TESTOVÁNÍ MOBILNÍHO TELEFONU SONY ERICSSON G900

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TESTOVÁNÍ MOBILNÍHO TELEFONU SONY ERICSSON G900"

Transkript

1 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ TESTOVÁNÍ MOBILNÍHO TELEFONU SONY ERICSSON G900 PŘEDMĚT TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÝCH ROZHRANÍ (A7B32TUR) 2011/2012 Jaroslav Tesař tesarjar@fel.cvut.cz

2 OBSAH Popis testovaného zařízení... 3 Popis uživatelů... 3 Přehled případů použití... 4 Use Case 1:... 4 Use Case 2:... 4 Use Case 3:... 4 Use Case 4:... 4 Testování vybraných případů užití Use Case 1: Ovládání kalendáře Vytvoření výroční události typu narozeniny Vytvoření upomínky Přidání schůzky do kalendáře z rychlého menu Use Case 2: Fotoaparát a média Změna kvality fotografie Focení samospouští Prohlížení pořízeného videa v médiích Use Case 3: Volání a SMS Přijímání hovorů Psaní SMS více příjemcům Use Case 4: Instalace nebo odinstalace JAR aplikací Přehled nálezů Závěr... 14

3 POPIS TESTOVANÉHO ZAŘÍZENÍ Obrázek 1 - Detail telefonu Sony Erisccon G900. Použito z webu mobil.idnes.cz. V této práci se budu zabývat mobilním telefonem Sony Ericsson G900 s operačním systémem Symbian UIQ. Telefon má klasickou konstrukci, ale již na první pohled je vidět větší důraz na display o rozlišení 240 x 320 pixelů (2,4 palce). Ten je totiž dotykový a mobil by tedy měl být ovladatelný plně bez použití klávesnice. Na obrázku vlevo je vidět detail klávesnice s klasickým středovým kolečkem. Samotný výrobce uvedl, že modely z této série budou disponovat dokonalými organizačními funkcemi a výbavou pro pokročilé, a tedy i náročné, uživatele. Telefon se u nás do prodeje dostal přibližně v polovině roku Z technického pohledu má opravdu co nabídnout. Ve vybavení má 5.0 megapixelový fotoaparát, Wi-Fi, 3G, rozpoznávání rukopisu, informační kanály RSS, kamerku na přední straně zařízení pro video hovory a například budík s rádiem. Telefon má na mnohých webových serverech, kde se zabývají testováním nových mobilních telefonů, připsaný přídomek téměř dokonalý manažer. Vlastním ho již téměř 3 roky a se zmíněným popisem souhlasím. Mobil je totiž jeden z prvních této konstrukce, a proto se některým chybám nevyhnul. Funkce jako multifunkční kalendář, poznámky nebo předinstalovaný prohlížeč internetu jsou v dnešní době samozřejmou součástí každého mobilního telefonu, ale například funkce scanner vizitek dnes moc velké uplatnění mít nebude. K některým důležitějším a na internetu často probíraným nedostatkům bych se rád při testování dostal. POPIS UŽIVATELŮ Telefon disponuje různými funkcemi všestranného zaměření a tak se nedá jednoznačně určit typ uživatele, pro kterého je určen. Pokusím se o zúžení výběru. Telefon je dostatečně složitý pro starší lidi, řekl bych, že má víc než tato skupina potřebuje. Samozřejmě, že výjimky se najdou, ale nepředpokládám, že každému důchodci se hodí například program na čtení PDF souboru v mobilu. Naopak pro mladší generaci není mobil hlavně proto, jak vypadá. Nudný (ale elegantní a důstojný) vzhled a design mobilu by mladistvé nijak zvlášť nenadchnul. Konstrukce je kvalitní a telefon tak působí propracovaně. Přístroj tedy potěší zejména manažery, pro které byl koneckonců konstruován, ale rozhodně se nedá říct, že by ostatním stejně dobře neposloužil. Manažer je tedy člověk, který potřebuje spoustu věcí na jednom místě a hlavně s možností rychlého přístupu. Telefon využívá prakticky pořád, hodí se přístup k internetu, dotykový display taky nezažije chvíli klidu. Používání v terénu je samozřejmostí. Manažer je ale člověk, který s takovýmto typem přístroje má jistě zkušenosti a avšak jeho používání není složité, dokáže si s mnohými nečekanými problémy poradit bez větších potíží. Při testování se zaměřím na tuto skupinu.

4 PŘEHLED PŘÍPADŮ POUŽITÍ USE CASE 1: Ovládání kalendáře (vytvoření výroční události typu narozeniny, vytvoření upomínky, přidání schůzky do kalendáře z rychlého menu) o Tímto případem použití se otestuje viditelnost menších ikon a čísel na displeji, použití dotykového displeje a způsob zpracování vstupních dat od uživatele. Tento případ jsem vybral proto, že kalendář obsahuje mnoho funkcí, které na první pohled (i podle názvu) vypadají jako tatáž vlastnost kalendáře. Problémem by tedy mohlo být špatné nebo nevhodné pojmenování jednotlivých funkcí nebo nastavení konkrétních dat od uživatele. USE CASE 2: Fotoaparát a média (změna kvality fotografie, focení samospouští, prohlížení pořízeného videa v médiích) o Zde otestuji použití fotoaparátu v režimu samospouště i bez něj. Právě fotoaparát s rozlišením až pět megapixelů měl být jedním z hlavních lákadel pro uživatele. Novinkou mezi přístroji střední třídy je hlavně takzvaný touchefocus, tedy zaostřování tam, kde fotograf určí na displeji dotykem. Menu je zde poněkud těžkopádně a dá se tedy předpokládat nějaký ten problém právě zde. USE CASE 3: Volání a SMS (přijímaní hovorů, psaní SMS více příjemcům) o Bezesporu nejdůležitější součástí každého mobilního telefonu je volání a posílání SMS zpráv i když v poslední době se vývojáři zaměřují spíše na multifunkčnost zařízení a mobilní internet. Nejlépe se toto odvětví otestuje na samotném přijímaní hovoru, psaní SMS zpráv více příjemcům. Osobně mi moc nesedí ovládání telefonu při hovoru, například zapnutí hlasitého odposlechu, přidržení hovoru a podobně. Proto se budu zabývat i těmito problémy. Problémy neočekávám zásadní, protože jak jsem zmínil, volání a SMS by mělo být odladěno skoro dokonale. USE CASE 4: Instalace/odinstalace JAR aplikace pro mobil o Tento případ jsem vybral proto, že takovýto typ mobilu s operačním systémem je obrovskou novinkou (tedy v době začátku prodeje alespoň byl) a tak se mohlo na něco důležitého zapomenout. Zařízení již obsahuje některé přeinstalované aplikace, správce souborů a možnost instalace je i z nastavení. Problémem bude vůbec zjistit jakou cestou se vydat a která bude nejefektivnější.

