Vychází dne Číslo

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vychází dne 30. 11. 2001 Číslo"

Transkript

1 Vychází dne Číslo 24

2 2 Předkrm ŠUP 24 Obsah Kronika Podzimák u Pláce Kec dřevinovitý Hra po Praze Výří výprava do ZOO Výprava Pytlíků na Závist Špatnická výprava do podzemí Uzlovací kec Sraz fosílií Triglav Proč čtu ŠUP Albert Einstein, fyzik V ŠUPu nacházím inspiraci pro své další vědecké bádání, jak v mé hlavní specializaci - fyzice, tak i v dalších oborech, např. mykologii a gastronomii. Ze ŠUPlíku Batožina NáŠUP Pukaži Bylo & nebylo Fotosoutěž Pozor! Blíží se uzávěrka dalšího kola fotosoutěže! Zatím se přihlásili a fotky dodali Vrápenec a Cuk, přihlásil se, avšak fotky nedodal Sporýš (takže je koukej dodat!) Uzávěrka je 25. ledna na kecu! Jarňáky 2002 Pozor!!! Hledáme zájemce o účast na jarním puťáku - přechodu přes zasněžené hřebeny slovenských hor na sněžnicích. Minulé ročníky byly velmi úspěšné, až na poslední, který se kvůli nízkému zájmu nekonal. Ročník 2002 se ovšem konat bude, takže rozmýšlejte, rozmýšlejte. Připomínám slova pana Nevrlého: Musíš nejdřív pořádně zmoknout, aby sis vážil sucha a musíš pořádně zmrznout, aby sis vážil tepla, bratříčku! (volná interpretace, nikoli citace) PS - Řešení naší úlohy s bedlami najdete na této adrese: Ahalbert Příspěvky Evergreen - příspěvky na další rok činí 300Kč, deadline pro zaplacení je lednový kec, tedy 25. ledna Za pozdější placení přičítáme penále 5 Kč týdně! Takže pozor, dobré účty dělají dobré přátele:-) Telefony, maily Opravte si v adresáři telefonní čísla na Kuleho ( do práce a domů) a Tatoucha ( , pevnou domů nemá!) a na Maďala: mbohac@volny.cz

3 ŠUP 24 Kronika 3 Podzimák u Pláce října 2001 Srazili jsme v Pátek v 17 hodin na autobusovém nádraží jménem Florenc. Chvíli nám to srážení trvalo, ale nakonec nám chyběl jen David (Výr). Nepřišel! Proč? Nevím! Po srážce u pokladen jsme se odebrali k nástupišti číslo 9 (tušim), kde jsme ještě nabrali Balouna. Zaplnili jsme zadní část autobusu, usadili se, a protože bylo v zavazadlovém prostoru málo místa, zavalili se batohy. Při jízdě autobusem nás řidič prostřednictvím Kuleho seřval za mávání autům, protože Hroch vystrkoval ruku z okna. Tak jsme se zas nudili. Když náš autobus zastavil, vystoupili jsme a jali se pochodovat do chaty. Chata stála nad centrem Josefova Dolu. Dorazili jsme tam za zimy, tmy a hladu. Chalupa nebyla daleko, a tak nebyl problém tam dorazit brzo. V přezůvkách si každý vybral své místečko v pokojíku. Poté následovala hrátka, při které z nás vznikly čtyry skupiny - tři soupeřící, jedna rozhodčích. Soupeřící skupiny byly tyto: Skupina A: Hroch, Ondatra, Petr Špat., Baloun. Skupina B: Vrápenec, Kubula, Pibižuch, Mára, Kotul. Skupina C: Aha, Křeček, Petr Pyt., OMV a Turbo se stará o svou družinu. Pibižuchu, jak velkej sníš párek? Mungo. Po dělení, dožravše svá jídla odebrali, jsme se spáti. V sobotu ráno každý tušil, že se něco stane. Stalo se! Po skupinkách jsme se odebrali po stopách šipek, na takovou výpravku, se plněním různejch úkolů (jeden z nich bylo vymyslet báseň). Naše skupinka (cé) se trochu zdržela, ale nakonec se ve zdraví sešla s ostatníma. Sešli jsme se na takové louce. (Kotul si čekání zkrátil prolejzáním ňákejch starejch skláren.)

4 4 Kronika ŠUP 24 Alfonsi! Ten znak patřil do pravého horního rohu! Já se spletl! Louka byla svědkem hry Černá-bílá, při které byla dvě družstva - černé a bílé. Ta byla rozdělena lanem, jako středovou čarou. Za družstvem byla(o) také čára (lano). Nezaujatý X hodil dřívkem, z jedné strany černým z druhé bílým, a jedno družstvo padlé Práce mi nějak moc nevoní. barvy honilo to druhé. Pak se pařily kolíky. Po příchodu do chaty nám Alf přečet asi 36 stránek knihy Alchymista, podle které se hrály další hrátky. Plác poté pískl.--. a my šli co? Převlíknout se do čeho? Do krojovek! Šli jsme až do lesa ke svíčce ve sklenici vod vokurek. Maďal předal Plácovi hvězdičku za rádcovský stupeň, Krup a Maďal zahráli pár písní a nato se všici odebrali do chalupy. V neděli se nic nedělá, a tak jsme nic nedělali. Probudili jsme se pozdě, vstali pozdě, nasnídalo-obědvali se pozdě, no prostě jsme měli všechno posunutý. Proto někdo po obědě navrh jít hrát Freesbee na hřiště nad chatou. Po návratu zas nekdo čet z Alchymisty (Jana nebo Diki). Pak nadešel čas Sardelí! Nadýchali jsme se prachu, pojedli večeři, přečetli Alchymistu a šli spát do svých spacáčků. V pondělí po snídani (si) vyrazila (zuby) celá chata (resp. její obyvatelé) k Protržené přehradě. Úplně tam se sice nedošlo, ale nevadí to. Cestou se hráli takoví ti Indiáni (kvůli knížce - Beduíni) a Vlci (kvůli knížce - Písečná bouře). Na zhruba 2/3 cesty jsme utvořili kruh a házeli si talířem. Kdo to zkazil, dělal 10 dřepů. Byly k vidění často! Večer v chatě se večeřelo, hrálo deskový hry, četlo a následně šlo spát do svých spacáčků. A to již naposledy. P.S.Křeček, Aha a Alf jsme hráli piškvorky na Abalónovnici s kuličkama, asi do půlnoci a pak z toho co vzniklo Abalone, asi do tří. Unavení usnuli ve svých spacáčcích. A to již naposledy.

5 ŠUP 24 Kronika 5 V úterý v odjezdový den bylo ráno celkem normální. Protože naše skupina (cé) uklízela. dělala oběd a snídani, moc nevím co dělali ostatní, ale taky si balili a venku hráli Freesbee. Pak se odebrali na nádraží, kde čekali Aha a Kotul vymýšlí básničku. Soutěž šutrů: Na podzimním táboře proběhla mj. i soutěž o to, kdo najde nejhezčí kamínek. Přihlásilo se osm soutěžících, každý dal do soutěže tři šutráky. V neděli odpoledne odborná porota (Kule, Hroch, Ahalbert) vše ohodnotila a dohodla se na těchto výsledcích: č.šutru I II III. porotce A K H A K H A K H. Mungo Baloun Křeček Alfons OMV Ondatra Petr Vrápenec Pozn.: Jeden kámen bylo možno každým porotcem ohodnotit žádným až šesti body, tzn. celkem osmnácti body. Nejvyšší možný počet bodů byl tedy 54. Celkový dosažený počet bodů je v posledním sloupci (Vrápenec dodal jen dva šutry). Ahalbert na vlak. Služba šla o něco později. Uklízela! Stejně pak čekala asi 4 minuty na vlak. Ve vlaku jsme hráli různé ty hry, jako križom nekrižom a felinu. Někdo si taky zkoušel uzle, nebo dělal věci do střelky, či tábornického stupně. Do Prahy jsme dorazili asi tak ve 20.30, udělali kolečko a šli svými cestami. Tak zas někdy příště. Křeček Krupovo čtení nás velmi zaujalo.

