NÁVRH KONSTRUKCE ODPRUŽENÉ VIDLICE JÍZDNÍHO KOLA SVOČ FST 2009

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NÁVRH KONSTRUKCE ODPRUŽENÉ VIDLICE JÍZDNÍHO KOLA SVOČ FST 2009"

Transkript

1 NÁVRH KONSTRUKCE ODPRUŽENÉ VIDLICE JÍZDNÍHO KOLA SVOČ FST 2009 Vít Prošek, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, Plzeň Česká republika ABSTRAKT Práce se zabývá návrhem odpružené vidlice určené pro technické disciplíny na horských kolech. Postupně zde zmiňuji všechny technické aspekty. Nejprve určení požadavků a rozměrů navazujících součástí. Dále je nutné navrhnout funkci a podobu vidlice. Po té představuji jednotlivé systémy a jejich funkce: funkce vidlice a pružících elementů, funkce oleje a tlumících elementů jako je odskok a komprese, funkce regulace zdvihu a regulace tlumících systémů. Pak pro správné dimenzování je třeba určit působící síly, jejich velikost a druh. Teprve poté navazuje dimenzování. Na konec spočítání výsledných vlastností vidlice. A na závěr resumé jestli jsem konstrukcí dosáhl požadovaných vlastností, a případné změny, které by byly vhodné pro odlehčení či zjednodušení. KLÍČOVÁ SLOVA Zatížení, Dimenzování, Komprese, Odskok, Zdvih, Regulace ÚVOD V mé bakalářské práci na toto téma se snažím navrhnout vidlici pro horské kolo tak, aby splňovala veškeré požadavky závodníka a také nebyla náročná na výrobu. Postupuji postupně od zjištění působících sil, přes návrh konstrukce a dimenzování, až ke spočtení výsledných vlastností vidlice. Vidlice musí zajistit následující: Tuhé vedení předního kola, absorbování nárazů a to pružením v rozsahu navrhnutého zdvihu, upevnění třmene kotoučové brzdy, přenesení všech sil mezi osou předního kola, brzdou a ložisky hlavového složení rámu, vyvinout pružící sílu v závislosti na zdvihu, vyvinout odporovou sílu v závislosti na rychlosti a směru pohybu vidlice, umožnit regulaci všech sil a také zdvihu. Navrhuji univerzální vidlici pro technické disciplíny na horském kole, proto volím zdvih 180mm, regulovatelný až na 100mm. Danému použití odpovídá zatížení a dimenzování vidlice a také její rozměry navazující na ostatní komponenty, které se drží mezinárodních standardů. Následující část textu je rozdělena do tematických částí, kdy každá odpovídá jednomu technickému řešení použitému v konstrukci vidlice. Chtěl bych upozornit, že veškerá technická řešení která jsou zde popisována jsem nikde neokopíroval, neboť jsem se snažil na vše přijít sám tak, abych nebyl svazován již zaběhlými technologiemi.

2 ÚVOD DO PROBLEMATIKY Terminologie Pro porozumění textu je třeba sjednotit terminologii. Na obrázku 1 vidíme jedno korunkovou klasickou vidlici, jejíž jednotlivé části se od shora nazývají: sloupek, korunka, vnitřní nohy, vnější nohy spojené můstkem a dole s patkami, které drží osu a svírají náboj předního kola. Jelikož při funkci zajíždí vnitřní nohy do vnějších, říkám těmto pohybům následovně: pohyb směrem dovnitř je komprese a pohyb směrem ven je odskok. Obrázek 1: Vidlice Varianty Existují dva druhy členění vidlic. Podle počtu korunek a podle druhu konstrukce. Viz obrázek 2. Zleva: Jedno korunková klasická, jedno korunková upside-down, dvou korunková klasická, dvou korunková upside-down. Obrázek 2:Varianty vidlic Pro můj případ víceúčelové vidlice pro technické disciplíny jsem vybral variantu jedno korunkovou, protože dvou korunková nesplňuje požadavek na protočení vidlice pod rámem. Dále jsem vybral variantu klasické konstrukce, protože upside-down, byť by měla mít nižší hmotnost neodpružených hmot, má ve výsledku hlavně díky vnitřnímu uspořádání celkovou hmotnost vyšší. Rozměry Z hlediska připojení vidlice na další komponenty je třeba se držet standardizovaných rozměrů: Rozměry sloupku: průměr 1 a 1/8 palce; 1,5 palce; nebo kombinace obou Rozměry osy: průměr 10mm; 15mm; 20mm; šířka mezi patkami 110mm Rozměr předního kola: poloměr včetně pláště a mezery pod můstkem 350mm; max. šířka pláště 3 palce Podtržené rozměry jsem použil. FUNKCE Funkce skeletu Vnitřní nohy fungují jako pístnice, tedy zajíždějí do vnějších nohou. K jejich vedení je třeba osadit vnitřek vnějších nohou kluzným materiálem. Rozhodl jsem se pro dva vodící kroužky na každé straně vzdálené od sebe co nejvíce tak, aby byla jimi přenášené síla co nejmenší. Dále je třeba zajistit aby vnitřní nohy z vnějších nevypadly. To je zajištěno segerovou jistící podložkou a dorazovou pružinkou. Viz obrázek 3. Pro mazání vodících kroužků a také pro tlumení rychlosti pohybu vidlice je uvnitř vidlice olej.

3 Obrázek 3: Řezy vidlicí, vpravo pro snížený zdvih Funkce olejové lázně Hladina oleje sahá zhruba k horním vodícím kroužkům. Na obrázcích 3, 4 a 5 je vidět konstrukce vnitřku vidlice. Dovnitř vnitřních nohou sahají trubičky připevněné k vnějším nohám a na nich jsou pístní kroužky, které uzavírají objem pod nimi. Při zajíždění vnitřních nohou do vnějších, se objem těchto nohou, který vniká do prostoru uzavřeného vodícími a pístními kroužky, snaží vytlačit olej ven. K tomu dojde jen tím, že olej proteče skrz díry v trubičkách a skrz jednocestný ventil který funguje v každé noze na opačnou stranu. Obrázek 4:Pohyb vidlice směrem dovnitř a pohyb ventilů Obrázek 5: Pohyb vidlice směrem ven a pohyb a ventilů Funkce pružení Pružení vyvíjí sílu v závislosti na zdvihu. K tomu slouží dvě ocelové šroubovité pružiny a vzduch, který zaujímá objem nad olejovou hladinou v okolí horních vodících kroužků až k horním čepičkám, ve kterých jsou automobilové ventilky, kterými se dá tlak snadno regulovat. Viz obrázek 3. Vzhledem k rychlosti stlačování dochází k adiabatické změně a vzduch nepředává teplo do okolí, tím jeho tlak roste exponenciálně. Záleží na výšce hladiny oleje, jak moc bude do pružící síly promlouvat tlak stlačeného vzduchu.

