POH ČR Kabinet odpadů. 29. května Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POH ČR 2015-2024. Kabinet odpadů. 29. května 2014. Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí"

Transkript

1 POH ČR Kabinet odpadů 29. května 2014 Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí

2 Příprava POH ČR MŽP návrh nového POH ČR na další 10 leté období ( ) Nástroj pro řízení OH a pro realizaci dlouhodobé strategie OH Závazky vůči EU Potřeby OH

3 Nový POH ČR harmonogram (1) SEA verze POH ČR (úvodní část, souhrn analytické části, závazná část, směrná část) Projednání v Radě pro OH (13. března 2014) Vnitroresortní připomínkové řízení (březen 2014) Meziresortní připomínkové řízení a rozšířené veřejné připomínkové řízení (květen 2014) Zahájení posouzení vlivů POH na ŽP (SEA proces) (červen - říjen 2014, stanovisko SEA - říjen 2014) Ekonomická analýza POH (červenec/srpen 2014) Dopracování POH ČR zapracování všech připomínek (MPŘ, SEA, ekonomická analýza) (červen - září 2014)

4 Nový POH ČR harmonogram (2) Úprava POH ČR - nařízení vlády (říjen 2014) Dopracování analytické části POH ČR (září 2014) Vnitroresortní připomínkové řízení k analytické části (říjen 2014) Meziresortní připomínkové řízení k analytické části (říjen 2014) Předložení závazné části POH ČR vládě (říjen 2014) Vydání nařízení vlády o POH ČR (závazné části) ve Sbírce zákonů (prosinec 2014) Účinnost POH ČR (1. ledna 2015)

5 POH ČR (SEA verze) 1) Úvodní část (základní informace) působnost, doba platnosti, struktura POH, konzultační proces, institucionální zabezpečení 2) Vyhodnocení stávajícího stavu OH v ČR - Souhrn analytické části (vývoj a stav OH) datové zdroje, souhrnná data o OH, trendy vývoje a vyhodnocení OH, stav plnění evropských cílů, nová prognóza vývoje produkce KO a nakládání s KO do roku 2024, strategie a priority OH ČR , infrastruktura OH, vyhodnocení prevenčních přístupů a opatření v OH

6 POH ČR 3) Závazná část (nařízení vlády) Zohledňuje: Princip dodržování hierarchie nakládání s odpady Politiku životního prostředí ČR Jiné strategické dokumenty ČR (Surovinová politika, SEK) Evropské závazky ČR Evropské strategické dokumenty Potřeby současného odpadového hospodářství Roadmap EK Kapitola 3.7. Program předcházení vzniku odpadů (1 hlavní cíl a 13 dílčích cílů)

7 POH ČR Program předcházení vzniku odpadů Principy, cíle, opatření jsou součástí POH ČR Probíhá proces SEA (zveřejnění vyhodnocení koncepce a návrhu koncepce - zač. června, veřejné projednání - červenec, zveřejnění stanoviska SEA - srpen 2014) Předložení Programu předcházení vzniku odpadů ČR do vlády (ke schválení - konec srpna 2014) Předání Programu předcházení vzniku odpadů ČR prostřednictvím Stálého zastoupení ČR Evropské komisi (září 2014)

8 POH ČR Závazná část Cíle - 61 cílů 4 strategické 23 hlavních 34 dílčích Zásady Opatření

9 POH ČR

10 POH ČR Strategické cíle: Předcházení vzniku odpadů a snižování měrné produkce odpadů. Minimalizace nepříznivých účinků vzniku odpadů a nakládání s nimi na lidské zdraví a životní prostředí. Udržitelný rozvoj společnosti a přiblížení se k evropské recyklační společnosti. Maximální využívání odpadů jako náhrady primárních zdrojů.

11 Závazná část: POH ČR Zásady pro nakládání s odpady Zásady pro nakládání s vybranými druhy odpadů (prioritní odpadové toky např. KO, SKO, BRKO, SDO, NO, výrobky s ukončenou život. ZPO atd.) Cíle pro prioritní odpadové toky Zásady pro vytváření sítě zařízení k nakládání s odpady Zásady pro rozhodování při přeshraniční přepravě, dovozu a vývozu odpadů Opatření k omezení černých skládek a litteringu a zajištění nakládání s odpady (vlastník není znám/zanikl)

12 POH ČR Program předcházení vzniku odpadů Odpovědnost a kontrola plnění POH ČR a POH krajů Zajištění datové základny pro hodnocení OH, POH ČR a POH krajů Soustava indikátorů k hodnocení stavu OH a plnění POH ČR a POH krajů

13 4) Směrná část POH ČR Definuje podmínky, předpoklady pro splnění stanovených cílů Nástroje pro prosazování a kontrolu plnění POH ČR (i ekonomické) Přílohy POH: přehled cílů, soustava indikátorů OH, právní předpisy, použité zkratky, zdroje

14 Obsah POH ČR Hlavní priority OH ČR : Předcházení vzniku odpadů a snižování nebezpečných vlastností odpadů. Opětovné použití výrobků s ukončenou životností. Kvalitní recyklace a maximální využití vhodných odpadů (materiálové, energetické, biologické) a to především ve vazbě na průmyslové segmenty v regionech (zemědělství, energetiku, stavebnictví). Optimalizace nakládání s BRKO a ostatními BRO na území ČR, s důrazem na oddělený sběr. Povinné zavedení tříděného sběru přinejmenším pro odpady z: papíru, kovu, plastu a skla do roku 2015.

15 Obsah POH ČR Energetické využívání odpadů, komunálních odpadů, zejména SKO. Zásadní omezení skládkování na území ČR. Optimalizace veškeré činnosti v OH s ohledem na ochranu zdraví lidí a ŽP. Optimalizace veškeré činnosti v OH, s ohledem na vynaložené náklady a ekonomickou a sociální udržitelnost. Vyjasnění stavu, kdy odpad přestává být odpadem. Zajištění dlouhodobé stability a udržitelnosti OH v regionech i v rámci ČR.

