Nápověda k programu PDF Portfolio PROFI

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nápověda k programu PDF Portfolio PROFI"

Transkript

1 Nápověda k programu PDF Portfolio PROFI Program vznikl z jednoduchého důvodu: každý projekt nebo jiná dokumentace obsahuje dnes už ne několik, ale celou řadu souborů, ve kterých je časem docela problém se vyznat, nebo udržet přehled aktuálnosti, verzí, změn atd. Pokud se něco změní, poskládat vše znovu do jednoho celku vezme dost sil. Program umožňuje vytvořit přehled souborů, filtrovat v něm, označit co a v jakém pořadí jde do finálního výstupu - PDF. Program umí také ke každému souboru nebo složce přidat informace o obsahu, vzniku, změnách a autenticitě. Jedná se o doplněk IOS (Informace o souboru) a IOF (Informace o složce (Folder)). Celý přehled nad soubory je zapsán v souboru _START_PDF_portfolio.ppp. Tento vládne nad složkou a jejími podsložkami. V nějaké podsložce může vládnout další _START_PDF_portfolio.ppp, ale nemohou být spuštěny oba najednou. Tento soubor může mít spuštěno několik lidí a databáze se postará, aby se jeden záznam nepřepisoval dvěma lidmi najednou. Složku s dokumentací lze přesouvat nebo přejmenovávat, otevírat ji střídavě z disku v práci, doma, z USB disku apod. Nový projekt (soubor _START_PDF_portfolio.ppp) se založí z nabídky START Programy Klimša PDF Portfolio profi Nové PDF portfolio. Budete vyzváni k výběru nebo vytvoření složky. Program s vytvořenou čistou databází se ihned otevře. Příště jej znovu otevřete klasicky, poklepáním na něj - na soubor _START_PDF_portfolio.ppp.

2 1/ Karta (záložka) Projekt V okně jde vidět obsah složky. Se soubory se pracuje stejně jako v okně průzkumníka. Soubory lze otevírat, kopírovat, vkládat, přetahovat myší cokoliv. Také lze vytvořit další podsložky (Podklady, Tiskové_výstupy, Poptávky apod.). Vždy se sama vytvoří složka zaloha. Pokud se proklikáte ze složky do některé z podsložek, tlačítko vás vrátí zpět. Tlačítko otevře průzkumníka a můžete tak snadno pracovat se soubory. Tlačítko nápovědu přímo v něm. otevře prográmek PDF Portfolio, které umí spojovat různé soubory do jednoho PDF viz Tlačítko otevře doplněk IOS. K IOS viz nápovědu dále. Tlačítko otevře doplněk IOF. K IOF viz nápovědu dále. Tlačítko složce. otevře doplněk IOF a ihned vytvoří souborek informace.iof, který nese informace o dané 2/ Karta (záložka) Akce Pokud se vytváří obsáhlá dokumentace a ještě navíc více lidmi, často dochází k tomu, že na každém výkrese nebo dokumentu je v názvu akce něco jiného. Tato okna mohou sloužit k tomu, aby se řeklo, jak to bude a podle toho se jelo. Modré tlačítko vloží obsah pole do schránky Windows (stejně jako Ctrl+C). Zelené k již vloženému přidá. V poli Schránka lze obsah upravit a černé tlačítko opět hodí obsah do schránky Windows.

3 3/ Karta (záložka) Soubory Jednotlivé soubory si lze zapsat do přehledu a dát k nim popis nebo stručný výcuc. vytvoří nový záznam a nabídne vložení odkazu (linku) na soubor ze složky projektu nabídne vložení odkazu (linku) na soubor ze složky projektu do stávajícího záznamu otevře soubor odstraní záznam k souboru přejmenuje soubor vytvoří záložní kopii do složky zaloha Okno lze rozdělit na část s tabulkou a s formulářem. Na kterém řádku v horní tabulce jste, ten uvidíte dole na formuláři. Poměr mezi tabulkou a formulářem se dá upravit tažením myši za oddělovač mezi nimi. Jako i jinde, také v této tabulce lze filtrovat klepnutím na Filtr se zruší klepnutím na Filtrováno záznamů., dole vedle voliče Záznamy se přidávají klepnutím na šipku s hvězdičkou. Záznamy se mažou tak, že je označíte klepnutím na jejich šedý levý okraj a stisknete klávesu DELETE. Z hromady souborů lze pomocí nechat zobrazit jen zájmové soubory. Bude se vybírat podle klíčových slov v poli Filtr. Dávám tam např.: 2013, revize, Hotel ODRA, Ostrava, Nováková.

