Březen Červen 2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Březen 2011. Červen 2012"

Transkript

1 Březen

2 1 ÚVOD Ahoj naši věrní čtenáři! Stejně jako každý rok se i letos už nemůžeme dočkat PRÁZDNIN. Těm všude předchází vysvědčení a u nás navíc ještě Průmkařiny. Po velkém ohlasu loňského červnového vydání věnujeme i letošní poslední číslo vzpomínce na naše maturanty, a náležitě se tak s nimi rozloučíme. V tištěné podobě najdete malou ochutnávku z půlnočních novin spolu s odkazem na elektronickou podobu Průmkařin, kde už si je můžete vychutnat dokonale, protože se vám otevřou celé. Pochopitelně nepřijdete ani o spoustu informací z našich akcí v tradiční rubrice Co se dělo, po níž bude následovat několik. Jako novinku jsme pro vás připravili literární postřehy Lukáše Šťastného, velmi schopného nováčka, o kterého se naše řada rozrostla. Velkou změnou je předání šéfredaktorského křesla. Jméno Svoboda v něm sice zůstává, ale iniciála R se změnila na F a novým šéfem se stává Romanův mladší bratr Filip ze třídy B3.I. Filip Svoboda naštěstí vcelku ochotně převzal pomyslné žezlo a s ním i spoustu zkušeností a poznatků od svého bráchy. Romanovi Svobodovi tímto ještě jednou moc děkujeme za velice usilovnou práci, se kterou k Průmkařinám vždycky přistupoval a opravdu moc pro náš časopis udělal. Především díky němu se Průmkařiny posunuly technicky, graficky, ale i umělecky mnohem dál. Pod Romanovým vedením jsme se totiž v minulém roce umístili v krajském kole soutěže Školní časopis roku 2011 na druhém místě. A náš úspěch pokračoval i v kole letošním. Školní časopis roku 2012 jsme sice nevyhráli, ale skončili jsme ve velmi silné konkurenci jako třetí a postupujeme do celorepublikového kola! A z toho máme upřímnou radost. Jsme zkrátka dobrý tým, kde (S)svoboda hraje prim. Přejeme všem krásné čtení a doufáme, že se vám toto číslo bude líbit. Redakční rada P. S. Redakce nenese žádnou zodpovědnost za typografické a gramatické chyby ve zveřejněných maturitních novinách!

3 OBSAH Březen 2011 TŘÍDA A4.S Představení třídy A4.S strana Maturitní plakát třídy A4.S Strana Maturitní noviny A4.S... 2 TŘÍDA B4.I Představení třídy B4.I strana Maturitní noviny B4.I Strana Maturitní plakát B4.I strana TŘÍDA C4.S Představení třídy C4.S Strana Maturitní noviny C4.S... TŘÍDA D4.S Představení třídy D4.S Strana CO SE DĚLO?? Stručný přehled... Krajské kolo soutěže Enersol strana Národní kolo soutěže Enersol strana Školní kolo SOČ strana Krajské kolo SOČ strana Václav Švec na matematické soutěži strana Odborný seminář v Rakousku strana Studenti SPŠ na soutěži Junior Achievement strana Exkurze do Kovosvitu strana Beseda s přeživším koncentračního tábora strana Žáci SPŠ a VOŠ Po stopách holocaustu strana Setkání s Alenou Gajdůškovou strana NAŠE ÚSPĚCHY strana ZHODNOCENÍ MATEMATICKÝCH SOUTĚŽÍ strana LITERÁRNÍ OKÉNKO LUKÁŠE ŠŤASTNÉHO Láska je láska strana Why English isn t English? strana ZÁVĚR strana

4 3 V několika bodech vám představujeme jednotlivé maturitní třídy. TŘÍDA A4.S 1) Třídní učitelka: Mgr. Olga Procházková 2) Roky působení: 2008/2012 3) Datum konání maturitního plesu: ) Místo konání maturitního plesu: Discokomplex Jih Družba 5) Téma maturitního plesu: bez stylu Jména studentů třídy A4.S: Josef Balek, David Čadek, Jiří Dáňa, Radek Duda, Petr Hoch, Jakub Houdek, Ondřej Hruška, Martin Janota, Petr Kačírek, Lukáš Konopa, Jan Kotrlík, Jan Kubeš, Vlastimil Labský, Michal Měřička, Ondřej Michal, Martin Němec, Lukáš Novotný, Ondřej Osvald, Tomáš Pikl, Adam Ploc, Karel Šimánko, Jan Šimek, Jan Šprisl, Pavel Štumbauer, Vlastislav Tůma, Jaroslav Vácha, David Vokoun, Michael Všetečka, Jan Buriánek.

5 Březen

6 5

7 Březen

8 7

9 Březen

10 9

11 Březen

12 11

13 Březen

14 13 TŘÍDA B4.I 1) Třídní učitelka: Ing. Lenka Hellová 2) Roky působení: 2008/2012 3) Datum konání maturitního plesu: ) Místo konání maturitního plesu: Společenské centrum Družba 5) Téma maturitního plesu: Filmové Oscary Studenti třídy B4.I: Pavel Anderle, Jan Burda, Miroslav Cuhra, Julie Cuhrová, Lukáš Čapek, Matěj Dubenský, Václav Frček, Kristýna Gondeková, Vlastimil Hanzal, Michal Harbáček, Miroslav Harvalík, Michal Hosnedl, Martin Huťťan, Jakub Jeřábek, Vojtěch Kinkor, Patrik Kovář, Jakub Kříha, Daniel Maňhal, Lucie Mikešová, Martin Motejzík, Jiří Mráz, Radka Novotná, Filip Novotný, Robert Princ, Marek Schmidt, Tomáš Slaba, Radek Sláma, Roman Svoboda, Veronika Šlapáková, Prokop Vaněk, Adam Vlášek, Tomáš Votava, Lucie Nachtigalová.

15 Březen

16 15

17 MATURITNÍ NOVINY B4.I Březen

18 17

19 Březen

20 19

21 Březen

22 21

23 Březen

24 23

25 Březen

26 25

27 Březen

28 27

29 Březen TŘÍDA C4.S 1) Třídní učitelka: Mgr. Lenka Čížková 2) Roky působení: 2008/2012 3) Datum konání maturitního plesu: ) Místo konání maturitního plesu: Společenské centrum Družba 5) Téma maturitního plesu: Útěk z vězení Studenti C4.S: Vít Boška, Petr Čejka, Lukáš Jindra, Jakub Jůzek, Marek Kloud, Jan Koloušek, Vít Krejčí, Petr Lazor, Martin Mužík, Adam Pavlát, Vojtěch Pehel, Milan Pichlík, Martin Procházka, Michal Ryneš, Vojtěch Řehořík, David Sobotka, Filip Trča, Zdeněk Vajshár, Tomáš Vejda, Jan Veselý, Robert Zelenka, Michal Kolář, Jan Pašek, Michal Švehla.

30 29

31 Březen

32 31

33 Březen

34 33

35 Březen TŘÍDA D4.S 1) Třídní učitel: Ing. Vlastimír Dubovský 2) Roky, ve kterých třída působila na škole: 2008/2012 3) Datum konání maturitního plesu: ) Místo konání maturitního plesu: Společenské centrum Družba 5) Téma maturitního plesu: Vesmír, přistání na Měsíci Studenti třídy D4.S: Martin Bláha, Daniel Dubravec, Ladislav Dušejovský, Jan Holba, Jakub Hudeček, Josef Juriga, Vojtěch Klíma, Ondřej Kohout, Jakub Kovanda, Milan Kuda, Michal Lipanský, Václav Pankratz, Adam Řeřábek, Josef Sedlák, Jan Šnelcer, Michal Štrobl, Petr Topinka, Lukáš Turek, Miroslav Vovesný, Dominik Zayml, Jan Novotný.

