Lolium perenne. Lolium perenne. Phleum pratense. Vilém Pavlů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lolium perenne. Lolium perenne. Phleum pratense. Vilém Pavlů"

Transkript

1 BĚŽNÉ DRUHY TRAVNÍCH POROSTŮ Lolium perenne Vilém Pavlů Jílek vytrvalý je volně trsnatá vytrvalá tráva, která snáší sešlapávání zvířaty a dobře obrůstá po spasení. Řadí se mezi druhy náročnější na živiny a vláhu. Při vhodném systému pastvy poskytuje dostatek kvalitní píce pro pasená zvířata. V nově založeném trvalém porostu by neměl chybět, v lučním porostu ale nebývá příliš vytrvalý. Lolium perenne Phleum pratense Bojínek luční patří mezi volně trsnaté vytrvalé trávy, které poměrně dobře snáší spásání. Na výživu a vláhové podmínky je poměrně náročný, ale poskytuje velké množství kvalitní jemné píce, která je zvířaty velmi dobře přijímána.

2 Phleum pratense Poa pratensis Lipnice luční je velmi vytrvalá, dobře obrůstá i po spasení a sešlapávání snáší také velmi dobře. Na živiny a vláhové podmínky je méně náročná, píci poskytuje kvalitní, proto je zvířaty přijímána velmi dobře. V pastevním porostu by neměla chybět, protože vytváří pevný a poměrně elastický drn. Poa pratensis Festuca rubra Kostřava červená patří mezi nižší vytrvalé trávy a vytvářívíce morfologicky rozdílných forem, přičemž cennější jsou rostliny, které tvoří podzemní výběžky a nevytvářejí kompaktní trsy. Je velice přizpůsobivá k ekologickým podmínkám, na živiny je nenáročná a zároveň je velmi odolná proti nepříznivým klimatickým podmínkám. Píci poskytuje poměrně kvalitní a je významná tvorbou pevného drnu.

3 Festuca rubra Festuca pratensis Kostřava luční patří mezi víceleté volně trsnaté trávy, při spásání vytváří pevný hustý drn. Je značně přizpůsobivá různým ekologickým podmínkám, přičemž lépe se jí daří ve vlhčích podmínkách. Snáší dobře i drsnější podmínky a vůči mrazům je velmi odolná. Poskytuje velké výnosy velmi kvalitní píce, přičemž tuto kvalitu si podržuje i v pozdnějších vývojových stadiích. Problematická je její vytrvalost, na některých stanovištích, zejména sušších záhy ustupuje. Festuca pratensis Dactylis glomerata Srha laločnatá je vytrvalá vzrůstná tráva, která vytváří volné mírně vystoupavé trsy. Je poněkud náročnější na živiny, ale při dostatku vláhy poskytuje velmi velké množství kvalitní píce s vysokou výživnou hodnotou. Stárnutím se stává méně odolná proti mrazu.

4 Dactylis glomerata Trisetum flavescens Trojštět žlutavý je víceletá středně vzrůstná tráva, tvořící volné trsy. Na stanovištní podmínky je poměrně nenáročný, nesnáší pouze silně zamokřená místa. Poskytuje velké výnosy poměrně kvalitnípíce. Dobře obrůstáa odnožuje, při vyšším zatížení pastviny však ustupuje. Podle novějších poznatků by neměl jeho podíl přesáhnout 10 % sušiny v krmné dávce, aby se zamezilo vzniku kalcinózy (nedostatku Ca) u pasených zvířat. Ve stáří je zvířaty často opomíjen. Trisetum flavescens Arrhenatherum elatius Ovsík vyvýšený je to velmi vysoká volně trsnatá vytrvalá tráva s rychlým vývojem, rostoucí spíše na sušších stanovištích. Špatně snáší spásání a sešlap a vytrvalost není příliš velká. Poskytuje vysoké výnosy poměrně chutné píce.

5 Arrhenatherum elatius Alopecurus pratensis Psárka luční je krátce výběžkatá vytrvalá tráva s poměrně vysokými nároky na vláhu a živiny. Poskytuje velké množství kvalitní píce, avšak při intenzivní pastvě z porostu postupně mizí. Při sklízení píce z porostů s jejím vyšším zastoupením je třeba pamatovat na její velkou ranost. Alopecurus pratensis Bromus erectus Sveřep vzpřímený je vytrvalá trsnatá tráva charakteristická pro suché stepní stanoviště. Poskytuje píci průměrné kvality a po seči nebo po spasení špatněobrůstá.

6 Bromus erectus Bromus hordeaceus Sveřep měkký je jednoletá, popř. ozimá tráva. Poskytuje málo nekvalitní píce, vzhledem jeho velmi malé užitné hodnotě a snadnému vysemeňování patří mezi obtížné plevelné druhy. Bromus hordeaceus Elytrigia repens Pýr plazivý je výběžkatá tráva, která tvoří ve velkém množství dlouhé podzemní výběžky a rozšiřuje se zejména na prokypřených půdách a místech s narušeným drnem. Poskytuje slušné výnosy píce s průměrnou krmivářskou hodnotou. Při velkém podílu této trávy v pastevním porostu může být celková kvalita píce snížena vysokým podílem kyseliny křemičité.

7 Elytrigia repens Agrostis capillaris Psineček tenký patří mezi málo vzrůstné vytrvalé trávy a na pastvinách tvoří spolu s kostřavou červenou spodní patro porostu. Na stanoviště a na živiny je nenáročný. Spásání zvířaty snáší velmi dobře, přičemž kvalita píce je horší a také výnosový potenciál této trávy je nižší. Ve stáří je často zvířaty opomíjen. Agrostis capillaris Poa trivialis Lipnice obecná je víceletý druh se zakořeňujícími výběžky rostoucí většinou na vlhkých stanovištích. Poskytuje málo píce s průměrnou kvalitou.

8 Poa trivialis Poa annua Lipnice roční je jednoletá plevelná tráva rostoucí zejména na silně sešlapávaných místech. Z pícninářského hlediska nemá význam, její přítomnost je škodlivá zejména v trávnících, kde velice snižuje pevnost drnu. Poa annua Anthoxanthum odoratum Tomka vonná je vytrvalý trsnatý druh hojněrostoucízejména vkrátkostébelných chudších porostech. Vyznačuje se velkou raností a obsahem jedovatého kumarinu.

9 Anthoxanthum odoratum Holcus mollis Medyněk měkký se podobně jako pýr plazivý vyznačuje intenzivním vegetativním rozmnožováním podzemními výběžky. Na vláhu a živiny je nenáročný a v některých porostech může při nevhodném způsobu obhospodařování převládnout. Píce je horší kvality a v pastevním porostu je proto medyněk méně žádaným druhem. Často se vyskytuje na starých úhorech ve vyšších polohách. Holcus mollis Holcus lanatus Medyněk vlnatý je vytrvalý hustě trsnatý druh rostoucí v nejrůznějších podmínkách. Špatně snáší častější sekání a jeho píce je zvířaty špatně přijímána. Občas se využívá pro rychlé ozelenění zdevastovaných ploch.

10 Holcus lanatus Deschampsia cespitosa Metlice trsnatá je vytrvalá trsnatá tráva s velkou amplitudou rozšíření. Při nevhodném způsobu obhospodařování se často šíří. Píce je velmi drsná s nízkou stravitelností a špatnou kvalitou. Porosty s vyšším podílem tohoto druhu jsou pro pastvu nevhodné. Deschampsia cespitosa Nardus stricta Smilka tuhá je vytrvalá nízká tráva vytvářející velké husté trsy, rostoucí na vlhčích a na živiny chudých loukách zejména v horských oblastech. Poskytuje malé množství nekvalitní píce s malou stravitelností, a proto jsou porosty s převahou této trávy pro pastvu nevhodné.

