Zasedání OSN: Je možné změnit svět?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zasedání OSN: Je možné změnit svět?"

Transkript

1 Zasedání OSN: Je možné změnit svět? Cíle aktivity: - Seznámit se s Rozvojovými cíli tisíciletí - Rozvíjet dovednosti vyhledávat a zpracovávat informace z různých zdrojů. - Simulovat jednání OSN Cílová skupina: Studenti středních škol, jedna třída. Délka aktivity: Dvě vyučovací hodiny. Pomůcky: Přístup na internet či dostatečné množství tištěných materiálů (v popisu lekce použit přístup k internetu) Pokyny pro učitele PRVNÍ VYUČOVACÍ HODINA Čím se budeme zabývat? Rozvojové cíle tisíciletí; Zasedání OSN Zadání práce studentům 1. Práce s internetem: Prohlédněte si různé webové stránky věnované Rozvojovým cílům tisíciletí a zjistěte odpovědi na následující otázky: a. Kdy a kým byly přijaty Rozvojové cíle tisíciletí (MDGs)? b. Proč a za jakým účelem byly přijaty? c. Do tabulky zapište osm základních Cílů. Všechny pracovní listy pro studenty naleznete v Příloze této lekce Cíl 1 Odstranit extrémní chudobu a hlad Cíl 2 Zpřístupnit základní vzdělání pro všechny Cíl 3 Prosazovat rovnost pohlaví a posílit postavení žen Cíl 4 Omezit dětskou úmrtnost Cíl 5 Zlepšit zdraví matek Cíl 6 Bojovat proti HIV/AIDS, malárii a jiným nemocem Cíl 7 Zajistit trvalou udržitelnost životního prostředí Cíl 8 Vytvořit globální partnerství pro rozvoj

2 Po dokončení této prezentace se z tebe stává odborník na Rozvojové cíle! Nyní se můžeš stát aktivním členem nějaké nevládní neziskové organizace (tzv. NNO) nebo můžeš pracovat pro OSN a snažit se o naplnění alespoň jednoho z 8 základních cílů. Přijď tedy na schůzku s generálním tajemníkem OSN (toho představuje učitel), který ti svěří konkrétní misi v rámci OSN. Rozdejte každému studentovi jeden list papíru odpovídající jedné nevládní organizaci. Je na Vás, abyste zvolili, zda mají žáci pracovat v osmi skupinkách (je k dispozici popis osmi různých neziskových organizací) nebo samostatně a společně se sdružovali do skupin například pouze při jednání s generálním tajemníkem OSN, tedy s Vámi. Stáváš se členem Stručně popiš, co dělá tvá organizace, abys to mohl na příštím zasedání OSN prezentovat ostatním účastníkům shromáždění: Žáci shrnou do několika vět informace o své nevládní organizaci (NNO). Tyto informace jsou uvedeny na zadní straně listu k dané NNO. Tvá organizace tedy dostala za úkol zjistit informace o průběhu plnění Rozvojového cíle č...., s názvem: Cíl č. A) JAKÉ JSOU HLAVNÍ ÚKOLY TOHOTO ROZVOJOVÉHO CÍLE? Vrať se na webové stránky věnované Rozvojovým cílům, klikni na odkaz týkající se tvého Cíle a tam najdeš konkrétní úkoly (pozor, k danému cíli může být přiřazen pouze jeden úkol nebo naopak více úkolů). Zapiš úkoly do tabulky a hlavně se jim snaž porozumět. Úkol 1 Úkol 2 Úkol 3 Úkol 4

3 B) VÝZKUM Na příštím zasedání OSN budeš muset jménem své organizace prezentovat výzkum týkající se tvého Rozvojového cíle. Vyhledej na webových stránkách informace, ze kterých by se dalo získat několik základních číselných údajů k danému Cíli a uveď ty, které tě překvapují/udivují/šokují. Data Číslo, které mě překvapuje/udivuje/šokuje Proč? Pozor! Generální tajemník OSN tě zve na mimořádné zasedání! Dostav se okamžitě do sídla OSN, aby ses mohl zúčastnit této vrcholné schůzky! DRUHÁ VYUČOVACÍ HODINA Pozor! Vrcholná schůzka! Vrcholná schůzka! Úvodní řeč Generálního tajemníka OSN na téma Rozvojových cíle tisíciletí a jejich plnění Během poslední schůzky OSN byl Generální tajemník OSN rozčílený, protože hrozí, že Rozvojové cíle nebudou dosaženy do roku 2015, jak se předpokládalo. Je třeba pochopit, z jakého důvodu nebudou cíle dosaženy a zároveň se snažit najít nějaká pozitiva. C) JAKÁ JE SOUČASNÁ SITUACE? Z technických důvodů došlo bohužel ke ztrátě statistik k danému Rozvojovému cíli, které jsi měl připravené pro plánovanou prezentaci během nadcházejícího zasedání OSN. Je na tobě, abys ztracená data opět vyhledal. Kde bys mohl, podle tvého názoru, najít souhrnná data k plnění Cílů? Například ve Zpráva o Rozvojových cílech tisíciletí za rok 2011 (MDGs Report; dostupná pouze v angličtině na Příliš vzdálené cíle (publikace ke stažení na Vrať se ke svému Rozvojovému cíli a vyhledej grafy, pomocí kterých budeš moci na této ose vyznačit, zda je podle tvého názoru Rozvojový cíl splněn nebo nikoliv:

4 Cíl nesplněn 25% 50% 75% Cíl splněn NEÚSPĚCH ÚSPĚCH D) PŘÍČINY NEÚSPĚCHU A DŮVODY ÚSPĚCHU Jelikož tě Generální tajemník požádal, abys zjistil, do jaké míry je splněný daný Rozvojový cíl, budeš si pro něj muset připravit nějaké shrnutí situace. Je potřeba zanalyzovat příčiny a navrhnout možná řešení. Znovu si tedy otevři webové stránky k MDGs, vrať se ke svému Rozvojovému cíli a pak k příslušnému přehledu informací. Jaké jsou příčiny částečného neúspěchu? Jaké jsou důvody částečného/úplného úspěchu? E) ZPŮSOBY ŘEŠENÍ Během příštího zasedání OSN budeš muset představit několik způsobů řešení vzniklé situace, které povedou k dosažení daného Rozvojového cíle. Uveď některé z nich v této tabulce: Řešení 1 Řešení 2 Řešení 3 Řešení 4 Generální tajemník OSN tě zve na závěrečnou schůzku k plnění Rozvojových cílů tisíciletí, máš za úkol shrnout celkovou situaci. Dostav se do sídla OSN. Následují PRACOVNÍ LISTY pro studenty k rozmnožení.