36 35 Naposled se se k k vám vám Průmkařiny dostaly v v lednu, tudíž tudíž uběhla od od vydání posledního čísla čísla dost dost dlouhá doba. doba. O akcích informujeme v v naší naší tradiční rubrice Co Co se se dělo. dělo. A zde zde přinášíme stručný přehled Třída Třída A2.S A2.S navštívila Okresní soud soud v v Písku Písku Odborné praxe praxe A2.S A2.S B2.I B2.I navštívila zavítala na Okresní Okresní soud soud v Písku v Písku Třídy -Třídy C2.S C2.S a a D2.S D2.S podnikly také také exkurzi na na Okresním soud soudě Třídy Třídy A4.S A4.S a a B3.I B3.I se se vydaly vydaly na do divadelní KD Písek představení na divadelní představení Odborné praxe praxe třídy třídy B2.I B2.I Exkurze třídy třídy C2.S C2.S v v Temelíně Exkurze třídy třídy D2.S D2.S v v Temelíně Třída Třída D3.S D3.S navštívila Památník Karla Karla Čapka Čapka ve ve Strži Strži Odborné praxe praxe C2.S C2.S Školní Školní kolo kolo SOČ SOČ B3.I, B3.I, B2.I B2.I výlet výlet do do Památníku Karla Karla Čapka Čapka a a na na výstavu BODY BODY EXHIBITION- A3.S A3.S výlet výlet do do Památníku Karla Karla Čapka Čapka a a návštěva Národního divadlo divadla Odborné praxe praxe D2.S D2.S Třetí Třetí ročníky absolvovaly školení školení o o CNC CNC strojích v v programu Siemens Krajské kolo kolo SOČ SOČ A3, A3, B3, B3, C3, C3, D3 D3 - Odborná KOVOSVIT exkurze Sezimovo KOVOSVIT ústí (CNC Sezimovo stroje v ústí praxi) (CNC stroje v praxi) Ředitelské volno volno Ředitelské volno volno Třetí Třetí ročníky absolvovaly školení školení o o CNC CNC strojích v v programu Heidenhaim Odborná praxe praxe tříd tříd A3.S, A3.S, B3.I B3.I Odborná praxe praxe tříd tříd C3.S, C3.S, D3.S D3.S Předávání vysvědčení o o absolutoriu B3.I B3.I exkurze Lipno Lipno přehrada Celostátní kolo kolo SOČ SOČ Předávání maturitních vysvědčení Sportovní den den Vysvědčení! VOŠ při předávání vysvědčení o absolutoriu B4.I ve Svaté Trojici

37 Březen 2011 KRAJSKÉ KOLO ENERSOL 36 V tomto školním roce se naše škola již potřetí aktivně zapojila do mezinárodního vzdělávacího projektu ENERSOL EVVO Tento projekt probíhá v České republice již od roku Hlavní myšlenkou projektu je zvýšit zájem mladé generace o obnovitelné zdroje energie (OZE), snížení emisí škodlivin v dopravě a úsporu energií, podporovat jejich vlastní názory na tuto problematiku a zesílit zájem o výuku této oblasti ve školních vzdělávacích programech. Soutěžní klání probíhalo ve dvou ze tří kategorií: hlavní (popis a vlastní zhodnocení používaných technologií řešících hlavní myšlenky projektu), tvůrčí (realizace učebních pomůcek modelů technických zařízení OZE). Neobsazena byla kategorie vedlejší (umělecké ztvárnění problematiky OZE). Vše se uskutečňuje na různých úrovních. Počínaje krajskou soutěží, kdy její správnou organizaci zajišťuje 14 regionálních vzdělávacích center v jednotlivých krajích, a konče mezinárodní přehlídkou za účasti nejúspěšnějších českých, slovenských, slovinských, polských, německých a rakouských studentů. V Jihočeském kraji organizaci zajišťuje Regionální centrum - SPŠ strojní a stavební v Táboře. Letošní ročník Enersolu se konal 23. února 2012 na reprezentativním místě v zasedacím sále krajského zastupitelstva v Českých Budějovicích a osobní záštitu nad soutěží letos poprvé přijal hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola společně s radní pro školství, mládež a tělovýchovu RNDr. Janou Krejsovou, která se také zúčastnila slavnostního vyhlášení výsledků a předávání cen vítězům jednotlivých kategorií a členům reprezentačního družstva Jihočeského kraje. Naše Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Písek byla letos zastoupena celkem dvěma pracemi. První práci s názvem Úspory v inteligentním domě prezentoval žák Roman Svoboda ze třídy B4.I v rámci hlavní kategorie a druhou práci s názvem Natáčení fotovoltaického systému prezentoval žák Adam Pavlát ze třídy C4.S v kategorii tvůrčí. Obsah práce Úspory v inteligentním domě se zabýval možností úspor energií ve stavebních objektech s využitím inteligentní instalace a její spolupráce s OZE. Doplněn byl ukázkou modelu domu s inteligentní instalací, který je ve škole postupně budován s pomocí firmy ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec. Druhá práce Natáčení fotovoltaického systému řešila teoretickou a z ní vyplývající technickou stránku natáčení fotovoltaického panelu za sluncem. Oba funkční modely byly přítomny při prezentacích. A jak jsme dopadli v soutěžním klání, které hodnotila nezávislá porota složená z odborníků z praxe? Projekt, který zpracoval žák Roman Svoboda, se v hlavní kategorii umístil na 2. místě. Projekt Adama Pavláta se v tvůrčí kategorii umístil na 1. místě. Oba žáci spolu s dalšími čtyřmi nejlepšími projekty hlavní kategorie reprezentovali Jihočeský kraj na celorepublikovém kole, které proběhlo ve dnech 22. a v Pardubicích. A jak se umístili? Čtěte dál!!! Autor: Ing. Miroslav Paul

38 37 NAŠI ŽÁCI NA NÁRODNÍM KOLE ENERSOL Po úspěchu v krajském kole se žáci 4. ročníku Roman Svoboda a Adam Pavlát zúčastnili soutěžní přehlídky Národní konference Enersol 2012, která se konala ve dnech 22. a 23. března v Pardubicích, a měli tak možnost srovnání svých prací v rámci České republiky. Roman Svoboda prezentoval projekt Úspory v inteligentním domě v hlavní kategorii a Adam Pavlát Natáčení FV panelu v kategorii tvůrčí. V závěru Národního kola projektu Enersol byli jmenováni žáci včetně Adama Pavláta do družstva, které reprezentovalo Česko koncem dubna v Hradci Králové v mezinárodním kole projektu. Nás na písecké průmyslovce může těšit, že při třetí účasti v tomto projektu jsme navázali na úspěchy z předchozích dvou let a žák naší školy měl možnost se zúčastnit Mezinárodní konference a srovnávat výsledky své práce s pracemi žáků ze Slovenska, Slovinska, Rakouska, Německa, Polska, a čerpat tak novou inspiraci pro další projekty z oblasti obnovitelných zdrojů energie a úspor energií. Autor: Ing. Miroslav Paul

39 Březen 2011 ŠKOLNÍ KOLO SOČ 38 Začátkem dubna proběhl na Střední průmyslové škole a Vyšší odborné škole v Písku 34. ročník tradiční soutěže SOČ - Středoškolské odborné činnosti. Žáci a učitelé měli možnost vidět 9 prací v soutěžní části a 16 prací v doprovodném programu a byly zastoupeny obory Fyzika, Strojírenství, Elektrotechnika a Informatika. V oboru Fyzika zvítězil Adam Pavlát ze třídy C4.S s prací Natáčení fotovoltaického systému, v oboru Strojírenství byl nejúspěšnější Vlastimil Tůma ze třídy A4.S s prací Porovnání využití CAD/CAM systému s výstupem HEIDENHAIN. V nejvíce zastoupeném oboru Elektrotechnika zvítězil Jiří Voříšek, třída A2.S, s výrobkem Modelové kolejiště ovládané přes DCC a PC. V posledním oboru Informatika zvítězil Roman Svoboda ze třídy B4.I díky svému projektu Vybudování školních stránek pomocí systému MediaWiki. Všichni jmenovaní postoupili do krajského kola. Autor: Filip Fridrich, C2.S

40 39 NAŠI ŽÁCI V KRAJSKÉM KOLE SOČ Koncem dubna letošního roku se uskutečnilo v DDM České Budějovice krajské kolo Středoškolské odborné činnosti. SOČ je soutěž talentovaných středoškoláků v řešení odborných problémů v 18 vědních oborech. Nejúspěšnější řešitelé jsou často vybíráni k účasti na obdobných mezinárodních soutěžích. Cílem této soutěže je vést talentované žáky k samostatnému a tvořivému přístupu při řešení odborných problémů. Soutěž probíhá zpravidla ve třech kolech a uskutečňuje se formou soutěžních přehlídek nejlepších individuálních nebo kolektivních prací, které žáci osobně obhajují před porotou. Letošního krajského kola se zúčastnilo mnoho žáků z různých středních škol, ale jen někteří mohli vyhrát. Nejúspěšnějším soutěžícím z naší Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Písek byl Adam Pavlát ze třídy C4.S, který obsadil 1. místo v oboru fyzika s prací Natáčení fotovoltaického systému. Autor: David Langmajer, B3.I

41 Březen VÁCLAV ŠVEC NA MATEMATICKÉ SOUTĚŽI Začátkem března se konalo na Zadově setkání řešitelů krajského kola matematické olympiády. Dopoledne i odpoledne probíhaly přednášky učitelů vysokých a středních škol a probírala se témata jako např. diferenciální a integrální počet, nerovnosti, trisekce úhlu a mnoho dalších matematických problémů a úloh. U každé přednášky nechyběla názorná ukázka použití v praxi. Kdo nepochopil přednášku, nebo měl nějaký dotaz, mohl pak ještě diskutovat na dané téma s přednášejícím. Součástí setkání byl sportovní odpočinek, a proto se každý těšil na lyžování, snowboarding nebo běžky. Každý si mohl vybrat podle toho, co ho baví nejvíce. Středeční dopoledne bylo dokonce věnováno sportu i celé. A protože se letos počasí povedlo, byly podmínky pro zimní sporty téměř ideální. Autor: Václav Švec, B2.I WELS Roman Svoboda a Adam Pavlát, žáci 4. ročníku Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Písek, kteří obsadili přední místa v letošním ročníku projektu Enersol 2012, se společně s dalšími účastníky a svými pedagogy vydali počátkem března na odborný seminář v rakouském Welsu, v rámci kterého navštívili Veletrh úspor energií. Celou akci organizovalo krajské středisko projektu Enersol a proběhlo pod patronátem Občanského sdružení Energy Centre České Budějovice, které zajistilo účast odborného lektora k prohlídce výstaviště. Téměř 900 vystavovatelů z 15 zemí předvádělo své výrobky a poskytované služby na téměř m2. Veletrh byl doplněn odbornými přednáškami z oblasti udržitelné výroby a využití energie v rámci konference: World Sustainable Energy Days. Autor: Ing. Miroslav Paul

