořská výška je rozdíl mezi vaší aktuální nadmořskou výškou a nadmořskou výškou rozdílně vysoko položeného místa. - Pro odborné uživatele, kteří chtějí měřit relativní nadmořskou výšku, viz kapitola 8.2 "Měření relativní nadmořské výšky". Přepínání mezi jednotkami - WindMaster může zobrazovat nadmořskou výšku v metrech (m) nebo stopách (ft); WindMaster může zobrazovat teplotu ve stupních Celsia ( C) nebo Fahrenheita ( F). - Stiskněte tlačítko START/STOP pro změnu jednotek v jednotlivých sekvencích nastavení.

6 8.1 Mód altimetru - kalibrace altimetru Proč potřebuje altimetr kalibraci - Vzhledem k tomu, že je absolutní nadmořská výška vypočítávána z hodnot tlaku vzduchu, mohla by změna tlaku ovlivnit údaje o nadmořské výšce. - Pro dosažení co nejvíce aktuálních údajů je nutné WindMaster čas od času nakalibrovat, protože se tlak může během hodin postupně změnit. Před kalibrací altimetru - Kalibraci altimetru provádějte na místě, kde je nadmořská výška přesně stanovena, jako je hladina moře (0 m) nebo označení kóty nadmořské výšky (např. 89 m). Upozornění: Vložení nesprávné nadmořské výšky během kalibrace má za následek chybné měření nadmořské výšky v budoucnu. Proces kalibrace - Stiskněte a držte po dobu 2 sekund tlačítko ADJUST pro přepnutí displeje z módu altimetru na displej módu kalibrace altimetru, hodnota digitálního ukazatele na pravé straně displeje začne blikat. - Jakmile vybraný digitální ukazatel bliká, stiskněte tlačítko SELECT pro změnu hodnoty. Přidržením tlačítka SELECT dojde ke zvýšení rychlosti nastavení. - Jakmile je vybraná hodnota nastavena, stiskněte tlačítko START/STOP pro výběr dalšího difitálního ukazatele pro úpravu. - Po vložení nadmořské výšky stiskněte tlačítko ADJUST pro ukončení sekvence kalibrace. Poznámka: Pokud chcete nastavit altimetr zpět na absolutní nadmořskou výšku (nadmořská výška je vypočítávána z okolního tlaku vzduchu) po kalibraci, stikněte a držte tlačítko ADJUST pro změnu displeje na displej kalibrace. Jakmile stisknete tlačítko ADJUST ještě jednou, ukončí se displej beze změny hodnoty. 8.2 Mód altimetru - měření relativní nadmořské výšky Měření relativní nadmořské výšky - WindMaster může měřit relativní nadmořskou výšku. Může např. měřit stoupání nebo klesání nadmořské výšky mezi výchozím bodem a konečným bodem cesty. - Měření klesání nebo stoupání nadmořské výšky po dobu cesty probíhá při nastavení nadmořské výšky na hodnotu 0 na určeném místě, jako je výchozí bod cesty. Nastavení altimetru na hodnotu 0 - Stiskněte a držte po dobu 2 sekund tlačítko ADJUST pro změnu displeje módu altimetru na displej kalibrace altimetru. - Jednou stiskněte tlačítko MODE pro přepnutí mezi hodnotou nadmořské výšky v metrech (m) nebo stopách (ft). - Poté, co je altimetr nastaven na hodnotu 0, stiskněte tlačítko ADJUST pro ukončení sekvence nastavení. - WindMaster bude zobrazovat relativní nadmořskou výšku průběžně, abyste mohli kontrolovat klesání nebo stoupání nadmořské výšky. Nastavení altimetru zpět na absolutní nadmořskou výšku - Pokud chcete nastavit altimetr zpět na absolutní nadmořskou výšku (nadmořská výška je vypočítávána z okolního tlaku vzduchu) po měření relativní nadmořské výšky, stikněte a držte tlačítko ADJUST pro změnu displeje na displej kalibrace. Jakmile stisknete tlačítko ADJUST ještě jednou, ukončí se displej beze změny hodnoty. 9.0 Mód barometru - displej tlaková tendence/barometrický tlak Mód barometru - Mód barometru má dva displeje: displej tlaková tendence/barometrický tlak a a displej teplota/barometrický tlak. Displej tlaková tendence/barometrický tlak - V módu barometru se zobrazuje tlak v horní části v pravém rohu displeje. - Graf tlakové tendence se zobrazuje v horní části v levém rohu displeje. Aktuální čas je zobrazen ve spodní části displeje. Graf tlakové tendence - První sloupec grafu ukazuje relativní tlak (tlak vzduchu na hladině moře) za posledních 6 až 9 hodin. - Druhý sloupec grafu ukazuje relativní tlak za poslední 3 až 6 hodin. - Třetí sloupec grafu ukazuje relativní tlak za poslední 3 hodiny. - Pro odborné uživatele, kteří chtějí nastavit tlakovou tendenci, viz kapitola 9.1 "Hodnota tlakové tendence (PTV)" a kapitola 9.1. "Nastavení hodnoty tlakové tendence (PTV)".

