PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ REZERVACI TRUPELNÍK. na období

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ REZERVACI TRUPELNÍK. na období 2013-2022"

Transkript

1 PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ REZERVACI TRUPELNÍK na období

2 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 2137 kategorie ochrany: přírodní rezervace název území: Trupelník druh právního předpisu, kterým bylo Nařízení území vyhlášeno: orgán, který předpis vydal: Okresní úřad Teplice číslo předpisu: 3/2001 datum platnosti předpisu: od datum účinnosti předpisu: od Údaje o lokalizaci území kraj: okres: obec s rozšířenou působností: obec s pověřeným obecním úřadem: obec: katastrální území: Ústecký Teplice Bílina Hrobčice Hrobčice, Bílina Kučlín, Bílina Příloha: Orientační mapa s vyznačením území - příloha M1 1.3 Vymezení území podle současného stavu katastru nemovitostí Zvláště chráněné území: Katastrální území: , Kučlín Číslo parcely podle KN Číslo parcely podle PK nebo jiných evidencí Druh pozemku podle KN Způsob využití podle KN Číslo LV Výměra celková podle KN (m 2 ) Výměra v ZCHÚ (m 2 ) 456 ostatní plocha neplodná půda /1 ostatní plocha neplodná půda /3 ostatní plocha neplodná půda /4 ostatní plocha neplodná půda /5 ostatní plocha neplodná půda ostatní plocha neplodná půda /2 orná půda TTP ostatní plocha neplodná půda /1 ostatní plocha neplodná půda TTP /2 ostatní plocha jiná plocha /3 ostatní plocha jiná plocha /1 ostatní plocha jiná plocha /1 TTP /3 TTP Celkem vlastníkem pod tímto listem vlastnictví je obec Hrobčice.

3 Katastrální území: , Bílina Číslo parcely podle KN Číslo parcely podle PK nebo jiných evidencí Druh pozemku podle KN Způsob využití podle KN Číslo LV Výměra celková podle KN (m 2 ) Výměra v ZCHÚ (m 2 ) 733 ostatní plocha neplodná půda ostatní plocha neplodná půda ostatní plocha neplodná půda ostatní plocha neplodná půda ostatní plocha neplodná půda ostatní plocha neplodná půda ostatní plocha neplodná půda ostatní plocha neplodná půda ostatní plocha neplodná půda /1 TTP /2 ostatní plocha neplodná půda Celkem vlastníkem pod tímto listem vlastnictví je Česká republika, právo hospodařit s majetkem státu má AOPK ČR. Ochranné pásmo: Ochranné pásmo není vyhlášené, je jím tedy dle 37 zákona č. 114/1992 Sb. pás do vzdálenosti 50 m od hranice ZCHÚ. Příloha: Katastrální mapa se zákresem ZCHÚ a jeho ochranného pásma - příloha M2 1.4 Výměra území a jeho ochranného pásma Druh pozemku ZCHÚ plocha v ha OP plocha v ha Způsob využití pozemku lesní pozemky 0 0 vodní plochy 0 0 zamokřená plocha rybník nebo nádrž vodní tok trvalé travní porosty 5, orná půda 0, ostatní zemědělské 0 0 pozemky ZCHÚ plocha v ha ostatní plochy 10, neplodná půda ostatní způsoby využití zastavěné plochy a 0 0 nádvoří plocha celkem 15, celková plocha zcela neodpovídá ploše ZCHÚ uvedené v nařízení o zřízení ZCHÚ 1.5 Překryv území s jinými chráněnými územími národní park: chráněná krajinná oblast: jiný typ chráněného území: Natura 2000 ptačí oblast: evropsky významná lokalita: ne ne ne ne ne

4 1.6 Kategorie IUCN Kategorie III (přírodní památka) - chráněné území, zřízené převážně pro ochranu specifických přírodních jevů. 1.7 Předmět ochrany Předmět ochrany ZCHÚ podle zřizovacího předpisu Významné paleontologické naleziště paleogenní diatomitové mikroflóry a makroflóry. Významné naleziště zkamenělin členovců (např. korýši řádu Decapoda, hmyz Hymenoptera a Coleoptera) i obratlovců (Pisces, Testudines, Crocodilia). Starý vápencový lom u Kučlína je významným nalezištěm zkamenělin druhohorních ramenonožců (Brachiopoda). V okolí vrchu jsou doklady o počátcích třetihorní tektonické činnosti, v lomu u Kučlína pak doklady o vývoji v druhohorách (obnažená stratigrafická hranice mezi svrchním a středním turonem). Rozsáhlý zbytek teplomilných společenstev s výskytem vzácných a ohrožených druhů rostlin (např. hlaváček jarní, len žlutý, bělozářka větevnatá, sasanka lesní, hvězdnice chlumní atp.) Hlavní předmět ochrany ZCHÚ - současný stav A. ekosystémy Název ekosystému Xerotermní travinná společenstva s výskytem vzácných a ohrožených druhů rostlin Podíl plochy v ZCHÚ (%) cca 15 Popis ekosystému Jedná se o vegetaci typu širokolistých xerotermních trávníků (sv. Bromion erecti) místy s přechody k úzkolistým stepním trávníkům sv. Festucion valesiacae. B. útvary neživé přírody Útvar Geologická charakteristika Popis útvar Diatomitový lom Zpevněná usazená hornina tvořená Plocha cca 0,3 ha, zarůstá břízou a osikou. opálovými schránkami rozsivek. Vápencový lom Druhohorní vápence a slínovce svrchního a středního turonu. Plocha asi 0,2 ha. 1.8 Předmět ochrany EVL anebo PO, s kterými je ZCHÚ v překryvu Není překryv. 1.9 Cíl ochrany Cílem ochrany v období 2011 až 2020 je: 1) Zachování paleontologicky cenné lokality. 2) Zachování a zlepšení kvality fragmentů vybraných xerotermních travinných společenstev s výskytem vzácných druhů rostlin. Regulace, omezení přirozených sukcesních pochodů pravidelným vhodným obhospodařováním. 3) Zachování biotopů teplomilné fauny, zejména hmyzu, plžů a ptactva. Modifikace péče o xerotermní biotopy s ohledem na entomofaunu, péče o biotopy ptáků rozvolněných keřových porostů. 4) Zachování geologicky významné lokality dokládající vývoj regionu v druhohorách a třetihorách.

5 2. Rozbor stavu zvláště chráněného území s ohledem na předmět ochrany 2.1 Stručný popis území a charakteristika jeho přírodních poměrů PR Trupelník je vymezena na stejnojmenném vršku cca 14 km JV od Bíliny, ze SV přiléhá k osadě Kučlín. Dle DEMKA (2006) je řešené území součástí Krušnohorské soustavy, Podkrušnohorské oblasti, celku České středohoří, podcelku Milešovské středohoří, okrsku Bořeňské středohoří. Vrchol kopce je tvořen čedičovým výlevem, pod nímž jsou ve svazích kopce uloženy zbytky bazálních třetihorních sedimentů, které vznikly v sladkovodní pánvi. Do ní se kromě produktů vulkanické činnosti a jílu ukládaly i schránky rozsivek, z nichž vzniklo ložisko diatomitu. Úpatí a spodní partie svahů jsou budovány vrstvami druhohorních vápenců a slínovců svrchního a středního turonu (FRIML 2001). Kopec Trupelník má 2 samostatné vrcholy, jejichž vznik souvisí s tektonickou činností v třetihorách - došlo zde k rozlomení kry a následnému poklesu její severní části asi o 15 m. Trupelník má tvar nevýrazného hřbetu se S - J orientací, jehož východní část zvolna klesá. Naproti tomu západní a severní svahy jsou strmější s větším převýšením. Hřbet je ve střední části zalomen, což je způsobeno mohutností vrcholové partie. Tento tvar je asi způsoben vyzdvižením východní desky proti původnímu terénu. Západní svah Trupelníku by měl být okrajem této desky (FRIML 2001). Nadmořská výška je od cca 275 m (okraj lokality u Kučlína) do 355,9 m (vrchol Trupelníku). Řešená lokalita se dle Quitta nachází v teplé oblasti T2. Lokalita je suchá, ve vrcholových partiích lze usuzovat na permanentní nedostatek vláhy stejně jako v prostoru okolo obnaženého podloží. Prameniště či jiná vlhká místa nalezena nebyla. Vlhčí je pouze prostor nad vápencovým lomem (FRIML 2001). Podle biogeografického členění ČR (CULEK 1996) leží řešené území rozhraní Milešovského a Mosteckého bioregionu. Biota tak může být v mnoha ohledech méně reprezentativní, přechodová. Řešené území leží v termofytiku ve fytogeografickém okrese 4 - Lounsko - labské středohoří, na rozhraní podokresů 4b - Labské středohoří a 4a - Lounské středohoří. Vegetační stupeň je kolinní (SKALICKÝ 1988). Mapa potenciální přirozené vegetace (NEUHÄUSLOVÁ 2001) uvádí v lokalitě černýšové dubohabřiny (as. Melampyro nemorosi-carpinetum), částečně však lze očekávat i teplomilné doubravy. Přehled zvláště chráněných druhů Název druhu Aktuální početnost nebo vitalita populace v ZCHÚ Rostliny hlaváček jarní - Adonis vernalis Hojně v dílčí ploše B, roztroušeně v dílčích plochách CH a I. sasanka lesní - Anemone sylvestris hvězdnice chlumní - Aster amellus Vzácně v dílčí ploše B, roztroušeně v dílčí ploše CH. Roztroušeně v dílčích plochách CH a I, i mimo vymezené plochy. Kategorie podle vyhlášky 395/1992 Popis biotopu druhu, další poznámky 3 Sečené xerotermní trávníky. 3 Bylinné lemy. 3 Sečené xerotermní trávníky.

