Workshop Ostrava, kulturní dům Akord Dne Zápis z diskuze se skupinou

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Workshop Ostrava, kulturní dům Akord Dne 14. 4. 2015. Zápis z diskuze se skupinou"

Transkript

1 Příležitost dělá (t) zaměstnance Workshop Ostrava, kulturní dům Akord Dne Zápis z diskuze se skupinou Diskusní kluby: ZAMĚSTNAVATELÉ vedoucí skupiny: Bc. Irena Sentenská, pracovní poradce Ostrava ÚŘAD PRÁCE - vedoucí skupiny: Ing. Lucie Norysová, vedoucí referátu projektů EU NEZISKOVÉ ORGANIZACE OSTRAVA - vedoucí skupiny: Mgr. Martin Navrátil Ph.D., lokální konzultant NEZISKOVÉ ORGANIZACE vedoucí skupiny: Vlasta Šindlerová, DiS., pracovní poradce Karviná OBCE, ASISTENTI PREVENCE KRIM. vedoucí skupiny: Ing. Petra Prouzová, projektový manažer ZAMĚSTNAVATELÉ vedouc í skupiny: Eliška Zemanová, pracovní poradce Odry Výstup jednání: 1. Lze vyplatit klientům výplatu v hotovosti? Všichni ze skupiny zaměstnavatelů se shodli na tom, že způsob výplaty si určuje zaměstnanec. Je však potřeba upozornit potencionální zaměstnance, že dluhy a exekuce se platí i z výplaty v hotovosti. Sociální správa registruje každého zaměstnance a pak většinou je výplata v hotovosti ponížena o exekuce. V případě blokovaného účtu má však výplata v hotovosti význam. Zaměstnavatelé uvedli, že poskytuji svým zaměstnancům v prvním měsíci zálohu na jízdné, aby nejezdili na černo. 2. Jak je to s pracovními pomůckami? Zaměstnavatelé uvedli, že první měsíc po nástupu do práce vyžadují pracovní pomůcky po zaměstnancích, pokud se osvědčí již další měsíc, jsou plně vybaveni. Tyto ochranné pomůcky jsou pořizovány na ½ roku. K tomu dostávají prací prášky, hygienické pomůcky mýdlo, ručník apod. Všichni respektují zák. práce a chtějí předejít možným úrazům. 3. Dokládání docházky pro výplatu jízdného Zaměstnavatelé byli požádání o vypisování pracovní doby do předložených tabulek v případě, že zaměstnanec požádá svého pracovního poradce o proplácení jízdného. Zaměstnavatelé navrhli dokládat kopií docházky potvrzenou zaměstnavatelem, což bylo s vděkem přijato. Přesto požádali o zaslání ovou poštou o zmíněnou tabulku. Veronika Štěrbová slíbila zaslání.

2 4. OSVČ Jan Šuster Poděkoval za organizaci workshopu a především uvedl, že velkou úctu a uznání si zaslouží pracovní poradci, kteří odvedli kus práce s potencionálními zaměstnanci a především s umístěnými zaměstnanci. Uvedl: Děkuji Vám poradcům, bez Vás by to skutečně nešlo. 5. Organizace SDO Brontosauři Zaměstnavatelé se připojili k poděkování i za své poslední zaměstnance. Uvedli, že jsou oba velmi spokojeni a zaměstnavatelé jsou spokojeni s nimi. Nyní je vzali s sebou do obchodu, kde jim nakoupili veškeré pracovní pomůcky. Jsou však k nim velmi benevolentní, ale vyžadují splnění udělené práce. Nyní jim nabídli školení v oboru a oba se ho zúčastní. Zmínili se i o tom, že pokud jim pracovní elán vydrží, rádi by si je nechali i déle než jen ½ roku. 6. Platnost bezdlužností novela zákona o zaměstnanosti Zaměstnavatelé vznesli i jednu připomínku: platnost dokladu o bezdlužnosti (1 měsíc) je naprosto neakceptovatelná. Žádají o prodloužení na 3 měsíce. Ve veřejné diskuzi uvádí vedoucí zaměstnanosti Krp Ostrava Ing. Jiří Krhut, že tato platnost vyplývá ze zákona, přesto ÚP podává na tento fakt připomínku směrem k MPSV. 7. Problematika sociálních podniků Sociální podniky se potýkají se značnou fluktuací svých zaměstnanců, nízkou udržitelností v zaměstnání, zaměstnanci nemají rozvinuté pracovní návyky, chodí často na nemocenské. Proto je u sociálních podniků velký problém vypočítat evidenční počet zaměstnanců, uvedl sociální podnikatel p. Bršťák, firma StavZem, s. r. o. 8. Metodika zpracování evidenčního počtu zaměstnanců Metodika výpočtu je velmi náročná, zaměstnavatelé si s výpočtem neví rady. Bojují s velkou administrativou, na kterou nebyli zvyklí, případně musí na administrativu uvolnit speciálního pracovníka, který se bude o vše starat. 9. Zkušenosti zaměstnavatele s účastníky projektu S účastníky projektu mají pozitivní i negativní zkušenosti. Často narážejí na nutnost zapracování těchto lidí a nutnost pracovního dozoru. Každý měsíc řeší poskytování záloh a následné vyúčtování. Setkávají se s různými argumenty účastníků, díky kterým se snaží o zálohu zažádat. 10. Doporučení změn, které by se mohly objevit v návazném projektu Rozšíření sociálně vyloučených lokalit na území Oder. Některé ulice, kde bydlí sociálně slabé rodiny, nejsou uvedeny v seznamu SVL.

