ANTIBIOTICKÁ LÉČBA A MIKROBIOM. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ANTIBIOTICKÁ LÉČBA A MIKROBIOM. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci"

Transkript

1 ANTIBIOTICKÁ LÉČBA A MIKROBIOM Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

2 Nedílnou a přirozenou součástí lidského těla je bakteriální mikroflóra tvořící mikrobiom počet bakteriálních buněk lze v lidském těle odhadnout na (cca 100 bilionů), vlastních lidských buněk je zhruba (maximálně 30 bilionů) lze definovat, že % všech buněk v lidském těle jsou buňky bakteriální Ještě markantnější rozdíl je v počtu genů lidský genom má kolem 23 tisíc genů bakterie mají téměř 2 milióny jedinečných genů je zřejmé, že 99 % genomu v lidském těle nosí bakterie, zatímco lidské buňky představují pouze 1 %

3 Mikrobiom má jednoznačný dopad na lidský život a je zřejmé, že tato skutečnost je mnohem významnější, než se vůbec přepokládalo. V prvé řadě je nutné zdůraznit, že vztah mezi mikrobiomem a člověkem se vyvíjel milióny let, tedy od začátku předpokládaného vývoje člověka a je velmi konzervativní.

4 K vývoji lidského mikrobiomu dochází již během itrautererinního života. Placenta podle nejnovějších údajů není sterilní a obsahuje bakterie, přičemž jejich spektrum odpovídá spíše mikrobiomu dutiny ústní u matky (se zastoupením streptokoků). K hlavnímu rozvoji mikrobiomu dochází okamžikem porodu, přičemž je zřejmé, že jsou významné rozdíly mezi novorozenci narozenými spontánně a císařským řezem. Význam má i kojení, protože mateřské mléko je bohatým zdrojem bakterií.

5 Hlavní oblast mikrobiomu představuje gastrointestinální trakt, který je nositelem více jak 2000 jednotlivých bakteriálních druhů, z nichž nejčetnější jsou bakterie patřící do kmenů (phylum): Firmicutes Bacteroidetes

6 Střevní bakterie lze podle jejich metabolické aktivity klasifikovat na: sulfát-redukující metanogenní acetogenní Pro evropskou populaci jsou charakteristické právě sulfát-redukující bakterie, které mohou přispět k deregulaci metabolismu glukózy a tím k rozvoji metabolického syndromu.

7 Mikrobiom ovlivňuje metabolické procesy v lidském těle a imunitní systém. Je zřejmé, že jeho změny mají negativní dopad na lidské zdraví a vztah k civilizačním nemocem, především k metabolickému syndromu (deregulace metabolismu glukózy), ateroskleróze a kancerogenezi, především kolorektálnímu karcinomu (ovlivnění metabolismu žlučových kyselin). Současně bakterie ovlivňují i činnost lidského mozku (osa mikrobiom střevo - mozek).

8 Střevní bakterie se podílejí na regulaci zpracování potravy a živin, mají vztah k lidské náladě a některým psychiatrickým chorobám, například chronickému únavovému syndromu a depresivním poruchám. Střevní bakterie produkují látky, které mohou působit přímo či nepřímo na centrální nervovou soustavu a jsou schopny ovlivnit propustnost střevní stěny a hematoencefalické bariéry. Z uvedeného vyplývá, že ovlivnění lidského mikrobiomu může mít velmi negativní dopady na lidské zdraví.

9 Typickou příčinou změny normálního lidského mikrobiomu je aplikace antibiotik, která je dnes spojována s řadou chorob, jako jsou Crohnova nemoc, celiakie, alergie, diabetes mellitus, obezita a kardiovaskulární choroby. Dalším příkladem komplexního vlivu mikrobiomu je eradikace Helicobacter pylori, která může souviset s obezitou. Ovlivňování mikrobiomu v dutině ústní dezinfekčními ústními vodami, například chlorhexidinem, může podmínit vyšší krevní tlak.

10 Negativní vliv má však i používání antibiotik ve veterinární oblasti a jsou k dispozici údaje o znečištění vodních zdrojů antibiotiky, které touto cestou mohou negativně ovlivňovat lidské zdraví.

11 Je zřejmé, že dlouhodobá aplikace antibiotik je nebezpečná a může způsobit řadu nežádoucích účinků. Doporučení dlouhodobé antibioterapie, kdy není vzat v úvahu složitý vztah mikrobiomu a lidského těla), nemusí být adekvátní a celá řada klinických potíží může být způsobena právě aplikací antibiotik, problém např. u LB.

12 Nedílnou součástí života lidí jsou bakterie, tvořící normální mikroflóru lidského těla. Vztah mezi bakterií a makroorganismem lze ve většině případů charakterizovat jako fyziologickou interakci, v jejímž rámci je vzájemné působení synergické. Bohužel, tento vztah může být i nefyziologický, kdy se bakterie za určitých podmínek uplatňují jako původci infekcí.

13

14 Příklad enterokoků - fakultativně anaerobní grampozivní koky, které jsou součástí GIT lidí i zvířat. Jejich odolnost vůči zevním podmínkám je relativně velká, jsou rezistentní vůči řadě dezinfekčních a antibakteriálních látek.

15 Významný problém představují vankomycinrezistentní enterokoky (VRE). První popis VRE pochází z Anglie a byl publikován v roce V ČR byly VRE poprvé popsány v roce 1997 u pacientů Hemato-onkologické kliniky FNOL. Předpokládá se, že VRE v Evropě pocházejí z chovů hospodářských zvířat a jejich rozšíření bylo podmíněno používáním avoparcinu, glykopetidového antibiotika, jehož aplikace byla v roce 1997 v Evropě zakázána. Uttley AHC et al. Lancet 1988, 1: Kolář M et al. Klin Mikrobiol Inf Lék 1997, 3:

16 Aarestrup udává, že více než polovina celkové světové spotřeby antibiotik se používá v chovech hospodářských zvířat, kde jsou aplikovány nejen k terapii a profylaxi bakteriálních infekcí, ale i jako růstové stimulátory (v EU je používání antibiotik jako růstových stimulátorů zakázáno). U zvířat byly, a v některých zemích stále jsou, sice používány jiné přípravky než v humánní populaci, existuje však mezi nimi velmi úzká příbuznost umožňující vznik zkřížené rezistence. Jako příklad lze uvést vankomycin a růstový stimulátor avoparcin. V chovech zvířat s aplikací avoparcinu byla pozorována vyšší četnost VRE, která po zákazu jeho používání poklesla nejen u zvířat, ale i mezi lidmi. Aarestrup FM. Int J Antimicrob Agents 1999, 12: Wegener HC et al. Emerg Infect Dis 1999, 5: Bager F et al. Prev Vet Med 1997, 31: Klare I et al. Microb Drug Resist 1999, 5:45-52.