6 plamének přímý - Clematis recta Vzácně v dílčích 3 Pláště porostů dřevin. plochách B, CH a I koulenka prodloužená - Vzácně v dílčí ploše B 3 Sečené xerotermní trávníky. Globularia bisnagarica len žlutý - Linum flavum Relativně hojně 3 Sečené xerotermní trávníky. v dílčích plochách I a B, četný v dílčí ploše CH Živočichové obratlovci krahujec obecný (Accipiter nisus) 1 pár 2 Křoviny, lesní porosty. krkavec velký (Corvus corax) Jen přelety. 3 krutihlav obecný (Jynx torquilla) párů. 2 Zahrady, sady, zeleň s roztroušenými dřevinami, parky. Výskyt především v okolí slínovcového lomu, hnízdí v přirozených dutinách i v budkách. lejsek šedý (Muscicapa striata) Max. 1 pár, spíše v okolí. 3 Sady, zahrady, parky v blízkosti lidských obydlí, zeleň s roztroušenými dřevinami. pěnice vlašská (Sylvia nisoria) Do 5 párů. 2 Rozvolněné křoviny. rorýs obecný (Apus apus) Občas - jen zaletuje. 3 Urbánní biotopy. slavík obecný (Erithacus 3-4 páry 3 Křoviny. megarhynchos) sova pálená (Tyto alba) Jen zaletuje. 2 strnad luční (Emberiza calandra) 1-3 páry. 1 Lada, ruderální vegetace, výsypky. ťuhýk obecný (Lanius collurio) 3-4 páry. 3 Křoviny s trnitými keři. vlaštovka obecná (Hirundo rustica) Jen zaletuje. 3 Urbánní biotopy. žluva hajní (Oriolus oriolus) 1 pár. 2 Rozvolněný háj. užovka hladká (Coronella austriaca) Ještěrka obecná (Lacerta agilis) Velmi hojně. 2 Slunná stanoviště. Živočichové - bezobratlí otakárek fenyklový - Papilio machaon Vzácně 2 Slunná stanoviště bohatá na úkryty. Pozoroval M. Horák. 3 Suší květnaté louky i ruderál. 2.2 Historie využívání území a zásadní pozitivní i negativní vlivy lidské činnosti v minulosti, současnosti a blízké budoucnosti a) ochrana přírody Lokalita je jako přírodní rezervace chráněná od roku Územní ochrana přispěla k zachování hodnot této lokality, zvláště pak výkon managementových opatření. b) lesní hospodářství V lokalitě nejsou lesní pozemky. Lesní hospodářství nemá na lokalitu vliv. c) zemědělské hospodaření Některé pozemky v lokalitě byly v minulosti používané jako orané pole. Intenzivní zemědělská činnost v okolí má negativní vliv pravděpodobně jenom na okraje lokality (úlety chemických prostředků, ruderalizace atd.). d) myslivost Lokalita je součástí honitby, avšak myslivost nemá na lokalitu významnější vliv.

7 e) rekreace a sport Lokalita slouží jen k občasným procházkám, návštěvám, turistika nemá v této intenzitě na lokalitu negativní vliv. f) těžba nerostných surovin V minulosti těžba vápence a diatomitu, opuštěné těžebny jsou v současnosti předmětem ochrany lokality. g) jiné způsoby využívání Lokalita v minulosti využita jako náhradní pro výsadbu lnu žlutého (Linum flavum). Stále vysoký zájem amatérských i profesionálních paleontologů o lokalitu, vykopávání zkamenělin lze označit za poškozování předmětu ochrany. Na jižním okraji lokality u osady Kučlín občas navážky odpadů z přilehlé zahrádkářské kolonie - nežádoucí ruderalizace, možná introdukce některých adaptabilních zahradních druhů. 2.3 Související plánovací dokumenty, správní rozhodnutí a právní předpisy Plán péče pro PR Trupelník na období (Autor: Friml V., ) 2.4 Současný stav zvláště chráněného území a přehled dílčích ploch Základní údaje o útvarech neživé přírody Přílohy: Popis dílčích ploch a objektů na nelesních pozemcích, výčet plánovaných zásahů - příloha T2 Mapa dílčích ploch a objektů - příloha M Základní údaje o zemědělské půdě Přílohy: Popis dílčích ploch a objektů na nelesních pozemcích, výčet plánovaných zásahů - příloha T2 Mapa dílčích ploch a objektů - příloha M3 2.5 Zhodnocení výsledků předchozí péče a dosavadních zásahů do území a závěry pro další postup Předchozí plán péče si kladl následující cíle: 1) Ochrana paleontologicky významné lokality. 2) Ochrana fragmentů xerotermních travinných společenstev, které se vyskytují v okolí vrcholu, na jižních, západních a JZ svazích Trupelníku. 3) Ochrana naleziště lnu žlutého. 4) Ochrana ostatních teplomilných druhů rostlin vzácně se vyskytujících v severní části českého termofytika jako např. hlaváčku jarního, bělozářky větevnaté, plaménku přímého. 5) Ochrana refugia teplomilné fauny, zejména plžů, hmyzu a ptactva. 6) Ochrana geologicky významné lokality dokládající vývoj regionu v druhohorách a třetihorách.

8 Ad 1) Nedaří se zejména ochrana naleziště zkamenělin třetihorní fauny a flóry v místě bývalého diatomitového lomu. Během rekognoskace terénu zjištěna přítomnost sběrače zkamenělin, v polovině července 2011 se zde objevila nová díra. Zkameněliny druhohorní se patrně netěší takovému zájmu, nebyl zjištěn významnější negativní vliv sběru a těžby těchto zkamenělin. Ad 2) Pravidelné obhospodařování těchto biotopů sečením a vyžínáním blokuje přirozenou sukcesi, přispívá k dobré perspektivě některých méně konkurenčně zdatných avšak žádoucích druhů rostlin a je důvodem celkově dobrého stavu této bioty v lokalitě. Péče však dle mého názoru byla pojata dosti velkoryse, což je spojeno s nižší efektivitou vynaložených prostředků. Pravidelné sečení je aplikováno nebo doporučováno i na plochách, které jsou z hlediska předmětu ochrany relativně málo významné nebo již příliš zarostlé, kde by byla účelnější řízená sukcese směrem k teplomilnému typu lesa. Sečení je také prováděno patrně příliš brzy (předchozí plán péče neřeší termíny sečí), což negativně ovlivňuje možnost generativního šíření některých pozdě kvetoucích druhů, má negativní vliv na společenstva hmyzu (ANONYMOUS sine dato). Ad 3) Význam lokality pro tento druh, velikost jeho místní populace jsou dány především jeho masivní výsadbou v lokalitě v rámci záchranných transferů v minulosti. Dosavadní péče nebyla z hlediska tohoto druhu optimální, sečení stanovišť probíhá příliš brzy (pravděpodobně již v červenci). Podobně negativní vliv má časné sečení i např. na hvězdnici chlumní, která kvete a nažky vytváří ještě později. Ad 4) Péče o biotopy některých teplomilných druhů se daří (ze ZCHD pozitivní dopad např. na hlaváček jarní, sasanku lesní, koulenku prodlouženou, na jiné druhy mají prováděné zásahy spíše negativní účinek (hvězdnice chlumní, len žlutý) hlavně z důvodu nevhodného termínu sečení. Ad 5) Prováděná péče není příliš vhodná, použití křovinořezů v červenci ruší hnízdní ptactvo, časné a velkoplošné sečení má negativní vliv na rozvoj teplomilné entomofauny. Ad 6) Ochrana se daří. Závěry pro další postup: - nové vymezení ploch - organizace sečení tak, aby část porostů zůstávala střídavě neposečená - posunutí termínu seče do konce léta - uplatnění principů řízené sukcese - zaměřit se na likvidaci akátu - umístění cedulí s výběrem zákazů (především ochrana paleontologického významu lokality) 2.6 Stanovení prioritních zájmů ochrany území v případě jejich možné kolize Při zajišťování péče o hlavní předmět ochrany nebude docházet ke kolizi zájmů.

9 3. Plán zásahů a opatření Výčet popis a lokalizace navrhovaných zásahů a opatření v ZCHÚ Rámcové zásady péče o území nebo zásady jeho jiného využívání a) péče o zemědělskou půdu Xerotermní travinná společenstva (dílčí plochy C, CH, I) Typ managementu Vhodný interval Minimální interval Prac. nástroj/hosp. zvíře Kalendář pro management Upřesňující podmínky Sečení, odstraňování náletových dřevin 1x /1-2 roky, ruderální části (na ploše I) 2x/rok 1x/2 roky Křovinořez Druhá polovina září, plocha I: květen červen, 2. seč červenec Při sečení ponechávat pravidelně rozmístněné neposečené ostrůvky - cca 20% celkové plochy dílčí části, ponechané ostrůvky posekat až příští rok (neposečené ostrůvky každý rok vymezit někde jinde). Odstraňování nevhodných dřevin nejlépe na sklonku vegetačního období před počátkem shromažďování asimilátů do kořenů; po řezu je vhodná aplikace herbicidu na pařez (např. ROUNDUP, koncentrace 50%). Biomasu odvést a využít (kompostování, případně energetické využití). Dlouhodobě stabilní bezlesí slínovcových nátrží (dílčí plochy B, J) Typ managementu Vhodný interval Minimální interval Prac. nástroj/hosp. zvíře Kalendář pro management Upřesňující podmínky Odstraňování náletů a zmlazení 1x /2 roky 1x/5 let Křovinořez, ruční pilka, zahradnické nůžky Říjen, listopad Dřevní biomasu doporučuji štěpkovat a z lokality odvést k energetickému využití ev. ke kompostování, environmentálně nevhodné je neužitečné spálení biomasy na místě (pokud nebude zbytí, tak v zimním období při mrazu na předem vybraném vhodném místě při dodržení požárně bezpečnostních zásad) Plochy zarůstající dřevinami, s potenciálem obnovy vápnomilné vegetace (plochy G, H) Typ managementu Vhodný interval Minimální interval Prac. nástroj/hosp. zvíře Kalendář pro management Upřesňující podmínky Odkřovení, poté sečení podle managementu xerotermních travinných společenstev 1x /1 rok 1x /2 roky ruční pilka, motorová pila, křovinořez Odkřovení září říjen, sečení 2. polovina září Vyřezání dřevin s ponecháním soliterních stromů nebo jejich skupin, po řezu je možná aplikace herbicidu na pařez (např. ROUNDUP, koncentrace 50%). Kosení po dozrání nažek hvězdnice chlumní (2. polovina září). Plochy zarůstající dřevinami (dílčí plochy F, K, L, M, N) Typ managementu Vhodný interval Minimální interval Prac. nástroj/hosp. zvíře Kalendář pro management Upřesňující podmínky Blokování sukcesního stádia ve fázi nezapojených porostů keřů 1x /2 roky 1x/5 let ruční pilka, motorová pila, křovinořez Odstranění dřevin září říjen, sečení travnatých enkláv konec srpna poč. září Odstraňování alochtonních dřevin (především akátu) a stanovištně nevhodných druhů (např. jasan); udržení a rozšíření stávajících travnatých enklávpo řezu je vhodná

