DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU!"

Transkript

1 DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU! Úvod: Jak trénovat a zlepšit svou paměť? Jak vyzrát na zhoršující se paměť? Myslíte si, že nemáte dobrou paměť? Zdá se vám, že stále více zapomínáte a nové informace vám jdou do hlavy stále hůř? Máme pro vás dobrou zprávu, paměť se totiž dá cvičit! Kromě toho to není zdaleka tak náročné, jak by se zdálo. Naopak trénink paměti je vlastně zábava. Pro studenty, obchodníky, manažery, učitele a další profese, pro každého, kdo chce mít dobrou paměť na MNOŽSTVÍ ČÍSEL A DAT JMÉNA A OBLIČEJE UČENÍ CIZÍCH JAZYKŮ V rámci pracovního procesu spíše pasivně přijímáme informace, které většinou pouze předáváme dál. Hrozbou pro naši paměť jsou také elektronická zařízení, jsme stále závislejší na chytrých telefonech a internetu, že si už nedokážeme zapamatovat každodenní detaily jako například číslo vlastního mobilu. Části mozku důležité pro naše soustředění a paměť přestávají dostávat podněty a dalo by se říct, že ochabují jako svaly. Mozek opravdu tak trochu sval připomíná. Naštěstí existuje celá řada překvapivě jednoduchých paměťových technik, díky kterým můžeme mozek posilovat podobně jako svaly. Základem všeho je propojování pravé a levé hemisféry. Při používání paměťových technik hraje velkou roli naše představivost a fantazie. Pro paměť nezáživné informace si musíme barvitě představit, využíváme vlastní fantazii, své smysly, zapojíme emoce, humor, či pohyb. Hlavně si musíme vše vizualizovat - tedy představit si celý obraz jako bychom jej opravdu viděli. Trénink paměti velice obohatí možnosti vaší představivosti. Jestliže si myslíte, že nemáte dost fantazie, je to omyl! Můžete zkusit malý trénink představte si čerstvě upečený rohlík, jakmile ho přiblížíte k ústům, ucítíte, že pronikavě voní jako citrón, zakousnete se do něj a chutná jako vanilkový puding, začne na něm rašit srst a rohlík na vás začne štěkat jako pes. Každý z těchto absurdních obrazů si chvíli představujte a prožívejte. Jak funguje paměť Pro paměť je důležité používání představivosti a asociací, prim hrají obrazy. Lépe si pamatujeme situace, které jsou spojené s emocemi a smysly (vůně, chuť, apod.) Čím barevnější a absurdnější vytváříme obrazy, tím lépe si je zapamatujeme.

2 Kapitola I: Jak si zapamatovat nákupní seznam nebo prezentaci Základní paměťovou technikou využívající naší fantazii je systém spojování, kdy jednu věc spojujeme s další. Je třeba co nejvíce zapojit fantazii a vše si barvitě představit. Nebojte se vymýšlet nereálné obrazy, naopak - čím komičtější, směšnější a absurdnější představa, tím lépe si jí paměť zapamatuje. Využívejte své smysly, zapojte emoce, humor, pohyb, barvy, velmi dobře se dá využít i erotika. Co lidé nejčastěji zapomínají Lidé nejčastěji zapomínají ty informace, které jsou pro paměť neuchopitelné jako např. slova, čísla, jména a obličeje, slovíčka či abstraktní pojmy. Proč? Pro paměť postrádají konkrétní viditelný obraz, který můžeme smyslově vnímat Systém spojování je ideální pro seznam pojmů, sadu obrázků, ale i krátkou prezentaci, pár argumentů nebo nákupní seznam. Její použití si ukážeme na příkladu. Řekněme, že máte v plánu nakoupit tyto potraviny: chléb, jablka, vajíčka, mléko a mouku. Postupujete tak, že propojujete jednotlivé položky nákupního seznamu mezi sebou pomocí barvitého příběhu čím více fantazie, absurdity a emocí, tím lépe. Můžete si tedy představit následující příběh: Držíte v ruce čerstvě upečený, voňavý chléb, který vám vyklouzne z rukou, spadne na zem a roztříští se na spoustu červených jablek, které lákají k nakousnutí. V momentě, kdy se do jednoho chcete zakousnout, se ale změní ve vajíčko, jehož skořápka vám zůstává mezi zuby a žloutek teče po bradě. Jdete do lednice pro mléko, abyste se zbavili skořápek a nepříjemné chuti žloutku. Napijete se, ale místo mléko se na vás z krabice sype mouka a zasněží vás od hlavy až k patě. Ideální je představovat si v příběhu sami sebe, tím, že budete jeho součástí, můžete si vše lépe prožít, zapojit své vlastní smysly, zkušenosti a představy.

3 Kapitola II: Jak na čísla Většina lidí zapomene 99% telefonních čísel, které kdy dostali. Jednoduchou technikou pro zapamatování čísel je systém číselných tvarů. Využívá tvarů čísel, které nám připomínají nějaký konkrétní obraz. Vytvoříme si tak pro každé číslo od 1 do 10 jeden neměnný obraz, jako je tomu například v naší tabulce: Každému mohou samozřejmě čísla připomínat něco jiného, je pouze třeba mít jeden konkrétní obraz pro každé číslo. Pro zapamatování čísla pak vytváříme z obrázku příběh, kdy stejně jako u systému spojování se zapojením naší fantazie napojujeme jeden obraz na druhý. Čím barvitější a fantazijní příběh, tím lépe.

