OCHRANA PŘÍRODY 1. Petřkovice. Lhotka. Martinov. Hošťálkovice. Pustkovec. Moravská Ostrava a Přívoz. Mar. Hory a Hulváky. Třebovice. Poruba. Nová.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OCHRANA PŘÍRODY 1. Petřkovice. Lhotka. Martinov. Hošťálkovice. Pustkovec. Moravská Ostrava a Přívoz. Mar. Hory a Hulváky. Třebovice. Poruba. Nová."

Transkript

1 OCHRANA PŘÍRODY 1 CHKO Poodří (vyhlášeno v r. 1991) Území má tvar pruhu 34 km dlouhého, 0,5 až 4,5 km širokého. CHKO Poodří chrání především zachovalé mokřadní ekosystémy. V území je situováno 57 rybníků s rozlohou téměř 700 ha, které vznikaly od 15. stol. CHKO se nachází na evropsky významné tahové cestě ptactva, díky čemuž byla oblast zařazena do mezinárodní úmluvy s celosvětovou platností na ochranu mokřadů Ramsarské úmluvy. V okrese Ostrava se nachází 1 velkoplošné chráněné území (Chráněná krajinná oblast Poodří) a celkem 10 maloplošných chráněných území: 1 národní přírodní rezervace (NPR Polanská niva), 1 národní přírodní památka (NPP Landek), 4 přírodní rezervace (PR Přemyšov, PR Rezavka, PR Štěpán a PR Polanský les) a 4 přírodní památky (PP Kunčický bludný balvan, PP Porubský bludný balvan, PP Rovninské balvany a PP Turkov). PP Porubský bludný balvan (vyhlášena r. 1990) Jde o druhý největší bludný balvan v ČR, nachází se na kamenném podstavci v Ostravě-Porubě na Vřesinské ulici. Byl vyzdvižen v r z koryta potoka v místech zvaných V dolech v Porubě. 2 Poodří NPP Landek (vyhlášena r. 1966) Toto území je nejstarší doloženou lokalitou na světě, kde člověk používal uhlí. Průmyslově se zde uhlí začalo dobývat v roce Těžba ve zdejším dole Anselm byla ukončena v roce 1991, poté byl areál dolu postupně rekonstruován na Hornické muzeum (od roku 1993). Osm budov areálu bylo zapsáno do seznamu kulturních památek PP Kunčický bludný balvan NPP Landek PP Porubský bludný balvan PR Přemyšov PR Rezavka PR Rovninské balvany PR Śtěpán PP Turkov NPR Polanská niva PR Polanský les CHKO Poodří Krásné Pole Plesná 3 Pustkovec Poruba Polanka nad Odrou 11 Martinov Svinov Michálkovice Proskovice Hošťálkovice Třebovice 10 5 Stará Bělá Lhotka Nová Ves Mar. Hory a Hulváky Ostrava-Jih Nová Bělá Petřkovice Moravská Ostrava a Přívoz Vítkovice Hrabová 6 1 Slezská Ostrava Radvanice a Bartovice maloplošná chráněná území velkoplošná chráněná uzemí Porubský bludný balvan PR Přemyšov (vyhlášena r. 2001) Menší lesní komplex s mokřadem, kde vyvěrá asi 20 drobných pramenů, leží na jihozápadním okraji Ostravy poblíž Polanky n. O. Značná členitost povrchu je příčinou neobvyklé pestrosti biotopů na malé ploše. PR Přemyšov

2 DRUHY ŽIJÍCÍ 2 V KULTURNÍ KRAJINĚ Kopřiva dvoudomá /Urtica dioica/ Pcháč oset /Cirsium arvense/ Drchnička rolní /Anagallis arvensis L./ Zvonek rozkladitý /Campanula patula L./ se využívá jako léčivá bylina. Celá je pokryta žahavými chlupy - histamin dráždí kůži, acetylcholin vyvolává pálení a serotonin zvyšuje účinek dvou předchozích látek. je plevelný druh, který se intenzivně šíří. Je odolný a houževnatý vytváří mnoho tisíc semen, které se šíří i do vzdálenějšího okolí. je jednoletá, drobná bylina, mírně jedovatá pro skot, drůbež a psy. Na jedné rostlině je kolem stopadesáti semen a jejich životnost v půdě je až 10 let. je dvouletá, cm vysoká bylina. Vyskytuje se v celé Evropě, kromě nejsevernějších oblastí. V ČR je rozšířen hojně, s rostoucí nadmořskou výškou jeho výskyt ubývá. Zajíc polní /Lepus europaeus/ Křepelka polní /Coturnix coturnix/ Čejka chocholatá /Vanellus vanellus/ Okáč bojínkový /Melanargia galathea/ váží až 7 kg, tělo měří cm; je celkově větší než králík. Dokáže vyvinout rychlost až 70 km/h. Žije jednotlivě, pase se za šera a na rozdíl od králíka si nehrabe nory. je náš nejmenší polní kur velikosti kosa, délka 18 cm. Žije skrytě v oraništích s různými polními plodinami. Kohoutek žije polygamicky. Samička snáší 7-14 vajec. je pták velikosti holuba. Vztyčitelná chocholka na hlavě dala čejce druhový přívlastek. Je obratný letec; svatební lety se vyznačují prudkým stoupáním a rychlými obraty. měří v rozpětí 5 cm. Housenka je světle hnědá do zelena s tmavými pruhy. Žije na různých druzích trav, přezimuje a v dalším roce se kuklí v trsu trávy.

3 HISTORIE 3 Historie rybníka Štěpán V dřívější době vedle bohatství ryb poskytovaly rybníky i vláhu pastvinám, na kterých se pásal dobytek, jež byl zdrojem obživy. Po ukončení chovu ryb, se rybník začal vypouštět, časem se zazemnil (zanesl bahnem), takže nyní má charakter rozsáhlého mokřadu s převládající plochou rákosin a vysokých ostřin. Rybník Štěpán je poslední vodní plochou z bývalé Jilešovsko Děhylovské soustavy rybníků napájených z řeky Opavy mlýnským náhonem z Jilešovic. Je nejníže položeným rybníkem před soutokem řeky Opavy a Odry. Martinov První písemná zmínka o Martinovu pochází z roku Ke sloučení Martinova s Ostravou došlo v roce V roce 2008 čítá Martinov 1131 obyvatel. Povodeň v roce 1997 Povodeň v roce 1997 Povodeň velmi výrazně změnila vegetační poměry v přírodní rezervaci. Proud se hrází rybníka rozdělil a tlak na vegetaci zesílil, což se projevilo vymletí hráze a následným vyvrácením několika mohutných dubů. Vegetace v rybníku byla roztržena a odplavena, stejně jako ponořené vodní rostliny. Někde došlo k vymletí dna, jinde zase k uložení sedimentačního materiálu. Rybník Štěpán indikační skica z roku 1836 Martinov kaplička Děhylov V roce 1434 se poprvé objevuje v písemných pramenech. Od roku byl Děhylov městskou částí Hlučína. V roce 2000 zde žilo 648 obyvatel.

