KinoDyn v 1.1. DynKmit a KinKmit

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KinoDyn v 1.1. DynKmit a KinKmit"

Transkript

1 KinoDyn v 1.1 DynKmit a KinKmit Software k měření a analýze vlastních frekvencí a tvarů kmitů dynamicky a kinematicky buzených nosníků a hlavní palných zbraní. Návod k obsluze

2 Obsah Obsah...2 Úvod a hardwarové požadavky...3 Účel programu...3 Hardwarové a softwarové požadavky...3 Instalace ovladačů NI-DAQ...3 Instalace programu KinoDyn, část DynKmit...4 Instalace programu KinoDyn, část KinKmit...4 Odinstalování programu KinoDyn, část DynKmit...4 Odinstalování programu KinoDyn, část KinKmit...4 Odinstalování ovladačů NI-DAQ...4 Popis programu KinoDyn, část DynKmit...5 Nastavení měření...5 Obecné nastavení...5 Analogové vstupy...5 Nastavení triggeru...6 Nastavení měření vidů...6 Měření vibrací...8 Zpracování měření vibrací...10 Zpracování vidů z měření vibrací...12 Popis programu KinoDyn, část KinKmit...15 Nastavení měření...15 Obecné nastavení...15 Analogové vstupy...15 Analogový výstup...16 Nastavení měření vibrací...16 Nastavení měření vidů...17 Měření vibrací...18 Zpracování měření vibrací...19 Měření vidů kmitání...21 Zpracování měření vidů...23

3 Úvod a hardwarové požadavky Účel programu Program je určen k měření vibrací prutových nosníků a hlavní palných zbraní a k následnému vyhodnocení naměřených dat, resp. ke zjištění vlastních frekvencí a vlastních tvarů kmitů. Hardwarové a softwarové požadavky procesor: x86 kompatibilní operační systém: Windows 9x/NT/2000/XP paměť: 16 MB RAM / Win9x, 32 MB RAM / WinNT/2000/XP místo na disku: 8 MB pro program, 56,1 MB ovladače NI-DAQ, 26 MB Run-Time Engine, další prostor pro naměřená data rozlišení monitoru: alespoň 1152 x 864 Program podporuje měřicí karty společnosti National Instruments. Instalace ovladačů NI-DAQ Pro správnou funkci měřicí karty z produkce společnosti National Instruments je nutno nainstalovat pro ni ovladače NI-DAQ. Pro úspěšnou instalaci pod Windows na bázi NT (NT/2000/XP) je nutno být přihlášen jako administrátor. 1. Vložte instalační CD do CD-ROM mechaniky vašeho počítače, 2. V adresáři NI-DAQ spusťte spoubor autorun.exe, 3. Klikněte na Install NI-DAQ / NI SWITCH, 4. Klikněte na Next, 5. Vyberte adresář k instalaci ovladačů NI-DAQ (doporučuje se ponechat nabídnutý adresář) a klikněte na Next, 6. U všech komponent k instalaci klikněte na obrázek disku a vyberte položku Do not install this feature, 7. Rozbalte komponentu Traditional NI-DAQ 7.2 kliknutím na znamínko +, klikněte na komponentu LabVIEW 7.0 Support a vyberte položku Install this feature to a local drive, 8. Klikněte na Next, 9. Označte položku I accept the licence Agreement(s), 10. Klikněte na Next, 11. Označte položku I accept the licence Agreement(s), 12. Klikněte na Next, 13. Klikněte na Next, 14. Klikněte na Finish, 15. Pro úspěšné dokončení instalace ovladačů NI-DAQ je potřeba restartovat počítač, to provedete kliknutím na tlačítko Restart.

4 Instalace programu KinoDyn, část DynKmit Pro úspěšnou instalaci pod Windows na bázi NT (NT/2000/XP) je nutno být přihlášen jako administrátor. 1. Vložte instalační CD do CD-ROM mechaniky vašeho počítače, 2. Otevřete adresář KinoDyn / DynKmit a spusťte soubor Setup.exe, 3. Klikněte na tlačítko Install, 4. Klikněte na tlačítko Next, 5. Vyberte adresář k instalaci programu (doporučuje se ponechat nabídnutý adresář) a klikněte na Next, 6. Klikněte na tlačítko Next, 7. Klikněte na tlačítko Finish. Instalace programu KinoDyn, část KinKmit Pro úspěšnou instalaci pod Windows na bázi NT (NT/2000/XP) je nutno být přihlášen jako administrátor. 8. Vložte instalační CD do CD-ROM mechaniky vašeho počítače, 9. Otevřete adresář KinoDyn / KinKmit a spusťte soubor Setup.exe, 10. Klikněte na tlačítko Install, 11. Klikněte na tlačítko Next, 12. Vyberte adresář k instalaci programu (doporučuje se ponechat nabídnutý adresář) a klikněte na Next, 13. Klikněte na tlačítko Next, 14. Klikněte na tlačítko Finish. Odinstalování programu KinoDyn, část DynKmit Otevřete Ovládací panely. V nich otevřete položku Přidat nebo odebrat programy. V seznamu nainstalovaných aplikací klikněte na program DynKmit a klikněte na tlačítko Odebrat. Odinstalování programu KinoDyn, část KinKmit Otevřete Ovládací panely. V nich otevřete položku Přidat nebo odebrat programy. V seznamu nainstalovaných aplikací klikněte na program KinKmit a klikněte na tlačítko Odebrat. Odinstalování ovladačů NI-DAQ Otevřete Ovládací panely. V nich otevřete položku Přidat nebo odebrat programy. V seznamu nainstalovaných aplikací klikněte na National Instruments Software a klikněte na tlačítko Odebrat. Pomocí levého tlačítka myši a klávesy Ctrl vyberte všechny položky v levé části okna a klikněte na tlačítko Uninstall. Po odinstalování ovladačů budete vyzváni k restartu počítače. Potvrzením této výzvy a restartu počítače je odinstalování ovladačů NI-DAQ dokončeno.

5 Popis programu KinoDyn, část DynKmit Nastavení měření obr. 1 - Záložka Nastavení měření V záložce Nastavení měření se nachází kontrolní prvky, pomocí kterých se nastavují parametry měřicí karty, parametry určující postup měření a parametry vyhodnocení měření. Obecné nastavení Zařízení tato kontrolka slouží k nastavení čísla měřicí karty, které lze zjistit následovně: spustí se program Measurement & Automation Explorer, ve stromové struktuře Configuration My System Devices and Interfaces Traditional NI- DAQ Devices, kliknout na název měřicí karty a v pravé části okna lze z položky Device Number vyčíst číslo zařízení, resp. měřicí karty. Analogové vstupy Kanál snímače kladívka nastaví se číslo kanálu analogového vstupu snímače rázového kladívka. Pro zapojení vstupů RSE (Referenced Single Ended) může nabývat hodnot 0 až 15. Kanál snímače vibrací hlavně - nastaví se číslo kanálu analogového vstupu snímače vibrací hlavně. Pro zapojení vstupů RSE (Referenced Single Ended) může nabývat hodnot 0 až 15. Počet vzorků na kanál nastaví se počet vzorků na kanál. Vzorkovací frekvence nastaví se frekvence vzorkování signálu snímače z kladívka a snímače vibrací z hlavně.

