B E L E T R I E str

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "B E L E T R I E str. 1 29.5.2013"

Transkript

1 B E L E T R I E str Ještě jsme ve válce : příběhy 20. století / [editoři Jana Fantová a Jan Polouček ; kresba a scénář Nikkarin... et al.]. Vyd. 1., Praha : Post Bellum : Argo : Ústav pro studium totalitních režimů, 2011, 179 s. : vše il., portréty ; 31 cm komiksy, Československo, dějiny, 20. stol., politické perzekuce, političtí vězni, totalitní režimy, protifašistický odboj, protikomunistický odboj, disent, orální historie, česká literatura Třináct komiksových příběhů líčí osudy obětí nacistického a komunistického režimu. Nejlepší světové čtení / Robert Crais... [et al. ; z angl. originálů přel. Jiří Popel... et al. ]. Vyd. 1, Praha : Reader's Digest Výběr, 2008, 558 s. : barev. il., portréty ; 22 cm antologie, romány, Ochránce, Tanec v přítmí, Opravdové zlo, Čarovná zahrada, americká literatura Svazek obsahuje zkrácené verze čtyř úspěšných románů oddychových žánrů od renomovaných amerických autorů. Jednotlivé tituly jsou doplněny stručnými informacemi o jejich tvůrcích. Nejlepší světové čtení / Wilbur Smith... [et al. ; z angl. originálů přel. Klára Petříková... et al. ]. Vyd. 1, Praha : Reader's Digest Výběr, 2010, 573 s. : barev. il., portréty ; 22 cm antologie, romány, Asagaj, Italské lekce, Temnější než noc, Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Svazek obsahuje zkrácené verze čtyř úspěšných románů oddychových žánrů od renomovaných amerických autorů. Jednotlivé tituly jsou doplněny stručnými informacemi o jejich tvůrcích. Adair, Gilbert, Zavřená kniha / Gilbert Adair. Vyd. 1., Praha : Mladá fronta, 2008, 179 s. ; 17 cm romány, detektivní, psychologické, napínavé, spisovatelé, nevidomí, ohrožení života, minulost, tajemství, anglická literatura Psychothriller s kriminální zápletkou od anglického autora je sugestivním příběhem dvou protagonistů, z nichž jeden se stane obětí dlouho plánované rafinované pomsty. Známý a úspěšný spisovatel, který po těžké autonehodě oslepl, se uzavřel před světem na odloučené samotě, kde dlouho žije jen s pomocí staré primitivní hospodyně. Životní stereotyp pomalu nahlodává touha opět psát, nejlépe vlastní autobiografii, a spisovatel si inzerátem najme pomocníka, jemuž by mohl své dílo diktovat. Mladý muž, který se na inzerát přihlásí, splňuje všechny požadavky a brzy se stane zaměstnavatelovým přítelem. Jakmile si však získá jeho důvěru, změní se poměr sil a mladík začíná ve své dominantní pozici ze záhadných důvodů usilovat o spisovatelův život. Teprve závěrečná dramatická konfrontace obou mužů odhalí mladíkův motiv, ukrytý v jejich společné minulosti.

2 B E L E T R I E str Asimov, Isaac, Oblázek na obloze / Isaac Asimov ; [z anglického originálu... přeložil Petr Kotrle]. Vyd. 3., (V Tritonu 2., V Argu 1.), Praha : Argo : Triton, 2013, 241 s. ; 22 cm romány, sci-fi, vědecko-fantastické, galaktické říše, lidstvo, boje o moc, budoucnost, americká literatura Joseph Schwartz se řízením osudu ocitne na Zemi tisíce let v budoucnosti. Země se stala naprosto bezvýznamnou planetou a navíc je po prehistorických nukleárních válkách radioaktivní Nyní plánuje poslední zoufalý pokus o návrat ke slávě, a to za každou cenu. Pozemský plán na dobytí Galaxie má ale odpůrce Bagshawe, Tilly Pokušení / Tilly Bagshawe ; přeložila Ivana Nuhlíčková. 1. vyd. v českém jazyce, Praha : BB art, 2013, 327 s. ; 22 cm romány, milostné, hledání lásky, mezilidské vztahy, profesní kariéry, partnerské krize, anglická literatura Ivan Charles a Jack Messenger se poznali na vysoké škole, založili spolu uměleckou agenturu a úspěšně spolupracují, i když jeden žije v Anglii a druhý v Los Angeles. Oba se pohybují v náročném prostředí showbyznysu. Ivan má spokojené manželství a rodinu, ale svodům neumí odolat. Jack je vdovec, jen těžko se vzpamatovává ze smrti milované manželky a přítelovo chování nechápe. Balabán, Jan, Dílo III. Publicistika a hry 1 / Jan Balabán ; [uspořádal a edičně připravil Petr Hruška... et al.]. Vyd. 1., Brno : Host, 2012, 571, xvi s. ; 21 cm. sebrané spisy, publicistika (literatura), divadelní hry, rozhlasové hry, česká literatura Třetí, závěrečná část sebraného díla přináší nejméně známou, avšak neméně fascinující polohu Balabánovy tvorby - publicistické texty a hry. K publicistice volně připojujeme rovněž dvě hry, jednu divadelní a jednu rozhlasovou. Díky pečlivé bibliografické práci přinášíme Balabánovy roztroušené publicistické texty pohromadě, ovšem jejich překvapivé množství si vynutilo rozdělení do dvou svazků. Balabán, Jan, Dílo III. Publicistika a hry 2 / Jan Balabán ; [uspořádal a edičně připravil Petr Hruška... et al.]. Vyd. 1., Brno : Host, 2012, , xxxviii s. ; 21 cm. sebrané spisy, publicistika (literatura), divadelní hry, rozhlasové hry, česká literatura Třetí, závěrečná část sebraného díla přináší nejméně známou, avšak neméně fascinující polohu Balabánovy tvorby - publicistické texty a hry. K publicistice volně připojujeme rovněž dvě hry, jednu divadelní a jednu rozhlasovou. Díky pečlivé bibliografické práci přinášíme Balabánovy roztroušené publicistické texty pohromadě, ovšem jejich překvapivé množství si vynutilo rozdělení do dvou svazků.

3 B E L E T R I E str Baldacci, David, Ve zlomku vteřiny / David Baldacci ; přeložil Milan Hausner. 1. vyd., Praha : Mladá fronta, 2008, 418 s. ; 17 cm romány, detektivní, agenti FBI, politické vraždy, prezidentští kandidáti, vyšetřování, pátrání, americká literatura Agent King udělá v roce 1996 chybu, na maličký okamžik se podívá jinam, což je osudné pro jeho kariéru i pro kandidáta na prezidentský úřad, který přijde o život. O osm let později se podobná chyba opakuje v případě agentky Maxvelové. Ta však nelení, bývalého kolegu vyhledá a společnými silami se pustí do vyšetřování nového i starého případu. Odkryjí nejen netušené politické pozadí obou akcí, ale i nečisté praktiky uvnitř FBI. Ben Chrouda, Lotfi Ve stínu královny : rozmařilý život na úkor "milovaného" lidu / Lotfí Ben Chrouda. Vyd. 1., Frýdek-Místek : Alpress, 2012, 144 s. ; 21 cm romány, společenské, politické, autobiografické prvky, Tunisko, stol., diktátoři, rodinné vztahy, manželky prezidentů, manželky politiků, Ben Alí, Lejla Vzpomínky Lotfího Bena Chroudy, který téměř dvacet let pracoval ve službách diktátorského tuniského prezidenta Ben Alího a jeho druhé ženy Lejly, přezdívané "královna Kartága". Ben Alí převzal moc do svých rukou roku 1987 a Lotfí Ben Chrouda brzy po tomto datu nastoupil do jeho služeb. Lotfího osud se dramaticky změnil ve chvíli, kdy Ben Alí pojal za svou druhou manželku Lejlu Trabelssiovou. Lejla si totiž Lotfího vybrala za osobního majordoma a od této chvíle se jeho život změnil v peklo. Autor popisuje, jak musel čelit jejím vrtochům, rozmanrům a absurdním příkazům, jejichž nesplnění bylo trestáno fyzickým týráním. Lotfí rovněž líčí Lejlinu až chorobnou hamižnost a hrabivost, které vyústily do nepokrytého korupčního jednání a zpronevěry státních prostředků. Beneš Třebízský, Václav Královna Dagmar / Václav Beneš Třebízský. 12. vyd., Praha : Vyšehrad, 1971, 353 s. : il. ; 21 cm romány, historické, 13. stol., Dagmar, dánská královna, Drahomíra, královny, manželky panovníků, Přemyslovci, Dánsko, Valdemar II., regionální, česká literatura Historický román o životě dánské královny Dagmary, dcery českého panovníka Přemysla II.

