Záměr činnosti zrcadlové skupiny Systém solutions projektu IRICoN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Záměr činnosti zrcadlové skupiny Systém solutions projektu IRICoN"

Transkript

1 Základní údaje Záměr činnosti zrcadlové skupiny Systém solutions projektu IRICoN - Název projektu: Síť kompetence pro interoperabilitu železniční infrastruktury/ Interoperability of Railway Infrastructure Competence Network (IRICoN) - Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/ Název zrcadlové skupiny (ZS): System solutions - Složení ZS a odborná způsobilost (charakteristika) jejich členů: Předseda: Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D. manažer aktivity pracuje jako vedoucí oddělení koncepce infrastruktury na SŽDC. V jeho gesci je problematika interoperability i nákladních koridorů jako jednoho z prioritních projektů implementace interoperability. Tutor sekretář: Ing. Václav Souček tutor pracuje jako vedoucí inspekčního orgánu Výzkumného Ústavu Železničního. V jeho gesci je problematika posuzování shody dle směrnice o interoperabilitě. Tutoři: Ing. Roman Adamek, - tutor pracuje jako vedoucí kanceláře autorizované osoby Výzkumného Ústavu Železničního (VUZ). V jeho gesci je problematika certifikací výrobků železničního průmyslu a železničních staveb ve shodě s požadavky technických specifikací interoperability Ing. Petr Kolář tutor pracuje jako projektový manažer na Generálním ředitelství ČD, a.s. V jeho gesci je problematika interoperability a TSI subsystému řízení a zabezpečení, zejména problematika GSM-R a ETCS. Název a hlavní obsah činnosti institucí (oblasti), které budou systémově podporovány: Správa železniční dopravní cesty, státní organizace (SŽDC) Základním posláním SŽDC je plnit funkci vlastníka a provozovatele dráhy celostátní a drah regionálních ve vlastnictví státu. SŽDC je na základě mandátu MD gestorem přípravy národní pozice pro jednání Výboru Evropské komise pro interoperabilitu a bezpečnost. Pozice musí reflektovat činnost a výstupy ostatních skupin. SŽDC je členem CER ERA Steering unit pozice musí reflektovat činnost ostatních skupin. SŽDC zajišťuje ve smyslu Zákona o dráhách provozování dráhy celostátní a drah regionálních ve vlastnictví státu, jejich provozuschopnost a modernizaci a rozvoj v rozsahu nezbytném pro zajištění dopravních potřeb státu a dopravní obslužnosti. SŽDC hospodaří s majetkem, který tvoří železniční dopravní cestu.

2 SŽDC je členem Mezinárodní železniční unie UIC (International Union of Railways), Společenství evropských železnic a infrastrukturních společností CER (Comunity of European Railways and Infrastructure Companies) a dalších významných železničních sdružení. (zdroj: Výzkumný Ústav Železniční, a.s. poskytuje široký sortiment služeb v oboru železničního systému: - Autorizované činnosti - posuzování shody - Rozsah autorizace je vymezen pro strukturální subsystémy evropského železničního systému (včetně příslušných prvků interoperability) Infrastruktury, Řízení a zabezpečení a Energie. - Akreditované činnosti - provádění zkoušek - certifikace výrobku - Služby Zkušebního centra VUZ Velim - železniční zkušební okruhy - dynamický zkušební stav - haly pro přípravu zkoušek - vlastní napájecí soustavy - systémy GSM-R a ETCS - Expertní činnosti 1/ Autorizace, notifikace, akreditace - Autorizovaná osoba č. AO 258 / Notifikovaná osoba č Akreditovaná zkušební laboratoř č Akreditovaný certifikační orgán certifikující výrobky č Akreditovaný inspekční orgán č / Akreditovaná zkušební laboratoř č Zkoušky jízdních vlastností - Hygienické zkoušky - Trakční a brzdové zkoušky - Elektrotechnické zkoušky - Pevnostní a únavové zkoušky kolejových vozidel a jejich komponentů prováděné na Dynamickém zkušebním stavu 3/ Zkušební centrum VUZ Velim - VUZ provádí zkoušky ve svém zkušebním centru nebo nabízí firmám možnost pronájmu: - Malý železniční okruh Celková délka trati: 3,951 km Maximální rychlost (dle poloměru oblouku) km/hod. - Velký železniční okruh Celková délka trati 13,276 km Maximální rychlost 210 km/hod.

3 VUZ jako notifikovaná osoba je členem pracovní skupiny NB-RAIL zřízené podle směrnice 2008/57/ES pro koordinaci notifikovaných osob k projednávání záležitostí týkajících se uplatňování postupů při posuzování shody nebo vhodnosti pro použití prvků interoperability a postupu ověřování subsystémů nebo uplatňování TSI v této oblasti. VUZ dále zastupuje mateřskou společnost České dráhy, a.s. při vybraných expertních jednáních v Mezinárodní železniční unii (UIC). VUZ spolupracuje se Společenstvím evropských železnic a společenství působících v infrastruktuře (CER) a je přidruženým členem v Mezinárodní organizaci pro spolupráci železnic (OSŽD). České Dráhy, a.s. Společnost České dráhy, a.s. je dopravní společností provozující osobní i nákladní železniční dopravu. Poskytuje regionální, dálkovou a mezinárodní osobní železniční dopravu a komplexní služby železniční nákladní dopravy po celé Evropě. Dále poskytuje telematické služby železničním dopravcům a správcům železniční infrastruktury, komplexní opravárenské služby v oblasti železničních kolejových vozidel. České dráhy jsou akciovou společností, kde 100% vlastníkem je stát. Jsou hlavním národním železničním dopravcem v České republice s dlouholetou tradicí. ČD přepraví ročně na 166 milionů cestujících a vypravují každý pracovní den více než osobních vlaků, které každý den odvezou přes cestujících, což představuje více jak 99 % podíl na trhu osobní železniční dopravy v ČR. V nákladní dopravě přepraví ČD Cargo, a.s. ročně téměř 80 milionů tun zboží a to představuje podíl na trhu nákladní železniční dopravy v ČR ve výši 85 %. ČD jsou členem Mezinárodní železniční unie UIC (International Union of Railways), Společenství evropských železnic a infrastrukturních společností CER (Comunity of European Railways and Infrastructure Companies). Jméno, zařazení a rozsah působnosti podporované osoby : - Skupina bude podporovat výstup České republiky směrem k RISC, ČD a SŽDC k CER ERA Steering unit a VUZ k NB Rail a ERA CSG. Podkladem budou mj. výstupy a podněty ostatních skupin. Všechny uvedené orgány řeší finální návrhy TSI, jejich přijímání, naplňování pravidla implementace a systémovou koordinaci aplikace interoperability. Dalším důležitým výstupem bude spolupráce se SŽDC v oblasti přenosu a výměny informací směrem ke koordinaci aplikace interoperability na koridorech zřízených dle nařízení 913/2010 (EU), národních tranzitních koridorech a případně dalších celostátních drahách v ČR. Stanovený obsah a rozsah podpory Úvod Činnost zrcadlové skupiny System solution Sítě kompetence pro interoperabilitu železniční infrastruktury navazuje na činnost ostatních pracovních skupin. Smyslem je koordinace a přenášení výstupů ostatních skupin do činnosti vrcholových orgánů CER ERA Steering unit a RISC.