11 Nardus stricta Molinia caerulea Bezkolenec modrý je vytrvalá tráva rostoucí na živinami chudých vlhčích stanovištích s přebytkem surového humusu. Poskytuje malé množství píce s nízkou krmivářskou hodnotou, proto jsou bezkolencové porosty pro pastvu nevhodné. Původně se tyto louky kosily na podzim jako stelivové porosty. Molinia caerulea Trifolium pratense Jetel luční je vytrvalá (víceletá) jetelovina, díky své vysoké nutriční hodnotě často pěstovaná jako pícnina. Kulturní odrůdy však v setých porostech nemají velkou vytrvalost, po 2-3 letech ustupují.

12 Trifolium pratense Trifolium repens Jetel plazivý je vytrvalá jetelovina, vytvářející četné zakořeňující nadzemní výběžky (stolony). Je poměrně plastický k ekologickým podmínkám, snáší výborně sešlapávání a rychle obrůstá. Píci poskytuje vynikající a v pastevním porostu by neměl chybět. Protože produkuje semena s dlouhou životností, je často přítomen v půdní bance semen a je schopen se do porostu rozšířit i bez dosévání. Trifolium repens Trifolium dubium Jetel pochybný drobná jednoletá až dvouletá jetelovina rostoucí zejména na sušších loukách a trávnících. Vzhledem ke svému vzrůstu nemá větší pícninářský význam.

13 Trifolium dubium Trifolium hybridum Jetel zvrhlý je středně vzrůstná vytrvalá jetelovina rostoucí zejména na vlhčích loukách, dříve často vysévaný ve směskách jako švédský jetel. Trifolium hybridum Lotus corniculatus Štírovník růžkatý je vytrvalá jetelovina, která je nenáročná na ekologické podmínky a má výbornou odolnost proti suchu a poškození mrazem. Poskytuje píci výborné kvality s vysokou stravitelností a zejména ve vlhčích podmínkách je vynikajícím druhem pro pastevní porosty.

14 Lotus corniculatus Lotus uliginosus Štírovník bažinný je druh podobný předešlému, roste zejména na vlhkých loukách a pastvinách. Lotus uliginosus Lathyrus pratensis Hrachor luční je nenáročná vytrvalá jetelovina, vytvářející dlouhé bohatě větvené podzemní výběžky. Píce má vysokou krmnou hodnotu, nedostatkem je časté napadení rostlin chorobami a škůdci a také menší chutnost krmiva.

15 Lathyrus pratensis Vicia sepium Vikev plotní patří mezi víceleté jeteloviny, vyplňující hlavně horní prostorové patro v porostu. Vyznačuje se vynikající kvalitou píce, avšak při intenzivní pastvě ustupuje. Vicia sepium Vicia cracca Vikev ptačí patří také mezi víceleté jeteloviny. Vyznačuje se dobrou kvalitou píce, a podobně jako předcházející druh při intenzivní pastvě ustupuje.

16 Vicia cracca Taraxacum spp. Pampeliška (smetánka) je vytrvalá bylina s přízemní listovou růžicí. Je poměrně nenáročná na stanoviště, nejlépe se jí však daří na místech s dostatkem přístupného dusíku. Poskytuje výtečnou píci a v pastevních porostech se jí většinou daří. Často se vyskytuje v opuštěných jetelových polích, ale postupně je vytlačována vzrůstnějšími druhy. Taraxacum spp. Achillea millefolium Řebříček obecný je vytrvalá bylina, která patří díky své přizpůsobivosti mezi nejrozšířenější luční rostliny. Velmi dobře snáší spásání a sešlapávání pasenými zvířaty. Píce je poměrně kvalitní, dietetická.

17 Achillea millefolium Alchemilla spp. Kontryhel je vytrvalá rostlina, nenáročná na živiny a polohu, roste spíše na středně vlhkých až vlhčích stanovištích. Poskytuje píci dobrékvality a po spasení velmi dobře obrůstá. Alchemilla spp. Plantago lanceolata Jitrocel kopinatý je vytrvalá bylina s přízemní růžicí listů s malými nároky na stanoviště. Produkuje kvalitní dietetickou píci, avšak s poměrně nízkým výnosem.

18 Plantago lanceolata Veronica chamaedrys Rozrazil rezekvítek je jedním z nejrozšířenějších, k ekologickým podmínkám velmi přizpůsobivý vytrvalý druh s vystoupavými lodyhami, který na pastvině dobře snáší sešlapávání. Kvalita píce je průměrná až horší. Veronica chamaedrys Galium album Svízel bílý je vytrvalý druh smalými nároky na ekologické podmínky. Poskytuje poměrněvelkémnožstvíkvalitní píce, hůře však obrůstá.

19 Galium album Bistorta major Rdesno hadí kořen je vytrvalá oddenkatá rostlina, velmi rozšířená na vlhčích stanovištích středních a vyšších poloh. Produkuje malé množství poměrně kvalitní píce. Na některých stanovištích se postupně může stát dominujícím druhem, který potlačuje ostatní kvalitnější druhy. Bistorta major Sanguisorba officinalis Krvavec toten je víceletý vzrůstný druh sdlouhým oddenkem, který často roste na vlhčích ažzamokřených stanovištích. Poskytuje chutnou a kvalitní píci s protiprůjmovými účinky.

20 Sanguisorba officinalis Leucanthemum vulgare Kopretina bílá je víceletá bylina rostoucí často na loukách a pastvinách. Skot se této rostlině vyhýbá, zřejmě kvůli obsahu glykosidů. Leucanthemum vulgare Hypochoeris radicata Prasetník kořenatý je vytrvalý druh, rostoucí zejména na sušších loukách a pastvinách, a vyznačuje se typickou přízemní růžici listů.

21 Hypochoeris radicata Leontodon hispidus Pampeliška srstnatá je vytrvalá bylina široce rozšířená v nejrůznějších travních porostech. Preferuje mírně vlhké a živinami dobře zásobené půdy. Leontodon hispidus Aegopodium podagraria Bršlice kozí noha je vzrůstná vytrvalá bylina obecně rozšířená zejména na narušených vlhčích loukách a úhorech. Vyznačuje se tvorbou velkého množství podzemních oddenků, které znesnadňují její likvidaci a náleží tak k úporným plevelům.

22 Aegopodium podagraria Anthriscus sylvestris Kerblík lesní je dvou až víceletá bylina, vyznačující se velkým vzrůstem a rozšířením na vlhčích a na živiny bohatých stanovištích. Podobně jako bršlice patří ke konkurenčně silným rostlinám, potlačujícím méně vzrůstné rostlinné druhy. Anthriscus sylvestris Heracleum sphondylium Bolševník obecný je také dvou až víceletý obecně rozšířený plevelný druh rostoucí zejména na vlhčích loukách a pastvinách. Obsahuje řadu jedovatých látek a při styku s pokožkou může způsobit zdravotní problémy.

23 Heracleum sphondylium Pimpinella saxifraga Bedrník obecný je vytrvalá bylina rostoucí zejména na sušších loukách. Pimpinella saxifraga Cerastium holosteoides Rožec obecný je nízká dvouletá až vytrvalá bylina obecně rozšířená v lučních i pastevních porostech. Vzhledem k nízkému vzrůstu nemá větší pícninářský význam.

24 Cerastium holosteoides Stellaria graminea Ptačinec trávovitý je vytrvalá bylina s vystoupavými lodyhami. Vyskytuje se hojně na loukách i pastvinách. Stellaria graminea Plantago major Jitrocel většíje vytrvalý druh vyznačujícíse přízemní růžicí listů. Roste zejména na narušených místech luk a pastvin, poměrně dobře snáší sešlapávání.