42 41 PRŮMYSLOVÁCI NA JUNIOR ACHIEVEMENT Již počtvrté se konala na Vysoké škole ekonomické v Praze soutěž Nový svět spolupráce 2012, kterou pořádá pro středoškoláky v České republice organizace Junior Achievement ve spolupráci s významnými společnostmi jako např. IBM, APPLE, Bizl T. Hlavní manažeři těchto podniků usedli nejen v porotě, ale společně s organizací Junior Achievement vymysleli i ústřední téma letošního ročníku, které znělo: Social business - vhodné využití sociálních sítí v podnicích, které pak vede k většímu zisku firmy či zjištění aktuálních potřeb zákazníků apod. Na VŠE se celkem setkalo 120 studentů středních škol z celé ČR. Mezi nimi jsme byli i my, tým Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Písek, ve složení: Roman Svoboda - B4.I, Filip Svoboda B3.I, Tomáš Čapek - B2.I, Daniel Svitič - B2.I a Kryštof Hilar - B2.I. Pozitivním impulzem nového dne bylo, že jsme se nakonec úspěšně dopravili do Rajské budovy VŠE. Původně jsme jeli do Prahy s představou, že budeme soutěžit ve svých školních týmech a budeme tak reprezentovat naši školu. Organizátoři nás ale zanedlouho vyvedli z omylu. Naprosto nečekaně jsme byli rozlosováni do nových týmů. Šok! Museli jsme se rychle seznámit s novými lidmi, které jsem v životě neviděl. Ke každému týmu byl přiřazen vysokoškolský mentor. Zanedlouho se bariéry prolomily a všechny týmy mohly začít tvořit svůj projekt na zadané téma Social business. Celkem čtyři hodiny jsme měli na to, abychom se vzájemně poznali, abychom se v týmu dohodli na tom, co vlastně budeme tvořit. Po vzájemné domluvě jsme vytvořili projektový záměr a PowerPointovou prezentaci a nakonec svůj projekt obhájili před porotou. Řešení byla různá. Od systémů pro řízení firem až po různé vizionářské plány, jak zlepšit zdravotnictví. Řešení mého týmu č. 8 se jmenovalo Brains.eu a bylo zaměřené na sdílení výukových materiálů pro vzdělávací instituce a širokou veřejnost. Nápad vskutku výtečný se po prezentacích ostatních ukázal i jako vítězný a několik z porotců nám sdělilo, že se těší na realizaci našeho projektu. Po převzetí diplomu mě čekal pohovor v anglickém jazyce. Následně pak porotci vybrali z 15 oceněných 2 soutěžící, kteří měli možnost soutěžit v Bruselu. Úspěch se dostavil! V květnu jsem měl možnost soutěžit v zahraničí. Ale o tom až příště Autor: Tomáš Čapek, B2.I

43 Březen 2011 EXKURZE KOVOSVIT 42 Na Střední průmyslové škole a Vyšší odborné škole Písek proběhl v rámci projektu Investice do rozvoje vzdělávání v měsíci dubnu seminář na téma Programování v prostředí SinuTrain. Jedná se o produkt firmy Siemens určený pro programování v systému Sinumerik 828. Semináře se zúčastnili žáci třetích ročníků, kteří se konkrétně zabývají programováním a obsluhou CNC strojů v rámci výuky předmětu praktická cvičení. Tato událost tematicky navazovala na předchozí akci z března tohoto roku, kdy se ve škole konala přednáška o programu Fanuc. Třetí akcí tohoto druhu bylo v květnu školení systému Heidenhain, který se vyučuje na střední průmyslové škole. BESEDA S TOMMY KARASEM Proběhla také exkurze do výrobního závodů Kovosvit MAS, a.s. Sezimovo Ústí. Návštěva strojírenského podniku je nedílnou součástí projektu, do kterého jsou zapojeny i další školy a učiliště kraje. Jeho hlavním cílem je podpořit rozvoj technického vzdělávání v CAD/CAM aplikacích. Konkrétně se jedná o zapojení nových výkonných zařízení při využívání moderních softwarových nástrojů jako AutoCAD, Inventor a uzpůsobení nových digitálních výukových pomůcek při výuce strojírenství. Autor: Bc. Josef Pajer Koncem dubna se na naší škole konala beseda, která navazovala na program s názvem Po stopách holocaustu. Tommy Karas, který přežil pobyt v koncentračním táboře Terezín nám vyprávěl nám o osudech své židovské rodiny a o tom, jak byl v roce 1942 deportován do Terezína. Z tábora se vrátil jen on a jeho matka, otec a o pět let starší bratr nepřežili.. Autor: Filip Svoboda, B3.I

44 43 ŽÁCI SE VYDALI PO STOPÁCH HOLOCAUSTU Další akcí v rámci již desetiletého projektu Po stopách holocaustu byla dvoudenní exkurze, které se zúčastnili vybraní žáci ze Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Písek, SOU a SOŠ Komenského Písek, Gymnázia Písek a Gymnázia Vimperk. Náplní exkurze byla návštěva Památníku koncentračního tábora Mauthausen, ARS Electronica center v rakouském Linci, vinařských závodů Znovín Znojmo, brněnské funkcionalistické židovské synagogy a Moravského zemského muzea v Brně. Celá akce proběhla za výrazné finanční podpory pana senátora Miroslava Krejči, který již počtvrté zajistil finanční prostředky, ze kterých byla hrazena všem účastníkům doprava, a samozřejmě se celé exkurze osobně zúčastnil společně svojí asistentkou Ivetou Grillovou. Autor: Filip Svoboda, B3.I

45 Březen 2011 SETKÁNÍ 44 V polovině května se setkali žáci 2. ročníku Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Písek s místopředsedkyní Senátu Parlamentu ČR PaedDr. Alenou Gajdůškovou a měli možnost debatovat na téma Budoucnost ČR v EU. ÚSPĚCHY NAŠICH ŽÁKŮ Autor: Mgr. Ludmila Klavíková GRATULUJEME!!!

46 45 MATEMATIKA NA SPŠ A VOŠ PÍSEK Pololetní vysvědčení a starost o co nejlepší výsledky na vysvědčení nepřerušilo plynule probíhající konání matematických soutěží. Hned v lednu se Vlastimil Labský ze třídy A4.S zúčastnil krajského kola matematické olympiády v Českých Budějovicích a následně se konalo školní kolo MO kategorie B a C. Žáci Lukáš Hejl a Václav Švec ze třídy B2.I postoupili do krajského kola, které se konalo Jako obvykle se umístili na velice pěkných místech. Lukáš skončil 12. a Vašek 18. z celkového počtu 31 soutěžících. Dne proběhla velice oblíbená soutěž Matematický klokan. V kategorii Junior soutěžilo 30 žáků, v kategorii Student 26 žáků. Prokop Schmid (C1.E), Filip Stegmayer (C1.E) a Jakub Sedláček (A2.S) obsadili první místa v kategorii mladších žáků a nejlepší řešiteli byli Daniel Hojka (C3.S), Miroslav Harvalík (B4.I) a Jakub Charvát (B3.I). V měsíci březnu se konal již 20. ročník celostátní matematické soutěže pro SPŠ a SOŠ. Letos jsme využili nabídky nominovat maximální počet soutěžících z jedné školy, a proto jeli soutěžit do Českých Budějovic dva žáci z každého ročníku. Bohužel se nepodařilo zopakovat loňské úspěšné 3. místo Václava Švece, ale i tak jsme velice rádi, že žáci mají o tuto soutěž zájem. Další školní soutěží je Matematický maraton. I ve druhém pololetí tohoto školního roku žáci řešili každý měsíc různorodé příklady a množství řešitelů je stále chvályhodné. Po posledním květnovém klání jsme provedli vyhodnocení za celé druhé pololetí školního roku 2011/2012 a jako první z tohoto maratonu vyšel Lukáš Hejl, těsně za ním se umístil Jan Urbánek oba ze třídy B2.I. Třetí místo si vypočítal Filip Svoboda, žák třídy B3.I. Všichni maratonci budou odměněni. Celý kolektiv vyučujících matematiky se těší nejen na prázdninový odpočinek, ale především na další šikovné žáky, pro které matematika není jen suchou nudnou vědou, ale snad někdy i radostí a zábavou. Autor: Mgr. Olga Procházková