4 Dejme tomu, že si potřebujete zapamatovat PIN Můžeme si představit následující příběh: U bankomatu stojí sněhulák (obraz pro číslo 8 je sněhulák) a chce si vybrat peníze, na ruce mu ale dají želízka (obraz pro 3 jsou želízka), takže nemůže vyťukat pin. Želízka ale přesekne sekyrou (obraz pro 7 je sekyra), vyťuká pin, vybere spoustu peněz a odjíždí na plachetnici (obraz pro 4 je plachetnice) na vytouženou dovolenou do teplých krajin. Tento systém je vhodný pro ukládání kratších číselných řad, několika telefonních čísel či pinů a hesel. Pro zapamatování většího množství delších čísel je vhodnější využít tzv. Master systém, který se učí na kurzech Školy paměti. Kapitola III: Paměťová cesta Římský Loci systém neboli metoda paměťových cest je jednou z nejgeniálnějších paměťových technik vůbec. Základem tohoto systému je vytvoření jakési paměťové cesty s určitým počtem logicky uspořádaných bodů. Body trasy nám pomohou zapamatovat si neomezené množství informací. Slouží tedy jako takové duševní věšáky pro uložení pojmů do paměti. Cesty lze tvořit kdekoli, doma, cestou do práce, na chatě, na dovolené nebo jen ve své fantazii. Pojďme si společně vytvořit jednu takovou paměťovou cestu po bytě. Prvním bodem budou vchodové dveře, vedle dveří jsou věšáky, o kus dále zrcadlo, procházíme kolem skříně, vcházíme do obývacího pokoje, kde je naším dalším bodem křeslo a posledním bodem bude televize. Cestu je třeba si několikrát v mysli projít a jednotlivé body si představit. Dejme tomu, že si potřebujete zapamatovat, co musíte zařídit před odjezdem na služební cestu do USA: vyřídit si nový pas s biometrickými údaji koupit letenky vyměnit peníze zajít si k zubaři koupit si nový oblek připravit si prezentaci.

5 Abyste si zapamatovali, že si potřebujete vyřídit pas spojíte první bod - dveře s pasem. Můžete si například představit dveře, jak jsou celé polepené pasy a orazítkované z různých zemí, pro úplné dokreslení si můžete představit, že pro otevření dveří musíte přiložit palec s otiskem prstů. Na další bod - věšáky můžete navěsit malé modely letadel, které poletují okolo háčků, chcete si přeci vzpomenout, že potřebujete koupit letenky. Za rámem zrcadla jsou zastrkané bankovky tak, že se skoro nevidíte. Slyšíte nepříjemný zvuk vrtačky, když otevřete dveře vestavěné skříně, vidíte svého zubaře, který si udělal ordinaci ve vaší skříni. V obývacím pokoji si sednete do elegantního křesla, které je místo potahu oblečené do luxusního černého obleku. Zapnete televizi a vidíte sami sebe, jak prezentujete divákům nový výrobek naší firmy pomocí interaktivní prezentace. Na závěr si cestu ještě jednou v duchu projdete. Vše si pokuste představit co nejvíce barvitě za pomoci vašich smyslů. Pokuste si vytvořit několik paměťových cest a trénovat asociace, s přibývajícími zkušenostmi je možné paměťové cesty využívat pro komplikovanější informace např. na prezentace, argumenty, seznamy, maturity či státnicové zkoušky. Kapitola IV: Jména a obličeje Většina lidí si pamatuje méně než 10% jmen lidí, se kterými se seznámili. Zapamatovat si jména a obličeje dělá většině z nás problémy. Jaký je správný postup při zapamatování jmen? Při seznamování buďte připraveni na to, že si jména zkrátka budete pamatovat. Poslouchejte jméno člověka, který se vám představuje. Případně ho hned zopakujte. Pozorně se zadívejte do obličeje a vyberte si specifický rys. Přeměňte jméno na obraz, máte jeden obraz pro křestní jméno a jeden až dva pro příjmení. Pak propojíte vybraný znak v obličeji s obrazem. Jak? S využitím fantazie a humoru. 1. Výběr specifického znaku v obličeji 2. Přeměna jména na obraz 3. Propojení vybraného znaku v obličeji s obrazem

6 Většinu příjmení je třeba transformovat do nějakého uchopitelného obrazu. Některá příjmení v sobě již obraz obsahují. Řada příjmení zároveň znamená konkrétní profesi (Řezník, Kovář, Pekař), postavení (Král, Sedlák), přídavné jméno (Veselý, Nový), barvu (Černý, Bílá), zvíře (Pelikán, Holubová), květiny (Růžička, Konvalinková). V takových případech je vytvoření obrazu relativně snadné a nevyžaduje žádnou transformaci. U řady příjmení pak můžeme využít znalost cizích jazyků, případně podobnosti se slovíčky, které známe v cizím jazyce (např. Schwarz = černý, Richter = soudce). U ostatních příjmení pak musíme transformovat. To znamená, že si musíte v daném jméně najít nějakou podobnost, tedy slovo nebo jeho část, které pro vás bude uchopitelná a představitelná. Pro každé jméno tak musíte mít konkrétní obraz, jedině tak si jej budeme moci lépe zapamatovat. U křestních jmen je dobré mít předem připravená klíčová slova pro nejobvyklejší křestní jména. Můžete vycházet z toho, co nám jména připomínají nebo mít pro dané jméno obraz známé osoby se stejným jménem. Vojtěch = voj Jarda = jar Petr = pet láhev Michal = míchačka Eva = jablko Bára = bar Pojďme si uvést konkrétní příklad: Eva Stanková 1. Výběr specifického znaku v obličeji Bílé zuby 2. Přeměna jména na obraz Eva jablko, Stanková stan 3. Propojení vybraného znaku v obličeji s obrazem Můžete mít absurdní představu, jak si Eva čistí jablkem zuby tak, že jsou úplné bílé a po čištění se každý zub přemění na malý bílý stan. Pokud bychom se chtěli pojistit, můžete si ještě představit, jak si ty malé stany přiková místo zubů. To, abychom věděli, že příjmení je Stanková.