5 TESTOVÁNÍ VYBRANÝCH PŘÍPADŮ UŽITÍ 1. USE CASE 1: OVLÁDÁNÍ KALENDÁŘE 1.1. VYTVOŘENÍ VÝROČNÍ UDÁLOSTI TYPU NAROZENINY Cílem je dostat se do aplikace kalendáře a k nějakému dnu přiřadit výroční událost, jinými slovy událost, která se bude opakovat každý rok. Může se jednat o narozeniny, výročí, svátky a podobně. Použiji kognitivní průchod. Q0: Čeho chce uživatel dosáhnout? A0: Vložit do kalendáře událost typu narozeniny. Otázka: Krok 1: Krok 2: Krok 3: Krok 4: Krok 5: Krok 6: Q1: ANO ANO ANO NE ANO ANO Q2: ANO ANO ANO NE ANO ANO Q3: ANO ANO ANO ANO ANO ANO Krok 1: Vyvolat hlavní menu, kde by se mohl kalendář nacházet je jednoduché. Tlačítko je na displeji popsáno (Nabídka), po otevření nového okna je vidět zřetelně nápis Hlavní nabídka. Krok2: Vybrat nabídku (položku menu) kde se nachází kalendář je opět jednoduché. Podle obrázku je zřejmě, že jde o položku Organizér (žádná jiná položka se tak nenabízí). Opět se otevře nové okno s nadpisem Organizér a v menu této položky již vidíme další položku kalendář. Krok3: Ze sekce Oraganizér najít položku menu Kalendář opět nebyl žádný problém. Vše je zřejmé a odezva pro uživatele je také dostatečná. Otevře se kalendář (tabulka s jedním současným měsícem) a tři tlačítka (Nová, Vybrat, Více). Krok4: Přechod na konkrétní den v rámci současného měsíce je jednoduchý, navigačním kolečkem nebo stiskem na displeji. Horší je vybrat si následující operaci při ukazateli na dni o nějž se uživateli jedná. Viditelné jsou 3 nabídky (Nová, Vybrat a Více). Jde nám o vytvoření nové události ve dni. Nabízí se tedy položka Nová a to je krok správným směrem. Uživatel bude ale zmatený o položce Vybrat, takže si následující akci nespojí s tlačítkem. Po nalezení toho správného vidíme v podmenu položky Schůzka, Upomínka, Celodenní událost a Výročí. Tudíž je feedback přijatelný. Krok 5: Zde si uživatel v novém okně vyplní informace o typu výročí (název, datum, připomenutí, možnost opakovaní ročně). Bez problému, vše je vidět. Krok 6: Uložení nebo chcete-li potvrzení vložení údajů je také evidentní. Tlačítko Uložit se přímo nabízí.

6 Obrázky k jednotlivým krokům 1.1.: Obrázek 2: Krok 1 Obrázek 3: Krok 2 Obrázek 4: Krok 3 Obrázek 5: Krok 4 - chybně pojmenované nabídky Obrázek 6: Krok 4 volba položky Nová Obrázek 7: Kroky 5 a VYTVOŘENÍ UPOMÍNKY Cílem je vytvořit novou upomínku v konkrétní den a čas z již spuštěného a otevřeného kalendáře. (tímto jsem se zabýval u Use Case 1.1.) Použiji kognitivní průchod. Q0: Čeho chce uživatel dosáhnout? A0: Vytvořit upomínku v co možná nejkratším čase. Otázka: Krok1: Krok2: Q1: NE ANO Q2: NE ANO Q3: ANO ANO Krok1: Zde je stejný problém jako u kroku4 UseCase 1.1. Položkou Vybrat se uživatel dostane do hodinového rozpisu dne a u jednotlivých hodin může přidat všechny zmíněné položky (Schůzka, Upomínka, Celodenní událost a Výročí). Když ale vybere položku Nová, nabídka je stejná pouze s tím rozdílem, že hodinu musí vyplnit ručně (dopsat ji).

7 Krok2: Vyplnění údajů o upomínce je jednoznačné. Je zde i checkbox Připomenout po jehož vybrání se zobrazí výzva k zadání konkrétního časového údaje. Nabízí se otázka, kdo nebude chtít připomenout Upomínku? Tato situace je zachycena na obrázku vlevo. Obrázek 8: Checkbox připomentuí 1.3. PŘIDÁNÍ SCHŮZKY DO KALENDÁŘE Z RYCHLÉHO MENU Cílem uživatele je vytvořit rychlý údaj o schůzce v kalendáři. Nejlépe z položky rychlého menu. Použiji kognitivní průchod. Otázka: Krok1: Krok2: Krok3: Krok4: Q1: ANO ANO ANO ANO Q2: ANO ANO NE NE Q3: ANO ANO NE ANO Krok1: V rychlém menu uživatel nalezne položku se jménem aktuálního dne (středa, čtvrtek ) a datem. Krok2: Uživatel vybere položku s textem Přidat novou schůzku, objeví se nová obrazovka s formulářem pro vyplnění podrobnějších informací. Krok3: Je zřejmé, že má uživatel vyplnit podrobnosti o schůzce (její název, umístění, datum a čas začátku a konce), ale další položky jako Nezávazné a opakování jsou nejasné. Checkbox položka Nezávazné nijak na uživatele nereaguje (po zaškrtnutí i odškrtnutí se nic nestane) a tak není jasné čím je vlastně důležitá. Tato situace je zachycena na obrázku 9 vlevo. Krok4: Nyní chce uživatel rozepsanou schůzku uložit nebo nějak potvrdit. Na obvyklém místě pro potvrzování je najednou tlačítko Odeslat. Uživatel ale nechce nikam nic odesílat, chce pouze uložit zadané údaje a proto se jeví tento způsob jako chybný. Ke kýženému uložení tlačítko Odeslat nakonec opravdu vede, je to ale chyba. Tento problém opět ukazuji na obrázku, tentokráte vpravo. Obrázek 10: Chybný název položky menu

8 2. USE CASE 2: FOTOAPARÁT A MÉDIA 2.1. ZMĚNA KVALITY FOTOGRAFIE Při tomto testu budu zkoušet chování telefonu při změně kvality fotografie při pořizování. Mobil má docela malou integrovanou paměť, slot na SD karty nechybí, ale při maximální kvalitě až 5MB se občas šetření místem na kartě může hodit. Použiji Heuristickou evaluaci. Budu se řídit Nielsenovymi heuristikami. a) b) c) Situace: Nález: Heuristika: Uživatel je nucen si H6: Recognition rather Při spouštění aplikace fotoaparát zapamatovat, jak se do than recall se ukáže na krátký čas obrazovka nápovědy dostane, při s textem: Stiskněte tlačítko 0 pro samotném focení o tlačítku 0 H10: Help and nápovědu. není ani zmínka. documentation Po krátké době nečinnosti v režimu fotoaparátu zmizí informace o rozlišení pořizované fotografie a typu úložiště. Po stisku tlačítka nastavení se sice vyvolá nabídka v levé části obrazovky, ale zmíněné tlačítko se změní na jiné jak funkčně, tak vizuálně bez jakéhokoli upozornění. Uživatel je opět nucen si zapamatovat tyto informace, pro jejich opětovné vyvolání není zřejmá žádná akce. Uživatel může nové tlačítko přehlédnout nebo ho považovat za nedůležité z důvodu neupozornění na tuto změnu. H6: Recognition rather than recall H1: Visibility of system status Obrázek 11: Úvodní obrazovka, která je vidět pouze jednou a ohromně krátkou dobu Obrázek 12: V místě kam ukazuje šipka se vždy jen krátkou dobu ukáže informace o kvalitě pořizované fotografie a místa úložiště Obrázek 13: V naznačeném místě se změnilo tlačítko (i jeho funkce) bez upozornění.