47 Březen 2011 LITERÁRNÍ POSTŘEHY LUKÁŠE ŠŤASTNÉHO 46 LÁSKA je LÁSKA Ve středu 2. května se první, druhé a třetí ročníky zúčastnily filmového představení v kině Portyč, aby uvolnily své lavice pro státní maturity svých starších spolužáků. Zhlédli jsme nový český film Láska je láska režiséra Milana Cieslera. Všem se nám určitě líbil. Režisérovi i scénáristovi se podařilo humorným způsobem zachytit mezilidské vztahy, především ty milostné, v různě věkových i sexuálně orientovaných skupinách. Diváci se smáli situacím, které možná známe i ze svého okolí. Vážných témat bylo nastoleno víc než dost problémy v rodině, legalizace užívání marihuany nemocnými lidmi, vztah většinové společnosti k Romům anebo k lidem s opačnou sexuální orientací. A právě nad tímto problémem jsem se pokusil zamyslet. Film Láska je láska právě potvrzuje názor, že homosexuální orientace se nedá nijak zvrátit. Homosexualita potká 4 % mužské populace a asi 2 % ženské populace. Jedná se o naprosto přirozenou a zcela pochopitelnou věc jako je heterosexualita, a proto by neměla být zavrhována. Nechápu lidi, kteří mají něco proti homosexuálům. Proč existují takové odporné předsudky? Proč je i dnešní doba tak hrozná? Proč nemůže být někdo sám sebou? A proč, když někdo sám sebou je a přizná se k homosexualitě, je za to odsuzován? Vycházejme z předpokladu, že plod v mateřském lůně je na počátku své cesty bezpohlavní. Posléze přejímá nadvládu ženské pohlaví a v určité fázi vývoje plodu se vlivem genů některé dovyvinou v mužské jedince. Stává se, že žena bývá uvězněna v mužském těle a naopak, což se projevuje i v rysech daných jedinců víme, že někteří kluci mají jemnější obličej, menší postavu i linie těla podobné spíše ženě a některé ženy hrubé rysy a mohutnější postavu. Sexuální orientace jedince je vlastně záležitostí libida neboli zjednodušeně zamilovanosti. Tělesná touha páření je jedna věc a cíl naší touhy druhá. Sice jedna ovlivňuje druhou, nicméně objekt našeho sexuálního zájmu nemusí být vždy opačného pohlaví. Otázkou druhou je veřejné mínění a odsuzování homosexuality, tzv. homofobie. Nejdříve bych tu rád připomenul obecné pravidlo, že kdokoliv vybočuje z řad, byť se jen trochu v něčem liší od okolí, je pro ostatní nepřijatelným a současně i terčem nepochopení Velmi často se můžeme setkat s názory, že homosexualita vyrůstá z půdy jakési mravně zkažené, úpadkové společnosti, že souvisí s obecným poklesem morálky a daří se jí v bahně rozpadu všech etických hodnot. I v historii se najdou zmínky, jež zaznamenávají kvetoucí mužskou homosexualitu. Například v Mezopotámii prosperovala mužská prostituce, v babylónském chrámu bohyně Ištar měli mužští prostituti zvláštní nevěstinec pod náboženskou záštitou a pod vedením velekněze. Homosexualita byla ve starověku běžná ve všech zemích východního Středomoří. Maximální rozkvět však zaznamenala ve starém Řecku na mužskou homosexualitu Řekové totiž pohlíželi jako na ideál sexuálních vztahů.

48 47 S příchodem křesťanství ve středověku začala dlouhá léta zavrhování homosexuality většinovou společností. Homosexualita byla považována za hřích a zvrhlost. Homosexualitou se nejdříve zabývaly církevní soudy, ale v 11. století se touto záležitostí zabývaly soudy světské, které ji na rozdíl od mírných trestů církve, trestaly smrtí. Bohužel i v dnešní době tresty smrti a doživotní vězení zůstávají, a to zejména v zemích druhého a třetího světa. Homosexualita byla spojována s čarodějnictvím, které se dnes přijalo, ale homosexualita je paradoxně stále opovrhovaná. Když vezmeme v potaz (s úsměvem) vědecké zjištění, že na počátku jsme všichni ženy, dalo by se filozoficky tvrdit, že jsme všichni homosexuální. Proto se domnívám, že bude relativně lehčí pochopit otázku homosexuality. Když to nedokázali naši předkové, my to určitě zvládneme Jaký názor máte vy na homosexualitu? Posílejte nám vaše názory a my je v příštím díle otiskneme. Autor: Lukáš Šťastný, Mgr. Lenka Čížková Why English isn t English? Jaký názor máte vy na homosexualitu? Posílejte nám vaše názory a my je v příštím díle otiskneme. Nedávno jsem narazil na internetu na několik diskusí o úrovni výuky anglického jazyka na našich školách. V těchto diskusích se mimo jiné jedná o rozdílu mezi vyučujícím, jenž je rodilým mluvčím a mezi tradičním českým učitelem. Opomenu-li, že polovina z diskutujících viní za svou neschopnost naučit se jazyk své vyučující, dalo by se říct, že znalosti některých vyučujících bohužel neodpovídají požadované kvalifikaci. Zaujal mě článek, v němž autor popisuje své dlouhodobé negativní zkušenosti. Tento případ se odehrává zřejmě roku Jeden muž (autor článku) byl požádán praktikantem v IT oddělení, kde pracoval, aby mu zkontroloval text, který napsal do školy. Posléze byl velmi překvapen, když mu učitelka za ten text dala pětku, i když on sám tam našel pouze dvě malé chyby. Podle učitelky byl ten text prý nesrozumitelný a skoro úplně špatně. Muž se vydal i s praktikantem do školy, kde našli učitelku angličtiny a česky se jí zeptal na její nesmyslné ohodnocení kolegova textu. Reagovala nesmírně arogantně a řekla mu, že ona musí vědět, co je správná angličtina, a co ne, neboť ona to přece vyučuje. Začal s ní mluvit anglicky. Byla tím šokována, její oči prozradily, že nerozumí ani slovo tomu, co říkal. Když se jí jen zeptal, která slova či věty byly podle ní v textu jejího žáka špatně, odpověděla mu na tuto otázku slovem Yes (ano). Tak otázku zopakoval, tentokrát již bez amerického přízvuku, ale její další odpověď zněla: Sure (jistě). Pak se ještě zeptal: Je to jen můj dojem, ale vy vůbec nerozumíte tomu, co říkám? Zcela zjevně nerozuměla ani tomu. Tak ji česky požádal, aby mu vysvětlila anglicky, co je nesprávného na anglickém textu svého studenta Romana. Zčervenala a odpověděla: Roman knows English very little, I did not understood what he writes for me. (Roman zná anglicky velmi malý, nerozuměla jsem, co píše pro mne.) Strašná angličtina. Autor původního článku neočekává, že budou učitelé angličtiny umět mluvit bezchybně, ale v jejím případě prý mluvila hůř než její žák. Nakonec souhlasila, že mu dá trojku.

49 Březen Zdálo by se, že to je jen výjimečný případ špatné učitelky v jediné škole, jenže dotyčnému se to už stalo třikrát předtím. Gramatika těchto učitelů angličtiny byla nesmírně omezená a dělali typickou českou chybu (velmi nepatřičně na učitele), kdy si pletli slovo teach (vyučovat) se slovem learn (učit se), podobně jako si Češi, kteří neumějí dobře anglicky, pletou lend (půjčit) a borrow (vypůjčit si). Na konec citace z článku: Je děsivé, že nikdo nezkoumá, kolik učitelů angličtiny v ČR vůbec umí anglicky a kolik žáků propadá v angličtině, protože je učí takoví falešní učitelé. Celý článek naleznete na této internetové adrese: Já jakožto student, který má angličtinu dost rád, jsem neodolal a vydal jsem se zjistit, jak tomu je u nás na škole, a proto jsem navštívil paní učitelku Ivanu Sudovou. Nakonec souhlasila, že se k tomu vyjádří, a získal jsem tak opravdu velice osobitý názor: Jako E.T. (= English teacher, i když jako mimozemšťan si také někdy připadám ) mě nenechal chladnou článek o českých učitelích angličtiny, a tak jsem na něj musela zareagovat. Pravda, skutečně musela, neboť mi ho podstrčil jeden po vědění prahnoucí student, kterému jsem tímto chtěla udělat radost. Pokud je pravda, co hlásá zmíněný článek, je to samozřejmě špatně. Ale I tady existují několikerá buts. (Bohužel nevím, jak dát ale do množného čísla. Ale v angličtině to zkrátka jde.) Tož tady jsou: Autor se v článku zmiňuje o roku Ale od té doby uteklo hodně vody, a proto se domnívám, že popisovaná událost již není zcela aktuální a něco podobného se děje spíše výjimečně. Téměř každý člověk prošel základní školou, někteří zvládli i střední, eventuálně vysokou. Proto každý ví, jak se má správně učit. Ale to, že někdo umí perfektně anglicky, ještě neznamená, že dokáže někoho jiného angličtinu naučit a své vědomosti předat dál. Dobře si vzpomínám na jednu nejmenovanou školu, ve které nadšeně s vidinou fundované výuky vítali rodilého mluvčího, jenž s preparovaným chřestýšem na krku a lookem Krokodýla Dundeeho nikoho nenechával na pochybách, že je muž na svém místě. Nebyl. Chřestýš se časem okoukal, stejně tak jeho zmatené chaotické hodiny. Naopak místní zapálená, byť občas chybující, učitelka dala svým studentům mnohem víc. Na svém místě ale nebyla ani prodavačka, která nejen mně podala housku umolousanou rukou, či lékař nelida, jenž poslal z nemocnice domů mou postarší tetu s kanylou v ruce. Proto si myslím, že popisované případy se netýkají jenom učitelů. Podobné příklady bychom našli v každé profesi. Někdo svou práci dělá hůř, jiný lépe. A jako optimista věřím, že těch, co ji dělají lépe, je více. Na nás učitele je zkrátka jen o trošičku víc vidět. Já osobně jsem zřejmě měla štěstí. Učitelé angličtiny (nebo spíš učitelky který sexista ten článek zase psal?), se kterými se setkávám, do popisované kategorie příliš nezapadají. A co si myslíte vy? Já paní učitelce tímto děkuji a velice si vážím její ochoty. Jsem moc rád, že mě právě paní učitelka Sudová učí angličtinu. Její hodiny totiž doprovází kreativita a pro mě naprosto uvolněná atmosféra. Řekl bych, že jako učitelka je stoprocentně na svém místě. Autor: Lukáš Šťastný

