10 CHYB IMK PODLE KOTLERA. prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "10 CHYB IMK PODLE KOTLERA. prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz"

Transkript

1 prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. 1.

2 ZÁKLADNÍ LITERATURA: Kotler, P.: 10 smrtelných marketingových hříchů. Jak je poznat a nespáchat Praha: Grada Publishing, 2005, ISBN

3 Oddělení marketingu ve firmách nepřistupují ke 4 P dostatečně odpovědně a komplexně. Kotler: dotaz na leteckou společnost viceprezident pro marketing Kdo odpovídá za kalkulaci ceny letenek : finanční oddělení Kdo odpovídá za catering na palubě obsluha cestujících Kdo odpovídá za výběr personálu a jeho kvalitu HR Kdo odpovídá za čistotu letadel údržba Viceprezident - řídí prodej a reklamu NAPROSTÉ NEPOCHOPENÍ ROLE IMK 3.

4 KOTLER současný stav atmosféry pro IMK Privátní značky velká perspektiva, nízké náklady na vývoj, distribuci, reklamu, kritický pohled na značkové luxusní zboží x cena, přínos značky. Generace baby boom ( ), Generace X (nar ), Generace Y ( ) velmi rezervovaný vztah k reklamě v USA CRM customer relationship management databáze a jejich kritika, zneužívání, přeprodej, Programy loyality poskytování výhod, propojení více subjektů Výroba v Číně a jihovýchodní Asii pokles zaměstnanosti a snížení kupní síly v USA Pokles vlivu TV reklamy hledání jiných komunikačních kanálů Diferenciace produktů příliš rychlá obměna, cyklus životnosti je krátký, náklady se nevracejí Lepší informovanost spotřebitelů citlivost na cenu, internetové obchody Firmy snižují své náklady na IMK MK v době recese 4.

5 KOTLER ANALYZOVAL STAV A NAŠEL 10 HLAVNÍCH CHYB FIRMA 1. se nedostatečně orientuje na trh a není řízena zákazníky 2. zcela neporozuměla potřebám cílových zákazníků 3. potřebuje lépe vymezit a sledovat chování svých konkurentů 4. nevěnuje dostatek pozornosti svým vztahům se zaměstnanci, dodavateli, distributory a investory 5. nedaří se ji vyhledávat nové obchodní příležitosti 6. má problémy s marketingovým plánováním 7. produkty nejsou provázány se souvisejícími službami 8. nezvládá budování značky a komunikační politiku 9. není dobře organizovaná, aby mohla provádět účinný a efektivní marketing 10. nedostatečně využívá nejmodernější technologie 5.

6 1.Firma se nedostatečně orientuje na trh a není řízena zákazníky F buď nedostatečně rozpoznala tržní příležitosti, nebo není dobře org. k tomu, aby mohla obsloužit zákazníky a dodat služby a zboží, které požadují PŘÍČINY Nevhodná segmentace trhu Nesprávně vymezené priority u segmentů Není osobní odpovědnost manažerů za segment Nevhodná segmentace trhu Špatně stanovený segment příliš široce, nepřesně, bez analýzy, jen podle demo. kritérií je třeba segmentovat podle životního stylu, reálných potřeb. Nesprávně vymezené priority u segmentů Který je nejvýnosnější? Segmentace podle ziskovosti, podle zastávaných hodnot, podle loajality k firmě Není osobní odpovědnost manažerů za segment Mínění že péče o zákazníky je věcí prodeje a marketingu Chybí vzdělávací program, který by změnil mínění a každého vedl k této péči Není motivace za vynikající služby pro zákazníky 6.

7 Usnadnit zákazníkům kontakt s firmou web, facebook, ombudsman, Zákazník ve firemní hierarchii hodnot jiná firemní kultura Interní komunikace příklady ovlivnění chování zákazníka a zisk pro firmu Každý ve firmě musí pečovat o klienty Pravidelné hodnocení spokojenosti analýza stížností 7.

8 2. Firma zcela neporozuměla potřebám cílových zákazníků Firma nemá dostatek informací o cílových zákaznících Zákazníci se mění, jejich potřeby a nároky (dříve prosperita, nyní recese) Vysoký počet vrácených výrobků a nárůst stížností = chybná nabídka, špatná komunikace (pokud je odpověď rychlá, upevňuje se loajalita!) Potřeba kvalitního výzkumu spotřebitele Focus groups Výzkumné studie kvantitativní výzkum v CS Hloubkový rozhovor Výzkum chování v domácnostech pozorování běžného chodu Výzkum nákupního chování v obchodech - pozorování chování Mystery shopping fiktivní nákupy Zkoumání potřeb zákazníků, vnímání značek spolehlivost, status atd. 8.

9 3.Firma potřebuje lépe vymezit a sledovat chování svých konkurentů Firmy se zaměřily na nesprávného konkurenta, který F navíc významně neohrožuje Je třeba sledovat trendy (ocel/plast, rozšiřování služeb klasických konkurentů) F nemají systém pro získávání informací o konkurenci a nemají systém pro jejich využití ve firmě Řešení jmenovat pracovníky, kteří jsou odpovědní za sledování konkurence, získat pracovníky od konkurence, sledování nových technologií, které mohou být hrozbou, podávat nabídky podobné konkurenci Hotely Marriott luxusní nabídly sítě levných hotelů pro obchodní cestující, další síť pro rodiny s dětmi tedy nebyli zranitelní k jednomu positioningu luxusu. 9.

10 4.Firma nevěnuje dostatek pozornosti svým vztahům se zaměstnanci, dodavateli, distributory a investory Zaměstnanci nejsou spokojeni fluktuace, chyby v práci, negace značky at. F má druhořadé dodavatele např. pro nižší náklady F nemá nejlepší vztahy s distributory je třeba to změnit, lepší podmínky, aby měli pocit, že jsou na tom lépe, než s konkurencí. Investoři nejsou spokojeni pokles cen akcií, krátkodobé půjčky, růst úroků. Je třeba myslet na vzájemný prospěch Odpovídající finanční ocenění zaměstnanců a distributorů = větší podíl trhu. Vzdělávat zaměstnance vštípit jim firemní hodnoty, vize, poslání, cíle, cílové zákazníky, positioning firmy. Systematicky zaškolovat nové. Zlepšení vztahů s dodavateli systém partnerství Zlepšení vztahů s distributory a dealery zdroj zpětné vazby, znalost teritoria 10.

11 5. Firmě se nedaří vyhledávat nové obchodní příležitosti F není úspěšná nemá nové výrobky a nenabízí nové služby Možné chyby ve vývoji, testování, marketingové plánování, uvádění na trh Řešení vytvoření systému pro stimulování nových nápadů Koncentrace jako v Silicon Walley: trh myšlenek a nápadů/ kapitálový trh/trh talentů Oceňování nových myšlenek, podpora jejich tvorby, financování prototypů, Hledání talentů a možnosti aplikace prototypové dílny Veřejné ocenění, finanční ohodnocení Systematická komunikace s tvůrčími duchy Hodně inovací vyšlo ze sledování trendů systémem PESTE Politické prostředí změny v hlasování elektronické Ekonomické v Torontu pronájem lůžka, nikoliv pokoje Sociální osamělí lidé internetová seznamka Technologické zápisníky elektronické, zápisy rukou, pak digitalizace soudy diktování do počítače Enviromentální rozvoj větrných elektráren jako levného zdroje 11.