4 Funkce změny zdvihu Levá trubička je teleskopická a jelikož zabraňuje dorazové pružince a vnitřním nohám v pohybu směrem ven, dá se jejím zkrácením regulovat počátek zdvihu vidlice. Tedy vidlice nevyjede tolik ven a tím je zdvih snížen. Na obrázku 3 vpravo je vidět maximálně snížený zdvih. Díky tomu, že se trubička zkrátila, zabírá levá pružina opět od začátku a tím pádem vyvíjí menší sílu. Také objem trubičky, který se ztratil jejím zkrácením, vytvoří uvnitř vidlice nižší tlak, než který tam byl před tím. Ke zkracování teleskopické trubičky dochází tím, že jsou zde tři kolíky umístěny ve vyfrézované dráze a zkrutnou pružinkou zasekávány v zásecích po 20mm. Trubička která zajišťuje přenos kroutícího momentu mezi pružinkou a kolíky je vyvedena ven a následně je přenos síly potřebné k přetlačení pružinky zajištěn lankem, které je vyvedeno do páčky na řidítka. Viz obrázek 6. Obrázek 6: Teleskopická trubička, vpravo oboustranná páčka Funkce tlumení odskoku v závislosti na poloze Ventil odskoku se stává z kroužku, který uzavírá kuželovou díru a který je vedený na tyčce s dorazem a pružinkou. Na obrázcích 4 a 5 je v levé noze vidět, jak se při různých pohybech ventil chová. V závěrném směru teče olej ze shora dolů a kroužek je přetlakem a proudem oleje přitlačován ke kuželové díře a tvoří tak úzkou štěrbinu. Záleží na vyšroubování tyčky, o kterou se kroužek zasekne. Pokud tyčku povolíme, kroužek dosedne až na kuželovou díru a ventil se uzavře úplně. V opačném směru se kroužek oddálí a průtoku oleje téměř nebrání. Dále jelikož stačí tlumit odskok pouze ke konci pohybu směrem ven, aby nedocházelo k velkým rázům při dosednutí na dorazovou pružinku, jsou v pístním kroužku vytvořeny díry, které se v závislosti na obvodu pístního kroužku, tedy také v závislosti na vnitřním průměru vnitřních nohou, otevírají a nechají tak sebou olej protékat, či uzavírají a zabrání tak průtoku oleje. Vnitřní průměr vnitřních nohou se směrem dolů zvětšuje. V případě odskoku je pístní kroužek navržen tak, že se při větším obvodu díry uzavřou, takže ve spodní části kroužek nepropouští olej a záleží tak pouze na jednocestném ventilu. Viz obrázek 7. Obrázek 7: Odskok, vlevo zavřený, vpravo otevřený Funkce tlumení komprese v závislosti na poloze a na rychlosti Ventil tlumení komprese se stává z kolečka opatřeného po obvodu lopatkami a uvnitř dírami, které se pohybuje na tyčce směrem vertikálním o několik milimetrů a dále se otáčí o 90. Dále je na tyčce napevno připevněna zábrana, která zabraňuje průtoku oleje, pokud na ní kolečko dosedne. To se stane v závěrném směru, kdy olej

5 teče zezdola nahoru. V opačném se kolečko oddálí a olej má možnost protékat všemi dírami v kolečku. Na obrázcích 4 a 5 je v pravé noze vidět, jak se při různých pohybech ventil chová. Opět není třeba tlumit kompresi po celém zdvihu, ale zhruba až od jeho poloviny, aby byla vidlice na začátku zdvihu citlivější. Proto je zde obdobný pístní kroužek jako u odskoku, akorát je konstruovaný opačně. Tak aby byl při větším obvodu, tedy ve spodní části zdvihu, otevřený, a od poloviny zdvihu aby se díky zmenšujícímu se vnitřnímu průměru vnitřních nohou zavřel. Viz obrázek 8. Obrázek 8: Komprese, vlevo závěrný směr, vpravo průchozí směr Dále vycházím z toho, že olej použitý uvnitř vidlice je viskózní a díky jeho vnitřnímu tření je třeba vytvořit na jedné straně díry vyšší tlak než na druhé, aby dírou protekl. Tento přírůstek tlaku vytvořím tím, že do objemu teoreticky uzavřeného vodícím a pístním kroužkem vtlačuji vnitřní nohy, které svým objemem vytlačují olej dírami ven. Jelikož tlak je v celém objemu stejný, pominu-li tlak hydrostatický, působí tak tento přírůstek tlaku na každou z děr stejně. Každou z děr tedy proudí olej, a to právě takovou rychlostí, aby tečné napětí v oleji vytvořilo reakci stejně velkou jen opačně orientovanou vůči tomuto přírůstku tlaku. Z tohoto tedy vyplývá, že rychlost průtoku oleje dírami a tím i rychlost pohybu vidlice je přímo úměrná síle vyvozené na stlačení vidlice. Z důvodu odfiltrování nevyžádaného pohupování vidlice při šlapání, ale zachování citlivosti při rychlých nárazech jsem se zaměřil na myšlenku, abych při pomalém průtoku oleje zvýšil odpor či snížil průtočné množství, a při rychlém průtoku oleje snížil odpor, či zvýšil průtočné množství. Proto je kolečko opatřeno po obvodu lopatkami, které proud protékajícího oleje ohýbají o zhruba 60. Z věty o změně toku hybnosti vyplývá, že čím rychleji bude olej lopatkami protékat, tím vyšší silou bude proud oleje na lopatky působit. Závislost této síly je však na rychlosti proudu kvadratická. Takže při rychlém průtoku oleje lopatky po obvodu kolečka vytvářejí kroutící moment na kolečko. Dále je na kolečko připevněna zkrutná pružinka, která působí na kolečko opačným kroutícím momentem, který však s natočením roste lineárně. Proto při rychlém průtoku oleje dojde k pootočení kolečka až o 90, zatím co při pomalém průtoku se kolečko nemusí pootočit vůbec, což se dá ovlivnit předepnutím zkrutné pružinky. Díry uvnitř kolečka jsou konstruovány tak, aby se při pootočení začaly odkrývat zespod zábrany a tím pádem olej může začít protékat větším množstvím děr a zvýší se tak průtočné množství. Viz obrázek 9. Obrázek 9: Komprese, odkrývání děr Poznámka 1: Na první pohled je tento systém závislý na rychlosti pohybu vidlice. Pokud olej proudí lopatkami pomalu, nic se nestane, zatím co pokud proudí rychle, otevřou se další díry a vidlice má možnost se pohybovat ještě rychleji. Jenže, jak jsem zde již zmínil, rychlost proudu oleje závisí pouze na aplikované síle, která vytváří přetlak a nutí olej proudit. Tudíž je tento systém vlastně závislý na dynamické síle stlačující vidlici. Statickou sílu vyrovná pružení vidlice, ale až ve chvíli, kdy se vidlice stlačí. Momentální přebytek síly oproti síle pružin a vzduchu nazývám sílou dynamickou, protože ta se spotřebuje na stlačení vidlice, tudíž na proudění oleje. Poznámka 2: Při drobné konstrukční úpravě by se dalo zajistit, aby se kolečko mohlo otáčet až o 270, což by vedlo k tomu, že v určité oblasti rozsahu rychlosti vidlice a tedy také dynamické síly by došlo ke zvýšení odporu vidlice vůči pohybu. To by se dalo využít jako sekundární efekt. Například pro šlapání v sedě (pootočení o 0 ) by bylo první pásmo odporu, a dále pro šlapání ve stoje, při kterém působí větší síly (pootočení o 180 ) by bylo druhé pásmo odporu. Mezi nimi by vidlice vykazovala menší odpor vůči pohybu. Toto je jediná výhoda tohoto

