198 S Y R E N A. Léto. let KLUBU let SYRENY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "198 S Y R E N A. Léto. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012"

Transkript

1 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů KARVINÁ 40 let KLUBU let SYRENY Léto PRÁZDNINY Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF KLUB JE ČLENEM STF-SČF PRAHA A PRACUJE POD PATRONACÍ KF KARVINÁ

2 - 2 - Varianty dopisnice Cp let PZF. Dopisnice byla vytištěna vícebarevným ofsetem PWPW. Navrhl ji Z. Stasik.V levé polovině je budova, sídlo NOT ve Varšavě. Budova je památná tím, že se tam konal první sjezd PZF. V horní části dopisnice je pomerančový nápis 30 LAT POLSKIEGO ZWIĄZKU FILATELISTÓW Dopisnice byla vydána 20.V Signatura nákladu: P.T.T.iT. IV Základní dopisnice je označená v katalogu Fischer II jako Cp 755. Náklad základní varianty je kusů. Katalog Fischer mimo základní varianty dopisnice uvádí i: dopisnici s přítisky a dopisnici tzv. Karnet. Je to vlastně ve složeném stavu normální dopisnice, v rozloženém stavu je karnet na výšku stejný, jako normální dopisnice, v rozloženém stavu je ale karnet 2x delší než normální dopisnice. Na zadní stranu dopisnice normální i s přítisky jsou tištěny různé pozvánky na akce PZF. Totéž je u karnetů. Zde se využívá na pozvánky na různé akce potisk na obě vnitřní strany karnetu nebo i jen na jednu vnitřní stranu (podle potřeby). Nominální cena dopisnice byla 2 zł. Současná katalogová cena dopisnice poštovně neupotřebené je 2 zł., poštovně upotřebené je 1 zł. Přítisky na dopisnice jsou oficielní (provedené v PWPW), ale i pořízené různými institucemi, v tom případě je na dopisnici uvedeno povolení přítisku. U oficielních přítisků uvádí katalog Fischer jejich katalogové označení a také oficielní náklad. Jelikož dopisnice s přítisky byly vydávány v menších nákladech, je jejich ocenění rovněž daleko vyšší proti ocenění základní dopisnice. Nejvýše oceněny jsou v katalogu karnety. Oficielní přítisky uváděné katalogem Fischer: 1) Třířádkový přítisk vlevo od natištěné známky:ogólnopolski Młodzieżowy Konkurs Filatelistyczny / Osiągnięcia sportu polskiego / Bartoszyce lipiec 1980 r. Tato dopisnice je katalogem označena jako Cp 755 I. Byla vydána v nákladu kusů. Cenový záznam poštovně neupotřebené je 40 zł. (asi 280 Kč), poštovně upotřebené je uváděn v ceně 25 zł. (asi 175 Kč). Při příležitosti akce v Bartoszycích bylo používáno k této příležitosti specielní příležitostné razítko. Poštovně nepoužitá dopisnice s tímto přítiskem (1) a s příležitostným razítkem s datem 17.VII. 80, je na následující straně č.3. 2) Třířádkový přítisk vlevo od natištěné známky: Seminarium / Działalność młodzieżowych kół PZF / Bartoszyce 17 lipiec 1980r. Tato dopisnice je katalogem označena jako Cp 755 II. Byla vydána rovněž v nákladu kusů. Cenový záznam poštovně neupotřebené je 40 zł., poštovně

3 - 3 - Dopisnice s přítiskem č.1, nahoře poštovně nepoužitá, dole s příležitostným razítkem pošty Bartoszyce s datem 17.VII.80. Přítisk je proveden černou barvou. upotřebené je uváděn v ceně 25 zł. Při příležitosti akce v Bartoczycích bylo používáno k této příležitosti specielní příležitostné razítko. Poštovně nepoužitá dopisnice s tímto přítiskem (2) a s příležitostným razítkem s datem 17.VII.80 je na následující straně č.4. Přítisky na dopisnicích, které katalog neeviduje a také neoceňuje: A) dvouřádkový přítisk DZIEŃ ZNACZKA POLSKIEGO / 9.X Přítisk je umístěn v horní části dopisnice pod názvem emise. Přítisk je proveden v tmavě modré barvě. Dopisnice s tímto přítis-

4 - 4 - Dopisnice s přítiskem č.2, nahoře poštovně nepoužitá, dole s příležitostným razítkem pošty Bartoszyce s datem 17.VII.80. kem je na následující str.5. Nahoře je to dopisnice poštovně nepoužitá, dole pak je dopisnice s tímto přítiskem (A) s příležitostným razítkem pošty WARSZAWA 1. Text příležitostného razítka je POS- TĘP POCZTOWY * dzień znaczka 80 WARSZAWA X. 80 *. Katalog Fischer tento přítisk (A) neeviduje a neoceňuje. Byl to ale asi také přítisk oficielní, na dopisnicích totiž není uveden text o povolení přítisku Ministerstvem pošt nebo PZF. (stejně jak u 1 a 2).

5 - 5 - Dopisnice s přítiskem (A), nahoře je poštovně nepoužitá, dole pak s příležitostným razítkem pošty WARSZAWA 1. 9 X 80. B) čtyřřádkový přítisk vlevo od natištěné známky Międzynarodowe / Spotkanie Dziennikarzy / Filatelistyka dla pokoju / Warszawa, 18.X.1980r. Je to přítisk povolený Ministerstvem spojů. Povolení je vytištěno svisle podél levého okraje dopisnice: Gryf Hibnera 3 z n.1800, O-81 Zezw. Min. Łączn. PEZ 406/80 z Náklad dopisnice s tímto přítiskem je tedy kusů a přítisk byl povolen přímo Ministerstvem spojů. (z = zamówienie - objednávka, n = nakład - náklad).

6 - 6 - Přítisk (B) stejně jako povolení Ministerstva spojů je proveden v šedé barvě. Dopisnice s tímto přítiskem byla používána jako pozvánka na Mezinárodní setkání novinářů, které bylo vytištěno na zadní straně dopisnice (text pozvání je dole). K setkání novinářů bylo používáno poštou WARSZAWA 1 s datem 18.X.1980 i specielní příležitostné razítko. Jeho otisk je na přední straně dopisnice s přítiskem (B) nahoře. Akce byla organizována Polským svazem filatelistů, pod pozvánkou jsou podepsáni předseda a tajemník Hlavního výboru PZF Henryk Białek a Ryszard Rzepko.

7 - 7 - C) 4-řádkový přítisk Spotkanie Człąków Klubu Zainteresowań / Okręgu Warszawskiego PZF / DZIEŃ ZNACZKA / Warszawa, 25.X Přítisk je vlevo od natištěné známky. Přítisk je proveden v zeleno šedé barvě. Ve stejné barvě je vytištěno na dopisnici povolení provedení přítisku. Toto je umístěno svisle podél levého okraje dopisnice: Gryf Hibnera 3, z n O-62 Zezw. Min. Łączn. PEZ 406/80 z Náklad této dopisnice s přítiskem (C) je tedy kusů. Jednalo se opět o pozvánku na akci. Text pozvánky je na zadní straně dopisnice, jedná se o celopolské setkání klubu Den známky. Pozvánku posílá výbor klubu. Nahoře je opět příležitostné razítko akce používané poštou WARSZAWA 1 s datem 25.X I tento přítisk (C) katalog Fischer neeviduje.

8 - 8 - D) dvouřádkový přítisk vlevo od natištěné známky WYSTAWA FILATELISTYCZNA BYTOM 80 / X Přítisk je proveden na dopisnici šedou barvou. Stejnou barvou je proveden přítisk o povolení ministerstva, který se nachází zprava svisle podél budovy sídla NOT: Zezwolenie Min. Łączn. PEZ 406/80 n I tato dopisnice byla vydána v nákladu 2000 kusů (v povolení n.2000). Nahoře je dopisnice poštovně nepoužitá, dole je pak dopisnice s přítiskem (D) s příležitostným razítkem k výstavě v Bytomiu. Razítko používala pošta BYTOM 1 v době konání výstavy. Nahoře je razítko s datem dne otevření výstavy I tento přítisk na dopisnici katalog Fischer neeviduje a neoceňuje, přesto, že se jedná o přítisk povolený Ministerstvem spojů. Zadní strana dopisnice je bez potisku, dopisnice se používala jako běžná dopisnice pro různá sdělení.

9 - 9 - Dopisnice bez přítisků, ale také s přítisky, byly používány i pro jiné účely. Nahoře je například poděkování předsedy PZF u příležitosti Dne známky za práci pro rozvoj polské filatelie. Toto má dole povolení ministerstva k provedení přítisku: Gryf Hibnera 3, z 2-17 n. 600 O 82 Zezw. Min. Łączn. PEZ 406/80 z (náklad 600 ks). Dole je pak pozvánka předsedy PZF na slavnostní plénum Hlavního výboru PZF u příležitosti 30.výročí sjednocení filatelistického hnutí v Polsku a vzniku PZF.

10 Karnety: Byly bez přítisku na přední straně, ale i s přítiskem. Uvnitř pak byly s potiskem jen jedné strany, někdy i s potiskem obou vnitřních stran. Karnet vede katalog Fischer jako Cp 755 K. Poštovně nepoužitý za 80 zł. (asi 560 Kč) a poštovně použitý za 40 zł. Nahoře je karnet bez přítisku na přední straně. Uvnitř je blahopřání a poděkování předsedy a tajemníka PZF u příležitosti svátku filatelistů.

11 První přítisk na karnetu. Přítisk je čtyřřádkový: Uroczyste Plenum / Zarządu Głównego PZF / Warszawa, 19.X.1980 r. / Nadanie Sztandaru. Přítisk je v šedé barvě. Ve stejné barvě je na karnetu vytištěno povolení ministerstva Gryf Hibnera 3, z n 2100 O-31 Zezw. Min. Łączn. PEZ 408, 80 z Na pravé vnitřní straně karnetu je pozvánka předsedy PZF na slavnostní plénum Hlavního výboru PZF, na pravé straně je program a informace o místě a čase konání akce.

12 Vlevo je druhý, dvouřádkový přítisk na karnetu, vlevo od natištěné známky: DZIEŃ ŁĄCZNOŚ- CIOWCA / 18.X Přítisk je v šedé barvě. Ve stejné barvě je přítisk ministerstva podél levého okraje přední strany karnetu: Gryf Hibnera 3, z.2021, n 1100, O-91 Zezw. Min. Łączn. PEZ 406/ 80 z Na karnetu je otištěno strojové, propagační razítko s textem: 18.X.DZIEŃ / poštovní trubka / ŁĄCZNOŚCIOWCA WARSZAWA 1 *ab* s datem na můstku razítka Karnet vpravo je bez přítisku ale s příležitostným, kulatým razítkem 30 LAT POLSKIEGO ZWIĄZ- KU FILATELISTÓW / WARSZAWA VI.1980.Uvnitř razítka je symbolická 30-ka s holubicí.

