Je-li příprava stavby vysvětlována dle 14 odst. 1 zákona tak, že je to doba od zahájení prací na zpracování projektové dokumentace pro stavební

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Je-li příprava stavby vysvětlována dle 14 odst. 1 zákona tak, že je to doba od zahájení prací na zpracování projektové dokumentace pro stavební"

Transkript

1 PLÁNY BOZP

2 (2) Budou-li na staveništi vykonávány práce a činnosti vystavující fyzickou osobu zvýšenému ohrožení života nebo poškození zdraví, které jsou stanoveny prováděcím právním předpisem, stejně jako v případech podle odstavce 1, zadavatel stavby zajistí, aby byl při přípravě stavby zpracován plán podle druhu a velikosti plně vyhovující potřebám zajištění bezpečné a zdraví neohrožující práce, a aby byl při realizaci stavby aktualizován. Plán zpracovává koordinátor. V plánu musí být uvedeny základní informace o stavbě a staveništi, postupy navrhované pro jednotlivé práce a pracovní činnosti zahrnující konkrétní požadavky pro jejich bezpečné provádění, jejich předpokládané časové trvání a posloupnost nebo souběh; musí být přizpůsobován skutečnému stavu a podstatným změnám stavby během její realizace. Vláda stanoví nařízením bližší požadavky na obsah a rozsah plánu. 7 c) zpracuje plán přiměřeně povaze a rozsahu stavby a místním a provozním podmínkám staveniště, údaje, informace a postupy zpracované v podrobnostech nezbytných pro zajištění bezpečné a zdraví neohrožující práce, zejména, aby plán obsahoval přehledné schématické znázornění časového trvání, posloupnosti anebo souběhu a věcné vazby jednotlivých opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi, a aby byl odsouhlasen a podepsán všemi zhotoviteli, pokud jsou v době zpracování plánu známi,.

3 Je-li příprava stavby vysvětlována dle 14 odst. 1 zákona tak, že je to doba od zahájení prací na zpracování projektové dokumentace pro stavební řízení do jejího předání zadavateli stavby", pak lze v návaznosti pro plnění povinnosti 15 odst. 2 zákona dovodit, že zadavatel stavby zajisti; aby byl při přípravě stavby zpracován plán podle druhu a velikosti plně vyhovující potřebám zajištění bezpečné a zdraví neohrožující práce, pouze v případech, kdy nastane příprava stavby" ve smyslu 14 odst. 1 zákona, tedy v případech, kdy je zpracovávána projektová dokumentace pro stavební řízení za účelem vydání stavebního povolení. (Pozn. ohlášení stavby se neprojednává ve stavebním řízení, i když se stavebnímu úřadu předkládá projektová dokumentace). V praxi by to znamenalo, že pokud pro stavbu (stavební práce) nebude vyžadováno stavební povolení, které se vydává ve stavebním řízení, plán BOZP se nezpracovává, neboť nenastane doba přípravy ve smyslu 14 odst. (1) zákona. A protože se ohlášení stavby stavebnímu úřadu neprojednává ve stavením řízení, pak se ani v tomto případě plán BOZP nezpracovává. To by ostatně korespondovalo s 14 odst. (6) písm. c) zákona, dle kterého se při přípravě a realizaci staveb nevyžadujících stavební povolení ani ohlášení podle stavebního zákona, neurčuje koordinátor.

4 soustavné vyhledávání rizik, přijímání opatření a seznamování předpisy, školení návody k obsluze provádění revizí VTZ OOPP šetření a přijímání opatření z pracovních úrazů roční prověrky BP+další kontroly rizikové faktory pracovních podmínek registr rizik

5 16 zák.309/2006 Sb. Zhotovitel je povinen a) nejpozději do 8 dnů před zahájením prací na staveništi písemně informovat určeného koordinátora o pracovních a technologických postupech, které pro realizaci stavby zvolil, o řešení rizik vznikajících při těchto postupech, včetně opatření přijatých k jejich odstranění,

6 Koordinátor během přípravy stavby zabezpečuje, aby plán obsahoval, přiměřeně povaze a rozsahu stavby a místním a provozním podmínkám staveniště, údaje, informace a postupy zpracované v podrobnostech nezbytných pro zajištění bezpečné a zdraví neohrožující práce, a aby byl odsouhlasen a podepsán všemi zhotoviteli, pokud jsou v době zpracování plánu známi Postup ( technologický postup ) Dokument, který komplexně popisuje všechna bezpečnostní opatření, které bude na staveništi nutno řešit s ohledem na bezpečnou realizaci stavby. Součástí jsou pracovní postupy =dokument, který popisuje konkrétní bezpečnostní opatření při jednotlivých pracovních činnostech a operacích NEJEDNÁ SE O POSTUPY PRO ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI!

7 Příl. 6 I. Rozsah plánu 1. Plán obsahuje a) identifikační údaje o stavbě, zadavateli stavby, zpracovateli projektové dokumentace a koordinátorovi, b) situační výkres stavby, c) obsah podle části II. písmene C této přílohy.

8 Příl. 6 I. Rozsah plánu 2. Obsah jednotlivých částí plánu musí být přizpůsoben druhu a velikosti stavby, stavebně technickému provedení stavby, účelu využití a době trvání stavby v souladu s 15 zákona o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci; plán se zpracovává v podrobnostech umožňujících koordinátorovi využívat plánu jako hlavního nástroje koordinace opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na dané stavbě v souladu s jeho povinnostmi stanovenými zákonem o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. 3. Plán obsahuje postupy navrhované pro jednotlivé práce a pracovní činnosti, které se týkají stavby, pro niž se plán zpracovává, a zahrnuje konkrétní požadavky pro bezpečné a zdraví neohrožující provádění všech uvedených postupů a pracovních činností.

9 Příl. 6 II. Obsah plánu A. Identifikační údaje o stavbě, zadavateli stavby, zpracovateli projektové dokumentace a koordinátorovi 1. údaje o stavbě a) základní údaje o druhu stavby, b) název stavby, c) místo stavby, d) charakter stavby (zejména zda je stavba nová, jedná se o změnu dokončené stavby, nebo o odstraňování stavby), e) účel užívání stavby, f) základní předpoklady výstavby (časové údaje o realizaci stavby, členění na etapy), g) vnější vazby stavby na okolí včetně jejího vlivu na okolí stavby.

10 Příl. 6 II. Obsah plánu 2. odůvodnění pro zpracování plánu s uvedením odkazu na příslušné právní předpisy a soupis dokumentů sloužících jako podklad pro zpracování plánu. 3. údaje o zpracovateli projektové dokumentace a) jméno, identifikační číslo osoby, bylo-li přiděleno, a sídlo/adresa místa bydliště, b) jméno hlavního projektanta včetně čísla, pod kterým je zapsán v evidenci autorizovaných osob vedené Českou komorou architektů nebo Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, s vyznačeným oborem, popřípadě specializací jeho autorizace. B. Situační výkres stavby Situační výkres širších vztahů dané stavby obsahuje požadavky stanovené zvláštním právním předpisem 40).

11 Příl. 6 II. Obsah plánu C. Požadavky na obsah plánu Pro splnění požadavků na obsah plánu se v něm uvádí: 1. základní informace o rozhodnutích týkajících se stavby a podmínkách stanovených v rozhodnutích a v projektové dokumentaci stavby pro její provádění z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi a soupis dokumentů, týkajících se stavby, na základě kterých byla stavba povolena, včetně označení příslušného stavebního úřadu nebo autorizovaného inspektora, a 2. postupy na staveništi řešící a specifikující jednotlivá opatření vyplývající z platných právních předpisů, s ohledem na místní podmínky ve vazbě na předpokládaný časový průběh prací při realizaci dané stavby, jedná se o: a) zajištění oplocení, ohrazení stavby, vstupů a vjezdů na staveniště, prostor pro skladování a manipulaci s materiálem, b) zajištění osvětlení stavenišť a pracovišť, c) stanovení ochranných a kontrolovaných pásem a opatření proti jejich poškození, d) řešení opatření při nebezpečí výbuchu nebo požáru, e) zajištění komunikace na staveništi, včetně podjíždění elektrického vedení a dalších médií (plyn, pára, voda aj.), prozatímní rozvody elektřiny po staveništi, čerpání vody, noční osvětlení, f) posouzení vnějších vlivů na stavbu, zejména otřesů od dopravy, nebezpečí povodně, sesuvu zeminy, a konkretizace opatření pro případ krizové situace, g) opatření vztahující se k umístění a řešení zařízení staveniště, včetně situačního výkresu širších vztahů staveniště, řešení svislé a vodorovné dopravy osob a materiálu,

12 Příl. 6 II. Obsah plánu h) postupy pro zemní práce řešící zajištění provádění výkopů, zejména riziko zasypání osob, s ohledem na druhy pažení, šířku výkopu, sklony svahu, technologii ukládání sítí do výkopu, zabezpečení okolních staveb, snižování a odvádění povrchové a podzemní vody, i) způsob zajištění bezbariérového řešení na veřejných pozemních komunikacích a veřejných plochách, zejména s ohledem na způsob zajištění proti pádu do výkopu osob se zrakovým postižením, j) postupy pro betonářské práce řešící způsob dopravy betonové směsi, zajištění všech fyzických osob zdržujících se na staveništi proti pádu do směsi, pohyb po výztuži, přístup k místům betonáže, předpokládané provedení bednění, k) postupy pro zednické práce řešící základní technologie zdění zevnitř objektu, zejména ochranné zábradlí zvenku, z obvodového lešení, zajišťování otvorů ve svislém zdivu, dopravu materiálu pro zdění, zajištění pod místem práce ve výšce a v jeho okolí, l) postupy pro montážní práce řešící bezpečnostní opatření při jednotlivých montážních operacích a s tím spojených opatřeních pro zajištění pomocných stavebních konstrukcí, přístupy na místo montáže, způsob zajišťování otvorů vzniklých s postupem montáže, doprava stavebních dílů a jejich upevňování a stabilizace, m) postupy pro bourací a rekonstrukční práce řešící základní technologie bourání, zejména ruční, strojní, kombinované, a za využití výbušnin, zajištění pracovišť s bouracími pracemi, podchycení bouraných konstrukcí, odvoz sutin, zajištění všech fyzických osob zdržujících se na staveništi ve výšce, zabezpečení inženýrských sítí, jejich náhradní vedení, zabezpečení okolních objektů a prostor, n) řešení montáže stropů, včetně pomocných konstrukcí, opatření zajištění bezpečné a zdraví neohrožující práce ve výšce po obvodu a v místě montáže, doprava materiálu, zajištění pod prací ve výšce, o) postupy pro práci ve výškách řešící způsob zajištění proti pádu na volném okraji, proti sklouznutí, proti propadnutí střešní konstrukcí, dopravu materiálu, konkrétní způsob zajištění prací ve výšce; při navrhování osobního zajištění osob určit systém zachycení proti pádu, včetně určení způsobu kotvení pro zajištění osob proti pádu osobními ochrannými pracovními prostředky, pokud nebylo možné přednostně užít prostředků kolektivní ochrany před prostředky osobní ochrany, p) zajištění dalších požadavků na bezpečnost práce, zejména dopravu materiálu, jeho skladování na pracovišti, zajištění pracoviště z hlediska požadavků při práci ve výšce, opatření vztahující se k pomocným stavebním konstrukcím použitým pro jednotlivé práce, použití strojů,

13 Příl. 6 II. Obsah plánu q) postupy řešící jednotlivé práce a činnosti a stanovící opatření pro prolínání a souběh jednotlivých prací, zejména využití více jeřábů na jednom staveništi a práce za současného provozu veřejných dopravních prostředků, r) zajištění organizace a časové posloupnosti nebo souslednosti prací vykonávaných při realizaci stavby s prováděním tunelářských a podzemní prací, pro které jsou požadavky na bezpečnostní opatření stanoveny zvláštním právním předpisem 41), s) zajištění bezpečnostních opatření ve spojení s prací ve výšce a nad volnou hloubkou, při provádění dokončovacích prací a prací pomocné stavební výroby, zejména při montáži antén a hromosvodů, osazování oken, montáži zábradlí, vodorovné izolace balkónů, teras a střech, při montáži výtahů, vzduchotechniky, klimatizací, při provádění nátěrů konstrukcí a fasád a při dokončovacích pracích kolem objektu, např. chodníky, osvětlení, a při provádění udržovacích prací, t) postupy pro specifická opatření vyplývající z podmínek provádění stavebních a dalších prací a činností v objektech za jejich provozu, včetně časového harmonogramu těchto prací a činností, u) postupy pro opatření vyplývající ze specifických požadavků na stavbu, například z konzultací s orgány inspekce práce, stavebními úřady, orgány ochrany veřejného zdraví a dalšími orgány podle zvláštních právních předpisů, v) postupy pro opatření vyplývající ze specifických požadavků na práce a činnosti spojené zejména s používáním toxických chemických látek, chemických látek klasifikovaných jako toxické kategorie 3 nebo toxické pro specifické cílové orgány po jednorázové nebo opakované expozici kategorie 1 podle přímo použitelného předpisu Evropské unie upravujícího klasifikaci, označování a balení látek a směsí 23), ionizujícího záření a výbušnin a s výskytem azbestu.