5 ROZVOJOVÉ CÍLE TISÍCILETÍ (MDGs) 1. Prohlédněte si různé webové stránky věnované Rozvojovým cílům tisíciletí a zjistěte odpovědi na následující otázky: a. Kdy a kým byly přijaty Rozvojové cíle tisíciletí (MDGs)? b. Proč a za jakým účelem byly přijaty? c. Do tabulky zapište osm základních Cílů. Cíl 1 Cíl 2 Cíl 3 Cíl 4 Cíl 5 Cíl 6 Cíl 7 Cíl 8 Po dokončení této prezentace se z tebe stává odborník na Rozvojové cíle! Nyní se můžeš stát aktivním členem nějaké nevládní neziskové organizace (tzv. NNO) nebo můžeš pracovat pro OSN a snažit se o naplnění alespoň jednoho z 8 základních Cílů. Přijď tedy na schůzku s generálním tajemníkem OSN, který ti svěří konkrétní misi v rámci OSN. Stáváš se členem Stručně popiš, co dělá tvá organizace, abys to mohl na příštím zasedání OSN prezentovat ostatním účastníkům shromáždění:

6 Tvá organizace tedy dostala za úkol zjistit informace o průběhu plnění Rozvojového cíle č...., s názvem: Cíl č. A) JAKÉ JSOU HLAVNÍ ÚKOLY TOHOTO ROZVOJOVÉHO CÍLE? Vrať se na webové stránky věnované Rozvojovým cílům, klikni na odkaz týkající se tvého Cíle a tam najdeš konkrétní úkoly (pozor, k danému cíli může být přiřazen pouze jeden úkol nebo naopak více úkolů). Zapiš úkoly do tabulky a hlavně se jim snaž porozumět. Úkol 1 Úkol 2 Úkol 3 Úkol 4 B) VÝZKUM Na příštím zasedání OSN budeš muset jménem své organizace prezentovat výzkum týkající se tvého Rozvojového cíle. Vyhledej na webových stránkách informace, ze kterých by se dalo získat několik základních číselných údajů k danému Cíli a uveď ty, které tě překvapují/udivují/šokují. Data Číslo, které mě překvapuje/udivuje/šokuje Proč? Pozor! Generální tajemník OSN tě zve na mimořádné zasedání! Dostav se okamžitě do sídla OSN, aby ses mohl zúčastnit této vrcholné schůzky!

7 ROZVOJOVÉ CÍLE TISÍCILETÍ (MDGs) Pozor! Vrcholná schůzka! Vrcholná schůzka! Úvodní řeč Generálního tajemníka OSN na téma Rozvojových cíle tisíciletí a jejich plnění Během poslední schůzky OSN byl Generální tajemník OSN rozčílený, protože hrozí, že Rozvojové cíle nebudou dosaženy do roku 2015, jak se předpokládalo. Je třeba pochopit, z jakého důvodu nebudou cíle dosaženy a zároveň se snažit najít nějaká pozitiva. C) JAKÁ JE SOUČASNÁ SITUACE? Z technických důvodů došlo bohužel ke ztrátě statistik k danému Rozvojovému cíli, které jsi měl připravené pro plánovanou prezentaci během nadcházejícího zasedání OSN. Je na tobě, abys ztracená data opět vyhledal. Kde bys mohl, podle tvého názoru, najít souhrnná data k plnění Cílů? Vrať se ke svému Rozvojovému cíli a vyhledej grafy, pomocí kterých budeš moci na této ose vyznačit, zda je podle tvého názoru Rozvojový cíl splněn nebo nikoliv: Cíl nesplněn 25% 50% 75% Cíl splněn NEÚSPĚCH ÚSPĚCH D) PŘÍČINY NEÚSPĚCHU A DŮVODY ÚSPĚCHU Jelikož tě Generální tajemník požádal, abys zjistil, do jaké míry je splněný daný Rozvojový cíl, budeš si pro něj muset připravit nějaké shrnutí situace. Je potřeba zanalyzovat příčiny a navrhnout možná řešení. Znovu si tedy otevři webové stránky k MDGs, vrať se ke svému Rozvojovému cíli a pak k příslušnému přehledu informací. Jaké jsou příčiny částečného neúspěchu? 1 2 3

8 Jaké jsou důvody částečného/úplného úspěchu? E) ZPŮSOBY ŘEŠENÍ Během příštího zasedání OSN budeš muset představit několik způsobů řešení vzniklé situace, které povedou k dosažení daného Rozvojového cíle. Uveď některé z nich v této tabulce: Řešení 1 Řešení 2 Řešení 3 Řešení 4 Generální tajemník OSN tě zve na závěrečnou schůzku k plnění Rozvojových cílů tisíciletí, máš za úkol shrnout celkovou situaci. Dostav se do sídla OSN.

