Primární preventivní program ve školním roce 2012/2013 Základní škola Josefa Vohradského ve Šluknově T. G. Masaryka 678, Šluknov

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Primární preventivní program ve školním roce 2012/2013 Základní škola Josefa Vohradského ve Šluknově T. G. Masaryka 678, Šluknov 407 77"

Transkript

1 Primární preventivní program ve školním roce 2012/2013 Základní škola Josefa Vohradského ve Šluknově T. G. Masaryka 678, Šluknov Úvod Prevence rizikového chování dětí a mládeže je nedílnou součástí výuky a výchovy na naší základní škole. Nutnost prevence vyplývá z negativních jevů, jako jsou stoupající projevy agresivity, netolerance, nárůst trestné činnosti na základních školách, a to především mezi žáky druhého stupně. Dále z rizika požívání alkoholu, drog a jiných škodlivých látek, kouření i hazardních her. Cílem našeho programu je to, abychom pro žáky, rodiče i pedagogy vytvořili zdravou školu. Chceme realizovat takové prostředí, aby se naši žáci cítili bezpečně, aby se v našem prostředí dařilo rozvíjet dobré mezilidské vztahy. Klademe si za úkol, abychom žákům přiměřeně podle věkových skupin poskytovali základní informace zaměřené na prevenci kouření, požívání alkoholu a drog i jiných omamných látek, hazardního hráčství, násilí a šikanování, záškoláctví, sexuálního zneužívání a týrání. Chceme formovat správné postoje našich žáků k této problematice, získávat jejich důvěru a pěstovat v nich pro společnost potřebné dovednosti a schopnosti spojené se seberealizací žáků. Za potřebnou považujeme schopnost žáků rozpoznat a odmítnout takové chování a jednání, které obsahuje prvky netolerance, agresivity, šikany, trestné činnosti, a aby se vyvarovali požívání alkoholu (později nadměrného množství) a jiných návykových látek.

2 2. Charakteristika školy Základní škola ve Šluknově leží na severu České republiky ve Šluknovském výběžku. Téměř šestitisícové město leží v těsné blízkosti hranic s Německou spolkovou republikou. Šluknov leží v krásné krajině, obecně se nijak neliší od většiny menších měst. Problémy způsobuje především vysoká nezaměstnanost celého regionu, dlouhodobě i zhoršující se sociální skladba obyvatelstva. Žáků ze sociálně znevýhodněných rodin je v některých třídách většina. Nemalý počet žáků pochází z rodin žijících ze sociálních dávek, z prostředí, kde vzdělání nehraje důležitou roli a sociálně podnětné prostředí je minimální. Ve školním roce 2012/2013 školu navštěvuje 478 žáků, jejich počet má mírně vzrůstající tendenci. Každý ročník je rozdělený do dvou až tří tříd o průměru 21 žáků. Z hlediska primární prevence je Šluknov specifický: Nízká vzdělanostní úroveň Velkou tolerancí k požívání alkoholu a cigaret a jiných návykových látek Ve srovnání s republikovým průměrem velká menšina romského a vietnamského etnika Postupným zvyšováním nárůstu počtu sociálně nepřizpůsobivých občanů Vznikem některých míst nebo domů ve městě, která mají blízko k označení za sociálně vyloučené lokality Velkým počtem finančně slabě zajištěných rodin Odlehlostí Šluknovského výběžku od zbytku republiky Relativně vysoká možnost volnočasového vyžití dětí a pomoci ze strany neziskových organizací Sexuální turistikou německých občanů Označováním médii a centrem republiky za nebezpečné město v problémovém regionu Relativně vysoká možnost volnočasového vyžití dětí a pomoci ze strany neziskových organizací

3 3. Cíle primárního preventivního programu Cílem všech forem práce a aktivního působení v rámci preventivního programu je vychovat takového žáka, který je odpovědný za své chování v míře, přiměřené jeho věku. Měl by být odolný vůči stresu, negativním vlivům a zážitkům, dělat samostatná správná rozhodnutí, řešit problém popřípadě nalézt správou pomoc k vyřešení problému a podílet se na tvorbě pozitivního prostředí a životních podmínek. Cílem je vytvořit takové klima školy, které přispívá k pozitivnímu přístupu žáků k procesu vzdělávání, snižuje riziko stresů a úzkostných stavů, posiluje vyrovnané sebevědomí žáků. Dává jim tak základ pro jejich zdravý vývoj a žáci si do života odnášejí vzorce pro pozitivní chování. Všímavé, bezpečné a zdravé prostředí ve škole vytváří předpoklady k tomu, aby škola byla schopna v případě výskytu rizikového chování ihned reagovat. 3.1 Dlouhodobé cíle V loňském roce začal z průměru posledních let vybočovat narůstající počet neomluvených hodin. Všichni vyučující začali všechny absence důsledněji hlídat, ověřovat a k podezřelým případům ihned volali k jednání rodiče. Bohužel někteří rodiče žáky kryli a v několika případech se škola nevyhnula spolupráci s příslušnými úřady, Policií ČR a Městskou policií Šluknov. Neomluvené hodiny žáků je nutné letos důsledně hlídat od samého začátku roku a ihned jednat na nápravě. Vzhledem k většímu počtu žáků z různých národnostních menšin a složení obyvatelstva v regionu se zejména hodiny rodinné a občanské výchovy více zaměří na témata multikulturalismu, rasismu, xenofobie a podobně. Chceme pokračovat s patronáty vyšších ročníků nad třídními kolektivy z prvního stupně základní školy či nad šestými třídami. Chceme udržet tradičně rozmanitý výběr kroužků pro žáky naší školy.