6 6 Kronika ŠUP 24 Kec dřevinovitý 9. listopadu 2001 Kec začal jako vždy v 17:00. Já jsem se dostavil v 17:21, jelikož jsem si doma zapomněl spacák. Když jsem přišel do klubovny, tak jsem si sedl, jako by se nic nestalo. Všichni byli nalepení u stolu. A jako vždy se na mě nedostalo. Kule tam předělával fotky na notebooku. Zatím jsme přešli pár testíků. Kule nám taky podával listy. Museli jsme vědět názvy dřevin, ze kterých listy byly. Když jsme pouštěli film, tak se nám roztavila promítačka. Když bylo 7 a půl, tak všichni odlezli. Někteří pro jídlo (že ano, Hrochu), někteří doslova letěli domů. Když se klubovna vymetla, tak nás tam bylo snad pět. Pak všichni přišli z velkého nákupu, takže jsme se rozhodovali, jestli půjdeme do spacáku. Nakonec jsme pak šli. A já o Velké Hře po Praze nepíšu. TAK AHOJ. OnDaTrA Tatouch připravuje špalky. Jak se ten strom proboha jmenuje?

7 ŠUP 24 Kronika 7 Pošilhávání do cizích zápisů Kec dřevinový vyhráli Výři s celkovým součtem 109,5 bodů. Asi kvůli své hojné účasti (bylo jich stejně, jako všech ostatních dohromady) a možná také díky větší praxi. Druzí se umístili Pytlíci se 49,5 body a poslední byli (š)patníci v těsném závěsu se 48,5 body. Pro přehlednost ještě uvedu pořadí jednotlivců: 1. Ahalbert (49,5 bodů) Výr 2. Sporýš (46 bodů) Výr 3. Křeček (40 bodů) Výr 4. Hroch (39,5 bodu) Výr 5. Vrápenec (38 bodů) Výr 6. Mungo (33 bodů) Špatník 7. Petr Špat. (31 bodů) Špatník 8. Pibižuch (29 bodů) Pytlík 9. David (28 bodů) Výr 10. Petr Pytl. (23,5 bodů) Pytlík 11. Ondra (15 bodů) Pytlík 12. Kvíčala (13 bodů) Pytlík Pokud by se náhodou někdo obtěžoval s přepočítáváním bodů, tak mu to nevyjde, a to díky našemu systému započítávání bodů na družinu. První z družiny dostane plný počet bodů, co získal, druhý z družiny dostane půlku svého bodového zisku, třetí dostane třetinu atd. Teď již můžete klidně počítat. Kec probíhal obvyklým způsobem. Bylo asi sedm různých soutěží. Tatouch se hádal s Kulem o pajasan žlaznatý.tento spor o jeden metr dlouhý list nebyl dodnes objasněn. Na kecu bylo také trio Ahalbert, Pibižuch a Vavřinec. Po kecu se promítal film o táboře. Bohužel tato zdánlivě nevinná činnost byla osudná pro promítačku, která se roztavila. No nic aspoň máme náhradní díly na novou. Jinak snad nebyla zjištěna žádná roztavená, nebo jinak zničená věc. Výři dělali nástěnku a své dílo zdo- Kdy už budou ty ochutnávky?

8 8 Kronika ŠUP 24 Výři se snaží vyhrát dřevinový kec. kumentovali fotem. Foto je možné nalézt v Šupu 23. Pak po mírném laškování se odebrali na kutě. Ráno jsme vstali a vydali se s nově příchozími na Ovocný Trh kde začala hra. Ale to už je jiný zápis. Wrápenec

9 ŠUP 24 Kronika litopadu 2001 Hra v historickém centru Prahy byla určena na sobotu po dřevinovém kecu. Účastnily se rovnou tři oddíly - Vyšehrad, Gingo a Dobromysl. Na místě srazu u Stavovského divadla byly skupiny z různých oddílů sloučeny do tří velkých družstev po cca jedenácti lidech, Hejkal vysvětlil pravidla, rozdal mapy a barevné pásky a pak se každé družstvo odebralo na svou základnu. Hra začala v 9:55 středoevropského času. Ještě bych měl možná vysvětlit, o co šlo. Zkrátka... Každá skupina si měla nejdříve vyzvednout otázky na třech místech, pak se vrátit na základnu a začít ty otázky řešit. Šlo například o to, spočítat chrliče v nějaké ulici, zjistit jméno kavárny a podobně. Aby bylo jasné, kdo ke komu patří, musel si každý uvázat kolem hlavy pásku s Hra po Praze barvou své skupiny. Příslušníci různých skupin se mohli mezi sebou krosit svými hadráky. Po hracím poli ještě k tomu pobíhali rádci a chytali nevinné soutěžící; chycení znamenalo ztrátu života a návrat na základnu, zrovna tak zásah hadrákem od jiného hráče. V poledne hra končila a my jsme se měli přesunout na Novotného lávku. Tam na nás čekal poslední úkol - nakreslit panoráma s Karlovým mostem a Pražským hradem. Přibližně v jednu hodinu jsme odešli na Staromák, kde jsme čekali asi 45 minut na ostatní. Když jsme byli všichni, přišlo vyhlášení výsledků. Vyhrála skupina Cé a za odměnu vyfásla od Dobromysle vynikající desert o rozměrech 60x40 cm. Byl opravdu delikatesní! Asi ve dvě odpoledne jsme provedli kolečko a rozutíkali se pryč všemi směry. Na závěr zbejvá už jen říct,... že hra byla prostě výborná. Ahalbert.

10 10 Kronika ŠUP Ahoj, právě jsem přišel ze ZOO a mám zdokumentovat tuto výpravu. Sraz jsme měli v 9:00 na nádraží Holešovice. V devět patnáct, po příchodu Ahalberta, jsme mohli konečně vyrazit. Před bránou se nás Ahalbet snažil obamalutit výpočty o případné slevě na vstupné. Nakonec jsme si každý koupili lupen za 30Kč a moderním turniketem vlezli do ústavu. Podle mapy jsme se vydali nejdříve k lachtanímu areálu. Po vyzkoušení fotografických přístrojů jsme pokračovali přez pavilón želv až k novému a velmi modernímu pavilónu goril. O modernosti tohoto pavilónu jsme se přesvědčili již u dveří, na kterých bylo nakresleno táhnout. Po další půlminutě objevil Hroch, že táhnout se musí do strany a ne k sobě. Kulemu se rychlým přechodem ze zimy do tepla zamlžil jeho megagigaobjektiv. Gorily nebyly nějak zvlášť akční. V pavilóně šelem 18. listopadu 2001 Sešli jsme se na nádraží Vršovice v 8:45 tentokrát bez Turba (prý měl čtyři čtyřky). Místo Turba tam byl Kule. Byl tam ještě Alfons se svojí pididružinkou ve složení Vavřinec (můj poslední brácha) a Výří výprava do ZOO jsme našli flákající se tygry. Tak jsme se odebrali na kopeček pryč od přibývajících lidí. K obědu jsme skoro všicni měli chleba s.... V novém pavilónu žiraf si Kule oblíbil sviště, který mu tam dokázal asi 20 minut pózovat před pentáčem. Ještě jsme se odebrali do asi nejstaršího pavilónu malých šelem. Tygr tam totiž sponzoruje nějákého živočicha, kterého ale ještě ani neviděl. Kule chtěl sponzorovat bércouna. Pak jsme se šli podívat na krmení a cvičení lachtanů. Nejstarší lachtan Gordon bral všem menším lachtanům jejich pracně vydělané ryby. Pak jsme opustili ZOO a šli se podívat do Trójského zámku, kde jsme se hádali, v jakém slohu je postaven. Zahráli jsme Indiánskou honičku v místním bludišti a odjeli zpět do Holešovic. Kolečko bylo provedeno úspěšně a tak jsme mohli odejít domů, nebo do klubovny, kde právě připravujem tento výtvor, co čteš. Wrápenec Výprava Pytlíků na Závist Lukáš. No, a z mé družiny tam byli Ondatra, Petr a já (Pibižuch). Na nádraží jsme čekali čtvrt hodiny a přijel náš vlak, dvoupatrový vlak. Sedli jsme si do druhého patra a hráli slovní kopanou. Moc dlouho jsme jí nehráli, protože za chvilku