4 Zrcadlová skupina bude vytvářet prostředí pro diskusi aktuálně řešených problémů, souvisejících s celým standardizačním procesem, směřujícím k vytvoření podmínek interoperability a bude vytvářet podporu pro celou skupinu odborníků, podílejících se na tomto procesu na různých úrovních od přípravy směrnic a jejich aplikačních dokumentů a manuálů až po přípravu evropských norem. V rámci zrcadlové skupiny budou diskutovány aktuální projednávané problémy v RISC a CER ERA Steering unit. Členové ZS budou dále v rámci svého působení projednávat přednesenou problematiku se zainteresovanými osobami cílových skupin, hledat aplikaci výsledků získaných v rámci VaV činnosti a jejich dopad na projednávání dotčených okruhů. Získané poznatky a náměty budou dále předávány podporované osobě nebo dalším zástupcům, které je budou tlumočit na zasedáních pracovních skupin a orgánů. Hlavní cíle činnosti zrcadlové skupiny Hlavním cílem ZS System solutions je vytvořit platformu, na které se budou setkávat národní aktivity, směřující k přípravě a realizaci opatření pro zavedení interoperability železniční infrastruktury. Tohoto cíle bude dosaženo následujícími způsoby: Obecný analýza, připomínkování dokumentů RISC, CER ERA Steering unit, ERA CSG a tvorba koordinované celkové pozice k jednotlivým dokumentům, připomínkování finálních překladů TSI v rámci jednacího řádu RISC, připomínkování ostatních souvisejících dokumentů jako např. aplikačních příruček k TSI konkrétní (četnost porad, účast na aktivitách,,podporované osoby nebo zrcadlové skupiny), účast na jednáních RISC, CER ERA Steering unit, ERA CSG cca 6 krát ročně, jednání zrcadlové skupiny jedenkrát měsíčně, či častěji dle aktuální potřeby vymezení výstupů ze spolupráce: Poznatky pro členy TP (zejména průmyslové a výzkumné organizace, případně Univerzity) zprostředkování dokumentů, příprava koordinované pozice mj. z připomínek členů z průmyslu, výzkumných organizací, SŽDC a ČD, návrhy TSI před jejich schválením, možnost získat odpovědi na otázky ohledně jejich implementace poznatky pro implementaci do cílových skupin projektu a ostatních vysokých škol poznatky o systémovém řešení přípravy, projednání a přijímání standardů interoperability stanovení charakteristiky a potřebných znalostí,,připravované osoby (adept do evropských organizací) pro účast v dané oblasti činnosti základní znalosti o principech práva EU,

5 základní znalosti o struktuře a činnosti evropských železničních institucích, základní znalosti o jednotlivých subsystémech interoperability a principu jejich projednávání a schvalování Stanovení obsahu a rozsahu řešené a sledované oblasti činnosti zrcadlové skupiny: Hlavní cíl činnosti ZS v období od do příprava připomínek, stanovisek k dokumentům RISC a ERA, následně jejich projednání a tvorba koordinované pozice rozdělení a vymezení věcné činnosti do několika zásadních oblastí činnost lze členit vertikálně po jednotlivých subsystémech (infrastruktura, energie, kolejová vozidla, řízení a zabezpečení resp. vertikálně podle stádia projednávaného dokumentu (mandát, první návrh, středně pokročilý návrh, finální návrh, překlad, dotazy k implementaci) přijetí metodiky předávání výsledků práce členům TP a cílovým skupinám projektu (semináře, publikační činnosti, přednášky apod.) elektronicky po jednání RISC, semináře o aktuálním vývoji v oblasti systémových řešení interoperability a její aplikaci Konkrétní (četnost porad, účast na aktivitách podporované osoby nebo zrcadlové skupiny) Zrcadlová skupina System solutions se schází zpravidla dvakrát ve dvou měsících. Jedno zasedání zrcadlové skupiny je zaměřeno na organizaci činnosti ZS a druhé je zaměřeno na přímou diskusi problematiky podpory zúčastněných odborníků v evropské síti pro interoperabilitu železniční infrastruktury. Vymezení výstupů ze spolupráce: Poznatky pro členy TP (zejména průmyslové a výzkumné organizace) Činností ZS Infrastruktura bude podpořena zejména systémově koordinační činnost správce železniční infrastruktury SŽDC. Na to navazuje možnost průmyslových podniků a výzkumných organizací aktivně a přímo ovlivňovat proces přípravy standardů týkajících se interoperability železniční infrastruktury. Poznatky pro implementaci do cílových skupin projektu a ostatních vysokých škol Poznatky z činnosti ZS System solutions umožní zpětně ovlivňovat směřování VaV činnosti cílových skupin výzkumných pracovníků, studentů doktorského studia a témat jejich disertačních prací. Stanovení charakteristiky a potřebných znalostí připravované osoby (adept do evropských organizací) pro účast v dané oblasti činnosti Potřebné znalosti připravovaných osob je možné rozdělit do následujících oblastí: - Odborné znalosti:

6 o současný stav technických specifikací interoperability: - Legislativa pro infrastrukturu; pro telematické aplikace v nákladní dopravě; pro bezpečnost v železničních tunelech; pro telematické aplikace v osobní dopravě; pro systém řízení a zabezpečení pro hnací kolejová vozidla pro osoby se sníženou schopností orientace a pohybu. o evropské a národní normy; o předpisy a další standardy; o zákony (Zákon o drahách), prováděcí vyhlášky (stavební a technický řád drah), nařízení; o směrnice o interoperabilitě evropské železniční infrastruktury; - Procesy a systémy o evropská síť pro interoperabilitu, struktura pracovních skupin a orgánů; o implementace evropských standardů, příprava a novelizace národních norem. Stanovení obsahu a rozsahu řešené a sledované oblasti činnosti zrcadlové skupiny: Hlavní cíl činnosti ZS v období od do Hlavním cílem činnosti ZS System solutions je: - podpora českého zastoupení v evropské síti interoperability železniční infrastruktury; - výchova pracovníků pro budoucí kvalifikované zastoupení ve vybraných klíčových orgánech a skupinách; Rozdělení a vymezení věcné činnosti do několika zásadních oblastí Podle projednávané tematiky je možné činnost ZS rozdělit do těchto zásadních oblastí: - problematika geometrických parametrů koleje a jejich interoperabilita: návrh a posouzení konstrukčního a geometrického uspořádání koleje a její prostorová poloha, kritéria pro převzetí traťových prací; - interoperabilita železniční infrastruktury s ohledem na dynamické chování soustavy vozidlo-kolej, statická a dynamická analýza konstrukce železničního svršku a spodku a jejich součástí; - interoperabilita železniční infrastruktury a kolejových vozidel z pohledu subsystému řízení a zabezpečení; - interoperabilita železniční infrastruktury s ohledem na osoby se sníženou schopností pohybu a orientace.

7 Rozdělení působnosti tutorů ZS Působnost tutorů je vymezena jednak jejich příslušností k instituci, v níž jsou zaměstnáni, jednak rozdělení působnosti tutorů ZS. Ing. Roman Adamek, Ing. Václav Souček subsystém infrastruktura a energie Ing. Petr Kolář subsystém řízení a zabezpečení a kolejová vozidla Ing. Radek Čech, manažer skupiny tvorba koordinované pozice Způsob realizace aktivit ZS pro cílové skupiny HMG aktivit Viz samostatná příloha Přehled stanovených monitorovacích indikátorů projektu pro ZS Stanovený způsob průběžného hodnocení činnosti ZS Činnost zrcadlové skupiny bude průběžně hodnocena: - na schůzkách zrcadlové skupiny, z každé schůzky bude pořízen zápis, jehož přílohami bude prezenční listina, projednávané dokumenty a v elektronické podobě přednesené prezentace. Doklady budou kromě tištěné podoby ukládány na společném úložišti, přístupném všem členům zrcadlové skupiny a VUT manažerovi projektu; - prostřednictvím výročních zpráv (bulletinů) o činnosti zrcadlové skupiny; - na výročních konferencích projektu IRICoN. Stanovení osnovy ročního bulletinu ZS a způsob jeho zpracování členy ZS Bulletin ZS o roční činnosti bude sestaven podle následující osnovy: - popis složení a struktury ZS: o stálí členové z RT manažer projektu, manažer aktivit, tutoři; o stálí členové z CS pracovníci a studenti; o systémové řešení přenosu poznatků mezi ZS System solutions, expertními skupinami TP a evropskými orgány a organizacemi; - zástupci z členů ZS v evropských orgánech a jejich pracovních skupinách; - chronologie zasedání ZS; - zápisy ze zasedání ZS; - souhrn projednávané problematiky s podporovanou osobou a s dalšími ad hoc podporovanými osobami; - popis realizace KA a DA, účast členů ZS na realizaci KA a DA; - podpora členů CS členů ZS; - spolupráce s dalšími ZS; - přehled splněných monitorovacích indikátorů; - ostatní akce, organizované ZS.