14 PLÁN JE TVOŘEN VE SPOLUPRÁCI S PROJEKTANTEM V PROJEKTOVÉ DOKUMENTACI VÝKOP SE SVISLÝMI STĚNAMI

15 V PLÁNU UVEDENO Rýhy pro přípojky budou pváděny jako otevřené výkopy. Hloubeny budou pomocí KRN a stability stěn rýh budou zajištěny vysvahováním se sklonem 1:1. Min. šířka dna rýhy bude 0,8 m. Okraje výkopu nesmí být zatěžovány do vzdálenosti 0,5m od hrany výkopu. Jako zábrana proti pádu do výkopu bude použita vytěžená zemina do min. výše 0,90 m ve vzdálenosti 1,5 m od hrany výkopu. Přístup do výkopu musí být zajištěn pomocí schodů nebo žebříku, když horní hrana žebříku bude min. 1,1 nad horní hranou výkopu. Před prvním vstupem fyzických osob do výkopu nebo po přerušení práce delším než 24 hodin prohlédne stav stěn zhotovitel nebo osoba jím pověřená. Přes vyhloubené rýhy hlubší než 0,5 budou položeny dřevěné podlážky o min. šířce přechodu 0,75 rn, čímž bude umožněn bezpečný přechod přes tyto rýhy. Budou-li rýhy hlubší než 1,5 m bude k podlážkám přidáno oboustranné zábradlí, jinak stačí zábradlí jednostranné. Hutnění zeminového násypu bude dle možnosti prováděno vibračním pěchem případně vibračním válcem s dálkovým ovládáním, který bude umístěn do výkopu a poté z výkopu vyndán pomocí dostatečně únosného lana a autojeřábu. Všechny přípojky budounad pískovým zásypem označeny patřičnou fólií a poté zasypány zeminou.

16 JAK PŘISTUPOVAT K JEDNOTLIVÝM ŘEŠENÝM ČINNOSTEM? CO K DANÉ ČINNOSTI UVÁDÍ PŘÍSLUŠNÉ NV? JAK DOPRAVÍM NA MÍSTO PRÁCE BEZPEČNĚ PRACOVNÍKY? JAK NA MÍSTO PRÁCE DOPRAVÍM MATERIÁL? JAKÉ STROJE ČI NÁŘADÍ BUDOU PRÁCI KONAT? JAKÉ BUDE ZAJIŠTĚNÍ NAPÁJENÍ ELEKTRICKÝCH STROJŮ A OSVĚTLENÍ PRACOVIŠTĚ

17 Vnitřní mostový jeřáb Montáž jeřábových drah - smí provádět pouze osoby oprávněné k montáži jeřábových drah, musí dodržovat bezpečnostní předpisy, zejména při manipulaci s břemeny a práci ve výškách. Postup montáže: Složení jeřábových drah z auta na předem pňpravené prokladky tak, aby nedošlo k poškození jeřábových drah a podlahy. Výškové přeměření patek sloupů. Ustavení ložisek jeřábových drah. Montáž jeřábových drah na patky sloupů. Bude prováděna za pomoci autojeřábu a s využitím teleskopické montážní plošiny. Montáž jeřábů - smí provádět pouze osoby oprávněné k montáži jeřábu, Postup montáže: Složení jeřábu z auta na předem připravené prokladky tak, aby nedošlo k poškození jeřábu a podlahy. Montáž příčníků a komponentů jeřábu na zemi. Vyváženi jeřábu a zajištění. Montáž jeřábu na jeřábovou dráhu. Zvednuti a usazení jeřábu na jeřábovou dráhu za pomoci autojeřábu Montáž trolejí - smí provádět pouze osoby znalé montáže troleji dodržující návod pro montáž od výrobce. Postup montáže: Složení troleje z auta tak, aby nedošlo k poškozeni troleje. Vybaleni z přepravní bedny. Montáž trolejí. Montáž vynesení troleje na nosník jeřábové dráhy. Montáž plastového pouzdra a zatáhnutí napájecích pásků do troleje. Připojení troleje k přívodnímu kabelu od hlavního vypínače. Odzkoušení. Při práci je nutno dodržovat návody na montáž dle výrobce, zejména dbát na umístění troleje (venkovní prostředí, vyšší teplota...), utahovací momenty spojů a držáků. Bezpečnostní předpisy: při práci ve výškách se pracovnici musí v případě potřeby jistit záchrannými pásy, používat lešení, plošiny. Při manipulaci s břemeny používat vhodné vázací prostředky, ostré hrany chránit proti poškození vázacího prostředku. Dále jsou pracovníci povinni používat osobní ochranné prostředky, brýle, přilbu, rukavice, pracovní obuv a výstražnou vestu s označením firmy. Dodržovat a řídit se návody pro montáž od výrobce.

18 Propadnuti otvorem pro světlík: pod otvorem ve střešní konstrukci, do kterého má být osazen světlík, bude po celou dobu od vzniku otvoru až do osazení světlíku a jeho přikotveni, postaveno lešení, které bude mít podlážky ve spodní úrovni konstrukce střechy. Mezera mezi lešením a střešním pláštěm při pohledu shora nesmí být širší než 25cm Zaiištěni proti pádu osobními ochrannými pracovními prostředky V případě, že nelze použit kolektivního zajištění proti pádu, musí pracovníci používat prostředky osobního zajištěni a to jsou bezpečnostní pás, bezpečnostní postroj, zajištbvací lano, zkracovač lana, bezpečnostní ruční brzda, ocelová kotvící smyčka, zachycovač pádu. Vhodný osobní ochranný pracovní prostředek proti pádu, popřípadě pracovní polohovací systém, včetně kotevních míst, musí být určen v technologickém postupu. Místo kotveni osobního ochranného pracovního prostředku proti pádu musí být ve směru pádu dostatečně odolné. Vedoucí práce musí zajistit, aby zvolené osobní ochranné pracovní prostředky odpovídaly povaze prováděné práce, předpokládaným rizikům a povětrnostní situací, umožňovaly bezpečný pohyb a aby byly pravidelně prohlíženy a zkoušeny v souladu s požadavky průvodní dokumentace; přitom smí být použity pouze osobní ochranné pracovní prostředky, které splňují požadavky stanovené nařízením vlády č. 21/2003 Sb. Prostředky osobního a kolektivního zajištění budou pracovníkům vydány před zahájením prací příslušným vedoucím prací. Používání prostředků osobního zajištěni se musí rovněž používat při práci na žebříku ve výšce chodidel vyšší než 5 m. Pracovníci musí být proškoleni se způsobem užíváni osobního zajištěni a před zahájením prací budou pracovníci opětovně seznámeni s užíváním osobního zajištění. Pracovnici se musí před použitím osobních ochranných pracovních prostředků přesvědčit o jejich kompletnosti, provozuschopnosti a nezávadném stavu. Při jakékoli montážní práci ve výšce je zakázáno přecházení pracovníků po konstrukci bez zajištění proti pádu.

19 POŽADAVKY PLÁNU MUSÍ BÝT KONTROLOVATELNÉ POŽADAVKY NENAŘIZUJÍCÍ NĚKTERÉ POVINNOSTI, KTERÉ DO PLÁNU ANI NEPATŘÍ (koordinátor při realizaci povede deník koordinátora, závady bude hlásit hlavnímu stavbyvedoucímu, zhotovitelé musí předkládat doklady o školení, hlavní stavbyvedoucí bude informovat o rizicích, POUŽÍVAT SPRÁVNÉ POJMY záchranné pásy, zábradlí x zábrany, mobilní lešení, volně stojící lešení, technická konstrukce x zábradlí, podklady x proklady NEPSAT OBECNÉ POŽADAVKY na stroje, lešení, pravomoci mistrů, koordinátorů, OOPP NEODVOLÁVAT SE NA BUDOUCÍ POSTUPY (SBP s jeřáby, montážní, bourací práce, ) PLÁN NENÍ PODKLADEM PRO ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ A ZHOTOVITELŮ

20 K práci ve výškách se bude používat lešení PERI. Montáž a demontáž lešení mohou provádět pouze pracovníci, kteří jsou odborně a zdravotně způsobili, k práci mají návod od výrobce, popř. TP. Při demontáži lešení se nesmí prvky lešení shazovat na zem. Pracovníci musí používat stanovené OOPP. Používání, provoz a prohlídky lešení: Provoz na lešení může být zahájen až po jeho úplném dokončení, vybaveni a vystrojení. Před zahájením provozu musí být lešení předáno. Předání a převzetí se uskutečňuje odbornou prohlídkou a výsledek musí být zapsán ve stavebním deníku nebo na samostatný formulář. Lešení se smí používat pouze k účelům, pro které bylo projektováno, předáno a převzato do užívání. Konstrukce lešení musí být neustále udržovány tak, aby mohly bezpečně pinit funkci, pro kterou byly zřízeny a musí být min. každý měsíc odborně prohlédnuta. Každodenní vizuální kontrolu lešení provádějí i pracovníci před vstupem na lešení. Základní konstrukční požadavky na lešení: Jestliže bude konstrukce lešení opatřena z vnější pohledové strany síťovinou, musí být posouzena na působení větru (zhuštěni systému kotvení u sítí na dvojnásobek). Výška zábradlí je nejméně 1,1 m a výška zarážky 15 cm. Pracovníci provádějící práce na podlahách při výšce podlahy nad 1,5 m musí být chráněni proti pádu z volných okrajů a to jednotyčovým zábradlím do výšky 2,0 m a výšce podlahy nad 2,0 m zábradlím dvoutyčovým. Zábradlí u vnitřních okrajů podlah se nemusí provádět, pokud mezera mezi podlahou a přilehlou stěnou je menší než 25 cm. V místech výklenků, oken bude zřízeno vnitřní jednotyčové zábradlí. V případě potřeby větší mezery mezi podlahou lešení a fasádou pro provedení zateplovacího systému je možné postupovat tak, že lešení bude ve vzdálenosti max. ti. izolace + 25cm, přičemž se bude zateplovací systém provádět odspodu a vyšší patra lešení budou přístupná vždy až po té, kdy izolace bude v úrovni podlahy a tím bude mezera mezi izolací a podlahou max. povolených 25 cm. Při této technologii však bude nezbytné, aby počínaje montáží lešení, všichni, kteří budou vstupovat na podlahy lešení s mezerou větší než 25 cm, byli pň pohybu i práci zajištěni osobním jištěním s místem úvazu za vnější zábradelní tyč. Do vzdálenosti 40 cm od lešení k fasádě může být jednotyčové zábradlí. Výstupy do jednotlivých pater lešení nesmí být nad sebou. Zebříky musí přesahovat horní podlahu nejméně o 1,1 m a otvory v podlaze, umožňující výstup nebo sestup musí mít rozměry nejméně 50 x 60 cm. Podchodové výšky pro chodce u lešení musí být minimálně 2,1 m. Práce na lešení bude organizována tak, aby pracovníci neprováděli práce bezprostředně nad sebou a minimalizovalo se tak riziko zasažení padajícím materiálem z vyšších pater lešení. Pracovníci na lešení a v jeho blízkosti jsou povinni používat OOPP k ochraně hlavy - pracovní přilby (dle vyhodnocených rizik zhotovitele).