9 a) Tento problém lze odstranit přidáním zmínky o tom, jak se uživatel do nápovědy dostane i do obrazovky pořizování snímku. b) Kratičká informace nijak nezasahovala do důležitých částí náhledu scény při focení a po namáčknutí spouště stejně tak mizí všechny informace na displeji. Nebylo tedy nutné, aby právě tyto informace po 2 sekundách mizely. c) Při změně tlačítka připojit nějaký pohyb (například zapulzování nebo zvětšení tlačítka) by mělo problém vyřešit. Možnost by také byla přidání tohoto tlačítka do obrazovky pořizování fotografie, poté by tento problém nemohl nastat FOCENÍ SAMOSPOUŠTÍ V tomto testu chci vyzkoušet, jak reaguje fotoaparát na uživatele, který je od fotoaparátu vzdálen a fotí sám sebe samospouští. Po chvíli zkoušení a pokusů jsem dospěl k závěru, že je vše bez problému. Uživatel je informován o délce prodlevy samospouště na displeji před stiskem spouště. Za dobu mezi stiskem spouště a vyfocením je informován po vteřinách zvukovým efektem a samotné vyfocení má zvuk vlastní. Feedback uživateli podává i dioda blesku (není-li s ním foceno). Obrázek 14 vlevo zachycuje spoušť na boku přístroje PROHLÍŽENÍ POŘÍZENÉHO VIDEA V MÉDIÍCH Tento případ užití jsem si vybrat, protože chci otestovat, jakým způsobem vývojáři rozlišili video záznamy od běžných fotografií. K pořízeným materiálům se přistupuje přes hlavní menu výběrem položky Média, a jelikož se přístup do této sekce nijak neliší od již testovaného přístupu do kalendáře, budu začínat v bodě již spuštěné aplikace. Cílem bude prohlédnout si pořízené video z minulého měsíce za předpokladu, že od doby jeho pořízení přibyly fotografie nebo další záznamy. Použiji kognitivní průchod. Otázka: Krok1: Krok2: Krok3: Krok4: Krok5: Q1: ANO ANO ANO ANO ANO Q2: NE ANO NE ANO ANO Q3: ANO ANO ANO ANO ANO Krok1: V menu jsou položky Foto, hudba, video a nastavení. Na první pohled se zdá, že natočené video se bude skrývat pod položkou Video. Tato volba ale vede na videa nahraná uživatelem z počítače nebo získaná jiným způsobem než pořízení fotoaparátem. Uživatel si tedy nespojí následující akci se správnou volbou v menu. Videa jsou u fotografií v položce Foto. Změní se obrazovka přes animaci. V celé aplikaci Média se přechody mezi složkami a položkami pohybují, takže odezva pro uživatele je dostatečná v každém bodě. (Obrázek 15)

10 Krok2: Správná položka je Album fotogr. kde je i napsán celkový počet pořízených fotografií/videí. (Obrázek 16) Krok3: Uživatel je vyzván k výběru měsíce. Z pohledu Heuristického průchodu by se zde našel ten problém, že chybí posuvník na straně okna a nápověda. V kognitivním může být uživatel zmaten, když bude chtít označit měsíc, který není na obrazovce bez posuvníku. (Obrázek 17) Krok4: Výběr v seznamu jednotlivých záznamů. Uživatel nalezne a vybere požadované video k přehrání. (Obrázek 18) Krok5: Samotné přehrání záznamu buď klasickou šipčičkou, nebo klávesou Přehrát. (Obrázek 19) Obrázek 15: Hlavní menu alplikace Média Obrázek 16: Nabídka po zvolení položky Foto Obrázek 17: Výběr měsíce pro zobrazení Obrázek 18: Výběr konkrétního záznamu Obrázek 19: Samotné přehrávání video záznamu

11 3. USE CASE 3: VOLÁNÍ A SMS 3.1. PŘIJÍMÁNÍ HOVORŮ Jak jsem již zmínil, telefonování je jednou z nejdůležitějších funkcí telefonu. Věta zní zvláštně, když se jedná o telefon, ale v poslední době vývojáři přisuzují této funkci nižší důležitost, než například internetu v mobilu apod. Použiji kognitivní průchod, protože z Heuristického hlediska je rozsah testu malý. Otázka: Krok1: Q1: ANO Q2: NE Q3: ANO Krok1: Přijmutí nebo odmítnutí hovoru je zde jedinou možnou volbou, proto pouze jeden krok. Problém je ale zásadní v tom, že uživatel zvyklí Obrázek 20 (ne)přijímat hovory na klávesnici je zde uveden do zvláštní situace. Jak je vidět na Obrázku 20, nabízí se hovor (ne)přijmout na tlačítku klávesnice, což ale vede k zásadní chybě. Tlačítko pod Ano na displeji vede k poznámkám a tlačítko pod Ne ke zprávám. Jediná možnost jak přijmout hovor je stiskem ikony na displeji. Uživatel ví co chce udělat, ale nemusí vědět jak PSANÍ SMS VÍCE PŘÍJEMCŮM d) Použiji Heuristickou evaluaci. Budu se řídit Nielsenovymi heuristikami. Situace: Nález: Heuristika: Když chce uživatel psát více Při vybírání kontaktu je uveden příjemcům, neví jak na to. H4: Consistency and nadpis Vybrat kontakt a u Přístroj není v tomto případě standards Kontaktů jsou jakési čtverečky. moc přátelský. e) Nápověda je stručná. Nápověda sice je, ale tématu poslání zpráv více příjemcům se vůbec nevěnuje. H10: Help and documentation Obrázek 22: Těžkopádné přidávání dalších příjemců -> Obrázek 21: Vybírání kontaktu/ů? <-

12 d) Tento problém lze odstranit změnou popisku na Vybrat kontakt/y (například) a lépe zvýraznit Checkboxy. e) Problém napraví úplná nápověda. 4. USE CASE 4: INSTALACE NEBO ODINSTALACE JAR APLIKACÍ Z časových a hlavně obsahových důvodů jsem se rozhodl tyto případy užití vyřadit. Těžkopádnost obou postupů je sice problémem, ale popisovat je Heuristickou evaluací nebo Kognitivním průchodem by bylo prakticky nemožné. Navíc bych opakoval některé již zmíněné a popsané problémy. PŘEHLED NÁLEZŮ Rozdělení priorit: 1 Nejvyšší priorita. Kritická chyba, která znemožňuje správný chod programu. 2 Vysoká priorita. Chyba je zásadní, ale program s ní může dále pracovat. 3 Střední priorita. Chyba se vyskytuje často, opakuje se, ale je spíše estetická. 4 Nízká priorita. Chyba typu překlep, přepis nebo bug v grafice apod. 1. KOGNITIVNÍ PRŮCHODY a. VYTVOŘENÍ VÝROČNÍ UDÁLOSTI TYPU NAROZENINY Hlavním problémem je zde vybrat si správnou položku z menu ve spodní části obrazovky. Uživatel se ke kýženému výsledku může dostat více způsoby, ale pokaždé jinou cestou. Položky menu nejsou nejvhodněji pojmenovány. Po prvním použití této aplikace si uživatel zvykne, ale to je právě to, čeho by se měl vývojář vyvarovat, nutit uživatele si zvykat na jeho postupy. Tomuto problému bych přiřadil prioritu s číslem 3. Na problém si uživatel zvykne. Chyba by šla odstranit správným pojmenováním položek v menu, například Událost- Do dne-možnosti apod. b. VYTVOŘENÍ UPOMÍNKY Zde je podobná chyba jako v bodu a). Uživatel chce vytvořit upomínku. Po vybrání položky Nová zvolí upomínku a musí vyplnit čas, ale až po zaškrtnutí možnosti Připomenutí. Upomínka je od toho, aby něco připomněla, nabídka je tedy v tomto případě zbytečná a matoucí. Po vybrání volby Vybrat se dostane do hodinového rozpisu dne a i přes to, že upomínku vloží na konkrétní hodinu je vyzván údaj zadat.

13 Problém je dle mého hoden priority s číslem 3. Problém odstraní přejmenování položek v menu a celkově zvýšení pozornosti pro upomínky. Vytvoření nové je složité, pomalé a poněkud těžkopádné. Upomínky by se mohli přidat do rychlého menu nebo k poznámkám, které mají vlastní klávesu vedle navigačního kolečka. c. PŘIDÁNÍ SCHŮZKY DO KALENDÁŘE Z RYCHLÉHO MENU Zde je problém s pojmenováním voleb ve formuláři pro vyplnění informací o schůzce. Položka Nezávazné není jasná a v nápovědě o ní také není zmínka. Označení nereaguje na uživatele. Testem vytvoření několika fiktivních schůzek jsem nepřišel na rozdíl schůzky s označením Nezávazné a bez něj. Dalším problémem bylo označení tlačítka pro potvrzení schůzky. Místo předpokládaného označení Uložit je zde tlačítko Odeslat. Chyba, která opět mate uživatele, protože právě tlačítko Odeslat vede k uložení schůzky a přidání do kalendáře. Problému odpovídá priorita s číslem 2. Chyba by se dala opravit dostatečnou nápovědou nebo lepším pojmenováním tlačítek. d. FOCENÍ SAMOSPOUŠTÍ Vývojáři zde neudělali chybu, kterou bych dokázal najít. Funkce focení samospouští je doladěná k dokonalosti. e. PROHLÍŽENÍ POŘÍZENÉHO VIDEA V MÉDIÍCH Prvním problémem bylo, že pořízená videa se skrývají pod položkou Foto, i když je zde i možnost vybrat položku Video. Opravit problém by bylo více než jednoduché, prostě přejmenovat Foto na foto a video apod. Dále je zde absence posuvníku po straně obrazovky při výběru měsíce. Jeho dotvoření by zlepšilo orientaci uživatele. Problému dávám prioritu s číslem 3. f. PŘIJÍMÁNÍ HOVORŮ Nejzásadnější při přijímání hovoru je matení uživatele tlačítky pod nápisy na obrazovce pro přijímání nebo odmítnutí hovoru. Navíc tlačítka na displeji jsou příliš malá. Priorita 2.