50 49 JEDNÍM Z NEJVĚTŠÍCH A VELKORYSÝCH SPONZORŮ NAŠÍ ŠKOLY JE SKUPINA ČEZ, KTERÉ TÍMTO ZPŮSOBEM DĚKUJEME. Společnost ČEZ podporuje užívání elektromobilů i další rozvoj elektromobility, a proto od loňského července zapůjčuje zdarma školám i obcím bílozelený elektromobil Peuegot ion. Koncem května ho mohli vidět obyvatelé Písku a okolí, protože byl testován pedagogy ze Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Písek. SPŠ a VOŠ Písek Karla Čapka Písek Tel.: Fax: sps@sps-pi.cz

51 Březen 2011 A CO NA ZÁVĚR??? 50 GRATULUJEME VŠEM ABSOLVENTŮM, KTEŘÍ SLOŽILI MATURITNÍ ZKOUŠKY. TĚM, KTERÝM TO NEVYŠLO, BUDEME DRŽET PALCE NA PODZIM. Našim bývalým studentům přejeme jen to nejlepší v jejich další cestě a doufejme, že budou rádi vzpomínat na naši školu. Všem, kteří přispívají do Průmkařin, děkujeme. A teď už si pojďme konečně užít P R Á Z D N I N Y. Mgr. Ludmila Klavíková Roman Svoboda Martin Huťťan Mgr. Hana Maříková Martina Hadáčková Filip Svoboda Zdeňka Müllerová Tomáš Čapek Jakub Altay Lukáš Šťastný Daniel Svitič Filip Rakovan I TY MŮŽEŠ BÝT NÁŠ DALŠÍ REDAKTOR! David Černý??? Ondřej Hlavín

FYZIKA přehled úspěchů 2017/18

FYZIKA přehled úspěchů 2017/18 FYZIKA přehled úspěchů 2017/18 Fyzikální olympiáda 59. ročník Studenti mohou řešit úlohy v kategoriích: F (1. ročník), E (2. ročník), D (3. ročník), C (4. ročník), B (5. ročník), A (6. ročník). Studenti

Více

Š kolní kolo chemicke olympiá dy

Š kolní kolo chemicke olympiá dy Š kolní kolo chemicke olympiá dy Během měsíce ledna proběhlo školní kolo chemické olympiády kategorie D, které obsahovalo domácí část, kontrolní test a praktickou část v chemické laboratoři. Olympiády

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE ENERSOL 2006 Co o této soutěži víme a jak probíhala? ENERSOL 2006 je soutěž, která byla vyhlášena MŠMT. Regionálním vzdělávacím centrem (RVC) pro obnovitelné

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Seminář Povinné energetické průkazy budov od ledna 2013 a rekonstrukce

Více

KLOKAN. Blahopřejeme. za PK matematiky : Zuzana Římanová

KLOKAN. Blahopřejeme. za PK matematiky : Zuzana Římanová KLOKAN Mezinárodní soutěž Klokan je mezi našimi studenty velmi oblíbená, o čemž svědčí už tradiční masová účast. Letos se jí zúčastnilo 149 studentů, 78 v kategorii Kadet, 38 v kategorii Junior a 33 v

Více

Tisková informace JIHOČESKÉ KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ŠKOLNÍCH NOVIN A ČASOPISŮ dne 2. května 2017

Tisková informace JIHOČESKÉ KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ŠKOLNÍCH NOVIN A ČASOPISŮ dne 2. května 2017 Tisková informace JIHOČESKÉ KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ŠKOLNÍCH NOVIN A ČASOPISŮ dne 2. května 2017 V pátek 28. dubna 2017 se opět po roce zcela zaplnil sál Zastupitelstva Jihočeského kraje žáky, studenty a

Více

Vánoční zpravodaj aktivit prosinec 2018

Vánoční zpravodaj aktivit prosinec 2018 Vánoční zpravodaj aktivit prosinec 2018 Přípravné kurzy k přijímacímu řízení Čtyřleté obory: Nabízíme zdarma kurzy z matematiky a jazyka českého. Uchazeč z 9. třídy se do 18. ledna e- mailem přihlásí na

Více

6. ročník regionální soutěže Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství).

6. ročník regionální soutěže Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství). 6. ročník regionální soutěže Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství) Dne 8. 3. 2013 se na Střední průmyslové škole strojnické v Olomouci uskutečnil již 6. ročník regionální soutěže

Více

Rozpis studentů u maturitní zkoušky

Rozpis studentů u maturitní zkoušky Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Třída: B4.I (rok nástupu 2011) Termín: pondělí 25. 5. 2015 dopoledne Předseda: Ing. Zdeněk RŮŽIČKA Místopředseda: Ing. Miroslav ŠIROKÝ

Více

Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS

Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS O minulém víkendu se netradičně v Olomouci na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého uskutečnilo Krajské kolo soutěže Eurorebus. Naše

Více

ČASOVÝ HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU ENERSOL 2009

ČASOVÝ HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU ENERSOL 2009 OSOBNÍ GESCI NA PODPORU PROJEKTU ENERSOL 2009 PŘEVZALI MINISTŘI PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽ A TĚLOVÝCHOVU ENERSOL 2009 PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ÚSPORY ENERGIÍ, OBNOVITELNÉ

Více

Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo

Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo V úterý 26. 1. proběhlo školní kolo tradiční anglické konverzační soutěže kategorií II.B (nižší gymnázia) a III.A (střední školy). Letos se setkalo celkem

Více

English Conversation Contest. školní kolo 2018

English Conversation Contest. školní kolo 2018 English Conversation Contest školní kolo 2018 Také letos nastoupili nejlepší angličtináři 1. 5. ročníků do nelehkého boje o přední příčky v soutěži anglické konverzace. Všichni studenti absolvovali poslechový

Více

Ga Ma Ja!! ČTĚTE NÁS!! Obsah čísla:

Ga Ma Ja!! ČTĚTE NÁS!! Obsah čísla: !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA Je zde další číslo našeho oblíbeného časopisu GA-MA-JA a s ní další pořádná porce článků, které pro vás vytvořil tým mladých Ga-ma-jáků. Jak možná víte, nedávno

Více

Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě

Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě HRADEC KRÁLOVÉ 3. 4. 11. 2017 V Královéhradeckém Kongresovém centru Aldis vyvrcholila série veletrhů

Více

Přehled událostí školy v 1. pololetí školního roku 2012/2013

Přehled událostí školy v 1. pololetí školního roku 2012/2013 Přehled událostí školy v 1. pololetí školního roku 2012/2013 Září 3. 9. zahájení školního roku 3. 5. 9. GO KURZ třídy 1. A 5. 7. 9. GO KURZ třídy 1. C 5. 7. 9. zájezd do Berlína 7. 9. výstava hub v MFC

Více

již 5. ročník regionální soutěže pro studenty a učitele Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství)

již 5. ročník regionální soutěže pro studenty a učitele Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství) 5. ročník regionální soutěže pro studenty a učitele Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství) Dne 2. března 2012 se na Střední průmyslové škole strojnické v Olomouci uskutečnil

Více

Ekologické aktivity, exkurze, praxe

Ekologické aktivity, exkurze, praxe Ekologické aktivity, exkurze, praxe 10. 9. Kvinta, sexta, 3. ročník návštěva výstavy Ligy proti rakovině Každý svého zdraví strůjcem Mgr. M. Šverma 10. 10. Porada k projektu ENERSOL 2014 - RNDr. H. Pokorná,

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ září-říjen 2015 Na Maliné. SEZNAMOVACÍ A EKOLOGICKÝ POBYT Také letos se vypravili

Více

Zpravodaj školy - jaro 2019

Zpravodaj školy - jaro 2019 Zpravodaj školy - jaro 2019 V hodnocení školy Ministerstvem školství v programu Excelence výsledky v soutěžích středních škol v roce 2017-2018 jsme získali 9,5 bodů (v 2016-2017 jsme získali 9,02 bodů).