6 Limity analog. vstupů zvolte nejbližší vyšší rozsah, který je nastaven na zesilovačích signálů. Analogový signál je nutno nastavit Typ signálu (DC stejnosměrný, AC střídavý, resp. bude měřena efektivní hodnota). Pro účely tohoto měření je nutno nastavit tuto hodnotu na DC. Dále je nutno nastavit Zapojení vstupů (differential, ref. single-ended, non ref. single-ended). Je nutno zkontrolovat hardwarové zapojení měřicího řetězce, resp. připojení signálů z měřicích zesilovačů ke konektorové desce, a podle toho tuto proměnnou nastavit. Nastavení triggeru Kanál triggeru vzhledem k tomu, že měření je spouštěno signálem z rázového kladívka, je nutno tuto proměnnou nastavit stejně jako proměnnou Kanál snímače kladívka z odstavce Analogové vstupy. Hystereze triggeru tuto proměnnou je vhodné ponechat s hodnotou 0 V. Počet hodnot před triggerem tato proměnná označuje počet hodnot, které budou zahrnuty do změřených dat před skutečným odstartováním měření rázovým kladívkem. Hrana triggeru touto proměnnou se nastaví, zda bude měření startováno rostoucí nebo klesající hranou signálu. Úrověň triggeru touto proměnnou se nastaví hodnota signálu ze snímače rázového kladívka, kterou se nastartuje samotné měření. Časový limit touto hodnotou se určuje, jak dlouho bude měřicí karta čekat na úder rázovým kladívkem. Offset kanálu kladívka pokud má zesilovač signálu snímače rázového kladívka nenulový offset, pak je vhodné tuto hodnotu zjistit kliknutím na tlačítko Zjistit offsety, po čemž tato hodnota objeví v proměnné a tato hodnota bude během měření odečítána z naměřených dat. Offset kanálu hlavně pokud má zesilovač signálu snímače hlavně nenulový offset, pak je vhodné tuto hodnotu zjistit kliknutím na tlačítko Zjistit offsety, po čemž tato hodnota objeví v proměnné a tato hodnota bude během měření odečítána z naměřených dat. Nastavení měření vidů Do vzdálenosti od vetknutí touto proměnnou se nastaví délka hlavně od místa vetknutí. S krokem touto proměnnou se nastaví délka kroku, po kterém se budou rázovým kladívkem budit vibrace hlavně. Adresář pro uložení dat z Měření vidů kmitání kliknutím na žlutou složku se vybere adresář, do kterého se budou ukládat naměřená data. Výběr adresáře v dialogovém okně je nutno potvrdit tlačítkem Select Cur Dir. Maska souborů z Měření vidů kmitání jde vlastně o počátek názvů souborů, do kterých budou průběžně ukládány naměřená data.

7 "Horní propust" touto proměnnou se nenastavuje žádný filtr, pouze se při zobrazení amplitudově-frekvenčních charakteristik v záložce Zpracování měření vibrací odstraní frekvenční složky, které jsou pod hodnotou "Horní propusti", resp. se tím odstraní zobrazení statických složek signálů naměřených dat. Nastavené parametry měření je možné uložit kliknutím na tlačítko Uložit nastavení. Toto nastavení lze opět načíst kliknutím na tlačítko Načíst nastavení.

8 Měření vibrací obr. 2 - Záložka měření vibrací V této záložce je uživatel kliknutím na tlačítko Start upozorněn, že po kliknutí na tlačítko OK začne plynout časová lhůta, během které je nutno rázovým kladívkem vybudit vibrace hlavně. obr. 3 - Start měření Po vybuzení kmitání a naměření dat je uživatel dotázán na korektnost naměřených dat. Pokud jsou naměřená data v pořádku, lze tlačítkem Ano, pokračovat začít měření v dalším bodě hlavně. Pokud ale uživatel dojde k názoru, že pro daný bod na hlavni je nutno provést nové měření (např. kvůli nechtěnému zatlumení vibrací hlavně kladívkem), pak kliknutím na tlačítko Ne, měřit znovu je vyzván k měření v tom samém bodě. obr. 4 - Potvrzení naměřených dat

9 Měření je možné kdykoliv přerušit kliknutím na tlačítko Stop, přičemž všechna doposud provedená měření budou zachována a uložena na disku v zadaném adresáři se zadanou maskou.

10 Zpracování měření vibrací obr. 5 - Záložka Zpracování měření vibrací V této záložce lze prohlížet soubory naměřených dat, zjišťovat vlastní frekvence hlavní a připravit vybrané měření k analýze vlastních tvarů kmitů hlavně. Cesta k souborům naměřených dat kliknutím na žlutou složku se vybere adresář, který obsahuje soubory naměřených dat. Výběr adresáře v dialogovém okně je nutno potvrdit tlačítkem Select Cur Dir. Seznam masek vibrací v tomto seznamu se po výběru Cesty k souborům naměřených dat zobrazí seznam masek souborů naměřených dat. Kliknutím na jednu ze zobrazených masek se aktualizují ostatní kontrolky a grafy této záložky, viz sále. Pokud je seznam souborů masek obsáhlý a výpočet trvá delší dobu, pak je probíhající výpočet indikován blikáním indikátoru Probíhá výpočet. Seznam souborů masky v tomto seznamu se zobrazují soubory naměřených dat s maskou vybranou v seznamu Seznam masek vibrací. Naměřená data obsahem tohoto grafu je zobrazení naměřených dat ze souboru vybraného ze seznamu Seznam souborů masky. Amplitudová spektra obsahem tohoto grafu jsou amplitudově-frekvenční spektra vypočtená ze všech signálů snímače vibrací hlavně, které byly změřeny v rámci vybrané masky. Tento graf dále obsahuje kurzor, implicitně žluté barvy, kterým lze lokalizovat frekvenční špičky, resp. vlastní frekvence hlavně. Pro přehlednější zobrazení amplitudově-frekvenčních charakteristik ve frekvenčním pásmu, které je objektem zájmu uživatele, je vhodné upravit škálu

11 osy X tohoto grafu. Je to nutné z důvodu toho, že pokud vzorkujeme rychlostí např. 50 khz (tato vysoká rychlost vzorkování signálu je nutná pro spolehlivé zachycení a reprezentaci rázu kladívka), pak amplitudově-frekvenční charakteristiky naměřených souborů dat budou zobrazeny v pásmu od 0 Hz do právě poloviny vzorkovací frekvence, v tomto případě 25 khz. Pokud uživatele zajímá např. pásmo 0 1 khz, pak je nutno pásmo zobrazené zúžit. To se provede tak, že se klikne na číslo v pravé části škály osy X grafu a toto číslo se přepíše na požadovanou hodnotu (v jednotkách Hz) a potvrdí se klávesou Enter. Přidat vrchol pro výběr vlastních frekvencí nutných k následnému zpracování vlastních tvarů kmitů je nutno najet žlutým kurzorem na frekvenční špičku a kliknout na toto tlačítko. Tím se tato špička přidá do seznamu Seznam vrcholů. Tento postup lze opakovat pro všechny významné špičky amplitudověfrekvenčních spekter. Odebrat vrchol kliknutím na toto tlačítko dojde k odebrání špičky vybrané v Seznamu vrcholů. Odebrat vše kliknutím na toto tlačítko dojde k odebrání všech špiček ze Seznamu vrcholů.

12 Zpracování vidů z měření vibrací Po kliknutí na tuto záložku dojde ke zpracování vidů z měření vibrací hlavně a prvotní zobrazení tvarů vlastních kmitů lze vidět na následujícím obrázku : obr. 6 - Záložka Zpracování vidů z měření vibrací Nyní je nutno přistoupit k editaci tvarů kmitů, protože zobrazené tvary kmitů, resp. amplitudy měřené veličiny (tj. výchylky, rychlosti nebo zrychlení), jsou vypočítány pomocí DFT (diskrétní Fourierovy transformace) a jsou zobrazeny pouze absolutní hodnoty amplitud, tedy bez ohledu na fázi. K editaci tvaru kmitu se přistupuje následujícím způsobem: 1. Editovat lze vždy pouze jeden tvar kmitu, proto je potřeba mít zatržen pouze jeden tvar kmitu. Toho lze docílit buďto tím, že se ručně zruší zatržení všech ostatních tvarů kmitů, nebo se klikne na tlačítko Odebrat všechny a zatrhne se pouze ten tvar kmitu, který se bude editovat.