16 Obsah POH ČR Zásady pro nakládání s odpady Předcházet vzniku odpadů. Při nakládání s odpady uplatňovat hierarchii. Při uplatňování hierarchie podporovat možnosti, které představují nejlepší celkový výsledek z hlediska ŽP. Zohledňovat celý životní cyklus výrobků a materiálů. Podporovat způsoby nakládání s odpady, které využívají odpady jako zdroje surovin. Podporovat nakládání s odpady, které vede ke zvýšení hospodářské využitelnosti odpadu. Podporovat přípravu na opětovné použití a recyklaci odpadů.

17 Obsah POH ČR Nepodporovat skládkování nebo spalování recyklovatelných materiálů. U zvláštních toků odpadů je možno připustit odchýlení se od stanovené hierarchie, je-li to odůvodněno zohledněním celkových dopadů životního cyklu. Při uplatňování hierarchie reflektovat zásadu předběžné opatrnosti a předcházet nepříznivým vlivům nakládání s odpady na lidské zdraví a ŽP. Při uplatňování hierarchie zohlednit zásadu udržitelnosti včetně technické proveditelnosti a hospodář. udržitelnosti. Při uplatňování hierarchie zajistit ochranu zdrojů surovin, ŽP, lidského zdraví s ohledem na hospodářské a sociální dopady. Jednotlivé způsoby nakládání s odpady v rámci ČR musí vytvářet komplexní celek zaručující co nejmenší negativní vlivy na ŽP a vysokou ochranu lidského zdraví.

18 Cíl: Komunální odpady: Cíle POH ČR Do roku 2015 zavést tříděný sběr minimálně pro odpady z papíru, plastů, skla a kovů. Do roku 2020 zvýšit nejméně na 50 % hmotnosti celkovou úroveň přípravy k opětovnému použití a recyklaci alespoň u materiálů jako papír, plast, kov, sklo, pocházejících z domácností a případně odpady jiného původu, pokud jsou tyto toky odpadů podobné odpadům z domácností. Zásady a opatření: V obcích povinně zajistit oddělený (tříděný) sběr využitelných složek KO, minimálně papíru, plastů, skla a kovů.

19 Cíle POH ČR Rozsah a způsob odděleného sběru musí být dostatečný pro zajištění splnění cílů POH pro KO. Mechanické třídění SKO pouze jako doplňková technologie úpravy odpadů před jejich dalším využitím. Nenahrazuje oddělený sběr využitelných složek KO. Průběžně vyhodnocovat obecní systém nakládání s KO. Na úrovni obce informovat 1 x ročně občany a ostatní účastníky obecního systému nakládání s KO o způsobech a rozsahu odděleného sběru odpadů a o nakládání se složkami KO. Na úrovni obce 1 x ročně zveřejnit kvantifikované výsledky OH obce.

20 Cíl: SKO: Cíle POH ČR Směsný komunální odpad (po vytřídění materiálově využitelných složek, nebezpečných složek a biologicky rozložitelných odpadů) zejména energeticky využívat v zařízeních k tomu určených v souladu s platnou legislativou. Zásady a opatření: Omezení/zákaz skládkování odpadů zejména neupraveného SKO. Navýšení skládkovacího poplatku a směřování vybraných příjmů z těchto poplatků do OH. V adekvátní míře energeticky využívat SKO.

21 Cíl: BRKO: Cíle POH ČR Snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak, aby podíl této složky činil v roce 2020 nejvíce 35 % hmotnostních z celkového množství BRKO vyprodukovaných v roce Zásady a opatření: V obcích povinně stanovit systém odděleného sběru BRKO a nakládání s nimi, minimálně pro BRO rostlinného původu. Povinnost obcí určit místa, kam mohou fyzické osoby a původci napojení na systém obce odkládat odděleně sebraný BRO.

22 Cíle POH ČR Průběžně vyhodnocovat systém nakládání s BRO na regionální úrovni. Podpora domácího a komunitní kompostování BRO u fyzických osob. Podpora výstavby zařízení pro využití BRKO. Podpora využití kompostů vyrobených z BRKO (spolupráce s MZe).

23 Cíl: Cíle POH ČR Vytvořit a udržovat komplexní, přiměřenou a efektivní síť zařízení k nakládání s odpady na území ČR. Zásady pro vytváření sítě zařízení pro nakládání s odpady: Podporovat výstavbu zařízení v souladu s hierarchií. Navrhovat nová zařízení v souladu s nejlepšími dostupnými technikami. Podpora výstavby zařízení v souladu s regionálními potřebami. Nepodporovat výstavbu nových skládek odpadů z veřejných prostředků.

24 POH ČR Zařízení s možným nadregionálním významem: Zařízení pro energetické využití. Zařízení pro využití nebo odstranění ostatních odpadů (např. skládky). Zařízení pro využití nebo odstranění nebezpečných odpadů. Zařízení pro využití vhodných biologicky rozložitelných odpadů z obcí (např. kompostárny, bioplynové stanice). Systémy svozu, přepravy včetně překládacích stanic. Zařízení pro dotřídění a úpravu odpadů. Systémy sběru využitelných, objemných, nebezpečných, směsných a dalších odpadů, včetně zpětného odběru výrobků. Zařízení a technologie pro zpracování a materiálové využití vytříděných a upravených odpadů.

25 POH ČR Ostatní zařízení nutná pro zajištění funkčnosti sítě: Zařízení pro využití druhotných surovin. Demontážní linky na vybrané výrobky s ukončenou životností (včetně vozidel s ukončenou životností). Doplňková zařízení: Výkupny odpadů. Dotřiďovací zařízení pro směsný komunální odpad. Dotřiďovací zařízení pro objemný odpad. Zařízení pro spoluspalování odpadů.