13 Třetí, 3-řádkový přítisk na karnetu: Spotkanie Kosmonautów/z Młodzieżą/Warszawa, 21.X.1980 r. Přítisk je opět vlevo od natištěné známky a je v barvě šedé. Ve stejné barvě je přítisk ministerstva o povolení přítisku, který je opět podél levého okraje dopisnice: Gryf Hibnera 3, z 2940, n 2000, O-81, Zezw. Min. Łączn. PEZ 406/80 z Na přední straně karnetu je příležitostné razítko pošty WARSZAWA 121 používané u příležitosti akce. Razítko má text: SPOTKANIE KOSMO-

14 NAUTÓW z MŁODZIEŻĄ / Sojuz 15 / Sojuz 30 / 21 X 1980 / WARSZAWA 121. Ve vnitřku karnetu vpravo je pozvánka Společnosti Polsko-sovětského přátelství a Svazu polských filatelistů na setkání s kosmonauty LWEM S. DIOMINEM Sojuz 15 a MIROSŁAWEM HERMASZEWSKIM Sojuz 30. Zajímavá vada na dopisnici s přítiskem Cp 755 I. Vada se nachází na dopisnici Cp 755 I s přítiskem č.1, a to na zadní straně dopisnice. Došlo zde ke zdvojenému tisku barvy pomerančové a šedé na rubu dopisnice, zatím, co přední strana dopisnice je

15 vytištěna normálně. Třetí barva modrá na rubu dopisnice zcela schází. Proč k tomu došlo se přesně neví. Zadní strana dopisnice s tiskovou vadou je na předcházející straně nahoře, dole je přední strana dopisnice Cp 755 I s přítiskem č.1 vytištěná normálně. Katalog Fischer II tuto vadu označuje jako Cp 755 I s. Vadu katalog oceňuje částkou 1500 zł. (asi Kč). Na zadní straně dole uprostřed této dopisnice se zdvojeným tiskem šedé a pomerančové barvy je zkušební značka polského znalce Piotra Pelczara, ul.zawiszy Czarnego 5, ŁEBA. Znalec má oprávnění ke zkoušení polských celin od r.1918, celin okupačních, zajateckých táborových a mezitáborových celin, bez tábora Murnau. Před publikováním této celiny s tiskovou vadou jsme ji poslali znovu jmenovanému znalci s dotazem, zda zkušební značka na dopisnici je pravá a zda se jedná skutečně o tuto tiskovou vadu. Pan Pelczar nám potvrdil pravost celiny i své zkušební značky. Na zkušební značce znalec označuje celinu jako Fi: Cp 755 t, je to ještě staré označení tiskové vady, dnes katalog vede vadu jako Cp 755 I s. Další, katalogem Fischer vedená vada u této dopisnice je Fi: Cp 755 t. Jedná se o špatně ořezanou dopisnici s posunem řezu nahoru a doleva. V důsledku toho má dopisnice široký horní a levý okraj. Řez pravé strany je veden již přes natištěnou známku a spodní řez je veden těsně pod poslední adresní linkou a pod okénky pro PSČ. Dopisnice s touto vadou ořezu je na reprodukci nahoře. Dopisnice má jinak správný rozměr 145 x 105 mm. Katalog Fischer oceňuje tuto vadu ořezu částkou 30 zł. (asi 210 Kč). U dopisnic s přítisky povolenými Ministerstvem spojů je dobré to, že v jejich označeních je zároveň uveden náklad dopisnice s tímto přítiskem. Označuje jej písmeno n a příslušný počet uváděných dopisnic s tímto přítiskem. Počet dopisnic s přítisky povolenými ministerstvem je mnohem menší, než počet přítisků uváděných oficielně (Cp 755 I a Cp 755 II). Počty ministerstvem povolených přítisků se pohybují od 600 do 2000 kusů. Jsou oficielní a měly by být také v katalogu uváděné. Mimo dvou, zde publikovaných vad, uvádí katalog Fischer ještě další: - Cp 755 s silně posunutá modrá barva (50 zł.), - Cp 755 u slabší druhý otisk modré barvy ještě jednou v pozici odvrácené (600 zł.). Starší literatura u dopisnice Cp 755 uváděla ještě zdvojený nápis POLSKA. Kvůli přítiskům na této dopisnici a tomu, že byla tištěna i jako karnet a kvůli zajímavým vadám dopisnice se dopisnice Cp 755 stala jednou ze sběratelsky nejzajímavějších. Pro Syrenu připravili Mgr. ing. Karol MICZA a ing. Jiří Jan KRÁL.

16 Zajímavá vojenská cenzura ze zajateckého tábora v Krakově z r Jedná se o zásilku ze zajateckého tábora internovaných v Krakově-Dąbie. Od konce r.1918 fungoval tento jako zajatecký tábor, od srpna 1919 jako internační tábor. V různé době v něm byli rovněž zajatci ukrajinští a bolševičtí. Tábor byl likvidován v říjnu Zásilka je poslána na poslance Polského sejmu (parlamentu) Klemensiewicze za socialistický klub do Varšavy. Odesilatelem je Stefan Gerej, internační tábor, barák č.5, Krakov- Dąbie. Zásilka byla poslána z pošty Krakov 1 doporučeně Na zadní straně zásilky je příchozí razítko Varšava-parlament s datem O co se jednalo internovanému a proč se obrátil na uvedeného poslance se již dnes nedozvíme! Frankatura zásilky je dvěmi známkami nominální hodnoty 25 hal. Fi: č.78 B (modrá). Platný tarif ke dni expedice zásilky ve vnitrostátní poštovní přepravě do 20g 25 hal., příplatek DOPORUČENĚ také 25 hal., celkem 50 hal. Tarif platil od do (Zeszyty szkoleniowe PZF Nr.11, tabulka I.A. str.4). Zásilka má na přední straně cenzurní razítko tábora. Razítko je 3-řádkové, ve volném překladu: Vojenská cenzura, zajatecký tábor v Krakově. Razítko je uvedeno v publikaci autorů B.Brzozowski a J.Tokar Polská cenzura korespondence v létech v tabulce G na straně 139 (Cenzura zajatecké korespondence a korespondence internovaných). Rozměr razítka cenzury je 50x15 mm. Známé jsou otisky v barvě fialové nebo černé. Známá doba použití je r.1919 až prosinec Cena zásilky s razítkem je uvedena jako c.a (cena amatorska, čili cena záliby). Otisk razítka cenzury na zásilce nahoře je v barvě fialové. Jedná se o vzácnou zásilku. Pro publikaci v Syreně nám ji zapůjčil kolega Stefan PETRIUK z Německa, touto cestou mu za jeho vstřícnost děkujeme.

17 Zajímavá, varšavská, vojenská cenzura z r u doporučených zásilek poslaných do Švýcarska. Jedná se o varšavské, cenzurní, vojenské razítko používané na cenzuru zásilek od dubna do září Známé jsou otisky u tohoto cenzurního razítka v barvě červené nebo fialové. Průměr kruhového razítka je 32 mm, rozměr obdélníkové části razítka je 35x8 mm. Razítko na zásilce hodnotí ve své práci B. Brzozowski a J. Tokar 30 body. Text v kruhu razítka: Dozór Pocztowy Min. Spraw Wewnętrznych * Warszawa 1 (Poštovní dozor ministerstva vnitra * Varšava 1). Text v obdélníkové části razítka je Cenzurowane, Wysłać! (cenzurováno, odeslat). Zvětšená kresba razítka z horní zásilky je na reprodukci vlevo. Zásilka nahoře je poslána firemní obálkou do Švýcarska do Zűrichu. Zajímavé je to, že původně německý název Warschau je přeškrtán a nahrazen názvem Varsovie. Stejný název je na R-razítku obdélníkového tvaru R / Varsovie I /No Zásilka je vyfrankována třemi známkami nominální hodnoty 25 fen. Fi: č.90 B (olivová). Vydání z , platnost známek do Tarif ke dni expedice zásilky pro zásilky do zahraničí váhy do 20 g činil 50 fen, příplatek DOPORUČENĚ 25 fen., celkem 75 fen. (Zeszyty szkoleniowe PZF Nr.11, tabulka I.B., str.5). Tarif platil od do Známky jsou oraženy expedičním razítkem pošty WARSZAWA /* 1 b s datem na můstku razítek N. Razítko je dvoukruhové s můstkem přesahujícím mezikruží, podle polské typologie razítek je typu VIII. Vlevo od známek je otisk cenzurního razítka v červené barvě! Druhá doporučená zásilka s tímto cenzurním razítkem je na následující straně nahoře. Jedná se o zá-

18 silku opět firemní, v názvu firmy je již vytištěn název Varsovie. Zásilka je poslána opět doporučeně do Švýcarska do Basileje (Basel). R-razítko je od pošty Warszawa 7: R/Warszawa 7 / No 872. Na zásilce jsou nalepeny dvě známky: Fi: č.91 B, nominál 50 fen. (modro zelená) a Fi. č.90 A, nominální hodnota 25 fen. (olivová). Vydání známek ze , platnost známky 25 fen. do a známky 50 fen. do Platný tarif v době expedice zásilky je za dopis do 20 g 50 fen. a příplatek Doporučeně 25 fen., celkem 75 fen. Tarif platil od do Expediční razítka pošty WARSZAWA 7 /* 1 (?) * s datem na můstku razítek 22.III.19. Vlevo od nalepených známek je otisk razítka vojenské cenzury Varšavy, tentokráte ale v barvě fialové! Jelikož druhá zásilka je poslána 22.března 1919, je třeba opravit údaj o použití tohoto razítka v práci autorů Brzozowski-Tokar z období duben-září 1919 na březen-září 1919!! Našim čtenářům tak můžeme ukázat obě barevné varianty cenzurního razítka na zásilkách. Obě zásilky nejsou publikovány v práci B.Brzozovského a J.Tokara. Za obě ukázky děkujeme opět příteli Stefanovi PETRJUKOWI z Německa. ********************************************************************************** Firemní zásilka poslaná z Fryštátu v době polského záboru do Ostravy- Vítkovic. Zásilka je poslána firemní obálkou používanou Okresní nemocenskou pojišťovnou ve Fryštátě do polského záboru Fryštátu (do ). Obálka měla tehdy podle platného jazykového zákona hlavičku firmy odesilatele napsanou česko-polsky. Polský nápis byl: Powiatowy Zaklad Ubezpieczeń / we Frysztacie. Polská správa pojišťovny použila tuto obálku i po záboru s původně označeným odesilatelem bez toho, že by původní název nějak zaškrtala. Přes původního odesilatele pouze otiskla svoje polské, dvouřádkové razítko s textem: UBEZPIECZALNIA SPOŁECZNA / we Frysztacie. Razítko je přes původní nápisy otištěno ve světle šedé barvě. Platný tarif za odeslání zásilky do Česko-Slovenska (zahraničí) byl ke dni expedice zásilky ve výši 45 grošů. Použito bylo 3 kusy známek nominální hodnoty 15gr.,Fi: č.296 (červeně hnědá). Známky byly vydány a jejich platnost skončila počátkem září 1939 po vypuknutí II.světové války. Známky na zásilce jsou oraženy jedním z expedičních razítek pošty FRYSZTAT / *c* s datem na

19 můstku razítka 13 XII Je to razítko s rozlišením, které se nejčastěji z této pošty na zásilkách vyskytuje. Pošta FRYSZTAT v daném období používala razítka s rozlišením: a, b, c, d, e, f, i, l. Rozlišení l není uvedeno ve Filatelii č.13 z r.1991 (Fil.sešity str.199). Uvádí je ale polský časopis Filatelistyka z r.1992 na straně 342 (??). Zajímavé jsou z pošty Frysztat z polského záboru R-zásilky. Pošta používala na doporučené zásilky dvě různá razítka: Nahoře je to razítko R/a FRYSZTAT. Naše ukázka je poslána do Moravské Os-