4 Soubory lze snadno podle pole Pořadí. Toto pole je tam jen k tomu, aby se soubory seřadily do logické řady, a v tomto pořadí jdou také ke spojení do výsledného PDF. Pokud chcete vložit soubor mezi 4 a 5, pak dáte do pořadí 4,5 (nebo 4,1 nebo 4,8 nebo jinak) a klepnete na. Pole Do PDF slouží k označení souborů, které budou spojeny do výsledného PDF. Pole jako příloha označuje soubory, které budou k výslednému PDF připojeny jako příloha, stejně jako je příloha k e- mailu. V Adobe Readeru pak stačí klepnout na a zobrazí se jejich seznam. Do PDF půjdou všechny zobrazené záznamy označené jako Do PDF a jako příloha a to podle pořadí. Začínám vždy tím, že si napíšu seznam souborů (zápis do pole POPIS), které musím k dané akci vyrobit. Pak určím jejich pořadí, které průběžně měním, doplňuji a vyrábím tak dlouho až je vše v zeleném. Soubory lze přímo přidávat ze Šablon (poslední karta (záložka). Toť vše jak jednoduché jasné. Pokud se naučíte s programem pracovat, výrazně ulevíte hlavě při neustálém bádání co je, není, v jaké to je fázi prostě hlavu zaměříte na výrobu

5 Nápověda programu IOS Zkratka IOS znamená Informace O Souborech. Program je určen pro ty, kteří se vyznají ve svých souborech, mají svůj systém ukládání souboru na PC, chtějí mít svá data organizována, ale nechtějí mít databázi svých aktivit v samostatném souboru spravovaném speciálním programem. Chtějí dále volně a bez omezení pracovat se svými soubory, jakkoliv je přesouvat, kopírovat apod. Program není určen pro lidi, pro které je problém určit, kde uložili svou práci, ukládají své výtvory na jednu hromadu někde do Dokumentů, nebo nedej bože na plochu. IOS je založen na tom, že k jakémukoliv souboru vytvoří malý textový souborek stejného jména navíc s příponou IOS, který nese informaci o jeho obsahu, vzniku, poslední změně a navíc obsahuje pole s termínem pro připomenutí, pole s výrazy podle kterých se dá dohledat a pole s poznámkami. Díky tomu dokončíte vše, co rozděláte a ve správnou chvíli soubory znova vyplavou na povrch. Mám rozepsanou revizní zprávu, vytvořím k ní IOS, do kterého napíšu, o co jde, co chybí dodělat atp. a do vyhledávacího pole zadám např revize ZŠ Sladovnická Ostrava nedokončeno. Když si pak nechám prohledat své soubory a budou vypsány všechny IOSy, zadám dohledat všechny nedokončeno a je to. Nebo nechám prohledat všechny své soubory a ve výpisu ihned podle barvy vidím, co se má udělat dnes a co jsem již prošvihnul. IOS je tedy databází bez databáze. S programem se pracuje jako s databází, ale informace se sbírají z jednotlivých IOS souborků existujících vedle souborů samých. Výhodou je, že můžete soubory volně kopírovat z místa na místo, nebo mezi jednotlivými počítači a systém bude načítat a zpřehledňovat práci vždy v zadané oblasti Je jen jediné pravidlo: souborek IOS musíte udržovat vždy vedle souboru samotného. Pokud soubor někam kopírujete, přesunujete, nebo měníte jeho jméno, IOS souborek musí mít stejné jméno a veze se neustále s daným souborem. Program IOS můžete otevřít z nabídky START IOS a IOF IOS, nebo lépe: Chytnete myší jakýkoliv soubor (soubor nebo jeho IOS souborek je to jedno) a hodíte jej na ikonu do IOS, která se vám nainstaluje na plochu. Další možností je na jakýkoliv soubor klepnout pravým tlačítkem myši a zvolit Odeslat do IOS. Pokud už existuje IOS souborek k danému souboru, bude hned načten.

6 Kopírování, přesouvání a mazání souboru i se souborkem IOS je snazší přes tlačítko soubor zároveň s jeho IOS souborkem.. Kopíruje, přesouvá a maže Pokud ještě IOS nebyl vytvořen, nebo pokud změníte obsah některých polí, klepněte na. Tak vznikne aktualizovaný IOS souborek vedle souboru a bude mít stejné jméno. O nutnosti aktualizovat nebo vytvořit IOS souborek vás informuje ikonka Z IOS můžeme vyčíst, kdy soubor vzniknul, kdy byl naposledy změněn, kontroluje se také jeho HASH, neboli otisk prstu. Pokud by někdo se souborem manipuloval, IOS upozorní, že soubor byl změněn.

7 IOS souborek je obyčejný textový soubor, ale jeho obsah je střežen kontrolním součtem, který zaručuje neměnnost jeho obsahu. Další soubor k načtení do IOS můžete vybrat klepnutím na tlačítko, nebo opět hozením souboru na, který je na ploše, nebo hozením souboru na, který je v levé části programu, nebo opět přes pravé tlačítko myši: Odeslat do IOS. Co dalšího lze udělat v programu IOS?