21 ŘEŠENÍ NAPLNĚNÍ PŘÍL.Č.6 DODRŽENÍM OSNOVY-nevypisovat body, které nejsou na stavbě aktuální ZPRACOVÁNÍ PO OBJEKTECH 1. Společné požadavky staveniště 2. Ostatní postupy dle objektů 3. Vše podle SO

22 APARTMÁNY MOLO HOTEL

23 Požadavky na zajištění staveniště Po obvodu staveniště by měla být v pravidelných rozestupech (tak, aby bylo vždy jednu tabulku vidět) instalována tabulka: Stavbyvedoucí instaluje ke vstupům na staveniště minimálně níže uvedené bezpečnostní tabulky: Stavby, pracoviště a zařízení staveniště musí být ohrazeny nebo jinak zabezpečeny proti vstupu nepovolaných fyzických osob, při dodržení následujících zásad: - staveniště v zastavěném území musí být na jeho hranici souvisle oploceno do výšky nejméně 1,8 m. Při vymezení staveniště se bere ohled na související přilehlé prostory a pozemní komunikace s cílem tyto komunikace, prostory a provoz na nich co nejméně narušit. Náhradní komunikace je nutno řádně vyznačit a osvětlit, - u liniových staveb nebo u stavenišť popřípadě pracovišť, na kterých se provádějí pouze krátkodobé práce, lze ohrazení provést zábradlím skládajícím se alespoň z horní tyče upevněné ve výši 1,1 m na stabilních sloupcích a jedné mezilehlé střední tyče; s ohledem na místní a provozní podmínky může toto ohrazení být nahrazeno zábranou podle přílohy č. 3, části III, bodu 2. k tomuto nařízení, - nelze-li u prací prováděných na pozemních komunikacích z provozních nebo technologických důvodů ohrazení ani zábrany provést, musí být bezpečnost provozu a osob zajištěna jiným způsobem, například řízením provozu nebo střežením, - nepoužívané otvory, prohlubně, jámy, propadliny a jiná místa, kde hrozí nebezpečí pádu fyzických osob, musí být zakryty

24 Oplocení a ohrazení stavby Staveniště objektu mola bude oploceno ze tří stran do výšky minimálně 180 cm. Toto oplocení bude ukončeno v místě začátku vodní plochy přehradní nádrže Lipno. Zde budou umístěny tabule se zákazem vstupu na staveniště. (!!prověřit, zda zde nevede stezka pro cyklisty nebo pěší. Pokud ano, je třeba řešit vytýčení objízdné trasy)vjezd na staveniště bude po komunikaci vedoucí mezi budovaným hotelem a apartmány od severu. Vjezd bude uzamykatelný a opatřen zákazem vstupu nepovolaných osob a zákazem vjezdu s dodatkovou tabulí: Neplatí pro vozidla stavby. Oplocení zde bude do úplného ukončení prací na stavebním objektu a jeho předání zadavateli. Na staveništi se nepředpokládá zřízení elektrické přípojky. Pro práce budou používány aku nářadí a motorové nářadí. Nepředpokládá se zřizování osvětlení-práce budou probíhat za denního světla. Příjezd na staveniště Mimostaveništní dopravní obsluha stavby bude zajišťována nákladními automobily. Příjezd ke staveništi bude veden po silnici II/163 Frymburk Vyšší Brod od severu. Při provádění stavby nejsou očekávány žádné dopravní výluky. Oplocení staveniště a vstupy a vjezdy na staveniště: Proměnný obvod dlouhodobého záboru staveniště bude oplocen v takovém rozsahu, aby se zabránilo vstupu nepovolaných osob do jeho prostoru. Oplocení bude o výšce 2,0 plného profilu (vlnitý nebo trapézový plech) na ocelových sloupcích kotvených do zemních vrutů nebo v mobilních betonových patkách, se zavětrováním do staveniště. Část oplocení do vozovky před výjezdem ze staveniště bude provedena z drátěného pletiva tak, aby měl řidič vozidla vyjíždějícího ze staveniště dostatečný rozhled na přilehlou vozovku. V oplocení budou ve vjezdu do staveniště a výjezdu ze staveniště osazena plotová vrata š. 4,0 m a v. 2,0 m. Ve vstupu pak budou osazena i plotová vrátka š. 1,0 m. Oplocení bude dočasné, do konce stavby bude zlikvidováno. Krátkodobé zábory staveniště pro provedení inženýrských sítí a definitivní úpravu vozovek budou ohrazeny a zajištěny přechodným dopravením značením. Komunikace pro vozidla a pro pěší Před opuštěním vozidla staveniště musí být toto vozidlo zbaveno nečistot, které by mohly znečistit veřejnou komunikaci. K tomuto účelu budou zřízeny u všech

25 Celkový popis stavby Mola Jedná se o vytvoření přístupové cesty na vodní hladinou pro účely pěší turistiky a případně umožnit nástup a výstup z vyhlídkových lodí či jiného plavidla. Jedná se o jednoduchou konstrukci, která má za účel zpřístupnění vodní hladiny. Molo je rozděleno na dvě výškové úrovně. Vyšší část má funkci přístupovou a vyhlídkovou a v části nižší, která zabíhá nejvíce do vody,je molo ukončeno sníženou částí, která je určena ke kontaktu s plavidly. Konstrukce mola je tvořena ocelovými prvky. Nášlapná vrstva je tvořena dřevěnými trámy, které jsou vykonzolované přes nosnou ocelovou konstrukci tak, aby vznikla dřevěná deska. Vyšší část mola je opatřena zábradlím, které je tvořeno sloupky a madla pak z profilovaného plechu a jako výplň je použita síťovina z ocelového lanka

26 Příprava před zahájením zemních prací Budou prováděny pouze lokální výkopy, tedy pouze pro založení vertikálního nosného prvku mola. Zajištění provádění konstrukcí v místě vodní plochy Lipenské přehradní nádrže, je navrženo nepropustnou beraněnou štětovnicovou stěnou. S ohledem na hloubku dna bude štětovnicová stěna budována pomocí beranidla zavěšeného na jeřábu spolu se štětovnicí. Pracovníci provádějící navádění štětovnic budou používat při vstupu do vodní plochy gumovou obuv s nepropustnými nohavicemi. (nebo můžete navrhnout jako řešení, že se provede zavezení prostoru mola v části jezera kamenitou zeminou a z ní se provede štětová stěna. Toto řešení vyloučí čerpání vody a po provedení založení nosných podpěr pro molo se pak zemina odbagruje. Štětovnice budou odstranění po dokončení všech prací na konstrukci mola opět pomocí jeřábu). Po uzavření pažení bude voda odčerpána a proveden se výkop, a to až do hloubky 1200 mm pod úroveň okolního terénu. Voda bude odčerpána zpět do vodní nádrže. Všude, kde se nacházejí základy mola mimo vodní hladinu, bude provedena strojně skrývka ornice, se kterou se bude manipulovat odděleně od ostatní zeminy. Část ostatní vytěžené zeminy bude zpětně použita pro zásyp kolem základů. Srážková voda z výkopů bude odčerpávána a vypouštěna do okolní zeleně.

27 POSTUPY PRO BETONÁŘSKÉ PRÁCE ŘEŠÍCÍ ZPŮSOB DOPRAVY BETONOVÉ SMĚSI, ZAJIŠTĚNÍ VŠECH FYZICKÝCH OSOB ZDRŽUJÍCÍCH SE NA STAVENIŠTI PROTI PÁDU DO SMĚSI, POHYB PO VÝZTUŽI, PŘÍSTUP K MÍSTŮM BETONÁŽE, PŘEDPOKLÁDANÉ PROVEDENÍ BEDNĚNÍ, Doprava betonové směsi a její ukládání Betonáže budou prováděna pomocí čerpadla betonové směsi na automobilovém podvozku, které bude zásobováno betonovou směsí z autodomíchávačů. Postup ukládání betonové směsi musí být v souladu s technologickými postupy a zvláštními předpisy. Betonáž v mimořádných podmínkách musí po celou dobu provádění řídit odpovědný pracovník. Výstuž Výztuž bude před montáží skladována na určené deponii materiálu těsně před prováděním a následně jeřábem přemístěna na místo uložení. Svařování výztuže bude prováděno elektrickým obloukem nebo plamenem. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Pracovníci musí používat požadované OOPP, pracovní oděv, pracovní obuv, rukavice, reflexní vestu a průmyslovou přilbu. Obsluha autodomíchávačů je povinna zajistit při couvání k násypce čerpadla betonové směsi pověřenou osobu, která bude obsluze autodomíchávače podávat signály nutné k bezpečnému couvání vozidla, které si předem vzájemně smluví. Zhotovitel zajistí, aby svařování neprováděly fyzické osoby, které nejsou odborně způsobilé. Svářeč bude opatřen OOPP (ochranné brýle nebo štít, kožené rukavice). V blízkosti sváření a řezání nesmí být žádné hořlavé materiály. Na místě provádění svářecích prací, musí být umístěn i PHP (přenosný hasicí přístroj) s hasivem prášek a hmotnosti hasiva nejméně 6 kg. Podpěry konstrukce mola budou uloženy a betonových? Základech Tyto základy budou provedeny na upraveném terénu. Bednění bude provedeno pomocí dřevěných desek, výztuž bude vázána na místě z předem naohybaných profilů dodaných na staveniště z výrobny. Betonáž bude provedena z autodomíchávače, který bude couvat až k místu základu. K dopravě poslouží žlab autodomíchávače. Provádění základových konstrukcí bude ve směru od jezera k začátku mola..

28 Příprava montáže Dodavatel stavebních prací musí zpracovat technologický postup montáže jím montovaných stavebních a technologických konstrukcí. Takovéto věty jsou v plánu nepřípustné!!! Vždyť i sám uvádíte, že základem plánu jsou postupy!!!! Při montáži se bude používat ruční nářadí a elektrické ruční nářadí, svářecí souprava acetylen kyslík, nebo elektrický oblouk. Při postupu montáže se musí preferovat kolektivní zajištění pracovníků proti pádu, tedy montážní plošiny, zábradlí, lešení. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Pracovníci musí používat požadované OOPP, pracovní oděv, pracovní obuv, rukavice, reflexní vestu a průmyslovou přilbu. Zhotovitel zajistí, aby svařování neprováděly fyzické osoby, které nejsou odborně způsobilé. Svářeč bude opatřen OOPP (ochranné brýle nebo štít, kožené rukavice). V blízkosti sváření a řezání nesmí být žádné hořlavé materiály. Na místě provádění svářecích prací, musí být umístěn i PHP (přenosný hasicí přístroj) s hasivem prášek a hmotnosti hasiva nejméně 6 kg. Musí být používány pracovní plošiny, nebo dílcové lešení. Montáž mola bude prováděna převážně ručně bez použití větších strojních zařízení. Předpřipravená konstrukce bude dopravena na oplocené staveniště mola a zde bude skladována. Jednotlivé části pak budou ručně přenášeny na místo práce. Podle výkresové dokumentace budou nejdříve na betonové základy (na zavibrované piloty??) přišroubovány svislé stojky nosné konstrukce. Vždy po jejich osazení se provede montáž vodorovné nosné konstrukce. Montáž bude prováděna ze země?, z pomocného lešení?, bude šroubována? Svařována?.Po dokončení jednoho pole bude ze země, lešení? Provedena instalace dřevěné podlahy a zábradlí. Ukotvenáí jednotlivých dílů bude po instalaci zábradlí z položené podlahy?.ze země?...po dokončení pole pak bude následovat montáž dalšího pole dle uvedeného postupu Při výšce mola menší než 1,5 m nad terénem není nutné ihned budovat zábradlí a toto bude osazeno až na závěr montáže,

29 q) POSTUPY ŘEŠÍCÍ JEDNOTLIVÉ PRÁCE A ČINNOSTI A STANOVÍCÍ OPATŘENÍ PRO PROLÍNÁNÍ A SOUBĚH JEDNOTLIVÝCH PRACÍ, ZEJMÉNA VYUŽITÍ VÍCE JEŘÁBŮ NA JEDNOM STAVENIŠTI A PRÁCE ZA SOUČASNÉHO PROVOZU VEŘEJNÝCH DOPRAVNÍCH PROSTŘEDKŮ, Časový plán zobrazující postupy a souběhy jednotlivých prací prováděných na staveništi bude součástí Plánu BOZP ve fázi realizace. Jedná se o samostatný objekt, kde jednotlivé pracovní operace nejsou závislé na jiných podmiňujících činnostech stavby. Vhodné je provádět uvedený objekt v letních měsících. r) ZAJIŠTĚNÍ ORGANIZACE A ČASOVÉ POSLOUPNOSTI NEBO SOUSLEDNOSTI PRACÍ VYKONÁVANÝCH PŘI REALIZACI STAVBY S PROVÁDĚNÍM TUNELÁŘSKÝCH A PODZEMNÍ PRACÍ, PRO KTERÉ JSOU POŽADAVKY NA BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ STANOVENY ZVLÁŠTNÍM PRÁVNÍM PŘEDPISEM, Práce nebudou v rámci stavby prováděny.