7 Nezapomeňte, že naše paměť často potřebuje jen tak trochu napovědět. Sami víme, že když máme nějaké jméno takříkajíc na jazyku, většinou nám stačí první písmeno či slabika a jméno nám ihned naskočí. Kapitola V: A co cizí slovíčka? Pro naši paměť jsou slova stejně jako slovíčka v cizím jazyce mnohdy velmi těžko uchopitelná, neboť jsou příliš abstraktní a nezajímavá. Taková slova je třeba přeměnit/transformovat na obrazy, které budou barevné, fantazijní a emotivní. Příklad: die Taube = německy holub Představíme si, že pan Tau stojí uprostřed hejna holubů na náměstí sv. Marka v Benátkách. Zaklepe si na klobouk a na hlavě se mu objeví sušenky Bebe, které drobí stovkám holubů, kteří se kolem slétávají. Neuchopitelné slovíčko Taube jsme si přeměnili na jasný obraz pana Taua a sušenek Bebe. Slova jsou často nelogická a komplikovaná a my se je většinou snažíme bez úspěchu zapamatovat podle jejich neurčitého významu, místo abychom využili naší představivosti. Pokud se setkáme s těžkým slovem jako například s latinským výrazem či cizím slovíčkem, snaží se většina z nás takové slovo zapamatovat pouhým opakováním dokola. Výsledkem však často bývá to, že se díváme na stejné slovo již poněkolikáté do slovníku a stále si jej nemůžeme zapamatovat. Na slova je potřeba se nejprve správně podívat. Tato fáze je mnohdy často opomíjena, lidé nehledají souvislosti v písmenech, slabikách či kombinacích takového slova k jinému, pro nás uchopitelnému slovu/obrazu. V první fázi tedy zpomalte, pokuste si najít ve slově kombinaci něčeho zajímavého, podobnosti, a to skladbou či významem. Pokud se na slovo soustředěně podíváme, často v něm najdeme obsažena jiná významová slova, může nám třeba připomínat známé slovíčko v cizím jazyce, toho všeho je dobré využít při vytváření uchopitelného obrazu.

8 Závěr Stejně jako sport procvičí vaše tělo, používání mentálních technik zase váš mozek! Uvolníte své kreativní myšlení a odhalíte neuvěřitelné možnosti našeho mozku, zažijeme příval sebevědomí. Dříve pracné vstřebávání znalostí může být zábavné, inspirativní a obohacující. Nejbližší termíny: Pro trénink vaší paměti jsme pro vás připravili řadu kurzů od základních technik Praha pro pokročilé Praha Brno Praha Z ohlasu účastníků: až po pokročilý MASTER SYSTÉM Škoda, že jsem se o paměťových technikách dozvěděla až teď, mohla jsem si ušetřit komplikace s učením a udržením znalostí. Opravdu to funguje! Děkuji. Doporučím a přijdu na další kurz. Lektor Mgr. Jakub Pok se tréninkem paměti zabývá již čtrnáct let. S pomocí paměťových technik je schopen si zapamatovat 52 kanastových karet v přesném pořadí za 2 minuty nebo 25 telefonních čísel do 5 minut. Od roku 2009 tyto dovednosti předává účastníkům firemních školení a kurzů Školy paměti. Pravidelně publikuje články o trénování paměti a snaží se s možnostmi, jak efektivně trénovat svou paměť, seznámit veřejnost v České republice. Podrobnější informace: AHA PR Agency, s.r.o. Na Pankráci Praha 4 aha@agentura-aha.cz tel tel mob

ANGLIČTINA DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU

ANGLIČTINA DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU Metoda funguje samozřejmě na všechny jazyky, nejen na angličtinu. Ukážu vám ji na několika slovíčkách anglických, německých a španělských. Obecně je lepší vytvořit si představy na základě znělosti, tedy

Více

5. Paměťové techniky

5. Paměťové techniky 5. Paměťové techniky Ve svém životě se setkáváte a budete se i nadále setkávat se situacemi, kdy bude potřebné si něco zapamatovat a následně z paměti vybavit. V této kapitole si ukážeme, jakým způsobem

Více

Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.

Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť. Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť. Připravil Jan Weiser podle příručky Národního ústavu odborného vzdělávání v Praze Jak se učit na střední škole a ostatní vybrané literatury. Obsah

Více

Část 1 Zvládněte svou hlavu

Část 1 Zvládněte svou hlavu Část 1 Zvládněte svou hlavu Schopnost učit se efektivně a pamatovat si spoustu informací můžete stále zlepšovat. Myšlenková mapa je výborným nástrojem pro vaši mysl. Umožní vám hledat nápady a pojmy, nezapomínat

Více

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst STRATEGIE ČTENÍ Přemýšlení o tom, jak číst METAKOGNICE Uvažování myšlení Než budeš schopen opravdu zvýšit svoje dovednosti při čtení, potřebuješ rozumět tomu, co se děje v mysli dobrého čtenáře, když čte.

Více

Jejich účelem je uvolnění potenciálu, který v sobě ukrývá spojení racionálního a emocionálního myšlení.

Jejich účelem je uvolnění potenciálu, který v sobě ukrývá spojení racionálního a emocionálního myšlení. Lekce 1: Myšlení Teoretický úvod: Klíčovou a zároveň unikátní schopností lidského mozku, která nás odlišuje od ostatních živých tvorů, je myšlení. Myšlení bychom mohli definovat jako poznávací (kognitivní)

Více

Myšlenkové mapování (heuristické mapování) Metoda nelineárního znázornění informací

Myšlenkové mapování (heuristické mapování) Metoda nelineárního znázornění informací Myšlenkové mapování (heuristické mapování) Metoda nelineárního znázornění informací Na úvod něco obrázků Co je to myšlenková mapa Někdy také mentální mapa je grafické uspořádání klíčových slov, doplněné

Více

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu 1. díl Čtenářská gramotnost Mgr. Květa Popjuková Garantka oblasti Čtenářská a matematická gramotnost Národní ústav pro vzdělávání podpora krajského

Více

PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU

PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? Lidé, kteří si zapamatují celý balíček karet za dvě minuty nebo si uloží do paměti dvě stě cizích slovíček za pět minut, nemusí mít fotografickou paměť. Oni pouze znají paměťové techniky