8 otevřít složku souboru v programu IOF. otevřít soubor, nebo jej otevřít v programu, který si k danému typu souboru vyberete. vyberete aplikaci, která má soubory s danou příponou (daný typ souboru) otevírat smaže nastavenou volbu otevře soubor ve zvolené aplikaci a to buď v normálním, nebo maximalizovaném okně odešle soubor do PDF portfolia, což je prográmek na spojování souborů do jednoho PDF. Pošle ho do seznamu ke spojení nebo jako název cílového výsledného PDF. Blíže viz v nápovědě k tomuto prográmku. Pokud je v IOS načten soubor PDF, opatří jej elektronickým podpisem za pomocí Print2PDF od firmy SW602 (bezplatně ke stažení), nebo pomocí programu PDF Signer od firmy DIGNITA. Blíže o el. podpisu na PDF pokud je nějaký soubor objemný a chcete jej předat v elektronické formě a nemáte certifikát (pero) k elektronickému podpisu, stačí k souboru vytisknout Doložku autenticity. vyberete složku, která se má prozkoumat. Budou nalezeny všechny IOS a IOF souborky a zobrazeny v EXCELu. Tam si můžete vyhledávat podle pole HLEDAT, můžete si v zobrazeném záznamu data různě seřazovat, filtrovat. Vše máte nachystáno. Až najdete, co hledáte, tak klepnete na ikonku na panelu rychlého spuštění a IOS nebo IOFsouborek vybraného souboru nebo složky bude načten do IOS nebo IOF programu.

9 Toto je vlastně začátek práce vyberete složku, ta se prozkoumá, vy v EXCELu najdete, co hledáte, zobrazíte to v IOS nebo IOF a dále pracujete. Proto IOS vznikl. Rychlé dohledání souboru.práce, která není dodělaná, ve které se má pokračovat, která se má znovu udělat atp. Jen prosím, nenechte prohledávat celý PC. Trvalo by to dva dny. Pokud máte ve svých souborech pořádek a hledáte revizi, dopis, projekt, tak snad tušíte, kde asi by to mohlo být. Složku lze také nechat prohledat tak, že na ní klepnete pravým tlačítkem myši a zvolíte Odeslat do IOS. program spolupracuje s EXCELovským souborem Úkoly. Je to jednoduché, přehledné, nic mi neuteče. Prvním tlačítkem pošlete odkaz na v IOS načtený soubor do úkolů. Můžete jich poslat, kolik chcete. Druhým tlačítkem úkolovník otevřete. Na panelu rychlého spuštění jsou 3 ikonky: vytvoří v úkolovníku nový list. Můžete jich mít, kolik chcete a roztřídit si tak oblasti. načte nové úkoly poslané z IOSu a IOFu otevře zvolený úkol v IOS nebo IOF Jednoduché otevřu úkoly, podívám se co je akutní, zobrazím to v IOS nebo IOF a pracuju s tím Můžete si v Úkolech přidávat i obyčejné listy a zapisovat si do nich poznám a nápady jako v OneNote. K tomu jsou na panelu rychlého spuštění nachystané nástroje: nabízí to, co k práci potřebuje elektrikář, revizní technik, projektant. Každá nainstalovaná součást (Závadovník, výpočty, formuláře, aplikace pro určování vnějších vlivů, oceňování prací) si žije sama pro sebe, má vlastní nápovědu můžete mít jednu nebo všechny, záleží na tom, co vše jste si koupili. Co na závěr? Program vznikl tak, že jsem si ho udělal především pro sebe. Popravdě řečeno, léta jsem to nosil v hlavě a napsáním programu jsem si chtěl udělat to, po čem mé srdce prahlo. Jak jsem již psal, program je pro ty, co uznávají systém, dobře se starají o svá data na PC, jsou pořádkumilovní, prostě stejně skvělí jako já.

10 Nápověda programu IOF Zkratka IOF znamená Informace O Složkách...Folder. Program je určen pro ty, kteří se vyznají ve svých složkách, mají svůj systém ukládání složek na PC, chtějí mít svá data organizována, ale nechtějí mít databázi svých aktivit v samostatném souboru spravovaném speciálním programem. Chtějí dále volně a bez omezení pracovat se svými složkami, jakkoliv je přesouvat, kopírovat apod. Program není určen pro lidi, pro které je problém určit, kde uložili svou práci, ukládají své výtvory na jednu hromadu někde do Dokumentů, nebo nedej bože na plochu. IOF je založen na tom, že k jakékoliv složce vytvoří malý textový souborek informace.iof, který nese informaci o jejím obsahu, vzniku, poslední změně a navíc obsahuje pole s termínem pro připomenutí, pole s výrazy podle kterých se dá dohledat a pole s poznámkami. Díky tomu dokončíte vše, co rozděláte a ve správnou chvíli složka znova vyplave na povrch. Mám rozepsanou revizní zprávu, vytvořím k ní IOF, do kterého napíšu, o co jde, co chybí dodělat atp. a do vyhledávacího pole zadám např revize ZŠ Sladovnická Ostrava nedokončeno. Když si pak nechám prohledat své složky a budou vypsány všechny IOFy, zadám dohledat všechny nedokončeno a je to. Nebo nechám prohledat všechny své složky a ve výpisu ihned podle barvy vidím, co se má udělat dnes a co jsem již prošvihnul. IOF je tedy databází bez databáze. S programem se pracuje jako s databází, ale informace se sbírají z jednotlivých IOF souborků existujících vedle složek samých. Výhodou je, že můžete složky volně kopírovat z místa na místo, nebo mezi jednotlivými počítači a systém bude načítat a zpřehledňovat práci vždy v zadané oblasti Program IOF můžete otevřít z nabídky START IOS a IOF IOF, nebo lépe: Chytnete myší jakoukoliv složku a hodíte ji na ikonu do IOF, která se vám nainstaluje na plochu. Další možností je na jakoukoliv složku klepnout pravým tlačítkem myši a zvolit Odeslat do IOF.