17 Pro zajímavost!!! Kontaminace masných výrobků enterokoky Mražené výrobní hovězí maso 62 % Fermentované trvanlivé masné výrobky 100 % Kontaminace mléčných výrobků enterokoky Vzorky mléka z nádrže před pasterizací 100 % Pasterované mléko 80 % Pomazánkové máslo 7 % Sýr nezrající čerstvý 90 % Tvaroh 91 % Šustáčková A. Disertační práce Antibiotická rezistence izolátů E. faecalis a E. faecium z potravního řetězce. Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2004.

18 Zdrojem VRE mohou být i lidé s kolonizací v GIT Prvním krokem k infekci VRE je často kolonizace lidského GIT. Ke kolonizaci přispívá pobyt ve zdravotnickém zařízení, především u pacientů v kritickém stavu na jednotkách intenzivní péče. Drees dokumentuje, že pobyt v pokoji s předchozí přítomností pacienta s VRE zvyšuje pravděpodobnost kolonizace VRE u dalšího pacienta. Drees M et al. Clin Infect Dis 2008, 46:

19 VRE byly s nejvyšší frekvencí izolovány z rektálního výtěru (55 %), což dokumentuje význam nosičství v GIT. Vzhledem ke skutečnosti, že u většiny kmenů E. faecium VanA byl dokumentován jedinečný profil, je nutné připustit jejich endogenní původ a následnou selekci vlivem širokospektré ATB léčby. V praxi tato hypotéza znamená, že pacient je hospitalizován již jako nosič VRE, které jsou součástí bakteriální mikroflóry GIT. Širokospektrá ATB léčba, kterou si vyžádá komplikující bakteriální infekce nebo profylaktická aplikace antibiotik, pak vede k selekci a pomnožení VRE. Kolář M et al. Clin Microbiol Infect 2006, 12:

20 Studie na souboru 114 pacientů prokázala, že po aplikaci piperacilintazobaktamu nebo cefepimu byla kolonizace VRE ve 26 %, resp. 31 %. Byl prokázán selekční tlak cefalosporinů III. generace a glykopetidů na výskyt VRE. Paterson DL et al. Antimicrob Agents Chemother 2008, 52: Kolář M et al. J Clin Pharm Therap 2006, 31:67-72.

21 Frekvence výskytu bakteriálních patogenů na Hemato-onkologické klinice FNOL (v procentech, období ) enterokoky představují 12 %, z toho především E. faecium 72 %

22 Vývoj rezistence Enterococcus sp. k antibakteriálním přípravkům (% rezistence/počet testovaných kmenů) Enterococcus faecalis Enterococcus faecium ampicilin 0 (110) ampicilin 100 (306) nitrofurantoin 0 (110) nitrofurantoin 37,3 (67) vankomycin 0 (110) vankomycin 71,9 (306) Podíl vankomycin-rezistentních enterokoků na HEM v porovnání s FNOL (E. faecium, rezistence k vankomycinu, procento/počet testovaných kmenů) Enterococcus faecium FNOL HEM HEM/FNOL vankomycin 27,6 (961) 71,9 (306) 220 z 266 (82,7 %)

23 Výsledky PFGE VRE na HOK za rok 2018 Celkem bylo testováno 37 vankomycinrezistentních kmenů E. faecium VanA. Od každého pacienta byl do souboru zařazen pouze jeden kmen VRE, a to první izolát (37 pacientů / 37 izolátů). Celkem bylo identifikováno 18 restrikčních profilů: 13 izolátů tvoří 13 jedinečných restrikčních profilů, dalších 24 VRE lze zařadit do 5 různých skupin se samostatnými restrikčními profily (2 kmeny, 7 kmenů, 3 kmeny, 4 kmeny, 8 kmenů)

24

25 Všechny nemoci začínají ve střevě Hippocrates B.C

26 Velký problém představuje přítomnost multirezistentních bakterií jako součást normální mikroflóry. Jejich přítomnost je podmíněna i antibiotickou léčbou. Na základě studie provedené ve FNOL byla prokázána 25% prevalence nosičství ESBL- a AmpC-pozitivních enterobakterií v GIT pacientů s hemato-onkologickým onemocněním. Kolář M, Htoutou Sedláková M, Pudova P, et al. Biomedical Papers 2015, 159:

27

28 Nebezpečí multirezistentních bakterií patřících do normální mikroflóry je nutné spatřovat ve dvou aspektech: jako zdroj genů rezistence pro další bakterie, jako potencionální etiologická agens, jejichž vysoká odolnost vůči antibiotické léčbě může způsobit selhání iniciální antibiotické léčby a tím podmínit vyšší morbiditu a mortalitu.

29 Děkuji za pozornost

NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Ženu v USA zabila bakterie, na kterou nefungovala žádná dostupná antibiotika. Americké CDC uvedlo,

Více

NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Ženu v USA zabila bakterie, na kterou nefungovala žádná dostupná antibiotika. Americké CDC uvedlo,

Více

MULTIREZISTENTNÍ NEMOCNIČNÍ PATOGENY. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

MULTIREZISTENTNÍ NEMOCNIČNÍ PATOGENY. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci MULTIREZISTENÍ NEMOCNIČNÍ PATOGENY Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Motto: Bakterie byly na naší planetě mnohem dříve než lidé a bezesporu budou i mnohem déle Je však důležité udělat

Více

TIGECYKLIN. Milan Kolář, Miroslava Htoutou Sedláková Ústav mikrobiologie, FNOL a LF UP

TIGECYKLIN. Milan Kolář, Miroslava Htoutou Sedláková Ústav mikrobiologie, FNOL a LF UP TIGECYKLIN Milan Kolář, Miroslava Htoutou Sedláková Ústav mikrobiologie, FNOL a LF UP Odolnost bakterií k účinku antibiotické léčby patří k nejdůležitějším problémům současné medicíny Počet bakteriálních

Více

ANTIBIOTICKÉ LÉČBY V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ

ANTIBIOTICKÉ LÉČBY V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ PRINCIPY ANTIBIOTICKÉ LÉČBY V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ Milan Kolář Ústav mikrobiologie Fakultní nemocnice Olomouc Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Bakteriální infekce byly, jsou a s velkou pravděpodobností

Více

ANTIBIOTICKÁ LÉČBA OFF-LABEL Z POHLEDU MIKROBIOLOGA. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

ANTIBIOTICKÁ LÉČBA OFF-LABEL Z POHLEDU MIKROBIOLOGA. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci ANTIBIOTICKÁ LÉČBA OFF-LABEL Z POHLEDU MIKROBIOLOGA Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Septický pacient s nozokomiální pneumonií Endosekret: KLPN + ESCO Terapie: PPT + GEN INTERPRETACE?

