H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2"

Transkript

1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N duben 1902 Zemřel Franz Casimir Raschka, katolický kněz člen Řádu německých rytířů. Před vysvěcením na kněze se věnoval církevním dějinám, morální teologii, kanonickému právu a dogmatice na univerzitě v rakouském Innsbrucku. Po vysvěcení byl kooperátorem v Bruntále, pokračoval ve Staré Rudné a od roku 1873 v Opavě. Od března 1900 se stal farářem u kostela Nanebevzetí Panny Marie a od r administrátorem opavského děkanství. Věnoval se církevním úřadům a katolickým spolkům. Vystupoval jako podporovatel českých národních aktivit. (* ) Zemřel Vojtěch Metelka, katolický kněz - redemptorista, probošt na Mělníce publicista. Redaktor katolického časopisu Svatá Hora. Publikoval články v časopisech Muzeum, Sursum, Příbramsko. (* ) Zemřel Mons. ThLic. Karel Pilík, katolický kněz, prelát a notář kurie. V roce 1946 ustanoven prefektem Arcibiskupského studentského konviktu v Příbrami až do r Za komunistického režimu v r odsouzen a vězněn až do roku Na podzim 1968 jmenován farářem ve farnosti sv.cyrila a Metoděje v Praze-Karlíně. Dne 4. řína 1990 se stal sídelním kanovníkem Všech svatých na Pražském hradě a ve stejném roce ustanoven rektorem obnoveného arcibiskupského semináře v Praze-Dejvicích. Spoluzakladatel Hnutí fokoláre. Působil jako duchovní rádce lidí z nejrůznějších profesí, včetně některých politiků. (* ). 2. duben 1842 Narozen sv. Dominik Savio, italský dospívající student a přítel sv.jana Boska, který se mu stává otcem a bezpečným vůdcem. Dne 12. června 1954 ho papež Pius XII. prohlásil za svatého. ( ). 3. duben 1922 Narozen Dr. Jan Milíč Lochman, protestantský teolog a filozof, rektor univerzity v Basileji. Spoluorganizoval setkání katolických a evangelických teologů v exilu. ( ) Novým hlavním představeným Kongregace salesiánů zvolen v Římě Don Pascal Chavez Villanueva 9. nástupce sv. Jana Boska.

2 4. duben 1882 Zemřela Apologie Kellerová, řeholní sestra v klášteře Voršilek v Kutné Hoře, spisovatelka. V roce 1880 zvolena představenou konventu. Její literární díla zahrnují dětské a historické žánry. (* ) Narozen Mons.ThDr. Karel Šebor, katolický kněz. Zprvu začínal jako kaplan u svatovítské katedrály, později přeložen do Liboce a pokračoval v Příbrami. Od roku 1951 působil v kapucínském kostele Panny Marie Královny andělů v Loretě. První kněz, který v chrámu sv.víta sloužil mši sv. čelem k lidu. V červnu téhož roku poslal petici předsedovi vlády Lenártovi, kde požadoval zrušení internování pražského arcibiskupa ThDr. Josefa Berana a dalších biskupů. Od r působil při kapli sv.vojtěcha na Balkáně v Praze-Žižkově. V r ustanoven kanovníkem metropolitní kapituly u sv.víta na Pražském hradě. ( ). 5. duben 1882 Narozen PhDr. a ThDr. Josef Blokscha, katolický kněz. Roku 1918 ustanoven kooperátorem ve farnosti Narození Panny Marie ve Starém Bohumíně. V r se stal profesorem dogmatiky a apologetiky při vidnavském kněžském semináři. V roce 1945 byl zástupcem ředitele tohoto semináře. V tom období začal psát osobní deník. Ve farnosti sv.kateřiny ve Vidnavě v r.1951 zastával úřad kooperátora a také byl duchovním správcem řádových sester, internovaných ve Vidnavě a Javorníku. ( ) Narozen ThDr. Gustav hrabě Belrupt, katolický kněz. V roce 1845 jmenován farářem v Pavlovicích u Přerova a r děkan a též školní inspektor ve Velkých Heraldicích. Děkan metropolitní kapituly olomoucké a v r zastával úřad generálního vikáře arcidiecéze. Dne 6. ledna 1881 jmenován světícím biskupem olomoucké arcidiecéze. 6. duben 1697 Zemřel Štěpán Boruhradský, laický bratr ekonom v jezuitském řádu, misionář a cestovatel. Stal se členem první české misijní jezuitské výpravy do Ameriky. Dostal se do Mexico-City, kde se stal hospodářem jezuitské koleje. Tam se proslavil převedením toku řeky Cuocaca do nového bezpečného koryta. Navštívil též oblast Tichomoří na Mariánských ostrovech a později Filipíny. (* ) Narozen PhDr. a ThDr. Jaroslav Beneš, katolický kněz a teolog, filozof a pedagog, spisovatel. V r.1916 začínal jako kaplan u Matky Boží před Týnem. Od r profesor křesťanské filozofie na KTF UK. Hlasatel a obhájce tomistické filozofie. Spolupracovník Habáňovy Filozofické revue. V roce 1938 jmenován kanovníkem kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě. ( ) Zemřel Mons. ThDr. Melichar Mlčoch, katolický kněz, papežský prelát, moravský biblista a překladatel. Roku 1900 jmenován kanovníkem metropolitní kapituly olomoucké. Profesor biblistiky na CMBF v Olomouci a několikanásobný děkan této fakulty. Autor Mluvnice jazyka hebrejského a Starovědy biblické. (* ).