11 Pokud ještě IOF nebyl vytvořen, nebo pokud změníte obsah některých polí, klepněte na. Tak vznikne v dané složce aktualizovaný IOF souborek (informace.iof). O nutnosti aktualizovat nebo vytvořit IOF souborek vás informuje ikonka Z IOF můžeme vyčíst, kdy složka vznikla, kdy byly naposledy editovány soubory v ní obsažené, kolik souborů obsahuje a jaká je jejich celková velikost. Tyto údaje si lze zapsat do historie a z ní je také číst. Další složku k načtení do IOF můžete vybrat klepnutím na tlačítko, nebo opět hozením souboru na, který je na ploše, nebo hozením souboru na, který je v levé části programu, nebo opět přes pravé tlačítko myši: Odeslat do IOF.

12 Co dalšího lze udělat v programu IOF? otevřít složku a zobrazit její obsah. vyberete složku, která se má prozkoumat. Budou nalezeny všechny IOS a IOF souborky a zobrazeny v EXCELu. Tam si můžete vyhledávat podle pole HLEDAT, můžete si v zobrazeném záznamu data různě seřazovat, filtrovat. Vše máte nachystáno. Až najdete, co hledáte, tak klepnete na ikonku na panelu rychlého spuštění a IOS nebo IOF souborek vybraného souboru nebo složky bude načten do IOS nebo IOF programu. Toto je vlastně začátek práce vyberete složku, ta se prozkoumá, vy v EXCELu najdete, co hledáte, zobrazíte to v IOS nebo IOF a dále pracujete. Proto IOS a IOF vznikl. Rychlé dohledání souboru.práce, která není dodělaná, ve které se má pokračovat, která se má znovu udělat atp. Jen prosím, nenechte prohledávat celý PC. Trvalo by to dva dny. Pokud máte ve svých souborech pořádek a hledáte revizi, dopis, projekt, tak snad tušíte, kde asi by to mohlo být. program spolupracuje s EXCELovským souborem Úkoly. Je to jednoduché, přehledné, nic mi neuteče. Prvním tlačítkem pošlete odkaz na v IOF načtený soubor do úkolů. Můžete jich poslat kolik chcete. druhým tlačítkem úkolovník otevřete. Na panelu rychlého spuštění jsou 3 ikonky: vytvoří v úkolovníku nový list. Můžete jich mít kolik chcete a roztřídit si tak oblasti. načte nové úkoly poslané z IOSu a IOFu otevře zvolený úkol v IOS nebo IOF Jednoduché otevřu úkoly, podívám se co je akutní, zobrazím to v IOS nebo IOF a pracuju s tím Můžete si v Úkolech přidávat i obyčejné listy a zapisovat si do nich poznám a nápady jako v OneNote. K tomu jsou na panelu rychlého spuštění nachystané nástroje:

13 nabízí to, co k práci potřebuje elektrikář, revizní technik, projektant. Každá nainstalovaná součást (Závadovník, výpočty, formuláře, aplikace pro určování vnějších vlivů, oceňování prací) si žije sama pro sebe, má vlastní nápovědu můžete mít jednu nebo všechny, záleží na tom, co vše jste si koupili. Co na závěr? Program vznikl tak, že jsem si ho udělal především pro sebe. Popravdě řečeno, léta jsem to nosil v hlavě a napsáním programu jsem si chtěl udělat to, po čem mé srdce prahlo. Jak jsem již psal, program je pro ty, co uznávají systém, dobře se starají o svá data na PC, jsou pořádkumilovní, prostě stejně skvělí jako já.

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 5 4 6 U k á z k a k n i h

Více

Vítej konečně ve 21. století, aneb můžeme i bez papíru (3. díl)

Vítej konečně ve 21. století, aneb můžeme i bez papíru (3. díl) Vítej konečně ve 21. století, aneb můžeme i bez papíru (3. díl) (www.klimsa.cz) V prvním a druhém díle článku jsem popsal, jak snadno lze nahradit zdlouhavé, nedůvěryhodné a nákladné používání papíru při

Více

Instalace a nastavení PDFCreatoru

Instalace a nastavení PDFCreatoru Instalace a nastavení PDFCreatoru Program Komunikátor dokáže převést libovolnou tiskovou sestavu do formátu PDF. Aby však mohla tato funkce spolehlivě fungovat, musí být na počítači nainstalován program

Více

Archiv elektronických dokumentů Zela

Archiv elektronických dokumentů Zela Archiv elektronických dokumentů Zela Instalace po rozbalení servisního balíčku 38 se automaticky spustí instalační program, který nainstaluje potřebné moduly pro provoz archivu dokumentů. Tyto moduly je

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků Místo úvodu Proč používat program pro psaní a úpravy textu? Můžete v něm snadno nejenom psát, ale i opravovat libovolné části textu. Přitom ovládání programu vychází z práce v prostředí Windows (práce

Více

Modul 2. První sada úkolů:

Modul 2. První sada úkolů: Zadání První sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada1. 1. Ve složce Ulohy vytvořte čtyři nové složky (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Konvertor diakritiky 3. Instalace