9 PŘÍLOHY Jednotlivé části se nastříhají tak, aby se daly přeložit na půl na přední straně bude název nevládní neziskové organizace nebo orgánu OSN a na zadní straně budou informace o ní. Každá nevládní organizace nebo orgán OSN (každý student bude reprezentovat jednu organizaci) si vezme na starost jeden z Rozvojových cílů. Rozdělení se provede následujícím způsobem: MDG Rozvojový cíl Nevládní organizace nebo organizace při OSN 1 Odstranit extrémní chudobu a hlad Světový potravinový program (WFP) 2 Zpřístupnit základní vzdělání pro všechny Dětský fond OSN (UNICEF) 3 Prosazovat rovnosti pohlaví a posílit postavení žen Asociace pro ženská práva v rozvoji (Association for Women s Rights in Development AWID) 4 Omezit dětskou úmrtnost Lékaři bez hranic 5 Zlepšit zdraví matek Lékaři světa (Doctors of the World) 6 Bojovat proti HIV/AIDS, malárii a jiným nemocem 7 Zajistit trvalou udržitelnost životního prostředí Světová zdravotnická organizace (WHO) Hydraulika bez hranic (Hydraulique Sans Frontières HSF) 8 Vytvořit globální partnerství pro rozvoj Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD)

10 Lékaři světa Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) Cílem této organizace je léčit lidi, kteří jsou nejvíce v ohrožení, a také podávat svědectví o jejich životních podmínkách. Působí na celém světě prostřednictvím lékařských misí. Tyto mise pomáhají nejvíce ohroženým lidem bez rozdílu pohlaví, věku, rasy, náboženství, etnického původu či politického přesvědčení. UNCTAD dbá na to, aby trhy neznevýhodňovaly chudé země a aby surovinová politika vedla ke zmírnění chudoby v rozvojových zemích. Aktivně působí v oblasti přípravy a aplikace zákonů týkajících se ochrany hospodářské soutěže a ochrany spotřebitele.

11 Hydraulika bez hranic (HSF) UNICEF HSF je organizace zaměřená na technický rozvoj a již 15 let je přítomná v mnoha zemích světa. Zaměřuje se na hydrauliku a angažuje se v následujících oblastech: - Pitná voda (zdroje pitné vody, studny, vrty, zásobníky a přípojky pro pitnou vodu) - Zavlažování (zadržování vody z kopců, hráze, zavlažovací systémy) - Vodní elektrárny (mikro centrály) - Školení a předávání znalostí - Rozvojové vzdělávání (programy pro školy, konference a školení pro veřejnost) Dětský fond OSN (v angličtině United Nations Children s Fund neboli UNICEF) je organizací, která se zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí.

12 Světová zdravotnická organizace (WHO) Asociace pro ženská práva v rozvoji (AWID) WHO je mezinárodní organizace, která řídí a koordinuje oblast zdravotnictví v rámci OSN. Řídí zdravotnické programy ve světě, realizuje programy na potírání a úplné odstranění některých nemocí, stanoví příslušné normy a kritéria, na základě průkazných dat navrhuje možná opatření, poskytuje zemím technickou podporu v oblasti zdravotnictví a usiluje o dosažení co nejlepšího zdraví pro všechny. Cílem organizace AWID je vytvořit vazby, informovat a mobilizovat lidi a organizace, které se zapojují do boji za rovnost pohlaví, usilují o udržitelný rozvoj a lidská práva žen.

13 Světový potravinový program (WFP) Lékaři bez hranic Světový potravinový program (WFP) je orgánem potravinové pomoci působícím při OSN. Tato největší humanitární organizace na světě zásobuje potravinami především lidi trpící hladem. Každoročně dodává WFP potraviny v průměru 90 miliónům lidí v 80 zemích, přičemž 58 milionů z nich jsou děti. Lékaři bez hranic poskytují odbornou zdravotnickou pomoc lidem v ohrožení, obětem přírodních katastrof, v uprchlických táborech, při ozbrojených konfliktech, a to bez jakékoli rasové, náboženské, názorové či politické diskriminace.

Přílohy. Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí

Přílohy. Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí Přílohy Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí 1. Název cíle Odstranit extrémní chudobu a hlad popis cíle -snížit na polovinu počet extrémně chudých lidí (ti, kteří mají méně než 1 dolar na

Více

EUROPE DIRECT BRUNTÁL

EUROPE DIRECT BRUNTÁL EUROPE DIRECT BRUNTÁL Evropský rok pro rozvoj 2015 náš svět naše důstojnost naše budoucnost Iniciativa Evropský rok Již od roku 1983 vyhlašuje Evropská unie iniciativu s názvem Evropský rok. Každý ročník

Více

Etika pomoci. Člověk v tísni, o. p. s.

Etika pomoci. Člověk v tísni, o. p. s. Etika pomoci Člověk v tísni, o. p. s. Cílem společnosti Člověk v tísni je: spolupodílet se na vytvoření tolerantní aotevřené společnosti, ve které jsou kulturní, etnické, rasové a jiné odlišnosti zdrojem

Více

Založení blogu (pracovní list)

Založení blogu (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-01 Založení blogu (pracovní list) Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_349 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Ostrava, 11. února 2010. Seminář pro učitele geografie

Ostrava, 11. února 2010. Seminář pro učitele geografie Ostrava, 11. února 2010 Seminář pro učitele geografie Globální a rozvojové vzdělávání informuje o problémech dlouhodobé chudoby a životech lidí v rozvinutých a v rozvojových zemích. směřuje k přijetí zodpovědnosti

Více

Evropský rok rozvoje /EYD2015/

Evropský rok rozvoje /EYD2015/ Prezentace projektu Evropský rok rozvoje /EYD2015/ 1. Kampaň Česko proti chudobě Od roku 2005 tvoří hlavní agendu kampaně Česko proti chudobě osm Rozvojových cílů tisíciletí. Těchto osm cílů, které byly

Více

Světová ekonomika. Rozvojové země a jejich postavení ve světové ekonomice

Světová ekonomika. Rozvojové země a jejich postavení ve světové ekonomice Světová ekonomika Rozvojové země a jejich postavení ve světové ekonomice Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Mezinárodn. rodní organizace