4 Zůstat ve spolupráci s preventisty z Policie ČR, Městské policie Šluknov a šluknovským Českým červeným křížem, navázat dlouhodobější spolupráci s Hasičským záchranným sborem Šluknov. Po dobrých zkušenostech z loňského roku na prvním i druhém stupni školy chceme pokračovat v osvědčené spolupráci s lektorkou preventivního programu Etické dílny paní Idou Pencovou. Na programy pro dosažení cílů našeho plánu se pokusí školní metodik primární prevence získat finanční příspěvek z dotačního titulu ministerstva školství. 3.2 Krátkodobé cíle V průběhu celého školního roku budeme zařazovat do výuky v každém ročníku vhodné besedy, exkurze, přednášky a podobně na témata z okruhu primární prevence (viz. plán níže) vedené odborníky v daném oboru. Vzhledem ke stále tenčícímu se rozpočtu školy je nutné snažit se získat do hodin kvalitní programy, ale také o to, aby byly ve finančních možnostech školy nebo zcela zdarma.

5 4. Zaměření primárně preventivního programu Primární preventivní program zahrnuje aktivity prevence v těchto oblastech: Násilí, šikana a kyberšikana Záškoláctví (v posledním roce došlo k nárůstu průměrného počtu neomluvených hodin na žáka) Kriminalita, delikvence Vandalismus Finanční gramotnost Jiné formy násilného chování Ohrožení mravnosti a mravní výchovy mládeže Xenofobie, rasismus, intolerance a antisemitismus Kouření, požívání návykových látek, alkoholu, anabolik a dalších drog Gamblerství Domácí násilí, komerční sexuální zneužívání dětí Syndrom týraných a zneužívaných dětí Sekty a náboženská hnutí Na úrovni naší školy klademe důraz na vybudování systému aktivit (kroužky, mimoškolní činnost, exkurse, projektové dny, besedy, výlety) a služeb (výchovný poradce, služby pedagogicko - psychologické poradny, neziskové organizace, apod.). Ty se zaměřují na práci se žáky školy, aby se zamezilo výskytu rizikového chování.

6 5. Účinnost primárně preventivního programu Účinnost primárního preventivního programu je podmíněna především spoluprací vedení školy, školního metodika prevence, výchovných poradců (každý stupeň základní školy má svého) a všech pedagogů. Klíčová je také spolupráce školy s rodiči, s odborníky a s odbornými institucemi, které pracují v oblasti prevence. Důležité je finanční zabezpečení preventivního programu. Město Šluknov ale rozpočet škole každým rokem snižuje, což znamená velké úspory ve všech oblastech. Rovněž nezbytné je zajistit, aby se školní metodik i ostatní pedagogové dále vzdělávali, účastnili se školení, studovali odborný tisk. Téměř ke každému tématu z oblasti primárně preventivního programu má škola k zapůjčení pro žáky, rodiče i učitele odborné texty, publikace či materiály v tištěné i audiovizuální formě vydávané institucemi aktivními v příslušné oblasti. Tato dokumentace je na naší škole k dispozici zejména v kabinetu rodinné výchovy a zájemci si v ní mohou zvýšit informovanost v této problémové oblasti. Jsou to například brožury či odbornější publikace: Vaše děti a návykové látky, Dospívání, Sexuální výchova, Tabu v rodinné komunikaci a mnohé další. Pro větší názornost a snazší pochopitelnost někdy používáme ve výuce rovněž moderní multimediální prostředky, jako jsou např. prezentace, počítačové programy a videofilmy. Příslušné programy jsou uváděny v souladu s věkem aktuálních diváků. Je to např. výukový program Řekni drogám ne a další. Těmto výstražným filmovým příběhům předchází všeobecný úvod do problematiky a po představení následuje diskuze a shrnutí. Výuku finanční gramotnosti doplňujeme také deskovou hrou Finanční svoboda. Aby program byl účinný, musí škola pracovat se školním kolektivem jako celkem, ale současně musí vytipovávat ty žáky, u kterých je nebezpečí vzniku rizikového chování největší. Pro každý konkrétní preventivní program vytváříme nejvhodnější cílové skupiny žáků, aby se výsledek programu neminul účinkem (nejčastěji podle věku).

7 6. Současný stav primární prevence Na pozici školního metodika primární prevence vystřídal paní učitelku Mgr. Jaroslavu Rostovou pan učitel Mgr. Filip Kadeřábek. Ve svém úvazku má hodiny rodinné a občanské výchovy ve všech třídách na druhém stupni základní školy, což je pro tuto funkci ideální. Ve škole působí dva výchovní poradci, každý pro jeden stupeň základní školy. Každý čtvrtek mezi 15 a 16. hodinou jsou ve škole přítomní pro veškerá jednání s rodiči všichni učitelé i vedení školy v rámci tzv. konzultační hodiny. Na splnění cílů primární prevence se vedle každodenní výuky, mimoškolních aktivit nebo dobrovolných školních zájmových útvarů (kroužků) podílí také spolupráce školy s mnoha institucemi (hasiči, policie, pedagogicko - psychologické poradny, neziskové organizace, městský úřad, a další). Výuku doplňují nejrůznější přednášky, tematické hodiny, besedy, projektové dny, zážitkové programy atd. Spolupráce vedení školy, pedagogů, výchovných poradců, metodika primární prevence a ostatních dotčených institucí je na odpovídající profesionální úrovni. 6.1 Plán práce - Preventivní program jako součást výuky První stupeň školy Na prvním stupni zařazujeme témata primární prevence při všech vhodných příležitostech do vyučovacích předmětů. Hlavními předměty jsou prvouka, vlastivěda a přírodověda. Čistota, nemoc, zdravá strava, životní prostředí. Trávení volného času. Výchova ke zdraví, zdraví a jeho ochrana. Prevence osobního ohrožení a prevence zneužívání návykových látek. Péče o zdraví. Návykové látky a prevence jejich zneužívání.