Konvertor diakritiky 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 3 Odstranění diakritických znamének... 4 Operace s textem... 4 Nastavení aplikace... 4 Písmo... 4 Jazyk... 4 Přidání dalšího jazyka do aplikace... 5 Znaky... 5 Instalace

Více

Dokumentace. k projektu Czech POINT Provozní řád. Vydání ověřeného výpisu z Obchodního rejstříku

Dokumentace. k projektu Czech POINT Provozní řád. Vydání ověřeného výpisu z Obchodního rejstříku Dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Vydání ověřeného výpisu z Obchodního rejstříku Vytvořeno dne: 11.4.2007 Aktualizováno: 19.2.2009 Verze: 4.0 2009 MVČR Obsah 1. Přihlášení do Centrály Czech

Více

Nápověda aplikace Patron-Pro

Nápověda aplikace Patron-Pro Nápověda aplikace Patron-Pro 1. Popis aplikace Aplikace Patron-Pro slouží k zobrazení souboru zálohy mobilní aplikace Patron-Pro se záznamy o povolených kartách. Dále umožňuje tyto záznamy editovat, vytvářet

Více

Obsah. Úvod Jak začít Pište a upravujte různé texty bez obav... 21

Obsah. Úvod Jak začít Pište a upravujte různé texty bez obav... 21 Obsah Úvod... 13 1. Jak začít... 15 1.1 Setkali jste se již někdy se šablonami?...17 1.2 Nápověda a práce s ní...17 1.2.1 Jak se informace vyhledají?... 18 1.2.2 Jak se hledá v obsahu?... 18 1.2.3 Hledání

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Zprávy: Pošta. 1. Spuštění modulu Zprávy. 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Zprávy

Zprávy: Pošta. 1. Spuštění modulu Zprávy. 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Zprávy Zprávy: Pošta Modul slouží k přijímání a odesílání krátkých zpráv (max. 4000 znaků) prostřednictvím informačního systému VUT. Adresáty lze vybírat ze seznamu všech studentů a zaměstnanců VUT. Nápovědu

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy.

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy. Úvodní příručka Microsoft Access 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Změna velikosti obrazovky nebo zavření databáze

Více

Čtvrtek 3. listopadu. Makra v Excelu. Obecná definice makra: Spouštění makra: Druhy maker, způsoby tvorby a jejich ukládání

Čtvrtek 3. listopadu. Makra v Excelu. Obecná definice makra: Spouštění makra: Druhy maker, způsoby tvorby a jejich ukládání Čtvrtek 3. listopadu Makra v Excelu Obecná definice makra: Podle definice je makro strukturovanou definicí jedné nebo několika akcí, které chceme, aby MS Excel vykonal jako odezvu na nějakou námi definovanou

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH09_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

Správa obsahu webové platformy

Správa obsahu webové platformy Správa obsahu webové platformy www.dobrovolnik.net Bc. Irina Kushnareva PRAHA 2019 Tento dokument byl vypracován v rámci projektu Dobrovolnictví ve veřejné správě, reg. č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/15_018/0005458,

Více

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod.

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. Statistika Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. 1. Spuštění modulu Statistika 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Statistika

Více

Obsah. Obsah. Úvod Jak začít Pište a upravujte různé texty bez obav... 21

Obsah. Obsah. Úvod Jak začít Pište a upravujte různé texty bez obav... 21 WORKS 5 Obsah Úvod... 13 1. Jak začít... 15 1.1 Setkali jste se již někdy se šablonami?...17 1.2 Nápověda a práce s ní...17 1.2.1 Jak se informace vyhledají?... 18 1.2.2 Jak se hledá v obsahu?... 18 1.2.3

Více

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Instalace... 2 4. Vytvoření účtu... 5 5. Pošta... 7 6. Kontakty... 11 7. Informační kanály... 11 8. Nastavení zobrazení... 12 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti

Více

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Word Hromadná korespondence Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Hromadná korespondence Funkce hromadná korespondence umožňuje vytvoření malé databáze (tabulky)

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word Ing. Pavel BOHANES

Více

Základy rozpočtování s využitím IT

Základy rozpočtování s využitím IT Změny a významné novinky v SW KROS plus 2012/2 Základy rozpočtování s využitím IT ÚRS PRAHA, a.s. VSTUPY: soupisy provedených prací rychlé orientační propočty fakturace přehled prostavěnosti Moduly UKAZATELE

Více

Obrázek 1: Struktura programu z hlediska zapojení

Obrázek 1: Struktura programu z hlediska zapojení MANUÁL K PROGRAMU DBADVOKÁT Program byl vytořený za účelem třídění a uchovávání jednotlivých spisů (elektronické dokumenty [doc, xls, odt, pdf, xml,...], emaily a další důležité soubory) v centralním počítači

Více

Frilo Control Center správa projektů

Frilo Control Center správa projektů Frilo Control Center správa projektů Programy Frilo používají odlišný způsob třídění a práce s vytvořenými projekty. Tento tutoriál má uživateli přiblížit, jak nejlépe vytvářet, mazat, exportovat, importovat,

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Zde se objeví všechny spisy, které má uživatel v ISAS vyznačeny na sebe.