Více

Rychlý přehled základních bodů výroční zprávy o činnosti Gymnázia, Český Krumlov za školní rok 2013/2014

Rychlý přehled základních bodů výroční zprávy o činnosti Gymnázia, Český Krumlov za školní rok 2013/2014 Rychlý přehled základních bodů výroční zprávy o činnosti Gymnázia, Český Krumlov za školní rok 2013/2014 V následujícím přehledu jsou uvedené některé podstatné body výroční zprávy. Pět největších úspěchů

Více

Přehled událostí školy v 1. pololetí školního roku 2011/2012

Přehled událostí školy v 1. pololetí školního roku 2011/2012 Přehled událostí školy v 1. pololetí školního roku 2011/2012 Září 29. 8. 31. 8. GO KURZ třídy 1. A 31. 8. 2. 9. GO KURZ třídy 1. C 1. 9. zahájení nového školního roku 5. 9. 11. 9. poznávací zájezd do Anglie

Více

Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín

Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín Zpravodaj duben č.2-2017 Budova gymnázia se připravuje na rozsáhlou rekonstrukci elektrorozvodů, topení, vodovodů a odpadů za více jak 10 mil. Kč. O provozním zabezpečení

Více

Matě j Vaně k na podzimní Expědici Eurorěbus

Matě j Vaně k na podzimní Expědici Eurorěbus Matě j Vaně k na podzimní Expědici Eurorěbus Matěj Vaněk, student 6. C, se na podzim zúčastnil v rámci svojí výhry v zeměpisné soutěži EUROREBUS akce Expedice EUROREBUS, pořádané organizátorem soutěže

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2014 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Valná hromada ČKAIT, 15.1.2014... 2 1.2 Seminář v rámci projektu ENERGIE-OBCE-GEM,

Více

Matematické soutěže ve školním roce 2012/2013

Matematické soutěže ve školním roce 2012/2013 Matematické soutěže ve školním roce 2012/2013 Naše škola se v letošním školním roce 2012/2013 přihlásila ke třem matematickým soutěžím: - Matematická olympiáda (zkr. MO) - Pythagoriáda - Matematický klokan

Více

Každá kategorie soutěžila ve třech kolech obtížnosti. Potěšující je, že se náš žák Phong Tran ze 6.B stal vítězem v kategorii 6.tříd. Blahopřejeme!

Každá kategorie soutěžila ve třech kolech obtížnosti. Potěšující je, že se náš žák Phong Tran ze 6.B stal vítězem v kategorii 6.tříd. Blahopřejeme! Květen 2007 Turnaj v sudoku Dne 3. května se konal na Základní škole U Vršovického nádraží turnaj v sudoku. Účastnili se ho žáci 2.stupně ze tří základních škol. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích podle

Více

Rozvoj čtenářské gramotnosti ve Zlínském kraji. Návrh projektu k implementaci KAP I

Rozvoj čtenářské gramotnosti ve Zlínském kraji. Návrh projektu k implementaci KAP I Rozvoj čtenářské gramotnosti ve Zlínském kraji. Návrh projektu k implementaci KAP I Obsahová náplň návrh klíčových aktivit Východiska Požadavky na rozvoj celoživotního čtenářství Výsledky českých žáků

Více

4. ročník regionální soutěže Ol. kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství)

4. ročník regionální soutěže Ol. kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství) 4. ročník regionální soutěže Ol. kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství) Dne 16. 2. 2011 se na Střední průmyslové škole strojnické v Olomouci uskutečnil 4. ročník regionální soutěže Olomouckého

Více

SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE ENERSOL 2009 ENERSOL 2009 Regionální vzdělávací centrum Jihomoravského kraje pro OZE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Masarykova škola

Více

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016)

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) DRAZÍ SPOLUŽÁCI Vítejte ve ŠKOLNÍCH NOVINÁCH. Zde se budete dozvídat novinky, které se staly nebo se budou teprve dít. Věříme, že se Vám budou líbit. Redaktorem

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Valná hromada ČKAIT, 18.1.2012.... 2 1.2 Baumit Akademie, 24.1.2012....2

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

ÚVODNÍK ZÁCHRANÁŘI OLYMPIÁDA Z ČESKÉHO JAZYKA

ÚVODNÍK ZÁCHRANÁŘI OLYMPIÁDA Z ČESKÉHO JAZYKA 1 ÚVODNÍK Vítejte u 6. čísla Deváťáckých novin. V tomto vydání se dočtete, co se událo u nás v Senožatech v měsíci únoru. Tentokrát nejen ve škole. Došli jsme se podívat také na dětský karneval a na masopustní

Více

Středoškolská odborná činnost SOČ

Středoškolská odborná činnost SOČ Středoškolská odborná činnost SOČ 33. ročník - 2010/2011 1. CO JE SOČ? Středoškolská odborná činnost (SOČ) je dobrovolná zájmová činnost studentů středních škol. Výsledkem SOČ je samostatně vypracovaná

Více

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Milí čtenáři, vítáme vás u 2. vydání školního časopisu Soví rozhledy. Doufáme, že vás zaujme a že společně s námi budete sledovat, co se děje u nás ve škole,

Více

Veliký zájem o školní kolo biologické olympiády

Veliký zájem o školní kolo biologické olympiády Veliký zájem o školní kolo biologické olympiády Koncem února proběhla školní kola biologické olympiády i na naší škole. Zejména o kategorii B byl mimořádný zájem. Studenti tradičně změřili své síly v testu

Více

9. A Osvětim V pátek 1. listopadu 2013 jsme jeli do Polska na exkurzi do koncentračního tábora Osvětim. Když jsme tam

9. A Osvětim V pátek 1. listopadu 2013 jsme jeli do Polska na exkurzi do koncentračního tábora Osvětim. Když jsme tam 9. A Osvětim V pátek 1. listopadu 2013 jsme jeli do Polska na exkurzi do koncentračního tábora Osvětim. Když jsme tam dojeli, měli jsme přibližně hodinu volno a potom jsme se vypravili na exkurzi. Byl

Více

Z Wigymu. Ga Ma Ja!! STRANA 2 ČÍSLO 10 ROČNÍK 15 ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

Z Wigymu. Ga Ma Ja!! STRANA 2 ČÍSLO 10 ROČNÍK 15 ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Z Wigymu P řed pár týdny jsem několik maturantů zaskočila pár otázkami ohledně jejich maturit. Tady jsou. Ptáte se, jak tito čtyři maturanti dopadli? Jsou z nich absolventi, což znamená, že DOBŘE. Blahopřejeme

Více

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org.

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org. Mikuláš 2008 Kids Art Club pod záštitou ambasády České republiky v Londýně a s intenzivní spoluprací s Českým kulturním centrem v Londýně, byl založen na začátku října 2007. V polovině roku 2008 se stal

Více

Ve školním kole dějepisné soutěže zvítězily studentky ze třídy 5. A

Ve školním kole dějepisné soutěže zvítězily studentky ze třídy 5. A Ve školním kole dějepisné soutěže zvítězily studentky ze třídy 5. A Dne 15. března 2017 proběhlo za účasti 17 studentů sdružených do 6 týmů školní kolo Dějepisné soutěže gymnázií ČR a SR. Tato dějepisná

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

ENGLISH CONVERSATION CONTEST Výsledky školního kola Konverzační soutěže v angličtině 2017

ENGLISH CONVERSATION CONTEST Výsledky školního kola Konverzační soutěže v angličtině 2017 ENGLISH CONVERSATION CONTEST Výsledky školního kola Konverzační soutěže v angličtině 2017 Kategorie II.B (1.-2. ročník) počet účastníků: 14 maximální počet bodů (poslech B2 + speaknig): 42 1. Nikita KISZKOVÁ

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Nováčci v řadách čtenářů naší školy

Nováčci v řadách čtenářů naší školy 4 Nováčci v řadách čtenářů naší školy Pasování žáků 1. tříd 11.1.2011 Na naší škole se již stalo tradici ze prvňáčci kteří se půl roku učí číst pak předvádějí své dovednosti svým i rodičům svých spolužáků.