26 Děkuji za pozornost Tel:

Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje

Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Ing. Pavel Novák s.r.o. Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Závazná část červen 2015 Zadavatel: Karlovarský kraj, Závodní 353, 360 06 Karlovy Vary Zhotovitel: Ing. Pavel Novák, s.r.o. Osadní

Více

Rozesláno dne 15. února 2016 Částka 1 OBSAH:

Rozesláno dne 15. února 2016 Částka 1 OBSAH: VĚSTNÍK KRAJE VYSOČINA Ročník 2016 Rozesláno dne 15. února 2016 Částka 1 OBSAH: 1. Veřejnoprávní smlouva uzavřená mezi obcí Lány a městem Chotěboř extranet.kr-vysocina.cz/vestnik/2016/001.pdf 2. Veřejnoprávní

Více

VĚCNÝ ZÁMĚR ZÁKONA O ODPADECH + POH ČR

VĚCNÝ ZÁMĚR ZÁKONA O ODPADECH + POH ČR Konference Analytika odpadů II 27. listopadu 2012 Žďár nad Sázavou VĚCNÝ ZÁMĚR ZÁKONA O ODPADECH + POH ČR Andrea Jonášová Odbor odpadů Věcný záměr zákona o odpadech hlavní změny oproti současnému stavu

Více

Plán odpadového hospodářství Libereckého kraje

Plán odpadového hospodářství Libereckého kraje Plán odpadového hospodářství Libereckého kraje Prohlášení ke koncepci dle 10g odst. 4 a 5e zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění PRAHA prosinec 2015 Obsah: Prohlášení

Více

Vypořádání připomínek k návrhu koncepce Plán odpadového hospodářství Olomouckého kraje 2016 2025 a k vyhodnocení vlivu koncepce na životní prostředí

Vypořádání připomínek k návrhu koncepce Plán odpadového hospodářství Olomouckého kraje 2016 2025 a k vyhodnocení vlivu koncepce na životní prostředí Vypořádání připomínek k návrhu koncepce Plán odpadového hospodářství Olomouckého kraje 2016 2025 a k vyhodnocení vlivu koncepce na životní prostředí Č. Subjekt Připomínky Vypořádání 1. Ministerstvo životního

Více

Směřování odpadového hospodářství a postoj MŽP k energetickému využívání odpadů

Směřování odpadového hospodářství a postoj MŽP k energetickému využívání odpadů Směřování odpadového hospodářství a postoj MŽP k energetickému využívání odpadů Jaromír MANHART Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí ODPADY 2014 a jak dál aneb budeme mít maskované spalovny? 24.

Více

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016-2025 1 Účel POH Středočeského kraje Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje (POH SK) je zpracován na základě 43 zákona č. 185/2001

Více

KONCEPCE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA PLZNĚ

KONCEPCE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA PLZNĚ KONCEPCE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA PLZNĚ Zadavatel: Statutární město Plzeň, Magistrát města Plzně Odbor řízení technických úřadů Škroupova 5, 306 32 Plzeň Zpracovatel: BOHEMIAPLAN, s.r.o.,

Více

Směřování odpadového hospodářství a postoj MŽP k energetickému vs. materiálovému využívání

Směřování odpadového hospodářství a postoj MŽP k energetickému vs. materiálovému využívání Směřování odpadového hospodářství a postoj MŽP k energetickému vs. materiálovému využívání Jaromír MANHART Ministerstvo životního prostředí odbor odpadů Kabinet odpadů MŽP/ČSPŽP 29. 5. 2014 Praha Odpad

Více

Bioodpady v komunálním odpadu a cesty jejich řešení Odpady dnes a zítra 4. 2. 2016

Bioodpady v komunálním odpadu a cesty jejich řešení Odpady dnes a zítra 4. 2. 2016 Bioodpady v komunálním odpadu a cesty jejich řešení Odpady dnes a zítra 4. 2. 2016 Odpad nebo surovina Biologicky rozložitelný odpad / surovina - jakýkoli odpad, který je schopen anaerobního nebo aerobního

Více

Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí

Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí Mgr. Pavel Drahovzal předseda Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky Ing. Bc. Barbora Fűrstová Oddělení legislativně-právní

Více

Vyhodnocení Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje za rok 2012

Vyhodnocení Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje za rok 2012 Vyhodnocení Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje za rok 2012 Zpracovatel: Krajský úřad Moravskoslezského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Listopad 2013 1 1. Úvod Plán odpadového

Více

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Energetická bezpečnost Prahy & Odpad jako energie Praha, 18. května 2015 OBSAH PREZENTACE Strategie EU

Více

Vhodné nastavení budoucího OH dle nového zákona, včetně ekonomických dopadů

Vhodné nastavení budoucího OH dle nového zákona, včetně ekonomických dopadů Česká asociace odpadového hospodářství Vhodné nastavení budoucího OH dle nového zákona, včetně ekonomických dopadů Ing. Petr Havelka výkonný ředitel ČAOH Obsah * Oběhové hospodářství * Vybrané cíle POH

Více

Výhled pro nakládání s BRO v ČR

Výhled pro nakládání s BRO v ČR Výhled pro nakládání s BRO v ČR Kamila Součková MŽP Odbor odpadů Nový zákon o odpadech Platná legislativa OH ČR Rozšířené teze rozvoje OH v ČR (schváleny vládou 25. srpna 2010) Věcné záměry zákon o odpadech

Více

Energetické využití komunálních odpadů negeneruje omezení třídění a recyklace. RNDr. Jana Matzenauerová

Energetické využití komunálních odpadů negeneruje omezení třídění a recyklace. RNDr. Jana Matzenauerová Energetické využití komunálních odpadů negeneruje omezení třídění a recyklace RNDr. Jana Matzenauerová Konference Staré Těchanovice, 27.6. 28.6.2013 1 Systém odpadového hospodářství Budování systému OH

