Správce souborů - Total Commander (TC) Pozn.: Klávesové zkratky jsou vyznačeny modře Popis okna programu aneb co kde najdu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Správce souborů - Total Commander (TC) Pozn.: Klávesové zkratky jsou vyznačeny modře Popis okna programu aneb co kde najdu"

Transkript

1 Správce souborů - Total Commander (TC) Pozn.: Klávesové zkratky jsou vyznačeny modře Popis okna programu aneb co kde najdu Všimněte si rozdílu mezi aktivním a neaktivním oknem. Aktivní okno má zvýrazněný modrý pruh a neaktivní okno má modrý pruh zhasnutý. přehození aktivního okna TAB Výběr disku provedeme kliknutím na rozevírací nabídku a vybereme požadovaný disk. Disky se označují písmeny abecedy. Standardní označení disku jsou A disketová mechanika C pevný disk(většinou je zde nainstalován operační systém) D CD-ROM nebo DVD-ROM, popř. druhý pevný disk Výběr disku v prvním okně levý ALT+F1 Výběr disku v druhém okně levý ALT+F2

2 Pohyb v adresářích pohyb ve složkách pomocí kurzových šipek vybrání požadované položky (adresáře, souboru) pomocí ENTER skokový pohyb: Home:na začátek seznamu položek End :na konec seznamu položek PgUp :odstránkování směrem nahoru PgDn :odstránkování směrem dolů kořenový adresář(root): Adresář, který není uložen v žádném adresáři. Stojí nejvýše v adresářovém stromu. adresářový strom(tree): Zachycuje strukturu uložení adresářů. Vyčteme z něj, v jakém adresáři je daný adresář uložen a které adresáře naopak obsahuje. Např. adresář fyzika je uložen v adresáři vyuka,ten zas v dokumenty, který je uložen v kořenovém adresáři. adresářová cesta: Popisuje místo uložení adresáře v adresářovém stromu. Např. adresářová cesta k souboru zlomky.txt uloženého v adresáři 7rocnik: F:\dokumenty\pisemky\7rocnik\zlomky.txt. Adresářová cesta začíná jménem disku, dvojtečkou a zpětným lomítkem. Názvy jednotlivých adresářů jsou odděleny zpětným lomítkem. Nakonec je napsáno jméno souboru.

3 označení více položek INSERT SHIFT+ nebo SHIFT+ SHIFT+HOME(END) SHIFT+PgDn(PgUp) Souvislý výběr Nesouvislý výběr Práce se soubory a složky Práce se soubory a složkami je jednoduchý. Využíváte dvou oken TC. Princip práce s dvěma okny je velmi jednoduchý. V TC pracuje se 2 okny, v aktivním okně máte aktuální umístění souboru a adresáře a v neaktivním okně si otevřete budoucí umístění souboru či adresáře. Soubory a adresáře můžete kopírovat, přesouvat, přejmenovávat, mazat, archivovat,... Funkce jsou obdobné jako v průzkumníkovi windows. Výhoda TC spočívá v možnosti jednoduché ovladatelnosti pouze přes klávesnici, což naší práci na PC jistě zrychlí.

4 Kopírování souboru/souborů - Nejlépe si ukázat příklad. Potřebuji zkopírovat soubor F:\ZS\INFORMATIKA\internet\pojmy.odt do adresáře C:\vyuka. Otevřu si adresář, ve kterém se nachází soubor pojmy.odt. V druhém okně si zobrazím obsah adresáře do kterého chci soubor zkopírovat. Situace je zobrazena na obrázku nahoře. Zvláště si dejte pozor, které okno je aktivní. Aktivní okna si prohodím pomocí TAB. Aktivní okno musí být to, které obsahuje soubor/adresář, který chci zkopírovat. A nezapomeňte si požadované soubory/adresáře označit. Kopírování zahájím stisknutím funkční klávesy F5 nebo stisknutím tlačítka na dolní liště F5 kopírovat(copy v angl. verzi). Je důležité si pohlídat, aby bylo aktivní okno na straně souboru, který chci kopírovat a tento soubor byl vybrán. Všimněte si na obrázku, že adresářová cesta, která se mi standardně nabízí, je stejná jako adresářová cesta neaktivního okna. Pozn.:Tato nabízená adresářová cesta je výběru(modře vytažená), tzn., že pokud chci vypsat ručně jinou adresářovou cestu, můžu ihned začít psát, text se mi sám smaže. Kopírování potvrdíme kliknutím na tlačítko OK nebo stisknutím ENTER. Kopírování mohu stejně tak provést s více soubory tím, že je před kopírováním dám do výběru.