8 Bulletin sestaví tutor sekretář ZS z podkladů dodaných manažery projektů, manažery aktivit a jednotlivými tutory takto: - Předseda ZS (Manažer projektu, manažer aktivit): složení zrcadlové skupiny, podporované osoby, zástupci z členů ZS v evropských orgánech a jejich pracovních skupinách, souhrn projednávané problematiky s podporovanou osobou a s dalšími ad hoc podporovanými osobami, spolupráce s dalšími ZS, ostatní akce, organizované ZS; - Tutoři: popis realizace KA a DA, účast na realizaci KA a DA, konkrétní projednávaná problematika s podporovanou osobou a s dalšími ad hoc podporovanými osobami, podpora členů CS členů ZS; - Tutor sekretář: chronologie zasedání ZS, zápisy ze zasedání ZS, přehled splněných monitorovacích indikátorů. Účast na vedení a aktualizaci webových stránek projektu IRICoN Tento dokument společně s HMG poslouží jako základní informační zdroj pro informace o ZS na webových stránkách projektu. Struktura informací na webových stránkách o činnosti ZS bude následující: - popis složení a struktury ZS: - podporované osoby; - zástupci z členů ZS v evropských orgánech a jejich pracovních skupinách; - HMG; - chronologie zasedání ZS a zápisy ze zasedání ZS; - popis realizace KA a DA - přehled splněných monitorovacích indikátorů; - ostatní akce, organizované ZS. Účast na konferencích, seminářích organizovaných institucemi a organizacemi v ČR Účast na konferencích, seminářích a workshopech, organizovaných institucemi a organizacemi, bude doplňována ad hoc podle aktuálního vývoje čerpání rozpočtu, realizaci KA a DA. DA budou zaměřeny především na legislativu a hodnocení VaV a využití informačních zdrojů. Náměty pro vytvoření informačního systému výsledků činnosti ZS a jejich implementace Základním nástrojem pro výměnu informací budou: Závěr: - webové stránky projektu s vyhraženou částí pro ZS, - společné datové uložiště (cloud Dropboxu), - intranetová část webových stránek projektu. Předložený dokument bude v průběhu projektu postupně upravován a doplňován s vývojem činnosti ZS a s realizací DA a KA. V Praze dne

9 Zpracoval: členové ZS Přehled zkratek: CEN CER CS ČD ČVUT DA DFJP ERA FAST FSv HMG KA NB RT SC SŽDC TP TC UIC UPCE VUT VUZ WG ZS Comité Europeén de Normalisation (Evropský výbor pro normalizaci); Comunity of European Railways and Infrastructure Companies (Společenství evropských železnic a infrastrukturních společností); Cílové skupiny; České dráhy, a.s. České vysoké učení technické v Praze; Doplňková aktivita / aktivity; Dopravní fakulta Jana Pernera; European Railway Agency (Evropská železniční agentura); Fakulta stavební (VUT v Brně); Fakulta stavební (ČVUT); Harmonogram činnosti zrcadlové skupiny; Klíčová aktivita / aktivity Notified Bodies (notifikované osoby); Realizační tým; Subcommittee (Podvýbor); Správa železniční dopravní cesty, státní organizace; Technologická platforma Technical Committee (Technická komise) International Union of Railways (Mezinárodní železniční unie) Univerzita Pardubice; Vysoké učení technické v Brně; Výzkumný Ústav Železniční, a.s.; Working Group (pracovní skupina); Zrcadlová skupina.

Záměr činnosti zrcadlové skupiny Infrastruktura projektu IRICoN

Záměr činnosti zrcadlové skupiny Infrastruktura projektu IRICoN Základní údaje Záměr činnosti zrcadlové skupiny Infrastruktura projektu IRICoN - Název projektu: Síť kompetence pro interoperabilitu železniční infrastruktury/ Interoperability of Railway Infrastructure

Více

Nově přijatá a připravovaná TSI

Nově přijatá a připravovaná TSI Vývoj v technické normalizaci a železniční interoperabilitě Radek Čech ACRI Akademie 2011, Praha, 04.05.2011 RISC Výbor pro železniční interoperabilitu a bezpečnost zřízený na základě směrnice 2008/57/ES

Více

Vztahy mezi železniční interoperabilitou, technickou normalizací a výzkumem. Danuše Marusičová

Vztahy mezi železniční interoperabilitou, technickou normalizací a výzkumem. Danuše Marusičová Danuše Marusičová Seminář ACRI Vývoj v technické normalizaci a železniční interoperabilitě Praha, 8.4.2015 Evropská komise interoperabilita a bezpečnost železničního systému v EU rámcové programy pro výzkum

Více

Zápis z jednání podskupiny Infrastruktura v rámci projektu IRICoN. Datum: 04. 07. 2013 Začátek: 11:00 Konec: 16:00

Zápis z jednání podskupiny Infrastruktura v rámci projektu IRICoN. Datum: 04. 07. 2013 Začátek: 11:00 Konec: 16:00 Zápis z jednání podskupiny Infrastruktura v rámci projektu IRICoN Datum: 04. 07. 2013 Začátek: 11:00 Konec: 16:00 Místo: Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera Přítomni: viz prezenční listina

Více

Výzkumný. Ústav. Železniční, a.s. Interoperabilita evropského železničního systému. Ing. Jaroslav GRIM

Výzkumný. Ústav. Železniční, a.s. Interoperabilita evropského železničního systému. Ing. Jaroslav GRIM Výzkumný Ústav Železniční, a.s. Interoperabilita evropského železničního systému Ing. Jaroslav GRIM Interoperabilita Schopnost železničního systému umožnit bezpečný a nepřerušovaný provoz vlaků dosahujících

Více

Informace o aktuálním stavu změn v drážní legislativě

Informace o aktuálním stavu změn v drážní legislativě Informace o aktuálním stavu změn v drážní legislativě Danuše Marusičová ACRI Akademie seminář Technické normy pro tramvajovou dopravu Praha, 14.1.2015 Stav změn v drážní legislativě Legislativa ČR Legislativa

Více

Podklad pro seminář ACRI Praktická aplikace nařízení o společné bezpečnostní metodě (CSM) v českém železničním systému

Podklad pro seminář ACRI Praktická aplikace nařízení o společné bezpečnostní metodě (CSM) v českém železničním systému Podklad pro seminář ACRI Praktická aplikace nařízení o společné bezpečnostní metodě (CSM) v českém železničním systému Datum konání: 30. dubna 2013 Stávající česká legislativa a technické dokumenty ve

Více

Nové směry v železniční dopravě

Nové směry v železniční dopravě Nové směry v železniční dopravě Odlišnost technických požadavků na železniční subsystémy na interoperabilních a neinteroperabilních tratích Radek Čech Czech Raildays, 15.6.2011, Ostrava Směrnice Evropského

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 666/2017 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 666/2017 ze dne: Novodvorská 1698, 142 01 Praha 4 - Braník 1 *) Evropský železniční systém - subsystém Infrastruktura Certifikační schéma ČSN EN ISO/IEC 17067:2014 60) Schéma 1a Schéma 5 Specifikace norem (normativních