11 ŠUP 24 Kronika 11 byla zastávka Praha-Zbraslav, kde jsme vystupovali. Vyšli jsme z nádraží a vyrazli. Šli jsme na kraji lesa kolem klecí s lesními zvířaty. Poštulka, kuna, jezevec atd. Byla tam ohrada z divokými prasaty. Kule si je fotil. Začali jsme stoupat do kopce. Pak byla první soutěž. Měli jsme si najít tři kamínky... Byly tři kola a první dvě jsem vyhrál, poslední kolo jsem byl třetí. Pak byla další soutěž. Nasbírat co nejvíce dřevin a bylin a pak je pojmenovat. Zastavili jsme se na křižovatce dvou lesních cest. Tam jsme vyjmenovali Kulemu, nebo Alfonsovi názvy všech dřevin a bylin. Já jsem měl deset nasbíraných a z toho devět správně pojmenovaných. Řekl jsem o ostružině, že to je malina (to jsem to zmrvil). Na křižovatce jsme odbočili doprava (otočka asi o 150 stupňů) a dali se po cestě, která mírně stoupala. Za chvilku jsme dorazili na hradiště. Tam jsme poobědvali (já a Vavřinec jsme měli HAMburger, hranolky a jahodovou taštičku). Když jsme se naobědvali, bylo pár malých soutěží. Pak jsme se sbalili a přešli hradiště. Cestou jsme potkali jednu paní s pejskem a ptali jsme se jí, jestli neví, kolik je hodin. Řekla, že nemá hodinky. Ušli jsme pár desítek metrů a bylo tam její auto, ale bez hodinek, takže jsme měli smůlu. Šli jsme po klesajcí lesní cestě. Byla mi zima na ruce, proto jsem bral pořád Kulemu rukavici, až mi jí nakonec dal. Cestou jsme sbírali chrundí na malý oheň. Pak Alfons udělal zkratku a říkal: Nechoďte za sebou, ať neděláme sesuvy půdy! Pořád jsem o něco zakopával a sesouval se s půdou. Když jsme přišli dolů k silnici, usedli jsme na lavičky u vyhaslého ohniště, kde jsme rozdělali oheň. Hřáli jsme si nohy a hráli nedohranou slovní kopanou. Když byl Vavřinec v nouzi, poradil jsem mu. Alfonsovi a Kulemu to velmi vadilo. Asi za čtvrt hodiny Ondatra uhasil oheň. Vyšli jsme, přešli silnici a dali se po lesní cestě mírně nahoru. Asi za pět minut jsme dorazili do vesnice (nevím jak se jmenovala). Šli jsme ulicí (myslím, že se jmenovala Ke starému hřišti) a za chvilku byly po pravé straně vidět potraviny. Ušli jsme ještě pár metrů k autobusové zastávce, nejspíš se kouknout, kdy nám jede autobus. Vrátili jsme se do obchodu něco si koupit. Petr, Lukáš, Ondatra i Kule si něco koupili, ale já s Vavřincem nic, jelikož jsme neměli peníze. Naštěstí mi Kule půjčil deset korun, takže jsem si mohl něco koupit, ale já jsem po něm chtěl dalších deset korun, protože Vavřinec taky neměl peníze. Nakonec mi Kule dal i těch dalších deset korun. Koupili jsme si dvakrát Kofilu a jednu vafli. Alfons tam vyhlásil výsledky všech soutěží dohromady. Říkali, že prvního hodí do vody. Poslední byl Vavřinec, čtvrtý Lukáš, třetí Ondatra, druhý Petr a první jsem byl já. To, že první letí do vody, nebyla pravda, jelikož jsem dostal za první místo jablko. Kousnout jsem dal všem, to je přece jasné. Šli jsme znovu na autobusovou zastávku a hráli Hu!. Za chvilku přijel autobus a my do něj nastoupili. Jeli jsme, ani nevím kolik zastávek, a pak jsme vystoupili. Šli jsme na tramvaj a znovu hráli Hu!, ale moc dlouho jsme si nezahráli, protože za chvilku přijela tramvaj. Nastoupili jsme a jeli až na Výtoň, kde jsme přestupovali na jinou tramvaj, až na mě a Vavřince, protože si pro nás přijeli rodiče (jeli jsme do divadla). A to je ode mě vše. Pibižuch

12 12 Kronika ŠUP 24 Špatnická výprava do podzemí V neďeli jsme se sešli na Nádraží Holešovice (NH). Odtud jsme pak jeli tramvají na Výstaviště. (Někteří z nás na černo) Následovala pak cesta přes celou Stromovku. Cestou jsme se zastavili u ručně vyřezávaného mostu,který jsme všichni hlavně Maďal obdivovali. Asi po hodině jsme se konečně dorazli ke staré čistírně odpadních vod, dnes EKOTECHNICKÉ MUSE- UM. Maďalův kamarád přišel asi za 10 minut a pustil nás dovnitř.jelikož jsme měli ještě čas šli, jsme se kouknout na LOKOmobily (mašinky jezdící po zemi). Když jsme je prolezli, objevili jsme vozíčky na kolejích. Vozili jsme se tak dlouho, dokud nás nevyhnala paní správcová. (Řikala něco o malejch a nerozumnejch) A pak jsme se dostali KONEČNĚ do čistírny. KAŽDÝ zaplatil 15 Kč, Maďal si půjčil klíče a my jsme šli do podzemních stok. Nejdřív jseme místnost kudy přitejkala voda(která se měla vyčistit) a tekla prý na lopatkové kolo, které pohánělo odvětrávání podzemních chodeb. To byla naše druhá zastávka (větrací šachty). Muselo se do nich lézt a mě to dělalo problémy. Vnásledující místnosti, kde se usazoval písek, jsme objevili další vozíčky. Ale BOHUŽEL nám Maďal zakázal na ně lézt. Pak jsme prošli spoustu dalších místností a zhlédli nejeden parní stroj. Nakonec jsme usmlouvali Maďalova kamaráda a mohli jsme zase na vozíky. (Tentokrá šel i Maďal) Ale správcová nás zase vyhnala. A tak jsme šli domu. učastníci: já, Maďal, Mungo, OMW, Petr, Kotul, Adam chyby v textu musíte omluvit. zapsal Kex Strojovna staré čistírny - parní stroj Breitfeld & Daněk a kožená transmise

13 ŠUP 24 Kronika 13 Uzlovací kec Kec začínal jako vždy v 17:00. Kec začal o něco později, protože Přemysl Plác přišel trochu pozdě. Nejdříve jsme se museli rozuzlovat. Po rozuzlování jsme se rozdělili na tři skupinky. 1. s. (A): Qík,Širchán,Sporýš,Kex. 2. s. (B): Kotul,Tomáš,Kubula,Mungo,Křeček. 3. s. (C): Ondatra,Petr,Pibižuch,Péťa,Martin. Mě šla nejlépe zkracovačka, Pibižuchovi ambulant, Petrovi dračák a Pibižuchovi dokonce autíčka. V autíčkách jsem byl druhý. Pibižuch se hodně styděl, když zjistil že je v dračáku třetí. Potom jsme se báječně bavili při foukandě. Turbo určil hráče superpylosu, kterého se mělo zúčastnit aspoň 32 lidí (Turbo měl velikou smůlu, protože bylo v klubovně asi 16 lidí). Potom jsme dojedli mojí bábovku. Výsledky: Sporýš Širchán Qík 17 0,5 Kex Aha 14 7 Křeček 14 4,8 Mungo 14 7 Kubula 12 4 Kotul 11 2,75 Tomáš 10 2 Pibižuch 9 Ondatra 8 4 Petr 7 2,3 Martin 6 1,5 Péťa 5 Ondra Sv. Jan pod Skalou; První historicky doložený výlet na tandemu, který jste ještě