Zde se objeví všechny spisy, které má uživatel v ISAS vyznačeny na sebe. Nová verze aplikace Apstr se spouští prostřednictvím aplikace Isas, v záložce Pracovní stůl moje spisy. Zde se objeví všechny spisy, které má uživatel v ISAS vyznačeny na sebe. Označí si spisy, ve kterých

Více

Microsoft Office Excel 2003

Microsoft Office Excel 2003 Microsoft Office Excel 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2014 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu Excel... 4

Více

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Úvodní příručka Kontrola e-mailů iphone nebo ipad si můžete nastavit tak, aby odesílal a přijímal poštu z vašeho účtu Office 365. Kontrola kalendáře z libovolného

Více

WinFAS. obecné. Praktický úvod do WinFASu IQ sestavy podrobně. Strana 1

WinFAS. obecné. Praktický úvod do WinFASu IQ sestavy podrobně. Strana 1 3 obecné Praktický úvod do WinFASu IQ sestavy podrobně verze z 25.3.2005 Strana 1 Co jsou to IQ sestavy Jde o nový typ sestav, které ve WinFASu nahrazují většinu pevných sestav. IQ sestava je vlastně uživatelský

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

Nedaří se mi přihlásit

Nedaří se mi přihlásit Tato příručka vám pomůže ve vytvoření vašeho osobního certifikátu v souboru/prohlížeči nebo na čipové kartě. Pokud již vlastníte osobní certifikát v souboru, který je uložen v počítači, dozvíte se, jak

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Výpis z Insolvenčního rejstříku Vytvořeno dne: 26.3.2009 Aktualizováno: 18.9.2009 Verze: 1.1 2009 MVČR Obsah 1. Přihlášení do Centrály Czech

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM Operační systém OPERAČNÍ SYSTÉM Masarykova MŠ a ZŠ Operační systém - zajišťuje komunikaci mezi hardwarem a softwarem organizuje přístup a využívání zdrojů počítače ( čas procesoru, přístup k datům na discích,

Více

Soubory, složky a hledání ve Windows

Soubory, složky a hledání ve Windows Kapitola 3 Soubory, složky a hledání ve Windows 3 Soubory a složky jsou základními organizačními jednotkami vašich dat. Souborem jednoduše rozumíme například textový dokument, obrázek či hudební skladbu.

Více

742 Jak prohlížet seznam dat pomocí formuláře. další záznamy pomocí formuláře

742 Jak prohlížet seznam dat pomocí formuláře. další záznamy pomocí formuláře Formuláře 742 Jak prohlížet seznam dat pomocí formuláře pokročilý Pokud si přejete prohlížet seznam dat po jednotlivých záznamech ve formulářovém zobrazení, pak postupujte takto: Klepněte myší kamkoliv

Více

Tabulkový kalkulátor

Tabulkový kalkulátor 1.1.1 GRAF Vhodným doplněním textů a tabulek jsou grafy. Graf je v podstatě obrázek graficky zobrazující hodnoty údajů z tabulky. Je vhodným objektem pro porovnávání údajů a jejich analýzu. Graf můžeme

Více

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Do panelu nástrojů

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla pro ukládání dat Čištění dat před analýzou

I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla pro ukládání dat Čištění dat před analýzou I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla pro ukládání dat Čištění dat před analýzou Anotace Současná statistická analýza se neobejde bez zpracování dat pomocí statistických

Více

Informace o poštovním provozu na serveru mail.ktkadan.cz a stručný návod na použití OpenWebMailu

Informace o poštovním provozu na serveru mail.ktkadan.cz a stručný návod na použití OpenWebMailu Informace o poštovním provozu na serveru mail.ktkadan.cz a stručný návod na použití OpenWebMailu 1. Obecné informace Příchozí zprávy se ukládají do vaší schránky na serveru mail.ktkadan.cz. Tuto schránku

Více

Jak obnovit ztraceny dokumentu

Jak obnovit ztraceny dokumentu ID článku: 316951 - Poslední aktualizace: dubna 2007 - Revize: 1 Jak obnovit ztraceny dokumentu Zobrazení původního anglického článku a jeho překladu vedle sebe. UPOZORNĚNÍ: TENTO ČLÁNEK BYL STROJOVĚ PŘELOŽENMicrosoft

Více

Návod na instalaci programu evito Win Service. Instalace programu evito Win Service

Návod na instalaci programu evito Win Service. Instalace programu evito Win Service Návod na instalaci programu evito Win Service USB ANT+ je zařízení určené pro přenos naměřených hodnot prostřednictvím PC. Zajišťuje komunikaci ve chvíli, kdy je vloženo do USB slotu v počítači. Podmínkou

Více

Uživatelský manuál. Aplikace GraphViewer. Vytvořil: Viktor Dlouhý

Uživatelský manuál. Aplikace GraphViewer. Vytvořil: Viktor Dlouhý Uživatelský manuál Aplikace GraphViewer Vytvořil: Viktor Dlouhý Obsah 1. Obecně... 3 2. Co aplikace umí... 3 3. Struktura aplikace... 4 4. Mobilní verze aplikace... 5 5. Vytvoření projektu... 6 6. Části

Více

2 Dotazy Příklad 3 Access 2010

2 Dotazy Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Akční dotazy Sekretářka společnosti Naše zahrada potřebuje hromadně zpracovat záznamy v tabulkách (vytvoření tabulky, aktualizace cen, odstranění záznamů). Tyto úlohy provede pomocí tzv. akčních

Více

Microsoft Office Word 2003

Microsoft Office Word 2003 Microsoft Office Word 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu PowerPoint...