6 systému. Poznámka 3: Ke stejným výsledkům, dokonce ještě o kousek lepším by se dalo dojít také mnohem jednodušším způsobem. A to při použití téměř identického systému jaký je použit pro odskok, jen za použití silnější pružinky, která by přitlačovala kroužek ke kuželovému otvoru. Viz obrázek 7. Při pomalých pohybech, tedy pomalých průtocích oleje, tedy malých přetlacích by přetlak tento kroužek, respektive pružinku, nepřetlačil a zůstala by malá štěrbina na průtok oleje. Zrovna taková, jaká by byla nastavena pro odskok. Při rychlých pohybech, tedy rychlých průtocích oleje, tedy velkých přetlacích by přetlak tento kroužek, respektive pružinku, přetlačil a vznikl by tak velký otvor pro průtok oleje a tudíž by došlo ke zvýšení průtočného množství. Tímto by se dal tento systém sjednotit se systémem odskoku do jednoho a uspořila by se tak důležitá hmotnost neodpružených hmot. Dokonce by byl tento systém citlivější na malé pohyby a zabraňoval by tak odskakování předního kola například v zatáčkách. Nevýhody jsou ty, že by se komprese nedala utlumit více než odskok, avšak to ani není v reálu potřeba. Dále pak by již nebylo možné u sjednoceného systému použít tlumení v závislosti na poloze. To by se již dalo zajistit pouze ve druhé noze a tím pádem pouze do jednoho směru. ZATÍŽENÍ Uvažuji různé mezní situace, kdy dochází k působení největších sil na vidlici. Beru v potaz působení jezdce na kolo, maximální sílu, kterou je jezdec schopen udržet, setrvačnosti při nárazech a dopadech, zmačknutí pláště a zdvihu ke kterému při nárazu dojde a tím pádem dráhu po které bude soustava jezdce s kolem zpomalovat. Z těchto mechanických úloh sestavuji rovnice a vyjadřuji výsledné síly na vidlici a to ve směru radiálním a axiálním vůči vidlici. Axiální síly přenáší pružení vidlice, takže při tomto působení se vidlice zmáčkne a radiální síly přenáší skelet vidlice, tudíž jsou rozhodující pro tuhost a pevnost. Dále radiální síly působí na rameni, které se zkracuje právě o to, jaké působí axiální síly, neboť se v tu chvíli zmáčkne zdvih, a rameno, na kterém radiální síla vytváří moment, se zkrátí. Náraz do stromu Uvažuji takové vstupní podmínky, kdy má jezdec těžiště co nejvíce vzadu a dole a jede jen takovou rychlostí, aby se při nárazu ještě nepřeklopil, neboť pak by již nebyl schopen přenášet do kola sílu od své setrvačnosti. Tato situace znamená náraz do vidlice zepředu, kdy je zdvih zmáčknutý kvůli axiální síle. Pád kola z výšky Uvažuji situaci, kdy kolo spadne z výšky pět metrů přímo na přední kolo ze směru takového, že všechna setrvačnost se přenese do radiální síly na vidlici opět zepředu. V tomto případě nepůsobí axiální síla, proto se zdvih nezmačkne a radiální síla působí na maximálním rameni. Dopad ze skoku z výšky Při této situaci působí radiální síla zezadu na vidlici kvůli nastavení hlavového úhlu na rámu, který je sklopený na 66. Opět uvažuji takové vstupní podmínky aby je jezdec ještě tak akorát zvládl. Z této situace vystupuje nejvyšší axiální síla. Dopad ze skoku na bouli Tento případ je obdobný, jen ještě do situace přidávám bouli, na kterou jezdec dopadne, která má tendenci rozevírat kola od sebe a zvyšuje tak radiální složku síly na vidlici. V této situaci se vyskytuje nejvyšší radiální síla, ale na nejmenším rameni. Brždění Tuto situaci uvažuji tak, že jezdec může buď jet po hrbolech, nebo brzdit, a to tak, že je jeho setrvačnost taková, ačkoliv má váhu co nejvíce vzadu, že se akorát postaví na přední kolo a reakce zadního kola je nulová. Tím je umožněno aby byla třecí síla na předním kole maximální a z ní zjišťuji moment, který vyvíjí brzda na vnější nohy. Opět zde působí i axiální síla a radiální síla působí na menším rameni. NAPJATOST Jednotlivé součásti skeletu vidlice na sebe přenášejí zatížení, které řeším metodou superpozice. Pro jednotlivé průřezy počítám napětí normálové i tečné a následně redukované. Z předchozích řešení jsem zjistil, že k maximálním silám dochází ve třech případech. Proto řeším napjatost pro všechny tyto případy abych určil skutečně tu nejvyšší napjatost v daném průřezu. Při pádu z výšky nepůsobí největší radiální síla, ale jelikož působí na největším rameni, způsobuje největší ohybový moment. Při dopadu ze skoku na bouli působí maximální radiální síla, ale na nejkratším rameni. Při brždění působí moment od brzdy, který způsobuje největší zatížení na vnějších nohách. Ohybový moment Vychází nejvyšší v horních partiích vidlice, proto mají vnitřní nohy i sloupek proměnnou tloušťku stěny.

7 Obrázek 10: Ohybový moment Posouvající síly V oblasti korunky se jeví nejvyšší, proto je třeba dbát na vysoký koeficient bezpečnosti při výpočtech nalisování. Obrázek 11: Posouvající síly MATERIÁLY Vidlice je navržená pro výrobu ze slitiny aluminia a legujících prvků a to precipitačně vyžíhaného a mírně zestárnutého. Technologii výroby je třeba přesně dodržet aby bylo možné předpovědět kdy dojde ke změknutí materiálu a podle toho byla zvolena záruční politika. Vnější nohy jsou navrženy jako odlitek z magnesia, které se vyznačuje nízkou hustotou a díky tomu snižuje hmotnost neodpružených hmot. Vodící kroužky jsou z polyesterové tkaniny a vnitřní kluzné součásti jsou ze silonu. DIMENZOVÁNÍ Jelikož je vidlice zatěžována dynamicky, sice zřídka kdy silou maximální, je třeba se držet dynamického koeficientu bezpečnosti. Všechny trubkové profily jsou bez vrubů a s kvalitním opracováním vnější plochy, vnitřní nohy dokonce s vytvrzením. Proto volím koeficient bezpečnosti k mezi kluzu 2,8. K tomu se přiblížím pouze v horní části vnitřních nohou. Sloupek není namáhán na ohyb jako obyčejný nosník, protože dochází při deformaci ke změně okrajových podmínek, navíc je mírně předepnutý. Jakmile se vidlice začne ohýbat, opře se o spodní ložisko hlavového složení korunka a sloupek je tedy namáhán pouze na střih a tah. V analýze FEM je vidět na obrázku 12 způsob deformace a namáhaná místa jsou znázorněna barevně. Koeficient bezpečnosti zde vychází poněkud nižší, proto je ještě třeba sloupek zesílit.

8 Obrázek 12: Analýza FEM, redukované napětí VLASTNOSTI K vlastnostem vidlice patří její váha, tuhost, možnost a rozsah regulací. Váha vychází včetně pružin lehce pod tři kilogramy, což je rozumná váha a na trhu by se vidlice řadila k průměru všech vidlic a ke špičce vidlic osazenými pružinou. Vidlici lze též použít i bez pružin při zvýšení tlaku vzduchu a pak by se vidlice řadila ke špičce takto dimenzovaných vidlic na trhu. Tuhost a pevnost bude po menších úpravách na vynikající úrovni. Průběh síly pružení na zdvihu Pružiny jsou dimenzovány tak, aby mohl být tlak vzduchu co nejmenší a chod vidlice byl tak co nejvíce lineární. Obrázek 13: Závislost síly pružení na zdvihu Průběh rychlosti komprese na síle Z obrázku 14 je vidět, že při menších rychlostech vykazuje vidlice zvětšený odpor proti pohybu. Obrázek 14: Závislost rychlosti komprese na síle ZÁVĚR A DOPORUČENÍ V mé bakalářské práci jsem dospěl k hrubému návrhu konstrukce odpružené vidlice. Všechny díly jsou navrženy tak, aby se daly vyrobit konvečními metodami. Podařilo se mi vymyslet několik pro mne zajímavých technických řešení, které by však bylo potřeba vyzkoušet v praxi a potvrdit tak jejich funkčnost a účinnost pro dané použití. Jednou bych rád zde použitá technická řešení vyrobil, otestoval a případně i zavedl do výroby. PODĚKOVÁNÍ Poděkování patří jednak škole, kde jsem nabyl poznatky, které jsem zužitkoval v této práci a hlavně mé přítelkyni za trpělivost při tom množství času, který jsem strávil na této a bakalářské práci. LITERATURA Knižní publikace: [1] HOSNEDL,S., KRÁTKÝ, J.: Příručka strojního inženýra I. Praha: Computer-Press, 1999 [2] HOSNEDL,S., KRÁTKÝ, J.: Příručka strojního inženýra II. Praha: Computer-Press, 2000 [3] NOSKIEVIČ,J. A KOL.: Mechanika tekutin. SNTL Praha, 1987

5. Pneumatické pohony

5. Pneumatické pohony zapis_pneumatika_valce - Strana 1 z 8 5. Pneumatické pohony Mění energii stlačeného vzduchu na #1 (mechanickou energii) Rozdělení: a) #2 pro přímé (lineární) pohyby b) #3 pro točivý pohyb - pro šroubování,