7 Význam grafu tlakové tendence - Obecně platí, že stoupající trend počasí na grafu tlakové tendence předpovídá do budoucna dobré počasí. - Trvalý trend na grafu tlakové tendence předpovídá stálý vývoj počasí. - Klesající trend počasí na grafu tlakové tendence předpovídá příchod špatného počasí. Upozornění: Pro získání přesných údajů sj nutné pobývat ve stejné nadmořské výšce více než 9 hodin. 9.1 Mód barometru - displej teplota/barometrický tlak Přepnutí displeje teplota/barometrický tlak a změna jednotek - Stiskněte jednou tlačítko START/STOP pro změnu displeje z displeje tlaková tendence/barometrický tlak na displej teplota/barometrický tlak. Stiskněte ještě jednou tlačítko START/STOP pro změnu jednotek. Displej teplota/barometrický tlak - Teplota/barometrický tlak se zobrazuje v horní části v pravém rohu displeje. Aktuální teplota se zobrazuje v horní části v levém rohu displeje. Aktuální čas se zobrazuje v dolní části displeje. Upozornění: Pokud chcete získat přesné údaje o teplotě vzduchu, musíte sundat WindMaster ze zápěstí na dobu 20 až 30 minut před aktuálním měřením. Důvodem je možnost vlivu tělesné teploty na měření. Hodnota tlakové tendence (PTV) - Hodnota tlakové tendence nastavuje citlivost grafu tlakové tendence. WindMaster má standardně nastavenou hodnotu tlakové tendence na 2.00 pha(mb). Nižší hodnota tlakové tendence způsobí, že graf tlakové tendence bude více citlivý na změnu tlaku. Vyšší hodnota tlakové tendence způsobí, že graf tlakové tendence bude méně citlivý na změnu tlaku. Nastavení hodnoty tlakové tendence (PTV) - Stiskněte a držte tlačítko ADJUST pro změnu displeje z módu barometru na displej nastavení barometru. Pravý digitální ukazatel začne blikat. Stiskněte tlačítko SELECT pro vložení hodnoty. Stiskněte tlačítko START/STOP pro výběr dalšího digitálního ukazatele pro úpravu poté, co byla vložena předchozí hodnota. - Po vložení hodnot stiskněte tlačítko ADJUST pro ukončení ukládání. Pokud nedojde k žádné činnosti po dobu 3 minut v průběhu vkládání dat, WindMaster se automaticky přepne do módu reálného času Mód rychlosti větru - před měřením rychlosti větru Jakým způsobem měří WindMaster rychlost větru - WindMaster disponuje vrtulkou, která se podobá systému aerovane. Jakmile jsou listy vrtulky vystaveny větru, otáčí se rychlostí, která je přímo úměrná rychlosti větru. Před měřením rychlosti větru - Stiskněte současně obě boční tlačítka pro uvolnění držáku vrtulky. - Pootočte kulovitý kryt vrtulky palcem a prsty tak, aby byla vrtulka zcela odkrytá a bylo tak umožněno proudění vzduchu. Měření rychlosti větru - Vyberte mód rychlosti větru. - Umístěte vrtulovou turbínku přímo do směru, kterým proudí vítr. - Ujistěte se, že listy vrtulky jsou volné a otáčí se. - Vždy když projde závan větru přes vrtulku, listy vrtulky se otočí. - WindMaster začne měřit a zobrazovat průměrnou rychlost větru nebo efektivní teplotu (wind chill - stupeň ochlazení způsobený kombinací větru a nízkých teplot), maximální a aktuální rychlost větru. Po měření rychlosti větru Upozornění: Po měření rychlosti větru uzavřete kryt vrtulky, aby nedošlo k průniku nečistot a prachu k vrtulce. - Sklopte držák vrtulky zpět do normální pozice, dokud se neozve zřetelné cvaknutí.