14 Pomohlo by tlačítka na displeji zvětšit, protože přijímání se provádí stejně jen na něm. Posunutí výš by zlepšilo orientaci v přijímání. 2. PRŮCHOD HEURISTICKOU EVALUACÍ a. ZMĚNA KVALITY FOTOGRAFIE Zde bylo problémů hned několik. Chyby s dokumentací, uživatel si byl nucen pamatovat, jak se k nápovědě dostane. Tento problém lze odstranit přidáním zmínky o tom, jak se uživatel do nápovědy dostane i do obrazovky pořizování snímku. Dále se po krátké době uživatel již nedozví o tom, jaký formát fotografie pořizuje. Kratičká informace nijak nezasahovala do důležitých částí náhledu scény při focení a po namáčknutí spouště stejně mizí všechny informace na displeji. Nebylo tedy nutné, aby právě tyto informace po 2 sekundách mizely. Problém, který se mi hledal nejhůře, což samo vypovídá o závažnosti problému, byl ten, že při stisku tlačítka pro vyvolání možností nastavení se ono tlačítko změnilo na funkčně úplně jiné. Při změně tlačítka by stačilo přidat nějaký pohyb (například zapulzování nebo zvětšení tlačítka) by mělo problém vyřešit. Možnost by také byla přidání tohoto tlačítka do obrazovky pořizování fotografie, poté by tento problém nemohl nastat. Problém je zásadní, uživatel nemusí položku s nastavení vůbec najít, takže priorita 2. b. PSANÍ SMS VÍCE PŘÍJEMCŮM Zde chybí kvalitní nápověda a srozumitelnější navádění uživatele k jeho cíli. Problém s prioritou stupně 3. ZÁVĚR Telefon jsem si k testování vybral proto, že jsem doufal, že bude co testovat. V jistém slova smyslu jsem spokojen, že můj telefon je téměř bezchybný, ale při práci mi dalo hodně zabrat některé problémy objevit. Spousty času jsem také musel věnovat focení obrazovky telefonu, úpravě fotek v počítači (ořezávání) a pozicování v tomto dokumentu. V současnosti bych si zřejmě vybral jiné zařízení (nebo program) k testování, aby bylo více o čem psát a zaměřit se na to, o co hlavně v této práci šlo a to o porozumění jednotlivým průchodům (CW a HE). Na práci jsem si stejně průchody procvičil a porozuměl jednotlivým Heuristikám.

Testování zařízení Sony Ericsson Live View MN 800

Testování zařízení Sony Ericsson Live View MN 800 České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování zařízení Sony Ericsson Live View MN 800 Semestrální práce v rámci předmětu A4B39TUR Petr Mezek mezekpet@fel.cvut.cz 2. ročník OI

Více

A7B39TUR Testování uživatelského rozhraní. HTC Desire HD. (testování mobilního zařízení) Tomáš Klejna klejntom@fel.cvut.cz

A7B39TUR Testování uživatelského rozhraní. HTC Desire HD. (testování mobilního zařízení) Tomáš Klejna klejntom@fel.cvut.cz A7B39TUR Testování uživatelského rozhraní HTC Desire HD (testování mobilního zařízení) Tomáš Klejna klejntom@fel.cvut.cz 20. 10. 2011 ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická 2 Obsah: Obsah... 2 Popis zařízení...

Více

Testování mobilního telefonu HTC Desire HD

Testování mobilního telefonu HTC Desire HD Testování mobilního telefonu HTC Desire HD Popis plikace Telefon HTC Desire HD Běží na operačním systému Google ndroid.. Ovládá se pomocí dotykového displeje o úhlopříčce 4.3" a o rozlišení 480x800 bodů,

Více

Semestrální projekt z předmětu Testování uživatelského rozhraní. Testování bez uživatele. Testování SmartPhone HTC 7 Trophy

Semestrální projekt z předmětu Testování uživatelského rozhraní. Testování bez uživatele. Testování SmartPhone HTC 7 Trophy Semestrální projekt z předmětu Testování uživatelského rozhraní Testování bez uživatele Testování SmartPhone HTC 7 Trophy Aleš Fišer 2010/2011 Úvod Ve svém semestrálním projektu budu provádět test bez

Více

Testování mobilního telefonu Nokia 6303i

Testování mobilního telefonu Nokia 6303i Semestrální práce Testování mobilního telefonu Nokia 6303i Testování uživatelského rozhraní Peter Smatana smatapet@fel.cvut.cz České Vysoké Učení Technické Praha Fakulta elektrotechnická Softwarové technologie

Více

[ESET SMART SECURITY 7]

[ESET SMART SECURITY 7] 2014 ČVUT - FEL Martin Panský Panskma1 [ESET SMART SECURITY 7] Testování aplikace Heuristickou evaluací a Kognitivním průchodem Obsah 1) Příprava testování... 4 a) Popis aplikace... 4 b) Cílová skupina...

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ PŘEDMĚT TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÝCH ROZHRANÍ (A7B32TUR) 2011/2012 ÚLOHA A TESTOVÁNÍ MOBILNÍHO TELEFONU HTC WILDFIRE S Tomáš Kocfelda kocfetom@fel.cvut.cz

Více

Testování mobilního telefonu Sony Ericsson J20i (Hazel) Semestrální práce A4B39TUR. Petr Basl

Testování mobilního telefonu Sony Ericsson J20i (Hazel) Semestrální práce A4B39TUR. Petr Basl Testování mobilního telefonu Sony Ericsson J20i (Hazel) Semestrální práce 4B39TUR Petr Basl 1. Stručný obsah Sony Ericsson je jeden z novějších modelů mobilních telefonů od Sony. Pyšní se hlavně svou velkou

Více

Testová ní The Elder Scrolls V: Skyrim

Testová ní The Elder Scrolls V: Skyrim Testová ní The Elder Scrolls V: Skyrim Semestrální práce z předmětu A4B39TUR ČVUT FEL Pavel Lieberzeit liebepav@fel.cvut.cz LS 2011/2012 Obsah 1 Popis aplikace... - 2-2 Popis uživatele... - 2-3 Použité

Více

Testova nı e-shop Alza.cz

Testova nı e-shop Alza.cz Testova nı e-shop Alza.cz Projekt A TUR, letní semestr 2013/2014 Adam Uhlíř (uhlirad1@fel.cvut.cz) 1 1. Úvod... 3 1.1 Popis aplikace... 3 1.2 Popis uživatelů... 3 2. Metodika testování... 4 2.1 Kognitivní

Více

Ulozto.cz. Český server pro sdílení dat na internetu. 1. semestrální práce na předmět Testování uživatelských rozhraní A7B36TUR. zavrekar@fel.cvut.

