ŠKOLSKÝ ZÁKON A JEHO AKTUÁLNÍ NOVELIZACE. září 2015 pro KrÚ Kraje Vysočina zpracovala Mgr. Pavla Katzová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŠKOLSKÝ ZÁKON A JEHO AKTUÁLNÍ NOVELIZACE. září 2015 pro KrÚ Kraje Vysočina zpracovala Mgr. Pavla Katzová"

Transkript

1 ŠKOLSKÝ ZÁKON A JEHO AKTUÁLNÍ NOVELIZACE září 2015 pro KrÚ Kraje Vysočina zpracovala Mgr. Pavla Katzová

2

3 DALŠÍ PŘIPRAVOVANÉ NOVELY Zákon o pedagogických pracovnících Školský zákon Nařízení vlády, kterým se stanoví rozsah přímé pedagogické činnosti Vyhláška o některých opatřeních k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních

4

5 ŠKOLSKÝ ZÁKON zavedení povinného roku předškolního vzdělávání před zahájením povinné školní docházky, úprava systému přijímacího řízení do oborů středního vzdělání ukončených maturitní zkouškou, úprava modelu a hodnocení maturitní zkoušky a některých náležitostí přezkumného řízení výsledků maturitní zkoušky zřízení Národní rady pro vzdělávání, rozšíření kompetencí a forem činnosti ČŠI, úprava povinných údajů zapisovaných do rejstříku škol.

6 NOVELA ŠKOLSKÉHO ZÁKONA -vyhlášení ve Sbírce zákonů pod č. 82/2015 Sb. -dne 17. dubna 2015 = platnost zákona 3 fáze účinnosti: 1. září vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami 1. září přípravné třídy, - uznatelnost jazykových certifikátů v maturitách de facto se použije až na jaře 2016, - státnice z grafických disciplín, - zákaz prodeje nezdravých potravin ve školách a školských zařízeních 1. května zbytek novely (mj. pracovní poměry ředitelů)

7 PŘEHLED HLAVNÍCH TÉMAT NOVELY Hlavní témata 16 Zákaz prodeje nezdravých potravin ve školách a školských zařízeních - 32 odst. 2 Přípravné třídy základní školy - 47 Nová závěrečná zkouška - 74 odst. 3 Správní řízení ve školách odst. 2, 183 odst. 4 Pracovní poměry ředitelů veřejných škol a školských zařízení Státní zkoušky z těsnopisu odst. 4 až 6 Zdravotní prohlídky (novela zákona o specifických zdravotních službách)

8 PŘEHLED DALŠÍCH TÉMAT NOVELY Výběr z dílčích změn: Zřizování mateřských škol správními úřady - 8 odst. 3 Úprava smluv mezi žáky a firmami - 30 odst. 5 Výjimka z evidence programů financovaných z EU - 32a odst. 7 Povinnosti obcí při zajišťování podmínek povinné školní docházky - 36 odst. 8, 178 odst. 3 Uznatelnost ročníkových vysvědčení žáků plnících povinnou školní docházku v zahraničí (ČŠBH) - 38 Uznatelnost jazykových certifikátů v profilové maturitní zkoušce - 81 odst. 6 Zjednodušení nostrifikačního řízení Oprava pravidla bezúplatnosti posledního ročníku mateřské školy po jeden školní rok odst. 2 Nerealizováno registr pedagogických pracovníků

9 PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY NAVAZUJÍCÍ NA NOVELU Vyhláška k 16 náhrada za vyhlášku č. 73/2005 Sb. a zřejmě i č. 72/2005 Sb. Potravinová vyhláška Novela vyhlášky č. 3/2015 Sb. nové vysvědčení o státní zkoušce z těsnopisu Novela vyhlášky č. 48/2005 Sb. (základní vzdělávání rozdílové zkoušky, zápisy k povinné školní docházce, kursy pro získání základního vzdělání) Vyhláška o státních zkouškách z těsnopisu Novela vyhlášky č. 47/2005 Sb. (jednotná závěrečná zkouška) Novela vyhlášky č. 177/2009 Sb. (uznatelnost jazykového certifikátu v profilové části maturitní zkoušky) Novela vyhlášky č. 364/2005 Sb., o dokumentaci škol a školských zařízení Novela vyhlášky o krajských normativech (vazba na nezbytné změny ve financování RgŠ

10 NOVÝ 16 Vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami Téma 16 = 16 až 16b, 19 a navazující dílčí změny Odklon od kategorií zdravotní postižení, zdravotní znevýhodnění, sociální znevýhodnění Důraz na potřebu podpůrných opatření Nová úprava výstupů poradenských služeb Revize výstupů poradenských služeb Spojení se stávajícím systémem financování RgŠ Nezbytná je prováděcí úprava Zachovává se dlouhá legisvakance účinnost je stanovena až k 1. září 2016.

11 Nový 16 zachovává možnost zřizovat speciální třídy a školy. Přejímá však z dosavadní podzákonné úpravy pravidla zařazování žáků do těchto tříd a škol a zpřísňuje je. Novela nepředjímá konkrétní osud přílohy LMP k rámcovému vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání.

12 16 odst. 1 Zachování pojmu speciální vzdělávací potřeby. Vazba na individuální potřebu podpůrných opatření. Účelem PO je umožnit žákovi naplnění jeho vzdělávacích možností a realizaci práva na vzdělání na rovnoprávném základě. PO = nezbytné úpravy ve vzdělávání s ohledem na zdravotní stav žáka, kulturní prostředí nebo jiné životní podmínky (tím se umožňuje formulovat PO i pro někdejší sociální znevýhodnění). Nárok na bezúplatné poskytování PO školou nebo školským zařízením (bez ohledu na zřizovatele).

13 16 odst. 2 Rámcový výčet druhů PO uzavřený, avšak dost široký. Písm. a) - Poradenská pomoc školy = PO (převzato z dosavadní úpravy). Písm. b), d) a f) převzato z dosavadní úpravy. Písm. c) převzato z dosavadní úpravy - souvisí např. s vyhláškou č. 177/2009 Sb. Písm. e) umožňuje stanovit v RVP odlišnosti ve výstupech vzdělávání, například při integraci žáků s mentálním postižením. Důležité je adekvátní nastavení přípustné hranice snížení výstupů (např. aby se RVP ZV nepřekrýval s RVP pro ZŠ speciální); Písmeno e) skýtá i nadále možnost pro nahrazení přílohy LMP novou úpravou přímo v těle RVP ZV.

14 Písm. g) asistent pedagoga spojení s 16 odst. 11 Písm. h) zahrnuje mj. i možnost působení osobního asistenta, kterého však nepřevádí do resortu školství; Písm. i) stavební a technické úpravy prostor vazba na standardy veřejných budov, které však ve starších budovách nemusí být vždy ještě fakticky naplněny.

15 16 odst. 3 5 stupňů PO do stupňů se zařazují podpůrná opatření, nikoli žáci hledisko organizační, pedagogické a finanční náročnosti. Umožňuje se kombinování PO z různých stupňů i PO různých druhů dle odstavce 2 Seznam PO ve vyhlášce bude jednotlivé stupně vymezovat tak, aby na sebe navazovaly. PO nižšího stupně se tedy ve vyšších stupních nebudou opakovat. Zásada subsidiarity K PO vyššího stupně lze přistoupit, teprve nepostačuje-li PO z nižšího stupně. Zda je tato podmínka splněna, lze zjistit: z faktického selhání dosavadních PO, z diagnostiky, aniž by se PO nižšího stupně na žákovi fakticky zkoušela.

16 16 odst. 4 až 6 První stupeň bez doporučení školského poradenského zařízení, bez informovaného souhlasu zákonného zástupce, bez peněz (viz 19 písm. b)). Druhý až pátý stupeň lze použít jen na základě doporučení školského poradenského zařízení a s informovaným souhlasem zákonného zástupce. Od doporučení se lze odchýlit zvolit jiné opatření stejného stupně nutno projednat se školským poradenským zařízením a opatřit si informovaný souhlas zákonného zástupce. Ukončení PO druhého až pátého stupně je-li z doporučení jasné, že PO již není potřeba. Nevyžaduje se informovaný souhlas zákonného zástupce, ale pouze projednání s ním.