25 Plantago major Plantago media Jitrocel prostřední je vytrvalý druh, rostoucí na loukách, trávnících i pastvinách, preferuje spíše živinami bohatézásaditépůdy. Plantago media Lychnis flos-cuculi Kohoutek luční je typickým druhem vlhkých luk a pastvin, jeho přítomnost ukazuje na vysokou hladinu podzemní vody.

26 Lychnis flos-cuculi Veronica serpyllifolia Rozrazil douškolistý je vytrvalá bylina vyznačující se tvorbou poléhavých kořenujících lodyh. Je často rozšířen na loukách a pastvinách. Veronica serpyllifolia Campanula rotundifolia Zvonek okrouhlolistý je vytrvalý druh nižšího vzrůstu rostoucí často na loukách i pastvinách na čerstvě vlhkých až vysýchavých půdách.

27 Campanula rotundifolia Geranium sylvaticum Kakost lesní je vytrvalá rostlina s poměrně velkou tvorbou nadzemní biomasy. Roste na vlhčích stanovištích ve vyšších polohách a kvalita píce je pouze průměrná. Zvířaty je často opomíjen. Geranium sylvaticum Rumex acetosa Šťovík kyselý je velmi rozšířený luční druh s velmi malými nároky na stanoviště i vláhové podmínky. Při dostatečné výživě dusíkem poskytuje poměrně chutnou píci, při vysokém zastoupení v porostu však může způsobovat zdravotní obtíže pasených zvířat.

28 Rumex acetosa Rumex obtusifolius Šťovík tupolistý patří mezi obtížné vytrvalé plevele, je hojně rozšířený na opuštěných loukách a pastvinách, zejména na stanovištích s vyšším množstvím přístupného dusíku a draslíku v půdě, často způsobeného nadměrným kejdováním. Vzhledem k jeho nízké kvalitě píce je to druh v pastevních porostech nežádoucí. Mladé listy jsou spásány ovcemi, skot jej opomíjí. Rumex obtusifolius Hypericum maculatum Třezalka skvrnitá je vytrvalý plevelný druh osídlující zejména stanoviště chudá na živiny. Píci poskytuje tuhou s velmi špatnou kvalitou, lodyhy brzy dřevnatí a při vyšším zastoupení může způsobovat červené zabarvení mléka u dojnic. V pastevním porostu je to druh nežádoucí. Roste především ve vyšších polohách.

29 Hypericum maculatum Ranunculus acris Pryskyřník prudký je vytrvalý na stanoviště nenáročný druh, rostoucí hlavně na vlhčích loukách. Poskytuje píci špatnékvality, kteráje včerstvém stavu ve větším množství pro zvířata jedovatá. Ranunculus acris Ranunculus repens Pryskyřník plazivý je vytrvalá bylina vytvářející plazivé až vystoupavé kořenující výběžky. Roste zejména na vlhčích loukách a pastvinách. Na rozdíl od předcházejícího druhu není tak jedovatý.

30 Ranunculus repens Colchicum autumnale Ocún jesenní je vytrvalá hlíznatá rostlina, rostoucí zejména na zásaditých půdách. Celé rostliny jsou prudce jedovaté, tudíž pro pastvu jsou stanoviště s výskytem tohoto druhu nevhodné, přestože se zvířata rostlinám většinou vyhýbají. Colchicum autumnale Veratrum album subsp. lobelianum Kýchavice bílá Lobelova je vytrvalá robustní rostlina, rostoucí na horských loukách. Má malé nároky na stanoviště i na výživu. Píce je jedovatá.

31 Veratrum album susp. lobelianum Cardamine pratensis Řeřišnice luční je vytrvalá brukvovitá rostlina s vysokými nároky na půdní vlhkost. Roste na chudých vlhkých loukách a její píce je v čerstvém stavu mírně jedovatá. Cardamine pratensis Cirsium spp. Pcháč (různé druhy) jsou nepříjemné vytrvalé plevele, píce je díky ostnitosti špatně poživatelná. Často rostou na pastvinách, kde zůstávají většinou nedotčeny i po spasení porostu. Na stanoviště a na živiny jsou nenáročné. Velmi často se vyskytují v narušených porostech nebo na úhorech.

32 Cirsium vulgare Cirsium heterophylum, C. palustre Urtica dioica Urtica dioica Kopřiva dvoudomá patří mezi významné plevele. Je to dvoudomá rostlina vyznačující se vysokým vzrůstem a výskytem na dusíkem bohatých stanovištích. Často se vyskytuje i na zanedbaných loukách, úhorech a pastvinách.

Jílek vytrvalý - anglický- Jílek mnohokvětý. -italský Nejvýznamnější uplatnění v polním pícninářství

Jílek vytrvalý - anglický- Jílek mnohokvětý. -italský Nejvýznamnější uplatnění v polním pícninářství Nejvýznamnější uplatnění v polním pícninářství Jílek mnohokvětý -italský- Vynikající kvalita píce, jemná pokožky, pomalá inkrustace Dělí se na biologicky rozdílné typy: a) Jednoletý b) Dvou až tříletý

Více

Vlhká louka SEČENÁ. Doporučený výsev: - pro ruční setí... 2g na 1m 2 - setí secím strojem... 1g na 1m 2

Vlhká louka SEČENÁ. Doporučený výsev: - pro ruční setí... 2g na 1m 2 - setí secím strojem... 1g na 1m 2 Vlhká louka SEČENÁ Luční květiny 60% % bedrník větší (Pimpinella major) 1,5 blatouch bahenní (Caltha palustris) 0,2 blešník úplavičný (Pulicaria dysenterica) 0,1 čertkus luční (Succisa pratensis) 0,5 česnek

Více

Jsme schopni omezit výskyt šťovíků (Rumex spp.) v našich travních porostech?

Jsme schopni omezit výskyt šťovíků (Rumex spp.) v našich travních porostech? Jsme schopni omezit výskyt šťovíků (Rumex spp.) v našich travních porostech? doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc., SPJTS Zubří doc. Ing. Stanislav Hejduk, Ph.D., Mendelova univerzita Brno 2014 Šťovík (Rumex spp.)

Více

Pastevní směsi. červená Festulolium 15 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13. červená

Pastevní směsi. červená Festulolium 15 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13. červená Pastevní směs raná Pastevní směsi Pastevní směs polopozdní UNI-P-10 (%) UNI-P-12 (%) SRHOVÁ (%) UNI-P-20 (%) UNI-P-21 (%) UNI-P-22 (%) UNI-P-23 (%) Jetel plazivý 9 Jetel plazivý 9 Jetel plazivý 9 Jetel

Více

Zemědělské travní směsi - luční

Zemědělské travní směsi - luční Zemědělské travní směsi - luční LOUKA raná LOUKA pozdní LUČNÍ SMĚS do sucha Srha laločnatá raná 37% Velmi intenzívní směs, snáší sušší i vlhčí polohy. Vysoký podíl srhy a ovsíku zajišťuje ranost a velmivysoké

Více

Název směsi Doporučená obnova Zemědělské travní směsi luční a na ornou půdu

Název směsi Doporučená obnova Zemědělské travní směsi luční a na ornou půdu Název směsi Doporučená obnova Složení směsi Zemědělské travní směsi luční a na ornou půdu LOUKA raná LOUKA pozdní LUČNÍ SMĚS do sucha LUČNÍ SMĚS standard (bez jetele) ZATRAVŇOVACÍ SMĚS Srha laločnatá Ovsík

Více

BOTANICKÝ PRŮZKUM LOKALITY NIVY

BOTANICKÝ PRŮZKUM LOKALITY NIVY BOTANICKÝ PRŮZKUM LOKALITY NIVY Zpracovatel: Ing. Aleandra MASOPUSTOVÁ Kladenská 273, 357 47 Krásno 608 663 998, a.masopustova@seznam.cz IČO 722 389 33 Datum: červenec 2009 Ing. Aleandra Masopustová 1

Více

Pastevní biotopy pro rizikové koně.