Ulozto.cz. Český server pro sdílení dat na internetu. 1. semestrální práce na předmět Testování uživatelských rozhraní A7B36TUR. zavrekar@fel.cvut. Ulozto.cz Český server pro sdílení dat na internetu 1. semestrální práce na předmět Testování uživatelských rozhraní A7B36TUR Vypracoval: Kontakt: Karel Zavřel zavrekar@fel.cvut.cz 1 Obsah 1 Úvod... 3

Více

Test uživatelského rozhraní aplikace Google Maps

Test uživatelského rozhraní aplikace Google Maps ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Test uživatelského rozhraní aplikace Google Maps Testování uživatelského rozhraní - A4B39TUR Semestrální práce A2 Tom Nováček novacto2@fel.cvut.cz

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta Elektrotechnická

České vysoké učení technické v Praze Fakulta Elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Fakulta Elektrotechnická Semestrální práce A2 A4B39TUR TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ Testované zařízení Amazon Kindle 3 Keyboard 1 Hejduk Jiří 2. ročník Ak. rok

Více

Testování zařízení Emtec D850h Movie Cube. České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická

Testování zařízení Emtec D850h Movie Cube. České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Semestrální práce A2 A4B39TUR TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ Testování zařízení Emtec D850h Movie Cube V Českém Brodě vypracoval Jaroslav

Více

Testování mobilního telefonu Apple iphone 4

Testování mobilního telefonu Apple iphone 4 Testování mobilního telefonu Apple iphone 4 semestrální práce předmětu Testování uživatelského rozhraní Jakub Véle - 1 - Popis přístroje Semestrální projekt se bude zabývat mobilním telefonem Apple iphone

Více

Testování webu mojenoty.cz

Testování webu mojenoty.cz Testování uživatelského rozhraní Testování webu mojenoty.cz Semestrální práce A Jaroslav Skala 22.3.2015 Obsah 1. Úvod... 3 1.1. Web mojenoty.cz... 3 1.2. Cílová skupina... 3 2. Testování... 3 2.1. Případy

Více

Testování systému Android2.2 ve Smartphonu HTC 7 desire HD

Testování systému Android2.2 ve Smartphonu HTC 7 desire HD Testování systému Android2.2 ve Smartphonu HTC 7 desire HD Obsah: 1. 2. 3. 4. 5. Obsah Popis zařízení Popis cílové skupiny Přehled případů užití Kognitivní průchod A. scénář testování 1(fotoaparát a fotky)

Více

Aplikace Založení účtu Microsoft a stažení aplikace Internet Zap./Vyp. přístupového bodu Nastavení e-mailu Připojení a odpojení wi-fi sítě Nastavení

Aplikace Založení účtu Microsoft a stažení aplikace Internet Zap./Vyp. přístupového bodu Nastavení e-mailu Připojení a odpojení wi-fi sítě Nastavení 1 3. 6. 7. 8. Aplikace Založení účtu Microsoft a stažení aplikace Internet Zap./Vyp. přístupového bodu Nastavení e-mailu Připojení a odpojení wi-fi sítě Nastavení internetu v zahraničí Nastavení internetu

Více

3. Vložíte baterku. 4.

3. Vložíte baterku. 4. 1 z 35 6. 7. 8. Volání Hlasitý hovor Zobrazení kontaktů při volání Nastavení hlasitosti hovoru Zobrazení klávesnice při volání Přidržení hovoru Číslo hlasové schránky Nastavení vyzvánění SMS a MMS Nastavení

Více

Návod pro mobilní telefony s operačním systémem Google Android 5.x.x

Návod pro mobilní telefony s operačním systémem Google Android 5.x.x 1 z 33 Návod pro mobilní telefony s operačním systémem Google Android 5.x.x Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty a baterky Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze

Více

Josef Pecinovský PowerPoint 2007

Josef Pecinovský PowerPoint 2007 Josef Pecinovský PowerPoint 2007 Jak na PowerPoint 2007 v rekordním čase Josef Pecinovský Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 3054. publikaci Odpovědný redaktor Karel Samohýl

Více

Testování aplikace ghost commander

Testování aplikace ghost commander Testování aplikace ghost commander Tomáš Marvan - 4. semestr OI Vypracováno v rámci předmětu Testování uživatelského rozhraní 1 Obsah Popis aplikace... 3 Cílová skupina... 3 Metody testování... 3 Kognitivní

Více

A4B39TUR Testování webu utvs.cvut.cz

A4B39TUR Testování webu utvs.cvut.cz A4B39TUR Testování webu utvs.cvut.cz 9.3.2014 Jakub Vašek (vasekja2@fel.cvut.cz) 1 Popis stránky Tato webová stránka má hlavní menu nahoře, které je statické (při scrollování zmizí), vedlejší menu je vlevo.

Více

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování Metodická příručka pro učitele InspIS SET modul školní testování Tato Metodická příručka pro učitele byla zpracována v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice

Více

Testování uživatelského rozhraní aplikace fotoaparátu telefonu Sony Ericsson Xperia Neo

Testování uživatelského rozhraní aplikace fotoaparátu telefonu Sony Ericsson Xperia Neo České Vysoké Učení Technické Fakulta Elektrotechnická Testování uživatelského rozhraní aplikace fotoaparátu telefonu Sony Ericsson Xperia Neo AD7B39TUR - Semestrální projekt A Martin Friebel friebmar@fel.cvut.cz

Více

Testová ní zář í zení HTC Desiře HD

Testová ní zář í zení HTC Desiře HD ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE, FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Testová ní zář í zení HTC Desiře HD Inteřnetový přohlížeč opeřáčního systému Google Android 2.2 Zadal Ing. Adam Sporka Zpracoval Marek Pytela

Více

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ 1 OBSAH 1.Popis... 3 2.Ovládání aplikace...3 3.Základní pojmy... 3 3.1.Karta...3 3.2.Čtečka...3 3.3.Skupina...3 3.4.Kalendář...3 3.5.Volný

Více

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 JEDNODUCHÉ PŘIHLÁŠENÍ 4 ADMINISTRAČNÍ PROSTŘEDÍ 5 PŘEPÍNÁNÍ JAZYKOVÉ VERZE 5 POLOŽKY HORNÍHO MENU 5 DOPLŇKOVÉ POLOŽKY MENU: 6 STROM SE STRÁNKAMI, RUBRIKAMI A ČLÁNKY 7 TITULNÍ

Více

Kontakty Upravení kontaktu - změna údajů Přidání fotky ke kontaktu Založení nového kontaktu Kopírování ze SIM karty do telefonu Základní nastavení

Kontakty Upravení kontaktu - změna údajů Přidání fotky ke kontaktu Založení nového kontaktu Kopírování ze SIM karty do telefonu Základní nastavení 1 5. 6. 7. 8. Kontakty Upravení kontaktu - změna údajů Přidání fotky ke kontaktu Založení nového kontaktu Kopírování ze SIM karty do telefonu Základní nastavení telefonu Zapnutí telefonu a PIN Vložení

Více

Základní ovládání aplikace

Základní ovládání aplikace Základní ovládání aplikace Základem ovládání aplikace je jednoduchý toolbar (panel nástrojů) ve spodní části obrazovky, který umožňuje přepínání mezi jednotlivými obrazovkami aplikace. Jsou zde zobrazeny

Více

Uživatelský manuál. (cz) Tablet S7.1

Uživatelský manuál. (cz) Tablet S7.1 (cz) Tablet S7.1 Uživatelský manuál Děkujeme, že jste si zakoupili Tablet PC. Tento manuál Vám představí funkce tohoto zařízení, kterým je potřeba věnovat pozornost. Prosím, přečtěte si tento manuál řádně

Více

Okno Editoru nabízí v panelu nástrojů

Okno Editoru nabízí v panelu nástrojů 110 Editor pracovní nástroje Naučte se používat základní nástroje Editoru pro efektivní úpravy obrázků. VYBRANÉ OVLÁDACÍ PRVKY 112 POLYGONOVÉ LASO A LASO 124 VLOŽIT OBRÁZEK DO OBRÁZKU 132 VÝBĚRY 114 REDUKCE

Více

Mobilní telefon s funkcí určení polohy a možností vzdálené správy a ovládání.