Více

Habermaaß-hra 5583. Moje první hra. Život na farmě. Figurky mláďata

Habermaaß-hra 5583. Moje první hra. Život na farmě. Figurky mláďata CZ Habermaaß-hra 5583 Moje první hra Život na farmě Figurky mláďata Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti

Více

LISCIANI. Cena her pro předškoláky Kč. Lisciani hry pro předškoláky 3-6 let

LISCIANI. Cena her pro předškoláky Kč. Lisciani hry pro předškoláky 3-6 let LISCIANI PIATNIK PRAHA uvádí na český trh unikátní řadu vzdělávacích her pro nejmenší - italskou značku Lisciani. Přináší pestrobarevné hry pro děti od 1 roku po předškoláky, které je zabaví a naučí novým

Více

PŘÍPRAVA NA ÚSTNÍ ZKOUŠKU

PŘÍPRAVA NA ÚSTNÍ ZKOUŠKU PŘÍPRAVA NA ÚSTNÍ ZKOUŠKU Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. Obsah: Jak začít? Jak pracovat s pracovními listy? Jak číst text?

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Změna plánu! Vendula Zahumenská

Změna plánu! Vendula Zahumenská Změna plánu! Vendula Zahumenská 2 0 1 7 O co jde? V Praze funguje od roku 2017 nová aplikace Změna plánu. Najdete v ní všechny potřebné informace o platném územním plánu, o jeho změnách, úpravách nebo

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

VY_32_INOVACE_D 12 11

VY_32_INOVACE_D 12 11 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada CZ Habermaaß-hra 5581 Život na farmě Velká sada Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla CZ Habermaaß-hra 5589 Klasické kostky Kravička Karla Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ NABÍDKA VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2016/2017 Dobrý den, rádi bychom Vám představili anotace našich výchovně vzdělávacích programů, které nabízíme v roce 2016/2017. Programy, které Vám nabízíme, jsou

Více

Tarotová galerie. Jak jste na tom se svou intuicí?

Tarotová galerie. Jak jste na tom se svou intuicí? 1 Tarotová galerie Jak jste na tom se svou intuicí? Necháváte se v běžném životě vést svými pocity, svým vnitřním vedením, anebo pro svá rozhodnutí vždy potřebujete logické zdůvodnění? Nebo to máte půl

Více

Hlava v hlavě. Časový plán. Samostatné čtení minut Sdílení čtenářských zážitků minut

Hlava v hlavě. Časový plán. Samostatné čtení minut Sdílení čtenářských zážitků minut Setkání klubu 9 Hlava v hlavě Časový plán Čtenářská dílna 40 45 minut Sebe/hodnocení 10 15 minut Samostatné čtení 10 15 minut Sdílení čtenářských zážitků 10 15 minut Metodika čtenářské dílny Úroveň čtenáře

Více

Charakteristika prostředí. Přínos pro rozvoj žáka. Ukázky z učebnice

Charakteristika prostředí. Přínos pro rozvoj žáka. Ukázky z učebnice Hra simuluje cestování autobusem na pravidelné lince spojující několik zastávek. Autobus je lepenková krabice a cestující jsou plastikové lahve. Zastávky jsou jistá místa ve třídě, jako dveře, umyvadlo,

Více

Google Apps. kalendář 2. verze 2012

Google Apps. kalendář 2. verze 2012 Google Apps kalendář verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Vytvoření události... Vytvoření události v daném čase... Vytvoření celodenní události... 6 Vytvoření opakované události... 6 Vytvoření vícedenní události...

Více

Dlouhodobá paměť, pozornost Metodický list

Dlouhodobá paměť, pozornost Metodický list Dlouhodobá paměť, pozornost Metodický list práce s interaktivní tabulí - dlouhodobá paměť, pozornost podklady ke kopírování - pozornost odkaz na použitelné video - test pozornosti Obecné informace k řadě

Více

Převzetí iniciativy a zavádění změn

Převzetí iniciativy a zavádění změn Převzetí iniciativy a zavádění změn Účastníci se dozví víc o tom, co obnáší koncept iniciativy. Budou muset najít problém, který negativně ovlivňuje jejich komunitu, a vymyslet dvě změny, které by v budoucnu

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více

Jak funguje naše paměť. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak funguje naše paměť. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak funguje naše paměť PaedDr. Mgr. Hana Čechová Pamatujeme si ještě nějaké matematické vzorce ze školy? Asi ano. Dokážete si vzpomenout, co jste měli minulé pondělí k obědu? Asi ne. Jak je to možné? 1.12.2016

Více

HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI HR14 Barevná písmena na provlékání Balení obsahuje 325 kostiček v 11 barvách a šňůrky na vytvoření jmen nebo různých slov. rozměr písmenkové

Více

Úvod. Proč byste si měli trénovat mozek? Jak udržíte mozek zdravý? Prosté výpočty opravdu fungují! Pro koho je tato kniha určena?

Úvod. Proč byste si měli trénovat mozek? Jak udržíte mozek zdravý? Prosté výpočty opravdu fungují! Pro koho je tato kniha určena? Úvod Rjúta Kawašima MD, Univerzita Tohoku Proč byste si měli trénovat mozek? Tato pracovní kniha vám má pomoci obnovit mládí mozku a rozvinout jeho fungování na ještě vyšší úrovni. Jakmile překročíte dvacátý

Více

PSYCHOLOGIE V OBCHODNÍ ČINNOSTI FIRMY. Ing. Bc. Jan Kuba

PSYCHOLOGIE V OBCHODNÍ ČINNOSTI FIRMY. Ing. Bc. Jan Kuba PSYCHOLOGIE V OBCHODNÍ ČINNOSTI FIRMY Ing. Bc. Jan Kuba O mně Ing. Bc. Jan Kuba Ekonom & psycholog Zkušenosti Citibank Motiv P Your Solution e-jobin.com Virtubio, s.r.o. Organizace předmětu 3 setkání 5.