17 16 odst. 7 a 8 Neslyšící, zejména uživatelé českého znakového jazyka (nezaměňovat se znakovanou češtinou). Jazyková menšina vnímající sama sebe jako osoby s jiným mateřským jazykem, nikoliv pouze jako osoby s postižením. Důraz na volbu komunikačního systému, který nejlépe odpovídá žákovým potřebám (nemusí být nutně ČZJ, ale dále je mu věnována výlučná pozornost). Pravidla výuky v psané češtině jako cizím jazyce. Předpoklady výkonu činnosti tlumočníka ČZJ rodilý mluvčí ČZJ, tlumočnické dovednosti umožňující plnohodnotné vzdělávání žáka v ČZJ. Ruší se 22 odst. 4 zákona o pedagogických pracovnících. 16 odst. 8 nadbytečné (doplněno v Poslanecké sněmovně).

18 16 odst. 9 a 10 Zachovává se možnost fungování speciálních tříd a škol. Obhájena zásada, že vždy budou existovat žáci, pro něž bude tento způsob vzdělávání nejlepší možný (přidaná hodnota). Zřizování speciálních tříd bude nadále podléhat souhlasu krajského úřadu, resp. MŠMT. Pojem zdravotní postižení již zákon nezná. Je nahrazen výčtem konkrétních hendikepů v 16 odst. 9. V ostatních ustanoveních zákona, kde se používal pojem zdravotní postižení, se nově bude odkazovat na 16 odst. 9. Nově nebude možné do speciální třídy ani školy zařadit (přijmout) žáka, který nemá hendikep uvedený v 16 odst. 9. přechodné ustanovení v článku II. bod 1 viz dále. Speciální třída/škola je prostředím, kde se realizují podpůrná opatření (v seznamu ve vyhlášce nebudou odlišena PO pro individuální a skupinovou integraci).

19 Podmínky zařazení/přijetí žáka do speciální třídy a školy Zdravotní postižení, resp. hendikep dle 16 odst. 9. Žádost zákonného zástupce. Doporučení školského poradenského zařízení. Naplnění zásady subsidiarity školské poradenské zařízení shledá, že nestačí samotná podpůrná opatření v běžné třídě; ke zjištění lze dospět z praxe i z diagnostiky (umožňuje se bezprostřední zařazení/přijetí žáka bez předchozí zkoušky v běžné třídě). všechny podmínky musí být splněny zároveň, jinak k zařazení/přijetí žáka nemůže dojít

20 PŘECHODNÉ USTANOVENÍ K 16 odst. 9 Čl. II bod 1 zákona č. 82/2015 Sb. Povinnost ředitele přeřadit žáka, který nepatří do speciální třídy, do běžné třídy (k 1. září 2016). Není-li to možné, informuje ředitel školy zákonného zástupce a do 31. května 2016 mu poskytne pomoc při hledání vhodného způsobu vzdělávání (změně školy). Ustanovení neupravuje direktivní přeřazování žáků z moci úřední. Ponechává se na rodiči, aby využil pomoci ředitele školy a našel žákovi vhodné vzdělávání.

21 16 odst. 11 Souhlas KÚ/MŠMT s využitím asistenta pedagoga se upravuje pouze v souvislosti s navýšením finančních prostředků ze státního rozpočtu. přechodné řešení do reformy financování regionálního školství, jejímž cílem je zahrnutí asistentů pedagoga do standardního režimu financování (bez rezervy KÚ a rozvojových programů). Podpůrné opatření podle 16 odst. 2 písm. g). Prováděcí vyhláška ( 19 písm. h)) vyjde z dosavadní úpravy 7 odst. 1 vyhlášky č. 73/2005 Sb. popis hlavních činností. Nadále půjde o asistenta pedagoga, nikoli asistenta žáka! Nepředpokládá se rozšíření dosavadního rozsahu pomoci asistenta při sebeobsluze žáka s těžkým zdravotním postižením. Jde pouze o sebeobsluhu, nikoli například o poskytování zdravotní péče. Nelze souhlasit s názory, že činnost asistenta dnes zahrnuje i zdravotnické úkony.

22 16a odst. 1 Školská poradenská zařízení školského zákona Vyhláška č. 72/2005 Sb. PPP, SPC Středisko výchovné péče již není školským poradenským zařízením (od ) Součástí činnosti školských poradenských zařízení je poradenská pomoc, která má povahu PO ( 16 odst. 2 písm. a)) a poskytuje se bezúplatně. Poskytnutí poradenské pomoci zásadně na žádost zákonného zástupce Výjimka rozhodnutí OSPOD nebo soudu.

23 16a odst. 2 Povinnost ředitele školy doporučit zákonnému zástupci návštěvu školského poradenského zařízení, vyžaduje-li to zájem žáka. Ředitel školy nadále nemůže využití poradenské pomoci zákonnému zástupci nařídit (krajní řešení prostřednictvím OSPOD). Spolupráce školy před přiznáním PO s externími subjekty realizuje se přiměřeně k povaze věci.

24 16a odst. 3 Výsledky poradenské pomoci dokumenty, které vydávají PPP a SPC. Navazuje se na stávající praxi: Zpráva anamnéza, diagnóza, citlivé údaje, Doporučení závěr vyšetření a návrh podpůrných opatření Školské poradenské zařízení bude mít povinnost navrhovat varianty a kombinace PO, shledá-li je možnými. Vyhláška uloží školským poradenským zařízením vzít v potaz prostředí konkrétní školy, aby PO byla navržena realisticky.

25 16a odst. 4 Zpráva se vydává zákonnému zástupci. Doporučení se vydává zákonnému zástupci, škole, popřípadě OSPOD a soudu, pokud nařídily návštěvu školského poradenského zařízení, a OSPOD, pokud o to písemně požádá. Škole se doporučení posílá vždy bez dalšího. Není k tomu potřeba souhlas zákonného zástupce ani žádost školy! Částečná pojistka proti poradenské turistice a předpoklad pro efektivní ukončování PO (viz 16 odst. 6).

26 16a odst. 5 a 6 povinnost ředitele školy svolat na podnět zákonného zástupce jednání s příslušným školským poradenským zařízením, pokud má zákonný zástupce pochybnosti o postupu školy při aplikaci PO. odstavec 6 odkazuje na obecnou působnost ČŠI při vyřizování podnětů a stížností. ČŠI může zákonného zástupce, který ještě nevyužil odstavce 5, a obrací se na ni s podnětem či stížností, vyzvat, aby nejdříve postupoval podle odstavce 5.

27 NÁVRH 16a odst. 5 Původní návrh 16a odst. 5 obsahoval pravidla posuzování mentálního postižení. (5) Posouzení mentálního postižení dítěte nebo žáka pro účely tohoto zákona vždy vychází z hodnocení rozumových a adaptivních schopností dítěte nebo žáka v souvislostech jeho vývoje a jeho sociálního a kulturního prostředí. návrh byl v Poslanecké sněmovně vypuštěn s ohledem na obavy směřující k tomu, že ustanovení obsahuje definici mentálního postižení či že ustanovení umožní posílat do základních škol praktických žáky, kteří tam nepatří.

28 16b odst. 1 Zákon nově zavádí možnost revize zpráv a doporučení školských poradenských zařízení. Důležitý nástroj regulace a sjednocování činnosti školských poradenských zařízení. Revizní instance osoba zřízená a pověřená MŠMT Národní ústav pro vzdělávání. Žádat o revizi může zákonný zástupce, škola, OSPOD a soud (do 30 dnů od obdržení zprávy nebo doporučení), ČŠI (bez limitu).

29 16b odst. 2 a 3 postup NÚV v rámci revize posoudí zprávu a doporučení, v případě potřeby (a se souhlasem zákonného zástupce) může provést opětovné prověření vzdělávacích potřeb a možností žáka, provádí prověření v místě sídla zařízení, které vydalo zprávu a doporučení + povinná součinnost školského poradenského zařízení, Do 60 dnů vydá revizní zprávu (může obsahovat novou zprávu a doporučení v takovém případě nahrazuje původní dokument) a zasílá ji obdobnému okruhu adresátů, jako se zasílá původní zpráva a doporučení.