12 Možnosti vertikálního marketingu Modifikace výrobků různá vnitřní skladba např. potravin Velikost balení Druh balení krabice, dóza atd. Design např. auta různé provedení Doplňky sušenky s čokoládou, s posypem, Usnadnění nákupu osobní návštěva, telefonická objednávka, dovoz domů Tento přístup ale vede k přílišné fragmentaci trhu, jen málo výrobků ziskových Nasazení inovativního marketingu -neuvažovat o změně produktu, ale o jeho vazbě k jiným produktům cerálie, ne jiné balení, ale jiná forma - tyčinka Dnes se nejí jen k snídani, ale i jako svačina nebo v průběhu celého dne. Příklady inovativního M Benzínová pumpa a obchod Kavárna a počítače Sladkost a hračka Kinder Přehrávač s možností pohybu walkman Sponzorský dar a adopce adopce na dálku 12.

13 6. Firma má problémy s marketingovým plánováním Plán má nedostatky postrádá některé prvky nebo logické uspořádání Zejména chybějí cíle, strategie, taktika to vše ve vazbě na firemní strategii Vnímat změny na trhu a přizpůsobit jim cíle a strategii Plán neumožňuje finanční simulaci využití programů pro PC k porovnání alternativ řešení Plán neobsahuje alternativní scénáře např. zvýšení rozpočtu IMK o 20 %, nebo jeho snížení Marketingový plán: situační analýza, SWOT, cíle, strategie, taktika, rozpočet, kontrola, měření efektivnosti realizace Oceňování nejlepších řešení IMK, jejich implementace i pro jiné výrobky 13.

14 7. Firemní produkty nejsou provázány se souvisejícími službami Sortiment obsahuje příliš mnoho výrobků, které jsou ztrátové (80/20) Poskytování bezplatných služeb v širokém rozsahu omezit Nedostatečná kombinace prodeje se službami=prodej souvisejících výrobků (auto/pojištění, košile/vázanka, účet v bance/další služby) Zavedení systému identifikace neziskových výrobků a hodnotící systém 1999 Unilever =50/1600= 3 % výrobků vytváří 63 % výnosů: identifikace 400 nejsilnějších silné značky, pokud investice do nich, vytvoří další zisky. Stalo se, zbytek odprodán, zlikvidován, kombinován s jinými = růst zisků. Uvážit, které služby zdarma, které zpoplatnit Posílit prodej s doplňky = motivace prodejců Upselling nabídka ke koupi dražšího výrobku než původně zamýšlel, nebo kontakt po letech a nabídka nového modelu (také zde možnost slevy) 14.

15 8. Firma nezvládá budování značky a komunikační politiku Cílový trh není uspokojivě informován o firmě malá či zkreslená znalost značky Značku nelze rozlišit od konkurence Každoročně přibližně stejné investice do nástrojů MK, přestože se síla jednotlivých nástrojů mění! Nedostatečně vyhodnocená návratnosti prostředků na M Mix Zlepšit strategii budování značky a sledovat, jak se posiluje hodnota značky Firmy by si měly stanovit systém kritérií = sledovat jak stoupá či klesá hodnota značky např. VŠFS? SAMSUNG? Jaká kritéria by byla relevantní? Zvýšení hodnoty značky: reklama? Kvalita? Balení? Zásobování? Cena? Hodnota značky je dána především tím, jak jsou naplňována očekávání, která jsou se značkou spojena KOTLER, str

16 INVESTICE DO MARKETINGOVÝCH NÁSTROJŮ VYŠŠÍ EFEKTIVNOSTI Efektivnost nástrojů IMK se v čase mění REKLAMA TV reklama efektivní od 60. do poloviny 80. let v USA V roce 2002 kniha Pád reklamy a vzestup budování vztahů s veřejností 90.leta a počátek 21. století vzestup telemarketingu v USA 2003 regulace telefonických nabídek Investice do klasické reklamy většinou setrvačnost, míra rizika postupů jiným způsobem pojistka, že veřejnost nezapomene na značku Ale úvaha jiným směrem zlepšení výrobku, distribuce, služeb Náklady na reklamu pro jeden vůz GM = 3000 USD str.92 nepřivítal by klient spíše snížení ceny za auto? Lepší design? Agentury: varianty řešení kampaní mírná, středně agresívní, agresívní Vypisovat soutěže mezi agenturami Zainteresovat je na efektivnosti komunikace viz Euro Effie 16.

17 PODPORA PRODEJE SALES PROMOTION Obvykle se akce SP nevyplatí, málokdy získají nového zákazníka USA studie str.93 programy SP jen 17 % přineslo nějaké výsledky Cesta neobvyklé metody, stálé sledování efektivnosti, angažmá specializované agentury PUBLIC RELATIONS Význam PR roste Zejména u high tech výrobků, významné orientace dávají názory expertů, odborníků: hledat opinion leadry v oboru, ty komunikovat (vědci, novináři) Kotler-94: příprava vozu XC90 Volvo marketéři oslovili novináře, s nimi koncept vozu, návazně s konstruktéry, designéry apod., osobní testování, VÝSLEDEK desítky článků novinářů, v předprodeji 7500 vozů! PŘÍMÝ MARKETING DM Tvorba produktu na základě potřeb a přání klienta konfigurace počítače, automobil, oblek atd. Tedy masový produkt s modifikací podle klienta 17.

18 9. Firma není dobře organizovaná, aby mohla provádět efektivní marketing Efektivní ředitel marketingu - 3 funkce: 1. Řídí oddělení, personálně jej posiluje, stanoví pravidla pro plánování a zavádění strategie, zvyšuje kvalifikaci pracovníků v oblasti výzkumu, prognóz a MK 2. Získává důvěru managementu, zejména zbývajících P - aby firma jako celek fungovala efektivně 3. Dobrá spolupráce s nejvyšším = GŘ PROBLÉMY: ne vždy pracovníci zvládají práci ve výzkumu, přípravě a realizaci komunikace, spolupráce s prodejem. K tomu vzdělávání v nových formách komunikace, sledování trendů celospolečenské povahy, globální. Napjaté vztahy s dalšími odděleními firmy 18.

19 ŘEŠENÍ Marketingový ředitel - silná osobnost Celistvý pohled na M a MK Získání respektu u GŘ a managementu firmy zejména správné prognózy Pracovníci M si musejí osvojit nové dovednosti Positioning Řízení hodnoty značky CRM a databáze Internetový marketing Vztahy s veřejností Marketing služeb a zážitků Integrovaná marketingová komunikace Analýza efektivnosti MK a ziskovosti aktivit Tržně orientované dovednosti 19.

20 Psitioning značky 10 CHYB IMK PODLE KOTLERA 1982 publikace ústřední marketingová koncepce positioning s každou značkou komunikovat charakteristiky, typické vlastnosti, přednosti = poziční strategie značky Volvo bezpečnost, Tide vyčistí i to nejčistší, atd. Každá nová značka musí přinést nový, významný benefit, vytvářet výrobkové řady TŘI TEORIE POSITIONINGU 1. produktové vůdcovství kvalita a výkon - GE v leteckém průmyslu 2. provozní dokonalost spolehlivost, nízké provozní náklady, služby atd. McDonald s 3. úzký vztah se zákazníky znalost jejich potřeb = produkt na míru, Burger King Obvykle jedna profilace ve firmě, ve zbývajících dvou alespoň průměr. 20.