4 FAUNA I (PTÁCI) 4 Potápka černokrká /Podiceps nigricollis/ Bukač velký /Botaurus stellaris/ Bukáček malý /Ixobrychus minutus/ Chřástal vodní /Rallus aquaticus/ dostala jméno podle bleskového potápění při shánění kořisti. Klade 2 vejce a nějaký čas po vylíhnutí vozí mláďata na hřbetě. Ohrožený druh. dorůstá délky až 70 cm. Žije skrytě u vod s porosty rákosu a orobince. Hnízdí v porostech těsně nad vodou. Kriticky ohrožený druh. je naše nejmenší volavka. Žije skrytě v rákosí. Pohybuje se nad vodou na rákosu a lapá do vody po kořisti. Hnízdí v květnu až červenci. Kriticky ohrožený druh. m8 nohy s dlouhými prsty, které mu umožňují chůzi po plovoucích rostlinách. Dovede plavat a lovit potravu potápěním. Hnízdí pravděpodobně 2x ročně. Silně ohrožený druh. Moták pochop /Circus aeruginosus/ Rákosník velký /Acrocephalus arundinaceus/ Sýkořice vousatá /Panurus biarmicus/ Žluva hajní /Oriolus obolus/ je dravec připomínající káně. Jméno dostal podle váhavého letu nízko nad terénem. Samci při toku předvádějí akrobatické kousky nejrůznější obrátky a prudké lety střemhlav. Ohrožený druh. je zpěvný pták žijící většinou v monogamních párech. Své hluboké miskovité hnízdo vplétá mezi stébla rákosů. Ročně mívá až 2 snůšky. Silně ohrožený druh. obratně šplhá po rákosových stéblech. Létá trhavě nízko nad rákosím. Mladí ptáci vytvářejí páry na celý život. Hnízdí 2x ročně. Silně ohrožený druh. je pták velikosti kosa. Samec má výrazné žluté zbarvení těla, kdežto samice je zbarvena nenápadně. Hnízdění započíná koncem května. Silně ohrožený druh. fotografie: Jiří Bohdal, Jan Ševčík

5 PŘÍRODNÍ REZERVACE 5 ŠTĚPÁN Geologie a geomorfologie Reliéf má charakter široké ploché nivy (řeky Opavy) budované hlinitopísčitými sedimenty s vložkami organických zemin. V okolí se nacházejí flyšové horniny kulmu, místy s náplavovými materiály či překryté sprašemi. Vegetace Na hladině rybníka jsou vázána společenstva s kotvicí plovoucí, leknínem bělostným, dále společenstva s kriticky ohroženou nepukalkou plovoucí a stulíkem žlutým. Mokřad tvoří porosty rákosin, prostoupenými plochami Rezervace chrání rybník a mokřady s tůněmi v nivě řeky Opavy, obklopené fragmenty lužních lesů, jilmových doubrav a mokřadních olšin. Na tyto ekosystémy je vázán výskyt ohrožených druhů rostlin a živočichů, především vodních a mokřadních. Vyhlášena bylo v roce 1994 na katastrech Poruba a Děhylov na celkové ploše 45,2 ha a nachází se v nadmořské výšce 212 až 215 m. Fauna Území obývá celkem 10 druhů obojživelníků, např. skokan ostronosý a štíhlý či kriticky ohrožený čolek velký. Žijí zde rovněž 4 druhy plazů, mimo jiné užovka podplamatá. Celkem zde kriticky ohrožený čolek velký (Triturus cristatus) bylo zaznamenáno na 160 druhů ptáků, z toho 86 v území hnízdí. K nejcenějším patří kriticky ohrožený vodouš rudonohý a bukáček malý, Porosty ohroženého stulíku žlutého (Nufhar lutea) vysokých ostřic, na rákosiny navazují bažinné vrbové křoviny. Břehové porosty obývá např. žabník trávolistý nebo kosatec žlutý. Na mokrých loukách kvete prstnatec májový. PR Štěpán celkový pohled od jihozápadu Samec lžičáka pestrého (Anas clypeata) dále silně ohrožené druhy lžičák pestrý, chřástal kropenatý, čírka modrá a bekasina otavní.

6 EKOSYSTÉMY 6 Společenstva rákosin a vysokých ostřic Dominantní porosty rákosin jsou druhově velmi chudé s převahou rákosu obecného (Phragmites australis). Společenstva vysokých ostřic se vyskytují např. v litorálu tůně Bezedný. Společenstva sladkovodních rostlin Společenstvo asociace Trapetum natansis zaujímá velkou část vodní hladiny a má pokryvnost 100 %. Dominantním druhem je kriticky ohrožená kotvice plovoucí (Trapa natans). Z celkové plochy 45,2 ha zvláště chráněného území dominují zejména vodní plochy (87,8 %). Nejzastoupenější jsou společenstva rákosin a vysokých ostřic (40 % plochy rezervace). Společenstva sladkovodních rostlin zabírají 26 % ploch. Společenstva okřehkovitých rostlin pokrývají plochu 8,5 %, bažinné olšiny 8% a travinné porosty vlhkých stanovišť 6 %. Bažinné olšiny Nacházejí se např. v severozápadním rohu rybníka. Nejčastějšími druhy jsou jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), vrba popelavá (Salix cinerea) a rybíz černý (Ribes nigrum). jasan ztepilý (Fraxinus excelsior) Travinné porosty vlhkých stanovišť Nacházejí se v luční části na západním okraji části Žabinec. Dominuje pcháč potoční (Cirsius rivulare), krvavec toten (Sanquisorba officinalis) a ostřice ostrá (Carex acutiformis). Vyskytuje se ohrožený prstnatec májový (Dactylorhiza majalis). kotvice plovoucí (Trapa natans) Společenstva okřehkovitých rostlin Společenstva asociace Lemnetum moniris a Ricciocarpetum natansis se vyskytují v jižní části Žabinec za tratí ve vodní depresi pod železničním náspem. Dominantní druhem je kriticky ohrožená nepukalka plovoucí (Salvinia natans). společentvo rákosin prstnatec májový (Dactylorhiza majalis)

