Zápis ze schůzky o výzkumu veřejného mínění 7. srpna 2013, SOÚ AV

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zápis ze schůzky o výzkumu veřejného mínění 7. srpna 2013, SOÚ AV"

Transkript

1 Zápis ze schůzky o výzkumu veřejného mínění 7. srpna 2013, SOÚ AV Přítomni: František Bartoš, ppm factum, Martin Buchtík, SOÚ, Miroslav Fous, ppm Factum, Jana Hamanová, SC&C, Jan Hartl, STEM, Petr Hrala, Opinion Window, Hana Huntová, SIMAR, Radek Jalůvka, Ipsos, Dan Kunštát, SOÚ, Daniel Prokop, Median, Paulína Tabery, SOÚ, Jan Tuček, STEM/MARK Skupina odborníků v takto širokém složení se delší dobu nesešla (naposledy v roce 2006?) a proto všichni vyjádřili mírné nadšení nad tím, že se podařilo takové setkání uskutečnit. Přítomní vyjádřili vůli diskutovat o možných aktivitách, které by vedly k větší důvěryhodnosti vědecky pojatého výzkumu veřejného mínění. Níže je tabulka s diskutovanými tématy a úkoly, na dalších stránkách je podrobnější záznam o diskutované problematice. Z diskuse vyplynuly následující cíle/aktivity Aktivity Úkoly pro přítomné Termíny 1. Pokus o sjednocení definice výstupu z výzkumného šetření (volební model Vs. stranická preference) 2. Pasport výzkumu veřejného mínění seznam povinně uveřejňovaných parametrů výzkumu 3. Potřeba vzdělávání uživatelů výzkumu (zejména novinářů) 4. Možné komunikační aktivity, role SIMAR, SOÚ a nezávislých subjektů Vyjádřit se (primo ve sdíleném dokumentu v Google docs, popř. e- mailem) k volné definici volebního modelu a stranických preferencí. Vyjádřit se (a poté zavázat) k navrhovaným parametrům a pravidlům. Odpovědět na otázky: Kdo by se měl podle vás zapojit? Jak si představujete ideální realizaci? Vyjádřit se, přispět nápady do komunikační strategie a vzniku komunikační platformy Do 23. srpna 2013 Do 23. srpna 2013 Do 23. srpna 2013 Podle uvážení

2 ad 1) Definice V roce 2001 byly expertní skupinou definovány termíny stranické preference, voličské preference, stranické sympatie a volební model (popř. prognóza). Ve volné diskusi bylo zmíněno, že volební model často zahrnuje jiné definice nevoličů a konstrukce tohoto ukazatele není na trhu jednotná. Také zaznělo, že jsou zde s problémy s tříděním prokázalo se, že s odlišnými četnostmi dosahujeme odlišných výsledků. Bylo také konstatováno, že se z obecného povědomí vytratil konsensus, že stranické preference jsou nadřazeny volebnímu modelu. Výše uvedené ztěžuje případnou přesnější definici volebního modelu. Padly návrhy na striktní SIMAR definici parametrů volebního modelu, nakonec se však přítomní přiklonili k volnějším definicím, které minimálně obsáhne rozdíl mezi mírou sympatie a ochotou jít k volbám. Tato specifikace je důležitější i tím, že pozorujeme trend voličů rozhodovat se o své volbě těsně před vstupem do volební místnosti. Zvažován byl i termín volební nálada, jako nový způsob jak lépe vyjádřit skutečný postoj lidí k politice, nakonec se skupina přiklonila k původním termínům. Za záznam stojí i konstatování, že v tomto typu výzkumu pracujeme s tekutou božskou substancí a je proto důležité aktivněji řídit očekávání médií a veřejnosti. Potřeba zkratky, tlak médií prezentovat jedno celkové číslo odrážející volební model je přirozená, ale je naším úkolem tomuto tlaku odolávat. Závěr části definice: Účastníci se společně pokusí volně definovat stranické preference a volební model. Ostatní výstupy (voličské preference, stranické sympatie, volební prognóza) ponecháme bez definice. Je pak na každém realizátoru výzkumu, aby definoval, co přesně je výstupem jeho výzkumu a jak přistupoval k jeho konstrukci. Ad 2) Pasport výzkumu veřejného mínění Přítomní na místě vytvořili seznam povinně zveřejňovaných parametrů výzkumu veřejného mínění: 2a Povinné vybavení grafů poskytovaných médiím/textu doprovázející výzkum (v titulku povaha výstupu) agentura/zadavatel počet respondentů metoda sběru dat datum sběru/doba dotazování Média často uveřejní výstupy z výzkumu bez základních informací, byly diskutovány možnosti, jak bychom toto mohli vylepšit. Účastníci doporučovali buď informace přímo vložit do grafu a trvat na jejich uveřejnění, popř. poskytnout větu, která shrnuje pro média minimálně výše zmíněné informace.

