MALÝ PRŮVODCE TVORBOU POUŽITELNÝCH HRÁČSKÝCH FOTOGRAFIÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MALÝ PRŮVODCE TVORBOU POUŽITELNÝCH HRÁČSKÝCH FOTOGRAFIÍ"

Transkript

1 MALÝ PRŮVODCE TVORBOU POUŽITELNÝCH HRÁČSKÝCH FOTOGRAFIÍ

2 Úvodem Z hlediska grafických prací představují začátky sezón poměrně hektické období. Předělávají se layouty webů (v lepším případě), občas se narychlo vyrábí a spouštějí weby nové (např. www. klhvajgar.cz). Upravují se soupisky a fotí se týmy od mužů až k žákům. Následující text se bude věnovat především tomuto tématu a měl by sloužit jako malý průvodce jak pro esports fotografy, kterým osvětlí, jakým způsobem jsou jejich snímky dále zpracovávány a čeho by se měli v zájmu zachování zdraví grafiků vyvarovat, tak začínajícím grafikům, kteří si s možným úskalím úpravy fotek nevědí rady. Protože ačkoliv by se zdálo, že výroba pasovek hráčů je záležitostí velmi triviální, opak je při pohledu na současný stav pravdou. Kvalitativní rozstřel fotografií na esports webech je obrovský, což se týká především prvoligových webů, kde při zběžném pohledu vládne u hráčských fotografií totální anarchie. Na mnoha webech se chystá focení prakticky všech hráčských kategorií, v neposlední řadě pak přibývá žádostí na zhotovení fotografií s jednotným grafickým pozadím, což sebou nese další nároky na jejich zpracování. A zde dvojnásob platí aplikace přísloví dvakrát měř (=připrav perfektní zdroják), jednou řež (=grafik nemusí kolabovat při pohledu na 200 špatně připravených fotek, které musí složitě upravovat). Při tvorbě tohoto dokumentu jsem vycházel ze svých nabytých zkušeností s prací pro esports.cz, které obnášely úpravy mnoha set fotografií, tvorby MMS, pozadí na plochu atd. Pokud však budete mít dojem, že máte k danému tématu co říct a s některými postupy zde uvedenými polemizovat či doplnit o vlastní zkušenosti, určitě se ozvěte. Ostatně, bude to jen ku prospěchu věci a určitě to přispěje ke zkvalitnění našich webů. Děkuji tímto Radkovi a Michalovi za užitečné připomínky, postřehy a doplnění textu o spoustu praktických informací. Aleš Koňařík ales.konarik@esports.cz tel icq:

3 Základní otázka: K čemu bude fotka hráče? Před samotným focením je třeba si položit otázku, co chci s fotkami podnikat dále. Budou určeny pouze pro hráčskou kartu na webu? Chci u všech fotek od áčka po žáky stejný podklad? Budu z fotek vyrábět mms, nebo jsou určeny pro koláže do grafiky stránek? Čím jsou nároky na další použití větší, tím samozřejmě rostou požadavky na kvalitu vstupu. I. Chci jen jednoduchou hráčskou kartu aneb základní pravidla pro dobrý snímek V tomto případě je postup nejjednodušší, stačí postavit hráče k libovolné zdi, zaostřit a stisknout spoušť. Pro potřeby webu bohatě postačí fotka o velikosti cca. 800*600 pixelů, což umí i nejlacinější digitální foťák. Kvalita fotky ovšem příliš nezáleží na tom, zda máme hypermoderní digitální zrcadlovku, nebo prostý 3Mbpix kompakt. Důležité je hlavně zvládnutí a pochopení fotografického řemesla. Ke cti i lehce pokročilého fotografa by mělo patři vyvarování se efektu červených očí a vrženého stínu za fotografovaným objektem. Pokud postavíme foťák na stativ, jen na tom vyděláme a eliminujeme možnosti rozmazání fotky. Mámeli možnost použít světla, použijme je místo blesku! Taktéž je třeba se vyhnout kompozičním nešvarům jako vyrůstající zábradlí z uší hráče nebo špatná volba barvy pozadí (řvavě oranžová, růžová, fialová s kytičkami a jiné gay-barvy ;-) případě děsivé pozadí samotné. Ostatně, dokonalý příklad všech chyb nabízí tento snímek tudy opravdu ne, přátelé. (Více o technikách fotografování hráčů naleznete níže)

4 II. Chci grafický podklad pro všechny fotky Zde už se situace komplikuje a nabízí se tu i více řešení. Nejjednodušší cesta je mít pro tyto účely vytvořené pozadí ala Slavia a celý snímek tak vzniká jedním cvaknutím spouště. Takový komfort ale nabízí jen minimum klubů a většinou je třeba si pomoci jinak následnou úpravou fotky v příslušném grafickém editoru. Aby se však z práce s podklady nestalo pro grafika stereotypní peklo a časožrout, je především nutné: SNAŽIT SE PŘI FOCENÍ DŮSLEDNĚ DODRŽOVAT JEDNOTU POZADÍ ZA HRÁČEM! Trocha teorie: V grafickém programu se s obrázky pracuje ve vrstvách. Aby pochopil i naprostý laik, jde v principu o stejný postup, jako když tvoříte koláž, kdy nůžkami vystřihnete hlavičku hráče a pak ji nasadíte na vámi vybraný podklad. Grafický program funguje v podstatě stejně, ovšem přes všechny vychytávky je vlastně hloupý. Zatímco s nůžkami vystřihnete obrys hlavy snadno bez ohledu na pozadí, grafický program musíte pro dosažení stejné jednoduchosti nakrmit vhodnými daty. Zatímco pro nás představuje obrázek zachycení nějakého děje nebo tváře, pro software je to jen shluk čísel o barevnosti jednotlivých pixelů. Což znamená, že pokud chci místo vyfoceného pozadí jednoduše (!) dosadit pozadí jiné, musím při pořízení snímku vytvořit takové podmínky, abych za fotografovaným objektem dosáhl co nejsouvislejší jednotné plochy. S takto vytvořenou fotkou lze pak dle druhu pozadí dále pracovat a hlavu hráče oddělit buď standardní separací nebo klíčováním. Oběmi metodami lze dosáhnout obdobného výsledku, každá má však své pro i proti. Podívejme se tedy na techniky, kterými grafik zpracovává fotky.