3 Upravit kritéria pro CS. U některých uchazečů existuje velmi tenká hranice mezi tím, zda je zařadit do projektu nebo ne. Pokud by se rozšířil počet SVL, měli by možnost splnit kritéria pro vstup do projektu i ti lidé, kteří zde bydlí, ale chybí jim splnit právě 3 znaky sociálního vyloučení. 11. Role APK Asistenti prevence kriminality působí v Karviné (byl napsán návazný projekt) aktuálně 2 terénní pracovníci. Požadavkem na tuto pracovní pozici: ZŠ, čistý TR, přirozená autorita a respekt, znalost lokality. Náplň práce využitelné pro projekt: hledání klientů, spolupráce na terénní práci, exkurze. Nově jsou APK také v Bruntále do debaty se zapojila E. Kubišová, pracovní poradce z Bruntálu, toto je využitelné pro příští projekt. Otázka, na koho se obrátit pro navázání spolupráce. V Ostravě skončil projekt na APK v prosinci 2014, od té doby nejsou. Chystá se návazný projekt. Potenciál do budoucna. 12. Spolupráce s hmotnou nouzí ÚP ČR Sociální pracovnice MMO navrhla navázání bližší spolupráce s hmotnou nouzí na ÚP ČR. Do příštího projektu určitě představit projekt na hmotné nouzi a pokusit se sdílet informace. 13. Sdílení informací o klientech Diskuse ohledně ochrany osobních údajů klienta, ale také potřebě sdílet informace o klientovi některé informace má sociální pracovník města, některé sociální pracovník NNO, některé zprostředkování a některé pracovní poradce RT po dohodě by mohli soc. pracovníci s poučeným souhlasem klienta poskytnout RT výpis z karty klienta. Nelze údaje poskytnout na základě memorand. 14. Zdravotní prohlídka RT navrženo vyslání klientů na zdravotní prohlídku dle názoru zúčastněných v tom nevidí problém ani překážku předejde se tak nejasnostem při zdravotních omezeních klientů. 15. Intenzita aktivit pro klienty M. Vavříková považuje zapojení klientů za málo intenzivní ve chvíli, kdy si klienti na sebe zvyknou ve skupině na motivačním kurzu, tak už končí (pouze 24h). Doporučuje pozvolněji klienty zapojovat na počátku a pak zintenzivňovat práci. Za obzvlášť důležité považuje nastavení pravidelnosti pro klienty tedy aktivity např. stejné dny v týdnu vždy pondělí, středa, pátek. Dále paní Vavříková navrhla, aby se s klienty zkoušelo, zda vydrží 8h pracovat např. celodenní úklid pod dohledem.

4 16. Načasování projektu Motivační kurzy by se měly odehrávat zejména přes zimu nejsou sezónní práce, méně brigád tak, aby nebyla velká absence klientů. 17. Motivace k účasti na rekvalifikaci Měl by být více svázán proces, kdy klienti buď před nástupem na RK budou mít již jistou práci, nebo nastoupí do práce a teprve při zaměstnání si dodělávají rekvalifikaci. 18. Síť zaměstnanosti Měla by fungovat síť či klíčoví lidé, kteří budou umět klientům navrhnout nejlepší projekt pro ně samé mladé (bez větších omezení) směřovat do Odborných praxí, více znevýhodněné na trhu práce do projektu pro sociálně znevýhodněné, starší lidé do projektu Nabourání rutiny klientů Pro klienty je obtížná změna přechod mezi (několika-letou) pasivitou nezaměstnaného člověka do zaměstnání na HPP -> proto je nutné maximálně využít prostupné zaměstnávání a jiné přizpůsobení (např. pro ženy s dětmi zkrácené úvazky). 20. Proplácení přímé podpory Pro klienty není vždy vyhovující až následná refundace cestovného nebo výpisů z RT a dalších potvrzení. Otázka, zda by ÚP nemohl platit dopředu. Tato varianta je nerealizovatelná dále bude muset probíhat formou refundace. Dá se uvažovat o častější refundaci. Už nyní jsou ale pracovní poradci co nejvíce flexibilní, tzn. proplácí častěji, nebo přímo chodí s klienty proplácet přímou podporu rovnou z pokladničky. 21. Odměna za práci Dle zkušeností Mgr. Foldynové považují klienti za práci, za kterou by jim měla náležet odměna, i praxe při rekvalifikaci. Klienti často odmítají dělat cokoli zdarma proto tréninková práce (bezplatná stáž) u nich nepřichází v úvahu. Při práci na černo dostávají klienti zaplaceno hned nebo týdně. Rozdíl oproti legální práci zde často čekají měsíc a půl. Klienti při legální práci nevidí okamžitý finanční výsledek své pracovní snahy. 22. Prosperita klienta Účast klienta v projektu na zaměstnávání předpokládá zvýšení životní úrovně klienta. Je nutné se ve spolupráci s hmotnou nouzí dopočítat scénáře finančně pozitivního vývoje pro klienta po nástupu do zaměstnání. Pokud se práce nevyplatí, je to demotivující, nemá to pro ně smysl.

5 23. Publicita projektu Nutno informace o projektu uzpůsobovat klientům podat přímou a jednoduchou informaci. Pracovní poradci mohli při náboru přenášet míru složitosti výběru klientů do projektu na klienty samotné (vysvětlováním, co všechno musí podepsat, zařídit ) Administrace projektu je náročná, ale vůči klientů, ale i vůči veřejnosti (NNO, obce) musí jít co nejjasnější a stručná informace. Procesní detaily ke klíčovým aktivitám uvést na letáčcích. 24. Práce s klientem v projektu Nejlepší přístup je takový, kdy účast klienta v projektu je vázána na 1 člověka (pracovní ho poradce). Není dobré si předávat klienta mezi dalšími osobami. 25. Zkušenosti z neziskových organizací Klienti jsou dlouhodobě nezaměstnaní, často se jim nedaří nacházet pro ně pracovní uplatnění. Neziskové organizace by měly více apelovat na pracovní uplatnění klienta a tlačit klienty do zaměstnání. Důležité je sdílení informace o klientech mezi pracovními poradci projektu a mezi sociálními pracovníky NNO. 26. Case management Představení možnosti fungování spolupráce NNO a RT projektu dle case managementu tedy schůzky pracovníků, práce s celými rodinami. 27. S čím jste byli/nebyli spokojeni? Jaké zkušenosti máte osobně s projektem Příležitost dělá(t) zaměstnance? Skupina NNO došla k závěru, že o projektu měli informací málo, dostávaly se k nim spíše nahodile a neformální cestou přes jiné pracovníky či klienty samotné. Shodli se, že by uvítali větší propagaci a přikláněli se k možnosti osobních konzultací, kde by bylo možné doptávat se. Připomínka např. ze strany zástupkyně PMS Ostrava mezi velkým množstvím letáků v ové poště se další propagační materiál ztratí. Jinak si spolupráci s ÚP nemůže PMS vynachválit. Sepsána nová deklarace. Rozhodně by dali přednost tomuto projektu, neboť vnímají, že jde o komplexní program práce s klienty ze sociálně vyloučených lokalit. Další připomínka se týkala VPP (zaměstnavatel nahlásí lidi, které už zná). Za MěÚ Krnov (konzultantka pro soc. začleňování) se o projektu dověděli na poslední chvíli pozvání proběhlo v měsíci lednu Dále chtěli podpořit lidi z výkonu trestu, ovšem problém s čistým trestním rejstříkem. Z výpisu TR nejde zjistit, o jaký druh provinění šlo všeobecně uveden jen, který nic neřekne. Určitě by uvítali větší (informaci) komunikaci se zaměstnavateli, mívají různé přístupy k zaměstnávání této cílové skupiny dotace státu versus zaměstnavatelé (OSVČ, právnické osoby) nejde to z mé kapsy, tak ať pracují méně. Realizační tým prověřujeme zaměstnavatelé po stránce bezdlužnosti. Zástupci NNO uvedli, že jejich klientela opravdu práci neodmítá. Tito lidé se chtějí vymanit z obtížné sociální situace, jen jim v tom často brání objektivní