30 16b odst. 4 Presumpce správnosti zprávy a doporučení. Až do vydání revizní zprávy, která konstatuje opak, se zpráva a doporučení považují za správné. Ředitel školy tedy s nimi musí jako se správnými nakládat. Zákon neřeší, jak má ředitel postupovat v případě souběhu doporučení z více školských poradenských zařízení souvislost s podmínkou informovaného souhlasu zákonného zástupce

31 19 ZMOCŇOVACÍ USTANOVENÍ Podle nového 19 bude vydána vyhláška k 16 nahrazující dosavadní vyhlášky č. 72/2005 Sb. a č. 73/2005 Sb. Seznam podpůrných opatření v 5 stupních. Normovaná finanční náročnost PO druhého až pátého stupně. V prvním stupni budou zařazena opatření nezakládající nárok na příplatek k normativům. Postup školy před přiznáním PO (plán pedagogické podpory, komunikace s rodiči a poradnou). Postup školských poradenských zařízení zjištění podmínek školy, získání informací o předchozích diagnostikách atd. Náležitosti zprávy a doporučení platnost doporučení, od níž se odvíjí rediagnostika. Pravidla poskytování podpůrných opatření lhůta pro poskytování PO. Pravidla působení asistenta pedagoga a dalších pomáhajících osob. Organizace vzdělávání ve speciálních třídách a školách (přidaná hodnota nad rámec samotných podpůrných opatření). Náležitosti IVP a informovaného souhlasu.

32 čl.ii bod 8 PŘECHODNÉ USTANOVENÍ pro roky 2017 až 2019 stanoví krajský úřad pro případy, kdy ve školní matrice příslušné školy nebo školského zařízení není pro dítě, žáka nebo studenta ještě uvedeno podpůrné opatření podle 16, příplatky ke krajským normativům na speciální vzdělávací potřeby.

33 30 odst. 5 doplněno v Poslanecké sněmovně prakticky neaplikovatelné ustanovení možnost ředitele střední nebo vyšší odborné školy stát se zprostředkovatelem smlouvy mezi žákem a firmou závažné soukromoprávní důsledky spojené s postavením zprostředkovatele

34 NEZDRAVÉ POTRAVINY 32 odst. 2. Účinnost od 1. září Nově se zakazuje reklama, nabízení k prodeji a prodej potravin, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na zdravé potraviny stanoví MŠMT spolu s Ministerstvem zdravotnictví vyhláškou. MZd připravuje přílohy k vyhlášce na základě mezinárodních standardů. Bez vyhlášky je zákonné ustanovení neaplikovatelné v praxi. Navazující povinnosti potravinářských závodů v zákoně č. 258/2000 Sb. Pokuta pro potravinářský závod do 50 tisíc Kč.

35 32a odst. 7 32a odst. 7 jedná se o vyjmutí investičních projektů realizovaných v rámci programů spolufinancovaných s EU z povinnosti evidence v systému Ministerstva financí EDS/SMVS. Účelem je zjednodušení čerpání prostředků EU školami a školskými zařízeními. Jiný význam (např. směrem k uznatelnosti nákladů) ustanovení nemá.

36 POVINNÁ ŠKOLNÍ DOCHÁZKA 36 odst. 8 obecnímu úřadu se ukládá poskytnout řediteli ZŠ jmenný seznam dětí, které by měly přijít k zápisu k PŠD (pro něž je daná ZŠ spádovou školou). Důvod: plánování kapacit, zpětná vazba. 38 čeští žáci plnící PŠD v zahraničí mohou u kmenové školy uplatnit vysvědčení ze zahraniční školy v kombinaci s dokladem z ČŠBH. Zákon stanoví rovnocennost, avšak pouze u ročníkových vysvědčení. 56 doplnění zmocnění k vydání vyhlášky o pravidla organizace a průběhu zápisu k povinné školní docházce. 50 odst. 4 fikce ukončení vzdělávání v ZŠ v případě cizince bez trvalého pobytu na území ČR, který se bez omluvy neúčastní vzdělávání nepřetržitě po dobu nejméně 60 dnů. 55 odst. 3 KÚ budou zajišťovat dostupnost kursů pro získání základního vzdělání v dálkové formě.

37 47 odst. 1 PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL Účinnost od 1. září od platnosti zákona je nezbytné k novým pravidlům přihlížet při zřizování tříd, doporučením ze strany školských poradenských zařízení a přijímání dětí pro školní rok 2015/2016. PT již nejsou vyhrazeny jen dětem se sociálním znevýhodněním, ale všem, u nichž poradenské zařízení shledá, že PT může vyrovnat vývoj dítěte. Pouze přednostní přijímání dětí s odkladem povinné školní docházky. Zřídit PT lze i při církevní ZŠ (se souhlasem MŠMT). Minimální počet dětí se zvyšuje na 10. Zůstává podmínka doporučení školského poradenského zařízení. Bez něj nelze dítě přijmout.

38 60a odst. 7 60a odst. 7 zpětvzetí zápisového lístku žákem, který jej odevzdal ve škole s talentovou zkouškou a následně je přijat do běžné střední školy.

39 74 odst. 3 NOVÁ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA Pouze obory vzdělání s výučním listem. Zákon zavádí povinnost školy využívat v ZZ zadání a dokumentaci, kterou připraví a zpřístupní MŠMT, resp. jím řízená organizace (NÚV). Nový systém naváže na postupy ověřené v projektech NZZ a NZZ 2. Speciální případy ZZ konané v praktické části v provozech firem závisející na aktuálním výrobním plánu MŠMT projednává s příslušnými školami vhodnou podobu zadání. Novela se omezila na nejstručnější možné vyjádření. Kromě obecné zmínky o povinnosti školy zabezpečit dokumentaci proti zneužití nejsou stanovena další pravidla.

40 81 odst. 6 JAZYKOVÝ CERTIFIKÁT Zavádí se možnost uznat výsledek standardizované jazykové zkoušky osvědčený certifikátem a nahradit jím jednu ze zkoušek profilové části maturitní zkoušky. Podmínky: Stanoví tak pro dané zkušební období ředitel školy. Jsou vyhlášeny 3 povinné zkoušky profilové části, Nahradit lze jen 1 z nich. Popřípadě lze nahradit 1 nepovinnou zkoušku. Podmínky a výčet certifikátů bude stanoven vyhláškou (novela vyhlášky č. 177/2009 Sb.) Aplikovatelné až pro školní rok 2015/2016.

41 97 ZÁPIS KE VZDĚLÁVÁNÍ VE VOŠ nejzazší termín pro zápis ke vzdělávání ve vyšší odborné škole byl posunut na 31. října daného školního roku zatím nedošlo ke změně 2 odst. 3 vyhlášky č. 10/2005 Sb. konání posledního kola přijímacího řízení nejpozději do 30. září

42 123 odst. 2 ÚPLATA ZA PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Novela vyhlášená pod č. 472/2011 Sb. omezila bezúplatnost posledního ročníku mateřské školy na 12 měsíců. Vznikly tím potíže při přerušení doby čerpání nároku anebo přesahu do více školních roků. Nově se vymezuje nárok na bezúplatné předškolní vzdělávání 1 školním rokem. Nárok nelze přenášet do následujícího školního roku. nadále se omezení bezplatnosti nevztahuje na děti se zdravotním postižením (odkaz na 16 odst. 9). Nové počítání začne běžet u dětí, které poprvé nastoupí do posledního ročníku mateřské školy ve školním roce 2015/2016 (viz přechodné ustanovení čl. II bod 5).

43 SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ VE ŠKOLÁCH Rekapitulace závěrů judikatury Činnost škol veřejných, soukromých a církevních je v zásadě stejné povahy kogentní úprava zákonem, vázanost zápisem v rejstříku, povinnost řídit se RVP, podřazení pod inspekční činnost také povaha procesů by měla být obdobná soukromé a církevní školy rovněž postupují ve správním řízení ve stejném rozsahu jako školy veřejné. Správním orgánem je právnická osoba vykonávající činnost školy, nikoli ředitel jako fyzická osoba (hlavička rozhodnutí). Novela na judikaturu reaguje pouze v nezbytném rozsahu. V 165 odst. 2 vztahuje dosavadní výčet řízení ke školám všech zřizovatelů. V 165 odst. 2 je nadále zmiňováno rozhodování ředitele, ač je správním orgánem škola. Znamená to, že pouze ředitel je oprávněn podepisovat rozhodnutí školy.