20 travy. Expediční razítko FRYSZTAT / *e* je s datem 15 II Existují ale i doporučené zásilky z této pošty, kde v R-razítku není R/a, ale jen R. Viz ukázka dole. Doporučená zásilka poslaná také do Moravské Ostravy, ale R-razítko je jen s pouhým R. Zásilka má expediční razítko FRYSZTAT / *d* s datem na můstku razítka 28 VI Obě doporučené zásilky jsou frankovány podle tehdy platného tarifu za doporučenou zásilku do zahraničí ve výši 90 gr. (dopis váhy do 20g 45gr. a příplatek DOPORUČENĚ také 45 gr.). V obou případech jsou na zásilkách nalepeny po dvě známky Fi: č.316, 45 gr. (šedočerná). Vydání z , platnost známek do počátku září 1939 do vypuknutí II.světové války. Za ukázky zásilek z pošty Frysztat děkujeme Mgr. ing. Karolowi MICZOWI a ing. Svatoplukovi PETROVI. ********************************************************************************** Aršíkové vydání u příležitosti 100. výročí udělení Nobelovy ceny za chemii Marii Skłodowské - Curie. Jedná se o společné vydání Polské pošty a pošty Švédska. Každá pošta vydala aršík o dvou známkách: Polský aršík obsahuje jednu známku nominální hodnoty 7.70 ZŁ (švédská 12 KR). Formát známky 40 x 55 mm. Na známce je oslavenkyně v zamyšleném pohledu na laboratorní skleněné nádobky. Dále druhou známku nominální hodnoty 3 ZŁ (švédská 12 KR). Formát známky 36 x 28,2 mm. Na známce je přední strana medaile k Nobelové ceně s portrétem Alfréda Nobela a plíšek radia, které M. Skłodowská-Curie objevila. Formát aršíku je 83,33 x 125 mm. Aršík byl vydán ve Švédsku 17. listopadu 2011 v Muzeu pošty ve Stockholmu. Polské vydání je z 25. listopadu 2011 na Královském zámku ve Varšavě u příležitosti slavnostního zákončení oslav na počest Marie Skłodowské-Curie. Náklad polského aršíku je kusů. Aršíky byly tištěny ve Švédsku. K polskému vydání byl vytištěn i černotisk v nákladu

21 kusů. Aršíky i černotisk byly tištěny kombinací ocelotisku a ofsetu na křídovaném papíru. Nahoře je vlevo polská, vpravo pak švédská verze aršíku. Vlevo dole je černotisk s přeškrtnutou nominální hodnotou 7,70 ZŁ a 3 ZŁ (třemi vlnovkami). Návrh známky je od Marzanny Dąbrowskiej, rytinu provedl Piotr Naszarkowski. Samostatnou kapitolu tvoří zde něco, co při tisku provedla švédská strana. Jedná se o číslování aršíků i černotisků. Aršíky mají za nápisem chemii buď velkou jedničku ( 1 ) nebo dvojku ( 2 ). Navíc mají některé aršíky nebo nemají na pravém okraji svisle 6-ciferné číslo. Kombinací těchto tří prvků je pak možné rozlišit u polského aršíku celkem šest možností! Viz ukázka všech možností na následující straně. U polských černotisků lze rozlišit celkem tři verze: černotisk bez čísla, černotisk s číslem 1 za nápisem chemii a s číslem 2 za nápisem chemii. Rovněž ukázka verzí polského černotisku je na následující straně. Ukázky na této straně mají aršíky i černotisk první verze bez jakéhokoliv číslování (bez 1 i 2 a bez 6-ciferného počítadla). Za toto budou filatelisté v Polsku toho, kdo aršíky tiskl určítě chválit!!!

22 Nahoře je ukázka 6 různých číslování u polského aršíku: bez čísla, jen s 6-ciferným číslem, jen s 1 - kou, jen s 2 -kou, s 1 -kou a 6-ciferným číslem a s 2 -kou a 6-ciferným číslem. Vlevo jsou tři varianty polského černotisku: bez čísla (základní varianta), s 1 -kou a s 2 -kou. Dosud se nám nepodařilo zjistit, zda existuje i švédská varianta černotisku a když ano, jak byla tištěna? Polská verze aršíku, švédská verze aršíku i polský černotisk jsou hlavně v základní variantě, to je bez jakéhokoliv číslování. Aršíky a černotisk s číslováním se vyskytují v menším množství. V jaké fázi tisku byly aršíky a černotisk číslovány se nám dosud nepodařilo zjistit. Údajně i polská pošta byla překvapena z tolika variant aršíků a černotisku. Podle zjištění budou v novinkové službě dodávány jen aršíky polské bez číslování. Ostatní je třeba zvlášť objednat. Na internetu se již objevily nabídky variant aršíků i černotisku, ale za patřičně vyšší ceny. Stává se tak vždy v Polsku a nejen v Polsku, když je vydáno něco zajímavého. Ke dni vydání polského aršíku byla v prodeji jedna FDC. Je na ní polský aršík bez jakéhokoliv číslování. Příležitostné razítko dne vydání je s textem: 100-lecie Nagrody Nobla z chemii dla Marii Skłodowskiej-Curie / Warszawa 1. Uprostřed razítka je v kolečku chemická značka radia Ra, které Maria Skłodowska - Curie objevila a za ten objev dostala právě před 100. léty Nobelovu cenu za chemii. Nahoře na FDC jsou údaje o vydání a informace, že se jedná o společné vydání Polska a Švédska. V levé polovině FDC je chemická tabulka prvků, kde pod č. 88 je právě radium.

23 Nahoře je polská FDC. Zda byla vydána i FDC švédská, zatím nevíme, nepodařilo se nám to zjistit. Počet vydaných polských FDC není zatím známý. I u švédské verze aršíku lze rozlišit celkem 4 různé varianty podle číslování aršíku: základní varianta bez číslování, varianta jen s 6-ciferným číslem, varianta s 1 - kou bez 6-ciferného čísla a varianta s 2 -kou s 6-ciferným číslem. Zda existují i dvě zbývající varianty, jak je tomu u polského aršíku, to zatím nevíme. Máme informaci jen o těchto čtyřech variantách švédského aršíku. Švédské vydání má náklad ve výši 250 tisíc kusů aršíků, to je po 250 tisíc kusů každé známky. Na následující straně jsou originální, švédy používané obaly na aršíky. Nahoře je obal z polského aršíku (100 ks, cena 1070 zł.), pod ním zleva obal z černotisku (rovněž 100 ks, bez nominální

24 hodnoty) a zprava je obal ze švédského aršíku (pouze 25 kusů, hodnota 600,00 korun švédských) s čárkovým kódem. Pro slavnostní zavedení polského aršíku do poštovního provozu, které se uskutečnilo na Královském zámku ve Varšavě 25. listopadu 2011, byl připraven specielní karnet. Ten byl připraven jen pro účastníky slavnostního aktu a nebyl v prodeji. Není znám ani počet, v jakém byl karnet vydán. Má rozměr 295 x 210 mm. Má celkem 16 stran. Uvnitř je řada reprodukcí s vazbou na oslavenkyni. Nachází se tam i FDC s polskou verzí aršíku (str.12) a polská i švédská verze aršíku (bez číslování) na str.13. Jsou tam i veškeré údaje o vydání. Popisy jsou polsko-švédsko-anglické. Jsou tam i údaje o Polské poště a o vydání (tisk, náklady, autoři návrhu, rytec, a jiné). Je tam seznam, co která strana obsahuje (na str.14), a to opět trojjazyčně. Ukázky z některých stran karnetu jsou na následujících dvou stranách.

25 Nahoře je první (přední strana) karnetu s trojjazyčnou informací o vydání. Dole je pak druhá strana karnetu s dobovou fotografií na které je Marie Skłodowska-Curie v laboratoři radia v Paříži v dubnu 1921.

26 Nahoře je reprodukce ze str. 4 karnetu - minerál Cuproskłodowskit, Muzeum Marie Curie. Dole je pak reprodukce str. 13 karnetu s polskou a švédskou verzí aršíku. Pro Syrenu připravili ing. Emil KARZEŁEK a ing. Jiří Jan KRÁL

27 Zajímavé přítisky na kupónech známky růže 1,30 zł. (Fi: 4045) a 2,20 zł. (Fi: 4047) z roku V roce 2005 vydali v Polsku známky s kupóny pro soukromé přítisky na těchto kupónech. Polská pošta připravila zajímavé přítisky se zajímavými daty z poslední doby. Přítisky jsou provedeny na kupónech známky 1,30 zł. (Fi: 4045), a to s daty a Přítisky jsou vydány pod názvem Mimořádná data. V současné době se naskytla možnost získat tyto známky s přítisky na objednávku. Byl vydán i další přítisk na kupónu známky nominální hodnoty 2,20 zł. z téže známkové série (Fi:4047). Přítisk je s českou tématikou. Je pořízen u příležitosti Mezinárodních, sběratelských trhů v Praze, které se konaly v době září Přítisk byl pořízen pro stánek Polské pošty, S.A. na těchto trzích. I tuto známku s přítiskem na kupónu lze získat objednávkou. Kdo má o tyto věci zájem, může si je objednat u předsedy Klubu, telefonicky nebo em. Kontakt je uveden v každém čísle Syreny na poslední straně. Objednejte si je co nejdříve po obdržení tohoto čísla Syreny, ať to můžeme provést společnou objednávkou a najednou co nejdříve. Známky jsou tištěny v PA po 20 kusů známek a 20 kusů kupónů, vždy střídavě známka a kupón. Na horním okraji PA uprostřed nad první řadou známek je název emise RÓŻE. V levém dolním rohu PA je nápis POCZTA POLSKA a internetová adresa pro dodávky polských novinek známek. V pravém dolním rohu PA je pak 7-ciferné číslo PA v červené barvě. Kdyby měl někdo zájem o celý přepážkový arch s výše uvedeným přítiskem u příležitosti Mezinárodních pražských trhů, lze jeho žádosti vyhovět. Reprodukce celého PA je na následující straně. Cena PA je 88 zł., cena známky s kupónem je 4,40 zł. U přítisků s daty a jsou k dispozici již jen jednotlivé známky s kupóny za 4 zł./kus, u obou dat je cena stejná. Celé PA již k dispozici nejsou. Mimo zde uvedených přítisků je možno ještě objednat i jiné přítisky: - WIPA 2008, známka s kupónem za 2,20 zł., celý PA za 44 zł. Přítisk na Fi: č Mezinárodní známkové trhy Sindelfingen, známka s kupónem za 4,40 zł, celý PA za 88 zł. Přítisk na známce Fi: č.4045.