Více

PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih

PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih Po prvním spuštění Aplikace založení databází... 2 Založení prefixu, číslování záznamů... 7 Popis navigačních tlačítek... 8 Založení nového záznamu městské knihy...

Více

Microsoft Outlook 2003 a Microsoft Outlook část

Microsoft Outlook 2003 a Microsoft Outlook část Informační a komunikační technika II. ročník Microsoft Outlook 2003 a Microsoft Outlook 2007 2. část Zpracoval: Ing. Pavel Branšovský podle podkladů Kompendium a (Roman Kučera Microsoft Microsoft Outlook

Více

Vypracoval: Jiří Němeček, produktový manažer KOPOS KOLÍN a.s. Havlíčkova 432 CZ 280 94 Kolín a IV. Konfigurátor KNS

Vypracoval: Jiří Němeček, produktový manažer KOPOS KOLÍN a.s. Havlíčkova 432 CZ 280 94 Kolín a IV. Konfigurátor KNS Konfigurátor KNS Cílem programu je poskytnout zákazníkovi větší komfort při práci s výrobky firmy KOPOS. Program pracuje s výrobky produktového portfolia kabelových nosných systémů. Je velmi intuitivní,

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

ipodatelna Uživatelská příručka

ipodatelna Uživatelská příručka Uživatelská příručka 1 Obsah Obsah 1 I Úvod 2 II Práce s aplikací 3 III Podání 4 1 Nové podání... 5 IV Informace o Uživateli 11 V Podatelna 13 1 Přijmout... a odmítnout podání 13 2 Seznam... došlých podání

Více

Obsah. Obsah. Úvod... 13. 1. Jak začít... 15. 2. Pište a upravujte různé texty bez obav... 21

Obsah. Obsah. Úvod... 13. 1. Jak začít... 15. 2. Pište a upravujte různé texty bez obav... 21 WORKS 5 Obsah Úvod... 13 1. Jak začít... 15 1.1 Setkali jste se již někdy se šablonami?...17 1.2 Nápověda a práce s ní...17 1.2.1 Jak se informace vyhledají?... 18 1.2.2 Jak se hledá v obsahu?... 18 1.2.3

Více

WinFAS. Agenda ÚČTO Založení nové knihy, číselné řady a šablony

WinFAS. Agenda ÚČTO Založení nové knihy, číselné řady a šablony Agenda ÚČTO Založení nové knihy, číselné řady a šablony poslední úpravy 16. 3. 2006 O PROBLEMATICE - Níže uvedené postupy slouží pro vytvoření nových knih, číselných řad a šablon - Postup platí pro závazky,

Více

Kontextové dokumenty

Kontextové dokumenty Příručka uživatele systému Museion Kontextové dokumenty Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována na základě

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Žádost o výpis nebo opis z Rejstříku trestů podle zákona č. 124/2008 Sb. Vytvořeno dne: 11.4.2007 Aktualizováno: 25.5.2010 Verze: 4.3 2009 MVČR

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Co jsou soubory a složky? Soubor je něco jako vytištěný dokument, jaký můžete najít na svém psacím stole nebo v deskách. Mezi příklady souborů v počítači patří textové dokumenty,

Více

Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170

Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170 Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170 20.5.2014 Major Bohuslav, Ing. Datum tisku 20.5.2014 2 Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Modul Zásoby IQ sestavy a jejich

Více

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Software602, 2011 http://www.602.cz http://www.bezpapiru.cz http://secustamp.com Obsah Obsah Úvod... 3 Práce s formulářem...3 Nástrojová lišta...4

Více

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah 1. Všeobecný přehled... 2 2. Základní navigační tlačítka... 2 3. Uživatelské nastavení... 3 3.1. Nastavení seznamu... 3 3.1.1. Nastavení zobrazovaných sloupců... 3 3.1.2. Nastavení

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

návod Bidvest dealer 4

návod Bidvest dealer 4 návod Bidvest dealer 4 Nové menu Synchronizace pro data a odesílání objednávek Synchronizace dat Nyní je několik způsobů synchronizace: pro data, pro kalendáře a zprávy, pro soubory a kontrolu stavu objednávek.

Více

Návod k aplikaci DPH Kontrol

Návod k aplikaci DPH Kontrol Návod k aplikaci DPH Kontrol Obsah I. O aplikaci... 2 II. Jak používat DPH Kontrol... 3 1. Kontrola spolehlivosti plátců DPH... 3 2. Kontrola zveřejněných účtů... 5 III. Další práce s databází záznamů...

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Technologické postupy práce

Více

Vyúčtování daně z příjmu ve Mzdách Profi 2015

Vyúčtování daně z příjmu ve Mzdách Profi 2015 Vyúčtování daně z příjmu ve Mzdách Profi 2015 Rozsáhlý formulář Vyúčtování daně se dosud podával klasicky na tištěném formuláři, přičemž program Mzdy Profi pro něj sestavil a vytisknul podklad pro vyplnění.