44 V 183 odst. 4 se jako odvolací instance vůči rozhodnutím škol všech druhů zřizovatelů stanovuje krajský úřad. Platí to pro řízení zahájená nabytí účinnosti zákona po 1. květnu 2015 (viz přechodné ustanovení čl. II bod 10). další závěr judikatury: správní řízení je všude, kde se rozhoduje o subjektivních právech a povinnostech při výkonu veřejné správy širší okruh věcí, než uvádí 165 odst. 2. novela výčet v 165 odst. 2 nerozšiřuje ani nezamlžuje nutnost koncepčně nového přístupu k věci

45 ŘEDITELÉ VEŘEJNÝCH ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ odst. 2 a 3 Pracovní poměry ředitelů veřejných škol a školských zařízení se k 1. květnu 2015 ze zákona změní na pracovní poměry na dobu neurčitou ( 166 odst. 2 školského zákona a čl. II bod 9 zákona č. 82/2015 Sb.) Překlopení ředitelé pokračují v započatém šestiletém funkčním období, avšak s novými pracovněprávními souvislostmi. Změna nastává přímo ze zákona bez nutnosti podpořit ji individuálním právním aktem. Není vyloučeno, že praxe shledá potřebu prokazovat změnu doby trvání pracovního poměru potvrzením zřizovatele (obdoba potvrzení, které se doporučovalo vydávat u prodloužení funkčního období ). Potvrzení však nebude mít konstitutivní účinky.

46 Časové nastavení šestiletého funkčního období je obdobné jako dosud: možnost vyhlásit konkurs od 6. do 3. měsíce před koncem šestiletého období, oprávnění ČŠI nebo školské rady navrhnout vyhlášení konkursu nejpozději 6 měsíců před koncem šestiletého období. Vyhlášení konkursu je nadále pouze možnost, nikoliv povinnost zřizovatele s výjimkou vázanosti návrhem ČŠI nebo školské rady. Nově bude zřizovatel spolu s vyhlášením konkursu povinen ředitele odvolat. Aktivuje se tím 73a zákoníku práce. Nedojde-li k vyhlášení konkursu a odvolání začíná ze zákona běžet další šestileté období (není nutné vydávat o tom potvrzení).

47 Zákon zachovává důvody pro fakultativní odvolání ředitele veřejné školy nebo školského zařízení, pokud jde o závažné porušení nebo neplnění právních povinností vyplývajících z jeho činností, úkolů a pravomocí na vedoucím pracovním místě ředitele. Zachován je také důvod spočívající v návrhu ČŠI na odvolání ředitele, a to v případě zjištění závažných nedostatků v činnosti školy nebo školského zařízení Zřizovatel není návrhem ČŠI vázán, může však na jeho základě ředitele odvolat, aniž by musely být naplněny jiné důvody pro odvolání. Návrh školské rady na odvolání ředitele již nebude způsobilým samostatným důvodem pro odvolání ředitele školy!

48 STÁTNICE Z GRAFICKÝCH DISCIPLÍN 171 odst. 4 až 6 MŠMT zajišťuje prostřednictvím NÚV státní zkoušky z grafických disciplín. Zkoušky se konají před NÚV, ale fakticky mohou být konány v prostorách školy (typicky obchodní akademie), která o to projeví zájem. Státnice mohou konat žáci školy i jiné osoby. O úspěšném vykonání zkoušky se bude vydávat vysvědčení. Státní zkoušky budou poskytovány za úplatu. Podrobnosti stanoví MŠMT vyhláškou.

49 178 odst. 3 ŠKOLSKÉ OBVODY SPÁDOVÝCH ŠKOL Dosavadní povinnost krajského úřadu rozhodnout o školském obvodu, pokud obec nestanovila školský obvod, byla obtížně použitelná. Nově se krajskému úřadu ukládá povinnost stanovit školský obvod pro území, na které nedosahuje žádný školský obvod a je-li ohroženo plnění PŠD, opatřením obecné povahy. Jde o postup podle správního řádu spočívající ve vydání individuálního správního aktu adresovaného neurčitému okruhu subjektů (žákům s trvalým pobytem na území školského obvodu). V řízení mohou dotčené obce uplatnit námitky. Platnost maximálně 24 měsíců.

50 VÝJIMKA Z POSKYTOVÁNÍ ÚDAJŮ O VÝSLEDCÍCH VZDĚLÁVÁNÍ 183c zakazuje poskytovat v režimu zákona č. 106/1999 Sb. údaje získané při přípravě a uskutečňování zjišťování výsledků vzdělávání. Týká se závěrečných zkoušek, maturitních zkoušek, programů zjišťování výsledků vzdělávání, jako jsou např. 5. a 9. ročníky ZŠ. Vztahuje se na všechny povinné subjekty, které s údaji nakládají, včetně škol. Hlavní smysl je předcházet vytěžování informací z CZVV, NÚV, ČŠI a MŠMT pro tvorbu celorepublikových žebříčků. Zřizovatel se k údajům o svých školách zpravidla dostane přes školskou radu.

51 110 JMENOVÁNÍ ZKUŠEBNÍ KOMISE PRO STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY předsedu komise pro státní jazykové zkoušky jmenuje krajský úřad předsedy zkušebních komisí pro jednotlivé jazyky a další členy komisí jmenuje ředitel školy

52 ZDRAVOTNÍ PROHLÍDKY Část čtvrtá zákona č. 82/2015 Sb. - změna zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Cílem je omezit rozsah stávající povinnosti posoudit zdravotní způsobilost žáka k praktickému vyučování. Posouzení se provádí jen před prvním zařazením žáka na praktické vyučování. Posouzení se vůbec neprovede: Spočívá-li praktické vyučování pouze v pracích zařazených v kategorii první. Pokud před méně než 12 měsíci byl vydán posudek pro účely přijetí ke vzdělávání, nedošlo-li ke změně zdravotního stavu žáka. Vzdělává-li se žák v oboru vzdělání, pro nějž není nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání stanovena podmínka zdravotní způsobilosti. nemění se vymezení příslušnosti poskytovatele lékařské péče ani zdroj úhrady nákladů.

53 DALŠÍ AKTUÁLNÍ LEGISLATIVNÍ PRÁCE Další připravovaná novela školského zákona povinné předškolní vzdělávání, jednotné přijímací zkoušky na střední školy, maturita z matematiky předloženo vládě k projednání Připravovaná novela zákona o pedagogických pracovnících řetězení pracovních poměrů po druhém čtení v Poslanecké sněmovně Speciální úprava k 39 zákoníku práce. Pracovní poměr na dobu určitou minimálně 12 měsíců. Lze opakovat nejvýše dvakrát, tedy celkem 3 x 12 měsíců. Celkové doba nepřesáhne 3 roky. Nevztahuje se na zástupy za pedagogy na rodičovské dovolené a na nekvalifikované pedagogy přijaté na nezbytně nutnou dobu, než škola sežene kvalifikovaného pedagoga.

54 DALŠÍ SOUVISEJÍCÍ ZÁKONY Změna zákona o ochraně veřejného zdraví Zákon č. 258/2000 Sb. Provozovatel potravinářského podniku nesmí ve škole nebo školském zařízení zapsaných do školského rejstříku 89) nabízet k prodeji ani prodávat potraviny 90), které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na potraviny, které odpovídají výživovým požadavkům na zdravou výživu dětí, žáků a studentů a lze je nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, stanoví jiný právní předpis o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních 91).

55 NOVÝ 7A 258/2000 SB. Provozovatel potravinářského podniku nesmí ve škole nebo školském zařízení zapsaných do školského rejstříku 89) nabízet k prodeji ani prodávat potraviny 90), které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na potraviny, které odpovídají výživovým požadavkům na zdravou výživu dětí, žáků a studentů a lze je nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, stanoví jiný právní předpis o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních 91).

56 92D NOVÝ ODST. 7 Provozovatel potravinářského podniku se dopustí správního deliktu tím, že ve škole nebo školském zařízení poruší zákaz nabízet k prodeji nebo prodávat potraviny, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů

ŠKOLSKÝ ZÁKON A JEHO AKTUÁLNÍ NOVELIZACE. Pavla Katzová, tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska prosinec 2015

ŠKOLSKÝ ZÁKON A JEHO AKTUÁLNÍ NOVELIZACE. Pavla Katzová, tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska prosinec 2015 ŠKOLSKÝ ZÁKON A JEHO AKTUÁLNÍ NOVELIZACE Pavla Katzová, tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska prosinec 2015 NOVELA ŠKOLSKÉHO ZÁKONA -vyhlášení ve Sbírce zákonů pod č. 82/2015 Sb. -dne

Více

Novela č. 82/2015, kterou se mění školský zákon č. 561/2004 Sb.

