ZAVRTEJTE SE DO NĚJ, ZAVRTÁ SE DO VÁS 9/2006. (kresba Kača Ludvíková) Škola. Téma čísla: ZÁKLAD ŠIVOTA Z

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZAVRTEJTE SE DO NĚJ, ZAVRTÁ SE DO VÁS 9/2006. (kresba Kača Ludvíková) Škola. Téma čísla: ZÁKLAD ŠIVOTA Z"

Transkript

1 ZARTEJTE E DO NĚJ, ZARTÁ E DO Á 9/2006 Tém čsl: Škol ZÁKLAD ŠIOTA Z (kresb Kč Ludvková)

2 Nše škol Jk smi vte, škol je hodně důležitá. A proto se musme učit zjmvé věci tm budeme zskávt vce znlost. Budeme umět počtt, čst, psát ještě dlšch hodně věc. Když už jdete do třet třdy, tk už toho vte hodně moc. Já už umm dobře počtt, le třeb npřkld mi nejde psn, dělám hrubky někdy zpomenu i slovčko, le to se stne kždému. Jsem rád, že máme tkovou hodnou chytrou učitelku. Náš pn ředitel vel umec je hodný proto, že nám spln nše přán třeb jk slbil, že si budeme psát s dětmi s ciziny, tk to uděll. Hlvně učitel Dn je hodně srndovn, um skládt dobré psničky n vyjmenovná slov. Nše třd je oprvdu dobrá, někdy tm řvou (le i já), le jink je to tm dobré. Máme ve škole tky hodně jiných učitelů pomocnků. Mám jedno tjemstv jk jsem šel jednou do školy, tk jsem potkl jednoho kluk. Dvl jsem se n něho, le pořád jsem nemohl přijt n to, kdo to je. Z chvilku jsem věděl, že je to nějký žák ze edmikrásky. Z chvli jsem to zjistil, byl to Mtouš s žlutou kpuc. Hodně jsem spokojen, že máme tk dobrou školu edmikrásku, ředitele, učitelku třdu. Doufám, že v té nš škole bude kždý chtt se učit kmrádit se s dlšm živými orgnismy. (Adm Krup) e škole se učme, by jsme to měli v životě sndš. Učme se mtemtiku, český jzyk prvouku. Když neumte mtemtiku, tk nemůžete být prodvčem, protože by vás mohli obelht. A nebo češtin. No to by byl ostud! Ten dopis by nebyl dobře npsný. rvouk vám pomůže si vybrt, jkou práci chcete mt. A když se budu učit úřednkem nebo prodvčem, tk mám výhodu, protože prcovt mozkem je lehč než rukm. (Tond Hermn) Chodm do třet třdy. e škole se mi lb, protože tm jsou hodn učitelé protože tm mám hodně kmrádů. řestávky jsou velmi hlučné. Někdy jsou hlučné i hodiny. Z předmětů mám nejrdši výtvrnou výchovu. Kždý rok jezdme n školu v přrodě. ředminule jsme jeli n zimn školu v přrodě letos pojedeme n letn školu v přrodě. Školy v přrodě jsou dobré tm, že tm hrjeme různé hry chodme n výlety. Minule jsme jezdili n konch byli jsme n lnové dráze. Jsem zvědvá, co nás čeká letos. Jsem rád, že do této školy chodm. (Dork tiborová) Můj zážitek ze školy nen žádný. Jelikož Ondr K. řekl čslo13 já jsem hned zdrhl domů. Je to moje nešťstné čslo!!! (Filip Htlptk)

3 LAÁNÍ rvnho plveckého výcviku jsem se nezúčstnil kvůli ekzému. Dvl jsem se, jk děck plvou, šlo jim to. Byli rozděleni do skupin podle toho, jk plvou. prvn byli nejšikovnějš, druhá se nekonl, ve třet byli ti, co to trochu um ve čtvrté ti, co neum ni žábu. Jk se tk plve, vod střká do všech strn. Tk řkám: Tdy se nikdo neudrž n suchu! Tk jsem se nštvl sedl jsem si n zem pk n lvičku. otom měly děck volné plván. Holky šly dřv z bzénu, protože si dlouho suš vlsy. k se převlečeme jedeme společně utobusem zpátky n oběd do školy. I když jsem neplvl, tk to bylo super. Rdy: Moniko, vybublej pod vodou, bude se ti lp dýcht nebudeš tk zdýchná. Elišk plve s prsty od sebe, tm se brzd. (Aň obotková) ČEKÝ JAZYK Český jzyk mám kromě plván nejrdši, nejvc mě bv psn, někdy se mi podř docel hezky psát. Diktát nemám rád, protože je těžký. n učitele Dn mám si nejrdši, protože dělá při učen tké legrci celou třdu to rozesměje, uč nás v úterý čten. Dom hodně čtu, protože mě to bv, tké si do výkresů pšu, zrovn pšu knihu. n učitelk je moc hodná, hodně nás toho nučil, jmenuje se Rdk. lovn druhy mi pořád nejdou do hlvy, proto je moc nemám v oblibě. Jink mi ČJ docel dobře jde. (Mtouš Mynář) ANGLICKÝ JAZYK ngličtině si pouštme n přehrávči psničky řknky. Moje oblbená psničk je stopernjs (top Tht Noise - pozn. red.), vždycky si tu psničku pk překládáme do češtiny. Bv mě psát si slovčk, le učit se je, to mě nebv. A bv mě ještě psničk gut moning helou. Angličtin je pěkný těžký jzyk. (ojt šek) řestávk (kresb Elišk Bittnerová)

4 Rozvrh hodin YUČOÁNÍ ODLE NÁRHU ŽÁKŮ onděl zván n řprv ván Z d bě O zván Osplé robrán zván) (ze terý Ú snán U snut U d bě O robouzen Rozcvičk třed pn spn vrdš T d bě O spn vrdé T spn Nejtvrdš tvrtek Č pn spn vrdé T d bě O robouzen Zván átek snán U pn d bě O robouzen Zván (Bár etřčková) onděl jdel řen ovocem s pn n kákán trmpolnách co to, se j Oběd - nvřilo ráno se omlován učitelů Mlován Úterý jdel řen zeleninou se pn Bungee Jumping co to, se j Oběd - nvřilo ráno se omlován kluků Kreslen třed jdel řen msem s pn s kákán pdákem co to, se j Oběd - nvřilo ráno se omlován holek Angličtin Čtvrtek jdel řen ms bez pn Lukostřelb co to, se j Oběd - nvřilo ráno se n her Hrn počtči jzyk Ciz átek specilit řen různých zem) (z pn g rglidin co to, se j Oběd - nvřilo ráno se Házen okn odpdků z Informtik (áj rocházková) onděl k jzy Český Dokončen čten Mtemtik Drhocenné polben Tělesná výchov Odchov Ntálie mlékem olit Úterý Obrovské zděšen Bláznivé básněn roztok Šlený Hudebn výchov ýchov slušného dýchán Bláznivá smrdlvice Krvobskénjim třed lynulé mluven Anglický jzyk Bětuščin prsten Brmborový počtč oběd A n eruščin jzyk tvrtek Č k váne Rnn Bláznivé mluven brd Fildov Špnělsku po Informtik Nevhodné počtán Brmborový počtč Brmborový počtč átek Roztroušená zplihnin řitn Bláznivé názvy Neuvěřitelné mlskotán metel Metl Metlové porce s (Mrtin včin)

5 onděl třelb e trtegi e rojekc o ide terý Ú o ide k ýcvi třelb e trtegi třed k ýcvi třelb třelb řednášk tvrtek Č k ýcvi k ýcvi e rojekc átek orolezectv H letdl řzen imulce o ide (Honz Bittner) onděl ě ndn ecán K rncouzštin F ýtvrk Občnk terý Ú ě ndn Adrenlnové sporty Adrenlnové sporty ydýchán Kecán třed ě ndn ymýšlen blbost nec T f Zpě tvrtek Č ě ndn okusy učitelch n rncouzštin F Kecán k chozen ovinné mě) (mimo zubři átek ředáván ů iplom d e s ze to, z i vydrzel áci z y dn 4 T UČI ž ž ž (Dnč ilmjerová) onděl temtik M temtik M temtik M Mtemtik terý Ú k jzy Český Tělesná výchov Tělesná výchov Tělesná výchov (Filip Htlptk) onděl bčnk O bčnk O e sáz M D OBĚ terý Ú pn Lidové tnce tnce idové L hodin olná z peně isknut T D OBĚ třed pn odink R hodin olná e televiz ledován D OBĚ tvrtek Č ýtvrk kupován N D OBĚ átek pn řen ýtvrk ýtvrk D OBĚ (Aň velková) učitel Robert Konř (kresb Mtěj icek)