21 Další strategie positioningu 5 atributů: 1. Produkt 2. Cena 3. Stupeň snadnosti přístupu k výrobku nebo službě 4. Služby přidávající hodnotu pro zákazníka 5. Zákaznická zkušenost Firma bude nejvíce profitovat, pokud bude dominovat v jednom atributu, nadprůměrná odlišitelná od ostatních ve druhém atributu a průměrná v dalších třech 21.

22 Řízení hodnoty značky Souvisí s positioningem Posilování jejího vnímání ve vztahu k uživatelům Databázový marketing vztahy se zákazníky Zlepšení postavení informace o klientele, nákupní chování, demo a psycho charakteristiky, atd. Sledování trendů, vznik segmentů a jejich charakteristiky, možnost příprav individualizovaných nabídek Řízení partnerských vztahů Rozvoj spolupráce hodnocení vývoje vztahů s dodavateli, distributory Firemní kontaktní centra Možnost neomezeného kontaktu zákazníků s firmou Práce s dotazy a stížnostmi = zdroj informací pro komunikaci Zpracování telefon, , web, telemarketing atd.=komplexní pohled na CS 22.

23 Marketing na internetu Web jako zdroj informací o firmě, ale i zdroj informací o CS testování, Výzkum trhu, podpora prodeje kupony MAKRO, Public Relations Roste význam PR, formuje tvářnost značky, získává pochopení a uznání, CSR vlídnější tvář firmy, Marketing služeb a marketing zážitků Ze zkušeností firem poskytujících nejlepší služby: Firma má systém hodnot Služby mají strategii jednoznačnou identifikaci specifik Poskytování služeb skvěle procesně zvládnuto Chování firmy kvalitně řízeno Klient / firma vztah důvěry Investice do kvalifikace zaměstnanců, pak kvalitní služba Pozornost detailům služby Trvalá pozornost péči o značku Firma se chová velkoryse Služby se vyvíjejí do polohy zážitkového marketingu Specifický rys služeb, typické pro značku MacD, Starbucks, hotely á la Řím, turecký styl, Walt Disney, rodea, atd. 23.

24 Integrované marketingové komunikace cesta k vyšší efektivnosti, vše, co je spojeno s firmou, komunikuje: oděvy, architektura, doprovodná hudební kulisa, vůně, osvětlení atd. Analýza ziskovosti - detailní rozbor nákladů a zisků, největší klienti nepřinášejí obvykle největší zisk vyžadují množstevní slevy apod. Tak např. systém, kdy prodejce sleduje množství času které věnoval zákazníkovi. Obdoba advokát účtuje 0,5 hodiny práce. Tržně orientované dovednosti Dříve: poznat potřeby a uspokojit je. Dnes: vytvářet potřeby: revoluční inovace, nové hodnoty pro zákazníka. Tržně orientované firmy řídí se spíše vizí, než výzkumem trhu, mění segmentace prodej pro jiné segmenty vytvářejí hodnotu pro zákazníka tím, že mění ceny snižují a zvyšují zvyšují tržby neustálým vzděláváním zákazníků IKEA změny v distribuci WOM pro oslovení nových klientů cestovní kanceláře snaží se překonat očekávání svých zákazníků 24.

25 Spolupráce marketingového oddělení a IMK oddělení prodeje obvykle řízeno různými náměstky oddělení pro vývoj nových produktů výrobní úsek oddělení nákupu účetní oddělení finanční oddělení útvar logistiky 25.

26 10.Firma má rezervy ve využívání nových technologií nedostatečné využívání internetu efektivní web, intranet, vzdělávání zaměstnanců on-line, vyhledávání pracovníků pomocí internetu, intern. nákupy, internetová tržiště, výzkum trhu on-line, chat rooms, nedostatečný systém automatizace obchodních operací žádný systém automatizace marketingových operací nevyužívá formální rozhodovací modely 26.

27 10 rad P. Kotlera firmám 1.Firma provádí segmentaci trhu, zvolí nejlepší tržní segmenty a snaží se na každém z nich zaujmout silnou pozici 2.Seznámí se s potřebami zákazníků v segmentech (vnímání, preference, zvyklosti) a motivuje zaměstnance, dodavatele, distributory a investory, aby udělali maximum při jejich obsluze 3.Musí znát své největší konkurenty, jejich silné a slabé stránky 4. Ze spolupracujících subjektů musí udělat své partnery a chovat se k nim velkoryse 5.Připraví systém pro identifikaci nových obchodních příležitostí, pro jejich seřazení podle svých priorit a zvolí ty nejlepší 6.Musí zvládnout marketingové plánování, které jí umožní detailně zpracovat dlouhodobé či krátkodobé plány 27.

28 7. Svědomitě kontroluje svou výrobkovou politiku včetně poskytování souboru služeb 8.Vytváří silné značky s použitím nákladově nejefektivnějších komunikačních a propagačních nástrojů 9.Prohlubuje svoji marketingovou orientaci a podporuje týmovou spolupráci mezi odděleními 10.Soustavně zavádí nové technologie, které ji na trhu poskytují konkurenční výhodu 28.

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 Základy marketingu Přednášky pro Vysokou školu finanční a správn vní Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 1 Přednáška 1: Definice marketingu Trocha historie: Snaha minimalizovat riziko, které je spojeno se vstupem

Více

Úloha marketingu v řízení podniku II.

Úloha marketingu v řízení podniku II. Úloha marketingu v řízení podniku II. Vývoj koncepcí, marketingové okolí podniku MARKETING definice Společenský a manažerský proces, jehož prostřednictvím uspokojují jednotlivci a skupiny své potřeby a

Více

INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz

INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. CLOW, K.E., BAACK, D.: REKLAMA, PROPAGACE A MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE BRNO: COMPUTER

Více

Úloha marketingu v řízení organizace

Úloha marketingu v řízení organizace Úloha marketingu v řízení organizace Nákupní rozhodování, segmentace, zákazník Spotřebitelské chování Je proces, kdy jednotlivci nebo skupiny vybírají, nakupují, používají a zbavují se zboží, služeb nebo

Více

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE Fakulta mezinárodních vztahů Hlavní specializace: Mezinárodní obchod Vedlejší specializace: Malé a střední podniky v tržním prostředí Marketingová strategie VOYO.cz Diplomová

Více

ŘÍZENÍ VZTAHU SE ZÁKAZNÍKY 3 Strategie vztahů, navázání vztahu, zásady řízení vztahů, jejich rozvoj a ukončení. Produkt nástroj budování vztahu

ŘÍZENÍ VZTAHU SE ZÁKAZNÍKY 3 Strategie vztahů, navázání vztahu, zásady řízení vztahů, jejich rozvoj a ukončení. Produkt nástroj budování vztahu ŘÍZENÍ VZTAHU SE ZÁKAZNÍKY 3 Strategie vztahů, navázání vztahu, zásady řízení vztahů, jejich rozvoj a ukončení. Produkt nástroj budování vztahu Ing. Příklady různé stupně vztahů úroveň vztahu pravidelný