28 roky internetového obchodu Polské pošty, přítisk na Fi: č.4045, známka s kupónem za 3,50 zł., celý PA za 70 zł. ********************************************************************************** Nabídka katalogu Fischer Díl I: Katalog Fischer I. Díl z roku 2011 (jako nový, nepoužívaný) je možno získat za 200 Kč + poštovné. Katalog obsahuje polské známky od r.1860 do konce r Dále společná vydání Polské pošty s jinými poštami, známkové sešitky, známky do automatů, známky úřední, doplatní, tabulky tarifů a jiné. Kdo se první ozve, bude katalog jeho. Počet stran 480. Je k dispozici v prodeji již i Katalog Fischer I. Díl z roku 2012, ale ten je daleko dražší! Katalogy jsou barevné, na křídovaném papíru. I ten druhý katalog lze objednat přes předsedu Klubu polské známky. Zatím jsou! Katalogy Fischer II (ostatní polská, známková vydání + celiny) vycházejí jednou za 4 roky. Poslední vyšel v r *************************************************************************** Doplněk k informaci ze Syreny č. 195, str. 33. V Syreně č.195 na str.33 jsme přinesli reprodukci zadní strany zásilky (reprodukce vlevo). Z materiálu, který jsme měli k dispozice nešlo tehdy Bohužel odečíst správné datum na můstku razítek otištěných na známkách. Ozval se nám autor článku ze Syreny č.195 o Enklávě Jasná Hora v Częstochové. Pan Andrzej KLAMUT z Varšavy. Naše ukázka vlevo nebyla tehdy součástí jeho článku. V námi publikovaném materiálu, (ukázka vlevo), poznal pan Klamut zásilku, kterou on dosud vlastní a ptá se, odkud ji máme. Zásilka byla totiž asi 2-3 roky před tím, než jsme ji my publi-

29 kovali stažena z internetu. My jsme ji měli, jak my říkáme pro případ ve spižírně! Jelikož se v Syreně č.195 naskytla příležitost ukázku publikovat, využili jsme to. Pan Klamut nám ochotně sdělil datum na razítkách zásilky, které je přece na originále lépe čitelné! Toto datum je !! My jsme pro účely publikování jen hádali, jaké datum to může být a jak je vidět, tak naše hádání bylo chybné! Otisk razítek je velice nekvalitní! Dnes díky panu Klamutovi je datum ukázky již správné a děkujeme mu za jeho informaci. Zároveň jej také touto cestou i srdečně zdravíme! ********************************************************************************** Novinky známek Polské pošty za IV.čtvrtletí Ve IV. čtvrtletí 2011 vydali v Polsku celkem 11 kusů známek (katal. č ), 3 kusy aršíků a jeden PA se známkami. Nerazítkované známky byly v novinkové službě za 34,25 zł., razítkované známky za 25,26 zł. a FDC (10 kusů) za 41,20 zł. PA známek katal. č , Ztracená díla umění, datum vydání x3 známky (dvě série známek katal.č ), známky 1,95, 2,40 a 3 zł., série 7,35 zł., nominální hodnota celého PA 14,70 zł. Horní a dolní okraj celého PA je zcela properforovaný, do levého a pravého okraje PA nezasahují žádné perforační otvory. Perforace ZHř.11 ¼: 11 ½.

30 Nad známkovým polem PA 2 a 3 je vytištěno obdélníkové razítko v pomerančové barvě s textem: UTRACONE / dzieła sztuki. Nad 3. a pod 6. známkovým polem PA je svislý, pásek v pomerančové barvě. Nad 3. známkovým polem PA je navíc zkratka MKiDW (modře). Pod 6. známkovým polem PA je 7-ciferné, černé číslo PA (na naší ukázce na předcházející straně to je číslo ). PA jsou bez označení pozice PA na tiskovém archu. Jak vypadala tisková forma známek a kolik PA bylo na tiskovém archu proto nevíme! Formát známek je 43 x 31,25 mm. Tisk byl proveden rotačním hlubotiskem PWPW S.A.Warszawa. Papír je fluorescenční. Náklad je kusů každé známky, to je PA. Ke dni vydání známek byly v prodeji celkem tři kusy FDC s příležitostným razítkem dne vydání pošty WARSZAWA 1. Známky, FDC a příležitostné razítko navrhl Jacek Konarzewski. V novinkové službě známek nerazítkovaných i razítkovaných byla dodána jen polovina PA (jen jedna série). Celý PA v novinkové službě dodáván nebyl. Nerazítkovaná série byla v novinkové službě za 7,35 zł., razítkovaná za 5,42 zł. Celkem tři FDC byly v novinkové službě za 9,15 zł. Z PA lze vytvořit dvě různé vodorovné dvojice známek a jednu vodorovnou trojici známek

31 Aršíkové vydání známky katal. č První polský vědecký satelit, datum vydání Nominální hodnota známky je 4,15 zł. Jedno známkový aršík o rozměru 90 x 70 mm. Formát známky z aršíku je 43 x 31,25 mm. Papír je fluorescenční. Tisk je proveden vícebarevným ofsetem PWPW S.A. Warszawa. V pravé části aršíku je fragment zeměkoule s nápisem LEM. V horní části aršíku je nápis: PIERWSZY POLSKI SATELITA NAUKOWY. V levém horním rohu aršíku je miniaturní nápis umístěný svisle podél levého okraje aršíku: Droga Mleczna - fragment Fot.A.Olech. Většina plochy podtisku aršíku je tmavé nebe s hvězdami. Aršíky jsou dole uprostřed číslovány 7-ciferným počítadlem. Perforace známky z aršíku je rámcová ZR 11½. Perforace známky je se širokým perforačním otvorem (4. zprava ve vodorovné perforaci známky). Na natištěné známce je polský satelit BRITE-PL. Ke dni vydání aršíku byla v prodeji jedna FDC s příležitostným razítkem pošty WARSZAWA 1. Známku, FDC a příležitostné razítko navrhl Jacek Brodowski. Náklad je kusů aršíků. Nerazítkovaný aršík byl v novinkové službě za 4,15 zł., razítkovaný za 3,06 zł. a FDC (jeden kus) za 4,85 zł. Na FDC (reprodukce nahoře) je vlevo dole kresba polského astronoma Mikuláše Kopernika Aršíkové vydání známek katal. č , 100.let od udělení Nobelovy ceny za chemii Marii Skłodowskiej-Curie., datum vydání Známky nominální hodnoty 7,70 a 3,00 zł. tištěné na jednom aršíku. Problematice tohoto vydání jsme se věnovali podrobně v článku na str této Syreny Katalogové číslo , Vánoce 2011, datum vydání Známky nominální hodnoty 1,55 zł. (Sv.Mikuláš v saních tažených sobem) a 2,40 zł. (Sv. Rodina s Ježíškem v jesličkách obklopená zvířátky). Známka 1,55 zł. byla vytištěna rotačním hlubotiskem v PA po 100 kusů známek (10x10), tisková forma byla jedno sektorová. Náklad známky 1,55 zł. byl ve výši 29, kusů. Známka 2,40 zł. byla vytištěna vícebarevným ofsetem na samolepícím papíru. Přepážkový arch obsahuje 10 kusů známek (2x5). Náklad známky 2,40 zł. je v počtu 3, kusů.

32 Vlevo je půlarch známky nominální hodnoty 1,55 zł. (známkové pole ). V rozích PA, před známkovým polem a za známkovým polem jsou černá kolečka s křížkem. Podél levého okraje PA jsou barevné testovací stupnice. Pod 92. známkovým polem PA je obdélníček v červené barvě. Na dolním okraji PA jsou barevné trojúhelníčky postavené na kratší odvěsnu v barvách tisku známky. Podél pravého okraje PA jsou barevná kolečka rovněž v barvách tisku známky. Levý a pravý okraj PA je zcela properforován, do dolního a horního okraje PA zasahuje po jednom perforačním otvoru. Perforace bez širokého perforačního otvoru. Perforace je hřebenová ZHř. 11½. Vpravo dole je přepážkový arch známky 2,40 zł.

33 Nahoře je zvětšená horní část PA známek 2,40 zł., dole jsou dvě FDC vydané k emisi Vánoce 2011.

34 V den vydání emise Vánoce 2011 byly v prodeji dvě FDC s příležitostnými razítky dne vydání pošty WARSZAWA 1. Nerazítkovaná série známek byla v novinkové službě za 3,95 zł., razítkovaná série za 2,91 zł. a dvě FDC za 5,15 zł. Známky, FDC a příležitostné razítko navrhl Marek Kwiatkowski. PA známky 2,40 zł. jsou nahoře číslovány 6-ciferným, černým počítadlem. Náklad kusů PA. PA známky 2,40 zł. nebyly dodávány v novinkové službě nerazítkovaných i razítkovaných známek Aršíkové vydání známky katal. č. 4394: 30. výročí stávky Vyšší důstojnické požárnické školy ve Varšavě, datum vydání Nominální hodnota známky na aršíku je 4,15 zł. Vlevo je aršíkové vydání známky katal. č. 4394, nominál 4,15 zł. Na aršíku je budova Vyšší, důstojnické, požárnické školy ve Varšavě na ulici Słovackiego ve které od 25.listopadu do 2 prosince 1981 probíhala okupační stávka studentů. Dne 30 listopadu 1981 ministr vnitra rozhodl o zrušení školy. 2.prosince 1981 specielní oddíly bezpečnosti podporované jednotkami ZOMO (určitá forma našich lidových milicí) pacifikovaly školu a stávka tak byla ukončena. V horní části aršíku je fragment vrtulníku. Vlevo od natištěné známky je 7-řádkový nápis: 30. rocznica / strajku / w Wyszszej / Oficerskiej / Szkole / Pożarniczej / w Warszawie. V dolní části aršíku je řada příslušníků specielních jednotek, kteří pacifikovali školu. Aršíky jsou vpravo nahoře, svisle podél pravého okraje aršíku číslovány 7-ciferným počítadlem. Formát aršíku je 70 x 90 mm, formát známky na aršíku je 31,25 x 43 mm. Perforace aršíku je rámcová, ZR 11½ se širokým perforačním otvorem (4. zdola ve svislé perforaci známky). Dole je FDC aršíku.

35 Aršík je vytištěn vícebarevným ofsetem PWPW S.A. Warszawa na fluorescenčním papíru. Náklad je kusů aršíků. V den vydání aršíku byla v prodeji FDC s příležitostným razítkem dne vydání. Aršík, FDC a příležitostné razítko navrhl Maciej Jędrysik. V novinkové službě byl neperforovaný aršík za 4,15 zł., perforovaný aršík za 3,06 zł. a FDC (jeden kus) za 5,15 zł Katal. č. 4395: 20.let nezávislosti Kazachstánu, datum vydání Nominální hodnota známky je 2,40 zł. Tisková forma je jedno sektorová, tiskový arch se rovná přepážkovému a obsahuje 50 kusů známek (5x10). Perforace je hřebenová ZHř. 11¼ : 11¾. Perforace bez širokého perforačního otvoru. Horní a dolní okraj PA je zcela properforovaný, do levého a pravého okraje PA zasahuje po jednom perforačním otvoru svislé perforace. Název emise je na pravém okraji PA za známkovým polem 26 a 31. Na horním okraji PA nad známkovým polem 1, 2 a 4 jsou barevné testovací stupnice.

36 Za známkovým polem 25 a 30 svisle podél pravého okraje PA je název emise: 20 lat Niepodległości Kazachstanu. Nad známkovým polem č. 5 a podél pravého horního rohu PA je nápis CMYKS (každé písmeno je v jiné barvě tisku známky). Za tímto nápisem je černošedý nápis 200 lat N.Kazachstanu. V rozích PA, nad známkovým polem č. 3 a pod známkovým polem č.98 jsou černá kolečka s křížky. Před známkovým polem č. 6. je červený obdélníček. Na levém okraji PA před známkovým polem 11, 16, 21, 26 a 31 jsou barevné trojúhelníčky v barvách tisku známky. Před známkovým polem 36, 41 a 46 je výrobní číslo přepážkového archu. Před číslem je velkým písmenem označena série. Na naší ukázce dole je to číslo K číslo je na PA otištěno v růžové barvě. Na dolním okraji PA jsou pod známkami barevná kolečka v barvách tisku známky. V den vydání známky byla v prodeji jedna FDC s příležitostným razítkem dne vydání známky. Razítko bylo používáno u pošty WARSZAWA 1. Reprodukce FDC je na následující straně.

37 Známka č.4395 byla tištěna vícebarevným hlubotiskem PWPW S.A.Warszawa na fluorescenčním papíru. V novinkové službě byla nerazítkovaná za 2,40 zł., razítkovaná za 1,77 zł. a FDC (jeden kus) za 3,05 zł. Motivem známky jsou kobercové vzory uspořádané do mapy Kazachstánu. Známku, FDC a příležitostné razítko navrhla Alexandra Ubukata. Náklad kusů známek. Formát známky je 43 x 31,25 mm Katal. č. 4396: Květy a plody, datum vydání Nominální hodnota známky je 1,55 zł. Horní část PA, známková pole č Tisk v PWPW S.A. Warszawa. Tisková forma byla opět jedno sektorová, tiskový arch se rovná přepážkovému a obsahuje 100 kusů známek (10x10). Vzhled PA a potisky na okrajích PA jsou stejné jak u předcházející známky, jen formát známky je jiný.