Více

Alternativní způsoby učení dětí s mentálním postižením

Alternativní způsoby učení dětí s mentálním postižením Tento dokument byl vytvořen v rámci projektu ESF OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/36073 Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok financovaného Evropským sociálním fondem. Alternativní

Více

Krátkodobá paměť Metodický list

Krátkodobá paměť Metodický list Krátkodobá paměť Metodický list práce s interaktivní tabulí - definice paměti, paměťová cvičení podklady ke kopírování Obecné informace k řadě pracovních listů rozvoj. Člověk a zdraví - Osobnostní a sociální

Více

Možnosti aktivizace mentálních funkcí v knihovnách. Mgr. Martina Burianová trenérka paměti III. stupně

Možnosti aktivizace mentálních funkcí v knihovnách. Mgr. Martina Burianová trenérka paměti III. stupně Možnosti aktivizace mentálních funkcí v knihovnách Mgr. Martina Burianová trenérka paměti III. stupně Organizace vzdělávání trenérů paměti Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging = akreditovaná

Více

Soustředění. 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena

Soustředění. 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena Soustředění 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz všechna práva vyhrazena Umění soustředit se Ano, někdy to je skutečně umění, dokázat se plně soustředit na to, co děláme. Jsou situace, kdy nám

Více

ŠKODA AUTO přináší několik užitečných tipů, jak si užít cestování autem o...

ŠKODA AUTO přináší několik užitečných tipů, jak si užít cestování autem o... Zahrajme si hru ŠKODA AUTO přináší několik užitečných tipů, jak si užít cestování autem o... V ánoce jsou i časem cestování. Využijte kreativně dobu, kterou o Vánocích strávíte na cestách za příbuznými,

Více

Habermaaß-hra 4646. Chutná nebo nechutná?

Habermaaß-hra 4646. Chutná nebo nechutná? CZ Habermaaß-hra 4646 Chutná nebo nechutná? Chutná nebo nechutná? Hra podporující exekutivní funkce pro 2 4 hráče ve věku od 4 do 99 let. Využívá Fex-efekt na zvýšení stupně obtížnosti hry. Autoři: Markus

Více

StatSoft Jak vyzrát na datum

StatSoft Jak vyzrát na datum StatSoft Jak vyzrát na datum Tento článek se věnuje podrobně možnostem práce s proměnnými, které jsou ve formě datumu. A že jich není málo. Pokud potřebujete pracovat s datumem, pak se Vám bude tento článek

Více

Nabídka pro žáky ZŠ

Nabídka pro žáky ZŠ Nabídka pro žáky ZŠ 2016 2017 Nabízíme vám širší nabídku akcí, které Městská knihovna ve Frenštátě pod Radhoštěm připravila pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2016 2017. Lze ji běžně využívat i mimo základní

Více

Kompletní manuál programu HiddenSMS Lite

Kompletní manuál programu HiddenSMS Lite v1.1001 Kompletní manuál programu HiddenSMS Lite Poslední aktualizace: 27. 8. 2009 HiddenSMS Lite software pro mobilní telefony s operačním systémem Windows Mobile, určený pro skrytí Vašich soukromých

Více

KeyGuard Systém správy klíčů. Návod k obsluze

KeyGuard Systém správy klíčů. Návod k obsluze KeyGuard Systém správy klíčů Návod k obsluze Velká dotyková obrazovka umožňuje snadno a jednoduše ovládat celý systém správy klíčů a také rychle získat informace, kdo a kdy vyzvedl daný klíč nebo ve které

Více

1. Základní vlastnosti programu HiddenSMS Lite

1. Základní vlastnosti programu HiddenSMS Lite Kompletní manuál programu HiddenSMS Lite pro telefony iphone Poslední aktualizace: 30. 11. 2009 HiddenSMS Lite software pro mobilní telefony iphone určený pro skrytí Vašich soukromých SMS a kontaktů. Vaše

Více

Občanské sdružení TOTEM RDC připravilo pro své klienty na období 2013/2014 POHYBOVÉ AKTIVITY

Občanské sdružení TOTEM RDC připravilo pro své klienty na období 2013/2014 POHYBOVÉ AKTIVITY Občanské sdružení TOTEM RDC připravilo pro své klienty na období 2013/2014 POHYBOVÉ AKTIVITY JÓGA pro seniory Cvičení s důrazem na správné dýchání a soustředění se na to, co tělo procvičuje. Vhodné i pro

Více

PRAKTICKÁ CVIČENÍ SE STRACHEM

PRAKTICKÁ CVIČENÍ SE STRACHEM ŽIVOT BEZE STRACHU PRAKTICKÁ CVIČENÍ SE STRACHEM Během své lékařské praxe jsem přišel na to, že pro mnohé lidi je těžké přemoci strach proto, že neovládají efektivní strategii práce se svými emocemi. Nedokážou

Více

Co je to referenční byznys?

Co je to referenční byznys? Co je to referenční byznys? Referenční byznys je způsob získávání nových klientů/zákazníků prostřednictvím referencí neboli doporučení. Tato forma zajišťování nových kontaktů je velmi přínosná především

Více

Nové trendy v trénování paměti Vsetín, listopad 2013. Helena Gajdušková

Nové trendy v trénování paměti Vsetín, listopad 2013. Helena Gajdušková Nové trendy v trénování paměti Vsetín, listopad 2013 Helena Gajdušková Trénování paměti trénování paměti (TP), trénování mozku staronová záležitost (už antika) po roce 1989 znovu se o trénování paměti

Více

Uběhly desítky minut a vy stále neumíte nic. Probudíte se ze svého snění a hnusí se vám představa učit se.