5 Kopírování adresáře/adresářů Opět příklad. Postup je analogický ke kopírování souborů. Potřebuji zkopírovat celý adresář F:\ZS\INFORMATIKA\internet do adresáře C:\vyuka\informatika\pracovnilisty. Tyto dva adresáře si otevřu v oknech podle obrázku. Dejte si pozor, které okno máte aktivní. Je třeba mít aktivní okno, kde se nachází soubor/adresář, který chci zkopírovat. Dále postupuji stejně jako při kopírování souboru. Kopírování zahájím stisknutím funkční klávesy F5 nebo stisknutím tlačítka na dolní liště F5 kopírovat(copy v angl. verzi). Opět je důležité si pohlídat, aby bylo aktivní okno na straně adresáře, který chci kopírovat a tento adresář byl ve výběru.

6 Přesouvání souborů/adresářů Přesouvání souborů je stejné jako kopírování, s tím rozdílem, že pokud soubor přesouváme, nezůstává nám na původním místě. Okna otevíráme stejným způsobem a přesunutí souboru/adresáře zahájíme stisknutím tlačítka F6 PřejmPřes(move v angl. verzi) nebo rovnou stisknutím funkční klávesy F6 na klávesnici. Přejmenování souborů/adresářů Přejmenovat soubor/adresář mohu stejně jako v průzkumníkovi windows dvojitým poklikem s delší prodlevou mezi kliknutími. Opět lze přepisovat jméno souboru/adresáře bez předchozího vymazání názvu, protože text je ve výběru a první stisknutá klávesa vše přemaže. Dávejte si pozor na to, abyste si nezměnili koncovku souboru a tím jeho typ. Pokud si koncovku nepamatujete, doporučuji ve chvíli, kdy je jméno souboru ještě v modrém výběru stisknout 4 krát šipku doleva a dostat se tak před koncovku a tam teprve začít mazat jméno souboru a dopsat nové. Klávesová zkratka na přejmenování souborů je jako pro přesouvání F6 a vyvolává se stejným tlačítkem jako přesouvání. Rozdíl je až v dialogovém okně, které nám nabízí adresářovou cestu k přesunutí. Tady musím smazat celou adresářovou cestu a napsat nové jméno souboru. Na dalším obrázku vidíte, jak bude vypadat situace, budu-li chtít přejmenovat soubor ze jména spravce_souboru.doc na TC.doc.

7 Poznámka ke kopírování a přesouvání souborů. Pokud kopíruji/přesouvám soubor do nového umístění, kde již existuje soubor se stejným názvem, objeví se okno, které se zeptá, jestli chci soubory přepsat. Popíšeme si význam jednotlivých tlačítek. 1. Přepsat: Přepíše soubor v novém umístění souborem, který kopíruji/přesouvám. Platí jen pro aktuální soubor. Pro další soubor, který se objeví při kopírování/přesouvání se toto okno objeví znovu. 2. Přepsat vše: Přepíše všechny soubory, které se objeví během kopírování/přesouvání. Platí to pro všechny soubory, které se objeví. Toto okno se již neobjeví. 3. Přeskočit: Ponechá oba soubory na svém místě. Kopírování/přesouvání ostatních souborů pokračuje dál. 4. Přeskočit vše: Stejný význam jako tlačítka Přeskočit. Pokud se však objeví soubor se shodným názvem, program se již neptá. 5. Přepsat pouze starší: Přepíše pouze soubory, které jsou starší než soubory, které kopíruji. 6. Přejmenovat: Program se vás zeptá na nový název souboru, který kopírujete. 7. Storno: Přerušení celého kopírování/přesouvání

8 Vytvoření nového adresáře V okně si zobrazím místo, kde chci nový adresář vytvořit a stisknu tlačítko F7 VytvAdres(NewFolder v angl. verzi) na dolní liště nebo rovnou stisknu funkční klávesu F7. Zadám jméno nového adresáře a potvrdím ENTER. Vytvoření nového souboru Opět si kliknu v okně na místo, kde chci soubor vytvořit a stisknu klávesovou zkratku SHIFT+F4. Zadám jméno nového souboru i s koncovkou!!! Pokud soubor se zadaným jménem už v požadovaném adresáři existuje, nevytvoří se mi nový soubor, ale otevře ten stávající. Tuto klávesovou zkratku je možné použít také pro otevírání souborů, které např. nechce hledat v dlouhém seznamu (ale musíme znát jejich přesné jméno.) Mazání souborů a adresářů Označím si soubor(y)/adresář(e) a stisknu tlačítko F8 Smazat (F8 delete v angl.verzi) nebo opět přímo stisknout funkční klávesu F8. Funguje samozřejmě i standardní tlačítko pro mazání DEL. Nakonec už jen potvrdit dialogové okno(na obrázku) klávesou ENTER.