Mobilní telefon s funkcí určení polohy a možností vzdálené správy a ovládání. Mobilní telefon s funkcí určení polohy a možností vzdálené správy a ovládání. C100 Rychlý návod k použití Česky Děkujeme Vám za zakoupení mobilního telefonu ALIGATOR. Prosíme, prostudujte si tento rychlý

Více

Návod na práci s redakčním systémem webu VPŠ a SPŠ MV v Praze

Návod na práci s redakčním systémem webu VPŠ a SPŠ MV v Praze Návod na práci s redakčním systémem webu VPŠ a SPŠ MV v Praze Abychom mohli na webu provádět úpravy, je nutné se přihlásit. Přihlašovací údaje jsou stejné jako do internetového počítače, resp. domény SKOLAMV.

Více

[TMB-NAP] Nabídka a poptávka produktů založená na mapových podkladech D3. Jan Minařík, minarja4 Vojtěch Koukal, koukavoj Mikhail Sukhotin, sukhomik

[TMB-NAP] Nabídka a poptávka produktů založená na mapových podkladech D3. Jan Minařík, minarja4 Vojtěch Koukal, koukavoj Mikhail Sukhotin, sukhomik [TMB-NAP] Nabídka a poptávka produktů založená na mapových podkladech D3 Jan Minařík, minarja4 Vojtěch Koukal, koukavoj Mikhail Sukhotin, sukhomik Vytvoření prototypu Pokryté scénáře Vytvořený prototyp

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty a baterky Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3.

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty a baterky Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. 1 z 37 Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty a baterky Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně

Více

Testování uživatelského rozhraní SKYPE. Semestrální práce A2. Pavel Dvořák

Testování uživatelského rozhraní SKYPE. Semestrální práce A2. Pavel Dvořák Testování uživatelského rozhraní SKYPE Semestrální práce A2 Pavel Dvořák dvorap50@fel.cvut.cz Obsah 1. Zadání... 2 1.1 Popis... 2 1.2 Cílová skupina... 2 1.3 User case... 2 1.3.1 Vytvoření účtu... 2 1.3.2

Více

1. Aplikace Založení účtu a stažení aplikace. 2. Internet. 3. Zabezpečení

1. Aplikace Založení účtu a stažení aplikace. 2. Internet. 3. Zabezpečení 1 z 33 Aplikace Založení účtu a stažení aplikace Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě Zap./Vyp. internetu v zahraničí Nastavení internetu Zap./Vyp. internetu

Více

Program MediaLib. Program MediaLib slouží pro automatické skládání reklamních spotů do delších smyček.

Program MediaLib. Program MediaLib slouží pro automatické skládání reklamních spotů do delších smyček. LED Panely SW 2.3.2013, revize 1.0 Platné pro verzi programu 1.04 a vyšší. Program MediaLib Program MediaLib slouží pro automatické skládání reklamních spotů do delších smyček. Určí se celková délka smyčky

Více

Vivaz pro Rozšířená uživatelská příručka

Vivaz pro Rozšířená uživatelská příručka Vivaz pro Rozšířená uživatelská příručka Obsah Další nápověda...5 Začínáme...6 Uvedení do provozu...6 Nápověda v telefonu...9 Přehled telefonu...10 Přehled nabídek*...11 Procházení nabídek...12 Používání

Více

Obsah balení. Popis jednotky. 1 Čtečka E-Book (hl. jednotka) 2 Kožené pouzdro 3 Sluchátka 4 USB kabel 5 Průvodce rychlým startem 6 Záruční list

Obsah balení. Popis jednotky. 1 Čtečka E-Book (hl. jednotka) 2 Kožené pouzdro 3 Sluchátka 4 USB kabel 5 Průvodce rychlým startem 6 Záruční list CZ Průvodce rychlým startem Obsah balení 1 Čtečka E-Book (hl. jednotka) 2 Kožené pouzdro 3 Sluchátka 4 USB kabel 5 Průvodce rychlým startem 6 Záruční list Popis jednotky 1 2 3 4 14 8 5 6 7 9 10 12 11 13

Více

Testování Mapy.cz. David Říha. Semestrální práce z předmětu Testování uživatelského rozhraní.

Testování Mapy.cz. David Říha. Semestrální práce z předmětu Testování uživatelského rozhraní. Testování Mapy.cz Semestrální práce z předmětu Testování uživatelského rozhraní David Říha rihadav4@fel.cvut.cz Obsah Obsah... 2 1. Úvod... 3 1.1. Popis aplikace... 3 1.2. Cílová skupina... 3 2. Test bez

Více

Představení telefonu

Představení telefonu Český manuál Představení telefonu Mobilní telefon CUBE 1 je představitelem rodiny chytrých mobilních telefonů vybavených operačním systémem Android, který patří mezi nejrozšířenější systémy pro mobilní

Více

CTUGuide (XXX-KOS) D1

CTUGuide (XXX-KOS) D1 CTUGuide (XXX-KOS) D1 Verze: 1.0 Předmět: PDA Mentor: Zdeněk Míkovec Autor: Petr Tarant, Martin Štajner, Petr Husák Datum: 14. 02. 2013 Obsah CTUGUIDE verze 1.0 1. Úvod... 3 1.1. Úvod do problematiky...

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Nastavení

Více

Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty a baterky Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Založení nového kontaktu Upravení

Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty a baterky Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Založení nového kontaktu Upravení 1 6. 7. 8. 9. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty a baterky Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Založení nového kontaktu Upravení kontaktu - fotka Upravení kontaktu - změna

Více

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Evropská unie a Evropský fond pro regionální rozvoj jsou partnery pro váš rozvoj. Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Příručka pro Informační centra Olomouckého

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Nastavení

Více

Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení

Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení 1 6. 7. 8. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu - změna údajů Přidání fotky ke kontaktu

Více

TouchGuard Online pochůzkový systém

TouchGuard Online pochůzkový systém TouchGuard Online pochůzkový systém Uživatelský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz

Více

INTERNET SERVIS MANUÁL

INTERNET SERVIS MANUÁL INTERNET SERVIS MANUÁL VÍTÁME VÁS! Právě jste otevřeli manuál Raiffeisen stavební spořitelny a.s. (dále jen RSTS ) pro práci s první aplikací internetového servisu s aktivními operacemi pro stavební spoření

Více

Semestrální projekt - Vyhledávač přátel pomocí GPS

Semestrální projekt - Vyhledávač přátel pomocí GPS Semestrální projekt - Vyhledávač přátel pomocí GPS Derivable 1 Popis Aplikace Tento mobilní program bude vyhledávat přátele pomocí satelitní navigace GPS. Bude je vyhledávat standartně podle jejich adresy

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus software ruční režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Semestrální práce z předmětu A7B36TUR. Testování aplikace Tuba

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Semestrální práce z předmětu A7B36TUR. Testování aplikace Tuba ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Semestrální práce z předmětu A7B36TUR Testování aplikace Tuba Vypracoval: Andrey Ufimtsev Zimní semestr 2013/2014 1 Obsah 1. Uvod 3 1.1 Popis aplikace 3 1.2 Cílová

Více

Planeta facebook. obsah 6/10. Kompletní průvodce programem

Planeta facebook. obsah 6/10. Kompletní průvodce programem 6/10 Co dělají přátelé? Všechna výše uvedená nastavení se týkají především vašich vlastních aktivit na Facebooku. Mnohem častěji ale budete pracovat s částí označenou Hlavní stránka. Hlavní stránka je

Více

Testování mobilní aplikace Servis24. Semestrální práce z předmětu A7B39TUR Autor: Peter Šourek sourepet@fel.cvut.cz