4 B E L E T R I E str Benková, Jana, Máš, cos chtěl, miláčku! / Jana Benková. 1. vyd., Praha : Brána, 2013, 207 s. ; 20 cm romány, milostné, osudy žen, lásky, nevěry, manželské krize, hledání identity, msty, slovenská literatura Nový sexy román pro ženy úspěšné slovenské autorky o tom, jak je nebezpečné hazardovat s láskou. Lina překvapí manžela při nevěře a zhroutí se jí svět. Ale postupně si uvědomí, že jí manžel vlastně pomohl, a začíná objevovat, jak vypadá svět mimo zlaté klícky, v níž dosud žila. Příběh o tom, jak se ze zakřiknuté mladé ženy postupně stává žena sebevědomá, která ví, co chce. A také o tom, že pomsta může být ještě sladší než nejsladší čokoláda Blake, Kendare Dívka z nočních můr / Kendare Blake. Vyd. 1., Praha : Baronet, 2013, 285 s. ; 21 cm1. Anna krví oděná, 2. Dívka z nočních můr. romány, horory, fantasy, duchařství, duchové, posmrtný život, kletby, magie, lásky, osudová setkání, americká literatura Uběhly už celé měsíce od chvíle, kdy přízračná Anna Korlovová otevřela dveře do pekla ve svém sklepě a zmizela v něm, ale lovec duchů Cas Lowood to nemůže překonat. Přátelé Casovi připomínají, že se Anna obětovala, aby on mohl žít a netoulal se jen světem jako polomrtvý. Cas ví, že mají pravdu, ale v jeho očích se žádná živá dívka, kterou může potkat, nevyrovná mrtvé dívce, do níž se zamiloval. Boučková, Tereza, Šíleně smutné povídky / Tereza Boučková. Vyd. 1., Praha : Odeon, 2013, 124 s. ; 21 cm povídky, lidské osudy, smutky, česká literatura Třináct Šíleně smutných povídek je třináct příběhů, které mají ve svém vyznění smutek, někdy zcela konkrétní a hmatatelný, jindy spíše mlhavý a neurčitý, ale mnohé jsou i tak docela veselé, ironické a plné paradoxů. Všechny povídky jsou napsané více než minimalisticky, a přitom je v nich všechno: touha po lásce, přijetí, tichu, přátelství, vnitřním míru anebo alespoň klidu ve zpustošeném nebo jen úplně vyhaslém manželství, stejně jako odhodlání překonat těžkou, tragickou nepřízeň osudu. Bruen, Ken, Vraždy na molu / Ken Bruen ; přeložila Jarka Stuchlíková. 1. vyd. v českém jazyce, Praha : BB/art, 2009, 262 s. ; 22 cm romány, detektivní, vyšetřování vražd, pátrání, životní zkoušky, irská literatura (anglicky) Hlavní hrdina Jack Taylor je velmi svérázným detektivem, který miluje klasickou literaturu a stejnou měrou bohužel i alkohol. Během pátrání po mladé dívce, která byla zabita, ačkoliv policie je přesvědčena o tom, že spáchala sebevraždu, je Jack podroben nejedné životní zkoušce. Jednou z nich je i podstoupení detoxikace.

5 B E L E T R I E str Card, Orson Scott, Zakletá / Orson Scott Card ; [přeložil Pavel Medek]., Praha : CooBoo, 2013, 428 s. romány, fantasy, romantické, milostné, napínavé, osudová setkání, lásky, tajemství, americká literatura Orson Scott Card, jeden z nejznámějších a nejuznávanějších spisovatelů současnosti, v Zakleté transformoval nadčasový příběh o Šípkové Růžence do originální fantasy překypující napětím a romantikou... Ciprová, Oldřiška, Hříšná královna : Konstancie Uherská, druhá žena Přemysla Otakara I. / Oldřiška Ciprová. Vyd. 1., Frýdek-Místek : Alpress, 2013, 168 s. ; 21 cm romány, historické, milostné, Česko, stol., manželky panovníků, Konstancie Uherská, česká literatura Konstancie, princezna z uherského královského rodu, se vdá za Přemysla Otakara I. Přestože je manželem oslněna, na Pražském hradě se dobře necítí. Přemysl pro ni nemá čas ani dost pochopení. Její snaha, aby získala královu pozornost, končí neúspěšně. Nešťastná Konstancie se zamiluje do jiného muže a pro svou lásku se chce všeho vzdát. To ji může stát život Clark, Mary Higgins Za bílého dne / Mary Higgins Clarková. Vyd. 1., Frýdek-Místek : Alpress, 2012, 296 s. ; 21 cm romány, detektivní, únosy dětí, hledání identity, vyšetřování, pátrání, americká literatura Psychologicko-detektivní román s prvky thrilleru zabývající se tématem ukradené identity. Jeho hlavní hrdinka musí dokázat, že neunesla vlastního syna, a zároveň vypátrat pravého únosce. Courths-Mahler, Hedwig Navrácená čest / Hedwiga Courths-Mahlerová ; [z německého originálu... přeložila Jana Novotná]. Vyd. 1., Brno : MOBA, 1999, 221 s. ; 18 cm romány, milostné, pro ženy, nerovná manželství, flirtování, lásky, zklamání, německá literatura Román pro ženy z prostředí německé vyšší střední vrstvy líčí příběh nerovného manželství staršího bohatého konzula a mladé krásné ženy. Muž, který prožil bouřlivé mládí, se strachuje o lásku zhýčkané mladé ženy, sám jí však představí přitažlivého lehkomyslného muže, do něhož se hrdinka zamiluje. Z mladíkovy strany jde pouze o nezávazný flirt a když mladá žena zjistí, že její láska není opětována, chce si vzít život. Ušlechtilý manžel je však k jejímu provinění vylkorysý a žena po prožité krizi k němu po čase pocítí skutečnou lásku.

6 B E L E T R I E str Courths-Mahler, Hedwig Osamělé srdce / Hedwiga Courths-Mahlerová ; [z německého originálu... přeložila Zuzana Schönová]. Vyd. 1., Brno : MOBA, 1999, 222 s. : il. ; 18 cm romány, milostné, romantické, pro ženy, životní zkoušky, hledání lásky, německá literatura Romantický příběh dívky, která po životních zkouškách dosáhne svého štěstí. Křehká a laskavá Zana, jejíž rodiče žijí v Indii, je vychovávána u svých nepříliš vlídných příbuzných na statku v Německu. Když rodiče zahynou a přijdou o celé jmění, její postavení se zhorší na úroveň služebné. Naštěstí existují lidé, kteří ocení krásu a skromnost nevinné dívenky a zahrnou ji přátelstvím, penězi i láskou. Courths-Mahler, Hedwig Válečná romance / Hedwiga Courths-Mahlerová. Vyd. 1., Brno : MOBA, 1998, 222 s. ; 18 cm romány, milostné, pro ženy, romantické, lásky, osudová setkání, německá literatura Hasso von Valkenried, mladý letecký konstruktér, těžce nesl, že na statku jeho rodičů sloužila jejich vzdálená příbuzná Rosa von Lossov. Ale tížilo ho ještě něco jiného: láska k Nataše, mladé Rusce. Courths-Mahler, Hedwig Co jsem ti udělala? / Hedwiga Courths-Mahlerová. Vyd. 1., Brno : MOBA, 1999, 223 s. ; 18 cm romány, milostné, romantické, lásky, osudová setkání, německá literatura Román o skromné a inteligentní dívce, která vede po smrti otce hospodaření továrny, aby zajistila pohodlný život svým příbuzným. Courths-Mahler, Hedwig Ostrovní princezna / Hedwiga Courths-Mahlerová., Brno : MOBA, 1997, 206 s. ; 18 cm romány, milostné, romantické, pro ženy, exotické prostředí, osudová setkání, lásky, německá literatura Ženský román z exotického prostředí ostrova poblíž Jávy. Na pozvání majitele ostrůvku Subraja, bohatého Evropana, přijíždějí do místního přístavu dva mladí lidé. Chudý, čestný inženýr Petr, který má Subraju odvodnit, a krásná vychovatelka Milda. Ta pomůže roztomilé dceři majitele ostrova stát se způsobnou dámou a jejímu otci zapomenout na starou ránu v srdci, nevěru bývalé manželky. Vše končí dvěma svatbami, otec s dcerkou si berou ty, které nedávno vítali v přístavišti.

7 B E L E T R I E str Cubeca, Karel, Písky času / Karel Cubeca. Vyd. 1., Frýdek-Místek : Alpress, 2013, 439 s. ; 21 cm romány, dobrodružné, napínavé, tajné služby, hledání, synové a otcové, Austrálie, česká literatura Kolem Gala Irvinga začnou jako supi kroužit lidé z Pentagonu, z ruských tajných služeb a dalších nepřátelských organizací, kteří chtějí využít jeho mimořádné schopnosti. To pro Gala není podstatné, je posedlý jedinou touhou zjistit víc o svém otci. Právě někde v Austrálii hluboko v písku na něho čeká cosi zvláštního, co i pro něho bude těžké pochopit. Cubeca, Karel, Pravá tvář anděla / Karel Cubeca. Vyd. 1., Frýdek-Místek : Alpress, 2012, 392 s. ; 21 cm romány, historické, 16. stol., mořeplavci, exotické prostředí, zajetí, lásky, česká literatura Historický dobrodružný román líčí strastiplnou cestu anglických mořeplavců, putujících v 16. století za obchodem do neznámých exotických končin na druhém konci nekonečných oceánů. Čapek, Karel Anglické listy / Karel Čapek ; pro větší názornost provázené obrázky autorovými ; [k vydání připravil a vysvětlivkami opatřil Miroslav Halík]. 27. vyd., Souborné vyd. v ČS 1., Praha : Československý spisovatel, 1970, 182 s. : il. ; 20 cm prózy, cestopisné, fejetony, Velká Británie, reálie, česká literatura Svěží cestopisné obrázky z Anglie, doprovázené autorovými kresbami. Čapek, Karel Cesta na sever / Karel Čapek ; pro větší názornost provázena obrázky autorovými a básněmi jeho ženy ; [k vydání připravil a poznámkami opatřil Miroslav Halík]. 15. vyd., (Souborné vyd. v ČS 1.), Praha : Československý spisovatel, 1970, 291 s. : il. ; 20 cm prózy, cestopisné, fejetony, Skandinávie, reálie, Scheinpflugová, Olga, poezie, básně, regionální, česká literatura Svěží cestopisné obrázky z cesty na sever (Dánsko, Norsko, Švédsko), doprovázené autorovými kresbami. Čapek, Karel Výlet do Španěl : osvětlený obrázky autorovými / Karel Čapek ; [k vydání připravil a vysvětlivkami opatřil Miroslav Halík]. 8. vyd., Souborné vyd. v ČS 1., Praha : Československý spisovatel, 1970, 191 s. : il. ; 20 cm prózy, cestopisné, fejetony, Španělsko, reálie, česká literatura Živé cestopisné črty a fejetony o španělské zemi, jejím lidu a kultuře.