6 Rozhovory E ZAMĚTNANCI ŠKOLY ROZHOOR ALEM UMCEM, ŘEDITELEM ŠKOLY Jk dlouho jste n nš škole ředitelem? sekund. lus mnus nějký ten den. Ale jink jsem tdy byl 3 lét i coby učitel n I. stupni. Co v tělocviku nejrdši učte? Nejrději učm vždycky tu disciplnu, kterou zrovn spolu děláme. řiprvuji se n ni, dávám do toho svou energii zkušenosti snžm se, byste si z té rozmnitosti sportů nšli něco pro sebe. Tkže teď si zrovn s vámi užvám skok do výšky. Jink bych byl rád, kdyby jste si z těch hodin neodnesli jenom góly, body, sekundy velký svly, le tky smysl pro fér hru, umět vyhrávt i prohrávt použvt to, co se s námi učte, i z brnmi školy. Jké jste mvl známky? N zákldce spš jedničky. N gymplu už i dvojky, někdy i nějká t trojk se vloudil myslm, že děják, mtik fyzik. Ale před mturou jsem to odldil. N výšce to byly jedničky, dvojky zse sem tm trojk (le to je tm nejhorš známk!). Obecně n mně pltilo: mlý dvůr, velký bič. Já jsem se prostě neučil tk to pk nějk plynulo smo sebou nhoru dolů. Když jsem zbrl, tk to bylo dobrý. To plt dodnes. Jký sport vás nejvc bv? Mám rád pohodový běh v prku, výšlpy do vysokých hor, čerstvý pršn pod prknem, rozvlněnou řeku v kánoi, plván v moři vyrovnnou prtičku šchu. ROZHOOR ALEM EDLÁKEM, UČITELEM Jk dlouho učte? Jestli je dnes , tk to bude přibližně dnů, co jsem nstoupil n edmikrásku. Ale přesně si to nepmtuju. Zlob vás děck? A co dom? Mnželk nezlob? No jéje jk! Oboj řád jko blechy v kožichu :-). Jký jste bývl žák? Jké jste měl známky? Jestli se ptáš n to, zd jsem při vyučován vyrušovl, nepsl domác úkoly rozplkl třdnho učitele, tk přiznávám, že v tom jsem byl fkt tlentovný. A známky? Filtelie mě nikdy nebrl. Jste spokojený n nš škole? Do té doby, než mě Mtouš donutil vyplnit tento dotznk, no. Ztrcený kluk! Ztrcený dotznk! vel edlák (kresb erč Mrčková)

7 ROZHOOR JARDOU OLÁŠKEM, MANAŽEREM A UČITELEM Jké jste mvl známky? Docel průměrné, byl jsem fkt průměrný žák, žádný šprt. lstně nejhorš známky jsem měl n zákldn škole (si 2 trojky), pk už to bylo jenom lepš. Jk dlouho učte? Asi 3 nebo 4 roky. Když jsem přišel n edmikrásku, tk jsem neučil, to ž později. Co vás vc bv? Fotit nebo být n počtči? Určitě mě vc bv fotit, to je můj veliký konček. U počtče jsem třeb 10 hodin denně to už moc nemůže bvit. Ale je to normáln práce relit. Ale bv mě, když vás bv něco n počtči v informtice, když třeb Dnielk řekne: Dnes to bylo, pne učiteli, zábvné! Jste spokojený se zrovnánm tohoto textu (původnho dotznku - pozn. red.)? :-) Jsně, je to super. Chválm. Ld Doležlová (kresb Mrtin včin) Jroslv olášek (kresb Dnč ilmjerová) ROZHOOR LÍDOU DOLEŽALOOU, DRUŽINÁŘKOU,... Jk se máte? Jko v jedné psničce: Jednou jsi dole, jednou nhoře. Teď jsem někde uprostřed. Uč se vám v nš třdě dobře (4. třd - pozn. red.)? To zálež tké n vás. Některé hodiny jsou přjemné, jiné uzlobené. Co vás nejvc bv? Knžky, procházky, hry s dětmi, kreslen. Lb se vám v družině? Ano, dá se vyhrát si dosyt. A co nesnášte? Když někdo msto mluven křič hledá chyby jen n osttnch.

8 ROZHOOR JIRKOU KRAJČOU, UČITELEM Které děck vc zlob? Dom nebo ve třdě? Dom je jich méně. Lépe se to zvládá. Jk dlouho učte? Tento školn rok je můj třináctý. Jký předmět učte nejrdši? okud si můžu vybrt, tk to budou nejspš mtemtik vlstivěd. Jké jste mvl známky? Jedničky dvojky. Tk půl npůl. Máte dobré vzthy s všm brtrem? Řekl bych, že skvělé. Nevzpomnám si, že bychom se někdy poprli. Jko stršho jsem ho v lecčems koprovl, má velký podl n tom, že rád hrju n kytru, že rád kreslm td. ROZHOOR IOU ROCHÁZKOOU, UČITELKOU A ZÁT. ŘEDITELE Jste spokojená se svou třdou? Netoužm po 13 tichých, vzorně se učcch žáčcch. Je dobře, že je kždý jiný. N druhou strnu bych le u nich pár změn uvtl méně lenosti, nezájmu, lhn... Jk dlouho učte? Asi 9 let, sm se učm pořád... Zlob vás čsto děck? Ty dom nebo ty venku, ve škole? Oni se hlvně zlob mezi sebou. Mě zlob, když jsou lhostejn nebo nopk záměrně někomu ubližuj. Jké jste mvl známky? No, n ZDŠ smé 1, šlo to smo, ž n psn (drápl jsem drápu dodnes). Gymnázium i trojky (jzyky + jednou i fyzik) moc učen hlvně hodně zájmů mimo školu. N vysoké jsem studovl, co mě zjmá, tkže v pohodě. Co vás bv? Mtemtik nebo fyzik? Bv mě stršně moc věc, jsem totiž zvědvá. Z mtiky bstrktnějš věci teď třeb jej historie. N vyučován je lepš fyzik, jsou to věci kolem nás pořád se zjišťuj nové informce. Mými fvority jsou pk vesmr, zvuk, světlo. ROZHOOR LÍBOU JUŘICOOU, UKLÍZEČKOU Iv rocházková (kresb Elišk Bittnerová) Jk dlouho prcujete v tomto oboru? 10 let. Která třd dělá největš nepořádek?... Nemáte toho uklzen dost? Občs. Uklzte si i dom nebo to dělá někdo jiný? Uklzm i dom. Co z uklzen vás nejvc bv? Když jsou všichni kolem s mou prc spokojeni.

9 (kresb Filip Htlptk) TO JE ŽIOT! Litertur Dobrý den, chtěl bych se vám předstvit. Já jsem tbule. Tbule? che! Já nejsem jen tk obyčejná tbule! Já jsem školn sedmácká hlvn tbule. Nejdřv vám povm, kde se ncházm. Jk už jsem řekl, stojm v sedmé třdě nproti lvicm. Což o to, třd je to pěkná. Nde mnou je promtc plátno, přede mnou lvice vzdu lež knihovn. edle mě vis ještě jiné tbule, le n nich jsou nlepené nějké ppry. To je toho! Dět je v mé třdě dost. Jsou vcelku hodné, le když se rozežerou, řvou jko pviáni dělj bugr. Tky tu rozhážou pprky pk je to tu jko v chlvku. Ale učitel zvel děck je mus uklidit. Když už jsem nkousl ty učitele, něco vám o nich povm. Kždou hodinu má jiný učitel nebo učitelk. Jsou docel hodn, le většin jich má škrbopis jko kočk. Ještěže existuje služb! Ovšem zálež n tom, kdo má službu. Někdo si dá s mým umývánm záležet, to jsem pk krásná! Ale jin těch je většin moje umýván odbudou. Jsem potom špinvá jko prse! Možná si myslte, jký jsem chudák, le jsem nštěst tolerntn, už jsem si n ty hrůzy zvykl. ice děck dělj rchot, le když zčne vkend nebo ještě hůř prázdniny, je tu nud nezvyklé ticho. No, spoň mám čs n léčen mých bolvých, skoro už nhluchlých uš. (erč Mrčková)