9 Zobrazení seznamu souborů podle určitého kritéria Soubory si mohu srovnat podle jména, přípony (typu souboru), velikosti nebo data vytvoření a to buď vzestupně nebo sestupně. Kritérium si volím kliknutím na příslušné tlačítko nad seznamem souborů Srovnání podle jména vzestupně od speciálních znaků přes číslice od 0 k 9 až od A do Z. Klikněte na tlačítko Jméno tak, aby před tímto slovem byla šipka nahoru, která značí vzestupné uspořádání. Poznámka: Seřazení číslic od nejmenší po největší není stejné jako v běžném životě. např. 3 je větší než 11. Porovnávají se jako slova, tj. odpředu. Dá se tomu zabránit tím, že pojmenuji soubory tímto např. 001, 002,., 015, 099, ale počet souborů nesmí přesáhnout 999. Srovnání podle jména sestupně opačně od Z do A přes číslice od 9 k O až ke speciálním znakům. Klikněte na tlačítko Jméno tak, aby před tímto slovem byla šipka dolů, která značí sestupné uspořádání. Srovnání podle přípony, velikosti souboru, data vytvoření, viz obr. Opět lze uspořádat seznam podle daného kritéria sestupně nebo sestupně. Z obrázků je vše patrné.

10 Vyhledávání souborů Dialogové okno pro vyhledávání najdeme v menu Příkazy >> Vyhledat (v angl.verzi Command >>Search). Do dialogu Hledat soubory zadáme aspoň část jména hledaného souboru. V dialogu Kde hledat se nám nabízí adresářová cesta aktuálního adresáře, ve kterém jsme si příkaz vyhledávání zadali. Hledání souborů se omezí pouze na tento adresář a jeho podadresáře. Pokud potřebuji prohledat celý disk, kliknu na tlačítko Disky... a zvolím disk, na kterém chci hledaný soubor nalézt. Hledání zahájím kliknutím na tlačítko Start. Pokud chci prohledávat texty přímo uvnitř souborů, zatrhnu zatržítko Hledat text a zadám opět část textu, který hledám. Hledání je samozřejmě delší, protože TC prohledává uvnitř celých souborů a neprochází pouze jejich názvy.

11 Komprese(zabalení) souborů a adresářů Komprese souborů a adresářů umožňuje zmenšení jejich velikosti (např. pro posílání přes internet) Postup je podobný jako pro kopírování nebo přesouvání souborů/adresářů. V neaktivním okně si otevřu umístění, kam chci soubory/adresáře zabalit. V aktivním okně si označím soubory/adresáře, které chci zabalit. V menu Soubory kliknu na Komprese... Můžu použít i klávesovou zkratku ALT+F5. Objeví se následující okno. Vpravo lze změnit způsob archivace. Nejrozšířenější způsob archivace je ZIP. Doporučuji nechat zatržítka nechat zaškrtnuté tak, jak vidíte na obrázku. Pokud chcete vytvořit samorozbalovací archív, zaškrtněte možnost Vytvořit samorozbalovací archív ZIP. Tato možnost vám umožní rozbalit tyto soubory i s absencí archivátoru ZIP.

12 Dekomprese(rozbalení) souborů a adresářů Rozbalení archívu probíhá opět podobně. V aktivním okně si otevřu zabalený soubor (žlutá ikona) s příponou zip. V menu Soubory si vyberu možnost Dekomprese... Použít mohu i klávesovou zkratku ALT+F9. Objeví se následující okno: Stačí potvrdit tlačítkem OK nebo klávesou ENTER.

13 Seznam klávesových zkratek: prováděná akce přehození aktivního okna výběr disku v prvním okně výběr disku v druhém okně Přeskočit na začátek seznamu Přeskočit na konec seznamu Odstránkování seznamu nahoru Odstránkování seznamu dolů Označení jedné položky Označení více položek najednou Kopírování souborů/adresářů Přesouvání nebo přejmenování souborů/adresářů Vytvoření adresáře Vytvoření neexistujícího souboru Smazání souborů/adresářů Komprimace (archivace) souborů/adresářů Dekomprimace (rozbalení) souborů/adresářů TAB ALT+F1 ALT+F2 Home End Page Up Page Down klávesová zkratka INSERT, mezerník SHIFT+,SHIFT+ SHIFT+Page Up, SHIFT+Page Down F5 F6 F7 SHIFT+F4 F8, DEL ALT+F5 ALT+F9