3 2002 Prezident ČR Václav Havel, který byl na oficiální návštěvě Itálie, sešel se v soukromé audienci s papežem Janem Pavlem II. Tentýž den navštívil sídlo suverénního Řádu maltézských rytířů V katedrále sv.víta přijal biskupské svěcení nově jmenovaný pražský světící biskup salesián Karel Herbst Zemřel Metoděj Vladimír Metula, katolický kněz premonstrát. Od července 1974 působil jako farář v Letnicích a od r obdobně v Dražovicích a v Podbřežicích až do odchodu na řádovou faru do Brna. V Letnicích zrestauroval hlavní oltář, provedena liturgická pokoncilní oprava a jiné. Za komunistického režimu v r zatčen a uvězněn až do r Po sametové revoluci r přichází do navráceného, zdevastovaného kláštera v Nové Říši, kde započal s jeho obnovou. Ustanoven převorem premonstrátské kanonie v tamním klášteře. (* ). 7. duben 1922 Založena slovanská Kongregace bratří Těšitelů ve Vídni, v českém chrámu Nejsvětějšího Vykupitele. Jejím zakladatelem je český kněz Josef Jan M. Litomiský Zemřel Jaroslav Durych, katolický prozaik, básník a dramatik. Vyjadřoval své barokní pojetí světa a náboženské hledání pravdy na bludné pouti životem. Obracel se k mystickým námětům s křesťanskou pokorou a vizí spravedlivého Božího řádu. Napsal divadelní hry z církevních dějin (sv.václav, sv.vojtěch), autor novel (Tři dukáty, Boží duha, Sedmikráska), zpracoval náboženské i literární úvahy a eseje (Ejhle člověk, Cesta umění, Láska k vlasti, Češství v Evropě), autor románů a povídek inspirovaných barokem (Rekviem, Bloudění). (* ) 2002 Slavnostně uveden do úřadu nový farář německé katolické farnosti P. Karl Schommer při mši sv. v kostele sv. Jana Nepomuckého na Skalce Vydáno Motu proprio papeže Jana Pavla II. o praxi svátosti smíření. 8. duben 1897 Narozen Julius Klimek, katolický kněz, politik a poslanec. Zprvu začínal jako kaplan ve Fryštátě. Profesor náboženství na učitelském ústavu a gymnasia ve Valašském Meziříčí, kde působil až do r Pak přesídlil do Vídně, kde přijal místo profesora náboženství na české škole Spolku Komenský a také se věnoval pastoraci mezi tamními Čechy. Po návratu do vlasti v roce 1945 jmenován poslancem Prozatímního národního shromáždění za ČSL. Znovu zvolen v roce ( ). 9. duben 1127 Narozen sv. Felix z Valois, francouzský katolický kněz, poustevník, spoluzakladatel Řádu trinitářů. Novou řeholi schválil v r.1198 papež Inocenc III. Hlavní náplní řádu bylo

4 shromažďovat finanční prostředky na vykupování zajatců z muslimských rukou. V Praze ve Spálené ulici, při kostele Nejsvětější Trojice, měl řád svůj klášter od r Svatořečen roku 1677 papežem Inocencem XII. ( ) Narozen Kazimír Tomášek, katolický kněz, český obrozenecký pracovník ve Slezsku. V roce 1847 působil jako farář ve Velké Polomi. Sběratel slezských národních písní. Staral se o hospodářský pokrok venkova, pořádal besídky, zakládal lidové knihovny. Měl spoluúčast na vzniku českého týdeníku ve Slezsku Opavský besedník. ( ). 10. duben 1967 Zemřel Konrád Kubeš, katolický kněz jezuita, katecheta a kazatel, spisovatel. V roce 1918 se stal operářem u sv. Ignáce v Praze, další rok spirituálem v pražském kněžském semináři. Po dva roky působil na Svatém Hostýně jako lidový misionář. V letech zastával funkci exercitátora a opětovně v letech Věnoval řadu spisů exerciční tématice (Ve škole Kristově, Pod korouhví Kristovou), další práce homiletické (Sbírka homiletických příkladů) a z oboru teologie (Ve šlepějích Neposkvrněné, Miniaturní asketika, Mariánská Postila). (* ). 12. duben 1352 Do Staré Boleslavi zavítal český král Karel IV. s pražským arcibiskupem Arnoštem z Pardubic Na Svatém Hostýně se uskutečnilo první setkání křesťanských podnikatelů za přítomnosti olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, aby zahájil novou poutní tradici. 13. duben 1947 Slavnostní benedikce nového arciopata ThDr. Anastáze Opaska v benediktinském klášteře v Praze-Břevnově, kterou vykonal pražský arcibiskup ThDr. Josef Beran Ostravsko-opavský sídelní biskup František Lobkowicz slavnostě otevřel Duchovní centrum sv. Kláry v Hrabyni u Opavy Papež Benedikt XVI. představil svou novou knihu Ježíš z Nazareta. 14. duben 937 Zahájení stavby Staré Boleslavi od knížete Boleslava I. Místo posvěcené mučednickou smrtí sv. Václava i nejstarším mariánským obrazem v Čechách Papež Řehoř IX. bulou Omnipotens Deus přetvořil původním špitální Bratrstvo sv. Františka na samostatný řád rytířský Řád křížovníků s červenou hvězdou.