Více

Nápověda a postupy. Instalace a aktivace PDF-XChange Viewer Pro. Instalace a aktivace software. Nápověda a postupy. 1 z 9 27.8.

Nápověda a postupy. Instalace a aktivace PDF-XChange Viewer Pro. Instalace a aktivace software. Nápověda a postupy. 1 z 9 27.8. Nápověda a postupy Zde najdete návody a tipy pro práci, které Vám mohou usnadnit práci s produkty PDF-XChange. V případě, že si myslíte, že by zde neměl některý dotaz nebo problematika chybět, napište

Více

Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze

Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze Obsah: 1) Úvod charakteristika funkcí 2) Instalace 3) První spuštění - menu 4) Selektivní vyhodnocení plochy + uložení 5) Práce s projektem a exporty 6) Poznámky

Více

Práce se šablonami v MS Word 2007. MS Word 2007

Práce se šablonami v MS Word 2007. MS Word 2007 MS Word 2007 PRÁCE SE ŠABLONAMI 1 CO JE TO ŠABLONA DOKUMENTU? Šablona je samostatný soubor, který se přiřazuje k dokumentu Do šablony se ukládají prvky společné několika dokumentům: Definice stylů Velikost

Více

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu Microsoft Office Word vzhled dokumentu Karel Dvořák 2011 Práce se stránkou Stránka je jedním ze stavebních kamenů tvořeného dokumentu. Představuje pracovní plochu, na které se vytváří dokument. Samozřejmostí

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Microsoft Office. Word hromadná korespondence

Microsoft Office. Word hromadná korespondence Microsoft Office Word hromadná korespondence Karel Dvořák 2011 Hromadná korespondence Hromadná korespondence je způsob, jak určitý jeden dokument propojit s tabulkou obsahující více záznamů. Tímto propojením

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Vydání ověřeného výpisu z Obchodního rejstříku Vytvořeno dne: 11.4.2007 Aktualizováno: 25.5.2010 Verze: 4.3 2009 MVČR Obsah 1. Přihlášení do

Více

Návod k práci s programem MMPI-2

Návod k práci s programem MMPI-2 Návod k práci s programem MMPI-2 Výchozím vstupním heslem je název programu psaný malými písmeny, tedy mmpi-2. Po zadání hesla stiskněte Enter nebo tlačítko Dále. Hlavní obrazovka programu zobrazuje přehled

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Špatné nastavení oddělovače pro datum

Špatné nastavení oddělovače pro datum Špatné nastavení oddělovače pro datum Program: Veškeré programy firmy INISOFT s.r.o. Vypracoval: Lukáš Grill Datum revize: 21.8.2015 (oddělení technické podpory) Cílem tohoto dokumentu je popsat postup

Více

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor / Nový... 3 3.1.2 Menu Soubor / Otevřít... 3 3.1.3 Menu Soubor / Otevřít podle

Více

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Návod popisuje kroky od vystavení certifikátu až po odeslání a podepsání dat v obchodním systému CS OTE v prostředí operačního systému Apple

Více

AC FORM FILLER. aplikace pro podání žádosti o poskytnutí finančního příspěvku. Verze 1.0

AC FORM FILLER. aplikace pro podání žádosti o poskytnutí finančního příspěvku. Verze 1.0 aplikace pro podání žádosti o poskytnutí finančního příspěvku Verze 1.0 2013 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento dokument obsahuje informace důvěrného charakteru a informace v něm obsažené

Více

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS Excel 2010 Lekce 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224, Oblast podpory: 7.2.2

Více

Envis LIMS Klient distribučního portálu

Envis LIMS Klient distribučního portálu LIMS - Klient distribučního portálu Stručný návod k obsluze Envis LIMS Klient distribučního portálu Stručný návod k obsluze Tento stručný návod k obsluze je zkrácenou verzí návodu k obsluze Klienta distribučního

Více

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru:

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru: MS Word základy Úvod do MS Word. Vytvoření zástupce programu na ploše. Start Programy PK na Microsoft Word Odeslat Plocha Vytvořit zástupce Otevření dokumentu a popis prostředí: Spuštění programu Start

Více

ZAMĚSTNANECKÝ PORTÁL uživatelská příručka

ZAMĚSTNANECKÝ PORTÁL uživatelská příručka ZAMĚSTNANECKÝ PORTÁL uživatelská příručka Zpracoval: Zavadilová Marcela U Mlýna 2305/22, 141 00Praha 4 Záběhlice Dne: 5.9.2017 tel.: +420 228 809 000 e-mail: info@eso9.cz Revize: Jitka Geršlová www.eso9.cz

Více

Instalace souborů VHOPE a souborů knihovny VHOPE

Instalace souborů VHOPE a souborů knihovny VHOPE Instalace souborů VHOPE a souborů knihovny VHOPE Krok 1, instalace VHOPE Než budete moci používat prezentační materiály na tomto disku USB, je nutné na počítač nainstalovat aplikaci VHOPE. Uživatelům,

Více

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Aplikaci Access spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce "Start" a klepnete na ní. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru

Více