10 aplikace herbicidu na pařez (např. ROUNDUP, koncentrace 50%). Redukce křovin na zápoj cca 60-70%. Akátové zmlazení (dílčí plocha D) Typ managementu Eliminace akátového zmlazení chemicky i mechanicky Vhodný interval jednorázově, poté dle potřeby Minimální interval - Prac. nástroj/hosp. zvíře Křovinořez, aplikátor herbicidu Kalendář pro management Aplikace herbicidu: říjen, odstranění: zima Upřesňující podmínky Zamezení kořenové výmladnosti lze realizovat aplikací herbicidu na list v dalším roce po zásahu, zde je však nutné chránit cennější plochy (především B7 a C7) Akátový lesík (dílčí plocha E) Typ managementu Postupné odstranění akátového lesa, souběžně řízená sukcese Vhodný interval Každý rok cca 10% plochy Minimální interval - Prac. nástroj/hosp. zvíře Motorová pila, aplikátor herbicidu Kalendář pro management Říjen Upřesňující podmínky Vyřezávání je nejúčinnější na sklonku vegetačního období před počátkem shromažďování asimilátů do kořenů; po řezu je nezbytná aplikace herbicidu na pařez (např. ROUNDUP, koncentrace 50%). Zamezení kořenové výmladnosti lze realizovat aplikací herbicidu na list v dalších letech po zásahu, zde je však nutné chránit cíleně ponechávané dřeviny (duby apod.) před úletem - např. ochranný tunel. Kopřivový ruderál (dílčí plocha A) Typ managementu Vhodný interval Minimální interval Prac. nástroj/hosp. zvíře Kalendář pro management Sečení 3x /rok 2x/rok Křovinořez 3 seče: 1. seč polovina června, 2. seč červenec, 3. seč srpen-září 2 seče: 1. seč polovina června, 2. seč srpen Upřesňující podmínky Biomasu odvést a využít (kompostování, případně energetické využití), environmentálně nevhodné je neužitečné spálení usušené biomasy na místě (pokud nebude zbytí, tak v zimním období při mrazu na předem vybraném vhodném místě při dodržení požárně bezpečnostních zásad). b) péče o útvary neživé přírody Přílohy: Popis dílčích ploch a objektů na nelesních pozemcích, výčet plánovaných zásahů - příloha T2 Mapa dílčích ploch a objektů - příloha M3

11 3.1.2 Podrobný výčet navrhovaných zásahů a činností v území a) nelesní pozemky Přílohy: Popis dílčích ploch a objektů na nelesních pozemcích, výčet plánovaných zásahů - příloha T2 Mapa dílčích ploch a objektů - příloha M3 b) útvary neživé přírody Přílohy: Popis dílčích ploch a objektů na nelesních pozemcích, výčet plánovaných zásahů - příloha T2 Mapa dílčích ploch a objektů - příloha M3 3.2 Zásady hospodářského nebo jiného využívání ochranného pásma včetně návrhu zásahů a přehledu činností Ochranné pásmo je dle zákona 114/92 Sb., odst. 6, m od hranice ZCHÚ. V tomto území nejsou plánovány žádné zásahy. 3.3 Zaměření a vyznačení území v terénu Provedení označení (nebo obnova označení) zvláště chráněného území v terénu (hraniční sloupky, pruhové značení na stromy) podle vyhl. MŽP ČR č. 60/2008 Sb. 3.4 Návrhy potřebných administrativně správních opatření v území Nejsou navrženy. 3.5 Návrhy na regulaci rekreačního a sportovního využívání území veřejností Nejsou. 3.6 Návrhy na vzdělávací využití území Nejsou další návrhy. 3.7 Návrhy na průzkum či výzkum území a monitoring Pro sestavení plánu péče na období lze doporučit zpracování inventarizačních průzkumů se zaměřením na botaniku, faunu relevantních skupin obratlovců (min. ptáci, plazi) a bezobratlých (alespoň vybrané skupiny hmyzu - brouci, motýli, mravenci, pavouci, rovnokřídlí; měkkýši).

12 4. Závěrečné údaje 4.1 Předpokládané náklady hrazené orgánem ochrany přírody podle jednotlivých zásahů (druhů prací) Druh zásahu a odhad množství (plochy) Náklady za rok (Kč) Náklady za období platnosti PP (Kč) Jednorázové a časově omezené zásahy Výroba a instalace hraničních sloupků - 20ks (1.500, ,- Kč/ks) 3 Pruhové značení PR v terénu - cca 5x (300,-Kč/ks) ,- Umístění cedule s výběrem zákazů - 1 ks (3.000,-Kč/ks) ,- Zpracování inventarizačních průzkumů (zpracování IP ,- 3 botanika, entomologie - vybrané skupiny, měkkýši, obratlovci - vybrané skupiny) Zpracování plánu péče na další období ,- 3 Celkem (Kč) ,- Opakované zásahy Sečení ruční - plocha cca 3 ha (sazba ,-Kč/ha) , ,- Odstraňování náletů, jednotlivých dřevin a zmlazení, 7.000, ,- aplikace herbicidu - na cca 2,5 ha během celé doby platnosti plánu péče (sazba ,-Kč/ha) 2 Likvidace akátového lesíku - celková plocha 0,7 ha (sazba 7.000, , ,-Kč/ha) 3 Celkem (Kč) ,- 1 - Ověřený údaj 2 - Odhad nákladů vychází z cen ve směrnici MŽP č. 3/ poskytování finančních prostředků v rámci Programu péče o krajinu v letech Kvalifikovaný odhad 4 - Přepočteno na 1 rok (interval provádění může být různý) 4.2 Plán péče zpracoval Ing. Pavel C. Jaroš, IČ , Studentská 463/47, Bílina tel , , pavel_jaros@ .cz Upraveno pracovníky KÚ ÚK na základě vlastních poznatků a podle dokumentace Péče o PR Trupelník prováděcí projektová dokumentace, R-PRINCIP Most s.r.o., říjen Použité podklady a zdroje informací ANONYMOUS (sine dato): Zpráva z průzkumu motýlů v PR Trupelník. - MS, Archiv KÚ Ústeckého kraje. BĚLOHOUBEK J. (1997): Současné rozšíření Adonanthe vernalis (L.)Spach v severozápadních Čechách a příčiny jeho ohrožení. - Severočes. Přír., Litoměřice, 30: BEZVODOVÁ B. et JINOCHOVÁ J. (1989): Mapa geologická zakrytá, Teplice, M 1: ČGS, Praha. CULEK M. et al. (1996): Biogeografické členění České republiky. Enigma, Praha.

13 DEMEK J. et MACKOVČIN [ed.] (2006): Zeměpisný lexikon ČR, hory a nížiny. - AOPK ČR, Brno, 580 s. FILIPPOV P. et al. (2008): Příručka hodnocení biotopů. - Praha: AOPK ČR, FRIML V. (2001): Trupelník u Kučlína - plán péče na období MS, Archiv KÚ Ústeckého kraje. HÁKOVÁ A., KLAUDISOVÁ A. et SÁDLO J. (eds.) (2004): Zásady péče o nelesní biotopy v rámci soustavy Natura edice Planeta, 3/ druhá část. HONSOVÁ a. (2010): Floristický průzkum PR Trupelník a PR Dřínek a jejich nejbližší okolí. - MS, Bak. práce, Archiv KÚ Ústeckého kraje. HORÁK M. (2011): Přírodní rezervace Trupelník - výsledky ornitologického sledování. - MS, Archiv P. Jaroš, Bílina. Katastrální mapa a údaje o parcelách z katastru nemovitostí. MŽP ČR (2009): Osnova plánů péče o národní přírodní rezervace, přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní památky a jejich ochranná pásma. - Věstník MŽP ČR, XIX: PETŘÍČEK V. (eds.) (1998): Péče o chráněná území I. - AOPK ČR, Praha. PETŘÍČEK V. et MÍCHAL I. (eds.) (1998): Péče o chráněná území II. - AOPK ČR, Praha. Portál veřejné správy ČR. SKALICKÝ V. (1988): Regionálně fytogeografické členění. In S. Hejný et B. Slavík [Eds.], Květena České socialistické republiky. Vol Academia, Praha. Směrnice MŽP ČR č. 3/ poskytování finančních prostředků v rámci Programu péče o krajinu v letech Vyhláška MŽP ČR č. 395/1992 Sb. v aktuálním znění. Vyhláška MŽP ČR č. 60/2008 Sb. Zákon č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v aktuálním znění. 4.4 Seznam používaných zkratek AOPK ČR Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky EVL - evropsky významná lokalita KN katastr nemovitostí OP - ochranné pásmo PO - ptačí oblast PR - přírodní rezervace TTP trvalé travní porosty ZCHÚ zvláště chráněné území