Pastevní biotopy pro rizikové koně. Pastevní biotopy pro rizikové koně. Většina z nás, kteří vlastní koule na krátkých nožkách s výrazným sklonem k obezitě při pouhém pohledu na zelenou pastvinu a tím pádem i větší náchylností ke schvácení

Více

Rozlišování semen jednotlivých druhů trav

Rozlišování semen jednotlivých druhů trav Rozlišování semen jednotlivých druhů trav Bc. Hana Potyšová květen 2010 Lázně Bohdaneč Bojínek luční Phleum pratense L obilka vejčitého tvaru bez střední rýhy, mírně zašpičatělá, bělavá, velmi často vypadává

Více

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ. www.vupt.cz

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ. www.vupt.cz Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko 2015 2015 NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ Směsi luční, pastevní, na ornou půdu, pro koně i pro kozy, do sadu i vinohradu, směsi vhodné pro

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

TRAVNÍ SMĚSI SLOŽENÍ a POPIS

TRAVNÍ SMĚSI SLOŽENÍ a POPIS TRAVNÍ SMĚSI SLOŽENÍ a POPIS Název směsi Doporučená obnova Složení směsi Cena (Kč/kg) Popis směsi Zemědělské travní směsi luční a na ornou půdu LOUKA raná LOUKA pozdní LUČNÍ SMĚS do sucha LUČNÍ SMĚS standard

Více

Účinnost herbicidních látek firmy Dow AgroSciences na vybrané plevele v trávnících

Účinnost herbicidních látek firmy Dow AgroSciences na vybrané plevele v trávnících Účinnost herbicidních látek firmy Dow AgroSciences na vybrané plevele v trávnících Ing. Jan Frydrych Ing. Pavla Volková OSEVA vývoj a výzkum s.r.o. Zubří Pokusy na výzkumné stanici v Zubří ověření biologické

Více

Dokumentace SEA - doplnění (vyhodnocení vlivu na životní prostředí) ( ČÁST A - VURÚ) ÚZEMNÍ PLÁN KTOVÁ. D o p l n ě n í n á v r h u

Dokumentace SEA - doplnění (vyhodnocení vlivu na životní prostředí) ( ČÁST A - VURÚ) ÚZEMNÍ PLÁN KTOVÁ. D o p l n ě n í n á v r h u Dokumentace SEA - doplnění (vyhodnocení vlivu na životní prostředí) ( ČÁST A - VURÚ) * ÚZEMNÍ PLÁN KTOVÁ D o p l n ě n í n á v r h u Objednatel: Obecní úřad Ktová Zpracovatel: Mgr. Pavel Bauer Březový

Více

PEXESO PLANĚ ROSTOUCÍ BYLINY NA HRÁDECKU

PEXESO PLANĚ ROSTOUCÍ BYLINY NA HRÁDECKU 1. blatouch bahenní (Caltha palustris) 2. bledule jarní (Leucojum vernum) 3. čekanka obecná (Cichorium intybus) 4. černohlávek obecný (Prunella vulgaris) P E X E S O PLANĚ ROSTOUCÍ BYLINY NA HRÁDECKU Pexeso

Více

Vyhodnocení vlivů na životní prostředí. Vyhodnocení vlivů na území NATURA 2000 ZMĚNA Č. 3 ÚZEMNÍHO PLÁNU VÍCHOVÁ NAD JIZEROU

Vyhodnocení vlivů na životní prostředí. Vyhodnocení vlivů na území NATURA 2000 ZMĚNA Č. 3 ÚZEMNÍHO PLÁNU VÍCHOVÁ NAD JIZEROU Vyhodnocení vlivů na životní prostředí ( Dokume ntace SEA čá st A ) Vyhodnocení vlivů na území NATURA 2000 ( část B) * ZMĚNA Č. 3 ÚZEMNÍHO PLÁNU VÍCHOVÁ NAD JIZEROU Objednatel: Obec Víchová nad Jizerou

Více

Zdrojové plochy diaspor lučních rostlin

Zdrojové plochy diaspor lučních rostlin BIOD_louka_1403_ZZ_161412-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Zdrojové plochy diaspor lučních rostlin číslo projektu: 161412 1. Údaje o

Více

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ.

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ. Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko 2017 2017 NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ Směsi luční, pastevní, na ornou půdu, pro koně i pro kozy, do sadu i vinohradu, směsi vhodné pro

Více

iva a výroba krmiv v chovu masného skotu

iva a výroba krmiv v chovu masného skotu Management, welfare,, ekonomika,výživa iva a výroba krmiv v chovu masného skotu ODBORNÝ SEMINÁŘ v rámci projektu Společná zemědělská politika v chovu masného skotu s ohledem na bezpečnost potravin a welfare

Více

Rostliny v Hrádníkách

Rostliny v Hrádníkách Rostliny v Hrádníkách Vypracovaly : Zábelková Daniela Nováková Anna Co roste v Hrádníkách? BYLINY Pampeliška lékařská Mařinka vonná Pryskyřník prudký Česnáček lékařský Kopřiva dvoudomá Konvalinka vonná

Více

Zpracoval: RNDr. Marek Banaš, Ph.D. osoba autorizovaná k provádění posouzení podle 45i zákona č. 114/1992 Sb., v platném znění (č.j.

Zpracoval: RNDr. Marek Banaš, Ph.D. osoba autorizovaná k provádění posouzení podle 45i zákona č. 114/1992 Sb., v platném znění (č.j. Aktualizované posouzení vlivu koncepce Územní plán Horní Branná na evropsky významné lokality a ptačí oblasti podle 45i zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Zpracoval: RNDr.

Více

Plán péče o navrhovanou přírodní rezervaci Újezdecký les (návrh)

Plán péče o navrhovanou přírodní rezervaci Újezdecký les (návrh) Plán péče o navrhovanou přírodní rezervaci Újezdecký les (návrh) na období 2012 2021 Jiří Schneider a kol. 2011 Ing. Jiří Schneider, Ph.D., Újezd u Tišnova 7, 594 55, p. Dolní Loučky Organizační poradenství

Více

Obnova ploch poškozených důlní činností - těžbou černého uhlí

Obnova ploch poškozených důlní činností - těžbou černého uhlí Obnova ploch poškozených důlní činností - těžbou černého uhlí Ing. Jana Kašparová, Ing. ohumír agaš, Sc., Ing. Radek Macháč OSEV PRO s.r.o., Výzkumná stanice travinářská Rožnov-Zubří Důlní těžba v Ostravsko-Karvinském

Více

Možnosti využití herbicidů Pixxaro a Zypar v trávnících (předběžné sdělení) doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. Seminář SPTJS, Zubří

Možnosti využití herbicidů Pixxaro a Zypar v trávnících (předběžné sdělení) doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. Seminář SPTJS, Zubří Možnosti využití herbicidů Pixxaro a Zypar v trávnících (předběžné sdělení) doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. Seminář SPTJS, Zubří 21. 2.2019 Trávníky (nedostatečně zavlažované) 2018 silné poškození nedostatkem

Více

PEVNÝ JAKO OCEL. Regenerující jílek vytrvalý

PEVNÝ JAKO OCEL. Regenerující jílek vytrvalý PEVNÝ JAKO OCEL Regenerující jílek vytrvalý Revoluční technologie: regenerující a vysoce odolný vůči zátěži, dokonce i při pravidelné nízké seči Obsahuje RPR technologii! RPR je jílek vytrvalý regenerující

Více

Metodika. Karel Matějka IDS, Na Komořsku 2175/2A, 143 00 Praha 4 e-mail matejka@infodatasys.cz

Metodika. Karel Matějka IDS, Na Komořsku 2175/2A, 143 00 Praha 4 e-mail matejka@infodatasys.cz Možnosti monitoringu lučních a obdobných společenstev v oblasti Šumavy Monitoring possibilities for grassland and similar communities in the Šumava Mts. region Karel Matějka IDS, Na Komořsku 2175/2A, 143

Více

Cardamine amara. Dryopteris filix-mas brusnice borůvka. Vaccinium myrtillus. Senecio ovatus kuklík potoční. Geum rivale.