Více

Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období

Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období 2016-2026 Zpracoval(a): Zpracoval: Mgr. Daniel Havlík Datum: 19. 4. 2016 Základní informace souhlasné stanovisko SEA vydáno MŽP dne 22. prosince

Více

Aktuální změny zákona o odpadech a prováděcích právních předpisů Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí

Aktuální změny zákona o odpadech a prováděcích právních předpisů Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Aktuální změny zákona o odpadech a prováděcích právních předpisů Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Analytika odpadů 3. 4. listopadu 2015, Tábor OBSAH Legislativa odpadů

Více

PŘÍPRAVA ZÁKONŮ O ODPADECH A KRAJSKÝCH PLÁNŮ ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ

PŘÍPRAVA ZÁKONŮ O ODPADECH A KRAJSKÝCH PLÁNŮ ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ PŘÍPRAVA ZÁKONŮ O ODPADECH A KRAJSKÝCH PLÁNŮ ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Ministerstvo životního prostředí Jaromír Manhart odbor odpadů Jindřichův Hradec, Odpady dnes a zítra 4. února 2016 OBSAH PREZENTACE

Více

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Mgr. Pavel Drahovzal starosta obce Velký Osek Výkonný ředitel Kanceláře Svazu měst a obcí České republiky Legisla(va odpadového hospodářství - východiskem

Více

Udržitelné odpadové hospodářství z pohledu obcí Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR. Mgr. Barbora Němcová Svaz měst a obcí ČR

Udržitelné odpadové hospodářství z pohledu obcí Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR. Mgr. Barbora Němcová Svaz měst a obcí ČR Udržitelné odpadové hospodářství z pohledu obcí Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR Mgr. Barbora Němcová Svaz měst a obcí ČR Svaz měst a obcí České republiky Svaz měst a obcí České

Více

STRATEGIE A NOVÉ ZÁKONY O ODPADECH

STRATEGIE A NOVÉ ZÁKONY O ODPADECH STRATEGIE A NOVÉ ZÁKONY O ODPADECH Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí 11. BRO-konference ZERA, Náměšť nad Oslavou 24. září 2015 Hlavní legislativní změny v roce 2015 I. Vyhláška

Více

Odpady a recyklace. Přednáška č.10 Legislativa v OH. Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství. Ing. Martin Dočkal, Ph.D.

Odpady a recyklace. Přednáška č.10 Legislativa v OH. Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství. Ing. Martin Dočkal, Ph.D. Odpady a recyklace Přednáška č.10 Legislativa v OH Předpisy v odp. hospodářství zákony vyhlášky technické normy Ostatní důležitá legislativa v oblasti ŽP Zákon 185/2001 Sb. (novela 154/2010,... 223/2015

Více

Plán odpadového hospodářství hlavního města Prahy 2016-2025

Plán odpadového hospodářství hlavního města Prahy 2016-2025 Plán odpadového hospodářství hlavního města Prahy 2016-2025 VYHODNOCENÍ KONCEPCE Z HLEDISKA VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A VEŘEJNÉ ZDRAVÍ dle 10e zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní, v

Více

Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR základní podklad pro tvorbu legislativy OH v ČR

Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR základní podklad pro tvorbu legislativy OH v ČR Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR základní podklad pro tvorbu legislativy OH v ČR Konference Odpady 2011 Plzeň, 15. 11. 2011 Pohled měst a obcí na udržitelné odpadové hospodářství:

Více

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE 2016-2025

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE 2016-2025 PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE 2016-2025 LISTOPAD 2015 Krajský úřad Ústeckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství OBSAH Identifikace pořizovatele:... 7 Zpracovatel:... 7 1. Úvod...

Více

SYSTÉM MONITORNINGU OBLASTI PODPORY 4.1 ZPRÁVA

SYSTÉM MONITORNINGU OBLASTI PODPORY 4.1 ZPRÁVA SYSTÉM MONITORNINGU DOPADŮ PROJEKTŮ OBLASTI PODPORY 4.1 ZPRÁVA OBSAH: 1. Zadání 2. Zásady zpracování 3. Návrh metodiky systému monitoringu míry plnění cílů POH ČR prostřednictvím projektů podpořených v

Více

Dotace nového programovacího období 2014-2020

Dotace nového programovacího období 2014-2020 Dotace nového programovacího období 2014-2020 Předpokládané podpory v odpadovém hospodářství OP přeshraniční spolupráce SR-ČR Program OPŽP PRIORITNÍ OSA 3: Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže

Více

Plán odpadového hospodářství obce

Plán odpadového hospodářství obce Plán odpadového hospodářství obce Zpracoval(a): Zpracoval: Ing. Jana Helllemannová Datum: 3. 5. 2016 Základní informace Produkce nad 10 t nebezpečných odpadů Produkce nad 1000 t odpadu kategorie ostatní

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3 AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3 Tomáš Kovařík Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Biomasa & Energetika, 24. listopadu

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Martin Harák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Litomyšl, 15. října 2015 Vyhláška ke třídění komunálních odpadů BIOODPADY a KOVY Povinné

Více

VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE ZA ROK 2008

VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE ZA ROK 2008 VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE ZA ROK 2008 listopad 2009 ISES, s.r.o. M.J. Lermontova 25 160 00 Praha 6 Obsah : Kap. Název kapitoly Str. 1. Úvodní část 3 1.1. Cíl vyhodnocení

Více

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Setkání starostů a místostarostů Libereckého kraje Liberec,

Více

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Setkání starostů a místostarostů Jihočeského kraje Tábor,

Více

2. Prioritní oblast: VODA A VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ

2. Prioritní oblast: VODA A VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ 2. Prioritní oblast: VODA A VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ STRATEGICKÝ CÍL PRO PRIORITNÍ OBLAST VODA A VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Udržet a zlepšovat kvalitu zásob pitné vody v regionu Jihovýchod, aby se zajistilo zásobování