5 IIa. Techniky zpracování fotografií - Klíčování Začnu nejprve touto metodou, neboť z mého pohledu a zkušeností představuje nejlepší a časově nejméně náročné řešení při úpravě fotografie. Bohužel je však vykoupeno relativně složitou přípravou při jejím zhotovování. Samotný pojem klíčování se užívá především při televizní a filmové tvorbě a setkáváme se s ním prakticky denně - např. předpověď počasí, různá virtuální studia, filmové triky. Z důvodů, jejichž popis by vydal na mnohostránkový elaborát, jsou při klíčování nejběžněji používány dvě barvy: zelená a modrá (tzv. bluescreen nebo greenscreen). Proces klíčovaní funguje na jednoduchém principu odstranění onoho modrého nebo zeleného plátna na pozadí (místo klíčovací barvy tak v obrázku vznikne informace o průhlednosti, tzv. alfa kanálu) fotografovaného objektu, místo kterého se dosadí pozadí jiné. A zdrojová fotka B fotka po vyklíčování, místo pozadí vznikla průhlednost, tzv. alfa kanál C nové pozadí, D výsledná kompozice

6 IIa. Techniky zpracování fotografií - Klíčování Výhody klíčování časová nenáročnost zpracování fotky, dá se říct, že během minuty a pěti kliknutí máte v ruce hotovou kompozici. zachování detailů na okrajích fotky (především vlasy). vyklíčovaná fotka je dobře použitelná v jakémkoliv rozlišení Nevýhody klíčování složitější příprava při fotografování, především pak nutnost použití vhodné klíčovací barvy a dobrého nasvícení. slušný plug-in v grafickém programu, který automatizuje klíčovací proces. Ručně to jde docela špatně. barva dresů na nevhodném pozadí může nadělat paseku IIb. Informace pro fotografa jak na klíčování Vytvořit podmínky pro fotografování hráčů na klíčovacím pozadí obnáší především následující: a) Mít na co klíčovat Profesionálové používají barevně přesně kalibrovaná plátna, což znamená, že kromě zelené či modré v sobě nemají přimíchané žádné další odstíny barvy a mají určité speciální vlastnosti při pohlcování světla atd. V ideálních podmínkách by plátna měla mít v R(red)G(green)B(blue) barevném prostoru hodnotu R:0 G:255 B:0 resp. R:0 G:0 B:255. Tyto hodnoty jsou však teoretické, vsetínské fotky jsme klíčovali při hodnotách R:57 G:160 B:40 a program si s nimi bez problémů poradil. Otázkou zůstává, zda při použití nekalibrovaných pláten nedojde při focení k barevnému posunu, který místo zjednodušení způsobí problémy. Bohužel zde můžu být nápomocen jen teoretickou radou, protože jsem si raději opatřil profesionální plátno ;-). Nicméně se domnívám, že i při použití obyčejných modrých nebo zelených prostěradel za pár korun lze dosáhnout dobrých výsledků. Snažil jsem na webu najít snímek zeleného a modrého pozadí (alespoň pro představu o barevnosti). Pro informaci, profi-plátna se dají sehnat například u pražské firmy Arte Plus ( a m² vyjde na 550 Kč.

7 IIb. Informace pro fotografa jak na klíčování b) Mít k dispozici alespoň dvě, ideálně však tři světla K našim účelům postačí obyčejné 500W nebo 250W halogenové vany, které se dají i se stativem pořídit v řádu stovek korun a není nutné mít k dispozici drahé ateliérové vybavení. Bílé prostěradlo nebo i zeď stejné barvy dobře poslouží při tvorbě měkkého - odráženého světla. Při focení na klíčovacím pozadí jsme lepších výsledků dosáhli bez použití blesku. Světla se pak dají postavit například dle následujícího schématu, variant je ovšem více. Obecně je nejdůležitější postavit vše tak, aby fotografovaný objekt nevrhal stín na klíčovací plátno a plátno samotné aby bylo minimálně na ploše kolem hlavy hráče konzistentně nasvícené.

8 IIb. Informace pro fotografa jak na klíčování c) Znát alchymii barev Například při focení hráčů ve žlutých dresech se nevyplatí klíčovat na zelenou, protože tyto dvě barvy jsou si v RGB prosotru velice blízko viz příklad, kdy dojde k výraznému posunu. Ještě větším nesmyslem by bylo chtít klíčovat modré dresy na modrém pozadí. Lahůdkou je pak například žlutý dres s výrazně modrým logem sponzora. Avšak i zde lze různými metodami při následné úpravě fotek (maskováním, náhradou barev atd.) dosáhnout byť s komplikacemi perfektního výsledku. Což už je ovšem práce ne fotografa, ale grafika, což je lépe s ním předem zkonzultovat. Nabízí se otázka, zda lze použít metodu klíčování i pro snímky, které nejsou nafoceny na zeleném či modrém pozadí. Odpověď zní ano, ale výsledek není příliš použitelný. I v tomto případě by však šlo klíčovaní uplatnit, cesta k výsledku by však byla trnitá a popřela by základní fakt, proč používat klíčování: rychlost zpracování zdrojového materiálu. Šedý podklad se ke klíčování opravdu nehodí Detail rozdílu při automatické separaci a při klíčování

9 IIc. Techniky zpracování fotografií - Separace Dosud zřejmě nejčastější metoda při tvorbě komponovaných fotografií, kde však čas strávený nad jedním snímkem osciluje od několika po desítky minut dle kvality zdrojové fotky (anebo rozcuchanosti hráče Dopitu či Vlasáka je radost separovat, Moravec, Uram a hejna extravagantních juniorů jsou obvyklým postrachem grafika). I při separování platí pravidlo o jednotném pozadí, které ovšem nemusí být nutně modré či zelené. Lze konstatovat, že i při focení bez klíčovacího pozadí dosáhneme bezvadného výsledku za použití světel a výrazně tak ulehčíme práci grafikovi, který bude fotku zpracovávat. A - zdrojová fotka B provedení automatického výběru C výsledek po separaci D dosazení na pozadí: okraje jsou zřetelně zubaté. E pro odpovídající kvalitu je nutné obrázek zmenšit, případně dodat hráči auru. Separace, ať už ruční nebo automatické, je proto vždy lepší dělat při větší velikosti snímku! Výhody příprava na focení není tak náročná separace se dá provést prakticky v jakémkoliv slušnějším grafickém editoru, a to buď ručně, nebo oblíbeným magic-hand výběrem záleží na kvalitě jednolitosti pozadí. Nevýhody časová náročnost zpracování při špatných zdrojácích při velkém počtu hráčů jde o desítky hodin práce navíc, která by se dala při dodržení dobrých postupů při focení eliminovat. při automatickém výběru zhoršení kvality detailů na okrajích.