5 15. duben 1822 Zemřel PhDr. a ThDr. Aleš Vincenc Pařízek, katolický kněz dominikán, katecheta, pedagog a numismatik. Čestný kanovník metropolitní kapituly u sv. Víta a též kanovník katedrální kapituly litoměřické. Působil jako děkan na KTF UK. Zaměřil se na reformu nižšího školství. (* ) Narozen ThDr. Rudolf Zháněl, katolický kněz, plukovník duchovní služby a papežský prelát. V roce 1927 založil v Paříži misi pro české a slovenské katolíky. Aktivně se podílel na formování čsl. Vojenské jednotky ve Francii. Později v Anglii organizoval naši západní armádu. Vyznamenán Čsl.řádem bílého lva. ( ). 16. duben 1847 Zemřel PhDr. Antonín Liška, katolický kněz-premonstrát, spisovatel. V duchovní správě působil v Jihlavě, poté v Praze a pokračoval v Jindřichově Hradci. Autor spisů: Vysoké školy, Vesmír a náš svět. Napsal tragedii Václav Nábožný, vejvoda český, která v roce 1815 uvedena v pražském Stavovském divadle. Překládal Homerovy velebásně a klasickou filologii. (* ) Narozen ThDr. Jan Sýkora, katolický kněz a katecheta. Po vysvěcení působil jako kaplan ve Velvarech a v letech pokračoval v kostele u sv. Haštala na pražském Starém Městě. V roce 1888 se stal docentem katechetiky a pedagogiky na KTF UK a v letech jmenován mimořádným profesorem biblického studia novozákonního a vyšší exegese. V roce 1899 ustanoven kanovníkem kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě, kde se r stal jejím proboštem. Rytíř rakouského Řádu železné koruny III. řádu. ( ) Narozen papež Benedikt XVI. (vl. jm. Joseph Ratzinger), v březnu 1977 ustanoven arcibiskupem v Mnichově a Freisingu a téhož roku v červnu jmenován kardinálem. Dne papež Jan Pavel II. ho pověřil funkcí prefekta Kongregace pro nauku víry. Po smrti papeže Jana Pavla II. byl dne zvolen kardinály jeho nástupcem a vybral si jméno Benedikt. Ve svých teologických názorech pokračoval v hájení koncilního učení proti kritikám, zejména dokumentu Nostra aetate, který mluví o respektu k jiným náboženstvím, ekumenismu a deklaruje právo náboženské svobody Zemřel Zdeněk Bonaventura Bouše, katolický kněz-františkán a teolog, lektor liturgie a znalec dějin umění. První kaplanské místo zastával ve Veltrusích u Prahy. Za komunistického režimu uvězněn od r až do r V roce 1968 přednášel na CMBF v Litoměřicích až do normalizace, kdy mu byl odňat státní souhlas. Signatář Charty 77. V r vypomáhal v duchovní správě v Ústí nad Labem. (* ). 17. duben 1772 Narozen Vojtěch Nejedlý, katolický kněz a kazatel, vlastenecký básník a spisovatel. Zprvu působil jako kaplan v Drahonově Újezdu u Zbiroha a od r pokračoval v Praze u sv. Havla. Roku 1807 ustanoven farářem na Velíze na Křivoklatsku. V letech působil v Milošově u Plzně, poté jako děkan v Žebráce. Ve svých anakreontických básních

6 zamýšlel vzdělávat venkovský lid. Sepsal lyrickou skladbu Poslední soud, mravoučnou povídku Ladislav a dítky jeho, alegorickou básnickou polemiku Bohyně. Autor homiletické sbírky Nedělní, sváteční a postní kázání. ( ) Narozen František Pravda (vl. jm. Vojtěch Hlinka), katolický kněz a spisovatel. Kněžskou činnost zahájil jako kaplan v r ve Kvílících u Slaného. V r získal místo duchovního správce v Klárově ústavu slepců v Praze. V říjnu 1847 se stal vychovatelem ve šlechtické rodině barona K. Th. Sturmfelda v Hrádku u Sušic. Autor lidových povídek v duchu katolické morálky. V pěti svazcích literárně zpracoval Povídky z kraje, kde nastínil problémy vesnice a jeho život obyvatel. ( ) Zemřel Kazimír Josef Adámek, katolický kněz-františkán a katecheta. V září 1870 jmenován kooperátorem v Hořovicích a v letech pokračoval u Panny Marie Sněžné na pražském Starém Městě. V letech se stal kvardiánem. R ustanoven provinciálem Řádu františkánů až do r a poté členem konventu v Bechyni. (* ) Narozen Jiří Strejc, hudební skladatel a pedagog, varhaník. V letech vystudoval hru na varhany u prof. Miroslava Kampelsheimera. Jako ředitel kůru a varhaník působil v katedrále Sv.Ducha v Hradci Králové a to v letech 1957 až Založil a vedl komorní vokální soubor Cantores artis antique. V r začal vydávat časopis Praporec. Člen Společnosti pro duchovní hudbu. ( ). 18. duben 1862 Narozen ThDr. Pavel Julius Vychodil, katolický kněz-benediktin, filozof, literární kritik a historik, spisovatel. Průkopník české novoscholastiky učení Tomáše Akvinského. Zdůrazňoval křesťanskou mravnost jako základní hodnotu i pro literární tvorbu. Zasloužil se o vydávání odborných teologických a filozofických knih ( Důkazy jsoucností Boží a jejich dějiny, Apologie křesťanství ). V r začal vydávat teologický časopis Hlídka. V řádu dosáhl hodnosti konzistorní rady a od r.1886 ředitelem Papežské knihtiskárny rajhradských benediktinů. Dopisující člen ČSVU. Přispěl k obohacení novodobého katolicismu o poznatky aristotelské a tomistické filozofie i estetiky. ( ) 1997 Prezident ČR Václav Havel jmenoval katolického kněze a teologa Tomáše Halíka profesorem Univerzity Karlovy Ve Žďáru nad Sázavou zahájeno druhé celostátní fórum mládeže (ukončeno 21. 4). 19. duben 1932 Premiéra Sukovy Mše B dur uvedena v Praze. Zpíval pěvecký sbor Křížkovský, dirigoval Metod Vymetal.