8 B E L E T R I E str Dougherty, John Finn MacCool and the Giant's Causeway = Fin Drsňák a Obrův chodník : [dvojjazyčná kniha pro děti, anglicko-český text] / napsal John DOugherty ; ilustrovala Lee Cosgrove ; [překlad Duncan Hendy]. 1. vyd., Brno : Edika, 2012, 32 s. : il. ; 21 cm pohádky, obři, soupeření, čeština, angličtina, pro děti, dvojjazyčné texty Fin a Angus si oba myslí, že jsou největší obři na zemi. Ale když se konečně setkají, Fin změní názor. Dovrtělová, Miluše Smrt kazí obchod / Miluše Dovrtělová. Vyd. 1., Brno : MOBA, c2007, 222 s. ; 19 cm romány, detektivní, vyšetřování vražd, pátrání, česká literatura Druhý kriminální případ policisty Velíška a detektiva-amatéra Kříže se týká dvou vražd ve zchátralém hradu a únosu mladé dívky. Bývalý námořník Kříž s přítelkyní se stanou svědky objevení mrtvého mladíka v polozříceném místním hradu, kde posléze major Velíšek s policejním týmem najdou ještě zavražděnou dívku. Vyšetřování se točí kolem tzv. rytířského spolku, který pod vedením neznámého maskovaného velmistra pořádá v tajných hradních prostorách podezřelé "středověké" večery s tancem. Případ se zaplétá, je unesena jedna z tanečnic a závěr bude pro všechny značně šokující. Autorka je zručnou fabulátorkou, detektivka má tudíž přiměřeně napínavý děj a je čtivá. Drábek, David, Aby se Čechům ovary zachvěly : hry / [David Drábek ; koláže Miroslav Huptych]. 1. vyd., Praha : Akropolis, 2011, 335 s., [16] s. obr. příl. : barev. il. ; 24 cm divadelní hry, rozhlasové hry, dramata, Akvabely, Žabikuch, Ještěři, Vykřičené domy, Náměstí Bratří Mašínů, Unisex, Koule, Sherlock Holmes: Vraždy vousatých žen, Chmýří, Jedlíci čokolády, čeká literatura Souborné vydání divadelních her z let , jejichž autorem je dramatik a režisér David Drábek. Texty her doprovází soupis divadelních inscenací a studie Lenky Jungmannové Smutek zlobivého děcka. Chmýří - obsazení (2 muži, 2 ženy). Dunnett, Dorothy, Mezi trůny lvů. Kniha druhá / Dorothy Dunnettová ; přeložila Lucie Johnová. 1. vyd. v českém jazyce, Praha : BB art, 2013, 431 s. : 2 mapy, geneal. tabulky ; 22 cm romány, historické, 15. stol., Evropa, mocenské boje, obchodníci, intriky, manželské vztahy, anglická literatura Je jaro roku 1472 a Nicholas de Fleury, kdysi pouhý barvířský učeň, nyní bohatý bankéř, jehož služby oceňuje řada korunovaných hlav, pokračuje v boji proti konkurenci i proti dávným nepřátelům, jimž teď zdatně sekunduje i mladičký Henry de St. Pol. Vrcholí také nelítostný souboj, který Nicholas svádí se svou ženou a v němž oba intrikují s takovou vervou, že si ani neuvědomují, jak trpké může být vítězství, když se mu obětuje příliš mnoho.

9 B E L E T R I E str Dvořák, Otomar Ďábel na řetězu : historický román z 11. století / Otomar Dvořák. Vyd. 1., Brno : MOBA, c2013, 278 s. ; 21 cm romány, historické, 11. stol., Česko, svatý Prokop, opati, světci, řeholníci, národní patroni, Sázavský klášter, životní osudy, česká literatura Muž, nad jehož utajeným zrozením visí krvavá kletba, se po celý život snaží vymanit z moci ďábla. Stává se poustevníkem a mnichem, hledá v sobě sílu, aby démona pekel zkrotil a pokořil, aby zlo proměnil v dobro. Přijímá řeholní jméno Prokop. Pro českou zemi, rozvrácenou na přelomu prvního tisíciletí bratrovražedným bojem mezi třemi Přemyslovci, vychovává v ústraní prvního opravdu mocného knížete Břetislava a nakonec ho pošle na rytířskou výpravu do Polska za posvátným grálem. Strhující román přiblíží dramatický osud sázavského opata Prokopa, mocného mága, léčitele a světce, českého Merlina, nejzáhadnějšího z našich národních patronů. Fedler, Joanne Ženy na tahu / Joanne Fedlerová ; [z anglického originálu... přeložila Zuzana Gabajová]. Vyd. 1., V Brně : Jota, 2013, 301 s. ; 21 cm romány, společenské, osudy žen, hledání identity, mezilidské vztahy, přátelství, sny, realita, mateřství, australská literatura Naše hrdinky si s několika novými kamarádkami a spoustou vína a jídla vyrazily na víkend za město. Netrvá dlouho a probírají se chlapi, manželství a děti, důvěrnosti i zranitelná místa. Dojde ale i na hádky a některá přátelství čeká těžká zkouška, když se víkend začne ubírat nečekaným směrem. Fischerová, Daniela, Sváteční vraždy / Daniela Fischerová. 1. vyd., Praha : Mladá fronta, 2013, 213 s. ; 21 cm novely, detektivní, Mizející tvář aneb Příběh dušičkový, Sísa sám! aneb Příběh adventní, Myš na skrm aneb Příběh masopustní, česká literatura Detektivní novely Sváteční vraždy navazují na první úspěšnou knihu Tři vraždy a král. Opět potkáváme trojici amatérských pátračů: zkušeného Medarda Krále, jeho výstředního bratra Silvestra a nenápadnou nápovědku Kristinku. Nepotřebují snímat otisky prstů ani provádět analýzy DNA, na všechno přijdou díky své znalosti lidí a schopnosti vidět i to, co druzí přehlédnou. Tři příběhy, tři vraždy. Na zamčeném zámku se stmívá, jinde pláče nikdy nespatřené dítě a o půlnoci vystupují z vody dávno utonulé oběti.

10 B E L E T R I E str Follett, Ken Zima světa : druhá část trilogie Století / Ken Follett. Vyd. 1., Praha : Knižní klub, 2013, 728 s. ; 24 cmstoletí: 1. Pád titánů, 2. Zima světa. romány, historické, ságy, světové události, lidské osudy, 20. stol., osudová setkání, milostné vztahy, anglická literatura Druhá část monumentální historické ságy poutavým způsobem mapuje fiktivní osudy několika rodin z různých zemí. Zima světa začíná tam, kde Pád titánů končí. Pětice našich známých, navzájem spřízněných rodin americká, německá, ruská, anglická a velšská vstupuje do doby obrovského sociálního, politického a hospodářského chaosu počínajícího vzestupem třetí říše, přes krvavé události ve Španělsku a velká dramata druhé světové války až po výbuchy sovětských a amerických jaderných bomb. Frýbová, Zdena Robin / Zdena Frýbová ; [ilustroval Jiří Vančura]. 1. vyd., Praha : Práce, 1983, 251 s. : il. ; 20 cm romány, humoristické, psi, foxteriéři, chovatelé, rodinná soužití, komické situace, česká literatura Robin je hrdina jedné z nejúpěšnějších knih Zdeny Frýbové - a je to hrubosrstý foxteriér. Toto nevinně vyhlížející štěně mělo být strážcem idylické pohody a radosti u rodinného krbu. Všechno se však vyvinulo úplně jinak a roztomilý Robin doslova rozhýbe svou "rodinu" nejen toulkami po Praze a útěky do rozlehlých šumavským hvozdům Gaskell, Elizabeth Cleghorn, Sever a Jih. Díl III. / Elizabeth Gaskellová ; přeložila Jana Srbová ; [doslov Josef Pepson Snětivý]., Řitka : Čas, 2013, 283 s. ; 21 cm romány, historické, milostné, romantické, Anglie, 19. stol., osudy žen, hledání lásky, sociální problémy, anglická literatura Do posledního dílu slavného románu Elizabeth Gaskellové vstupujeme v okamžiku, kdy se Margaret vyrovnává nejen se ztrátou matky, ale i s pocitem, že o ní pan Thornton bude smýšlet jako o lhářce. Elizabeth Gaskellová jako by tu pod clonou smyslu pro čest a pravdu a chladného obdivu vůči miltonskému továrníkovi nechávala problesknout první paprsky lásky avšak ví o nich jen autorka a vnímavá čtenářka, Margaret sama si je zatím neuvědomuje.

11 B E L E T R I E str Gluchovskij, Dmitrij Aleksejevič, Metro 2034 : volné pokračování kultovního apokalyptického bestselleru / Dmitry Glukhovsky. Vyd. 1., Praha : Knižní klub, 2011, 298 s. ; 24 cm romány, vědecko-technický rozvoj, apokalypsy, Moskva, metro, atomové zbraně, katastrofy, přežití, každodenní život, ruská literatura Katastrofický sci-fi román z nedaleké budoucnosti. Po celosvětové jaderné katastrofě se lidé z Moskvy, kteří náhodou zůstali naživu, skrývají na stanicích podzemky. Na povrch nemůžou, protože je radiace dosud příliš silná, a navíc nahoře bydlí podivné zmutované obludy. Nemají ani spojení s jinými lidmi jinde na světě a dokonce ani nevědí, jestli ještě někdo někde přežil. Když se pokoušejí spojit rádiem s jinými městy, ozývá se jen nějaké podivné vytí a šumění. Snaží se tedy vyjít s tím co mají, zakládají v podzemí žampionové farmy a prasečince, jednotlivé stanice metra se postupně mění v malé státy. Ale jak se zmenšuje jejich svět, redukuje se i jejich morálka. City střídají pudy, ze všeho nejdůležitější je přežít. Godbersen, Anna, Prozření : ze série Luxus / Anna Godbersenová ; přeložila Eva Brožová. 1. vyd. v českém jazyce, Praha : BB art, 2013, 273 s. ; 21 cmsérie Luxus: 1. Luxus, 2. Intriky, 3. Závist, 4. Prozření. romány, milostné, napínavé, společenské elity, New York, stol., skandály, milostné aféry, pomluvy, americká literatura Závěrečný díl série Luxus Prozření sleduje životy sester Hollandových, Elizabeth a Diany, jejich přítelkyně/sokyně Penelopy a Liny služky, jíž se podařilo proniknout mezi newyorskou smetánku. Goodhart, Pippa, The frog princess = Žabí princezna : [dvojjazyčná kniha pro děti, anglicko-český text] / napsala Pippa Goodhart ; ilustroval Yannick Robert ; [překlad Duncan Hendy]. 1. vyd., Brno : Edika, 2012, 24 s. : il. ; 21 cm pohádky, pro děti, princezny, žáby, kamarádství, sliby, čeština, angličtina, dvojjazyčné texty Princezna nechce být kamarádka se studenou, vlhkou žábou. Ale slib je slib... Grisham, John Calico Joe / John Grisham. Vyd. 1., Praha : Knižní klub, 2013, 181 s. ; 21 cm romány, napínavé, Spojené státy americké, 2. pol. 20. stol., baseball, vrcholoví sportovci, mezilidské vztahy, synové a otcové, odpuštění, smíření, americká literatura Jímavý příběh o otcích a synech, odpouštění a smíření, odehrávající se ve světě vzrušujících baseballových zápasů. Léto 1973: do nejvyšší americké ligy vlétne jako kometa Joe Castle, rodák ze zapadlého arkansaského městečka Calico Rock. Baseball v podání Johna Grishama je strhující hrou, co však z tohoto románu činí znamenitou prózu, se odehrává mimo hřiště.