10 III.) Chci grafický podklad pro všechny fotky a chci je používat i k jiným účelům Zde platí prakticky vše, co bylo řečeno v předchozím bodě. Lepší kvality za kratší dobu dosáhneme klíčováním. Takto vzniklé vrstvy lze snadno použít při tvorbě MMS či výrobě pozadí na plochu, neboť máme k dispozici výborný zdroj, který odstraněním pozadí neztratil na detailech. Ruční či automatickou separací se také dopracujeme ke slušným zdrojákům, ovšem pro lepší výsledek, který se blíží výstupu z klíčování, musíme obětovat mnohem více času. 27 rad, které z vás udělají Saudka ;-) Popsali jsme si podrobně dva způsoby, které vedou ke vzniku dobrého snímku a nahlédli za kulisy tomu, jak se s fotkou pracuje dále a čím může dobrý fotograf usnadnit grafikovi práci. Vraťme se však k zásadám fotografování, které jsme v těch důležitých věcech nakousli na začátku tohoto pojednání. Na paměti je však mít daleko více věcí: - Pokud možno, fotit za velmi dobrého světla, aby se nemusel použít blesk. Nevěříte-li si však v odhadu světelných podmínek, raději neexperimentujte. Když už se však rozhodnete fotit, snažte se k tomu vytvořit co nejlepší podmínky a ne to odbýt tak, že hráče nafotíte někde na chodbě. - Pokud používám blesk, zkusím zapnout na foťáku režim proti červeným očím, pokud to foťák umožňuje. - Z kompozičně-technického hlediska pomůže, pokud je hlava oproti objektivu malinko natočena, světlo pak nedopadá přímo na sítnici a nedělá tak oči červené. Nastaveni hlavy viz. fotky na - zde je ale bezpodmínečně, aby hráči seděli na židli a byli všichni natočeni stejným úhlem. Typický příklad useknuté hlavy při focení na špatném pozadí a navíc se stínem. Kšiltovka tomu jen nasazuje korunu. - Pokud fotím u stěny, VŽDY hráče posadit/postavit nejméně dva metry od teto steny! Čím dál je hráč od stěny, tím spíš eliminuji možnost stínu (pokud fotím s bleskem) - A opět si musím zopakovat: snažit se fotit u jednobarevného pozadí. Nejlepší jsou v tomto pořadí: modrá nebo zelená (dá se klíčovat), dále je dobra neagresivní pastelová barva (béžová, šedá, bílá ne však pokud je bílý i dres), ostatní možnosti jsou špatné a takové fotky vám hodíme na hlavu. Nepoužívat především sytě červené nebo žluté pozadí. - Zásadně nesmí být na pozadí žádné části log sponzorů (i kdyby si vedení stavělo hlavu, je nutné vysvětlit, že pokud na tom trvají, je snadnější dodat ho tam při úpravě fotky), dveře, okna, potrubí, mantinely apod. aby hráčům nerostly z hlavy žádné tyče a z uší sedačky.

11 - Za hráčem nesmí být lesklá plocha nebo nedej bože sklo, blesk nebo fotograf se v něm odrazí. - Pokud chceme pozadí se znakem, tak ať je v tom případě všude stejné. - Pokud fotím na ledové ploše, bezpodmínečně si nechám rozsvítit světla na zápasovou intenzitu. Na tu chvíli to klub nezruinuje. - Při focení hráčů na hřišti se vyvarovat také toho, aby měli za hlavou např. tribunu, pokud není nasvícená. Vyjde pak dost tmavě. A jelikož většina Čechů má tmavé vlasy, je pak na fotce vidět okraj mezi obličejem a vlasy, ale není patrný okraj mezi vlasy a pozadím. Nezvládnutá kompozice, špatné pozadí a stín za hráčem. - Použít na foťáku co možná nejdelší ohnisko (zoom), nastavit v manuálním režimu foťáku co nejnižší clonové číslo a postavit se od hráče třeba 5-6 metrů, aby pozadí bylo co nejvíc neostré. Naopak hráč musí být ostrý vždy. Zde výrazně pomůže stativ, nebo si alespoň ruku s foťákem opřeme o mantinel. Při hrátkách s hloubkou obrazu však mějme na vědomí, že s malým kašpárkem (=objektivem s malým ohniskovým rozsahem) velké divadlo neuděláme. - Pokud fotíme HLAVY, fotit jen hlavy a ne hráče do půl pasu. Podívejte se na svou občanku a srovnejte foto s vašimi výtvory. Spodní hrana fotky musí být maximálně někde na úrovni prsou. Hráče lze vyfotit i v celkovém postoji, ovšem samostatné fotky hlavy jsou podmínkou. - Z fotek hráčů na ledě v hokejovém postoji s hokejkou na lede, tj. v mírném předklonu, NELZE udělat / vyřezat dobré fotky hlav. Zde je vše O.K., soustřeďte se však na oči hráče...velmi...pozorně...se...soustřeďte... - Před samotným focením udělat několik fotek nanečisto, ať si foťák zvykne na prostředí, hlavně na specifickou barevnost světla tzn. automaticky si vyváží bílou. Pokud se to však automatice nepovede, musíme pomoci my a buďto bílou nastavit sami, nebo vybrat některý z předpřipravených programů barevné teploty, a to tak, aby se výsledek alespoň co nejvíce blížil skutečnosti. - Každého hráče vyfotit nejméně dvakrát, aby se eliminovala chyba např. s neostrostí nebo špatnou kompozicí. - Pokud fotíme na ledě, je třeba aby za hráčem byla nejméně celá jedna třetina ledové plochy na délku nebo téměř cela ledová plocha na šířku. Více o pravidlech kompozice je k přečtení třeba na - Pohlídejte si, aby vám za fotografovaným hráčem nikdo nejezdil, např. rolba. - Všichni se fotí zásadně BEZ helmy. Mladým týpkům lze tolerovat kšiltovku, chlapům v A-týmu nikoli. Hráče fotíme bez helmy i proto, aby nevypadali jako postavičky ze Star Wars. - Hráče fotíme v jednotném oblečení. Může to být dres, tričko, košile, nicméně zelené nebo žluté tréninkové dresy vypadají hnusně. Na tu chvíli si mohou na sebe vzít zápasový dres. Hráče nefotit neupravené po tréninku či zápase, kdy z nich leje pot a mají mastné rozcuchané vlasy.

