(99942) Apophis. 2. číslo :: 6. června 2007

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "(99942) Apophis. 2. číslo :: 6. června 2007"

Transkript

1 (99942) Apophis 2. číslo :: 6. června 2007 Úkoly a cíle mise STS-117 Problémy před startem Posádka Plán letu Online přenosy v IAN Plán dalších startů raketoplánů v roce 2007 Plán odpočítávání Doporučené a použité odkazy STS 117 Atlantis

2 Úkoly a cíle mise STS-117 Úkolem mise STS-117 je dopravit k Mezinárodní kosmické stanici další část nosníku se slunečními panely. Poté co už jsou u ISS všechny části levobočního nosníku s označením P, začne výstavba pravobočního nosníku s označením S. Při nejbližší misi Atlantisu bude dopraven díl s označením S3/S4 o hmotnosti 17,5 tun. Celkem se plánují tři výstupy do volného kosmického prostoru. Dalším a nečekaným úkolem mise je výměna jednoho z členů posádky Mezinárodní kosmické stanice. Proč nečekaným? Američanku Sunitu Williams měl v posádce nahradit její kolega Clayton Conrad Anderson až při misi raketoplánu Endeavour (STS-118). Problémy, které potkaly Atlantis, ale posunuly celý plán letu raketoplánů. Atlantis se tak nakonec vydává do vesmíru v červnu ve startovacím okně, původně určeném pro Endeavour. NASA tak měl dvě možnosti. Buď se Sunita Williams vrátí na Zemi později, nebo k výměně dojde již při misi STS-117, zvolena byla druhá možnost. Fakta o misi STS mise amerického raketoplánu k ISS Zřejmě předposlední mise Atlantisu k ISS Plánována délka mise: 10 dní 19hodin a 9 minut Předcházející mise: STS-116 (Discovery) v prosinci 2006 Následující mise: STS-118 (Endeavour) v srpnu 2007 Přezdívka IAN: kroupová mise Problémy před startem Podle prvotního harmonogramu se měl Atlantis vydat do vesmíru již v polovině března. Jenomže...v pondělí 26. února v 17 hodin místního času se nad Floridou přehnala bouře, doprovázená kroupami. Ty poškodily vnější palivovou nádrž (ET) i samotný Atlantis. V neděli 4. března putovala celá sestava zpět do montážní haly VAB na nutnou inspekci. Poškození Atlantisu sice nebylo příliš vážné, ale na ET bylo nalezeno poškození. Nejhorší možnou variantou byla výměna celé palivové nádrže, která nebyla na Floridě a muselo by se tak čekat na příjezd nádrže, určené pro misi STS-118. Nová nádrž dorazila na Floridu 6. dubna a o čtyři dny později proběhla netrpělivě očekávaná tisková konference, na niž NASA oznámil, že výměna nádrže nebude potřeba a úřad se zaměří na termín startu 8. června. V tomto termínu měl původně odstartovat raketoplán Endeavour (STS-118). Startovací okno je naštěstí dostatečně dlouhé a trvá až do 18. července. Dne 15. května byl tak Atlantis znovu přepraven na startovací rampu a 31. května NASA rozhodl, že raketoplán je připraven ke startu. Posádka dorazila na Floridu v pondělí 4. června a ve středu 6. června má začít ostré odpočítávání.

3 Posádka Frederick Wilford Sturckow kapitán Narodil se 11. srpna 1961 v kalifornském městě La Mesa. Do vesmíru se zatím vydal dvakrát. Poprvé to bylo v prosinci 1998 na palubě raketoplánu Endeavour (STS-88). Podruhé letěl do vesmíru v srpnu 2001 v raketoplánu Discovery (STS-105). V obou případech se jednalo o lety k Mezinárodní kosmické stanici. Lee Joseph Archambault pilot Narodil se 25. srpna 1960 v Oak Park (Illinois, USA). Je ženatý a má tři děti. Mise STS-117 bude jeho první. Přesto ho můžete znát, neboť pracoval jako CAMPCOM (člověk v řídicím středisku, který udržuje kontakt s posádkou) u mise STS-121. Mezi členy posádky se dostal v roce 2005, když nahradil Marka Polanského, který ale o let do vesmíru nepřišel, byl velitelem minulé mise STS-116. James Francis Reilly II specialista (EVA) Narodil se 18. března 1954 v Mountain Home AFB ve státě Idaho. Mezi jeho zájmy patří lyžování, létání, fotbal a rybolov. Do vesmíru se podíval poprvé v lednu 1998 při misi raketoplánu Endeavour (STS-89). Jednalo se o let k ruské vesmírné stanici MIR. Podruhé se vydal do vesmíru v červenci 2001 na palubě Atlantisu při misi STS-104 k ISS. Steven Roy Swanson specialista (EVA) Narodil se 3. prosince 1960 v Syracuse (New York), ale sám za své rodné město považuje Steamboat Spring v Coloradu. Má rád horskou cyklistiku, lyžování a čas strávený s rodinou, má tři děti. Do vesmíru se nyní podívá poprvé. Patrick Graham Forrester specialista (EVA) Narodil se 31. března 1957 v texaském městě El Paso a má dvě děti. Mezi jeho záliby patří především baseball a běh. Do vesmíru se zatím podíval jednou na palubě Discovery při misi STS-105 v srpnu John Daniel Olivas specialista (EVA) Narodil se 25. května 1965 v kalifornském North Hollywood. Je ženatý a má pět dětí. Mezi jeho záliby patří mimo jiné surfování. Do vesmíru se podívá poprvé. Clayton Conrad Anderson člen Expedice 15 (let k ISS) Narodil se 23. února 1959 ve městě Omaha. Má dvě děti a mezi jeho zájmy patří čtení, létání a hudba hraje na piáno. Do vesmíru se podívá poprvé a to hned jako člen stálé posádky Mezinárodní kosmické stanice. V Expedici 15 nahradí kolegyni Sunitu Williams. Na Zemi se má zpět vrátit ke konci října při misi STS-120. Sunita Williams členka Expedice 15 (návrat na Zemi) Narodila se 19. září V prosinci minulého roku ji dopravil raketoplán Discovery na Mezinárodní kosmickou stanici, kde byla nejdříve členkou Expedice 14 a nyní je členkou Expedice 15. Na Zemi se vrátí právě nyní na palubě raketoplánu Atlantis, i když se tak mělo stát až při misi STS-118. Pobyt na ISS se jí ale nezkrátí, neboť mise STS-118 měla proběhnout právě teď, nebýt poškození Atlantisu kroupami. Poznámka: označení EVA u jména znamená, že astronaut při misi STS-117 vystoupí do volného kosmu.