Více

RESPIRAČNÍ INFEKCE. Milan Kolář

RESPIRAČNÍ INFEKCE. Milan Kolář RESPIRAČNÍ INFEKCE Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Nejčastějšími bakteriálními původci infekcí horních a dolních cest dýchacích v komunitním prostředí jsou kmeny: Streptococcus

Více

kontaminovaných operačních výkonů, ale i u čistých operací, při kterých dochází k aplikaci

kontaminovaných operačních výkonů, ale i u čistých operací, při kterých dochází k aplikaci ANTIMIKROBNÍ PROFYLAXE Antibiotická profylaxe je aplikace vybraných antibakteriálních léčiv s cílem snížit výskyt infekcí v místě operačního výkonu. Použití profylaxe je indikováno nejen u kontaminovaných

Více

INTERPRETACE VÝSLEDKŮ BAKTERIÁLNÍ CITLIVOSTI / REZISTENCE U PACIENTŮ V INTENZIVNÍ PÉČI Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

INTERPRETACE VÝSLEDKŮ BAKTERIÁLNÍ CITLIVOSTI / REZISTENCE U PACIENTŮ V INTENZIVNÍ PÉČI Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci INTERPRETACE VÝSLEDKŮ BAKTERIÁLNÍ CITLIVOSTI / REZISTENCE U PACIENTŮ V INTENZIVNÍ PÉČI Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci MOŽNÉ PŘÍSTUPY K MIKROBIOLOGICKÉMU VYŠETŘENÍ MOŽNÉ PŘÍSTUPY

Více

POH O L H E L D E U D U M

POH O L H E L D E U D U M SEPSE Z POHLEDU MIKROBIOLOGA Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci K významným problémům současné medicíny patří bezesporu septické stavy z důvodu vysoké morbidity, mortality a současně

Více

Citlivost a rezistence mikroorganismů na antimikrobiální léčiva

Citlivost a rezistence mikroorganismů na antimikrobiální léčiva Citlivost a rezistence mikroorganismů na antimikrobiální léčiva Sylva Janovská Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Katedra biologických a biochemických věd Centralizovaný rozvojový projekt

Více

M KR K O R BI B OLO L GA

M KR K O R BI B OLO L GA SEPSE Z POHLEDU MIKROBIOLOGA Milan Kolář Ústav mikrobiologie LF UP a FNOL Sepse patří k nejzávažnějším infekčním onemocněním a nadále představuje velký terapeutický problém. Sepsi lze definovat jako systémovou

Více

BETA-LAKTAMOVÁ ANTIBIOTIKA V INTENZIVNÍ PÉČI Z POHLEDU MIKROBIOLOGA

BETA-LAKTAMOVÁ ANTIBIOTIKA V INTENZIVNÍ PÉČI Z POHLEDU MIKROBIOLOGA BETA-LAKTAMOVÁ ANTIBIOTIKA V INTENZIVNÍ PÉČI Z POHLEDU MIKROBIOLOGA Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci BETA-LAKTAMOVÁ ANTIBIOTIKA Peniciliny Cefalosporiny Monobaktamy Karbapenemy BETA-LAKTAMOVÁ

Více

V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum 1.LF UK a VFN, Praha. Colours of Sepsis; ATB STEWARDSHIP V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ, 30.1.

V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum 1.LF UK a VFN, Praha. Colours of Sepsis; ATB STEWARDSHIP V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ, 30.1. V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum 1.LF UK a VFN, Praha Colours of Sepsis; ATB STEWARDSHIP V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ, 30.1.2018 A) ANO B) NE C) nevím, co přesně znamená deeskalace V rámci ABS

Více

POTŘEBUJEME NOVÁ ANTIBIOTIKA V INTENZIVNÍ PÉČI? Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

POTŘEBUJEME NOVÁ ANTIBIOTIKA V INTENZIVNÍ PÉČI? Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci POTŘEBUJEME NOVÁ ANTIBIOTIKA V INTENZIVNÍ PÉČI? Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci POTŘEBUJEME NOVÁ ANTIBIOTIKA V INTENZIVNÍ PÉČI? ANO POTŘEBUJEME, ALE NENÍ TO JEDINÉ ŘEŠENÍ PROBLÉMU

Více

INTERPRETACE VÝSLEDKŮ CITLIVOSTI NA ANTIBIOTIKA. Milan Kolář Ústav mikrobiologie Fakultní nemocnice a LF UP v Olomouci

INTERPRETACE VÝSLEDKŮ CITLIVOSTI NA ANTIBIOTIKA. Milan Kolář Ústav mikrobiologie Fakultní nemocnice a LF UP v Olomouci INTERPRETACE VÝSLEDKŮ CITLIVOSTI NA ANTIBIOTIKA Milan Kolář Ústav mikrobiologie Fakultní nemocnice a LF UP v Olomouci Současná medicína je charakteristická svým multidisciplinárním přístupem k řešení mnoha

Více

ZÁSADY ANTIBIOTICKÉ LÉČBY. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

ZÁSADY ANTIBIOTICKÉ LÉČBY. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci ZÁSADY ANTIBIOTICKÉ LÉČBY Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Motto: Bakterie byly na naší planetě mnohem dříve než lidé a bezesporu budou i mnohem déle. Je však důležité udělat vše

Více

Antibiotická profylaxe v gynekologické operativě

Antibiotická profylaxe v gynekologické operativě Antibiotická profylaxe v gynekologické operativě J. MAŠATA Gynekologicko porodnická klinika VFN a 1. LF UK, Praha Definice infekce Kolonizace (colonisation) běžná přítomnost bakterie Kontaminace (contamination)