Cardamine amara. Dryopteris filix-mas brusnice borůvka. Vaccinium myrtillus. Senecio ovatus kuklík potoční. Geum rivale. Botanický průzkum Selský potok 2011 Datum PLOCHA Český název Latinský název + ochrana, C4 26.2.2011 1 buk lesní- nálety Fagus sylvatica bez hroznatý Sambucus racemosa 14.5.2011 netýkavka nedůtklivá Impatiens

Více

Využitípoloparazitických rostlin rodu kokrhel (Rhinanthusspp.) k potlačeníkompetičněsilných trav (třtiny křovištnía kostřavy červené)

Využitípoloparazitických rostlin rodu kokrhel (Rhinanthusspp.) k potlačeníkompetičněsilných trav (třtiny křovištnía kostřavy červené) Využitípoloparazitických rostlin rodu kokrhel (Rhinanthusspp.) k potlačeníkompetičněsilných trav (třtiny křovištnía kostřavy červené) Jan Mládek 1,2, Jakub Těšitel 2, Pavla Mládková 3, Stanislav Hejduk

Více

A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ PAMÁTKA NA OSTRÁŽNÉ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny)

A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ PAMÁTKA NA OSTRÁŽNÉ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny) Příloha I. A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ PAMÁTKA NA OSTRÁŽNÉ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny) Název zvláště chráněného území: Na Ostrážné Předměty

Více

158 Ekologické zemědělství

158 Ekologické zemědělství 158 Ekologické zemědělství Ekologické zemědělství 159 10 Pícninářství 10.1 Trvalé travní porosty v EZ z hlediska biodiverzity 10.1.1 Předpoklad vzniku a existence trvalých travních porostů (TTP) 1) Označení

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

EKOSYSTÉMY LOUKY A PASTVINY

EKOSYSTÉMY LOUKY A PASTVINY Luční stanoviště - přirozeně zřejmě jen maloplošně (ale četně ve světlých lesích!) - větší souvislé plochy vytvořeny lidskou činností - obhospodařování: jednosečné či dvousečné louky - vliv podkladu a

Více

Ochrana půdy ve vinici

Ochrana půdy ve vinici 1 Ochrana půdy ve vinici Dr. Wilfried Hartl www.bioforschung.at Eroze ve vinici Díky erozi jsou obnaženy kořeny. Ztráta půdy více než 30cm! Stabilní dodávka organických látek (hnůj, kompost) zlepšuje

Více

dílčí výstup č. V001 - Pokrytí příkmenných pásů alternativními plodinami.

dílčí výstup č. V001 - Pokrytí příkmenných pásů alternativními plodinami. dílčí výstup č. V001 - Pokrytí příkmenných pásů alternativními plodinami. V maloparcelkových polních pokusech na stanovištích v Holovousích a Zubří je sledován vliv vybraných druhů trav, bylin a leguminóz

Více

Tab. I: Fytocenologická tabulka.

Tab. I: Fytocenologická tabulka. Tab. I: Fytocenologická tabulka. 1121 101011 1210210 00000 9800 742313 4151269 25867 Tetragonolobus maritimus ++++......... Pinus sylvestris juv. rrrr......... Dorycnium herbaceum ++1+..1......+.1... Genista

Více

Foto katalog zachycených, alergologicky významných druhů dřevin, bylin a trav na území města Olomouce

Foto katalog zachycených, alergologicky významných druhů dřevin, bylin a trav na území města Olomouce Foto katalog zachycených, alergologicky významných druhů dřevin, bylin a trav na území města Olomouce Jonáš Gazdík 2014 0 Název česky: Bez černý Název latinsky: Sambucus nigra Alergologický význam (doba

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Trávy Seznam rostlin: srha laločnatá (srha říznačka) bojínek luční jílek vytrvalý lipnice luční Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Srha laločnatá (srha říznačka) Srha laločnatá

Více

BOTANICKÝ PRŮZKUM LOKALITY BOČ. Zpracovatel:

BOTANICKÝ PRŮZKUM LOKALITY BOČ. Zpracovatel: BOTANICKÝ PRŮZKUM LOKALITY BOČ Zpracovatel: Ing. Alexandra MASOPUSTOVÁ Kladenská 273, 357 47 Krásno 608 663 998, a.masopustova@seznam.cz IČO 722 389 33 Datum: červenec 2009 Ing. Alexandra Masopustová 1

Více

Historie, současnost a perspektivy šlechtění VST Rožnov- Zubří

Historie, současnost a perspektivy šlechtění VST Rožnov- Zubří Historie, současnost a perspektivy šlechtění VST Rožnov Zubří Ing. Zdeněk Both, Ph.D., doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. OSEVA PRO s.r.o., o.z. Výzkumná stanice travinářská RožnovZubří OSEVA vývoj a výzkum

Více

II. N á v r h VYHLÁŠKA,

II. N á v r h VYHLÁŠKA, II. N á v r h VYHLÁŠKA, kterou se mění vyhláška č. 449/2006 Sb., o stanovení metodik zkoušek odlišnosti, uniformity, stálosti a užitné hodnoty odrůd, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo zemědělství

Více

VEGETAČNÍ STUDIE NELESNÍCH EKOSYSTÉMŮ V ÚZEMÍ PODKRKONOŠÍ: 2 MEZOFILNÍ LOUKY A BYLINNÉ LEMY

VEGETAČNÍ STUDIE NELESNÍCH EKOSYSTÉMŮ V ÚZEMÍ PODKRKONOŠÍ: 2 MEZOFILNÍ LOUKY A BYLINNÉ LEMY Vč. sb. přír. Práce a studie, (): - ISSN - VEGETAČNÍ STUDIE NELESNÍCH EKOSYSTÉMŮ V ÚZEMÍ PODKRKONOŠÍ: MEZOFILNÍ LOUKY A BYLINNÉ LEMY Phytosociological study of the non-forested ecosystems in the area of

Více

Současný stav českého travního a jetelového semenářství. doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. Sdružení pěstitelů trav a jetelovin

Současný stav českého travního a jetelového semenářství. doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. Sdružení pěstitelů trav a jetelovin Současný stav českého travního a jetelového semenářství doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. Sdružení pěstitelů trav a jetelovin Odborný seminář SPTJS, Zubří 22. 2. 2017 Trávy plocha a produkce 2015 množitelská

Více

SMĚRNICE. (Text s významem pro EHP)

SMĚRNICE. (Text s významem pro EHP) 2.12.2016 CS L 327/59 SMĚRNICE PROVÁDĚCÍ SMĚRNICE KOMISE (EU) 2016/2109 ze dne 1. prosince 2016, kterou se mění směrnice Rady 66/401/EHS, pokud jde o zahrnutí nových druhů a botanický název druhu Lolium

Více

SLALOMOVÉ KÁRY AREÁL NAD NÁDRAŽÍM, ŽELEZNÁ RUDA. Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti

SLALOMOVÉ KÁRY AREÁL NAD NÁDRAŽÍM, ŽELEZNÁ RUDA. Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti SLALOMOVÉ KÁRY AREÁL NAD NÁDRAŽÍM, ŽELEZNÁ RUDA Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti červenec 200 Předmět hodnocení: Zadavatel: Zpracovatelka: Kontakt: Spolupráce: Slalomové káry