4 Plán odpočítávání Posádka STS-117 zleva: Clayton C. Anderson, James F. Reilly II, Steven R. Swanson, Frederick W. Sturckow, Lee J. Archambault, Patrick G. Forrester a John Daniel Olivas. Plán letu Plán letu upřesníme a přesné časy uvedeme po startu raketoplánu Atlantis v IAN v Souhrnných informacích! Den 1. Start, navedení na oběžnou dráhu, otevření dveří nákladového prostoru. Den 2. Manévry pro let k ISS, kontrola tepelného štítu pomoci OBSS (kamera a laser upevněné na mechanické ruce). Den 3. Přílet a připojení k ISS, setkání posádek, vyzdvižení modulu se slunečními panely S3/S4 z nákladového prostoru raketoplánu pomocí mechanické ruky Atlantisu a jeho předání mechanické ruce ISS. Den 4. První výstup do kosmu (EVA-1): James Francis Reilly a John Daniel Olivas Den 5. Rozvinutí nových slunečních panelů Den 6. Druhý výstup do kosmu (EVA-2): Patrick Graham Forrester, Steven Roy Swanson Den 7. Volný den, překládání nákladu, přípravy na EVA-3 Den 8. Třetí výstup do kosmu (EVA-3): James Francis Reilly a John Daniel Olivas Den 9. Přípravy na odlet od ISS Den 10. Rozloučení posádek, odpojení od ISS, oblet stanice a vzdálení od stanice. Den 11. Přípravy na přistání Den 12. Přistání

5 Online přenosy v IAN IAN připravují z mise minimálně online přenosy ze startu a přistání raketoplánu. O pořádání online přenosů z příletu k ISS a odletu od ISS se rozhodne později dle časových možností. Kromě online přenosů připravujeme informacemi, multimédia z mise apod. průběžné zpravodajství s aktuálními O aktuálním dění a nejdůležitějších událostech z mise informuje také pomocí bleskovek. Plán dalších startů raketoplánů v roce 2007 STS (Endeavour) start 9. srpna 2007 STS (Discovery) start 20. října 2007 STS 122 (Atlantis) start 6. prosince 2007 Plán odpočítávání Před startem každé pilotované i nepilotované rakety je fáze odpočítávání. Tato fáze má jasně stanovený harmonogram a slouží k posledním přípravám ke startu (plnění plavidla pohonnými hmotami, příjezd posádky apod.). Ve většině případů (a raketoplán není výjimkou) je fáze před startem v záporném čase. V případě raketoplánu se standardně začíná na čase T -43 hodin ( t mínus 43 hodin) a samotný start je přibližně v čase nula. Není čas jako čas Často se nás na to čtenáři ptají... kde je chyba? Na NASA TV vidíme, že do startu zbývá už jen 20 minut a přitom vy tvrdíte, že start bude až za hodinu?! Čas, který se často dostane i do přímého vysílání NASA TV není čas skutečný. Fakt, že odpočítávání začíná na 43 hodinách ani v nejmenším neznamená, že raketoplán odstartuje za 43 hodin. Kde je zakopaný pes? Zmíněné odpočítávání je mnohokrát pozastavováno a to i na několik hodin. Hlavním důvodem je dohnání všech úkolů předstartovních operací. V našem přehledu níže je taková fáze označena textem: odpočítávání pozastaveno a na stránkách NASA se setkáte s termínem holding. Naposledy se hodiny zastaví v čase T-9 minut, krátce před tím ředitel startu a jeho tým rozhoduje o připravenosti raketoplánu ke startu. Pokud je vše v pořádku a všichni odpovědní pracovníci řeknou go začnou hodiny od času T-9 minut odpočítávat poslední okamžiky raketoplánu na Zemi.

6 T-43 hodin začátek odpočítávání Nahrání záložního letového software do palubních počítačů. Dokončení předběžné prohlídky paluby. Aktivace a testování navigačních systémů. Předběžná kontrola ovládacích prvků na palubní desce. Příprava pro plnění nádrží s pohonnými hmotami. Demontáž pomocných plošin na palubě raketoplánu. Kontrola software T -27 hodin odpočítávání pozastaveno (cca 4 hodiny) Vyklízení startovací rampy od nepotřebného personálu. T -27 hodin odpočítávání Zahájena příprava nádrží pro plnění kapalným vodíkem a kyslíkem. T-19 hodin - odpočítávání pozastaveno (cca 4 hodiny) T -19 hodin odpočítávání Příprava hlavních motorů před zahájením čerpání paliva. Plnění nádrží pro tlumení zvukových vibrací vodou. T-11 hodin odpočítávání pozastaveno (cca 12 až 13 hodin) Nakládání posledního vybavení pro posádku Odsunutí obslužné věže Aktivace inerciálních měřících jednotek a komunikačních systémů. T-11 hodin odpočítávání Aktivace palivových baterií. Vyklízení nebezpečných prostor od všech nepotřebných osob. Profukování raketoplánu přepnuto na dusík. T-6 hodin - odpočítávání pozastaveno (cca na 2 hodiny) Ověření vnější palivové nádrže před zahájením čerpání paliva. Vyklízení startovací rampy od všech osob. Zahájeno plnění vnější palivové nádrže kapalným vodíkem a kyslíkem.

7 T-6 hodin odpočítávání Ukončení čerpání paliva do vnější palivové nádrže. T-3 hodiny - odpočítávání pozastaveno (na 2 hodiny) Inspekční tým kontroluje raketoplán. Nastavení sledovacích antén (MILA) na ostrově Merrit. T 3 hodiny odpočítávání Odjezd posádky na startovací rampu. Nástup posádky do raketoplánu. Zkoušky spojení posádky z řídicím střediskem. Uzavření průlezu. Odjez personálu. T -20 minut - odpočítávání pozastaveno ( na 10 minut) Dokončeno nastavování inerciálních plošin navigačního systému. Briefing ředitele předstartovních zkoušek. T-20 minut odpočítávání Zavírají se ventily kabiny raketoplánu Konfigurace počítačů raketoplánu pro start. Příprava záložního řídícího systému pro start. T 9 minut - odpočítávání pozastaveno ( čas přerušení je individuální) Poslední přerušení odpočítávání! Ředitel startu prověřuje připravenost raketoplánu ke startu. T-9 minut odpočítávání Přístupový můstek se zasouvá ( - 7 minut 30 sekund) Posádka si zavírá hledí na přilbách. Testování aerodynamických prvků Testování vychylování motorů raketoplánu. Raketoplán přechází na vnitřní zdroje. Aktivace motoru raketoplánu Zážeh motorů raketoplánu ( - 6,6 sekund) T 0 minut zážeh SRB a START!! Poznámka: plán odpočítávání není úplný. Vybrali jsme jen nejdůležitější části! Zdroj:

8 Použité a doporučné odkazy

Červenec 2007 PŘIBLÍŽENÍ A SPOJENÍ 16

Červenec 2007 PŘIBLÍŽENÍ A SPOJENÍ 16 PŘIBLÍŽENÍ A SPOJENÍ Pohled vyfocený z mezinárodní kosmické stanice ukazující raketoplán Atlantis na pozadí zemského povrchu před očekávaným spojením se ISS na orbitální dráze Země. Přibližovací fáze raketoplánu

Více

Reg.č.. CZ.1.07/1.4.00/21.1720 kladní škola T. G. Masaryka, Hrádek nad Nisou, Komenského 478, okres Liberec, příspp. spěvková organizace

Reg.č.. CZ.1.07/1.4.00/21.1720 kladní škola T. G. Masaryka, Hrádek nad Nisou, Komenského 478, okres Liberec, příspp. spěvková organizace Reg.č.. CZ.1.07/1.4.00/21.1720 Příjemce: ZákladnZ kladní škola T. G. Masaryka, Hrádek nad Nisou, Komenského 478, okres Liberec, příspp spěvková organizace Název projektu: Kvalitní podmínky nky- kvalitní

Více

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. číslo 106 z 30. ledna 2008

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. číslo 106 z 30. ledna 2008 ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST sekretariát: Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Boční II / 1401, 141 31 Praha 4 tel. 267 103 040, info@astro.cz ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AV ČR, v. v. i. Fričova 298, 251 65 Ondřejov

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Autor materiálu: Pavel Polák

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Autor materiálu: Pavel Polák Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Raketoplány. Příběh kosmických korábů. Petr Kubala. www.computermedia.cz. Nakladatelství a vydavatelství R

Raketoplány. Příběh kosmických korábů. Petr Kubala. www.computermedia.cz. Nakladatelství a vydavatelství R Raketoplány Příběh kosmických korábů Petr Kubala Nakladatelství a vydavatelství R Raketoplány - příběh kosmických korábů Obsah Počátky kosmonautiky... 8 Stručný pohled do historie amerických raketoplánů...

Více

Evropská sonda Rosetta zahájí průzkum komety, který nemá v dějinách obdoby

Evropská sonda Rosetta zahájí průzkum komety, který nemá v dějinách obdoby Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR číslo 201 z 5. 8. 2014 Evropská sonda Rosetta zahájí průzkum komety, který nemá v dějinách obdoby Po více než deseti letech

Více

Program Apollo obletěl Zemi první člověk J. Gagarin v lodi Vostok 1

Program Apollo obletěl Zemi první člověk J. Gagarin v lodi Vostok 1 Program Apollo Padesátá léta minulého století přinesla soupeření velmocí USA a SSSR o prvenství v dobývání kosmu. Základní podmínkou úspěchu byla spolehlivá raketa, schopná vynést do vesmíru posádku a

Více

HAVÁRIE V PILOTOVANÉ KOSMONAUTICE. Michal Polák Havárie v pilotované kosmonautice 1

HAVÁRIE V PILOTOVANÉ KOSMONAUTICE. Michal Polák Havárie v pilotované kosmonautice 1 HAVÁRIE V PILOTOVANÉ KOSMONAUTICE Michal Polák 24.7.2013 Havárie v pilotované kosmonautice 1 První oběť kosmonautiky Požár v tlakové komoře - zranění neslučitelná se životem Valentin V. Bondarenko (16.

Více

OPERACE PROVÁDĚNÉ PŘI POPRODEJNÍM SERVISU : VNĚJŠÍ OSVĚTLENÍ - SIGNALIZACE

OPERACE PROVÁDĚNÉ PŘI POPRODEJNÍM SERVISU : VNĚJŠÍ OSVĚTLENÍ - SIGNALIZACE S pomocí diagnostického přístroje je možno číst následující závady : Čtení závad Závady inteligentní jednotky (BSI) Závada činnosti stropního světla (vpředu/vzadu) Závada činnosti směrového světla vzadu

Více

Název: Let do vesmíru přistání raketoplánu

Název: Let do vesmíru přistání raketoplánu Název: Let do vesmíru přistání raketoplánu Témata: exponenciály, diferenciály, teplota, rychlost, dráha a čas, hustota vzduchu, konverze energie. Čas: 35 minut Věk: 6+ Diferenciace: Vyšší úroveň: Diferenciální

Více

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. číslo 109 z 28. února 2008

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. číslo 109 z 28. února 2008 ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST sekretariát: Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Boční II / 1401, 141 31 Praha 4 tel. 267 103 040, info@astro.cz ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AV ČR, v. v. i. Fričova 298, 251 65 Ondřejov

Více

VÝSTUPY DO KOSMU. Červenec 2007 VÝSTUPY DO KOSMU 21

VÝSTUPY DO KOSMU. Červenec 2007 VÝSTUPY DO KOSMU 21 VÝSTUPY DO KOSMU Hlavním zaměřením výstupů do kosmu (EVA - Extravehicular Activities) během mise STS-118 je instalace krátkého segmentu ITS-S5 na pravou stranu příčného příhradového nosníku stanice a výměna

Více

Týden 1/2014. 1.ledna 2014-5.ledna 2014

Týden 1/2014. 1.ledna 2014-5.ledna 2014 Týden 1/2014 1.ledna 2014-5.ledna 2014 30.12.2013 31.12.2013 1.1.2014 2.1.2014 3.1.2014 4.1.2014 5.1.2014 Týden 2/2014 6.ledna 2014-12.ledna 2014 6.1.2014 7.1.2014 8.1.2014 9.1.2014 10.1.2014 11.1.2014

Více

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) Mezinárodní vesmírná stanice (International Space Station ISS) je umístěna na nízké oběžné dráze Země ve výšce kolem 400 km. První díl stanice, modul Zaria, byl vynesen

Více

ACARS Aircraft communiactions Addressing & Reporting System

ACARS Aircraft communiactions Addressing & Reporting System ACARS ACARS Aircraft communiactions Addressing & Reporting System Komunikační letadlový systém Tři hlavní datové linky: digitální komunikace určená pro řízení letového provozu ATC/ATS digitální přenos