Více

LABORATOŘE EUROMEDIC s.r.o. Oddělení klinické mikrobiologie a autovakcín

LABORATOŘE EUROMEDIC s.r.o. Oddělení klinické mikrobiologie a autovakcín Přehledy nejčastějších původců komunitních infekcí a jejich rezistence k antimikrobiálním látkám dle materiálů vyšetřených v mikrobiologické laboratoři v roce 2012. MUDr. Alžbeta Ouertani Říjen 2013 Respirační

Více

Eva Krejčí. Antibiotické středisko, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity

Eva Krejčí. Antibiotické středisko, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity Eva Krejčí Antibiotické středisko, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity Jeden z problémů v pediatrické péči, jenž budou řešit naši nástupci, bude narůstající rezistence

Více

Možnosti beta-laktamových antibiotik v léčbě nozokomiálních pneumonií

Možnosti beta-laktamových antibiotik v léčbě nozokomiálních pneumonií Možnosti beta-laktamových antibiotik v léčbě nozokomiálních pneumonií Htoutou Sedláková Miroslava, Kolář Milan, Uvízl Radovan Ústav mikrobiologie, LF UP v Olomouci Klinika anesteziologie, resuscitace a

Více

Prevalence karbapenem-rezistentních enterobakterií

Prevalence karbapenem-rezistentních enterobakterií Prevalence karbapenem-rezistentních enterobakterií v gastrointestinálním traktu hemato-onkologických pacientů Autor: Martin Kubec, Michaela Ducháčová, Školitel: MUDr. Miroslava Htoutou Sedláková Ústav

Více

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji.

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji. Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji. Vážení kolegové, předkládáme vám k prostudování statistiku rezistencí hlavních bakteriálních patogenů. Kmeny jsme otestovali standardní diskovou

Více

Fyziologická (přirozená) bakteriální mikroflóra dutiny ústní:

Fyziologická (přirozená) bakteriální mikroflóra dutiny ústní: MOŽNÉ PATOGENNÍ VLIVY BAKTERIÁLNÍ MIKROFLÓRY DUTINY ÚSTNÍ NA MAKROORGANISMUS Fyziologická (přirozená) bakteriální mikroflóra dutiny ústní: primární bakteriální mikroflóra, sekundární bakteriální mikroflóra.

Více

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji.

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji. Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji. Vážení kolegové, předkládáme vám k prostudování statistiku rezistencí hlavních bakteriálních patogenů. Kmeny jsme otestovali standardní diskovou

Více

Výskyt multirezistentních bakteriálních kmenů produkujících betalaktamázy

Výskyt multirezistentních bakteriálních kmenů produkujících betalaktamázy Výskyt multirezistentních bakteriálních kmenů produkujících betalaktamázy Jaromíra Kratochvílová, Veronika Janásová 19. mezinárodní konference nemocniční epidemiologie a hygiena Mikulov 17. 18. dubna 2012

Více

Vypracovaly: Martina Hejtmánková Michaela Stapajová

Vypracovaly: Martina Hejtmánková Michaela Stapajová Vypracovaly: Martina Hejtmánková Michaela Stapajová CAMPYLOBACTER Podmíněně patogenní bakterie Onemocnění alimentárního původu Alimentární původ= onemocnění z potravin MORFOLOGIE Gramnegativní bakterie

Více

Racionální terapie komplikovaných infekcí z pohledu mikrobiologa. V. Adámková KM ATB ÚKBLD VFN

Racionální terapie komplikovaných infekcí z pohledu mikrobiologa. V. Adámková KM ATB ÚKBLD VFN Racionální terapie komplikovaných infekcí z pohledu mikrobiologa V. Adámková KM ATB ÚKBLD VFN Klasifikace léčby antibiotiky Empirická terapie (pathogen non-specific therapy) - odhadem, bez mikrobiologického

Více

POH O L H E L D E U D U M

POH O L H E L D E U D U M SEPSE Z POHLEDU MIKROBIOLOGA Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci K významným problémům současné medicíny patří bezesporu septické stavy z důvodu vysoké morbidity, mortality a současně

Více

VÝVOJ REZISTENCE BAKTERIÁLNÍCH PATOGENŮ

VÝVOJ REZISTENCE BAKTERIÁLNÍCH PATOGENŮ LABORATORNÍ LISTY Listopad č.29/2016 2016 Vážené kolegyně a kolegové, v tomto čísle našich Laboratorních listů Vám předkládáme statistiku rezistencí hlavních bakteriálních patogenů. Kmeny jsme testovali

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE Klinická mikrobiologie je medicínský obor - pojítko mezi

Více

Státní veterinární ústav Praha. Odd. bakteriologie. Černý Tomáš

Státní veterinární ústav Praha. Odd. bakteriologie. Černý Tomáš Trendy vývoje antimikrobiální rezistence vybraných zoonotických bakterií v České republice v letech 2008-2015 a jejich srovnání s daty publikovanými EFSA Státní veterinární ústav Praha Odd. bakteriologie

Více

Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA

Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA Mgr. Irena Stašková Petra Lacinová Dialyzační středisko Praha Homolka B. Braun Avitum s.r.o. MRSA Methicilin rezistentní S. aureus Představuje významnou zdravotní

Více

Urbánek K, Kolá M, ekanová L. Pharmacy World and Science. 2005, 27:

Urbánek K, Kolá M, ekanová L. Pharmacy World and Science. 2005, 27: RESPIRA NÍ INFEKCE Milan Kolá Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Nej ast j ími bakteriálními p vodci infekcí horních a dolních cest dýchacích v komunitním prost edí jsou kmeny: Streptococcus pyogenes

Více

MANAGEMENT SEPSE Z POHLEDU MIKROBIOLOGA. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

MANAGEMENT SEPSE Z POHLEDU MIKROBIOLOGA. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci MANAGEMENT SEPSE Z POHLEDU MIKROBIOLOGA Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Ženu v USA zabila bakterie, na kterou nefungovala žádná dostupná antibiotika. Americké Centrum pro kontrolu

Více

Člověk a mikroby, jsme nyní odolnější? Jan Krejsek. Ústav klinické imunologie a alergologie, FN a LF UK v Hradci Králové

Člověk a mikroby, jsme nyní odolnější? Jan Krejsek. Ústav klinické imunologie a alergologie, FN a LF UK v Hradci Králové Člověk a mikroby, jsme nyní odolnější? Jan Krejsek Ústav klinické imunologie a alergologie, FN a LF UK v Hradci Králové Jsme určeni genetickou dispozicí a životními podmínkami, které působí epigeneticky

Více

Co musí intenzivista vědět o antibiotické rezistenci?