14 5. Obsah 1. Základní údaje o zvláště chráněném území Rozbor stavu zvláště chráněného území s ohledem na předmět ochrany Plán zásahů a opatření Závěrečné údaje Obsah Součástí plánu péče jsou dále tyto přílohy Mapy: Tabulky: M1 Orientační mapa s vyznačením území M2 Katastrální mapa se zákresem ZCHÚ a jeho ochranného pásma M3 Mapa dílčích ploch T2 Popis dílčích ploch na nelesních pozemcích a výčet plánovaných zásahů

15 Příloha M1 Orientační mapa s vyznačením území

16 Příloha M2 - Katastrální mapa se zákresem ZCHÚ a ochranného pásma

17 Příloha M3 Mapa dílčích ploch

18 Příloha T2 - Popis dílčích ploch na nelesních pozemcích a výčet plánovaných zásahů Označe ní plochy A B C D Název Kopřivový ruderál Nátrže na slínovcích Xerotermní bylinná vegetace Akátové zmlazení Výměra (ha) Stručný popis charakteru plochy a dlouhodobý cíl péče 0,06 Bývalé dno lomu, pravděpodobně částečně zavezené odpadem, v současnosti zapojená ruderální vegetace s kopřivou dvoudomou. Cíl: zamezit šíření diaspor plevelů do okolních cenných ploch, oslabit mohutné plevele. 0,09 Dlohodobě samoudržitelné bezlesí slínovcových nátrží s řídkou vegetací. Cíl: zachovat bezlesí, zmírnit projevy eroze. 0,27 Vegetace typu širokolistých xerotermních trávníků (sv. Bromion erecti) občas s přechody k úzkolistým stepním trávníkům (sv. Festucion valesiacae). Cíl: Zachovat druhotné bezlesí s druhově bohatšími společenstvy, vytvořit lepší podmínky pro hmyz. 0,07 Zmlazení trnovníku akátu. Cíl: eliminace akátu. Doporučený zásah Opakované sečení křovinořezem optimálně 3 x do roka v období silného růstu. Pokosená biomasa může být odstraněna bezprostředně po seči ev. po zavadnutí, nebo může být usušena a poté odstraněna. Odstraňování náletů a redukce keřů, zmlazení. Nástrojem je křovinořez (při větším zarůstání, ev. ruční pilka nebo zahradnické nůžky). Sečení provádět křovinořezem nebo ručně vedenou sekačkou 1x za rok v období koncem léta. Výšku seče lze doporučit max. 12 cm (vyšší seč není vhodná). Při sečení ponechávat pravidelně rozmístněné neposečené ostrůvky - cca 20% celkové plochy dílčí části, ponechané ostrůvky posekat až příští rok (neposečené ostrůvky každý rok vymezit někde jinde). Na sklonku vegetačního období provést brutální plošnou aplikaci systémového herbicidu (např. Roundup, účinný roztok dle návodu k použití). Při aplikaci se postarat, aby nedocházelo k úletům na okolní cennější porosty. Poté v zimě křovinořezem posekat. V dalších letech kosení uvolněných ploch. Naléhav ost Termín provedení 2 3 seče: 1. seč polovina června, 2. seč červenec, 3. seč srpen-září 2 seče: 1. seč polovina června, 2. seč srpen Interval provádění 3x/rok ev. 2x/rok 1 září - listopad opt. 1x/2 roky min. 1x/5 let 1 2. polovina září opt. 1x/rok 1 září říjen Jednorázově, poté dle potřeby.

19 E F G H Akátový lesík 0,60 Zarůstající pozemek Zarůstající svahy s pestrou vápnomilnou vegetací Zarůstající pozemek Vzrostlý porost trnovníku akátu. Cíl: eliminace akátu, podpoření vzniku porostů autochtonních dřevin. 0,32 Keři zarostlý, obtížně prostupný pozemek. Cíl: udržovat vhodné podmínky pro ptactvo rozvolněných keřových ploch, zachovat druhotné bezlesí s druhově bohatými společenstvy, zlepšit podmínky pro hmyz. 0,71 Zarůstající svahy s vyřezaným keřovým patrem, s vysokým potenciálem obnovy pestré vápnomilné vegetace. Cíl: obnova vápnomilné bylinné vegetace. 0,82 Zarůstající pozemek, s vysokým potenciálem obnovy pestré vápnomilné vegetace. Cíl: obnova vápnomilné bylinné vegetace. Jednorázové odstranění veškerého akátu, ponechání cílových dřevin (hlavně duby). Případně postupné odstraňování porostu rozložené do několika let podle poptávky po palivovém dříví. Po řezu je nezbytná aplikace herbicidu na pařez (např. ROUNDUP, koncentrace 50%). Soustavně kontrolovat výmladnost akátu a chemicky potlačovat (aplikace herbicidu na list, ochránit před úletem např. pomocí ochranného tunelu cílové dřeviny), zároveň potlačovat výmladky svídy, případně dalších dřevin s kořenovou výmladností. Podle následného vývoje vegetace buď ponechat vývoj cílových dřevin ke vzniku řídkého lesa, v případě objevení hodnotnější bylinné vegetace (zejména na svazích) udržování rozvolněného porostu a kosení. Alternativně k zamezení kořenové výmladnosti je možné porosty AK likvidovat kroužkováním. Odstraňování alochtonních dřevin (především akátu) a stanovištně nevhodných druhů (např. jasan); po řezu je vhodná aplikace herbicidu na pařez (např. ROUNDUP, koncentrace 50%). Celková redukce a prosvětlení křovin na zápoj cca 60-70%. Následná údržba odkřovených ploch (odstranění výmladků či kosení). Likvidace dřevin s ponecháním soliterních stromů nebo jejich skupin, po řezu je možná aplikace herbicidu na pařez k zamezení výmladkovosti. Kosení po dozrání nažek hvězdnice chlumní (2. polovina září). Vyřezání dřevin s postupem od středu zachovalých bylinných enkláv směrem k okrajům, s ponecháním pásu křovin při okrajích rezervace a ponechání stromů bez kořenové výmladnosti (dub, jasan, ovocné stromy) soliterně nebo v malých skupinách. Každoroční kontrola výmladnosti, možné potlačení chemicky (aplikace herbicidu na list, s ochranou cílových dřevin). Kosení nitrofilních bylin v době jejich maximálního růstu (červen srpen), kosení dosavadních bylinných enkláv a míst s rozvojem vápnomilné vegetace v 2. polovině září. 2 kácení: září - říjen kontrola výmladnosti: červen září kosení: 2. polovina září 2 odkřovení: září listopad kosení: 2. polovina září 1 odkřovení: září listopad kosení: 2. polovina září 1 odkřovení: září listopad kontrola výmladnosti: červen září kosení: červen srpen/ 2. pol. září Jednorázově, poté každoroční kontrola výmladnosti, kosení. Alternativně postupná likvidace 10% dílčí plochy ročně. opt. 1x/2 roky min. 1x/5 let kosení 1x/rok Jednorázově, poté kosení 1x/rok odkřovení jednorázově nebo na etapy, kosení 1x/rok, kosení nitrofilní vegetace optimálně 2x/rok

20 CH I J K L Xerotermní bylinná vegetace na vápnitém podkladu Xerotermní bylinná vegetace na třetihorním podkladu Nátrže na slínovcích Xerotermní trávník a bylinné lemy s dřevinami Zarůstající pozemek, pata vrcholu Trupelník 0,48 Vegetace typu širokolistých xerotermních trávníků (sv. Bromion erecti) občas s přechody k úzkolistým stepním trávníkům (sv. Festucion valesiacae). Cíl: Zachovat druhotné bezlesí s druhově bohatšími společenstvy, vytvořit lepší podmínky pro hmyz. 1,24 Vegetace typu širokolistých xerotermních trávníků (sv. Bromion erecti), s chudším druhovým složení. Cíl: Zachovat druhotné bezlesí, vytvořit lepší podmínky pro hmyz. 0,18 Dlohodobě samoudržitelné bezlesí slínovcových nátrží s řídkou vegetací. Cíl: zachovat bezlesí, zmírnit projevy eroze. 0,55 Částečně sečený druhově chudší xerotermní trávník. Na větší části porosty keřů, částečně odkřoveno. Cíl: udržovat vhodné podmínky pro ptactvo rozvolněných keřových ploch, udržet stávající travnaté enklávy. 0,59 Sušší stráň se zbytky xerotermních bylinných porostů, s bylinnými lemy, zarůstá křovinami. Zčásti odkřoveno. Cíl: udržovat vhodné podmínky pro ptactvo rozvolněných keřových ploch, udržet stávající travnaté enklávy. Sečení křovinořezem nebo ručně vedenou sekačkou 1x za rok, méně produkční části (na úrovni nátrže stačí 1x/2 roky) po dozrání nažek hvězdnice chlumní. Při sečení ponechávat pravidelně rozmístněné neposečené ostrůvky - cca 20% celkové plochy dílčí části, ponechané ostrůvky posekat až příští rok (každý rok je vymezit jinde). Odstraňování nevhodných dřevin (odumírající jasan) nejlépe na sklonku vegetačního období před počátkem shromažďování asimilátů do kořenů; po řezu je vhodná aplikace herbicidu na pařez (např. ROUNDUP, koncentrace 50%). Sečení každoročně v době květu nebo před rozkvětem trav, části s ruderálními porosty a s třtinou i vícekrát. Výšku seče lze doporučit max. 12 cm (vyšší seč není vhodná). Při sečení ponechávat pravidelně rozmístněné neposečené ostrůvky - cca 20% celkové plochy dílčí části, ponechané ostrůvky posekat až příští rok (každý rok je vymezit jinde). Odstraňování nevhodných dřevin (odumírající jasan) nejlépe na sklonku vegetačního období před počátkem shromažďování asimilátů do kořenů; po řezu je vhodná aplikace herbicidu na pařez (např. ROUNDUP, koncentrace 50%). Odstraňování náletů a redukce keřů a jejich zmlazení křovinořezem (při větším zarůstání, ev. ruční pilka nebo zahradnické nůžky). Odstraňování alochtonních dřevin (především akátu) a stanovištně nevhodných druhů (např. jasan); po řezu je vhodná aplikace herbicidu na pařez (např. ROUNDUP, koncentrace 50%). Sečení stávajících travnatých enkláv a potlačování výmladnosti na odkřovených plochách. Odstraňování alochtonních dřevin (především akátu) a stanovištně nevhodných druhů (např. jasan); po řezu je vhodná aplikace herbicidu na pařez (např. ROUNDUP, koncentrace 50%). Sečení stávajících travnatých enkláv a potlačování výmladnosti na odkřovených plochách. 1 Sečení: 2. pol. září 2 Sečení: květen červen, příp. červenec. Odstraňování dřevin: říjen 1 říjen - listopad 2 Odstranění dřevin: říjen listopad Sečení: konec srpna poč. září 2 Odstranění dřevin: říjen listopad Sečení: konec srpna poč. září 1x/rok, méně produkční části 1x/2 roky 1x/rok, ruderální části 2x/rok. opt. 1x/2 roky min. 1x/5 let opt. 1x/2 roky min. 1x/5 let Sečení: 1x/rok opt. 1x/2 roky min. 1x/5 let Sečení: 1x/rok