38 Druhá část PA, známkové pole Potisky okrajů PA známky katal.č jsou stejné jak u známky katal.č Liší se jen názvem emise na pravém okraji PA a pravým horním rohem PA nad známkovým polem č.9 a 10. Název emise známky katal.č.4396 KWIATY i OWOCE na pravém okraji PA za známkovým polem PA č.50 a 60. Na PA známky katal. č.4396 jsou jiné i nápisy v pravém horním rohu PA. Nápisy se nacházejí nad známkovým polem PA č.9 a 10. Nad známkovým polem č.9 je opět nápis CMYKS (každé písmeno v jiné barvě tisku známky). Nad známkovým polem PA č.10 je černý nápis Malina 1.55zl. Perforace 11½ : 11¾. Známka byla vytištěna vícebarevným hlubotiskem na papíru fluorescenčním. Náklad této známky je mnohamilionový, opakovatelný a dosud neukončený. V den vydání známky byla v prodeji opět jedna FDC s příležitostným razítkem dne vydání používaným poštou WAR- SZAWA 1. Známku, FDC a příležitostné razítko navrhla Marzanna Dąbrowska. Reprodukce FDC je na následující straně. Nerazítkovaná známka byla v novinkové službě za 1,55 zł., razítkovaná za 1,14 zł. a FDC (jeden kus) za 2,15 zł. Formát známky je 31,25 x 25,5 mm. Horní a dolní okraj PA je zcela properforovaný,do levého a pravého okraje PA zasahuje po jednom perforačním otvoru.perorace ZHř.

39 FDC známky katal.č s razítkem dne vydání používaným poštou WAR- SZAWA 1. ********************** Celiny vydané v Polsku ve IV. čtvrtletí Ve IV. čtvrtletí 2011 byly v Polsku vydány jen tři nové dopisnice. Jejich katalogové číslo je Cp Celková cena dopisnic vydaných ve IV.čtvrtletí byla v novinkové službě za 4,65 zł. (po 1,55 zł., což je PORTO za vnitrostátní poštovní zásilku do 50g poslanou ekonomicky). Společné znaky všech vydaných dopisnic: Tisk byl proveden vícebarevným ofsetem CHiP-DW. Kartón dopisnic je bílý, hladký, křídovaný. Formát dopisnic je ± 148x105 mm. Linkování pro adresu včetně okének pro PSČ je v barvě červené, délka linek adresy je 80, 80 a 45 mm. Za natištěnou známkou shora je natištěnými body částečně naznačena perforace známky. Uvnitř natištěných bodů perforace je umístěn mikronápis POCZTA POLSKA 11 (první ochranný prvek proti padělání). Natištěné body perforace se nacházejí na fluorescenčním podkladu pásku o rozměrech 3 x 30 mm ( druhý ochranný prvek proti padělání ). Uprostřed každé dopisnice je černá, svislá, tlustá dělící čára (1,5 x 50 mm), která rozděluje dopisnici na adresní a propagační část. Cp 1586: 100.let společnosti na ochranu nevidoucích v Laskach, datum vydání Na natištěné známce je portrét matky představené společnosti, jeptišky Elżbiety Czacké ( ). V levé polovině dopisnice je nahoře bílý nápis: 100 / -lecie / Towarzystwa Opieki / nad Ociemniałymi / w Laskach. V levé polovině dopisnice je ruka čtoucí slepecké písmo + symbolická kresba různých předmětů. Podél svislé, černé, dělící linky dopisnice je 3-řádkový nápis (černě): Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A., / X 2011, nakład , proj. B.Grozdew / fot. ze zbiorów Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek, Służebnic Krzyża Cp 1587: Evropské události v kopané v roce 2012, datum vydání Na natištěné známce je kopací míč v síti branky. V levé polovině dopisnice na zeleném podtisku je čárkovaně (bíle) rok 2012 a jsou tam i názvy států, které se do kvalifikace Mistrovství Evropy 2012 probojovaly. Mezi 16 účastníky je i Česká republika. V levém dolním rohu dopisnice je bílý, dvouřádkový nápis: Piłkarskie wydarzenie / Evropy 2012 Pod tímto nápisem je ve dvou řádcích rovněž bíle signatura nákladu dopisnice: Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A., / XI 2011, nakład , proj. B. Grozdew Cp 1588: 50.let existence Muzea Bolesława Prusa v Nałęczowie, datum vydání Na natištěné známce je pomník oslavence před Muzeem v Nałęczowie pod názvem Ławeczka Bolesława Prusa w Nałęczowie. V levém horním rohu známky je na štítu Ex Libris Muzea. Vlevo od natištěné známky je portrét jubilanta s kopií faksimile jeho podpisu. V levé polovině dopisnice je pohled na muzeum s lavičkou a sochou spisovatele, které stojí před muzeem. Dole pod tím je třířádkový, bílý nápis spolu se signaturou nákladu dopisnice: Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A., XII 2011, nakład: , / proj. K.Bulik, materiały ze zbiorów Muzeum Lubelskiego w Lubline / Oddział Muzeum Bolesława Prusa w Nałęczowie, fot.b.wartacz Jedině náklad dopisnice k Mistrovství Evropy 2012 převyšuje asi 3x náklad ostatních dopisnic!

40 Cp 1586: Cp 1587: Cp 1588: **************************************** Zpravodaj Klubu polské známky je vydáván pro potřeby českých a slovenských filatelistů, kteří sbírají polské známky a celiny. Vydává jej kolektiv ve složení : Ing. Jiří Jan KRÁL, ing. Emil KARZEŁEK, ing. Ladislav ONDRUŠKA, mgr. Janusz MANTERYS, Teodor WILCZEK, Jaromír JANČA, Ota ŠRUBAŘ, Josef JENDŘIŠÁK, Stanislav BOBEK, ing. Jan KYPAST, mgr. Stanisław FOŁTA, mgr. ing. Karol MICZA, Jaroslav TEREŠKO, MUDr. Adrian JUNGA a ing. Petr MAZOCH. Zpracování na počítači ing. Emil KARZEŁEK. Novou obálku SYRENY používanou od č. 154 navrhl mgr. Stanisław FOŁTA. Kopie dokumentů Jaroslav TEREŠKO, ing. Emil KARZEŁEK a ing. Jiří Jan KRÁL. Tento zpravodaj je určen výhradně pro členy Klubu polské známky. Toto číslo je uzavřeno a načisto dopsáno dne 20. února Číslo bylo vytištěno dne Zpravodaj je plně hrazen z prostředků členů klubu. Texty ve zpravodaji neprocházejí jazykovou úpravou. Toto číslo vychází jako číslo 198! Děkujeme všem, kteří se jakýmkoliv způsobem přičinili o to, že toto číslo spatřilo světlo světa. Kontakt: syrena@seznam.cz, tel ********************************************************************************** Máte-li přítele, filatelistu, který sbírá polské známky, upozorněte jej na náš zpravodaj SYRENA!!!

Číslo PA je na jeho zadní straně. Syrena 155

Číslo PA je na jeho zadní straně. Syrena 155 - 1 - - 2 - Číslo PA je na jeho zadní straně. - 3 - Okresní razítka Těšínského Slezska, čísla okresních razítek, která dosud ve známé literatuře nebyla uváděna. O problematice píše námi několikrát zmiňovaná

Více

- 2 - .Specielní vydání u příležitosti XXI.Celopolské, filatelistické výstavy VARSZAWA 2014!

- 2 - .Specielní vydání u příležitosti XXI.Celopolské, filatelistické výstavy VARSZAWA 2014! - 1 - - 2 -.Specielní vydání u příležitosti XXI.Celopolské, filatelistické výstavy VARSZAWA 2014! 10. října 2014 bylo vydáno v Polsku 8 poštovních známek, na nichž byly zobrazeny různé druhy ryb: Uvádíme

Více

Polské poštovní nálepky s čárkovým kódem. Ad 1) Typ I Typ Ia Typ Ib) (00) 2, 3

Polské poštovní nálepky s čárkovým kódem. Ad 1) Typ I Typ Ia Typ Ib) (00) 2, 3 - 1 - - 2 - Polské poštovní nálepky s čárkovým kódem. V roce 2006 zavedla Polská pošta nové poštovní nálepky s čárkovým kódem: 1) na doporučené listovní zásilky ve vnitrostátní poštovní přepravě, 2) na

Více

Zpravodaj KR OVS Frýdek-Místek č. 4/2012 ze dne 16. dubna 2012

Zpravodaj KR OVS Frýdek-Místek č. 4/2012 ze dne 16. dubna 2012 Okresní volejbalový svaz Frýdek-Místek Komise rozhodčích Zpravodaj KR OVS Frýdek-Místek č. 4/2012 ze dne 16. dubna 2012 V historii československých a českých poštovních známek byly vydány známky z mnoha

Více

212 S Y R E N A. Podzim. 41 let KLUBU 1972 2013. 32 let SYRENY 1981 2013

212 S Y R E N A. Podzim. 41 let KLUBU 1972 2013. 32 let SYRENY 1981 2013 - 1-212 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 Podzim PRÁZDNINY 2011 2013

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1945. Vyhlásené: 20.10.1945 Časová verzia predpisu účinná od: 20.10.1945

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1945. Vyhlásené: 20.10.1945 Časová verzia predpisu účinná od: 20.10.1945 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1945 Vyhlásené: 20.10.1945 Časová verzia predpisu účinná od: 20.10.1945 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 92. V y h l á š k a m i n i s t r a

Více

200 S Y R E N A PODZIM. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012

200 S Y R E N A PODZIM. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012 - 1-200 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 40 let KLUBU 1972 2012 31 let SYRENY 1981 2012 PRÁZDNINY PODZIM 2011 2012

Více

16.VII.1938 BOHUMÍN-KOŠICE

16.VII.1938 BOHUMÍN-KOŠICE - 1 - - 2 - Služební zásilka vlakové pošty BOHUMÍN-KOŠICE/ 969/a/*** s datem 16.VII.38. Na trati BOHUMÍN-KOŠICE a KOŠICE-BOHUMÍN jezdily vlakové pošty 966, 967, 968, 969 a 970. Všechny jsme v Syreně publikovali.

Více

- 1 - Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů KARVINÁ. Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF

- 1 - Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů KARVINÁ. Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF - 1-218 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 42 let KLUBU 1972 2014 33 let SYRENY 1981 2014 PRÁZDNINY II čtvrtletí 2011

Více

204 S Y R E N A. 32 let SYRENY 1981 2013. 41 let KLUBU 1972 2013

204 S Y R E N A. 32 let SYRENY 1981 2013. 41 let KLUBU 1972 2013 - 1-204 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 I PRÁZDNINY čtvrtletí 2011

Více

188 S Y R E N A. II. čtvrtletí 2011. 30 let SYRENY 1981 2011. 39 let KLUBU 1972 2011

188 S Y R E N A. II. čtvrtletí 2011. 30 let SYRENY 1981 2011. 39 let KLUBU 1972 2011 - 1-188 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 39 let KLUBU 1972 2011 30 let SYRENY 1981 2011 II. čtvrtletí 2011 Vyznamenaný

Více

Československé a české poštovní známky s volejbalovou tématikou

Československé a české poštovní známky s volejbalovou tématikou Československé a české poštovní známky s volejbalovou tématikou V historii československých a českých poštovních známek byly vydány známky z mnoha sportovních odvětví dosahující počet cca 63 disciplín.