Více

ACRI Akademie Novinky v legislativě o železniční interoperabilitě

ACRI Akademie Novinky v legislativě o železniční interoperabilitě ACRI Akademie Novinky v legislativě o železniční interoperabilitě Radek Čech ACRI Akademie 2012, Praha, 1.11.2012 Nový přístup Nově schvalovaná a revidovaná TSI vycházejí z tzv. nového přístupu Cíl: Umožnit

Více

EXPERIMENTÁLNÍ OVĚŘOVÁNÍ TECHNICKÝCH ŘEŠENÍ ZAMĚŘENÝCH NA VYUŽÍVÁNÍ RS PETR KAVÁN VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ

EXPERIMENTÁLNÍ OVĚŘOVÁNÍ TECHNICKÝCH ŘEŠENÍ ZAMĚŘENÝCH NA VYUŽÍVÁNÍ RS PETR KAVÁN VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ EXPERIMENTÁLNÍ OVĚŘOVÁNÍ TECHNICKÝCH ŘEŠENÍ ZAMĚŘENÝCH NA VYUŽÍVÁNÍ RS PETR KAVÁN VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ ZÁMĚRY VÝSTAVBY A VYUŽÍVÁNÍ RYCHLÝCH ŽELEZNIČNÍCH SPOJENÍ V ČESKÉ REPUBLICE PRAHA, HOTEL OLŠANKA,

Více

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost projekt IRICoN Název prioritní osy: Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Název oblasti podpory: Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Název prioritního tématu: Rozvoj

Více

Evropská a národní legislativa k registrům

Evropská a národní legislativa k registrům Evropská a národní legislativa k registrům Ing. Danuše Marusičová ACRI akademie seminář Registry železničních kolejových vozidel Praha, 9.9.2014 Registry v železniční dopravě Železniční doprava je založena

Více

Zpráva o jednání výroční hodnotící konference projektu IRICoN dne 28. května 2015

Zpráva o jednání výroční hodnotící konference projektu IRICoN dne 28. května 2015 Síť kompetence pro interoperabilitu železniční infrastruktury Interoperability of Railway Infrastructure Competence Network Číslo projektu: CZ.1.07/2.3.00/20.0176 Termín realizace: 01. 04. 2013 30. 6.

Více

2. hodnotící konference projektu I-ŽELEZNICE. Datum: Místo: Mstětice. Aktuální stav realizace Programu TP k rychlým železničním spojením

2. hodnotící konference projektu I-ŽELEZNICE. Datum: Místo: Mstětice. Aktuální stav realizace Programu TP k rychlým železničním spojením 2. hodnotící konference projektu I-ŽELEZNICE Aktuální stav realizace Programu TP k rychlým železničním spojením Ing. Jaroslav Grim, Ph.D. Datum: 6. 2. 2018 tratí RS Hlavní cíle a zaměření činnosti TP v

Více

VUZ zkušenosti po roce působení jako notifikovaná osoba

VUZ zkušenosti po roce působení jako notifikovaná osoba Antonín Blažek 1 VUZ zkušenosti po roce působení jako notifikovaná osoba Klíčová slova: autorizovaná osoba, notifikovaná osoba, evropský železniční systém, interoperabilita, technické specifikace pro interoperabilitu,

Více

Hlavní priority MD v železniční dopravě pro nadcházející období. Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy

Hlavní priority MD v železniční dopravě pro nadcházející období. Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy Hlavní priority MD v železniční dopravě pro nadcházející období Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy 1 Hlavní strategické dokumenty ČR Dopravní politika EU zvýšení

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s.

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ,, a.s. www.cdvuz.cz VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. Česká železnice v roce 2030 Požadavky na vysokorychlostní železniční systém a jeho strukturální subsystémy z pohledu interoperability

Více

Vliv interoperability na českou dálkovou a regionální železniční dopravu. Konference Czech Raildays 2010 Ing. Pavel Kodym

Vliv interoperability na českou dálkovou a regionální železniční dopravu. Konference Czech Raildays 2010 Ing. Pavel Kodym Vliv interoperability na českou dálkovou a regionální železniční dopravu Konference Czech Raildays 2010 Ing. Pavel Kodym Obsah 1. Úvod reforma železnic 2. Rozšíření působnosti TSI 3. Vliv TSI řízení zabezpečení

Více

Činnost koordinační a systémové skupiny AEIF

Činnost koordinační a systémové skupiny AEIF Ing. Zdeněk Lenc 1 Činnost koordinační a systémové skupiny AEIF Klíčová slova: interoperabilita, technické specifikace pro interoperabilitu Evropská asociace pro železniční interoperabilitu (AEIF) 2 Evropská

Více

Informace z RISC týkající se vydané a připravované legislativy

Informace z RISC týkající se vydané a připravované legislativy Informace z RISC týkající se vydané a připravované legislativy Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D. Vedoucí oddělení koncepce infrastruktury Nově přijatá TSI Title Commission implementing Decision amending Decision

Více

TSI CCS CR. Ing. Libor Lochman, Ph.D.

TSI CCS CR. Ing. Libor Lochman, Ph.D. TSI CCS CR Ing. Libor Lochman, Ph.D. Výzkumný Ústav Železnicní www.cdvuz.cz TSI CCS CR (HS)??? TSI: : Technical Specification for Interoperability Technické specifikace pro interoperabilitu CCS: : Control-Command

Více

Železniční doprava výhled do příštího období. Ing. Jindřich Kušnír & Ing. Luboš Knížek Odbor drážní a vodní dopravy

Železniční doprava výhled do příštího období. Ing. Jindřich Kušnír & Ing. Luboš Knížek Odbor drážní a vodní dopravy Železniční doprava výhled do příštího období Ing. Jindřich Kušnír & Ing. Luboš Knížek Odbor drážní a vodní dopravy Železniční doprava výhled do příštího období 1. Modernizace železničních tratí 2. Interoperabilita

Více

Zabezpečovací zařízení z pohledu strategie rozvoje infrastruktury ČR i EU

Zabezpečovací zařízení z pohledu strategie rozvoje infrastruktury ČR i EU Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Zabezpečovací zařízení z pohledu strategie rozvoje infrastruktury ČR i EU Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D. ředitel odboru strategie České Budějovice, 31.

Více

ČESKÝ ŽELEZNIČNÍ PRŮMYSL V RÁMCI EU, INTEROPERABILITA

ČESKÝ ŽELEZNIČNÍ PRŮMYSL V RÁMCI EU, INTEROPERABILITA ČESKÝ ŽELEZNIČNÍ PRŮMYSL V RÁMCI EU, INTEROPERABILITA Marie VOPÁLENSKÁ, Libor LOCHMAN Ing. Marie VOPÁLENSKÁ, ACRI, Asociace podniků českého železničního průmyslu, Novodvorská 1698, Praha 4 Ing. Libor LOCHMAN,

Více

Palubní část systému ETCS - bezpečná instalace a integrace na vozidla

Palubní část systému ETCS - bezpečná instalace a integrace na vozidla Palubní část systému ETCS - bezpečná instalace a integrace na vozidla 8. konference - Zabezpečovací a telekomunikační systémy na železnici, Aktuální vývoj zabezpečovací a telekomunikační techniky, safety

Více

Sdružení právnických osob,,interoperabilita železniční infrastruktury Česká technologická platforma

Sdružení právnických osob,,interoperabilita železniční infrastruktury Česká technologická platforma Sdružení právnických osob,,interoperabilita železniční infrastruktury Česká technologická platforma I n g. B o h u s l a v D o h n a l v ý k o n n ý ř e d i t e l Association of Corporate Bodies -,,Interoperability

Více

Význam spolupráce s Technologickou platformou z pohledu MD

Význam spolupráce s Technologickou platformou z pohledu MD Význam spolupráce s Technologickou platformou z pohledu MD Ing. Jindřich Kušnír odbor drah, železniční a kombinované dopravy, MD ČR železnice jedním z prostředků pro dosažení cílů Dopravní politiky EU:

Více

INTEROPERABILITA SUBSYSTÉMU INFRASTRUKTURA Z POHLEDU PROVOZOVATELE DRÁHY. Konference: Železniční dopravní cesta 2007

INTEROPERABILITA SUBSYSTÉMU INFRASTRUKTURA Z POHLEDU PROVOZOVATELE DRÁHY. Konference: Železniční dopravní cesta 2007 INTEROPERABILITA SUBSYSTÉMU INFRASTRUKTURA Z POHLEDU PROVOZOVATELE DRÁHY Konference: Železniční dopravní cesta 2007 Přednášející: Bohuslav Stečínský České dráhy, a.s., www.cd.cz Obsah Úvod Pojem interoperabilita?