7 20. duben 1292 Slavnostní uvedení 12 mnichů cisterciáků z konventu v Sedlci u Kutné Hory do loveckého hrádku na Zbraslav. Král Václav II. štědře je obdaroval pozemky i důchody, což stvrdil v listině z 10. srpna Nejvyšší představitel světového starokatolictví, utrechtský arcibiskup Antonius Jan Glasemaker navštívil ČR, kde se setkal s pražským arcibiskupem kardinálem Miloslavem Vlkem a předsedou Ekumenické rady církví ČR Pavlem Smetanou. 21. duben 1842 Papež Řehoř XVI. jmenoval Bedřicha Schwarzenberga, tehdejšího salcburského arcibiskupa kardinálem. Dne 15. srpna 1850 se stal pražským arcibiskupem. Z jeho popudu vznikla Jednota pro dostavení chrámu sv. Víta na Pražském hradě. V roce 1863 svolal diecézní synodu Zemřel ThDr. Alois Jirák, katolický kněz, biblista, publicista. V roce 1884 jmenován profesorem starozákonního biblického studia a o rok později církevního práva. V témže roce ustanoven rektorem bohosloveckého semináře v Českých Budějovicích. Publikoval v časopisech: Pastýř duchovní a Časopis katolického duchovenstva. (* ). 22. duben 1782 Zemřel PhMgr. Josef Ferdinand Norbert Segert, hudební skladatel a varhaník. Povolán za varhaníka v pražských kostelích u sv.jakuba, sv.martina a u Matky Boží před Týnem. Zkomponoval varhanní skladby (preludia, fugy, toccaty) a chrámové skladby (mše, moteta, litanie). Mezi jeho úspěšnými žáky byli mj. J. Mysliveček, J. J. Ryba. (* ). 23. duben 997 Zemřel sv. Vojtěch, druhý pražský biskup od r Podporoval domácí latinské i staroslověnské písemnictví. V r. 990 vstoupil do kláštera na Aventinu v Římě. R. 993 založil nejstarší český klášter bratří benediktinů v Břevnově a v roce 994 definitivně opustil Čechy. V r. 997 na misijní cestě zavražděn pohanskými Prusy. Jeho tělo pohřbeno v polském Hnězdně a odtud r jeho ostatky převezeny do Prahy. (* ) Zahájeno slavnostní putování lebky sv. Vojtěcha na okružní cestu po Čechách a Moravě. Zakončeno 25. srpna Pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk vydal dekret, ve kterém oznámil nový název pražské katedrály sv. Víta o dva další zemské patrony sv. Václava a sv. Vojtěcha.

8 24. duben 1732 Zemřel Johanes Biederman, katolický kněz-jezuita a teolog, akademický kazatel. V roce 1715 v koleji litoměřické působil jako profesor poetiky. Později v r se stal profesorem etiky na Filozofické fakultě UK. V letech profesorem biblistiky a polemické teologie v Olomouci. Roku 1727 zastával funkci děkana FF UK. (* ) Narozen PhDr. Kašpar Jan Boušek, katolický kněz-premonstrát, historik. V r se stal prvním bibliotekářem ve Strahovské knihovně. Sepsal historicko-bibliografický popis významných českých knihoven. Prostudoval dějiny rodu Lobkowiczů, které završil sepsáním Lobkowiczkého diplomatáře o šesti svazcích ( ) Zemřel Karel Eichler, katolický kněz a katecheta, publicista. Působil jako farář ve Veverské Bítýšce. Od roku 1880 ustanoven profesorem církevního práva v Brně. Redigoval náboženský časopis Hlas. Autor spisů: Poutnická místa a milostivé obrazy na Moravě a v rakouském Slezsku a také Životopisný nástin F. Pavla Křížkovského. (* ) 1922 Zemřel František Němec, katolický kněz-redemptorista. V letech 1889 až 1893 ustanoven rektorem koleje redemptoristů na Svaté Hoře a v r v Praze. Provinciálem pražské kanonie působil v letech V roce 1915 zastává úřad konzultora provincie. (* ). 25. duben 1997 Zahájena třetí pastorační návštěva papeže Jana Pavla II. v Praze a v Hradci Králové při příležitosti výročí smrti sv. Vojtěcha. (ukončena ) 26. duben 1727 Kilián Ignác Dienzenhofer, barokní architekt, podepsal s převorem kláštera augustiniánů smlouvu o barokní přestavbě kostela sv. Tomáše na pražské Malé Straně Narozen ThDr.h.c. Josef Vlasák, katolický kněz-člen Řádu křížovníků s červenou hvězdou. V letech působil jako kaplan v Lokti a od r jmenován kooperátorem ve farnosti u sv.karla ve Vídni. Po návratu se v r opět stal členem pražského konventu a sekretářem řádu. V roce 1921 zakládající člen, posléze předseda Matice svatohorské na Svaté Hoře u Příbrami. ( ) Kopii papežské buly z roku 1347, nejvýznamnější dokument z počátku UK, převzal v Praze od papeže Jana Pavla II. rektor pražské univerzity Karel Malý. 27. duben 1627 Pražský arcibiskup kardinál Arnošt Harrach vyhlásil českým patronem sv.norberta, zakladatele Řádu premonstrátů. Pět dní poté byly světcovy ostatky uloženy v klášterním kostele na Strahově.