Testování mobilní aplikace Servis24. Semestrální práce z předmětu A7B39TUR Autor: Peter Šourek sourepet@fel.cvut.cz Testování mobilní aplikace Servis24 Semestrální práce z předmětu A7B39TUR Autor: Peter Šourek sourepet@fel.cvut.cz 1. Obsah 1.Obsah...2 2. aplikace...3 3.Cílová skupina uživatelů...3 4.Use cases...3 4.1První

Více

Samsung Mobile. Příručka k funkcím

Samsung Mobile. Příručka k funkcím Příručka k funkcím Úvod O této příručce k funkcím mobilních telefonů Samsung V této online příručce jsou obsaženy obecné informace o funkcích, se kterými se můžete setkat v různých modelech mobilních telefonů

Více

Fotogalerie pro redakční systém Marwel Obscura v. 2.0

Fotogalerie pro redakční systém Marwel Obscura v. 2.0 Fotogalerie pro redakční systém Marwel Obscura v. 2.0 postupy a doporučení pro práci redaktorů verze manuálu: 1.1 QCM, s. r. o., březen 2011 Podpora: e-mail: podpora@qcm.cz tel.: +420 538 702 705 Obsah

Více

Testování uživatelského rozhraní. úloha A

Testování uživatelského rozhraní. úloha A České vysoké učení technické - Fakulta Elektrotechnická Testování uživatelského rozhraní (A4B39TUR) úloha A test fotorámečku Genius DPF-801 Crystal Zadal: Ing. Adam Sporka, Ph.D. Ing. Zdeněk Míkovec, Ph.D.

Více

Návod k telefonu myphone 6651

Návod k telefonu myphone 6651 Návod k telefonu myphone 6651 Děkujeme Vám za nákup mobilního telefonu myphone. Abyste zakoupený telefon využili co nejlépe, doporučujeme Vám přečtení tohoto návodu k obsluze. Tento telefon podporuje mobilní

Více

Vývoj, výroba, prodej a montáž docházkových a identifikačních systémů. Docházka 3000 Personalistika

Vývoj, výroba, prodej a montáž docházkových a identifikačních systémů. Docházka 3000 Personalistika BM Software, Němčičky 84, 69107 Němčičky u Břeclavi Vývoj, výroba, prodej a montáž docházkových a identifikačních systémů Tel: 519 430 765, Mobil: 608 447 546 e-mail: bmsoft@seznam.cz web: http://www.dochazka.eu

Více

ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23

ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23 ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23 OBSAH 1 Zabezpečení systému... 3 1.1 Přístup do systému... 3 1.2 První přihlášení... 3 1.3 Heslo nefunguje nebo jej uživatel

Více

Nastavení telefonu Samsung S8500 Wave

Nastavení telefonu Samsung S8500 Wave Nastavení telefonu Samsung S8500 Wave Telefon Samsung S8500 Wave, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Mobilní aplikace Jízdní řády Y39PDA Marek Temnyak temnymar@fel.cvut.cz

Mobilní aplikace Jízdní řády Y39PDA Marek Temnyak temnymar@fel.cvut.cz Mobilní aplikace Jízdní řády Y39PDA Marek Temnyak temnymar@fel.cvut.cz 1 Obsah 1. Popis aplikace 2. Popis problému 2.1. Uživatelé 2.2. Aktivity 2.3. Systém 2.4. Kontext 3. Návrh uživatelského rozhraní

Více

HD satelitní přijímač Optimum SLOTH Classic

HD satelitní přijímač Optimum SLOTH Classic HD satelitní přijímač Optimum SLOTH Classic recenze přijímače strana 1/27 Obsah: Představení přijímače... 4 Balení... 4 Přijímač... 5 Přední strana přijímače... 5 Zadní strana přijímače... 6 Dálkové ovládání...

Více

2. SMS a MMS. 3. Základní nastavení telefonu. Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS Nastavení tónů Upozornění o doručení SMS. 4.

2. SMS a MMS. 3. Základní nastavení telefonu. Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS Nastavení tónů Upozornění o doručení SMS. 4. 1 z 34 Volání Hlasitý hovor Zobrazení kontaktů při volání Nastavení hlasitosti hovoru Zobrazení klávesnice při volání Přidržení hovoru Číslo hlasové schránky Nastavení vyzvánění SMS a MMS Nastavení střediska

Více

Uživatelský manuál. Vnitřní videojednotka s pamětí

Uživatelský manuál. Vnitřní videojednotka s pamětí VT-D-70-TM2 Uživatelský manuál Vnitřní videojednotka s pamětí Obsah OBSAH... 2 1 NAVÁZÁNÍ HOVORU... 3 1.1 OTEVŘENÍ ZÁMKU... 3 2 MONITOROVÁNÍ... 3 3 INTERKOM... 4 3.1 INTERKOM MIMOADRESNÝ SEZNAM... 4 3.2

Více

Uživatelská příručka - Outlook Web App (OWA)

Uživatelská příručka - Outlook Web App (OWA) Uživatelská příručka - Outlook Web App (OWA) Obsah Úvod... 3 Webový přístup OWA... 3 Přihlášení... 3 Odhlášení... 4 Příjem a odesílání pošty... 4 Vytvoření nové zprávy... 5 Adresář... 5 Úkoly... 7 Kalendář,

Více

Printed in Korea Code No.:GH68-10939A Czech. 08/2006. Rev. 1.0. World Wide Web http://www.samsungmobile.com

Printed in Korea Code No.:GH68-10939A Czech. 08/2006. Rev. 1.0. World Wide Web http://www.samsungmobile.com * Některé části této příručky se mohou lišit od provedení vašeho telefonu, v závislosti na instalovaném softwaru, poskytovateli služeb a zemi. * V závislosti na zemi se může provedení telefonu a příslušenství

Více

Uživatelská příručka ClinkMe

Uživatelská příručka ClinkMe Uživatelská příručka ClinkMe OBSAH DIALER 1 ZÁKLADNÍ OVLÁDÁNÍ APLIKACE... 1 KONTAKTY... 2 POČET TELEFONNÍCH ČÍSEL KONTAKTU... 4 ZÁLOŽKY PRO FILTROVÁNÍ KONTAKTŮ... 5 PANEL PRO ZADÁVÁNÍ VYHLEDÁVACÍCH KRITÉRIÍ...

Více

GPRS / MMS / SMS DIGITÁLNÍ INFRAČERVENÁ FOTOPAST WCM-3004 / HSM3004 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

GPRS / MMS / SMS DIGITÁLNÍ INFRAČERVENÁ FOTOPAST WCM-3004 / HSM3004 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA GPRS / MMS / SMS DIGITÁLNÍ INFRAČERVENÁ FOTOPAST WCM-3004 / HSM3004 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 1 OBSAH 1. Návod k použití... 2 1.1 Obecný popis... 2 1.2 Rozhraní... 2 1.3 Komponenty a funkce fotopasti... 3 1.4

Více

Word 2007 Word 2007 egon. Spuštění, vzhled, zobrazení dokumentu

Word 2007 Word 2007 egon. Spuštění, vzhled, zobrazení dokumentu Word 2007 Word 2007 egon Spuštění, vzhled, zobrazení dokumentu Jan Málek 30.4.2010 Word 2007 V roce 2007 přichází firma Microsoft s novou verzí kancelářského balíku MS Office 2007 a tedy i textového editoru

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 2 0 7 Nadpis kapitoly Upozornění

Více

Metodika pro učitele

Metodika pro učitele Metodika pro učitele Tvorba prezentace v aplikaci PowerPoint 2010 PowerPoint je program, který umožňuje navrhnout, kvalitně graficky a esteticky ztvárnit a následně spustit a předvést prezentaci. Celý

Více

Testování operačního systému Windows Phone 8

Testování operačního systému Windows Phone 8 Testování operačního systému Windows Phone 8 Semestrální práce A2 v rámci předmětu A4B39TUR Muška Adam ČVUT FEL STM 0 Obsah 1. Popis přístroje... 2 2. Popis cílové skupiny... 2 3. Přehled případů užití...