14 14 Kronika ŠUP 24 Sraz fosílií Hohó, slyšte všichni Ti, co jste tam byli i nebyli!!! V úterý byl naplánován sraz FOSILIÍ v klubovně v Rejskově ulici č.p. 13 na Praze 2 na hodinu. Někteří jedinci to už nemohli vydržet a začali se scházet už od sedmé hodiny. V klubovně to vypadalo jako ve výzkumném ústavu NASA, protože Kule přitáhl jak trochu zastaralou techniku, jako je např. video a promítačku diáků, ale taky se tam našla nejnovější digitální kamera a projektor k této kameře apod. Příchozí měli jedinou povinnost vyplnit a připnout si cedulku s jejich jménem, družinou a dobou působení v oddíle (s čím měla většina kořenů problémy J) a na druhé straně kontakt na ně. K osmé hodině večerní by se dalo říci, že se dostavila většina pozvaných. Ještě stále však existují jedinci, kteří naše pozvání ignorovali a nepřišli. Kule s Tatouchem měli jen krátký proslov na úvod a pak už začal Kule promítat diáky asi tak od roku 1970 do roku Pak následovala pauza asi 15 let, protože když nám vykradli minulou klubovnu, tak si nezapoměli vzít i diáky a další část pokračovala diáky od roku asi 1990 do současnosti. Takže jsme se trochu pobavili při skoro sto let starých fotkách a pak jsme skoukli i fotky novějšího data. Škoda jen, že to Kule bral stylem hop sem hop tam (ve smyslu skoků mezi léty). Po diácích už se rozběhla živá debata mezi těmi co se neviděli od narození a podobně, a ve vedlejších místnostech byli vystaveny kroniky a jiné pozůstatky po družinách i s fotkami. I tady někteří rozjímali, jaká byla jejich mladá léta. Během rozohněných i rozvodněných debat byla možnost sledovat film z roku (podle Horáce) 1978, ale vypadal jako by byl natočen ještě před válkou (jakou to už nechám na Vás). Takto uběhly asi dvě hodiny a to už se někteří jedinci začali trousit do blízkých i vzdálených putik (viď Koalo a Radamso?). Někteří to zahráli na nějakou jinou nutnou záležitost a tak se to začalo pomalu rozcházet. Setkání bylo díky Kulemu, Maďalovi a Tatouchovi dobře organizované a proběhlo v příjemné atmosféře. Takže by se dalo shrnout, že se tento sraz docela povedl. Už se těšíme na příště a lze jen doufat, že následující setkání vezme v potaz více lidí než teď a že bude účast ještě hojnější. Naviděnou kamarádi!!! Jen pro upřesnění kdo se všechno zúčastnil: Kule, Tatouch, DiKi, Krup, Alfons, Širchán, Cuk, Maďal, Turbo, Robin, Vlaštovka, Mapani, Béďa, Pšenda, Lída, Pětík, Radamsa, Melmatěj, Hříbě, Čajda, Světlo, Kuba, Klouzek, Prskavec, Chechta, Petr, Petr od Ondoně, Ondoň, Tomáš Lerl, Směch, Horác, Koala, Saša, Pidi a Mrkvous. Tato listina účastníků byla stvořena podle odevzdaných lístečků, takže pokud jste tam byli a nejste tu, tak jste nejspíš nevyplnili lístek. Za Kuleho tým DiKi

15 ŠUP 24 Kronika Praha - Malčice Nerad bych zde rozvíjel, co předcházelo, začnu tím, že jsme se sešli v pátek v odpoledních hodinách u nás doma ve složení Jírovec, Kule, Krupp, Maďal a Tatouch. Byli jsme dohodnuti, že pojedeme někam na puťák. Protože nás bylo pět, přišlo nám výhodné jet naším autem, což mělo plno výhod. Především nám to dávalo absolutní svobodu v rozhodování, kam pojedeme... Den předtím jsme s Maďalem navštívili prodejnu map a vybrali na mapě Evropy dva nejpravděpodobnější cíle: Slovinský Triglav a Stubaiské Alpy v Rakousku. Po několika hodinách strávených (především) nad zmíněnými mapami jsme stále nevěděli, kam pojedeme, ale již se připozdívalo a my museli vyrazit. Tak jsme vyrazili do Malčic. Je to totiž při cestě. Lépe řečeno: úplně při cestě na Triglav a na horší ze dvou cest na Stubai. Jako příznivci druhého cíle se mi proto směr od začátku moc nelíbil. Nicméně, nic zatím nebylo rozhodnuto. Maďal řeže strom nožem Triglav 2001 Za tmy jsme přijeli do Malčic, rychle postavili stany a šli spat. Všude bylo nechutně mokro, neb semtam pršelo. Ráno jsme zjistili, že na sportovku spadly dva ulomené smrky, a tak jsme přemýšleli, co s tím provedeme. Naštěstí s námi jel i můj bratr Megajvr se svým Švýcarským nožíkem. Pro něj to byla hračka, a tak jsme ještě téměř za úsvitu :-) mohli vyrazit. 1. Malčice - Linz - Salzburg - Villach - Breg - Bled - Bohinjska Bistrica Nejdříve jsme zajeli do Zubčic pro opožděnou poštu z Tábora, paní Matoušková však byla na dovolené. Následně jsme zajeli do Kaplice nakoupit něco k snídani a pak nám již nic nebránilo v tom, abychom vyrazili na další cestu. Temelín je nehospodárný! Hlásaly na uvítanou cedule po překročení hranic do Rakous. Ne k energii z Čech... Proto zastavme Temelín! A tak všelijak podobně. Ještě jsme koupili rakouskou dálniční známku a za volant usedl Krupp, který nás poučil, že vše je záležitostí dostatečně jemné manipulace se spojkou. Protože jsme pro dalších několi set kilometrů najížděli na dálnici, zdálo se nám to jako nějaká blbost... Cesta ubíhala rychle a na dálniční křižovatce poblíže vísky zvané Solnohrad bylo definitivně rozhodnuto, že jedeme do Slovinska, Protože Krupp v pravou chvíli nezatočil. Značná část osazenstva našeho vozu tím byla dosti rozjitřena a rovněž se ukázalo, že problém, který jsme nebyli schopni rozřešit za několik dní, bylo možné vyřešit během několika sekund. A tak, i přes zvěsti o poměrně drahém ubytování v Triglavském Národním Parku (DEM 400!), jsme jeli dál na jih. Z dálniční nudy nás vyvedla spořivost, když jsme se jali objíždět dva placené tunely. Dvakrát jsme nakoukli do hor a byli jsme zase zpět na dálnici. Hranice se Slovinskem jsme se rovněž rozhodli překonat v horském sedle, namísto drahého Karawankentunnelu. Cestou vzhůru jsme náhle zahlédli dopravní značku přeřaďte na jedničku. Na široké asfaltové silnici nám to přišlo jako docela dobrý vtip. Pak,