10 øedpokldy k povolán CO MUÍM UMĚT, ABYCH BYL... Bnkéř by měl umět:» ngličtinu, němčinu prostě ciz jzyky» vydávt penze, by měl penze» potom při odchodu domů nťukt kód (Filip Htlptk) n učitelk mtemtiky by mohl umět češtinu (Andrejk orubová) opelář» tělocvik by měl umět kždý, kdo má fyzické povolán, tkže i popelář» potom by měl být i zručný jen málo, le jo, by uměl zcházet s popelnicemi Účetn by měl umět» jzyky zejmén AJ, F, špnělštinu» tké mtemtiku» češtinu (Honz Bittner) edouc stvby» měl by umět dobře mtemtiku, tké fyziku Myslivec» měl by umět vlstivědu přrodopis, zeměpis Lesn správ» měl by umět dobře mtemtiku, vlstivědu tělocvik, by dohonil pytlák (Mtouš Chuděj) Učitel(k) by měl umět dobře» český jzyk, mtemtiku, prvouku (přrodovědu), hudebn výchovu, vlstivědu, výtvrnou výchovu, prcovn činnost, geometrii Architekt» by měl umět strštně dobře geometrii» dobře mtemtiku, ngličtinu informtiku

11 Zednk» by měl mt silné ruce» umět celkem dobře tělocvik Obchodnk» by měl umět mtemtiku, ngličtinu» neuškodil by mu zeměpis. Letec» by měl umět zeměpis ngličtinu Mlř» by měl mt hezkou fntzii» měl by umět výtvrnou výchovu prcovn činnost Učetn nebo sekretářk by měl umět dobře» český jzyk, mtemtiku informtiku rávnk by měl dobře umět český jzyk, dějepis, zeměpis, občnskou výchovu (Honz Žnt) rezident: všechny předměty Učitel: všechny předměty Doktor nebo veterinář: přrodopis, chemie Dělnk: tělocvik Zpěvák: hudebk Frář: hudebk nebo i češtin řekldč: jzyky Misionář: ngličtin, zeměpis, tělocvik rogrmátor: informtik ědec: dějepis, chemie, fyzik, mtemtik olitik: češtin, občnk Zhrdnk: výtvrk, prcovk, tělocvik pisovtel: češtin Cirkusák: tělocvik Fyzik: fyzik Chemik: chemie Češtinář: češtin Mtemtik: mtemtik Jzykovědec: jzyky Atlet: tělocvik Hudebnk: hudebk ýtvrnk: výtvrk prcovk rcovnk: tělocvik prcovk oják: tělocvik, mtemtik, zeměpis, jzyky sychitr: rodink, občnk, přrodopis, chemie učitel Ldislv Krjč (kresb Elišk Bittnerová) (erč Mrčková)

12 øestávk HOLKY A KLUCI JOU TAKOÍ AKTINÍ... (Adm Krup) NAŠE ŘETÁKY Když zzvon pn učitelk ukonč hodinu, vyběhneme z lvic jdeme n koberec. No jednou jsme s Admem Krupou vyběhli z lvice hned, jk zzvonilo tk jsme dostli poznámku. U nás ve třdě je obvykle hlučno, hrjeme šlpák, jenže né tk ledjkého my totiž u něho stršně řveme pk se nemáme čemu divit, že z toho pn učitelce jde hlv kolem dá nám poznámku. BUM! Jenomže druhý den je to tu zs dlš poznámk BUM dlš. A když nejsme n koberci, tk jsme n chodbě hrjeme tm turbo kuličku. Málokdo je o přestávce v klidu, le třeb já, ojt K. Kryštof si někdy kreslme. ojt Krjč vymyslel nový vynález n klkulčce dá se mčká se pořád = jde to od 1 ž klidně do miliónu. Tk uspořádáme soutěž, kdo vyťuká nejvc čsel, než zzvon. (Mtouš Mynář) (kresb Kč Ludvková) ŘETÁKY NAŠÍ TŘÍDĚ Když skonč vyučován, jsme všichni rádi hned se hrneme n koberec. N koberci si hrjeme hry, třeb slepou bábu osttn nše vymyšlené hry. Málokdo přestávky tráv v klidu. Je tu o přestávce tkový hluk, že pn učitelk se nemůže v klidu s někým domluvit tk nás mus okřiknout. k si hrjeme dál vůbec nám nevd, že pn učitelk tdy někoho má nebo s někým telefonuje. Tky si musm nchystt věci n hodinu, protože když si je nenchystám, tk máme poznámku do žákovské. Když konč přestávk zčná zvonit, tk rychle běžme do lvic. k zs máme hodinu. Z hodin mám nejrdši hodinu mtiky, v té počtáme někdy máme geometrii tu mám rád, protože tm děláme s kružtkem prvtkem. Někdy tky počtáme složité slovn úlohy. Ty mám tky rád, protože jim většinou přicházm n kloub. (Aničk Křištofová) JAK JEM E ZRANIL E ŠKOLE e čtvrté třdě jsem si rozbil hlvu o puk hokejku Michl. Já si moc nepmtuji. e třet třdě jsem si rozbil zuby vm, že to hodně bolelo. (Mtouš Chuděj)

13 NAŠE ŘETÁKY e třet třdě je o přestávkách hlučno. Kluci se perou nebo dělj trktor n chodbě, le někteř jsou v klidu. Holky běhj po koberci pišt přitom, zse se le njde někdo, kdo prožvá přestávku v klidu. Dnes si děck hrály n klkulčce. Ale většinou je tu rámus, hlvně, když tu nen učitel či učitelk. Běháme po koberci honme se. Někdy se objev ndávky problémy. Ale vše se hned vyřeš. Jsme jedn prt to se mi lb. řestávky po výtvrce jsou klidnějš, protože něco dokončujeme. O přestávkách se mže tbule. ždy mže služb pokud nezsp. rostě o přestávkách dělám cokoli. (Aničk obotková) (kresb erč Mrčková) ŘETÁKY U nás ve 3. třdě je o přestávkách hodně hlučno. Holky hrj třeb různé hry, npřkld slepou bábu, ovečky pojďte domů dlš. Kluci hrjou spš turbo kuličku někdy se kluci přidj k slepé bábě holky zs k turbo kuličce. Kluci si spš rději kresl. Kluci se někdy perou. Někdy je tkový hluk, že jdu pryč někdy jsou tiché, ž to nedělá dobře. Někdy jsme jko urgán nebo jiné světové pohromy. Ale jink jsou dobré. (Kryštof Coufl)