7 FLÓRA 7 Kotvice plovoucí /Trapa natans/ je jednoletá vodní bylina až s 200 cm lodyhou. Slouží jako biofiltr na akumulaci nežádoucích minerálních látek. Plodem je rohatý oříšek dříve užívaný jako potravina či jako krmivo pro prasata. Kriticky ohrožený druh. Nepukalka plovoucí /Salvinia natans/ je jednoletá cm dlouhá nekořenující kapradina. Je kriticky ohrožená. Rozšiřuje se vodou nebo pomocí živočichů. Leknín bělostný /Nyphaea kandida/ je vytrvalá vodní bylina. Uvnitř listů i stopek květů jsou dutiny vyplněné vzduchem, které je nadnášejí na hladině. Z květů se vytvářejí plody a jejich semena přezimují pod vodou. Silně ohrožený druh. Prstnatec májový /Dactylorhiza majalis/ je vytrvalá až cm vysoká bylina zařazená mezi ohrožené druhy. Barva květů je nejčastěji nachová, může být ale i růžová až bílá. Kvete od května do června. Voďanka žabí /Hydrocharis morsus-ranea/ Rdest vzplývavý /Potamogeton lucek/ Kosatec žlutý /Iris pseudacorus/ Orobinec širokolistý /Thypha latifolia/ je vytrvalá silně ohrožená vodní rostlina. Růžice listů dorůstající do průměru 30 cm plavou na hladině nebo jsou při vyschnutí vody rozložené na bahně. je vodní rostlina s oddenkem. Jinak vypadají listy ponořené a jinak listy plovoucí na hladině. Lodyha je cca do 180 cm dlouhá. Rostlině neprospívá intenzivní rybářství. je vytrvalá rostlina, jejíž výška se pohybuje v rozmezí cm. Kvete v květnu až červnu. Šíří se buď vegetativně pomocí oddenku nebo semeny, která jsou rozšiřována vodou nebo ptáky. je vytrvalá cm vysoká bylina. V minulosti byl využíván např. jako provizorní izolace. Lze ho s úspěchem využít také k přírodnímu čistění odpadních vod.

8 FAUNA II 8 Vážka jasnoskvrnná /Leucorrhinia pectoralis/ Piskoř pruhovaný /Misgurnus fotilis/ Kuňka obecná /Bombina bombina/ Skokan štíhlý /Rana dalmatina/ je silně ohrožený druh a je velkým překvapením, že se objevila i v extrémně zatížené průmyslové oblasti Karvinska na téměř dvaceti lokalitách. je ohrožený druh ryb. Zvláštností je, že kyslík přijímá nejen pomocí žaber, ale také polykáním vzdušného kyslíku, jež vstřebává sliznicí střeva do krevního oběhu. někdy také nazývaná pro své zbarvení břicha kuňka ohnivá. Je silně ohroženým druhem. Dorůstá délky 4,5-5 cm. Má zvláštní obranný prvek - převrátí se na záda a odkryje své výstražné oranžové břicho. je schopen velmi dlouhých skoků, běžně i 160 cm daleko a až 80 cm vysoko. V ohrožení doskočí do dálky až 2,5 metru a do výšky 1,5 metru; z kopce dokonce 350 cm do dálky. Silně ohrožený druh. Skokan ostronosý /Rana arvalis/ Velevrub malířský /Unio pictorum/ Užovka podplamatá /Natrix tessellata/ Čolek obecný /Triturus vulgarit/ je dlouhý 5-8 cm. Rozmnožování probíhá v březnu a dubnu. Samec je v době páření modrý až modrofialový. Samičky nakladou 2000 vajíček. Kriticky ohrožený druh. je druh sladkovodního mlže. Dosahuje velikosti 7,5-10 cm. Malíři kdysi používali jeho lastury k míchání barev. Kriticky ohrožený. je nejedovatý had s délkou těla až 100 cm. Na oranžovém břiše má mnoho černých skvrn - starším výrazem pro skvrnu je plama ; užovka podplamatá tedy znamená dole skvrnitá. je 6-10 cm velký obojživelník. Rozmnožování probíhá ve vodě od dubna do června. Samečkům v té době narůstá vysoký hřeben. Silně ohrožený druh.

9 EKOSYSTÉM ŘEKY 9 Průběh toku Z Vrbna směřuje řeka k jihovýchodu; teče korytem tvořeným četnými meandry, štěrkovými terasami a ostrůvky. V Nových Heřminovech se stáčí k severovýchodu a tento směr si udržuje až ke Krnovu. Celý úsek od Vrbna až do Krnova má horský charakter, řeka tudy teče hlubokým údolím a vytváří četné peřeje. Poté se údolí otevírá a řeka protéká nížinou zhruba jihovýchodním směrem až k ústí do Odry v Ostravě-Svinově. Řeka Opava vzniká soutokem Černé, Zlaté (někdy též Střední Opavy) a Bílé Opavy ve Vrbně pod Pradědem. Bílá Opava pramení na jihovýchodních svazích Pradědu, Černá Opava při severozápadních svazích Orlíku a Zlatá Opava pramení na severovýchodních svazích Pradědu. Až od soutoku Střední a Černé Opavy je používán název Opava. Celková délka toku Opavy 109,2 km. Největším přítokem je Moravice. Od počátku toku protéká řeka městy: Vrbno pod Pradědem, Krnov,Opava, Kravaře, Dolní Benešov, Hlučín a Ostrava. Parma obecná Fauna Celkem bylo v Opavě zjištěno 16 druhů ryb: jelec tloušť, jelec proudník, parma obecná, ostroretka stěhovavá, plotice obecná, karas stříbřitý, pstruh obecný, lipan podhorní, štika obecná, střevle potoční, střevlička východní, cejn velký, hrouzek obecný, mřenka mramorovaná, úhoř říční a okoun říční. V meandrovitých úsecích řeky mezi Opavou a Ostravou žije např. volavka šedivá nebo ledňáček říční. Olše lepkavá (Alnus Glutinosa) Flóra Podél dolního toku jsou místy dobře zachována společenstva mokřadních olšin v břehových porostech. Les na levém břehu naproti rybníku Štěpán je tvořen lesními porosty s přírodně blízkou druhovou skladbou. Rybník Štěpán představuje velmi cenný biotop tvořící mozaiku vodních, mokřadních, ale i lučních společenstev. řeka Opava Ledňáček říční (Alcedo atthis)