3 2b Pasport výzkumu veřejného mínění Tyto informace by měly být povinnou součástí každé externí komunikace výzkumu veřejného mínění (tedy při zasílání do médií, poskytnutí zadavateli či jiným subjektům, při uveřejnění na stránkách realizátora výzkumu atp.). Pasport by měl být snadno dohledatelný (pro novináře, či pro kohokoliv, kdo se chce na výzkum podrobněji podívat) a dostupný pokud možno v okamžiku jeho veřejné publikace. Poté, co si potvrdíme obsah pasportu, bude publikována tisková zpráva se seznamem agentur, které se k danému postupu zaváží. jméno výzkumné organizace, která výzkum realizovala kdo výzkum platil počet respondentů na co je výsledek reprezentativní způsob výběru respondentů metoda sběru dat (osobní dotazování CAPI nebo PAPI, telefonické, internet) počet tazatelů (u osobního dotazování) termín dotazování (dodávat kontext pokud relevantní) Další možné (tedy nepovinné) informace vážení s kartou nebo bez karty otázky, které byly kladeny počet dotazovací bodů statistická chyba Ad 3) Vzdělávání novinářů Přítomní konstatovali, že zde existuje silná potřeba novináře v této oblasti vzdělat, trend je však spíše opačný vede k zjednodušování, senzačním zprávám, prostor dostávají extrémní výsledky, kvalita a substance, kritický pohled je méně zajímavý. Ve volné diskusi byly navrženy tyto možnosti: každý přítomný subjekt zorganizuje školení pro své kontakty realizujeme školení pro novináře společnými silami tématem může být co a proč je třeba zveřejňovat o výzkumu (passport), příklady best practice, ukázky jak se výzkum dá zmanipulovat vytvoříme internetové stránky, které budou poskytovat informace vzdělávacího charakteru (otázky a odpovědi, vysvětlení základních pojmů atp.) padl také návrh, že stránky SIMAR budou hodnotit, jakým způsobem média uveřejňují základní informace o výzkumu Ad 4) Možné komunikační aktivity, další spolupráce Bylo konstatováno, že pro aktivity, které by vedly ke kultivaci prostředí a k větší důvěře ve výsledky výzkumu veřejného mínění (a potažmo tak k výzkumu veřejného mínění jako takového) je výhodné vytvořit jednotnou komunikační platformu, která by umožnila spolupráci na následujících úkolech: Dialog a sjednocení odborné veřejnosti. Vzdělat uživatele (a širokou veřejnost). Vysvětlit, jaké faktory činí výzkum veřejného mínění věrohodným (jazykem uživatelů a veřejnosti, nejen odborným), např. pomocí školení či tvorby snadno dostupných podkladů/materiálů. Budovat výzkumnou gramotnost a vysvětlit veřejnosti co od výzkumu může očekávat a co ne.

4 Plán předpokládá, že je třeba vytvořit podmínky pro realizaci aktivit (zdroje, tým). Účastníci vyjádřili souhlas s tím, že tuto roli by mohl hrát SIMAR. SOÚ a STEM vyjádřili ochotu vytvořit členskou platformu pod hlavičkou SIMAR, kde by byla vytvořena členská sekce specializovaná na výzkum veřejného mínění. SIMAR v dalším kroku konzultuje tato východiska s členskou základnou SIMAR a nabídne konkrétní formu spolupráce. Rozpracovaná bližší východiska komunikační strategie jsou součástí tohoto zápisu (viz příloha; tato východiska byla vypracována SIMAR po proběhnutí schůzky). Zapsala Hanka Huntová, která tímto děkuje všem přítomným za účast a konstruktivní diskusi.

5 Příloha: Komunikační strategie východiska Podmínky úspěchu Je důležité se rámcově shodnout na terminologii, pravidlech zveřejňování výzkumů a jednotném odkazování na podrobnější zdroje (pasport, obsah a místo publikace) Je třeba, aby odborníci vystupovali pokud možno jednotně (je tedy třeba definovat klíčové zprávy médiím a trhu o důvěryhodnosti výzkumu veřejného mínění a cpát je všude, kde to půjde) Komunikaci k jednotlivým skupinám je dobré koordinovat i v čase Platforma by měla mít nějaké heslo/název/slogan Komunikace předpokládá, že jsou vytvořeny nějaké materiály, které sjednocují odbornou veřejnost, vzdělávají uživatele a širokou veřejnost Platforma by měla mít dlouhodobější charakter (jsou volby, ale tím to nekončí) Cílové skupiny Pro budování důvěryhodnosti výzkumu veřejného mínění je třeba zvolit diverzifikovanou strategii, která pokryje odpovídajícím způsobem relevantní cílové skupiny. V dalším kroku by bylo dobré vytvořit společný seznam subjektů, které bychom měli aktivně oslovovat. Cílová skupina Podrobnější popis Konkrétní lidé a subjekty Priorita/cíle 1 Odborníci Dělají výzkum veřejného mínění CVVM, Ipsos, Median, ppm factum, SC&C, STEM, STEM/MARK Základ spolutvorba a závazek Dělají výzkum Výzkumná komunita obecně Základ další šíření a vzdělávání uživatelů Učí či interpretují výzkum (či píší přímo o výzkumu) 2 Uživatelé Politologové, lidé vyjadřující se k politickému dění (odborně) Média, která si zadávají výzkum VŠE, UK... sociopress.cz výzkumy.cz.. (pedagogové a studenti obecně) ČT, Čro, Mafra Šíření, možná názorová platforma, zdroj nezávislé analýzy Možný přímý dialog a nabídka vzdělávání/informací Individuální schůzky, nabídka informací a pravidel Média obecně Šéfredaktoři a klíčoví novináři Vzdělávání, nastolení pravidel (pasport), kontrola dodržování Politické strany?? 3 Široká veřejnost Nezisková sdružení zodpovědní občané např. Kamil Gregor, Demagog.cz atp. Nabídka vzdělávání Možné aktivity 1. Internetový portál (pravděpodobně pod hlavičkou SIMAR). Terminologický slovníček Otázky a odpovědi Návod jak porovnávat/hodnotit výzkumy Seznam uskutečněných výzkumů s podrobnými informacemi o povinně zveřejňovaných parametrech výzkumu (pasport) Dobré příklady Spolupráce s odborníky, kteří jsou schopni objektivně a nezávisle vyhodnotit výkon jednotlivých agentur při výzkumech veřejného mínění týkající se jisté události (např. voleb)