12 B E L E T R I E str Hailey, Arthur Bankéři / Arthur Hailey ; [z anglického originálu... přeložil Tomáš Bíla]. 4. vyd., Praha : Dobrovský, 2013, 515 s. ; 21 cm romány, společenské, napínavé, Spojené státy americké, bankéři, bankovnictví, kariérismus, korupce, americká literatura Svět peněz, bohatství, ale i úpadku. Slavný autor s dokonalou znalostí prostředí a vypravěčskou suverenitou, jak je jeho zvykem, líčí jeden dramatický rok v životě velké americké banky. Harrod-Eagles, Cynthia Dynastie Morlandů. 34. díl, Klikatá cesta / Cynthia Harrod-Eagles ; [přeložila Jana Pacnerová]. Vyd. 1., Praha : Knižní klub, 2013, 517 s. : geneal. tabulky ; 21 cm romány, historické, milostné, rodinné ságy, Dynastie Morlandů, životní osudy, 20. léta 20. stol., anglická literatura Pár let po válce se svět vzpamatovává. O nové začátky se snaží i Morlandové. Polly v New Yorku vede svůj módní salon a vytrvale odmítá dvoření bratrance Lennieho. Na večírku u přátel se seznamuje s velice ctižádostivým mladým mužem - Renfrewem Hawrthornem Alexanderem, který míří opravdu vysoko - až do Bílého domu. Herman, Daniel, Daniel Herman : srdcem proti ostnatému drátu : [rozhovor] / Jan Jandourek. Vyd. 1., Praha : Portál, 2013, 166 s., [8] s. obr. příl. : barev. il., portréty ; 21 cm rozhovory, úvahy, zamyšlení, názory, postoje, Česko, intelektuálové, stol., Herman, Daniel, Jandourek, Jan, katolická víra, křesťanství a judaismus, společnost, náboženská perzekuce, totalitarismus Daniel Herman a Jan Jandourek, dva bývalí duchovní a dnes uznávané osobnosti společenského života, vydávají knižní rozhovor Srdcem proti ostnatému drátu. Znají se od 80. let 20. století, jejich společná cesta vedla přes studium v kněžském semináři do církevních řad. Oba později oficiální struktury církve opustili. Zájem o stav společnosti, církve a vyrovnávání se s minulostí však mají stále společný. Hiltunen, Pekka, Finské pouto / Pekka Hiltunen ; [z finského originálu... přeložila Barbora Špronglová]. Vyd. 1., Praha : Argo, 2013, 411 s. romány, detektivní, psychologické, Londýn (Anglie), vyšetřování vražd, pátrání, podsvětí, zločinecké organizace, záhady, finská literatura Podmanivě vystavěný psychologický thriller ze současného Londýna. Finská grafička Lia žije osaměle v Londýně a jen těžko se seznamuje s novými lidmi. Když však poprvé v životě spatří oběť vraždy a potká okouzlující krajanku Mari, její život nabere dramatické obrátky Mari má výjimečnou schopnost číst lidi, vidět v nich víc než ostatní, a proto pracuje v tajemném Studiu na Bankside, které občas bere spravedlnost do vlastních rukou a bojuje proti nebezpečným politikům či mafiánským gangům. Lia spolu s Mari nevěřícně vstupuje do zločinného podsvětí dokáže včas rozlousknout záhadu, co je Mari zač a proč se s Liou vlastně spřátelila?

13 B E L E T R I E str Hindráková, Hana, Karibu Keňa : láska v ohrožení voodoo / Hana Hindráková. Vyd. 1., Praha : Ikar, 2013, 191 s. ; 21 cm romány, milostné, dobrodružné, osudy žen, Češky, Keňa, rituály, černá magie, česká literatura Sára Ječmínková se po zklamání v osobním životě rozhodne začít znovu a to od základu. Rodnou zemi nechává za zády a jako delegátka cestovní kanceláře odjíždí do Keni. Ta jí hned od první chvíle učaruje a její život dostává nový rozměr. Child, Lee, Muž na odstřel / Lee Child ; přeložila Iva Harrisová. 1. vyd., Praha : BB/art, 2013, 367 s. ; 23 cm romány, napínavé, ohrožení svědci, boje dobra se zlem, USA, nebezpečí, pátrání, Reacher, Jack, americká literatura Nebraska a Jack Reacher, obrovský vazoun s čerstvě rozbitým nosem, který se stále snaží dostat stopem na východ do Virginie, protože tam na něj čeká jistá nevyřízená záležitost. Kdo by ale takovému chlapovi zastavil? Nakonec se na něj usměje štěstí a zastaví mu auto se třemi lidmi - dvěma muži a jednou ženou. Reacher okamžitě pozná, že lžou - a hned vzápětí se dostanou do policejní kontroly na dálnici. A projedou. Jordan, Sophie Drakie. Návrat / Sophie Jordanová. 1. vyd., V Praze : CooBoo, 2013, 261 s. ; 21 cm romány, fantasy, napínavé, milostné, dívky, vyjímečné schopnosti, nesmrtelnost, draci, osudová setkání, americká literatura Jacinda se rozhodla vydat za svou matkou, kterou drakijský kmen vykázal z města. Předtím ale ještě chce zachránit Miriam, mladší Cassianovu sestru, z enkroské pevnosti, protože cítí určitou odpovědnost za to, co se jí stalo. Kadlasová, Jaroslava, Cukr na nitku / Jaroslava Vilemína Kadlasová. Vyd. 1., Praha : Motto, 2011, 276 s. ; 21 cm autobiografické vzpomínky, kuchařství, vaření, jídla, gastronomie, kuchařské recepty, Česko, 20. stol., česká literatura Foodwritingové vzpomínání na vaření a jídlo v českých domácnostech 60. a 70. let 20. století.

14 B E L E T R I E str Kernick, Simon, Den, kdy je dobré zemřít / Simon Kernick. Vyd. 1., Praha : Mladá fronta, 2006, 305 s. ; 21 cm romány, detektivní, policisté, zabití, omyly, podsvětí, msty, pátrání, ohrožení života, anglická literatura Příběh Dennise Milneho, který se rozhodne i navzdory nebezpečí vrátit do Anglie pomstít smrt přítele. V patách jsou mu však největší zabijáci londýnského podsvětí. Hlavní hrdina, kdysi jeden z nejlepších londýnských policistů, měl ve svém životě bohužel smůlu. Omylem zastřelil někoho, koho neměl a proto se dal na zběsilý útěk. Dennis se skrývá v cizí zemi, kde se dozvídá o smrti svého přítele-policisty. Nakonec se odhodlá k riskantnímu kroku, vrací se do Londýna, kde pomstí smrt přítele za cenu vlastního života. Kollár, Jozef Byl jsem dětský špion : skutečný příběh ze 60.let minulého století, který měl navždy zůstat tajemstvím : inspirováno vyprávěním Pavla K. / Jozef Kollár ; [ze slovenského originálu... přeložila Drahomíra Smutná]. 1. vyd., Praha : Mladá fronta, 2013, 244 s. ; 21 cm romány, biografické, politické, špionáž, zpravodajské služby, agenti, děti, Československo, 20. stol., slovenská literatura Celkem 198 dětí údajně využívalo ke špionáži socialistické Československo. Tvrdí to alespoň šestapadesátiletý Pavel K., který byl utajeným hlavním hrdinou nové knihy. Ačkoli historici o cíleném verbování dětí pochybují, Pavel K. při křtu knihy vystoupil na veřejnost a potvrdil Právu: Byl jsem vycvičený a nasazený, jako dětský špión. Plukovník, který výcvik vedl, žije prý u Prahy. Kotleta, František Bratrstvo krve: Hustej nářez / František Kotleta., Praha : Klub Julese Vernea, 2010, 286 s. ; 18 cmbratrstvo krve: 1. Hustej nářez, 2. Fakt hustej nářez, 3. Mega hustej nářez. romány, fantasy, sci-fi, horory, Bratrstvo krve, mimozemšťané, upíři, napětí, okupace, boje o moc, česká literatura První část ságy Bratrstvo krve autor rozehrál ve velkém stylu splatter punku. S potoky krve, dech beroucími akčními scénami a s razancí svištící řeznické sekery. Zemi právě obsadili mimozemští agresoři - Kartani. Jenže ouha. Už velice záhy zjistí, že si tady moc vyskakovat nemohou. A to nejsou narážky ohledně jejich malého vzrůstu, který si kompenzují nošením speciálních obleků. Odedávna má totiž tahle zemička vlastní pány, kteří se teď odmítají držet v pozadí. Bratrstvo krve půjde ufounům razantně po krku. Syrová směsice hororu, sci-fi a fantasy.