Novela č. 82/2015, kterou se mění školský zákon č. 561/2004 Sb. Novela č. 82/2015, kterou se mění školský zákon č. 561/2004 Sb. Novela školského zákona zejména upravuje: Vzdělávání osob se speciálními vzdělávacími potřebami Přijímání do přípravných tříd základní školy

Více

Přehled nejdůležitějších legislativních změn účinných od 1. září 2016 a později

Přehled nejdůležitějších legislativních změn účinných od 1. září 2016 a později Přehled nejdůležitějších legislativních změn účinných od 1. září 2016 a později Předškolní vzdělávání Vymezení školských obvodů spádových mateřských škol ( 34, 34a, 34b a 179 odst. 2 až 4 ŠZ) pro následující

Více

Novela školského zákona

Novela školského zákona Novela školského zákona V únoru 2015 Poslanecká sněmovna schválila návrh novely školského zákona a některých dalších zákonů (zákona o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením,

Více

Podpora inkluze ŠKOLSKÁ PORADENSKÁ ZAŘÍZENÍ. - člení se do 5 stupňů (podle organizační, pedagogické a finanční náročnosti)

Podpora inkluze ŠKOLSKÁ PORADENSKÁ ZAŘÍZENÍ. - člení se do 5 stupňů (podle organizační, pedagogické a finanční náročnosti) Podpora inkluze POJEM PODPŮRNÁ OPATŘENÍ Podpůrná opatření (PO)= nezbytné úpravy ve vzdělávání a školských službách odpovídající zdravotnímu stavu, kulturnímu prostředí nebo jiným životním podmínkám žáka:

Více

Novela školského zákona zákonem č. 82/2015 Sb. Porada tajemníků

Novela školského zákona zákonem č. 82/2015 Sb. Porada tajemníků Novela školského zákona zákonem č. 82/2015 Sb. Porada tajemníků Osnova Zákaz reklamy, prodeje výrobků Povinnosti obce před zápisem k plnění povinné školní docházky Jmenování a odvolání ředitelů škol a

Více

Novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb. Porada starostů

Novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb. Porada starostů Novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb. Porada starostů Co se mění? Zavedení povinného roku předškolního vzdělávání před zahájením povinné školní docházky Úprava systému přijímacího řízení do oborů

Více

UKÁZKY Z DOKUMENTU NAHODILÉ VÝTAŽKY KAPITOL

UKÁZKY Z DOKUMENTU NAHODILÉ VÝTAŽKY KAPITOL UKÁZKY Z DOKUMENTU NAHODILÉ VÝTAŽKY KAPITOL 2. JEDNOTLIVÉ NOVELIZOVANÉ BODY 19. V 30 odst. 1 písm. a) se slova s pedagogickými pracovníky nahrazují slovy se zaměstnanci ve škole nebo školském zařízení.

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2015 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Zákon, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský

Více

/ve znění vyhlášky č. 422/2006 Sb., vyhlášky č. 46/2008 Sb., vyhlášky č. 394/2008 Sb., vyhlášky č. 86/2012 Sb. a vyhlášky č. 245/2015 Sb.

/ve znění vyhlášky č. 422/2006 Sb., vyhlášky č. 46/2008 Sb., vyhlášky č. 394/2008 Sb., vyhlášky č. 86/2012 Sb. a vyhlášky č. 245/2015 Sb. č. j. MSMT-10430/2015-4 PLATNÉ ZNĚNÍ vyhlášky č. 671/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením

Více

Přehled nejdůležitějších změn vyplývajících z novely školského zákona a některých dalších zákonů vyhlášené pod č. 82/2015 Sb.

Přehled nejdůležitějších změn vyplývajících z novely školského zákona a některých dalších zákonů vyhlášené pod č. 82/2015 Sb. Přehled nejdůležitějších změn vyplývajících z novely školského zákona a některých dalších zákonů vyhlášené pod č. 82/2015 Sb. (zpracovala sekce legislativy a práva MŠMT, rozesláno dne 14. května 2015)

Více

Ustanovení o přijímacím řízení do středních škol ve školském zákoně /vybraná ustanovení/

Ustanovení o přijímacím řízení do středních škol ve školském zákoně /vybraná ustanovení/ Ustanovení o přijímacím řízení do středních škol ve školském zákoně /vybraná ustanovení/ zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve

Více

Pro školní rok 2016/17 jsou změny v přihláškách a v přijímacím řízení, proto pečlivě prostudujte následující odkazy.

Pro školní rok 2016/17 jsou změny v přihláškách a v přijímacím řízení, proto pečlivě prostudujte následující odkazy. Pro školní rok 2016/17 jsou změny v přihláškách a v přijímacím řízení, proto pečlivě prostudujte následující odkazy. Na stránkách MŠMT nebo na našich stránkách s předvyplněnými předměty si můžete stáhnout

Více

Novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb. Porada tajemníků

Novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb. Porada tajemníků Novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb. Porada tajemníků Co se mění? Zavedení povinného roku předškolního vzdělávání před zahájením povinné školní docházky Úprava systému přijímacího řízení do

Více

Novela školského zákona v roce 2008

Novela školského zákona v roce 2008 Novela školského zákona v roce 2008 Přijímání ke vzdělávání ve střední škole 59 Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole (1) Ke vzdělávání ve střední škole lze přijmout uchazeče, kteří splnili povinnou

Více

Společné vzdělávání. Pavel Zikl.

Společné vzdělávání. Pavel Zikl. Společné vzdělávání Pavel Zikl e-mail: pavel.zikl@uhk.cz 1 Základní pojmy Co je společné vzdělávání? Co znamenají pojmy inkluze a integrace? Jak se vyvíjelo vzdělávání žáků se SVP? 2 Žák se speciálními

Více

USTANOVENÍ O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ DO STŘEDNÍCH ŠKOL VE ŠKOLSKÉM ZÁKONĚ (VYBRANÁ USTANOVENÍ)

USTANOVENÍ O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ DO STŘEDNÍCH ŠKOL VE ŠKOLSKÉM ZÁKONĚ (VYBRANÁ USTANOVENÍ) USTANOVENÍ O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ DO STŘEDNÍCH ŠKOL VE ŠKOLSKÉM ZÁKONĚ (VYBRANÁ USTANOVENÍ) zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve

Více

%C5%A1koln%C3%AD+rok+2011%2F2012

%C5%A1koln%C3%AD+rok+2011%2F2012 Termíny přijímacích zkoušek na střední školy a konzervatoře ve školním roce 2011/2012 pro školní rok 2012/2013 (Gesce odbor 20)* Termíny pro přijímací řízení na střední školy a konzervatoře stanoví zákon

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2014/2015

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2014/2015 INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2014/2015 Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona

Více

Vyhláška č. 671/2004 Sb.

Vyhláška č. 671/2004 Sb. Vyhláška č. 671/2004 Sb. Úplné znění vyhlášky č. 671/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách, ve znění pozdějších předpisů /s vyznačením

Více

Novela školského zákona č. 178/2016 Sb. a její dopady pro MŠ a ZŠ

Novela školského zákona č. 178/2016 Sb. a její dopady pro MŠ a ZŠ Novela školského zákona č. 178/2016 Sb. a její dopady pro MŠ a ZŠ Změny v předškolním vzdělávání zavedení povinného předškolního vzdělávání 34 (1) Předškolní vzdělávání se organizuje pro děti ve věku zpravidla

Více

ČÁST PRVNÍ ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ DO PRVNÍHO ROČNÍKU VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍ ŠKOLE

ČÁST PRVNÍ ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ DO PRVNÍHO ROČNÍKU VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍ ŠKOLE 671/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. prosince 2004, kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY. 1. V části první Čl. I dosavadní bod 6. nově zní :

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY. 1. V části první Čl. I dosavadní bod 6. nově zní : POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů (sněmovní

Více

Novela školského zákona a prováděcích předpisů. Mgr. Svatopluk Pohořelý 8. září 2016

Novela školského zákona a prováděcích předpisů. Mgr. Svatopluk Pohořelý 8. září 2016 Novela školského zákona a prováděcích předpisů Mgr. Svatopluk Pohořelý 8. září 2016 1 Přehled novelizací školský zákon zákon č. 82/2015 Sb., č. 178/2016 Sb. vyhláška č. 14/2005 Sb. (PV) vyhláška č. 197/2016

Více

Přijímání ke vzdělávání ve střední škole. 59 Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole

Přijímání ke vzdělávání ve střední škole. 59 Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole Koncem roku 2011 byl novelizován Školský zákon a s účinností od 1. 1. 2012 platí zákon č. 472/2011 Sb., z něhož citujeme pro účely organizace přijímacího řízení na střední školy následující text: Přijímání

Více

5. V 15 odst. 3 se za slova může v vkládá slovo základním..

5. V 15 odst. 3 se za slova může v vkládá slovo základním.. V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne..2014, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé

Více

ČÁST PRVNÍ ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ DO PRVNÍHO ROČNÍKU VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍ ŠKOLE

ČÁST PRVNÍ ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ DO PRVNÍHO ROČNÍKU VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍ ŠKOLE Platné znění vyhlášky č. 671/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn Ministerstvo

Více

Návrh novely vyhlášky č. 48/2005 Sb. o základním vzdělávání, květen 2017

Návrh novely vyhlášky č. 48/2005 Sb. o základním vzdělávání, květen 2017 . Návrh novely vyhlášky č. 48/2005 Sb. o základním vzdělávání, květen 2017 VYHLÁŠKA ze dne..,2017 kterou se mění vyhláška č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné

Více

Školský zákon 561/2004 Sb.