Více

2. DOPRAVA KAPALIN. h v. h s. Obr. 2.1 Doprava kapalin čerpadlem h S sací výška čerpadla, h V výtlačná výška čerpadla 2.1 HYDROSTATICKÁ ČERPADLA

2. DOPRAVA KAPALIN. h v. h s. Obr. 2.1 Doprava kapalin čerpadlem h S sací výška čerpadla, h V výtlačná výška čerpadla 2.1 HYDROSTATICKÁ ČERPADLA 2. DOPRAVA KAPALIN Zařízení pro dopravu kapalin dodávají tekutinám energii pro transport kapaliny, pro hrazení ztrát způsobených jejich viskozitou (vnitřním třením), překonání výškových rozdílů, umožnění

Více

TECHNOLOGIE VÝROBY HLAVY MOTORU MOTOCYKLU JAWA 50 SVOČ FST 2014

TECHNOLOGIE VÝROBY HLAVY MOTORU MOTOCYKLU JAWA 50 SVOČ FST 2014 TECHNOLOGIE VÝROBY HLAVY MOTORU MOTOCYKLU JAWA 50 SVOČ FST 2014 Zdeněk Barvíř, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Tato práce se bude zabývat modelem hlavy

Více

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE 1.A. VALIVÁ LOŽISKA a) dělení ložisek b) skladba ložisek c) definice základních pojmů d) výpočet ložisek d) volba ložisek 1.B. POHYBLIVÉ ČÁSTI PÍSTOVÉHO STROJE a) schéma pohyblivých částí klikového mechanismu

Více

PÍSTOVÁ ČERPADLA. Jan Kurčík 3DT

PÍSTOVÁ ČERPADLA. Jan Kurčík 3DT PÍSTOVÁ ČERPADLA Jan Kurčík 3DT CHARAKTERISTIKA PÍSTOVÝCH ČERPADEL Pístová čerpadla jsou vhodná pro čerpání menších objemů kapalin, při vyšších tlacích. Hlavním znakem pístových čerpadel je převod rotačního

Více

HONDA CB500X, modelový rok 2016

HONDA CB500X, modelový rok 2016 HONDA CB500X, modelový rok 2016 Datum vydání: Inovovaný model: Cestovní enduro CB500X o výkonu 35 kw, jež je určeno pro držitele řidičského oprávnění kategorie A2, získalo velkou porci stylu, vylepšenou

Více

Posilovač spojky 123

Posilovač spojky 123 7. Posilovač spojky 1 123 7. Posilovač spojky Posilovač spojky 970 051... 0 Modulová konstrukční řada Použití: Zmenšení ovládací síly na spojkovém pedálu a zvětšení citlivosti a přesnosti během ovládání

Více

ÚVOD PNEUMATICKÉ VÁLCE. Jednočinné pneumatické válce

ÚVOD PNEUMATICKÉ VÁLCE. Jednočinné pneumatické válce PNEUMATICKÉ KOMPONENTY VÁLCE A PŘÍSLUŠENSTVÍ UČEBNÍ TEXTY PRO VÝUKU MECHATRONIKY 1 OBSAH: Úvod... 3 Pneumatické válce... 3 Jednočinné pneumatické válce... 3 Dvojčinné pneumatické válce... 4 Speciální pneumatické

Více

STOMATOLOGICKÁ SOUPRAVA RIGEL TECHNICKÝ MANUÁL

STOMATOLOGICKÁ SOUPRAVA RIGEL TECHNICKÝ MANUÁL STOMATOLOGICKÁ SOUPRAVA RIGEL TECHNICKÝ MANUÁL Thessaloniky, 16.11. 1992 STOMATOLOGICKÝ STOLEK RIGEL 1. Technický popis (obr. 1) Na stomatologickém stolku se nachází všechny důležité nástroje, které používá

Více

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek 6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek Pro účely měření mechanických veličin (síla, tlak, mechanický moment, změna polohy, rychlost změny polohy, amplituda, frekvence a zrychlení mechanických

Více

Technologické procesy (Tváření)

Technologické procesy (Tváření) Otázky a odpovědi Technologické procesy (Tváření) 1) Co je to plasticita kovů Schopnost zůstat neporušený po deformaci 2) Jak vzniká plastická deformace Nad mezi kluzu 3) Co jsou to dislokace Porucha krystalové

Více

HONDA CB500F, modelový rok 2013

HONDA CB500F, modelový rok 2013 HONDA CB500F, modelový rok 2013 Datum vydání: 12. listopadu 2012 Nový model: Dvouválcový motocykl střední váhy ve stylu naked, jeden z trojice zcela nových modelů. Zábavný, agilní, lehký, s nízkou spotřebou,

Více

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly Kontrolní test 1. Samonosná karoserie má: a) žebřinový rám b) nemá rám c) plošinový rám 2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

Více

Učební texty Montáže Brzdy

Učební texty Montáže Brzdy Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe 2. ročník Fleišman Luděk 29.7.2012 Název zpracovaného celku: Učební texty Montáže Brzdy Brzdy Úkolem brzd je zajistit spolehlivé zpomalování vozidla, přibrzďování

Více

Puigmal, s/n Polígon Industrial St Isidre E-08272 St Fruitós de Bages (Barcelona) Tel.:+34 938 773 181 Fax:+34 938 770 541 dem@dem-barcelona.

Puigmal, s/n Polígon Industrial St Isidre E-08272 St Fruitós de Bages (Barcelona) Tel.:+34 938 773 181 Fax:+34 938 770 541 dem@dem-barcelona. 1 Tváření za studena Ve firmě dokážeme ohýbat měděné tyče/pruty až do úhlu 90 s minimálním poloměrem; tato metoda tváření za studena je speciálním procesem, vyvinutým naším týmem inženýrů, který není založen

Více

Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů. Příslušenství nástrojových brusek (brusky BN 102)

Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů. Příslušenství nástrojových brusek (brusky BN 102) Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: PRA- NAS 3.roč Antonín Dombek 27.3.2013 Název zpracovaného celku: Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů Příslušenství nástrojových brusek (brusky BN 102)

Více

Suspenze dělíme podle velikosti částic tuhé fáze suspendované v kapalině na suspenze

Suspenze dělíme podle velikosti částic tuhé fáze suspendované v kapalině na suspenze 14. FILTRACE dělíme podle velikosti částic tuhé fáze suspendované v kapalině na suspenze hrubé s částicemi o velikosti 100 μm a více, jemné s částicemi mezi 1 a 100 μm, zákaly s částicemi 0.1 až 1 μm,

Více

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3)

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Pozemní vozidla s jedním motorem s mechanickým pohonem na zemi, se 4 až 8 koly (pokud má vůz více než 4 kola, je třeba schválení

Více

Petr Macher Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika

Petr Macher Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika KONSTRUKČNÍ NÁVRH PŘEVODOVKY PRO POHON DVOJKOLÍ REGIONÁLNÍHO VOZIDLA S ELEKTRICKÝM MOTOREM SVOČ FST 2014 Petr Macher Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT

Více

Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin

Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin Rychlostní snímače průtoku Rychlostní snímače průtoku vyhodnocují průtok nepřímo měřením střední rychlosti proudu tekutiny v STŘ. Ta závisí vzhledem k rychlostnímu

Více

Dvouhmotový setrvačník Technika Diagnóza závad Speciální nářadí

Dvouhmotový setrvačník Technika Diagnóza závad Speciální nářadí Dvouhmotový Technika Diagnóza závad Speciální nářadí 1 Obsah 1. Historie 4 2. Dvouhmotový ZMS 6 2.1 Proč dvouhmotový? 6 2.2 Konstrukce 6 2.3 Funkce 7 3. Komponenty dvouhmotového u 8 3.1 Primární 8 3.2

Více

Určeno posluchačům Fakulty stavební ČVUT v Praze

Určeno posluchačům Fakulty stavební ČVUT v Praze Strana 1 HALOVÉ KONSTRUKCE Halové konstrukce slouží nejčastěji jako objekty pro různé typy průmyslových činností nebo jako prostory pro skladování. Jsou také velice často stavěny pro provozování rozmanitých