Více

Praktická aplikace nařízení o CSM v českém železničním systému

Praktická aplikace nařízení o CSM v českém železničním systému Praktická aplikace nařízení o CSM v českém železničním systému Zásady prováděcího nařízení Komise (EU) o společné bezpečnostní metodě (CSM) pro hodnocení a posuzování rizik a o zrušení nařízení (ES) č.

Více

Příprava nové právní úpravy v oblasti drážní dopravy

Příprava nové právní úpravy v oblasti drážní dopravy Příprava nové právní úpravy v oblasti drážní dopravy Ministerstvo dopravy odbor drah, železniční a kombinované dopravy Potřeba nové právní úpravy drážní dopravy Stávající zákon o dráhách: koncepčně vychází

Více

Centrum kompetence drážních vozidel (CKDV)

Centrum kompetence drážních vozidel (CKDV) Centrum kompetence drážních vozidel (CKDV) Ing. Zdeněk Malkovský 1), Doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc. 2) 1) Ing. Zdeněk Malkovský VÚKV a.s., Praha www.vukv.cz 2) Doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc. Západočeská

Více

Příloha č. 2 Organizačního řádu DÚ Přehled agend ve věci výkonu státní správy a státního dozoru v členění na jednotlivé útvary DÚ

Příloha č. 2 Organizačního řádu DÚ Přehled agend ve věci výkonu státní správy a státního dozoru v členění na jednotlivé útvary DÚ 1. Sekce stavební Příloha č. 2 Organizačního řádu DÚ Přehled agend ve věci výkonu státní správy a státního dozoru v členění na jednotlivé útvary DÚ Sekce stavební Správní řízení o omezení vlastnických

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Celková částka určená na financování OP VK činí zhruba 2.15 mld. zdroje EU (ESF) tvoří 85 % částky ( asi 1.83 mld. ) zdroje státního rozpočtu ČR tvoří

Více

INTEROPERABILITA V OBLASTI ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ

INTEROPERABILITA V OBLASTI ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ INTEROPERABILITA V OBLASTI ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ Ing. Zdeněk THUN 1 Úvod Interoperabilitou rozumíme schopnost železničního systému umožnit bezpečný a nepřerušovaný provoz vlaků dosahujících stanovených

Více

Dlouhodobá vize SŽDC. Bc. Marek Binko. ředitel odboru strategie. Czech Raildays, Ostrava, 18. června 2013

Dlouhodobá vize SŽDC. Bc. Marek Binko. ředitel odboru strategie. Czech Raildays, Ostrava, 18. června 2013 Dlouhodobá vize SŽDC Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Hlavní poslání a činnosti Předmět činnosti Na základě platné právní úpravy Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, plní funkci

Více

Zkušenosti z aplikace nařízení o CSM z pohledu NoBo

Zkušenosti z aplikace nařízení o CSM z pohledu NoBo Zkušenosti z aplikace nařízení o CSM z pohledu NoBo Autor: Ladislav Dušek Datum: 30.4.2013 Místo: Praha Ministerstvo dopravy ACRI Železniční systém = žel. systém v členských státech = souhrn subsystémů

Více

Evropská železniční síť zajišťující konkurenceschopnost nákladní dopravy. Ing. Bohuslav Navrátil náměstek generálního ředitele SŽDC

Evropská železniční síť zajišťující konkurenceschopnost nákladní dopravy. Ing. Bohuslav Navrátil náměstek generálního ředitele SŽDC Evropská železniční síť zajišťující konkurenceschopnost nákladní dopravy Ing. Bohuslav Navrátil náměstek generálního ředitele SŽDC Obsah Úvod, představení organizace Železniční tratě ČR zařazené do evropské

Více

Systém ERTMS z pohledu interoperability evropského železničního systému

Systém ERTMS z pohledu interoperability evropského železničního systému Jaroslav Grim Systém ERTMS z pohledu interoperability evropského železničního systému Klíčová slova:, interoperabilita, technické specifikace pro interoperabilitu, posuzování shody, systém ERTMS (European

Více

Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky. Představení činnosti Fakulty dopravní ČVUT s důrazem na regionální tratě. doc. Ing. Martin Leso, Ph.D.

Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky. Představení činnosti Fakulty dopravní ČVUT s důrazem na regionální tratě. doc. Ing. Martin Leso, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Představení činnosti Fakulty dopravní ČVUT s důrazem na regionální tratě doc. Ing. Martin Leso, Ph.D. Praha 25.6.2014 Činnosti Fakulty dopravní ČVUT

Více

AŽD Praha s.r.o. Zabezpečovací a telekomunikační systémy na železnici. Ing. Zdeněk Chrdle AŽD Praha. České Budějovice 2017

AŽD Praha s.r.o. Zabezpečovací a telekomunikační systémy na železnici. Ing. Zdeněk Chrdle AŽD Praha. České Budějovice 2017 AŽD Praha s.r.o. Zabezpečovací a telekomunikační systémy na železnici Ing. Zdeněk Chrdle AŽD Praha České Budějovice 2017 AŽD je účastna a nebo spolupracuje s těmito organizacemi 2 Motto Na železnici se

Více

Právní a normativní rámec provozování drážních prostředků

Právní a normativní rámec provozování drážních prostředků Právní a normativní rámec provozování drážních prostředků Standardy jsou dokumentované úmluvy obsahující technické specifikace nebo jiná podobná přesně stanovená kritéria důsledně používaná jako pravidla,

Více

K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě XI. Datum: Místo: ZČU Plzeň

K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě XI. Datum: Místo: ZČU Plzeň K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě XI Datum: 25.6.2016 Interoperabilita železniční infrastruktury Sdružení univerzit, výzkumných institucí, projekčních společností a podniků železničního

Více

Doprava těžkých komponent v ČR po železnici

Doprava těžkých komponent v ČR po železnici Doprava těžkých komponent v ČR po železnici Ing. Ivan ČERVENKA Konference Strojírenství a doprava 10.5.2012 VŠB Technická univerzita Ostrava Základní informace o SŽDC Na základě zákona č. 77/2002 Sb. vznikly

Více

Interoperabilita v podmínkách ČR

Interoperabilita v podmínkách ČR Interoperabilita v podmínkách ČR Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D. Ředitel odboru strategie Dopravní politika EU Klíčové dokumenty EU k dopravě: Strategie Evropa 2020 (snížení emisí, zvýšení energetické účinnosti

Více

Evropské normy a technické specifikace pro interoperabilitu

Evropské normy a technické specifikace pro interoperabilitu Výroční setkání představitelů ČESKÉHO ŽELEZNIČNÍHU PRŮMYSLU Štiřín 8. listopadu 2012 Evropské normy a technické specifikace pro interoperabilitu Ing. Danuše Marusičová TSI & technické normy Od vydání TSI

Více

INTEROPERABILITA Z POHLEDU TRAŤOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ

INTEROPERABILITA Z POHLEDU TRAŤOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ INTEROPERABILITA Z POHLEDU TRAŤOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Mojmír NEJEZCHLEB Ing. Mojmír NEJEZCHLEB, České dráhy, a.s., Generální ředitelství, odbor stavební 1 Úvod Dnem 1.5.2004 dochází ke vstupu České republiky

Více

Zkušenosti z aplikace prováděcího nařízení o CSM z pohledu NoBo

Zkušenosti z aplikace prováděcího nařízení o CSM z pohledu NoBo Zkušenosti z aplikace prováděcího nařízení o CSM z pohledu NoBo Autor: Ladislav Dušek Datum: 04.11.2014 Místo: Praha ACRI Obsah Názvosloví Uvádění strukturálních subsystémů do provozu TSI Doporučení (RFU)

Více

DRÁŽNÍ ÚŘAD, WILSONOVA 300/8, PRAHA 2 VINOHRADY

DRÁŽNÍ ÚŘAD, WILSONOVA 300/8, PRAHA 2 VINOHRADY *crdux0088gb0* CRDUX0088GB0 DRÁŽNÍ ÚŘAD, WILSONOVA 300/8, 121 06 PRAHA 2 VINOHRADY Č. j. došlého dokumentu: V Praze dne: 19.03.2015 Sp. Zn.: OU-STD0127/15 Telefon: +420 972 241 841 (linka 403) Č. j.: DUCR-9701/15/Pd

Více

Bezpečnost z pohledu legislativy ČR

Bezpečnost z pohledu legislativy ČR České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Bezpečnost z pohledu legislativy ČR doc. Ing. Martin Leso, Ph.D. 7. Konference SŽDC České Budějovice 10.11.2015 ČVUT FD Činnosti v oblasti zkoušení

Více

PALUBNÍ ČÁST SYSTÉMU ETCS - BEZPEČNÁ INSTALACE A INTEGRACE NA VOZIDLA

PALUBNÍ ČÁST SYSTÉMU ETCS - BEZPEČNÁ INSTALACE A INTEGRACE NA VOZIDLA PALUBNÍ ČÁST SYSTÉMU ETCS - BEZPEČNÁ INSTALACE A INTEGRACE NA VOZIDLA Ing. Karel Beneš, Ph.D. Výzkumný ústav železniční, a.s. 1. PROČ INSTALOVAT ETCS NA VOZIDLA? Pro řadu zainteresovaných osob je otázka,

Více

Stav v přípravě podniku Shift 2 Rail. Marie Vopálenská / Danuše Marusičová ACRI

Stav v přípravě podniku Shift 2 Rail. Marie Vopálenská / Danuše Marusičová ACRI Stav v přípravě podniku Shift 2 Rail Marie Vopálenská / Danuše Marusičová ACRI Workshop ACRI o SHIFT 2 RAIL, Praha 13.5.2014 Historie Shift2Rail UNIFE iniciátor Shift2Rail (S2R), původně JTI 07/2011 podepsán

Více

Drážní úřad Rail Authority REGISTRY. Karel Tácha Karel Růžička

Drážní úřad Rail Authority REGISTRY. Karel Tácha Karel Růžička REGISTRY Karel Tácha Karel Růžička 9.9. 2014 ERADIS European Railway Agency Database of Interoperability and Safety Tato databáze má zajistit, aby informace vztahující se k bezpečnosti a interoperabilitě

Více

VÝZVU k předkládání žádostí o podporu v rámci programu. Zajištění interoperability v železniční dopravě

VÝZVU k předkládání žádostí o podporu v rámci programu. Zajištění interoperability v železniční dopravě Ministerstvo dopravy České republiky Řídicí orgán OP Doprava vyhlašuje VÝZVU k předkládání žádostí o podporu v rámci programu Interoperabilita v železniční dopravě (Podprogram 1 Implementace subsystému

Více

se mění přílohy II, V a VI směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/57/ES o interoperabilitě železničního

se mění přílohy II, V a VI směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/57/ES o interoperabilitě železničního Strana 3954 Sbírka zákonů č. 326 / 2011 Částka 114 326 VYHLÁŠKA ze dne 3. listopadu 2011, kterou se mění vyhláška č. 352/2004 Sb., o provozní a technické propojenosti evropského železničního systému, ve

Více

Interoperabilita evropského železničního systému

Interoperabilita evropského železničního systému Ing. Vojtěch Kocourek Interoperabilita evropského železničního systému Evropská unie přijala významné směrnice z oblasti tzv. prvního železničního balíčku, které se týkají především problematiky rozvoje

Více

PRAKTICKÁ APLIKACE NAŘÍZENÍ O SPOLEČNÉ BEZPEČNOSTNÍ METODĚ (CSM)

PRAKTICKÁ APLIKACE NAŘÍZENÍ O SPOLEČNÉ BEZPEČNOSTNÍ METODĚ (CSM) 1. - účel? (cíle, politika - společné bezpečnostní cíle CST) - stanovení CSM, - CSM usnadní přístup na trh pro služby železniční dopravy, a) 352/2009 Účel 1. Toto nařízení stanoví společnou bezpečnostní

Více

Pokyn pro uvádění subsystémů transevropského a evropského železničního systému, které jsou součástí železniční dopravní cesty, do provozu

Pokyn pro uvádění subsystémů transevropského a evropského železničního systému, které jsou součástí železniční dopravní cesty, do provozu Pokyn pro uvádění subsystémů transevropského a evropského železničního systému, které jsou součástí železniční dopravní cesty, do provozu I. Úvod 1. Tento pokyn stanoví postup pro uvádění do provozu strukturálních

Více

Subsystém Řízení a zabezpečení Workshop Novinky v oblasti posuzování interoperability

Subsystém Řízení a zabezpečení Workshop Novinky v oblasti posuzování interoperability Subsystém Řízení a zabezpečení Workshop Novinky v oblasti posuzování interoperability Brno, 29. 6. 2017, Ing. Jan Vašků, VUZ a.s. Agenda Legislativní rámec pro subsystém CCS Obecně o subsystémech a prvcích

Více

VUŽ SE STÁVÁ NOTIFIKOVANOU OSOBOU

VUŽ SE STÁVÁ NOTIFIKOVANOU OSOBOU VUŽ SE STÁVÁ NOTIFIKOVANOU OSOBOU Jaroslav GRIM Ing. Jaroslav GRIM, Výzkumný Ústav Železniční, a.s., Praha Abstrakt Článek obsahuje základní informace vztahující se k přípravě a splnění základních legislativních

Více

Je rozdíl mezi schválením, autorizací a uvedením do provozu? Kdy se vozidlo registruje?

Je rozdíl mezi schválením, autorizací a uvedením do provozu? Kdy se vozidlo registruje? Je rozdíl mezi schválením, autorizací a uvedením do provozu? Kdy se vozidlo registruje? Drážní úřad Ing. Jiří Hanuš a Ing. Karel Růžička Schválení, autorizace, uvedení do provozu Homologace, kterou v minulosti

Více

Projekt č. TA02030435

Projekt č. TA02030435 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta dopravní Projekt č. TA02030435 Technická podpora a metody pro ověřování interoperability odbavovacích a informačních systémů ve veřejné dopravě Ing. Jiří Matějec

Více

Český normalizační institut Czech Standards Institute TNK 141. Železnice. Seminář ACRI

Český normalizační institut Czech Standards Institute TNK 141. Železnice. Seminář ACRI TNK 141 Železnice Obor působnosti Český normalizační institut Normalizace v oblasti železnic, s výjimkou elektrických a elektronických zařízení, včetně předměstské a městské dopravy, se zaměřením na vozidla

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 12 ze dne 3. prosince 2008 k Evaluačnímu plánu Operačního programu Praha Konkurenceschopnost