6 Osvětové články k tématu (např. více lidí se rozhoduje na poslední chvíli, jak může konstrukce dotazníku ovlivnit odpovědi respondentů atp.). Rozhovor s osobnostmi výzkumu veřejného mínění. Odkazy na zajímavé zdroje 2. Vzdělávací aktivity Seminář pro novináře Nějaká forma individuálních či skupinových diskusí, vzdělávacích aktivit pro širší publikum Tisková konference či nějaký event. na akademické půdě např. den výzkumu veřejného mínění společně s UK

KRAJSKÉ VOLBY 2016 Předvolební výzkumy ČT - zhodnocení

KRAJSKÉ VOLBY 2016 Předvolební výzkumy ČT - zhodnocení KRAJSKÉ VOLBY 2016 Předvolební výzkumy ČT - zhodnocení Předkládá: Mgr. Renata Týmová Předvolební výzkumy ČT - základní informace Na základě zkušeností z krajských voleb 2012 a voleb do PS Parlamentu ČR

Více

VOLBY DO KRAJSKÝCH ZASTUPITELSTEV A SENÁTU 2012 V ČESKÉ TELEVIZI

VOLBY DO KRAJSKÝCH ZASTUPITELSTEV A SENÁTU 2012 V ČESKÉ TELEVIZI VOLBY DO KRAJSKÝCH ZASTUPITELSTEV A SENÁTU 2012 V ČESKÉ TELEVIZI VEŘEJNOPRÁVNÍ ROLE ČT VE VOLBÁCH ČT služba veřejnosti v poskytování objektivních informací pro svobodné utváření názorů Předvolebními debatami

Více

Volební model v dubnu 2019

Volební model v dubnu 2019 Tisková zpráva Volební model v dubnu 19 Pokud by se v dubnu 19 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 9 % občanů ČR. Volební model

Více

Volební model v červnu 2018

Volební model v červnu 2018 Tisková zpráva Volební model v červnu 18 Pokud by se v červnu 18 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 62 % občanů ČR. Volební

Více

Volební model v lednu 2018

Volební model v lednu 2018 Tisková zpráva Volební model v lednu 2018 Pokud by se mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby v lednu 2018 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření

Více

Volební model v květnu 2018

Volební model v květnu 2018 Tisková zpráva Volební model v květnu 18 Pokud by se v květnu 18 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 63 % občanů ČR. Volební

Více

Prezidentský panel Vývoj volebních postojů a vnímání kandidátů v předvolebním týdnu

Prezidentský panel Vývoj volebních postojů a vnímání kandidátů v předvolebním týdnu Prezidentský panel 2018 Vývoj volebních postojů a vnímání kandidátů v předvolebním týdnu 28. 1. 2018 Shrnutí O projektu: V závěrečném týdnu před 2. kolem prezidentské volby MEDIAN realizoval výzkum Prezidentský

Více

Volební model v prosinci 2018

Volební model v prosinci 2018 Tisková zpráva Volební model v prosinci 18 Pokud by se v prosinci 18 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 61 % občanů ČR. Volební

Více

Volební model v březnu 2019

Volební model v březnu 2019 Tisková zpráva Volební model v březnu 19 Pokud by se v březnu 19 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 64 % občanů ČR. Volební

Více

Hodnocení vlády Andreje Babiše únor 2019

Hodnocení vlády Andreje Babiše únor 2019 Tisková zpráva Hodnocení vlády Andreje Babiše únor 1 Ve vztahu k vládě Andreje Babiše podíl lidí spokojených převažuje v případě jejího programu. V případě činnosti vlády a její komunikace s veřejností

Více

Zpracoval: Matouš Pilnáček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR Tel.:

Zpracoval: Matouš Pilnáček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR Tel.: Tisková zpráva Voličské preference do Evropského parlamentu v únoru 2019 Pokud by se v únoru 2019 konaly volby do Evropského parlamentu, byla by odhadovaná účast 28 %. Voličské preference v této tiskové

Více

Stranické preference a volební model v září 2017

Stranické preference a volební model v září 2017 Tisková zpráva Stranické preference a volební model v září 2017 61 % občanů vyjadřuje odhodlání zúčastnit se říjnových voleb do Poslanecké sněmovny, 30 % se jich nechce zúčastnit a 9 % zůstává nerozhodnuto.