30 UKÁZKA PLÁNU

31

32

33

34

35

36

37

38

39 d) charakter stavby Stavba je zaměřena na opravu nosné konstrukce a pilířů stávajícího mostu ev. č na pozemní komunikaci II/150. Nosná konstrukce bude sanována zvnějšku i z vnitřku. Rozsah sanací navazuje na I. etapu, ve které byla provedena kompletní rekonstrukce mostovky a sanace nosné konstrukce byla minimální. Důvodem opravy mostu je zabránění další degradace konstrukce a prodloužení její životnosti. Předmětem stavby není statické zesílení konstrukce. e) účel užívání Most ev. č převádí silnici II/150 přes vodní nádrž Švihov. Po opravě mostu nedojde ke změně využití území. f) základní předpoklady výstavby (časové údaje o realizaci stavby, členění na etapy) Stavba bude probíhat za částečné uzavírky provozu na komunikaci přes most za použití mobilního světelného zařízení (řízených semaforů) před nájezdem na most a přechodného dopravního značení na základě schváleného DIO. Předpoklad zahájení výstavby je březen Ukončení stavby a je naplánováno na prosinec Realizace stavby proběhne najednou v jedné etapě, po jednotlivých úsecích (úsek I IV). g) vnější vazby stavby na okolí včetně jejího vlivu na okolí stavby Stavba proběhne nad vodní nádrží Švihov a v jejím ochranném pásmu. Stavba bude mít vliv na ŽP bezpečnost účastníků provozu na pozemní komunikaci i na bezpečnost plavby po vodní nádrži Švihov v okolí staveniště. Proto je nutné před zahájením stavebních prací splnit veškeré stanovené podmínky uvedené ve stavebním povolení, včetně podmínek, stanovených dotčenými účastníky řízení (zejména Povodí Vltavy s.p.). Stávající stavby (mimo vlastní most) nebudou dočteny. Z důvodu částečné uzavírky provozu na komunikaci přes most bude v průběhu provádění stavebních prací uzavřen provoz vozidel na pravé polovině mostu. Přechod pěších osob přes most bude zajištěn po levém chodníku, pravý chodník bude po dobu trvání výstavby pro veřejnost uzavřen. Most je připojen na stávající komunikaci II/150. V průběhu výstavby bude v okolí mostu z obou stran upravena maximální rychlost přechodným dopravním značením dle schváleného DIO. Provoz přes most bude řízen za použití mobilního světelného zařízení.

40 Základní informace o rozhodnutích týkajících se stavby a podmínkách stanovených v rozhodnutích a v projektové dokumentaci stavby pro její provádění z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi a soupis dokumentů, týkajících se stavby, na základě kterých byla stavba povolena, včetně označení příslušného stavebního úřadu nebo autorizovaného inspektora Na zamýšlenou stavbu byla vydáno Městským úřadem Vlašim, odborem dopravy a silničního hospodářství tato stavební povolení: ODSH 15501/11-419/2011 LuE ze dne , ODSH 12200/13LuE ze dne (prodloužení SP), platné pro I. a II. etapu Ze zmiňovaného stavebního povolení vyplývá, že před zahájením stavby musí zhotovitel splnit všechny podmínky, stanovené účastníky řízení Telefónica O2, Povodí Vltavy s.p. a Okresního sdružení ČSOP v Benešově. Vzhledem k tomu, že stavba bude probíhat nad vodní nádrží Švihov a v jejím ochranném pásmu, je většina podmínek směřována k ochraně ŽP. Hlavní podmínkou pro zahájení prací je instalování norné stěny a zajištění stavebních prací tak, aby do vodní hladiny nemohly uniknout žádné závadné látky. Pro stavbu byl vypracován havarijní plán, který byl předložen k vyjádření správci vodního toku a vodárenské nádrže a ke schválení na místně a věcně příslušnému vodoprávnímu úřadu. Z vyjádření projektanta po provedeném průzkumu vyplývá, že v prostoru stavby se nachází tyto inženýrské sítě: sdělovací kabely Telefónica O2. Kabel je veden v chráničce v mostní římse. Kabel byl přeložen v rámci I. etapy. Ve II. etapě nebude kabel nijak dotčen, proto nejsou potřeba provádět žádná bezpečnostní opatření. Vytýčení obvodu staveniště bude provedeno geodetickou sítí, kterou bude zhotovitel po dobu výstavby udržovat ve funkčním stavu. Příjezdy na staveniště jsou po silnici II/150 z obou stran mostu. Stavba se nachází v I. ochranném pásmu vodního zdroje. Zhotovitel musí v plné míře respektovat podmínky ochranných pásem, jak jsou stanovena v zákoně č. 254/2001 Sb., vodní zákon v platném znění a rozhodnutí č.j /2014/KUSK ze dne , vydané odborem životního prostředí Krajského úřadu Středočeského kraje, kterým se mění ochranná vodárenská pásma. Před zahájením prací musí mít zhotovitel udělenou výjimku ze zákazu vstupu a vjezdu do I. ochranného pásma vodního zdroje pitné vody vodní nádrže Švihov (pro všechny pracovníky stavby, včetně používání vozidel a plavidel ve vodním toku). Výjimky s těchto zákazů a podmínky povolení vydává Krajský úřad Středočeského kraje.

41 1. Postupy na staveništi řešící a specifikující jednotlivá opatření vyplývající z platných právních předpisů, s ohledem na místní podmínky ve vazbě na předpokládaný časový průběh prací při realizaci dané stavby Všeobecně Pro zamezení znečištění vody ropnými látkami a jinými závadnými látkami při provádění veškerých stavebních prací na mostě bude na hladině vodní nádrže v okolí mostu instalována norná stěna. Osazení norné stěny bude realizováno dle požadavků Povodí Vltavy, s.p., tak aby byl vždy zajištěn průjezd velkého plavidla provádějící údržbu nádrže, po celou dobu výstavby. Z tohoto důvodu bude montáž norné stěny rozdělena na dvě etapy. První etapa norné stěny pokryje I. - II. úsek realizace stavby. Po dokončení těchto úseků bude norná stěna přesunuta na druhou etapu norné stěny, která pokryje úseky III. a IV. Průjezd pro plavidla bude zajištěn mezi opěrou OP1 pilířem P1 a pilířem P4 opěrou OP5, dle příslušných etap realizace norné stěny. Místo pro průjezd plavidel údržby a správce vodního toku budou označena bójemi s nočním světlem. Umístění norné stěny a průjezdné místo, nebo jeho změna bude vždy oznámena předem vedoucímu pracovníkovi vodní nádrže. Úsek I: OP1 P2 Úsek II: P2 P3 Úsek III: P3 P4 Úsek IV: P4 OP5

42 Přístup k norné stěně pro jednotky HZS a pro obsluhu je zajištěn po zpevněné komunikaci včetně manipulační plochy pod opěrou OP1 (viz příloha 3 modře značená komunikace). Z důvodu ztížených územních podmínek, budou případné zásahy na obou etapách norné stěny realizovány z tohoto přístupového místa. V případě zásahu v I. etapě norné stěny by HZS přijel na levý břeh k osazené norné stěně, kde by bylo realizováno zázemí pro zásah a provedení sanačních prací prostřednictvím plavební techniky. V případě zásahu ve II. etapě by HZS přijel na levý břeh pod most, kde by bylo realizováno zázemí pro zásah a prostřednictvím plavební techniky přesun zasahujících hasičů do prostoru norné stěny, osazené u pravého břehu a provedení sanačních prací, prostřednictvím plavební techniky. Norná stěna bude provedena tak, že bude zabezpečovat prostor v místě realizace z obou stran v dostatečné vzdálenosti. U norné stěny bude zřízeno místo, kde bude uložena havarijní souprava, sorpční materiál a sběrné nádoby (2 x 500l). Bude zajištěno dostatečné kotvení norné stěny a bude uzpůsobené pro přesun norné stěny v závislosti na změně výšky vodní hladiny. Pro provádění údržby, prohlídek norné stěny a případném zásahu, bude k dispozici plavidlo (pramice + vesla + elektromotor).

43 Vlastní pracoviště na mostě bude zabezpečeno bezpečnostní páskou, která bude natažena v místě provádění prací mezi jednotlivými dopravními značkami Z4 (viz příloha 2 - posuvné pracovní místo). Přístup na lešení z mostu bude řádně zabezpečen a označen bezpečnostní značkou zákazu vstupu neoprávněným osobám. Příjezdová účelová komunikace na levém břehu vodní nádrže pod mostem (přístup k norné stěně viz příloha 3 modře značená komunikace) bude z obou stran ve vzdálenosti min. 10 m přehrazena bezpečnostní páskou a označena bezpečnostním značením, zakazující vstup na staveniště nepovolaným osobám a výstražnou bezpečnostní značkou, upozorňující na nebezpečí pádu předmětů

44 Skladování stavebního materiálu (konstrukční prvky zavěšené lešeňové konstrukce, OSB desky, ochranné fólie a další stavební materiál) bude řešeno na ploše mostovky v pravém jízdním pruhu, vyčleněném pro staveniště a zabezpečeném dopravními značkami Z4 v kombinaci s bezpečnostní páskou. Před zahájením prací bude materiál navezen a složen na mostovku. Ukládání materiálu bude prováděno v určeném prostoru pravého jízdního pruhu. Tento stavební materiál muže být skladován na ploše i delší dobu (např. při výstavbě, demontáži, přestavbě a budování zabezpečení zavěšené lešeňové konstrukce jednotlivých úseků. Doprava stavebního materiálu bude řešena nákladními automobily s hydraulickou rukou nebo plošinou a paletovým vozíkem. Stavební materiál, který bude uskladňován na zařízení staveniště, musí být uložen tak, aby nemohl ohrozit bezpečnost a zdraví osob zdržujících se na zařízení staveniště, popřípadě jeho bezprostřední blízkosti. Ostatní stavební materiál (sanační malty a hmoty, nátěrové hmoty a další stavební chemie určená k sanaci nosné konstrukce mostu, abrazivo a veškeré odpady) může být na mostovce skladován pouze krátkodobě, maximálně v rozmezí jedné pracovní směny. Materiál bude skladován v obalech tak, aby nemohlo dojít k nežádoucímu úniku skladovaných látek a potenciálnímu ohrožení jakosti vody ve vodní nádrži. Kapalné látky budou uloženy v záchytných vanách. Na tuto plochu může být z důvodu zabezpečení ochrany ŽP dovezeno jen nezbytné množství materiálu, které bude v průběhu dne spotřebováno. Vzniklý stavební odpad a nespotřebovaný materiál musí být každý den po ukončení prací z mostovky odvezen. Zhotovitel bude ke skladování využívat také skladovací plochu, vyčleněnou na zařízení staveniště (viz kap. C2, bod f)).

45 b) Zajištění osvětlení stavenišť a pracovišť Na obou příjezdech ke staveništi po komunikaci II/150 budou instalovány dopravní značky Z2 doplněné o 3 blikající výstražné světla VS1 napájené z akumulátorů, upozorňující účastníky provozu na pozemní komunikaci na dopravní uzavírku na mostě. Tím bude zajištěno světlení překážky na komunikaci i během nočních hodin nebo v případech snížené viditelnosti. Na staveništi nebudou probíhat práce žádné noční práce. Stavební práce budou probíhat pouze v denní době za přirozeného osvětlení. Přesto ale na lešeňové konstrukci po jejím zabezpečení ochrannými fóliemi a podlahami z OSB desek dojde pravděpodobně ke snížení viditelnosti v celém vnitřním prostoru konstrukce (s ohledem na použité ochranné fólie-barva, propustnost). K zabezpečení prací zabezpečené lešeňové konstrukci zhotovitel zajistí osvětlení uvnitř lešeňové konstrukce prostřednictvím dostatečného počtu přenosných halogenových reflektorů na stativu. Stejným způsobem pak zajistí všechna pracoviště uvnitř komor NK mostu, pokud tam budou probíhat jakékoliv stavební práce. Osvětlení na zařízení staveniště (viz kap. C2, bod f)).