Uběhly desítky minut a vy stále neumíte nic. Probudíte se ze svého snění a hnusí se vám představa učit se. Kapitola 1 Nesnášíte učení? STOP Určitě valná část z vás, která otevřela tuto knihu, se potýká s problém jak se lépe učit. Sedíte nad knížkou hodiny, ale do hlavy nenacpete nic. Díváte se na písmenka,

Více

Autor: Mgr. Eva Poděbradová Datum: listopad 2011

Autor: Mgr. Eva Poděbradová Datum: listopad 2011 Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_13 Tématický celek: Gramatika, skladba, sloh Autor: Mgr. Eva Poděbradová Datum:

Více

Práce se sny. Pracovní sešit pro účastníky kurzu pořádaného Centrem Mandala. Lektorka: Zuzana Řezáčová Lukášková

Práce se sny. Pracovní sešit pro účastníky kurzu pořádaného Centrem Mandala. Lektorka: Zuzana Řezáčová Lukášková Práce se sny Pracovní sešit pro účastníky kurzu pořádaného Centrem Mandala Lektorka: Zuzana Řezáčová Lukášková Úvod Mnoho vědců, psychologů, šamanů, filosofů a terapeutů se již dlouhé roky, desetiletí

Více

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě CZ Habermaaß-hra 5591 Velká vkládačka Na farmě Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Paměť a inteligence. Paměť. Ukázky cvičení k trénování ultrakrátké paměti

Paměť a inteligence. Paměť. Ukázky cvičení k trénování ultrakrátké paměti Hýčkejte svou paměť Paměť a inteligence V této knize nechceme probírat mozek, jeho miliardy nervových buněk a jejich funkci, ale co a jak užitečného můžete udělat pro to, abyste udrželi svou paměť v dobré

Více

Síla myšlenky. Superpaměť 4

Síla myšlenky. Superpaměť 4 Síla myšlenky Superpaměť 4 Poté co se nám podařilo si ukázat několik cvičení pro rozvoj vlastní představivosti, budeme dále pokračovat v otevírání neomezeného potenciálu naší paměti. Víme, že chceme-li

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

II. Hlavní část projektu

II. Hlavní část projektu II. Hlavní část projektu Hlavní část projektu je zaměřena na seznámení žáků s některými slovenskými reáliemi (např. slovenská měna, bankovky, typické jídlo apod.) a slovenským jazykem (např. porovnání

Více

Průvodce projektem. Breyers Delights. Blog projektu: Kontakt:

Průvodce projektem. Breyers Delights. Blog projektu:   Kontakt: Průvodce projektem Breyers Delights Blog projektu: www.trnd.cz/breyers-delights Kontakt: pigeon@trnd.cz Vaše úkoly v projektu Breyers DElights! 1. Nakupte a ochutnejte! Kupte si zmrzlinu Breyers Delights,

Více

Trénování paměti u klientů s mírnou kognitivní poruchou a demencí Individuální vs. skupinové práce

Trénování paměti u klientů s mírnou kognitivní poruchou a demencí Individuální vs. skupinové práce Trénování paměti u klientů s mírnou kognitivní poruchou a demencí Individuální vs. skupinové práce Bc. Hana Orlíková Trenérka paměti 1. stupně, Poradna pro poruchy paměti, FNKV 739 578 933 hana.orlikova@gmail.com

Více

První lyžování na ledovci Solden, Rakousko

První lyžování na ledovci Solden, Rakousko První lyžování na ledovci Solden, Rakousko 1-4.12.2016 Program a časový harmonogram pobytu v rodinném wellness penzionu Top tirol Dopřejte vašim dětem to nejlepší, než Vám vyrostou. Buďte na zimu připraveni,

Více

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV Péče o dítě v dětské skupině Obecná část zpracovaly Lenka Zuczková, DiS Šárka Žluvová, DiS Obsah Specifikace, metody a forma práce...3 Rámcový

Více

Lyoness tajemství nakupovat

Lyoness tajemství nakupovat Možnosti nakupování Lyoness tajemství nakupovat 1. Uplatnění CashBack karty 2. Přímá platba (Potvrzení o platbě) 3. Originální poukázky 4. Online poukázka 5. Převod elektrické energie a plynu 1. Uplatnění

Více

OBSAH OSOBNÍ ÚDAJE... 3 MŮJ HLAVNÍ CÍL... 4 MOJE NEGATIVNÍ POCITY... 5 MOJE POZITIVNÍ POCITY... 6 ME MINI CÍLE... 7 PŘEHLED STUDIA...

OBSAH OSOBNÍ ÚDAJE... 3 MŮJ HLAVNÍ CÍL... 4 MOJE NEGATIVNÍ POCITY... 5 MOJE POZITIVNÍ POCITY... 6 ME MINI CÍLE... 7 PŘEHLED STUDIA... 2 0 1 9 OBSAH OSOBNÍ ÚDAJE... 3 MŮJ HLAVNÍ CÍL... 4 MOJE NEGATIVNÍ POCITY... 5 MOJE POZITIVNÍ POCITY... 6 ME MINI CÍLE... 7 PŘEHLED STUDIA... 10 2 OSOBNÍ ÚDAJE Mé jméno: Moje fotografie Chci umět ANGLICKÝ

Více

Základní nastavení systému Windows 7

Základní nastavení systému Windows 7 Základní nastavení systému Windows 7 Ing. Miroslava Trusková 2012 1 Dobrý den, vítejte v lekci Systémová nastavení. Dnes si vysvětlíme, jak si přizpůsobit nastavení počítače tak, aby vyhovoval Vašim požadavkům.

Více

Program Podnikání 5. týden. a produktivita

Program Podnikání 5. týden. a produktivita Program Podnikání 5. týden Systémy a produktivita Vítám vás u nového modulu našeho programu! Tentokrát se vrhneme na trochu nudnější téma, které je ale v podnikání zcela nezbytné. Když podnikáme, máme

Více

Workshop -3- Motivace, hry

Workshop -3- Motivace, hry Workshop -3- Motivace, hry Zpracoval: Michal Kučera Srpen 2012 Motivace Než se stanou z malých dětí opravdoví závodníci, trvá to mnohdy několik let. Velmi brzy se nabaží počátečního nadšení z plachetnic

Více

Římské číslice porovnávání zvířátek

Římské číslice porovnávání zvířátek Římské číslice porovnávání zvířátek On-line diskuze k virtuální hospitaci ve vyučovací hodině v 6. ročníku Vyučující: Mgr. Bc. Miroslav Halló a Mgr. Lucie Krobová Expert: Doc. RNDr. Darina Jirotková, Ph.D.