13 obr. 7 - Zobrazení pouze jednoho tvaru kmitu 2. Kurzorem se najede na místo, kde je viditelný uzel kmitu a klikne se na tlačítko Invertovat následující amplitudy. obr. 8 - Tvar kmitu po inverzi následujících amplitud 3. Opakují se body 1. a 2. pro všechny ostatní tvary kmitu.

14 Po provedení bodů 1. a 2. u všech tvarů kmitů a jejich zobrazení bude graf vidů vypadat následujícím způsobem: obr. 9 - Zobrazení všech zpracovaných tvarů kmitů Zobrazené, resp. zaškrtnuté, tvary kmitů lze vytisknout na připojené tiskárně kliknuté na tlačítko Tisk. Po provedení všech potřebných operací lze běh programu ukončit stiskem tlačítka Konec.

15 Popis programu KinoDyn, část KinKmit Nastavení měření obr Záložka Nastavení měření V záložce Nastavení měření se nachází kontrolní prvky, pomocí kterých se nastavují parametry měřicí karty, parametry určující postup měření a parametry vyhodnocení měření. Obecné nastavení Zařízení tato kontrolka slouží k nastavení čísla měřicí karty, které lze zjistit následovně: spustí se program Measurement & Automation Explorer, ve stromové struktuře Configuration My System Devices and Interfaces Traditional NI- DAQ Devices, kliknout na název měřicí karty a v pravé části okna lze z položky Device Number vyčíst číslo zařízení, resp. měřicí karty. Analogové vstupy Kanál snímače vibrací stolu nastaví se číslo kanálu analogového vstupu snímače vibračního stolu. Pro zapojení vstupů RSE (Referenced Single Ended) může nabývat hodnot 0 až 15. Kanál snímače vibrací hlavně - nastaví se číslo kanálu analogového vstupu snímače vibrací hlavně. Pro zapojení vstupů RSE (Referenced Single Ended) může nabývat hodnot 0 až 15. Počet vzorků na kanál nastaví se počet vzorků na kanál. Vzorkovací frekvence nastaví se frekvence vzorkování signálu snímače vibračního stolu a snímače vibrací hlavně.

16 Limity analog. vstupů zvolte nejbližší vyšší rozsah, který je nastaven na zesilovačích signálů. Analogový signál je nutno nastavit Typ signálu (DC stejnosměrný, AC střídavý, resp. bude měřena efektivní hodnota). Pro účely tohoto měření je nutno nastavit tuto hodnotu na DC. Dále je nutno nastavit Zapojení vstupů (differential, ref. single-ended, non ref. single-ended). Je nutno zkontrolovat hardwarové zapojení měřicího řetězce, resp. připojení signálů z měřicích zesilovačů ke konektorové desce, a podle toho tuto proměnnou nastavit. Analogový výstup Kanál pro buzení stolu nastaví se číslo kanálu analogového výstupu pro buzení vibračního stolu. Pro zapojení vstupů RSE (Referenced Single Ended) může nabývat hodnot 0 nebo 1. Počet vzorků na periodu buzení vibračního stolu probíhá tak, že do bufferu analogového výstupu měřicí karty je vyslán záznam jedné periody budicího signálu, který je potom neustále opakován. Proměnná Počet vzorků na periodu určuje, kolika vzorky je definována jedna perioda budicího signálu. Vhodnou hodnotou je Amplituda budicího signálu touto proměnnou je určena amplituda budicího signálu na výstupu měřicí karty. Výchozí hodnotou je 10 V. Tato hodnota je za výstupem z měřicí karty dále upravena analogovým napěťovým děličem (dodán v příslušenství, dělicí poměr 1:10) z důvodu zamezení přebuzení vstupu výkonového zesilovače vibračního stolu. Potenciometrem na děliči lze pak upravit výslednou hodnotu amplitudy budicího signálu, tedy pro Amplitudu budicího signálu 10 V lze na výstupu děliče získat napětí s amplitudou 0 až 1 V (měřeno jako GND špička). Čekat před a po měření (vibrace) buzení nosníku (hlavně) bude probíhat tak, že je vyslán budicí signál z analogového výstupu měřicí karty přes napěťový dělič do vstupu výkonového zesilovače vibračního stolu, rozkmitá se stůl, čeká se nastavenou dobu na ustálení kmitání nosníku (hlavně), změří se data vibrací a odpojí se buzení vibračního stolu. Hodnota Čekat před a po měření (vibrace) tedy slouží k ustálení kmitání nosníku (hlavně) při měření vibrací. Čekat před a po měření (vidy) slouží k ustálení kmitání nosníku (hlavně) při měření vidů. Nastavení měření vibrací Vzorkovat od frekvence nastaví se počátek frekvenčního pásma, ve kterém se budou měřit vibrace nosníku (hlavně). Vzorkovat do frekvence nastaví se konec frekvenčního pásma, ve kterém se budou měřit vibrace nosníku (hlavně). S krokem nastaví se krok frekvenčního pásma, ve kterém se budou měřit vibrace nosníku (hlavně). Adresář pro uložení dat z Měření vibrací kliknutím na žlutou složku se vybere adresář, do kterého se budou ukládat naměřená data. Výběr adresáře v dialogovém okně je nutno potvrdit tlačítkem Select Cur Dir. Maska souborů z Měření vibrací jde vlastně o počátek názvů souborů, do kterých budou průběžně ukládány naměřená data.

17 Nastavení měření vidů Do vzdálenosti od vetknutí touto proměnnou se nastaví délka hlavně od místa vetknutí. S krokem touto proměnnou se nastaví délka kroku, po kterém se bude měnit pozice snímače vibrací nosníku (hlavně). Adresář pro uložení dat z Měření vidů kmitání kliknutím na žlutou složku se vybere adresář, do kterého se budou ukládat naměřená data. Výběr adresáře v dialogovém okně je nutno potvrdit tlačítkem Select Cur Dir. Maska souborů z Měření vidů kmitání jde vlastně o počátek názvů souborů, do kterých budou průběžně ukládány naměřená data. Nastavené parametry měření je možné uložit kliknutím na tlačítko Uložit nastavení. Toto nastavení lze opět načíst kliknutím na tlačítko Načíst nastavení.

18 Měření vibrací obr Záložka Měření vibrací Kliknutím na tlačítko Start se spustí buzení vibračního stolu, během kterého jsou průběžně měřena a zaznamenávána naměřená data. Průběh buzení a měření lze kdykoliv přerušit stiskem tlačítka Stop. Data naměřena před stiskem tlačítka Stop zůstanou zaznamenána na pevném disku. Spouštěcí frekvence stolu v tomto indikátoru se zobrazuje požadovaná frekvence buzení vibračního stolu. Skutečná frekvence stolu v tomto indikátoru se zobrazuje skutečná frekvence buzení vibračního stolu, která se může lišit od Spouštěcí frekvence stolu v závislosti na tom, jak ovladač analogového výstupu měřicí karty připravil data pro buzení vibračního stolu. Relativní odchylka skutečné frekvence od frekvence spouštěcí by však neměla být větší než 0,05%. Změřené signály v tomto grafu se průběžně zobrazují naměřená data ze snímačů vibrací stolu a nosníku (hlavně). Ah/As v tomto grafu se průběžně zobrazují poměry amplitud signálů vibrací nosníku (hlavně) ku amplitudám signálu vibrací stolu. Čím vyšší je tento poměr, pak lze usoudit, že byla vybuzena vlastní frekvence nosníku (hlavně). Start tímto tlačítkem se spustí buzení vibračního stolu a měření a záznam naměřených dat. Stop tímto tlačítkem lze předčasně ukončit právě probíhající měření.