Více

Č.j.: 135/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. letounu L-200D MORAVA. letiště BRNO - TUŘANY. dne 9.května 2003. o odborném zjišťování příčin letecké nehody

Č.j.: 135/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. letounu L-200D MORAVA. letiště BRNO - TUŘANY. dne 9.května 2003. o odborném zjišťování příčin letecké nehody ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 135/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu L-200D MORAVA letiště BRNO

Více

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. číslo 244 z

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. číslo 244 z ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST sekretariát: Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Fričova 298, 251 65 Ondřejov tel. 775 388 400, info@astro.cz ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AV ČR, v. v. i. Fričova 298, 251 65 Ondřejov

Více

Sestava: družicový stupeň (Orbiter) vnější palivová nádrž ET (External Tank)

Sestava: družicový stupeň (Orbiter) vnější palivová nádrž ET (External Tank) ČTVRTSTOLETÍ S RAKETOPLÁNEM SPACE TRANSPORTING SYSTEM (STS) Sestava: družicový stupeň (Orbiter) vnější palivová nádrž ET (External Tank) pomocné motory SRB (Solid Rocket Booster) DRUŽICOVÝ STUPEŇ (ORBITER)

Více

Astronomie a vesmír. Bc. Irena Staňková. Čeština. Žák se seznámí s pojmy astronomie a vesmír. Vytvo eno v programu Smart. Prezentace / Aktivita

Astronomie a vesmír. Bc. Irena Staňková. Čeština. Žák se seznámí s pojmy astronomie a vesmír. Vytvo eno v programu Smart. Prezentace / Aktivita Identifikátor materiálu: EU 2 41 ČLOV K A P ÍRODA Anotace Astronomie a vesmír Autor Bc. Irena Staňková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák se seznámí s pojmy astronomie a vesmír. Speciální vzdělávací potřeby

Více

Divokým Slováckem letiště Kunovice

Divokým Slováckem letiště Kunovice Divokým Slováckem 2018 2. 6. 2018 letiště Kunovice 1) Program soutěže (čas uveden v local time) Pátek 1. 6. 2018 přílety, registrace, přílety po 16:00 nutno koordinovat Západ slunce na LKKU 1. 6. 2018

Více

- 2. světová válka vývoj raketové techniky - studená válka mezi SSSR (komunistické země) a USA (západní země) - špionáž, technický pokrok ve

- 2. světová válka vývoj raketové techniky - studená válka mezi SSSR (komunistické země) a USA (západní země) - špionáž, technický pokrok ve Mgr. Veronika Kuncová, 2014 - 2. světová válka vývoj raketové techniky - studená válka mezi SSSR (komunistické země) a USA (západní země) - špionáž, technický pokrok ve vojenství - boj o prvenství ve všech

Více

OBSAH. Hlava 1 Definice I Hlava 2 Působnost I Hlava 1 Všeobecná ustanovení II Hlava 2 Letový provoz II - 2-1

OBSAH. Hlava 1 Definice I Hlava 2 Působnost I Hlava 1 Všeobecná ustanovení II Hlava 2 Letový provoz II - 2-1 ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 6/III OBSAH KONTROLNÍ SEZNAM STRAN ÚVODNÍ USTANOVENÍ ZMĚNY A OPRAVY OBSAH ZKRATKY A SYMBOLY i ii iii ix ODDÍL I VŠEOBECNÁ ČÁST Hlava 1 Definice I - 1-1 Hlava 2 Působnost I - 2-1 ODDÍL

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn. OK- DEV, Sokolnice dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn. OK- DEV, Sokolnice dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 110/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn.

Více

MEZINÁRODNÍ VESMÍRNÁ STANICE

MEZINÁRODNÍ VESMÍRNÁ STANICE MEZINÁRODNÍ VESMÍRNÁ STANICE 2008-2009 Mgr. Antonín Vítek, CSc. Valašské Meziříčí Sojuz-TMA 13 2008-10-12 2009-04-08 Sojuz-TMA 13 - posádka Velitel: Jurij V. Lončakov RUS (3) Sojuz-TMA 13 - posádka Velitel:

Více

Ohlédnutí za raketoplány. Václav Dajbych Michal Polák

Ohlédnutí za raketoplány. Václav Dajbych Michal Polák Ohlédnutí za raketoplány Václav Dajbych Michal Polák Enterprise (OV-101) První let: 26. 10. 1977 Počet misí: 0 Jméno prosadili fanoušci Star Treku Columbia (OV-102) První start 12. 4. 1981 (STS-1) Poslední

Více

Proč aplikace VFR Communication?

Proč aplikace VFR Communication? Proč aplikace VFR Communication? A Velký rozvoj zájmu VFR pilotů o létání do zahraničí. Dostupná a dobře vybavená letadla. Nové technologie (GPS, navigační aplikace atd.). Odstranění administrativních

Více

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPOLEČNOU BUDOUCNOST. Raketa FALCON dosavadní výsledky a novinky ve vývoji. Prof. Ing. Jan Kusák, CSc.

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPOLEČNOU BUDOUCNOST. Raketa FALCON dosavadní výsledky a novinky ve vývoji. Prof. Ing. Jan Kusák, CSc. 1. ÚVOD SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPOLEČNOU BUDOUCNOST Raketa FALCON dosavadní výsledky a novinky ve vývoji Prof. Ing. Jan Kusák, CSc. Dnešní přednáška navazuje na loňské vystoupení [1], které poskytlo úvodní

Více

Kroužek pro přírodovědecké talenty I, II lekce 29. MĚSÍC a APOLLO 13

Kroužek pro přírodovědecké talenty I, II lekce 29. MĚSÍC a APOLLO 13 Kroužek pro přírodovědecké talenty - 2019 I, II lekce 29 MĚSÍC a APOLLO 13 Cesta na Měsíc Pilotované lety APOLLO 13 AS-508 start: 11. 4. 1970 výbuch nádrže s kyslíkem oblet Měsíce (254 km) záchrana posádky

Více

Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu

Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu Česká on-line verze technických údajů pro servis osobních a lehkých užitkových automobilů - zážehové i vznětové motory od roku výroby 1970. SERVIS Servisní plány

Více

13. květen 2015 Úřad pro civilní letectví - konference Copernicus. oddělení bezpilotních systémů

13. květen 2015 Úřad pro civilní letectví - konference Copernicus. oddělení bezpilotních systémů oddělení bezpilotních systémů Legislativa Terminologie, definice, klasifikace Provozní omezení, jak (ne)létat Evidence a povolení procesní schéma Odpovědnost a pojištění Prosazování pravidel Národní a