Více

VUZ se stává notifikovanou osobou v rámci evropského železničního systému

VUZ se stává notifikovanou osobou v rámci evropského železničního systému Vědeckotechnický sborník ČD č. 21/2006 Jaroslav Grim 1 VUZ se stává notifikovanou osobou v rámci evropského železničního systému Klíčová slova: autorizovaná osoba, notifikovaná osoba, evropský železniční

Více

ve spolupráci s pořádají 7. odbornou konferenci s mezinárodní účastí OD POŽADAVKŮ STAVEBNÍHO PRÁVA PO REALIZACI A UŽÍVÁNÍ STAVEB

ve spolupráci s pořádají 7. odbornou konferenci s mezinárodní účastí OD POŽADAVKŮ STAVEBNÍHO PRÁVA PO REALIZACI A UŽÍVÁNÍ STAVEB ve spolupráci s pořádají 7. odbornou konferenci s mezinárodní účastí APLIKACE PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ PRO POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB, OD POŽADAVKŮ STAVEBNÍHO PRÁVA PO REALIZACI A UŽÍVÁNÍ STAVEB Konference se

Více

Informace o vývoji ERTMS v České republice

Informace o vývoji ERTMS v České republice Informace o vývoji ERTMS v České republice Petr Varadinov varadinov@szdc szdc.czcz www.szdc.cz 1 Interoperabilita Základní cíl Evropského společenství volný pohyb osob, zboží a kapitálu vyžaduje flexibilní

Více

Dopravní politika ČR (Akční plán zavádění inteligentních dopravních systémů v ČR)

Dopravní politika ČR (Akční plán zavádění inteligentních dopravních systémů v ČR) Workshop Strategie a nástroje řízení železniční dopravy Vědecko-Technický park (VTP) ve Mstěticích Dopravní politika ČR 2014-2020 (Akční plán zavádění inteligentních dopravních systémů v ČR) Martin Pichl,

Více

I-Železnice. Základní problematika oboru CCS. AŽD Praha. Ing. Vladimír Kampík AŽD Praha

I-Železnice. Základní problematika oboru CCS. AŽD Praha. Ing. Vladimír Kampík AŽD Praha AŽD Praha I-Železnice Základní problematika oboru CCS Ing. Vladimír Kampík AŽD Praha 06. 02. 2018 Mstětice, Interní konference, Interoperabilita železniční infrastruktury Co se událo v oblasti CCS v EU?

Více

Statut Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy

Statut Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy Příloha usnesení vlády ze dne 27. dubna 2016 č. 362 Statut Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy Článek 1 Úvodní ustanovení Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (dále jen Rada

Více

Česká železnice na křižovatce

Česká železnice na křižovatce Česká železnice na křižovatce Ing. Petr Žaluda předseda představenstva a generální ředitel ČD, a.s. Prague Marriott Hotel, 7. září 2010 Orientace na zákazníka dopravce ČD, a.s., je v přímém kontaktu se

Více

KLÍČOVÉ AKTIVITY ZS ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ 2014

KLÍČOVÉ AKTIVITY ZS ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ 2014 KLÍČOVÉ AKTIVITY ZS ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ 2014 KA 2 WORKSHOPY rok 2014 Název workshopu: Evropský lobbying, evropský výzkum v oblasti zabezpečovací a řídicí techniky Účastníci: Členové ZS a studenti bakalářské

Více

VÚŽ na cestě k notifikaci

VÚŽ na cestě k notifikaci Ing. Libor Lochman, Ph.D. VÚŽ na cestě k notifikaci Klíčová slova: Dráha, kolejová vozidla, zkušebnictví, autorizace, notifikace, evropská směrnice Úvod Podle směrnic ES o interoperabilitě evropského železničního

Více

Ing. Jaroslav Grim, Ph.D.

Ing. Jaroslav Grim, Ph.D. Připravenost TP a jejích členů řešit VaV projekty a připravovat podmínky pro aplikaci jejich výsledků při výstavbě tratí RS i jejich navazujícího provozování Ing. Jaroslav Grim, Ph.D. Technologická platforma

Více

ZÁSADY REKONSTRUKCÍ NA REGIONÁLNÍCH TRATÍCH VE VLASTNICTVÍ STÁTU

ZÁSADY REKONSTRUKCÍ NA REGIONÁLNÍCH TRATÍCH VE VLASTNICTVÍ STÁTU ZÁSADY REKONSTRUKCÍ NA REGIONÁLNÍCH TRATÍCH VE VLASTNICTVÍ STÁTU Ing. Radovan KOVAŘÍK, Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Prvního pluku 367/5, 186 00 Praha 8 - Karlín Z důvodů stanovení

Více

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005: VÚKV a.s. Zkušebna kolejových vozidel a kontejnerů Bucharova 1314/8, Stodůlky, Praha 5

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005: VÚKV a.s. Zkušebna kolejových vozidel a kontejnerů Bucharova 1314/8, Stodůlky, Praha 5 List 1 z 5 Pracoviště zkušební laboratoře: Pracoviště Cerhenice Cerhenice, PSČ 281 02 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k

Více

Komunikační plán MAP ORP SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU

Komunikační plán MAP ORP SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU Komunikační plán MAP ORP SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU Cílem Komunikačního plánu je zajistit informovanost všech aktérů a široké veřejnosti o jednotlivých dílčích výstupech společného plánování zpracovaném SR MAP,

Více

Obsah TAF TSI: Komunikace ŽP/PI a zákonné povinnosti

Obsah TAF TSI: Komunikace ŽP/PI a zákonné povinnosti 5. regionální seminář agentury ERA zaměřený na technické specifikace pro interoperabilitu týkající se subsystému Využití telematiky v nákladní dopravě (TAF TSI) Obsah TAF TSI: Komunikace ŽP/PI a zákonné

Více

Ing. Jiří Witiska ředitel odboru plánování kapacit (O14) Konference ČD Cargo 2011 Harmony Club Hotel Špindlerův Mlýn, 1. - 3. 11.

Ing. Jiří Witiska ředitel odboru plánování kapacit (O14) Konference ČD Cargo 2011 Harmony Club Hotel Špindlerův Mlýn, 1. - 3. 11. Ing. Jiří Witiska ředitel odboru plánování kapacit (O14) Konference ČD Cargo 2011 Harmony Club Hotel Špindlerův Mlýn, 1. - 3. 11. 2011 1 Obsah prezentace 1. Zásady plánování v rámci EU 2. Proces přípravy

Více

Zvyšování traťových rychlostí na síti SŽDC

Zvyšování traťových rychlostí na síti SŽDC Želaktuel 2013 Zvyšování traťových rychlostí na síti SŽDC Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D. Vedoucí oddělené koncepce infrastruktury Odbor strategie 16.5.2013, Praha Výchozí požadavky Požadavky dopravců (ČD

Více

a) Expertní skupina Infrastruktura doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D. Hodnotící konference projektu I-ŽELEZNICE Datum: Místo: Mstětice

a) Expertní skupina Infrastruktura doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D. Hodnotící konference projektu I-ŽELEZNICE Datum: Místo: Mstětice a) Expertní skupina Infrastruktura doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D. Hodnotící konference projektu I-ŽELEZNICE 1 Složení ES aktuální stav aktivní členové P. č. Jméno Funkce v ES Poznámka 1 doc. Ing. Otto Plášek,

Více

Sdružení právnických osob,,interoperabilita železniční infrastruktury Česká technologická platforma Ing. Bohuslav Dohnal Výkonný ředitel

Sdružení právnických osob,,interoperabilita železniční infrastruktury Česká technologická platforma Ing. Bohuslav Dohnal Výkonný ředitel Sdružení právnických osob,,interoperabilita železniční infrastruktury Česká technologická platforma Ing. Bohuslav Dohnal Výkonný ředitel Česká technologická platforma (SIZI) Kdo jsme? 14 průmyslových podniků

Více

Směrnice akreditovaných činností SAC 9. certifikační orgán dokument revize číslo platnost od: stránka stránek SMĚRNICE

Směrnice akreditovaných činností SAC 9. certifikační orgán dokument revize číslo platnost od: stránka stránek SMĚRNICE 0 1. 2. 2015 1 8 1 OBSAH 1 OBSAH... 1 2 SEZNAM POUŽITÝCH ZKRATEK... 2 3 TERMÍNY A DEFINICE... 3 4 ÚVOD... 4 5 SOUVISEJÍCÍ ZÁKONY, NORMY A VYHLÁŠKY... 4 6 POSTUP PODÁVÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ NÁMITEK/STÍŽNOSTÍ...