Co musí intenzivista vědět o antibiotické rezistenci? Co musí intenzivista vědět o antibiotické rezistenci? V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF a VFN Praha Rezistenci máme v rukou Klasifikace

Více

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji za rok 2009

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji za rok 2009 Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji za rok 9 Vážení kolegové, předkládáme vám k prostudování statistiku rezistencí hlavních bakteriálních patogenů. Kmeny jsme otestovali standardní

Více

Sledování nozokomiálních infekcí krevního řečiště v PKN v prvním pololetí roku 2009

Sledování nozokomiálních infekcí krevního řečiště v PKN v prvním pololetí roku 2009 počet případů/1 OD Pardubická krajská nemocnice, a.s., Oddělení klinické mikrobiologie Sledování nozokomiálních infekcí krevního řečiště 29 Sledování nozokomiálních infekcí krevního řečiště v PKN v prvním

Více

Prevence a kontrola výskytu multirezistentních baktérií

Prevence a kontrola výskytu multirezistentních baktérií Prevence a kontrola výskytu multirezistentních baktérií Vlastimil Jindrák Národní referenční centrum pro infekce spojené se zdravotní péčí, SZÚ Oddělení klinické mikrobiologie a antibiotická stanice Nemocnice

Více

Stafylokoky v současné době patří mezi důležité bakteriální patogeny. Např. u nozokomiálních infekcí krevního řečiště jsou spolu s enterokoky

Stafylokoky v současné době patří mezi důležité bakteriální patogeny. Např. u nozokomiálních infekcí krevního řečiště jsou spolu s enterokoky Grampozitivní bakterie Rod Staphylococcus Stafylokoky v současné době patří mezi důležité bakteriální patogeny. Např. u nozokomiálních infekcí krevního řečiště jsou spolu s enterokoky etiologickým agens

Více

Clostridium difficile současné možnosti léčby. Vítek P., Mikoviny Kajzrlíková I.,Olbrechtová M., Zela O.

Clostridium difficile současné možnosti léčby. Vítek P., Mikoviny Kajzrlíková I.,Olbrechtová M., Zela O. Clostridium difficile současné možnosti léčby Vítek P., Mikoviny Kajzrlíková I.,Olbrechtová M., Zela O. Obsah sdělení Klinický význam onemocnění a jeho formy Diagnostika a současné léčebné možnosti Závěry

Více

VITAMIN D Z POHLEDU FUNKCE A VÝŽIVY

VITAMIN D Z POHLEDU FUNKCE A VÝŽIVY VITAMIN D Z POHLEDU FUNKCE A VÝŽIVY Mgr. Jitka Pokorná, Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc. Státní zdravotní ústav, Centrum zdraví, výživy a potravin Palackého 3a, 612 42 Brno www.szu.cz, e-mail: pokorna@chpr.szu.cz

Více

Evropský antibiotický den aktivita Evropského centra pro kontrolu a prevenci infekčních onemocnění (ECDC)

Evropský antibiotický den aktivita Evropského centra pro kontrolu a prevenci infekčních onemocnění (ECDC) Evropský antibiotický den aktivita Evropského centra pro kontrolu a prevenci infekčních onemocnění (ECDC) doc. MUDr. Helena Žemličková, PhD. Národní referenční laboratoř pro antibiotika Státní zdravotní

Více

Téměř polovina Evropanů se mylně domnívá, že antibiotika působí proti nachlazení a chřipce

Téměř polovina Evropanů se mylně domnívá, že antibiotika působí proti nachlazení a chřipce TISKOVÁ ZPRÁVA 18. 11. 2014 Téměř polovina Evropanů se mylně domnívá, že antibiotika působí proti nachlazení a chřipce U příležitosti již sedmého Evropského antibiotického dne, který se koná každoročně

Více

Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu. Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha

Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu. Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha Metabolický syndrom 3 z 5 a více rizikových faktorů: - obvod pasu u

Více

Jak léčím infekce vyvolané multi- rezistentními bakteriemi

Jak léčím infekce vyvolané multi- rezistentními bakteriemi Jak léčím infekce vyvolané multi- rezistentními bakteriemi Praha, 13.6.2013 Jiří Beneš Klinika infekčních nemocí 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha Multirezistentní (nozokomiální) bakterie Gram-pozitivní

Více

Multirezistentních gramnegativní tyčky: základy epidemiologie antibiotické rezistence

Multirezistentních gramnegativní tyčky: základy epidemiologie antibiotické rezistence B I O M E D I C AL Multirezistentních gramnegativní tyčky: základy epidemiologie antibiotické rezistence Jaroslav Hrabák CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE Obsah prezentace Jaké multirezistentní gramnegativní

Více

Sylabus pro předmět Humánní dietetika

Sylabus pro předmět Humánní dietetika Sylabus pro předmět Humánní dietetika Témata a obsah přednášek a cvičení 1. týden Anatomie a fyziologie trávicího ústrojí člověka se podrobně věnuje anatomii a fyziologii trávicího ústrojí člověka. Studenti

Více

OBSAH. ČÁST PRVNÍ Jsme spíše mikrobiální společenstva než lidé 19

OBSAH. ČÁST PRVNÍ Jsme spíše mikrobiální společenstva než lidé 19 OBSAH Předmluva 15 ČÁST PRVNÍ Jsme spíše mikrobiální společenstva než lidé 19 1. Děti jsou magnety na mikroby 20 Mikrobi? Všechny je zničte! 20 Odplata mikrobů 22 Děti zůstanou dětmi.....................

Více

Bacteria shrink tumors in humans, dogs

Bacteria shrink tumors in humans, dogs Bacteria shrink tumors in humans, dogs Mitch, L. (2014): Bacteria shrink tumors in humans, dogs, Science. Crlíková Hana Svobodová Vendula OPVK (CZ.1.07/2.2.00/28.0032) Bakterie injekce škodlivých bakterií

Více

Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování

Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování preanalytické fáze Tamara Bergerová Ústav mikrobiologie FN Plzeň Mikrobiologické

Více

Tisková zpráva závěrečné zprávy projektu

Tisková zpráva závěrečné zprávy projektu Tisková zpráva závěrečné zprávy projektu QJ1210119 Vývoj a výroba veterinárních setů pro stanovení minimálních inhibičních koncentrací antimikrobiálních látek standardizovanou mikrodiluční metodou a nový

Více

Rezistence bakterií k antibiotikům se stala vážným problémem.