12 - Pokud se hráč usmívá, vypadá lépe, pokud se směje jako kůň, vypadá trapně. K obveselování hráčů používáme redakčního šaška. Abychom dosáhli přirozeně se smějících hráčů, je třeba volit vhodný termín pro focení, např. to není vhodné po sérii 10 porážek v řadě. Počkejte si raději na první remízu. Platí především pro týmy od 10 místa níže. - Zvlášť si pohlídejte fotky trenéru a vedení, ti musí vypadat skvěle :-) - Nezapomeňte vyfotit i trenéry, asistenty a vedoucí mužstva, nikdy nevíte kam to dotáhnou a kdy jejich fotku budete potřebovat. Širokoúhlé fotky vypadají dobře na šířku, ne však na výšku. - Fotograf by měl své výtvory rovnou pojmenovat ve tvaru prijmeni_jmeno.jpg, bez diakritiky. Už několikrát se stalo, že byly na web nahrány patvary ve formě 23 Tomáš Žižka.jpg. Podle nynějšího standardu pak fotografie hráčů nahrávat do adresáře foto/hraci/2006 resp. foto/hraci/mladez/2006 (nerozdělovat do kategorií!) a foto/vedeni/ na každém webu by měl být minimálně fotky ve tvaru prijmeni_jmeno.jpg (fotka k topstory, rozměrově kolem px na šířku) a prijmeni_jmeno_velky.jpg (dle webu se liší, např. 250x350px, 300x400px), případně pak prijmeni_jmeno_nejvetsi.jpg (na šířku textového sloupce, maximálně však 500px na výšku, aby se fotka vlezla celá i na malý monitor.) Nedělat však fotky k topstory ve tvaru prijmeni_jmeno_male.jpg - Zálohovat! Pro jistotu je třeba všechny originály fotek vypálit na CD. - Pokud budete řezat fotky, opět dodržujte určité kompoziční prvky: neřežte hráče hned pod bradou a metr místa nad hlavou také nevypadá dobře. Pro inspiraci mrkněte na weby, kde je to správně (např. Znojmo, K. Vary, Vsetín, Č. Budějovice). Jako celek je snímek k ničemu - špatné proporce i kompozice. Pokud by bylo pozadí rozmazané, bylo by možné z této fotky vyříznout alespoň hlavu. -Prosím autory, jejichž snímky jsem použil jako odstrašující příklady, aby nebyli naštvaní. Chybami se člověk učí. Srovnání: Fotka Hráč s trubkou skrz hlavu s fotkou Monty Python s Muž s kolčavou skrz hlavu

13 Shrnutí Jak jsem již uvedl, vše se odvíjí od potřeb, které na fotografie klademe. Ke spolupráci fotografa s grafikem by proto mělo dojít ještě před výrobou fotek, tak, aby si oba vyjasnili účel zhotovovaných snímků a dohodli se na tvůrčích postupech. Bohužel, zatím to vše probíhá stylem, kdy je grafik postaven před hotovou věc - v klubu XYZ nafotili 300 fotek všech hráčských kategorií, tak to uprav a dej tam nějaké krásné pozadí přičemž dodané podklady jsou přehlídkou snad všech chyb, které mohly při focení nastat a jejich zpracování tak zabere zbytečně velké množství času a jak jsme si výše popsali, lze tomu předejít. Neříkám že snadno, ale jde. esports.cz provozuje 18 hokejových webů, které se průběhem času zdokonalují technicky i graficky, což by však nebylo možné, kdyby se nedodržovaly určité standardy. Ty by bylo fajn zavést také při tvorbě oněch triviálních fotek hráčů. Přeji hodně úspěchů a co nejmíň pokažených fotek. Děkuji za pozornost :-) Alec

2D grafika. Jak pracuje grafik s 2D daty Fotografie Statické záběry Záběry s pohybem kamery PC animace. Počítačová grafika, 2D grafika 2

2D grafika. Jak pracuje grafik s 2D daty Fotografie Statické záběry Záběry s pohybem kamery PC animace. Počítačová grafika, 2D grafika 2 2D grafika Jak pracuje grafik s 2D daty Fotografie Statické záběry Záběry s pohybem kamery PC animace Počítačová grafika, 2D grafika 2 2D grafika PC pracuje s daným počtem pixelů s 3 (4) kanály barev (RGB

Více

KAPITOL A 3 FOTO GRAFUJEME PODKL AD OVÉ SNÍMKY

KAPITOL A 3 FOTO GRAFUJEME PODKL AD OVÉ SNÍMKY KAPITOL A 3 FOTO GRAFUJEME PODKL AD OVÉ SNÍMKY K1655_CMYK.indd 35 10.3.2009 13:41:01 Podkladové fotografie jsou alfou a omegou pro vytváření panoramatických záběrů Proces tvorby digitálních panoramat začíná

Více

ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A

ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A KOMPOZICE OBRAZU Lenka Bednaříková OBSAH Příprava Světlo Clona Závěrka ISO Scéna Kompozice Nejčastější chyby PŘÍPRAVA Fotografujeme jen tehdy, když máme co fotit Pokud jdeme do přírody,

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika Barvy a barevné modely Počítačová grafika Barvy Barva základní atribut pro definici obrazu u každého bodu, křivky či výplně se definuje barva v rastrové i vektorové grafice všechny barvy, se kterými počítač

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_02 Sada: Digitální fotografie Téma: Základy ovládání digitálního fotoaparátu Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití:

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Základy digitální fotografie Lekce 2 PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224

Více

Typy digitálních fotoaparátů

Typy digitálních fotoaparátů Typy digitálních fotoaparátů Kompaktní digitální fotoaparáty (falešné) digitální zrcadlovky (EVF, ultrazoomy) Pravé zrcadlovky (DSLR) Tzv. digitální stěny ???????????????????????????? Vidíme očima čipu

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_08 Sada: Digitální fotografie Téma: Krajina, panorama Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

Praktický workshop fotografování v ateliéru

Praktický workshop fotografování v ateliéru Projekt oblasti podpory OP VK Další vzdělávání Praktický workshop fotografování v ateliéru Miroslav Podhrázský metodika přednášky Světlo v ateliéru Základní charakteristika: Exteriéry i interiéru nabízejí

Více

V poslední době se v oblasti dokumentace archeologických movitých i nemovitých památek začíná objevovat zcela nová, digitální metoda tzv.