Více

Zpracování chybějících dat a dat mimo rozsah

Zpracování chybějících dat a dat mimo rozsah StatSoft Zpracování chybějících dat a dat mimo rozsah V tomto článku si představíme jeden z možných postupů, jak se rychle a snadno vypořádat s detekcí chybějících dat a dat mimo stanovený rozsah. Načtení

Více

Proč číst zrovna tenhle e-book?

Proč číst zrovna tenhle e-book? Proč číst zrovna tenhle e-book? Máte zájem se dozvědět, proč námitky ve skutečnosti vznikají? Jak na nich vydělat, zvládnout je a jak co nejvíce omezit ty zbytečné, rýpavé, jedovaté a ponižující. Je to

Více

Jak vyhledávat. Vyhledávače KAPITOLA 3

Jak vyhledávat. Vyhledávače KAPITOLA 3 KAPITOLA 3 Jak vyhledávat Už víme, jak zacházet s programem Microsoft Internet Explorer, a můžeme se pustit do surfování. Ostatně, stejně jsme to při seznamování s funkcemi programu chtíce nechtíce dělali.

Více

JEDNODUCHÝ PRŮVODCE STRÁNKAMI www.dedra.cz

JEDNODUCHÝ PRŮVODCE STRÁNKAMI www.dedra.cz JEDNODUCHÝ PRŮVODCE STRÁNKAMI www.dedra.cz Pomocí tohoto jednoduchého průvodce se budete lépe orientovat na našich internetových stánkách a bez problémů využívat výhod nového automatického objednávkového

Více

1.5.2 Číselné soustavy II

1.5.2 Číselné soustavy II .. Číselné soustavy II Předpoklady: Př. : Převeď do desítkové soustavy čísla. a) ( ) b) ( ) 4 c) ( ) 6 = + + + = 7 + 9 + = a) = 4 + 4 + 4 = 6 + 4 + = 9 b) 4 = 6 + 6 + 6 = 6 + 6 + = 6 + + = 69. c) 6 Pedagogická

Více

Zapomínáme, zapomínejme aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Zapomínáme, zapomínejme aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Zapomínáme, zapomínejme aneb Jak stárne mozek PaedDr. Mgr. Hana Čechová Každý někdy něco zapomeneme. Nejčastěji kam jsme položili brýle, klíče, peněženku A mnohdy si posteskneme: Lepší už to nebude, asi

Více

Lekce 1: Co je to tým?

Lekce 1: Co je to tým? Lekce 1: Co je to tým? Teoretický úvod: Ať už chceme nebo ne, často se stáváme členem týmu. Schopnost týmové spolupráce je žádanou dovedností, kterou vyhledávají personalisté a na níž stojí úspěch a konkurenceschopnost

Více

5 RAD A TIPŮ, JAK VYDĚLÁVAT PENÍZE NA BURZE. burzaprokazdeho.cz Petr Novák pecan.novak@gmail.com

5 RAD A TIPŮ, JAK VYDĚLÁVAT PENÍZE NA BURZE. burzaprokazdeho.cz Petr Novák pecan.novak@gmail.com 5 RAD A TIPŮ, JAK VYDĚLÁVAT PENÍZE NA BURZE Chcete vědět: Co dělat, abychom vydělávali na burze peníze? Co nedělat, abychom vydělávali na burze peníze? Tak v tom případě Vás mohu ujistit o tom, že máte

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku

Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku Škola Testovací škola NÚOV, Praha Třída 3. A Předmět Francouzština Učitel pepa novák Vážená paní učitelko, vážený pane učiteli, v této

Více

KATALOG SPECIÁLNÍCH DIDAKTICKÝCH POMŮCEK

KATALOG SPECIÁLNÍCH DIDAKTICKÝCH POMŮCEK KATALOG SPECIÁLNÍCH DIDAKTICKÝCH POMŮCEK Služby osobní asistence v Centru FILIPOVKA 01 Puzzle písmena Puzzle s písmenky slouží k procvičování abecedy a skládání slov. Děti se tak učí formou hry. 02 Puzzle

Více

Jak si zlepšit paměť a koncentraci

Jak si zlepšit paměť a koncentraci Lenka Šnajdrová Jak si zlepšit paměť a koncentraci Mozkocvična do kapsy Děkuji skvělému týmu Nakladatelského domu Grada pod vedením Kateřiny Ščudlíkové za spolupráci při vzniku knihy. Ukázka knihy z internetového

Více

Chytrý medvěd učí počítat

Chytrý medvěd učí počítat CZ Habermaaß-hra 3151A /4547N Chytrý medvěd učí počítat Medvědí kolekce vzdělávacích her pro 2 až 5 hráčů ve věku od 4 do 8 let. S navlékacím počítadlem Chytrého medvěda a třemi extra velkými kostkami.