Více

UŽIJTE SI TELEVIZI. Uživatelský manuál HD Mediaboxu

UŽIJTE SI TELEVIZI. Uživatelský manuál HD Mediaboxu UŽIJTE SI TELEVIZI od UPC Uživatelský manuál HD Mediaboxu HLAVNÍ NABÍDKA INFORMACE Do hlavní nabídky vstoupíte stisknutím tlačítka MENU na dálkovém ovladači. V hlavní nabídce a jednotlivých nabídkách se

Více

MEZINÁRODNÍ VESMÍRNÁ STANICE

MEZINÁRODNÍ VESMÍRNÁ STANICE MEZINÁRODNÍ VESMÍRNÁ STANICE 2009-2010 Mgr. Antonín Vítek, CSc. Valašské Meziříčí STS-129 Start: 2009-11-16 19:33:55 UTC, Kennedy Space Center, LC-39A Připojení: 2009-11-18 16:51:19 UTC, PMA-2 Odpojení:

Více

SPACE THREE. BUDE SPACE FOUR 2008? Na základě zkušeností jsme připravili pokračování debrujárských aktivit v rámci projektu SPACE.

SPACE THREE. BUDE SPACE FOUR 2008? Na základě zkušeností jsme připravili pokračování debrujárských aktivit v rámci projektu SPACE. SPACE THREE. Po besedě s kosmonauty projektů Space One a Space Two byl při Vánocích debrujárů 2006 slavnostně "odstartován" projekt SPACE THREE pro rok 2007. V tomto článku můžete po celý rok sledovat

Více

Technická specifikace

Technická specifikace Technická specifikace Ostrý bezpilotní prostředek (dále jen BLP nebo dron ) (nosič): 7 ks Minimálně 8 samostatných motorů nejlépe v koaxiálním provedení. Schopnost dokončit bezpečně let i v případě vysazení

Více

Plánování solárních panelů na Mezinárodní vesmírné stanici. Jan Jelínek

Plánování solárních panelů na Mezinárodní vesmírné stanici. Jan Jelínek Plánování solárních panelů na Mezinárodní vesmírné stanici Jan Jelínek Obsah Úvod Zadání problému v ICKEPS 2012 Umělá inteligence ve vesmírnných letech Přístup NASA k problému Závěr ISS 1984: První plán

Více

Co přijde po raketoplánu?

Co přijde po raketoplánu? Co přijde po raketoplánu? Petr Pudivítr, Astronomický ústav UK Po havárii raketoplánu Challenger v roce 1986 ještě americký úřad NASA nezastavil celý projekt raketoplánu, došlo jen k úpravám v konstrukci.

Více

Vesmírné závody v dobývání Měsíce. Karel Tomšík

Vesmírné závody v dobývání Měsíce. Karel Tomšík Vesmírné závody v dobývání Měsíce Karel Tomšík Vesmírné závody soupeření SSSR a USA v dobývání kosmu studená válka 1957 (1945) 1975* závod o dobytí Měsíce Rudá hvězda ve vesmíru Sputnik 1 první umělá družice

Více

Materiální vybavení ZZS HMP ÚSZS pro mimořádné události

Materiální vybavení ZZS HMP ÚSZS pro mimořádné události Materiální vybavení ZZS HMP ÚSZS pro mimořádné události Lukáš Tajčman, DiS. Útvar krizového managementu Současný stav Návěsový modul HN Tahač Mercedes Actross návěsovým přívěsem pořízen: květen 2006 Kyslíkový

Více

Projekt podpořený Operačním programem Přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika 2007-2013

Projekt podpořený Operačním programem Přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika 2007-2013 Projekt podpořený Operačním programem Přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika 2007-2013 Kalendář pilotované kosmonautiky 2011-2012 Milan HALOUSEK Česká kosmická kancelář Česká astronomická

Více

ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_198_Vesmírné zajímavosti AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 9., 25.11.2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika

Více

Skylab: bylo, nebylo. Ing. Tomáš PŘIBYL

Skylab: bylo, nebylo. Ing. Tomáš PŘIBYL Skylab: bylo, nebylo Ing. Tomáš PŘIBYL tomas.pribyl@seznam.cz www.kosmonaut.cz DOMÁCÍ ÚKOL 1 1963: před podpisem s firmou Bucyrus-Erie Konkurenční Marion Power Shovel Company protest Nový vítěz: Marion

Více

TUNEL PANENSKÁ Za použití vizualizace požárního větrání horkým kouřem pomocí aerosolu s reálným energetickým zdrojem

TUNEL PANENSKÁ Za použití vizualizace požárního větrání horkým kouřem pomocí aerosolu s reálným energetickým zdrojem Komplexní zkouška požárně bezpečnostních zařízení tunelu na Dálnici D8 Praha Ústí nad Labem státní TUNEL PANENSKÁ Za použití vizualizace požárního větrání horkým kouřem pomocí aerosolu s reálným energetickým

Více

Regionální letiště Přerov, a.s. Tř. Kosmonautů Olomouc tel:

Regionální letiště Přerov, a.s. Tř. Kosmonautů Olomouc tel: Magistrát města Přerova Ing. Jiří Lajtoch, primátor Bratrská 34 750 11 Přerov Věc: Odpověď na dopis Stanovisko k provoznímu příspěvku společnosti Vážený pane primátore, na základě Vámi zaslaného Stanoviska

Více

Pravidla Aircombat WWI+

Pravidla Aircombat WWI+ Pravidla Aircombat WWI+ (úpravy pro sezónu 2009) I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Tato pravidla jsou sestavena a šířena Radou Aircombat WWI+ složenou z náčelníků aktivních letek (skvadron) a není možné je měnit

Více

Novinky v letecké navigaci a komunikaci, přechod na novou kanálovou rozteč

Novinky v letecké navigaci a komunikaci, přechod na novou kanálovou rozteč Novinky v letecké navigaci a komunikaci, přechod na novou kanálovou rozteč Ing. Jiří Valenta Ministerstvo dopravy Odbor civilního letectví RADIOKOMUNIKACE 2014 1 Letecké radiokomunikační služby Letecká

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Zimní sada SWK-20

NÁVOD K OBSLUZE. Zimní sada SWK-20 NÁVOD K OBSLUZE Zimní sada SWK-20 - plynulá regulace otáček ventilátoru - ovládání ohřívače podle okolní teploty -alarm při vysoké kondenzační teplotě - zobrazení aktuální teploty - mikroprocesorové řízení