19 Zpracování měření vibrací obr Záložka Zpracování měření vibrací V této záložce lze prohlížet naměřená data a provádět výběr špiček z grafu Ah/As pro následné měření a zpracování vidů kmitání nosníku (hlavně). Cesta k souborům naměřených dat kliknutím na žlutou složku se vybere adresář, který obsahuje soubory naměřených dat. Výběr adresáře v dialogovém okně je nutno potvrdit tlačítkem Select Cur Dir. Seznam masek vibrací v tomto seznamu se po výběru Cesty k souborům naměřených dat zobrazí seznam masek souborů naměřených dat. Kliknutím na jednu ze zobrazených masek se aktualizují ostatní kontrolky a grafy této záložky, viz sále. Pokud je seznam souborů masek obsáhlý a výpočet trvá delší dobu, pak je probíhající výpočet indikován blikáním indikátoru Probíhá výpočet. Seznam souborů masky v tomto seznamu se zobrazují soubory naměřených dat s maskou vybranou v seznamu Seznam masek vibrací. Naměřená data obsahem tohoto grafu je zobrazení naměřených dat ze souboru vybraného ze seznamu Seznam souborů masky. Ah/As v tomto grafu se zobrazují poměry amplitud naměřených signálů vibrací nosníku (hlavně) ku amplitudám signálu vibrací stolu. Čím vyšší je tento poměr, pak lze usoudit, že byla vybuzena vlastní frekvence nosníku (hlavně). Přidat vrchol pro výběr vlastních frekvencí nutných k následnému zpracování vlastních tvarů kmitů je nutno najet žlutým kurzorem na frekvenční špičku grafu Ah/As a kliknout na toto tlačítko. Tím se tato špička přidá do seznamu Seznam vrcholů. Tento postup lze opakovat pro všechny významné špičky v grafu Ah/As.

20 Odebrat vrchol kliknutím na toto tlačítko dojde k odebrání špičky vybrané v Seznamu vrcholů. Odebrat vše kliknutím na toto tlačítko dojde k odebrání všech špiček ze Seznamu vrcholů.

21 Měření vidů kmitání obr Záložka Měření vidů kmitání V této záložce se měří vibrace snímače nosníku (hlavně) vybuzené vybranými frekvencemi ze Seznamu vrcholů záložky Zpracování měření vibrací. Aktuální budicí frekvence tento indikátor zobrazuje frekvenci, kterou je aktuálně buzen nosník (hlaveň). Vzdálenost snímače od místa vetknutí tento indikátor zobrazuje hodnotu aktuální pozice snímače na nosníku (hlavni) od místa vetknutí. Vibrace hlavně tento graf zobrazuje naměřená data ze snímače vibrací nosníku (hlavně). Start tímto tlačítkem se spustí buzení nosníku (hlavně) a měření vibrací nosníku (hlavně). Po stisku tohoto tlačítka je uživatel vyzván k umístění snímače vibrací nosníku (hlavně) do určité pozice od místa vetknutí. obr Výzva k umístění snímače Po umístění snímače a kliknutí na tlačítko OK začne se začnou budit vibrace nosníku (hlavně) a tyto vibrace se změří. Po tom, co se odměří signály vibrací pro všechny vybrané frekvence ze Seznamu vrcholů záložky Zpracování měření vibrací, objeví se tato výzva opět a je nutno přemístit snímač do další pozice.

22 Stop tímto tlačítkem lze předčasně ukončit právě probíhající měření. Data naměřena před stiskem tlačítka Stop zůstanou zaznamenána na pevném disku.

23 Zpracování měření vidů obr Záložka Zpracování měření vidů V této záložce se provádí výběr dat změřených vidů kmitání a zpracování vypočtených vidů kmitů nosníku (hlavně). Cesta k souborům naměřených dat kliknutím na žlutou složku se vybere adresář, který obsahuje soubory naměřených dat. Výběr adresáře v dialogovém okně je nutno potvrdit tlačítkem Select Cur Dir. Seznam masek vidů v tomto seznamu se po výběru Cesty k souborům naměřených dat zobrazí seznam masek souborů naměřených dat vidů kmitání nosníku (hlavně). Kliknutím na jednu ze zobrazených masek se aktualizují ostatní kontrolky a grafy této záložky, viz sále. Pokud je seznam souborů masek obsáhlý a výpočet trvá delší dobu, pak je probíhající výpočet indikován blikáním indikátoru Probíhá výpočet. Seznam souborů masky v tomto seznamu se zobrazují soubory naměřených dat s maskou vybranou v seznamu Seznam masek vidů. Naměřená data obsahem tohoto grafu je zobrazení naměřených dat ze souboru vybraného ze seznamu Seznam souborů masky. Vidy v tomto grafu jsou zobrazeny vypočtené tvary kmitů. Nyní je nutno přistoupit k editaci tvarů kmitů, protože zobrazené tvary kmitů, resp. amplitudy měřené veličiny (tj. výchylky, rychlosti nebo zrychlení), jsou zobrazeny pouze jako absolutní hodnoty, tedy bez ohledu na fázi. K editaci tvaru kmitu se přistupuje následujícím způsobem:

24 1. Editovat lze vždy pouze jeden tvar kmitu, proto je potřeba mít zatržen pouze jeden tvar kmitu. Toho lze docílit buďto tím, že se ručně zruší zatržení všech ostatních tvarů kmitů, nebo se klikne na tlačítko Odebrat všechny a zatrhne se pouze ten tvar kmitu, který se bude editovat. obr Zobrazení pouze jednoho tvaru kmitu 2. Kurzorem se najede na místo, kde je viditelný uzel kmitu a klikne se na tlačítko Invertovat následující amplitudy. obr Tvar kmitu po inverzi následujících amplitud

25 3. Opakují se body 1. a 2. pro všechny ostatní tvary kmitu. Po provedení bodů 1. a 2. u všech tvarů kmitů a jejich zobrazení bude graf vidů vypadat následujícím způsobem: obr Zobrazení všech zpracovaných tvarů kmitů Zobrazené, resp. zaškrtnuté, tvary kmitů lze vytisknout na připojené tiskárně kliknuté na tlačítko Tisk. Po provedení všech potřebných operací lze běh programu ukončit stiskem tlačítka Konec.

Měření odporu spouště v1.0. návod k obsluze

Měření odporu spouště v1.0. návod k obsluze Měření odporu spouště v1.0 návod k obsluze OBSAH: 1. ÚVOD A HARDWAROVÉ POŽADAVKY...3 1.1 ÚČEL PROGRAMU...3 1.2 HARDWAROVÉ A SOFTWAROVÉ POŽADAVKY...3 1.3 INSTALACE PROGRAMU...3 1.4 ODINSTALOVÁNÍ PROGRAMU...3

Více

MeaSoft v1.0. Návod k použití. OPROX, a.s. Břenkova 3 613 00, Brno Tel.: +420 545 215 449 Fax: +420 545 215 407

MeaSoft v1.0. Návod k použití. OPROX, a.s. Břenkova 3 613 00, Brno Tel.: +420 545 215 449 Fax: +420 545 215 407 MeaSoft v1.0 Návod k použití OPROX, a.s. Břenkova 3 613 00, Brno Tel.: +420 545 215 449 Fax: +420 545 215 407 Leden 2005 Obsah: 1. POPIS PROGRAMU...3 2. INSTALACE OVLADAČŮ MĚŘICÍ KARTY...3 2.1 INSTALACE

Více

Uživatelský manuál. A4000 Download

Uživatelský manuál. A4000 Download Uživatelský manuál Aplikace: Jednoduchý program pro přenášení dat z přístrojů řady A4000 Export měřených dat do souboru Zobrazení grafů naměřených dat Tisk grafů naměřených dat Vlastnosti: Hardwarové požadavky:

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

Uživatelský manuál A4000BDL

Uživatelský manuál A4000BDL Uživatelský manuál Aplikace : Jednoduchý program umožňující přenos souboru s pochůzkou k měření z programu DDS 2000 do přístroje řady Adash 4100/4200 Jednoduchý program umožňující přenos naměřených dat

Více

A4300BDL. Ref: JC

A4300BDL. Ref: JC # Uživatelský manuál A4300BDL Aplikace :! Jednoduchý program umožňující přenos souboru s pochůzkou k měření z programu DDS 2000 do přístroje řady Adash 4300! Jednoduchý program umožňující přenos naměřených

Více

Sentech AL 9000. Instalace a ovládání programu BREATH

Sentech AL 9000. Instalace a ovládání programu BREATH Sentech AL 9000 Instalace a ovládání programu BREATH Program BREATH slouží k ovládání detektoru alkoholu AL 9000 pomocí počítače. Umožňuje provádět měření, zaznamenávat je a exportovat do Excelu. Instalaci

Více

Návod na instalaci a použití programu

Návod na instalaci a použití programu Návod na instalaci a použití programu Minimální konfigurace: Pro zajištění funkčnosti a správné činnosti SW E-mentor je potřeba software požívat na PC s následujícími minimálními parametry: procesor Core

Více

NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV USB2

NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV USB2 NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV USB2 INSTALACE PCTV USB2 Tato část popisuje, jak nainstalovat PCTV USB2 po hardwarové i softwarové stránce. Během instalace bude vytvořena programová skupina PCTV USB2 a ovladače,

Více

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 1. Dříve než spustíte instalaci Vítáme Vás při instalaci nové verze aplikace eliška. Před samotnou instalací, prosím, ověřte, že jsou splněné následující podmínky:

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Obslužný software. PAP ISO 9001

Obslužný software.  PAP ISO 9001 Obslužný software PAP www.apoelmos.cz ISO 9001 červen 2008, TD-U-19-20 OBSAH 1 Úvod... 4 2 Pokyny pro instalaci... 4 2.1 Požadavky na hardware...4 2.2 Postup při instalaci...4 3 Popis software... 5 3.1

Více

MIKROTHERM 825. Monitorovací program MT825C1

MIKROTHERM 825. Monitorovací program MT825C1 MIKROTHERM 825 Monitorovací program MT825C1 MT825C1 08/10 Rev.3 THERMOPROZESS s.r.o. Reigrova 2668/6c 370 01 České Budějovice tel.: +420 387 313 182 fax: +420 385 340 947 E-MAIL: info@thermoprozess.cz

Více

NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV DELUXE

NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV DELUXE NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV DELUXE INSTALACE PCTV DELUXE Tato část popisuje, jak nainstalovat PCTV Deluxe po hardwarové i softwarové stránce. Během instalace bude vytvořena programová skupina PCTV Deluxe

Více

Sentech AL 7000 C. Instalace a ovládání programu BREATH

Sentech AL 7000 C. Instalace a ovládání programu BREATH Sentech AL 7000 C Instalace a ovládání programu BREATH Program BREATH slouží k ovládání detektoru alkoholu AL 7000C pomocí počítače. Umožňuje provádět měření, zaznamenávat je a exportovat do Excelu. Instalace

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Návod pro uživatele DS150E. Dangerfield May 2009 V3.0 Delphi PSS

Návod pro uživatele DS150E. Dangerfield May 2009 V3.0 Delphi PSS Návod pro uživatele DS150E 1 OBSAH Hlavní součásti...3 Zápis do elektronické řídicí jednotky (OBD)...86 Pokyny k instalaci......5 Skenování... 89 Konfigurace technologie Bluetooth...26 Diagnostický program...39

Více

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-L v0.81 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-L je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam logických průběhů aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení a vyhodnocení. Popis

Více

RECORD IT. Uživatelská příručka

RECORD IT. Uživatelská příručka RECORD IT Uživatelská příručka RECORD IT RECORD IT Copyright 2015 PROMICRA, s.r.o. Obsah Úvod... 5 Instalace modulu RECORD IT... 7 Použití modulu RECORD IT v programech QuickPHOTO... 9 1. Digitální kamery

Více

Pokyny pro obsluhu programu. EZZ01 File reader 1.3

Pokyny pro obsluhu programu. EZZ01 File reader 1.3 www. první-saz.cz Pokyny pro obsluhu programu EZZ01 File reader 1.3 příloha k TP SaZ 3/01 1. Instalace programu EZZ01 File reader 1.3 do počítače Program EZZ01 File reader 1.2 pracuje s operačními systémy

Více

Záznamník teploty a vlhkosti AX-DT100. Návod k obsluze

Záznamník teploty a vlhkosti AX-DT100. Návod k obsluze Záznamník teploty a vlhkosti AX-DT100 Návod k obsluze Úvod Záznamník teploty a vlhkosti je opatřen velmi přesným teplotním a vlhkostním čidlem. Hlavními přednostmi záznamníku jsou vysoká přesnost, krátká

Více

IP kamera. Uživatelský manuál

IP kamera. Uživatelský manuál IP kamera Uživatelský manuál Upozornění: Tento manuál nemusí zcela přesně popisovat některé technické detaily nebo může obsahovat tiskařské chyby. Pokud byste nemohli vyřešit některé problémy pomocí tohoto

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS:

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: 1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: Ověřte prosím následující nastavení (tento postup se může nepatrně lišit podle operačního systému Vašeho pc). Pro lepší viditelnost

Více

Obsah: Bezpečnost... 2. Vybavení... 2. Vlastnosti... 3. Popis a funkce... 4. Pracovní postupy. 5.1. Nastavení... 6. 5.2. Záznam teploty...

Obsah: Bezpečnost... 2. Vybavení... 2. Vlastnosti... 3. Popis a funkce... 4. Pracovní postupy. 5.1. Nastavení... 6. 5.2. Záznam teploty... Obsah: Bezpečnost... 2 Vybavení... 2 Vlastnosti... 3 Popis a funkce... 4 Pracovní postupy 5.1. Nastavení... 6 5.2. Záznam teploty... 8 5.3. Vymazat paměť... 9 5.4. Stáhnout paměť... 9 5.5. Výměna baterií...

Více

PT Instalace programového vybavení

PT Instalace programového vybavení PT-2100 Instalace programového vybavení English pro Windows Obecné Specifikace P-touch Editor P-touch Quick Editor Printer Driver Umožňuje vytvářet libovolné štítky pomocí různých vzorů, fontů, šablon

Více

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME Předmluva Tento návod slouží k nastavení připojení k síti Internet prostřednictvím služby Internet ONE, která využívá připojování pomocí protokolu

Více

universální monitorovací program

universální monitorovací program MtUni universální monitorovací program MtUni 8/10 Rev.2 THERMOPROZESS s.r.o. Riegrova 2668/6c 370 01 České Budějovice tel.: +420 387 313 182 fax: +420 385 340 947 e-mail: info@thermoprozess.cz http://www.thermoprozess.cz

Více

Instalace programu ProVIS

Instalace programu ProVIS Instalace programu ProVIS Tento program umožňuje instalovat program ProVIS. Umožňuje vybrat, kam se bude instalovat, a jednotlivé součásti instalace. Instalace probíhá v několika krocích. Každý krok má

Více

HP-2000E UŽIVATELSKÝ MANUÁL

HP-2000E UŽIVATELSKÝ MANUÁL HP-2000E UŽIVATELSKÝ MANUÁL Strana 1 / 7 Úvod AirLive konfigurační utilita pro OS Windows umožňuje uživatelům identifikovat HomePlug zařízení (HP1000E Sérii & HP2000E Sérii) v elektrické síti. Dále zobrazuje

Více

UF300 třístupňová napěťová a frekvenční ochrana

UF300 třístupňová napěťová a frekvenční ochrana UF300 třístupňová napěťová a frekvenční ochrana v1.08 Zařízení slouží k samočinnému odpojení fotovoltaické nebo jiné elektrárny od rozvodné sítě, v případě její poruchy. Měří frekvenci a napětí ve všech

Více

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET)

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) 1. Instalace plovoucí síťové verze zahrnuje dvě části: a) instalace serveru a b) lokální instalace na připojených pracovních

Více

Děkujeme Vám za zakoupení HSPA USB modemu Huawei E1750. Pomocí něj se můžete připojit k vysokorychlostnímu internetu.