14 Mrtin vèin Z TORBY ŽÁKA EDMIKRÁKY MŮŽE ZA TO MYŠKA komoře běhl šedivá myšk. šude strkl svůj nenechvý rypáček. Až uctil vůni mlék. To hledl mlsný jzýček. Myšičk běhl po vůni, běžel, ž nšl hliněný hrnec. yšplhl se n okrj hrnce tm j uklouzl nožičk cák! myšk spdl do mlék. Neuměl plvt utopil se. N poličce visel svzek cibule. Když cibule viděl, že myšk spdl do mlék utopil se, dl se do pláče. Okno vidělo cibuli plkt ptlo se: - Cibule, proč pláčeš? - Nše kmrádk, milá myšk, v mlčku se utopil já nd n pláču, řekl cibule. - Ty pláčeš já se vysypu, řeklo okno vysyplo se do dvor. Uviděl to větrnk ptá se: - Okno, proč ses vysyplo? - Nše kmrádk milá v mlčku se utopil. Cibule nd n pláče já jsem se vysyplo, řeklo okno. - Když ty ses vysyplo, já uletm n střechu, povdá větrnk. N komně seděl čáp ptl se: - ětrnku, větrnku, proč jsi uletěl? - Nše kmrádk milá v mlčku se nám utopil. Cibule nd n pláče, okno se vysyplo já uletěl, řekl větrnk. - Když ty jsi uletěl, já si zlomm zobák, řekl čáp ulomil si zobák! Ten spdl do zhrdy zhrd se ptá: - Čápe, proč sis ulomil zobák? - Nše kmrádk milá v mlčku se nám utopil. Cibule nd n pláče, okno se vysyplo, větrnk uletěl já jsem si zlomil zobák, povdá čáp. - Když ty sis zlomil zobák, já zvdnu, řekl zhrd zvdl. Uviděl to oblk ptj se: - Zhrdo, zhrdo. roč jsi zvdl? roč jsi zvdl? roč ses tk škredě poznmenl? roč jsi tk vyschlá? roč? roč? - Nše kmrádk milá v mlčku se nám utopil. Cibule nd n pláče, okno se vysyplo, větrnk uletěl. Čáp si zlomil zobák. A já jsem zvdl! prvil zhrd. - Když ty jsi zvdl, my se rozplyneme! řekl oblk rozplynul se v déšť, který se snesl n hory. Hory se ptj: - Oblk, proč jste se rozplynul? - Nše kmrádk milá v mlčku se nám utopil. Cibule nd n pláče, okno se vysyplo, větrnk uletěl, čáp si zlomil zobák, zhrd zvdl my jsme se rozplynul! prvil oblk. - Když vy jste se rozplynul, my spdneme! řekly hory spdly do údol! Uviděl to jelen ptá se: - Hory, proč jste spdly? - Nše kmrádk milá v mlčku se nám utopil. Cibule nd n pláče, okno se vysyplo, větrnk uletěl, čáp si zlomil zobák, zhrd zvdl, oblk se rozplynul my jsme spdly, řkly hory. - Když vy jste spdly, já si sedřu prohy, řekl jelen sedřel si prohy o rouben studánky.

15 - Jelene, proč sis sedřel prohy? ptl se studánk. - Nše kmrádk milá v mlčku se nám utopil. Cibule nd n pláče, okno se vysyplo, větrnk uletěl, čáp si zlomil zobák, zhrd zvdl, oblk se rozplynul, hory spdly já jsem si sedřel prohy! řekl jelen. - Když ty sis sedřel prohy, já se zklm, prv studánk. Ke studánce přišl vl pro vodu. - tudánko, studánko, proč ses mi zklil? ptl se vl. - Nše kmrádk milá v mlčku se nám utopil! Cibule nd n pláče, okno se vysyplo, větrnk uletěl, čáp si zlomil zobák, zhrd zvdl, oblk se rozplynul, hory spdly, jelen si sedřel prohy já jsem se zklil! odpověděl studánk. - Když ty ses zklil, já si obléknu smutečn šty, řekl dvk šl domů oblékl si smutečn šty. - roč máš n sobě smutečn šty? zeptl se dvky hospodář. - Nše kmrádk milá v mlčku se nám utopil. Cibule nd n pláče, okno se vysyplo, větrnk uletěl, čáp si zlomil zobák, zhrd zvdl, oblk se rozplynul, hory spdly, jelen si sedřel prohy, studánk se zklil já si oblékl smutečn šty! odpověděl dvk. - Když ty sis oblékl smutečn šty, já okovám smutečn koně! řekl hospodář šel okovt smutečnho koně. - roč kováš smutečnho koně? zeptl se oheň v peci. - Nše kmrádk milá v mlčku se nám utopil. Cibule nd n pláče, okno se vysyplo, větrnk uletěl, čáp si zlomil zobák, zhrd zvdl, oblk se rozplynul, hory spdly, jelen si sedřel prohy, studánk se zklil, dvk si oblékl smutečn šty já kovám smutečnho koně! prvil hospodář. - Když ty kováš smutečnho koně, já vyletm z pece! řekl oheň vyletěl z pece! Co bylo teď? To jistě uhodnete! Hospodář shořel, koně shořeli, dvk shořel, shořel zhrádk, shořel dům, shořel čáp, shořel větrnk. hořel cibule i utopená myšk! Docel všecko shořelo. A je to! HRA NA ŘEKÁČKU Ale to byl blý jeden pán ten si řkl básničku: T moje žen jednou chod tm pk sem jděte n to ven. ymčká si citrónovou šťávu pije ji po právu. Už se chystá vzt si džus, ále, řekne si hned, dám si třeb med. Lpe po medu, hndrkuje, zd proskkuje. Med vědm vlstn, skomrvý střec s n. Ale n stoličce je tky med. A on po něm lpe hned. Tu si náhle vzpomněl, že je dnesk neděl že se nic nedělá. Ale chuť ji přemáhá, zskt si med chce nprosto jistě stoprocentně. Nstl okmžik velké chutě, med n ni působ chutně. I chňpne po medu udělá si pohodu. Med ji stéká po brdě, le on je v pohodě." A to máte vše, co vm.

16 HERLOCK HOLME (Mrtinov práce z hodin literárn výchovy) opis: ysoká, útlá postv. ro svou šthlost se postv herlock Holmese jev jko ještě vyšš. Jeho oči jsou jko dvě pichlvá propdlá mst n obličeji, který si s žádným jiným prostě nemůžete změnit. A snd nikdo n světě nemá tk křiklvý rys n své osobité tváři vystouplý orl nos. Jeho výjimečnou postvu okršluje ještě dýmk. Bez té jsem ho si v životě nesptřil. Jeho prsty dlně jsou vždy potřsněny nějkými chemikáliemi. těmi se snd pokždé setkává ve své prcovně. Má to le jeden následek: kontkt s kůž n rukou způsobuje ovšem jej rozprskáván! Chrkteristik: Je to tichý zvědvý chlpk. zdělán má předevšm oboru chemického. roto tké má vyhrzenou prcovnu, ve které provád své experimenty. Mchá chemikálie pokouš se z nich vydolovt nové látky. Ty potřebuje pro zvláštn účely. Npřkld jednou objevil sloučeninu, která pomůže spolehlivě rozpoznt i z mlého množstv zschlé látky, jde-li o krev nebo o jinou věc, třeb o zschlou skvrnu jhodového nápoje (t je velice, velice podobná skvrně krve člověk ji bez pomocných nástrojů ke správné identifikci látek, ze kterých se skládá, prostě nemá šnci rozpoznt). Když má Holmes deprese či jiné neblhé stvy, občs dost tvrdě propdá opiu. otom s nm nen žádná řeč. Uzvrá se do své prcovny tm si konzumci opi okořen ještě tbákem. Ale když má dobrou náldu, zhrje vám n housle tk mistrně, že to široko dleko kolem něj nikdo jiný nesvede tk ldně dobře. Tké je třeb zmnit, že přtelem herlock Holmese je doktor Wtson. řestávk (kresb Mrtin včin)

17 AN JIŘÍ KOZDERKA, OERNÍ ĚEC (rozhovor z projektu řběhy dvou generc setkán žáků školy se seniory) Dobré dopoledne, pne Kozderko, rád bych ám položil několik otázek. Ano, hezky se posďte Mohl bych vědět, kdy jste se nrodil? mozřejmě. sl se rok 1915, když jsem se nrodil jko čtvrtý, nejmldš brtr. Jste opern pěvec. Kde kdy jste zčl studovt? Divdlu jsem se zčl věnovt v roce Nebyl to le moc vhodná dob. Jký názor měl n tuto věc vše rodin? Názor? Moji dv brtři tky studovli n konzervtoři, kždý z nás byl le n jiném oboru. I moje neteř, Lďk Kozderková, se věnovl zpván, dokonce zpvl v televizi. Jen můj třet brtr je inženýr. Když už se bvme o rodině, jste žentý? Ženu jsem měl, již le nemám. Odstěhovl jsem se kvůli n sem do Rožnov. Byl vyučená prodvčk, prcovl v rožnovské drogerii. Tm jsem se s n seznámil, když jsem tu byl n zájezdu se svými kolegy. Bohužel už mi umřel, proto jsem odešel n tento penzion. (n Kozderk vythuje z tšky fotogrfii.) Máme dvě dcery (ukzuje při vyprávěn n snmek). odvejte, tto vyšš - le mldš! žije ve Frncii, v yrenejch. A tto druhá, strš, je v řerově. Zjmlo by mě, pne Kozderko, co jste děll ve svém dětstv? ovězte mi něco o šich končcch (kromě zpěvu). No, měl jsem rád bruslen. Tkový běžný klukovský sport n zimu, bruslen po zmrzlé hldině rybnk. Co škol? Chodil jste třeb někdy tjně z školu? Ne, to oprvdu nikdy. Já jsem se nikdy moc neflákl. Byl jste tedy vzorný školák? Dlo by se to i tkto řci. Co tm myslte? No, nebyl jsem vždy moc upřmný. Ale teď to řeknu, jk to ctm: tdy v penzionu je bbinec. rcuj tu většinou jen ženy, chlpi nedělj nic. A y prcujete? Já prcuji. roszuji mněn, že když se něco dělá, mus se to dělt pořádně. Když se svými kolegy secvičujeme divdlo, neděláme nic než to. Tk by to podle mě mělo být se všemi činnostmi. Osttně, n pásku mám jedno své zpván nhrné, musm korát njt kzeťáček kzetu Ale nemohu to njt! Kde to si bude? Ačkoliv pn Kozderk prohrbl celou svou tšku, přehrávč ni kzetu, kterou si pro nás nchystl, bohužel nenlezl. rohledli jsme celý jeho pokoj, le jko by se po nich zem slehl. Nic se nedlo dělt, rozhovor musel být ukončen. n Kozderk nám tedy lespoň n závěr sám zzpvl už byl nejvyšš čs poděkovt z rozhovor rozloučit se. (připrvil Mrtin včin)