9 1827 Narozen Josef Mottl, katolický kněz, historik, odborný publicista. V letech působil jako farář v Kolči a poté pokračoval v kněžské službě na Kladně, kde se pak později stal děkanem. Zabýval se studiem města Kladna, celého regionu a zaniklých osad. Publikoval v Památkách archeologických a místopisných. ( ) Zemřel Jan Evangelista Krbec, katolický kněz, historik a publicista. V roce 1828 působil jako zpovědník v katedrále sv.víta. Publikoval různé články do katolických časopisů. Z jeho historických prací vydal dějiny chrámu sv.jiří na Pražském hradě, sv.vavřince na Petříně a životopis slovanských apoštolů sv.cyrila a Metoděje. (* ) Založena Kongregace sester premonstrátek na Svatém Kopečku u Olomouce z iniciativy strahovského opata P.Vojtěcha Frejky. V roce 1970 uděleno Kongregaci římské schválení. 28. duben 1732 Arcibiskup Daniel Josef Mayer z Mayernu schválil pravidla řeholního bratrstva poustevníků Kongregace bratří poustevníků blahoslaveného Ivana (ivanité) Zemřel Jakob Bernard Tonko, katolický kněz-augustinián. Působil v konventu v České Lípě až do odsunu v r Odchází do Vídně, kde se stal duchovním rádcem uprchlíků. V roce 1974 ustanoven spolkovým ředitelem pro duchovní správu cizinců v Rakousku. V roce 1959 jmenován provinciálem Řádu augustiniánů pro Rakousko. Organizátor duchovní hudby. (* ). 29. duben 1622 Pražský arcibiskup Jan Lohelius vyhlásil zákaz papeže Řehoře XV., jímž bylo zrušeno privilegium přijímání pod obojí způsobou, udělené tehdy papežem Piem IV. roku Narozen ThDr.h.c. Jan Dočekal, katolický kněz, prelát, farář v Praze-Liboci. Děkan karlštejnské kolegiátní kapituly Nanebevzetí Panny Marie. ( ). 30. duben 1622 Jezuitům svěřena Univerzita Karlova, která zůstala ve vlastnictví až do 18. století Pražský arcibiskup ThDr. Josef Beran zaslal předsedovi vlády ČSR Memorandum o společenské, charitativní, kulturní a sociální užitečnosti církevního jmění. Arnošt Kelnar

Kněží z kostelecké farnosti

Kněží z kostelecké farnosti Kněží z kostelecké farnosti P. Josef Mach narozen 7.2.1820 v Kostelci vysvěcen na kněze kol. roku 1844 děkan a vikář náchodský, čestný občan města Náchoda zemřel 17.5.1884 v Náchodě P. Leodegar Vacek narozen

Více

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi od jáhna po papeže Jáhen Farář Děkan, vikář Kanovník Generální vikář, probošt, děkan kapituly Opat (abatyše) Biskup Arcibiskup Kardinál Nuncius

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 1. září 1996 Ve Fryštáku u Zlína otevřen Dům Ignáce Stuchlého Salesiánské centrum pastorace mládeže. 2. září 1822 Narozen Josef Antonín Šrůtek, katolický

Více

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Monografie Bagin, A.: Apoštolové Slovanů Cyril a Metoděj. Praha : Česká katolická Charita, 1982. 164 s. Bartůněk, V.: Soluňští

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3 1. LISTOPAD 1368 Ve velechrámu sv. Petra v Římě, papež Urban V. korunoval na římskou císařovnu Alžbětu Pomořanskou, českou a římskou královnu.

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2 3. červenec 2007 Česká biskupská konference na svém plenárním shromáždění schválila působení hnutí CURSILLO na území všech diecézí v ČR. Toto

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 274/2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 254 ze dne 09.04.2014 Návrhy na pojmenování ulic a náměstí ve vztahu k událostem 17. listopadu 1989 v lokalitě Nákladového nádraží

Více

POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE. PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska)

POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE. PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska) POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska) SOUČÁSTÍ FARNOSTI DOMASLAVICE -Fara v Domaslavicích jedna z nejstarších na Těšínsku,

Více

PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE

PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE Doba působení 26. 10. 1356 1364 Hostislav farář rezignoval 1. 2. 1364 1386 Jindřich farář ze Lnář, 1386 25. 5. 1386 1411 Herold farář z Kasejovic, 1411 8.

Více

AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC

AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 7/2019/2 10. ročník 18. července 2019 Matúš Nemec jmenován profesorem 11. června 2019 přijal z rukou prezidenta Slovenské

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2 1. leden 1252 Zemřela sv.zdislava z Lemberka, česká šlechtična, terciářka OP. Provdaná za šlechtice Havla Markvatice. Manţelé zaloţili spolu klášter

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 2 1. LISTOPAD 1197 Kníže Vladislav Jindřich svolal sněm, na kterém byl jeho osobní kaplan Daniel II. Milík zvolen novým pražským arcibiskupem.

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2 1. PROSINEC 1702 Narozen Mořic Adolf Karel ze Sachsen Zeitz, katolický kněz-člen Řádu maltézských rytířů. Dne 26. 7. 1730 ho papež Klement XII.

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1 1. října 1586 Papež Sixtu V. bulou Esti pro debito povyšuje Bratrstvo Jana z Boha na náboženský Řád Milosrdných bratří sv.jana z Boha. 1901 Zemřel

Více

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JINDŘICHOHRADECKÝCH OBČANŮ ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je

Více

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST SLATINA U BÍLOVCE

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST SLATINA U BÍLOVCE ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST SLATINA U BÍLOVCE Slatinská farnost existovala od založení vsi přibližně od počátku 13. století, avšak jména farářů se nedochovala nebo nebyla uváděna. Fara je poprvé zmiňována

Více

Katolická církev v Československu v letech Nesvoboda v době totality

Katolická církev v Československu v letech Nesvoboda v době totality Katolická církev v Československu v letech 1945 1989. Nesvoboda v době totality Jitka Jonová Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Po II. světové válce měla katolická církev

Více

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás BAROKO portugalsky "barocco" = perla vzniká v 2.pol.16.stol. v jižní Evropě, postupně se šíří do střední Evropy, hlavně katolických států spjaté s protireformací a rekatolizací hlavně církevní stavby a

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3 1. DUBEN 1868 Narozen PhDr. Alois Kolísek, katolický kněz a teolog, čestný biskupský a kon zistorní rada, historik umění, propagátor slovenské kultury

Více

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních duchovních správců v Malých Svatoňovicích. Je jich jen čtrnáct.