Více

Louky a mezofilní pastviny (Molinio-Arrhenatheretea) Meadows and mesic pastures

Louky a mezofilní pastviny (Molinio-Arrhenatheretea) Meadows and mesic pastures Louky a mezofilní pastviny (Molinio-Arrhenatheretea) Meadows and mesic pastures Petra Hájková, Michal Hájek, Denisa Blažková, Tomáš Kučera, Milan Chytrý, Marcela Řezníčková, Kateřina Šumberová, Tomáš Černý,

Více

Revitalizace Staré Ponávky

Revitalizace Staré Ponávky Revitalizace Staré Ponávky Dokumentace pro územní řízení a stavební povolení D.1.1 Technická zpráva Brno, únor 2018 KONCEPT GEOtest, a.s. tel.: 548 125 111 Šmahova 1244/112, 627 00 Brno fax: 545 217 979

Více

Radosti a strasti našeho současného semenářství pícnin

Radosti a strasti našeho současného semenářství pícnin Radosti a strasti našeho současného semenářství pícnin doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. Sdružení pěstitelů travních a jetelových semen Seminář SPJTS 2018 Stručná charakteristika (2016) Trávy výměra: 9 083

Více

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko. NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko.   NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko 2018 www.vupt.cz NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ NOVĚ směsi pro splnění podmínek AGROENVIRONMENTÁLNĚ -KLIMATICKÝCH OPATŘENÍ a směsi meziplodin

Více

Pastvinářství - úvod. Kvalita pastevní píce. Historie pastevního hospodářství. Historie pastevního hospodářství

Pastvinářství - úvod. Kvalita pastevní píce. Historie pastevního hospodářství. Historie pastevního hospodářství Historie pastevního hospodářství Pastva významná role v historii Pastvinářství - úvod Neolit až středověk Jaro podzim pastva v okolí sídel, v zimě boj o přežití Lesní pastva je především u pastvy koní,

Více

Travinná společenstva střední Evropy

Travinná společenstva střední Evropy Travinná společenstva střední Evropy Vývoj travních porostů, historie Fytocenologická charakteristika přirozených porostů luk a pastvin ČR Ing. Pavlína Hakrová, Ph.D. Studijní literatura Hejcman M. et

Více

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Obsah tématu: 1) Hlavní cíl rostlinné výroby 2) Rozdělení kulturních rostlin dle vlastností sklízených produktů s přihlédnutím k postupům při jejich

Více

TDA03 Poo-Trisetetum flavescentis Knapp ex Oberdorfer 1957* Podhorské kostřavovo- -trojštětové louky

TDA03 Poo-Trisetetum flavescentis Knapp ex Oberdorfer 1957* Podhorské kostřavovo- -trojštětové louky Arrhenatherion elatioris TDA03 Poo-Trisetetum flavescentis Knapp ex Oberdorfer 1957* Podhorské kostřavovo- -trojštětové louky Tabulka 5, sloupec 3 (str. 182) Orig. (Oberdorfer 1957): Poa-Trisetetum (Knapp

Více

Obnova lučních porostů

Obnova lučních porostů Obnova lučních porostů Co můžeme udělat Obnova managementu (kosení pasení) omezení přísunu živin odstranění dřevin (a obnova managementu) samovolná sukcese na orné půdě (a obnova managementu) obnova luk

Více

Zdrojové plochy diaspor lučních rostlin

Zdrojové plochy diaspor lučních rostlin BIOD_louka_1303_ZZ_161302-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Zdrojové plochy diaspor lučních rostlin číslo projektu: 161302 1. Údaje o

Více

Botanický průzkum stanovišť podél cest

Botanický průzkum stanovišť podél cest Botanický průzkum stanovišť podél cest Přírodní škola, Praha 2001 Úvod: Cesty jsou uţ po staletí fenoménem naší krajiny. Vytváří souvislé pásy v zásadě stejných ekologických podmínek a není proto nikterak

Více

Mendelova univerzita v Brně. Zahradnická fakulta v Lednici

Mendelova univerzita v Brně. Zahradnická fakulta v Lednici Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici Problematika travních směsí v zahradní a krajinářské tvorbě Bakalářská práce Vedoucí diplomové práce: Ing. Stanislav Vilím, Ph.D. Vypracoval: Ing.

Více

Pícninářství. Jiří Skládanka Ústav pícninářství AF MZLU Brno

Pícninářství. Jiří Skládanka Ústav pícninářství AF MZLU Brno Pícninářství Jiří Skládanka Ústav pícninářství AF MZLU Brno Definice pícninářství Pícninářství je speciální úsek rostlinné výroby zabývající se pěstováním a využíváním pícnin na orné půdě a obhospodařováním

Více

Květnaté louky - druhově pestré porosty. Ing. Marie Straková, Ph.D., Agrostis Trávníky, s.r.o.

Květnaté louky - druhově pestré porosty. Ing. Marie Straková, Ph.D., Agrostis Trávníky, s.r.o. Květnaté louky - druhově pestré porosty Ing. Marie Straková, Ph.D., Agrostis Trávníky, s.r.o. Terminologie druhově pestrých porostů Pícninářství louky a pastviny = trvalý nebo dočasný travní porost, produkční

Více

Srovnání flóry agrárních valů a jejich lemů

Srovnání flóry agrárních valů a jejich lemů Severočes. Přír., Litoměřice, 39: 7-15, 2008 Srovnání flóry agrárních valů a jejich ů Comparsion of flora of hedgerows and its edges Iva M a c h o v á 1, Stanislava U h r o v á 2 a Václav S y n e k 1 1

Více

PEVNÝ JAKO OCEL Regenerující jílek vytrvalý

PEVNÝ JAKO OCEL Regenerující jílek vytrvalý PEVNÝ JAKO OCEL Regenerující jílek vytrvalý Špičková travní osiva PEVNÝ JAKO OCEL Regenerující jílek vytrvalý Revoluční technologie: vysoké regenerační schopnosti a odolnost vůči zátěži! RPR je jílek vytrvalý,

Více

Bílá louka, krajková Stanoviště: Vytrvalost: Doporučený výsev: Luční květiny 80 % Traviny 20% Celkem % Celkem %

Bílá louka, krajková Stanoviště: Vytrvalost: Doporučený výsev: Luční květiny 80 % Traviny 20% Celkem % Celkem % Bílá louka, krajková Výběr květin laděný podle barvy květů bílé barvy působí čistým vzdušným dojmem. Hlavní zásluhu mají na vzhledu především miříkovité rostliny. Proto je tato louka určena spíše do uzavřených

Více

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko. NABÍDKA TRAVNÍCH, JETELOVINOTRAVNÍCH A TECHNICKÝCH SMĚSÍ

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko.   NABÍDKA TRAVNÍCH, JETELOVINOTRAVNÍCH A TECHNICKÝCH SMĚSÍ Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko 2019 www.vupt.cz NABÍDKA TRAVNÍCH, JETELOVINOTRAVNÍCH A TECHNICKÝCH SMĚSÍ NOVĚ směsi pro splnění podmínek AGROENVIRONMENTÁLNĚ -KLIMATICKÝCH OPATŘENÍ a

Více

Možnosti monitoringu lučních a obdobných společenstev v oblasti Šumavy

Možnosti monitoringu lučních a obdobných společenstev v oblasti Šumavy AKTUALITY ŠUMAVSKÉHO VÝZKUMU II str. 143 150 Srní 4. 7. října 2004 Možnosti monitoringu lučních a obdobných společenstev v oblasti Šumavy Monitoring possibilities for grassland and similar communities

Více

1) Faktory degradující půdu. Péče o půdu a ozelenění vinice syntéza výsledků projektu ECOWIN Náměšť

1) Faktory degradující půdu. Péče o půdu a ozelenění vinice syntéza výsledků projektu ECOWIN Náměšť Péče o půdu a ozelenění vinice syntéza výsledků projektu ECOWIN 2009-2012 Náměšť 21. 3. 2013 Ing. Milan Hluchý, PhD. Dr. Wilfried Hartl 1) Faktory degradující půdu vodní eroze debazifikace Ozelenění vinic