8 Do výukových hodin zařazují učitelé na prvním stupni programy na DVD nosičích. K dispozici mají několik DVD asociace Záchranný kruh zaměřená na mnohá témata primární prevence. Programy jsou podle vyjádření učitelů dobře a srozumitelně zpracovaná. Nově používají na prvním stupni DVD z dopravní výchovy. Dále DVD Požáry, Havárie, Osobní nebezpečí, Zemětřesení, sesuvy půdy a laviny, Příručka první pomoci, Terorismus a jiné hrozby, Atmosférické poruchy, Povodně, Běžná rizika, Mimořádné události a Dopravní výchova, kolo. Žádaná je další spolupráce na besedách se zvoleným tématem pro ročník z programu Etické dílny, lektorka paní Ida Pencová. ( Za důležité považují vyučující i nadále se v hodinách věnovat dopravní výchově. Rozebírat možné rizikové faktory a jak na ně reagovat. Bohužel v letošním roce nebude možné zařadit do programu všeobecný celoroční preventivní program Ajax preventistů Policie ČR a Městské policie Šluknov z důvodu mateřské dovolené koordinátorky projektu. Druhý stupeň školy Práce na druhém stupni je velmi důležitá, ale obtížná z hlediska koordinace činností. Primární prevence je součástí většiny školních předmětů a přitom každý z těchto předmětů je vyučován jiným pedagogem. To vyžaduje spolupráci mezi učiteli. Splnění cílů plánu primární prevence se učitelé s žáky věnují v hodinách rodinná a občanská výchova. Další témata primární prevence obsahuje také výuka v přírodopisu, dějepisu, matematice, chemii, literatuře, výtvarné výchově a tělesné výchově a dalších předmětech, též v průřezových tématech Školního vzdělávacího plánu. 6. ročník rodina, rodinný život, školní řád, pravidla ve třídním kolektivu a ve škole, vandalismus, národnostní menšiny, osobní bezpečí - způsoby chování v krizových situacích (šikana, deviantní osoby, atd.), osvojení si sociálních dovedností a modelů chování při kontaktu se sociálně patologickými jevy ve škole i mimo ni, v případě potřeby vyhledání odborné pomoc sobě nebo druhý, aj. 7. ročník pravidla a normy chování, rovnost lidí - základní lidská práva a povinnosti, péče o zdraví - závadové chování HIV, nebezpečí nejčastěji zneužívaných drog, vyhýbání se problémovým skupinám, v případě potřeby

9 vyhledání sobě nebo jiným odbornou pomoc, náboženství a sekty, finanční gramotnost, aj. 8. ročník druhy práva, protispolečenské jevy, Listina základních práv a svobod, rodina, člověk a citový život, náročné životní situace, problematika drog, hospodaření, aj. 9. ročník životní perspektivy (pracovní, občanský život, plány, cíle, atd.), spolupráce mezi státy, národní menšiny, péče o zdraví, zodpovědnost za zdraví své i ostatních - zdroje a příčiny nemocí, nakažlivé nemoci, sexuální výchova bezpečný sex, plánované rodičovství, aj. 6.2 Plán práce Akce a exkurze zajišťované v průběhu roku metodikem primární prevence Viz. plán práce školy. 6.3 Plán práce - Akce a exkurze pořádané v průběhu roku Viz. plán práce školy. 6.4 Plán práce - Mimoškolní činnost Viz. plán práce školy. 6.5 Plán práce Spolupráce s dalšími organizacemi Pedagogicko - psychologická poradna Rumburk Pedagogicko psychologická poradna Děčín ETOP Děčín Policie ČR OO Šluknov Městská policie Šluknov

10 Městský úřad ve Šluknově Odbor sociálních věcí a zdravotnictví OSPOD MěÚ Rumburk Teen Challenge Šluknov, Charita Šluknov, Harmonie Šluknov a další neziskové organizace Propagace Na pedagogických radách jsou učitelé průběžně seznamováni s aktuálními informacemi v primární prevenci a děním ve škole. Webové stránky školy Metodické pomůcky dostupnost Kabinet rodinné výchovy, sborovna prvního stupně ZŠ videokazety, knihy, brožury Učebna PC internet Literatura pro učitele a PC program Drogy sborovna Filip Kadeřábek Zpracoval: Mgr. Filip Kadeřábek, metodik primární prevence

Primární preventivní program ve školním roce 2015/2016 Základní škola Josefa Vohradského Šluknov T. G. Masaryka 678, Šluknov 407 77

Primární preventivní program ve školním roce 2015/2016 Základní škola Josefa Vohradského Šluknov T. G. Masaryka 678, Šluknov 407 77 Primární preventivní program ve školním roce 2015/2016 Základní škola Josefa Vohradského Šluknov T. G. Masaryka 678, Šluknov 407 77 1. Úvod Prevence rizikového chování dětí a mládeže je nedílnou součástí