Více

5 RAD A TIPŮ. Jak vydělávat peníze na burze. #Burza pro každého - 5 rad a tipů. >> zpět na Obsah. elektronická publikace 2015

5 RAD A TIPŮ. Jak vydělávat peníze na burze. #Burza pro každého - 5 rad a tipů. >> zpět na Obsah. elektronická publikace 2015 Název kapitoly 5 RAD A TIPŮ Jak vydělávat peníze na burze elektronická publikace 2015 1 Pár slov úvodem Pár slov úvodem Investování a obchodování na kapitálových trzích se věnuje již od roku 2006. Je absolventem

Více

PAMĚŤOVÉ PROCESY. Zkvalitnění výuky prostřednictvím IT technologií

PAMĚŤOVÉ PROCESY. Zkvalitnění výuky prostřednictvím IT technologií Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Palackého 524 769 01 Holešov www.gymhol.cz PAMĚŤOVÉ PROCESY Název projektu Číslo projektu Číslo a název klíčové aktivity Označení DUM Název školy Autor Předmět Tematický

Více

gamifikace pro verejnost hravý event marketing

gamifikace pro verejnost hravý event marketing ˇ pro verejnost hravý event marketing Chtěli byste dát vědět více lidem o své instituci, značce či produktu a oslovit nové cílové skupiny? více motivovat již stávající klienty k určité činnosti a vzbuzovat

Více

Habermaaß-hra 2404. Domino Had z číslic a obrázků

Habermaaß-hra 2404. Domino Had z číslic a obrázků CZ Habermaaß-hra 2404 Domino Had z číslic a obrázků Domino Had z číslic a obrázků Barevná a veselá paměťová hra s čísly pro 2-4 děti ve věku od 4 let. Obsahuje i variantu pro jednoho hráče. Design: Jutta

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

Erasmus+ On-line jazyková podpora

Erasmus+ On-line jazyková podpora Erasmus+ On-line jazyková podpora Využijte možností Erasmus+ co nejlépe! Erasmus+: mění život, otevírá mysl Cílem programu Erasmus+ je posilovat dovednosti a zaměstnatelnost a také modernizovat vzdělávání,

Více

On line nástroje. Tvorba myšlenkových map

On line nástroje. Tvorba myšlenkových map On line nástroje Tvorba myšlenkových map Myšlenkové mapy Myšlenkové mapy představují jednu z možností, jak zlepšit paměť, pochopit složitý problém nebo zlepšit schopnost učení. Tony Buzan ve své knize

Více

Obsah. Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Forma výkladu 9 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 10

Obsah. Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Forma výkladu 9 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 10 Obsah Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Forma výkladu 9 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 10 Kapitola 1 Světem Internetu s prohlížečem 11 Kde se Internet v počítači bere 11 Prohlížíme Internet

Více

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 %

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 % Vyhodnocení dotazníků: rozdáno 100% dotazníků, vráceno 95% dotazníků na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče Je atmosféra školy, když ji navštívíte, podle vás pozitivní? a) určitě ano

Více

Když klient říká: NE! Klient s námi pouze pokračuje v dialogu, dokonce nám nahrává. Jak se tomu postavit?

Když klient říká: NE! Klient s námi pouze pokračuje v dialogu, dokonce nám nahrává. Jak se tomu postavit? Jak jsou námitky klienta vnímány? Bohužel jako negativní signály. Postoj obchodníka: Strach, obavy, negativní představy, klient MNE odmítá. Když klient říká: Nemám čas. Nemám peníze. Nemám zájem. My už

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Aktualizované šablony Šablony vám pomáhají při

Více

Obsah. Úvodem 11 Komu je kniha určena 11 Forma výkladu 11 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 12

Obsah. Úvodem 11 Komu je kniha určena 11 Forma výkladu 11 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 12 Obsah Úvodem 11 Komu je kniha určena 11 Forma výkladu 11 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 12 Kapitola 1 Světem Internetu s prohlížečem 13 Kde se Internet v počítači bere 13 Prohlížíme Internet

Více

Umění učit se. Bc. Alena Kozubová

Umění učit se. Bc. Alena Kozubová Umění učit se Bc. Alena Kozubová Soustředění Pokud se chcete soustředit na nějaký text, nejprve se musíte naučit soustředit sami na své tělo. Udělejte si ve svém pohodlí takový maličký autogenní trénink.

Více

obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte.

obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte. 60 [6] Otočte dítě na břicho. Namasírujte mu záda. Začněte u ramen a pokračujte po obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte. [7] Dokončete masáž. Obraťte dítě na záda a lehce mu jezděte

Více

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 2014 Michal Garšic Tato publikace, ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována, ani poskytována třetím osobám. Také nesmí být šířena

Více

Komunikativní Sociální a personální

Komunikativní Sociální a personální Název programu Název cyklu Vypracoval Anotace Cílová skupina Časová dotace Potřebné čtenářské dovednosti (porozumění textu, rychlost) Osnova programu Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence Jak to chodí

Více

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV_0104 Autor: Mgr. Šárka Klimková Tematický celek: Základy společenských věd psychologie

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV_0104 Autor: Mgr. Šárka Klimková Tematický celek: Základy společenských věd psychologie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV_0104 Autor: Mgr. Šárka Klimková Tematický celek: Základy společenských věd psychologie Datum: 15.10.2012 Učivo (téma): Test paměti Stručná charakteristika: Cílem pracovního

Více

Jak koupit nemovitost

Jak koupit nemovitost Jak koupit nemovitost Bezpečně? Co nejlépe? Bez starostí a stresu? Část 1. www.alisen.cz Proč vznikla tato kniha? Koupě nemovitosti bývá pro většinu z nás životní investicí. Vydáváme velké, často půjčené

Více

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Výchova a vzdělávání Zásady efektivního učení

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Výchova a vzdělávání Zásady efektivního učení VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 12, S 17 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 13.2. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 1. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Odhad ve fyzice a v životě

Odhad ve fyzice a v životě Odhad ve fyzice a v životě VOJTĚCH ŽÁK Katedra didaktiky fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha Gymnázium Praha 6, Nad Alejí 195 Úvod Součástí fyzikálního vzdělávání by mělo být i rozvíjení dovednosti

Více

Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování.

Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování. Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování. Úvod: Pro správu a přehled aktivovaných služeb slouží Vodafone OneNet Samoobsluha. Pro veškeré sledování vyúčtování (různé

Více

Fotosoutěž Úhel pohledu

Fotosoutěž Úhel pohledu Fotosoutěž Úhel pohledu Smyslem tohoto projektu je zviditelnění žen ve věku 50+. Proto má být na fotografiích žena ve věku po padesátce. Úkolem fotografa je pokusit se vystihnout její vnitřní život, o

Více