Více

TDB02 Melandrio rubri-phleetum alpini Blažková in Krahulec et al. 1997* Horské knotovkové louky. Polygono bistortae-trisetion flavescentis

TDB02 Melandrio rubri-phleetum alpini Blažková in Krahulec et al. 1997* Horské knotovkové louky. Polygono bistortae-trisetion flavescentis Polygono bistortae-trisetion flavescentis TDB02 Melandrio rubri-phleetum alpini Blažková in Krahulec et al. 1997* Horské knotovkové louky Tabulka 5, sloupec 6 (str. 182) Orig. (Krahulec et al. 1997): Melandrio-Phleetum

Více

Úřední věstník Evropské unie 66/2298 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. SMĚRNICE RADY ze dne 14. června 1966 o uvádění osiva pícnin na trh

Úřední věstník Evropské unie 66/2298 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. SMĚRNICE RADY ze dne 14. června 1966 o uvádění osiva pícnin na trh 03/sv. 1 55 31966L0401 66/2298 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ 11.7.1966 SMĚRNICE RADY ze dne 14. června 1966 o uvádění osiva pícnin na trh (66/401/EHS) RADA EVROPSKÉHO HOSPODÁŘSKÉHO SPOLEČENSTVÍ,

Více

PLÁN PÉČE PŘÍRODNÍ REZERVACE KOZÍ STRÁŇ PRO OBDOBÍ Ilustrační foto

PLÁN PÉČE PŘÍRODNÍ REZERVACE KOZÍ STRÁŇ PRO OBDOBÍ Ilustrační foto PLÁN PÉČE PŘÍRODNÍ REZERVACE KOZÍ STRÁŇ PRO OBDOBÍ 2019 2028 Ilustrační foto 1.1 Základní identifikační údaje 1. Základní údaje o zvláště chráněném území evidenční číslo: 5317 kategorie ochrany: Přírodní

Více

INDEX QBR Datový list do terénu

INDEX QBR Datový list do terénu INDEX QBR Datový list do terénu Kvalita břehového biotopu Skóre pro jednotlivé části nemůţe být negativní, ani překročit 25 Celkový říční kryt Skóre 25 80 % břeţního krytu (kromě jednoletých rostlin) 50-80

Více

platný od Agrostis Trávníky, s.r.o. Npor. Krále Rousínov

platný od Agrostis Trávníky, s.r.o. Npor. Krále Rousínov Katalog sortimentu směsí pro zakládání trávníků, lučních, pastevních a travinobylinných porostů, květnatých luk a letničkových záhonů platný od 1. 9. 2018 Tel./fax: 517 370 607 mobil: 773 826 682, 773

Více

Vliv pomocných půdních látek na produkci biomasy jetelotravních směsí v aridních podmínkách. Daniela Knotová Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o.

Vliv pomocných půdních látek na produkci biomasy jetelotravních směsí v aridních podmínkách. Daniela Knotová Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Vliv pomocných půdních látek na produkci biomasy jetelotravních směsí v aridních podmínkách Daniela Knotová Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Modelový projekt zamezení biologické degradace půd v

Více

Portál České Flóry - edukační moduly pro výuku botaniky CZ.1.07/2.2.00/15.0269

Portál České Flóry - edukační moduly pro výuku botaniky CZ.1.07/2.2.00/15.0269 Témata pro seminární prezentace Témata jsou poměrně volná, závazný je pouze tučný titulek, doplňující informace pod titulkem mohou (ale nemusí) být vodítkem pro samotnou prezentaci. Prezentace by měla

Více

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky LOM VE STRÁŽI

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky LOM VE STRÁŽI Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky LOM VE STRÁŽI Název zvláště chráněného území Přírodní památka Lom ve Stráži Předmět ochrany a jeho popis Jedná se o nejkomplexnější pohled

Více

Rostlinné populace, rostlinná společenstva

Rostlinné populace, rostlinná společenstva Rostlinné populace, rostlinná společenstva Populace - soubor jedinců jednoho druhu, vyskytující se na určitém stanovišti a jsou stejného genetického původu ZNAKY POPULACE roste produkuje biomasu hustota

Více

Š P I Č K O V Á T R A V N Í O S I V A

Š P I Č K O V Á T R A V N Í O S I V A Š P I Č K O V Á T R A V N Í O S I V A 2018 Zástupce pro Českou republiku: 664 31 LELEKOVICE, Lelekovice 866 664 31 LELEKOVICE, Lelekovice 866 telefon 541 232 700, fax 541 232 720 telefon e-mail: 541 travniky@adamza.cz

Více

Příloha XIII - soupis rostlinných druhů

Příloha XIII - soupis rostlinných druhů Příloha XIII - soupis rostlinných druhů Aegopodium podagraria Agrostis stolonifera Achillea millefolium Ajuga reptans Alchemilla vulgaris Alliaria petiolata Alopecurus pratensis Anemone nemorosa Anemone

Více

Fotoatlas semenáčků. Martina Horáčková

Fotoatlas semenáčků. Martina Horáčková Fotoatlas semenáčků Martina Horáčková 2016 Slovo úvodem (aneb jak tento fotoatlas vznikl a komu je určen) V rámci svého magisterského a doktorského studia geobotaniky na Karlově univerzitě v Praze jsem

Více

Ekologické a zdravotní limity chovu skotu na Šumavě

Ekologické a zdravotní limity chovu skotu na Šumavě AKTUALITY ŠUMAVSKÉHO VÝZKUMU s. 219 223 Srní 2. 4. dubna 2001 Ekologické a zdravotní limity chovu skotu na Šumavě Vlasta Kroupová, Eva Matoušková & Miloslav Šoch Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích,

Více

Vliv hnojení TTP digestátem na výnos, kvalitu a jeho botanické složení

Vliv hnojení TTP digestátem na výnos, kvalitu a jeho botanické složení Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Vliv hnojení TTP digestátem na výnos, kvalitu a jeho botanické složení Nerušil P., Menšík L. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Obhospodařování

Více

Obr. 4 Výsečový graf počtu plevelů ve vinici Podkova na stanovišti Zatravněné meziřadí

Obr. 4 Výsečový graf počtu plevelů ve vinici Podkova na stanovišti Zatravněné meziřadí SEZNAM PŘÍLOH Obr. 4 Výsečový graf počtu plevelů ve vinici Podkova na stanovišti Zatravněné meziřadí Obr. 5 Výsečový graf počtu plevelů ve vinici Podkova na stanovišti Úhor Obr. 6 Výsečový graf počtu plevelů

Více

Kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav

Kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav Kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav Ing. Zdeněk Vorlíček, CSc., Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Ing. Jiří Dubec, Ph.D., Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko Pro výživu

Více

Realizace štěrkových trávníků v ČR. Ing. Marie Straková, Ph.D., Agrostis Trávníky, s.r.o., Rousínov

Realizace štěrkových trávníků v ČR. Ing. Marie Straková, Ph.D., Agrostis Trávníky, s.r.o., Rousínov Realizace štěrkových trávníků v ČR Ing. Marie Straková, Ph.D., Agrostis Trávníky, s.r.o., Rousínov Štěrkové trávníky Definice štěrkového trávníku pojízdný trávník na štěrkové vrstvě o mocnosti 20 až 30

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Jeteloviny Seznam rostlin: vojtěška setá (Medicago sativa) jetel luční (Trifolium pratense) jetel plazivý (Trifolium repens) jetel zvrhlý štírovník růžkatý čičorka pestrá Copyright 2017 Autorské fotografie