10 ČLOVĚK A KRAJINA 10 Historie ochrany přírody a krajiny v České republice První chráněné území (Žofínský prales) zřídil r na svém panství Nové Hrady Jiří Augustin Langueval-Buquoy. V roce 1933 bylo vyhlášeno 30 chráněných území a do r bylo zřízeno celkem 142 přírodních rezervací. První chráněná krajinná oblast (Český ráj) vznikla až v r První národní park (Krkonošský národní park) byl zřízen v r Důsledky činnosti člověka na krajinu Člověk krajinu proměňuje a důsledky jeho činnosti jsou viditelné na první pohled krajina poškozená těžbou nerostných surovin, zemědělstvím nebo dopravní infrastrukturou. V delším časovém období lze vypozorovat klimatické změny či vymírání rostlinných a živočišných druhů. Člověk však svou činností také vytváří řadu příležitostí pro nejrůznější organismy; např. louky, vzniklé systematickým odlesňováním, staré lomy, rybníky aj. Nepůvodní druhy rostlin a živočichů Nepůvodní druhy rostlin a živočichů dokáží často působit na naši přírodu škodlivě vytlačují původní druhy, podporují erozi půdy nebo mají i zdraví škodlivé účinky. Rozsáhlé šíření psík mývalovitý nepůvodních druhů nastalo v období rozmachu zámořských cest, především díky objevení Ameriky. K invazním nepůvodním druhům Označení přírodní rezervace Synantropní druhy rostlin a živočichů Mnohé druhy rostlin a živočichů žijí v těsné blízkosti lidí, protože je pro ně výhodné využívat člověkem pozměněné prostředí - tyto druhy se nazývají synantropní. K nejčastějším synantropním druhům živočichů patří členovci (např. některé druhy much a pavouků) nebo ptáci (např. čáp bílý, vlaštovka, vrabec). Z rostlin jsou pak nejběžnější různé druhy plevelů. PR Štěpán letecký pohled Křídlatka rostlin patří třeba křídlatky, bolševník velkolepý nebo akát, k živočichům např. několik druhů raků, psík mývalovitý nebo norek americký.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Trotina 1. Název

Více

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody Číslo Název 118 NPR Hrabanovská černava Zbytek polabské černavy s typickými společenstvy 1933 Horní a střední Labe 132 PR Chropotínský háj Zbytek

Více

CHKO Litovelské Pomoraví

CHKO Litovelské Pomoraví CHKO Litovelské Pomoraví AOPK ČR Správa chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví Správa CHKO Litovelské Pomoraví, Husova ul. 906/5, Litovel Společenský význam ZCHÚ a Správa CHKO Litovelské Pomoraví

Více

Vyhodnocení možnosti využití řeky Opavy v úseku Vrbno pod Pradědem Nové Heřminovy pro vodáctví s důrazem na problematiku ochrany přírody a krajiny

Vyhodnocení možnosti využití řeky Opavy v úseku Vrbno pod Pradědem Nové Heřminovy pro vodáctví s důrazem na problematiku ochrany přírody a krajiny Vyhodnocení možnosti využití řeky Opavy v úseku Vrbno pod Pradědem Nové Heřminovy pro vodáctví s důrazem na problematiku ochrany přírody a krajiny Zpracoval: RNDr. Marek Banaš, Ph.D. Spolupracoval: doc.

Více

Jihočeská oblastní tábornická škola Materiály a přednášky ROZDĚLENÍ VOD. 2008-06-25 verze první

Jihočeská oblastní tábornická škola Materiály a přednášky ROZDĚLENÍ VOD. 2008-06-25 verze první Jihočeská oblastní tábornická škola Materiály a přednášky ROZDĚLENÍ VOD 2008-06-25 verze první Vody je možno dělit z mnoha různých hledisek a podle mnoha ukazatelů. Nejjednodušším a pro obyčejného člověka

Více

Život ve vodě a u vody

Život ve vodě a u vody Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.28 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

H O L Á S E C K Á J E Z E R A

H O L Á S E C K Á J E Z E R A Přírodní památka H O L Á S E C K Á J E Z E R A Botanický průzkum Autor: Ing. Jindřich Šmiták Česká 32 602 00 Brno Datum zpracování: duben-červenec 2012 1. Stručná charakteristika Přírodní památka Holásecká

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_027

Více

Územní systém ekologické stability (ÚSES)

Územní systém ekologické stability (ÚSES) Ochrana přírody v Čelákovicích I ve zdánlivě jednotvárné České křídové tabuli, kam spadáme, se místy ještě zachovala říční krajina s dnes již mrtvými rameny (tj. postupně zazemňovanými úseky řeky oddělenými

Více

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky TÝNIŠTĚ

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky TÝNIŠTĚ Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky TÝNIŠTĚ Název zvláště chráněného území Přírodní památka Týniště Předmět ochrany a jeho popis Hlavním předmětem ochrany je populace kuňky

Více

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité.

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité. 7. Přírodní rezervace Novodvorský močál Na jihovýchodním okraji Panských Nových Dvorů tam, kde začíná lesní komplex bývalého vojenského lesa a kde byl kdysi rybník, vzniklo samovolnou sukcesí (vývojem)

Více

Louka v Jinošovském údolí

Louka v Jinošovském údolí Ochranářský plán Louka v Jinošovském údolí 2015-2024 Pozemkový spolek pro přírodu a památky Podblanicka 1. Základní údaje 1.1. Název lokality Jinošovské údolí 1.2. Lokalizace Kraj: Středočeský Okres: Benešov

Více

Natura 2000. Údolí Oslavy a Chvojnice. www.dedictvivysociny.cz

Natura 2000. Údolí Oslavy a Chvojnice. www.dedictvivysociny.cz Natura 2000 Natura 2000 1 Údolí Oslavy a Chvojnice Natura 2000 je celistvá evropská soustava území se stanoveným stupněm ochrany, která umožňuje zachovat typy evropských stanovišť a stanoviště evropsky

Více

Břehové porosty a vodní plocha. Stručná charakteristika prostředí na Mosteckém jezeře

Břehové porosty a vodní plocha. Stručná charakteristika prostředí na Mosteckém jezeře Břehové porosty a vodní plocha Stručná charakteristika prostředí na Mosteckém jezeře Zkoumaná plocha nádrže je zbytková jáma lomu Ležáky, dříve lomu Richard, kde probíhala těžba již od roku 1900. Středobod

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Kalspot CZ0213029

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Kalspot CZ0213029 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Kalspot CZ0213029 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Kalspot Kód lokality: CZ0213029 Kód lokality v ÚSOP: 2543

Více

Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015.

Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015. Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015. Tento dokument obsahuje seznam zajímavých přírodních lokalit, které je možno lokalizovat v katastru města Strakonice v souvislosti s

Více

Makrotyta vyšší rostliny

Makrotyta vyšší rostliny VODNÍ MAKROFYTA cvičení Makrotyta vyšší rostliny primárním článkem potravního řetězce tvorba organické hmoty produkce kyslíku při fotosyntéze Miloslav Petrtýl http://home.czu.cz/petrtyl/ Specifika vodního

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese.

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. 25 JAK VYPADÁ RYS Víš, jak vypadá rys? Potom mu určitě vybereš

Více

V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ

V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ Zahrej si AZ kvíz. Pod každým písmem je schovaná otázka. Pokud na ni odpovíš správně, můžeš si vymalovat políčko barvou, jakou si zvolíš. Pokud odpovíš správně, může na otázku

Více

2. a) Napiš pod obrázky rodový název živočicha, kterému ulita patří. b) Doplň, jestli její obyvatel žije na souši (S), nebo ve vodě (V).

2. a) Napiš pod obrázky rodový název živočicha, kterému ulita patří. b) Doplň, jestli její obyvatel žije na souši (S), nebo ve vodě (V). TEORETICKÁ ČÁST Test U otázek s volbou odpovědi je jen jedna odpověď správná. 1. Která dvojice organismů patří mezi prvoky? a) buchanka a ploštěnka b) trepka a měňavka c) trepka a perloočka d) nezmar a

Více

Monitoring aluviálních ekosystémů

Monitoring aluviálních ekosystémů Monitoring aluviálních ekosystémů součást projektu VaV 610/4/01 Zpráva pro AOPK ČR DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie zpracoval: Bc. Záboj Hrázský České Budějovice 2004 Tato práce je součástí projektu

Více

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách.

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. motýli Průzkum bude zaměřen na denní i noční motýly. Výstupem bude zpráva se seznamem nalezených druhů

Více

O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem.

O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem. Jeseníky Hrubý Jeseník je geomorfologický celek a dominantní pohoří Slezska a části severní Moravy, které patří ke Krkonošsko-jesenické subprovincii (respektive k Sudetům) jako jejich nejvýchodnější část.

Více

Aktualizace č. 1 Zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje

Aktualizace č. 1 Zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje Aktualizace č. 1 Zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje Hodnocení vlivů koncepce na evropsky významné lokality a ptačí oblasti, podle 45i zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 a 41 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb., o

Více

Vážení milovníci přírody, milé děti,

Vážení milovníci přírody, milé děti, Vážení milovníci přírody, milé děti, obdrželi jste brožurku Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním s názvem Hmyz. Jsme mezinárodní organizace, která působí na území České republiky, Polské

Více

Biomonitoring a záchranné transfery

Biomonitoring a záchranné transfery Biomonitoring a záchranné transfery Biomonitoring slouží k poznání určité lokality. Na rozdíl od jednorázového biologického průzkumu monitoruje změny, např. ve velikosti populací sledovaných, vzácných

Více

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká Amur bílý - žije v rybnících a řekách - původně z Asie (řeka Amur) - živí se makrovegetací (vodní rostliny, řasy) - v Čechách má délku kolem 1m a hmotnosti 15-20kg - rychle se stal velmi oblíbenou rybou

Více

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU 8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic Celková délka trasy: 5,5 km Poèet stromù: 4 Trasa vycházky Hranice chránìného území Památný strom Významný nepamátný strom

Více

VY_52_INOVACE_02.15 1/11 5.2.02.15. Ptačí obři a trpaslíci. Vývoj ptáků

VY_52_INOVACE_02.15 1/11 5.2.02.15. Ptačí obři a trpaslíci. Vývoj ptáků 1/11 5.2.02.15 Ptačí obři a trpaslíci běžci Afrika, J. Amerika, Asie, mohutné tělo, dlouhý krk, malá hlava s plochým zobákem, křídla zakrnělá nelétají, silné nohy rychlý běh, nemá vyvinutý hřeben, prapor

Více

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Závěrečná zpráva projektu Foto: A. Mašterová Jan

Více

Pístovské mokřady 2009

Pístovské mokřady 2009 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pístovské mokřady 2009 Zpráva o činnosti na pronajatých pozemcích p.č. 485/1 a 485/3

Více

HORNÍ BEROUNKA. Přírodní park

HORNÍ BEROUNKA. Přírodní park Přírodní park HORNÍ BEROUNKA Asi 2 km široký pás na obou březích řeky Berounky vedoucí od kostela sv. Jiří při soutoku Úslavy s Berounkou až po Zvíkovec, zahrnuje části území okresů Plzeň-město, Plzeň-sever

Více

Rok se sýkorou koňadrou ANEB OBSAZENOST PTAČÍCH BUDEK V MĚSTSKÝCH ZAHRADÁCH

Rok se sýkorou koňadrou ANEB OBSAZENOST PTAČÍCH BUDEK V MĚSTSKÝCH ZAHRADÁCH TEXT: DANA ADAMOVÁ, FOTO: MATYÁŠ ADAM Rok se sýkorou koňadrou ANEB OBSAZENOST PTAČÍCH BUDEK V MĚSTSKÝCH ZAHRADÁCH Již od roku 2009 probíhá na školách dlouhodobý program Zvyšování hnízdních možností ptáků

Více

Dùm dìtí a mládeže Radovánek, Kaznìjov regionální centrum partnerství Tachov / Tirschenreuth, o.s. Spoleènost pro veøejnou dopravu

Dùm dìtí a mládeže Radovánek, Kaznìjov regionální centrum partnerství Tachov / Tirschenreuth, o.s. Spoleènost pro veøejnou dopravu Spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpoètem Èeské republiky. voda zdroj života Planetì Zemi se èasto øíká modrá planeta. Je to dáno tím, že 3/4 povrchu planety pokrývá voda. Jsou to

Více

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé)

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Přírodopis VII. RYBY Nejpočetnější skupina obratlovců Studenokrevní Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Dýchání - žábrami (kryté skřelemi), O2 rozpuštěný ve vodě Tělo kryto kůží - šupiny Plynový

Více

Živočichové u vody a ve vodě úvod

Živočichové u vody a ve vodě úvod Živočichové u vody a ve vodě úvod U vody nebo ve vodě žije obrovské množství živočichů. Blíže se seznámíme pouze s trojicí zástupců z každé skupiny: Savci Vydra říční je šelma příbuzná lasičkám či kunám.