Více

PRIMÁRNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM NA ŠKOLNÍ ROK 2018/2019

PRIMÁRNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM NA ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 PRIMÁRNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM NA ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JOSEFA VOHRADSKÉHO ŠLUKNOV T. G. MASARYKA 678, ŠLUKNOV 407 77 1. ÚVOD Prevence rizikového chování dětí a mládeže je nedílnou součástí

Více

PRIMÁRNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

PRIMÁRNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 PRIMÁRNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JOSEFA VOHRADSKÉHO ŠLUKNOV T. G. MASARYKA 678, ŠLUKNOV 407 77 1. ÚVOD Prevence rizikového chování dětí a mládeže je nedílnou součástí

Více

Minimální preventivní program zneužívání návykových látek a dalších sociálně patologických jevů

Minimální preventivní program zneužívání návykových látek a dalších sociálně patologických jevů Základní škola a Mateřská škola Sepekov Minimální preventivní program zneužívání návykových látek a dalších sociálně patologických jevů Zpracován dne: 1. září 2016 Zpracovala: Eva Nováková Protidrogový

Více

Primární preventivní program ve školním roce 2013/2014 Základní škola Josefa Vohradského ve Šluknově T. G. Masaryka 678, Šluknov 407 77

Primární preventivní program ve školním roce 2013/2014 Základní škola Josefa Vohradského ve Šluknově T. G. Masaryka 678, Šluknov 407 77 Primární preventivní program ve školním roce 2013/2014 Základní škola Josefa Vohradského ve Šluknově T. G. Masaryka 678, Šluknov 407 77 1. Úvod Prevence rizikového chování dětí a mládeţe je nedílnou součástí

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc, Kosmonautů 4 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE 2012-2016 Zpracoval: Mgr. Václav Voják, školní metodik prevence Datum: 31. 8. 2012

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE na období 2012 2017 Základním principem primární prevence rizikového chování u žáků je výchova k předcházení

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program PLÁN Školní rok: 2014/2015 Ředitelka školy: Mgr. Ilona Vránková Školní metodik prevence sociálně patologických jevů: Mgr. Petra Nováková Termín seznámení pedagogických pracovníků

Více

Minimální preventivní program zneužívání návykových látek a dalších sociálně patologických jevů

Minimální preventivní program zneužívání návykových látek a dalších sociálně patologických jevů Základní škola a Mateřská škola Sepekov Minimální preventivní program zneužívání návykových látek a dalších sociálně patologických jevů Zpracován dne: 1. září 2018 Zpracovala: Mgr. Miroslava Dědová Protidrogový

Více

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018 Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018 Zpracovaly: Mgr. Martina Černá, Mgr. Petra Kňurová 1. Úvod Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním programem pro školy

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 ZŠ Protivanov Školní 292 798 48 Protivanov tel: 582399219 zspro@pvskoly.cz www.zsprotivanov.cz Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 Strategie vychází z metodického doporučení

Více

Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program)

Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) Charakteristika primární prevence (metodický pokyn č. j.: 20 006/2007-51) 1. veškerá činnost směřující ke snaze zabránit výskytu rizikového

Více

ÚVOD ZÁKLADNÍ ÚDAJE

ÚVOD ZÁKLADNÍ ÚDAJE MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ÚDAJE 2018-2019 Název a adresa všech škol a školských zařízení (dle rejstříku), pro které platí tento Minimální preventivní program (MPP): 1. Základní škola a Mateřská

Více

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2015/2016

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2015/2016 S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 1a/600, 736 01 Havířov-Šumbark M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škola Prostějov, Dr. Horáka MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Zpracovala : Kamila Sedláčková preventista školy Ú V O D Sociálně patologické jevy a problémy s nimi spojené se vyskytují všude kolem

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ. Základní škola praktická s.r.o Krušnohorská 1570 Teplice. Školní rok 2013/2014

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ. Základní škola praktická s.r.o Krušnohorská 1570 Teplice. Školní rok 2013/2014 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Základní škola praktická s.r.o Krušnohorská 1570 Teplice Školní rok 2013/2014 Zpracovala:Mgr. Irena Novotná OBSAH 1. Úvod 2. Cíl minimálního preventivního

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň 565 01 Minimální preventivní program Školní rok 2015/2016 Vypracoval: Mgr. Martin Durdil 1. Úvod Minimální preventivní program rizikového chování

Více

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2009 2013

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2009 2013 Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2009 2013 Zpracoval: Mgr. Tomáš Krchňák metodik prevence Wichterlovo gymnázia 1. Úvod Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program ZŠ Semín 102, Přelouč 535 01 IČO: 70988838 Tel. 466 932 207 Prevence sociálně patologických jevů na základní škole zahrnuje především předcházení problémům s návykovými látkami

Více

Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program

Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program Školní rok 2016/2017 Zpracovala: Mgr. Alena Virtová Obsah Úvod Vytýčení rizikového chování Cíl preventivního programu Charakteristika školy Analýza

Více

Předkladatel: ZŠ a MŠ Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace

Předkladatel: ZŠ a MŠ Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace PREVENTIVNÍ PROGRAM září 2015 červen 2016 Předkladatel: ZŠ a MŠ Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace Realizátor:

Více

Plán minimálního programu prevence

Plán minimálního programu prevence Základní škola a Mateřská škola Město Touškov, příspěvková organizace Čemínská 296, Město Touškov 330 33 Plán minimálního programu prevence 2015 / 2016 Mgr. Ivana Mertlová Mgr. Libuše Kalvasová Ředitelka

Více

Minimální preventivní program 25. ZŠ pro školní rok 2014/2015

Minimální preventivní program 25. ZŠ pro školní rok 2014/2015 25. základní škola Plzeň, Chválenická 17, příspěvková organizace Minimální preventivní program 25. ZŠ pro školní rok 2014/2015 Obsah: 1. Úvod... 1 2. Výchozí situace a analýza současného stavu... 1 3.