Mezinárodn. rodní organizace rodní organizace OSN založena 1945 Organizace spojených národů anglická zkratka UN (United Nations) http://www.osn.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/organizace_spojených_národů OSN Organizace spojených

Více

Udržitelná města a obce pro rozvoj Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce

Udržitelná města a obce pro rozvoj Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Udržitelná města a obce pro rozvoj Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Co je humanitární pomoc? Definice humanitární pomoci Souhrn činností, jejichž cílem je zamezit ztrátám na životech a újmě na

Více

Já mám práva, ty máš práva, on/ona/ono má práva... Na úvod k právům dítěte

Já mám práva, ty máš práva, on/ona/ono má práva... Na úvod k právům dítěte Já mám práva, ty máš práva, on/ona/ono má práva... Na úvod k právům dítěte Každý má práva. A co víc, jsi-li chlapec nebo dívka a je ti méně než 18 let, máš jistá specifická práva. Všechna tato práva byla

Více

Výuková aktivita ke Světovému dni potravin 2018

Výuková aktivita ke Světovému dni potravin 2018 Maso na talíři Výuková aktivita ke Světovému dni potravin 2018 Tato aktivita vznikla v rámci kampaně Pěstuj planetu. Vyrobila Ekumenická akademie s využitím didaktického videa a metodické příručky Fleisch

Více

Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE

Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE 2012 3. STRATEGIE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE Žáby a poušť Arizonská poušť, žáby r. Scaphiopus celý rok sucho žáby zahrabané v půdě jarní období liják vytvoří

Více

Světový den výživy

Světový den výživy Světový den výživy 16. 10. 2017 Změňme budoucnost migrace investujme do potravinového zabezpečení a rozvoje venkova Co je Světový den výživy? Organizace FAO každoročně vždy 16. října slaví Světový den

Více

Systém vzdělávání v rozvojových zemích

Systém vzdělávání v rozvojových zemích 9. 12. 2011, Brno Připravil: Ing. Lucie Matyášová Systém vzdělávání v rozvojových zemích Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE UNICEF

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE UNICEF Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice ABSOLVENTSKÁ PRÁCE UNICEF Autor práce: Frederika Slezáková, IX. A Vedoucí práce: Mgr. Věra Vitáková Školní rok: 2010/2011 Úvod Jako téma absoloventské

Více

Rozvojové cíle tisíciletí (MDGs) a jejich vazba na lidská práva

Rozvojové cíle tisíciletí (MDGs) a jejich vazba na lidská práva Seznam materiálů, zdrojů informací a metod pro vzdělávání o lidských právech a interkulturní vzdělávání (včetně MDGs) dostupných v češtině, angličtině, francouzštině a ruštině Rozvojové cíle tisíciletí

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-24

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-24 Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro rozvoj 2015/2104(INI) 3.9.2015 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-24 Anna Záborská (PE564.990v01-00) Úloha EU v rámci OSN jak lépe dosáhnout cílů EU v oblasti zahraniční politiky

Více

Vkládání textů a obrázků do blogu (pracovní list)

Vkládání textů a obrázků do blogu (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-02 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Udržitelné rozvojové cíle a EU

Udržitelné rozvojové cíle a EU Evropský hospodářský a sociální výbor Udržitelné rozvojové cíle a EU Kulatý stůl o infrastruktuře a industrializaci v rámci Evropského roku rozvoje 2015 dne 16. 3. 2015, Praha Ivan Voleš Udržitelné cíle

Více

Závazek, spolupráce a kompromis

Závazek, spolupráce a kompromis Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Závazek, spolupráce a kompromis Aneb jak vznikla úmluva o právech osob se zdravotním postižením Camille Latimier Praha, 17.3.2012

Více

Prezentace (Pracovní list)

Prezentace (Pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-6-10 Předmět: Informatika Cílová skupina: 6. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Cíle udržitelného rozvoje Organizace spojených národů. Výzkum názorů české populace

Cíle udržitelného rozvoje Organizace spojených národů. Výzkum názorů české populace Cíle udržitelného rozvoje 2015 2030 Organizace spojených národů Výzkum názorů české populace Duben 2016 1 Zdroj obrázku: http://www.osn.cz/osn/hlavni-temata/cile-udrzitelneho-rozvoje-sdgs-2015-2030/. 2

Více

Internet a autorský zákon (pracovní list)

Internet a autorský zákon (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-04 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Pravidla publicity FOND PRO NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE. Příloha č. 13.1.

Pravidla publicity FOND PRO NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE. Příloha č. 13.1. FOND PRO NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE Příloha č. 13.1. Pravidla publicity Obsah: 1. Obecná pravidla zajišťování publicity projektu 1 2. Informační výstupy 2 3. Webové stránky 2 4.

Více

Podnět Rady vlády České republiky pro lidská práva ke změně vzorových statutů pro poradní a pracovní orgány vlády

Podnět Rady vlády České republiky pro lidská práva ke změně vzorových statutů pro poradní a pracovní orgány vlády Podnět Rady vlády České republiky pro lidská práva ke změně vzorových statutů pro poradní a pracovní orgány vlády Na základě článku X. Jednacího řádu vlády zřizuje vláda své poradní orgány, které jsou

Více

Kde mohou pracovat lidé s postižením?