46 e) Zajištění komunikace na staveništi, včetně podjíždění elektrického vedení a dalších médií (plyn, pára, voda aj.), prozatímní rozvody elektřiny po staveništi, čerpání vody, noční osvětlení Příjezd na staveniště a zařízení staveniště je zajištěn po silnici II/150 (viz příloha č. 3). V prostoru záboru stavby na levém břehu vodní nádrže přechází přes silnici II/150 ve výšce 6 m nadzemní vedení - telefonní kabel. Jiné elektrické vedení ani vedení ostatních médií (plyn, pára, voda atd.) se na staveništi ani příjezdové komunikaci ke staveništi nevyskytují. V prostoru nadzemního vedení telefonního kabelu nebudou probíhat žádné práce, které by mohly narušit stávající vedení telefonního kabelu (např. přemisťování břemen pomocí jeřábů a apod.). Vzhledem k dostatečné podjezdné výšce telefonního kabelu nejsou vyžadována žádná bezpečnostní opatření při podjíždění kabelu. Dočasná zařízení pro rozvod elektrické energie po staveništi a zařízení staveniště budou zajištěna prostřednictvím mobilního elektrického rozvaděče, umístěného na zařízení staveniště. Napojení elektrické energie ze sítě do hlavního mobilního rozvaděče bude zajištěno z rozvodné skříně objektu Povodí Vltavy v Bernarticích 64, poblíž plochy pro zřízení zařízení staveniště. Zhotovitel doloží revizní zprávou splnění všech normových a bezpečnostních požadavků. Z mobilního rozvaděče, vybaveného hlavním vypínačem el. energie, bude zajištěn rozvod elektrické energie pomocí prodlužovacích kabelů a podružných rozvaděčů, opět s možností vypínání. Prodlužovací kabely mezi jednotlivými stavebními buňkami na zařízení staveniště budou řádně vyvěšeny v dostatečné výšce (min 4 m) tak, aby nezasahovaly do průjezdných profilů komunikací a taženy mimo komunikační cesty směrem ke staveništi (po mostě a uvnitř lešeňové konstrukce). Zhotovitel zajistí platné revize všech elektrických zařízení, rozvodů a spotřebičů, používaných na staveništi, v souladu s plánem revizí.

47 h) Postupy pro zemní práce řešící zajištění provádění výkopů, zejména riziko zasypání osob, s ohledem na druhy pažení, šířku výkopu, sklony svahu, technologii ukládání sítí do výkopu, zabezpečení okolních staveb, snižování a odvádění povrchové a podzemní vody Zemní práce v této etapě stavby nebudou na staveništi probíhat, proto nejsou v tomto plánu zohledněny. i) Způsob zajištění bezbariérového řešení na veřejných pozemních komunikacích a veřejných plochách, zejména s ohledem na způsob zajištění proti pádu do výkopu osob se zrakovým postižením Pohyb osob se sníženou schopností pohybu a orientace po mostě se nepředpokládá. Most, který je předmětem opravy, je situován v extravilánu a nevedou k němu žádné pěší trasy. Nejsou zde ani žádné jiné vazby generující pohyb peších. Most se nachází v 1. ochranném pásmu vodního zdroje pitné vody. Na mostě jsou dva revizní chodníky, vybudované na římsách mostu, z nichž levý chodník bude k dispozici pro přechod náhodných pěších osob přes most, pravý chodník bude využíván pro účely stavby jako příchozí komunikace ke vstupům do zavěšené lešeňové konstrukce. j) Postupy pro betonářské práce řešící způsob dopravy betonové směsi, zajištění všech fyzických osob zdržujících se na staveništi proti pádu do směsi, pohyb po výztuži, přístup k místům betonáže, předpokládané provedení bednění Betonářské práce (včetně montáže výztuže a bednění) v této etapě stavby nebudou na staveništi probíhat, proto nejsou v tomto plánu zohledněny.

48 k) Postupy pro zednické práce řešící základní technologie zdění zevnitř objektu, zejména ochranné zábradlí zvenku, z obvodového lešení, zajišťování otvorů ve svislém zdivu, dopravu materiálu pro zdění, zajištění pod místem práce ve výšce a v jeho okolí Na této stavbě budou prováděny zednické práce, které jsou součástí sanačních prací a úpravy povrchů ŽBK. Během opravy nosné konstrukce a pilířů stávajícího mostu budou prováděny tyto sanační práce: předúprava podkladu (akustické trasování, mechanické odstraňování povrchových vrstev, migrační inhibitor koroze, injektáž trhlin, tryskání konstrukce a výztuže), předúprava výztuže, reprofilace (strojní a ruční nanášení opravných malt) a ochrana povrchových vrstev betonu proti agresivním činitelům. Veškeré sanační práce na vnějších površích nosné konstrukce a pilířích mostu budou prováděny ze zavěšené lešeňové konstrukce, vybudované po jednotlivých úsecích (úsek I IV). Popis výstavby lešeňové konstrukce je uveden v kap. C, bodu l). Před zahájením sanačních prací předá protokolárně zhotovitel lešeňovou konstrukci zhotoviteli sanačních prací. Veškeré sanační práce uvnitř nosné konstrukce (v komorách) mostu budou prováděny od výšky 1,5 m z přenosného lešení, vybaveného předepsanými ochrannými prvky (ochranné zábradlí, zarážka u podlahy apod.). Přístup do komory bude řešen ze zavěšené lešeňové konstrukce, vybudované u OP 1 a žebříku. Před zahájením tryskání abrazivem vnějších povrchů nosné konstrukce a pilířů na lešeňové konstrukci musí být vymezen ohrožený prostor bezpečnostní páskou a zákazovou bezpečnostní značkou, upozorňující na zákaz vstupu do ohroženého prostoru. Během tryskání mohou být v ohroženém prostoru pouze vyškolené obsluhy, pověřené těmito pracemi.

49 Na stavbu bude vždy dovezeno množství sanačních materiálů potřebných pro danou část. Toto množství bude skladováno na zařízení staveniště v originálních uzavřených obalech. Na most bude dopravováno pouze takové množství sanačních materiálů, které bude v dané směně zpracováno. Příprava materiálu pro sanace bude probíhat v zabezpečeném prostoru (hlavní míchací centrum bude situováno v prostoru pravého jízdního pruhu na mostě. Bude tvořeno pojízdným boxem z lešení zajištěným plachtami. Podlaha bude zajištěna plechovou vanou. Malá operační míchací centra budou umístěna na zavěšené lešeňové konstrukci a budou zajištěna plechovou vanou. U operačních center bude hlídána hmotnost uloženého materiálu, aby bylo zajištěno nepřetěžování lešeňové konstrukce, nad povolenou hmotnost. Veškerý materiál bude snášen ručně a pomocí lan. V případě strojního nanášení sanačního materiálu bude materiál dopravován tlakovou hadicí. Veškerý stavební odpad bude vynášen ručně a pomocí lan zpět na mostovku a odtud odvážen v obalech mimo staveniště.

50 l) Postupy pro montážní práce řešící bezpečnostní opatření při jednotlivých montážních operacích a s tím spojených opatřeních pro zajištění pomocných stavebních konstrukcí, přístupy na místo montáže, způsob zajišťování otvorů vzniklých s postupem montáže, doprava stavebních dílů a jejich upevňování a stabilizace Před zahájením vlastních sanačních prací, spojených s opravou nosné konstrukce a pilířů mostu musí být vybudována dočasná stavební konstrukce. Vzhledem k charakteru prací (převážně nad vodní hladinou) bylo nutné projekčně navrhnout zavěšenou lešeňovou konstrukci. Součástí projektové dokumentace bude i statické posouzení a návod k montáži nosné konstrukce. Pro sanační práce bude použita kotvená zavěšená lešeňová konstrukce pod celou plochou nosné konstrukce a kolem pilířů. Lešeňová konstrukce bude kompletně na obvodu zabezpečena ochrannými fóliemi. Podlahy v nejnižších patrech lešeňové konstrukce budou hermeticky utěsněny pokládkou dřevěných podlah z OSB desek. Tím bude zajištěna hermetičnost celé konstrukce proti vypadávání závadných látek do vodní nádrže Švihov. Pro realizaci této stavby bylo navrženo lešení LAYHER ALLROUND, které se využívá hlavně pro náročné lešeňové konstrukce - a to všude tam, kde nelze optimálně a ekonomicky využít konvenční lešeňové technologie. Doprava materiálu na stavbu a k montáži Dovoz materiálu bude prováděn nákladním vozidlem s hydraulickou rukou. Materiál bude složen na určeném místě staveniště v pravém jízdním pruhu na mostě. Vertikální doprava dílců lešení pro montáž a demontáž konstrukce bude prováděna ručně přes řadové lešení. Horizontální doprava bude prováděna taktéž ruční manipulací po již namontované podlaze zavěšeného lešení. Veškerý spouštěný materiál, bude jištěn lanem, aby bylo zabráněno možnosti pádu předmětů z výšky.

Písemná práce. ke zkoušce z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi

Písemná práce. ke zkoušce z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi Písemná práce ke zkoušce z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi 1. Písemná práce k obhajobě v rámci ústní části zkoušky je listinná podoba

Více

Písemná práce ke zkoušce

Písemná práce ke zkoušce TÜV AUSTRIA CZECH spol. s r.o. Zelený pruh 1560/99, 140 02 Praha 4 Braník Písemná práce ke zkoušce Písemná práce ke zkoušce z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora na staveništi Práce uchazeče je

Více

Písemná práce k PERIODICKÉ zkoušce z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi

Písemná práce k PERIODICKÉ zkoušce z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi Písemná práce k PERIODICKÉ zkoušce z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi 1. Plán bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi (dále

Více

Osnova a rozsah písemné práce

Osnova a rozsah písemné práce Osnova a rozsah písemné práce ke zkoušce a periodické zkoušce z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi Písemná práce prezentuje dovednosti uchazeče

Více

E. Zásady organizace výstavby

E. Zásady organizace výstavby E. Zásady organizace výstavby Technická zpráva a) informace o rozsahu a stavu staveniště, předpokládané úpravy staveniště, jeho oplocení, trvalé deponie a mezideponie, příjezdy a přístupy na staveniště

Více

KOMUNITNÍ KOMPOSTÁRNA SVITAVY IO05 PŘÍPOJKA NN A AREÁLOVÉ ROZVODY NN zakázkové číslo : 34/2012/DPS DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY.

KOMUNITNÍ KOMPOSTÁRNA SVITAVY IO05 PŘÍPOJKA NN A AREÁLOVÉ ROZVODY NN zakázkové číslo : 34/2012/DPS DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY. DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY Technická zpráva Obsah : a) popis inženýrského objektu, jeho funkčního a technického řešení,... 2 b) požadavky na vybavení,... 3 c) napojení na stávající technickou infrastrukturu,...