18 Škol snù Kresby: erč Mrčková (vlevo nhoře) Honz Bittner (vlevo dole) Aň velková (vprvo nhoře) Aleš Geppert (vprvo dole)

19

20 yjmenovná slov ŘÍBĚHY, NICHŽ JE OUŽITO CO NEJÍCE YJMENOANÝCH LO Byl jednou jeden pán, který se jmenovl Zbyněk Kopyto. Bydlel v řibyslvi chovl dobytek kobylu, býky, netopýry, slepýše, hlemýždě, myši hmyz. ěstovl byliny pelyněk, pýr dmýchvku obyčejnou. Zbyněk byl lysý, hlv se mu třpytil blýskl. Měl jenom jedno lýtko proto potřebovl jenom jednu lyži. Měl modrý pysk čsto kvůli tomu vzlykl. N spn nosil plyšový pytel, by neplýtvl penězi z drhé pyžmo. Jednou se nchomýtnul u bourčky. Auto dostlo smyk n pylu, porzilo obyvtele pn Bystrého spdlo do řeky. Řidič polykl vodu v duchu si řkl: Aspoň se večer nemusm mýt. Auto ztm plynulo do Litomyšli, kde nrzilo do mlýnského kol. Zbyněk šel zpátky do bytu cestou klopýtl. Myslel si, že nespdne, le mýlil se spdl. ice si nbil nos, le do přbytku došel. Zzvonil zvonec pn Kopyt i přběhu je konec. (ojt Krjč) Byl jsem u bbičky. Bbičk má v přbytku strý nábytek obyčejné nádob, které pomáhám umývt. Když uklidme, sedneme si n plyšovou pohovku. Mýlil jsem se, když jsem si myslel, že se blýská. Bál jsem se vzlykl. (Kmč Krupová) Myslm, že se nebudu mýlit, když řeknu, že lidé v přbytcch chovj dobytek, býky, kobyly, krm je bylinmi, le n mýtinách v lese bydl ve svých přbytcch netopýři, myši, hlemýždi, slepýši tké hmyz, který opyluje byliny, jin obyvtelé, kteř si hledj potrvu smi i když je bouře blýská se. (Monik Holá) yšný slepýš Zbyněk měl chuť n pelyněk. Šel n mýtinu vzl pýr msto pelyňku měl sýr. tl se hlemýždě: Kde je sysel? řed chvilkou prokousl tmten pytel. řibyl tm kobyl sysl z pytle dobyl. Čepýřil se sysel že nedožvýkl pytel. Zšli rovnou k netopýru že mj dom hodně pýru. ýskli n něj: ýr! Netopýr si vzl sýr. Rozžvýkl ho v pysku vzl si n to myšku. řilétlo tm chmýř myš se teďk pýř. (Tond Hermn)

21 Jdelnèek 5. tødy Až z několik let skonč nše školn docházk, rozhodli jsme se, že se se školnmi pomůckmi jednou provždy vypořádáme snme je. Ne njednou, le po troškách. Třeb tkto: ONDĚLÍ: ndně vejce v pouzdře, toust z vlstivědy, hořčice Oběd ndvný český jzyk s kroketmi ečeře pstelky s kečupem, strouhný sýr, strouhátko ÚTERÝ: ndně gum s nutelou Oběd vývr z kružtk, sekná z ngličtiny, brmbor ečeře čtnk s vejci, čj z flétny TŘEDA: ndně koktejl z vlstivědy, rohlk v pytlku n ppuče Oběd tužko-gumo-zelo ečeře ndvný slovnk ngličtiny, rýže ČTRTEK: ndně lvnce z ppuč s mrmeládou Oběd vlstivěd s ttrskou omáčkou, pečená krtičk n oběd ečeře tělocvičný úbor s tuňákem, nůžková kše Mozek zšák ÁTEK: ndně rozmixovná ngličtin, prvtko s medem Oběd smžená houb n tbuli, hrnolky ečeře ktovk s chlebem vječinou OBOTA: ndně strouhný rozvrh hodin, chléb, ppučová pomzánk Oběd přrodověd s koprovou omáčkou, prvtkový kompot ečeře inkoustový koláč + šťáv z denčku NEDĚLE: ndně rohlk s uchem školn tšky Oběd mtemtik v těstčku, vlstivědné buchty ečeře volské oko z pouzdr, náprv s hermelnem (kresby Andrejk orubová, Elišk Bittnerová)

22 ortréty ètvršákù t NAKRELIL ŠTĚÁN KYŠÁK

23 Litertur MARTIN AČINA / BÁL O zimě prostor venku hustý velmi je sněhem zářiv pro všechny mlolidské nděje. Tělo vločky mlé plchosti věc je smo sndno nen teď vod tdy je. Jimi venkov zimn v mse tvořen je. Bez nich zim nev, co sm on je. Záškolácká děck se sněhem si rci hrál, dováděl, skotčil sm ze sebe se bál sm sebe se obávl. I já z nich se obávl když vyjdu ze školy, tk sptřm ten bál. e sněhu bál tento se koná tnce z něj vycház. Jk bál tento někdo obejde hned mu vše docház! n sněhu sněhovce i tnč, ne jen oni. Oni je čruj, vesel se z nich. zpupnost jejich z nich obráb onen snh. Ty koule to smý jen jest snh. nh nic jiného než snh. něhová zábv bálu to je. Zl i vzpupn návnd to všechny je povzbuzuje! Krmbol se sněhem doprovázej celý tento bál. Bál den kždý se sněhem je to proto, že vtr bál s brvou sněhoble-sněhovou do krjiny záškoln nvál to celý je tento bál. učitel Ivn Grzin (kresb erč Mrčková) učitelk Joln obotková (kresb Dniel ilmjerová) učitel Dn tibor (kresb erč Mrčková)

24 ČEROTOČ / ČÍLO 9 čsopis žáků ZŠ edmikrásk v Rožnově pod Rdhoštěm Redkce (2006/2007) Mrtin včin (8. třd) erč Mrčková (8. třd) Mtouš Chuděj (8. třd) Kčk Ludvková (7. třd) Honz Bittner (6. třd) Filip Htlptk (6. třd) Terk idecká (6. třd) Štěpán Kyšák (4. třd) Elišk Bittnerová (4. třd) Honz Žnt (4. třd) Andrejk orubová (4. třd) trik odhrázský (4. třd) Ldislv Krjč (uč. muč.) Tisk MIGER - lšská fbrik n reklmu Fotogrfie redktorů Červotoče

ŠKOLNÍ MIX 2012-2013. Školní mix pro vás připravili deváťáci: Verča, Kačka, Žanda, Lenka, Daki, Matúš, Vítek, Tom a Petr ze 6. třídy.