V poslední době se v oblasti dokumentace archeologických movitých i nemovitých památek začíná objevovat zcela nová, digitální metoda tzv. 3D FOTOGRAMMETRIE V poslední době se v oblasti dokumentace archeologických movitých i nemovitých památek začíná objevovat zcela nová, digitální metoda tzv. pozemní 3D fotogrammetrie. Jedná se o tvorbu

Více

VY_32_INOVACE_INF4_12. Počítačová grafika. Úvod

VY_32_INOVACE_INF4_12. Počítačová grafika. Úvod VY_32_INOVACE_INF4_12 Počítačová grafika Úvod Základní rozdělení grafických formátů Rastrová grafika (bitmapová) Vektorová grafika Základním prvkem je bod (pixel). Vhodná pro zpracování digitální fotografie.

Více

Jak udělat dobrou fotografii

Jak udělat dobrou fotografii Jak udělat dobrou fotografii Michal Fic Úvod Expozice Manuální expozice Trojúhelník expozice Clona Rychlost závěrky (doba expozice) ISO citlivost Expozimetr Proč se zamýšlet nad různými kombinacemi času

Více

Corel Photo-Paint Úpravy bitmapových obrázků - efekty

Corel Photo-Paint Úpravy bitmapových obrázků - efekty Corel Photo-Paint Úpravy bitmapových obrázků - efekty V této lekci budete probírat některé z efektů programu Corel Photo-Paint X3. Cílem této lekce bude zaujmout žáky zajímavými možnostmi úprav hotových

Více

iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016

iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016 iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016 K napsání tohoto příspěvku mě inspiroval článek Vyrovná se mobil kvalitou výstupu zrcadlovce? Víta Kovalčíka ze dne 10. 10. 2016. V části TŘETÍ SCÉNA

Více

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie.

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie. Dobrý den, dovolil jsem si vybrat malý vzorek vašich fotografií a ukázat vám na nich několik chyb, kterých se při fotografování a následné úpravě dopouštíte. Fotografie jsou doopravdy vybrané zcela náhodně,

Více

TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1.

TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1. TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1. Možnosti a uplatnění digi-fotografie Principy práce digi-fotoaparátu Parametry, funkce a typy digi-fotoaparátu Technika a příslušenství TYPY DIGITÁLNÍCH

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_09 Sada: Digitální fotografie Téma: Portréty, postavy Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1.

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. Základní funkce digitálních fotoaparátů Rozšířené možnosti využití digitální techniky 4ME121 / 4ME421 2 ZÁKLADNÍ FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ZÁKLADNÍ

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem NIKON CORPORATION. V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky

Ukázkové snímky pořízené bleskem NIKON CORPORATION. V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky Ukázkové snímky pořízené bleskem V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky NIKON CORPORATION 2012 Nikon Corporation TT2L01(1L) 8MSA581L-01 Cz Obsah Zvolte typ

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Kurz digitální fotografie blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Úvod Mgr. Tomáš Slavíček redaktor časopisu DIGIfoto externí učitel Digitální fotografie na FI MU e-mail: tslavicek@gmail.com

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Buďte nádherná! 4 kroky, jak vypadat úžasně při každém focení. Jarka Hrnčárková portrétní fotografka

Buďte nádherná! 4 kroky, jak vypadat úžasně při každém focení. Jarka Hrnčárková portrétní fotografka Buďte nádherná! 4 kroky, jak vypadat úžasně při každém focení Jarka Hrnčárková portrétní fotografka Proč si přečíst tuto brožuru? Klientky mi během focení často říkají, že na běžných fotkách si vůbec nepřipadají

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1 Počítačová grafika 1 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro nižší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky

Více

ČISTÁ SÍLA BARVY. Kontrola a kreativita od fotografování až k editaci

ČISTÁ SÍLA BARVY. Kontrola a kreativita od fotografování až k editaci ČISTÁ SÍLA BARVY Kontrola a kreativita od fotografování až k editaci ColorChecker Passport je tak šikovný a užitečný, že si ho budete chtít vzít na každé focení s sebou! ColorChecker Passport kombinuje

Více

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami 3 Ing. Jakub Ulmann Digitální fotoaparát Jak digitální fotoaparáty

Více

Zadání: Úkolem je sestrojit jednoduchý spektrometr a určit jeho základní parametry pozorováním spektra známého objektu.

Zadání: Úkolem je sestrojit jednoduchý spektrometr a určit jeho základní parametry pozorováním spektra známého objektu. Úloha 4.: Spektroskopie s CD Zpracoval: Radek Ševčík Datum: 8.2.2009, 11.2.2009 Zadání: Úkolem je sestrojit jednoduchý spektrometr a určit jeho základní parametry pozorováním spektra známého objektu. 1.

Více

JAK PŮJČOVÁNÍ POLAROIDŮ FUNGUJE?

JAK PŮJČOVÁNÍ POLAROIDŮ FUNGUJE? Chcete si zapůjčit Polaroid, anebo jím nechat nafotit Vaši akci? Podívejte se na náš přehled a vyberte si ten pravý typ. Pak už si ho stačí jenom rezervovat. Polaroid je geniálním společníkem: kdekoliv

Více

ČAS NEVRÁTÍŠ. ANI NEZASTAVÍŠ. ALE MŮŽEŠ HO VYFOTIT.