21 M N O Vrchol Trupelníku Xerotermní trávník a bylinné lemy Okolí diatomitovéh o lomu 2,65 Suchá stráň se zbytky xerotermních bylinných porostů, s bylinnými lemy, zarůstá křovinami. Cíl: zachovat a rozšířit travinné enklávy. Udržovat vhodné podmínky pro ptactvo rozvolněných keřových ploch. 0,36 Částečně sečený druhově chudší xerotermní trávník. Na větší části porosty keřů. Cíl: udržovat vhodné podmínky pro ptactvo rozvolněných keřových ploch, udržet stávající travnaté enklávy. 0, let starý nálet hlavně osiky, ojediněle se objevuje dub. Cíl: ponechat přirozenému vývoji, zamezit těžbě zkamenělin, nebránit však povrchovému sběru. Odstraňování alochtonních dřevin (především akátu) a stanovištně nevhodných druhů (např. jasan), pionýrských dřevin (bříza, osika), keřových porostů (šípek, trnka apod); po řezu je vhodná aplikace herbicidu na pařez (např. ROUNDUP, koncentrace 50%). Postup od středu k okrajům, ponechávat pouze soliterní dřeviny bez kořenové výmladnosti a jejich skupiny. Následná údržba odkřovených ploch odstraňování výmladků, kosení. Porosty třtiny a ovsíku kosit vícekrát za rok, i v době před jejich rozkvětem. Odstraňování alochtonních dřevin (především akátu) a stanovištně nevhodných druhů (např. jasan); po řezu je vhodná aplikace herbicidu na pařez (např. ROUNDUP, koncentrace 50%). Sečení stávajících travnatých enkláv a potlačování výmladnosti na odkřovených plochách. Pokusit se zabránit těžbě zkamenělin umístěním cedule s výběrem zákazů v PP. Porosty ponechat přirozenému vývoji. 2 říjen listopad Sečení: konec srpna poč. září, třtina, ovsík: i květen - červen 2 Odstranění dřevin: říjen listopad Sečení: konec srpna poč. září opt. 1x/2 roky min. 1x/5 let Sečení: 1x/rok, třtina, ovsík: 2-3x/rok opt. 1x/2 roky min. 1x/5 let Sečení: 1x/rok 2 Libovolně Jednorázově. Stupně naléhavosti jednotlivých zásahů: 1- zásah naléhavý (nelze odložit, je nutný pro zachování předmětu ochrany), 2 - zásah vhodný, 3 - zásah odložitelný Poznámka k využití biomasy a k výběrovému řízení: Biomasu z prořezání dřevin lze využít buď k energetickým účelům(topení, klestí lze štěpkovat), nebo ke kompostování, pokud není její využití možné, nebo by bylo nehospodárné (doprava, zpracování apod.), lze ji na pozemku nakupit a spálit nejlépe v zimě na zámrazu při dodržení všech požárních předpisů. Pokosená travní biomasa by měla být odstraněna bezprostředně po seči. Biomasu lze využít buď k energetickým účelům, nebo ke kompostování, pokud není její využití možné, nebo by bylo nehospodárné (doprava, zpracování apod.), lze ji nakupit na okraj méně hodnotných porostů a ponechat přes zimu, kdy se s ní může přikrmovat zvěř. Poté lze nezkonzumované zbytky na konci zimy na zámrazu při dodržení všech požárních předpisů spálit. V zadání managementových zásahů by další využití biomasy mělo být blíže specifikováno s požadavkem na doložení využití biomasy. Levnější spálení biomasy v místě by nemělo být ve veřejné soutěži konkurenční výhodou. Efektivní využití biomasy je nutné z širších environmentálních hledisek preferovat před neužitečným spálením.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Správa CHKO Broumovsko. Plán péče. o přírodní památku Šafránová stráň. na období 2009 2018

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Správa CHKO Broumovsko. Plán péče. o přírodní památku Šafránová stráň. na období 2009 2018 Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Správa CHKO Broumovsko Plán péče o přírodní památku Šafránová stráň na období 2009 2018 Obsah: 1. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKAČNÍ A POPISNÉ ÚDAJE O ZCHÚ - PŘÍRODNÍ

Více

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU PAHOREK v k.ú. Vážany u Vyškova NA OBDOBÍ 2011-2020

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU PAHOREK v k.ú. Vážany u Vyškova NA OBDOBÍ 2011-2020 PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU PAHOREK v k.ú. Vážany u Vyškova NA OBDOBÍ 2011-2020 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ZVLÁŠTĚ CHRÁNĚNÉM ÚZEMÍ 1.1. Základní identifikační údaje evidenční kód území: 1480 kategorie ochrany:

Více

Plán péče o přírodní památku. Zadní Hutisko. (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024

Plán péče o přírodní památku. Zadní Hutisko. (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024 Plán péče o přírodní památku Zadní Hutisko (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 947 kategorie ochrany:

Více

Plán péče o přírodní památku Smrčina

Plán péče o přírodní památku Smrčina Plán péče o přírodní památku Smrčina (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 946 kategorie ochrany: přírodní

Více

Plán péče o Evropsky významnou lokalitu CZ0813463 Paskov na období 2012 2021

Plán péče o Evropsky významnou lokalitu CZ0813463 Paskov na období 2012 2021 Implementace soustavy Natura 2000, I. Etapa Zpracování inventarizačních průzkumů a plánů péče Plán péče o Evropsky významnou lokalitu CZ0813463 Paskov na období 2012 2021 Zhotovitel zakázky: Mgr. RADIM

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Trhovky CZ0213078

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Trhovky CZ0213078 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Trhovky CZ0213078 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Trhovky Kód lokality: CZ0213078 Kód lokality v ÚSOP: 2606

Více

1. Základní identifikační a popisné údaje

1. Základní identifikační a popisné údaje 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Evidenční kód ZCHÚ, kategorie, název a kategorie IUCN Evidenční kód ZCHÚ: 397 Kategorie: PP Název: Slavkovský chlumek Kategorie IUCN: IV. 1.2 Platný právní

Více

S - atelier, Poděbradova 111, Brno 612 00 Ing. Jiří Schneider, Ing. Jitka Schneiderová. Plán péče pro přírodní památku KOZEL

S - atelier, Poděbradova 111, Brno 612 00 Ing. Jiří Schneider, Ing. Jitka Schneiderová. Plán péče pro přírodní památku KOZEL S - atelier, Poděbradova 111, Brno 612 00 Ing. Jiří Schneider, Ing. Jitka Schneiderová Plán péče pro přírodní památku KOZEL na období 2005-2014 Ing. Jiří Schneider Obsah 1. Základní identifikační a popisné

Více

Plán péče o přírodní památku Kynžvartský kámen. na období 1. 1. 2014 31. 12. 2024

Plán péče o přírodní památku Kynžvartský kámen. na období 1. 1. 2014 31. 12. 2024 Plán péče o přírodní památku Kynžvartský kámen na období 1. 1. 2014 31. 12. 2024 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 1258 kategorie ochrany: přírodní

Více

NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: 1369/BL/16 VYŘIZUJE: PETR LEPŠÍ DATUM: 1. 6. 2016

NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: 1369/BL/16 VYŘIZUJE: PETR LEPŠÍ DATUM: 1. 6. 2016 ODDĚLENÍ SPRÁVA CHKO BLANSKÝ LES Vyšný 59 381 01 Český Krumlov tel.: +420 380 301 031 fax: +420 380 301 049 e-mail: blanles@nature.cz www.nature.cz viz rozdělovník NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: 1369/BL/16 VYŘIZUJE:

Více

Plán péče o Národní přírodní památku Kalendář věků na období 2015 2024

Plán péče o Národní přírodní památku Kalendář věků na období 2015 2024 Plán péče o Národní přírodní památku Kalendář věků na období 2015 2024 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje Evidenční číslo: 2318 Kategorie ochrany: Národní přírodní

Více

Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci)

Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci) Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci) Kód ZCHÚ: - Řešitel: SAGITTARIA - sdružení pro ochranu přírody střední Moravy, občanské sdružení registrované MV ČR pod č.j. VSP/1-4865/91-R

Více

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky TÝNIŠTĚ

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky TÝNIŠTĚ Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky TÝNIŠTĚ Název zvláště chráněného území Přírodní památka Týniště Předmět ochrany a jeho popis Hlavním předmětem ochrany je populace kuňky

Více

Plán péče o Přírodní památku. Polichno. na období 2012 2022

Plán péče o Přírodní památku. Polichno. na období 2012 2022 Plán péče o Přírodní památku Polichno na období 2012 2022 Obsah 1. Základní údaje o EVL přírodní památce... 1 1.1 Základní identifikační údaje... 1 1.2 Údaje o lokalizaci území... 1 1.3 Stručný popis území...