Více

Tisková zpráva. Volební model v říjnu 2018 I. ÚČAST VE VOLBÁCH 1/5

Tisková zpráva. Volební model v říjnu 2018 I. ÚČAST VE VOLBÁCH 1/5 Tisková zpráva Volební model v říjnu 18 Pokud by se v říjnu 18 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 61 % občanů ČR. Volební model

Více

Spokojenost se životem červen 2019

Spokojenost se životem červen 2019 Tisková zpráva Spokojenost se životem červen 2019 Více než dvě třetiny (68 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od roku 2013 měla spokojenost se životem většinou vzestupnou tendenci, v průběhu roku

Více

Volební model v červnu 2019

Volební model v červnu 2019 Tisková zpráva Volební model v červnu 19 Pokud by se v červnu 19 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 6 % občanů ČR. Volební model

Více

Volební model v únoru 2018

Volební model v únoru 2018 Tisková zpráva Volební model v únoru 18 Pokud by se v první polovině února 18 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 64 % občanů

Více

Tisková zpráva. Názory na EU v středoevropském srovnání léto /5

Tisková zpráva. Názory na EU v středoevropském srovnání léto /5 Tisková zpráva Názory na EU v středoevropském srovnání léto 2017 S členstvím své země v EU vyjadřuje souhlas většina Poláků, Maďarů, Slováků i Čechů. Obyvatelé všech čtyř visegrádských zemí hodnotí kriticky

Více

Volební model v listopadu 2018

Volební model v listopadu 2018 Tisková zpráva Volební model v listopadu 218 Pokud by se v listopadu 218 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 6 % občanů ČR. Volební

Více

Volební model v březnu 2018

Volební model v březnu 2018 Tisková zpráva Volební model v březnu 18 Pokud by se v první polovině března 18 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 64 % občanů

Více

Tisková zpráva. Volební model v září 2018 I. ÚČAST VE VOLBÁCH 1/5

Tisková zpráva. Volební model v září 2018 I. ÚČAST VE VOLBÁCH 1/5 Tisková zpráva Volební model v září 218 Pokud by se v září 218 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 63 % občanů ČR. Volební model

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Česká veřejnost o amerických prezidentských volbách - Zájem o americké prezidentské volby projevují více než dvě pětiny (42 %) české veřejnosti, necelé tři pětiny občanů (57 %) toto téma

Více

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2017

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2017 Tisková zpráva Hodnocení činnosti ministerstev květen Hodnocení činnosti vládních úřadů v uplynulých dvanácti měsících se tentokrát poměrně výrazně zkoncentrovalo okolo průměrné známky trojky. Nejlepší

Více

Výzkumy volebních preferencí

Výzkumy volebních preferencí Výzkumy volebních preferencí Tomáš Lebeda Tomas.Lebeda@upol.cz Volební preference nejenže sociální realitu měří, ale ony ji do jisté míry spoluutvářejí. *** Chybná interpretace v médiích může mít dopad

Více

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2019

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2019 Tisková zpráva Hodnocení činnosti ministerstev květen 20 Hodnocení činnosti vládních úřadů v uplynulých dvanácti měsících se tentokrát poměrně výrazně zkoncentrovalo okolo průměrné známky trojky. Nejlepší

Více

Zpracoval: Martin Spurný Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ,

Zpracoval: Martin Spurný Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: , Tisková zpráva Voliči a strany září 2019 20 % voličů se považuje za rozhodné přívržence preferované strany, 49 % s ní většinou souhlasí, 17 % uvedlo, že stanoviska strany jsou jim blízká, ale v mnohém

Více

Práva homosexuálů Zpracováno exkluzivně pro:

Práva homosexuálů Zpracováno exkluzivně pro: Práva homosexuálů 29. 6. 2016 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz www.median.cz Zpracováno

Více

Zpracoval: Jan Červenka Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ;

Zpracoval: Jan Červenka Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ; Tisková zpráva Občané o přijetí eura a dopadech členství ČR v EU Zavedení eura jako platidla v ČR namísto koruny podporuje jen pětina českých občanů, proti jsou tři čtvrtiny Čechů, přičemž polovina se

Více

Tisková zpráva. Volební model v září 2019 I. ÚČAST VE VOLBÁCH 1/5

Tisková zpráva. Volební model v září 2019 I. ÚČAST VE VOLBÁCH 1/5 Tisková zpráva Volební model v září 19 Pokud by se v září 19 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 9 % občanů ČR. Volební model