Více

Poštovní věstník Ministerstvo dopravy a spojů

Poštovní věstník Ministerstvo dopravy a spojů Poštovní věstník Ministerstvo dopravy a spojů Částka 6 Praha dne 7. června 2001 54 Vydání příležitostné poštovní známky Gratulační známka 55 Vydání příležitostných poštovních známek Chovatelství - psi

Více

CENÍK POŠTOVNÍCH CENIN A FILATELISTICKÉHO ZBOŽÍ

CENÍK POŠTOVNÍCH CENIN A FILATELISTICKÉHO ZBOŽÍ CENÍK POŠTOVNÍCH CENIN A FILATELISTICKÉHO ZBOŽÍ I. PRODEJNÍ CENY POŠTOVNÍCH CENIN PLATNÝCH PRO POUŽITÍ V RÁMCI POŠTOVNÍCH SLUŽEB V ČR Ceny jsou osvobozeny od DPH s výjimkou bodu 6. Ceny se zaokrouhlují

Více

II. čtvrtletí 2010. 38 let KLUBU 1972 2010. 29 let SYRENY 1981 2010

II. čtvrtletí 2010. 38 let KLUBU 1972 2010. 29 let SYRENY 1981 2010 - 1-177 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 38 let KLUBU 1972 2010 29 let SYRENY 1981 2010 II. čtvrtletí 2010 Vyznamenaný

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 1 Praha 19. ledna 2006 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 1 Vyslovení souhlasu se změnou poštovních podmínek 2 Změna poštovních podmínek SDĚLENÍ

Více

166 S Y R E N A. IV. čtvrtletí. 27 let SYRENA 1981 2008. 36 let KLUBU 1972 2008

166 S Y R E N A. IV. čtvrtletí. 27 let SYRENA 1981 2008. 36 let KLUBU 1972 2008 - 1-166 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 36 let KLUBU 1972 2008 27 let SYRENA 1981 2008 IV. čtvrtletí 2008 Vyznamenaný

Více

167 S Y R E N A. I. čtvrtletí. 28 let SYRENA 1981 2009. 37 let KLUBU 1972 2009

167 S Y R E N A. I. čtvrtletí. 28 let SYRENA 1981 2009. 37 let KLUBU 1972 2009 - 1-167 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 37 let KLUBU 1972 2009 28 let SYRENA 1981 2009 I. čtvrtletí 2009 Vyznamenaný

Více

Úvod Bankovky Ostatní ceniny Tiskárny Techniky tisku Závěr Literatura Konec. Tisk cenin. Autor: Martin Čížek, Zdeněk Čumpelík Editor: Martin Nešpor

Úvod Bankovky Ostatní ceniny Tiskárny Techniky tisku Závěr Literatura Konec. Tisk cenin. Autor: Martin Čížek, Zdeněk Čumpelík Editor: Martin Nešpor Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Tisk cenin Autor: Martin Čížek, Zdeněk Čumpelík Editor: Martin Nešpor Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební

Více

Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ. Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF

Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ. Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF - 1-211 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 PRÁZDNINY Léto 3 2011 2013

Více

208 S Y R E N A. 41 let KLUBU 1972 2013. 32 let SYRENY 1981 2013

208 S Y R E N A. 41 let KLUBU 1972 2013. 32 let SYRENY 1981 2013 - 1-208 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 III PRÁZDNINY čtvrtletí 2011

Více

MILITÄRZENSUR / GRANICA

MILITÄRZENSUR / GRANICA - 1 - - 2 - Doporučené zásilky s R-nálepkami a razítky Etapních poštovních úřadů posílané na soukromé osoby, proto musely být vylepeny známkami. Problematikou jsme se zabývali již v Syreně 223/str.5-9,

Více

REVOLUČNÍ PŘETISKY 5.V.1945 Česko-Slovensko Revoluční přetisky rekonstrukce a důkaz, že tyto přetisky byly zhotoveny ve V a m b e r k u.

REVOLUČNÍ PŘETISKY 5.V.1945 Česko-Slovensko Revoluční přetisky rekonstrukce a důkaz, že tyto přetisky byly zhotoveny ve V a m b e r k u. REVOLUČNÍ PŘETISKY 5.V.1945 Česko-Slovensko Revoluční přetisky rekonstrukce a důkaz, že tyto přetisky byly zhotoveny ve V a m b e r k u. Revoluce začala: dne 5.5.1945 volala kolegyně z pražské pošty na

Více

220 S Y R E N A. Léto. 42 let KLUBU 1972 2014. 33 let SYRENY 1981 2014

220 S Y R E N A. Léto. 42 let KLUBU 1972 2014. 33 let SYRENY 1981 2014 - 1-220 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 42 let KLUBU 1972 2014 33 let SYRENY 1981 2014 Léto PRÁZDNINY 2 2011 2014

Více

- 1-159. IV. čtvrtletí 2007. Syrena 159

- 1-159. IV. čtvrtletí 2007. Syrena 159 - 1-159. IV. čtvrtletí 2007 - 2 - Obálka s natištěnou známkou (Ck9) s přetiskem pro Kancelář Hlavního velitelství Ministerstva národní obrany. Z minulosti jsou známy případy použití nevypotřebovaných předválečných

Více

221 S Y R E N A. čtvrtletí. 42 let KLUBU 1972 2014. 33 let SYRENY 1981 2014

221 S Y R E N A. čtvrtletí. 42 let KLUBU 1972 2014. 33 let SYRENY 1981 2014 - 1-221 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 42 let KLUBU 1972 2014 33 let SYRENY 1981 2014 PRÁZDNINY III čtvrtletí 2011

Více

Poštovní věstník Ministerstvo informatiky

Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Částka 1 Praha dne 3. února 2005 SDĚLENÍ MINISTERSTVA 1 Vydání výplatní poštovní známky Krása květů - Lilie 2 Vydání výplatní poštovní známky s kupony pro přítisky

Více

PŘEHLED ZNÁMEK ČR 2012 (s obrázky zveřejněnými Českou poštou s.p., bez textů a vyobrazení FDC)

PŘEHLED ZNÁMEK ČR 2012 (s obrázky zveřejněnými Českou poštou s.p., bez textů a vyobrazení FDC) PŘEHLED ZNÁMEK ČR 2012 (s obrázky zveřejněnými Českou poštou s.p., bez textů a vyobrazení FDC) TRADICE ČESKÉ ZNÁMKOVÉ TVORBY rotační ocelotisk v barvě černé oceli kombinovaný hlubotiskem v barvách fialové,

Více

Schůzka sběratelů známkových zemí Geophila 9.4.2011

Schůzka sběratelů známkových zemí Geophila 9.4.2011 Schůzka sběratelů známkových zemí Geophila 9.4.2011 V Brně na Kotlářské ulici proběhla již tradiční jarní schůzka sběratelů známkových zemí sekce Geophila. Navázala na 6. veletržní setkání sběratelů Brno

Více

185 S Y R E N A. Zima 2010 2011. 38 let KLUBU 1972 2010. 29 let SYRENY 1981 2010

185 S Y R E N A. Zima 2010 2011. 38 let KLUBU 1972 2010. 29 let SYRENY 1981 2010 - 1-185 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 38 let KLUBU 1972 2010 29 let SYRENY 1981 2010 Zima 2010 2011 Vyznamenaný

Více

- 1 - Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů KARVINÁ. Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF

- 1 - Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů KARVINÁ. Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF - 1-215 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 Vánoce PRÁZDNINY 2013 2011

Více

R 4 / 989 LEMBERG 4 / LWÓW

R 4 / 989 LEMBERG 4 / LWÓW - 1 - - 2 - Polská vojenská cenzura korespondence v letech 1918-1922, cenzura LWOWA. Problematika je dosti obsáhlá, proto se jí budeme věnovat v několika dalších číslech Syreny. Rozlišujeme celkem 19 cenzurních

Více

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SERVO PER AMIKECO III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SLOVO ÚVODEM VÁžENÍ ČTENÁřI, Ze stěžejních událostí předcházejících měsíců připomínáme společné zalití stromu přátelství vedoucími územních

Více

John Wilkins významný sběratel a znalec známek Afghánistánu

John Wilkins významný sběratel a znalec známek Afghánistánu John Wilkins významný sběratel a znalec známek Afghánistánu O Johnu Wilkinsovi z Austrálie se dá říci, že je jedním z posledních žijících sběratelů známek Afghánistánu, který se znal se všemi sběratelskými

Více

Rok 2015 ve filatelii

Rok 2015 ve filatelii Tradice české známkové tvorby: Oldřich Kulhánek Společnost sběratelů československých známek SČF www.ceskaznamka.cz 20. 1. 831 13,- Kč Návrh: Jan Kavan; rytina: Miloš Ondráček; rotační ocelotisk v barvě

Více

Obsah. Redakční sloupek

Obsah. Redakční sloupek Ročník:1 Číslo:3 1 Obsah 3. Něco z historie tratí a lokomotiv 4. Historické dny tramvají v Pražské MHD 5. Zajímavosti z metra 6. Historie železnice v Českých zemích 8. Foto čísla, sběratelská karta Redakční

Více

PŘEHLED ZNÁMEK A CELIN - ČR 2013 (s obrázky cenin zveřejněnými Českou poštou s.p.)

PŘEHLED ZNÁMEK A CELIN - ČR 2013 (s obrázky cenin zveřejněnými Českou poštou s.p.) PŘEHLED ZNÁMEK A CELIN - ČR 2013 (s obrázky cenin zveřejněnými Českou poštou s.p.) TRADICE ČESKÉ ZNÁMKOVÉ TVORBY rotační ocelotisk v barvě černé oceli kombinovaný hlubotiskem v barvách žluté, růžové, světle

Více

Janusz BERBEKA: Chopin, výplatní známky, rok 1927 (Fi:č.225), pokračování článku ze Syreny č 244, str (dokončení). P3

Janusz BERBEKA: Chopin, výplatní známky, rok 1927 (Fi:č.225), pokračování článku ze Syreny č 244, str (dokončení). P3 - 1 - - 2 - Janusz BERBEKA: Chopin, výplatní známky, rok 1927 (Fi:č.225), pokračování článku ze Syreny č 244, str.18-23 (dokončení). Na Obr.č.15 a Obr.č.16 jsou dvě perforované známky: Na Obr. č. 15. je

Více

207 S Y R E N A. 32 let SYRENY 1981 2013. 41 let KLUBU 1972 2013

207 S Y R E N A. 32 let SYRENY 1981 2013. 41 let KLUBU 1972 2013 - 1-207 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 II PRÁZDNINY čtvrtletí 2011

Více

t a k t o : se o d r o č u j e na den 28.4.2011 v 10.20 hod. Počátek registrace účastníků k dražbě se stanovuje na 9.50 hod O d ů v o d n ě n í:

t a k t o : se o d r o č u j e na den 28.4.2011 v 10.20 hod. Počátek registrace účastníků k dražbě se stanovuje na 9.50 hod O d ů v o d n ě n í: č.j. 024 EX 1450/08-138 U s n e s e n í Soudní exekutor Mgr. Pavla Fučíková, Exekutorský úřad Ostrava, se sídlem Slévárenská 410/14, Ostrava Mariánské Hory, PSČ 709 00, pověřená usnesením o nařízení exekuce,