Více

Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje

Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Ing. Pavel Novák s.r.o. Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Analytická část říjen 2015 Zadavatel: Karlovarský kraj, Závodní 353, 360 06 Karlovy Vary Zhotovitel: Ing. Pavel Novák, s.r.o. Osadní

Více

Plán odpadového hospodářství města Ždánice Směrná část

Plán odpadového hospodářství města Ždánice Směrná část Plán odpadového hospodářství města Ždánice 2018-2026 Směrná část Objednatel Zhotovitel Město Ždánice ECO Management, s.r.o. Městečko 787 K Západi 2033/54 696 32 Ždánice 621 00 Brno IČ 00285536 IČ 46972218

Více

DOPLNĚNÍ SEPARACE A SVOZU BIOODPADŮ NA JEVIŠOVICKU

DOPLNĚNÍ SEPARACE A SVOZU BIOODPADŮ NA JEVIŠOVICKU DOPLNĚNÍ SEPARACE A SVOZU BIOODPADŮ NA JEVIŠOVICKU únor 2015 DESACON Zlín, s.r.o. 1 OBSAH 2 Identifikační údaje... 3 2.1 Název projektu... 3 2.2 Objednatel... 3 2.3 Zpracovatel... 3 2.4 Použité podklady...

Více

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje pro období 2016 až 2025 Závazná část

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje pro období 2016 až 2025 Závazná část Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje pro období 2016 až 2025 POH SK byl zpracován za finanční podpory Státního fondu životního prostředí Národní program na podporu zpracování Plánů odpadového

Více

Aktuální situace v právních předpisech týkajících se biologicky rozložitelných odpadů, zvážení možnosti podpory odbytu kompostů vyrobených z BRKO

Aktuální situace v právních předpisech týkajících se biologicky rozložitelných odpadů, zvážení možnosti podpory odbytu kompostů vyrobených z BRKO Aktuální situace v právních předpisech týkajících se biologicky rozložitelných odpadů, zvážení možnosti podpory odbytu kompostů vyrobených z BRKO Odpadové dny 2010 Mendlova univerzita, Brno 23.9.2010 Bc.

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 4. 7. 2014 Č. j.: 46045/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje pro období 2016 až Závazná část

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje pro období 2016 až Závazná část Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje pro období 2016 až 2025 Leden 2016 Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje byl zpracován za finanční podpory Státního fondu životního prostředí

Více

Plán odpadového hospodářství Olomouckého kraje pro období 2016 až 2025 Závazná část

Plán odpadového hospodářství Olomouckého kraje pro období 2016 až 2025 Závazná část Plán odpadového hospodářství Olomouckého kraje pro období 2016 až 2025 Závazná část POH OK byl zpracován za finanční podpory MŽP (www.mzp.cz) a Státního fondu životního prostředí (www.sfzp.cz) Národní

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 ZÁVAZNÁ ČÁST

Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 ZÁVAZNÁ ČÁST Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 ZÁVAZNÁ ČÁST Identifikace zadavatele zpracování koncepčního materiálu: Název Sídlo Statutární zástupce Zástupce pro věcné jednání E-mail

Více

Obecně závazná VYHLÁŠKA OBCE Brumovice

Obecně závazná VYHLÁŠKA OBCE Brumovice Obecně závazná VYHLÁŠKA OBCE Brumovice č. 3 /2005, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem

Více

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Projekt je realizován v rámci OP Slovenská republika Česká republika, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Obsah prezentace Co je komunální

Více

Systém EKO-KOM. Jak dál?

Systém EKO-KOM. Jak dál? Systém EKO-KOM Jak dál? Výrobci, dovozci, plniči, prodejci Autorizace dle zákona o obalech Krátká rekapitulace 1997 založení EKO-KOM, a.s. předními výrobci a plniči obalů za účelem plnění požadavků směrnice

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Dny teplárenství a energetiky Hradec Králové, 22. dubna 2015 Odpady v ČR probuzeny Zákon

Více

VĚSTNÍK KRAJE VYSOČINA

VĚSTNÍK KRAJE VYSOČINA VĚSTNÍK KRAJE VYSOČINA Ročník 2004 Rozesláno dne 10. srpna 2004 Částka 3 OBSAH: 1. O b e c n ě z á v a z n á v y h l á š k a kraje Vysočina, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Kraje Vysočina ze dne 2. února 2016 č. 1/2016

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Kraje Vysočina ze dne 2. února 2016 č. 1/2016 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Kraje Vysočina ze dne 2. února 2016 č. 1/2016 kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období od roku 2016 Zastupitelstvo Kraje Vysočina

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Vojtěch Pilnáček Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Regionální setkání starostů Regionservis Dětenice, 14. května 2015 Odpady v ČR probuzeny

Více

Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí

Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí Mgr. Pavel Drahovzal předseda Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcíčeské republiky Biologicky rozložitelné komunální odpady

Více

Plán odpadového hospodářství města Mikulov Směrná část

Plán odpadového hospodářství města Mikulov Směrná část Plán odpadového hospodářství města Mikulov 2017 2026 Směrná část Objednatel Zhotovitel Město Mikulov ECO Management, s.r.o. Náměstí 1 K Západi 2033/54 692 20 Mikulov 621 00 Brno IČ 00283347 IČ 46972218

Více

Obec Janovice KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ, VČETNĚ SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE JANOVICE

Obec Janovice KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ, VČETNĚ SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE JANOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 1/2015 O SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, OVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ, VČETNĚ SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE JANOVICE

Více

Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 ZÁVAZNÁ ČÁST

Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 ZÁVAZNÁ ČÁST Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 ZÁVAZNÁ ČÁST Identifikace zadavatele zpracování koncepčního materiálu: Název Sídlo Statutární zástupce Zástupce pro věcné jednání E-mail

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Most, 3. června 2015 Odpady v ČR probuzeny Zákon o odpadech Poslední novelizace Zákon