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ;

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ; Tisková zpráva Názory veřejnosti na členství České republiky v Evropské unii duben 201 Spokojenost s členstvím ČR v Evropské unii vyjadřuje téměř třetina českých občanů (2 %). Z časového srovnání plyne,

Více

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE ČERVEN 2014

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE ČERVEN 2014 STEM VOLEBNÍ PREFERENCE ČERVEN 201 V červnovém volebním modelu STEM by se do Poslanecké sněmovny nedostalo hnutí Úsvit, sněmovna by tak byla složena ze šesti stran. Poslední tři měsíce před prázdninami

Více

Transparentní financování jako faktor stranické důvěry

Transparentní financování jako faktor stranické důvěry Transparentní financování jako faktor stranické důvěry 24. 6. 2016 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail:

Více

9. květen 2008 MEDIAN ČR

9. květen 2008 MEDIAN ČR VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ a VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE MEDIAN, Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101, http: //www.median.cz, e-mail: median@median.cz oficiální partner

Více

Krajské volby 2012 LIBERECKÝ KRAJ

Krajské volby 2012 LIBERECKÝ KRAJ Krajské volby 2012 zpráva z předvolebního výzkumu veřejného mínění pro LIBERECKÝ KRAJ období sběru dat: 24.8.2012 27.8.2012 SC & C a STEM/MARK pro Českou televizi srpen 2012 Strana 1 KRAJSKÉ VOLBY 2012

Více

PŘEDVOLEBNÍ SOCIOLOGICKÉ VÝZKUMY ČT

PŘEDVOLEBNÍ SOCIOLOGICKÉ VÝZKUMY ČT VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY PČR 2013 PŘEDVOLEBNÍ SOCIOLOGICKÉ VÝZKUMY ČT Tisková konference, 12. 9. 2013 ÚVOD Česká televize bude v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v říjnu 2013

Více

Graf 1. Důvěra v budoucnost evropského projektu rozhodně má spíše má spíše nemá rozhodně nemá neví Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, v

Graf 1. Důvěra v budoucnost evropského projektu rozhodně má spíše má spíše nemá rozhodně nemá neví Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, v TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +420 210 310 584 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Občané ČR o budoucnosti EU a přijetí eura

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Postoje obyvatel České republiky k politickým stranám září 17 Naprostá většina české veřejnosti zaujímá vůči politickým stranám značně kritické postoje. Pouze třetina českých občanů věří,

Více

Fungování demokracie a lidská práva v ČR únor 2015

Fungování demokracie a lidská práva v ČR únor 2015 pd10312a TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 28 840 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Fungování demokracie a lidská práva v ČR

Více

Tisková zpráva. Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností květen /6

Tisková zpráva. Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností květen /6 Tisková zpráva Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností květen 2018 49 % občanů hodnotí současnou ekonomickou situaci ČR jako dobrou, 15 % ji vnímá jako špatnou a 34 % ji pokládá

Více

Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR,, v.v.i. Tel.: ;

Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR,, v.v.i. Tel.: ; Tisková zpráva Hodnocení působení Miloše Zemana v prezidentském úřadě březen 2018 U současného prezidenta lidí nejčastěji pozitivně hodnotí, jak je v kontaktu s občany a zná jejich problémy. Nejvíce kritičtí

Více

Prezidentský panel 2018 Očekávání od nově zvoleného prezidenta: , ve spolupráci s

Prezidentský panel 2018 Očekávání od nově zvoleného prezidenta: , ve spolupráci s Prezidentský panel 2018 Očekávání od nově zvoleného prezidenta: 29. 1. 2018, ve spolupráci s Shrnutí zjištění O projektu: V závěrečném týdnu před 2. kolem prezidentské volby Median realizoval výzkum Prezidentský

Více

Morálka politiků očima veřejnosti - březen 2015

Morálka politiků očima veřejnosti - březen 2015 pd15002 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 80 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Morálka politiků očima veřejnosti - březen

Více

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR,, v.v.i. Tel.: ;

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR,, v.v.i. Tel.: ; Tisková zpráva Hodnocení některých sociálních podmínek říjen 16 Nejlépe je hodnocen přístup ke vzdělání ( % dotázaných uvedlo, že je velmi dobrý či spíše dobrý), následuje přístup ke zdravotní péči (kladné

Více

Problematické aspekty výzkumů volebních preferencí

Problematické aspekty výzkumů volebních preferencí Problematické aspekty výzkumů volebních preferencí K problému korektní interpretace (před)volebních výzkumů Tomáš Lebeda Tomas.Lebeda@soc.cas.cz Volební preference nejenže sociální realitu měří, ale

Více

0% 20% 40% 60% 80% 100%

0% 20% 40% 60% 80% 100% Tisková zpráva Důvěra názorům vybraných skupin vyjadřujících se k veřejným otázkám v ČR říjen 01 Přibližně čtvrtina dotázaných ( %) považuje za lepší spoléhat se na názory obyčejných lidí než na názory