ČAS NEVRÁTÍŠ. ANI NEZASTAVÍŠ. ALE MŮŽEŠ HO VYFOTIT. ČAS NEVRÁTÍŠ. ANI NEZASTAVÍŠ. ALE MŮŽEŠ HO VYFOTIT. BLOK 1. Děti v klidu Zhmotníme nehmotné BLOK 2. Děti v akci, svůdná ostrost Posvítíme si na nedostatek světla BLOK 3. Vybereme techniku pro Vaše děti

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů

Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů www.objektivy-k-mobilu.cz 1 Dnes mobilní fotografie hýbe světem a definuje to, jak se na svět díváme. Inspirujte se 11 typy pro Vaše mobilní fotografie. Jednou

Více

Manuální ostření. Kdy použít? Když chci mít jistotu, že bude ostrý, co chci já. Když fotím něco ze stativu. Když se objekt nehýbe

Manuální ostření. Kdy použít? Když chci mít jistotu, že bude ostrý, co chci já. Když fotím něco ze stativu. Když se objekt nehýbe SHOOT THE BEAST Buď vostrej Aby fotka za něco stálá musí být ostrá. Ne úplně celá, ale ta nejdůležitější část by ostrá měla být. Jsou výjimky, který samo potvrzují pravidlo a některý fotky můžou být klidně

Více

Základy produktové fotografie

Základy produktové fotografie Základy produktové fotografie Tři jednoduché návody na kvalitní záběry z oboru produktové a reklamní fotografie Studijní materiál Liberecké školy fotografie facebook.com/lsf.liberec Vypracoval BcA. Šimon

Více

Plánujete svatbu a nevíte, podle čeho vybírat fotografa? Právě se vám do ruky dostala přehledná příručka.

Plánujete svatbu a nevíte, podle čeho vybírat fotografa? Právě se vám do ruky dostala přehledná příručka. Plánujete svatbu a nevíte, podle čeho vybírat fotografa? Právě se vám do ruky dostala přehledná příručka. Předmluva Svatebních fotografů je v dnešní době na trhu opravdu hodně. Ale kdo se má vyznat v tom,

Více

MILOŠ VATRT PHOTOGRAPHY

MILOŠ VATRT PHOTOGRAPHY RODINNÉ PORTRÉTY MILOŠ VATRT PHOTOGRAPHY photography OD FOCENÍ PO TISK / TIPY CO S SEBOU VZÍT KDE SE NEJLÉPE FOTÍ? / RODINNÉ FOTO / CENY A INFORMACE MILOŠ VATRT / fotograf VÍTEJTE Ahoj, jmenuji se Miloš.

Více

Třetiny. Diagonála Jedná se o umístění objektu na úhlopříčku nejlépe s nějakým výrazným objektem ve zlatém řezu. Kompozice snímku (fotografie)

Třetiny. Diagonála Jedná se o umístění objektu na úhlopříčku nejlépe s nějakým výrazným objektem ve zlatém řezu. Kompozice snímku (fotografie) Co je kompozice: - jde o to, jak nejlépe vyfotit snímek, aby se na něj co nejlépe koukalo - největší chybou je umisťování nejvýraznějšího objektu na střed snímku - správnou kompozici se snažte vytovřit

Více

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO 1 Základní dělení 3D grafika 2D grafika vektorová rastrová grafika 2/29 Vektorová grafika Jednotlivé objekty jsou tvořeny křivkami Využití: tvorba diagramů,

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_03 Sada: Digitální fotografie Téma: Práce se světlem Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT

OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT K1587.indd 11 27.10.2008 12:00:20 Ovládněme svůj fotoaparát Vybíráme fotoaparát Přestože na trhu existuje nespočetná řada digitálních kompaktních fotoaparátů a zrcadlovek, musíme

Více

Průvodce fotografováním: Ubytování v soukromí

Průvodce fotografováním: Ubytování v soukromí Průvodce fotografováním: Ubytování v soukromí Těší nás, že spolupracujete s Booking.com. Fotografie hrají zásadní roli při výběru ubytování online a pomáhají návštěvníkům stránky se rozhodnout. Vzhledem

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_01 Sada: Digitální fotografie Téma: Princip, kategorie digitálů Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

12 Metody snižování barevného prostoru

12 Metody snižování barevného prostoru 12 Metody snižování barevného prostoru Studijní cíl Tento blok je věnován základním metodám pro snižování barevného rozsahu pro rastrové obrázky. Postupně zde jsou vysvětleny důvody k použití těchto algoritmů

Více

2010 Vaculik Advertising pro Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) plať mobilem manuál pro obchodníky

2010 Vaculik Advertising pro Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) plať mobilem manuál pro obchodníky Verze 1.0 2010 Vaculik Advertising pro Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) plať mobilem manuál pro obchodníky Loga jsou dodána na nosiči CD ve formátech určených pro vektorové a bitmapové grafické

Více

Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 9 Sady filtrů LEE tématické sety 1. Díl Kromě toho, že se filtry LEE dají

Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 9 Sady filtrů LEE tématické sety 1. Díl Kromě toho, že se filtry LEE dají Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 9 Sady filtrů LEE tématické sety 1. Díl Kromě toho, že se filtry LEE dají opatřit jako jednotlivé filtry, výrobce nabízí i sady filtrů,

Více

Fotoaparáty a vybavení

Fotoaparáty a vybavení 10 Technická kritéria / Fotoaparáty a vybavení Fotoaparáty a vybavení Jaký druh fotoaparátu potřebujete? Ačkoliv mnoho technik, o kterých pojednává tato kniha, zvládnete s jakýmkoliv fotoaparátem, fotíte-li

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

JAK VYBRAT SPRÁVNÉHO FOTOGRAFA

JAK VYBRAT SPRÁVNÉHO FOTOGRAFA JAK VYBRAT SPRÁVNÉHO FOTOGRAFA OBSAH Úvod... 3 Moje vlastní špatná zkušenost. 4 Čím se řídit při správném výběru... 6 Můj přístup k zakázkám.... 7 Závěr..... 8 2 Hana Klimešová rodinná a svatební fotografka

Více

Pořízení rastrového obrazu

Pořízení rastrového obrazu Pořízení rastrového obrazu Poznámky k předmětu POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Martina Mudrová duben 2006 Úvod Nejčastější metody pořízení rastrového obrazu: digitální fotografie skenování rasterizace vektorových obrázků

Více

Obsah Jak se připravit na ateliérové focení?... 1 Trénink pózování... 2 Co si vzít s sebou?... 5 Jak se mám nalíčit?... 5 Jak probíhá focení?...