6 překážky a předsudky druhých lidí. ÚP vnímají stále jako organizaci s represivními nástroji menší důvěra. 28. Co přesněji byste potřebovali zlepšit? Pracovní skupina se shodla na tom, že by měli být jednotlivé aktivity intenzivnější, v kratší době, aby klienti neztratili motivaci. Délka 4 vyučovacích hodin je ideální a to pro udržení pozornosti klientů. Možná by bylo přínosnější zakomponovat více modelových situací (pohovory, telefonický styk, jednání apod.). Dát větší důraz na individuální schůzky, aby se rozvinula důvěra. Určitě zajistit exkurze u zaměstnavatelů. 29. Padla rovněž otázka ohledně návazného projektu V diskuzi padla otázka, zdali bude realizační tým, manažeři připravovat další projekt, který naváže na tento pilotní. Zodpovězeno ano, chystáme verzi č.2. Poté vyvstala tedy otázka, zdali se do něj budou moci zařadit klienti z této verze? Není zatím jasné, jak bude projekt č II nastaven, ale podpořit dotačně nebude možné stejné klienty. 30. Dobrovolnost účasti klientů v projektu versus IAP Klientům zařazeným do projektu povinně IAP sjednávat; pokud by nebyl sjednán IAP, pak ale uchazeči zaslat/předat před VŘ doporučenku na pracovní místo. Pokud by došlo ke zmaření aktivity klientem jasné předpoklady k sankčnímu vyřazení klienta. 31. Aktivní politika zaměstnanosti příspěvky zaměstnavatelům V oblasti APZ ÚP a SÚPM diskuse k pracovním poměrům na dobu určitou (do roku 2014 byla platná podmínka doba neurčitá, což se pro rok 2015 změnilo): Oba ÚP se vyjádřily, že s tímto nesouhlasí, z politiky APZ se vytrácí sociální aspekt tohoto zaměstnávání a podporuje se účelový přístup zaměstnavatelů (opakované čerpání dotací na sezónní práce, tyto nástroje nevedou k trvalejšímu zaměstnání klienta). Souvisí to i s omezenými zdroji na APZ a velkým zájmem zaměstnavatelů o příspěvky. Nicméně v našem projektu pro SVL má tato podmínka (doba určitá) své opodstatnění klienti jsou bez příspěvků nezaměstnatelní a i krátkodobé zaměstnání může mít význam v jejich situaci. Pokud by zaměstnavatel měl mít na výběr, zda zaměstnat klienta z SVL nebo jen dlouhodobě nezaměstnaného, vybere si dlouhodobě nezam. Ze směrnic APZ by RIPy měly být vyjmuty nebo mít své výjimky. 32. Spolupráce s obcemi veřejně prospěšné práce Konkrétní úroveň v realizaci VPP a spolupráci s městy, radnicemi (NJ, FM) je důležitá spolupráce ÚP s těmito institucemi jako důležitými aktéry při zaměstnávání znevýhodněných osob, také SVL osob. Nemůžeme vyžadovat zaměstnávání těchto osob po podnikatelských subjektech, prvotně se očekává zaměstnávání těmito institucemi příp. v rámci neziskových organizací. Spolupráce s městy není na dobré úrovni jsou nositeli pouze několika desítek míst na VPP. Zkušenosti potvrzují, že neformální vazby a politická reprezentace hrají velkou roli při zaměstnávání osob s více hendikepy na trhu práce.

POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ Z AKTIVNÍ POLITIKY ZAMĚSTNANOSTI V ROCE 2017

POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ Z AKTIVNÍ POLITIKY ZAMĚSTNANOSTI V ROCE 2017 POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ Z AKTIVNÍ POLITIKY ZAMĚSTNANOSTI V ROCE 2017 Úřad práce České republiky - Krajská pobočka v Olomouci (dále též jen KrP v Olomouci ) vychází při realizaci aktivní politiky zaměstnanosti

Více

Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji. Břetislav Fiala

Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji. Břetislav Fiala Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji Břetislav Fiala Program prostupného zaměstnávání Základní charakteristika Pro koho je určen Jak probíhají jednotlivé

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit. I. Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit. I. Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit I. Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Tato výzva je realizována v rámci komunitně vedeného místního rozvoje (dále jen CLLD) a Strategie komunitně vedeného

Více

MAS Dolní Morava Náměstí 177, , Lanžhot, IČ: tel: ,

MAS Dolní Morava Náměstí 177, , Lanžhot, IČ: tel: , STRUČNÝ PŘEHLED MOŽNÝCH AKTIVIT A TYPOVÝCH PROJEKTŮ PODPOROVANÝCH V RÁMCI SCLLD MAS DOLNÍ MORAVA PRO OBDOBÍ 2014-2020 INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST ŠKOLY A VZDĚLÁVACÍ

Více

Popis podporovaných aktivit Podpora zaměstnanosti

Popis podporovaných aktivit Podpora zaměstnanosti Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Podpora zaměstnanosti A) Příprava osob z cílových skupin ke vstupu či návratu na trh práce a) Nástroje a činnosti vedoucí k motivaci a aktivizaci cílových skupin

Více

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ PODPORA ZAMĚSTNANOSTI ZNEVÝHODNĚNÝCH OSOB NA ÚZEMÍ MĚSTA BRNA CZ.03.2.60/0.0/0.0/16-052/0007786. Tímto projektem město poprvé v historii řeší aktivní

Více

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná zpráva Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00065 1 Obsah DATA REALIZACE PROJEKTU... 3 POPIS PROJEKTU... 4 CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU... 5 KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU...