Více

- 2 - Publikace Ze Sibiře do nezávislého Polska 1914-1918. Syrena 156

- 2 - Publikace Ze Sibiře do nezávislého Polska 1914-1918. Syrena 156 - 1 - - 2 - Publikace Ze Sibiře do nezávislého Polska 1914-1918. - 3 - Jerzy Gruszczyński: Ze Sibiře do nezávislého Polska 1914-1921 Výběr vojenských a filatelistických dokumentů. Vydání Hlavního výboru

Více

C. Lorenz, a. s., Vrchlabí

C. Lorenz, a. s., Vrchlabí STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V ZÁMRSKU Archivní pomůcka č.: 8862 NAD č.: 1093 C. Lorenz, a. s., Vrchlabí 1940-1946 (1952) Alžběta Langová Chrudim 2012 Obsah Obsah Úvod 3 I. Vývoj původce archivního souboru 4

Více

2. ČESKO SLOVENSKÁ FILATELISTICKÁ VÝSTAVA ŽĎÁR ŽĎÁR NAD SÁZAVOU 2. 5. 6. 2016 BULLETIN

2. ČESKO SLOVENSKÁ FILATELISTICKÁ VÝSTAVA ŽĎÁR ŽĎÁR NAD SÁZAVOU 2. 5. 6. 2016 BULLETIN 2. ČESKO SLOVENSKÁ FILATELISTICKÁ VÝSTAVA ŽĎÁR 2016 ŽĎÁR NAD SÁZAVOU 2. 5. 6. 2016 BULLETIN VÝSTAVA SE KONÁ PŘI PŘÍLEŽITOSTI 180. VÝROČÍ OTEVŘENÍ LISTOVNÍ SBĚRNY, POZDĚJŠÍHO POŠTOVNÍHO ÚŘADU VE ŽĎÁŘE NAD

Více

BLASON. Štít. - nejdůležitější část erbu bez něj nemůže erb existovat

BLASON. Štít. - nejdůležitější část erbu bez něj nemůže erb existovat BLASON - Štít se znamením, přilbu s přikrývadly a klenot považujeme za základní části erbu - a měl by je mít každý štít, ovšem samozřejmě existují výjimky (např. na pečetích drobné šlechty -~ jen štít

Více

206 S Y R E N A. Velikonoce. 41 let KLUBU let SYRENY

206 S Y R E N A. Velikonoce. 41 let KLUBU let SYRENY - 1-206 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 Velikonoce PRÁZDNINY 2011

Více

Technická doporučení a formát podkladů pro výrobu

Technická doporučení a formát podkladů pro výrobu Technická doporučení a formát podkladů pro výrobu (verze 3.0, vydáno 9.4.2010, autor Ing. Martin Máša) 1. Úvod Tento dokument vznikl jako popis našich technologických možností, formátu výrobních podkladů

Více

Rekonstrukce Masarykovy studánky

Rekonstrukce Masarykovy studánky Vlastivědný spolek Rosicko-Oslavanska Rekonstrukce Masarykovy studánky Vlastivědný spolek v Zastávce pojal záměr v tomto roce rekonstruovat Masarykovu studánku. Cílem projektu je upravit studánku do podoby

Více

Poštovní věstník Ministerstvo dopravy a spojů

Poštovní věstník Ministerstvo dopravy a spojů Poštovní věstník Ministerstvo dopravy a spojů Částka 2 Praha dne 21. února 2002 I. SDĚLENÍ MINISTERSTVA 7 Vydání příležitostné poštovní známky Osobnosti české populární hudby a jejich dílo 8 Vydání příležitostné

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Zuman František

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Zuman František Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Zuman František (1890-1950) Prozatímní inventární seznam NAD č. 589 evidenční pomůcka č. 211 Honzáková Valerie Praha 1971 František Zuman (2.

Více

50 let. oddílu gymnastiky a trampolín v Litoměřicích Pokraticích

50 let. oddílu gymnastiky a trampolín v Litoměřicích Pokraticích 50 let oddílu gymnastiky a trampolín v Litoměřicích Pokraticích U příležitosti setkání na Kolibě v Litoměřicích 10. října 2014 1 Ohlédnutí za 50 lety existence oddílu gymnastiky a trampolín v Litoměřicích-Pokraticích

Více

BANKOVKA 500 Kč VZOR 2009 SPECIMEN SPECIMEN

BANKOVKA 500 Kč VZOR 2009 SPECIMEN SPECIMEN BANKOVKA 500 Kč VZOR 2009 Dne 1. dubna 2009 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 500 Kč vzoru 2009. Bankovky téže nominální hodnoty vzorů 1995 a 1997 zůstávají

Více

Návod na montáž a používání ČSN EN 1298

Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Verze 1.1 (CZ) 2014 0,70 m x 2,00 m EN 1004 3 8/10 XXXD Pojízdné hliníkové lešení podle ČSN EN 1004, ČSN 738101, ČSN 73 8102 Třída lešení 3 OBSAH 1. Všeobecně...

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍ DOKUMENTACI Č. 4

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍ DOKUMENTACI Č. 4 Zadavatel: Statutární město Chomutov se sídlem Zborovská 4602, PSČ: 430 28, IČ: 00261891 Veřejná zakázka: Správa decentralizovaných zařízení a poskytování služeb centrální reprografie Evidenční číslo VZ:

Více

Poštovní věstník Ministerstvo informatiky

Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Částka 6 Praha dne 12. června 2003 I. SDĚLENÍ MINISTERSTVA 58 Udělení souhlasu k provozování poštovních služeb 59 Vydání příležitostné poštovní známky Sport -

Více

194 S Y R E N A. z i m a. 39 let KLUBU 1972 2011. 30 let SYRENY 1981 2011

194 S Y R E N A. z i m a. 39 let KLUBU 1972 2011. 30 let SYRENY 1981 2011 - 1-194 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 39 let KLUBU 1972 2011 30 let SYRENY 1981 2011 z i m a PRÁZDNINY 2011 2011

Více

- 2 - Syrena 237. R a Exprés zásilka z pošty STALINOGRÓD z r.1956

- 2 - Syrena 237. R a Exprés zásilka z pošty STALINOGRÓD z r.1956 - 1 - - 2 - R a Exprés zásilka z pošty STALINOGRÓD z r.1956 Zajímavá zásilka poslaná R a Exprés z pošty STALINOGRÓD (česky Stalingrad) 3.11.1956. R- razítko R/STALINOGRÓD 1 /Nr.263/d, expediční razítka

Více

196 S Y R E N A JARO. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012

196 S Y R E N A JARO. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012 - 1-196 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 40 let KLUBU 1972 2012 31 let SYRENY 1981 2012 JARO PRÁZDNINY 2011 2012

Více

3. Průběh rekonstrukce. Nahoře nové odpočívadlo. Uprostřed dláždění hlavních pěších tras. Dole oprava původního oplocení od ul. Fr. Čejky.

3. Průběh rekonstrukce. Nahoře nové odpočívadlo. Uprostřed dláždění hlavních pěších tras. Dole oprava původního oplocení od ul. Fr. Čejky. 02. Malý park Malý park vznikl na místě bývalého hřbitova u kostela Všech svatých na ulici Frýdlantské. V Místku byli původně zemřelí pohřbíváni okolo kostela sv. Jakuba v blízkosti náměstí. Tady se pohřbívalo

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Periodická soustava prvků Chemické prvky V současné době známe 104 chemických prvků. Většina z nich se vyskytuje v přírodě. Jen malá část byla

Více

Město Písek Velké náměstí 114 397 19 Písek

Město Písek Velké náměstí 114 397 19 Písek Město Písek Velké náměstí 114 397 19 Písek v y h l a š u j e v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v souladu s ustanovením zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním

Více

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 9/2015 Vážení přátelé slánského muzea, letní prázdniny jsou za námi, podzim se pomalu blíží a s ním i zahájení nové sezóny KPH, pokračování přednáškového cyklu v malé galerii muzea, ale i ukončení

Více

Znalecký posudek číslo 2014-144/09

Znalecký posudek číslo 2014-144/09 Znalecký posudek číslo 2014144/09 O obvyklé ceně nemovitosti spoluvlastnického podílu 1/2 id. rozestavěného objektu na pozemku jiného vlastníka parcelní číslo 371/8 v katastrálním území Těšetice u Znojma,

Více

Čtyři atesty a přece není pravá

Čtyři atesty a přece není pravá ZNALECKÁ HLÍDKA Čtyři atesty a přece není pravá Jde o jednu z nejvzácnějších známek naší první republiky, 10 K Znak Pošta československá 1919 na žilkovaném papíru - a nadto v úzkém formátu! Zezadu je opatřena

Více

Noviny obce Křoví duben 2013

Noviny obce Křoví duben 2013 Noviny obce Křoví duben 2013 Vážení spoluobčané, chtěl bych vás informovat o připravovaných akcích. Koncem měsíce března jsme panu architektovi Kunčíkovi zadali vypracování projektu na inženýrské sítě

Více

Program 4. zasedání zastupitelstva MČ Opava Suché Lazce konaného dne 03. 02. 2015 v 18.15 hod.

Program 4. zasedání zastupitelstva MČ Opava Suché Lazce konaného dne 03. 02. 2015 v 18.15 hod. Program 4. zasedání zastupitelstva MČ Opava Suché Lazce konaného dne 03. 02. 2015 v 18.15 hod. 1 / 4 Zahájení zasedání zastupitelstva MČ Suché Lazce. 2 / 4 Volba ověřovatelů a zapisovatelky. 3 / 4 Kontrola

Více

Celostátní kolo soutěže Baltík 2010, kategorie A a B

Celostátní kolo soutěže Baltík 2010, kategorie A a B Pokyny: 1. Kategorie A řeší jen úlohy 1, 2, 3 a kategorie B jen úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Úřad vlády České republiky 28.

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Úřad vlády České republiky 28. Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Úřad vlády České republiky 28. listopadu 2013 Přítomni / omluveni viz prezenční listina (Příloha č. 1 k

Více

205 S Y R E N A. jaro. 32 let SYRENY 1981 2013. 41 let KLUBU 1972 2013

205 S Y R E N A. jaro. 32 let SYRENY 1981 2013. 41 let KLUBU 1972 2013 - 1-205 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 jaro PRÁZDNINY 2011 2013

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 130 Rozeslána dne 29. října 2013 Cena Kč 50, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 130 Rozeslána dne 29. října 2013 Cena Kč 50, O B S A H : Ročník 2013 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Rozeslána dne 29. října 2013 Cena Kč 50, O B S A H : 334. Vyhláška k provedení některých ustanovení zákona o povinném značení lihu 335. Vyhláška, kterou se mění

Více

Stephanie Thiesová. Háckované ctverce ˇ ˇ. 46 nejkrásnějších babiččiných čtverců Se skvělými nápady na přikrývky, polštáře a další doplňky

Stephanie Thiesová. Háckované ctverce ˇ ˇ. 46 nejkrásnějších babiččiných čtverců Se skvělými nápady na přikrývky, polštáře a další doplňky Stephanie Thiesová Háckované ctverce ˇ ˇ 46 nejkrásnějších babiččiných čtverců Se skvělými nápady na přikrývky, polštáře a další doplňky Obsah 3 Úvod 4 Informace pro začátek 4 Jak se pracuje s kolekcí

Více

Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Verze 2.0 (C) 2008

Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Verze 2.0 (C) 2008 Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Verze 2.0 (C) 2008 0,70 m x 2,00 m EN 1004 3 8/10 XXXD Pojízdné hliníkové lešení podle ČSN EN 1004 Třída lešení 3 OBSAH 1. Všeobecně... 1 1.1 Rozsah odpovědnosti

Více

NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY. ze dne 12. března 2012

NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY. ze dne 12. března 2012 12 NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY ze dne 12. března 2012 o pravidlech pro nošení vojenského stejnokroje, vybraných součástek vojenské výstroje a drobných stejnokrojových doplňků (stejnokrojový výnos)