Více

Ježkovice. prameniště/studánka. evidenční číslo 1

Ježkovice. prameniště/studánka. evidenční číslo 1 studánka evidenční číslo 6 typ lokality: studánka místní název: U Pražcovny/2 zaměření N 49 8 53,7 EO 6 53 24, 488 m n.m. katastr Ježkovice lokalizace - v lesním svahu na pravém břehu zdrojnice Lažáneckého

Více

377 22 Jindřichův Hradec e-mail: blanles@nature.cz www.blanskyles.nature.cz

377 22 Jindřichův Hradec e-mail: blanles@nature.cz www.blanskyles.nature.cz Vyšný 59 381 01 Český Krumlov Městský úřad Jindřichův Hradec tel.: 380 301 031 Klášterská 135/II fax: 380 301 049 377 22 Jindřichův Hradec e-mail: blanles@nature.cz www.blanskyles.nature.cz NAŠE ČÍSLO

Více

Plán péče o Národní přírodní rezervaci NOVOZÁMECKÝ RYBNÍK na období 2009 2012

Plán péče o Národní přírodní rezervaci NOVOZÁMECKÝ RYBNÍK na období 2009 2012 Plán péče o Národní přírodní rezervaci NOVOZÁMECKÝ RYBNÍK na období 2009 2012 2 1. Základní identifikační údaje 1.1 Kategorie, název a kód ZCHÚ: NPR Novozámecký rybník, 279 1.2 Platný právní předpis nebo

Více

Okoun říční - Perca fluviatilis

Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční je značně rozšířenou rybou celého severního mírného pásu. Obývá Evropu, značnou část Asie a také Severní Ameriku. kde žije poddruh P. fluviatilis flavescens

Více

PLÁN PÉČE O EVL/ZCHÚ BEDŘICHOVSKÝ POTOK

PLÁN PÉČE O EVL/ZCHÚ BEDŘICHOVSKÝ POTOK O EVL 1.1 PLÁN PÉČE O EVL/ZCHÚ BEDŘICHOVSKÝ POTOK Dílčí plnění, část 1.1 zpracování plánu péče o navrženou EVL/ZCHÚ na základě zpracovaných podkladů, dle smlouvy o dílo uzavřené mezi Sdružením Jižní Čechy

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ. 1. 07/1. 3. 11/02. 0007 Sada metodických listů: KABINET PŘÍRODOPISU Název

Více

Plán péče o Evropsky významnou lokalitu CZ0813449 Jilešovice - Děhylov na období 2012 2021

Plán péče o Evropsky významnou lokalitu CZ0813449 Jilešovice - Děhylov na období 2012 2021 Implementace soustavy Natura 2000, I. Etapa Zpracování inventarizačních průzkumů a plánů péče Plán péče o Evropsky významnou lokalitu CZ0813449 Jilešovice - Děhylov na období Zhotovitel zakázky: Mgr. RADIM

Více

Podle výskytu - vody podzemní a vody povrchové Podzemní vody - podzemní a jeskynní jezírka, podzemní toky, vody skalní a půdní Povrchové vody -

Podle výskytu - vody podzemní a vody povrchové Podzemní vody - podzemní a jeskynní jezírka, podzemní toky, vody skalní a půdní Povrchové vody - Druhy a typy vod Podle výskytu - vody podzemní a vody povrchové Podzemní vody - podzemní a jeskynní jezírka, podzemní toky, vody skalní a půdní Povrchové vody - stojaté (lentické) a tekoucí (lotické) Z

Více

Posouzení vlivů Plánu odpadového hospodářství statutárního města Ostravy na životní prostředí

Posouzení vlivů Plánu odpadového hospodářství statutárního města Ostravy na životní prostředí Chelčického 4, 702 00 Ostrava, Česká republika, tel., fax: +420 596 114 440, tel.: 596 114 469 e-mail: rimmel@rceia.cz, http://www.rceia.cz Název zakázky: SEA Plánu odpadového hospodářství statutárního

Více

Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř. Závěrečná zpráva. projektu Voda živá tok Barovka

Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř. Závěrečná zpráva. projektu Voda živá tok Barovka Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř Závěrečná zpráva projektu Voda živá tok Barovka 1 Předmluva Vážení čtenáři, právě čtete závěrečnou zprávu obsahující naše poznatky z výzkumu na toku Barovka,

Více

změna způsobu využití plochy

změna způsobu využití plochy HR-01 ochranná zeleň 0.18-3.60 HR-02 lehký průmysl 0.92-9.25 Hrabová HR-03 lehký průmysl 0.63 6.27 HR-04 0.12 2.41 HR-05 volný čas 14.01 280.16 KP-01 lehký průmysl 0.28 5.52 KP-02 0.07 1.33 individuální

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Octárna CZ0213818

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Octárna CZ0213818 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Octárna CZ0213818 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Octárna Kód lokality: CZ0213818 Kód lokality v ÚSOP: 2572

Více

OBSAH Doporučená citace díla:

OBSAH Doporučená citace díla: OBSAH Obsah...1 Metodika a materiál...2 Přehled lokalit...2 Metodika sledování lokalit...3 Excerpce publikovaných údajů...3 Komentář k metodice stanovení výše náhrad škod...3 Výsledky...4 Mimohnízdní populace...4

Více

Nařízení města Příloha tržního řádu stav k 16. 12. 2015

Nařízení města Příloha tržního řádu stav k 16. 12. 2015 Příloha tržního řádu stav k 16. 12. 2015 Vysvětlivka: Pokud je dále stanoveno, že na území obvodu nejsou určité druhy prodejních míst vymezeny, platí zde zákaz jejich zřizování. ČÁST I Městský obvod Hošťálkovice

Více

Sumář úlovků z revírů za rok 2013

Sumář úlovků z revírů za rok 2013 471001 - Balaton 1 A 7044 Vítkov Cv Cejn velký L Lín obecný Or Okoun říční Tl Jelec tloušť Ú Úhoř říční 13 1,40 4 7,59 43 10,06 497 945,44 4 1,82 2 0,50 49 58,15 1 0,20 2 1,05 615 1 026,21 1 656 Strana

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Univerzita Hradec Králové Přírodovědecká fakulta katedra biologie

Univerzita Hradec Králové Přírodovědecká fakulta katedra biologie Univerzita Hradec Králové Přírodovědecká fakulta katedra biologie Populační ekologie, stanovištní nároky a generativní reprodukce kriticky ohrožených druhů cévnatých rostlin ČR (Adenophora liliifolia,

Více

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AUSTRÁLIE A OCEÁNIE. 7. přednáška Biogeografie

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AUSTRÁLIE A OCEÁNIE. 7. přednáška Biogeografie REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. přednáška Biogeografie Obecná charakteristika Svérázné rostlinstvo a zvířena převládají starobylé druhy, které se jinde ve světě vyskytují velmi vzácně příčinou

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE LÁSKA ZVÍŘAT ANEB JAK SE ZVÍŘATA ROZMNOŽUJÍ ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B OBSAH I Úvod II Teoretická část 1 Bezobratlí 1.1

Více

Pastevní biotopy pro rizikové koně.