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Základní škola praktická s.r.o. Krušnohorská 1570 Teplice Školní rok 20017/2018 Zpracovala: Mgr. Irena Novotná - 1 - OBSAH 1.Úvod 2.Závazné materiály

Více

Školní preventivní program pro školní rok 2015/2016

Školní preventivní program pro školní rok 2015/2016 Školní preventivní program pro školní rok 2015/2016 Školní preventivní program: Škola: Základní škola Turnov, Skálova 600, 511 01 Turnov, tel.: 481 322 770 Školní rok: 2015/ 2016 Cíl: Cílem je vytváření

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie 2016-2020 Škola vytváří tuto školní preventivní strategii jako základní nástroj prevence. Jde o komplexní systémový prvek v realizaci preventivních aktivit. Pro školu je závazný

Více

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2016/2017

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2016/2017 S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 600/1a, 736 01 Havířov-Šumbark M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových

Více

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Schválil : Mgr. Jindřich Honzík Ředitel OU a PrŠ Hlučín Zpracovala :... Mgr. Marcela Kirmanová ŠMP Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

2011/2012. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, Obránců míru 369. ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz

2011/2012. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, Obránců míru 369. ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, Obránců míru 369 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2011/2012 ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz školní metodik prevence: Mgr. Marcela Morysová prevence@zsmilhor.cz

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Základní škola Jindřichův Hradec V, Větrná 54/V, 377 01 Jindřichův Hradec Jméno a příjmení

Více

Základní škola a mateřská škola Ostřetín, okres Pardubice Minimální preventivní program pro školní rok 2011/2012

Základní škola a mateřská škola Ostřetín, okres Pardubice Minimální preventivní program pro školní rok 2011/2012 Základní škola a mateřská škola Ostřetín, okres Pardubice Minimální preventivní program pro školní rok 2011/2012 Obsah: Úvod Cíl minimálního preventivního programu Charakteristika školy Koordinace preventivních

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Školní rok: 2014 2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DĚTMAROVICE, příspěvková organizace, DĚTMAROVICE 1002, 735 71 PŘEDKLADATEL: Mgr. PAVLA ZELENKOVÁ, ŠMP ZODPOVĚDNÁ OSOBA:

Více

Preventivní program ZŠ a MŠ Radňovice

Preventivní program ZŠ a MŠ Radňovice Základní škola a Mateřská škola Radňovice, příspěvková organizace Radňovice 54, 592 31 Nové Město na Moravě Preventivní program ZŠ a MŠ Radňovice Účinnost od: 1. 1. 2011 Obsah Úvod Vytýčení sociálně patologických

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2010 2011

Minimální preventivní program pro školní rok 2010 2011 Minimální preventivní program pro školní rok 2010 2011 Vycházíme z teze Školního vzdělávacího programu Břežanská tvořivá škola respektovat individualitu jednotlivých žáků a vytvořit podmínky pro úspěšný

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Základní škola a Mateřská škola Sazovice, okres Zlín, příspěvková organizace Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním programem pro školy a školská zařízení.

Více

Minima lní preventivní program

Minima lní preventivní program Minima lní preventivní program 1 Charakteristika programu 1.1 Prevence rizikového chování ve škole Vychází z konkrétních podmínek školy a pomáhá zachytávat rizikové faktory v chování žáků, vychovává žáky

Více

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY Příloha č. 1 ke Školní preventivní strategii MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2017/18 ZŠ Edvarda Beneše příspěvková organizace, Edvarda Beneše 2, 74705 Opava 1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

Více

2010/2011. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice. Obránců míru 369 Kopřivnice. Pedagogové:

2010/2011. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice. Obránců míru 369 Kopřivnice. Pedagogové: MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2010/2011 ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice Obránců míru 369 Kopřivnice ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz školní metodik prevence: Mgr. Michaela Lukešová

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program PLÁN Škola: Základní škola Veselí nad Lužnicí, Čs. Armády 210, okres Tábor Školní rok: 2016/2017 Ředitelka školy: Mgr. Ilona Vránková Školní metodik prevence rizikového chování:

Více

Minimální preventivní program (MMP)

Minimální preventivní program (MMP) Minimální preventivní program (MMP) Č. j.: 261/18 Spisový znak: 1-4 Skartační znak: A10 Vypracoval: Schválil: Mgr. Barbora Koryčanská, metodik prevence Mgr. Luděk Balcařík, ředitel školy Datum vydání:

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016

Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 Vypracoval: Jakub Hřib 1 Obsah 1 Legislativní podklady... 3 2 Personální zajištění prevence ve šk. r. 2014/2015... 4 3 Analýza výskytu rizikových

Více

Preventivní program rizikového chování

Preventivní program rizikového chování Preventivní program rizikového chování PLÁN Škola: Základní škola Veselí nad Lužnicí, Čs. Armády 210, Školní rok: 2018/2019 Ředitelka školy: Mgr. Ilona Vránková Školní metodik prevence rizikového chování:

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola a Mateřská škola Dražice, okr. Tábor, 391 31 Dražice Minimální preventivní program 2015/2016 Škola bez drog a šikany Minimální preventivní program 2015/2016 Škola bez drog a šikany Škola:

Více

DÍTĚ A JEHO PSYCHIKA - posilování zájmu o svou bezpečnost - vyhýbání se negativním jevům

DÍTĚ A JEHO PSYCHIKA - posilování zájmu o svou bezpečnost - vyhýbání se negativním jevům PLÁN ŠKOLNÍHO METODIKA PREVENCE NA ŚKOLNÍ ROK 2015/2016 Přípravná třída DÍTĚ A JEHO TĚLO - upevňování přátelských vztahy - prevence šikany DÍTĚ A JEHO PSYCHIKA - posilování zájmu o svou bezpečnost - vyhýbání

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2012/2013

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy, pro Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 kterou platí závěrečná zpráva o plnění MPP Jméno a příjmení

Více

Střední škola stavební a strojní, Teplice, příspěvková organizace Fr. Šrámka 1350, Teplice

Střední škola stavební a strojní, Teplice, příspěvková organizace Fr. Šrámka 1350, Teplice MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok 2016/2017 pracoviště Krupka Kateřina Burgerová Minimální preventivní program 1. Charakteristika školy Budova školy je jedním z pracovišť SŠ stavební Teplice. Tvoří

Více

Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace. Školní preventivní strategie na léta 2013 2018

Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace. Školní preventivní strategie na léta 2013 2018 Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace Školní preventivní strategie na léta 2013 2018 Platná legislativa Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Školní preventivní strategie období let

Školní preventivní strategie období let Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly Školní preventivní strategie období let 2017-2022 Zpracoval: Mgr. Ladislav Kovář školní

Více

Školní rok 2014/2015. Školní metodik prevence Mgr. Michaela Šůsová

Školní rok 2014/2015. Školní metodik prevence Mgr. Michaela Šůsová Školní rok 2014/2015 Školní metodik prevence Mgr. Michaela Šůsová Vzdělání: PF UJEP Ústí nad Labem obor učitelství pro 3. stupeň, aprobace: český jazyk dějepis (rok ukončení 2004) Osvědčení o absolvování

Více

Základní škola a Mateřská škola Ratíškovice

Základní škola a Mateřská škola Ratíškovice Základní škola a Mateřská škola Ratíškovice Vítězná 701, 696 02 Ratíškovice Minimální preventivní program v oblasti zneužívání návykových látek Škola bez drog 2014-2015 A. Organizace života školy B. Vzdělávání

Více

Plán školního metodika prevence školní rok 2012/2013. Základní škola Dolní Beřkovice, okres Mělník Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice 315 692 010

Plán školního metodika prevence školní rok 2012/2013. Základní škola Dolní Beřkovice, okres Mělník Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice 315 692 010 Plán školního metodika prevence školní rok 2012/2013 Základní škola Dolní Beřkovice, okres Mělník Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice 315 692 010 Statutární zástupce: Výchovný poradce: Školní metodik

Více

Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015

Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015 Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015 Škola: Základní škola Ostrava-Hrabová, Paskovská 46, příspěvková organizace Školní metodik prevence: Mgr. Alena Gomolová 1. SPOLUPRÁCE S PEDAGOGICKÝM

Více

Minimální preventivní program na šk. rok 2008/2009

Minimální preventivní program na šk. rok 2008/2009 Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Čs. exilu 669, 708 00 Ostrava-Poruba Web: www.gym669ova.cz E-mail: reditel@gym669ova.cz sekretariat@gym669ova.cz Tel., fax: +420 596 910 135

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Základní škola praktická s.r.o. Školní rok 20016/2017 Zpracovala:Mgr.Irena Novotná OBSAH 1.Úvod 2.Cíl minimálního preventivního programu 3.Tematické

Více

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Základní škola a Mateřská škola Habry, V Zahradách 18, 582 81 Habry Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Obsah: 1. Předmět úpravy 2. Vymezení základních pojmů 3. Začlenění

Více

Výkaz pro školní rok 2016/2017

Výkaz pro školní rok 2016/2017 Výkaz pro školní rok 2016/2017 * Zobrazuji uzavřený výkaz. Základní údaje Výkaz vyplnil: Stanislava Gergelová IČ organizace: 16355474 Název organizace: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

ZŠ a MŠ Hranice Hranická 100, Hranice IV - Drahotuše 2013/2014 Minimální program prevence rizikového chování

ZŠ a MŠ Hranice Hranická 100, Hranice IV - Drahotuše 2013/2014 Minimální program prevence rizikového chování ZŠ a MŠ Hranice Hranická 100, Hranice IV - Drahotuše 2013/2014 Minimální program prevence rizikového chování A Hlavní východiska pro zpracování MPP školy a pro realizaci prevence na škole, závazné dokumenty

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/ 2015. Základní škola Dolní Beřkovice, Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice, okres Mělník.