Total Commander Word egon. Základy práce se souborovým managerem Total Commander

Total Commander Word egon. Základy práce se souborovým managerem Total Commander Total Commander Word 2007 - egon Základy práce se souborovým managerem Total Commander Jan Málek 4.11.2010 Total Commander Total Commander je program pro správu souborů, následovník rozšířeného Windows

Více

ORGANIZACE DAT V PROSTŘEDÍ MS WINDOWS 10

ORGANIZACE DAT V PROSTŘEDÍ MS WINDOWS 10 ORGANIZACE DAT V PROSTŘEDÍ MS WINDOWS 10 Disky, složky, soubory 1. Disky a) označují se písmenem a dvojtečkou A:, B: disketové jednotky C:,... pevné místní disky (někdy disk rozdělený na více oddílů) D:,...

Více

Modul 2. První sada úkolů:

Modul 2. První sada úkolů: Zadání První sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada1. 1. Ve složce Ulohy vytvořte čtyři nové složky (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM Operační systém OPERAČNÍ SYSTÉM Masarykova MŠ a ZŠ Operační systém - zajišťuje komunikaci mezi hardwarem a softwarem organizuje přístup a využívání zdrojů počítače ( čas procesoru, přístup k datům na discích,

Více

Správa souborů soubor, stromová struktura. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

Správa souborů soubor, stromová struktura. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Správa souborů soubor, stromová struktura Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Soubor pojmenovaná uspořádaná skupina dat uložená na nějakém datovém médiu (související data uložená

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_03_IVT_MSOFFICE_02_Excel

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_03_IVT_MSOFFICE_02_Excel Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_03_IVT_MSOFFICE_02_Excel Ing. Pavel BOHANES

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

Soubory, složky a hledání ve Windows

Soubory, složky a hledání ve Windows Kapitola 3 Soubory, složky a hledání ve Windows 3 Soubory a složky jsou základními organizačními jednotkami vašich dat. Souborem jednoduše rozumíme například textový dokument, obrázek či hudební skladbu.

Více

Martin Hejtmánek hejtmmar ECDL

Martin Hejtmánek  hejtmmar ECDL ECDL modul 2 Používání počítače a správa souborů Martin Hejtmánek hejtmmar@fjfi.cvut.cz http://kmlinux.fjfi.cvut.cz/ hejtmmar Počítačový kurs Univerzity třetího věku na FJFI ČVUT ECDL 22. října 2009 Dnešní

Více

Nástavbový kurz ovládání počítače I. Windows

Nástavbový kurz ovládání počítače I. Windows 1. Windows Nástavbový kurz ovládání počítače I. Windows 1. 1 Nabídka Start Veškeré nejdůležitější operace ve Windows se realizují přes tlačítko Start. Po kliknutí na něj se zobrazí následující seznam (obr.

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Klávesnice je vstupní zařízení určené pro zadávání písmen, znaků, speciálních symbolů a také pro ovládání počítače.

Klávesnice je vstupní zařízení určené pro zadávání písmen, znaků, speciálních symbolů a také pro ovládání počítače. Klávesnice počítače Klávesnice je vstupní zařízení určené pro zadávání písmen, znaků, speciálních symbolů a také pro ovládání počítače. Takto vypadá standardní česká klávesnice: Pro lepší orientaci rozdělíme

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz PŘÍRUČKA KE KURZU: ZÁKLADY PRÁCE NA PC MS WORD 2003 Gabriela Janská Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz Obsah: 1. Písmo, velikost písma, tučně, kurzíva, podtrhnout

Více

Základy práce na PC. Ing. Jan Roubíček

Základy práce na PC. Ing. Jan Roubíček Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček Operační systém Windows VY_32_INOVACE_10_1_01_AP Operační systém Základní prostředí pro práci na počítači Spouštíme z něj další programy (aplikace) kancelářské aplikace

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH09_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Teď když víme jak soubor či složku nalézt, umíme rozlišit jedno od druhého a známe pravidla jejich pojmenovávání, můžeme si ukázat, jak se se soubory a složkami pracuje. Vytvoření

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word Ing. Pavel BOHANES

Více

1 Nadstavba operačního systému Total Commander

1 Nadstavba operačního systému Total Commander 1 Nadstavba operačního systému Total Commander Nadstavba operačního systému (souborový manažer) je určena pro zjednodušení nejčastěji prováděných činností jako jsou operace s disky, se soubory a adresáři.