8 10.1. Mód rychlosti větru - displej efektivni teploty (wind chill) & displej průměrné rychlosti Mód rychlosti větru - Mód rychlosti větru má dva displeje: displej faktoru efektivní teploty (wind chill) a displej průměrné rychlosti větru. - Stiskněte tlačítko START/STOP pro přepnutí mezi displejem efektivní teploty (wind chill) a displejem průměrné rychlosti větru. Displej průměrné rychlosti větru - Jakmile je vybrán displej průměrné rychlosti větru, zobrazí se průměrná rychlost větru v horní části v levém rohu displeje. Maximální rychlost větru se zobrazí v horní části v pravém rohu displeje. Aktuální rychlost větru se zobrazí ve spodní části displeje. - Digitální indikátory na bočních stranách displeje ukazují aktuální rychlost větru v Beaufortově stupnici. Displej efektivní teploty (wind chill) - Jakmile je vybrán displej efektivní teploty (wind chill), bude faktor efektivní teploty zobrazován v horní části v levém rohu displeje. Maximální rychlost větru se zobrazí v horní části v pravém rohu displeje. Aktuální rychlost větru se zobrazí ve spodní části displeje. - Digitální indikátory na bočních stranách displeje ukazují aktuální rychlost větru v Beaufortově stupnici. Upozornění: Pokud chcete získat přesné údaje o teplotě vzduchu stejně jako údaje o efektivní teplotě (wind chill), musíte sundat WindMaster ze zápěstí na dobu 20 až 30 minut před aktuálním měřením. Důvodem je možnost vlivu tělesné teploty na měření. Vymazání maximální rychlosti větru - Stiskněte a držte po dobu 2 sekund tlačítko ADJUST pro vymazání maximální rychlosti větru v době, kdy je hodnota maximální rychlosti větru zobrazena Mód rychlosti větru - faktor efektivní teploty & Beaufortova stupnice Co je faktor efektivní teploty (wind chill) - Efektivní teplota je teplota, která kombinuje vliv okolní teploty a působení větru. Jestliže fouká vítr, máte pocit, že je teplota nižší než aktuální teplota. - Například je-li teplota 10 C a vítr vane rychlostí 10 mil v hodině, člověk pociťuje, že je teplota o několik stupňů nižší, než kdyby nastaly příznivější povětrnostní podmínky. V tomto případě je faktor efektivní teploty -9 C. Co je Beaufortova stupnice - Beaufortova stupnice je nejrozšířenější a nejvíce používaný soubor kritérií pro popis účinků větru. - Beaufortova stupnice prakticky odhaduje povětrnostní podmínky a jejich efekt podle projevů na pevnině nebo na moři bez použití přístrojů. Standardně má Beaufortova stupnice 13 kategorií od 0 (bezvětří) do 12 (hurikán). - Pro více detailů si prohlédněte tabulku Beaufortovy stupnice na konci návodu. Změna jednotek - WindMaster zobrazuje rychlost větru v km/h (kilometr za hodinu), mph (míle za hodinu), uzlech, m/s (metr za sekundu) a fps (stopa za sekundu). - Stiskněte a držte tlačítko START/STOP pro změnu jednotek. Uvolněte tlačítko, jakmile se zobrazí zvolená jednotka. Automatický návrat - Pokud nedojde v módu rychlosti větru k žádné činnosti po dobu 30 minut a aktuální rychlost větru je 0, WindMaster se automaticky přepne do módu reálného času Mechanický kompas - použití vrtulky jako mechanického kompasu Použití vrtulky jako mechanického kompasu - WindMaster měří teplotu, tlak, nadmořskou výšku a rychlost větru, vrtulka WindMasteru ukazuje směr jako střelka kompasu. - Jeden z listů vrtulky je jinak zbarven pro označení severu. - Osm značek vyrytých po obvodu držáku vrtulky slouží jako ukazatelé směru (sever, severovýchod, východ, jihovýchod, jih, severozápad, západ a jihozápad). Použití mechanického kompasu - Pro zjištění směru se ujistěte, že je kryt vrtulky otevřený a držák vrtulky je ve sklopené pozici. - Nakloňte WindMaster tak, aby byly listy vrtulky nastaveny souběžně s horizontem. Listy vrtulky musí být volné, aby se mohly otáčet. - Minimalizujte vliv proudění vzduchu k vrtulce, aby bylo dosaženo přesnějsích údajů o směru. - Zeleně zbarvený list vrtulky ukazuje směrem na sever. - Využijte značky vyryté po obvodu držáku vrtulky pro určení dalších směrů.