ŠKOLNÍ MIX 2012-2013. Školní mix pro vás připravili deváťáci: Verča, Kačka, Žanda, Lenka, Daki, Matúš, Vítek, Tom a Petr ze 6. třídy. ŠKOLNÍ MIX 2012-2013 Rozhovory Vtipy Křížovky o ceny Bludiště o ceny Omlovánky Recept Nše koníčky Žlutý kvítek Soutěžní kvízy o ceny Letošní devítk Losování cen psování n deváťáky Budoucí školní prlment

Více

GRAFY SOUVĚTÍ. AUTOR Mgr. Jana Pikalová. OČEKÁVANÝ VÝSTUP procvičování souvětí a jejich grafických znázornění

GRAFY SOUVĚTÍ. AUTOR Mgr. Jana Pikalová. OČEKÁVANÝ VÝSTUP procvičování souvětí a jejich grafických znázornění GRAFY SOUVĚTÍ AUTOR Mgr. Jn Piklová OČEKÁVANÝ VÝSTUP procvičování souvětí jejich grfických znázornění FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU prcovní list pro žák POMŮCKY ppír kopírk OBSAH 1. Prcovní list s grfy

Více

Rozmnožování a kopírování bez souhlasu vydavatele je v rozporu s autorským zákonem.

Rozmnožování a kopírování bez souhlasu vydavatele je v rozporu s autorským zákonem. Rozmnožování kopírování bez souhlsu vydvtele je v rozporu s utorským zákonem. 2. tém: Bublil se bublin (procvičování hlásky B) Pomůcky: Bubliuk pro kždé dítě, tringl, nukovcí míč, prostěrdlo nebo látk

Více

Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci"

Výsledek dotazníku - Klima školy - žáci Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci" Tabulka 1 Přehled dle kategorií [%] ne ne Prostředí, materiální zázemí 54,2 31,8 2,5 8,6 2,8 81,5 % Lidé 35,7 43,2 11,1 7,9 2,0 75,7 % Komunikace, vztahy 37,2

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Matematický KLOKAN 2005 kategorie Kadet

Matematický KLOKAN 2005 kategorie Kadet Mtemtický KLOKN 2005 ktegorie Kdet Úlohy z 3 body 1. N obrázku vidíš osm kloknů. Kždý klokn může přeskočit n libovolné prázdné pole. Určete nejmenší počet kloknů, kteří musí změnit místo, by v kždém řádku

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Obsluhoval jsem zlatou generaci

Obsluhoval jsem zlatou generaci PETRA NAHRADIL ÁDA Všichni mi říkají Áda. Tedy ti, co mě znají. Trenéři, hráči, lidi kolem hokeje, dokonce i v médiích jsem býval jmenovaný jako masér Áda Bílek. Místo skutečného křestního, jež bylo a

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Křížovka. Osmisměrka. cena 5 Kč. Co by nemělo chybět žádnému žákovi, když jde do školy? 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Křížovka. Osmisměrka. cena 5 Kč. Co by nemělo chybět žádnému žákovi, když jde do školy? 1. 2. 3. 4. 5. 6. řížovk 1. 2. 3. 4. 5. 6. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 1. ročník, 1. číslo krbice n dopisy zvíře, které má n sobě vlnu pohádková bytost, která unáší princezny můžeme si to půjčit n čtení chodidlo jink btoh n školní

Více

4.2. Lineární rovnice s jednou neznámou, její řešení a ekvivalentní úpravy

4.2. Lineární rovnice s jednou neznámou, její řešení a ekvivalentní úpravy 4. Lineární rovnice 8. ročník 4. Lineární rovnice 4.. Rovnost. Vlstnosti rovnosti. Rovnost v ritmetice vzth mezi dvěm číselnými výrzy Př. 4 + 8 = 0 + Skládá se z : levé strny rovnosti prvé strny rovnosti

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Škola: FHJM Datum:

Škola: FHJM Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Škola: FHJM Datum: 17. 5. 2018 1. Chodíš do školy rád(a)? Vyber jednu odpověď. A) Do školy chodím hodně rád(a). B) Do školy chodím rád(a)

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální zákldní škol Prktická škol Trmice Fűgnerov 22 400 04 1 Identifikátor mteriálu: EU 5 3 Čj

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

1.3.8 Množiny - shrnutí

1.3.8 Množiny - shrnutí 1.3.8 Množiny - shrnutí Předpokldy: 010307 Pedgogická poznámk: Kpitol o množinách spolu s následujícími dvěm kpitolmi (výroky dělitelnost) slouží k nácviku učení. Součástí učení je tké příprv n písemky

Více

13. Soustava lineárních rovnic a matice

13. Soustava lineárních rovnic a matice @9. Soustv lineárních rovnic mtice Definice: Mtice je tbulk reálných čísel. U mtice rozlišujeme řádky (i=,..n), sloupce (j=,..m) říkáme, že mtice je typu (n x m). Oznčíme-li mtici písmenem A, její prvky

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA TŘÍDA 1. Odpovídalo 14 žáků. ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné VZTAH KE ŠKOLE

Více

2.1 - ( ) ( ) (020201) [ ] [ ]

2.1 - ( ) ( ) (020201) [ ] [ ] - FUNKCE A ROVNICE Následující zákldní znlosti je nezbytně nutné umět od okmžiku probrání ž do konce studi mtemtiky n gymnáziu. Vyždováno bude porozumění schopnost plikovt ne pouze mechnicky zopkovt. Některé

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

A) většinou ano B) většinou ne

A) většinou ano B) většinou ne Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - (ZŠ) Uživatel: DFK Datum: 16. 2. 2018 1. hodíš do školy rád(a)?vyber jednu odpověď. ) Do školy chodím hodně rád(a). ) Do školy chodím

Více

Kabát. Tomáš Dušek. Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou.

Kabát. Tomáš Dušek. Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou. Kabát Tomáš Dušek Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou. Tyhle kabáty jsou už k nesehnání a cena bývá vysoká. Dost jsem za něj zaplatil,

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková 22. Základní škola Plzeň Až já budu velká Třída: 7. B Datum: 8. 12. 2008 Jméno: Kamila Šilhánková V pěti letech jsem onemocněla zánětem ledvin a ležela jsem v nemocnici u svatého Jiří. Byla tam veliká

Více

Dotazník k určení metabolického typu

Dotazník k určení metabolického typu 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte.

Více

Stavební firma. Díky nám si postavíte svůj svět. 1.D Klára Koldovská Šárka Baronová Lucie Pancová My Anh Bui

Stavební firma. Díky nám si postavíte svůj svět. 1.D Klára Koldovská Šárka Baronová Lucie Pancová My Anh Bui Stvební firm Díky nám si postvíte svůj svět. 1.D Klár Koldovská Šárk Bronová Lucie Pncová My Anh Bui Obsh 1) Úvod 2) Přesvědčení bnky 3) Obchodní jméno, chrkteristik zákzník, propgce 4) Seznm mjetku 5)

Více

Anketa pro žáky - ORP Kralupy nad Vltavou

Anketa pro žáky - ORP Kralupy nad Vltavou 07. 02. 2017 21:48:03 Základní údaje Název výzkumu Anketa pro žáky - ORP Kralupy nad Vltavou Autor Iva Sieberová Jazyk dotazníku Čeština Veřejná adresa dotazníku http://www.survio.com/survey/d/a9l9v2e7f5y4r3t5i

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013)

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) Moc se mi líbilo, jak jsi mluvil o sedmi aktivitách duše. O sycení se, o kněžství Já věřím, že je pro mě velmi důležité, abych

Více

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Název projektu Učíme se trochu jink moderně zábvněji Číslo název šblony II/2 Inovce zkvlitnění výuky cizích jzyků n středních školách

Více

Kam jezdí formani AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY

Kam jezdí formani AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY Km jezdí formni S otv jsme vyšli, už potkáváme formn Šknderu. Jede s povozem plně nloženým dlouhými kmeny, který táhnou dv silní koně, o grošái. Zstvil u nás, prý jestli neheme svézt. Dnes jedu jenom do

Více

Zapojení do ankety. Elektronická žákovská knížka nám nyní vyhovuje:

Zapojení do ankety. Elektronická žákovská knížka nám nyní vyhovuje: Základní škola Návratnost anketních lístků ZŠ: Zapojení do ankety 41% 59% zúčastnilo se (167) nezúčastnilo se (115) Otázka č. 2: Elektronická žákovská knížka nám nyní vyhovuje: 1% 40% 42% ano ne, uvítali