Více

Ú Z E M N Í P L Á N B L A T C E VYHODNOCENÍ VLIVŮ ÚZEMNÍHO PLÁNU NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ

Ú Z E M N Í P L Á N B L A T C E VYHODNOCENÍ VLIVŮ ÚZEMNÍHO PLÁNU NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ Ú Z E M N Í P L Á N B L A T C E VYHODNOCENÍ VLIVŮ ÚZEMNÍHO PLÁNU NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ O B J E D N A T E L M Ě Ř Í T K O O B E C B L A T C E - H O U S K A Č. P. 7 9 4 7 2 0 1 D O K S Y P Ř Í L O H

Více

ZPRÁVA ZA VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROKY TAGRO Červený Dvůr spol. s r.o. (IČO: )

ZPRÁVA ZA VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROKY TAGRO Červený Dvůr spol. s r.o. (IČO: ) ZPRÁVA ZA VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROKY 2008-2013 TAGRO Červený Dvůr spol. s r.o. (IČO: 49050656) 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým

Více

Š P I Č K O V Á T R A V N Í O S I V A

Š P I Č K O V Á T R A V N Í O S I V A Š P I Č K O V Á T R A V N Í O S I V A 2 0 1 7 Zástupce pro Českou republiku: 664 31 LELEKOVICE, Lelekovice 866 telefon 541 232 700, fax 541 232 720 e-mail: travniky@adamza.cz www.barenbrug.cz Veřejná a

Více

Hodnocení vlastností odrůd trav a jetelovin v různých agroekologických podmínkách předběžné výsledky

Hodnocení vlastností odrůd trav a jetelovin v různých agroekologických podmínkách předběžné výsledky Hodnocení vlastností odrůd trav a jetelovin v různých agroekologických podmínkách předběžné výsledky Radek Macháč 1), Jan Pelikán 2), Stanislav Hejduk 3), Martina Smočková 1) 1) OSEVA PRO s.r.o., VST Rožnov-Zubří,

Více

Eroze a úrodnost půdy. Ing.Vlasta Petříková, DrSc. Kontakt : Tel

Eroze a úrodnost půdy. Ing.Vlasta Petříková, DrSc. Kontakt : Tel Eroze a úrodnost půdy Ing.Vlasta Petříková, DrSc. Kontakt : vpetrikova@volny.cz, Tel. 736 171 353 Hospodaření na orné půdě se zhoršuje Rozsah eroze půdy se zvětšuje Úrodnost se snižuje, zvl. v důsledku

Více

HISTORIE KVĚTNATÝCH LUK

HISTORIE KVĚTNATÝCH LUK HISTORIE KVĚTNATÝCH LUK d) Historie používání květnatých luk sahá do pozdního středověku, kdy pana Marie byla vyobrazena na obraze s Jezulátkem sedícím na květnaté louce (Horcus conclusus). V období baroka

Více

TEB01 Sileno vulgaris-nardetum strictae Krahulec 1990 Smilkové trávníky horského stupně Krkonoš

TEB01 Sileno vulgaris-nardetum strictae Krahulec 1990 Smilkové trávníky horského stupně Krkonoš Nardo strictae-agrostion tenuis TEB01 Sileno vulgaris-nardetum strictae Krahulec 1990 Smilkové trávníky horského stupně Krkonoš Tabulka 8, sloupec 3 (str. 289) Orig. (Krahulec 1990b): Sileno vulgari-nardetum

Více

kapitola 12 - tabulková část

kapitola 12 - tabulková část 1200 00 00 00/80 OLEJNATÁ SEMENA A OLEJNATÉ PLODY; RŮZNÁ ZRNA, SEMENA A PLODY; PRŮMYSLOVÉ NEBO LÉČIVÉ ROSTLINY; SLÁMA A PÍCNINY 1201 00 00 00/80 Sójové boby, též drcené 1201 10 00 00/80 - Semena - 0 N4,F7

Více

Svaz TDB Polygono bistortae-trisetion flavescentis Br.-Bl. et Tüxen ex Marschall 1947* Horské trojštětové louky

Svaz TDB Polygono bistortae-trisetion flavescentis Br.-Bl. et Tüxen ex Marschall 1947* Horské trojštětové louky 188 Svaz TDB Polygono bistortae-trisetion flavescentis Br.-Bl. et Tüxen ex Marschall 1947* Horské trojštětové louky Nomen inversum propositum Orig. (Marschall 1947): Triseto-Polygonion bistortae (Trisetum

Více

Studijní materiál pro přípravu na přijímací zkoušky ROSTLINY II.

Studijní materiál pro přípravu na přijímací zkoušky ROSTLINY II. Studijní materiál pro přípravu na přijímací zkoušky ROSTLINY II. Kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris) Brukvovité (Brassicaceae) drobné bílé květy v bezlistenných hroznech šešulky trojúhelníkovité,

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/5 3.2.08.19 Společenstvo luk, pastvin a travnatých strání - člověk nahradil lesní společenstva loukami a pastvinami /hnojí, kosí, hospodářská zvířata ji spásají - rozmanitý ekosystém /liší se obsahem

Více

Silážování travních a jetelotravních porostů

Silážování travních a jetelotravních porostů Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav výživy zvířat a pícninářství Silážování travních a jetelotravních porostů Bakalářská práce Vedoucí práce: doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D. Vypracoval:

Více

ČELEĎ: lipnicovité (Poaceae)

ČELEĎ: lipnicovité (Poaceae) ČELEĎ: lipnicovité (Poaceae) vytrvalé nebo jednoleté byliny KOŘENOVÁ SOUSTAVA: svazčitá (homorhizie) STONEK: většinou dutý, kolénkatý (stéblo) LISTY: -dvouřadé, střídavé, čárkovité, s listovou pochvou,

Více

Produkce a kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav v podmínkách řepařské zemědělské výrobní oblasti

Produkce a kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav v podmínkách řepařské zemědělské výrobní oblasti Produkce a kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav v podmínkách řepařské zemědělské výrobní oblasti Ing. Zdeněk Vorlíček, CSc., Zemědělský výzkum spol. s r.o. Troubsko Ing. Jiří Dubec, Ph.D.,

Více

Úroda 12/2011, vědecká příloha

Úroda 12/2011, vědecká příloha Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Pícninářská komise ORV ČAZV, Odbor rostlinolékařství ČAZV a mediální partner Profi Press, s.r.o. Praha AKTUÁLNÍ

Více

REVITALIZACE ZELENĚ,,NA KOPANINÁCH" VE ŽDÍRCI NAD DOUBRAVOU

REVITALIZACE ZELENĚ,,NA KOPANINÁCH VE ŽDÍRCI NAD DOUBRAVOU REVITALIZACE ZELENĚ,,NA KOPANINÁCH" VE ŽDÍRCI NAD DOUBRAVOU A1 SOUHRNNÁ ZPRÁVA investor: Město Ždírec nad Doubravou, Školní 500, 582 63 zhotovitel: Ing. Alena Vránová, Zástřizly 41, 768 05 Koryčany tel.:

Více

Druhově bohatá společenstva mají schopnost se vyrovnat s ochuzováním o živiny

Druhově bohatá společenstva mají schopnost se vyrovnat s ochuzováním o živiny Druhově bohatá společenstva mají schopnost se vyrovnat s ochuzováním o živiny 1 UP Olomouc, 2 ČZU Praha, 3 Mendelu Brno, 4 VÚRV Praha-Ruzyně, 5 INRA Toulouse, Francie, 6 Université Toulouse, Francie, 7

Více

Ing. Lucie Havlová a Ing. Vladimír Hula, Ph.D.

Ing. Lucie Havlová a Ing. Vladimír Hula, Ph.D. Ing. Lucie Havlová a Ing. Vladimír Hula, Ph.D. Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství, Mendelova univerzita v Brně Nové technologie vegetačních úprav svahů dálničních a silničních koridorů

Více