Více

STATUT CENTRA NOVÝCH TECHNOLOGIÍ VE STROJÍRENSTVÍ FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

STATUT CENTRA NOVÝCH TECHNOLOGIÍ VE STROJÍRENSTVÍ FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Akademický senát Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně podle článku 6, odstavce 5 Statutu FSI VUT projednal dne 5. 12. 2013 návrh tohoto statutu a děkan Fakulty strojního inženýrství

Více

POHLED NA PROBLEMATIKU VÝLUKOVÉ ČINNOSTI EXCLUSION IN RAILWAY TRANSPOORT

POHLED NA PROBLEMATIKU VÝLUKOVÉ ČINNOSTI EXCLUSION IN RAILWAY TRANSPOORT POHLED NA PROBLEMATIKU VÝLUKOVÉ ČINNOSTI EXCLUSION IN RAILWAY TRANSPOORT Marie Pafelová 1 Anotace: Výluka zařízení dopravní cesty je nutným nástrojem pro splnění povinností dané zákonem o drahách č. 266/1994

Více

Registr vozidel REVOZ a jeho význam na liberalizovaném dopravním trhu

Registr vozidel REVOZ a jeho význam na liberalizovaném dopravním trhu Jiří Janšta 1 Registr vozidel REVOZ a jeho význam na liberalizovaném dopravním trhu Klíčová slova: registr vozidel, manažer infrastruktury, ERA, TAF TSI, TSI WAG, aplikace portálu. 1 Úvod Aplikace registr

Více

EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO MOBILITU A DOPRAVU

EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO MOBILITU A DOPRAVU EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO MOBILITU A DOPRAVU Brusel 10. července 2018 Zrušuje a nahrazuje oznámení ze dne 27. února 2018 OZNÁMENÍ ZÚČASTNĚNÝM STRANÁM VYSTOUPENÍ SPOJENÉHO KRÁLOVSTVÍ Z EU

Více

Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje The Union for the Development of the Moravian-Silesian Region

Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje The Union for the Development of the Moravian-Silesian Region Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje The Union for the Development of the Moravian-Silesian Region Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje bylo založeno počátkem devadesátých let, v současnosti

Více

Informace z UNISIG, aktuální stav specifikací a další rozvoj ETCS

Informace z UNISIG, aktuální stav specifikací a další rozvoj ETCS AŽD Praha s.r.o. Informace z UNISIG, aktuální stav specifikací a další rozvoj ETCS Jakub Marek ZTE VAV VP13 (VZ ETCS) 2. června 2015, AŽD Praha s.r.o. 7. července 2015, AŽD Praha s.r.o. UNISIG a tvorba

Více

Statut Regionální stálé konference pro území Moravskoslezského kraje

Statut Regionální stálé konference pro území Moravskoslezského kraje Statut Regionální stálé konference pro území Moravskoslezského kraje Preambule 1. V programovém období 2014-2020 Evropské unie jsou uplatňovány principy územní dimenze. Územní dimenzí se rozumí zacílení

Více

Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Pracoviště Praha Bucharova 1314/8, Stodůlky, Praha 5 2. Pracoviště Cerhenice Cerhenice

Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Pracoviště Praha Bucharova 1314/8, Stodůlky, Praha 5 2. Pracoviště Cerhenice Cerhenice Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Pracoviště Praha 2. Pracoviště Cerhenice 281 02 Cerhenice Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup

Více

Novelizace předpisu D7/2 a organizování výlukové činnosti. Ing. Jiří Witiska Odbor operativního řízení a výluk Ředitel odboru

Novelizace předpisu D7/2 a organizování výlukové činnosti. Ing. Jiří Witiska Odbor operativního řízení a výluk Ředitel odboru Novelizace předpisu D7/2 a organizování výlukové činnosti Ing. Jiří Witiska Odbor operativního řízení a výluk Ředitel odboru Olomouc, 20. 4. 2016 1. Úvod 2. Parametry železniční sítě ČR 3. Obecné podmínky

Více

Cíle a zaměření činností České technologické platformy Interoperabilita železniční infrastruktury

Cíle a zaměření činností České technologické platformy Interoperabilita železniční infrastruktury Česká technologická platforma,,interoperabilita železniční infrastruktury Cíle a zaměření činností České technologické platformy Interoperabilita železniční infrastruktury Ing. Jaroslav Grim, Ph.D., GŘ

Více

Technické a legislativní aspekty rozvoje jednotlivých kategorií drah

Technické a legislativní aspekty rozvoje jednotlivých kategorií drah 10. dubna 2018 Ústí nad Labem Technické a legislativní aspekty rozvoje jednotlivých kategorií drah Jindřich Kušnír Ministerstvo dopravy Nařízení 1315/2013/EU o hlavních směrech Unie pro rozvoj transevropské

Více

Ing. Lubomír KEIM, CSc.

Ing. Lubomír KEIM, CSc. Ing. Lubomír KEIM, CSc. Výzkumný ústav pozemních staveb - Certifikační společnost, s.r.o. člen národní platformy SBToolCZ. Nezávislý certifikační NP SBToolCZ www.vups.cz 102 21 Praha 10 - Hostivař, Pražská

Více

Technologická platforma,,interoperabilita železniční infrastruktury

Technologická platforma,,interoperabilita železniční infrastruktury Technologická platforma,,interoperabilita železniční infrastruktury Prof. Ing. Josef Jíra, CSc. předseda Správní rady Ing. Bohuslav Dohnal výkonný ředitel Datum: 10. 12. 2015 1 Datum: 10. 12. 2015 2 Evropský

Více

Role IDS v období liberalizace a segmentace železnice

Role IDS v období liberalizace a segmentace železnice Fakulta dopravní ČVUT Ústav řízení dopravních procesů a logistiky Role IDS v období liberalizace a segmentace železnice doc. Dr. Ing. Roman Štěrba 25. ročník konference INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Žďár

Více

European Rail Traffic Management System na síti SŽDC

European Rail Traffic Management System na síti SŽDC European Rail Traffic Management System na síti SŽDC Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Praha, 26. 3. 2015 Definice ERTMS, historie ERTMS European Rail Traffic Management System (ERTMS) se skládá

Více

Studie proveditelnosti nového železničního spojení Praha Drážďany

Studie proveditelnosti nového železničního spojení Praha Drážďany Studie proveditelnosti nového železničního spojení Praha Drážďany Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D. ředitel Odboru strategie SŽDC Praha, 26. února 2018 Rychlá spojení RS Provozně-infrastrukturní systém rychlé

Více

Vliv konstrukce GVD na propustnou výkonnost tratě Praha Libeň Kolín. ŽelAktuel 2014. Praha, 22. 5. 2014 Bc. Michal Komeštík

Vliv konstrukce GVD na propustnou výkonnost tratě Praha Libeň Kolín. ŽelAktuel 2014. Praha, 22. 5. 2014 Bc. Michal Komeštík Vliv konstrukce GVD na propustnou výkonnost tratě Praha Libeň Kolín ŽelAktuel 2014 Praha, 22. 5. 2014 Bc. Michal Komeštík Osnova prezentace Úvod 1) Popis tratě 2) Vývoj rozsahu dopravy 3) Analýza propustné

Více