Více

12. Hydraulické pohony

12. Hydraulické pohony ydraulika 07 1 z 9 12. Hydraulické pohony Rozdělení: Převádí tlakovou energii hydraulické kapaliny na pohyb Při přeměně energie dochází ke ztrátám ztrátová energie se mění na teplo a) válce výsledkem je

Více

OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles 1. Lokální tělesa 2. Konvekční tělesa Článková otopná tělesa

OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles 1. Lokální tělesa 2. Konvekční tělesa Článková otopná tělesa OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles Stejně jako celé soustavy vytápění, tak i otopná tělesa dělíme na lokální tělesa a tělesa ústředního vytápění. Lokální tělesa přeměňují energii v teplo a toto předávají

Více

Konstrukce 240 Pneumatické regulační zařízení Typ 3244-1 a Typ 3244-7

Konstrukce 240 Pneumatické regulační zařízení Typ 3244-1 a Typ 3244-7 Konstrukce 240 Pneumatické regulační zařízení Typ 3244-1 a Typ 3244-7 Obrázek 1 Regulační zařízení, typ 3244-1 Obrázek 2 Regulační zařízení, typ 3244-7 1. Konstrukce a způsob účinku Pneumatické regulační

Více

OBECNÉ INFORMACE KA 04 - PLECHOVÉ DÍLY. doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv. verze - 1.0

OBECNÉ INFORMACE KA 04 - PLECHOVÉ DÍLY. doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv. verze - 1.0 Katedra konstruování strojů Fakulta strojní KA 04 - PLECHOVÉ DÍLY OBECNÉ INFORMACE doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

WQZ. WQZ Ponorné kalové čerpadlo určeno pro míchání a současné čerpaní

WQZ. WQZ Ponorné kalové čerpadlo určeno pro míchání a současné čerpaní WQZ WQZ Ponorné kalové čerpadlo určeno pro míchání a současné čerpaní ÚČEL Hlavní oblastí použití čerpadla WQZ jsou komunální-splaškové odpadní vody, kaly, průmyslové odpadní vody, nemocnice, doly, dešťové

Více

Řízení. Školení H-STEP 3 Školení H-STEP 2 Školení H-STEP 1

Řízení. Školení H-STEP 3 Školení H-STEP 2 Školení H-STEP 1 Řízení Školení H-STEP 3 Školení H-STEP 2 Školení H-STEP 1 Řízení H-STEP 1 Rejstřík Předmět Strana Řízení, obecně 3 Hydraulický posilovač řízení 5 Olejové čerpadlo, řídicí ventil tlaku a průtoku 7 Hydraulický

Více

ONLY FOR FLIGHT SIMULATION USAGE NOT FOR REAL WORLD FLYING

ONLY FOR FLIGHT SIMULATION USAGE NOT FOR REAL WORLD FLYING ŠKOLA PILOTŮ Základy letu ONLY FOR FLIGHT SIMULATION USAGE NOT FOR REAL WORLD FLYING Author: Ondřej Sekal Valid from: 2010-07-12 Page 1 of 8 Úvod Tato příručka slouží jako učební materiál ke studiu pro

Více

KONSTRUKČNÍ NÁVRH HYDRAULICKÉHO LISOVACÍHO ZAŘÍZENÍ PRO VÝUKOVÉ ÚČELY SVOČ FST 20010

KONSTRUKČNÍ NÁVRH HYDRAULICKÉHO LISOVACÍHO ZAŘÍZENÍ PRO VÝUKOVÉ ÚČELY SVOČ FST 20010 KONSTRUKČNÍ NÁVRH HYDRAULICKÉHO LISOVACÍHO ZAŘÍZENÍ PRO VÝUKOVÉ ÚČELY SVOČ FST 20010 Tomáš Drexler, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Cílem této práce

Více

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ 5 KOMUTÁTOROVÉ STROJE MĚNIČE JIŘÍ LIBRA UČEBNÍ TEXTY PRO VÝUKU ELEKTROTECHNICKÝCH OBORŮ 1 Obsah 1. Úvod k elektrickým strojům... 4 2. Stejnosměrné stroje... 5 2.1. Úvod ke stejnosměrným

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ VÝZKUMNÁ ZPRÁVA STABILITA VYBRANÝCH KONFIGURACÍ KOLEJOVÉHO SVRŠKU

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ VÝZKUMNÁ ZPRÁVA STABILITA VYBRANÝCH KONFIGURACÍ KOLEJOVÉHO SVRŠKU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ INFRAM a.s., Česká republika VÝZKUMNÁ ZPRÁVA STABILITA VYBRANÝCH KONFIGURACÍ KOLEJOVÉHO SVRŠKU Řešitel Objednatel Ing. Petr Frantík, Ph.D. Ústav stavební

Více

OPTIMALIZACE VIRTUÁLNÍHO PROTOTYPU PRŮMYSLOVÉ PŘEVODOVKY

OPTIMALIZACE VIRTUÁLNÍHO PROTOTYPU PRŮMYSLOVÉ PŘEVODOVKY Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT OPTIMALIZACE VIRTUÁLNÍHO PROTOTYPU PRŮMYSLOVÉ PŘEVODOVKY Michal Gryga Střední průmyslová škola, Praha 10, Na Třebešíně

Více

OVMT Mechanické zkoušky

OVMT Mechanické zkoušky Mechanické zkoušky Mechanickými zkouškami zjišťujeme chování materiálu za působení vnějších sil, tzn., že zkoumáme jeho mechanické vlastnosti. Některé mechanické vlastnosti materiálu vyjadřují jeho odpor

Více

LOW RATIO SUSPENSION

LOW RATIO SUSPENSION LOW RATIO SUSPENSION LRS je název inovovaného systému zadního tlumení horských kol. V porovnání s existujícími obvykle používanými systémy zadního tlumení, LRS nabízí jezdci několik úžasných výhod. Ačkoliv

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 27

Více

barvou). Všechny výše uvedené kabely doporučujeme protáhnout skrz sloupky, s použitím elektroinstalačních trubek (husích krků).

barvou). Všechny výše uvedené kabely doporučujeme protáhnout skrz sloupky, s použitím elektroinstalačních trubek (husích krků). Stavební připravenost Stavební připravenost pro otočné brány s lineárním pohonem Při použití lineárních pohonů upevněných na sloupcích. Varianta pro jednokřídlou bránu je zcela stejná jen bez druhého pohonu.

Více

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 21. 4. 2013 Název zpracovaného celku: STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Pevné látky dělíme na látky: a) krystalické b) amorfní

Více

regulátory sacího tlaku SDR

regulátory sacího tlaku SDR Konstantní sací tlak a zajištění výtoku Regulátory sacího tlaku SDR 50 a SDR 500 byly vyvinuty, poněvadž dopravní výkon membránových dávkovacích čerpadel může být nevýhodně ovlivňován mimo jiné i kolísajícím

Více

Nejen rychlý, ale i perfektní střih

Nejen rychlý, ale i perfektní střih 12 Sekačky s čelním žacím ústrojím Nejen rychlý, ale i perfektní střih Profesionální rotační žací stroje John Deere nabízejí vynikající kombinaci rychlosti a kvality střihu. Díky vysokokapacitním žacím

Více

Využití energie výfukových plynů k pohonu klikového hřídele. Jakub Vrba Petr Schmid Pavel Němeček

Využití energie výfukových plynů k pohonu klikového hřídele. Jakub Vrba Petr Schmid Pavel Němeček Využití energie výfukových plynů k pohonu klikového hřídele Jakub Vrba Petr Schmid Pavel Němeček Technické inovace motorových vozidel - Přednáška 07 1 Důvod inovace Jedná se o využití energie výfukových

Více

NOVINKA šestistupňová mechanická převodovka 02M ve vozech

NOVINKA šestistupňová mechanická převodovka 02M ve vozech NOVINKA šestistupňová mechanická převodovka 02M ve vozech SP41_50 Na moderní automobily se kladou stále rostoucí požadavky na funkčnost, jízdní komfort, bezpečnost, šetrnost k životnímu prostředí a také

Více

Úplně nový Felt AR představuje všechno, co se inženýři z Feltu naučili v průběhu dvou desetiletí, kdy se snažili posouvat hranice výkonnosti našich

Úplně nový Felt AR představuje všechno, co se inženýři z Feltu naučili v průběhu dvou desetiletí, kdy se snažili posouvat hranice výkonnosti našich Úplně nový Felt AR představuje všechno, co se inženýři z Feltu naučili v průběhu dvou desetiletí, kdy se snažili posouvat hranice výkonnosti našich PRO-silničních a aerodynamických časovkářských bicyklů.