Více

Pondělí Úterý Pátek. 9,00-12,00 hod. 9,00-12,00 hod. 9,00-12,00 hod. Středa 8,30-12,15 hod. Tělocvična MC Hvězdička

Pondělí Úterý Pátek. 9,00-12,00 hod. 9,00-12,00 hod. 9,00-12,00 hod. Středa 8,30-12,15 hod. Tělocvična MC Hvězdička Cvičení pohyb Mteřské centrum Hvězdičk Přehled kroužků kurzů pro děti i 2017/2018 Kroužek Kontkt Den čs místo konání Cen Cvičení dětí s rodiči - ve věku od 1 roku do 4 let - děti jsou rozděleny do jednotlivých

Více

ŘEŠENÍ JEDNODUCHÝCH LOGARITMICKÝCH ROVNIC. Řešme na množině reálných čísel rovnice: log 5. 3 log x. log

ŘEŠENÍ JEDNODUCHÝCH LOGARITMICKÝCH ROVNIC. Řešme na množině reálných čísel rovnice: log 5. 3 log x. log Řešme n množině reálných čísel rovnice: ) 6 b) 8 d) e) c) f) ŘEŠENÍ JEDNODUCHÝCH LOGARITMICKÝCH ROVNIC Co budeme potřebovt? Chápt definici ritmu. Znát průběh ritmické funkce. Znát jednoduché vět o počítání

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Větu o spojitosti a jejich užití

Větu o spojitosti a jejich užití 0..7 Větu o spojitosti jejich užití Předpokldy: 706, 78, 006 Pedgogická poznámk: Při proírání této hodiny je tře mít n pměti, že všechny věty, které studentům sdělujete z jejich pohledu neuvěřitelně složitě

Více

Duha. časopis žáků ZŠ Huštěnovice

Duha. časopis žáků ZŠ Huštěnovice Duha časopis žáků ZŠ Huštěnovice První číslo Podzim 2013 Obsah: 1. Slovo úvodem 2. Krátká historie školy 3. Jaké byly školy dříve? 4. Co děláme ve škole 5. Paní učitelka 6. Básničky o škole Milí čtenáři,

Více

Mým nejoblíbenějším fotbalovým týmem je Real Madrid. Mezi oblíbené hráče patří Ronaldo, Őzil, Ramos a Zidan.

Mým nejoblíbenějším fotbalovým týmem je Real Madrid. Mezi oblíbené hráče patří Ronaldo, Őzil, Ramos a Zidan. Kdo jsme? Jmenuji se Jaromír Andrýsek. Mám rád fotbal. Ve škole jsou nejlepší hodiny tělocvik, matematika, anglický a český jazyk. Volný čas využívám tak, že si jdu na hřiště zakopat s kamarády. Jsem hodně

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

Neurčité výrazy

Neurčité výrazy .. Neurčité výrzy Předpokldy: Př. : Vypočti ity: ) d) ) d) neeistuje,, Zjímvé. Získli jsme čtyři nprosto rozdílné výsledky, přestože přímým doszením do všech výrzů získáme to smé: výrz může při výpočtu

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Matematický KLOKAN kategorie Kadet

Matematický KLOKAN kategorie Kadet Mtemtický KLOKAN 2010 www.mtemtickyklokn.net ktegorie Kdet Úlohy z 3 body 1. Vypočítejte 12 + 23 + 34 + 45 + 56 + 67 + 78 + 89. (A) 389 () 396 () 404 (D) 405 (E) jiná odpověd 2. Kolik os souměrnosti má

Více

P R A C O V N Í L I S T Domácí mazlíčci. Domácí mazlíčci stupeň ZŠ

P R A C O V N Í L I S T Domácí mazlíčci. Domácí mazlíčci stupeň ZŠ 10 1. stupeň ZŠ PL-1 1. stupeň ZŠ 11 PL-2 Pes Kočka Morče Křeček Rybičky Želva Chameleon Králík Papoušek 12 1. stupeň ZŠ PL-3a Druh zvířete: Popis (věk, velikost, barva, tvar těla, dovednosti ) Potrava:

Více

Fara byla trochu bojovější, hlavně později, kdy jsme narazili na toalety

Fara byla trochu bojovější, hlavně později, kdy jsme narazili na toalety Navaříme jim samé dobroty!!! No, super bylo hlavně to bloudění!!! Děcka z Juventusu za chvíli přijedou, tak to tu musím nějak připravit Tento víkend je v Drahotuších, to je kousek od nás! Tak na tomhle

Více

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě Deváťáci na Lysé hoře TeGe Maškarák na škole v přírodě 1.číslo Říjen 2012 16 Ahoj kluci a holky, letos spadá příprava časopisu TEGEMÁK žákovskému parlamentu na rozdíl od předchozích let, kdy byl vydáván

Více

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM Lída Leinweberová JSEM V 1. TŘÍDĚ Vím, že jako prvňačka zrovna nevypadám, ale věřte mi, myslím to vážně. JSEM V PRVNÍ TŘÍDĚ asi tak po desáté sama jsem úspěšně absolvovala

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

SPOLEČENSKÁ RUBRIKA STŘÍPKY UPLYNULÉHO MĚSÍCE POLENSKÝ ZPRAVODAJ. Výstava nás vrátila do dětství

SPOLEČENSKÁ RUBRIKA STŘÍPKY UPLYNULÉHO MĚSÍCE POLENSKÝ ZPRAVODAJ. Výstava nás vrátila do dětství Výstv nás vrátil do dětství Ve čtvrtek 29. březn jsme nvštívily výstvu Hrčky nšich mminek bbiček v Domě s pečovtelskou službou. Již při vstupu nás překvpilo množství nshromážděných hrček. Zvzpomínly jsme

Více

(MALINSKÝ, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Praha : AMULET, 2000. s. 31) ROZHODNI SE PRO JEDNU VARIANTU.

(MALINSKÝ, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Praha : AMULET, 2000. s. 31) ROZHODNI SE PRO JEDNU VARIANTU. Pracovní list 8 Malinský, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Jak popelnice rozkvetla Před panelákem stála popelnice. Zrovna zívla dlouhou chvílí, když se ze dveří vyloudal kluk. Hodil do popelnice napěchovaný

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

1. Zjednodušte a zapište podmínky:

1. Zjednodušte a zapište podmínky: Z A D Á N Í Gymnázium U Libeňského zámku Prh 8 / 9. tříd / 0-03 /. kolo ZADÁNÍ. Zjednodušte zpište podmínky: + : + +. Petr zjistil, že průměrná spotřeb jejich osobního ut n 00 km jízdy v městském provozu

Více

Dotazníkové šetření žáci II. stupeň typ dotazníku č.3 ZŠ JAK Lysá n.l.

Dotazníkové šetření žáci II. stupeň typ dotazníku č.3 ZŠ JAK Lysá n.l. Dotazníkové šetření žáci II. stupeň typ dotazníku č.3 ZŠ JAK Lysá n.l. 1. Jsi rád(a), že můžeš chodit právě do této školy? Ano 69 Spíše ano 54 Spíše ne 4 Ne 2 Je mi to jedno 15 2. Je ve škole důvěryhodná

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík

Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík 16 TÝDENÍK ZVLÁŠTNÍ VYDÁNÍ PROSINEC 2007 S šipkovanou se jděte vycpat, pane učiteli, my dneska hrajeme radši šikanovanou! To už je tenhle měsíc třetí poznámka. Tady asi pomůže jedině pořádný výprask. Kde

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

ROZ(H)LED. O Nadání a dovednosti. O projektu Roz(h)led. Hlavní informace. www.nadaniadovednosti.cz

ROZ(H)LED. O Nadání a dovednosti. O projektu Roz(h)led. Hlavní informace. www.nadaniadovednosti.cz O Ndání dovednosti Pomáháme mldým lidem z dětských domovů pěstounských rodin s rozvojem jejich ndání dovedností se správným výběrem studi s příprvou n profesní život se vstupem n trh práce by po odchodu

Více

BLázny pro tebe. Zpěvník

BLázny pro tebe. Zpěvník BLázny pro tebe Zpěvník OBSH Ty jsi ten cíl Mluv ke mně Učíš mě dýchat Nebe je tam Králem mého srdce Perla Tvoje vítězství znám Žít v tvých věcech Nikdo a nic ědicové Ty vidíš dál Nadechnout se smím 1

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

5.1.5 Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami

5.1.5 Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami 5.1.5 Zákldní vzthy mezi body, přímkmi rovinmi Předpokldy: 510 Prostor má tři rozměry, skládá se z bodů přímk - jednorozměrná podmnožin prostoru (množin bodů), rovin - dvojrozměrná podmnožin prostoru (množin

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat,

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, opustit všechny své kamarády a začít chodit do nové školy.