Více

OPZ - IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD)

OPZ - IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD) OPZ - IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD) SEMINÁŘ PRO MAS PRAHA 29. 7. 2015 VĚCNÉ ZAMĚŘENÍ OPZ IP 2.3 CLLD Specifický cíl 2.3.1: Zvýšit zapojení lokálních aktérů do řešení problémů nezaměstnanosti

Více

Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního

Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.. OBSAH 1 Základní informace o projektu... 3

Více

Úřad práce ČR Krajská pobočka v Ostravě Spolupráce Úřadu práce ČR s obcemi

Úřad práce ČR Krajská pobočka v Ostravě Spolupráce Úřadu práce ČR s obcemi Úřad práce ČR Krajská pobočka v Ostravě Spolupráce Úřadu práce ČR s obcemi Vypracoval Pavel Zdražila Nezaměstnanost v MSK k 28. 2. 2015 okres ke konci měsíce rozdíl proti min. měsíci počet uchazečů absolventi

Více

Inovace nástrojů APZ při vytváření pracovních míst

Inovace nástrojů APZ při vytváření pracovních míst Inovace nástrojů APZ při vytváření pracovních míst Nová příležitost Ing. Pavel Široký, Republikové centrum vzdělávání, s.r.o. POSKYTOVATEL DOTACE Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky REALIZÁTOR

Více

Workshop: Pravidla pro přidělování sociálních bytů

Workshop: Pravidla pro přidělování sociálních bytů Workshop: Pravidla pro přidělování sociálních bytů 29. listopad 2018 Praha MPSV 15 podnětů k sociálnímu bydlení 3 PODNĚTY VZEŠLÉ Z KULATÉHO STOLU 10. 9. 2018 Podnět Zodpovědný rezort 1. Regulovat pronájem

Více

METODICKÝ DEN PRO MAS K TÉMATU AKTIVIT NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI

METODICKÝ DEN PRO MAS K TÉMATU AKTIVIT NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI METODICKÝ DEN PRO MAS K TÉMATU AKTIVIT NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI MPSV, oddělení projektů CLLD 12. 9. 2016 Praha 20. 9. 2016 Olomouc PROGRAM METODICKÉHO DNE - PRAHA 12.9. 10:30 11:45 Úvod, představení podporovaných

Více

OPZ IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD) Podklad ŘO OPZ k využití na semináři ASZ pro MAS dne 25.6.2015

OPZ IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD) Podklad ŘO OPZ k využití na semináři ASZ pro MAS dne 25.6.2015 OPZ IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD) Podklad ŘO OPZ k využití na semináři ASZ pro MAS dne 25.6.2015 NÁSTROJ CLLD POSTUP IMPLEMENTACE Nástroj komunitně vedeného místního rozvoje (CLLD) poprvé

Více

Indikativní seznam projektů. 2. Neinvestiční projekty. Aktivita v IPRM Název projektu Nositel projektu Cíl 1 Opatření 1.2 Rekvalifikace, Stručný popis

Indikativní seznam projektů. 2. Neinvestiční projekty. Aktivita v IPRM Název projektu Nositel projektu Cíl 1 Opatření 1.2 Rekvalifikace, Stručný popis Indikativní seznam projektů 2. Neinvestiční projekty Aktivita v IPRM Název projektu Nositel projektu Rekvalifikace, DRK zprostředkování, motivace Nová cesta k Pracovní poradenství Tréninkové a motivační

Více

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dominika Linhartová pracovní konzultantka APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 OZP Osobami se zdravotním postižením (OZP) jsou podle

Více

Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. CZ.1.04/2.1.00/70.00072 RECEPT NA ÚSPĚCH Realizátor: Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Brně Úvodní seminář 28. května 2014 Obsah prezentace Harmonogram projektu Hlavní cíle projektu Inovativnost projektu

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Obsah 1) Příprava osob z cílových skupin ke vstupu či návratu na trh práce... 2 Nástroje a činnosti vedoucí k motivaci a aktivizaci cílových skupin k nalezení zaměstnání

Více

Slovíčka k zaměstnání

Slovíčka k zaměstnání JAZYKOVÁ LEKCE pracovní listy Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1.00/34351) Jazyková lekce 1 Obsah pracovních listů Terminologie 2 Cvičení 13 1 Terminologie

Více

Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří. Bc. Andrea Novotná

Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří. Bc. Andrea Novotná Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří Bc. Andrea Novotná 723933559 Vyhlášené výzvy MAS České středohoří Zavádění bezpečnostních a preventivních programů a opatření 1.

Více

Šance pro středoškoláky

Šance pro středoškoláky Závěrečná konference k projektu Šance pro středoškoláky CZ 1.04/2.1.00/13.00071 11. prosince 2012 Olomouc Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

1 Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti

1 Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti 1 Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Aktivity by měly především přispět ke snížení lokální nezaměstnanosti a měly by vycházet z aktuálních potřeb lokálního trhu práce, jež jsou popsány ve schválených

Více

Finanční příspěvky pro zaměstnavatele

Finanční příspěvky pro zaměstnavatele Finanční příspěvky pro zaměstnavatele Bc. Eva Konečná Administrátor, koordinátor ÚP ČR krajská pobočka v Ostravě Osnova 1. Mzdové příspěvky 2. Příspěvek na zapracování 3. Jak postupovat při zájmu o příspěvek

Více

Postup při vyplácení přímé podpory v projektu Práce pro každého v Ústeckém kraji

Postup při vyplácení přímé podpory v projektu Práce pro každého v Ústeckém kraji Postup při vyplácení přímé podpory v projektu Práce pro každého v Ústeckém kraji Příspěvky přímé podpory Příspěvky přímé podpory v projektu jsou určeny k poskytnutí cílené podpory účastníkům a to na základě

Více

Příloha č. 1: Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 1: Popis podporovaných aktivit Příloha č. 1: Popis podporovaných aktivit Z důvodu koordinace a efektivnosti intervencí na podporu zaměstnanosti, doporučujeme žadatelům vždy předem konzultovat projektové záměry v oblasti zaměstnanosti

Více

Projekt realizuje ASISTA, s. r. o.

Projekt realizuje ASISTA, s. r. o. Projekt realizuje ASISTA, s. r. o. Jaké bariéry chceme odstranit Především na první pohled neviditelné bariéry: Snížená ochota zaměstnavatelů zdravotně postižené občany zaměstnávat a dát jim šanci Překážky

Více

Zaměstnanost. Mgr. Karel Hošek. Krajské sdružení NS MAS ČR Olomouckého kraje

Zaměstnanost. Mgr. Karel Hošek. Krajské sdružení NS MAS ČR Olomouckého kraje Zaměstnanost Mgr. Karel Hošek Krajské sdružení NS MAS ČR Olomouckého kraje Nezaměstnanost vývoj podílu nezaměstnaných osob 9,0 8,0 Olomoucký kraj 7,0 Zlínsky kraj Celkem ČR 6,0 5,0 4,0 2005 2006 2007 2008

Více

V padesáti není pozdě

V padesáti není pozdě Projekt V padesáti není pozdě Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa: 2. Aktivní politika trhu práce Oblast podpory: 2.1 Posílení aktivních politik zaměstnanosti Střední odborné učiliště

Více

opatření Zaměstnanost

opatření Zaměstnanost OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST opatření Zaměstnanost SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY 23. 1. 2019 Představení opatření Alokace: momentálně vyčerpána Vyhlášení výzvy: k diskusi, do konce roku 2019 (28. 2. / 24.