Více

Pinnacle Studio 14. Josef Pecinovský. Obsah. Odpovědný redaktor Ing. Pavel Němeček Sazba Jana Davídková Počet stran 128 První vydání, Praha 2010

Pinnacle Studio 14. Josef Pecinovský. Obsah. Odpovědný redaktor Ing. Pavel Němeček Sazba Jana Davídková Počet stran 128 První vydání, Praha 2010 Obsah Josef Pecinovský Pinnacle Studio 14 Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 3931. publikaci Odpovědný redaktor Ing. Pavel Němeček Sazba Jana Davídková Počet stran 128 První

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 29 Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání

Více

Aktualizační systém Progres

Aktualizační systém Progres Aktualizační systém Progres Obecně o systému Celý obsah webu se skládá z článků, fotogalerii, novinek, systémových bloků atd., které jsou vždy vloženy do nějaké rubriky položky v menu, podmenu, přip. mimo

Více

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 EDERA Group a. s. tel.: 775 212 034 e-mail: porucha@edera.cz web: www.edera.cz Vážení klienti, jsme rádi, že jste si za svého poskytovatele televizních služeb

Více

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Únor 2016 Podporovaná mobilní zařízení Aplikace Novell Filr je podporována v následujících mobilních zařízeních: Telefony a tablety se systémem ios 8 novějším

Více

Windows. snadno a rychle

Windows. snadno a rychle Nová kniha známých českých odborníků podrobně seznamuje čtenáře s operačním systémem Windows 10. Čtenář se pod vedením autorů naučí spouštět programy a přepínat mezi nimi (multitasking), vytvářet virtuální

Více

Projekt Vzdělávání dotykem CZ.1.07/1.3.00/51.0031. WORD 2013 práce s textovými soubory. Autoři: Jan Heller a David Peterka

Projekt Vzdělávání dotykem CZ.1.07/1.3.00/51.0031. WORD 2013 práce s textovými soubory. Autoři: Jan Heller a David Peterka Projekt Vzdělávání dotykem CZ.1.07/1.3.00/51.0031 WORD 2013 práce s textovými soubory Autoři: Jan Heller a David Peterka 1 Obsah Úvodní slovo realizačního týmu... 4 Úvod... 6 1. Prostředí MS Word 2013...

Více

1 of 14 14.12.2004 14:27

1 of 14 14.12.2004 14:27 1 of 14 14.12.2004 14:27 Popis systému EDOX je systém vyvinutý ve společnosti Evektor spol. s r.o. určený pro bezpečné sdílení technické dokumentace a dalších dokumentů. Systém je umístěn na webovém serveru

Více

Point of View Mobii 5045- Android 4.0 Mobile Phone. Obecné pokyny pro používání... 2 Prohlášení... 2 Obsah balení... 2

Point of View Mobii 5045- Android 4.0 Mobile Phone. Obecné pokyny pro používání... 2 Prohlášení... 2 Obsah balení... 2 Point of View Mobii 5045- Android 4.0 Mobile Phone Czech Obsah Obecné pokyny pro používání... 2 Prohlášení... 2 Obsah balení... 2 1.0 Základní informace o produktu... 3 1.1 Tlačítka a připojení... 3 1.2

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická. Testování zařízení

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická. Testování zařízení České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování zařízení Vaillant calormatic 470 Semestrální práce z předmětu Testování uživatelského rozhraní A4B39TUR 1 Michal Hotovec hotovmic@fel.cvut.cz

Více

Během zadávání textu může aplikace Word občas některá slova podtrhnout červeně, zeleně nebo modře.

Během zadávání textu může aplikace Word občas některá slova podtrhnout červeně, zeleně nebo modře. 3. lekce Opravy Během zadávání textu může aplikace Word občas některá slova podtrhnout červeně, zeleně nebo modře. Červené podtržení: Označuje, že jste pravděpodobně udělali pravopisnou chybu nebo že aplikace

Více

Gilda. Po spuštění programu v základním seznamu vidíte veřejné zakázky za Váš odbor.

Gilda. Po spuštění programu v základním seznamu vidíte veřejné zakázky za Váš odbor. Gilda Program spustíme na webové stránce Intranetové a internetové aplikace městského úřadu, nebo odkazem z plochy vašeho PC. Konkrétní adresa: GILDA Pokud Vám odkaz nebude fungovat, pravděpodobně nemáte

Více

Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com

Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com 9.3.2014 Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com Úkol ná předmět A4B39TUR Lenká Houdková houdklen@fel.cvut.cz Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Anotace... 3 1.2 Cílová skupina... 3 1.3 Testované případy užití...

Více

mpos mobilní aplikace Průvodce pro použití s Lenovo A2010

mpos mobilní aplikace Průvodce pro použití s Lenovo A2010 mpos mobilní aplikace Průvodce pro použití s Lenovo A2010 (V0.9) OBSAH 1 ÚVOD... 2 2 MPOS MOBILNÍ APLIKACE... 2 2.1 TECHNICKÉ POŽADAVKY MPOS MOBILNÍ APLIKACE... 2 2.1.1 Požadavky pro Smartphone s mobilním

Více

Mobilní aplikace docházkového programu

Mobilní aplikace docházkového programu Mobilní aplikace docházkového programu 2010 2014 GACC s.r.o., Na Mlékárně 379, 666 01 Tišnov Strana 1/17 Obsah 1. Instalace a nastavení... 3 2. Popis funkcí... 7 3. Docházkový terminál... 8 4. Přehled

Více

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford).

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford). LANGMaster International, s.r.o. Branická 107, 147 00 Praha 4 Česká republika Tel.: +420 244 460 807, +420 736 623 459 Fax: +420 244 463 411 e-mail: info@langmaster.cz http://www.langmaster.cz Na základě

Více

Obr. 1 - Seznam smluv

Obr. 1 - Seznam smluv Modul Evidence smluv je určen pro správu smluvních dokumentů na VUT v Brně. S tímto modulem úzce souvisí modul Smluvní partneři, ve kterém se spravují smluvní strany smluvních dokumentů. Pro nastavení

Více

Manuál TESCAM010 FULL HD kamera. Bezpečnostní pokyny

Manuál TESCAM010 FULL HD kamera. Bezpečnostní pokyny Manuál TESCAM010 FULL HD kamera Bezpečnostní pokyny Dodržujte prosím bezpečnostní pokyny. Aby se předešlo nebezpečí požáru, nebo elektrických výbojů, prosím dodržujte pozorně následující instrukce. Pokud

Více

Uživatelský manuál na obsluhu mobilní aplikace CMOB

Uživatelský manuál na obsluhu mobilní aplikace CMOB Uživatelský manuál na obsluhu mobilní aplikace CMOB 1 Obsah 1. Popis aplikace... 3 2. Instalace aplikace na zařízení... 3 3. První spuštění aplikace... 3 4. Úvodní obrazovka aplikace... 3 5. Sekce kamer...

Více

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz Uživatelský manuál Radekce-Online.cz (revize 06/2011) V prvním kroku třeba vstoupit do administrace na adrese www.redakce-online.cz kterou naleznete na záložce Administrace / Vstup do Administrace, pro

Více

Další servery s elektronickým obsahem

Další servery s elektronickým obsahem Právní upozornění Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele.

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. fakulta elektrotechnická

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. fakulta elektrotechnická ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE fakulta elektrotechnická Testování bez uživatele Nokia 6303 Testování uživatelského rozhraní (Y36TUR) Autor: Lucie Zahrádková Email: zahraluc@fel.cvut.cz Datum: 23/03/2011

Více

Manuál, jak pracovat s tenkým klientem

Manuál, jak pracovat s tenkým klientem Manuál, jak pracovat s tenkým klientem zpracováno za spolupráce firmy MÚZO a ekonomického oddělení FSV UK Revidovalo CIVT dne 24.06.2015 1 Obsah Přihlášení... 3 Po přihlášení... 4 Účetní sestavy... 5 Nastavení

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více