15 B E L E T R I E str Kukal, Petr, Deník muže ve středních letech / Petr Kukal. 1. vyd., Praha : Mladá fronta, 2013, 243 s. ; 21 cm romány, deníky, humor, sebeironie, krize středního věku, zážitky, Česko, stol., spisovatelé, pedagogové, česká literatura Román je klasickým deníkem, který si Petr Kukal disciplinovaně vedl den co den po dobu jednoho roku. Nabízí čtenáři zážitky ze svého manželství, šťastného, ale už nesoucího stopy únavy, stereotypu a příliš mnoha kompromisů. Vypráví o své práci ve vzdělávání dospělých a o mnohdy bizarních zážitcích, které mu jeho zralí i ne zcela dospělí žáci připravují. Dělí se o události literárního světa, jichž se účastnil jako autor, redaktor nebo alespoň přítel některého z tvůrců. Přiznává se k záletům, které vesměs zůstávají v bezpečné rovině přání a představ. Zdrojem zážitků je i praktikování katolické víry, k níž se autor hlásí. Záznamy denních událostí jsou mu pak východiskem ke komentářům, reflexím a krátkým úvahám, v nichž projevuje smysl pro humor, zdravý selský rozum i značnou míru ironie a především sebeironie. Celek tvoří nenásilně upřímný obraz života kultivovaného čtyřicátníka dnešních dnů. MacBride, Stuart Krvavá lázeň / Stuart MacBride ; přeložila Tamara Vosecká. 1. vyd. v českém jazyce, Praha : BB art, 2013, 374 s. ; 22 cm romány, detektivní, sérioví vrazi, pátrání, vyšetřování, skotská literatura Temný svět skotského podsvětí. Žulovým městem obchází strach - tým detektiva seržanta Logana McRae pátrá po jednom z nejobávanějších sériových vrahů Spojeného království - nechvalně známém Řezníkovi. Policie ho už jednou dopadla, teď je však vrah opět na svobodě. Mann, Heinrich, Poddaný / Heinrich Mann. 3. vyd., Praha : Svoboda, 1966, 377, [2] s. ; 8 romány, satirické, Německo, poč. 20. stol., měšťáctví, sociální nerovnost, německá literatura Román je karikaturou hurápatriotského měšťáka předválečné éry německého imperialismu (až do začátku 1. svět. války je otiskován jen časopisecky a autor je za něj obžalován pro urážku císařského veličenstva). Na ústřední postavě Diedericha Hesslinga předvádí pro tehdejší dobu charakteristický vývin kapitalistického vydřiducha, jeho ponížené poklonkování a nadšené napodobování vrchnosti i pokořování a dravé vykořisťování podřízených.

16 B E L E T R I E str McDermid, Val Pomsta / Val McDermidová ; přeložila Radmila Damová. 1. vyd. v českém jazyce, Praha : BB/art, 2012, 342 s. ; 22 cm romány, detektivní, vyšetřování vražd, pátrání, sérioví vrazi, celebrity, anglická literatura Kriminální thriller současné skotské autorky je sedmým příběhem ze série, v níž vystupují klinický psycholog Tony Hill a vrchní inspektorka Carol Jordanová. Jacko Vance se stal nejen televizní celebritou, když byl vyhlášen nejpřitažlivějším moderátorem, ale i brutálním sériovým vrahem sedmnácti dospívajících dívek a jedné policistky. Po více než dvanácti letech se Vanceovi rýsuje příležitost uprchnout z vězení, kde si odpykával trest za své zločiny. Vance si plánuje pohodlnou a bezstarostnou existenci v jiné zemi, ale ještě před zahájením tohoto životního období se chce krutě pomstít dvěma osobám, jež ho přivedly do žaláře. McGuire, Jamie Krásná katastrofa / Jamie McGuire. 1. vyd., Praha : Fortuna Libri, 2013, 375 s. ; 22 cm romány, milostné, univerzitní prostředí, lásky, sex, mezilidské vztahy, americká literatura Napínavý milostný příběh z prostředí americké univerzity. Napsala ho světově proslulá autorka Jamie McGuire a skvěle vystihla jak atmosféru mezi studenty, tak i mezilidské vztahy, které v knize popisuje. Nadin, Joanna Aladdin = Aladin / napsala Joanna Nadin ; ilustrovala Laura Anderson. 1. vyd., V Brně : Edika, 2012, 32 s. : barev. il. ; 21 cm pohádky, Aladin, Aladinova lampa, čeština, angličtina, pro děti, dvojjazyčné texty Známá arabská pohádka - dvojjazyčná kniha pro děti. Okamura, Tomio, Umění žít / Tomio Okamura ; [ilustrace Pavel Kantorek]. 1. vyd., Praha : Fragment, 2012, 112 s. : il. ; 25 cm úvahy, názory a postoje, zamyšlení, praktická filozofie, kvalita života, společnost, politika, česká literatura Tomio Okamura se v knize zamýšlí nad tím, zda lze prožít opravdu šťastný a plnohodnotný život. Snaží se připomenout známé, ale námi zapomenuté hodnoty, které dělají lidský život smysluplným.

17 B E L E T R I E str Patterson, James Desáté výročí / James Patterson & Maxine Paetro. Vyd. 1., Frýdek-Místek : Alpress, 2012, 324 s. ; 21 cm romány, detektivní, vyšetřování, pátrání, vraždy, ztráty paměti, americká literatura Desátý detektivní román ze série příběhů o inspektorce Lindsay Boxerové a jejích přítelkyních z Ženského vyšetřovacího klubu. Lindsay je záhy po své svatbě povolána k vyšetřování podivného případu. Na ulici je nalezena mladičká silně krvácející dívka. Po převezení do nemocnice lékaři zjistí, že dívka před několika hodinami porodila, ona je však v šoku a na nic si nepamatuje. Lindsay se snaží co nejdříve miminko najít. Zároveň se společně se svými přítelkyněmi snaží rozplést i další případy, Vraždu zámožného muže, z kterého je obviněna jeho manželka a případ znásilněných žen, které trpí ztrátou paměti. Společnými silami se jim posléze všechny případy podaří vyřešit. Patterson, James Jedenáctá rozhodne / James Patterson. Vyd. 1., Frýdek-Místek : Alpress, 2013, 311 s. ; 21 cm romány, detektivní, vyšetřování vražd, pátrání, americká literatura Když je nemilosrdně zavražděn milionář Chaz Smith, zjistí Lindsay Boxerová, že vražedná zbraň je totožná s tou, kterou někdo vzal ze skladu důkazních materiálů na jejím oddělení. Vrahem může být kdokoliv dokonce i její nejbližší přítel. Patterson, James Okamžik překvapení / James Patterson & Howard Roughan. Vyd. 1., Frýdek-Místek : Alpress, 2011, 334 s. ; 21 cm romány, psychologické, napínavé, osudy žen, prázdniny, plavby, ztroskotání, záchranné akce, partnerské vztahy, nebezpečí, americká literatura Napínavý psychothriller renomovaného autora se odehrává částečně v New Yorku a částí v rozbouřených vodách Atlantského oceánu. Hlavní hrdinka, lékařka Katherinne Dunneová je podruhé vdaná a velmi pracovně vytížena. Svůj téměř nefungující vztah s třemi dospívajícími dětmi se rozhodne řešit prázdninami na soukromé jachtě a plavbou Atlantikem. Při prudké bouři a následném výbuchu lodi umírá Katherinnin švagr a strýc dětí Jake. Zoufalé matce se téměř zázrakem podaří zachránit sebe i děti a dosáhnout břehu malého ostrova. Záchranné akce se kromě profesionálů účastní i partner Katherinne Peter. Radost z objevení trosečníků však rozhodně nemá.

18 B E L E T R I E str Patterson, James Pohlednice smrti / James Patterson & Liza Marklund. Vyd. 1., Frýdek-Místek : Alpress, 2012, 341 s. ; 21 cm romány, detektivní, vyšetřování vražd, milenci, pátrání, mediální aféry, anglicky psaná literatura Kriminální thriller zkušeného amerického bestsellerového autora a švédské novinářky líčí pátrání newyorského detektiva Jacoba Kanona po vrazích své dcery. Jacob Kanon pracuje jako detektiv oddělení vražd na dvaatřicátém okrsku newyorské policie. Vyřešení jednoho zvláště náročného případu ho však zavede až na evropský kontinent. Na tomto rozsáhlém území se totiž pohybují nebezpeční sérioví vrazi, kteří brutálním způsobem zabíjejí mladé milenecké dvojice a poté pořídí fotografie obětí, jež vzápětí nabídnou renomovaným mediálním firmám. Patterson, James Soukromé hry / James Patterson & Mark Sullivan. Vyd. 1., Frýdek-Místek : Alpress, 2012, 360 s. ; 21 cm romány, detektivní, Letní olympijské hry, Londýn (Anglie), 2012, vraždy, vyšetřování, pátrání, americká literatura Thriller, jehož děj se odehrává v kulisách Letních olympijských her v Londýně v roce Hlavní hrdina Peter Knight je elitním detektivem soukromé mezinárodní agentury na potírání zločinu. Je povolán k vraždě jednoho z předních činitelů přípravného výboru LOH. K hrůznému činu se hlásí jakýsi Kronos, který chce očistit olympijskou myšlenku a navrátit jí původního antického ducha. Ve svém prohlášení anoncuje další vraždy. Knightovi a jeho spolupracovníkům je jasné, že mají co do činění s nebezpečným psychopatem. Peters, Ellis Pokání bratra Cadfaela / Ellis Petersová. Vyd. 1., Praha : Mladá fronta, 2008, 223 s. ; 21 cm romány, detektivní, historické, napínavé, bratr Cadfael, Anglie, 12. stol., anglická literatura Závěrečný díl populární série středověkých detektivek, jejichž hrdinou je benediktinský mnich. Plaidy, Jean Ludvík Milovaný : Francouzská revoluce. I. / Jean Plaidy. Vyd. 1., Praha : Baronet, 2013, 298 s. ; 20 cmfrancouzská revoluce : 1. Ludvík Milovaný. romány, historické, Francie, 18. stol., dějiny, panovníci, Ludvík XV., anglická literatura Francie dychtivě očekává den, kdy mladý král, Ludvík XV., dosáhne zletilosti a vymaní se z područí svých ministrů. Země doufá, že Ludvík vrátí Francii slávu a blahobyt. Jeho však příliš vzrušuje lov a hazardní hry, aby si všímal boje o moc, který probíhá na jeho vlastním dvoře, a nejeví o vládu zájem. Brzy okusí smyslná potěšení, která mu nabízí řada dychtivých milenek, od něžných krásek až po slavnou markýzu de Pompadour. A Francii nezbývá než přihlížet, jak jejich krále ovládají ženy