Více

doc.phdr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ

doc.phdr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ doc.phdr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ 1 CO JE HODNOTA ZNAČKY? Hodnota značky sada aktiv spojených se jménem a symbolem značky, jež zvyšuje hodnotu,

Více

POŽADADAVKY NA ORGANIZACI SYSTÉMU SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI (ZÁKLADNÍ INFORMACE)

POŽADADAVKY NA ORGANIZACI SYSTÉMU SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI (ZÁKLADNÍ INFORMACE) Příloha A (Informativní) POŽADADAVKY NA ORGANIZACI SYSTÉMU SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI (ZÁKLADNÍ INFORMACE) 1. MODEL SYSTÉMU MANAGEMENTU SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI FIRMY Současný pohled na problematiku společenské

Více

Mezinárodní marketingová strategie společnosti S&T AG

Mezinárodní marketingová strategie společnosti S&T AG VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ Hlavní specializace: Mezinárodní obchod Název diplomové práce: Mezinárodní marketingová strategie společnosti S&T AG Vypracovala: Michaela Doležalová

Více

Hodnotící standardy odborná kvalifikace marketing CIMA A Typ certifikace-název funkce: marketingový manažer, CS: MCA 5-2015

Hodnotící standardy odborná kvalifikace marketing CIMA A Typ certifikace-název funkce: marketingový manažer, CS: MCA 5-2015 Hodnotící standardy odborná kvalifikace marketing CIMA A Typ certifikace-název funkce: marketingový manažer, CS: MCA 5-2015 Forma ověřování: písemná zkouška, test a písemná případová studie za určené časové

Více

Segmentace trhu. Předmluva. Milé studenky/ti,

Segmentace trhu. Předmluva. Milé studenky/ti, Segmentace trhu Předmluva Milé studenky/ti, dostává se Vám do rukou studijní materiál na téma Segmentace trhu, který vás podrobněji seznámí s touto tematikou, kterou budete aplikovat ve své semestrální

Více

Okruh č. 1: PODNIKOVÁ EKONOMIKA

Okruh č. 1: PODNIKOVÁ EKONOMIKA Okruh č. 1: PODNIKOVÁ EKONOMIKA PODNIKOVÁ EKONOMIKA ZÁKLADY 1. Cíle podniku, jejich vyjádření, uspořádání a vztahy mezi nimi. 2. Zakladatelský rozpočet. 3. Právní formy podnikání a kritéria jejich volby.

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Zmar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 6 (KS)

Více

Podpora prodeje jako nástroj integrované marketingové komunikace.

Podpora prodeje jako nástroj integrované marketingové komunikace. TematickyBLOK0_eLear_UVODsoustredení610 Podpora prodeje jako nástroj integrované marketingové komunikace. 1.Úvod Integrovaná marketingová komunikace (dále též IMK), jak ji chápe American Association of

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Mar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 2/0/0

Více

Manažerské účetnictví pro strategické řízení II. 1) Kalkulace cílových nákladů. 2) Kalkulace životního cyklu

Manažerské účetnictví pro strategické řízení II. 1) Kalkulace cílových nákladů. 2) Kalkulace životního cyklu Manažerské účetnictví pro strategické řízení II. 1) Kalkulace cílových nákladů 2) Kalkulace životního cyklu 3) Balanced Scorecard - zákaznická oblast, zaměstnanecká oblast, hodnotová oblast Změny v podnikatelském

Více

9. Reklama v multimédiích (marketing, segmentace trhu, účinnost...)

9. Reklama v multimédiích (marketing, segmentace trhu, účinnost...) 9. Reklama v multimédiích (marketing, segmentace trhu, účinnost...) Marketing Marketingová strategie spočívá ve 4 bodech orientaci na spotřebitele, segmantaci, cíleném marketingu, umisťování (= positioning)

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze. Marketingová komunikace v odvětví cestovního ruchu

Česká zemědělská univerzita v Praze. Marketingová komunikace v odvětví cestovního ruchu Česká zemědělská univerzita v Praze Podnikání a administrativa Teze Vedoucí DP: Ing.Lucie Vokáčová Autor: Bc. Romana Králová Praha 2003 - teze Tato diplomová práce se zabývá problematikou marketingové

Více

VÝROBEK V MARKETINGOVÉM MIXU. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz

VÝROBEK V MARKETINGOVÉM MIXU. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. VÝROBEK JAKO SOUČÁST MARKETINGOVÉHO MIXU PRODUKT PRODUCT charakteristika - jakost, značka, design, vlastnosti, balení, velikost, služby, záruka, rozmanitost,

Více

pojem marketing, základní principy marketingu, specifika marketingu v CR, marketingové plánování, marketingový výzkum

pojem marketing, základní principy marketingu, specifika marketingu v CR, marketingové plánování, marketingový výzkum Otázka: Marketing a CR Předmět: Ekonomie Přidal(a): Envika pojem marketing, základní principy marketingu, specifika marketingu v CR, marketingové plánování, marketingový výzkum Pojem marketing Philip Kotler:

Více

OBSAH ČÁST 1. MARKETING V DNEŠNÍM SVĚTĚ. 1. Marketing v dnešním světě Úvod... 37

OBSAH ČÁST 1. MARKETING V DNEŠNÍM SVĚTĚ. 1. Marketing v dnešním světě Úvod... 37 KOTLER Philip MODERNÍ MARKETING OBSAH Poděkování... 18 O autorech... 19 Předmluva... 21 Struktura publikace... 24 Studijní materiály na internetu... 26 Poděkování vydavatele Pearson Education... 28 ČÁST

Více

Management. Trhy a marketing. Ing. Jiří Holický Ing. Vladimír Foltánek Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Management. Trhy a marketing. Ing. Jiří Holický Ing. Vladimír Foltánek Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Management Trhy a marketing Ing. Jiří Holický Ing. Vladimír Foltánek Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky strana 2 Trh - definice Trh je v ekonomice prostor, kde dochází ke směně statků a peněz.

Více

M. Kašík, K. Havlíček: Podnikový marketing, M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení. M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení

M. Kašík, K. Havlíček: Podnikový marketing, M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení. M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení Marketingové řízení podniku Transakční marketing Vztahový marketing Základní literatura M. Kašík, K. Havlíček: Podnikový marketing, VŠFS europress, 2004 M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení podniku,

Více

ŘÍZENÍ OBCHODU. 19063@mail.vsfs.cz

ŘÍZENÍ OBCHODU. 19063@mail.vsfs.cz Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D. Ing. Pavla Břečková, Ph.D. 19063@mail.vsfs.cz ŘÍZENÍ OBCHODU 6 přednášek + 6 cvičení, Z/Zk Role obchodu ve struktuře

Více

VYBRANÉ AKTIVITY ŘÍZENÍ VZTAHŮ SE ZÁKAZNÍKY

VYBRANÉ AKTIVITY ŘÍZENÍ VZTAHŮ SE ZÁKAZNÍKY VYBRANÉ AKTIVITY ŘÍZENÍ VZTAHŮ SE ZÁKAZNÍKY Miloslav Šašek ÚVOD Zákazníci, stávající i potenciální, jsou středem pozornosti každého dodavatele nebo prodejce, firmy, podniku. Platí to jak v prostředí B2C,