Více

5.1.5 Základní vztahy mezi body přímkami a rovinami

5.1.5 Základní vztahy mezi body přímkami a rovinami 5.1.5 Zákldní vzthy mezi body přímkmi rovinmi Předpokldy: 510 Prostor má tři rozměry, skládá se z bodů. Přímk - jednorozměrná podmnožin prostoru (množin bodů) Rovin - dvojrozměrná podmnožin prostoru (množin

Více

Škola: FHJM Datum:

Škola: FHJM Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Škola: FHJM Datum: 17. 5. 2018 U následujících 12 tvrzení o vaší škole vyber, do jaké míry s nimi souhlasíš. 1. Výuka je u nás ve škole

Více

3. Kvadratické rovnice

3. Kvadratické rovnice CZ..07/..08/0.0009. Kvdrtické rovnice se v tetice oznčuje lgebrická rovnice druhého stupně, tzn. rovnice o jedné neznáé, ve které neznáá vystupuje ve druhé ocnině (²). V zákldní tvru vypdá následovně:

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Vyjmenovaná slova po m,p Anotace Prověrka určená k hodnocení vědomostí o vyjmenovaných slovech po m,p a

Více

8. číslo, II. ročník, červen 2012

8. číslo, II. ročník, červen 2012 8. číslo, II. ročník, Dovolte mi, bych vás přivítl u dlšího Zprvodje, který je změřen n nejdůležitější kci v obci, to srz rodáků obce Kuklík. Podrobnosti njdete uvnitř tohoto čísl, le n úvod mi dovolte

Více

PRAVIDELNÉ MNOHOSTĚNY

PRAVIDELNÉ MNOHOSTĚNY PRVIDELNÉ MNOHOĚNY Vlst Chmelíková, Luboš Morvec MFF UK 007 1 Úvod ento text byl vytvořen s cílem inspirovt učitele středních škol k zčlenění témtu prvidelné mnohostěny do hodin mtemtiky, neboť při výuce

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

II. CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU. II. 1. Koncepce školy. Škola je určena dětem od osmnácti měsíců.

II. CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU. II. 1. Koncepce školy. Škola je určena dětem od osmnácti měsíců. II. CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU II. 1. Koncepce školy Škol je určen dětem od osmnácti měsíců. Koncepčně je rozdělen do tří věkových ktegorií: předškolní výchov: ) děti od 18 měsíců do 3 let b)

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 číslo: 98 Obsah: Slovo ředitele školy, První školní den, Naši prvňáčci Vyhodnocení sběru, bludiště a rozdíly Září 2017 TOCHOVICE

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Co by se kovbojkám stávat nemělo Kamila Nováková Vydavatelství Hölzelová Eva Text Kamila Nováková Tvorba obálky René Vaněk Ilustrace Martina Aulehlová

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Pomlázka. Vajíčka už barvíme, na pomlázku myslíme. Modré, žluté, červené, nesmí chybět zelené. Když pak kluci přijdou k nám, vajíčko jim ráda dám.

Pomlázka. Vajíčka už barvíme, na pomlázku myslíme. Modré, žluté, červené, nesmí chybět zelené. Když pak kluci přijdou k nám, vajíčko jim ráda dám. Pomlázk Vjíčk už brvíme, n pomlázku myslíme. Modré, žluté, červené, nesmí chybět zelené. Když pk kluci přijdou k nám, vjíčko jim rád dám. K tomu úsměv veselý, by rychle zmizeli. Anežk Fryštáková, 7.B Tk

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS VŠÍMÁLEK ZNÁTE SE NAVZÁJEM? KOMIKS OŽIVLÉ POMŮCKY. ZŠ a MŠ Osvětimany. Co chválí a co kárá? Co nás baví? Jaké jsou naše koníčky?

ŠKOLNÍ ČASOPIS VŠÍMÁLEK ZNÁTE SE NAVZÁJEM? KOMIKS OŽIVLÉ POMŮCKY. ZŠ a MŠ Osvětimany. Co chválí a co kárá? Co nás baví? Jaké jsou naše koníčky? ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ MŠ Osvětimny Jro 2013 VŠÍMÁLEK Co chválí co kárá? ZNÁTE SE NAVZÁJEM? Co nás bví? Jké jsou nše koníčky? KOMIKS Co je to vlstně komiks? Ukázk tvorby žáků 8. třídy. OŽIVLÉ POMŮCKY Co stne,

Více

PŘÍLOHA Č. 1 (Ukázka z učebnice Macurové, Homoláče a kol. 1998, s. 20)

PŘÍLOHA Č. 1 (Ukázka z učebnice Macurové, Homoláče a kol. 1998, s. 20) PŘÍLOHA Č. 1 (Ukázka z učebnice Macurové, Homoláče a kol. 1998, s. 20) PŘÍLOHA Č. 2 (Ukázka z učebnice Macurové, Homoláče a kol. 1998, s. 27) PŘÍLOHA Č. 3 (Ukázka z učebnice Holé 2000, s. 37) PŘÍLOHA Č.

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Mamka zatím peče všechno zboží sama, ale příští týden k ní má nastoupit učeň. Jmenuje se

Mamka zatím peče všechno zboží sama, ale příští týden k ní má nastoupit učeň. Jmenuje se Znáte to rčení Jdi za svým snem? Patří mezi má oblíbená. O něčem snít je hezká věc, ale uskutečnit svůj sen je daleko lepší. Moje mamka snívala o tom, že si jednou otevře vlastní pekařství, a teď ho má.

Více

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška Zůstatek ze šk.roku 2004/2005 0,- Příjmy: příspěvky žáků 4 440,- Sponzoři 2 800,- Zisky z akcí 1 388,- Obecní úřad + příspěvky na karneval 1 856,- 10 484,- výdaje: příspěvek na výlet (66 žáků) 1 650,-

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

( a, { } Intervaly. Předpoklady: , , , Problém zapíšeme snadno i výčtem: { 2;3; 4;5}?

( a, { } Intervaly. Předpoklady: , , , Problém zapíšeme snadno i výčtem: { 2;3; 4;5}? 1.3.8 Intervly Předpokldy: 010210, 010301, 010302, 010303 Problém Množinu A = { x Z;2 x 5} zpíšeme sndno i výčtem: { 2;3; 4;5} Jk zpst množinu B = { x R;2 x 5}? A =. Jde o nekonečně mnoho čísel (2, 5 všechno

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně Dýchání Petr Mezihorák na rozjezd tma lisuje obrazy zvýrazňuje hrany půlnoční štěkot psa virtuos v oboru ticha připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně jako štěkot psa struktura odpoledne

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

c 2 b 2 a 2 2.8.20 Důkazy Pythagorovy věty Předpoklady: 020819

c 2 b 2 a 2 2.8.20 Důkazy Pythagorovy věty Předpoklady: 020819 .8.0 Důkzy Pythgorovy věty Předpokldy: 00819 Pedgogická poznámk: V řešení kždého příkldu jsou uvedeny rdy, které dávám postupně žákům, bych jim pomohl. Pedgogická poznámk: Diskuse o následujícím příkldu

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu 3 Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu nacvičoval větu: Mám rakovinu mozku, došel jsem k názoru,

Více

2.2.9 Grafické řešení rovnic a nerovnic

2.2.9 Grafické řešení rovnic a nerovnic ..9 Grfické řešení rovnic nerovnic Předpokldy: 0, 06 Př. : Řeš početně i grficky rovnici x + = x. Početně: Už umíme. x + = x x = x = K = { } Grficky: Kždá ze strn rovnice je výrzem pro lineární funkci

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

ZŠ a MŠ Panenské Břežany

ZŠ a MŠ Panenské Břežany Hlavní 63, 250 70 Panenské Břežany www.zsmsbrezany.cz, zsbrezany@seznam.cz Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Číslo projektu: Šablona: Cz.1.07/1.4.00/21.1997 VY_32_INOVACE_61-80

Více