Děkujeme Vám za zakoupení HSPA USB modemu Huawei E1750. Pomocí něj se můžete připojit k vysokorychlostnímu internetu. Děkujeme Vám za zakoupení HSPA USB modemu Huawei E1750. Pomocí něj se můžete připojit k vysokorychlostnímu internetu. Poznámka: Tento manuál popisuje vzhled USB modemu a postup přípravy modemu, instalace

Více

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download)

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download) Uživatelský manuál A3600 DL ( Data Download) Aplikace : Jednoduchý program pro přenášení dat z on line monitorovacího systému A3600 Export měřených statických dat do souboru Zobrazení grafů naměřených

Více

Instalace hardwaru. Instalace hardwaru

Instalace hardwaru. Instalace hardwaru Instalace hardwaru Poznámka Model produktu zobrazený v této příručce je TL-PS110U a slouží jako pří Dříve než začnete, připravte si tato zařízení Počítač s operačním systémem Windows 2000/XP/2003/Vista/7

Více

4x standardní vstupy

4x standardní vstupy Uvedení do provozu Toto DVR je speciálně vyrobeno pro USB rozhraní, USB3104 převádí videosignál pomocí USB do počítače. Má vkusný černý design a malou velikost, umožňuje jednoduché připojení k počítači.

Více

Instalační a uživatelská příručka

Instalační a uživatelská příručka Instalační a uživatelská příručka 1304 Aplikace MESIresults je určena pro použití s automatickým zařízením měření indexu kotníkových tlaků (ABPI MD). Při použití USB kabelu může být zařízení ABPI MD připojeno

Více

NÁVOD PRO INSTALACI PROGRAMU TAGRA.eu

NÁVOD PRO INSTALACI PROGRAMU TAGRA.eu NÁVOD PRO INSTALACI PROGRAMU TAGRA.eu Postup instalace se liší podle toho, zda máte nainstalovanou starší generaci softwaru TAGRA nebo ne. 1) POKUD PŘECHÁZÍTE NA NOVOU GENERACI PROGRAMU TAGRA.eu: (pozn:

Více

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu 1. Tento návod se soustředí na instalaci na terminálová server a Citrix, ale je použitelný pro jakoukoli instalaci,

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

2.1.2 V následujícím dialogovém okně zvolte Instalovat ze seznamu či daného umístění. stiskněte tlačítko Další

2.1.2 V následujícím dialogovém okně zvolte Instalovat ze seznamu či daného umístění. stiskněte tlačítko Další Autodiagnostika ROBEKO Diagnostický kabel VAG1 VAGR1 Instalace pro operační systémy Windows 1. Úvod : Před použitím kabelu je nutné nejprve nainstalovat příslušné ovladače v operačním systému Vašeho počítače.

Více

IPFW. Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu. verze 1.1

IPFW. Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu. verze 1.1 IPFW Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu verze 1.1 Popis aplikace Aplikace IPFW (IP Firewall) je určen k řízení placeného připojení k Internetu ve spojení s elektronickým mincovníkem

Více

TECHNICKÉ POŽADAVKY PRO INSTALACI SW PRO ZÁZNAM VIDEA PRO ZÁZNAM AUDIA (ZVUKU) PRO ZÁZNAM OBRÁZKŮ JAZYKOVÉ MUTACE

TECHNICKÉ POŽADAVKY PRO INSTALACI SW PRO ZÁZNAM VIDEA PRO ZÁZNAM AUDIA (ZVUKU) PRO ZÁZNAM OBRÁZKŮ JAZYKOVÉ MUTACE INSTALACE SW EduArt OBSAH: OBSAH: TECHNICKÉ POŽADAVKY PRO INSTALACI SW PRO ZÁZNAM VIDEA PRO ZÁZNAM AUDIA (ZVUKU) PRO ZÁZNAM OBRÁZKŮ JAZYKOVÉ MUTACE POSTUP INSTALACE KDE NAJDETE INSTALAČNÍ SOUBOR JAK SPUSTÍTE

Více

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka Univerzální rezervační systém Uživatelská příručka Obsah I. Instalace... 3 II. První spuštění aplikace... 4 III. Hlavní okno aplikace... 5 IV. Nastavení aplikace... 6 1. Přidání místností... 6 2. Uživatelské

Více

Návod pro připojení telefonu Sony Ericsson P900 jako modem přes datový kabel a pro Windows 2000/XP

Návod pro připojení telefonu Sony Ericsson P900 jako modem přes datový kabel a pro Windows 2000/XP Návod pro připojení telefonu Sony Ericsson P900 jako modem přes datový kabel a pro Windows 2000/XP Nepřipojujte telefon k počítači, budete k tomu vyzváni později 1. Instalace softwaru Do počítače vložte

Více

Instalační manuál pixel-fox

Instalační manuál pixel-fox Instalační manuál pixel-fox Verze 01/2011 V5 (CZ) - Subject to change without notice! Systémové požadavky: Aktuální minimální systémové požadavky pro používání software pixel-fox na vašem PC jsou: - IBM

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

Demoprojekt Damocles 2404

Demoprojekt Damocles 2404 Vizualizační a řídicí systém kategorie SCADA/HMI Demoprojekt Damocles 2404 (časově omezený demoprojekt pro zařízení Damocles 2404 společnosti HW group s.r.o.) Verze systému: 3.7.1.9 Poslední revize dokumentu:

Více

Zápůjčky/Předměty NÁVOD

Zápůjčky/Předměty NÁVOD NÁVOD www.aktion.cz POPIS Modul umožňuje elektronické vydávání a přehlednou evidenci zapůjčených předmětů, jako jsou klíče, různé pracovní nástroje, pracovní pomůcky a jiné položky. Agenda najde uplatnění

Více

HC-CENTER 340. Záznamník teploty

HC-CENTER 340. Záznamník teploty /. Bezpečnostní informace: HC-CENTER 340 Záznamník teploty Dříve než začnete používat nebo opravovat měřič, prostudujte pečlivě následující informace. Opravy a údržbu nepopsané v tomto návodu smí provádět

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Instalace a nastavení PDFCreatoru

Instalace a nastavení PDFCreatoru Instalace a nastavení PDFCreatoru Program Komunikátor dokáže převést libovolnou tiskovou sestavu do formátu PDF. Aby však mohla tato funkce spolehlivě fungovat, musí být na počítači nainstalován program

Více

Gluco Diary Elektronický diář měření krevní glukózy

Gluco Diary Elektronický diář měření krevní glukózy Gluco Diary Elektronický diář měření krevní glukózy (Uživatelská příručka) Obsah 1. Představení programu Gluco Diary a. Uživatelská příručka b. Zákaznický servis 2. Součásti programu Gluco Diary 3. Požadavky

Více

National Instruments Workshop NI LabVIEW Ghid de Instalare Software. National Instruments Seminář NI LabVIEW Průvodce instalací softwaru

National Instruments Workshop NI LabVIEW Ghid de Instalare Software. National Instruments Seminář NI LabVIEW Průvodce instalací softwaru National Instruments Workshop NI LabVIEW Ghid de Instalare Software National Instruments Seminář NI LabVIEW Průvodce instalací softwaru 1 Seminář NI LabVIEW Průvodce instalací softwaru Obsah Možnost A.