Více

Prof. Ing. Miloš Konečný, DrSc. Nedostatky ve výzkumu a vývoji. Klíčové problémy. Tyto nedostatky vznikají v následujících podmínkách:

Prof. Ing. Miloš Konečný, DrSc. Nedostatky ve výzkumu a vývoji. Klíčové problémy. Tyto nedostatky vznikají v následujících podmínkách: Podnik je konkurenčně schopný, když může novými výrobky a službami s vysokou hodnotou pro zákazníky dobýt vedoucí pozice v oboru a na trhu. Prof. Ing. Miloš Konečný, DrSc. Brno University of Technology

Více

MARKETINGOVÝ PLÁN PRO ZVÝŠENÍ PRODEJE TONERŮ

MARKETINGOVÝ PLÁN PRO ZVÝŠENÍ PRODEJE TONERŮ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT MARKETINGOVÝ PLÁN PRO ZVÝŠENÍ PRODEJE TONERŮ

Více

podnikatelských koncepcí, objasnit přístupy sektoru finančních služeb k trhu a

podnikatelských koncepcí, objasnit přístupy sektoru finančních služeb k trhu a Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia ------------------------------------------------------------------------------------- Název tematického celku: MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. KLIENT. Cíl:

Více

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení...

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení... BOUČKOVÁ Jana MARKETING Obsah Úvod... VII Oddíl A Pojetí marketingu a marketingového řízení 1. Podstata marketingu... 3 Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura... 9 2. Strategické marketingové

Více

ŘÍZENÍ VZTAHŮ SE ZÁKAZNÍKY

ŘÍZENÍ VZTAHŮ SE ZÁKAZNÍKY přednáška 4 denní studium ZS 2015 Hlavní body aplikace ŘVZ, cíle aplikace Ing. Miloslav Šašek, DipMgmt. Opakování základních pojmů z minulé hod. proč usilujeme o poznání rozhodovacího procesu zákazníků

Více

Strategický management

Strategický management Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Strategický management Matice hodnocení strategické pozice SPACE Chvála Martin ME, 25 % Jakubová Petra ME, 25 % Minx Tomáš

Více

Shrnutí látky EBF 1 a 2

Shrnutí látky EBF 1 a 2 Shrnutí látky EBF 1 a 2 Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník zimní semestr Přednáška 1-2004 Úvod do předmětu Finančně řídit banku znamená neustále nastavovat složení aktiv a pasiv tak,

Více

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra andragogiky a personálního řízení studijní obor andragogika studijní obor pedagogika Veronika Langrová Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním

Více

II. Vzdělávání vedoucích úředníků

II. Vzdělávání vedoucích úředníků II. Vzdělávání vedoucích úředníků Cílová skupina a účel vzdělávání: Vzdělávání je určeno pro vedoucí úřadů, krajů, statutárních měst a pro tajemníky obcí s rozšířenou působností. Cílem vzdělávacího programu

Více

VÝZNAM A POZICE CRM V ŘÍZENÍ FIREM THE IMPORTANCE AND POSITION OF CRM IN FIRM MANAGEMENT. Jaroslav Novotný

VÝZNAM A POZICE CRM V ŘÍZENÍ FIREM THE IMPORTANCE AND POSITION OF CRM IN FIRM MANAGEMENT. Jaroslav Novotný VÝZNAM A POZICE CRM V ŘÍZENÍ FIREM THE IMPORTANCE AND POSITION OF CRM IN FIRM MANAGEMENT Jaroslav Novotný Abstract Most companies are trying to find and apply to their business and marketing processes

Více

O autorech Poznámka k překladu Předmluva k českému vydání Úvod Vývoj trhů a dynamika konkurence...21

O autorech Poznámka k překladu Předmluva k českému vydání Úvod Vývoj trhů a dynamika konkurence...21 KOTLER Philips TRIAS DE BES Fernando INOVATIVNÍ MARKETING Jak kreativním myšlením vítězit u zákazníků Obsah O autorech...11 Poznámka k překladu...13 Předmluva k českému vydání...15 Úvod...17 1. Vývoj trhů

Více

Realizace kurzu proběhne ve 12 výukových dnech po 6 vyučovacích hodinách. Vyučovací den bude probíhat v rozmezí 9:30 17:00.

Realizace kurzu proběhne ve 12 výukových dnech po 6 vyučovacích hodinách. Vyučovací den bude probíhat v rozmezí 9:30 17:00. Certifikovaný kurz: CIMA A Termín: 18. 02. 2014 24. 04. 2014, 09:30 16:30 Místo: Centrum podpory projektů VUT v Brně, Kounicova 67a, 602 00 Brno učebna č. 128 - kolem Billy po schodech nahoru, na terase

Více

Věrnostní programy. Věrnostní programy. 1.Úvod

Věrnostní programy. Věrnostní programy. 1.Úvod Věrnostní programy Obsah kapitoly Obsahem této kapitoly je přehled problematiky věrnostních programů, jejich zaměření, typologie, plánování, problémy a rizika včetně souvisejících legislativních aspektů.

Více

Rozvoj profesních kompetencí pedagogických pracovníků ve Středočeském kraji PROFESNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA 21

Rozvoj profesních kompetencí pedagogických pracovníků ve Středočeském kraji PROFESNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA 21 Grantový projekt CZ.1.07/1.3.04/02.0016 Rozvoj profesních kompetencí pedagogických pracovníků ve Středočeském kraji PROFESNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA 21 ČÁST II. PROFESNÍ MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŘEDITELŮ / ZÁSTUPCŮ

Více

MBA Management a obchod Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium.

MBA Management a obchod Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium. MBA Management a obchod Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium. Garant: prof. Ing. O. Kratochvíl, PhD, CSc., MBA, Dr.h.c. Komu určeno: Studium je určeno všem podnikatelům, manažerům, vedoucím

Více

Seznámení s cenou jako s jedním z prvků marketingového mixu. oblast Cena, charakteristika ceny, metody stanovení ceny, cenová strategie

Seznámení s cenou jako s jedním z prvků marketingového mixu. oblast Cena, charakteristika ceny, metody stanovení ceny, cenová strategie Anotace Seznámení s cenou jako s jedním z prvků marketingového mixu. Autor Mgr. Jaroslava Kholová Období tvorby Leden 2013 Obory Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium, 1. ročník Tematická oblast Klíčové

Více

Marketingový plán Marketingový rozpočet

Marketingový plán Marketingový rozpočet Marketingový plán Marketingový rozpočet Marketingový plán Dobrý marketingový plán je klíčem k úspěchu každé firmy. Je důležitý pro koordinaci všech propagačních a marketingových aktivit. Jeho cílem je

Více

BUDOVÁNÍ ZNAČKY. prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz

BUDOVÁNÍ ZNAČKY. prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. ZÁKLADNÍ LITERATURA: Healey, M: Co je branding? Praha: Slovart 2008, ISBN 978-80-7391-167-6 Přibová,M. et al: Strategické řízení značky. Praha: Professional

Více

Metody marketingového výzkumu (N_MMV) ZS 09

Metody marketingového výzkumu (N_MMV) ZS 09 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Metody marketingového výzkumu (N_MMV) ZS 09 Magisterské studium Garant předmětu:. PhDr. I. Petrová Vyučující:.. PhDr. I. Petrová Typ studijního předmětu: povinný