16 16 Kronika ŠUP 24 jsme zahnuli za zatáčku, a silnice náhle mířila kamsi vzhůru k nebesům. Ještě, že jsme uposlechli dopravního značení! Vjeli jsme do Slovinska a spatřili vápencové štíty hor, kam jsme měli namířeno. Tam já prostě nejdu! prohlásil dokonce jeden z nás. Pak jsme se jali celý massiv objíždět. Zprvu vedla silnice podél zrušené úzkokolejky, pak se do údolí zleva připojila dálnice z Karawankentunnelu a o pár kilometrů dál Krupp zaváhal před rozcestníkem a zeptal se nás, jestli náhodou nechceme odbočit na Breg. Kule usoudil, že je to tím správným směrem a tak bleskurychle odvětil, že jo. Správným směrem to bylo a chvíli poté, co jsme si dali takový menší offroadek po turistické značce a přejeli jsme řeku po lávce, jsme se již opět napojili na silnici. Po chvíli jsme projeli Bledem, kolem jezera, a zamířili do Bohinjské Bistrice. Tam jsme zaparkovali, znehybnili vůz, přebalili batohy s proviantem na osm dní a vydali se vzhůru po značce. Cesta vedla listnatým lesem. Pak jsme přešli přes louku a našli na spasené trávě krásné tábořiště s výhledem na velehorské štíty včetně Triglavu. Někteří si postavili stan, jiní si lehli pod širák, neb bylo hezky, a chvíli poté, co dozněl ohňostroj, kterým nás jako obvykle místní obyvatelé vítali mezi sebou, jsme již sladce spali. Zároveň byl nastartován takzvaný Hybridní Systém (HS), spočívající v tom, že skupinky na spaní a jídlo nebyly předem určeny. To ani nebylo možné, protože s jedním z nás nikdo vařit nechtěl. Zároveň však byl počet skupin stanoven pevně na 2 a maximální počet lidí ve skupině na 3 - kvůli počtu a výkonům vařičů. HS byl kompromis mezi kapitalismem nastoleným loni v Rakousku a socialismem důvěrně známým z ostatních akcí. Z obou systémů převzal záporné vlastnosti. Znehybňování vozidla před odchodem na 8 dní! 2. Bohinjske sedlo - Slamik (1600) - sedlo pod Šavnikem Ráno jsme se chvíli kochali pohledem na hory na druhé straně údolí, na které už dávno svítilo slunce, a nadávali jsme, že na nás ještě nesvítí. Pak jsme si sbalili a už v osm hodin jsme vyrazili na cestu. Cesta pokračovala do prudkého kopce, protože jsme spali jen v asi 800 metrech. Po chvíli stoupání jsme přišli na louku s chalupou. U té chalupy byla ještě taková stodola a u té stodoly stála pumpa a sprcha. Protože jsme se pohybovali ve vápencových horách, bylo nám jasné, že to na dlouhou dobu bude studna poslední. Snažili jsme se pumpovat, ale píst nebyl zavodněn. I jal jsem se vodu sosat tlamou skrz výtok. Po několika marných pokusech jsme to vzdali. Pak někdo přišel na to, že se dá celý vršek pumpy odšroubovat a voda dovnitř bezproblému nalít. Náležitě jsme se napili, umyli, naplnili jsme všechny flašky, dali jsme si snídani a pak jsme... pak jsme se tam ještě dvě hodiny flákali. Našli jsme velikého střevlíka usušeného ve vaně pod sprchou a když nastalo největší vedro, vyrazili jsme na další cestu. Cesta šla chvíli po loukách, kolem pár dalších chalup, a pak se ponořila do lesa. Ztratili jsme značku a pokračovali dost prudkým kopcem v bukovém lese dál, cesta necesta. Po dlouhém stoupání jsme přišli na prašnou silnici s hustým provozem. Většina z nás vytáhla mls podle chuti (nějakým zázrakem se tato vymoženost zachovala i v HS) a Maďal se vydal zjistit, kde přesně jsme. Vydal jsem se po silnici směrem východním a po pár stech metrů zastavilo protijedoucí auto, jehož řidič se mě jal ptát na cestu. Navzájem jsme doplnili své kusé informace a pak jsem mohl po autu poslat zprávu ostatním, že mě mají následovat, proto-

17 ŠUP 24 Kronika 17 Výhled na Triglav z našeho prvního tábořiště. že jsem šel dobře. SMSka dorazila cobydup a vydali jsme se na cestu. Po chvíli jsme opět našli ztracenou značku a hlavní silnici do Bohinjskeho sedla. Tam jsme se naobědvali, chvíli opět flákali a pak šli dál skrz malé lyžařské středisko. Opět jsme stoupali do dost prudkého kopce, tentokrát již ne lesem, ale zato pod lyžařským vlekem, a mezi stády krav a turistů. Pak jsme se nemohli rozhodnout, po které ze dvou značek vedoucích na kopec půjdem, a tak jsme to vzali mezi. Poté následovalo plazení do strmého, téměř svislého svahu, oblézání a prolézání porostů zakrnělých vrb a jiná dobrodružství. Když jsme se celí zničení a naštvaní konečně ocitli nahoře (na vrcholu Slamik m), sedli jsme si u takové malé skalky a já jsem si najednou všiml, že v té skalce je střílna. Poněkud akční feeling nám navíc dodávala vojenská helikoptera SFOR kroužící nad našimi hlavami. Po nějaké době přistála dole u vleku. Na hřeben jsme nevylezli všichni najednou ani na stejném místě, a tak jsme nezávisle na sobě prozkumávali některé vojenské dungeony. Já jsem se proplazil tou střílnou, abych vzápětí zase vylezl na druhé straně vršku, tentokrát dveřmi. Byl jsem z toho úplně vedle, a tak jsem se zase vrátil dovnitř a objevil několik dalších chodeb, rovněž končících střílnami v betonových skalkách. Stavby pocházely nejspíše z WWI, ale nikdo jsme si tím nebyli příliš jistí (jak jsem později zjistil, jednalo se skutečně o pozůstatky první světové nedaleko odsud byla Sočská fronta podle řeky Soče. Bojovali zde i čeští vojáci v c.k. armádě proti Dohodové Itálii pozn. Krup). Po nějaké době jsme pokračovali zajímavě tvarovaným reliéfem po úbočí dalšího kopce kde byla obrovská kamenno-betonová budova. Původně vojenská stavba nyní sloužila jako chlív pro ovce, a tak jsme se při její prohlídce brodili ve výkalech. Chvíli jsme se rozmýšleli, kam dál a zda se podívat do dalšího levelu vojenské adventury na nedalekém vrhu Možic. Nakonec jsme po chvíli bloudění našli tu správnou cestu a začali jsme prozměnu vydatně klesat. Netrvalo dlouho a sešli jsme pod hranici lesa. Klesali jsme dál a pak jsme najednou vylezli na takové hezké loučky v sedle. Nejdřív jsme pokračovali, ale když jsme zjistili, že

18 18 Kronika ŠUP 24 Pohled na vrchol Možic. cesta stále klesá níž a níž, radši jsme se vrátili s tím, že v sedle přespíme. Uvařili jsme na rozcestí hybridní večeři (HV), ale protože bylo docela brzo, ještě jsme nezatábořili. Maďal s Kulem fotili a Krupp zatím fysikálně bádal (dalo by se říct blel). Zavedl novou veličinu - úhlový odpor - s jednotkou [K] (Krupp) odpovídající nejspíš ohm/rad podle SI. Jedení večeře se protáhlo, neb nám to moc nejelo (měli jsme čočku), a když se začalo připozdívat, zalezli jsme s kotlíkem do bivaku, který se nalézal poblíž ve stráni. Začalo totiž být dost frišno, a tak nám dřevěná budka s plexisklovými skly :-) přišla docela vhod. Pozorovali jsme odtud krásný západ slunce a Kuleho, který pobíhal s fotopříslušenstvím po protějším kopci (Šavnik 1574). Pak se připozdívalo a už jsme nečekali, že by někdo šel kolem. Zatímco ostatní zalezli kamsi do roští, já s Kruppem jsme zalehli v boudě, a načerno, stran HS, jsme zprasili poslední zbytky vody na připálený pudink. V boudě jsme také objevili starou plechovku od zelené barvy (odstín svinibrodská). Na plechovce byl návod v chorvatštině (nebo nějakém takovém jazyce) a v něm věta, že se má držet z dosahu otroků z toho Jírovec zanedlouho vydedukoval, že se jedná o děti:-) No není to hezké, když se dítě řekne otrok? Nebe bylo stále jasné, a tak jsme (někteří) mohli opět spát pod širákem, pozorujíce velmi četné meteority. 3. sedlo pod Šavnikem - Vrh Bače - Kobla - Na Kalu - Pl. za Črno Goro - Črna Prst - Pl. za Črno Goro - stará známá pumpa Ráno jsem si s Kulem přivstal a vydali jsme se na východ slunce opět na vrchol Šavnik. Tento jsme sice prošvihli, to však ani nevadilo, protože i tak se nám naskytl nevšední výhled na okolní hory a údolí zalitá nasvícenými mraky. Když jsme po nějaké době opět sešli dolu, zpět z prosluněného kopce do zastíněného sedla, a začali jsme si balit, šel kolem takový fousatý dědýs. Dost nám zatrnulo, on však pouze pozdravil a pokračoval dál. Ačkoli jsme ještě nebyli v reservaci, hysterie ohledně pokut za táboření vyvolaná rozvratnými živly již