Rezistence bakterií k antibiotikům se stala vážným problémem. JAK NA BAKTERIE ANEB ANTIBIOTIKA A CO DÁL? Bakteriálníinfekce lze zjednodušeně chápat jako nefyziologicky probíhající interakci mezi bakterií a člověkem. Milan Kolář Ústav mikrobiologie LF UP v Olomouci

Více

Prevence infekcí v místě chirurgického výkonu. Lenka Fiedlerová

Prevence infekcí v místě chirurgického výkonu. Lenka Fiedlerová Prevence infekcí v místě chirurgického výkonu Lenka Fiedlerová Infekce v místě chirurgického výkonu (IMCHV) Infekce, která se objeví do 30 dnů po operaci, v případě přítomnosti implantátů do 1 roku Patří

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 PROBLEMATIKA INFEKCÍ HORNÍCH CEST DÝCHACÍCH DIAGNOSTIKA A LÉČBA TONSILITID, SINUSITID

Více

SROVNÁNÍ KLINICKÉ A MIKROBIOLOGICKÉ ÚČINNOSTI KONTINUÁLNĚ A INTERMITENTNĚ APLIKOVANÉHO MEROPENEMU U KRITICKY NEMOCNÝCH předběžné výsledky

SROVNÁNÍ KLINICKÉ A MIKROBIOLOGICKÉ ÚČINNOSTI KONTINUÁLNĚ A INTERMITENTNĚ APLIKOVANÉHO MEROPENEMU U KRITICKY NEMOCNÝCH předběžné výsledky SROVNÁNÍ KLINICKÉ A MIKROBIOLOGICKÉ ÚČINNOSTI KONTINUÁLNĚ A INTERMITENTNĚ APLIKOVANÉHO MEROPENEMU U KRITICKY NEMOCNÝCH předběžné výsledky Chytra 1, Štěpán 1, Pelnář 1, Ţidková 1, Kasal 1, Bergerová 2 1

Více

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji.

Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji. Stav rezistence bakteriálních patogenů v Karlovarském kraji. Vážní kolegové, předkládáme Vám k prostudování statistiku rezistencí hlavních bakteriálních patogenů. Kmeny jsme otestovaly standardní diskovou

Více

Multirezistentní kmeny Pseudomonas aeruginosa

Multirezistentní kmeny Pseudomonas aeruginosa Multirezistentní kmeny Pseudomonas aeruginosa Autor: Miriama Madajová, Pavel Honig, Školitel: prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D., MUDr. Miroslava Htoutou Sedláková Výskyt Pseudomonas aeruginosa je bakterie,

Více

VÝVOJ REZISTENCE BAKTERIÁLNÍCH PATOGENŮ

VÝVOJ REZISTENCE BAKTERIÁLNÍCH PATOGENŮ LABORATORNÍ LISTY Srpen č.27/2015 2015 Vážené kolegyně a kolegové, v tomto čísle našich Laboratorních listů Vám předkládáme statistiku rezistencí hlavních bakteriálních patogenů. Kmeny jsme testovali standardní

Více

Bakteriologická analýza potravin

Bakteriologická analýza potravin Bakteriologická analýza potravin a. Souhrn Ve studii zaměřené na bakteriologickou analýzu potravin jsme sledovali výskyt vybraných patogenních agens v potravinách z tržní sítě. Výběr vyšetřovaných komodit

Více

Bakteriologická analýza potravin

Bakteriologická analýza potravin a. Souhrn Bakteriologická analýza potravin Ve studii zaměřené na bakteriologickou analýzu potravin jsme sledovali výskyt vybraných patogenních agens v potravinách z tržní sítě. Výběr vyšetřovaných komodit

Více

Nová antibiotika v léčbě infekcí Grampozitivního. Otakar Nyč Ústav lékařské mikrobiologie 2.LF UK a FN v Motole

Nová antibiotika v léčbě infekcí Grampozitivního. Otakar Nyč Ústav lékařské mikrobiologie 2.LF UK a FN v Motole Nová antibiotika v léčbě infekcí Grampozitivního původu Otakar Nyč Ústav lékařské mikrobiologie 2.LF UK a FN v Motole 1 Kritický výskyt rezistence u G+ PRSP MRSA MRSE, MRCoNS VISA (GISA), hvisa, VRSA (GRSA)

Více

Problematika AMR v oblasti humánní medicíny v ČR aktuální situace

Problematika AMR v oblasti humánní medicíny v ČR aktuální situace Problematika AMR v oblasti humánní medicíny v ČR aktuální situace doc. MUDr. Helena Žemličková, Ph.D. Národní referenční laboratoř pro antibiotika Státní zdravotní ústav Praha Antibiotická rezistence Od

Více

"Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha

Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost Václav Bunc LSM UK FTVS Praha "Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha Studie WHO z roku 2015 dokládá, že 10% úmrtí ve světě je přímo způsobeno nedostatkem pohybu 33% celosvětových úmrtí

Více

Prevence ventilátoro Prevence pneumonie

Prevence ventilátoro Prevence pneumonie Prevence ventilátorové pneumonie nové koncepty Renata Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice

Více

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová Studie EHES - výsledky MUDr. Kristýna Žejglicová Výsledky studie EHES Zdroje dat Výsledky byly převáženy na demografickou strukturu populace ČR dle pohlaví, věku a vzdělání v roce šetření. Výsledky lékařského

Více

LÉČBA A ATB PROFYLAXE INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY (nové doporučené postupy) Jiří Beneš Infekční klinika 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha

LÉČBA A ATB PROFYLAXE INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY (nové doporučené postupy) Jiří Beneš Infekční klinika 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha LÉČBA A ATB PROFYLAXE INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY (nové doporučené postupy) Jiří Beneš Infekční klinika 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce, Praha Hradec Králové, 25.2.2016 Patogeneze IE, důsledky pro léčbu bakteriémie