Více

Výzkum zaměřený na domácí cestovní ruch Vyhodnocení etapy zima 2010

Výzkum zaměřený na domácí cestovní ruch Vyhodnocení etapy zima 2010 Výzkum zaměřený na domácí cestovní ruch Vyhodnocení etapy zima CELKOVÉ SROVNÁNÍ TURISTICKÝCH REGIONŮ Česká republika IOP č. Sběr informací domácí cestovní ruch Česká republika IOP č. Sběr informací domácí

Více

24. MANAGEMENT ORGANIZAČNÍHO ROZVOJE

24. MANAGEMENT ORGANIZAČNÍHO ROZVOJE 24. MANAGEMENT ORGANIZAČNÍHO ROZVOJE plánovitý a nepřetržitý cílově orientovaný proces přeměn organizace proces vytváření předpokladů pro budoucí úspěšný rozvoj organizace je prioritním úkolem vrcholového

Více

Mediálně komunikační vzdělávání

Mediálně komunikační vzdělávání Mediálně komunikační vzdělávání Základní osnova kurzu Mediálně komunikačního vzdělávání bude pokrývat zejména níže uvedená témata, způsoby vzdělávání a okruhy. Ze zpětné vazby účastníků manažerského a

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1. Cíl: Seznámit s posláním reklamy v rámci integrované marketingové komunikace.

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1. Cíl: Seznámit s posláním reklamy v rámci integrované marketingové komunikace. Reklama - ZS 2011 Bakalářské studium Garant předmětu: prof. PhDr. D. Pavlů, CSc. Vyučující:.. prof. PhDr. D. Pavlů, CSc. PhDr. Ladislav Lašek Ing. Petr Indra Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:..

Více

VYHODNOCENÍ STUDIE, KTEROU MEZI ŠÉFY MARKETINGU VÝZNAMNÝCH FIREM PŮSOBÍCÍCH NA ČESKÉM TRHU REALIZOVALA AGENTURA OGILVY & MATHER

VYHODNOCENÍ STUDIE, KTEROU MEZI ŠÉFY MARKETINGU VÝZNAMNÝCH FIREM PŮSOBÍCÍCH NA ČESKÉM TRHU REALIZOVALA AGENTURA OGILVY & MATHER DĚTI A REKLAMA STUDIE VYHODNOCENÍ STUDIE, KTEROU MEZI ŠÉFY MARKETINGU VÝZNAMNÝCH FIREM PŮSOBÍCÍCH NA ČESKÉM TRHU REALIZOVALA AGENTURA OGILVY & MATHER listopad 2014 Studie: Děti a reklama, listopad 2014

Více

Přednáška VŠFS. Koncepty a řízení firemního nákupu

Přednáška VŠFS. Koncepty a řízení firemního nákupu Přednáška VŠFS Koncepty a řízení firemního nákupu Cíle Cílem této prezentace je seznámit vás se základními cíli, koncepty a nástroji profesionálního nákupu. Přestože je dnešní přednáška nezbytně zkratkou,

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Řízení pojišťoven Řízení pojišťovacího podniku Podnikové řízení chápeme jako velmi složitý a mnohostranný proces. Obecný cíl podnikání: maximalizace zisku, maximalizace tržní hodnoty podniku. Cíl podnikání

Více

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1. Program výzkumu a vývoje v roce 2007

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1. Program výzkumu a vývoje v roce 2007 Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1 Program výzkumu a vývoje v roce 2007 Praha, 2007 1 Obsah: 1. PROGRAM VÝZKUMU A VÝVOJE V ROCE 2007 3 1.1 Úvod 3 1.2 Souvislosti a

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Téma 3: TALENT MANAGEMENT Talent management systém (TMS) TALENT MANAGEMENT Skutečný

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Správné lidi, ve správný čas, na správná místa Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Téma 1: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ

Více

Co si myslí česká populace o společenské odpovědnosti a o udržitelném rozvoji?

Co si myslí česká populace o společenské odpovědnosti a o udržitelném rozvoji? Co si myslí česká populace o společenské odpovědnosti a o udržitelném rozvoji? Tomáš Macků, Ipsos 14. 3. 2016 JAK SE VLASTNĚ MÁ ČESKÁ POPULACE 2 JAK SE CÍTÍME IPSOS EMOTI*SCAPE V KLIDU A POHODĚ Září 2014

Více

Marketingová strategie společnosti KALÁB-stavební firma, spol. s r.o.

Marketingová strategie společnosti KALÁB-stavební firma, spol. s r.o. Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Marketingová strategie společnosti KALÁB-stavební firma, spol. s r.o. Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Dana Skálová Jana Rozková Brno 2013 Tímto

Více

(Americká marketingová asociace) 13.12.2009 Management I

(Americká marketingová asociace) 13.12.2009 Management I Základy marketingu Co je marketing? Marketing je manažerská funkce zodpovědná za identifikaci, předvídání a uspokojování požadavků zákazníka tak, aby společnost dosáhla zisku. (Wilson, Gilligan, Pearson,

Více

POVEZ PROJEKT ÚŘADU PRÁCE NA PODPORU ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ

POVEZ PROJEKT ÚŘADU PRÁCE NA PODPORU ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ POVEZ PROJEKT ÚŘADU PRÁCE NA PODPORU ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ Využijte dotace z projektu POVEZ na vzdělávání vašich zaměstnanců Projekt POVEZ = kvalitně proškolení zaměstnanci bez starostí pro

Více

Pracovní materiály pro účastníky kurzů. Program 2 Ekonomické a finanční vzdělávání

Pracovní materiály pro účastníky kurzů. Program 2 Ekonomické a finanční vzdělávání Pracovní materiály pro účastníky kurzů Program 2 Ekonomické a finanční vzdělávání Modul 1 Business Plán Úvod vytvořené v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno, Křenová 52, 602 00

Více

Podnikatelská informatika obor šitý na míru

Podnikatelská informatika obor šitý na míru Podnikatelská informatika obor šitý na míru Doc. Ing. Jan Skrbek, Dr., Ing. Klára Antlová, Ph.D. Katedra informatiky Hospodářská fakulta Technické univerzity v Liberci Voroněžská 13 46117 Liberec 1. Úvod

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH EKONOMICKÁ FAKULTA Katedra řízení Studijní program: N6208 Ekonomika a management Studijní obor: Obchodní podnikání Systém řízení a konkurenceschopnosti maloobchodu

Více

ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb)

ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb) Katedra řízení podniku ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb) Pavla Břečková pavla.breckova@vsfs.cz Vedoucí Katedry řízení podniku Fakulta ekonomických studií ŘÍZENÍ OBCHODU struktura 5 řízených konzultací 1. Podnik a

Více

NÁVRH NA ZLEPŠENÍ KOMUNIKACE A ŘÍZENÍ VZTAHŮ SE ZÁKAZNÍKY VE SPOLEČNOSTI HYDROMA, SPOL. S R. O.