Kde mohou pracovat lidé s postižením? Kde mohou pracovat lidé s postižením? 30 Chráněné dílny Lidé s postižením pracují v chráněných dílnách. Většina lidí, kteří pracují v chráněných dílnách jsou lidé s postižením. V chráněné dílně ale také

Více

Dokument ze zasedání B7-2011/0000. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2011

Dokument ze zasedání B7-2011/0000. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2011 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Dokument ze zasedání 14. 9. 2011 B7-2011/0000 NÁVRH USNESENÍ předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2011 v souladu s čl. 115 odst. 5 jednacího řádu o reakci

Více

Naplnění blogu (pracovní list) )

Naplnění blogu (pracovní list) ) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-03 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 25.5.2005 KOM(2005) 218 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj CS CS SDĚLENÍ

Více

EVROPSKÁ UNIE Evropské strukturální a. Pravidla pro realizaci projektů

EVROPSKÁ UNIE Evropské strukturální a. Pravidla pro realizaci projektů Pravidla pro realizaci projektů Obsah Obecné podmínky realizace projektů Pravidla řízení projektů Pravidla pro publicitu projektů Horizontální principy Veřejná podpora Indikátory Obecné podmínky I. Finanční

Více

Kampaň Rady Evropy Free to Speak, Safe to Learn Democratic Schools for All

Kampaň Rady Evropy Free to Speak, Safe to Learn Democratic Schools for All Kampaň Rady Evropy Free to Speak, Safe to Learn Democratic Schools for All Část 1 dotazníku Rady Evropy: DEMOKRATICKÁ ŠKOLA PRO VŠECHNY Instrukce pro vyplnění Dotazník prosím vyplňujte přímo do formuláře,

Více

ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY. Zuzana Hlavičková MZV ČR

ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY. Zuzana Hlavičková MZV ČR ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR Obecná definice zahraniční rozvojové spolupráce a humanitární pomoci Zahraniční rozvojová spolupráce pomoc rozvojovým zemím (definovaným

Více

Teorie a přístupy v SP 8 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D

Teorie a přístupy v SP 8 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D Teorie a přístupy v SP 8 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D Opakování Jak byste vysvětlili základní principy sociálně ekologické teorie? Kdo je jejím hlavním představitelem? Jak psychosociální

Více

SSOS_ON_1.18 Vývoj ochrany lidských práv

SSOS_ON_1.18 Vývoj ochrany lidských práv Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ON_1.18

Více

Problémy chudoby. VY_32_INOVACE_Z.2.06 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2013/2014. 4. ročník vyššího gymnázia

Problémy chudoby. VY_32_INOVACE_Z.2.06 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2013/2014. 4. ročník vyššího gymnázia Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Mezinárodní rok půdy 2015 Světový den výživy. aktuální informace z FAO

Mezinárodní rok půdy 2015 Světový den výživy. aktuální informace z FAO Mezinárodní rok půdy 2015 Světový den výživy aktuální informace z FAO Fakta Půda je základem pro produkci potravin i krmiv, paliv a technických plodin Zdravá půda je základem pro produkci zdravých potravin

Více

ZV a GV: jazyk a jazyková komunikace, člověk a společnost, člověk a příroda

ZV a GV: jazyk a jazyková komunikace, člověk a společnost, člověk a příroda Tabulka přípravy učební (lekce) Název učební (téma) Stručná anotace učební LEILINO ROZHODNUTÍ Život dětí ve válečných oblastech. Aktivita je založena na porovnání prostředí žáka s prostředím hlavního hrdiny.

Více

Téma balíčku ICN na rok PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková

Téma balíčku ICN na rok PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková Téma balíčku ICN na rok 2013 PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková Název PŘEKLENUTÍ ROZDÍLŮ: Rozvojové cíle tisíciletí 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 Obsah Shrnutí Kapitola 1: Porozumění RCT Kapitola2: RCT týkající

Více

Sustainable Development Goals nová výzva k hodnocení místní udržitelnosti

Sustainable Development Goals nová výzva k hodnocení místní udržitelnosti Sustainable Development Goals nová výzva k hodnocení místní udržitelnosti PaedDr. Tomáš Hák, PhD. Centrum pro otázky životního prostředí Univerzita Karlova INDIKÁTORY UDRŽITELNÉHO ROZVOJE A KVALITA ŽIVOTA

Více

Právo sociálního zabezpečení

Právo sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení Úvod, právní úprava Lidská práva, sociální práva Mezinárodní organizace a jejich dokumenty Evropské právo sociálního zabezpečení JUDr. Martin Šimák, Ph.D. Systém sociálního

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Kdo jsem a kým bych chtěl být Člověk a jeho svět Ročník 3. Časový rozsah Tematický

Více

VŠE O OSN HISTORIE, STRUKTURA, FINANCOVÁNÍ

VŠE O OSN HISTORIE, STRUKTURA, FINANCOVÁNÍ VŠE O OSN HISTORIE, STRUKTURA, FINANCOVÁNÍ OSN nebyla založena proto, aby dovedla lidstvo do nebe, ale aby ho zachránila před peklem. Dag Hammarskjöld, 2. generální tajemník OSN (1953 1961) www.un.org

Více

Sekce NSZM ČR Strategické řízení

Sekce NSZM ČR Strategické řízení Národní síť Zdravých měst ČR Sekce NSZM ČR Strategické řízení Praha, 21. května 2015 www.zdravamesta.cz/akce-plan [ akce jsou postupně doplňovány ] Pozvánka Hlavní akce NSZM ČR 2015 Setkání městských částí

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK OBSAH: 1. Úvod... 3 2. Metodologie... 4 2.1 Základní nástroje sběr dat:... 4 2.2 Základní nástroje analýza a syntéza:...

Více

Life from Soil module template. Učitelé, lektoři, studenti a rodiče, zástupci samosprávy, členové nevládních organizací atd.

Life from Soil module template. Učitelé, lektoři, studenti a rodiče, zástupci samosprávy, členové nevládních organizací atd. Určeno lektorům pro plánování vlastního kurzu. Abstrakt a obsah modulu Název a popis modulu Tvorba přírodních školních zahrad Přírodní školní zahrady poskytují vynikající prostředí a příležitost ke zvýšení

Více

2. Dne 22. listopadu 2016 přijala Komise sdělení nazvané Další kroky k udržitelné evropské budoucnosti: evropské úsilí v oblasti udržitelnosti.