19 ŠUP 24 Kronika 19 Kule fotí brzo ráno na vrcholu Šavnik v Praze byla dost nebývalá. Nakonec jsme se ale domluvili, že těch DM400 za osobu a noc zaplatí Kule, takže jsme se mohli trochu uklidnit. Napili jsme se pudinku a bez vody vyrazili dál. Stále skopce až do sedla se srubem a dvoupatrovým bunkrem vytesaným ve svislé skále. Byli jsme žíznivi a nikde ani kapka vody. Někteří začali naznačovat, že po původní trase po hřebeni až na Triglav nechtějí jít. Pak jsme se vydali na prohlídku bunkru. Byl to docela pěknej bejvák, s betonovou terasou a hezkým výhledem. Ovšem skála byla poseta dírami po kulkách, asi bývaly časy, kdy tam bylo méně útulno. Krup tam našel v nějaké škvíře starou rezatou patronu (pravděpodobně původní z WWI) a měl z ní ohromnou radost. Jírovec mu ji však záhy vzal a zahodil ji. S takovými věcmi se přece nehraje! Když Krup přestal nadávat, nandali jsme bágly na záda a šli jsme dál. Krup sice stále pokračoval v nadávání, ale všichni jsme se mohli cítit o mnoho bezpečněji. Sorry, ale musím trvat na tom, že se jednalo o cenný archeologický nález přes 80 let starý a jeho zahození bylo vyjádřením totálního historického Výhled z terasy vojenského bunkru

20 20 Kronika ŠUP 24 hysterického barbarismu Po chvíli jsme začali opět stoupat do prudkého kopce - všichni toho měli dost, protože předchozí sedlo bylo šíleně hluboké. Na Koble (1498) jsme si dali něco málo z Tatouchova batohu plného pomerančů, melounů, ananasů a kokosových ořechů. Žádná jiná voda po ruce nebyla. Pak jsme začali opět klesat do míst, kde podle mapy mělo být jezírko (1362). Cestou nám protijdoucí Česká rodinka řekla, že jezírko je vypuštěné. Museli jsme se smířit s vyhlídkou na koupel jen v potoce. Maďal s Kruppem se na chvíli ztratili a při prudkém klesání si Kule rozbil ústa. Pak jsme došli do míst, kde mělo být pleso, nebylo tam vskutku vůbec nic. Dál vedlo jen koryto, kudy by za normálních podmínek tekl potok, ale žádná voda vidět nebyla. Po chvíli nám však přišlo, že něco slyšíme, usoudili jsme ale, že jsou to halucinace. Pak někdo z nás slezl do koryta a pod hustou vegetací skutečně objevil čůrek vody. Prozatím jsme byli zachráněni. Následně jsme sešli ještě o něco níže, na planinu za črno goro, kde stálo pár polorozpadlých salaší. Chvíli jsme se hádali, kde budeme obědvat, a nakonec jsme úspěšně našli nejošklivější místo v okolí. Tam jsme znaveně usedli do stínu mezi kravince. Najedli jsme se, zdřímli si a přehodnotili možnosti naší výpravy. Kule se cukal s placením pobytu v rezervaci a navíc měl rozbitá ústa a úpal. Tatouch říkal, že ho bolí koleno. Na hřebeni nebyla voda. Hřeben podle dosavadních zkušeností měl mnoho hlubokých sedel. A vůbec. Motopuťák jsme ještě nezkoušeli. Shodli jsme se, že těžko posoudíme, zda Tatoucha koleno bolí dost na to, abychom to zabalili, a tak jsme zásadní rozhodnutí nechali na něm. A tak bylo rozhodnuto, že bez báglů skákneme na Črnou Prst a pak hurá do údolí za pokémony, Disneylandy a vůní benzínu. Spící Kule souhlasil, že bude hlídat bagáž. Zbytek vyrazil na kopec. Tatoucha bez báglu koleno tolik nebolelo, tak nás napadlo že bychom si mohli kdyžtak část jeho bagáže rozdělit, ale pak se na to nějak zapomělo. Vyběhli jsme nahoru (do 1844 m) a pochopili jméno kopce. Z normálního vápence čouhala velká černá Korita Mostnice (Naravna znamenitost) skála. Na vrcholu byla koča, s nákladní lanovkou z Podbrda v údolí. Pak jsme se nějakou dobu rozhlíželi po kraji a také jsem si od nějakého turisty půjčil dalekohled a zjistil jsem, že náš automobil stále ještě stojí na svém místě v Bohinjske Bistrici. Také byl krásně vidět začátek a konec dlouhého železnižního tunelu vedoucího z Bistrice do Podbrda. A samozřejmě byly také všude okolo vidět hory, ale to je samozřejmost. Pak jsme sběhli dolů. Akorát jsme potkali Kuleho jdoucího pro vodu a vydali se dál koritem vyschlého potoka z prudkého kopce až k prašné silnici. Nějaký Krupp vymyslel, že po ní půjdeme tábořit až na louku s pumpou, kde jsme byli včera ráno. Zahnuli jsme doprava a šli. A šli. A šli. A šli. A ušli jsme asi tolik, co za celý zbytek dne, protože rovná cesta je přeci jenom rovná cesta. Minuli jsme lanovku a pak už se nestalo vůbec nic zajímavého. Již za tmy jsme po paměti odbočili na značku a došli šťastně až k cíli. Uvařili jsme večeři, někteří se ještě šli umýt a pak jsme zalehli pod širák a s podivným pocitem usí-

Jak nás Anetka vzala na Malši

Jak nás Anetka vzala na Malši Jak nás Anetka vzala na Malši 25.7. - 2.8. 2015 V sobotu ráno jsme se všichni nasnídali, oblékli, maminka s tatínkem vše dobalili a nastal čas vše naložit do auta a že toho bylo na týden pod stanem v divočině

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního klání, do okolí Klínovce na hřebeny Krušných hor. Ty jsou

Více

Tradiční podzimní zájezd do Tater

Tradiční podzimní zájezd do Tater Tradiční podzimní zájezd do Tater 28.-30.9.2007 vedoucí: Jenda Schulz Jako každoročně jsme jeli na konci září do Tater, letos do Vysokých s ubytováním v penzionu Erika v Tatranské Lesné. 1. den byla plánovaná

Více

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

Štěnátko štěká haf, haf, ha... Všechno nejlepší Aničce, Tomovi a Lukymu k narozeninám. Ať se vám daří. Haf haf haf. Haf haf haf.

Štěnátko štěká haf, haf, ha... Všechno nejlepší Aničce, Tomovi a Lukymu k narozeninám. Ať se vám daří. Haf haf haf. Haf haf haf. Štěnátko štěká haf, haf, ha... Všechno nejlepší Aničce, Tomovi a Lukymu k narozeninám. Ať se vám daří. Haf haf haf Už jsme začali zkoušet divadelní představení a myslím, že nám to docela jde. Tak doufám,

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Ke konci roku jsme vyrazili na dva projektové dny. Ten první se vztahoval k výuce dějepisu. Učili jsme se totiž o pravěku, tak jsme vyrazili do Prahy do Národního muzea, kde probíhala výstava právě k pravěku.