NÁVRH NA ZLEPŠENÍ KOMUNIKACE A ŘÍZENÍ VZTAHŮ SE ZÁKAZNÍKY VE SPOLEČNOSTI HYDROMA, SPOL. S R. O. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FINANCÍ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF FINANCES NÁVRH NA ZLEPŠENÍ KOMUNIKACE A ŘÍZENÍ VZTAHŮ SE

Více

CHAOTIKA: ŘÍZENÍ A MARKETING FIRMY V ÉŘE TURBULENCÍ

CHAOTIKA: ŘÍZENÍ A MARKETING FIRMY V ÉŘE TURBULENCÍ CHAOTIKA: ŘÍZENÍ A MARKETING FIRMY V ÉŘE TURBULENCÍ L 11 Ing. Jiří Šnajdar 2015 TURBULENCE V MK: Firmy přesouvají stále více investice z reklamy v TV do nových médií web, email, blog. Všechny firmy musejí

Více

Řízení podniku a elektronické obchodování

Řízení podniku a elektronické obchodování Řízení podniku a elektronické obchodování Elektronické podnikání Všechny podnikové procesy ovlivněné internetem Elektronický obchod Řízení dodavatelských sítí Řízení zdrojů podniku Řízení vztahů se zákazníky

Více

Projektové řízení a rizika v projektech

Projektové řízení a rizika v projektech Projektové řízení a rizika v projektech Zainteresované strany Zainteresované strany (tzv. stakeholders) jsou subjekty (organizace, lidé, prostory, jiné projekty), které realizace projektu ovlivňuje. Tyto

Více

Marketing obchodního podnikání

Marketing obchodního podnikání Marketing obchodního podnikání PhDr. Iveta Šimberová, Ph.D. Ústav managementu 6.patro, P645, Konzultační hodiny: Po:13:00-15:00 E-mail: simberova@ a@fbm.vutbr.cz Cílem přednášky je vysvětlit význam marketingové

Více

MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ PODNIKU. Katedra řízení podniku

MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ PODNIKU. Katedra řízení podniku MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ PODNIKU Katedra řízení podniku MARKETINGOVÉ PLÁNOVÁNÍ STUDIJNÍ CÍLE VYSVĚTLIT KROKY PROCESU MARKETINGOVÉHO PLÁNOVÁNÍ POCHOPIT VÝZNAM MARKETINGOVÉHO PLÁNOVÁNÍ PRO MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ

Více

Centre of Excellence podpora prodeje zprostředkovatelům 1 ÚVOD... 9 2 CÍL PRÁCE... 11 3 METODIKA PRÁCE... 13 4 TEORETICKÁ VÝCHODISKA...

Centre of Excellence podpora prodeje zprostředkovatelům 1 ÚVOD... 9 2 CÍL PRÁCE... 11 3 METODIKA PRÁCE... 13 4 TEORETICKÁ VÝCHODISKA... Obsah 1 ÚVOD... 9 2 CÍL PRÁCE... 11 3 METODIKA PRÁCE... 13 4 TEORETICKÁ VÝCHODISKA... 16 4.1 Komunikace jako proces... 16 4.1.1 Prvky komunikačního procesu... 16 4.2 Marketingová komunikace... 18 4.2.1

Více

Úloha marketingu v řízení organizace

Úloha marketingu v řízení organizace Úloha marketingu v řízení organizace Vývoj podnikatelských koncepcí MARKETING definice Marketingová nabídka určitá kombinace produktů, služeb, informací, prožitků, které trh nabízí k uspokojení potřeb

Více

Podnikatelský záměr cestovní a seznamovací agentury

Podnikatelský záměr cestovní a seznamovací agentury Obsah Anotace...3 - Klíčová slova... - 3 - Bibliografická citace... - 4 - Čestné prohlášení... - 5 - Poděkováni... - 6 - Obsah... - 7 - Úvod... - 9 - Cíl a metody diplomové práce...- 10-1 Teoretické poznatky

Více

M A R K T I N G O V Ý M A N A G E M E N T 9. Akad. rok 2015/2016, ZS Marketingový management - VŽ 1

M A R K T I N G O V Ý M A N A G E M E N T 9. Akad. rok 2015/2016, ZS Marketingový management - VŽ 1 M A R K T I N G O V Ý M A N A G E M E N T 9 Akad. rok 2015/2016, ZS Marketingový management - VŽ 1 Budování silné značky vyžaduje celou řadu kroků, které můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin : 1) zpracování

Více

Marketingová strategie advokátní kanceláře (diplomová práce) Obor: Mezinárodní obchod VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ

Marketingová strategie advokátní kanceláře (diplomová práce) Obor: Mezinárodní obchod VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ Obor: Mezinárodní obchod Marketingová strategie advokátní kanceláře (diplomová práce) Autor: Bc. Eliška Thienelová Vedoucí diplomové práce:

Více

OBSAH PŘEDMLUVA KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ A KONKURENCE...48 KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ...48

OBSAH PŘEDMLUVA KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ A KONKURENCE...48 KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ...48 OBSAH PŘEDMLUVA...8 1 MARKETING, JEHO PODSTATA A VÝZNAM...9 MARKETING... 12 Historie a důvod vzniku. Definice marketingu... 12 Úloha marketingu ve společnosti a firmě... 14 Podstata marketingu... 15 ZÁKLADNÍ

Více

MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ PODNIKU. Katedra řízení podniku

MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ PODNIKU. Katedra řízení podniku MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ PODNIKU Katedra řízení podniku MARKETINGOVÉ PLÁNOVÁNÍ MARKETINGOVÉ PLÁNOVÁNÍ Řekla bys mi, prosím, jak se dostanu odtud? Záleží na tom, kam se chceš dostat, řekla kočka. To je mi jedno

Více

Inovativní marketing

Inovativní marketing . Inovativní marketing, Jak kreativním myšlením vítezit u zákazn íku GRADA PUBLlSHING x x xxx,.. x X'X',..X...,.. xx x..,,.x xx,.....x. x...x..x xx,xx x. x., xx.x. xxx, x x...,'... Obsah. o autorech 11

Více

Návrh způsobu měření vize

Návrh způsobu měření vize Hlavní tematické okruhy k oblasti Růst a správa města : 1. Sdílená vize Ostravy a její koncepční naplňování 2. Image Ostravy a řízení značky 3. Ostrava podnikavá a podnikající 4. Ostrava přitažlivá pro

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT NÁVRH MARKETINGOVÉ STRATEGIE PRO FIRMU MARKETING

Více

Public Relations Proces

Public Relations Proces Public Relations Proces Radek Vítek Ogilvy Public Relations Vnímání je realita 2 Nejlepší příběh zvítězí Směřujeme do éry vypravěčů, kde smyslová a pocitová přitažlivost hrají dominantní role. Vypravěči

Více

PŘESUN Z MICROMANAGEMENTU SMĚREM K VLASTNÍ ODPOVĚDNOSTI MANAŽERŮ

PŘESUN Z MICROMANAGEMENTU SMĚREM K VLASTNÍ ODPOVĚDNOSTI MANAŽERŮ CÍLE A POTŘEBY 1 2 3 PŘESUN Z MICROMANAGEMENTU SMĚREM K VLASTNÍ ODPOVĚDNOSTI MANAŽERŮ V současné chvíli se populace manažerů příliš spoléhá na kompletní zadání, neprojevuje dostatek vlastní iniciativy