Více

1 Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti

1 Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti 1 Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Aktivity by měly především přispět ke snížení lokální nezaměstnanosti a měly by vycházet z aktuálních potřeb lokálního trhu práce, jež jsou popsány ve schválených

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Obsah 1) Příprava osob z cílových skupin ke vstupu či návratu na trh práce... 2 Nástroje a činnosti vedoucí k motivaci a aktivizaci cílových skupin k nalezení zaměstnání

Více

Regionální projekty ÚP ČR. Praha,

Regionální projekty ÚP ČR. Praha, Regionální projekty ÚP ČR Praha, 12. 9. 2016 Záruky pro mladé 11 RIP Záruky pro mladé v kraji navazující na již realizované projekty Odborné praxe pro mladé do 30 let Cíl projektů: poradenské aktivity

Více

Veřejná služba z pohledu ÚP ČR Veřejný ochránce práv Generální ředitelství ÚP ČR Odbor pro sociální věci

Veřejná služba z pohledu ÚP ČR Veřejný ochránce práv Generální ředitelství ÚP ČR Odbor pro sociální věci Veřejná služba z pohledu ÚP ČR Veřejný ochránce práv 19.10.2017 Generální ředitelství ÚP ČR Odbor pro sociální věci Obsah prezentace 1. Statistické údaje 2. Platné předpisy 3. Částka živobytí 4. Veřejná

Více

Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit 1 Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti

Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit 1 Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit 1 Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Aktivity by měly především přispět ke snížení lokální nezaměstnanosti a měly by vycházet z aktuálních potřeb lokálního

Více

Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti

Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Příloha č. 3 Popis podporovaných aktivit ve výzvě na dostatek pracovních příležitostí Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Aktivity by měly především přispět ke snížení lokální nezaměstnanosti a měly

Více

Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Aktivity by měly především přispět ke snížení lokální nezaměstnanosti a měly by vycházet z aktuálních potřeb lokálního trhu práce. Měly by být zároveň v souladu

Více

Příloha č. 5 Podporované aktivity

Příloha č. 5 Podporované aktivity Příloha č. 5 Podporované aktivity Aktivity by měly především přispět ke snížení lokální nezaměstnanosti a měly by vycházet z aktuálních potřeb lokálního trhu práce, jež jsou popsány ve schválené strategii

Více

Mgr. Ing. Jana Juřicová PhDr. Veronika Froňková. Příklady možného propojení řešení bydlení a zaměstnání v rámci sociálního podnikání/zaměstnávání

Mgr. Ing. Jana Juřicová PhDr. Veronika Froňková. Příklady možného propojení řešení bydlení a zaměstnání v rámci sociálního podnikání/zaměstnávání Mgr. Ing. Jana Juřicová PhDr. Veronika Froňková Příklady možného propojení řešení bydlení a zaměstnání v rámci sociálního podnikání/zaměstnávání Bydlení je základní lidské právo Právní jistotu Finanční

Více

Manuál pro žadatele o příspěvky SÚPM vyhrazené v rámci projektu

Manuál pro žadatele o příspěvky SÚPM vyhrazené v rámci projektu Manuál pro žadatele o příspěvky SÚPM vyhrazené v rámci projektu Záruky pro mladé v Královéhradeckém kraji reg.č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_004/0000003 Platnost od 3.1.2019 1. Stručný obsah projektu 2. Cílová

Více

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Cíl 1) Pomáhat žákům orientovat se ve světě práce a vzdělávacích příležitostí a vytvářet si představu o nabídce profesních a vzdělávacích

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Aktivity by měly především přispět ke snížení lokální nezaměstnanosti a měly by vycházet z aktuálních potřeb lokálního trhu práce, jež jsou popsány ve schválených

Více

Příloha č. 2 Legislativa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD

Příloha č. 2 Legislativa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD Příloha č. 2 Legislativa materiálu Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD Pracovní materiál vytvořený v rámci KA č. 1 projektu Diverzita pro OZP, OP

Více

SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST. MPSV - Odbor podpory projektů (86)

SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST. MPSV - Odbor podpory projektů (86) SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST MPSV - Odbor podpory projektů (86) KONTAKTY Odbor podpory projektů (Kartouzská 4, Praha 5) Mgr. Simona Vavrochová (simona.vavrochova@mpsv.cz) tel. +420

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Obsah 1) Příprava osob z cílových skupin ke vstupu či návratu na trh práce... 2 2) Zvyšování zaměstnanosti cílových skupin... 3 Zprostředkování zaměstnání... 3

Více

PŘÍRUČKA PRO ZAMĚSTNAVATELE. Projektu Práce s rodinou na Vysočině CZ /0.0/0.0/15 _010/

PŘÍRUČKA PRO ZAMĚSTNAVATELE. Projektu Práce s rodinou na Vysočině CZ /0.0/0.0/15 _010/ PŘÍRUČKA PRO ZAMĚSTNAVATELE Projektu Práce s rodinou na Vysočině CZ.03.1.48/0.0/0.0/15 _010/0000047 ZÁKLADNÍ INFORMACE Projekt Práce s rodinou na Vysočině byl připraven Úřadem práce ČR s cílem pomoci uchazečům

Více

Jednání pracovní skupiny/regionálního kolegia pro cestovní ruch. Možnosti financování cestovního ruchu z operačních programů

Jednání pracovní skupiny/regionálního kolegia pro cestovní ruch. Možnosti financování cestovního ruchu z operačních programů Jednání pracovní skupiny/regionálního kolegia pro cestovní ruch Možnosti financování cestovního ruchu z operačních programů 23. února 2016 Integrovaný regionální operační program Specifický cíl 3.1 Výzva

Více

Aktivity Zprostředkujícího subjektu odbor implementace fondů EU

Aktivity Zprostředkujícího subjektu odbor implementace fondů EU Aktivity Zprostředkujícího subjektu odbor implementace fondů EU Ing. Ivana Projsová odbor implementace fondů EU MPSV ČR Olomouc, 12. října 2011 Praha, 19. října 2011 Role Zprostředkujícího subjektu V oblasti