Více

Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 2016

Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 26 29 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 206 Technické

Více

Politická kultura veřejně činných lidí duben 2018

Politická kultura veřejně činných lidí duben 2018 Tisková zpráva Politická kultura veřejně činných lidí duben 18 Nejlépe česká veřejnost hodnotí politickou kulturu představitelů místních samospráv, nejhůře jsou v tomto ohledu hodnoceni politici TOP 9

Více

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 28 80 129 E-mail: cvvm@soc.cas.cz Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015 Polovina

Více

Zpracoval: Ondřej Malina Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracoval: Ondřej Malina Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Postoje obyvatel České republiky k politickým stranám září 216 Majorita obyvatel České republiky si myslí, že se o ně politické strany zajímají pouze v době voleb. Mladí lidé ve věku 15

Více

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019 Tisková zpráva Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019 Evropské unii v současné době důvěřuje více než polovina (52 %) českých občanů a % jí nedůvěřuje. Více než třetina oslovených důvěřuje

Více

Tisková zpráva. Veřejnost o jaderné energetice květen /5

Tisková zpráva. Veřejnost o jaderné energetice květen /5 Tisková zpráva Veřejnost o jaderné energetice květen Asi třetina občanů si myslí, že by se podíl jádra na výrobě elektřiny měl do budoucna zvyšovat, téměř dvě pětiny se domnívají, že by podíl jádra měl

Více

Česká společnost a onemocnění AIDS červen 2016

Česká společnost a onemocnění AIDS červen 2016 oz16080 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 10 10 86 E-mail: ondrej.malina@soc.cas.cz Česká společnost a onemocnění AIDS červen 016

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129, 210 310 86 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o volbách do Evropského parlamentu

Více

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Bystřice nad Pernštejnem KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE PRAVIDLA PRO ZAPOJENÍ DOTČENÉ VEŘEJNOSTI SO ORP Bystřice nad Pernštejnem Verze 1 Září 2016 Město Bystřice nad Pernštejnem

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o událostech na Blízkém východě a v severní

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Angažovanost občanů a zájem o politiku únor 2015

Více

Občané o vztazích ČR s některými zeměmi prosinec 2018

Občané o vztazích ČR s některými zeměmi prosinec 2018 Tisková zpráva Občané o vztazích ČR s některými zeměmi prosinec 2018 Jak už se zhruba od poloviny minulého desetiletí stalo dobrou tradicí, výrazně nejpříznivěji ze všech okolních, jakož i jiných zemí,

Více

Spokojenost se životem březen 2019

Spokojenost se životem březen 2019 Tisková zpráva Spokojenost se životem březen 2019 Více než dvě třetiny (68 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od roku 2013 měla spokojenost se životem většinou vzestupnou tendenci, v průběhu roku

Více

Spokojenost se životem březen 2018

Spokojenost se životem březen 2018 Tisková zpráva Spokojenost se životem březen 2018 Dvě třetiny (66 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od května 2013 spokojenost se životem měla většinou vzestupnou tendenci, v průběhu minulého

Více

ps Kvóty: 1/[20] Jilská 1, Praha 1 Tel.:

ps Kvóty: 1/[20] Jilská 1, Praha 1 Tel.: ps1607 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +40 86 840 1 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Spokojenost se stavem ve vybraných oblastech

Více

Prezidentský panel 2018

Prezidentský panel 2018 Prezidentský panel 2018 Debaty a rozhovory na televizních stanicích, jejich hodnocení a vliv na rozhodování o volbě 29. 1. 2018 Shrnutí Debata na České televizi nějakým způsobem zasáhla více než polovinu

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 5% 2% 25% 10% 58%

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 5% 2% 25% 10% 58% TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 86 80 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o inflaci a reálných příjmech leden 06 Technické parametry

Více

Hodnocení kvality různých typů škol září 2016

Hodnocení kvality různých typů škol září 2016 Tisková zpráva Hodnocení kvality různých typů škol září 201 Hodnocení úrovně výuky na různých typech škol počínaje základními školami a konče vysokými je trvale příznivé kladné hodnocení výrazně převažuje

Více

Postoj české veřejnosti k dění na Ukrajině: říjen 2015

Postoj české veřejnosti k dění na Ukrajině: říjen 2015 pm50 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 6 8 E-mail: cvvm@soc.cas.cz Postoj české veřejnosti k dění na Ukrajině: říjen 05 Od září

Více

Zpracoval: Matouš Pilnáček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracoval: Matouš Pilnáček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Hodnocení bezpečnostní situace v ČR a Evropě prosinec 206 V ČR se cítí bezpečně čtyři z pěti lidí (8 %). Pocit bezpečí v ČR má dlouhodobě pozitivní vývoj. Více než polovina respondentů hodnotí

Více

Občané o volbách do Evropského parlamentu březen 2014

Občané o volbách do Evropského parlamentu březen 2014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129, 210 310 586 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o volbách do Evropského parlamentu