Více

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2006 2007

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2006 2007 TEST Z FYZIKY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY ČÍSLO FAST-F-2006-01 1. Převeďte 37 mm 3 na m 3. a) 37 10-9 m 3 b) 37 10-6 m 3 c) 37 10 9 m 3 d) 37 10 3 m 3 e) 37 10-3 m 3 2. Voda v řece proudí rychlostí 4 m/s. Kolmo

Více

Manuál pro tlumiče Cane Creek Double Barrel Obsah

Manuál pro tlumiče Cane Creek Double Barrel Obsah Manuál pro tlumiče Cane Creek Double Barrel Obsah Manuál pro tlumiče Cane Creek Double Barrel... 1 Úvod... 2 Bezpečnostní varování... 2 INSTALACE PRO VŠECHNY TLUMIČE... 4 Tělo tlumiče InLine... 5 Tělo

Více

TECE nádržky jsou skutečně multifunkční. Lze je použít v široké škále aplikací, i když se technicky jedná pouze o dva typy.

TECE nádržky jsou skutečně multifunkční. Lze je použít v široké škále aplikací, i když se technicky jedná pouze o dva typy. Splachovací nádržky TECE jsou univerzální TECE nádržky jsou skutečně multifunkční. Lze je použít v široké škále aplikací, i když se technicky jedná pouze o dva typy. 10 litrová spolehlivá splachovací nádržka:

Více

12. SUŠENÍ. Obr. 12.1 Kapilární elevace

12. SUŠENÍ. Obr. 12.1 Kapilární elevace 12. SUŠENÍ Při sušení odstraňujeme z tuhého u zadrženou kapalinu, většinou vodu. Odstranění kapaliny z tuhé fáze může být realizováno mechanicky (filtrací, lisováním, odstředěním), fyzikálně-chemicky (adsorpcí

Více

Uživatelský manuál ODPRUŽENÉ VIDLICE CZECH

Uživatelský manuál ODPRUŽENÉ VIDLICE CZECH Uživatelský manuál ODPRUŽENÉ VIDLICE CZECH OBSAH Důležité bezpečnostní informace 3 Před každou jízdou 4 Montáž vidlice 5 Instrukce k montáži 5 Přizpůsobení dvojité korunky 6 Výška pláště 6 Zkouška výšky

Více

VODIČ V MAGNETICKÉM POLI

VODIČ V MAGNETICKÉM POLI VODIČ V MAGNETICKÉM POLI Václav Piskač, Brno 2011 Po dlouhé době jsem se dostal k tomu, abych svůj demonstrační U-magnet doplnil sadou pro elektromagnetické pokusy. Sada obsahuje demonstrační experimenty

Více

GENIUS 700/900 2013. Nude 2

GENIUS 700/900 2013. Nude 2 V roce 2013 SCOTT připravil novinku pro segment Trailovo/ maratónských kol. Model Genius je ve dvou variantách dle průměru kol: 27.5 a 29 palců Po dvou letech výzkumu a testování se podařilo vyvinout jeden

Více

P R A C O V N Í P O S T U P. na komorové navrtávací zařízení MANIBS typ J-110

P R A C O V N Í P O S T U P. na komorové navrtávací zařízení MANIBS typ J-110 A) Pracovní postup 1. Montáž nebo navaření bezpečnostní armatury MANIBS před navařením odbočkového T-kusu se musí odstranit krycí víčko a zátka. 2. Nové - připojované - potrubí se napojí, příp.dokončí.

Více

DÍLENSKÁ PŘÍRUČKA. Dvouokruhové brzdné zařízení

DÍLENSKÁ PŘÍRUČKA. Dvouokruhové brzdné zařízení DÍLENSKÁ PŘÍRUČKA Technické, montážní a seřizovací pokyny pro Dvouokruhové brzdné zařízení http://trabant.jinak.cz Dvouokruhové brzdy (1.1) Konstrukce a funkce Dvouokruhové brzdné zařízení je zkonstruováno

Více

SPALOVACÍ MOTORY. Doc. Ing. Jiří Míka, CSc.

SPALOVACÍ MOTORY. Doc. Ing. Jiří Míka, CSc. SPALOVACÍ MOTORY Doc. Ing. Jiří Míka, CSc. Rozdělení Podle způsobu práce: Objemové (pístové) Dynamické Podle uspořádání: S vnitřním spalováním S vnějším přívodem tepla Ideální oběhy pístových spalovacích

Více

FRICTION STIR WELDING (FSW)

FRICTION STIR WELDING (FSW) FRICTION STIR WELDING (FSW) 1 VZNIK NOVÉ TECHNOLOGIE Nová technologie svařování (Friction Stir Welding - FSW) byla vynalezena v roce 1991. Byla patentována a rozvinuta pro použití v průmyslu svařovacím

Více

TECHNOLOGIE CHLAZENÍ VSTŘIKOVACÍ FORMY POMOCÍ KAPALNÉHO CO 2

TECHNOLOGIE CHLAZENÍ VSTŘIKOVACÍ FORMY POMOCÍ KAPALNÉHO CO 2 1 OVĚŘENÁ TECHNOLOGIE typ aplikovaného výstupu Z vzniklý za podpory projektu TECHNOLOGIE CHLAZENÍ VSTŘIKOVACÍ FORMY POMOCÍ KAPALNÉHO CO 2 OVĚŘENÁ TECHNOLOGIE - ZPRÁVA KSP-2015-Z-OT-02 ROK 2015 Autor: Ing.

Více

19. kapitola Tvorba součástí pro sestavu Otevřete nový výkres "klikový_mechanizmus.dgn" a v něm vytvořte nový model "píst". Vytvořte novou vrstvu

19. kapitola Tvorba součástí pro sestavu Otevřete nový výkres klikový_mechanizmus.dgn a v něm vytvořte nový model píst. Vytvořte novou vrstvu 19. kapitola Tvorba součástí pro sestavu Otevřete nový výkres "klikový_mechanizmus.dgn" a v něm vytvořte nový model "píst". Vytvořte novou vrstvu "píst" s atributy: barva modrá (1), typ plná(0) a tloušťka

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registračníčíslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

p V = n R T Při stlačování vkládáme do systému práci a tím se podle 1. věty termodynamické zvyšuje vnitřní energie systému U = q + w

p V = n R T Při stlačování vkládáme do systému práci a tím se podle 1. věty termodynamické zvyšuje vnitřní energie systému U = q + w 3. DOPRAVA PLYNŮ Ve výrobních procesech se často dopravují a zpracovávají plyny za tlaků odlišných od tlaku atmosférického. Podle poměru stlačení, tj. poměru tlaků před a po kompresi, jsou stroje na dopravu

Více

PCX. 2010 Tisková informace EU-CZ - 1/6

PCX. 2010 Tisková informace EU-CZ - 1/6 PCX 2010 Tisková informace EU-CZ - 1/6 Představení Vývojový koncept Skútry s malým zdvihovým objemem jsou v Evropě stále populárnější. Rostoucí ceny paliv a zvyšující se ohledy na životní prostředí stále

Více

OBSAH. Důležité: Pro zapojení motorů SASSI typu AC1 VVVF a AC2 postupujte podle schématu umístěném ve svorkovnici - 1 -

OBSAH. Důležité: Pro zapojení motorů SASSI typu AC1 VVVF a AC2 postupujte podle schématu umístěném ve svorkovnici - 1 - OBSAH UPOZORNĚNÍ....str. 31 Všeobecné technické informace....str. 32 Převodovka TORO - řez rychloběžnou částí... str. 33 Identifikační štítky pro převodovky a motory....str. 34 Otevírání překližkových