Školský zákon 561/2004 Sb. Školský zákon 561/2004 Sb. Přijímání ke vzdělávání ve střední škole 59 Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole (1) Ke vzdělávání ve střední škole lze přijmout uchazeče, kteří splnili povinnou školní

Více

(2) O přijetí uchazeče ke vzdělávání ve střední škole rozhoduje ředitel této školy.

(2) O přijetí uchazeče ke vzdělávání ve střední škole rozhoduje ředitel této školy. Přijímání ke vzdělávání ve střední škole 59 Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole (1) Ke vzdělávání ve střední škole lze přijmout uchazeče, kteří splnili povinnou školní docházku nebo úspěšně

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách pro školní rok 2015/2016

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách pro školní rok 2015/2016 INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách pro školní rok 2015/2016 Přijímání uchazečů ke vzdělávání ve středních školách je správním řízením, které se řídí ustanovením

Více

(2) O přijetí uchazeče ke vzdělávání ve střední škole rozhoduje ředitel této školy.

(2) O přijetí uchazeče ke vzdělávání ve střední škole rozhoduje ředitel této školy. Přijímání ke vzdělávání ve střední škole 59 Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole (1) Ke vzdělávání ve střední škole lze přijmout uchazeče, kteří splnili povinnou školní docházku nebo úspěšně

Více

(sněmovní tisk 288) V čl. I se za dosavadní bod 2 vkládá nový bod 3., který zní: A.2. V čl. I v dosavadním bodu 6. v 16 odst.

(sněmovní tisk 288) V čl. I se za dosavadní bod 2 vkládá nový bod 3., který zní: A.2. V čl. I v dosavadním bodu 6. v 16 odst. Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ /pro školní rok 2016/2017/

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ /pro školní rok 2016/2017/ INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ /pro školní rok 2016/2017/ Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ. ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2016/2017

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ. ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2016/2017 INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2016/2017 Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

Školský rejstřík je veřejný seznam, který je přístupný i v elektronické podobě (http://rejskol.msmt.cz).

Školský rejstřík je veřejný seznam, který je přístupný i v elektronické podobě (http://rejskol.msmt.cz). Vzdělávací soustava České republiky Úvod Cílem následujícího materiálu je popsat vzdělávací soustavu České republiky z úhlu pohledu dítěte, žáka nebo studenta, který volí a uskutečňuje svou vzdělávací

Více

Platné znění vyhlášky 671_2004_Sb kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení.txt. 671/2004 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 21.

Platné znění vyhlášky 671_2004_Sb kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení.txt. 671/2004 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 21. 671/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. prosince 2004, kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách Změna: 422/2006 Sb. Změna: 46/2008 Sb. Změna: 394/2008 Sb.

Více

Změny v organizaci vzdělávání v základních a mateřských školách. Porada tajemníků

Změny v organizaci vzdělávání v základních a mateřských školách. Porada tajemníků Změny v organizaci vzdělávání v základních a mateřských školách Porada tajemníků Osnova Připomenutí základních změn přijatých novelou školského zákona č. 178/2016 Sb. Společné vzdělávání a jejich promítnutí

Více

Pracovní setkání výchovných poradců

Pracovní setkání výchovných poradců Pracovní setkání výchovných poradců 19.10.2017 Aktuální informace novely právních norem PSPP x PI termíny poskytování PO s NFN žáci 9.ročníků Právní normy- změny, dopad ŠZ Vyhláška č. 27/2016 Sb., vzdělávání

Více

671/2004 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. ze dne 21. prosince 2004,

671/2004 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. ze dne 21. prosince 2004, 671/2004 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ze dne 21. prosince 2004, kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách ve znění vyhlášek

Více

Přijímání ke vzdělávání ve střední škole

Přijímání ke vzdělávání ve střední škole Přijímání ke vzdělávání ve střední škole 59 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon, ve znění pozdějších předpisů Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole 1. Ke vzdělávání ve střední škole lze přijmout

Více

ČÁST PRVNÍ ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ DO PRVNÍHO ROČNÍKU VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍ ŠKOLE

ČÁST PRVNÍ ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ DO PRVNÍHO ROČNÍKU VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍ ŠKOLE Úplné znění vyhlášky č. 671/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách, ve znění pozdějších předpisů /s vyznačením změn/ Ministerstvo školství,

Více

Novela školského zákona

Novela školského zákona Novela školského zákona Řízení školy 1.4.2015 Rubrika: Legislativa Strana: 6 Téma: Česká školní inspekce (1. část) V únoru Poslanecká sněmovna schválila návrh novely školského zákona a některých dalších

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2013/2014

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2013/2014 INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2013/2014 Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona

Více

14/2005 Sb. VYHLÁŠKA. Podrobnosti o podmínkách provozu mateřské školy. Podrobnosti o organizaci mateřské školy

14/2005 Sb. VYHLÁŠKA. Podrobnosti o podmínkách provozu mateřské školy. Podrobnosti o organizaci mateřské školy 14/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. prosince 2004 o předškolním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 23 odst. 3, 35 odst. 2 a 123 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

Čl. 1 Základní vymezení, cíle a podmínky programu

Čl. 1 Základní vymezení, cíle a podmínky programu Vyhlášení rozvojového programu ve vzdělávání Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 1. kolo rozvojového programu na podporu odborného vzdělávání v roce 2015 č. j.: MSMT-40617/2014-1 ze dne 3. března

Více

a http://www.msmt.cz/vzdelavani/stredni-vzdelavani/prijimani-na-stredni-skoly-akonzervatore.

a http://www.msmt.cz/vzdelavani/stredni-vzdelavani/prijimani-na-stredni-skoly-akonzervatore. Dotazy a odpovědi ke změnám v přijímacím řízení ve školním roce 2014/2015 (souvisí s materiálem Vyhlášení pilotního ověřování organizace přijímacího řízení do oborů vzdělání s maturitní zkouškou s využitím

Více

Legislativní zabezpečení asistenta pedagoga

Legislativní zabezpečení asistenta pedagoga Legislativní zabezpečení asistenta pedagoga Legislativní zabezpečení asistenta pedagoga v resortu MŠMT Uplatňované principy integrace a inkluze při vzdělávání, vzdělávání dětí/žáků/studentů se stále těžšími

Více

671 VYHLÁŠKA ze dne 21. prosince 2004, kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách

671 VYHLÁŠKA ze dne 21. prosince 2004, kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách 671 VYHLÁŠKA ze dne 21. prosince 2004, kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách ve znění vyhlášky č. 422/2006 Sb., ve znění vyhlášky č. 46/2008 Sb.,

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání jak vyplývá ze změn provedených vyhláškami č. 43/2006 Sb., č. 214/2012 Sb. a č. 197/2016 Sb. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví

Více

KVALIFIKAČNÍ STUDIUM PRO ŘEDITELE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ

KVALIFIKAČNÍ STUDIUM PRO ŘEDITELE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ KVALIFIKAČNÍ STUDIUM PRO ŘEDITELE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ Modul A ZÁKLADY PRÁVA Národní institut pro další vzdělávání, 2013 IV. Vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami

Více

Věc: návrh na novelizaci ustanovení vyhlášky MŠMT č. 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami

Věc: návrh na novelizaci ustanovení vyhlášky MŠMT č. 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami Doc. Mgr. PaedDr. Jan Michalík, Ph.D. Katedra speciální pedagogiky, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, Žižkovo nám. 5, 771 40 Olomouc, tel.: 777809040, fax: 585 231 400, mail:janmichalik@email.cz

Více

Přijímací řízení ke vzdělávání ve středních školách a konzervatořích pro školní rok 2012/2013 realizované ve školním roce 2011/2012