Více

Titul: Letectví Spotřeba paliva letadla

Titul: Letectví Spotřeba paliva letadla Titul: Letectví Spotřeba paliva letadla Témata: procenta, modelování, rychlost, vzdálenost, čas, hmotnost, hustota Čas: 90 minut Věk: 13-14 Diferenciace: Vyšší úroveň: Může být vzat v úvahu odpor vzduchu

Více

ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 8168

ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 8168 ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 8168 OBSAH KONTROLNÍ SEZNAM STRAN ÚVODNÍ USTANOVENÍ ÚČINNOST PŘEDPISU, ZMĚN A OPRAV OBSAH i ii iii ČÁST I LETOVÉ POSTUPY VŠEOBECNĚ I-1-1-1 Díl 1 Definice, zkratky a akronymy I-1-1-1

Více

Geoinformační technologie

Geoinformační technologie Geoinformační technologie Globáln lní navigační a polohové družicov icové systémy Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952 Vytvořeno v rámci projektu SIPVZ

Více

Elon Musk. * v JAR. Vizionář PayPal Tesla Motors HyperLoop SpaceX

Elon Musk. * v JAR. Vizionář PayPal Tesla Motors HyperLoop SpaceX Elon Musk * 28.6.1971 v JAR Vizionář PayPal Tesla Motors HyperLoop SpaceX SpaceX Založena 2002 Elon Musk zakladatel, výkonný ředitel, hlavní technolog Gwyne Shotwell prezidentka Hlavní cíl firmy - provést

Více

Tespo engineering s.r.o., Roubalova 7a, 602 00 Brno, tel.: 543 331 296-7, fax : 543 330 287 info@tespo-eng.cz ; www.tespo-eng.cz

Tespo engineering s.r.o., Roubalova 7a, 602 00 Brno, tel.: 543 331 296-7, fax : 543 330 287 info@tespo-eng.cz ; www.tespo-eng.cz Tespo engineering s.r.o., Roubalova 7a, 602 00 Brno, tel.: 543 331 296-7, fax : 543 330 287 info@tespo-eng.cz ; www.tespo-eng.cz HYDRAULICKÉ REGULAČNÍ SPOJKY KSL 1 Hydraulické regulační spojky KSL Používají

Více

Vyhláška MD č. 466/2006 Sb., ze dne 26. září 2006 o bezpečnostní letové normě. pásmy podle zimního času,

Vyhláška MD č. 466/2006 Sb., ze dne 26. září 2006 o bezpečnostní letové normě. pásmy podle zimního času, Vyhláška MD č. 466/2006 Sb., ze dne 26. září 2006 o bezpečnostní letové normě Ministerstvo dopravy stanoví podle 22a odst. 1 zákona č. 49/1997 Sb. ČR, o civilním letectví a o změně a doplnění zákona č.

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Piper PA-28A-161 poznávací značky OK-AKA dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Piper PA-28A-161 poznávací značky OK-AKA dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.:227/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Piper PA-28A-161

Více

Translation ÚVMV Praha ECE/RCTE/CONF/4/Add.1 30. dubna 2002 DOHODA

Translation ÚVMV Praha ECE/RCTE/CONF/4/Add.1 30. dubna 2002 DOHODA DOHODA O PŘIJETÍ JEDNOTNÝCH PODMÍNEK PRO PERIODICKOU TECHNICKOU PROHLÍDKU KOLOVÝCH VOZIDEL A O VZÁJEMNÉM UZNÁVÁNÍ TAKOVÝCH PROHLÍDEK, dáno ve Vídni dne 13.listopadu 1997 Příloha 1: Pravidlo č. 1 Datum

Více

Jana Forejtová. Setkání uživatelů 2010 1

Jana Forejtová. Setkání uživatelů 2010 1 Jana Forejtová Setkání uživatelů 2010 1 Podsystém Doprava bude poprvé distribuován ve verzi 9.4 IS Orsoft v polovině letošního roku Setkání uživatelů 2010 2 Jednoduchý integrovaný systém řízení dopravy

Více

Víceúčelový bezpilotní vrtulník s určením pro monitorování průběhu mimořádných událostí, vyhledávání a záchranu osob, průzkum terénu apod.

Víceúčelový bezpilotní vrtulník s určením pro monitorování průběhu mimořádných událostí, vyhledávání a záchranu osob, průzkum terénu apod. Víceúčelový bezpilotní vrtulník s určením pro monitorování průběhu mimořádných událostí, vyhledávání a záchranu osob, průzkum terénu apod. Vysoce odolné zařízení určené k monitorování průběhu likvidace

Více

kosmických lodí (minulost, současnost, budoucnost)

kosmických lodí (minulost, současnost, budoucnost) Záchranné systémy kosmických lodí (minulost, současnost, budoucnost) Jiří Kroulík, Planetarium Praha Vystřelovací sedadlo pro bombardér B-58 Jednotlivé typy SAS pro kosmické lodě Sojuz měly údajně

Více

Příloha I. Předpisu ZL 2. od 31.3.2016 Požadavky na pomocnou pohonnou jednotku = pomocný motor (zkratka PM) k závěsnému kluzáku. A. Všeobecně. 1. Vymezení Závěsného kluzáku s pomocnou pohonnou jednotkou

Více

AeroRally Kyjov 2013 07.09.2013. Propozice soutěže

AeroRally Kyjov 2013 07.09.2013. Propozice soutěže 1. Program soutěže (čas uveden v UTC) Sobota 7.8.20132 Propozice soutěže Přílety, registrace 6:00 7:00 Brífink 7:30 Start na první disciplínu 9:00 Vyhlášení výsledků a předání cen (podle počtu posádek)

Více

MEZINÁRODNÍ VESMÍRNÁ STANICE

MEZINÁRODNÍ VESMÍRNÁ STANICE MEZINÁRODNÍ VESMÍRNÁ STANICE 2009-2010 Mgr. Antonín Vítek, CSc. Lázně Bohdaneč 1 Sojuz-TMA 14 2009-03-26 2009-10-11 (?) Sojuz-TMA 14 posádka Velitel: Gennadij I. Padalka RUS (3) 2 Sojuz-TMA 14 posádka

Více

Projekt podpořený Operačním programem Přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika 2007-2013

Projekt podpořený Operačním programem Přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika 2007-2013 Projekt podpořený Operačním programem Přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika 2007-2013 MEZINÁRODNÍ VESMÍRNÁ STANICE 2010-2011 Mgr. Antonín Vítek, CSc. Valašské Meziříčí Expedice 25

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY. I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy

MINISTERSTVO DOPRAVY. I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy MINISTERSTVO DOPRAVY I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy I. Drážní doprava Zákon o dráhách, ve znění zák. č. 189/1999

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ SPA.HEMS.110 Požadavky na vybavení pro provoz HEMS Zástavba veškerého jednoúčelového zdravotnického vybavení vrtulníku, všechny jeho následné úpravy a případně jeho obsluha se schvaluje v souladu s nařízením

Více

Zimní školení pilotů 2012 Petr Kubíček

Zimní školení pilotů 2012 Petr Kubíček Bezpečnostní seminář Zimní školení pilotů 2012 Petr Kubíček Obsah 1. Fuel management + požár na zemi 2. Střed s el. vedením 3. Představení bulletinů BB41, BB42, BB43 4. Představení dokumentu Postupy při

Více

Zákon zachování energie - příklady

Zákon zachování energie - příklady DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-13 Téma: ZZE - příklady Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý VÝKLAD Zákon zachování energie - příklady 1.) Jakou má polohovou energii

Více

Užijte si televizi Horizon od UPC

Užijte si televizi Horizon od UPC Užijte si televizi Horizon od UPC Uživatelský manuál HD Mediaboxu Hlavní nabídka Informace Do hlavní nabídky vstoupíte stisknutím tlačítka MENU na dálkovém ovladači. V hlavní nabídce a jednotlivých nabídkách

Více

Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 112/06/ZZ Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu vysazení motoru na letadle Z 37A poznávací

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY. I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy

MINISTERSTVO DOPRAVY. I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy MINISTERSTVO DOPRAVY I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy I. Drážní doprava Zákon o dráhách, ve znění zák. č. 189/1999,

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY. I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy

MINISTERSTVO DOPRAVY. I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy MINISTERSTVO DOPRAVY I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy I. Drážní doprava Zákon o dráhách, ve znění zák. č. 189/1999

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla A320-200 na letišti Praha - Ruzyně 12. 2. 2006

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla A320-200 na letišti Praha - Ruzyně 12. 2. 2006 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 040/06/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla A320-200 na letišti Praha

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2010

ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2010 ASTRONAUTICKÁ SEKCE ČAS ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2010 Členská základna AS ČAS K 31.12.2010 měla Astronautická sekce ČAS celkem 23 členů, z toho 12 kmenových členů, 7 hostujících, 3 externí a 1 čestného

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. dne odborném zjišťování příčin incidentu. letadla Cessna 172 N. poznávací značky OK-JKV. na letišti Praha Kbel

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. dne odborném zjišťování příčin incidentu. letadla Cessna 172 N. poznávací značky OK-JKV. na letišti Praha Kbel ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.:430/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ze dne 15.9.2004 o odborném zjišťování příčin incidentu letadla

Více

Vojenská doprava. Příprava techniky a materiálu na leteckou přepravu

Vojenská doprava. Příprava techniky a materiálu na leteckou přepravu Vojenská doprava Příprava techniky a materiálu na leteckou přepravu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

NÁVRAT V PLAMENECH TRAGICKÁ CESTA POSÁDKY RAKETOPLÁNU COLUMBIA. Milan HALOUSEK Česká kosmická kancelář

NÁVRAT V PLAMENECH TRAGICKÁ CESTA POSÁDKY RAKETOPLÁNU COLUMBIA. Milan HALOUSEK Česká kosmická kancelář NÁVRAT V PLAMENECH TRAGICKÁ CESTA POSÁDKY RAKETOPLÁNU COLUMBIA Milan HALOUSEK Česká kosmická kancelář Raketoplán Columbia Nejstarší stroj americké vesmírné flotily, OV-102 Pojmenování podle lodi Columbia,

Více

1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď.

1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď. 1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď. 1. Kdo je autorem výroku: Je to malý krok pro člověka, ale veliký skok pro lidstvo!? a) Isaac Newton b) Galileo

Více

Výchovný ústav a střední škola, Olešnice na Moravě, Trpínská 317

Výchovný ústav a střední škola, Olešnice na Moravě, Trpínská 317 Výchovný ústav a střední škola, ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU 2018/2019 pondělí 3.9.2018 zahájení školního vyučování pátek 28.9.2018 svátek pátek 26.10.2018 až úterý 30.10.2018 ské volno, víkend, podzimní prázdniny

Více

L13/001 P Zvětšení vůle mezi lemem koncového žebra křidél- 1. - 2. serie ka a táhlem řízení pro max. vychýlení křidélka nahoru.

L13/001 P Zvětšení vůle mezi lemem koncového žebra křidél- 1. - 2. serie ka a táhlem řízení pro max. vychýlení křidélka nahoru. PŘEHLED BULLETINŮ VYDANÝCH PRO KLUZÁKY L 13 ----------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------- P - provozní I - informační Z -

Více

Výtah z bezpečnostní směrnice provozovatele

Výtah z bezpečnostní směrnice provozovatele Výtah z bezpečnostní směrnice provozovatele 1.4 Systém oprávnění osob v přístupu k letadlu a na jeho palubu 1.4.1 Přístup k letadlu a na jeho palubu jsou oprávněni tito zaměstnanci Letecké školy BEMOAR

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Fyzika svrchní atmosféry a její výzkum pomocí umělých družic (01)

Fyzika svrchní atmosféry a její výzkum pomocí umělých družic (01) Fyzika svrchní atmosféry a její výzkum pomocí umělých družic (01) Aleš Bezděk, Astronomický ústav AV ČR http://www.asu.cas.cz/~bezdek/prednasky/ Vybrané kapitoly z astrofyziky, AÚ UK, ZS 2005/2006 1 Atmosféra

Více

Divokým Slováckem 2012 2.6.2012 letiště Kunovice - propozice -

Divokým Slováckem 2012 2.6.2012 letiště Kunovice - propozice - Divokým Slováckem 2012 2.6.2012 letiště Kunovice - propozice - 1) Program soutěže (čas uveden v UTC) Pátek 1.6.2012 přílety, registrace přílety po 14:00 nutno koordinovat Západ slunce na LKKU 1.6.2012

Více

Kroužek pro přírodovědecké talenty II lekce 13

Kroužek pro přírodovědecké talenty II lekce 13 Kroužek pro přírodovědecké talenty - 2019 II lekce 13 Mars - planeta čtvrtá (1,52 AU), terestrická - 1 oběh za 687 dní (1 r 322 d) - 2 měsíce Phobos, Deimos - pátrání po stopách života - dříve patrně hustá

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C 421C, OK- JIP dne 12. března 2004

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C 421C, OK- JIP dne 12. března 2004 ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 67/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C 421C, OK- JIP dne 12.