Více

P L Á N P R Á C E VÝCHOVNÝCH PORADCŮ A METODIKA PREVENCE

P L Á N P R Á C E VÝCHOVNÝCH PORADCŮ A METODIKA PREVENCE S T Ř E D N Í P R Ů M Y S L O V Á Š K O L A Z L Í N P L Á N P R Á C E VÝCHOVNÝCH PORADCŮ A METODIKA PREVENCE ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 SRPEN A ZÁŘÍ Plánování besedy pro žáky ročníku Intervenční centrum Příprava

Více

40. výročí školy. Pěvecká soutěž

40. výročí školy. Pěvecká soutěž 40. výročí školy 4. 10. 2014 se u příležitosti 40. výročí založení školy uskutečnilo setkání současných i bývalých zaměstnanců s vedením školy a města. V rámci oslav proběhl den otevřených dveří, kdy mohli

Více

SOČ 2006-2007. Konaného dne 21.března.2007 v prostorách přednáškového sálu na SPŠ a VOŠ Písek

SOČ 2006-2007. Konaného dne 21.března.2007 v prostorách přednáškového sálu na SPŠ a VOŠ Písek SOČ 2006-2007 Konaného dne 21.března.2007 v prostorách přednáškového sálu na SPŠ a VOŠ Písek SEKCE CAD CAM - MULTIMEDIA Komise: p. Ladislav Řeřábek Ing. Ivan Fořt p. Miroslav Petřík A4.S Mach Petr Animace

Více

Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009

Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009 Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009 SŠP a VOŠ, s. r. o. pracoviště Kroměříž 03.07.09 - Krásné prázdniny! Přejeme všem krásné prázdniny! Úřední hodiny v době prázdnin: - v pracovní dny 8.00

Více

Předmětová komise základů společenských věd a občanské výchovy

Předmětová komise základů společenských věd a občanské výchovy Předmětová komise základů společenských věd a občanské výchovy Zhodnocení práce předmětové komise základů společenských věd a občanské výchovy za školní rok 2016/2017 Ve školním roce 2016/2017 předmět

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 ACADEMIA MERCURII SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA, S.R.O. 547 01 NÁCHOD, SMIŘICKÝCH 740 ASPnet UNESCO VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Tel./fax: +420 426 893 E-mail: info@academiamercurii.cz, ptackova@academiamercurii.cz

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15.

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. První zápas se ZŠ Nad Přehradou prohrála naše děvčata 0:2 po setech 12:15

Více

proběhla exkurze pro žáky partnerských základních škol pořádané SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín

proběhla exkurze pro žáky partnerských základních škol pořádané SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín 27. 2. 2014 proběhla exkurze pro žáky partnerských základních škol pořádané SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zúčastnily se ZŠ Karolinka a ZŠ Sychrově. Exkurze proběhla v hornickém muzeu Landek Park. 3.3-7.3.

Více

Anglické divadlo (24. září 2012)

Anglické divadlo (24. září 2012) Anglické divadlo (24. září 2012) Jackie and the Giant (1. stupeň) Napínavý příběh o malé dívce Jackie, která prchá před zlým obrem a na své cestě se setkává s obrem hodným, který jí může pomoci. V obřím

Více

Fokus divadlo 2014. Barbora Genserová, studentka 5.B, se v silné konkurenci studentů středních škol umístila na 3. místě. Blahopřejeme!

Fokus divadlo 2014. Barbora Genserová, studentka 5.B, se v silné konkurenci studentů středních škol umístila na 3. místě. Blahopřejeme! Fokus divadlo 2014 Pod tímto názvem Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě vyhlásila na podzim 1. ročník soutěže o nejlepší divadelní recenzi a kritiku. Jelikož se v literárním semináři

Více

Mezinárodní spolupráce školy

Mezinárodní spolupráce školy Mezinárodní spolupráce školy Ve školním roce 2010 2011 dosáhla naše škola v mezinárodní spolupráci historického úspěchu. Se společným česko polským projektem středních škol Zmizelé a nalézané osudy. Memento

Více

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod.

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. Základní škola, Mládežnická 536, TRUTNOV 4 Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. pavilon 1. stupně Základní škola, Mládežnická 536, Trutnov 4 Základní škola, Mládežnická

Více

Známé slovo poezie

Známé slovo poezie Známé slovo poezie 1. 3. 2017 Okrskové kolo recitační soutěže se letos konalo první březnový den, ve středu (dle požadavku ZUŠ a jejich provozu). Zúčastnilo se jej celkem 5 základních škol (ZŠ Zastávka;

Více

Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se

Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se Monika Suchá Univerzita Pardubice PARDUBICE - Pardubická univerzita se letos poprvé zapojí do Týdne vědy a techniky,

Více

JMENNÝ SEZNAM ŽÁKŮ V UČEBNĚ

JMENNÝ SEZNAM ŽÁKŮ V UČEBNĚ JMENNÝ SEZNAM ŽÁKŮ V UČEBNĚ RED IZO: 600020266 Název školy: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Zkušební místo: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek,

Více

ARS Poetica Puškinův památník

ARS Poetica Puškinův památník ARS Poetica Puškinův památník 50. ročník Je to k nevíře, ale v pátek 8. 4. 2016 v Bohumíně proběhl již 50. ročník krajské přehlídky ARS Poetica Puškinův památník. Jubilejního ročníku se zúčastnilo téměř

Více

Významné mezníky v historii školy III. (od 90. let 20. století)

Významné mezníky v historii školy III. (od 90. let 20. století) Významné mezníky v historii školy III. (od 90. let 20. století) září prosinec duben červen duben 1989/1990 Ředitelem školy byl jmenován Miroslav Horák. Po prázdninách byla otevřena nová učebna informatiky

Více

Setkání s rodiči. 7. dubna 2014. Třídy: 1. AM, 2. AN, 3. AN, 4. AN

Setkání s rodiči. 7. dubna 2014. Třídy: 1. AM, 2. AN, 3. AN, 4. AN Setkání s rodiči 7. dubna 2014 Třídy: 1. AM, 2. AN, 3. AN, 4. AN Obsah setkání: Výsledky klasifikace - třetí čtvrtletí Bodovací systém - vyhodnocení Akce školy a žáků Co nás čeká ve 4. čtvrtletí Souvislá

Více

13. číslo školního časopisu září / prosinec 2016 cena: 10,- Kč

13. číslo školního časopisu září / prosinec 2016 cena: 10,- Kč 13. číslo školního časopisu září / prosinec 2016 cena: 10,- Kč Obsah Co se děje ve škole Slavnostní zahájení školního roku... str. 3 Kouzlo etiky...... str. 4 Soutěž ve sběru starého papíru....... str.

Více

P L Á N P R Á C E VÝCHOVNÝCH PORADCŮ A METODIKA PREVENCE

P L Á N P R Á C E VÝCHOVNÝCH PORADCŮ A METODIKA PREVENCE S T Ř E D N Í P R Ů M Y S L O V Á Š K O L A Z L Í N P L Á N P R Á C E VÝCHOVNÝCH PORADCŮ A METODIKA PREVENCE ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 SRPEN A ZÁŘÍ Plánování besedy pro žáky ročníku Krajský soud ve Konzultace

Více

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Fakulta/Ústav: Univerzita Pardubice/Ústav elektrotechniky a informatiky Název projektu: Vytváření příležitostí

Více

Závěrečná zpráva environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO)

Závěrečná zpráva environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) Závěrečná zpráva environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) šk. rok 2013-2014 ZŠ a MŠ Nerudova, České Budějovice V rámci EVVO bylo realizováno všestranné rozvíjení klíčových kompetencí v kontextu

Více

Leden Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, Čertovské rejdění

Leden Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves,   Čertovské rejdění Leden 2017 Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz Čertovské rejdění S příchodem měsíce prosince se děti z celé školy i školky těšily a netrpělivě (ty menší s obavami) očekávaly datum 5. prosince,

Více

Archiv aktualit WWW stránek SŠP a VOŠ, s. r. o., pracoviště Zlín školní rok 2006 07

Archiv aktualit WWW stránek SŠP a VOŠ, s. r. o., pracoviště Zlín školní rok 2006 07 Archiv aktualit WWW stránek SŠP a VOŠ, s. r. o., pracoviště Zlín školní rok 2006 07 Letní poznávací tábor 2006 Vloženo v 07:57, 07.09.2006 Také letos se před zahájením školního roku sešli zájemci o studium

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

ŠKOLNÍ KOLA BIOLOGICKÉ OLYMPIÁDY

ŠKOLNÍ KOLA BIOLOGICKÉ OLYMPIÁDY ŠKOLNÍ KOLA BIOLOGICKÉ OLYMPIÁDY Hned po náročném ukončení pololetní klasifikace se tradičně konala školní kola Biologické olympiády ve všech kategoriích. S úkoly spojené s testem, praktickými úlohami

Více

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI představuje letní adaptační kurz pro žáky z Vietnamu i z Čech PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI 11. 8. 15. 8. 2014 Jizerské hory penzion U Kačáka Obsah: 1. Cíl projektu 2. Realizace projektu Přípravná

Více

VOŠ, SPŠ automobilní a technická. Bc. Jan Šindelář České Budějovice 2011

VOŠ, SPŠ automobilní a technická. Bc. Jan Šindelář České Budějovice 2011 VOŠ, SPŠ automobilní a technická Bc. Jan Šindelář České Budějovice 2011 Charakteristika Regionální centrum technického vzdělávání 45 let tradice výuky v automobilních a strojírenských oborech Více než

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2015 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Bezplatné měření termovizní kamerou s elektromobilem od E.ONu, 1.1. 18.2.2015...

Více

Pardubická univerzita přivítá klání o nejlepšího mladého chemika

Pardubická univerzita přivítá klání o nejlepšího mladého chemika Pardubická univerzita přivítá klání o nejlepšího mladého chemika V úterý 13. června bude hostit čtyřicítku chemických talentů. Celostátní finále soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR rozhodne,

Více

Nejrozsáhlejší vzdělávací projekt ve fotografii pro studenty středních škol, žáky 2. stupně základních škol a jejich pedagogy. probíhá pod záštitou

Nejrozsáhlejší vzdělávací projekt ve fotografii pro studenty středních škol, žáky 2. stupně základních škol a jejich pedagogy. probíhá pod záštitou Nejrozsáhlejší vzdělávací projekt ve fotografii pro studenty středních škol, žáky 2. stupně základních škol a jejich pedagogy probíhá pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT)

Více

Gymnazijní společnost o.s.