19 B E L E T R I E str Price, Susan How the bear lost his tail = Jak přišel medvěd o ocas / napsala Susan Price ; ilustrovala Sara Ogilvie ; [překlad Duncan Hendy]. 1. vyd., V Brně : Edika, 2012, 24 s. : barev. il. pohádky, lišáci, medvědi, chytání ryb, lsti, čeština, angličtina, pro děti, dvojjazyčné texty Užijte si čtení s vaším dítětem! Příběh je známý v mnoha kulturách, včetně Norska a Severní Ameriky. Patří k tradici, která vysvětluje, proč jsou některé věci na světě takové, jaké jsou. Jako v každé správné pohádce i v naší vítězí fištrón nad hloupostí. Dvojjazyčné verze klasických pohádek. Záměrem je rozvíjet slovní zásobu dětí, ale i jejich schopnost porozumět mluvené angličtině a umět příběhy převyprávět vlastními slovy. Procházková, Lenka Oční kapky / Lenka Procházková. Vyd. 2., V Brně : Atlantis, 1991, 323 s. romány, osudy žen, svobodné matky, milostné vztahy, mateřství, hledání identity, zrady, česká literatura Intimní příběh studentky, která po zradě nevyzrálého partnera přijme úděl svobodné matky. Ptáčková, Jindřiška Spravedlnost má zpoždění / Jindřiška Ptáčková. Vyd. 1., Brno : Moba, c2013, 278 s. ; 19 cm romány, detektivní, vyšetřování vražd, pátrání, česká literatura Na hromadu dlažebních kostek pod okny školy dopadne mladá učitelka. Sebevražda? Proč? Do pohraničního městečka přišla z pražského prostředí a se zcela odlišnými poměry se nedokázala sžít. Její manželství se hroutí, setkává se s nepřátelstvím okolí, manželova milenka ji ničí zlomyslnostmi, ale je tu i řevnivost ambiciózních kolegyň. Mladý kriminalista Viktor Eret se s verzí sebevraždy nechce smířit, ale tlak okolností, jimiž je především vstup vojsk v roce 1968, ho donutí případ odložit. Až do současné doby, kdy do městečka přichází už jako soukromá osoba. Ranney, Karen Tajemný ženich / Karen Ranney. Vyd. 1., Praha : Baronet, 2013, 348 s. ; 21 cm romány, milostné, 19. stol., Skotsko, aristokracie, manželská soužití, hledání lásky, americká literatura Montgomerymu Fairfaxovi z rodiny jižanských plantážníků, který přijíždí převzít titul a panství po skotském dědečkovi, se v jednom londýnském klubu podaří zachránit mladou dámu Veroniku McLeodovou před zneuctěním. Poté, co je nucen si ji vzít za ženu, odjíždí oba do Skotska, kde se kvůli vzájemnému nedorozumění dostávají do vážných nebezpečí.

20 B E L E T R I E str Roberts, Nora Spojeni osudem / Nora Robertsová. Vyd. 1., Frýdek-Místek : Alpress, 2013, 327 s. ; 21 cm romány, milostné, lásky, osudová setkání, nadpřirozené schopnosti, americká literatura Layla umí číst v mysli druhých a Fox se ji snaží přesvědčit, aby se tuto schopnost naučila používat. Layla si moc nevěří, ale když mají oba stejný sen, který dojde naplnění, pochopí, jakou sílu její dar má. Je tu však jeden háček: Fox se do Layly zamiluje právě v okamžiku, kdy musí spolu s přáteli v Hawkinsi Hollow projít tajemným rituálem Rollins, James Rodokmen smrti / James Rollins ; přeložil Zdík Dušek. 1. vyd. v českém jazyce, Praha : BB/art, 2013, 375 s. ; 22 cm romány, napínavé, záhady, ohrožení lidstva, spolky, únosy, těhotné ženy, genetika, terorismus, americká literatura Sigma musí záchranit nevinné nenarozené dítě, jež představuje klíč k záhadě a jehož samotná existence klade otázky o podstatě lidství: Lze žít věčně? A chtěli byste žít věčně? Rowling, J. K. Prázdné místo / J.K. Rowlingová. Vyd. 1., V Praze : Plus, 2013, 541 s. ; 21 cm romány, sociální, společenské, Anglie, maloměsta, mezilidské vztahy, politické kariéry, pokrytectví, kariérismus, anglická literatura Náhlá smrt oblíbeného radního a následná volební kampaň uvolní skryté temné proudy ve zdánlivě idylickém anglickém maloměstě. První román populární britské autorky, určený dospělým čtenářům. Rýznerová, Eva, Říkal jsi ti amo / Eva Rýznerová. Vyd. 1., Praha : Motto, 2011, 179 s. : il. ; 21 cm příběhy, milostné, autobiografické, novinářky, Česko, cesty a pobyt, Řím (Itálie), Itálie, italská jídla, gastronomie, kuchařské recepty, česká literatura Příběh mladé Češky, která se jedné letní noci zamiluje do atraktivního cizince. Pod jeho vlivem začíná měnit své každodenní zvyky a zcela podléhá nejen kouzlu romantického muže, ale především Itálie. Je snad konečně zamilovaná? Ale do koho víc do Massiho nebo do božské italské kuchyně? Hrdinka je okouzlena středomořským způsobem života a s humorem přibližuje římské zvyklosti, charakter italských mužů, návštěvu rušných trhů, i to, jak správně vařit pastu. Kniha je plná vzpomínek na Itálii, podmanivého vyprávění o pozoruhodnostech a krásách Lazia, a nadto je proložena desítkami lahodných receptů odkoukaných přímo z kuchyně italské mamma.

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Durajová Helena Anotace Vzdělávací oblast Pracovní list je zaměřen na upevnění znalostí

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast -Sada 39 CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_770_Pygmalion_ pwp Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28.

Více

Název Autor Nakladatel.údaje Anotace Počet

Název Autor Nakladatel.údaje Anotace Počet Knihovna Kryštofa Haranta Pecka 2 50 2 Pecka knihovna.pecka@seznam.cz tel: 43 525 Nejpůjčovanější knihy z našeho fondu za rok 2014 Název Autor Nakladatel.údaje Anotace Počet Volání minulosti Wood, Barbara,

Více

leden 2013 PROGRAMOVÉ TIPY

leden 2013 PROGRAMOVÉ TIPY leden 2013 PROGRAMOVÉ TIPY PREMIÉROVÉ SERIÁLY 2 SkANdÁL 2. SÉRIE dva díly se vysílají ve čtvrtek 29. ledna ve Seriál Skandál se vrací! druhá řada slibuje další a mnohem temnější tajemství. Olivia a její

Více

Kino Květen Teplice - program prosinec

Kino Květen Teplice - program prosinec Kino Květen Teplice - program prosinec 01.12. TITUS, W.A. Mozart opera Kino Květen Teplice / od: 18:45 03.12. Sedm psychopatů Komedie / Krimi USA / Velká Británie/2012/109min Scenárista Marty (Colin Farrell)

Více

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Základní školy 1. stupeň Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2016/2017 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné pro

Více

Johann Wolfgang Goethe

Johann Wolfgang Goethe Johann Wolfgang Goethe [johan volfgang géte] Nelze být vždy hrdinou, ale vždy lze zůstat člověkem. ROMANTICKÝ HRDINA FILM GOETHE Německo, rok 1772. Mladý student práv a začínající básník Johann Wolfgang

Více

Evropská středověká literatura (eposy)

Evropská středověká literatura (eposy) Evropská středověká literatura (eposy) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC9 Významná díla Beowulf Píseň o Rolandovi Píseň o Cidovi Píseň o Nibelunzích Beowulf 1. Ke které zemi patří, kdo je

Více

Karel Čapek. Život a dílo

Karel Čapek. Život a dílo Karel Čapek Život a dílo Karel Čapek (9. ledna 1890, Malé Svatoňovice 25. prosince 1938, Praha) český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf jeho bratr Josef Čapek byl rovněž spisovatel,

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Mgr. Kateřina Zástřešková

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Mgr. Kateřina Zástřešková Druh učebního materiálu Prezentace v programu PowerPoint Škola Autor Číslo projektu Číslo Tématický celek Téma hodiny Předmět Ročník/y/ 2. Anotace Očekávaný výstup Střední odborná škola a Střední odborné

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku

výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku VY_32_INOVACE_CJM4_4660_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 2. 2013

Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 2. 2013 AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 2. 2013 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT OBOR KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4. ročník Český jazyk a literatura Literární výchova Střední vzdělání s MZ,

Více

Kino Květen Teplice - program březen

Kino Květen Teplice - program březen Kino Květen Teplice - program březen 01.03. Ghost Rider 2 3D Akční / Fantasy / Thriller USA / Spojené arabské emiráty/2011/95min V pokračování světově úspěšného hitu Ghost Rider z roku 2007 se Johnny,

Více

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Mgr. Drahomíra Juřicová 599 522 303 Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Lekce informačního vzdělávání pro 1. stupeň LETEM SVĚTEM S VEČERNÍČKEM Určeno pro: 1. třídy ZŠ Děti se seznámí s nejznámějšími

Více

Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Čáslav, Přemysla Otakara II. 938 Školní knihovna

Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Čáslav, Přemysla Otakara II. 938 Školní knihovna Literatura 20. a 21. století - světová literatura SHAW, G. B. Pygmalión: romantická hra o pěti dějstvích. V nakl. Artur vyd. 1. Praha: Artur, 2007. 145 s. Edice D. Sv. 42. ISBN 978-80-86216-95-9. Ve školní

Více

PREROMANTISMUS. 2. polovina 18. století. zhruba v polovině 18. století vzniká nový umělecký směr preromantismus

PREROMANTISMUS. 2. polovina 18. století. zhruba v polovině 18. století vzniká nový umělecký směr preromantismus 7.PREROMANTISMUS PREROMANTISMUS 2. polovina 18. století zhruba v polovině 18. století vzniká nový umělecký směr preromantismus Ossianovy zpěvy zdůrazňuje právo autora řídit se víc citem než rozumem Fonthill

Více

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 8. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4. ročník Český jazyk a literatura Literární

Více

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA DOMINO PŘEMYSLOVCI K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin. Tak pokračujte

Více

Charakteristika knihy úrovně 3 (Carter: Škola malého stromu) Materiál vzniklý v rámci projektu LIFT2

Charakteristika knihy úrovně 3 (Carter: Škola malého stromu) Materiál vzniklý v rámci projektu LIFT2 Zpracovala: Anna Müllerová Forrest Carter/ ŠKOLA MALÉHO STROMU / 1976/ úroveň 4-5 Úvodní poznámky: Forrest Carter, který se narodil v roce 1945 v Alabamě, se během svého života vydával za sirotka, jenž

Více

Prezentace 11-CJL -1-ročník Preromantismus

Prezentace 11-CJL -1-ročník Preromantismus Prezentace 11-CJL -1-ročník Preromantismus Preromantismus = módní směr, který se odvíjí od filozofie dobového osvícenství, je spojnicí mezi racionálním klasicismem a nastávající romantikou 19. století.