Přijímací řízení ke vzdělávání ve středních školách a konzervatořích pro školní rok 2012/2013 realizované ve školním roce 2011/2012 Přijímací řízení ke vzdělávání ve středních školách a konzervatořích pro školní rok 2012/2013 realizované ve školním roce 2011/2012 Právní předpisy Přijímací řízení ke vzdělávání ve středních školách a

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2015/2016

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2015/2016 INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2015/2016 Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona

Více

243/2008 Sb. ZÁKON. ze dne 5. června 2008,

243/2008 Sb. ZÁKON. ze dne 5. června 2008, 243/2008 Sb. ZÁKON ze dne 5. června 2008, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů Parlament

Více

odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní výklad k zákonnému zmocnění odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra K obecně závazné vyhlášce o vymezení školských obvodů spádové základní školy a školských obvodů spádové mateřské

Více

Směrnice. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. do škol a školských zařízení

Směrnice. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. do škol a školských zařízení Směrnice Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do škol a školských zařízení č.j.: 13 710/2001-24 ze dne 6.6.2002 Ministerstvo školství,

Více

ČÁST DRUHÁ SPOLEČNÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Zkouška z českého jazyka a literatury

ČÁST DRUHÁ SPOLEČNÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Zkouška z českého jazyka a literatury 14 Návrh pro meziresortní připomínkové řízení PLATNÉ ZNĚNÍ dotčených částí vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ VE ŠKOLNÍM ROCE 2017/2018 I. KOLO

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ VE ŠKOLNÍM ROCE 2017/2018 I. KOLO Střední průmyslová škola Střední TEXTILNÍ průmyslová škola textilní, Liberec, Tyršova 1, příspěvková organizace Střední průmyslová škola textilní, Liberec, Tyršova 1, příspěvková organizace tel: 485 110

Více

Projekt Podpora vzdělávání volených zástupců obcí I. typu reg. č. CZ /0.0/0.0/16_033/ je spolufinancován z EU. Vzdělávací program pro

Projekt Podpora vzdělávání volených zástupců obcí I. typu reg. č. CZ /0.0/0.0/16_033/ je spolufinancován z EU. Vzdělávací program pro Projekt Podpora vzdělávání volených zástupců obcí I. typu reg. č. CZ.03.4.74/0.0/0.0/16_033/0002997 je spolufinancován z EU. Vzdělávací program pro volené zástupce obcí I. typu: Vzdělávání: NAVAZUJÍCÍ

Více

Poskytování informací podle zákona 106/1999 Sb. v platném znění

Poskytování informací podle zákona 106/1999 Sb. v platném znění Poskytování informací podle zákona 106/1999 Sb. v platném znění 1. Pravomoci a působnost ředitele školy Ředitel školy: Ing. Jiří Zajíček, jmenován dne 25.7.2000 dekretem Ministerstva školství, mládeže

Více

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ. v zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a preventivně výchovné péče

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ. v zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a preventivně výchovné péče SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ v zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a preventivně výchovné péče Novela školského zákona, především 16, přichází s novým pojetím podpory žáků se speciálními vzdělávacími

Více

Poznámky k přihláškám (platné od školního roku 2017/2018)

Poznámky k přihláškám (platné od školního roku 2017/2018) Poznámky k přihláškám (platné od školního roku 2017/2018) V souladu s ustanovením 60 až 64 školského zákona (zákon č. 561/2004 Sb., ve znění zákona č. 178/2016 Sb.) a vyhlášky č. 353/2016 Sb., o přijímacím

Více

Oddělení prevence a speciálního vzdělávání 16 školského zákona

Oddělení prevence a speciálního vzdělávání 16 školského zákona Oddělení prevence a speciálního vzdělávání 16 školského zákona 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz www.msmt.cz OBSAH PŘÍSPĚVKU

Více

Čl. 3 Popis pokusného ověřování Čl. 4 Školy a obory zařazené do pokusného ověřování

Čl. 3 Popis pokusného ověřování Čl. 4 Školy a obory zařazené do pokusného ověřování Informace o vyhlášení dodatku k pokusnému ověřování oborů, ve kterých lze dosáhnout středního vzdělání s výučním listem a středního vzdělání s maturitní zkouškou - červen 2016 Pokusné ověřování organizace

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání jak vyplývá ze změn provedených vyhláškami č. 43/2006 Sb., č. 214/2012 Sb. a č. 197/2016 Sb. a č. 280/2016 Sb. Ministerstvo školství, mládeže

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY. 3. V části první, Čl I, dosavadním bodě 10., 34a odst. 7 se slova písm. b) nebo c) nahrazují slovy písm. a) nebo b).

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY. 3. V části první, Čl I, dosavadním bodě 10., 34a odst. 7 se slova písm. b) nebo c) nahrazují slovy písm. a) nebo b). POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY K vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

ZÁKON. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I

ZÁKON. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I ZÁKON č. 284/2002 Sb., kterým se mění zákon č. 564/1990 Sb., o státní správě a samosprávě ve školství, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍ METODICKÉ SETKÁNÍ SE ŠKOLAMI

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍ METODICKÉ SETKÁNÍ SE ŠKOLAMI SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍ METODICKÉ SETKÁNÍ SE ŠKOLAMI Bruntál, 31. 5. 2016 Krnov, 2. 6. 2016 PEDAGOGICKO - PSYCHOLOGICKÁ PORADNA, BRUNTÁL, příspěvková organizace Krnovská 9, 792 01 Bruntál IČ: 60802774

Více

14/2005 Sb. VYHLÁŠKA

14/2005 Sb. VYHLÁŠKA 14/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. prosince 2004 o předškolním vzdělávání Změna: 43/2006 Sb. Změna: 214/2012 Sb. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 23 odst. 3, 35 odst. 2 a 123 odst.

Více

Základní informace o přijímacím řízení ke vzdělávání ve středních školách a v konzervatořích pro školní rok 2012/2013

Základní informace o přijímacím řízení ke vzdělávání ve středních školách a v konzervatořích pro školní rok 2012/2013 Text reaguje na novelu školského zákona provedenou zákonem č. 472/2011 Sb. Dále očekáváme novelu vyhlášky č. 671/2004 Sb. po jejím zveřejnění bude text dále upraven Základní informace o přijímacím řízení

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ. ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2017/2018

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ. ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2017/2018 INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2017/2018 Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona

Více

Příloha č. 1 Popis hlavních úkolů

Příloha č. 1 Popis hlavních úkolů Příloha č. 1 Popis hlavních úkolů ÚKOL č. 1 Školní rok 2010/2011 Inspekce v mateřských školách 1.1 Zjišťování a hodnocení souladu ŠVP s právními předpisy a RVP PV 1.2 Získávání a analyzování informací

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY A) Právní předpisy 1. Školy a školská zařízení, pedagogičtí pracovníci 2. Věda a výzkum 3. Uznávání výsledků dalšího vzdělávání, uznávání odborné kvalifikace

Více

2005/71 Sb. Vyhláška o základním uměleckém vzdělávání 71/2005

2005/71 Sb. Vyhláška o základním uměleckém vzdělávání 71/2005 2005/71 Sb. Vyhláška o základním uměleckém vzdělávání 71/2005 Vyhláška o základním uměleckém vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 112 a 123 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb.,

Více

Vyhláška o základním uměleckém vzdělávání č. 71/2005 Sb.

Vyhláška o základním uměleckém vzdělávání č. 71/2005 Sb. Vyhláška o základním uměleckém vzdělávání č. 71/2005 Sb. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 112 a 123 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším

Více

(4) Je uvedení pořadí škol v přihlášce závazné? Není. O volbě školy a oboru vzdělání rozhodne uchazeč uplatněním svého zápisového lístku.