Obsah Jak se připravit na ateliérové focení?... 1 Trénink pózování... 2 Co si vzít s sebou?... 5 Jak se mám nalíčit?... 5 Jak probíhá focení?... ATELIÉROVÉ FOCENÍ V prvé řadě Vám chceme poděkovat za Váš zájem o focení v našem ateliéru v Milovicích. V tomto listu najdete důležité informace, jako je třeba, co si vzít s sebou, jak se nalíčit, či jaké

Více

Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie

Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie Obsah Obsah...1 Digitální fotoaparáty...3 Základní rozdělení...3

Více

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 FOTOGRAFOVÁNÍ Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 1. OBSAH 1. ÚVOD 3 2. FOTOGRAFICKÁ VÝBAVA 4 2.1. FOTOAPARÁT 4 2.2. OBJEKTIVY 5 2.3. BLESKY 6 2.4. OSTATNÍ VÝBAVA

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Obsah. Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11. Kapitola 2 Obrázky a fotografie 21

Obsah. Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11. Kapitola 2 Obrázky a fotografie 21 Obsah Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11 Potřebné parametry počítače pro práci s multimédii 12 Stručně pro každého 12 Podrobněji pro zájemce o techniku 12 Jak ověřit kvalitu svého počítače

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání.

Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání. Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání. co nás čeká DNES? Prostor PRO VÁS a VAŠE FOTOGRAFIE Sdílení: co která z vás prožila u

Více

Kapitola 5 Pokročilé techniky fotografování s bleskem 59

Kapitola 5 Pokročilé techniky fotografování s bleskem 59 OBSAH Úvod 7 Kapitola 1 Různé záblesky a jejich vlastnosti 9 Interní blesky 10 Externí systémové blesky 11 Externí makro blesky 14 Studiové záblesky 14 Vybíráme externí blesk 15 Srovnání různých záblesků

Více

Úvod 7. Kapitola 1 Specifika svatební fotografie 8

Úvod 7. Kapitola 1 Specifika svatební fotografie 8 OBSAH Úvod 7 Kapitola 1 Specifika svatební fotografie 8 Svatební tradice, které nesmí na vašich fotografiích chybět 11 Před obřadem 11 Po obřadu 12 Na hostině 12 Jak současný vývoj fotografické techniky

Více

2. Čím budeme fotografovat? Vybíráme digitální fotoaparát

2. Čím budeme fotografovat? Vybíráme digitální fotoaparát 2. Čím budeme fotografovat? Vybíráme digitální fotoaparát Ing. Libor Jakubčík, 2012 CC BY - SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ Základní rozdělení digitálních fotoaparátů Kompakty zdroj

Více

Obsah. Výběr digitálního fotoaparátu... 19

Obsah. Výběr digitálního fotoaparátu... 19 Obsah Obsah Úvod... 7 Digitální fotoaparát aneb cesta do hlubin digitální duše... 9 Jak vzniká klasická fotografie?... 10 Jak vzniká digitální fotografie?... 11 Nìco více o snímacím prvku aneb trocha matematiky...

Více

DUM 15 téma: Filtry v prostředí Gimp

DUM 15 téma: Filtry v prostředí Gimp DUM 15 téma: Filtry v prostředí Gimp ze sady: 2 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace:

Více

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Počítačová grafika OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Vektorová grafika Vektorová grafika Příklad vektorové grafiky Zpět na Obsah Vektorová grafika Vektorový

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Digitální fotografie

Digitální fotografie Digitální fotografie Mgr. Jaromír Basler jaromir.basler@upol.cz Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci Katedra technické a informační výchovy Digitální fotografie Zachycení obrazu za pomocí

Více

Udělejte skvělé fotky

Udělejte skvělé fotky Udělejte skvělé fotky Teď když víte, jak svůj fotoaparát ovládat, můžete začít s fotografováním. Třeba běžnými momentkami. Nicméně pokud se budete chtít dostat od obyčejných momentek dál k opravdu skvělým

Více

Obsah. Zdroj vlastní

Obsah. Zdroj  vlastní Zdroj www.zoner.cz, vlastní Obsah 1. Jak zmenšit fotky... 1.1 Vyberte fotky... 1.2 Nastavte rozměry... 1.3 Potvrďte změnu (jednotlivě nebo hromadně)... 2. Jak ořezat fotku... 2.1 V modulu Vyvolat zvolte

Více

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ NAFOCENÉ FOTOGRAFIE Z DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU MŮŽEME NEJEN PROHLÍŽET, ALE TAKÉ UPRAVOVAT JAS KONTRAST BAREVNOST OŘÍZNUTÍ ODSTRANĚNÍ ČERVENÝCH

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod KOMPOZICE 1 Úvod KOMPOZICE - ZÁKLADY fotografování: aktivní kreativní vyjadřovací činnost nejjednodušší tvůrčí postup každý může rozvíjet své vidění, kreativitu, vnímání i interakci s okolím automatika

Více

To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt

To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt FOTOGRAFUJEME PRO RADOST Nakonec jsem si našel vlastní naprosto jednoduchý recept na kreativitu: zůstaňte sami sebou.

Více

Jak fotit poutavé fotky s objektivy k mobilům?

Jak fotit poutavé fotky s objektivy k mobilům? Jak fotit poutavé fotky s objektivy k mobilům? Pojďme nahlédnout do používání objektivů. www.objektivy-k-mobilu.cz Jak se objektivy používají? 1 Objektiv rybí oko a makro lehce našroubujeme do klipu 2

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem. Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900.

Ukázkové snímky pořízené bleskem. Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900. Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-900 Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900. Cz Volba vhodného rozložení osvětlení Blesk SB-900

Více

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE - princip digitalizace obrazu, části fotoaparátů, ohnisková vzdálenost, expozice, EXIF data, druhy digitálních fotoaparátů Princip vzniku digitální fotografie digitální fotoaparáty

Více

5.3.5 Ohyb světla na překážkách

5.3.5 Ohyb světla na překážkách 5.3.5 Ohyb světla na překážkách Předpoklady: 3xxx Světlo i zvuk jsou vlnění, ale přesto jsou mezi nimi obrovské rozdíly. Slyšíme i to, co se děje za rohem x Co se děje za rohem nevidíme. Proč? Vlnění se

Více

Textury. !POZOR! tento text vás nenaučí dělat ve Photoshopu, pouze ukazuje na možnosti využití některých funkcí.