Více

Sociální podnikání ve vazbě na OPZ

Sociální podnikání ve vazbě na OPZ Sociální podnikání ve vazbě na OPZ 3. Kulatý stůl v rámci spolupráce ČZU a NS MAS ČR Místo: Praha Dne: 5. 6. 2015 2 Změny oproti OPLZZ Řízení OPZ Všechny funkce řídicího orgánu zajišťuje sekce pro ekonomiku

Více

WORKSHOP 14.4.2015. Příležitost dělá(t) zaměstnance

WORKSHOP 14.4.2015. Příležitost dělá(t) zaměstnance WORKSHOP 14.4.2015 Příležitost dělá(t) zaměstnance Krajská pobočka ÚP ČR v Ostravě Referát projektů EU ve spolupráci s: Agenturou pro sociální začleňování Program workshopu Úvodní slovo Nové a návazné

Více

Manuál pro žadatele o příspěvky Práce na zkoušku v rámci projektu. 1. Stručný obsah projektu Záruky pro mladé v Královéhradeckém kraji

Manuál pro žadatele o příspěvky Práce na zkoušku v rámci projektu. 1. Stručný obsah projektu Záruky pro mladé v Královéhradeckém kraji Manuál pro žadatele o příspěvky Práce na zkoušku v rámci projektu Záruky pro mladé v Královéhradeckém kraji reg.č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_004/0000003 Platnost od 24.5.2017 1. Stručný obsah projektu 2. Cílová

Více

Vzdělávací program k sociálnímu podnikání

Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti CZ.1.07/3.2.05/04.0067 5. téma Podpora sociálního podnikání ze strukturálních fondů EU do roku

Více

Cílem je zaměstnání CZ.1.04/2.1.01/91.00144. Rozpočet: 5 356 823 Kč Doba realizace projektu od 1. 3. 2013 do 28. 2. 2015

Cílem je zaměstnání CZ.1.04/2.1.01/91.00144. Rozpočet: 5 356 823 Kč Doba realizace projektu od 1. 3. 2013 do 28. 2. 2015 Cílem je zaměstnání CZ.1.04/2.1.01/91.00144 Rozpočet: 5 356 823 Kč Doba realizace projektu od 1. 3. 2013 do 28. 2. 2015 Cílové skupiny osob projektu Zájemci o zaměstnání Uchazeči o zaměstnání Osoby pečující

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit 1. Podpora prorodinných opatření obcí a dalších aktérů na místní úrovni Prorodinná opatření popsaná v této oblasti aktivit (zařízení péče o děti, dětské kluby,

Více

Výzva OPZ 03_16_128 Podpora sociální práce

Výzva OPZ 03_16_128 Podpora sociální práce Výzva OPZ 03_16_128 Podpora sociální práce Magistrát města Mostu Radniční 1/2 434 69 Most IČ: 00266094 DIČ: CZ00266094 Projekt: Realizátor projektu: Délka projektu: Podpora sociální práce v obci Most Magistrát

Více

Konference zaměstnanosti Karlovarského kraje

Konference zaměstnanosti Karlovarského kraje Konference zaměstnanosti Karlovarského kraje Projektový záměr Nestůj a pojď 2 Předmět projektu: Klíčové aktivity projektu se zaměří na propojení regionálních zaměstnavatelů zejména příspěvkových organizací

Více

Zápis z jednání zástupců českotřebovských organizací a MAS ORLICKO

Zápis z jednání zástupců českotřebovských organizací a MAS ORLICKO Zápis z jednání zástupců českotřebovských organizací a MAS ORLICKO Místo konání: Dne: Účastníci: Městský úřad Česká Třebová 24. Března 2014 od 15.30 hodin Ing. Jaromíra Žáčková, JUDr. Eva Gibišová, Petr

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. 10. října 2005. PRP - Nový nástroj k řešení dlouhodobé nezaměstnanosti

TISKOVÁ ZPRÁVA. 10. října 2005. PRP - Nový nástroj k řešení dlouhodobé nezaměstnanosti TISKOVÁ ZPRÁVA 10. října 2005 PRP - Nový nástroj k řešení dlouhodobé nezaměstnanosti Společnost Sodexho Pass Česká Republika, a.s., ve spolupráci s úřady práce ve Znojmě, Vyškově a Hodoníně a s Ministerstvem

Více

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Plán rozvoje sociálních služeb se řídí zákony: zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách zákon

Více

V Ý Z V A k výběrovému řízení pro zájemce o pracovní pozici asistent prevence kriminality

V Ý Z V A k výběrovému řízení pro zájemce o pracovní pozici asistent prevence kriminality V Ý Z V A k výběrovému řízení pro zájemce o pracovní pozici asistent prevence kriminality Odbor prevence kriminality MV České republiky vyhlašuje výzvu pro výběr kandidátů na pozici asistent prevence kriminality.

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit ve výzvě MAS

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit ve výzvě MAS Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit ve výzvě MAS Podpora prorodinných opatření obcí a dalších aktérů na místní úrovni Prorodinná opatření popsaná v této oblasti aktivit (zařízení péče o děti, dětské

Více

Příloha č. 2. POPIS PODPOROVANÝCH AKTIVIT

Příloha č. 2. POPIS PODPOROVANÝCH AKTIVIT Příloha č. 2. POPIS PODPOROVANÝCH AKTIVIT Aktivity v oblasti sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených musí mít vždy přímý dopad na cílové skupiny, tj. jsou zaměřeny

Více

Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Podporovanými aktivitami jsou aktivity zaměřené na podporu snížení lokální nezaměstnanosti a vycházející z aktuálních potřeb lokálního trhu práce, jež jsou popsány

Více

Popis realizace sociální služby. Název: Štafeta

Popis realizace sociální služby. Název: Štafeta Popis realizace sociální služby Název: Štafeta Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi dle 65 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění Provozovatel: Rodina v centru, o.s. Smetanova

Více

Programový rámec OPZ. Opatření / fiche č. 5. Sociální služby

Programový rámec OPZ. Opatření / fiche č. 5. Sociální služby Programový rámec OPZ Program: Operační program zaměstnanost Prioritní osa: 2 Sociální začleňování a boj s chudobou Investiční priorita: 2.3. Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Specifický cíl:

Více

Příloha č. 2 POPIS PODPOROVANÝCH AKTIVIT

Příloha č. 2 POPIS PODPOROVANÝCH AKTIVIT Příloha č. 2 POPIS PODPOROVANÝCH AKTIVIT Aktivity v oblasti sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených musí mít vždy přímý dopad na cílové skupiny, tj. jsou zaměřeny