Více

Tradice českých výtahů - již 20 let na trhu

Tradice českých výtahů - již 20 let na trhu Tradice českých výtahů - již 20 let na trhu Tradice českých výtahů - již 20 let na trhu Jsme ryze českou společností poskytující služby v oblasti zdvihací techniky a spolu s našimi odborníky se řadíme

Více

SEZNAM UDRŽOVANÝCH LETADLOVÝCH CELKŮ

SEZNAM UDRŽOVANÝCH LETADLOVÝCH CELKŮ SEZNAM UDRŽOVANÝCH LETADLOVÝCH CELKŮ Datum vydání: 1. 10. 2016 Název Typové označení revize Předřadný odpor spouštěče 321-S20D1 - - - - - - Kompenzační vedení KV-L410(8) - - - - - - Ukazovatel otáček LUN

Více

Směrnice pro pořádání leteckých akcí

Směrnice pro pořádání leteckých akcí Příloha k MP Ř PČR LS č. 2/2003 Policie ČR Letecká služba Letový dokument 3 Směrnice pro pořádání leteckých akcí (leteckých dnů, propagačních leteckých akcí, leteckých ukázek a předvedení) s vrtulníky

Více

Vlastníma očima Encyklopedie VESMÍRU Interaktivní průvodce vesmírem

Vlastníma očima Encyklopedie VESMÍRU Interaktivní průvodce vesmírem BSP Multimedia Český multimediální CD-ROM Vlastníma očima Encyklopedie VESMÍRU Interaktivní průvodce vesmírem Copyright Dorling Kindersley 2002 DSP Multimedia s.r.o. ANOTACE Multimediální CD-ROM zpracovává

Více

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, Praha 1 tel.: e mail: PŘEHLED PŘEDPISŮ

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, Praha 1 tel.: e mail:  PŘEHLED PŘEDPISŮ AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel.: 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz PŘEHLED PŘEDPISŮ UPRAVUJÍCÍCH SILNIČNÍ PROVOZ V ČR podle právního stavu účinného ke

Více

Návod k obsluze a údržbě T100 HTM Všeobecně

Návod k obsluze a údržbě T100 HTM Všeobecně Telestart T100 HTM Česky 2 D Návod k obsluze a údržbě T100 HTM Všeobecně Vážená zákaznice společnosti Webasto, vážený zákazníku společnosti Webasto, těší nás, že jste se rozhodli pro tento produkt společnosti

Více

POZNÁVACÍ PLAVBY LODÍ PO CHORVATSKÝCH OSTROVECH

POZNÁVACÍ PLAVBY LODÍ PO CHORVATSKÝCH OSTROVECH POZNÁVACÍ PLAVBY LODÍ PO CHORVATSKÝCH OSTROVECH Týdenní zájezdy jsou tematicky zaměřeny na dvě témata: poznávání místních pamětihodností a specialit středomořské kuchyně. Plavby se uskuteční na lodích

Více

Historie elektromobil ekonal jako první v z na sv v roce 1899 hranici 100 km/h

Historie elektromobil ekonal jako první v z na sv v roce 1899 hranici 100 km/h Elektromobily Historie Za nejstarší elektromobil je uváděn elektrický vozík Skota Roberta Andersona sestrojený mezi lety 1832-1839. Vznik opravdové tržní nabídky se však např. v USA datuje až k roku 1893,

Více

LOCATELLI ATC20 CITY

LOCATELLI ATC20 CITY Jeřáb do města LOCATELLI ATC20 CITY Výrobce Locatelli Crane Typ Locatelli ATC20 Kategorie Pracovní stroj samohybný Maximální nosnost 20 t Technický popis Standardní a volitelné příslušenství Locatelli

Více

Divokým Slováckem letiště Kunovice

Divokým Slováckem letiště Kunovice Divokým Slováckem 2017 3. 6. 2017 letiště Kunovice 1) Program soutěže (čas uveden v local time) Pátek 2. 6. 2017 přílety, registrace přílety po 16:00 nutno koordinovat Západ slunce na LKKU 3. 6. 2017 je

Více

LOM PRAHA státní podnik VOJENSKÝ TECHNICKÝ ÚSTAV LETECTVA A PVO (VTÚL A PVO)

LOM PRAHA státní podnik VOJENSKÝ TECHNICKÝ ÚSTAV LETECTVA A PVO (VTÚL A PVO) LOM PRAHA státní podnik VOJENSKÝ TECHNICKÝ ÚSTAV LETECTVA A PVO (VTÚL A PVO) VTÚLaPVO odborné zaměření Speciální výroba a zástavby techniky a vozidel ve prospěch vojenského zákazníka VTÚLaPVO odborné zaměření

Více

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh. Čl. I

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh. Čl. I ZÁKON ze dne 2004, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 186/2004 Sb., a některé

Více

Pravidla Aircombat EPA WWI

Pravidla Aircombat EPA WWI Pravidla Aircombat EPA WWI (znění pro sezónu 2016) I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Počátek kategorie EPA WW1 lze datovat do roku 2007. Tato pravidla jsou spravována Velitelem leteckých sil, volenou osobou, která

Více

OBSAH ŘÍDÍCÍ STŘEDISKO MODULU COLUMBUS, OBERPFAFFENHOFEN, NĚMECKO...58 PŘIBLÍŽENÍ A SPOJENÍ...64 ODPOJENÍ, VZDÁLENÍ A ODLET... 67

OBSAH ŘÍDÍCÍ STŘEDISKO MODULU COLUMBUS, OBERPFAFFENHOFEN, NĚMECKO...58 PŘIBLÍŽENÍ A SPOJENÍ...64 ODPOJENÍ, VZDÁLENÍ A ODLET... 67 2 OBSAH Kapitola Strana STS-122 POPIS MISE: COLUMBOVA CESTA...1 ČASOVÝ PLÁN...10 ZÁKLADNÍ ÚDAJE MISE STS-122...13 PRIORITY MISE...15 PERSONÁLNÍ ZAJIŠTĚNÍ...17 POSÁDKA MISE STS-122...19 PŘEHLED NÁKLADU...29

Více

WASHINGTON, DC (Microsoft Office Specialist World Championship 2013)

WASHINGTON, DC (Microsoft Office Specialist World Championship 2013) WASHINGTON, DC (Microsoft Office Specialist World Championship 2013) Na přelomu července a srpna 2013 proběhl mezinárodní šampionát ve znalosti produktů MS Word, MS Excel a MS Powerpoint ve Washingtonu,

Více