Více

Jaromír MANHART odbor odpadů

Jaromír MANHART odbor odpadů VIII. Mezinárodní konference - Biologicky rozložitelné odpady Aktuální stav a dlouhodobá koncepce MŽP nakládání s bioodpady v ČR Jaromír MANHART odbor odpadů Náměšť nad Oslavou 20. září 2012 Obsah přednášky

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Bioodpady a jejich využití, legislativa a praxe 19. března 2019

Více

Výzkum plánování odpadového hospodářství na komunální úrovni

Výzkum plánování odpadového hospodářství na komunální úrovni Výzkum plánování odpadového hospodářství na komunální úrovni Projekt (číslo: TD020304, název: Plánování odpadového hospodářství na municipální úrovni) je řešen s finanční podporou TA ČR. Analýza potenciálu

Více

Povinnosti obcí při nakládání s odpady

Povinnosti obcí při nakládání s odpady Povinnosti obcí při nakládání s odpady Setkání starostů, Ostrava 17. 2. 2009 1 Zákon o odpadech (185/2001 Sb.) Příprava nového zákona o odpadech návaznost na novou Směrnici vnitřní připomínkové řízení

Více

Obecně závazná vyhláška města Koryčany č. 4/2001

Obecně závazná vyhláška města Koryčany č. 4/2001 Obecně závazná vyhláška města Koryčany č. 4/2001 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu. Zastupitelstvo města Koryčany vydává dne

Více

MĚSTO ÚVALY ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Působnost vyhlášky

MĚSTO ÚVALY ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Působnost vyhlášky MĚSTO ÚVALY Obecně závazná vyhláška města Úvaly č. 02/2010, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Vhodné nastavení budoucího OH dle nového zákona, včetně ekonomických dopadů Ing. Petr Havelka výkonný ředitel ČAOH

Vhodné nastavení budoucího OH dle nového zákona, včetně ekonomických dopadů Ing. Petr Havelka výkonný ředitel ČAOH Česká asociace odpadového hospodářství Vhodné nastavení budoucího OH dle nového zákona, včetně ekonomických dopadů Ing. Petr Havelka výkonný ředitel ČAOH Oběhové hospodářství * Evropská komise vydala nový

Více

právních pfiedpisû Ústeckého kraje

právních pfiedpisû Ústeckého kraje Strana 165 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2005 VùSTNÍK právních pfiedpisû Ústeckého kraje âástka 2 Rozesláno dne 28. února 2005 O B S A H 1. Obecnû závazná vyhlá ka Ústeckého

Více

Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona o posuzování vlivů na životní prostředí

Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona o posuzování vlivů na životní prostředí Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona o posuzování vlivů na životní prostředí Plán odpadového hospodářství Zlínského kraje (dále také jen POH ZK ) je strategickým dokumentem v hospodářství, který v souladu

Více

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ SVAZKU OBCÍ PRO KOMUNÁLNÍ SLUŽBY ZÁVAZNÁ ČÁST

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ SVAZKU OBCÍ PRO KOMUNÁLNÍ SLUŽBY ZÁVAZNÁ ČÁST PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ SVAZKU OBCÍ PRO KOMUNÁLNÍ SLUŽBY ZÁVAZNÁ ČÁST Říjen 2016 Zpracovatel: Institut pro udržitelný rozvoj měst a obcí, o.p.s. Se sídlem: 5. května 1640/65, 140 21 Praha 4 Tel.:

Více

Plány odpadového hospodářství obcí

Plány odpadového hospodářství obcí Plány odpadového hospodářství obcí Praha, 21. 6. 2016 1 Ing. Bc. Barbora Tomčalová Legislativní a právní sekce POH obcí Obec, která produkuje ročně více než 10 t NO nebo více než 1 000 t OO, zpracovává

Více

Analýza odpadového hospodářství Města Neratovice -zpracováno: srpen 2015_

Analýza odpadového hospodářství Města Neratovice -zpracováno: srpen 2015_ Město Neratovice, Kojetická 1028, 277 11 Neratovice Strana: 1 / 95 Analýza odpadového hospodářství Města Neratovice -zpracováno: srpen 2015 Objednatel: Město Neratovice Sídlo: Kojetická 1028, 277 11 Neratovice

Více

NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí VOD-KA 2019 21. května 2019, MŽP, Praha EVROPSKÝ KONTEXT NOVÉ LEGISLATIVY

Více

PŘÍPRAVA ZÁKONŮ O ODPADECH A VÝHLED MŽP

PŘÍPRAVA ZÁKONŮ O ODPADECH A VÝHLED MŽP PŘÍPRAVA ZÁKONŮ O ODPADECH A VÝHLED MŽP Ministerstvo životního prostředí Jaromír Manhart odbor odpadů Hradec Králové, DTE 2016 27. dubna 2016 Zákony odpadového hospodářství Návrh zákona o odpadech o odpady

Více

Příprava Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje 2015-2025

Příprava Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje 2015-2025 Příprava Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje 2015-2025 Zpracoval: Ing. Michal Rásocha Datum: 15. dubna 2015 POH MSK Strategický dokument kraje v oblasti OH. Vyhlášen 29. října 2004 s

Více

Možnosti snižování KO. a jejich monitorování

Možnosti snižování KO. a jejich monitorování Možnosti snižování KO a jejich monitorování Produkce a skladba domovních/komunálních odpadů Měrná produkce 178 kg/obyvatel/ rok 1994 Nárůst produkce za 15 let o 38 % hm. (cca 2,5 % ročně) Měrná produkce

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST VIII. NÁRODNÍ SETKÁNÍ STAROSTŮ, PRIMÁTORŮ A HEJTMANŮ ČESKÉ REPUBLIKY PRAHA