Více

Spouštěcí obvod. Spouštěč. Základní parametry spouštěče

Spouštěcí obvod. Spouštěč. Základní parametry spouštěče Spouštěcí obvod Pod tímto pojmem se rozumí nejen vlastní elektrické spouštěcí zařízení k přímému mechanickému uvedení motoru do pohybu, ale také pomocná zařízení, která jsou pro spouštění motoru vhodná

Více

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie TECHNOLOGIE I : Svařování plamenem. Základní technické parametry, rozsah použití, pracovní technika svařování slitiny železa a vybraných neželezných kovů a slitin. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ,

Více

Pohon na Točnu Návod k Použití (software v. 8)

Pohon na Točnu Návod k Použití (software v. 8) I Pohon na Točnu Návod k Použití (software v. 8) Model Railway Accessories IM Minitrains Berliner Straße 236 D-63067 Offenbach Tel: +49 (0) 160 5829 645 info@railmodels.eu http://www.railmodels.eu 1. Obsah

Více

SILNIČNÍ zadní měnič převodů

SILNIČNÍ zadní měnič převodů (Czech) DM-RD0003-04 Příručka prodejce SILNIČNÍ zadní měnič převodů RD-9000 RD-6800 RD-5800 DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ Tato příručka prodejce je primárně určená profesionálním cyklomechanikům. Osoby bez odborné

Více

Západkové uzávěry 339

Západkové uzávěry 339 Západkové uzávěry 339 K0518 Západkové uzávěry, malé provedení 2,5 13,5 4,5 Ø20 max. 5 Pouzdro a ovládání zinkový tlakový odlitek, chromovaný, při provedení s páčkou černě komaxitováno. Jazýček ocelový,

Více

Snímače průtoku kapalin - objemové

Snímače průtoku kapalin - objemové Snímače průtoku kapalin - objemové Objemové snímače průtoku rotační plynoměry Dávkovací průtokoměry pracuje na principu plnění a vyprazdňování komor definovaného objemu tak, aby průtok tekutiny snímačem

Více

Service 68. Zážehový motor 1,4 l/92 kw TSI. Dílenská učební pomůcka. s přeplňováním turbodmychadlem

Service 68. Zážehový motor 1,4 l/92 kw TSI. Dílenská učební pomůcka. s přeplňováním turbodmychadlem Service 68 Zážehový motor 1,4 l/92 kw TSI s přeplňováním turbodmychadlem Dílenská učební pomůcka Maximální síla při minimální spotřebě paliva - to jsou hlavní atributy motoru 1,4 l TSI. Díky přeplňování

Více

L 410 UVP-E Turbolet. Doporučené vybavení a postup k sestavení RC modelu.

L 410 UVP-E Turbolet. Doporučené vybavení a postup k sestavení RC modelu. L 410 UVP-E Turbolet Doporučené vybavení a postup k sestavení RC modelu. Historie L-410 Přesně 16. Dubna roku 1969 došlo k prvnímu letu prototypu malého dopravního letadla L-410. Zajímavostí je, že z důvodu

Více

GTW 430. Abbildungen können Optionen enthalten 25.04.2014 CG

GTW 430. Abbildungen können Optionen enthalten 25.04.2014 CG GTW 430 Fakta: GTW 430 Překládací výkon: 1.100 t/h Doba vyprázdnění: cca. 100 sec Potřebný výkon traktoru: od 190 kw / 260 PS Otáčky vývod. hřídele: U= 1000 1/min 2 Nástavba: Rozměry a objemy GTW 430 38,5

Více

POŽADAVKY NA KONSTRUKCI, VÝROBU, VÝSTROJ, SCHVALOVÁNÍ TYPU, ZKOUŠENÍ A ZNA

POŽADAVKY NA KONSTRUKCI, VÝROBU, VÝSTROJ, SCHVALOVÁNÍ TYPU, ZKOUŠENÍ A ZNA KAPITOLA 6.9 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI, VÝROBU, VÝSTROJ, SCHVALOVÁNÍ TYPU, ZKOUŠENÍ A ZNAČENÍ NESNÍMATELNÝCH CISTEREN (CISTERNOVÝCH VOZIDEL), SNÍMATELNÝCH CISTEREN, CISTERNOVÝCH KONTEJNERŮ A VÝMĚNNÝCH CISTERNOVÝCH

Více

Kola a pneumatiky. Druhy kol : - dle konstrukce : a) disková - plná - odlehčená - s otvory ve stěně disku - větraná - s otvory mezi diskem a ráfkem

Kola a pneumatiky. Druhy kol : - dle konstrukce : a) disková - plná - odlehčená - s otvory ve stěně disku - větraná - s otvory mezi diskem a ráfkem Kola a pneumatiky Úkolem kol je přenášet tlak nápravy na vozovku, spolehlivě vést vozidlo po zvolené dráze a přenášet na vozovku brzdné a vodící popř. hnací síly. Zároveň se podílejí na tlumení rázů způsobených

Více

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi Veletrh nápadů učitel!! /ljziky I!'IH!'!lIMre!II'!!lI!l!l ~i ~ fy:dhu Věra Bdlnková, J. Šimečková, Z. Bobek 1. Toncicí potápěč (karteziónek) Potřeby: plastová láhev (1,5 I), kapátko, kádinka S obarvenou

Více

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Autoškola Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Křižovatky křižovatky: nerozlišené dopravními značkami rozlišené dopravními značkami s řízeným provozem řízení provozu světelnými

Více

(str. 173) Bezpečnostní armatury pro ohřívače pitné vody

(str. 173) Bezpečnostní armatury pro ohřívače pitné vody (str. 173) Bezpečnostní armatury pro ohřívače pitné vody Technické informace strana 174 Bezpečnostní sestava 4807 strana 181 SYRobloc 24 strana 185 SYRobloc 25 strana 189 Bezpečnostní sestava 322 strana

Více

1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou.

1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. 1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. Z hlediska použitelnosti kovů v technické praxi je obvyklé dělení

Více

SOŠ a SOU dopravní a mechanizační Ivančice PODVOZEK A KAROSÉRIE. Petr Janda a kolektiv 2007

SOŠ a SOU dopravní a mechanizační Ivančice PODVOZEK A KAROSÉRIE. Petr Janda a kolektiv 2007 69 PODVOZEK A KAROSÉRIE 70 Podvozek a karoserie automobilu. Nápravy Náprava spojuje kola s nosnou částí automobilu a slouží k přenosu: vlastní hmotnosti hnací síly na kola brzdných sil při brždění odstředivých

Více

Návrh výměníku pro využití odpadního tepla z termického čištění plynů

Návrh výměníku pro využití odpadního tepla z termického čištění plynů 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Návrh výměníku pro využití odpadního tepla z termického čištění plynů Frodlová Miroslava Elektrotechnika 09.08.2010 Práce je zaměřena na problematiku využití

Více

Předpis Děl 21-5 7,62mm SAMOPAL vz. 58

Předpis Děl 21-5 7,62mm SAMOPAL vz. 58 Předpis Děl 21-5 7,62mm SAMOPAL vz 58 ČÁST I POPIS KONSTRUKCE 7,62MM SAMOPALU VZ 58 A STŘELIVA HLAVA 1 VŠEOBECNĚ 1 ÚČEL A BOJOVÉ VLASTNOSTI 7,62MM SAMOPALU VZ 58 2 CHARAKTERISTIKA 7,62MM SAMOPALU VZ 58

Více

1 MECHANICKÉ PŘEVODY D 1. (funkce, převodový poměr, druhy, třecí, řemenové a řetězové převody, části, použití,

1 MECHANICKÉ PŘEVODY D 1. (funkce, převodový poměr, druhy, třecí, řemenové a řetězové převody, části, použití, 1 MECHANICKÉ PŘEVODY (funkce, převodový poměr, druhy, třecí, řemenové a řetězové převody, části, použití, montáž) Mechanické převody jsou určeny : k přenosu rotačního pohybu a točivého momentu, ke změně