Více

Plán péče o Přírodní památku Hrubá louka

Plán péče o Přírodní památku Hrubá louka Plán péče o Přírodní památku Hrubá louka na období 2011 2025-1 - 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 1472 kategorie ochrany: přírodní památka název

Více

stupeň ohrožení Silně ohrožený

stupeň ohrožení Silně ohrožený Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Blatná Datum

Více

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Závěrečná zpráva projektu Foto: A. Mašterová Jan

Více

Rámcová směrnice hospodaření pro lesní stanoviště

Rámcová směrnice hospodaření pro lesní stanoviště Rámcová směrnice hospodaření pro lesní stanoviště Kód lokality Název EVL Kategorie ochrany: CZ0614134 Údolí Jihlavy NPR, PR, PP Kód typu přírodního stanoviště/kód Název stanoviště/název Kód a název biotopu

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "Bílé stráně u Štětí"

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Bílé stráně u Štětí Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "Bílé stráně u Štětí" Název zvláště chráněného území Bílé stráně u Štětí Určení předmětu ochrany Předmětem ochrany je přírodní stanoviště Polopřirozené suché

Více

Plán péče o Přírodní památku Niva Olše Věřňovice v rámci Evropsky významné lokality CZ0813457 Niva Olše Věřňovice na období 2012 2021

Plán péče o Přírodní památku Niva Olše Věřňovice v rámci Evropsky významné lokality CZ0813457 Niva Olše Věřňovice na období 2012 2021 Implementace soustavy Natura 2000, I. Etapa Zpracování inventarizačních průzkumů a plánů péče Plán péče o Přírodní památku Niva Olše Věřňovice v rámci Evropsky významné lokality CZ0813457 Niva Olše Věřňovice

Více

Cholupická bažantnice

Cholupická bažantnice Plán péče o přírodní památku PP Cholupická bažantnice 2010 2019 1/19 Cholupická bažantnice na období 2010 2019 20 09-1/19 - PP Cholupická bažantnice 2010 2019 2/19 1. Základní údaje o zvláště chráněném

Více

Plán péče o přírodní památku Na víně na období 2014-2023

Plán péče o přírodní památku Na víně na období 2014-2023 plán péče o přírodní památku Na víně na období 2014-2023 Plán péče o přírodní památku Na víně na období 2014-2023 1 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje plán péče

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Dobříšský zámek CZ0213602

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Dobříšský zámek CZ0213602 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Dobříšský zámek CZ0213602 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Dobříšský zámek Kód lokality: CZ0213602 Kód lokality

Více

H O L Á S E C K Á J E Z E R A

H O L Á S E C K Á J E Z E R A Přírodní památka H O L Á S E C K Á J E Z E R A Botanický průzkum Autor: Ing. Jindřich Šmiták Česká 32 602 00 Brno Datum zpracování: duben-červenec 2012 1. Stručná charakteristika Přírodní památka Holásecká

Více

David Lacina, AOPK ČR

David Lacina, AOPK ČR Ptáci zemědělské krajiny význam, ohrožení, opatření David Lacina, AOPK ČR chřástal a bahňáci chřástal polní Crex crex Celosvětově ohrožený druh stěhovavý louky, (pole) potravou hmyz, bezobratlí, semena

Více

BIOLOGICKÉ HODNOCENÍ

BIOLOGICKÉ HODNOCENÍ Partnerství pro rozvoj vzdělávání a komunikace v ochraně přírody reg. číslo: CZ.1.07/2.4.00/17.0073 BIOLOGICKÉ HODNOCENÍ Daniel Vařecha LEGISLATIVA 67 zákona ČNR č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Trotina 1. Název

Více

Obsah plánů péče o jednotlivé kategorie zvláště chráněných území a postup jejich zpracování (K 38 odst. 7 zákona)

Obsah plánů péče o jednotlivé kategorie zvláště chráněných území a postup jejich zpracování (K 38 odst. 7 zákona) 64/2011 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 28. února 2011 o plánech péče, podkladech k vyhlašování, evidenci a označování chráněných území Ministerstvo životního prostředí stanoví podle

Více

Plány péče o území ve správě pozemkových spolků. Na pramenech

Plány péče o území ve správě pozemkových spolků. Na pramenech Plány péče o území ve správě pozemkových spolků Pozemkový spolek pro přírodu a památky Podblanicka Na pramenech 1. Základní údaje 1.1. Název území Na pramenech je převzatý pomístní název. 1.2. Lokalizace

Více

Plán péče o přírodní památku Rybník Neratov

Plán péče o přírodní památku Rybník Neratov Ing. Darek Lacina Ondráčkova 556/199 628 00 Brno Plán péče o přírodní památku Rybník Neratov na období 2014-2023 Zpracoval v listopadu 2013 ing. Darek Lacina Obsah Obsah... 2 1. Základní údaje o zvláště

Více

Písky PŘÍRODNÍ PAMÁTKA PÍSKY. Kraj JIHOMORAVSKÝ Okres BRNO-VENKOV Katastrální území ŽATČANY PLÁN PÉČE

Písky PŘÍRODNÍ PAMÁTKA PÍSKY. Kraj JIHOMORAVSKÝ Okres BRNO-VENKOV Katastrální území ŽATČANY PLÁN PÉČE PŘÍRODNÍ PAMÁTKA PÍSKY Kraj JIHOMORAVSKÝ Okres BRNO-VENKOV Katastrální území ŽATČANY PLÁN PÉČE řízení stavu a vývoje ekosystému v chráněném území zvláštního vědeckého, kulturního a výchovného významu podle

Více

e-věstník 01 /2013 Správy CHKO Pálava a KS Brno Agentury ochrany přírody a krajiny ČR 11. března 2013 Úvodem

e-věstník 01 /2013 Správy CHKO Pálava a KS Brno Agentury ochrany přírody a krajiny ČR 11. března 2013 Úvodem Úvodem Vážení čtenáři, dostáváte do rukou první číslo našeho elektronického věstníku. Rádi bychom touto cestou oslovili zejména ty, kteří v Chráněné krajinné oblasti Pálava žijí, hospodaří, přispívají

Více

Plán péče o Evropsky významnou lokalitu CZ0813449 Jilešovice - Děhylov na období 2012 2021

Plán péče o Evropsky významnou lokalitu CZ0813449 Jilešovice - Děhylov na období 2012 2021 Implementace soustavy Natura 2000, I. Etapa Zpracování inventarizačních průzkumů a plánů péče Plán péče o Evropsky významnou lokalitu CZ0813449 Jilešovice - Děhylov na období Zhotovitel zakázky: Mgr. RADIM

Více

Jílové u Děčína - škola

Jílové u Děčína - škola Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Jílové u Děčína - škola CZ0423653 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Jílové u Děčína - škola Kód lokality:

Více

Pístovské mokřady 2009

Pístovské mokřady 2009 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pístovské mokřady 2009 Zpráva o činnosti na pronajatých pozemcích p.č. 485/1 a 485/3

Více

1. TEXTOVÁ ČÁST. 1.1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Revitalizace zeleně Příroda za humny, I.etapa Místo:

1. TEXTOVÁ ČÁST. 1.1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Revitalizace zeleně Příroda za humny, I.etapa Místo: REVITALIZACE ZELENĚ PŘÍRODA ZA HUMNY, 1.ETAPA A1 SOUHRNNÁ ZPRÁVA investor: Park Rochus, o.p.s., Studentské nám. 1531, Uherské Hradiště zhotovitel: Ing. Alena Vránová, Zástřizly 41, 768 05 Koryčany tel.:

Více

Plán péče o Přírodní památku Lom Janičův vrch na období 2014 2019

Plán péče o Přírodní památku Lom Janičův vrch na období 2014 2019 Plán péče o Přírodní památku Lom Janičův vrch na období 2014 2019 Mikulov, 2013-1 - 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje Evidenční číslo: Kategorie ochrany: Přírodní

Více

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách.

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. motýli Průzkum bude zaměřen na denní i noční motýly. Výstupem bude zpráva se seznamem nalezených druhů

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01CVUA1* Čj: MSK 55698/2014 Sp. zn.: ŽPZ/11805/2014/Řon 246.2 A10 Vyřizuje: RNDr. Lenka Řondíková

Více

Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry

Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry Invaze a její důsledky invazní (zavlečené, nepůvodní, introdukované) rostliny nejsou na daném území původní (domácí) a byly do něho člověkem úmyslně nebo neúmyslně

Více

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU HUSŮV VRCH. na období

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU HUSŮV VRCH. na období PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU HUSŮV VRCH na období 2013-2022 Zpracoval: Ing., Ing. Pavel Jaroš Návrh Plán péče o přírodní památku Husův vrch 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Váš dopis zn.: Ze dne: Č. j.: JMK 81974/2013 Sp. zn.: S JMK 81974/2013 OŽP/Krch Vyřizuje: Ing. Marek Krchňavý

Více

1. Základní identifikační a popisné údaje

1. Základní identifikační a popisné údaje 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Evidenční kód ZCHÚ, kategorie, název a kategorie IUCN Evidenční kód: 1095 Kategorie: přírodní rezervace Název: Mýto Kategorie IUCN: IV. - řízená rezervace

Více

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU STRÁNĚ NAD CHOMUTOVKOU. na období 2011-2020

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU STRÁNĚ NAD CHOMUTOVKOU. na období 2011-2020 ING. PAVEL C. JAROŠ, IČ 67996736, STUDENTSKÁ 463/47, 418 01 BÍLINA TEL.: 790 384 849, 608 740 296 EMAIL: PAVEL_JAROS@EMAIL.CZ WWW.BIOLOGICKEHODNOCENI.CZ PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU STRÁNĚ NAD CHOMUTOVKOU