Více

Úskalí ATB léčby v těhotenství/šestinedělí. V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum ÚLBLD 1. LF UK a VFN Praha

Úskalí ATB léčby v těhotenství/šestinedělí. V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum ÚLBLD 1. LF UK a VFN Praha Úskalí ATB léčby v těhotenství/šestinedělí. V. Adámková Klinická mikrobiologie a ATB centrum ÚLBLD 1. LF UK a VFN Praha Principy účinné a bezpečné antibiotické terapie Antimikrobní účinnost Klinická účinnost

Více

FEKÁLNÍ BAKTERIOTERAPIE NADĚJNÁ CESTA K ERADIKACI MDR BAKTERIÍ Z GIT

FEKÁLNÍ BAKTERIOTERAPIE NADĚJNÁ CESTA K ERADIKACI MDR BAKTERIÍ Z GIT FEKÁLNÍ BAKTERIOTERAPIE NADĚJNÁ CESTA K ERADIKACI MDR BAKTERIÍ Z GIT Sylvia Polívková Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí 3. LF a Nemocnice Na Bulovce, Praha Coluors of sepsis 2018, Ostrava

Více

Metamorfózy SIRS pohled mikrobiologa. Dana Němcová Oddělení klinické mikrobiologie PLM IKEM Ostrava

Metamorfózy SIRS pohled mikrobiologa. Dana Němcová Oddělení klinické mikrobiologie PLM IKEM Ostrava Metamorfózy SIRS pohled mikrobiologa Dana Němcová Oddělení klinické mikrobiologie PLM IKEM Ostrava 2.2.2018 Jaké pacienty řeší mikrobiolog v IKEM Infekce pacientů s chronickým srdečním selháním Infekční

Více

Infekce v těhotenství ohrožující novorozence. MUDr. Petr Švihovec Neonatologické oddělení Gynekologicko-porodnická klinika 2.

Infekce v těhotenství ohrožující novorozence. MUDr. Petr Švihovec Neonatologické oddělení Gynekologicko-porodnická klinika 2. Infekce v těhotenství ohrožující novorozence MUDr. Petr Švihovec Neonatologické oddělení Gynekologicko-porodnická klinika 2.LF UK a FN-Motol Infekce v těhotenství Epidemiologie novorozeneckých infekcí

Více

Nejen láska prochází žaludkem Petra Vídeňská, Ph.D. RECETOX, Masarykova Univerzita

Nejen láska prochází žaludkem Petra Vídeňská, Ph.D. RECETOX, Masarykova Univerzita Nejen láska prochází žaludkem Petra Vídeňská, Ph.D. RECETOX, Masarykova Univerzita 26. 9. 2016 Brněnské dny pro zdraví, KJM, Kobližná 4, Brno Odhalení světa mikrooganismů 1676 Antonio van Leewenhoek První

Více

Genetická pfiíbuznost kmenû Enterococcus faecium VanA u pacientû s hemato-onkologick m onemocnûním

Genetická pfiíbuznost kmenû Enterococcus faecium VanA u pacientû s hemato-onkologick m onemocnûním Genetická pfiíbuznost kmenû Enterococcus faecium VanA u pacientû s hemato-onkologick m onemocnûním M. KOLÁ 1, R. PANTÒâEK 2, I. VÁGNEROVÁ 1, M. KESSELOVÁ 1, P. SAUER 1, I. MATOU KOVÁ 3, V. RÒÎIâKOVÁ 2,

Více

PREGRADUÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGII

PREGRADUÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGII PREGRADUÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGII Milan Kolář Lékařská fakulta UP v Olomouci ZÁVĚRY Z PŘEDCHÁZEJÍCÍCH SETKÁNÍ Výuka lékařské mikrobiologie patří k nezbytným předpokladům pro výuku klinických

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

LABORATORNÍ LISTY Vážené kolegyně a kolegové,

LABORATORNÍ LISTY Vážené kolegyně a kolegové, LABORATORNÍ LISTY Červen Vážené kolegyně a kolegové, VÝVOJ REZISTENCE BAKTERIÁLNÍCH PATOGENŮ Horní cesty dýchací Streptococcus pyogenes č. 19/2018 2018 v tomto čísle našich laboratorních listů Vám předkládáme

Více

PŘÍBALOVÉ INFORMACE ANNOVET

PŘÍBALOVÉ INFORMACE ANNOVET PŘÍBALOVÉ INFORMACE ANNOVET Annovet je koncentrát z extraktu listů jihoamerického stromu Anona ostnitá (Annona muricata), zvaného také graviola. Tento legendární strom roste v amazonském deštném pralese

Více

Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků

Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků Prof. MVDr. Lenka VORLOVÁ, Ph.D. a kolektiv FVHE VFU Brno Zlín, 2012 Mléčné výrobky mají excelentní postavení mezi výrobky živočišného původu - vyšší biologická

Více

Potravinové. alergie. Co to je potravinová alergie?

Potravinové. alergie. Co to je potravinová alergie? alergie Potravinové alergie Co to je potravinová alergie? O potravinové alergii hovoříme při neadekvátní reakci organismu na konzumaci stravy, která obsahovala netolerovanou potravinu, popřípadě její určitou

Více

EHK 544 Bakteriologická diagnostika-vyhodnocení

EHK 544 Bakteriologická diagnostika-vyhodnocení Zprávy CEM (SZÚ, Praha) 2007; 16(12): 555 557. EHK 544 Bakteriologická diagnostika-vyhodnocení Helena Žemličková, Marina Maixnerová, Jana Zavadilová, Petr Petráš, Pavla Urbášková CELKOVÉ HODNOCENÍ IDENTIFIKACÍ

Více

ANTIBIOTIKA. Mgr. Marie Vilánková. Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena

ANTIBIOTIKA. Mgr. Marie Vilánková. Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena ANTIBIOTIKA Mgr. Marie Vilánková 1 Antibiotika - látky působící na mikroorganismy Antibiotika = původně získávána biologickou cestou (produkována plísněmi nebo bakteriemi) Chemoterapeutika = chemický původ,

Více

Proč neumíme optimálně dávkovat vankomycin ani po 50 letech jeho používání?