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/ 2015. Základní škola Dolní Beřkovice, Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice, okres Mělník. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/ 2015 Základní škola Dolní Beřkovice, Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice, okres Mělník. Statutární zástupce: Mgr. Jana Basařová, ředitelka školy Výchovný

Více

C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A T E G I E

C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A T E G I E S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 1a/600, 736 01 Havířov-Šumbark C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A

Více

lškola bez drog a šikany

lškola bez drog a šikany Minimální program prevence sociálně patologických jevů Školní rok 2007-2008 lškola bez drog a šikany Cíl : Informovanost všech žáků v oblasti sociálně patologických jevů. Systematická výuka a výchova ke

Více

ŠKOLNÍ ROK 2010/2011

ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 MPP 2010/2011 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP ZŠ, ZUŠ a MŠ Stachy 384 73 Stachy 253 Jméno a příjmení ředitele Mgr. Miloslav

Více

Protidrogová prevence Minimální preventivní program

Protidrogová prevence Minimální preventivní program Masarykova základní škola a Obchodní akademie Tanvald, Školní 416 Protidrogová prevence Minimální preventivní program Školní rok 2018-2019 Zpracovala: Mgr. Monika Šrýtrová 1. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

Více

Základní škola Vejvanovice, okres Chrudim

Základní škola Vejvanovice, okres Chrudim Základní škola Vejvanovice, okres Chrudim Vejvanovice 56, 53862 Hrochův Týnec Vypracoval: Pedagogická rada projednala dne: 27. 8. 2014 Mgr. Vladimír Dvořák Minimálního preventivní program 2014/2015 Úvod

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2015-2016 Realizátor: Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Přerov, příspěvková organizace, Jindřichov 122, Hranice 75301 Garant: Ředitelství ZŠ

Více

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013 Metodik prevence sociálně patologických jevů Roční plán práce zabezpečuje Mgr. Pavel Hrabina Konzultační hodiny pro žáky a rodiče: kdykoliv

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škola Brno, Milénova 14, 638 00 Brno MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Pro školní rok 2008-2009 Vypracoval: Jana Nálezková, ŠMP V letošním školním roce je základním principem preventivní strategie

Více

Minimální preventivní program školní rok 2015/2016

Minimální preventivní program školní rok 2015/2016 Minimální preventivní program školní rok 2015/2016 1 Charakteristika a vnitřní zdroje školy 1.1 Základní údaje o škole Název a adresa školy Základní škola a Mateřská škola Vřesina, příspěvková organizace

Více

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Prevence rizikového chování byla zaměřena na výchovu žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a sociální rozvoj, na rozvoj jejich

Více

Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2, okres Litoměřice Jednotný postup školy a rodiny při řešení výchovných problémů žáků

Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2, okres Litoměřice Jednotný postup školy a rodiny při řešení výchovných problémů žáků Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2, okres Litoměřice Jednotný postup školy a rodiny při řešení výchovných problémů žáků Tento pokyn upravuje postup vyučujících při řešení výchovných, kázeňský

Více

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY Příloha č.1 ke Školní preventivní strategii MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2018/19 ZŠ Edvarda Beneše příspěvková organizace, Edvarda Beneše 2, 74705 Opava 1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

Více

MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016. Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka

MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016. Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016 Metodik prevence: Mgr. Alexandra Kožuchová Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka rozvíjet a posilovat

Více

ŠMP je zároveň výchovným poradcem / výchovnou poradkyní Ne

ŠMP je zároveň výchovným poradcem / výchovnou poradkyní Ne Výkaz pro školní rok 2016/2017 Zá kládní ú dáje IČ organizace: 71005153 Název organizace: Základní škola a Mateřská škola Čimelice, okres Písek Ředitel/ka (Statutární zástupce): Mgr. Josef Pouch Adresa:

Více

Základní škola při Dětské psychiatrické nemocnici, Opařany 160 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

Základní škola při Dětské psychiatrické nemocnici, Opařany 160 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škola při Dětské psychiatrické nemocnici, Opařany 160 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Obsah: 1. Analýza současného stavu 2. Konkrétní cíle programu 3. Metody práce 4. Koordinace

Více

Příloha ŠVP č.2. 5.5.2 Občanská výchova

Příloha ŠVP č.2. 5.5.2 Občanská výchova Příloha ŠVP č.2 Ve školním roce 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 se uvedené předměty rozšiřují o tyto očekáváné výstupy a učivo. Jedná se o očekávané výstupy, které byly dříve v předmětu Výchova ke zdraví,

Více

Minimální preventivní program 2009/ /2010. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice. Obránců míru 369 Kopřivnice

Minimální preventivní program 2009/ /2010. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice. Obránců míru 369 Kopřivnice MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2009/2010 ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice Obránců míru 369 Kopřivnice ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz školní metodik prevence: Mgr. Michaela Lukešová

Více

Minimální preventivní program na školní rok 2017/2018

Minimální preventivní program na školní rok 2017/2018 Minimální preventivní program na školní rok 2017/2018 1 Základní údaje Název a adresa školy Základní škola Slezská Ostrava, Chrustova 24, příspěvková organizace Chrustova 1418/24, 713 00 Ostrava-Slezská

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program Preventivní program realizuje školní metodik prevence Mgr. Michaela Šůsová Školní preventivní strategie: Škola se zaměřuje na celou řadu aktivit v rámci primární prevence

Více

Garant programu je metodik prevence rizikového chování Mgr. Kamila Reischlová

Garant programu je metodik prevence rizikového chování Mgr. Kamila Reischlová MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PLÁN 2014/2015 Garant programu je metodik prevence rizikového chování Mgr. Kamila Reischlová Cílem programu je vytvoření optimálního sociálního klimatu ve třídách, snížení rizika

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program ZÁKLADNÍ ŠKOLA TACHOV, HORNICKÁ 1325, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2019/2020 září 2019 Zpracovala: Mgr. Lenka Klabanová Moto: Zdravý životní styl Cíle: Dlouhodobé:

Více

Preventivní program školy školní rok 2017/2018

Preventivní program školy školní rok 2017/2018 ZÁKLADNÍ ŠKOLA Václavkova 1082, příspěvková organizace Preventivní program školy školní rok 2017/2018 Název školy: ZŠ Václavkova 1082 Sídlo školy: Václavkova 1082, Mladá Boleslav 293 01 Právní forma: Příspěvková

Více

I. Úvod. II. Sociálně patologické jevy

I. Úvod. II. Sociálně patologické jevy Zpracovaly: Mgr. Lenka Sýkorová Mgr. Věra Jaborová I. Úvod Nárůst sociálně patologických jevů včetně zneužívání návykových látek u dětí školního věku se stává celospolečenským problémem. Primární prevence

Více

Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace. Vídeň 116, Velké Meziříčí. 2016/17 Mgr. Zdeňka Požárová Bc. Petra Valíková

Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace. Vídeň 116, Velké Meziříčí. 2016/17 Mgr. Zdeňka Požárová Bc. Petra Valíková Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace Vídeň 116, 594 01 Velké Meziříčí 2016/17 Mgr. Zdeňka Požárová Bc. Petra Valíková Obsah: Úvod Vytýčení sociálně patologických jevů Cíl minimálního preventivního

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2012/2013

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2012/2013 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2012/2013 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP ZŠ a ZUŠ Horažďovice, příspěvková organizace adresa školy: Blatenská ul. 540,

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program ZÁKLADNÍ ŠKOLA TACHOV, HORNICKÁ 1325, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 září 2015 Zpracovala: Mgr. Lenka Doležalová Moto: Zdravý životní styl Cíle: Dlouhodobé:

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. školní rok

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. školní rok ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, PALACHOVA 37, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2016 2017 REALIZÁTOR: ZŠ Ústí nad Labem, Palachova 37, příspěvková organizace Ředitel školy

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program ZÁKLADNÍ ŠKOLA TACHOV, HORNICKÁ 1325, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2018/2019 září 2018 Zpracovala: Mgr. Lenka Klabanová Moto: Zdravý životní styl Cíle: Dlouhodobé:

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 se zaměřením na oblast sexuální výchovy, prevence drogových závislostí a jiného rizikového chování, projevů rasismu, xenofobie, netolerance a násilí

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Příloha č. 4 Školní preventivní strategie ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Škola vytváří tento program jako základní nástroj prevence. Jde o komplexní systémový prvek v realizaci preventivních aktivit, sleduje

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017

Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017 Mateřská škola a Základní škola pro tělesně postižené Brno, Kociánka, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017 Charakteristika školy: škola pro žáky s tělesným, případně

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Školní rok: 2018/2019 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro Minimální preventivní program kterou platí tento MPP Rumburk Jméno a příjmení ředitele Mgr. Lenka Laubrová Telefon na ředitele

Více

Minimální preventivní program Školní rok 2018/2019

Minimální preventivní program Školní rok 2018/2019 Minimální preventivní program Školní rok 2018/2019 Základní škola Hodonín, Očovská 1, příspěvková organizace Adresa: Očovská 1, 695 01 Hodonín 1. Specifika a charakteristika školy Základní škola Hodonín,

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2018/2019

Minimální preventivní program pro školní rok 2018/2019 Minimální preventivní program pro školní rok 2018/2019 Obsah 1. Charakteristika minimálního preventivního programu 2. Charakteristika školy 3. Cíle minimálního preventivního programu 4. Základní kompetence

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Výchova by měla být taková, aby to, co je nabízeno, bylo přijímáno jako cenný dar, ne jako povinnost. Albert Einstein Základní

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Odborné učiliště a praktická škola Brno, příspěvková organizace Sídlo: Lomená 530/44, 617 00 Brno Identifikační číslo: 00567213 Minimální preventivní program 2017 2018 Minimální preventivní program vychází

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAKTICKÁ BOCHOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAKTICKÁ BOCHOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAKTICKÁ BOCHOV OKRUŽNÍ 367, 364071 Bochov ŠKOLNÍ STRATEGIE PREVENCE Příloha ŠVP pro ZV Oáza ( školní rok 2007 2010 ) Zpracovala : Mgr. Marta Giorgiutti, školní metodik prevence Garant

Více

Problematika primární prevence v základních školách

Problematika primární prevence v základních školách Problematika primární prevence v základních školách Co je to primární prevence rizikového chování Základním principem je výchova k předcházení a minimalizaci rizikových projevů chování, ke zdravému životnímu

Více

Minimální preventivní program 2017/2018

Minimální preventivní program 2017/2018 Minimální preventivní program 2017/2018 Obsah : Analýza situace Témata primární prevence Cíle, kterých chceme dosáhnout a ukazatele úspěchu Činnosti nutné k dosažení cíle Hodnocení Analýza situace: Dětský

Více

Minimální preventivní program (MPP) ZŠ Horní Police 2017/2018

Minimální preventivní program (MPP) ZŠ Horní Police 2017/2018 Minimální preventivní program (MPP) ZŠ Horní Police 2017/2018 V současné době se v této oblasti školy řídí dokumentem Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování u dětí, žáků a studentů

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2011/2012

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2011/2012 Základní škola a Mateřská škola, Ostrovačice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Ríšova 43, 664 81 Ostrovačice MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2011/2012 1. ČÁST: ZÁKLADNÍ PRINCIPY ÚČINNÝCH PREVENTIVNÍCH

Více