Více

Pásový dozer D61EX / PX 12

Pásový dozer D61EX / PX 12 Pásový dozer D61EX / PX 12 Fotografie mohou obsahovat nadstandardní výbavu. Nové dozery střední třídy s revolučními joysticky. Manévrovací schopnost se značně zlepšila použitím jedné páky pro ovládání

Více

Instalace, umístění, orientace součástek

Instalace, umístění, orientace součástek Instalace, umístění, orientace součástek Tato část popisuje kritéria přijatelnosti pro instalaci, umístění a orientaci součástek a drátů osazovaných na desky s plošnými spoji, včetně přímého osazování

Více

Regulátor tlaku pro větrovky AirArms. Návod při instalaci regulátoru

Regulátor tlaku pro větrovky AirArms. Návod při instalaci regulátoru Regulátor tlaku pro větrovky AirArms Gratuluji k rozhodnutí používat regulátor tlaku pro větrovku AirArms a věřím, že budete s tímto výrobkem spokojeni. Tento manuál Vám má posloužit k lepšímu pochopení

Více

Šroubovitá pružina válcová zkrutná z drátů a tyčí kruhového průřezu [in] 1.3 Provozní teplota T 200,0 1.4 Provozní prostředí

Šroubovitá pružina válcová zkrutná z drátů a tyčí kruhového průřezu [in] 1.3 Provozní teplota T 200,0 1.4 Provozní prostředí Šroubovitá pružina válcová zkrutná z drátů a tyčí kruhového průřezu i ii Výpočet bez chyb. Informace o o projektu? 1.0 1.1 Kapitola vstupních parametrů Volba režimu zatížení, provozních a výrobních parametrů

Více

TEKUTINOVÉ POHONY. Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí)

TEKUTINOVÉ POHONY. Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí) TEKUTINOVÉ POHONY TEKUTINOVÉ POHONY Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí) Přednosti: dobrá realizace přímočarých pohybů dobrá regulace síly, která je vyvozena motorem (píst,

Více

Základní informace... 258 Prostřed montáže... 258 Příprava k montáži a demontáži... 258 Manipulace s ložisky... 260

Základní informace... 258 Prostřed montáže... 258 Příprava k montáži a demontáži... 258 Manipulace s ložisky... 260 Montáž a demontáž Základní informace... 258 Prostřed montáže... 258 Příprava k montáži a demontáži... 258 Manipulace s ložisky... 260 Montáž... 261 Montáž ložisek s válcovou dírou... 261 Nastavení ložisek...

Více

hřídelů s co nejmenším třením Radiální ložisko Axiální ložisko Kluzné ložisko Valivé ložisko

hřídelů s co nejmenším třením Radiální ložisko Axiální ložisko Kluzné ložisko Valivé ložisko zapis_casti_stroju_loziska08/2012 STR Bb 1 z 7 12. Ložiska jsou součásti určené k otočnému #1 hřídelů s co nejmenším třením Radiální ložisko Axiální ložisko Kluzné ložisko Valivé ložisko Rozdělení podle

Více

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů MĚŘENÍ SÍLY snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů a) Měřiče s trvalou deformací měřicích členů Jsou málo přesné Proto se používají především pro orientační měření tvářecích sil,

Více

4.2.4.Mazání a těsnění ložisek

4.2.4.Mazání a těsnění ložisek Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.2.4.Mazání a těsnění ložisek 1. Účel mazání, maziva Účel: 1) snížení tření vytvořením vrstvy maziva se od

Více

Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení

Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení Kdyby se to někomu hodilo, našel jsem pěkný postup na www.advrider.com, ale byl v angličtině, takže jsem si k tomu odpoledne sednul a máme to i česky Seřízení

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE HYDRAULICKÝ RUČNÍ JEŘÁB ZHR-550/PW

TECHNICKÁ DOKUMENTACE HYDRAULICKÝ RUČNÍ JEŘÁB ZHR-550/PW TECHNICKÁ DOKUMENTACE HYDRAULICKÝ RUČNÍ JEŘÁB ZHR-550/PW Obsah 1. Úvod 2. Použití 3. Technický popis 4. Technické údaje 5. Příprava jeřábového vozíku k práci 6. Pracovní podmínky 7. Předpisy bezpečnosti

Více

LAMELOVÁ ČERPADLA V3/12

LAMELOVÁ ČERPADLA V3/12 Q-HYDRAULIKA LAMELOVÁ ČERPADLA V3/12 velikost 12 do 10 MPa 13 dm 3 /min WK 102/21012 2004 Lamelová čerpadla typu PV slouží jako zdroj tlakového oleje v hydraulických systémech. VÝHODY snadné spuštění díky

Více

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík 10 10.1 Úvod Obecná představa o chování dřeva při požáru bývá často zkreslená. Dřevo lze zapálit, může vyživovat oheň a dále ho šířit pomocí prchavých plynů, vznikajících při vysoké teplotě. Proces zuhelnatění

Více

MEP POSTØELMOV, a.s. Odporníky Odporové spouštìèe

MEP POSTØELMOV, a.s. Odporníky Odporové spouštìèe MEP POSTØELMOV, a.s. Odporníky Odporové spouštìèe www.mep.cz ODPORNÍKY ŘADY R1P Odporníky R1P jsou stavebnicové, přirozeně chlazené odporníky pro vyšší výkony. Podle počtu použitých odporových bloků je

Více

KTERÁ SEKAČKA JE PRO VÁS NEJVHODNĚJŠÍ?

KTERÁ SEKAČKA JE PRO VÁS NEJVHODNĚJŠÍ? Trávník pro radost Pomoc při výběru sekačky na trávu KTERÁ SEKAČKA JE PRO VÁS NEJVHODNĚJŠÍ? 1. JAK VELKÝ TRÁVNÍK CHCETE SEKAT? Na obrázku napravo zjistíte, která sekačka nejlépe odpovídá velikosti vašeho

Více

2.3 Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou... 4. 2.4 Tlak ve vzduchu vyvolaný tíhovou silou... 5

2.3 Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou... 4. 2.4 Tlak ve vzduchu vyvolaný tíhovou silou... 5 Obsah 1 Tekutiny 1 2 Tlak 2 2.1 Tlak v kapalině vyvolaný vnější silou.............. 3 2.2 Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou............. 4 2.3 Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou............. 4

Více

Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru

Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 28.8.2013 Název zpracovaného celku: Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru Pohyblivé části motoru rozdělíme na dvě skupiny:

Více

LuK řešení oprav pro moduly spojky

LuK řešení oprav pro moduly spojky LuK řešení oprav pro moduly spojky Technika Speciální nářadí/demontáž a montáž Jednolamelový modul spojky pro 6stupňovou převodovku 0B1, 0B2, 0B3 ve vozidlech Audi A4, A5, Q5 a A6 Vícelamelový modul spojky

Více

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D07_Z_OPAK_M_Mechanika_kapalin_a_plynu_T Člověk a příroda Fyzika Mechanika kapalin

Více

Elektromagneticky ovládané spojky a brzdy

Elektromagneticky ovládané spojky a brzdy Elektromagneticky ovládané spojky a brzdy šeobecné pokyny Suchý provoz/mokrý provoz Elektrická schémata Usměrňovače Přívody proudu Zhášecí kondenzátor Ochrana proti indukčním napěťovým špičkám Spínací

Více

SOUVISLOST MEZI TEPLOTOU A VIBRACEMI V DIAGNOSTICE ROTAČNÍCH STROJŮ

SOUVISLOST MEZI TEPLOTOU A VIBRACEMI V DIAGNOSTICE ROTAČNÍCH STROJŮ SOUVISLOST MEZI TEPLOTOU A VIBRACEMI V DIAGNOSTICE ROTAČNÍCH STROJŮ Ing. Mečislav HUDECZEK, Ph.D. Ing. Lucie GABRHELOVÁ Ing. Jaroslav BRYCHCY, Ph.D. HUDECZEK SERVICE, s. r. o., Albrechtice 1. ÚVOD Provoz

Více