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru:

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru: MS Word základy Úvod do MS Word. Vytvoření zástupce programu na ploše. Start Programy PK na Microsoft Word Odeslat Plocha Vytvořit zástupce Otevření dokumentu a popis prostředí: Spuštění programu Start

Více

Instalace SW VIS z internetu - Nová instalace. Spuštění instalačního programu. Podrobný popis nové instalace SW VIS

Instalace SW VIS z internetu - Nová instalace. Spuštění instalačního programu. Podrobný popis nové instalace SW VIS Instalace SW VIS z internetu - Nová instalace Novou instalací SW VIS rozumíme instalaci do adresáře, která doposud neobsahuje žádnou starší instalaci programu VIS. V naprosté většině případů se jedná o

Více

Word 2007 pro začátečníky

Word 2007 pro začátečníky Word 2007 pro začátečníky 1 Word OP LZZ Tento kurz je financován prostřednictvím výzvy č. 40 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z prostředků Evropského sociálního fondu. 2 Word Cíl kurzu

Více

CZ.1.07/2.2.00/ )

CZ.1.07/2.2.00/ ) Metody geoinženýrstv enýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičen ení č.. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF)

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Microsoft Office Excel 2003

Microsoft Office Excel 2003 Microsoft Office Excel 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2014 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu Excel... 4

Více

2017 CARAT "New design"

2017 CARAT New design 2017 CARAT "New design" Stručný průvodce verzí CARAT New Design Tato příručka poskytuje informace o základech programu CARAT New Design. Další podrobné informace jsou k dispozici na úvodní stránce online

Více

X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9)

X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9) X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9) UPOZORNĚNÍ: Prosím přesvěčte se, že k použití webového rozhraní máte na Vašem X10 nainstalovaný upgrade R1644 nebo vyšší. 1. Jak provést nastavení k možnosti

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

Virtuální sešit INFORMATIKA

Virtuální sešit INFORMATIKA Virtuální sešit INFORMATIKA třída: 4.B jméno: Daniel Nevařil Silné heslo alespoň 6 znaků čísla a malá i velká písmena neobsahuje mezery a české znaky není to slovo ze slovníku Počítačová myš (computer

Více

aneb Kde jen ten soubor může být?

aneb Kde jen ten soubor může být? SOUBOROVÝ MANAŽER aneb Kde jen ten soubor může být? Souborové manažery nebo také správci souborů jsou programy, které umožňují provádět správu souborů, adresářů a disků (např. spouštění, kopírování, přesouvání,

Více

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON Program SK2 Připojení adaptérusk2 k počítači Propojte svůj počítač pomocí přiloženého propojovacího USB kabelu s adaptérem SK2. SK2 v prostředí Windows 2000 - XP - Vista - po propojení počítače s adaptérem

Více

Kurikulum počítačové gramotnosti pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami příloha ŠVP ( 2.stupeň ZŠ - 3.část )

Kurikulum počítačové gramotnosti pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami příloha ŠVP ( 2.stupeň ZŠ - 3.část ) Projekt je součástí operačního programu Rozvoj lidských zdrojů a je financován z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu ČR. Metodika je zpracována v rámci projektu OP RLZ, výtisk je neprodejný,

Více

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz. Registr smluv 200x Příručka uživatele Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.cz - 1 - Registr smluv 1. Stručný popis programu Program je určen pro Správy a údržby silnic

Více

II. Elektronická pošta

II. Elektronická pošta II. Chceme-li si přečíst poštu, klikneme v levém sloupci na nápis Doručená pošta. Máme před sebou seznam e-mailů seřazených podle data a času přijetí. Pokud máme zapnuto zobrazení náhledu, ve spodní nebo

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu Siemens 840 - frézování Kapitola 1 - Siemens 840 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím

Více

Vážení uživatelé. Dostává se Vám do rukou manuál programu Audiotéka Manuál je členěn do několika oblastí, kterými jsou :

Vážení uživatelé. Dostává se Vám do rukou manuál programu Audiotéka Manuál je členěn do několika oblastí, kterými jsou : Audiotéka 2002 - manuál Úvod AUDIOTÉKA Popis obecných funkcí VYTVOŘENÍ NOVÉ DATABÁZE OTEVŘENÍ VYTVOŘENÉ DATABÁZE UZAVŘENÍ DATABÁZE ULOŽENÍ NOVÉ DATABÁZE ODSTRANĚNÍ VYTVOŘENÉ DATABÁZE VYHLEDÁVÁNÍ V DATABÁZI

Více

K1 Základy práce. Mgr. Radek Maca. Makovského 436 Nové Město na Moravě tel /

K1 Základy práce. Mgr. Radek Maca. Makovského 436 Nové Město na Moravě tel / Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K1 Základy práce Mgr. Radek Maca Windows9x - 1 ČÁSTI POČÍTAČOVÉHO PRACOVIŠTĚ HARDWARE 230