Více

NEZAMĚSTNANOST V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

NEZAMĚSTNANOST V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI NEZAMĚSTNANOST V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k 30.11. okres Bruntál Frýdek-Místek Karviná Nový Jičín Opava Ostrava MSK celkem ke konci měsíce rozdíl proti min. měsíci

Více

Jednání poradního sboru 16. 1. 2014. Krajská pobočka v Ústí nad Labem

Jednání poradního sboru 16. 1. 2014. Krajská pobočka v Ústí nad Labem Jednání poradního sboru 16. 1. 2014 Krajská pobočka v Ústí nad Labem Mgr. Vlastislav Hlaváč, 16. 1. 2014 Nezaměstnanost - Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu ve věku 15-64 let k 31. 12. 2013 činil 11,47

Více

PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA KRÁSNÁ LÍPA. Databanka projektů na období 2012 až 2016

PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA KRÁSNÁ LÍPA. Databanka projektů na období 2012 až 2016 PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA KRÁSNÁ LÍPA Databanka projektů na období 2012 až 2016 0 Zpracovatelský tým: PhDr. Leona Kupčíková (Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.) Mgr. Lucie Hanková (Město Krásná Lípa) Hana

Více

ÚŘADY PRÁCE DNES SLAVÍ 20 LET SVÉ EXISTENCE

ÚŘADY PRÁCE DNES SLAVÍ 20 LET SVÉ EXISTENCE Tisková zpráva Praha 1. 12. 2010 ÚŘADY PRÁCE DNES SLAVÍ 20 LET SVÉ EXISTENCE Úřady práce dnes slaví 20 let své existence. Při této příležitosti se dnes v Brně sejdou ředitelé jednotlivých úřadů i další

Více

Podpora hospodářské činnosti v komunitách. Pokročilá komunitní práce KSP FF UK PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.

Podpora hospodářské činnosti v komunitách. Pokročilá komunitní práce KSP FF UK PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D. Podpora hospodářské činnosti v komunitách Pokročilá komunitní práce KSP FF UK PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D. Podpora komunitních aktivit Podporované zaměstnávání Veřejně prospěšné práce Sociální ekonomika

Více

Informace pro zaměstnavatele

Informace pro zaměstnavatele Informace pro zaměstnavatele Pracujeme s omezením v Olomouckém kraji reg. č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_010/0000031 V rámci projektu je možné ze strany zaměstnavatelů využít tyto klíčové aktivity: Název klíčové

Více

Sociální inkluze Ostrava

Sociální inkluze Ostrava Statutární město Ostrava Odbor sociálních věcí, školství, sportu a volnočasových aktivit Sociální inkluze Ostrava www.ostrava.cz Sociální inkluze Ostrava základní informace Cíl programu: LEPŠÍ ŽIVOT S

Více

Strategický plán Lokálního partnerství Havířov

Strategický plán Lokálního partnerství Havířov Strategický plán Lokálního partnerství Havířov Priority, dlouhodobé a krátkodobé cíle, opatření Lokálního partnerství Havířov 1. Priority, dlouhodobé a krátkodobé cíle, opatření v oblasti Bydlení Priorita

Více

Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit V rámci výzvy se MAS zaměřuje na podporu níže uvedených aktivit. Potřeba podpory těchto aktivit vychází z analytické části Strategie komunitně vedeného místního

Více

Příloha č. 5 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 5 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 5 Popis podporovaných aktivit MAS Hlučínsko patří mezi území, kde se podíl nezaměstnanosti pohybuje pod celkovým průměrem Moravskoslezského kraje. To svědčí o poměrně dobré ekonomické aktivitě

Více

Situace na trhu práce Zlínský kraj

Situace na trhu práce Zlínský kraj Situace na trhu práce Zlínský kraj Vypracovala Mgr. Miriam Majdyšová Rok 2015 v číslech Zlínský kraj a Česká republika 2014 2015 nárůst / pokles* k 31. 12. 2015/2014 Počet uchazečů o zaměstnání Česká republika

Více

Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti

Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Aktivity by měly především přispět ke snížení lokální nezaměstnanosti a měly by vycházet z aktuálních potřeb lokálního trhu práce, jež jsou popsány ve schválených

Více

Představení Koordinovaného přístupu k SVL

Představení Koordinovaného přístupu k SVL Představení Koordinovaného přístupu k SVL Olomouc 16. 9. 2015 Radka Soukupová Co je Agentura pro sociální začleňování Odbor Úřadu vlády, sekce lidských práv ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier Poslání

Více

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ A ZAMĚSTNÁVÁNÍ ZNEVÝHODNĚNÝCH SKUPIN PRACOVNÍKŮ. Gabriela Melková Ministerstvo práce a sociálních věcí

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ A ZAMĚSTNÁVÁNÍ ZNEVÝHODNĚNÝCH SKUPIN PRACOVNÍKŮ. Gabriela Melková Ministerstvo práce a sociálních věcí PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ A ZAMĚSTNÁVÁNÍ ZNEVÝHODNĚNÝCH SKUPIN PRACOVNÍKŮ Gabriela Melková Ministerstvo práce a sociálních věcí 24. října 2016, Praha OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST 2014 2020 Navazuje

Více

NA SVÉM ZÁKLADU MŮŢETE STAVĚT

NA SVÉM ZÁKLADU MŮŢETE STAVĚT Závěrečná konference regionálního individuálního projektu NA SVÉM ZÁKLADU MŮŢETE STAVĚT CZ 1.04/2.1.00/13.00061 Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit ve výzvě MAS Boleslavsko, z.ú. Zaměstnanost I. Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit ve výzvě MAS Boleslavsko, z.ú. Zaměstnanost I. Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit ve výzvě MAS Boleslavsko, z.ú. Zaměstnanost I. Popis podporovaných aktivit Aktivity by měly především přispět ke snížení lokální nezaměstnanosti a měly by vycházet

Více

Popis podporovaných aktivit

Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit ve výzvě č. 250/03_16_047/CLLD_16_01_092 MAS Stolové hory, z. s. OPZ Zaměstnanost I. (dále jen výzva) V rámci své 2. výzvy se MAS Stolové hory, z. s. zaměřila na

Více

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Podpora typu A 1. Podpora transformace a deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb (pro osoby se zdravotním postižením) a zařízení ústavní péče

Více

Priorita VI. - Řešení/podpora zaměstnávání ohrožených osob

Priorita VI. - Řešení/podpora zaměstnávání ohrožených osob Opatření VI. 1.: Podpora zaměstnávání ohrožených osob Ze sociologického šetření prováděného v rámci komunitního plánování v Mladé Boleslavi vyplynulo, že problém získat a udržet si práci je pro dotazované