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV. ov602 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

Tisková zpráva. Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a trestu smrti květen /6

Tisková zpráva. Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a trestu smrti květen /6 Tisková zpráva Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a trestu smrti květen 2018 Přibližně sedm z deseti českých občanů (71 %) zastává názor, že právo rozhodnout o přerušení vlastního těhotenství má mít

Více

Tisková zpráva. Názory veřejnosti na členství České republiky v Evropské unii duben /6

Tisková zpráva. Názory veřejnosti na členství České republiky v Evropské unii duben /6 Tisková zpráva Názory veřejnosti na členství České republiky v Evropské unii duben Spokojenost s členstvím ČR v Evropské unii vyjadřuje více než třetina českých občanů ( %). Z časového srovnání plyne,

Více

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE PROSINEC 2016

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE PROSINEC 2016 STEM VOLEBNÍ PREFERENCE PROSINEC 2016 V říjnu preference odrážely emotivně vzepjatou situaci těsně po volbách. Obraz počátku prosince ukazuje určité zklidnění. Sociální demokracie si dílčím způsobem polepšila,

Více

Česká veřejnost o dění v Izraeli a Palestině prosinec 2015

Česká veřejnost o dění v Izraeli a Palestině prosinec 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: +420 40 29 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Česká veřejnost o dění v Izraeli a Palestině prosinec

Více

Hodnocení činnosti politických stran a vybraných institucí červen 2019

Hodnocení činnosti politických stran a vybraných institucí červen 2019 Tisková zpráva Hodnocení činnosti politických stran a vybraných institucí červen 19 Sledované politické strany, hnutí, instituce a jejich představitelé byly hodnoceny známkami jako ve škole, nejlepší známkou

Více

Sněmovní volební model MEDIAN KVĚTEN 2014

Sněmovní volební model MEDIAN KVĚTEN 2014 Sněmovní volební model MEDIAN VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz www.median.cz OFICIÁLNÍ

Více

Tisková zpráva. Názory české veřejnosti na úroveň demokracie a respektování lidských práv v ČR únor /6

Tisková zpráva. Názory české veřejnosti na úroveň demokracie a respektování lidských práv v ČR únor /6 Tisková zpráva Názory české veřejnosti na úroveň demokracie a respektování lidských práv v ČR únor 201 S fungováním demokracie v naší zemi jsou spokojeny tři pětiny občanů, což je nejvíce za celé sledované

Více

Česká veřejnost o dění na Ukrajině prosinec 2016

Česká veřejnost o dění na Ukrajině prosinec 2016 Tisková zpráva Česká veřejnost o dění na Ukrajině prosinec 6 V současnosti se o vývoj situace na Ukrajině zajímá čtvrtina české veřejnosti, významně převažuje podíl lidí (4 %), kteří se o situaci na Ukrajině

Více

Prezidentský panel Odhad účasti a podpory kandidátů ve skupinách voličů

Prezidentský panel Odhad účasti a podpory kandidátů ve skupinách voličů Prezidentský panel 18 Odhad účasti a podpory kandidátů ve skupinách voličů 28. 1. 18 Shrnutí zjištění O projektu: V závěrečném týdnu před 2. kolem prezidentské volby Median realizoval výzkum Prezidentský

Více

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ,

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: , Tisková zpráva Priority ve financování jednotlivých oblastí sociální politiky listopad 2016 Z deseti sociálních oblastí nejvyšší prioritu získala zdravotní péče, kterou polovina dotázaných uvedla na prvním

Více

Občané o konfliktu v Sýrii duben 2018

Občané o konfliktu v Sýrii duben 2018 Tisková zpráva Občané o konfliktu v Sýrii duben 201 O aktuální vývoj ozbrojeného konfliktu v Sýrii se zajímá více než třetina (35 %) české veřejnosti. Většina české veřejnosti podporuje zapojení ČR do

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 86 80 1 E-mail: paulina.tabery@soc.cas.cz Názory české veřejnosti na úroveň vzdělávání na

Více

Zpracovaly: Veronika Pešková, Jarmila Pilecká Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.

Zpracovaly: Veronika Pešková, Jarmila Pilecká Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel. Tisková zpráva Názory české veřejnosti na současnou situaci na Ukrajině březen V současnosti se o vývoj situace na Ukrajině zajímá necelá třetina české veřejnosti, významně převažuje podíl lidí (6 %),

Více

příliš mnoho přiměřeně nedostatečně neví

příliš mnoho přiměřeně nedostatečně neví oe TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 0 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Hodnocení ochrany životního prostředí - 0 Technické parametry

Více

Názor občanů na drogy květen 2019

Názor občanů na drogy květen 2019 Tisková zpráva Názor občanů na drogy květen Více než čtyři pětiny ( %) dotázaných vnímají situaci užívání drog v ČR jako problém, necelá polovina (4 %) dotázaných pak vnímá užívání drog jako problém v