Více

Microsoft Windows 7. Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Microsoft Windows 7 23. října 2011 1 / 28

Microsoft Windows 7. Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Microsoft Windows 7 23. října 2011 1 / 28 Microsoft Windows 7 Mgr. Krejčí Jan 23. října 2011 Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Microsoft Windows 7 23. října 2011 1 / 28 Osnova 1 Microsoft Corporation 2 Operační systém Windows 7 Základní nastavení Práce se

Více

CAD library. Spuštění aplikace. Práce s aplikací. Popis okna

CAD library. Spuštění aplikace. Práce s aplikací. Popis okna CAD library Aplikace CAD library je určena pro zobrazení schémat a pohledů na přístroje firmy Schneider Electric (obsahuje také knihovnu elektrotechnických značek pro všeobecné použití). Zobrazené výkresy

Více

Informatika 7. ročník/02

Informatika 7. ročník/02 Windows IV opakování: soubor, složka, kopírování, přejmenování, přesouvání souboru, složky, průzkumník, jak co otevřít v daném programu, seřadit ikony v nabídce start Informatika Vytvoření zástupce zástupce

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ Formátování textu Text formátujeme (určujeme jeho vlastnosti) na pásu karet DOMŮ. U textu můžeme formátovat font, velikost písma, řez, barvu písma, barvu

Více

Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní. Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn

Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní. Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní Informace o zdroji: Autor: Název díla: Vydavatelství: Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn Microsoft Office 2007 - Průvodce pro

Více

Návod k aplikaci DPH Kontrol

Návod k aplikaci DPH Kontrol Návod k aplikaci DPH Kontrol Obsah I. O aplikaci... 2 II. Jak používat DPH Kontrol... 3 1. Kontrola spolehlivosti plátců DPH... 3 2. Kontrola zveřejněných účtů... 5 III. Další práce s databází záznamů...

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Operační systém a textový editor,

Více

Poskytnuto výrobcem softwaru pro potřeby Nakladatelství Radek Runštuk R plus NÁVOD K OBSLUZE

Poskytnuto výrobcem softwaru pro potřeby Nakladatelství Radek Runštuk R plus NÁVOD K OBSLUZE Recepturní systém Saturnin RPT www.satarnin-sw.cz Poskytnuto výrobcem softwaru pro potřeby Nakladatelství Radek Runštuk R plus NÁVOD K OBSLUZE OBSAH: 1 Určení recepturního systému SATURNIN - RTP... 2 2

Více

Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači

Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači Posadíte se na určené místo v počítačové učebně, kde již předtím správce zkoušky spustil určený internetový prohlížeč s IP adresou zkouškového serveru.

Více

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz Page 1 of 5 S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Většina lidí ovládá počítač především myší a klávesnici používá pouze na psaní. Pomocí dvou nebo třech tlačítek, které zmáčknete najednou,

Více

Návod pro SMS Operátor off-line klient

Návod pro SMS Operátor off-line klient Verze: 1.10 Strana: 1 / 1 Návod pro SMS Operátor off-line klient 1. Co je to off-line klient SMS Operátor Off-line klient SMS Operátor je aplikace k systému SMS Operátor pro posílání SMS, která umožňuje:

Více

Veškeré formátovací úpravy buněk vždy platí pouze pro buňky, které si označíte.

Veškeré formátovací úpravy buněk vždy platí pouze pro buňky, které si označíte. Veškeré formátovací úpravy buněk vždy platí pouze pro buňky, které si označíte. Přesun kurzoru Šipky:,,, o jeden znak, řádek, buňku daným směrem Ctrl + / na konec / začátek řádku buněk Ctrl + / na konec

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Základní uživatelský manuál služby WMS Drive

Základní uživatelský manuál služby WMS Drive Základní uživatelský manuál služby WMS Drive Uživatelský manuál Obsah Uživatelský manuál Obsah 2 Webový klient Základní prostředí 3 Webový klient Oblíbené položky 4 Webový klient Upload souborů 5 Webový

Více

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1 Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1 Demeter Jurista 2007 16.12.2007 Obsah Obsah... 2 Instalace programu... 3 Spuštění programu... 3 Popis hlavního panelu... 4 Menu... 4 Panel Vinotéka...