Více

NESEĎTE DOMA! CZ 1.04/2.1.00/

NESEĎTE DOMA! CZ 1.04/2.1.00/ Závěrečná konference regionálního individuálního projektu NESEĎTE DOMA! CZ 1.04/2.1.00/13.00059 Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost

Více

Příloha č. 1 - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 1 - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 - Popis podporovaných aktivit Místní akční skupina jednoznačně definovala ve všech podkapitolách analytické části a při jednáních pracovních skupin k tvorbě návrhové části rezonovaly problémy

Více

Seminář pro potenciální žadatele v rámci CLLD MAS Sokolovsko

Seminář pro potenciální žadatele v rámci CLLD MAS Sokolovsko Seminář pro potenciální žadatele v rámci CLLD MAS Sokolovsko Operační program Zaměstnanost (OPZ) Datum a místo: 7. dubna 2016, Královské Poříčí 13. dubna 2016, Kraslice Přednášející: Ing. Markéta Hendrichová,

Více

Př í řuč ka přo zamě stnavatělě. k projektu Záruky pro mladé na Vysočině reg. č. CZ /0.0/0.0/15_004/

Př í řuč ka přo zamě stnavatělě. k projektu Záruky pro mladé na Vysočině reg. č. CZ /0.0/0.0/15_004/ Př í řuč ka přo zamě stnavatělě k projektu Záruky pro mladé na Vysočině reg. č. 23. 11. 201623. 11. 2016 Základní informace Projekt Záruky pro mladé na Vysočině byl připraven Úřadem práce ČR v souladu

Více

Příloha č. 1 Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti

Příloha č. 1 Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Příloha č. 1 Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Výzva je zaměřena na aktivy v oblasti zaměstnanosti. Realizace následujících aktivit přispěje k podpoře tvorby nových pracovních míst, podpoře poradenských

Více

Po roce do práce v Jihomoravském kraji

Po roce do práce v Jihomoravském kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00029 Po roce do práce v Jihomoravském kraji Realizátor: Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Brně Úvodní seminář 11. dubna 2013 Obsah prezentace Harmonogram projektu Hlavní cíle projektu

Více

PREZENTACE FONDU DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ (dále jen FDV ) A PROJEKTU STÁŢE VE FIRMÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRAXÍ PRO ZAMĚSTNANCE ÚŘADU PRÁCE (dále jen ÚP )

PREZENTACE FONDU DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ (dále jen FDV ) A PROJEKTU STÁŢE VE FIRMÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRAXÍ PRO ZAMĚSTNANCE ÚŘADU PRÁCE (dále jen ÚP ) PREZENTACE FONDU DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ (dále jen FDV ) A PROJEKTU STÁŢE VE FIRMÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRAXÍ PRO ZAMĚSTNANCE ÚŘADU PRÁCE (dále jen ÚP ) Tento dokument je určen zaměstnancům ÚP, jsou zde uvedeny základní

Více

Projekt Místních partnerství zaměstnanosti

Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Mgr. Karel Hošek Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Krajské sdružení NS MAS ČR Olomouckého kraje Závěrečná konference projektu 15. 10. 2014 Základní pojmy Místní akční skupina (MAS) je společenství

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O REALIZOVANÉM PROJEKTU

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O REALIZOVANÉM PROJEKTU V2 Dodavatel Název projektu Datum zahájení realizace 8.2.2010 Datum ukončení aktivit 31.3.2012 Plnění cílů projektu (i graficky) Kumulativně: a) Vstup do projektu: 802 b) Vstup do aktivit: 2694 c) Ukončení

Více

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Přírodní vědy Šablona V PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Prezentaci za účelem zprostředkování poradenství koordinátorům EVVO a pedagogům vyučujícím přírodovědné obory připravila Dáša Zouharová, Lipka pracoviště Kamenná,

Více

V Ý Z V A k výběrovému řízení pro zájemce o pracovní pozici asistent prevence kriminality

V Ý Z V A k výběrovému řízení pro zájemce o pracovní pozici asistent prevence kriminality V Ý Z V A k výběrovému řízení pro zájemce o pracovní pozici asistent prevence kriminality Odbor prevence kriminality MV České republiky vyhlašuje výzvu pro výběr kandidátů na pozici asistent prevence kriminality.

Více

RIP 2.1 OP LZZ zaměřené na osoby pečující o dítě do 15 let věku. Konference k projektu Dítě není překážkou Olomouc, 12.1.

RIP 2.1 OP LZZ zaměřené na osoby pečující o dítě do 15 let věku. Konference k projektu Dítě není překážkou Olomouc, 12.1. RIP 2.1 OP LZZ zaměřené na osoby pečující o dítě do 15 let věku Konference k projektu Dítě není překážkou Olomouc, 12.1.2012 Karel Vít Úvodní informace o nás Odbor implementace fondů EU je součástí Sekce

Více

Výzvou jsou podporovány pouze aktivity, které mají přímý dopad na cílové skupiny, tj. aktivity zaměřené na přímou práci s cílovými skupinami.

Výzvou jsou podporovány pouze aktivity, které mají přímý dopad na cílové skupiny, tj. aktivity zaměřené na přímou práci s cílovými skupinami. Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Výzva Místní akční skupiny (dále jen MAS ) se vyhlašuje v rámci Investiční priority 2.3 OPZ Strategie komunitně vedeného místního rozvoje. Komunitně vedený místní

Více

Nepravidelný Občasný Bulletin

Nepravidelný Občasný Bulletin MILÍ KOLEGOVÉ, na základě setkání v Olomouci, které bylo pro nás, a doufáme, že i pro vás velmi přínosné, plníme daný slib a posíláme vám stručné informace o základních nástrojích APZ (aktivní politiky

Více

Pracovní návyky CZ.1.04/2.1.00/ Zahájení projektu: únor 2014 Ukončení projektu: srpen 2015 (po prodloužení do listopadu 2015)

Pracovní návyky CZ.1.04/2.1.00/ Zahájení projektu: únor 2014 Ukončení projektu: srpen 2015 (po prodloužení do listopadu 2015) Pracovní návyky CZ.1.04/2.1.00/03.00018 Pracovní návyky jako komplex individuálního poradenství, cíleného zaškolení, aktivizace místních aktérů a rozvoje místního potenciálu vybraných lokalit Zahájení

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit. 1. Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit. 1. Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit 1. Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Aktivity by měly především přispět ke snížení lokální nezaměstnanosti a měly by vycházet z aktuálních potřeb lokálního

Více