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST VIII. NÁRODNÍ SETKÁNÍ STAROSTŮ, PRIMÁTORŮ A HEJTMANŮ ČESKÉ REPUBLIKY PRAHA ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST VIII. NÁRODNÍ SETKÁNÍ STAROSTŮ, PRIMÁTORŮ A HEJTMANŮ ČESKÉ REPUBLIKY 01.-02.4.2019 PRAHA LINEÁRNÍ EKONOMIKA ZÁKLADNÍ PRINCIPY OBĚHOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Hospodářský model

Více

Česká asociace odpadového hospodářství. Vhodné nastavení budoucího OH dle nového zákona, včetně ekonomických dopadů

Česká asociace odpadového hospodářství. Vhodné nastavení budoucího OH dle nového zákona, včetně ekonomických dopadů Česká asociace odpadového hospodářství Vhodné nastavení budoucího OH dle nového zákona, včetně ekonomických dopadů Ing. Petr Havelka výkonný ředitel ČAOH Oběhové hospodářství * Evropská komise vydala nový

Více

ENVIprojekt s.r.o. Na Požáře 144, 760 01 Zlín Tel. +420 577 006 280, fax +420 577 006 290. Královéhradecký. ENVIprojekt s.r.o.

ENVIprojekt s.r.o. Na Požáře 144, 760 01 Zlín Tel. +420 577 006 280, fax +420 577 006 290. Královéhradecký. ENVIprojekt s.r.o. ENVIprojekt s.r.o. Na Požáře 144, 760 01 Zlín Tel. +420 577 006 280, fax +420 577 006 290 OBEC : KRAJ : Broumov Královéhradecký ZAKÁZKOVÉ ČÍSLO : 904 / 2014 ZHOTOVITEL : OBJEDNATEL : ENVIprojekt s.r.o.

Více

Funkční sítě recyklace

Funkční sítě recyklace Funkční sítě recyklace 13. Konference BRO 0..9.017 Co řešíme 13 let - Jak na legislativu OH v ČR - Koncepci a naplnění principů hierarchie a) předcházení vzniku odpadů, b) příprava k opětovnému použití,

Více

Plán odpadového hospodářství Jihomoravského kraje Závazná část

Plán odpadového hospodářství Jihomoravského kraje Závazná část Plán odpadového hospodářství Jihomoravského kraje 2016-2025 Závazná část Objednatel Zhotovitel Jihomoravský kraj ECO Management, s.r.o. Žerotínovo nám. 3 K Západi 2033/54 601 82 Brno 621 00 Brno IČ 70888337

Více

MOŽNOSTI OBCÍ PŘI PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ. Ing. Vladimír Klatovský, CSc.

MOŽNOSTI OBCÍ PŘI PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ. Ing. Vladimír Klatovský, CSc. MOŽNOSTI OBCÍ PŘI PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ Ing. Vladimír Klatovský, CSc. Předcházení vzniku odpadů Problematika prevence a předcházení vzniku odpadů je řešena na několika úrovních: Evropská unie Česká

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 42059/ENV/15 V Praze dne 18. června 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Odpadové hospodářství

Odpadové hospodářství Odpadové hospodářství Odpadové hospodářství nové technologické odvětvím, které se bezprostředně dotýká všech stupňů výrobního a spotřebního cyklu tvořeného těžbou surovin výrobou produktů vznik odpadů

Více

ENVIROS, S.R.O. KVĚTEN 2015 ZLÍNSKÝ KRAJ SEA - HODNOCENÍ VLIVŮ POH ZLÍNSKÉHO KRAJE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PODLE ZÁKONA 100/2001 SB.

ENVIROS, S.R.O. KVĚTEN 2015 ZLÍNSKÝ KRAJ SEA - HODNOCENÍ VLIVŮ POH ZLÍNSKÉHO KRAJE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PODLE ZÁKONA 100/2001 SB. ENVIROS, S.R.O. KVĚTEN 2015 ZLÍNSKÝ KRAJ SEA - HODNOCENÍ VLIVŮ POH ZLÍNSKÉHO KRAJE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PODLE ZÁKONA 100/2001 SB. TODAY S BUSINESS TOMORROW S WORLD ZPRÁVA ENVIROS, S.R.O. KVĚTEN 2015 ZLÍNSKÝ

Více

Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) Optimální varianta řešená směrnou částí dokumentace ISNOV.

Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) Optimální varianta řešená směrnou částí dokumentace ISNOV. Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) Optimální varianta řešená směrnou částí dokumentace ISNOV. Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV) je důmyslně promyšlený

Více

ÚVOD 6 1. VÝZNAM KOMPOSTOVÁNÍ A HLAVNÍ CÍL STUDIE 7 2. LEGISLATIVA 10

ÚVOD 6 1. VÝZNAM KOMPOSTOVÁNÍ A HLAVNÍ CÍL STUDIE 7 2. LEGISLATIVA 10 Stránka 2 OBSAH ÚVOD 6 1. VÝZNAM KOMPOSTOVÁNÍ A HLAVNÍ CÍL STUDIE 7 1.1. Význam kompostování 7 1.2. Hlavní cíl studie 9 2. LEGISLATIVA 10 2.1. Základní pojmy ČR 10 2.2. Základní pojmy SR 14 2.3. Legislativa

Více

Obecně závazná vyhláška města Hluk č. 3/2011, o nakládání s komunálním a stavebním odpadem na území města Hluk

Obecně závazná vyhláška města Hluk č. 3/2011, o nakládání s komunálním a stavebním odpadem na území města Hluk MĚsto Hluk Obecně závazná vyhláška města Hluk č. 3/2011, o nakládání s komunálním a stavebním odpadem na území města Hluk Zastupitelstvo města Hluk se na svém zasedání dne 30. listopadu 2011, usnesením