Více

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově NA PAMÁTKU Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově 29. května 2015 Obec Svinov, povýšená v roce 1936 na město, se na přelomu 19. a 20. století stále rychleji přetvářela z původně zemědělské vesnice v moderní

Více

7. Příloha 7.2. Obrazová část

7. Příloha 7.2. Obrazová část 7. Příloha 7.2. Obrazová část 1/ MITRA pro opata želivského kláštera Sychravu, 1876 archiv Paramentického ústavu Křesťanské akademie 2/ KASULE návrh František Sequens, 1877 pro arciděkanský chrám v Plzni

Více

PROGRAM úterý 14. srpna

PROGRAM úterý 14. srpna PROGRAM úterý 14. srpna příjezd nabídka mše svaté v kostele sv. Prokopa (č. 4) 16.00 celebruje Mons. František Lobkowicz 17.30 celebruje Mons. Jiří Mikulášek 19.30 zahájení setkání, hlavní pódium u Zimního

Více

p.č. pozemku, na kterém se stavba dle výzvy č.p. stavby datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj p.č. dle výzvy

p.č. pozemku, na kterém se stavba dle výzvy č.p. stavby datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj p.č. dle výzvy Informace o výzvách podaných oprávněnými osobami dle zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi ke dni 30.6.2014 č. datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu 6.1 Nejvýznamnější aktivity (s výjimkou zásahové činnosti) Zásahová činnost jednotky Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu je součástí statistické ročenky. Den hasičstva - Slavnostní slib nových příslušníků

Více

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a.

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a. Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 25. 9. do 2. 10. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 26. neděle v mezidobí 25 Mše svatá v ě Mše svatá v Renotech

Více

Vysokoškolské katolické hnutí Brno. Martin Hájíček, Bc. Lenka Budková, Bc. Zdeněk Moravec

Vysokoškolské katolické hnutí Brno. Martin Hájíček, Bc. Lenka Budková, Bc. Zdeněk Moravec Vysokoškolské katolické hnutí Brno Martin Hájíček, Bc. Lenka Budková, Bc. Zdeněk Moravec Vysokoškolské katolické hnutí Brno občanské sdružení pastorace VŠ studentů organizace vzdělávacích, kulturních,

Více

leden 2019

leden 2019 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz leden 2019 Leden v naší farnosti Ohlédnutí za rokem 2018 v naší farnosti 7. 1. proběhly ve farnosti volby do Pastorační rady farnosti 18. 1. byla ustanovena Pastorační

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností Vláda nařizuje podle 3 odst. 2 zákona č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3 1. SRPEN 1993 Kostel sv. Jiří v Přimdě na Tachovsku znovu slavnostně vysvěcen od pražského pomocného biskupa Františka Lobkowicze. 2. SRPEN 1893 Zemřel

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3 2. PROSINEC 1828 Narozen Mons. ThDr.h.c. Antonín Skočdopole, katolický kněz, apoštolský protonotář a papežský prelát, národní buditel, pedagog,

Více

Odešli dva vynikající kněží

Odešli dva vynikající kněží Na kněze, kteří sloužili v lounské farnosti a před nedávnem zemřeli, vzpomíná lounský děkan P. Werner Horák. Odešli dva vynikající kněží Na konci minulého roku se někteří lounští farníci rozloučili v Litoměřicích

Více

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Tisková zpráva, 10. dubna 2017 V tomto týdnu budeme prožívat Velikonoce, největší svátky křesťanů v ČR. Během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a neděle

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 27.1.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4 1. LEDEN 1914 Založena vinohradská farnost u Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze a jejím prvním administrátorem se stal P. Antonín Hoffmann, tehdejší

Více

ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA

ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/11 Obrazová dokumentace Ideový boj katolicismu a protestantismu v Evropě se promítl i v českých zemích. Politické poměry

Více

Svatý Melichar Grodecký, mučedník

Svatý Melichar Grodecký, mučedník Svatý Melichar Grodecký, mučedník * 1582, Těšín 7. 9. 1619, Košice 400. výročí jeho mučednické smrti Novéna ke svatému Melicharu Grodeckému pro každý den novény: Svatý mučedníku Melichare, který jsi položil

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_22_Svatá Anežka Česká Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Českobratrská církev evangelická

Českobratrská církev evangelická Českobratrská církev evangelická Česká reformace Český reformátor Mistr Jan Hus upálen 1415 v Kostnici Vysluhování eucharistie chlebem i vínem (pod obojí) kněžím i laikům včetně dětí Po období husitských

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3 1. ÚNOR 1693 Narozen Matěj Bartys, katolický kněz-cisterciák, kazatel a pedagog. Od roku 1727 působil jako profesor arcibiskupské koleje u sv. Vojtěcha

Více

ŘEHOLNÍ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH. Řeholní řády a kongregace, sekulární instituty a společnosti apoštolského života v České republice

ŘEHOLNÍ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH. Řeholní řády a kongregace, sekulární instituty a společnosti apoštolského života v České republice ŘEHOLNÍ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH Řeholní řády a kongregace, sekulární instituty a společnosti apoštolského života v České republice KARMELITÁNSKÉ NAKLADATELSTV Í KOSTELN Í VYD ŘÍ 1997 Karmelitánské nakladatelství,

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv.

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv. O Velikonocích vzpomínáme na okamžik našeho křtu, ve kterém jsme byli spojeni s Kristem, podle slov sv. Pavla křtem jsme byli ponořeni do jeho smrti. Jestliže jsme však s Kristem umřeli, jsme přesvědčeni,

Více

České baroko (autoři)

České baroko (autoři) České baroko (autoři) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC36 České baroko Hlavní autoři české barokní literatury Hlavní autoři české barokní literatury Jan Amos Komenský Bohuslav Balbín Bedřich

Více

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ OSOBNOSTI 1 Jak se jmenoval český jazykovědec, autor první české mluvnice, který svá díla psal německy a latinsky a nevěřil

Více

V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání.