9 12.0 Příslušenství - příslušenství a jeho použití Příslušenství -Součástí příslušenství je šňůra kolem krku a plastová spona. Toto příslušenství je určeno pro nošení WindMasteru kolem krku nebo na jiných místech. - Součástí příslušenství jsou dvě měkká nylonová pouzdra. Jedno je určené pro uložení přístroje WindMaster a příslušenství, druhé je nylonový kryt s průhledným průzorem, který navléknete na WindMaster, jestliže vykonáváte některé z outdoorových aktivit. Toto pouzdro chrání WindMaster před prachem a nečistotami. - Příslušenství je uložené uvnitř papírového stojanu. Vyjměte stojan uchopením na místech označených černou šipkou dole na bocích. Oddělení gumového pásku od WindMasteru - Oddělte oba díly gumového pásku od WindMastru s použitím malého křížového šroubováku. - Zasuňte správný typ křížového šroubováku do zářezu na osičce v otvoru mezi přístrojem a páskem na zadní straně WindMasteru. - Tlačte směrem ke středu, dokud nejde gumový pásek nadzvednout a lehce vyjmout. Oddělte gumový pásek od přístroje. Jak připojit plastovou sponu k WindMasteru - Vyjměte osičky z gumového pásku a vložte je do otvorů na pásku u plastové spony. - Připojte plastovou sponu tak, jak je znázorněno na obrázku. - Pomocí křížového šroubováku zasuňte osičky na místo původního gumového pásku stejným způsobem, jako byly vyjmuty při oddělování gumového pásku Indikátor stavu baterie Indikátor stavu baterie - Jakmile se objeví na displeji indikátor stavu baterie, znamená to, že je baterie slabá. Doporučujeme ji vyměnit za novou typu CR Kompletní výměnu baterie musí provádět jen autorizovaný servis, protože přístroj WindMaster obsahuje velmi jemné elektronické senzory a komponenty. - Pokud je objevení indikátoru stavu baterie způsobeno extrémně nízkou teplotou, indikátor při normální teplotě zmizí Specifikace Mód reálného času - Hodina, minuta, sekunda, odpoledne, dopoledne, měsíc, den, den v týdnu nebo displej barometrické tlakové tendence Časovač odpočítávání - Rychlé nastavení funkcí (3, 5, 10, 15 a 45 minut) - Uživatelsky definovaný časovač až do 23 hodin 59 minut a 59 sekund Formát času - formát času 12 nebo 24 hodin Operační mód - Odpočítávání Formát kalendáře - Automatický kalendář je předprogramován od roku 1997 do roku 2049 Zvuková signalizace časovače - Pípnutí každých 5 sekund - Zvuková signalizace 2 sekundy před ukončením (0) Mód alarmu - 2 denní alarmy - Hodinové vyzvánění Jachtařský časovač - Tři kroky pro měření uplynulého času Zvuková signalizace alarmu - Zvuková signalizace každých 30 sekund Mód chronografu - Přesnost 1/100 sekundy Krok 1 Programovatelné v rozmezí 0 až 39 minut Krok 2 Programovatelné v rozmezi od 0 do 99 minut Krok 3 Programovatelné od 0 do 99 minut Rozsah měření - 23 hodin 59 minut sekund Operační mód - Odpočítávání Mód měření - 10 pamětí mezičasů - Vyvolání paměti mezičasů a celkový čas Zvuková signalizace časovače - Krok 1: dvě pípnutí za sekundu 2 sekundy před ukončením (0) Mód časovače - Přesnost 1 sekunda