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

Národní parky Nordlandu čili severního Norska (18-23.7. 2009)

Národní parky Nordlandu čili severního Norska (18-23.7. 2009) Národní parky Nordlandu čili severního Norska (18-23.7. 2009) Při naší cestě Nordlandem krajem seveřanů jsme navštívili kromě Moysalenu na Vestrálech ještě 3 další národní parky. Hranice NP Rago a NP Borgefjell.

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu Veletržní sraz Chytej 2017 - cesta na ubytovnu Protože předpokládám, že většina z vás přijede autem, tak nejdřív popis jak se dostat k ubytovně, aby jste si před návštěvou osvěžovny mohli svého čtyřkolového

Více

Šumava 2018 Matěj Cocher

Šumava 2018 Matěj Cocher Šumava 2018 Matěj Cocher Cesta na Šumavu Na Šumavu jsme z Nedomic vyrazili po nedělním dopoledni, po cestě jsme se stavili u Mac Donalds a na pár benzínových stanicích. Cesta na mapách cca trvá 3 hod.,

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Letní lezení ve Francii

Letní lezení ve Francii Letní lezení ve Francii Někomu se možná může zdát, že jet lézt do Francie v létě je trochu šílené. Neříkám, že ne,ale určitě se tu dají najít krásné oblasti, kde si můžete pohodově zalézt, vykoupat se,

Více

Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009)

Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009) Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009) První výlet v Haute Porvence jsme naplánovali již doma. Inspirací se nám stala kniha Jak se jezdí do nebe, kterou jsme dostali k vánocům.

Více

Polské Krkonoše

Polské Krkonoše Diderot: Volný čas tvoří nejdůležitější část našeho života. Polské Krkonoše 15.11.2010 Szklarská Poroba Jakuszyce Orle Před několika týdny bylo s přispěním EU obnoveno vlakové spojení mezi Harrachovem

Více

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích Toho dne kdy jsme putovali z Tuchlova na Milešovku a zpět, jsme za zvládnutí takové túry dostali odměnu. Mohli jsme místo obvyklého večerního filmu nebo seriálu, naživo

Více

Poseidon. Ozvěny roku 2008. 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce. Vánoce pro zvířátka

Poseidon. Ozvěny roku 2008. 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce. Vánoce pro zvířátka Poseidon číslo 1 ročník 2009 datum vydání 6.3.2009 časopis 8.vodního oddílu sídlícího v Ostravě- Porubě Ozvěny roku 2008 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce Vánoce pro zvířátka Sešli

Více

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída Naše poslední společné dobrodružství začalo v pondělí 2. června. Vlakem a posléze autobusem jsme dojeli do Roztok u Křivoklátu a odtud pokračovali pěšky ke známé chatě Emílovně. Ta byla cílovým místem

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Chorvatsko Tereza Červencová

Chorvatsko Tereza Červencová Tento rok týden před prázdninami jsme společně se sestrou a mamkou vyrazily do Chorvatska přesněji do města Crikvenica. Den před odjezdem jsme jeli na Moravu, kde jsme přespali, abychom se mohli déle vyspat

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 OBSAH. Na str. 4 si pøeètìte povídání o letošní kouzelnické galapøehlídce.

Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 OBSAH. Na str. 4 si pøeètìte povídání o letošní kouzelnické galapøehlídce. Šprdzpravodaj Sdružení dìtí a mládeže pro volný èas, pøírodu a recesi Interní nepravidelník sdružení Vychází jednou za uherský mìsíc Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 Nikdo neví, kam se jede Cyklistický jídelníèek

Více

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008)

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Vítejte Vjezd na silnici nad Gorges du Verdon Vrcholem našeho cyklistického snažení tady byl dvoudenní okruh okolo jezera de Ste.

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Děti byly za své soutěžní příspěvky odměněny tajnými výlety a dobrodružstvím

Děti byly za své soutěžní příspěvky odměněny tajnými výlety a dobrodružstvím Děti byly za své soutěžní příspěvky odměněny tajnými výlety a dobrodružstvím Středa a pátek byli v minulém týdnu u dopravního podniku ve znamení tajných výletů. Tajných a dobrodružných výletů pro školní

Více

Beskydy letos již počtvrté

Beskydy letos již počtvrté Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide; černooký bača ovečky zatáčá. Aj, bačo, bačo náš, černú košulku máš; kdo ti ju vypere, když maměnky nemáš? Beskydy letos již počtvrté ve dnech 3. - 5. 6. 2014. Na pozvání

Více

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková 22. Základní škola Plzeň Až já budu velká Třída: 7. B Datum: 8. 12. 2008 Jméno: Kamila Šilhánková V pěti letech jsem onemocněla zánětem ledvin a ležela jsem v nemocnici u svatého Jiří. Byla tam veliká

Více

PRŮVODCE PO STOPÁCH IR 18

PRŮVODCE PO STOPÁCH IR 18 Historický C. k. Řadový pěší pluk č. 18, z. s. Hrádek 36, 503 15 Nechanice IČ: 64809200 Bankovní spojení: ČSOB, a. s., pobočka HK, č. ú.: 184523884/0300 Tel: +420 605 837 097 E-mail: 18IR@email.cz, klika-m@email.cz

Více

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry,

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry, Duben 2016 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestry, Začal duben. Přichází jaro. Kvetou bledule, a ptáci, kteří se vrátili z teplých krajů, už cvrlikají pod okny. Roste

Více

PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete

PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete V pondělí ráno jsme se rozloučili s Jitkou, dojeli na letiště a už za hodinku jsme přistávali v Cusco, výchozí bod pro cestu na Machu Picchu. Hostel jsme vybrali

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací oblast Název DUMu e:mail: škola@vraclav.cz

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost.

1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost. 1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost. 2. Cyklista jede z osady do města. První polovinu cesty vedoucí přes kopec jel

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

Ověření zlatonosnosti Brslenky a Zlatého potoka

Ověření zlatonosnosti Brslenky a Zlatého potoka Ověření zlatonosnosti Brslenky a Zlatého potoka O prodlouženém víkendu 4.-6. července 2015 jsme s Evikem a s Lubošem podnikli výpravu do okolí Golčova Jeníkova. Cílem byla v minulosti amatérskými zlatokopy

Více

července účastníků vedoucí: Jenda Schulz

července účastníků vedoucí: Jenda Schulz 5. - 8. července 2007 19 účastníků vedoucí: Jenda Schulz Odjezd vlakem 5.22. asi 20 minut zpoždění. Při nastupování do vlaku nastaly problémy. Vlak byl totiž úplně přecpaný a byl problém i nastoupit. Měli

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Sluneční soustava Účastníci projektu : Mgr. K. Průšová Motlík Martin 8.ročník Fulierová Kateřina 9.ročník Šarešová

Více

Následovala malá chvíle ticha. Pak ze mě vypadlo: Sáro? Kdy má vlastně Libor přijít? Za 10 minut, řekla Sára. Čekání na Libora jsme si krátily tím, že jsme probíraly takové typické holčičí věci. Najednou

Více

Click here to get your free novapdf Lite registration key

Click here to get your free novapdf Lite registration key Slovo šerifa Ahoj Kamarádi. Tak nám jaro už pomalu končí a konečně držíte v rukou další číslo oddílového obšťastníku, které je ta trochu šité horkou jehlou. Ono bylo už skoro hotové, ale nějak se nedostalo

Více

příběh s úkolem Dnes je trh!

příběh s úkolem Dnes je trh! příběh s úkolem Dnes je trh! Šedivě vybarvená slova nahlas vykřikněte! Trvalo velmi dlouho, než ho naložili, a tak měl Bulgy trochu zpoždění. Na hlavní silnici, která vedla přímo k trhu, byl velmi silný

Více

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu.