Více

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Základy strojnictví. Kód předmětu N444005. Modul - 1. Úvod a zásady tvorby technické dokumentace

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Základy strojnictví. Kód předmětu N444005. Modul - 1. Úvod a zásady tvorby technické dokumentace Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Základy strojnictví Kód předmětu N444005 Modul - 1 Úvod a zásady tvorby technické dokumentace Emil Jirák Ondřej Ekrt Rozsah: 2 / 1 hodin týdně, Z + Zk Počet

Více

- 1 - Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ

- 1 - Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ - 1-170 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 37 let KLUBU 1972 2009 28 let SYRENA 1981 2009 léto Vyznamenaný Zlatým Čestným

Více

Karnaughovy mapy. Pravdivostní tabulka pro tři vstupní proměnné by mohla vypadat například takto:

Karnaughovy mapy. Pravdivostní tabulka pro tři vstupní proměnné by mohla vypadat například takto: Karnaughovy mapy Metoda je použitelná již pro dvě vstupní proměnné, své opodstatnění ale nachází až s větším počtem vstupů, kdy návrh takového výrazu přestává být triviální. Prvním krokem k sestavení logického

Více

POŠTOVNÍ VÌSTNÍK Èeský telekomunikaèní úøad

POŠTOVNÍ VÌSTNÍK Èeský telekomunikaèní úøad POŠTOVNÍ VÌSTNÍK Èeský telekomunikaèní úøad Èástka 3 Roèník 2013 Praha 14. bøezna 2013 OBSAH: Sdìlení Èeského telekomunikaèního úøadu 6. Rozhodnutí o udìlení poštovní licence Sdìlení Ministerstva prùmyslu

Více

Jednání se zájemcem, smlouva a individuální plánování v terénních programech pro uživatele drog

Jednání se zájemcem, smlouva a individuální plánování v terénních programech pro uživatele drog Jednání se zájemcem, smlouva a individuální plánování v terénních programech pro uživatele drog vyšlo v Sociální revue, 24. 6. 2009 Když jsem nedávno napsal text Individuální plánování ve veřejných záchodcích,

Více

192 S Y R E N A. 39 let KLUBU let SYRENY PODZIM

192 S Y R E N A. 39 let KLUBU let SYRENY PODZIM - 1-192 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 39 let KLUBU 1972 2011 30 let SYRENY 1981 2011 PODZIM PRÁZDNINY 2011 2011

Více

VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy ze dne 2005, kterou se provádí ustanovení zákona o pozemních komunikacích ve vztahu ke zpoplatnění obecného užívání

VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy ze dne 2005, kterou se provádí ustanovení zákona o pozemních komunikacích ve vztahu ke zpoplatnění obecného užívání Návrh.../2005 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy ze dne 2005, kterou se provádí ustanovení zákona o pozemních komunikacích ve vztahu ke zpoplatnění obecného užívání Ministerstvo dopravy stanoví podle 46

Více

Výroční zpráva 2015 O dětech, pro děti, ale především s dětmi!

Výroční zpráva 2015 O dětech, pro děti, ale především s dětmi! Výroční zpráva 2015 O dětech, pro děti, ale především s dětmi! 1 Obsah: Základní údaje Regionální redakce KD, DTA a jejich činnost Malé (ale naše) noviny Internetové dětské Radio Domino Internetová Malá

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2014 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 103 Rozeslána dne 13. listopadu 2014 Cena Kč 50, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2014 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 103 Rozeslána dne 13. listopadu 2014 Cena Kč 50, O B S A H : Ročník 2014 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Rozeslána dne 13. listopadu 2014 Cena Kč 50, O B S A H : 240. Nařízení vlády o výši časových poplatků, sazeb mýtného, slevy na mýtném a o postupu při uplatnění

Více

D. DOKUMENTACE STAVBY - TECHNICKÁ ZPRÁVA

D. DOKUMENTACE STAVBY - TECHNICKÁ ZPRÁVA Akce : Oprava ohradních zídek tenisových kurtů na p.p.č.443/7 a 460/2, k.ú. Malšovice Investor : Obec Malšovice u Děčína, Malšovice čp.16, 405 02 Malšovice Arch. č. : 1482-1/14 D. DOKUMENTACE STAVBY -

Více

- 2 - Obrácený přetisk známky Fi:č.348a No (červená) ze série Osvobození deseti měst, vydání

- 2 - Obrácený přetisk známky Fi:č.348a No (červená) ze série Osvobození deseti měst, vydání - 1 - - 2 - Obrácený přetisk známky Fi:č.348a No (červená) ze série Osvobození deseti měst, vydání z 12.2.1945. Známka Fi:č.348 a No (červená), byla v nabídce 48 písemné aukce firmy ALFIL v Českém Těšíně

Více

www.prowatt.eu www.prowatt.cz

www.prowatt.eu www.prowatt.cz Katalog výrobků PROWATT www.prowatt.eu OBSAH DELTA DELTA 110 DELTA 210 DELTA 310 03 06 DELTA Compact DELTA 110 C DELTA 210 C DELTA 305 C 07 10 PROFX PW PW 30 PW PW 50 11 12 PROFX PA PA 30 PA PA 50 13 15

Více

Vodič HVI power. Předem připravený vodič HVI power. Vodič HVI power long

Vodič HVI power. Předem připravený vodič HVI power. Vodič HVI power long Vodič HVI-power je výkonná varianta řady vodičů s vysokonapěťovou izolací HVI. Oproti vodiči HVI (standard) zvyšuje možnost dodržení ekvivalentu dostatečné vzdálenosti až na 0,9 m (pro vzduch), resp. 1,8

Více

MĚSTO KROMĚŘÍŽ. v y h l a š u j e

MĚSTO KROMĚŘÍŽ. v y h l a š u j e MĚSTO KROMĚŘÍŽ v y h l a š u j e v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v souladu s ustanovením zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění

Více

VZOR SOUTĚŽNÍCH PODMÍNEK ARCHITEKTONICKÉ /URBANISTICKÉ SOUTĚŽE O NÁVRH

VZOR SOUTĚŽNÍCH PODMÍNEK ARCHITEKTONICKÉ /URBANISTICKÉ SOUTĚŽE O NÁVRH - VZOR SOUTĚŽNÍCH PODMÍNEK ARCHITEKTONICKÉ /URBANISTICKÉ SOUTĚŽE O NÁVRH pro potřeby zadavatelů veřejných zakázek podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách V následujícím vzoru se texty psanými

Více

Proměna Mikulášského vrchu ve fotografii text a foto: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši

Proměna Mikulášského vrchu ve fotografii text a foto: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši Proměna Mikulášského vrchu ve fotografii text a foto: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši 1 Revitalizace znamená znovuoživení. O jedno takové se nyní pokouší ašská radnice tím, že revitalizuje

Více

213 S Y R E N A. čtvrtletí let KLUBU let SYRENY

213 S Y R E N A. čtvrtletí let KLUBU let SYRENY - 1-213 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 IV PRÁZDNINY 2011 čtvrtletí

Více

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! vyplňuje hodnotící komise A I: A II: B I: B II: C: D I: D II: Σ:

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! vyplňuje hodnotící komise A I: A II: B I: B II: C: D I: D II: Σ: vyplňuje žák Identifikace práce POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice,

Více

Č E Š O V. Návrh znaku a vlajky. pro obec

Č E Š O V. Návrh znaku a vlajky. pro obec Návrh znaku a vlajky pro obec Č E Š O V autor: Mgr. Jan Tejkal HERALDICKÁ TVORBA, Záblatská 23/25, 713 00 Ostrava-Heřmanice tel.602953832 e-pošta: j.tejkal@volny.cz Tvorba nových obecních (městských) symbolů:

Více

- 2 - Syrena 232. 2) Radim (Brantice) / Gross Raaden (Bransdorf). 36 x 17 mm, známé otisky razítka poštovny jsou

- 2 - Syrena 232. 2) Radim (Brantice) / Gross Raaden (Bransdorf). 36 x 17 mm, známé otisky razítka poštovny jsou - 1 - - 2 - Další dvě razítka poštovny RADIM (Brantice), Opavské Slezsko. O poštovně jsme psali v Syreně č.220 na str.38-39. Brantice leží v okrese Bruntál mezi Krnovem a Bruntálem (asi 6 km od Krnova).

Více

Spisový řád Národního památkového ústavu

Spisový řád Národního památkového ústavu Spisový řád Národního památkového ústavu Spisový řád Spisový a skartační řád Národního památkového ústavu Generální ředitelka Národního památkového ústavu (dále jen NPÚ ) vydává k provádění Statutu NPÚ

Více

Poštovní věstník Ministerstvo informatiky

Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Částka 6 Praha dne 26. srpna 2004 SDĚLENÍ MINISTERSTVA 20 Výzva k podávání žádostí o udělení poštovní licence 21 Udělení souhlasu k provozování poštovních služeb

Více

K a n c e l á ř s k ý ř á d ČÁST PRVNÍ EXEKUTORSKÝ ÚŘAD

K a n c e l á ř s k ý ř á d ČÁST PRVNÍ EXEKUTORSKÝ ÚŘAD Stavovský předpis Exekutorské komory České republiky ze dne 23. 5. 2002, Změna:15. dubna 2005 K a n c e l á ř s k ý ř á d Exekutorská komora České republiky (dále jen Komora ) stanoví podle 110 zákona

Více

seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA ( historický předmět) do předmětu MSBP/BK_PPS Praktikum k poznávání přírody a společnosti

seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA ( historický předmět) do předmětu MSBP/BK_PPS Praktikum k poznávání přírody a společnosti seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA ( historický předmět) do předmětu MSBP/BK_PPS Praktikum k poznávání přírody a společnosti UČO:425915 jméno: Sylvie Muchová akademický rok 2013/2014 --------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

MĚSTO UHERSKÉ HRADIŠTĚ PŘEMĚNA ČÁSTI BÝVALÉ NEMOCNICE NA MĚSTO. v y h l a š u j e. a vydává k tomu tyto. s o u t ě ž n í p o d m í n k y

MĚSTO UHERSKÉ HRADIŠTĚ PŘEMĚNA ČÁSTI BÝVALÉ NEMOCNICE NA MĚSTO. v y h l a š u j e. a vydává k tomu tyto. s o u t ě ž n í p o d m í n k y MĚSTO UHERSKÉ HRADIŠTĚ v y h l a š u j e v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v souladu s ustanovením zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon),

Více

Katalog. mysliveckých produktů

Katalog. mysliveckých produktů Katalog mysliveckých produktů Seznam produktů Formát Cena Strana ks s 9% DPH PUBLIKACE 98. Pracovní kniha mysliveckých tradic x 45 cm 800,- 4-5 99. Myslivecké tradice v praxi - rozšířené a doplněné 4.

Více

Občanské sdružení. Kaple Senohraby. Výroční zpráva 2012

Občanské sdružení. Kaple Senohraby. Výroční zpráva 2012 Občanské sdružení Kaple Senohraby Výroční zpráva 2012 Senohraby květen, 2013 OBSAH Úvodní slovo předsedy sdružení Aktivity sdružení v roce 2012 Základní informace o sdružení Finanční zpráva Poděkování

Více

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 500 Kč mince ke 100. výročí bitvy u Zborova

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 500 Kč mince ke 100. výročí bitvy u Zborova ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 500 Kč mince ke 100. výročí bitvy u Zborova V Praze v dubnu 2016 PODMÍNKY vypsání ceny za předložení uměleckého

Více