2. Dne 22. listopadu 2016 přijala Komise sdělení nazvané Další kroky k udržitelné evropské budoucnosti: evropské úsilí v oblasti udržitelnosti. Rada Evropské unie Brusel 25. září 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Zvláštní výbor pro zemědělství / Rada Provádění

Více

Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje ANNO JČK

Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje ANNO JČK Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje ANNO JČK České Budějovice, únor 2010 Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje Čl. I Úvodní ustanovení Název

Více

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Prachatice, 19. března 2014 www.zdravamesta.cz/js Akce je součástí projektu NSZM ČR Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to? podpořeného finančními prostředky

Více

ING Bank N.V. Česká republika. [Media Kit] W. I N GBANK.CZ

ING Bank N.V. Česká republika. [Media Kit] W. I N GBANK.CZ 2014 ING Bank N.V. Česká republika [Media Kit] W W W.IN W. I N GBANK.CZ GBANK.CZ Obsah 1. Skupina ING 2 2. ING v České republice 2 3. ING Bank v České republice 3 4. Organizační struktura 4 5. Společenská

Více

NÁVRH USNESENÍ. CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0000/2014. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B8-0000/2014

NÁVRH USNESENÍ. CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0000/2014. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B8-0000/2014 EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Dokument ze zasedání 17.9.2014 B8-0000/2014 NÁVRH USNESENÍ předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B8-0000/2014 v souladu s čl. 128 odst. 5 jednacího řádu o podvýživě

Více

ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Milan Konrád, odbor rozvojové spolupráce a humanitární pomoci Ministerstvo zahraničních věcí Letní škola rozvojové spolupráce 2012, Olomouc Definice a cíle

Více

Etický kodex sociálních pracovníků

Etický kodex sociálních pracovníků Etický kodex sociálních pracovníků 1. Etické zásady Sociální práce je založena na hodnotách demokracie, lidských práv a sociální spravedlnosti. Sociální pracovníci proto dbají na dodržování lidských práv

Více

Osmá kapitola MEZINÁRODNÍ FEDERACE SPOLEČNOSTÍ ČERVENÉHO KŘÍŽE A ČERVENÉHO PŮLMĚSÍCE (MEZINÁRODNÍ FEDERACE)

Osmá kapitola MEZINÁRODNÍ FEDERACE SPOLEČNOSTÍ ČERVENÉHO KŘÍŽE A ČERVENÉHO PŮLMĚSÍCE (MEZINÁRODNÍ FEDERACE) Osmá kapitola MEZINÁRODNÍ FEDERACE SPOLEČNOSTÍ ČERVENÉHO KŘÍŽE A ČERVENÉHO PŮLMĚSÍCE (MEZINÁRODNÍ FEDERACE) MEZINÁRODNÍ FEDERACE PREZENTACE 8.0. Cíl prezentace Přiblížit strukturu a poslání Mezinárodní

Více

ZDRAVOVĚDA ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY PROGRAMY PODPORY ZDRAVÍ 15. Mgr. Andrea Ptáčková. www.zlinskedumy.cz

ZDRAVOVĚDA ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY PROGRAMY PODPORY ZDRAVÍ 15. Mgr. Andrea Ptáčková. www.zlinskedumy.cz ZDRAVOVĚDA ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY PROGRAMY PODPORY ZDRAVÍ 15 Mgr. Andrea Ptáčková www.zlinskedumy.cz Anotace Autor Jazyk Materiál žáky seznamuje s programy podpory zdraví Světové zdravotnické organizace

Více

Organizační a jednací řád Řídící skupiny a Pracovních skupin komunitního plánování sociálních služeb a služeb navazujících v Třebíči

Organizační a jednací řád Řídící skupiny a Pracovních skupin komunitního plánování sociálních služeb a služeb navazujících v Třebíči Příloha č. 2 k Zápisu č. 2 z jednání Řídící skupiny ze dne 01.12.2017 Organizační a jednací řád Řídící skupiny a Pracovních skupin komunitního plánování sociálních služeb a služeb navazujících v Třebíči

Více

Organizační řád a jednací řád Řídící skupiny a Pracovních skupin komunitního plánování sociálních služeb v Třebíči

Organizační řád a jednací řád Řídící skupiny a Pracovních skupin komunitního plánování sociálních služeb v Třebíči Organizační řád a jednací řád Řídící skupiny a Pracovních skupin komunitního plánování sociálních služeb v Třebíči Organizační řád I. Základní ustanovení 1. Organizační strukturu komunitního plánování

Více

Co je Česko se hýbe? BŘEZEN 2011

Co je Česko se hýbe? BŘEZEN 2011 www.ceskosehybe.cz Co je Česko se hýbe? Nová nezávislá iniciativa motivující český lid k pravidelnému pohybu a zdravějšímu stravování. Čím více se lidé budou hýbat, tím méně budou nemocní a budou mít lepší

Více

Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa

Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa Dotazník a závěrečnou zprávu připravila: Mgr. Zdeňka Vostrovská, 12. listopadu 2018 v Praze, KMS 1 1. Úvod Dne 31. října

Více

Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Moravskoslezského kraje

Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Moravskoslezského kraje Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Moravskoslezského kraje Čl. I Úvodní ustanovení - název a sídlo Asociace nestátních neziskových organizací Moravskoslezského kraje, z. s., zkráceně ANNO

Více

Stanovy Akademie nadání o. s.