Více

III. Věcný záměr zákona o výrobcích s ukončenou životností

III. Věcný záměr zákona o výrobcích s ukončenou životností III. Věcný záměr zákona o výrobcích s ukončenou životností Ministerstvo životního prostředí, 2. 11. 2014 Obsah A. Přehled právních předpisů vztahujících se k věcnému záměru... - 4 - B. Zhodnocení stávající

Více

Obecně závazná vyhláška číslo 6/2001

Obecně závazná vyhláška číslo 6/2001 MĚSTO UHERSKÝ BROD Masarykovo náměstí 100 PSČ 688 17 P. O. BOX 33 Zastupitelstvo města Obecně závazná vyhláška číslo 6/2001 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem na území Města Uherský Brod Zastupitelstvo

Více

Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů

Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů 16.2.2010 Bc. Jan Tomek Pozice kuchyňského odpadu BRO BRKO KUCHYŇSKÉ BIOODPADY VŽP Kuchyňské odpady Legislativa Evropské Unie Směrnice Rady (ES) č. 98/2008

Více

Ing. Dagmar Sirotková. Výsledky řešení výzkumného záměru

Ing. Dagmar Sirotková. Výsledky řešení výzkumného záměru Ing. Dagmar Sirotková Výsledky řešení výzkumného záměru zákon o odpadech 33a pojmy a) biologicky rozložitelným odpadem - jakýkoli odpad, který podléhá aerobnímu nebo anaerobnímu rozkladu, b) biologickým

Více

NOVÉ EVROPSKÉ TRENDY NAKLÁDÁNÍ S BIODEGRADABILNÍMI ODPADY NEW EUROPEAN TRENDS OF DISPOSAL OF BIODEGRADABLE WASTE

NOVÉ EVROPSKÉ TRENDY NAKLÁDÁNÍ S BIODEGRADABILNÍMI ODPADY NEW EUROPEAN TRENDS OF DISPOSAL OF BIODEGRADABLE WASTE NOVÉ EVROPSKÉ TRENDY NAKLÁDÁNÍ S BIODEGRADABILNÍMI ODPADY JANA KOTOVICOVÁ NEW EUROPEAN TRENDS OF DISPOSAL OF BIODEGRADABLE WASTE ABSTRAKT Široká škála systémů nakládání s biologickými odpady a neustálý

Více

Vyhodnocení plánu odpadového hospodářství. Města Blatná. se sídlem: tř. T. G. Masaryka 322, Blatná

Vyhodnocení plánu odpadového hospodářství. Města Blatná. se sídlem: tř. T. G. Masaryka 322, Blatná Vyhodnocení plánu odpadového hospodářství Města Blatná se sídlem: tř. T. G. Masaryka 322, 388 01 Blatná za období roku 2017 květen 2018 Stránka 2 z 15 Název a adresa: Právní forma: Statutární zástupce:

Více

Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) k návrhu věcného záměru zákona o odpadech

Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) k návrhu věcného záměru zákona o odpadech Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) k návrhu věcného záměru zákona o odpadech 2014 IV. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) 1 Původce odpadu zařazování odpadů 1.1 Důvod předložení

Více

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 3 SPECIFICKÉHO CÍLE 3.2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 3 SPECIFICKÉHO CÍLE 3.2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 3 SPECIFICKÉHO CÍLE 3.2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 V rámci hodnocení jsou projektům přiřazeny body dle následujících kritérií. Informace pro hodnocení

Více

VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE ZA ROK 2014

VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE ZA ROK 2014 VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE ZA ROK 2014 říjen 2015 K.IS, s. r. o. M. J. Lermontova 25 160 00 Praha 6 Identifikační údaje Objednatel Název : Krajský úřad Královéhradeckého

Více

Studie nakládání s biologicky rozložitelným odpadem v Olomouckém kraji Březen 2009

Studie nakládání s biologicky rozložitelným odpadem v Olomouckém kraji Březen 2009 Studie nakládání s biologicky rozložitelným odpadem v Olomouckém kraji Březen 2009 Zpracovatel: FITEa.s. OBSAH: 1 Úvod... 4 2 Stanovené cíle při nakládání s BRO... 5 2.1 Obecné předpoklady... 5 2.2 Povinnosti

Více

2. Využitelný odpad je složka komunálního odpadu vzniklá odděleným sběrem za účelem dalšího využití, např. papír, sklo, kovy, plasty.

2. Využitelný odpad je složka komunálního odpadu vzniklá odděleným sběrem za účelem dalšího využití, např. papír, sklo, kovy, plasty. Obecně závazná vyhláška č. 1 /2005 Obecně závazná vyhláška č. 1 /2005, kterou se stanovuje systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu a systém nakládání

Více

Příloha č. 2 Velké fiše prioritních opatření Obsah

Příloha č. 2 Velké fiše prioritních opatření Obsah Příloha č. 2 Velké fiše prioritních opatření Obsah Ochrana ovzduší... 2 Odpadové hospodářství... 21 Vodní hospodářství... 25 Energetika... 39 Ochrana přírody a krajiny... 43 Zemědělství a venkov... 48

Více

MOŽNOSTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADEM PO ROCE 2024

MOŽNOSTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADEM PO ROCE 2024 MOŽNOSTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADEM PO ROCE 2024 Mgr. Pavel Drahovzal výkonný ředitel 1 PRÁVNÍ RÁMEC ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ Zákon č.185/2001 Sb. Významné omezení skládkování odpadů v ČR Zákaz skládkování

Více

Operační program. Životní prostředí

Operační program. Životní prostředí Operační program Životní prostředí (avíza, květen 2015) Přehled prvních výzev OP ŽP plánovaných k zahájení příjmu žádostí v srpnu 2015 Prioritní osa 1: Zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní...

Více

Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje

Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Ing. Pavel Novák s.r.o. Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Závazná část říjen 2015 Zadavatel: Karlovarský kraj, Závodní 353, 360 06 Karlovy Vary Zhotovitel: Ing. Pavel Novák s.r.o. Osadní

Více