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

Manuál k programu GENERÁTOR TESTŮ 2004 G-SOFT

Manuál k programu GENERÁTOR TESTŮ 2004 G-SOFT Manuál k programu GENERÁTOR TESTŮ 2004 G-SOFT www.g-soft.wz.cz OBSAH 1 ZÁKLADNÍ INFORMACE A INSTALACE PROGRAMU... 3 1.1 POPIS PROGRAMU... 3 1.2 SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY... 3 1.3 INSTALACE... 3 2 OBSLUHA PROGRAMU...

Více

PRACOVNÍ SEŠIT MS EXCEL KOMPLET. Optimálním doplňkem stálého vzdělávání jsou elektronické kurzy.

PRACOVNÍ SEŠIT MS EXCEL KOMPLET. Optimálním doplňkem stálého vzdělávání jsou elektronické kurzy. PRACOVNÍ SEŠIT MS EXCEL KOMPLET INFORMACE O KURZU Lektor Datum Místo TÉMATA PRACOVNÍHO SEŠITU Excel úvod Formát buňky a čísel Podmíněný formát Úpravy sešitů a listů Vzorce, absolutní a smíšené odkazy Základní

Více

František Hudek. duben 2013

František Hudek. duben 2013 VY_32_INOVACE_FH11_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit. CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku. F2 přejmenovat vybranou položku

CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit. CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku. F2 přejmenovat vybranou položku Obecné klávesové zkratky CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku F2 přejmenovat vybranou položku CTRL+ŠIPKA DOLEVA předchozího slova CTRL+ŠIPKA

Více

Manuál elektronické registrace do databáze hodnotitelů OP PPR

Manuál elektronické registrace do databáze hodnotitelů OP PPR Manuál elektronické registrace do databáze hodnotitelů OP PPR Verze: 0 Září 2015 Helpline: ISKP.OPPR@praha.eu 1 Po přihlášení do portálu ISKP 14+ (https://mseu.mssf.cz/) je uživateli v levé horní části

Více

Grid 2. Krok za krokem. Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu

Grid 2. Krok za krokem. Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu Grid 2 Krok za krokem Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu Kopírování sady mřížek (uživatele) Chceme-li si vyzkoušet práci s programem Grid 2, je nejlepší upravit si již vytvořené mřížky

Více

Informace o nové úpravě systému ASJA (leden 2015)

Informace o nové úpravě systému ASJA (leden 2015) Informace o nové úpravě systému ASJA (leden 2015) 1. V hlavním (prostředním) sloupci systému ASJA je výčet jednotlivých oblastí, ve kterých probíhá vzdělávání JA, a to: CIVILNÍ SOUDNICTVÍ TRESTNÍ SOUDNICTVÍ

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Tel.: 558 646 913 Fax: 558 6626 500 Webové stránky města Kolín Uživatelská příručka Vypracovala Kateřina Klichová 28. 4. 2011 Obsah 1 Přílohy... 1 1.1 Vložení přílohy... 1 1.2 Smazání přílohy... 2 1.3

Více

Klávesy, které lze naprogramovat:

Klávesy, které lze naprogramovat: Příloha 4: PROGRAMOVATELNÉ KLÁVESY Programovatelné klávesy urychlují práci uživatele, neboť mu umožňují předdefinování kláves často používanými vstupy (např. telefonní číslo kanceláře atd.) Programovatelné

Více

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor Verze: 1.06 Strana: 1 / 17 Návod pro použití Plug-in SMS Operátor 1. Co to je Plug-in modul SMS Operátor? Plug-in modul (zásuvkový modul) do aplikace MS Outlook slouží k rozšíření možností aplikace MS

Více

Správa souborů II průzkumník, zástupci, výměnná média. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

Správa souborů II průzkumník, zástupci, výměnná média. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Správa souborů II průzkumník, zástupci, výměnná média Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Průzkumník okno se soubory program sloužící ke správě souborů a úložišť (disků) funkce

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o.

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník Datum tvorby Anotace Zdroje CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_117_ IVT_OUTLOOK_09

Více

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín. Novinky v elektronické žákovské knížce

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín. Novinky v elektronické žákovské knížce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Novinky v elektronické žákovské knížce Nová verze elektronické žákovské knížky Webová aplikace Bakaláři je v provozu na adrese https://jmenoskoly.bakalari.cz

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH12_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Power Point Metodický

Více

Zápis si piš podle sebe tak, aby to tobě vyhovovalo doplňuj si vlastní poznámky, kresli náčrty.

Zápis si piš podle sebe tak, aby to tobě vyhovovalo doplňuj si vlastní poznámky, kresli náčrty. vyuka.wz.cz Jak si vést sešit? Sešit je tvá PAPÍROVÁ HLAVA! (až budeš nějakou informaci za půl roku potřebovat buď ji najdeš v hlavě (protože ji často používáš) pak si ji nepiš, nebo si tu informaci můžeš

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 3. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 3. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 3 1 Obsah Řazení dat... 3 Seřazení textu a čísel... 3 Další možné seřazení je možné podle barev, písma a ikon... 4 Filtry, rozšířené filtry...