Stanovy Akademie nadání o. s. Stanovy Akademie nadání o. s. Preambule Sdružení se zakládá z iniciativy rodičů a profesionálů pracujících s nadanými dětmi a jejich rodinami. Sdružení je organizačně i jinak nezávislé na státních orgánech,

Více

STANOVY. Autisté jihu, spolek. Čl. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

STANOVY. Autisté jihu, spolek. Čl. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ STANOVY Autisté jihu, spolek Čl. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Při vědomí potřebnosti zkvalitnění života našich dětí s poruchou autistického spektra (dále jen PAS) jsme se rozhodli založit tento spolek. Spolek

Více

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ 1 1 2 Foto archiv OP VVV Obsah Co je Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání?... 4 Oblasti intervencí OP VVV... 5 Zaměření OP VVV... 5 Alokace ESI fondů

Více

Organizační řád a jednací řád Manažerské skupiny a pracovních skupin komunitního plánování sociálních služeb v Litoměřicích

Organizační řád a jednací řád Manažerské skupiny a pracovních skupin komunitního plánování sociálních služeb v Litoměřicích Organizační řád a jednací řád Manažerské skupiny a pracovních skupin komunitního plánování sociálních služeb v Litoměřicích Organizační řád I.Základní ustanovení 1. Organizační strukturu komunitního plánování

Více

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ Kde získat další informace? http://opvvv.msmt.cz http://www.msmt.cz https://www.facebook.com/opvvv/ OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ opvvv@msmt.cz Informace o ostatních operačních programech:

Více

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce)

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Název učební jednotky (téma) Vzdělání a rodina ve světě Stručná anotace učební jednotky Žáci se v hodině zamýšlejí nad hodnotou vzdělání z různých úhlů pohledu.

Více

63, 64 a 65 zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů. Hlava II

63, 64 a 65 zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů. Hlava II Ustanovení zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, na jejichž základě vykonávají krajské

Více

Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu

Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu MEMO / 23. května 2012 Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu Zpráva Situace Romů v jedenácti členských státech EU představuje první klíčová zjištění dvou průzkumů,

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0360/29. Pozměňovací návrh. Marco Zullo, Eleonora Evi, Marco Valli, Rosa D Amato za skupinu EFDD

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0360/29. Pozměňovací návrh. Marco Zullo, Eleonora Evi, Marco Valli, Rosa D Amato za skupinu EFDD 27.4.2015 B8-0360/29 29 Bod odůvodnění B B. vzhledem k tomu, že téma výstavy Expo Milano 2015 je příležitostí k úvahám a diskusi o různých přístupech k řešení paradoxů globalizovaného světa, kde na jedné

Více

INFORMACE PRO ŽÁKY ZŠ Kostelec nad Černými lesy ke vzdělávací službě

INFORMACE PRO ŽÁKY ZŠ Kostelec nad Černými lesy ke vzdělávací službě 1 INFORMACE PRO ŽÁKY ZŠ Kostelec nad Černými lesy ke vzdělávací službě Strana 1 (celkem 8) http://www.pohadkovaskola.cz Pohádková škola je další pomůcka, která ti může pomoci s přípravou do školy. Obsahuje

Více

BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE)

BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE) Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Detailní výsledky celostátního průzkumu BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH

Více

Jak vytvořit Osobní a profesní profil v Google Sites

Jak vytvořit Osobní a profesní profil v Google Sites Jak vytvořit Osobní a profesní profil v Google Sites Co je Osobní a profesní profil? Při ucházení se o zaměstnání ti Osobní a profesní profil pomůže prezentovat tvé zájmy, dovednosti, vzdělání a pracovní

Více

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Tábor, 18. března 2015 www.zdravamesta.cz/js2015 Akce je součástí projektu NSZM ČR Strateg-2 podpořeného finančními prostředky z ESF a ze státního rozpočtu v rámci

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Společné kreslení Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 6. - 9. ročník

Více

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace Příklad dobré praxe 1 Název lekce: Plnění kompetencí za dané období Téma: Hodnocení stanovených kompetencí Cíl: Žák zhodnotí stanovené kompetence, pojmenuje a posoudí výsledky své práce. Metoda: Čtyři

Více

Národní síť Zdravých měst ČR Jarní zasedání Valné hromady Jihlava, 24. dubna 2013

Národní síť Zdravých měst ČR Jarní zasedání Valné hromady Jihlava, 24. dubna 2013 Národní síť Zdravých měst ČR Jarní zasedání Valné hromady Jihlava, 24. dubna 2013 . Projekt Zdravé město. místní Agenda 21 NSZM ČR 2 Zdravá města, obce, regiony v ČR 2013 112 členů NSZM (města, kraje,

Více

AKADEMIE VEŘEJNÉHO INVESTOVÁNÍ

AKADEMIE VEŘEJNÉHO INVESTOVÁNÍ Poodhalte budoucnost českého zadávání, aneb co nás čeká a nemine AKADEMIE VEŘEJNÝCH INVESTIC AKADEMIE VEŘEJNÉHO INVESTOVÁNÍ Ing. Klára Dostálová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR STATISTIKA ČERVENEC

Více

Znáte organizaci ADRA?

Znáte organizaci ADRA? Znáte organizaci ADRA? Nevládní organizace ADRA mezinárodní humanitární organizace pomoc lidem v nouzi založena v USA před více než 50 lety 125 poboček po celém světě v ČR působí už více jak 20 let poskytuje

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2015/2104(INI) 13. 7. 2015

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2015/2104(INI) 13. 7. 2015 Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro zahraniční věci 2015/2104(INI) 13. 7. 2015 NÁVRH ZPRÁVY o úloze EU v rámci OSN jak lépe dosáhnout cílů EU v zahraniční politice (2015/2104(INI)) Výbor pro zahraniční

Více

16961/08 js/js/pm 1 DQPG

16961/08 js/js/pm 1 DQPG RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 12. prosince 2008 (OR. fr) 16961/08 OJ CONS 74 SOC 774 SAN 328 CONSOM 210 PŘEDBĚŽNÝ POŘAD JEDNÁNÍ Zasedání: 2916. zasedání RADY EVROPSKÉ UNIE (ZAMĚSTNANOST, SOCIÁLNÍ POLITIKA,

Více

ICOMOS INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS AND SITES CONSEIL INTERNATIONAL DES MONUMENTS ET DES SITES

ICOMOS INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS AND SITES CONSEIL INTERNATIONAL DES MONUMENTS ET DES SITES ICOMOS INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS AND SITES CONSEIL INTERNATIONAL DES MONUMENTS ET DES SITES CZECH NATIONAL COMMITTEE COMITÉ NATIONAL TCHÉQUE STANOVY Českého národního komitétu ICOMOS, z.s. Tyto