Více

Plán péče o přírodní rezervaci Žabakor na období 2008-2017

Plán péče o přírodní rezervaci Žabakor na období 2008-2017 Plán péče o přírodní rezervaci Žabakor na období 2008- 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Evidenční kód ZCHÚ, kategorie, název a kategorie IUCN evidenční kód území : 1937 kategorie : přírodní

Více

PPV, PKP Vliv vegetace na funkci, stabilitu a bezpečnost hráze - studie, rok zpracování 2014-2015

PPV, PKP Vliv vegetace na funkci, stabilitu a bezpečnost hráze - studie, rok zpracování 2014-2015 PPV, PKP Vliv vegetace na funkci, stabilitu a bezpečnost hráze - studie, rok zpracování 2014-2015 Základní identifikační údaje o projektu Název akce: PPV, PKP Vliv vegetace na funkci, stabilitu a bezpečnost

Více

REVITALIZACE HRABYŇSKÉ ALEJE

REVITALIZACE HRABYŇSKÉ ALEJE CENTRUM PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A HODNOCENÍ KRAJINY REVITALIZACE HRABYŇSKÉ ALEJE ZADAVATEL: OBEC HRABYNĚ ZPRACOVATEL: EKOTOXA s.r.o. PROJEKT DUBEN 2014 EKOTOXA s.r.o. Fišova 403/7, 602 00 Brno, Černá Pole

Více

Plán péče o přírodní památku Razovské tufity. na období 2016-2025

Plán péče o přírodní památku Razovské tufity. na období 2016-2025 Plán péče o přírodní památku Razovské tufity na období 2016-2025 J. Losík a A. Háková 2015 2 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 1916 kategorie

Více

Louka v Jinošovském údolí

Louka v Jinošovském údolí Ochranářský plán Louka v Jinošovském údolí 2015-2024 Pozemkový spolek pro přírodu a památky Podblanicka 1. Základní údaje 1.1. Název lokality Jinošovské údolí 1.2. Lokalizace Kraj: Středočeský Okres: Benešov

Více

ROZHODNUTÍ. nepovoluje

ROZHODNUTÍ. nepovoluje Velká Hradební 3118/48, 400 02 Ústí nad Labem odbor životního prostředí a zemědělství Datum: 9. 4. 2015 JID: 51024/2015/KUUK Číslo jednací: 581/ZPZ/2015/ZD-784 Rozhodnutí v řízení o povolení výjimky ze

Více

Ohrožené druhy bylin v lesích

Ohrožené druhy bylin v lesích Ohrožené druhy bylin v lesích Metodika společného programu LČR a ČSOP I. Úvod Metodika je určená na ochranu ohrožených bylin v lesích, na lesních okrajích, světlinách, podmáčených místech a dalších lokalitách

Více

ZHODNOCENÍ SOUČASNÉHO STAVU A PÉČE O LESNÍ REZERVACE UHERSKOHRADIŠŤSKA

ZHODNOCENÍ SOUČASNÉHO STAVU A PÉČE O LESNÍ REZERVACE UHERSKOHRADIŠŤSKA ZHODNOCENÍ SOUČASNÉHO STAVU A PÉČE O LESNÍ REZERVACE UHERSKOHRADIŠŤSKA EVALUATION OF PRESENT STATE AND MANEGEMENT OF FOREST PROTECTED AREAS OF UHERSKOHRADIŠŤSKO Kateřina Rebrošová, Jiří Schneider ABSTRAKT

Více

Stráně u Popovic (návrh na vyhlášení)

Stráně u Popovic (návrh na vyhlášení) Plán péče o přírodní památku Stráně u Popovic (návrh na vyhlášení) na období 2013 2023 Obsah 1. Základní údaje o ZCHÚ... 1 1.1 Základní identifikační údaje... 1 1.2 Údaje o lokalizaci území... 1 1.3 Stručný

Více

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ REZERVACI DŘÍNEK. na období

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ REZERVACI DŘÍNEK. na období ING. PAVEL C. JAROŠ, IČ 67996736, STUDENTSKÁ 463/47, 418 01 BÍLINA TEL.: 790 384 849, 608 740 296, 474 559 513 EMAIL: PAVEL_JAROS@EMAIL.CZ WWW.BIOLOGICKEHODNOCENI.CZ PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ REZERVACI DŘÍNEK

Více

Písečný přesyp u Píst

Písečný přesyp u Píst Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Písečný přesyp u Píst CZ0210064 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Písečný přesyp u Píst Kód lokality: CZ0210064

Více

VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. www.mzp.cz OBSAH

VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. www.mzp.cz OBSAH VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ www.mzp.cz OBSAH METODICKÉ POKYNY A DOKUMENTY Metodika managementu tlejícího dříví v lesích zvláště chráněných územ 1 Aktualizace metodického dokumentu k problematice

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Octárna CZ0213818

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Octárna CZ0213818 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Octárna CZ0213818 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Octárna Kód lokality: CZ0213818 Kód lokality v ÚSOP: 2572

Více

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU VRÁSA. na období

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU VRÁSA. na období PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU VRÁSA na období 2013-2022 Zpracoval: Ing., Ing. Pavel Jaroš Zpracovali Autorizace Datum 31.8.2011 Ing., Ing. Pavel Jaroš Konzultace Počet stran textu Přílohy 13 Mgr. Pavel

Více

Hospodářský způsob. porosty BO, SM, AK a stanovištně nevhodné dřeviny. porosty listnáčů DB, HB a přimíšených

Hospodářský způsob. porosty BO, SM, AK a stanovištně nevhodné dřeviny. porosty listnáčů DB, HB a přimíšených PR Slavičí údolí 00 09 /8 Rámcová směrnice péče o les podle souborů lesních typů PR Slavičí údolí 00 09 LHC Dobřichovice LHP.. 009 3.. 008 Číslo směrnice Kategorie lesa Soubory lesních typů Les zvláštního

Více

NÁVRH ÚZEMNÍHO PLÁNU PRŽNO

NÁVRH ÚZEMNÍHO PLÁNU PRŽNO VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ část B Hodnocení vlivů na lokality soustavy Natura 2000 dle 45i zákona č. 114/1992 Sb. NÁVRH ÚZEMNÍHO PLÁNU PRŽNO Jan Losík červenec 2012 2 Zpracovatel: Mgr.

Více

Plán péče o PŘÍRODNÍ REZERVACI VRCHOVÉ na období 2014-2023

Plán péče o PŘÍRODNÍ REZERVACI VRCHOVÉ na období 2014-2023 Plán péče o PŘÍRODNÍ REZERVACI VRCHOVÉ na období 2014-2023 Zpracovatel: Ing. Jiří Schneider, Ph.D. Újezd u Tišnova 7, 594 55 Újezd u Tišnova IČ: 69665389-1 - 1. Základní údaje o zvláště chráněném území

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Lounín CZ0210011

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Lounín CZ0210011 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Lounín CZ0210011 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Lounín Kód lokality: CZ0210011 Kód lokality v ÚSOP: 2564

Více

Plán péče o přírodní památku ROKYCANSKÁ STRÁŇ

Plán péče o přírodní památku ROKYCANSKÁ STRÁŇ Plán péče o přírodní památku ROKYCANSKÁ STRÁŇ na období 2011-2020 Zpracovatel: Petr Kraft Ústav geologie a paleontologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze, Albertov 6, 128 43 Praha 2

Více

Oznámení o návrhu na vyhlášení přírodní památky Rašeliniště na Smrku

Oznámení o návrhu na vyhlášení přírodní památky Rašeliniště na Smrku KRAJSKÝ ÚŘAD OLOMOUCKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení ochrany přírody Jeremenkova 40a 779 11 Olomouc Vyřizuje: Mgr. Tomáš Berka tel.: +420 585 508 389 fax: +420 585 508 424 email:

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní

Více

Operační program. Životní prostředí

Operační program. Životní prostředí Operační program Životní prostředí (avíza, květen 2015) Přehled prvních výzev OP ŽP plánovaných k zahájení příjmu žádostí v srpnu 2015 Prioritní osa 1: Zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní...

Více

Hořec hořepník (Gentiana pneumonanthe)

Hořec hořepník (Gentiana pneumonanthe) Hořec hořepník (Gentiana pneumonanthe) rozšíření a management v Bílých Karpatech Zpracovali Eva Hettenbergerová & Karel Fajmon 2014 Obsah Úvod... 3 Metodika průzkumu... 3 Výsledky... 5 Závěr a poznámky

Více

Praktické zkušenosti z kontrol

Praktické zkušenosti z kontrol Praktické zkušenosti z kontrol podmíněnosti nosti v roce 2009 (SMR 1, SMR 5) 5 Mgr. Zdeněk k Papoušek Česká inspekce životního prostřed edí Odbor ochrany přírodyp Legislativní podklady SMR 1, SMR 5 Směrnice

Více

PLÁN PÉČE PRO PŘÍRODNÍ PAMÁTKU POZDĚCHOV - KOSTEL. na období 2011-2020. květen 2011

PLÁN PÉČE PRO PŘÍRODNÍ PAMÁTKU POZDĚCHOV - KOSTEL. na období 2011-2020. květen 2011 PLÁN PÉČE PRO PŘÍRODNÍ PAMÁTKU POZDĚCHOV - KOSTEL na období -2020 květen Objednatel: Zlínský kraj, 761 90 Zlín E-mail: miluse.polakova@kr-zlinsky.cz magdalena.snajdarova@kr-zlinsky.cz http://www.kr-zlinsky.cz

Více

Péče o KP/ zakládání KP v rámci PPK, POPFK. Mgr. Stanislav Mudra

Péče o KP/ zakládání KP v rámci PPK, POPFK. Mgr. Stanislav Mudra Péče o KP/ zakládání KP v rámci PPK, POPFK Mgr. Stanislav Mudra Operační program Životní prostředí Operační program Životní prostředí (OP ŽP) nabízí v období let 2007-2013 možnost realizace široké škály

Více

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu.