V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání. V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání. V pátek 23. května se zúčastnilo mnoho návštěvníků Noci kostelů. Program probíhal od 18:00 do 23:00. Celý květen probíhaly

Více

Farní shromáždění 2017

Farní shromáždění 2017 Farní shromáždění 2017 Obsah 1) Úkony duchovní správy za rok 2016 (křty, pohřby, svátosti, ) 2) Hospodaření farnosti Stav financí Příjmy sbírky, dary, dotace, nájmy, Výdaje rekonstrukce, energie, akce,

Více

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI.

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Apoštol Ježíše Krista: promluvy o svatém Pavlovi. V Kostelním Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2009. 139 s. Jazyk originálu: Benedetto XVI, In cammino sotto la guida

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky , Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 29.12. 30.12. 31.12. 1.1. 2.1. 3.1. 4.1. Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů 6. den v oktávu Narození Páně 6. den v oktávu Narození Páně Slavnost

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Česká a světová literatura v počátku 19. století

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 14 1 1. červenec 1506 Zemřel Matěj Rejsek, stavitel a kameník, dekorátér. V roce 1470 se stal rektorem na Týnské škole na Staroměstském náměstí v

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI STŘEDNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Maturitní otázka č. 4, E4 Zdeněk Tobolík Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Osnova: 1. Charakteristika politických a společenských poměrů za vlády Václava IV. 2. Kritici církve, Jan Hus

Více

Česká středověká literatura

Česká středověká literatura Česká středověká literatura Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu Ročník Cílová

Více

Podpora a perspektivy církevní turistiky

Podpora a perspektivy církevní turistiky Podpora a perspektivy církevní turistiky KONFERENCE EVROPSKÉ KULTURNÍ STEZKY SV. CYRILA A METODĚJE PERSPEKTIVY CYRILOMETODĚJSKÉ STEZKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Mgr. Roman Kubín, Biskupství brněnské Představení

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH v týdnu Od

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH v týdnu Od v týdnu Od 1. 12. 8. 12. 2013 I. NEDĚLE Žehnání adventních věnců za ochranu Boží a P. Marie pro rodinu Tůmovu a Snášelovu za + manžela Jana Mifka, snachu a sestru za + Miloše Štursu a rodiče za živé a

Více

KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice

KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice V roce 00 prožívá katolická církev v České republice dvě významné události. V roce 003 jsme při národní cyrilometodějské pouti na Velehradě prožili vrchol slavení Středoevropských

Více

Bůh zaplať! Za vás všechny bude obětována letošní půlnoční mše svatá.

Bůh zaplať! Za vás všechny bude obětována letošní půlnoční mše svatá. Markéta 12/2004 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři mobil: 776 887 907; tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz 1. Advent a Vánoce

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4 1. SRPEN 1859 Narozen Alois Slovák, katolický kněz a kazatel. Nastoupil jako druhý kaplan při katedrálním chrámu v Brně. Povolán na funkci prefekta

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř K V Ě T E N 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř K V Ě T E N 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř K V Ě T E N 2 0 1 2 1. květen 1482 Zemřel Olbram III. ze Škvorce, katolický prelát. V roce 1382 ustanoven kanovníkem metropolitní kapituly u sv. Víta na Hradčanech a

Více

Filiální kostel sv. Vavřince v Horní Blatné

Filiální kostel sv. Vavřince v Horní Blatné Filiální kostel sv. Vavřince v Horní Blatné 17. prosince 2013 Úterý před Štědrým dnem 15 00 Vánoční SVATOST SMÍŘENÍ (zpověď) 23. prosince 2013 Pondělí před Štědrým dnem 14 30 15 30 Betlémské světlo 16

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 sobota 1. prosinec 17.00 Kryštofovo Údolí náves; Otvírání Jírova Betléma 18.00 Liberec, kostel sv. Antonína Vel mše sv. se žehnáním adventních věnců

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_11

Více

DUM č. 5 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu

DUM č. 5 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu projekt GML Brno Docens DUM č. 5 v sadě 17. De-2 Slované a počátky Českého státu Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 30.6.2014 Ročník: 2AV Anotace DUMu: Slované a počátky Českého státu. Konstantin a Metoděj.

Více

České církevní instituce v Římě

České církevní instituce v Římě České církevní instituce v Římě Český hospic, česká kolej pro bohoslovce zvaná Bohemicum resp. Nepomucenum, exilové vydavatelství Křesťanská akademie a poutní dům Velehrad to jsou čtyři nejvýznamnější

Více

mariánská zbožnost tradiční v křesťanstvu, dnes v pravoslaví i katolicismu jako součást zbožnosti

mariánská zbožnost tradiční v křesťanstvu, dnes v pravoslaví i katolicismu jako součást zbožnosti mariánská zbožnost mariánská zbožnost tradiční v křesťanstvu, dnes v pravoslaví i katolicismu jako součást zbožnosti mariánská zbožnost tradiční v křesťanstvu, dnes v pravoslaví i katolicismu jako součást

Více

Pedagogika dona Boska

Pedagogika dona Boska Pedagogika dona Boska Salesiánská pedagogika Obecně (historicky a celosvětově): Výchovný přístup, který vychází z pastoračních principů a z pedagogické praxe italského kněze dona Boska a který dále rozvíjejí

Více

Fotogalerie. Výstava Židovští uprchlíci z arabských zemí Foto: Petr Balajka fotogalerie zde

Fotogalerie. Výstava Židovští uprchlíci z arabských zemí Foto: Petr Balajka fotogalerie zde Fotogalerie 27. března - 16. dubna 2018 Výstava Židovští uprchlíci z arabských zemí Foto: Petr Balajka 23.-24. listopadu 2017 Mezinárodní konference Žena vysvěcená Foto: Miroslava Čejková, Libor Švajcr