Více

Guy. ilbert. Partnerství. Jak uspìt ve velkém dobrodružství lásky

Guy. ilbert. Partnerství. Jak uspìt ve velkém dobrodružství lásky ilbert Guy Partnerství Jak uspìt ve velkém dobrodružství lásky Gilbert Guy Partnerství Jak uspět ve velkém dobrodružství lásky Chceš-li mi napsat, můžeš tak učinit prostřednictvím vydavatele. Kdybys jen

Více

CZ.1.07/1.4.00/

CZ.1.07/1.4.00/ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Ivana Stupková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.5.Stu.14_premyslovsti_kralove Datum: 12. 3. 2013 Ročník: pátý Vzdělávací oblast:

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

Zpravodaj města Cvikova červenec - srpen 2019 ODBOR KULTURY FILMOVÉ LÉTO - LETNÍ KINO CVIKOV PO ČEM MUZI TOUŽÍ - sobota 13. července v 21:15 O tom, jestli to mají v životě snazší muži nebo ženy, je tato

Více

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková 599 522 140 Základní školy 1.stupeň Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2018/2019 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY a LEKCE INFORMAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Nabídka titulů vhodných pro školní projekce

Nabídka titulů vhodných pro školní projekce Nabídka titulů vhodných pro školní projekce V případě zájmu o projekci či o jakýkoli jiný titul nás neváhejte kontaktovat prostřednictvím emailu avelzo@mymail.cz Těšíme se na vaši návštěvu! BOHEMIAN RHAPSODY

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3. GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/

Gymnázium, Brno, Elgartova 3. GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla ze světové literatury

Více

Světová literatura 2.poloviny 20. stol. I. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Světová literatura 2.poloviny 20. stol. I. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Světová literatura 2.poloviny 20. stol. I. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 15.3.2010 Mgr. Jitka Riedlová Společensko-historická situace

Více

ROMANTISMUS. 8.třída

ROMANTISMUS. 8.třída ROMANTISMUS 8.třída ROMANTISMUS MYŠLENKOVÉ HNUTÍ A JEDEN Z HLAVNÍCH SMĚRŮ 19. STOLETÍ tvůrčí svoboda umělce cit, vášeň, fantazie, vůle vyzdvihuje středověk zdůrazňuje konkrétního jedince reakcí na Velkou

Více

EU_12_sada2_13_ČJ_William_Shakespeare_Dur

EU_12_sada2_13_ČJ_William_Shakespeare_Dur EU_12_sada2_13_ČJ_William_Shakespeare_Dur Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Durajová Helena Anotace Vzdělávací oblast Pracovní list je zaměřen na upevnění

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje říjen 2010 Mgr. Jitka Riedlová EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA 21.

Více

VY_32_INOVACE_CJK43560BED

VY_32_INOVACE_CJK43560BED VY_32_INOVACE_CJK43560BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

VY_32_INOVACE_CJK43460BED

VY_32_INOVACE_CJK43460BED VY_32_INOVACE_CJK43460BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Název knihy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč se říká? Achillova pata a další antická úsloví e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016

Více

Světová literatura od poloviny 19. století

Světová literatura od poloviny 19. století Světová literatura od poloviny 19. století Mgr. Lenka Trtíková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou FRANCIS SCOTT FITZGERALD Velký Gatsby VY_32_INOVACE_06_3_13_CJ Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

Více

Války o dědictví španělské

Války o dědictví španělské Války o dědictví španělské r. 1700 vymírá španělská větev Habsburků následují války o dědictví španělské mezi rakouskými Habsburky a francouzskými Bourbony (o španělský trůn) vítězem a španělským králem

Více

MISTR JAN HUS VÝBĚROVÁ BIBLIOGRAFIE K 600. VÝROČÍ UPÁLENÍ MISTRA JANA HUSA. * asi 1371 Husinec. 6. července 1415 Kostnice

MISTR JAN HUS VÝBĚROVÁ BIBLIOGRAFIE K 600. VÝROČÍ UPÁLENÍ MISTRA JANA HUSA. * asi 1371 Husinec. 6. července 1415 Kostnice MISTR JAN HUS * asi 1371 Husinec 6. července 1415 Kostnice VÝBĚROVÁ BIBLIOGRAFIE K 600. VÝROČÍ UPÁLENÍ MISTRA JANA HUSA Výběrová bibliografie zahrnuje knihy z knihovního fondu Městské knihovny Jihlava

Více

1. stupeň ZŠ. Kontaktní osoby. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková

1. stupeň ZŠ. Kontaktní osoby. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková 1. stupeň ZŠ Kontaktní osoby Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková VÁŽENÁ PANÍ UČITELKO, PANE UČITELI, pro letošní školní rok 2015/2016 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné

Více

700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV.

700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. 700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. Karel IV. Pán světa Zdeněk Ležák Byl jsem předurčen k tomu, abych vládl celému světu. JÁ jsem imperátor. JÁ jsem císař KAREL IV. Ve 3 letech mě vzali matce, v 15 jsem stál

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ČJM4_5360_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Hollywoodský film Dítě číslo 44 byl v Rusku zakázán. A natáčel se v pražském metru, protože velmi připomíná moskevské z 50. let a z doby Stalina

Hollywoodský film Dítě číslo 44 byl v Rusku zakázán. A natáčel se v pražském metru, protože velmi připomíná moskevské z 50. let a z doby Stalina Hollywoodský film Dítě číslo 44 byl v Rusku zakázán. A natáčel se v pražském metru, protože velmi připomíná moskevské z 50. let a z doby Stalina Hollywoodský film Dítě číslo 44 byl v Rusku zakázán. A natáčel

Více

Česká a světová literatura od poloviny 19. století

Česká a světová literatura od poloviny 19. století Česká a světová literatura od poloviny 19. století MGR. N. POSSELTOVÁ Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Alois a Vilém Mrštíkové VY_32_INOVA CE_06_2_02_CJ Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou 1861

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Městská knihovna Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 POPRVÉ V KNIHOVNĚ: Individuální informační lekce, která podává

Více

Začátky představení od cca 21 hodin. informace na 728262342.

Začátky představení od cca 21 hodin. informace na 728262342. Zde Vám přinášíme program letního kina ve Vrchotových Janovicích, které se nachází cca 20 Km od Vysokého Chlumce. Tak neváhejte a zpříjemněte si prázdninové dny pěkným filmem. Pá 29. 6. Začátky představení

Více

Ver.03/2013 SANOMA MEDIA PRAHA 2013 MEDIA DATA

Ver.03/2013 SANOMA MEDIA PRAHA 2013 MEDIA DATA Ver.03/2013 SANOMA MEDIA PRAHA 2013 MEDIA DATA Vlasta Jediný opravdu český týdeník pro ženy Vlasta je tradiční a proto důvěryhodná. Vlasta je moderní a proto stále milovaná a žádaná. Vlasta je partnerkou

Více

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA LILLI HORNIG, narozena 22. 3. 1921 v Ústí nad Labem, zemřela 17. 11. 2017 v Providence (USA, Rhode Island) 56 Neznámí hrdinové 5 sazba.indd 56 06.02.18 16:21 Lilli Hornig

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ 1. Narodil jsem se v Praze, v rodině chudého mlynářského pomocníka. Naše rodina žila v neustálé bídě. Po základní škole jsem se vydal studovat gymnázium, poději filozofii a nakonec

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Kino Květen Teplice - program listopad

Kino Květen Teplice - program listopad Kino Květen Teplice - program listopad 08.11. Přežít svůj život /teorie a praxe/ 20:00 09.11. Mamas a Papas drama Česko/2010/90min Kino Květen Teplice / od: 15:00 Příběh filmu tvoří mozaika osudů několika

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Název práce: Jméno: Třída: Datum odevzdání: Vedoucí učitel:

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Název práce: Jméno: Třída: Datum odevzdání: Vedoucí učitel: ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název práce: Jméno: Třída: Datum odevzdání: Vedoucí učitel: Prohlášení Prohlašuji, že předložená absolventská práce je mým původním autorským dílem, které jsem vypracoval/a samostatně

Více

Klasicismus ve světové literatuře

Klasicismus ve světové literatuře Klasicismus ve světové literatuře Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Číslo a název šablony klíčové aktivity: Identifikátor: Škola: Předmět: Tematická oblast: Název: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 HISTORIE EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Historie EU V této kapitole

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

SŮL MOŘE. čtenářská lekce

SŮL MOŘE. čtenářská lekce čtenářská lekce SŮL MOŘE Ruta Sepetysová Americká autorka zasadila děj svého románu do období konce 2. světové války. V lednu 1945 prchaly z východních částí Německé říše tisíce civilistů před blížící

Více

KLASICISMUS. 2. polovina 17.století -18.století. z lat. = vynikající,vzorný. Klasicistní hudba. Zámek Kynžvart

KLASICISMUS. 2. polovina 17.století -18.století. z lat. = vynikající,vzorný. Klasicistní hudba. Zámek Kynžvart 5.KLASICISMUS KLASICISMUS 2. polovina 17.století -18.století KLASICISMUS z lat. = vynikající,vzorný Klasicistní hudba Zámek Kynžvart Stavovské divadlo Krátký živůtek s nařasenými rukávy a splývavá empírová