Pastevní biotopy pro rizikové koně. Pastevní biotopy pro rizikové koně. Většina z nás, kteří vlastní koule na krátkých nožkách s výrazným sklonem k obezitě při pouhém pohledu na zelenou pastvinu a tím pádem i větší náchylností ke schvácení

Více

3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL

3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL 3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL Významným specifickým prvkem města je jeho sepětí s krajinou. Dramatická konfigurace terénu s množstvím drobných vodních toků a lesnatých strání, údolní poloha

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 25/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní rezervace Újezdec a jejího ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada Jihočeského kraje stanoví

Více

David Lacina, AOPK ČR

David Lacina, AOPK ČR Ptáci zemědělské krajiny význam, ohrožení, opatření David Lacina, AOPK ČR chřástal a bahňáci chřástal polní Crex crex Celosvětově ohrožený druh stěhovavý louky, (pole) potravou hmyz, bezobratlí, semena

Více

Obojživelníci v Beskydech....aneb princové, bohyně a především ohrožená fauna naší přírody

Obojživelníci v Beskydech....aneb princové, bohyně a především ohrožená fauna naší přírody Obojživelníci v Beskydech...aneb princové, bohyně a především ohrožená fauna naší přírody Kdo jsou obojživelníci... Kolik jich je? Na světě je popsáno téměř 6 200 druhů obojživelníků a až 40 % druhů je

Více

Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci)

Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci) Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci) Kód ZCHÚ: - Řešitel: SAGITTARIA - sdružení pro ochranu přírody střední Moravy, občanské sdružení registrované MV ČR pod č.j. VSP/1-4865/91-R

Více

Nové mlýny a okolní krajina

Nové mlýny a okolní krajina Nové mlýny a okolní krajina Nádrže Nové Mlýny V letech 1975 1988 byly na řece Dyji postaveny nádrže Nové Mlýny. Tvoří ji tři nádrže, ve kterých se rozlévá voda na více než 3000 hektarech. Vznikly jako

Více

Příloha č. 6. Lokalizace studovaných ploch

Příloha č. 6. Lokalizace studovaných ploch Příloha č. 6 Lokalizace studovaných ploch Plocha č. Souřadnice (vztahováno ke středům ploch) N E Lokalizace Popis plochy Černá Opava (transekt lokalizován cca 800 m severně od místní části Vrbno p. Prad.-Mnichov,

Více

Plány péče o území ve správě pozemkových spolků. Na pramenech

Plány péče o území ve správě pozemkových spolků. Na pramenech Plány péče o území ve správě pozemkových spolků Pozemkový spolek pro přírodu a památky Podblanicka Na pramenech 1. Základní údaje 1.1. Název území Na pramenech je převzatý pomístní název. 1.2. Lokalizace

Více

Popovické rybníky (návrh na vyhlášení)

Popovické rybníky (návrh na vyhlášení) Plán péče o přírodní památku Popovické rybníky (návrh na vyhlášení) na období 2013 2023 Projekt NATURA 2000 ve Zlínském kraji, 09028956 Projekt je spolufinancován Evropskou unií Evropským fondem pro regionální

Více

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství širšího Ostravska základ pro ekologickou výchovu

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.18 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

MINIPROJEKT POVRCHOVÉ VODY

MINIPROJEKT POVRCHOVÉ VODY 3. března 2015 Gymnázium Zlín Lesní čtvrť Přírodovědný klub Gymnázia Zlín zpracoval MINIPROJEKT na téma POVRCHOVÉ VODY součást projektu Vědou ke vzdělání, vzděláním k vědě Na projektu pracovali Ondřej

Více

Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie. Předmět VIZP K141 FSv ČVUT. Vodní toky. Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie. Předmět VIZP K141 FSv ČVUT. Vodní toky. Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie Předmět VIZP K141 FSv ČVUT Vodní toky Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. http://hydraulika.fsv.cvut.cz/vin/prednasky.htm Přirozené vodní toky K141

Více

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I.1. Tvar koryta a jeho vývoj Klima, tvar krajiny, vegetace a geologie povodí určují morfologii vodního toku (neovlivněného antropologickou

Více

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U Text: Jan Moravec Chlum je v naší republice poměrně běžné jméno, znamená totiž zalesněné návrší. Tak i naučných stezek s tímto názvem najdeme několik. Ta asi nejznámější vede dějištěm Bitvy u Hradce Králové,

Více

o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin

o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin 327/2004 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 30. dubna 2004 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin ve znění vyhlášky č.

Více

datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 20. června 2012 Ing. Miroslava Janáčková KUZL 27624/2012 KUSP 27624/2012 ŽPZE-MJ

datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 20. června 2012 Ing. Miroslava Janáčková KUZL 27624/2012 KUSP 27624/2012 ŽPZE-MJ Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Dle rozdělovníku datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 20. června 2012 Ing. Miroslava Janáčková KUZL 27624/2012 KUSP

Více

Revitalizace Černého potoka a jeho přítoků v PR Černá louka

Revitalizace Černého potoka a jeho přítoků v PR Černá louka Revitalizace Černého potoka a jeho přítoků v PR Černá louka Zelená síť Krušné hory- Udržitelné využívání a péče o kulturní krajinu v Krušných horách Boží dar 2.- 3.5.2011 Realizace v rámci programu Operační

Více

Reportáž Miami Seaquarium 2011

Reportáž Miami Seaquarium 2011 Reportáž Miami Seaquarium 2011 Adresa: Miami Seaquarium 4400 Rickenbacker Causeway Miami, Fl 33149 Tel.: (305) 361-5705 Web: http://www.miamiseaquarium.com/ Mají otevřeno 365 dní v roce, raději si to však

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Terestrické biotopy obojživelníků

Terestrické biotopy obojživelníků Terestrické biotopy obojživelníků - ochrana a péče Jaromír Maštera Havlíčkův Brod, leden 2012 Ochrana obojživelníků = Ochrana a péče o biotopy rozmnožování = vodní biotopy + Ochrana a péče o biotopy mimo

Více

Nároky na stanoviště

Nároky na stanoviště Základní rozdělení Vzplývavé (lekníny, stulíky, ) Submerzní ponořené (pramenička, vodní mor kanadský) Plovoucí (voďanka, kotvice, tokozelka) Pobřežní (většina vlhkomilných trvalek) Nároky na stanoviště

Více

VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů. při použití přípravků na ochranu rostlin,

VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů. při použití přípravků na ochranu rostlin, Strana 4114 Sbírka zákonů č. 327 / 2012 327 VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství

Více

Pracovní verze. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014. o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů

Pracovní verze. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014. o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů Pracovní verze NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014 o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů Vláda nařizuje podle 3a odst. 4 a odst. 5 písm. f), 3i, 3l a 3m zákona č. 252/1997 Sb.,

Více

327/2012 Sb. VYHLÁŠKA

327/2012 Sb. VYHLÁŠKA 327/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství stanoví podle 88 odst.