Více

List1. ročník IX - XI ročník XI - XIII ročník XIV-XVI ročník XVII-XIX

List1. ročník IX - XI ročník XI - XIII ročník XIV-XVI ročník XVII-XIX Rok Číslo Název Původci Vydání Nakladatel vydání Poznámka Původní majitel 1 Betanie ročník IX - XI 1891-1893 2 Betanie ročník XI - XIII 1893-1895 3 Betanie ročník XIV-XVI 1896-1898 4 Betanie ročník XVII-XIX

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 1)Písemnictví staroslověnské (pol. 9.století Velká Morava) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

BEDŘICH SMETANA. 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha

BEDŘICH SMETANA. 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha BEDŘICH SMETANA 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha významný český hudební skladatel období romantismu Bedřich Smetana se narodil 2. března 1824 v Litomyšli. Jeho otec se jmenoval František

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 1 1. prosinec 1581 Zemřel sv.edmund Kampián, katolický kněz-jezuita a mučedník. Původně působil jako jáhen v anglikánské církvi a později přestoupil

Více

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení této dobré zvěsti. To je také náš misijní úkol, který

Více

Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už

Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už není ten stejný život, neboť my už nejsme tak úplně stejní.

Více

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorační priority brněnské diecéze R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorace Posláním pastorace je zabývat se konkrétními situacemi

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

AKTUALITY. č. 4/2017/1 8. ročník 14. dubna Profesor Michal Tomášek obdržel Cenu Bedřicha Hrozného

AKTUALITY. č. 4/2017/1 8. ročník 14. dubna Profesor Michal Tomášek obdržel Cenu Bedřicha Hrozného AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 4/2017/1 8. ročník 14. dubna 2017 Profesor Michal Tomášek obdržel Cenu Bedřicha Hrozného Rektor Univerzity Karlovy pravidelně

Více

leden 2018

leden 2018 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz leden 2018 Leden v naší farnosti Ohlédnutí za rokem 2017 v naší farnosti 17. 1. 2017 - ve farním kostele sv. Františka bylo setkání kněží příbramského vikariátu mší

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř 1. ZÁŘÍ 1689 Narozen Kilián Ignác Dientzenhofer, český architekt a stavitel, představitel vrcholného baroka. Pro vývoj české barokní architektury mají zásadní význam

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÉ NAŘÍZENÍ O ODMĚŇOVÁNÍ DUCHOVNÍCH V BRNĚNSKÉ DIECÉZI

OBECNĚ ZÁVAZNÉ NAŘÍZENÍ O ODMĚŇOVÁNÍ DUCHOVNÍCH V BRNĚNSKÉ DIECÉZI OBECNĚ ZÁVAZNÉ NAŘÍZENÍ O ODMĚŇOVÁNÍ DUCHOVNÍCH V BRNĚNSKÉ DIECÉZI Toto obecně závazné nařízení se vydává v souladu s kán. 29 CIC a v návaznosti na Partikulární zákon brněnské diecéze 2.4 O služebním poměru

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917 2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézí. Při hlavní bohoslužbě 100.

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 4 1. ČERVENEC 1914 Narozen Mons. Mgr. Josef Olejník, katolický kněz, hudební skladatel a pedagog, sbormistr. V letech 1939 až 1945 vystudoval gregoriánský

Více

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví Putování s Emmou po hradech a zámcích velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví 1. týden v pondělí 1. října 2018 se do putování zapojilo 16 odvážlivců denně poctivě šlapali

Více

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY Jedna z nejvýznamnějších sakrálních památek jižního Valašska je zasvěcená naším národním patronům apoštolům svatému Cyrilu a Metoději. Průvodcovská služba:

Více

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Cyklus přírody a kalendáře Zvyky během roku č. 2 Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

domů až několik měsíců po jejím skončení. Mluvili o daleké cizině, kde prožili velká dobrodružství, a ta jistě inspirovala. Vyprávěli o duchovních,

domů až několik měsíců po jejím skončení. Mluvili o daleké cizině, kde prožili velká dobrodružství, a ta jistě inspirovala. Vyprávěli o duchovních, V Hradci Králové J. Em. ThLic. Dominik Jaroslav kardinál Duka OP se narodil 26. dubna 1943 na Pražském Předměstí Hradce Králové, města ležícího na soutoku Labe a Orlice ve východních Čechách. Ve středověku

Více

KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA

KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA BROUMOVSKÝ KLÁŠTER JE MÍSTEM, KDE SE DOSLOVA MŮŽETE DOTKNOUT HISTORIE, ALE I MÍSTEM, KDE SE SETKÁVAJÍ LIDÉ MNOHA NÁRODNOSTÍ A KTERÉ ŽIJE BOHATÝM SPOLEČENSKÝM A

Více

Současná úcta ke sv. Cyrilu a Metoději v tradici křesťanského Západu

Současná úcta ke sv. Cyrilu a Metoději v tradici křesťanského Západu Současná úcta ke sv. Cyrilu a Metoději v tradici křesťanského Západu Pavel Ambros Cyrilometodějské teologická fakulty UP v Olomouc, Univerzitní 22, 771 11 Olomouc (pavel.ambros@upol.cz) Mezinárodní rozvoj

Více

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze. Ročník XXII. Září 2016

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze. Ročník XXII. Září 2016 Sněženka farní Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Ročník XXII. Září 2016 Milí farníci a ostatní čtenáři Sněženky, tak zase začíná nová pastorační sezona, nebo chcete-li nový školní rok. Novinkou

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917-2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. - 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézích. Při hlavní bohoslužbě

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu od do 6.1.

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu od do 6.1. v týdnu od 30.12.2018 do 6.1.2019 Neděle 30.12. Svátek Svaté rodiny Ježíše, Marie a Josefa Pondělí 31.12. Sedmý den v oktávu Narození Páně 15.00 16.00 Za dcery, manžela a oboje rodiče a za požehnání pro

Více