Textury. !POZOR! tento text vás nenaučí dělat ve Photoshopu, pouze ukazuje na možnosti využití některých funkcí. Pozn.: Update 28. 5. 2009 Textury!POZOR! tento text vás nenaučí dělat ve Photoshopu, pouze ukazuje na možnosti využití některých funkcí. Tahle činnost vám zabere pravděpodobně nejvíce času z přípravných

Více

Dodání fotek. Album. Fotokniha. Leporelo

Dodání fotek. Album. Fotokniha. Leporelo Focení Svatby Svatbu máte jenom jednou, a proto svatební focení patří k těm nejdůležitějším. Snažím se tedy fotit tak, aby každá z fotek zaznamenávala důležité okamžiky Vašeho dne, Vaše úsměvy a emoce,

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Základy techniky - fotoaparát

Základy techniky - fotoaparát Základy techniky - fotoaparát 1 XXXXXXX návod je pro zbabělce XXXXXXX 2 Podstata digitální fotografie rozdíl mezi analogovou a digitální fotografií je především ve způsobu záznamu obrazu na citlivou vrstvu

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

Organizační a technické zajištění vzdělávacích kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování

Organizační a technické zajištění vzdělávacích kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování Příjemce finanční podpory: Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola, Kněžskodvorská 33/A, 370 04 České Budějovice reg.č.projektu: CZ.1.07/1.3.00/48.0148, název projektu: Hrajeme

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Portrétní fotograf (kód: 34-038-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Portrétní

Více

Návod na vytvoření vlastního videa. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod na vytvoření vlastního videa. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod na vytvoření vlastního videa Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Sami nejlépe víte, že trh s finančními poradci je přesycen.každý poradce se snaží odlišit od ostatních, být nejlepší

Více

Fotografování přírody

Fotografování přírody Fotografování přírody stručná metodika Fotografování přírody je nesmírně rozmanitá disciplína. Může zahrnovat vše od fotografií krajiny, přes zachycení zvířat či rostlin až po drobné detaily. Na následujících

Více

Logo manuál OC Chomutovka

Logo manuál OC Chomutovka Logo manuál OC Chomutovka 35x 26x 20x Logo se skládá ze dvou prvků, které musí být vždy používány dohromady: grafická značka Ch a slovní doplněk CHOMUTOVKA. Případy individuálních odchylek od tohoto pravidla

Více

PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014

PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 Světlost obrazu Co je správně? Jak to ovlivnit? 2 Expozice Tři složky clona jak velkou dírou propouštím světlo? čas

Více

Obsah. 2 Logomanuál: ProSpolužáky.cz

Obsah. 2 Logomanuál: ProSpolužáky.cz Logomanuál Obsah Základní varianta: vodorovná... 3 Základní varianta: svislá... 4 Varianty s claimem... 5 Varianty pro tmavé pozadí... 6 Piktogram... 7 Jednobarevné varianty: bílé... 8 Jednobarevné varianty:

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Fotograf architektury a krajiny (kód: 34-039-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání:

Více

Téma: Barevné modely, formáty souborů

Téma: Barevné modely, formáty souborů Téma: Barevné modely, formáty souborů Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Barevné modely

Více

Základy tvorby velkoplošné prezentace

Základy tvorby velkoplošné prezentace Základy tvorby velkoplošné prezentace materiál pro 12IPG J. Blažej, 2010 Úvod cílem této prezentace je shrnout důležité zásady pro tvorbu velkoformátové prezentace posteru není jejím cílem zahrnout všechny

Více

PV156 Digitální fotografie Příslušenství Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2012

PV156 Digitální fotografie Příslušenství Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2012 PV156 Digitální fotografie Příslušenství Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2012 Příslušenství Jaký HW potřebuji? Kompakt vs. zrcadlovka Jaký HW si mohu dovolit? Nejen otázka peněz 2 Výměnné objektivy

Více

5.3.1 Disperze světla, barvy

5.3.1 Disperze světla, barvy 5.3.1 Disperze světla, barvy Předpoklady: 5103 Svítíme paprskem bílého světla ze žárovky na skleněný hranol. Světlo se láme podle zákona lomu na zdi vznikne osvětlená stopa Stopa vznikla, ale není bílá,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ. Uživatelská příručka k programu FloodFilling Art

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ. Uživatelská příručka k programu FloodFilling Art VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Uživatelská příručka k programu FloodFilling Art Autor: Jan Bílek e-mail: xbilek14@stud.fit.vutbr.cz 8. 4. 2009 Obsah 1 Princip vytváření

Více

Úvod...9 Historie počítačů...9 Digitální fotoaparát...10 Co čekat od počítače...10 Historie od verze 5 po verzi 8...10

Úvod...9 Historie počítačů...9 Digitální fotoaparát...10 Co čekat od počítače...10 Historie od verze 5 po verzi 8...10 Obsah Úvod...................................................9 Historie počítačů...................................9 Digitální fotoaparát.................................10 Co čekat od počítače...............................10

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

PRAGUE PRIDE FESTIVAL

PRAGUE PRIDE FESTIVAL PRAGUE PRIDE FESTIVAL LOGO MANUÁL VER. 05/2018 Obsah Tento grafický manuál slouží jako závazná norma pro použití logotypu a tvorbu jednotného vizuálního stylu. Logotyp je vytvořen zejména pro použití v

Více

Fotografujeme. Využití možností fotoaparátu

Fotografujeme. Využití možností fotoaparátu Fotografujeme Využití možností fotoaparátu 1 Dobrá fotografie Nese zvolenou konkrétní myšlenku námět, motiv Působí na diváka dle záměru autora zvýraznění důležitého, kompozice, atmosféra Je technicky dobře

Více

zdroj světla). Z metod transformace obrázku uvedeme warping a morfing, které se

zdroj světla). Z metod transformace obrázku uvedeme warping a morfing, které se Kapitola 3 Úpravy obrazu V následující kapitole se seznámíme se základními typy úpravy obrazu. První z nich je transformace barev pro výstupní zařízení, dále práce s barvami a expozicí pomocí histogramu

Více