Více

SMÍŠENÁ STEZKA ŠTERNBERK BABICE SO 01, SO 02, SO 03

SMÍŠENÁ STEZKA ŠTERNBERK BABICE SO 01, SO 02, SO 03 REGIONÁLNÍ AGENTURA PRO ROZVOJ STŘEDNÍ MORAVY MĚSTO Š T E R N B E R K SMÍŠENÁ STEZKA ŠTERNBERK BABICE SO 01, SO 02, SO 03 DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ V PODROBNOSTECH PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY ZPRACOVATEL:

Více

DSP, ulice Potoční, Drásov OBSAH

DSP, ulice Potoční, Drásov OBSAH OBSAH 1 CHARAKTERISTIKA STAVENIŠTĚ 2 2 PRŮBĚH VÝSTAVBY 2 3 ZDROJE ENERGIÍ, ODVODNĚNÍ STAVENIŠTĚ 2 4 VYZNAČENÍ UZAVÍRKY 2 5 PLOCHY ZAŘÍZENÍ STAVENIŠTĚ 2 6 BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 3 7 REALIZACE

Více

Aplikace NV a prováděcích vyhlášek v BOZP ve stavebnictví. Ing. Jan Adámek

Aplikace NV a prováděcích vyhlášek v BOZP ve stavebnictví. Ing. Jan Adámek Aplikace NV a prováděcích vyhlášek v BOZP ve stavebnictví Ing. Jan Adámek Obsah NV 362/2005 sb. NV 591/2006 sb. NV 499/2006 sb. ČSN Práce ve výškách a nad volnou hloubkou NV 362/2005 sb. o bližších požadavcích

Více

KOMPLEXNÍ REVITALIZACE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ VE VÉSCE E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY

KOMPLEXNÍ REVITALIZACE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ VE VÉSCE E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY REGIONÁLNÍ AGENTURA PRO ROZVOJ STŘEDNÍ MORAVY O B E C D O L A N Y KOMPLEXNÍ REVITALIZACE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ VE VÉSCE E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVEB ZPRACOVATEL: STAVEBNÍK:

Více

ODEHNAL Petr projektová a inženýrská činnost, 9. května 11, Blansko

ODEHNAL Petr projektová a inženýrská činnost, 9. května 11, Blansko ODEHNAL Petr projektová a inženýrská činnost, 9. května 11, 678 01 Blansko ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY E.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA OPRAVA VODOVODU A KANALIZACE v ul. Masarykova (úsek Bartošova Těchovská) BLANSKO

Více

4. Na konci 6 se doplňuje věta Bližší požadavky na obsah a rozsah plánu stanoví příloha č. 6 k tomuto nařízení..

4. Na konci 6 se doplňuje věta Bližší požadavky na obsah a rozsah plánu stanoví příloha č. 6 k tomuto nařízení.. Strana 2466 Sbírka zákonů č. 136 / 2016 Částka 52 136 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 27. dubna 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 591/2006 Sb., o bližších minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví

Více

Práce ve výškách

Práce ve výškách 5.6.17.1. Práce ve výškách http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/prace-vevyskach Požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na pracovištích s nebezpečím pád z výšky nebo do hloubky

Více

Mateřská škola Jablonec nad Nisou Mšeno, Mechová 3645/10, Jablonec nad Nisou

Mateřská škola Jablonec nad Nisou Mšeno, Mechová 3645/10, Jablonec nad Nisou D.1.4 Plán BOPZ Projekt stavby: Místo stavby: Zateplení MŠ Muchomůrka Mateřská škola Jablonec nad Nisou Mšeno, Mechová 3645/10, 466 04 Jablonec nad Nisou Stavebník (investor) : Město Jablonec nad Nisou

Více

Bezpečnost práce a ochrana zdraví na staveništích

Bezpečnost práce a ochrana zdraví na staveništích Bezpečnost práce a ochrana zdraví na staveništích Ing. Věra V Bláhov hová Hradec Králov lové červen 2013 Kontrola stavby z hlediska BOZP 1. Vstup na staveniště Zajištění obvodu staveniště Informace o staveništi

Více

ZPRÁVA ORGANIZACE VÝSTAVBY

ZPRÁVA ORGANIZACE VÝSTAVBY ZPRÁVA ORGANIZACE VÝSTAVBY Stavba : Měčín ČOV a kanalizace Místo : k.ú. Měčín Obec : Měčín Kraj : Plzeňský Pověř.obec : Stavebník : Stupeň PD : Klatovy Město Měčín, Farní 43, 340 37 Měčín DSP květen 2008

Více

Zásady organizace výstavby

Zásady organizace výstavby Zásady organizace výstavby Stavba : Místo : místní komunikace v obci Pouzdřany Katastrální území : Pouzdřany (okres Břeclav); 726729 Investor : Obec Pouzdřany Zhotovitel dokumentace : Viadesigne s.r.o.

Více

AKTUALIZACE 02/2014 E.3. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje KOTEROVSKÁ 162, 326 00 PLZEŇ

AKTUALIZACE 02/2014 E.3. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje KOTEROVSKÁ 162, 326 00 PLZEŇ AKTUALIZACE 02/2014 Objednatel: Správa a údržba silnic Plzeňského kraje KOTEROVSKÁ 162, 326 00 PLZEŇ Zhotovitel: Valbek, spol. s r.o., středisko Plzeň Parková 1205/11 326 00 Plzeň Vypracoval Ing. Z. Porkát

Více

a) stav stavby při předání stavebnímu podnikateli, který bude provádět bourací práce,

a) stav stavby při předání stavebnímu podnikateli, který bude provádět bourací práce, E. Zásady organizace bouracích prací 1. Technická zpráva a) stav stavby při předání stavebnímu podnikateli, který bude provádět bourací práce, Stávající stav je zachycen na fotografii a nebude při předání

Více

Zásady organizace výstavby

Zásady organizace výstavby Obsah Zásady organizace výstavby A) VEDENÍ A ŘÍZENÍ VEŘEJNÉHO PROVOZU... 2 B) VĚCNÝ A ČASOVÝ POSTUP PRACÍ, PŘESUNY HMOT, SKLADÁKY... 2 LHŮTY VÝSTAVBY... 2 VĚCNÉ A ČASOVÉ VAZBY SOUVISEJÍCÍCH STAVEB... 2

Více

CHODNÍKY V ŽELEZNÉM BRODĚ

CHODNÍKY V ŽELEZNÉM BRODĚ O B J E D N A T E L : Město Železný Brod náměstí 3.května 1 468 22 Žlezený Brod CHODNÍKY V ŽELEZNÉM BRODĚ Z H O T O V I T E L : Valbek, spol s.r.o. Vaňurova 505/17 460 02 Liberec 3 STŘEDISKO ÚSTÍ NAD LABEM

Více

DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ OPATŘENÍ

DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ OPATŘENÍ PROJEKTOVÁ KANCELÁŘ DOPRAVNÍCH STAVEB KOTEROVSKÁ 177, 326 00 PLZEŇ DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ OPATŘENÍ Tachov Tovární ulice Veřejné osvětlení Zpracoval: Ing. Václav LACYK D PROJEKT PLZEŇ Nedvěd s.r.o. Datum:

Více

591/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

591/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 591/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY o bližších minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na staveništích Vláda nařizuje podle 21 písm. a) k provedení 3 odst. 3, 15, 18 odst. 1 písm. c) a

Více

Nařízení vlády č. 591/2006 Sb.

Nařízení vlády č. 591/2006 Sb. Nařízení vlády č. 591/2006 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2006 o bližších minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na staveništích Vláda nařizuje podle 21 písm. a) k provedení

Více

B. Souhrnná technická zpráva. 2. Mechanická odolnost a stabilita Není nutné prokazovat. Jedná se o inženýrskou podzemní stavbu.

B. Souhrnná technická zpráva. 2. Mechanická odolnost a stabilita Není nutné prokazovat. Jedná se o inženýrskou podzemní stavbu. B. Souhrnná technická zpráva 1. Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení Jedná se o inženýrskou podzemní stavbu. 2. Mechanická odolnost a stabilita Není nutné prokazovat. Jedná se o inženýrskou

Více

PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění

PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění Společnost TROJHALÍ KAROLINA, z.s.p.o., (dále jen "Společnost")

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._12 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

OBSAH. E.1. Technická zpráva. Žatčany, ul. K Nesvačilce oprava chodníků

OBSAH. E.1. Technická zpráva. Žatčany, ul. K Nesvačilce oprava chodníků OBSAH 1. Základní identifikační údaje. 2 2. Informace o rozsahu a stavu staveniště... 3 3. Významné sítě technické infrastruktury... 3 4. Společné objekty a zařízení... 3 5. Zajištění přívodu vody a energií..

Více

ZABEZPEČENÍ PROTI PÁDU Z VÝŠKY A DO HLOUBKY

ZABEZPEČENÍ PROTI PÁDU Z VÝŠKY A DO HLOUBKY ZABEZPEČENÍ PROTI PÁDU Z VÝŠKY A DO HLOUBKY Technická zpráva Stavba: Charakter stavby: Prádelna Nemocnice České Budějovice novostavba Zpracovatel: TOPWET s.r.o. Zpracováno: 9. 3. 2018 Zita Palásková; tel.:

Více

D.01-TECHNICKÁ ZPRÁVA

D.01-TECHNICKÁ ZPRÁVA D.01-TECHNICKÁ ZPRÁVA Akce: ÚP ČR - Pardubice výstavba budovy a školicího střediska Sportovní hala a přilehlé zpevněné plochy Stupeň PD: Ohlášení odstranění stavby Datum: 04/2013 ArcDesign s.r.o. V Zátiší

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._57 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._51 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY. 1) Technická zpráva

ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY. 1) Technická zpráva Rekonstrukce mostu ev.č. M Cvekův most přes Ondřejnici ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY na akci Rekonstrukce mostu ev.č. M Cvekův most přes Ondřejnici ) Technická zpráva Stavba : Rekonstrukce mostu ev.č. M Cvekův

Více

Rekonstrukce panelového objektu Praha 8, Batličkova 253/1-254/3

Rekonstrukce panelového objektu Praha 8, Batličkova 253/1-254/3 e Název stavby: Rekonstrukce panelového objektu Praha 8, Batličkova 253/1-254/3 PRAHA III/2011 E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY Stupeň: Investor: Zodpovědný projektant: Vedoucí projektu: Vypracoval: Projektová

Více

Most Holýšov, ev.č. 1852-1, oprava říms VI.2013 SO 201 most ev.č. 1852-1 Dokumentace pro stavební povolení Technická zpráva POV Str.

Most Holýšov, ev.č. 1852-1, oprava říms VI.2013 SO 201 most ev.č. 1852-1 Dokumentace pro stavební povolení Technická zpráva POV Str. Dokumentace pro stavební povolení Technická zpráva POV Str. 1 1. VŠEOBECNÉ ÚDAJE... 2 2. CHARAKTERISTIKA A USPOŘÁDÁNÍ STAVENIŠTĚ... 2 3. OBVOD STAVENIŠTĚ, ZÁBORY POZEMKŮ... 2 4. ZÁSADY NÁVRHU ZAŘÍZENÍ

Více

SEZNAM PŘÍLOH. 1 Technická zpráva 2 Situace 3 Řezy kabelovou trasou 4 Základ stožáru

SEZNAM PŘÍLOH. 1 Technická zpráva 2 Situace 3 Řezy kabelovou trasou 4 Základ stožáru BENEŠOV, DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ MENDELOVA - DUKELSKÁ SO 434 Úprava veřejného osvětlení SEZNAM PŘÍLOH 1 Technická zpráva 2 Situace 3 Řezy kabelovou trasou 4 Základ stožáru BENEŠOV, DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ MENDELOVA -

Více

Odborné předměty oboru Zedník

Odborné předměty oboru Zedník Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Škola Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Oslzlý František VY_32_Inovace_15_OV-Z_BOZP_Stavební

Více

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Seznam příloh B. Souhrnné technické zprávy: B.1 POPIS ÚZEMÍ STAVBY B.2 CELKOVÝ POPIS STAVBY B.3 PŘIPOJENÍ NA TECHNICKOU INFRASTRUKTURU B.4. DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ B.5 ŘEŠENÍ VEGETACE

Více

PROJEKT STAVBY (Dokumentace pro provedení stavby)

PROJEKT STAVBY (Dokumentace pro provedení stavby) List číslo : 1 Ing. Miroslav Sekanina Zakázkové číslo: S-07/2013 projekční a inženýrská kancelář Soukenická 2156, Uherský Brod Počet listů: 6 PROJEKT STAVBY (Dokumentace pro provedení stavby) F. DOKUMENTACE

Více

i lav ni odbornì zpùsobilá osoba v prevenci rizik i lav ni odbornì zpùsobilá osoba v požární ochranì

i lav ni odbornì zpùsobilá osoba v prevenci rizik i lav ni odbornì zpùsobilá osoba v požární ochranì Vypracoval: Ing. Roman Filkorn Převzal za objednatele: Převzal za dodavatele: U Zimního stadionu 088 760 0 Zlín, IČ: 83085 info@skamba.cz, GSM: 777 63 75 Objednatel: Zlínský kraj, Tř. Tomáše Bati, 76 90

Více

ZATEPLENÍ BYTOVÉHO DOMU Č.P. 332 AŽ 337 DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY

ZATEPLENÍ BYTOVÉHO DOMU Č.P. 332 AŽ 337 DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY ZATEPLENÍ BYTOVÉHO DOMU Č.P. 332 AŽ 337 DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY Místo stavby : Ralsko Ploužnice č.p. 332 až 337 st.p.č. 56/1-4, 57/1-4, 58/1-4 Investor : Město Ralsko

Více

Zásady organizace výstavby

Zásady organizace výstavby s.r.o. Zásady organizace výstavby 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Stavba Název stavby: Oprava propustku v ulici Lesní čtvrť Místo stavby: Kraj: CZ 051 Liberecký Obec: 561860 Nový Bor (okres Česká Lípa) Katastrální

Více

Pohled z ulice Wita Stwosza

Pohled z ulice Wita Stwosza Pohled z ulice Wita Stwosza Informace o projektu Zahájení projektu: leden 2016 Ukončení projektu: prosinec 2017 Fáze výstavby: D & E LEED: Zlatý Plocha objektů: 23 330m² hrubá pronajímatelná plocha Počet

Více

Plán bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi. Realizace úspor energií Základní škola nám. Karla IV, Nejdek

Plán bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi. Realizace úspor energií Základní škola nám. Karla IV, Nejdek Zakázka Akce PS.05.2015 Realizace úspor energií Základní škola nám. Karla IV., Nejdek Plán bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi Realizace úspor energií Základní škola nám. Karla IV, Nejdek

Více

KOORDINÁTOR BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Koordinátor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

KOORDINÁTOR BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Koordinátor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci KOORDINÁTOR BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Koordinátor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Jednou z povinností zadavatele stavby je určení koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Více

Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Ţák Sdruţení

Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Ţák Sdruţení Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Ţák Sdruţení Riegrova 44a, 612 00 Brno tel. 541 245 286 fax 541 247 312 email: zak.apk@arch.cz Objednatel: Jihomoravský kraj Žerotínovo nám. 3/5, 601 82 Brno Stavba: KOMPETENČNÍ

Více

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM KOORDINÁTOR BOZP NA STAVENIŠTI dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological Consulting

Více

NOVELA ZÁKONA č. 309/206 Sb.