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. Červen 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. V pondělí na Den dětí jsme byli na školním výletě. Byla tam naše třída, třída

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách 9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách Také v pořadí již třetí deníček v letošním roce začnu trochu netradičně. Přikládám

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Telefonní budka. Varovný telefonát

Telefonní budka. Varovný telefonát MEZI NEBEM A ZEMÍ Mezi nebem a zemí Telefonní budka Tohle se prý stalo nedávno, někde na Kladně. Jednu mladou dívku právě proti její vůli opustil přítel a k tomu se přidaly jak problémy ve škole, tak

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas

Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas 12. ledna 2015 Michal Hruška, pro idnes.cz Maroko není jen poušť a oceán. Městečko Tafraoute, uhnízděné v nádherném, klidném údolí Ameln, je

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

14 16 KH-57-03-297 -CS-C

14 16 KH-57-03-297 -CS-C 14 16 KH-57-03-297-CS-C Vy krásné vlaštovky! Evropská komise Tuto publikaci zpracovalo Generální ředitelství pro životní prostředí. Vychází ve všech úředních jazycích Evropské unie. Publikace je také k

Více

2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap.

2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap. 2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap.net http://www.wandermap.net/cs/route/3067379-pum-2015-2-streda Stoupání:

Více

1. DEN Na nádraží jsme se měli sejít v 8 35 h ( Terka 8 25 h). Všichni, až na výjimky (nebyla to Terka) přišli včas. Jeli jsme naší oblíbenou trasou, vlakem samozřejmě. Vyzkoušeli jsme si krásný, nový

Více

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 1. Název cesty Wildental Klettersteig, Südwand klettersteig 2. Stát, pohoří, Skalní oblast Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 3. Čas a převýšení Nástup od parkoviště 3 h, převýšení 1140 m Vlastní klettersteig

Více

1. STARÉ POVĚSTI ČESKÉ - O PRAOTCI ČECHOVI

1. STARÉ POVĚSTI ČESKÉ - O PRAOTCI ČECHOVI 1. STARÉ POVĚSTI ČESKÉ - O PRAOTCI ČECHOVI Čti velmi pozorně text a odpovídej na otázky. Kdysi dávno žily u řeky Visly rodiny dvou bratrů. Jeden se jmenoval Čech a byl vojvodou, stařešinou, náčelníkem.

Více

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě.

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE Jméno Datum 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. 2. Vyhledej ve větách předložky a barevně je podtrhni. V rybníku se proháněli

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Lužické hory ve dnech 28. - 29. 9. 2013

Lužické hory ve dnech 28. - 29. 9. 2013 Vlastní motto: Byl to krásný pohled do krajiny a nitra. Lužické hory ve dnech 28. - 29. 9. 2013 Nejprve mi dovolte, abych poděkoval za všechny maily, které jsem dostal od vás po návratu ze svého putování

Více

Zprávičky ze školní družiny

Zprávičky ze školní družiny 7.A POCHOĎÁK Pavel Mikliš Byl to krásný slunečný den (byla celkem zima :D ) všichni jsme spali a najednou jsme si uvědomili! My jdeme dneska na pochoďák!!! Některým se nechtělo, tak zůstali doma. Ale my

Více

Výstup na Mont Blanc. 9. září 2016

Výstup na Mont Blanc. 9. září 2016 Výstup na Mont Blanc 9. září 2016 Na předchozí straně je pohled na masiv Mont Blancu od jezírka dole v nížině, kde jsme se po výstupu druhý den zotavovali. Samotný vrchol Mont Blancu není vidět. To nejvyšší,

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Máme únor, a tak. Orgie.

Máme únor, a tak. Orgie. 50 FOTOVIDEO ÚNOR 2015 PRAXE / Máme únor, a tak Orgie. PETR JAN JURAČKA www.juracka.eu juracka@natur.cuni.cz www.facebook.com/petrjanjuracka Ne, nebudu se na ty fotky koukat. Zaplatit si zájezd do Afriky,

Více

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 V sobotu ráno jsme se rozloučili s našimi kamarády v Atlantě (za rok se snad sejdeme v Lupenici) a vyrazili na dlouhou

Více

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou.

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. ŠKOLA V PŘÍRODĚ NEKOŘ HORY ORLICKÉ 30.5. 3.6.2011 Letos jsme již po sedmé opustili naši školu na celý týden

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Komunikační a slohová Osnova, nadpis Tvoření osnovy a nadpisů Ročník 4. Anotace Tento pracovní list

Více

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( )

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( ) Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku (3-4.10.2009) Dva roky jsme již vynechali známý ústecký memoriál Hany Vocáskové - noční pochod na Milešovku a tak jsme se rozhodli, že si částečně noční

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

Ráno jsme se probudili a venku byla opravdu veliká nadílka sněhu. Napadalo asi 20cm přes noc a tak jsme měli docela problém, dostat se k tělocvičně.

Ráno jsme se probudili a venku byla opravdu veliká nadílka sněhu. Napadalo asi 20cm přes noc a tak jsme měli docela problém, dostat se k tělocvičně. Ráno jsme se probudili a venku byla opravdu veliká nadílka sněhu. Napadalo asi 20cm přes noc a tak jsme měli docela problém, dostat se k tělocvičně. Také jsme měli strach, že dorazí málo lidí, protože

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny Silvestr 2012 - Ondra Polcar Na Silvestra jsme se sestrou Zuzankou byli ve Všetatech u babičky a dědy.zuzka usnula brzo,ale my s bratrancem Adamem jsme se dívali na televizi a ujídali dobroty co babička

Více

Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil

Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil rádio. Filip pustil rádio a já myl skříň a taky jsem dal

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

eokoukané Č E R V E N E C 2 0 0 8

eokoukané Č E R V E N E C 2 0 0 8 M A L T A V A L L E T T A 107 120-124_etiopie6.indd 120 8.7.2008 15:35:30 E T I O P I E N eokoukané zážitky Pokud rádi fotografujete, můžete spojit příjemné s užitečným odpočinek v jedinečném prostředí

Více

Rakousko. David Oliva

Rakousko. David Oliva Rakousko David Oliva Tento rok jsem byl s rodiči na dovolené v Rakousku v malém městě Haus im Ennstal a rád bych vás seznámil se zážitky, které jsem tam prožil. Hned, jak jsme přijeli do Hausu, viděli

Více

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd.

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd. Září 2010 1.ZÁŘÍ Tak nám zase začíná škola. Před školní budovou se shromažďují skupinky odpočinutých, energií nabitých a opálených žáků. Mezi nimi se proplétají bytůstky malé a vyjukané, většinou v doprovodu

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU Hotel a restaurace Ještěd. Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně, milí kolegové,

INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU Hotel a restaurace Ještěd. Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně, milí kolegové, INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU 15.9. 2017 Místo konání: Hotel a restaurace Ještěd Začátek: 19.30 Slavnostní zahájení: 20.00 Konec: 24.00 Téma: Budoucnost Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně,

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Setkání mladých ve Strašíně

Setkání mladých ve Strašíně Setkání mladých ve Strašíně Klasická setkání leopardů, jejich majitelů a chovatelů, které pořádáme od r. 2004, se konala ve Strašíně již několikrát. Lesní hotel v Laznech je příhodné místo, i když poslední

Více

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ)

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Tannenlohe 24.4.-28.4.2017 PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Společný příjezd 14 českých a 10 německých žáků do ubytovacího střediska Tannenlohe u Falkenbergu v Bavorsku. 1. den Po ubytování jsme

Více

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky.

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky. Neviditelnost Tomáš Dušek Byl jsem na kontrole. Našli mi v krvi zbytkový alkohol a špatný cholesterol. Ptal jsem se své doktorky, co to znamená. To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiál Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více