Více

Dokument ze zasedání. předložený na základě prohlášení Rady a Komise. v souladu s čl. 123 odst. 2 jednacího řádu

Dokument ze zasedání. předložený na základě prohlášení Rady a Komise. v souladu s čl. 123 odst. 2 jednacího řádu Evropský parlament 2014-2019 Dokument ze zasedání B8-0587/2016 9.5.2016 NÁVRH USNESENÍ předložený na základě prohlášení Rady a Komise v souladu s čl. 123 odst. 2 jednacího řádu o hodnocení Agendy 2030

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T5a) Postavení a úloha Mezinárodního výboru Červeného kříže, Červeného půlměsíce a jiných mezinárodních organizací Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Bilaterální rozvojová spolupráce České republiky s Kambodžou

Bilaterální rozvojová spolupráce České republiky s Kambodžou Bilaterální rozvojová spolupráce České republiky s Kambodžou Lucie Chudá, Velvyslanectví České republiky v Phnompenhu 1 BILATERÁLNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY S KAMBODŽOU 22.11.2018 1 Kambodža

Více

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce)

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Název učební jednotky (téma) Listina základních práv a svobod I Stručná anotace učební jednotky Časový rozsah učební jednotky Žáci se seznámí s charakteristikou

Více

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Bystřice nad Pernštejnem KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE PRAVIDLA PRO ZAPOJENÍ DOTČENÉ VEŘEJNOSTI SO ORP Bystřice nad Pernštejnem Verze 1 Září 2016 Město Bystřice nad Pernštejnem

Více

P o m o c b e z h r a n i c

P o m o c b e z h r a n i c Stanovy občanského sdružení P o m o c b e z h r a n i c Článek I Úvodní ustanovení Název občanského sdružení: Pomoc bez hranic Sídlo sdružení: Neústupného 1839/8, Praha 5 Článek II Právní postavení sdružení

Více

Seznam nelegislativních aktů 14798/ Nařízení o zřízení Evropského orgánu pro pracovní záležitosti obecný přístup /18 ebk/jhu 1 GIP.

Seznam nelegislativních aktů 14798/ Nařízení o zřízení Evropského orgánu pro pracovní záležitosti obecný přístup /18 ebk/jhu 1 GIP. Rada Evropské unie Brusel 5. prosince 2018 (OR. en) 14795/18 OJ CONS 69 SOC 736 EMPL 551 SAN 432 CONSOM 341 PŘEDBĚŽNÝ POŘAD JEDNÁNÍ RADA EVROPSKÉ UNIE (Zaměstnanost, sociální politika, zdraví a ochrana

Více

16585/09 mh/mh/jg 1 DQPG

16585/09 mh/mh/jg 1 DQPG RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 27. listopadu 2009 (OR. en) 16585/09 OJ CONS 66 SOC 736 SAN 337 CONSOM 228 PŘEDBĚŽNÝ POŘAD JEDNÁNÍ Pro: 2980. ZASEDÁNÍ RADY EVROPSKÉ UNIE (ZAMĚSTNANOST, SOCIÁLNÍ POLITIKA, ZDRAVÍ

Více

Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV

Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV Název učební (téma) Spotřeba vody a elektřiny Stručná anotace učební Učební jednotka je zaměřena na průřezové téma environmentální výchova. Žáci pracují

Více

Informace k dodávkám do mezinárodních organizací

Informace k dodávkám do mezinárodních organizací Informace k dodávkám do mezinárodních organizací S členstvím České republiky v mezinárodních organizacích souvisí možnost českých podnikatelských subjektů účastnit se výběrových řízení na zboží, služeb,

Více

DAPHNE III (2007-2013) Boj proti násilí

DAPHNE III (2007-2013) Boj proti násilí DAPHNE III (2007-2013) Boj proti násilí SEMINÁŘ KE KOMUNITÁRNÍM PROGRAMŮM PARDUBICE, 5. DUBNA 2011 Mgr. Barbora Holušová Ministerstvo vnitra, odbor prevence kriminality e-mail: barbora.holusova@mvcr.cz

Více

Světová zdravotnická organizace World Health Organization (WHO)

Světová zdravotnická organizace World Health Organization (WHO) Světová zdravotnická organizace World Health Organization (WHO) V roce 1945 na Konferenci OSN její účastníci jednohlasně schválili návrh Brazílie a Číny na vytvoření nezávislé mezinárodní zdravotnické

Více

3. Zacházení s potravinami. 4. Jak nakupovat

3. Zacházení s potravinami. 4. Jak nakupovat Webové stránky www.viscojis.cz jsou zaměřené na témata zdravého stravování a zacházení s potravinami. Spotřebitelé zde naleznou srozumitelně zpracované informace od odborníků z resortů zemědělství a zdravotnictví.

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha, 16. února 2017

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha, 16. února 2017 Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 16. února 2017 Koncepce podpory škol v prioritní ose 3 OP VVV základní východiska Investiční priority prioritní osy 3 OP VVV 1) Omezování a prevence předčasného

Více

Zásady činnosti Národní skupiny pro implementaci mezinárodního

Zásady činnosti Národní skupiny pro implementaci mezinárodního Zásady činnosti Národní skupiny pro implementaci mezinárodního humanitárního práva I. Úvodní ustanovení 1. Národní skupina je stálým koordinačním a poradním orgánem pro zúčastněné subjekty (tj. Ministerstvo

Více

Mezinárodní hnutí ČK a ČP

Mezinárodní hnutí ČK a ČP Český kříž Mezinárodní hnutí ČK a ČP největší světová humanitární organizace poskytující pomoc bez ohledu na národnost, rasu, náboženství, třídu a politické postoje, 90 mil. členů a zaměstnanců, 380 mil.

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více