NOVELA ZÁKONA č. 309/206 Sb. NOVELA ZÁKONA č. 309/206 Sb. VIZE: SPOLEČNÁ VIZE SPOLOČNÁ VIZIA Bezpečnost na staveništi MISE: Osvěta a vzdělávání zadavatelů a zhotovitelů staveb, projektantů, dozorů, SÚ, samosprávy obcí zaměřené na

Více

Místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP)

Místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP) Místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP) Soubor požadavků a pracovních postupů pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) Zařízení technologického celku posklizňové linky Dobrovice

Více

Příloha č. 10. Sankce za porušení BOZP, PO, OŽP a OMO

Příloha č. 10. Sankce za porušení BOZP, PO, OŽP a OMO Příloha č. 10 Sankce za porušení BOZP, PO, OŽP a OMO 1. OBECNÁ USTANOVENÍ 1.1 Zhotovitel souhlasil, že při realizaci Stavby bude plnit povinnosti stanovené zejména nařízením vlády 591/2006 Sb., o bližších

Více

Objednatel projektu: Zodp. projektant: Zpracoval: DSP 018 04/2015 12 x A4 - Akce: Datum: Obsah: tel.: (+420) 605 169 968 email: petr.projekt@gmail.

Objednatel projektu: Zodp. projektant: Zpracoval: DSP 018 04/2015 12 x A4 - Akce: Datum: Obsah: tel.: (+420) 605 169 968 email: petr.projekt@gmail. Objednatel projektu: Zodp. projektant: Zpracoval: Akce: Obsah: tel.: (+420) 605 169 968 email: petr.projekt@gmail.com Datum: A DSP 018 04/2015 12 x A4 - REKONSTRUKCE KOMUNIKACE NA VÝSLUNÍ V CHOTĚBOŘI PRŮVODNÍ

Více

C1. TECHNICKÁ ZPRÁVA

C1. TECHNICKÁ ZPRÁVA C1. TECHNICKÁ ZPRÁVA PARKOVACÍ STÁNÍ PRO BUS U ZŠ V OKŘÍŠKÁCH 1 Obsah: 1 Identifikační údaje objektu... 3 1.1 Zadavatel... 3 1.2 Zhotovitel... 3 2 Stručný technický popis se zdůvodněním navrženého řešení...

Více

Plán bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi. Ustanovní Řešení, Opatření Poznámka

Plán bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi. Ustanovní Řešení, Opatření Poznámka Příprava staveniště 1 Venkovní vedení 3 Podzemní sítě (proud, voda, kanalizace, plyn, 10 Doprava v okolí staveniště 12 Hlukové emise 13 Imise hluku Zařízení staveniště - obecně 1 Zajištění staveniště ČSN

Více

A+B PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

A+B PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA AKCE ZAHRADNÍ DŮM OPRAVA PLOCHÉ STŘECHY STUPEŇ Projektová dokumentace pro stavební povolení INVESTOR Dům kultury Teplice, Mírové náměstí 2950, Teplice A+B PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA V Teplicích:

Více

Příkaz. k zajištění požární ochrany na úseku seznámení

Příkaz. k zajištění požární ochrany na úseku seznámení Příkaz k zajištění požární ochrany na úseku seznámení Pan Jiří Krupička byl seznámen s opatřeními zabezpečení požární ochrany dle zákona 133/85 Sb., ve znění pozdějších předpisů v DOZP Leontýn, na akci

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA SO 08.1

TECHNICKÁ ZPRÁVA SO 08.1 SO 08.1.doc Datum: leden 2013 Projekt Paré MĚLČANY - KANALIZACE ČÁST Dokumentace stavebních objektů Měřítko SO/PS SO 08 PŘÍPOJKY VODY K ČS 01, ČS 02 Stupeň ZD Příloha Číslo přílohy Revize TECHNICKÁ ZPRÁVA

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Prodloužení technické infrastruktury podél silnice III/40834 Chvalovice - chodník a zpevněné plochy

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Prodloužení technické infrastruktury podél silnice III/40834 Chvalovice - chodník a zpevněné plochy Ing. Leoš Kučeřík 671 64 BOŽICE 441 TEL. 606 225 031 TECHNICKÁ ZPRÁVA Prodloužení technické infrastruktury podél silnice III/40834 Chvalovice - chodník a zpevněné plochy PDPS,SP INVESTOR: Obec Chvalovice,

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2006 PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2006 PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2006 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Nařízení vlády o bližších minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na staveništích Citace: 591/2006

Více

ZABEZPEČENÍ PROTI PÁDU Z VÝŠKY A DO HLOUBKY

ZABEZPEČENÍ PROTI PÁDU Z VÝŠKY A DO HLOUBKY ZABEZPEČENÍ PROTI PÁDU Z VÝŠKY A DO HLOUBKY Technická zpráva Stavba: Charakter stavby: Kino Čas, Karlovy Vary rekonstrukce Zpracovatel: TOPWET s.r.o. Zpracováno: 15.9.2016 Ing. Pavlína Horelicová; tel.:

Více

ZEMĚDĚLSKÝ AREÁL BUZICE TECHNICKÁ ZPRÁVA

ZEMĚDĚLSKÝ AREÁL BUZICE TECHNICKÁ ZPRÁVA FARMTEC a.s., oblastní ředitelství Strakonice Nebřehovická 522, 386 01 Strakonice, tel. 381 491 356, strakonice@farmtec.cz Odstranění části zemědělské budovy na st. p. č. 99 ZEMĚDĚLSKÝ AREÁL BUZICE k.

Více

E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY:

E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY: E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY: E.1. CHARAKTERISTIKA ÚZEMÍ STAVENIŠTĚ: Staveniště se nachází v centrální části města Liberce na pozemcích p.č. 897/1 a 897/2 a je obklopeno stávající vesměs obytnou zástavbou.

Více

E1 - Technická zpráva ZOV

E1 - Technická zpráva ZOV E1 - Technická zpráva ZOV Obsah: a) Základní řešení zařízení staveniště - informace o rozsahu a stavu staveniště - předpokládané úpravy staveniště - oplocení - trvalé deponie a mezideponie - příjezdy a

Více

STAVENIŠTĚ A PROVÁDĚNÍ STAVBY TECHNICKÁ ZPRÁVA

STAVENIŠTĚ A PROVÁDĚNÍ STAVBY TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVENIŠTĚ A PROVÁDĚNÍ STAVBY TECHNICKÁ ZPRÁVA Název stavby: Rekonstrukce a rozšíření místní komunikace Pod Skálou v Boršově nad Vltavou - změna stavby před dokončením Investor: Obec Boršov nad Vltavou

Více

SOUHRNNÝ LIST STAVBY - REKAPITULACE NÁKLADŮ Název stavby: Most přes Hrádecký potok, ev.č Číslo stavby:

SOUHRNNÝ LIST STAVBY - REKAPITULACE NÁKLADŮ Název stavby: Most přes Hrádecký potok, ev.č Číslo stavby: SOUHRNNÝ LIST STAVBY - REKAPITULACE NÁKLADŮ Název stavby: Most přes Hrádecký potok, ev.č. 292-13 Číslo stavby: Investor (objednatel): Projektant (zpracovatel): Zhotovitel stavby: CÚ Datum Krajská správa

Více

Průvodní zpráva. Investor: Libštát 198, 512 03 Libštát 00275891 CZ00275891. Zpracovatel dokumentace:

Průvodní zpráva. Investor: Libštát 198, 512 03 Libštát 00275891 CZ00275891. Zpracovatel dokumentace: (poloha mostu - u p.č. 2133 - k.ú. Libštát) strana 1(12) Průvodní zpráva 1. Investor: Firma: Adresa: IČO: DIČ: 2. Obec Libštát Libštát 198, 512 03 Libštát 00275891 CZ00275891 Zpracovatel dokumentace: Firma:

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 10.2 PŘELOŽKA KANALIZACE. Přeložka plynovodu a ostatních sítí přístavby Krytého plaveckého bazénu

TECHNICKÁ ZPRÁVA 10.2 PŘELOŽKA KANALIZACE. Přeložka plynovodu a ostatních sítí přístavby Krytého plaveckého bazénu TECHNICKÁ ZPRÁVA PŘELOŽKA KANALIZACE VEDOUCÍ PROJEKTU VYPRACOVAL KONTROLOVAL JIŘÍ STOROŽENKO TOMÁŠ KŘEPELKA MILOSLAV KOMÁREK MĚSTO: VYSOKÉ MÝTO INVESTOR: Město Vysoké Mýto, IČ: 00279773 vkcad@vkcad.cz

Více

Stavba: Obnova mostního příslušenství mostu ev. č Pastviny. Příloha: C.1.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA. Objekt: SO 182 Dočasné dopravní opatření

Stavba: Obnova mostního příslušenství mostu ev. č Pastviny. Příloha: C.1.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA. Objekt: SO 182 Dočasné dopravní opatření Stavba: Příloha: C.1.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA Objekt: SO 182 Dočasné dopravní opatření OBSAH: 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 5 1.1. Název akce a označení stavby... 5 1.2. Katastrální území... 5 1.3. Obec... 5 1.4.

Více

DOKUMENTACE KE STAVEBNÍMU POVOLENÍ

DOKUMENTACE KE STAVEBNÍMU POVOLENÍ GREGOR CZ PROJEKCE A INŽENÝRSKÉ PRÁCE INŽENÝRING A DOTAČNÍ MANAGEMENT REALIZACE STAVEB Tel.: 566 620 215, e-mail: projekce@irgzr.cz DOKUMENTACE KE STAVEBNÍMU POVOLENÍ BEZPEČNÝ CHODNÍK BENÁTKY PD E. ZÁSADY

Více

D.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA POV

D.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA POV Soběnov dostavba kanalizace Projektová dokumentace pro realizaci stavby D.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA POV Obsah : 1. TECHNICKÁ ZPRÁVA POV... 2 2.1. CHARAKTERISTIKA STAVENIŠTĚ... 2 2.2. ROZSAH STAVENIŠTĚ... 2 2.3.