Více

Obavy a příprava na důchod listopad 2016

Obavy a příprava na důchod listopad 2016 Tisková zpráva Obavy a příprava na důchod listopad 20 Více než polovina českých občanů (52 %), kteří dosud nejsou důchodci, v současnosti spoří či investuje, aby se zajistila na stáří. Lidé se špatnou

Více

Hodnocení vlády Bohuslava Sobotky únor 2016

Hodnocení vlády Bohuslava Sobotky únor 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 6 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Hodnocení vlády Bohuslava Sobotky únor Technické parametry

Více

0% 20% 40% 60% 80% 100% Rozhodně příznivý Spíše příznivý Tak napůl Spíše nepříznivý Rozhodně nepříznivý Žádný Neví

0% 20% 40% 60% 80% 100% Rozhodně příznivý Spíše příznivý Tak napůl Spíše nepříznivý Rozhodně nepříznivý Žádný Neví Tisková zpráva Postoje české veřejnosti k odchodu Velké Británie z Evropské unie - únor 2019 Česká veřejnost se nejčastěji domnívá, že dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie na samotnou Velkou Británii

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Hodnocení působení Miloše Zemana v prezidentském úřadě leden 2017 U současného prezidenta lidí nejčastěji pozitivně hodnotí, jak je v kontaktu s občany a zná jejich problémy. Nejvíce kritičtí

Více

Sněmovní volební model MEDIAN. DUBEN 2014 (sběr 8. DUBNA 8. KVĚTNA 2014)

Sněmovní volební model MEDIAN. DUBEN 2014 (sběr 8. DUBNA 8. KVĚTNA 2014) Sněmovní volební model MEDIAN (sběr 8. DUBNA 8. KVĚTNA 2014) VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz

Více

Vědecké bádání z pohledu české veřejnosti leden 2016

Vědecké bádání z pohledu české veřejnosti leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: +420 210 310 584 E-mail: lucie.cerna@soc.cas.cz Vědecké bádání z pohledu české veřejnosti

Více

ps Kvóty: 1/[19] Jilská 1, Praha 1 Tel.:

ps Kvóty: 1/[19] Jilská 1, Praha 1 Tel.: TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +420 286 840 1 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Spokojenost se stavem ve vybraných oblastech veřejného

Více

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE KVĚTEN 2015

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE KVĚTEN 2015 STEM VOLEBNÍ PREFERENCE KVĚTEN 2015 Na konci května by se do Poslanecké sněmovny dostalo 6 stran. Hnutí ANO vede žebříček preferencí, ale ztrácí. Snižuje se tak jeho odstup od druhé ČSSD. Nadále je patrna

Více

ČSSD by si mohla vybírat

ČSSD by si mohla vybírat 4. dubna 2013 ČSSD by si mohla vybírat Vládu by ČSSD mohla vytvořit s účastí, podporou nebo tolerancí TOP 09 a Starostů (104 mandátů), KSČM (102 mandátů) nebo ODS (101 mandátů). Volební model, který ppm

Více

Zpracoval: Ondřej Malina Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracoval: Ondřej Malina Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Postoje obyvatel České republiky k novele zákona o českém školství, platbám za vysoké školy a státním maturitám září 201 Většina opatření schválených novelou zákona o českém školství se

Více

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2018

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2018 Tisková zpráva Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2018 Nejnižší tolerance je k lidem drogově závislým, za sousedy by je nechtělo mít devět desetin dotázaných. Dalšími odmítnutými jsou lidé závislí

Více

er150213 Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz

er150213 Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz er0 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 86 80 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názor na zadlužení obyvatel a státu leden 0 Technické

Více

Názory občanů na státní maturitu září 2012

Názory občanů na státní maturitu září 2012 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory občanů na státní maturitu září 2012 Technické

Více

Rozdělení Československa

Rozdělení Československa Rozdělení Československa 26. 5. 2017 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz www.median.cz

Více

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% rozhodně má spíše má spíše nemá rozhodně nemá neví

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% rozhodně má spíše má spíše nemá rozhodně nemá neví Tisková zpráva Občané ČR o budoucnosti EU a dopadech odchodu Velké Británie z EU duben 2019 Důvěra českých občanů v budoucnost projektu sjednocené Evropy roste a dle aktuálního výzkumu ji vyjadřuje necelá

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +420 6 840 1 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Image politických stran září 2015 Technické parametry

Více

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Postoje k ochraně životního prostředí a jejímu financování květen 2018 Více než čtyři pětiny dotázaných si myslí, že dělat něco pro životní prostředí je dobré, i když to stojí čas a peníze.

Více

Důvěra některým institucím veřejného života v březnu 2015

Důvěra některým institucím veřejného života v březnu 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 8 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Důvěra některým institucím veřejného života v březnu

Více

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE LEDEN 2016

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE LEDEN 2016 STEM VOLEBNÍ PREFERENCE LEDEN 2016 Na startovní čáře roku 2016 potvrzuje hnutí ANO svoji vedoucí pozici v žebříčku volebních preferencí před druhou ČSSD. Obě strany oproti konci roku mírně získaly. Příznivci

Více