10 14.0 Specifikace - Krok 2: tři pípnutí za sekundu 2 sekundy před ukončením (0) Mód barometru - přesnost 0.1 hpa/mbar nebo 0.01 inhg - Krok 3: čtyři pípnutí za sekundu 16 sekund před ukončením (0) Rozsah měření hpa/mbar až hpa/mbar nebo 8.84 inhg až inhg - (je-li aktuální krok poslední, zvuková signalizace je stejná jako v kroku 3 Mód altimetru - rozlišení 1 m nebo 3.28 ft Rozsah měření m až 9164 m nebo ft až ft (předpokládaná hodnota na hladině moře je hpa/mbar a 0 m) Nastavení nadmořské výšky - 0 m až 8999 m nebo 0 ft až ft Displej - Stejné jako rozsah měření Nastavení tlakové tendence - rozlišení 0.01 hpa/mbar hpa/mbar až hpa/mbar Interval - Každé 3 minuty: 1 sekunda - Po 3 minutách: 1 minuta Teploměr C až 0.18 C nebo 14.0 F až F Interval - První 3 minuty: 1 sekunda - Po 3 minutách: 1 minuta Interval - První 3 minuty: 1 sekunda - Po 3 minutách: 1 minuta 14.0 Specifikace Mód rychlosti větru - rozlišení 0.1 km/h Displej C až +80 C nebo -40 F až F Displej km/h až km/h Osvětlení - Elektro-luminiscenční (El) osvětlení Volitelné jednotky - km/h (kilometr za hodinu) - mph (míle za hodinu) - uzle - m/s (metr za sekundu) - fps (stopa za sekundu) Baterie - Samostatná 3V lithium baterie (CR2032) Životnost baterie - Přibližně 1.5 roku za následujících podmínek: 30 sekund fungování alarmu denně 5 sekund trvání EL osvětlení denně 3 minuty módu senzoru denně Beaufortova stupnice - 0 až 12 Indikátor stavu baterie - Pokles napětí baterie na hodnotu méně než 2.2 V +/- 0.2 V Faktor efektivní teploty - rozlišení 0.1 C nebo 0.18 F Tabulka Beaufortovy stupnice stupeň vítr uzly km/h na souši hladina moře výška vln/m 0 bezvětří <1 <1 kouř stoupá kolmo vzhůru zrcadlo 1 vánek směr větru lze poznat podle pohybu kouře vlnky cca 0,03 2 větřík listí stromů šelestí světlé hřbety vln cca 0,13 3 slabý vítr listy a větve stromů jsou v trvalém pohybu lom vln 0,3-0,6 4 mírný vítr vítr zvedá prach a útržky papíru místy bílé hřebeny 0,7-1,2 5 čerstvý vítr listnaté keře se začínají hýbat nad vlnami tříšť 1,2-2,4 6 silný vítr dráty telegrafu sviští, je těžké udržet deštník silná vodní tříšť 2,4-4 7 mírný vichr chůze proti větru je obtížná, pohybují se stromy bílá pěna na vlnách 8 čerstvý vichr lámou se větve, chůze proti větru je nemožná bílá pěna na vlnách silný vichr vítr strhává komíny, tašky a břidlice ze střech vysoké rolující vlny cca 6 10 plný vichr vítr strhává komíny, tašky a břidlice ze střech 11 vichřice vítr působí rozsáhlé škody orkán >62 >117 ničivé účinky (odnášení střech, pohyb těžkých předmětů) <0, přepadající hřebenatky 6-9 vlny pokryté pěnou >14 vlnobití, pěna ve vzduchu >14