Více

českém Úvod Hardware Instalace ve Windows 98SE PU007 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card

českém Úvod Hardware Instalace ve Windows 98SE PU007 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card PU007 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení výrobku Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card. Tento výrobek vám umožní jednoduše přidat

Více

UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ

UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ Instalace software Pro stažení software využijte adresu www.uk.fme.vutbr.cz - výzkum - únavové vlastnosti - vybavení - trvanlivosti ložisek, kde je program VDT_Basic (klient) určený

Více

NÁVOD. ILLKO Studio View

NÁVOD. ILLKO Studio View NÁVOD ILLKO Studio View ILLKO Studio View - návod Obsah Obsah 1 Úvod 3 2 Funkce programu 3 3 Instalace 4 3.1 Podporované operační systémy...................... 4 3.2 Systémové požadavky...........................

Více

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE T-Mobile Internet Manager pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE Obsah 03 Úvod 04 Podporovaná zařízení 04 Požadavky na HW a SW 05 Instalace SW a nastavení přístupu 05 Hlavní okno 06 SMS 06 Nastavení 07 Přidání

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor Verze: 1.06 Strana: 1 / 17 Návod pro použití Plug-in SMS Operátor 1. Co to je Plug-in modul SMS Operátor? Plug-in modul (zásuvkový modul) do aplikace MS Outlook slouží k rozšíření možností aplikace MS

Více

CZ.1.07/2.2.00/28.0021)

CZ.1.07/2.2.00/28.0021) Metody geoinženýrstv enýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičen ení č.. 1 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF)

Více

TMU. USB teploměr. teploměr s rozhraním USB. měření teplot od -55 C do +125 C. 26. května 2006 w w w. p a p o u c h. c o m 0188.00.

TMU. USB teploměr. teploměr s rozhraním USB. měření teplot od -55 C do +125 C. 26. května 2006 w w w. p a p o u c h. c o m 0188.00. USB teploměr teploměr s rozhraním USB měření teplot od -55 C do +125 C 26. května 2006 w w w. p a p o u c h. c o m 0188.00.00 Katalogový list Vytvořen: 30.5.2005 Poslední aktualizace: 26.5.2006 8:34 Počet

Více

Návod k práci s programem MMPI-2

Návod k práci s programem MMPI-2 Návod k práci s programem MMPI-2 Výchozím vstupním heslem je název programu psaný malými písmeny, tedy mmpi-2. Po zadání hesla stiskněte Enter nebo tlačítko Dále. Hlavní obrazovka programu zobrazuje přehled

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 12 18 87 (DSO-2090 USB, 40 MHz) Obj. č.: 12 18 88 (DSO-2150 USB, 60 MHz) Obj. č.: 12 18 90 (DSO-2250 USB, 100 MHz)

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 12 18 87 (DSO-2090 USB, 40 MHz) Obj. č.: 12 18 88 (DSO-2150 USB, 60 MHz) Obj. č.: 12 18 90 (DSO-2250 USB, 100 MHz) NÁVOD K OBSLUZE Verze 08/07 Obj. č.: 12 18 87 (DSO-2090 USB, 40 MHz) Obj. č.: 12 18 88 (DSO-2150 USB, 60 MHz) Obj. č.: 12 18 90 (DSO-2250 USB, 100 MHz) Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje

Více

www.motordiag.cz OBD II kabel Fast KKL - USB, komp. s VAG-COM instalace ovladače pro Windows

www.motordiag.cz OBD II kabel Fast KKL - USB, komp. s VAG-COM instalace ovladače pro Windows www.motordiag.cz OBD II kabel Fast KKL - USB, komp. s VAG-COM instalace ovladače pro Windows Úvod: Kabel Fast KKL-USB je osazen převodníkovým čipem FTDI FT232BM. Před použitím kabelu je nutné nejprve nainstalovat

Více

FLUO+ 3.4. Uživatelská příručka

FLUO+ 3.4. Uživatelská příručka FLUO+ 3.4 Uživatelská příručka FLUO+ 3.4 FLUO+ 3.4 Copyright 2014 PROMICRA, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah Úvod... 5 Instalace modulu FLUO+ 3.4... 7 Použití modulu FLUO+ 3.4... 9 Minimální systémové

Více

ČSOB Business Connector

ČSOB Business Connector ČSOB Business Connector Instalační příručka Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace aplikace ČSOB Business Connector... 3 3 Získání komunikačního certifikátu... 3 3.1 Vytvoření žádosti o certifikát

Více

B Series Waterproof Model. IP Kamera. Uživatelský manuál

B Series Waterproof Model. IP Kamera. Uživatelský manuál B Series Waterproof Model IP Kamera Uživatelský manuál Obsah 1 ÚVODEM... 3 2 VZHLED A ROZHRANÍ... 3 3 PŘIPOJENÍ KE KAMEŘE Z VAŠÍ LAN SÍTĚ... 4 4 PŘIPOJENÍ KAMERY PŘES WAN ROZHRANÍ... 8 5 DALŠÍ NASTAVENÍ...

Více

ČSOB Business Connector instalační příručka

ČSOB Business Connector instalační příručka ČSOB Business Connector instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu na počítač...

Více

českém Úvod Obsah balení Technické údaje PU002 Sweex 2 Port Serial PCI Card

českém Úvod Obsah balení Technické údaje PU002 Sweex 2 Port Serial PCI Card PU002 Sweex 2 Port Serial PCI Card Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení výrobku Sweex 2 Port Serial PCI Card. Tento výrobek vám umožní jednoduše přidat k vašemu počítači dva sériové

Více

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) Příprava Při instalaci elišky doporučujeme nemít spuštěné žádné další programy. Pro instalaci elišky je třeba mít administrátorská práva na daném počítači.

Více

Stručný Průvodce (Čeština)

Stručný Průvodce (Čeština) Stručný Průvodce (Čeština) Obsah balení 1. Skener 2. USB kabel 3. Stručný průvodce 4. Instalační CD-ROM Instalace a nastavení skeneru Krok 1. Připojení skeneru k počítači Zkontrolujte zda je skener VYPNUTÝ.

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

ČSOB Business Connector Instalační příručka

ČSOB Business Connector Instalační příručka ČSOB Business Connector Instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu do počítače...

Více

Návod na instalaci esamu v. 4.0

Návod na instalaci esamu v. 4.0 Návod na instalaci esamu v. 4.0 POŢADAVKY NA HARDWARE POČÍTAČE (PC A NOTEBOOK)HARDWARE REQUIREMENTS FOR PC ( LAPTOP AND DESKTOP PC) Pentium 4 nebo vyšší USB 2.0, min. 2 porty vedle sebe Musí být dostupné

Více

Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu

Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu Obsah Technické podmínky pro provoz programu minimální konfigurace... 2 Základní informace... 2 Hlavní nabídka instalačního programu... 2 Instalace

Více

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál Centrální Monitorovací Systém manuál CMS Centrální monitorovací systém Manuál VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 630 (pracovní doba 8.00 16:30)

Více

Administrace Windows pro Adash Software

Administrace Windows pro Adash Software Administrace Windows pro Adash Software Obsah Instalace ovladače hardwarového klíče... 2 Příčiny nenalezení HASP klíče...3 Zjištění práv uživatele... 6 Instalace MSSQL 2005 Express z Instalačního CD Adash...