Proč neumíme optimálně dávkovat vankomycin ani po 50 letech jeho používání? Proč neumíme optimálně dávkovat vankomycin ani po 50 letech jeho používání? Z. Paluch 1, Š. Alušík 2 1 Farmakologický ústav I. LF UK, Praha Oddělení klinické farmakologie VFN, Praha 2 Interní katedra,

Více

Bakterie mléčného kvašení jako původci kažení masných výrobků. Co je to zkažená potravina? Faktory ovlivňující mikrobiální kažení

Bakterie mléčného kvašení jako původci kažení masných výrobků. Co je to zkažená potravina? Faktory ovlivňující mikrobiální kažení Bakterie mléčného kvašení jako původci kažení masných výrobků Josef Kameník, Marta Dušková FVHE, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno Co je to zkažená potravina? Zkáza potraviny (zkažení) = jakákoli

Více

Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. *Kojení *Fyziologický novorozenec *Dárcovské mateřské mléko *Patologický novorozenec (Low Body Wight) *Umělá kojenecká výživa * Optimální nutriční složení * Imunologické faktory

Více

kampylo-bakteriemi u brojlerových kuřat

kampylo-bakteriemi u brojlerových kuřat Jak zabránit kolonizaci kampylo-bakteriemi u brojlerových kuřat Wael Abdelrahman Odborný konzultant pro probiotika u drůbeže Jak zabránit kolonizaci kampylobakteriemi u brojlerových kuřat Obrázek 1. Campylobacter

Více

Používání antimikrobiálních látek a problém mikrobiálních rezistencí. K. Daniel Komora veterinárních lékařů ČR

Používání antimikrobiálních látek a problém mikrobiálních rezistencí. K. Daniel Komora veterinárních lékařů ČR Používání antimikrobiálních látek a problém mikrobiálních rezistencí K. Daniel Komora veterinárních lékařů ČR Monitoring používání antibiotik a monitoring rezistencí Ve většině evropských zemí jsou systémy

Více

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce Kapitola III Poruchy mechanizmů imunity buňka imunitního systému a infekce Imunitní systém Zásadně nutný pro přežití Nezastupitelná úloha v obraně proti infekcím Poruchy imunitního systému při rozvoji

Více

Interpretace serologických výsledků. MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o.

Interpretace serologických výsledků. MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o. Interpretace serologických výsledků MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o. Serologická diagnostika EBV Chlamydia pneumoniae Mycoplasma pneumoniae EBV - charakteristika DNA virus ze skupiny

Více

Problematika epidemiologicky závažných bakteriálních kmenů ve FNUSA

Problematika epidemiologicky závažných bakteriálních kmenů ve FNUSA Problematika epidemiologicky závažných bakteriálních kmenů ve FNUSA Jaromíra Kratochvílová XXII. mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygieny Brno, Hotel Slovan 22. 23.9. září 2015 Epidemiologicky

Více

Rezistence patogenů vůči antimikrobialním látkám. Martin Hruška Jan Dlouhý

Rezistence patogenů vůči antimikrobialním látkám. Martin Hruška Jan Dlouhý Rezistence patogenů vůči antimikrobialním látkám Martin Hruška Jan Dlouhý Pojmy Patogen (patogenní agens, choroboplodný zárodek nebo původce nemoci) je biologický faktor (organismus), který může zapřičinit

Více

DIETNÍ SYSTÉM OLÚ Albertinum Žamberk

DIETNÍ SYSTÉM OLÚ Albertinum Žamberk DIETNÍ SYSTÉM OLÚ Albertinum Žamberk DIETA KJ B T S d. č. 0s ČAJOVÁ-SONDOVÁ - hrazena enterální klinickou výživou (Nutrison, NutrilaC, atd.) Indikace: u pacientů, kteří nemohou přijímat stravu per os.

Více

SPECTRON 100 mg/ml roztoku k použití v pitné vodě pro kuřata a krůty

SPECTRON 100 mg/ml roztoku k použití v pitné vodě pro kuřata a krůty SPECTRON 100 mg/ml roztoku k použití v pitné vodě pro kuřata a krůty Nejširší možnost ochrany Spectron je velmi účinné baktericidní antibiotikum na drůbežích farmách po celém světě. Zcela široké spektrum

Více

Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku

Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku B I O M E D I C AL Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku Jaroslav Hrabák CHARLES UNIVERSITY Obsah prezentace Historie, vývoj a trendy

Více

Neodolatelný SELECTAN ORAL SELECTAN ORAL. 23 mg/ml koncentrát k použití v pitné vodě. Vysoký příjem, nejlepší léčba.

Neodolatelný SELECTAN ORAL SELECTAN ORAL. 23 mg/ml koncentrát k použití v pitné vodě. Vysoký příjem, nejlepší léčba. SELECTAN ORAL 23 mg/ml koncentrát k použití v pitné vodě Neodolatelný Vysoký příjem, nejlepší léčba. SELECTAN ORAL představuje léčivý roztok v pitné vodě řešící opakující se infekce u prasat. : nová molekula

Více

Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči. Marek Protuš

Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči. Marek Protuš Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči Marek Protuš Sepsis - 3 Sepse je definovaná jako život ohrožující orgánová dysfunkce způsobená dysregulovanou odpovědí

Více

Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči. Marek Protuš

Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči. Marek Protuš Využití molekulárně-biologických postupů a multimarkerových strategií v intenzívní péči Marek Protuš Sepsis - 3 Sepse je definovaná jako život ohrožující orgánová dysfunkce způsobená dysregulovanou odpovědí

Více

Předmět: Biologie Školní rok: 2010/11 Třída: 1.L. Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12. Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné?

Předmět: Biologie Školní rok: 2010/11 Třída: 1.L. Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12. Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné? Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12 Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné? Tuky se v zásadě dělí na přirozené a umělé. Rozlišují se zejména podle stravitelnosti. Nedávný průzkum renomované

Více

Bakteriologická analýza potravin

Bakteriologická analýza potravin Bakteriologická analýza potravin a. Souhrn Ve studii zaměřené na bakteriologickou analýzu potravin jsme sledovali výskyt vybraných patogenních agens v potravinách z tržní sítě. Výběr vyšetřovaných komodit

Více

1. CO JE EVROPSKÝ ANTIBIOTICKÝ DEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM?

1. CO JE EVROPSKÝ ANTIBIOTICKÝ DEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM? 1. CO JE EVROPSKÝ ANTIBIOTICKÝ DEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM? Světová zdravotnická organizace (WHO) dospěla v roce 1997 na konferenci konané v Berlíně (blíže viz http://www.who.int/csr/don/1997_03_28/en/index.html)

Více