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu. Zbraslavský vrch nadmořská výška: 675 m geologie: trachyandezitový suk, přívodní dráha vulkánu (?) geomorfologické jednotky: Jesenická pahorkatina (Manětínská vrchovina) lokalizace: Karlovarský kraj, okres

Více

o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin

o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin 327/2004 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 30. dubna 2004 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin ve znění vyhlášky č.

Více

Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015.

Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015. Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015. Tento dokument obsahuje seznam zajímavých přírodních lokalit, které je možno lokalizovat v katastru města Strakonice v souvislosti s

Více

PLÁN PÉČE O EVL/ZCHÚ BEDŘICHOVSKÝ POTOK

PLÁN PÉČE O EVL/ZCHÚ BEDŘICHOVSKÝ POTOK O EVL 1.1 PLÁN PÉČE O EVL/ZCHÚ BEDŘICHOVSKÝ POTOK Dílčí plnění, část 1.1 zpracování plánu péče o navrženou EVL/ZCHÚ na základě zpracovaných podkladů, dle smlouvy o dílo uzavřené mezi Sdružením Jižní Čechy

Více

Změna č. 6 ÚP obce Dolní Morava

Změna č. 6 ÚP obce Dolní Morava VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ část B Hodnocení vlivů na lokality soustavy Natura 2000 dle 45i zákona č. 114/1992 Sb. Změna č. 6 ÚP obce Dolní Morava Jan Losík, Alice Háková říjen 2013 2

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 11. září 2013 Petr Pavelčík KUZL 55971/2013 KUSP 55970/2013

Více

Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí

Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí I. Přikryl, ENKI, o.p.s., Třeboň Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí Abstrakt Práce hodnotí různé typy vod, které vznikají v souvislosti s těžbou uhlí, z hlediska jejich ekologické funkce i využitelnosti

Více

CHKO Litovelské Pomoraví

CHKO Litovelské Pomoraví CHKO Litovelské Pomoraví AOPK ČR Správa chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví Správa CHKO Litovelské Pomoraví, Husova ul. 906/5, Litovel Společenský význam ZCHÚ a Správa CHKO Litovelské Pomoraví

Více

ÚZEMNÍ PLÁN BOROVÁ LADA

ÚZEMNÍ PLÁN BOROVÁ LADA 1 ÚZEMNÍ PLÁN BOROVÁ LADA TEXTOVÁ ČÁST NÁVRH PRO VEŘEJNÉ JEDNÁNÍ Datum: listopad 2014 Paré číslo: 1 Správní orgán Obec Borová Lada, 384 92 Borová Lada 38 o vydání rozhodlo zastupitelstvo obce nabytí účinnosti

Více

SPOLEČNOST PRO OCHRANU MOTÝLŮ

SPOLEČNOST PRO OCHRANU MOTÝLŮ SPOLEČNOST PRO OCHRANU MOTÝLŮ Aktuality 2011 Vážení přátelé motýlů a přírody, dovolte nám při této příležitosti stručně představit Společnost pro ochranu motýlů České republiky (SOM). Tato organizace je

Více

JAKÁ JE BUDOUCNOST LESA NÍZKÉHO NA LESNÍ SPRÁVĚ ZNOJMO?

JAKÁ JE BUDOUCNOST LESA NÍZKÉHO NA LESNÍ SPRÁVĚ ZNOJMO? JAKÁ JE BUDOUCNOST LESA NÍZKÉHO NA LESNÍ SPRÁVĚ ZNOJMO? Ot. Březiny 682, 675 71 Náměšť nad Oslavou VOBORNÍK PŘEMYSL ABSTRAKT: Les nízký se u LČR,s.p. Lesní správě Znojmo vyskytuje na plochách okolo 2.500ha

Více

Doplnění zeleně podél komunikace jižně od obce Hartmanice

Doplnění zeleně podél komunikace jižně od obce Hartmanice Obnova krajinných struktur Doplnění zeleně podél komunikace jižně od obce Hartmanice Objednatel: Obec Hartmanice, Hartmanice 22, 373 65 Dolní Bukovsko Zhotovitel: Spolek pro rozvoj regionu, Jiráskova 84,

Více

ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU BRATRONICE

ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU BRATRONICE ZMĚNA č.4 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU BRATRONICE 1 Obsah: Lokalita č.1....3 Lokalita č.2 5 Lokalita č.3....6 Lokalita č.4....8 Lokalita č.5..10 Lokalita č.6.. 11 Lokalita č.7..13 Lokalita č.8..14 2

Více

SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA - B. HG partner s.r.o. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.:

SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA - B. HG partner s.r.o. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.: HG partner s.r.o. Smetanova 200, 250 82 Úvaly w ww.hgpartner.cz Investor: Město Úvaly, Pražská 276, 280 82 Úvaly Tel/fax: 246 082 015 777/161 198 email: vrzak@hgpartner.cz Paré č.: Odpovědný projektant:

Více

Příloha I. Název zvláště chráněného území: U Hamrů

Příloha I. Název zvláště chráněného území: U Hamrů Příloha I. A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ PAMÁTKA U HAMRŮ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, dále též jen zákon ) Název zvláště chráněného území:

Více

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ Milena Vágnerová 1), Jan Brejcha 1), Michal Řehoř 1), Zbyněk Sokol 2), Martin Neruda 3), Jana

Více

Společné podmínky opatření LFA

Společné podmínky opatření LFA Společné podmínky opatření LFA Deklarace veškeré zemědělské půdy Dodržovat podmínky Cross-compliance Zákres do Mapy DPB Zemědělský podnikatel každý žadatel musí mít IČO a evidován v Evidenci zemědělského

Více

Plán péče o přírodní památku Budačina. na období 2015-2025

Plán péče o přírodní památku Budačina. na období 2015-2025 Plán péče o přírodní památku Budačina na období 2015-2025 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 2436 kategorie ochrany: přírodní památka název území:

Více

PODKLADY - MAPOVÉ, ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍ, OSTATNÍ

PODKLADY - MAPOVÉ, ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍ, OSTATNÍ OBEC: NOVÁ ŘÍŠE Základní identifikace řešeného území : Status: Městys částí obce: 1 ZUJ (kód obce): 587 591 NUTS 4 CZ0632 - Jihlava NUTS3: CZ063 - Vysočina NUTS2: CZ06 - Jihovýchod Obec s pověřeným obecním

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 715/68/2014 NEMOVITOST: Pozemky, zapsané na LV č. 3877 pro k.ú. Hořejší Vrchabí a obec Vrchlabí, vedené u KP Trutnov Katastrální údaje : Kraj Královéhradecký, okres

Více

STANOVISKO K POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ VE FÁZI KONCEPTU

STANOVISKO K POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ VE FÁZI KONCEPTU Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Městský úřad Bystřice pod Hostýnem Odbor územ.plánování a stavebního řádu Masarykovo náměstí 137 768 61 Bystřice pod Hostýnem

Více

č. 79/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření

č. 79/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Ve znění: č. 79/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Předpis č. K datu Poznámka 114/2008 Sb. (k 15.4.2008) mění celkem 49 novelizačních bodů;

Více

NÁVRH ZADÁNÍ 4. ZMĚNY ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE KLÁŠTER HRADIŠTĚ NAD JIZEROU

NÁVRH ZADÁNÍ 4. ZMĚNY ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE KLÁŠTER HRADIŠTĚ NAD JIZEROU ČESKÁ REPUBLIKA STŘEDOČESKÝ KRAJ OKRES MLADÁ BOLESLAV OBEC KLÁŠTER HRADIŠTĚ NAD JIZEROU NÁVRH ZADÁNÍ 4. ZMĚNY ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE KLÁŠTER HRADIŠTĚ NAD JIZEROU zpracovaný dle 47 zákona č. 183/2006 Sb.,

Více

Návrh. na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh. na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní rezervace Libochovka

Více

č. 79/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření

č. 79/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Ve znění: č. 79/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Předpis č. K datu Poznámka 114/2008 Sb. (k 15.4.2008) mění celkem 49 novelizačních bodů;

Více

Aktualizace 2010 finančně podpořeno z Grantového programu územního plánování Jihočeského kraje na rok 2010

Aktualizace 2010 finančně podpořeno z Grantového programu územního plánování Jihočeského kraje na rok 2010 Listopad 2010 Územně analytické podklady pro správní obvod ORP Prachatice Textová část Aktualizace 2010 finančně podpořeno z Grantového programu územního plánování Jihočeského kraje na rok 2010 Tento projekt

Více

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU NA SPÁLENIŠTI

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU NA SPÁLENIŠTI ING. PAVEL C. JAROŠ, IČ 67996736, STUDENTSKÁ 463/47, 418 01 BÍLINA TEL.: 790 384 849, 608 740 296 EMAIL: PAVEL_JAROS@EMAIL.CZ WWW.BIOLOGICKEHODNOCENI.CZ PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU NA SPÁLENIŠTI Pro roky

Více

PLÁN PÉČE O KRAJINU v katastrálním území města Hustopeče

PLÁN PÉČE O KRAJINU v katastrálním území města Hustopeče PLÁN PÉČE O KRAJINU v katastrálním území města Hustopeče Studie proveditelnosti Objednatel: Zhotovitel: Město Hustopeče Agroprojekt PSO, spol. s r.o. Brno Slavíčkova 1a, Brno Lesná Ing. David Mikolášek

Více

VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů. při použití přípravků na ochranu rostlin,

VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů. při použití přípravků na ochranu rostlin, Strana 4114 Sbírka zákonů č. 327 / 2012 327 VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství

Více

327/2012 Sb. VYHLÁŠKA

327/2012 Sb. VYHLÁŠKA 327/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství stanoví podle 88 odst.

Více