Více

314 Demografie 323 Vnitřní politika. 336 Finance. 365 Zabezpečování bydlení 37 Pedagogika. Výchova. Vzdělání. 54 Chemie

314 Demografie 323 Vnitřní politika. 336 Finance. 365 Zabezpečování bydlení 37 Pedagogika. Výchova. Vzdělání. 54 Chemie OBSAH 2. SVAZKU ANTOŠOVICE BARTOVICE BĚLSKÝ LES DUBINA FIFEJDY HAVLÍČKOVO NÁMĚSTÍ HEŘMANICE HLADNOV HOŠŤÁLKOVICE HRABOVÁ HRABŮVKA 026 Odborné knihovny 027 Knihovny 061 Vládní a nevládní organizace 27 Křesťanství

Více

Sumář úlovků z revírů za rok 2014

Sumář úlovků z revírů za rok 2014 471001 - Balaton 1 A 7044 Vítkov A Amur bílý Ka Karas obecný Or Okoun říční Su Sumec velký Tl Jelec tloušť Ú Úhoř říční 1 2,80 97 6,81 6 8,90 20 6,18 395 705,60 6 3,40 2 0,71 2 4,10 26 35,13 1 0,21 4 1,80

Více

Chráněná území v CHKO Beskydy. Co skrývají lesní památky a rezervace

Chráněná území v CHKO Beskydy. Co skrývají lesní památky a rezervace Chráněná území v CHKO Beskydy Co skrývají lesní památky a rezervace Většina přírodních rezervací a památek v Beskydech chrání lesy, z celkového počtu 53 je jich 42 alespoň částečně lesních. Mnohé lesní

Více

Plán péče o přírodní památku Ptáčovské rybníky

Plán péče o přírodní památku Ptáčovské rybníky Plán péče o přírodní památku Ptáčovské rybníky na období 2012-2021 návrh na vyhlášení 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: kategorie ochrany: název

Více

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu.

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu. Zbraslavský vrch nadmořská výška: 675 m geologie: trachyandezitový suk, přívodní dráha vulkánu (?) geomorfologické jednotky: Jesenická pahorkatina (Manětínská vrchovina) lokalizace: Karlovarský kraj, okres

Více

Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry

Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry Invaze a její důsledky invazní (zavlečené, nepůvodní, introdukované) rostliny nejsou na daném území původní (domácí) a byly do něho člověkem úmyslně nebo neúmyslně

Více

Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí

Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí I. Přikryl, ENKI, o.p.s., Třeboň Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí Abstrakt Práce hodnotí různé typy vod, které vznikají v souvislosti s těžbou uhlí, z hlediska jejich ekologické funkce i využitelnosti

Více

VODNÍ MĚKKÝŠI OHŘE U HOSTĚNIC

VODNÍ MĚKKÝŠI OHŘE U HOSTĚNIC VODNÍ MĚKKÝŠI OHŘE U HOSTĚNIC Obr. 1. Pravý břeh Ohře s rybím přechodem. Zde má být umístěna MVE. ZHOTOVITEL: RNDr. Luboš Beran, PhD. Křivenice 58 277 03 Horní Počaply e-mail: lubos.beran.krivenice@seznam.cz

Více

Obsah. Co je typické pro kvalitní, přírodě blízká stanoviště? Čím jsou tato stanoviště zajímavá a důležitá? / 3

Obsah. Co je typické pro kvalitní, přírodě blízká stanoviště? Čím jsou tato stanoviště zajímavá a důležitá? / 3 OLOMOUC OUC 2009 Obsah Nejen v nedotčené, ale také v člověkem obhospodařované krajině můžeme najít hodnotná a přírodě blízká stanoviště. Jsou to části přírody, jejichž bohatství živočišných a rostlinných

Více

Potok v zemědělské krajině u Hanůvky

Potok v zemědělské krajině u Hanůvky Potok v zemědělské krajině u Hanůvky Z pískovny mezi Kravařemi a zemědělským dvorem na Hanůvce vede cestička podél potůčku, který nezapře svůj nedobrovolný vztah k zemědělství. Ta nás pomalu zavede do

Více

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * *

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * * Hmyz * * * toto je pomoc pro ty, kdo byli vybráni do soutěže Poznej a chraň- téma všechno lítá co má i nemá peří Není nutné se naučit všechno!! Prostě se bavte a zajímejte, prohlédněte si to, co vás zajímá...

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Zákolanský potok CZ0213016

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Zákolanský potok CZ0213016 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Zákolanský potok CZ0213016 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Zákolanský potok Kód lokality: CZ0213016 Kód

Více

Plán péče o Národní přírodní rezervaci Ranšpurk na období 2010-2019

Plán péče o Národní přírodní rezervaci Ranšpurk na období 2010-2019 Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI PÁLAVA Plán péče o Národní přírodní rezervaci Ranšpurk na období 2010-2019 1 1. Základní údaje o zvláště chráněném území

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

Studie. Vyhodnocení možností umístění větrných elektráren na území Moravskoslezského kraje z hlediska větrného potenciálu a ochrany přírody a krajiny

Studie. Vyhodnocení možností umístění větrných elektráren na území Moravskoslezského kraje z hlediska větrného potenciálu a ochrany přírody a krajiny Chelčického 4, 702 00 Ostrava 1, Česká republika, tel., fax: +420 596 114 440, tel.: +420 596 114 469, e-mail: rimmel@rceia.cz, http://www.rceia.cz Studie Vyhodnocení možností umístění větrných elektráren

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti dle Smlouvy OSKOL/FRM/000602/2013/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Rostliny u vody a ve vodě - úvod

Rostliny u vody a ve vodě - úvod Rostliny u vody a ve vodě - úvod Rostliny mají různou potřebu vody. Některé rostou přímo ve vodě, jiné vyžadují, aby byly ve vodě alespoň určitou dobu, jiným stačí blízkost vody a větší vzdušná vlhkost

Více