Více

HISTORICKÁ PRÓZA OSLAVA ČESKÉHO ČLOVĚKA

HISTORICKÁ PRÓZA OSLAVA ČESKÉHO ČLOVĚKA HISTORICKÁ PRÓZA OSLAVA ČESKÉHO ČLOVĚKA ČESKÁ LITERATURA 20. A 30. LET 20. STOLETÍ AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ duben 2013 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY

Více

VY_32_INOVACE_CJK42760BED

VY_32_INOVACE_CJK42760BED VY_32_INOVACE_CJK42760BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Hobit aneb cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien Nakladatelství: Mladá fronta Rok: 2002 Stran: 248 Žánr: román, fantasy

Hobit aneb cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien Nakladatelství: Mladá fronta Rok: 2002 Stran: 248 Žánr: román, fantasy Jakub Reinchebach Hobit aneb cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien Nakladatelství: Mladá fronta Rok: 2002 Stran: 248 Žánr: román, fantasy Při četbě jsem se nejvíce bál, že kniha za chvíli skončí a já

Více

pracovní list pro výkladovou část hodiny Popis a vysvětlení literárních termínů Významní autoři: život a dílo Kontrolní otázky a úkoly

pracovní list pro výkladovou část hodiny Popis a vysvětlení literárních termínů Významní autoři: život a dílo Kontrolní otázky a úkoly SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA MAJA, s.r.o., Viničná 463, Mladá Boleslav VÝUKOVÝ MATERIÁL: JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 8.9.2012 PRO ROČNÍK: 3. OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: VY_32_INOVACE_DUM

Více

Roberto Santiago Fotbaláci Záhada usínajících rozhodčích

Roberto Santiago Fotbaláci Záhada usínajících rozhodčích Fotbaláci Záhada usínajících rozhodčích Nemusíš zrovna milovat fotbal, aby tě Fotbaláci bavili. Ale jestli fotbal miluješ, tak tohle jsou knížky právě pro tebe! Vychází 8. října AUTOR (nar. 1968) je španělský

Více

www. ks-alta. cz kulturní společnost alta

www. ks-alta. cz kulturní společnost alta www. ks-alta. cz kulturní společnost alta KULTURNÍ SPOLEČNOST ALTA Byla založena v roce 2007 v Hluboké nad Vltavou Divadelní soubor vystupuje nejen na zámku Hluboká nad Vltavou, ale všude tam, kam ho pozvou.

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý ročník Název DUM: Victor Hugo Vyučovací předmět: Český

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

PATRON ČESKÉ ZEMĚ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

PATRON ČESKÉ ZEMĚ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE _35_CJ7 PATRON ČESKÉ ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková PATRON ČESKÉ ZEMĚ 1. Jak se jmenuje patron české země?...

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 409 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5. 2. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Novinky literatury pro děti říjen 2007 (Naučná literatura)

Novinky literatury pro děti říjen 2007 (Naučná literatura) Novinky literatury pro děti říjen 2007 (Naučná literatura) Klíč ke slohu aneb Nerudou snadno a rychle?!: pro 2. stupeň ZŠ i pro nižší ročníky víceletých gymnázií. /Marie Hanzová a Eva Schneiderová. Praha:

Více

Z Á Ř Í 2011. Hrajeme denně kromě pondělí! Začátky představení v 17.30 a 20.00 hodin (Není-li v programu uvedeno jinak.) DCI CINEMA DOLBY 3D

Z Á Ř Í 2011. Hrajeme denně kromě pondělí! Začátky představení v 17.30 a 20.00 hodin (Není-li v programu uvedeno jinak.) DCI CINEMA DOLBY 3D Z Á Ř Í 2011 Hrajeme denně kromě pondělí! Začátky představení v 17.30 a 20.00 hodin (Není-li v programu uvedeno jinak.) DCI CINEMA DOLBY 3D Předprodej probíhá na všechna představení na celý měsíc. Online

Více

KINO MLADÁ VOŽICE ČERVEN 2017

KINO MLADÁ VOŽICE ČERVEN 2017 KINO MLADÁ VOŽICE ČERVEN 2017 3.6. sobota Životopisné česko-slovenské historické drama 113 MASARYK Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího minist 16.30 hod. J.Masaryka.Extravagantní

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

PROGRAM KINA BŘEZEN 2016

PROGRAM KINA BŘEZEN 2016 PROGRAM KINA BŘEZEN 2016 LÍDA BAAROVÁ (ČR) 2D 1.3.2016 19:00 hod, velký sál Kulturního centra Česká herečka Lída Baarová je v roce 1934 pozvána do berlínských filmových ateliérů Babelsberg, považovaných

Více

První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám

První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám 1. Přiřaďte žánr k uvedeným filmovým ukázkám: a) Den, kdy začala první světová válka (2012). b) Atentát na vévodu Františka Ferdinanda d Este

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 STAROŘECKÉ DRAMA - EURÍPIDÉS MÉDEIA emoce nakonec hlavní postavu zcela pohltí ve své tvorbě byl dost inovativní, kritizoval aktuální problémy v Athénách postavil se proti tradičním

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize

Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize Na co si dát pozor při tvorbě: 1) Svůj referát vypracuj na opravdu přečtenou knihu!!! Nikdy nestahuj z internetu žádné anotace knihy, na internetu můžeš čerpat

Více

VY_12_INOVACE_88. Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa

VY_12_INOVACE_88. Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa VY_12_INOVACE_88 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa Leden 2012 Mgr. Regina Kokešová Slouží k prezentaci nového učiva Doplnění informací v učebnici z jiných

Více

Opakování: rysy romantismu

Opakování: rysy romantismu Romantismus Opakování: rysy romantismu Opakování: rysy romantismu Opakování: rysy romantismu Další znaky romantismu Populární žánry Převažuje spíše poezie, především lyrická poezie Hodně se tvoří lyrickoepické

Více

Nabídka divadelních představení pro střední školy

Nabídka divadelních představení pro střední školy Nabídka divadelních představení pro střední školy Skupinové slevy pro školy Setkání a besedy s režiséry před představením Kulturní centrum ZAHRADA Malenická 1784, Praha 11 www.kczahrada.cz Ředitelská lóže

Více

FOX - Podzim FOX - Podzim CBS - Podzim CBS - Podzim 2008

FOX - Podzim FOX - Podzim CBS - Podzim CBS - Podzim 2008 FOX - Podzim 2007 Útěk z vězení Sběratelé kostí Zpět k Tobě Až dosmrti Jsi chytřejší než páťák? Největší americká kapela Simpsonovi King Of The Hill K-Ville Doktor House Noční můry v kuchyni Nezapomeň

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ČJM4_4960_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: první ročník studijních oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s osobností

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Datum vytvoření 19. 10. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Literatura psychologická próza 1. poloviny 20. století 3. ročník gymnázia Procvičení psychologické prózy spojovačka,

Více

GENERACE PROKLETÝCH FRANCOUZSKÝCH BÁSNÍKŮ

GENERACE PROKLETÝCH FRANCOUZSKÝCH BÁSNÍKŮ GENERACE PROKLETÝCH FRANCOUZSKÝCH BÁSNÍKŮ MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ

Více

Nechť hry započnou. www.hunger-games.cz

Nechť hry započnou. www.hunger-games.cz Nejdrsnější reality show světa také v ČR Nechť hry započnou Každý rok 24 hráčů Vždy jen 1 vítěz, jehož výhrou je vlastní život Je čas změnit pravidla? Vítězství znamená slávu a bohatství! Prohra znamená

Více

21.1.2014 28.1.2014. - Everest - dějiny dobývání Himaláje

21.1.2014 28.1.2014. - Everest - dějiny dobývání Himaláje 21.1.2014 Nesbo Jo Mankell Henning Ahernová Cecelia Irving John - Levhart - Než přijde mráz - PS: Miluju tě - V jedné osobě 28.1.2014 Jones S. - Aiša - perla harému Howard L. - Ani peklo, ani ráj Patterson

Více

pracovní list pro výkladovou část hodiny Popis a vysvětlení literárních termínů Významní autoři: život a dílo Kontrolní otázky a úkoly

pracovní list pro výkladovou část hodiny Popis a vysvětlení literárních termínů Významní autoři: život a dílo Kontrolní otázky a úkoly SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA MAJA, s.r.o., Viničná 463, Mladá Boleslav VÝUKOVÝ MATERIÁL: JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 8.9.2012 PRO ROČNÍK: 3. OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: VY_32_INOVACE_DUM

Více

JARMILA GLAZAROVÁ, VÁCLAV ŘEZÁČ

JARMILA GLAZAROVÁ, VÁCLAV ŘEZÁČ JARMILA GLAZAROVÁ, VÁCLAV ŘEZÁČ Tematická oblast Datum vytvoření 21. 9. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Literatura psychologická próza 1. poloviny 20. století 3. ročník gymnázia J. Glazarová,

Více

VY_32_INOVACE_CJK43060BED

VY_32_INOVACE_CJK43060BED VY_32_INOVACE_CJK43060BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto !" #$ #%"!& Památníku Terezín převzato (č... /+ 01 1 '#( ) #%"!&* + (č. 596!( # #%"!&, (č.968 2 B / 2 2 3 4viz. Lagus, ?@

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk

Více

KNIHCENTRUM cz. široký sortiment výhodné ceny rychlé dodání www.knihcentrum.cz 597 490 490 AKČNÍ SLEVA 20 % na všechny knihy* 249, 187, UŠETŘÍTE

KNIHCENTRUM cz. široký sortiment výhodné ceny rychlé dodání www.knihcentrum.cz 597 490 490 AKČNÍ SLEVA 20 % na všechny knihy* 249, 187, UŠETŘÍTE Platí od 4. 4. do 22. 5. 2011 nebo do vyprodání zásob Adresy prodejen na straně 8 KNIHCENTRUM cz široký sortiment výhodné ceny rychlé dodání www.knihcentrum.cz 597 490 490 AKČNÍ SLEVA 20 % na všechny knihy*

Více

Jiří Wolker Život a dílo

Jiří Wolker Život a dílo Jiří Wolker Život a dílo Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_16 Tématický celek: Historie a umění Autor: PaedDr.

Více