Gymnazijní společnost o.s. Zápis z Valné hromady Gymnazijní společnosti o.s. Valná hromada se konala 24. 9. 2013 a byla svolána na 16.30. Valná hromada byla svolána na základě rozhodnutí Rady GS ze dne 10. 9. 2013 prostřednictvím

Více

ÚSPĚCHY NAŠICH ŽÁKŮ V SOUTĚŽÍCH A OLYMPIÁDÁCH

ÚSPĚCHY NAŠICH ŽÁKŮ V SOUTĚŽÍCH A OLYMPIÁDÁCH ÚSPĚCHY NAŠICH ŽÁKŮ V SOUTĚŽÍCH A OLYMPIÁDÁCH ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 Školní kolo soutěže PIŠQWORKY (8. a 9. třída) 1. místo Ladislav Drápal 2. místo Ondřej Burian 3. místo Michal Jirák 4. 8. místo: Pavla

Více

Organizace 6. tříd. žáci budou pokračovat ve 3 nebo 4 třídách minimálně 21/22 žáků na třídu rozdělení třídních kolektivů závisí na

Organizace 6. tříd. žáci budou pokračovat ve 3 nebo 4 třídách minimálně 21/22 žáků na třídu rozdělení třídních kolektivů závisí na Organizace 6. tříd žáci budou pokračovat ve 3 nebo 4 třídách minimálně 21/22 žáků na třídu rozdělení třídních kolektivů závisí na přijetí žáků na jiné školy (víceletá gymnázia, sportovní třídy) počtu žáků

Více

Školní kolo Konverzační soutěže v angličtině

Školní kolo Konverzační soutěže v angličtině Školní kolo Konverzační soutěže v angličtině Ve středu 9. ledna proběhlo školní kolo Konverzační soutěže v angličtině kategorií II.B, III.A a III.B, které se v tomto kole letos celkově zúčastnilo 31 studentů.

Více

Soutěž napájení sluncem Ostrava

Soutěž napájení sluncem Ostrava SPŠSE a VOŠ Liberec, Masarykova 3, 460 84, Liberec Cestovní zpráva - externí verze Soutěž napájení sluncem Ostrava V úterý 25. ledna 2011 se na Vysoké škole báňské Technické univerzitě v Ostravě konal

Více

Které faktory Vás motivují, nebo by Vás motivovaly, ke studiu technického oboru na SŠ, popř. v budoucnu na VŠ? 10% 41% 18% 33%

Které faktory Vás motivují, nebo by Vás motivovaly, ke studiu technického oboru na SŠ, popř. v budoucnu na VŠ? 10% 41% 18% 33% ANALÝZA POTŘEB ŽÁKŮ STŘEDNÍCH ŠKOL Analýza potřeb žáků SŠ uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u žáků SŠ technického směru a všeobecných gymnázií v Moravskoslezském

Více

Odborná knihovnická exkurze do Krakova

Odborná knihovnická exkurze do Krakova Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná knihovnická exkurze do Krakova Datum konání: 8. - 11. května 2017 Účastníci: vybraní studenti

Více

- Zprávy

- Zprávy www.prachatickonews.cz - Zprávy "Řekla nám to Dagmar Lieblová, která přežila koncentrák..." PRACHATICE - 16. února 2012-9:36 - Přízemí i balkony prachatického městského divadla zaplnila ve středu 15. února

Více

státní svátek-den české státnosti

státní svátek-den české státnosti Plán školního roku 2018/19 Biskupské gymnázium září 3.9.2018 PO zahájení školního roku 5. - 7. 9. 2018 ST-PÁ seznamovací kurz 1.ročník 10. - 11. 9. 2018 PO-ÚT seznamovací kurz prima 10. - 11. 9. 2018 PO-ÚT

Více

5. místo Ivana Gromotoviče na gymnaziální historické soutěži

5. místo Ivana Gromotoviče na gymnaziální historické soutěži 5. místo Ivana Gromotoviče na gymnaziální historické soutěži V pátek dne 23. ledna 2015 proběhl v budově Historického ústavu Slezské univerzity v Opavě již IX. ročník krajské historické soutěže určené

Více

Jan Zeman. 27. února 2012

Jan Zeman. 27. února 2012 Středoškolská odborná činnost Příležitost nebo zbytečnost? Jan Zeman 27. února 2012 Co je Středoškolská odborná činnost (SOČ) Soutěž vyhlašuje MŠMT s cílem: vést talentované žáky k samostatnému a tvořivému

Více

ORGANIZACE MĚSÍCE ÚNORA 2018

ORGANIZACE MĚSÍCE ÚNORA 2018 ORGANIZACE MĚSÍCE ÚNORA 2018 ČTVRTEK 1. ÚNOR, MATEŘSKÁ ŠKOLA Ve čtvrtek 1. 2. proběhne v mateřské školce od 8.00 hodin pro 3. a 4. třídu masopustní karneval. ČTVRTEK 1. ÚNOR, ZÁKLADNÍ ŠKOLA - výchovná

Více

Výsledky školního kola Astronomické olympiády v kategoriích AB a CD

Výsledky školního kola Astronomické olympiády v kategoriích AB a CD Výsledky školního kola Astronomické olympiády v kategoriích AB a CD Ve dnech 24. 11. 2014 a 1. 12. 2014 proběhlo školní kolo 12. ročníku Astronomické olympiády, která je tradičně pořádána Českou astronomickou

Více

Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji. SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Josef Kašpar

Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji. SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Josef Kašpar Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Josef Kašpar Cíl projektu Podnícení zájmu o technické předměty Popularizace technického vzdělávání Zvýšení podílu praktických

Více

Místopředsedkyně Senátu PČR paní dr. Alena Gajdůšková: Vážený pane předsedo, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené dámy, vážení pánové!

Místopředsedkyně Senátu PČR paní dr. Alena Gajdůšková: Vážený pane předsedo, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené dámy, vážení pánové! Místopředsedkyně Senátu PČR paní dr. Alena Gajdůšková: Vážený pane předsedo, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené dámy, vážení pánové! Od hostů se očekává zdravice. Jsem velmi ráda, že vás

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK Shrnutí činnosti za rok Konkrétní spolupráce se ZŠ Nový svět v Opavě

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK Shrnutí činnosti za rok Konkrétní spolupráce se ZŠ Nový svět v Opavě VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2012 Shrnutí činnosti za rok 2012 V souladu s hlavním cílem občanského sdružení Montessori Opava, jímž je podporovat další zavádění Montessori výchovných a výukových metod do mateřských

Více

Školní časopis, 2015/2016 LÉTO

Školní časopis, 2015/2016 LÉTO Základní škola Ostrava, Gajdošova 9, p.o. Školní časopis, 2015/2016 LÉTO TAK, DĚCKA, PRÁZDNINY SE BLÍŽÍ. PĚKNĚ SI ODPOČIŇTE A DÁVEJTE NA SEBE POZOR. TŘI, DVA, JEDNA, START. 1 Obsah Pozvánka na rozloučení

Více

Plán SPoSŠ na školní rok 2018 / 2019

Plán SPoSŠ na školní rok 2018 / 2019 Karta procesu Název procesu R10 - Řízení školy R10-FO-01 Vypracoval: Platnost od: Schválil: 1.4.2008 Mgr.Eva Matoušková R10-1 Plán SPoSŠ na školní rok 2018 / 2019 1. Stav na škole k zahájení školního roku

Více

PROJEKT ROMA Česká republika Karviná. Sdružení Romů Severní Moravy

PROJEKT ROMA Česká republika Karviná. Sdružení Romů Severní Moravy PROJEKT ROMA Česká republika Karviná Sdružení Romů Severní Moravy 1 AKTIVITY V RÁMCI PROJEKTU Průběžné aktivity pro děti: Volnočasové aktivity pro děti a mláděž (zvláště z cílové skupiny) kroužky: počítačový,

Více

Nejrozsáhlejší vzdělávací projekt ve fotografii pro studenty středních škol, žáky 2. stupně základních škol a jejich pedagogy

Nejrozsáhlejší vzdělávací projekt ve fotografii pro studenty středních škol, žáky 2. stupně základních škol a jejich pedagogy Nejrozsáhlejší vzdělávací projekt ve fotografii pro studenty středních škol, žáky 2. stupně základních škol a jejich pedagogy probíhá pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT)

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice O škole historie i současnost školy 1. Tradice škola poskytuje již více než 60 let úplné střední odborné vzdělání s maturitou 2.

Více

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 %

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 % Vyhodnocení dotazníků: rozdáno 100% dotazníků, vráceno 95% dotazníků na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče Je atmosféra školy, když ji navštívíte, podle vás pozitivní? a) určitě ano

Více