Více

Názvy objektů na paletě Layers (Vrstvy)

Názvy objektů na paletě Layers (Vrstvy) Obsah as a asta b b 2. Vytváření vrstev, podvrstev a skupin 3. Vybíraní vrstev, označování objektů 4. Odstranění a skrytí vrstev Kapitola vás naučí pracovat s vrstvami. Ty se dělí na vrstvy nejvyšší úrovně

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

František Hudek. březen 2013. 6. - 7. ročník

František Hudek. březen 2013. 6. - 7. ročník VY_32_INOVACE_FH08_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek březen 2013

Více

MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY)

MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY) MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY) 0 1. PRACOVNÍ PLOCHA Uspořádání a vzhled pracovní plochy, se kterým se uživatel během práce může setkat, zobrazuje obr. 1. Obr. 1: Uspořádání pracovní plochy

Více

Návod k použití Verze 1.5.17

Návod k použití Verze 1.5.17 mobilní aplikace Návod k použití Verze 1.5.17 Obsah 1. CO TO JE WOLAPKA...3 2. VYTVOŘENÍ NOVÉHO TÝDNE...4 3. NÁZEV A DATUM TÝDNE...5 4. FOTOGRAFOVÁNÍ...6 4.1. FOTOGRAFOVÁNÍ DO KONKRÉTNÍ POZICE...7 4.2.

Více

Základní popis a ovládání aplikace

Základní popis a ovládání aplikace Příručka uživatele systému Museion Základní popis a ovládání aplikace Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována

Více

Instalace Dosemu na Linux Ubuntu 12.04

Instalace Dosemu na Linux Ubuntu 12.04 Instalace Dosemu na Linux Ubuntu 12.04 do hledacího okénka napsat dosemu Objeví se hledaný SW. 1 z 18 Ťuknutím na SW se zvýrazní vybraný SW a objeví se tlačítko Nainstalovat, pokud ještě není nainstalován.

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků Místo úvodu Proč používat program pro psaní a úpravy textu? Můžete v něm snadno nejenom psát, ale i opravovat libovolné části textu. Přitom ovládání programu vychází z práce v prostředí Windows (práce

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ Supernova 16 Ovládací zkratky Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů PRAVÁ HRANATÁ G Otevřít kontextové menu ovládacího panelu ZÁVORKA MEZERNÍK Předčítací

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel OPERAČNÍ SYSTÉM základní ovládání Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Pár otázek na začátek popište k čemu se používá počítač v jakých oborech lidské činnosti se využívá počítačů?

Více

Osnova, hlavní a vnořené dokumenty

Osnova, hlavní a vnořené dokumenty Osnova, hlavní a vnořené dokumenty 912 K čemu slouží osnova dokumentu Osnovu lze použít pro zobrazení struktury dokumentu, ale také například pro přesouvání bloků textu nebo změnu úrovně nadpisů. Strukturu

Více

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Doporučené změny z výchozího nastavení pro pohodln ější práci s odečítači a digitálními lupami (kombinováno s informacemi

Více

Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL

Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL VYHLEDÁVÁNÍ techniky SCAN, BROWSE, Jednoduché vyhledávání Po přepnutí do báze, ve které budu hledat (nejčastěji báze autorit cav_un_auth a záznamů cav_un_epca)

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

Práce se styly 1. Styl

Práce se styly 1. Styl Práce se styly 1. Styl Styl se používá, pokud chceme, aby dokument měl jednotný vzhled odstavců. Můžeme si nadefinovat styly pro různé úrovně nadpisů, jednotlivé popisy, charakteristiky a další odstavce.

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Obrázek 1: Náčrt čepu Doporučuji založit si vlastní kótovací styl pomocí tlačítka Nový. Nový styl vznikne na základě předchozího aktivního stylu.

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Co jsou soubory a složky? Soubor je něco jako vytištěný dokument, jaký můžete najít na svém psacím stole nebo v deskách. Mezi příklady souborů v počítači patří textové dokumenty,

Více

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 2. lekce Čtení dokumentů 1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 3. Přecházení mezi stránkami v dokumentu:

Více

Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10

Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10 Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10 Příprava montážní dokumentace vyžaduje věnovat zvýšenou pozornost postupu sestavování jednotlivých strojních uzlů a detailům jednotlivých komponentů. Inventoru

Více