(4) Je uvedení pořadí škol v přihlášce závazné? Není. O volbě školy a oboru vzdělání rozhodne uchazeč uplatněním svého zápisového lístku. Dotazy a odpovědi ke změnám v přijímacím řízení ve školním roce 2014/2015 (souvisí s materiálem Vyhlášení pilotního ověřování organizace přijímacího řízení do oborů vzdělání s maturitní zkouškou s využitím

Více

Stručný průvodce přijímacím řízením ve školním roce 2013/2014

Stručný průvodce přijímacím řízením ve školním roce 2013/2014 Stručný průvodce přijímacím řízením ve školním roce 2013/2014 LISTOPAD: Do 30. 11. 2013 musí být podány přihlášky na SŠ uměleckého zaměření (kód oboru začíná na 82), kde se konají talentové zkoušky v průběhu

Více

METODICKÉ MATERIÁLY STÁŽÍ STŘEDNÍCH ŠKOL

METODICKÉ MATERIÁLY STÁŽÍ STŘEDNÍCH ŠKOL projekt: Vzdělávání napříč KHK METODICKÉ MATERIÁLY STÁŽÍ STŘEDNÍCH ŠKOL autor Mgr. Stanislav Kutálek žadatel Českomoravská vzdělávací, s.r.o. Metodické materiály stáží středních škol Vypracoval: Mgr. Stanislav

Více

Vyhláška č. 14/2005 Sb. o předškolním vzdělávání

Vyhláška č. 14/2005 Sb. o předškolním vzdělávání Vyhláška č. 14/2005 Sb. o předškolním vzdělávání Částka: 4/2005 Sb. Datum účinnosti: 11. ledna 2005 Včetně poslední změny vyhláškou č. 214/2012 Sb., s účinností dnem 1. 7. 2012 Ministerstvo školství, mládeže

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 841/2

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 841/2 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 841/2 Usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu č. 192 ze dne 3. listopadu k vládnímu návrhu zákona, kterým se

Více

p. č. Obor státní služby 9_Školství, mládež a tělovýchova

p. č. Obor státní služby 9_Školství, mládež a tělovýchova p. č. Obor státní služby 9_Školství, mládež a tělovýchova Vzdělávání a vzdělávací soustava ČR 1. Vymezení druhů škol a jejich charakteristika vycházející z ustanovení zákona č., o předškolním, základním,

Více

14/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. prosince 2004

14/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. prosince 2004 14/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. prosince 2004 o předškolním vzdělávání Změna: 43/2006 Sb. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 23 odst. 3, 35 odst. 2 a 123 odst. 5 zákona č. 561/2004

Více

ZÁSADY PRO UZNÁVÁNÍ VZDĚLÁNÍ, DOSAŽENÉHO V EVROPSKÝCH ŠKOLÁCH, V ČESKÉ REPUBLICE

ZÁSADY PRO UZNÁVÁNÍ VZDĚLÁNÍ, DOSAŽENÉHO V EVROPSKÝCH ŠKOLÁCH, V ČESKÉ REPUBLICE ZÁSADY PRO UZNÁVÁNÍ VZDĚLÁNÍ, DOSAŽENÉHO V EVROPSKÝCH ŠKOLÁCH, V ČESKÉ REPUBLICE Jedním ze závazků vyplývajících pro Českou republiku z Úmluvy o statutu Evropských škol, přijaté v Lucemburku dne 21. června

Více

Aktuální změny v předškolním vzdělávání z MŠMT Mgr. et Mgr. Jaroslava Vatalová 7. října 2016

Aktuální změny v předškolním vzdělávání z MŠMT Mgr. et Mgr. Jaroslava Vatalová 7. října 2016 Aktuální změny v předškolním vzdělávání z MŠMT Mgr. et Mgr. Jaroslava Vatalová 7. října 2016 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz

Více

Základní informace k přijímacímu řízení ke vzdělávání ve středních školách a v konzervatořích

Základní informace k přijímacímu řízení ke vzdělávání ve středních školách a v konzervatořích Základní informace k přijímacímu řízení ke vzdělávání ve středních školách a v konzervatořích - ustanovení 59 a násl. zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném

Více

130 Orgány školské právnické osoby. (1) Orgánem školské právnické osoby zřízené ministerstvem, krajem, obcí nebo svazkem obcí je ředitel.

130 Orgány školské právnické osoby. (1) Orgánem školské právnické osoby zřízené ministerstvem, krajem, obcí nebo svazkem obcí je ředitel. 130 Orgány školské právnické osoby (1) Orgánem školské právnické osoby zřízené ministerstvem, krajem, obcí nebo svazkem obcí je ředitel. (2) Orgány školské právnické osoby zřízené jinou právnickou osobou

Více

Zákonné a podzákonné normy ve školství speciální vzdělávání

Zákonné a podzákonné normy ve školství speciální vzdělávání Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vzdělávací program Integrativní vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na ZŠ a SŠ běžného typu MODUL A Distanční text k

Více

2. Specifické úkoly České školní inspekce v souvislosti s hodnocením a kontrolou vzdělávání ve školách a školských zařízeních

2. Specifické úkoly České školní inspekce v souvislosti s hodnocením a kontrolou vzdělávání ve školách a školských zařízeních Česká školní inspekce Plán hlavních úkolů ČŠI Čj.: ČŠIG-2499/14-G2 na školní rok 2014/2015 Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2014/2015 1. Inspekční činnost ve školách a školských

Více

Termíny přijímacích zkoušek na střední školy a konzervatoře ve školním roce 2009/2010 pro školní rok 2010/2011

Termíny přijímacích zkoušek na střední školy a konzervatoře ve školním roce 2009/2010 pro školní rok 2010/2011 Termíny přijímacích zkoušek na střední školy a konzervatoře ve školním roce 2009/2010 pro školní rok 2010/2011 Termíny pro přijímací řízení na střední školy a konzervatoře stanoví školský zákon a vyhláška

Více

Krajský úřad Ústeckého kraje, odbor školství, mládeže a tělovýchovy

Krajský úřad Ústeckého kraje, odbor školství, mládeže a tělovýchovy Krajský úřad Ústeckého kraje, odbor školství, mládeže a tělovýchovy Metodický pokyn ke zřízení a využití funkce asistenta pedagoga ve třídě, oddělení nebo studijní skupině, ve které se vzdělávají děti,

Více

Jiráskovo gymnázium v Náchodě

Jiráskovo gymnázium v Náchodě Jiráskovo gymnázium v Náchodě Řezníčkova 451, 547 44 Náchod Tel./Fax/Záznamník: +420 491 423 243 E-mail: sekretariat@gymnachod.cz http://www.gymnachod.cz INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ (do 30. 3. 2008 změny

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ. ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2018/2019

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ. ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2018/2019 INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2018/2019 Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona

Více

1. Termín a místo zápisu

1. Termín a místo zápisu Zápis do 1. tříd ZŠ a zákonné normy (2017) Obsah: 1. Termín a místo zápisu 2. Organizace zápisu 3. Věk dítěte 4. Práva a povinnosti rodičů 5. Kritéria pro přijímání žáků 6. Spádové obvody škol 7. Odklad

Více

KRITÉRIA I. KOLA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020. Oděvní tvorba a styling. Design a technologie textilií

KRITÉRIA I. KOLA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020. Oděvní tvorba a styling. Design a technologie textilií Střední průmyslová škola TEXTILNÍ Střední průmyslová škola textilní, Liberec, Tyršova 1, příspěvková organizace tel: 485 110 096, fax: 485 113 230 http://www.spstliberec.cz, info@spstliberec.cz IZO: 000082155

Více

Základní informace o přijímacím řízení ke vzdělávání ve středních školách a v konzervatořích

Základní informace o přijímacím řízení ke vzdělávání ve středních školách a v konzervatořích Základní informace o přijímacím řízení ke vzdělávání ve středních školách a v konzervatořích 1. Zveřejnění ředitel střední školy zveřejňuje, a to i způsobem umožňujícím dálkový přístup: a) obory vzdělání,

Více

11. 9 zní: se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, ve znění vyhlášky č. 147/ /2011 Sb..

11. 9 zní: se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, ve znění vyhlášky č. 147/ /2011 Sb.. Strana 3314 Sbírka zákonů č. 256 / 2012 256 VYHLÁŠKA ze dne 29. června 2012, kterou se mění vyhláška č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky, ve

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ. ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních ve Zlínském kraji pro školní rok 2017/2018. Střední školy

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ. ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních ve Zlínském kraji pro školní rok 2017/2018. Střední školy INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních ve Zlínském kraji pro školní rok 2017/2018 Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona č. 561/2004 Sb. (novelizovaného zákonem

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH, UKONČENÍ VZDĚLAVÁNÍ A POTVRZENÍ DOSAŽENÉHO VZDĚLÁNÍ

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH, UKONČENÍ VZDĚLAVÁNÍ A POTVRZENÍ DOSAŽENÉHO VZDĚLÁNÍ Střední odborná škola NET OFFICE Orlová, spol. s r. o. Energetiků 144, Orlová Lutyně, 735 14 zapsaná v obchodním rejstříku vedeným Krajským soudem v Ostravě, oddíl C, vložka 7108, se sídlem Energetiků

Více