Více

PLÁN BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI NA STAVENIŠTI OBJEKT ZZ, ČÁST A + B NA UL. SYLLABOVA SPISOVNA. Zpracovatel:

PLÁN BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI NA STAVENIŠTI OBJEKT ZZ, ČÁST A + B NA UL. SYLLABOVA SPISOVNA. Zpracovatel: PLÁN BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI NA STAVENIŠTI OBJEKT ZZ, ČÁST A + B NA UL. SYLLABOVA SPISOVNA Zpracovatel: Vypracoval: Datum vydání: Ostravská univerzita Dvořákova 7 701 03 Ostrava Ing. Martin

Více

H - Plán organizace výstavby

H - Plán organizace výstavby Ostrava, Radvanice, ÚZSVM, kvn, TS DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY H - Plán organizace výstavby Název stavby: Místo stavby: Předmět: Žadatel, objednatel Zpracovatel: Ostrava, Radvanice, ÚZSVM, kvn, TS

Více

SANACE HISTORICKÝCH KROVŮ

SANACE HISTORICKÝCH KROVŮ Příloha č. 1 SANACE HISTORICKÝCH KROVŮ TECHNOLOGICKÝ POSTUP Oprášení a chemické ošetření 1 Obsah SANACE HISTORICKÝCH KROVŮ... 1 1. Základní identifikační údaje... 3 1.1. Identifikační údaje stavby... 3

Více

b) Stavebník Ministerstvo zemědělství, Pozemkový úřad Žďár nad Sázavou c) Objednatel Ministerstvo zemědělství, Pozemkový úřad Žďár nad Sázavou

b) Stavebník Ministerstvo zemědělství, Pozemkový úřad Žďár nad Sázavou c) Objednatel Ministerstvo zemědělství, Pozemkový úřad Žďár nad Sázavou A. Průvodní zpráva 1. Identifikační údaje a) Označení stavby Realizační projektová dokumentace na 3 hospodářské sjezdy na pozemky na parc. č. 3338, 3490 (3488) a 3664 (3665) v k.ú. Uhřínov u Velkého Meziříčí

Více

DSP ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY PLÁN BOZP. Projektant: MS-projekce s.r.o., Erbenova 509/5, 703 00 OSTRAVA-VÍTKOVICE

DSP ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY PLÁN BOZP. Projektant: MS-projekce s.r.o., Erbenova 509/5, 703 00 OSTRAVA-VÍTKOVICE VÝMĚNA OKEN A VSTUPNÍCH DVEŘÍ ul. Chelčického č.p. 691/8, Ostrava-Moravská Ostrava DSP ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY PLÁN BOZP H Projektant: MS-projekce s.r.o., Erbenova 509/5, 703 00 OSTRAVA-VÍTKOVICE Vypracoval:

Více

Půdní vestavba v ZŠ Dolní Bečva

Půdní vestavba v ZŠ Dolní Bečva Zodpovědný projektant: Ing. Petr Vašíček Ing. Petr Vašíček Ing. Petr Vašíček Místo stavby: Katastr: Investor: stavby: Objekt: Projektant: Dolní Bečva 578, p.č. st. 939 Dolní Bečva 628 522 Vypracoval:,

Více

B. - SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B. - SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B. - SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA K DOKUMENTACI PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ OPRAVY SOCIÁLNÍHO ZAŘÍZENÍ SOKOL ČESKÁ SKALICE ST.P.Č. 793/1 A 792/3 V K.Ú. ČESKÁ SKALICE 1 SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA K DOKUMENTACI PRO

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace smluvní vzor objednatele Schválen č. j.: 9112/12-OP STAVEBNÍ DENÍK

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace smluvní vzor objednatele Schválen č. j.: 9112/12-OP STAVEBNÍ DENÍK Správa železniční dopravní cesty, státní organizace smluvní vzor objednatele Schválen č. j.: 9112/12-OP STAVEBNÍ DENÍK (údržba a opravy staveb státních drah) Název stavby (díla) / dle SoD/:......... Správa

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Škola Číslo projektu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Oslzlý František VY_32_Inovace_14_OV-Z_BOZP_Práce

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: JAN KUMMEL Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: JAN KUMMEL Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: JAN KUMMEL Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._47 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077 Tematická

Více

Zastínění jihozápadní fasády budovy ÚMČ P14 Bratří Venclíků 1073 198 21 Praha 9

Zastínění jihozápadní fasády budovy ÚMČ P14 Bratří Venclíků 1073 198 21 Praha 9 P14 Bratří Venclíků 1073 198 21 Praha 9 Dokumentace pro provedení stavby Paré D Dokumentace objektu D.1 Technická zpráva Dokument: 179-5.D1 Razítko Datum: 4/2014 Obsah zprávy A Účel objektu 3 B Zásady

Více

C. Stavební část. Chodníky podél silnice II/453 v obci Heřmanovice - I. etapa TECHNICKÁ ZPRÁVA C-101 D S P

C. Stavební část. Chodníky podél silnice II/453 v obci Heřmanovice - I. etapa TECHNICKÁ ZPRÁVA C-101 D S P C. Stavební část Změny c b a Navrhl / vypracoval Ing. NOVÁK Zbyněk Obec : Objednatel : Akce : Příloha : HEŘMANOVICE Zodp. projektant Ing. NOVÁK Zbyněk Kraj : Chodníky podél silnice II/453 v obci Heřmanovice

Více

3. NAPOJENÍ STAVENIŠTĚ NA ZDROJE VODY, ELEKTŘINY, ODVODNĚNÍ STAVENIŠTĚ 4 5. USPOŘÁDÁNÍ A BEZPEČNOST STAVENIŠTĚ Z HLEDISKA OCHRANY VEŘEJNÝCH ZÁJMŮ 4

3. NAPOJENÍ STAVENIŠTĚ NA ZDROJE VODY, ELEKTŘINY, ODVODNĚNÍ STAVENIŠTĚ 4 5. USPOŘÁDÁNÍ A BEZPEČNOST STAVENIŠTĚ Z HLEDISKA OCHRANY VEŘEJNÝCH ZÁJMŮ 4 strana 2 1. Informace o rozsahu a stavu staveniště, předpokládané úpravy staveniště, jeho oplocení, trvalé deponie a mezideponie, příjezdy a přístupy na staveniště 3 1.1. INFORMACE O ROZSAHU A STAVU STAVENIŠTĚ

Více

B) Souhrnná technická zpráva

B) Souhrnná technická zpráva Neratovice Mlékojedy splašková tlaková kanalizace a ČOV SO 01 - splašková tlaková kanalizace SO 03 podružné kanalizační řady DPS č.zak. P21300057 B) Souhrnná technická zpráva B.a Požadavky na zpracování

Více

6.17.13.7. Žebříky http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/pracoviste/zebriky Práce na žebříku je vždy práce ve výšce. Pokud je výška chodidel od podlahy (terénu) větší než 1,5 m, musí zaměstnavatel

Více

Komunikace a cesty

Komunikace a cesty 6.17.13.5. Komunikace a cesty http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/pracoviste/komunikacea-cesty Cesty a komunikace podle použití rozdělujeme na: 1. Únikové cesty služí k evakuaci osob přítomných na

Více

2. Řešení prostorové struktury

2. Řešení prostorové struktury ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ Katedra technologie staveb BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2. Řešení prostorové struktury 2018 Vedoucí bakalářské práce: Ing. Rostislav Šulc, Ph.D. Obsah 2. ŘEŠENÍ PROSTOROVÉ

Více

BEZPEČNOST PRÁCE VE STAVEBNICTVÍ

BEZPEČNOST PRÁCE VE STAVEBNICTVÍ BEZPEČNOST PRÁCE VE STAVEBNICTVÍ Obsah strana Úvod 3 1. Státní úřad inspekce práce 3 2. Předvýrobní příprava staveb 3 3. Základní povinnosti zhotovitelů stavebních prací 3 4. Pracoviště s nebezpečím pádu

Více

ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY

ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY 1) Identifikační údaje Stavba: Kraj: Okres: Obec: Katastrální území: Most ev.č. 6c-1M přes potok Rohovec dolní v Návsí Moravskoslezský Frýdek-Místek Návsí Návsí Název mostu:

Více

SOUPIS PRACÍ. ASPE 9 Strana: Stavba: choch. Parkování ul. Hochmanova. Objekt: Přeložka VO. Rozpočet: Přeložka VO

SOUPIS PRACÍ. ASPE 9 Strana: Stavba: choch. Parkování ul. Hochmanova. Objekt: Přeložka VO. Rozpočet: Přeložka VO ASPE 9 Strana: 1 SOUPIS PRACÍ Objednavatel: Zhotovitel dokumentace: Statutární město Brno PROAXI s.r.o. Vyškov Základní cena: Cena celková: DPH: Cena s daní: Měrné jednotky: Počet měrných jednotek: Náklad

Více

Plán Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro dokumentaci DSP. Most ev.č Olomouc Holice. Ostrava červenec 2013 číslo soupravy : 1

Plán Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro dokumentaci DSP. Most ev.č Olomouc Holice. Ostrava červenec 2013 číslo soupravy : 1 Plán Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro dokumentaci DSP Most ev.č. 570-001 Olomouc Holice Ostrava červenec 2013 číslo soupravy : 1 1 Obsah : 1. Identifikace stavby 3 2. Kontakty důležité osoby

Více

Ústředí Zelený pruh 1560/ Praha 4 - Braník Ing. František Kozubík, technický ředitel Tel.: mobil: Fax:

Ústředí Zelený pruh 1560/ Praha 4 - Braník Ing. František Kozubík, technický ředitel Tel.: mobil: Fax: TÜV AUSTRIA CZECH spol. s r.o. Zelený pruh 1560/99, 140 02 Praha 4 Braník INFORMACE PRO UCHAZEČE o vykonání zkoušky z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Více

Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP

Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP Ing. Zdeněk Neset 23. 5. 2017, Praha Oblastní inspektoráty 2 Vývoj úrazovosti v ČR v letech 2005 až 2016 Úrazy nahlášené SÚIP

Více

ZOV. 1. Identifikační údaje. 2. Charakteristika a celkové uspořádání staveniště včetně odvodnění

ZOV. 1. Identifikační údaje. 2. Charakteristika a celkové uspořádání staveniště včetně odvodnění ZOV 1. Identifikační údaje 1.1 Stavba Stavba : Karlovy Vary, lávka L20 u Drahovického mostu - odstranění havarijního stavu schodiště Katastrální území, obec : k.ú.bohatice a Drahovice, Karlovy Vary Okres

Více

ČVUT FAKULTA STAVEBNÍ

ČVUT FAKULTA STAVEBNÍ ČVUT FAKULTA STAVEBNÍ Katedra technologie staveb DOPROVODNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Multifunkční objekt Triangl VYPRACOVAL: Bc. Miroslav Erben VEDOUCÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE: Ing. Rostislav Šulc, Ph.D. Obsah: 1. Identifikace

Více

PLÁN BOZP NA STAVENIŠTI

PLÁN BOZP NA STAVENIŠTI strana 1/25 PLÁN BOZP NA STAVENIŠTI ODSTRANĚNÍ BUDOVY AMK, ČESKÝ Zpracoval: Ing. Ladislav Zahradníček, Koordinátor BOZP na staveništi ev. číslo 442/09/AKD/BOZP/O Soběšovice 270, 739 38 Soběšovice IČ 74607464

Více

STAVEBNÍ DENÍK A JEHO NÁLEŽITOSTI

STAVEBNÍ DENÍK A JEHO NÁLEŽITOSTI STAVEBNÍ DENÍK A JEHO NÁLEŽITOSTI Výňatek ze zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) a vyhlášky č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb 157 stavebního zákona 1) Při

Více

Příklad Plánu BOZP při revitalizaci bytového domu

Příklad Plánu BOZP při revitalizaci bytového domu Příklad Plánu BOZP při revitalizaci bytového domu 36 Úvod důvod - podmínky zpracování seznam podkladových materiálů Jedná se o revitalizaci obytného domu v rozsahu zateplení obvodového pláště a výměny

Více

Povinnost oznámit zahájení stavby oblastnímu inspektorátu práce příslušnému podle místa staveniště:

Povinnost oznámit zahájení stavby oblastnímu inspektorátu práce příslušnému podle místa staveniště: Úkoly zadavatele stavby, jejího zhotovitele, popř. fyzické osoby, která se podílí na zhotovení stavby, a koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle Zákona č. 309/2006 Sb., kterým

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: Ing. JAN KUMMEL Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: Ing. JAN KUMMEL Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: Ing. JAN KUMMEL Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._46 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077 Tematická

Více

Ochrana proti pádu při práci ve výšce

Ochrana proti pádu při práci ve výšce Ochrana proti pádu při práci ve výšce Přednáší: Ing. Mojmír Klas, CSc. Znalec v oboru bezpečnosti práce ve stavebnictví. Člen znaleckého kolegia Znaleckého ústavu bezpečnosti a ochrany zdraví, z.ú. Znalecká

Více