Více

(CELO) ŽIVOTNÍ HODNOTA ZÁKAZNÍKA

(CELO) ŽIVOTNÍ HODNOTA ZÁKAZNÍKA (CELO) ŽIVOTNÍ HODNOTA ZÁKAZNÍKA Ing. Martin Bárta Vysoké učení technické v Brně, Kolejní 2906/4 Brno 612 00, barta@fbm.vutbr.cz Abstract The aim of the work CUSTOMER LIFE-TIME VALUE" is the formulation

Více

Doporučení ke zvýšení konkurenceschopnosti firmy Lázeňské oplatky, Bohumil Košař, využitím nástrojů marketingového mixu. Martina Latináková

Doporučení ke zvýšení konkurenceschopnosti firmy Lázeňské oplatky, Bohumil Košař, využitím nástrojů marketingového mixu. Martina Latináková Doporučení ke zvýšení konkurenceschopnosti firmy Lázeňské oplatky, Bohumil Košař, využitím nástrojů marketingového mixu Martina Latináková Bakalářská práce 2010 ABSTRAKT Téma mé bakalářské práce je

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Předmět: STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Téma 3: TALENT MANAGEMENT Talent management systém (TMS) TALENT MANAGEMENT

Více

Zvyšování výkonnosti firmy na bázi potenciálu zlepšení

Zvyšování výkonnosti firmy na bázi potenciálu zlepšení Nakladatelství a autor dìkují za podporu pøi vydání této knihy spoleènostem: SAP ÈR, spol. s r. o. MICROSOFT, s.r.o. ŠKODA AUTO, a.s. Ing. Pavel Uèeò, CSc. Zvyšování výkonnosti firmy na bázi potenciálu

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci D i p l o m o v á p r á c e Bc. Lucie Radilová 2008 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci D i

Více

Marketing měst a obcí

Marketing měst a obcí Marketing měst a obcí Magisterské studium Garant předmětu:. Ing. Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák (PH) Ing. V. Kunz, Ph.D. (MO) Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 2/3 Rozsah studijního

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Institut managementu zdravotnických služeb

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Institut managementu zdravotnických služeb Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Institut managementu zdravotnických služeb Založení zdravotnického rehabilitačního centra Autor diplomové práce: Aneta Červená Vedoucí

Více

9. 3. Trend vývoje ekonomiky, cyklický vývoj, hranice produkčních možností

9. 3. Trend vývoje ekonomiky, cyklický vývoj, hranice produkčních možností Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 9. 3. Trend vývoje ekonomiky, cyklický vývoj, hranice produkčních možností Hospodářský cyklus nám ukazuje (zobrazuje)

Více

Vývoj lékárenských aliancí v České republice Čím se odlišují a jak zajišťují efektivitu marketingových investic výrobců v místě prodeje?

Vývoj lékárenských aliancí v České republice Čím se odlišují a jak zajišťují efektivitu marketingových investic výrobců v místě prodeje? Vývoj lékárenských aliancí v České republice Čím se odlišují a jak zajišťují efektivitu marketingových investic výrobců v místě prodeje? Ing. Lubomír Calta výkonný ředitel, Magistra, a.s. XX. OTC Konference

Více

Aktualizace internetového marketingu malého ubytovacího zařízení

Aktualizace internetového marketingu malého ubytovacího zařízení Katedra marketingu, obchodu a služeb Případová studie Aktualizace internetového marketingu malého ubytovacího zařízení Klatová, E. Maršálková, M. - Tlučhoř, J. Tato případová studia vznikla v rámci projektu

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VSTUP INTERNETOVÉHO OBCHODU NA TRH INTERNET SHOP MARKET ENTRY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VSTUP INTERNETOVÉHO OBCHODU NA TRH INTERNET SHOP MARKET ENTRY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT VSTUP INTERNETOVÉHO OBCHODU NA TRH INTERNET

Více

KOMUNIKAČNÍ AGENTURA REALIZÁTOR MARKETINGOVÉ KOMUNIKACE. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz

KOMUNIKAČNÍ AGENTURA REALIZÁTOR MARKETINGOVÉ KOMUNIKACE. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz KOMUNIKAČNÍ AGENTURA REALIZÁTOR MARKETINGOVÉ KOMUNIKACE doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. KLIENTSKÝ BRIEF PRO KOHO? PRO KOMUNIKAČNÍ AGENTURU. Agentura získává základní informaci o cílech,

Více

SVČ KROUŽKY PRO DĚTI STŘEDNÍ ČECHY

SVČ KROUŽKY PRO DĚTI STŘEDNÍ ČECHY SVČ KROUŽKY PRO DĚTI STŘEDNÍ ČECHY KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ pro období školních roku 2015/2016 až 2020/2021 V Praze dne 15. 9. 2015 Předkládá: PhDr. Mgr. Marek Vraný Projednáno na pedagogické

Více

Marketing je. Podniková ekonomika

Marketing je. Podniková ekonomika Základy marketingu Marketing je manažerská funkce zodpovědná za identifikaci, předvídání a uspokojování požadavků zákazníka tak, aby společnost dosáhla zisku. (Wilson, Gilligan, Pearson, 1992) sociální

Více

EU-Projekt INNO 2 Berlín 6. 8. 7. 2010

EU-Projekt INNO 2 Berlín 6. 8. 7. 2010 Zpracovatelský průmysl V ČR vyrábí velkou škálu výrobků, z nichž většina je zařazena do samostatných odvětví. Patří sem výroba nábytku, klenotů, hudebních nástrojů, sportovních potřeb, hraček, bižuterie,

Více

MODUL OBCHODNÍ PROVOZ A PROPAGACE. STUDIJNÍ MATERIÁL ke vzdělávacímu programu Pracovník/pracovnice v přímém styku se zákazníkem

MODUL OBCHODNÍ PROVOZ A PROPAGACE. STUDIJNÍ MATERIÁL ke vzdělávacímu programu Pracovník/pracovnice v přímém styku se zákazníkem Tato studijní opora je spolufinancována ze strukturálních fondů 85% a ze státního rozpočtu ČR 15%. OPVK CZ.1.07/3.2.02/05.0083 - Interaktivně, efektivně, kvalitně využití moderních technologií v dalším

Více

Analýza marketingového prostředí podniku. Michaela Miťkovová

Analýza marketingového prostředí podniku. Michaela Miťkovová Analýza marketingového prostředí podniku. Michaela Miťkovová Bakalářská práce 2013 ABSTRAKT Předmětem bakalářské práce Analýza marketingového prostředí podniku je podnik Grundfos s.r.o., zabývající se

Více

MARKETING NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ. Radim Bačuvčík

MARKETING NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ. Radim Bačuvčík MARKETING NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Radim Bačuvčík Radim Bačuvčík VeRBuM, 2011 2 KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Recenzovali: prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc. Knihu doporučila

Více

Problémové okruhy ke státním zkouškám bakalářského studia studijního oboru 2102R001 Ekonomika a řízení v oblasti surovin

Problémové okruhy ke státním zkouškám bakalářského studia studijního oboru 2102R001 Ekonomika a řízení v oblasti surovin Problémové okruhy ke státním zkouškám bakalářského studia studijního oboru 2102R001 Ekonomika a řízení v oblasti surovin Seznam předmětů: EKONOMIKA PODNIKU Enterprise Economics povinný předmět DOBÝVÁNÍ

Více