Více

TRHACÍ PŘÍSTROJ LABTEST 2.05

TRHACÍ PŘÍSTROJ LABTEST 2.05 TRHACÍ PŘÍSTROJ LABTEST 2.05 Přístroj: 1 8 7 6 2 3 4 1 horní příčník 2 pohyblivý příčník 3 siloměrný snímač 4 bezpečnostní STOP tlačítko 5 kontrolka napájení 6 modul řízení 7 spodní zarážka 8 horní zarážka

Více

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Obsah 1. Úvod... 2 2. Systémové požadavky... 2 3. Instalace Ladibug... 3 4. Připojení... 6 5. Začínáme používat Ladibug... 7 6.

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

NASTAVENÍ PROGRAMU EVIDENCE AUTOBAZARU PRO OS VISTA, WIN7 a WIN8 LOKÁLNÍ INSTALACE (PRO 1 POČÍTAČ)

NASTAVENÍ PROGRAMU EVIDENCE AUTOBAZARU PRO OS VISTA, WIN7 a WIN8 LOKÁLNÍ INSTALACE (PRO 1 POČÍTAČ) NASTAVENÍ PROGRAMU EVIDENCE AUTOBAZARU PRO OS VISTA, WIN7 a WIN8 LOKÁLNÍ INSTALACE (PRO 1 POČÍTAČ) Pro správný provoz programu na OS MS VISTA a WIN7 je po nainstalování programu nutno provést, případně

Více

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC)

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) 1/6 1. Instalace modulu Na internetových stránkách KB na adrese http://www.mojebanka.cz v sekci Stáhněte si

Více

Návod pro připojení telefonu Nokia 6230 přes infračervený port pro Windows XP instalace programu PC Suite - GPRS

Návod pro připojení telefonu Nokia 6230 přes infračervený port pro Windows XP instalace programu PC Suite - GPRS Návod pro připojení telefonu Nokia 6230 přes infračervený port pro Windows XP instalace programu PC Suite - GPRS 1. Instalace kabelu Do počítače vložte instalační CD Nokia 6230 CD-ROM, které je obsažené

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

Návod k obsluze. Windows -komunikační software GSOFT 3050 pro ruční měřící přístroje GMH 3xxx. Verze Všeobecné informace 2

Návod k obsluze. Windows -komunikační software GSOFT 3050 pro ruční měřící přístroje GMH 3xxx. Verze Všeobecné informace 2 Návod k obsluze Windows -komunikační software GSOFT 3050 pro ruční měřící přístroje GMH 3xxx Verze 1.0 Obsah: 1 Všeobecné informace 2 1.1 Obsluha programu 2 1.2 Licenční podmínky 2 1.3 Registrace programu

Více

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz Instalace a první spuštění programu www.zoner.cz CZ Průvodce instalací Z nabídky instalačního CD vyberte Zoner Photo Studio 13 v požadované jazykové verzi * a klikněte na položku Instalace programu. Pokud

Více

1. Úvod. 2. CryptoPlus jak začít. 2.1 HW a SW předpoklady. 2.2 Licenční ujednání a omezení. 2.3 Jazyková podpora. Požadavky na HW.

1. Úvod. 2. CryptoPlus jak začít. 2.1 HW a SW předpoklady. 2.2 Licenční ujednání a omezení. 2.3 Jazyková podpora. Požadavky na HW. CryptoPlus KB verze 2.1.2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA říjen 2013 Obsah Obsah 2 1. Úvod 3 2. CryptoPlus jak začít... 3 2.1 HW a SW předpoklady... 3 2.2 Licenční ujednání a omezení... 3 2.3 Jazyková podpora...

Více

OBSAH... 2 ÚVOD... 3 TYPY INSTALACE... 4

OBSAH... 2 ÚVOD... 3 TYPY INSTALACE... 4 OBSAH OBSAH... 2 ÚVOD... 3 O této příručce...3 Téma 3 Určení 3 Potřebný software...3 Systémové požadavky...3 Požadavky na server 3 TYPY INSTALACE... 4 Instalace na samostatná PC (Typická)...4 Typická instalace

Více

PU001 Sweex 1 Port Parallel PCI Card. Pokud by některá z výše uvedených částí chyběla, obraťte se na svého dodavatele.

PU001 Sweex 1 Port Parallel PCI Card. Pokud by některá z výše uvedených částí chyběla, obraťte se na svého dodavatele. PU001 Sweex 1 Port Parallel PCI Card Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení výrobku Sweex 1 Port Parallel PCI Card. Tento výrobek vám umožní jednoduše přidat k vašemu počítači paralelní

Více

AD4USB. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace i napájení přes USB

AD4USB. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace i napájení přes USB měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace i napájení přes USB 3. června 2014 w w w. p a p o u c h. c o m 0295 Katalogový list Vytvořen: 5.6.2007 Poslední

Více

Instalace programového vybavení

Instalace programového vybavení Instalace programového vybavení English pro Windows Obecné Specifikace P-touch Editor P-touch Quick Editor Printer Driver Umožňuje vytvářet libovolné štítky pomocí různých vzorů, fontů, šablon a klipártů.

Více

českém Úvod Hardware Instalace ve Windows 98SE PU006 Sweex 2 Port Serial PCI Card

českém Úvod Hardware Instalace ve Windows 98SE PU006 Sweex 2 Port Serial PCI Card PU006 Sweex 2 Port Serial PCI Card Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení výrobku Sweex 2 Port Serial PCI Card. Tento výrobek vám umožní jednoduše přidat k vašemu počítači dva sériové

Více

Herní klávesnice-návod k použití

Herní klávesnice-návod k použití Herní klávesnice-návod k použití Systémové požadavky: Windows XP/Windows Vista/Windows 7 PC s vestavěným USB Portem (1.1/2.0) jednotka CD-ROM 50 mb volného místa na pevném disku Instalace: Nejprve připojte

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Plugin TIS pro SketchUp. Návod k použití

Plugin TIS pro SketchUp. Návod k použití Plugin TIS pro SketchUp Návod k použití Pavel Tobiáš ČVUT v Praze Fakulta stavební Obor Geodézie a kartografie 27. listopadu 2013 Obsah 1 Popis programu 2 2 Systémové požadavky 2 3 Instalace programu 2

Více

ILLKO Studio View. Návod k používání

ILLKO Studio View. Návod k používání ILLKO Studio View Návod k používání Verze 1.5 04/2018 Copyright c 2018, ILLKO, s.r.o. Veškerá práva vyhrazena. Žádná část tohoto díla nesmí být reprodukována ani elektronicky přenášena bez předchozího

Více

Instalační manuál pixel-fox

Instalační manuál pixel-fox Instalační manuál pixel-fox Verze 11/2011 V6 (CZ) - Subject to change without notice! Systémové požadavky: Aktuální minimální systémové požadavky pro používání software pixel-fox na vašem PC jsou: - IBM

Více

Návod k softwaru. Získání licence. vojtech.vesely@catania.cz www.catania.cz

Návod k softwaru. Získání licence. vojtech.vesely@catania.cz www.catania.cz Získání licence Ze stránky si ze sekce Software stáhněte Aplikaci k získání licence. Tuto aplikaci není třeba instalovat, stačí rozbalit zazipovaný soubor. Za cenu 300,- Kč bez DPH má uživatel nárok na

Více

Aktivací DOWN módu je možné zkrátit dobu přenosu parametrů (pouze však za klidu měniče).

Aktivací DOWN módu je možné zkrátit dobu přenosu parametrů (pouze však za klidu měniče). Software MATRIX 2.0 POZNÁMKY K INSTALACI A POUŽITÍ 1. Požadovaná zařízení K vašemu počítači potřebujete navíc kabel pro přenos dat po sériové lince s označením MX-PC. Tento kabel spojuje rozhraní vašeho

Více