K čemu je clicker training dobrý?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "K čemu je clicker training dobrý?"

Transkript

1 K čemu je clicker training dobrý? K výcviku. Je to způsob, jak použít "univerzální" jazyk ke sdělení psovi, že dělá něco dobře. Clicker se zpravidla používá při pozitivním způsobu výcviku, který je založený na operantním podmiňování. Zjednodušeně řečeno se pes učí z následků svého chování, pokud mu přinesou odměnu, má tendenci chování zopakovat, což se nám hodí. Pokud mu naopak nic pozitivního nepřinesou, chování časem vymizí. Klikem pak psovi dáváme najevo, že tohle chování se nám líbí a odměna je na cestě. Při různých typech učení pak můžete ve psovi prohloubit kreativitu, samostatné přemýšlení a jednání, hlubší spolupráci a vzájemné porozumění. Clicker jako prostředek komunikace vám umožní přesnější sdělení než obyčejná pochvala. Psy pozitivní cvičení baví, proto v něm dělají značné pokroky i v krátkém čase a je vhodný pro všechny typy psů. Zejména mnoho plemen šlechtěných k samostatné práci a nezávislosti na psovodovi uvítají možnost samotného propracování se ke cvikům vůči neustálému "buzerování" ze strany psovoda. Clicker s úspěchem můžete použít k vrcholovým výkonům ve psích sportech (obedience, agility, dogdancing, dogfrisbee, sportovní výcvik...), tak službě (vodící psi, asistenční, záchranářští, policejní...). Clicker se vám ale bude hodit i při výchově rodinného psa. Může s ním psovi pomoci k překonání různých fobií či zlozvyků. Je vhodný pro jakékoliv plemeno? Když může být vhodný pro vránu, delfína, kosatku i kočku, plemeno psa už nehraje takový rozdíl :-) Je ale pravda, že díky dlouholetému šlechtění budou některá plemena reagovat lépe a rychleji než jiná. Psi zvyklí pracovat hodně samostatně a ke svému vlastnímu prospěchu, jako jsou lovecká plemena, teriéři, chrti či primitivní plemena (akity, šiby, malamuti, basenji...) budou clicker jednoznačně preferovat vůči klasickému výcviku založenému na ukazování, navádění a opakování. Taková plemena nejsou zvyklá s psovodem pracovat, takže na jeho pokyny nebudou reagovat přímo, ale přes clicker se naučí, co je pro ně přínosné. Naopak dost často překvapivě mají občas s clickerem problémy plemena, která jsou stovky let šlechtěná v naprosté podřízenosti člověku, typicky ovčácká plemena (která paradoxně dopadají dobře v "IQ testech" založených na rychlosti učení klasickým přístupem) se budou rychle učit i za pomoci ukazování a snesou mnohem více opakování cviků než jiná. Neznamená to ale, že by nebylo možné s nimi na clicker pracovat, jen je potřeba v nich ze začátku podpořit sebedůvěru, aktivitu a kreativitu. Je clicker vhodný pro jakoukoliv povahu psa? Ano. Každý pes bude potřebovat trochu odlišný přístup, někomu bude trvat určitá fáze déle než jinému psovi, ale zásady clicker trainingu jsou založené na tom, že se dají univerzálně použít při výcviku každého psa. Problematičtější by byla otázka, zda je clicker vhodný pro jakéhokoli psovoda :-) Pro některé není vhodný ani pes, leda by byl plyšový.

2 Je clicker vhodný jen pro psy? Základy clicker trainingu byly položené během druhé světové války při výcviku holubů v navádění řízených střel na budovy či jiné cíle. Ještě než se rozšířil mezi populací majitelů psů, principy CT se s úspěchem využívaly v oceanáriích při výcviku mořských savců a zoologických zahradách při práci s nejrůznějšími typy zvířat, od šelem po papoušky. Jeden ze směrů v Americe doporučuje klikání a cvičení na slepicích dříve, než psovodi (slepicovodi) začnou pracovat se psy. Používá se i při výcviku koní. Z domácích zvířat se cvičit s pomocí clickeru (či podobného zařízení jako je baterka nebo laser) mohou naučit kočky, papoušci, fretky, králíci, potkani, myší... Dokonce i rybičky v akváriu, pokud pro ně najdete vhodnou odměnu. Proč používat clicker místo pochvaly? Nikoli místo. Pochvalu při clicker tréninku používáte také, ale klik se vám hodí jako přesnější označení toho, co se vám líbí a za co psa odměňujete. Zvuk clickeru je mnohem kratší než slovní pochvala a také jednoznačnější. Používáte ho výhradně při výcviku a jeho účinek tak neotupíte během běžného života se psem. Zároveň bylo pokusy prokázáno, že náhlé akustické (klik) nebo optické (bliknutí baterkou) impulzy před zpracováním v kůře mozku psa prochází amygdalou. Amygdala je velmi stará část mozku, která zpracovává především paměťové stopy, které mají nějaký emocionální náboj. Můžou vyvolat velmi silnou, těžko kontrolovatelnou odezvu organismu. Stejná část mozku je aktivována i při strachu z bouřky, střelby, či nějakého předmětu nebo situace. Při clickeru využíváme pozitivních emocí, které u psa vytvoříme tím, že zvuk clickeru spojíme s pamlskem, který má pes rád. Přesto je pochvala velmi významnou výcvikovou pomůckou můžete tak psa povzbudit, pokud se dobře snaží, ale ještě se mu nepodařilo dosáhnout konečné podoby cviku, můžete tak psovi dát najevo, že se vám něco líbí, i když nemáte po ruce clicker. Klikání je třeba časem odstranit a je dobré ho nahradit slovní pochvalou, než bude pes cvičit úplně bez povzbuzování. Pochvalu také používám, když chci, aby pes věděl, že dělá cvik v dobře a má v něm pokračovat, pokud mu kliknu, může cvik ukončit a přijde si pro odměnu. Můžu při clicker tréninku chválit? Ano. Při CT trenéři velmi často apelují na klikaře, aby na psy příliš nemluvili a to včetně chválení. Pokud totiž rušíte psa při přemýšlení, zákonitě mu půjde cvičení hůře a je náchylnější k dělání chyb. Pochvala je ale zcela na místě, pokud pes přemýšlí nad nějakým činem, ale nemá dost odvahy ho zkusit, pokud se snažil cvik vystihnout, ale nebylo to dost dobré na kliknutí, nebo pokud chcete i po kliku zdůraznit, že se mu něco mimořádné povedlo, například při jackpotu.

3 Musím dát odměnu po každém kliknutí? Ano. Učení pomocí clickeru je tak rychlé a bezprostřední právě díky tomu, že psovod psa často odměňuje a tím mu dá jednoznačně najevo, co je žádoucí a co ne. Pokud po signálu, jakým je právě klik, následuje pamlsek, ve psovi vytvoříte klasickým podmiňováním reflex. Díky tomu bude už na samotný klik reagovat příjemnými pocity a cvičení si spíše oblíbí. Pokud ale po kliku pamlsek nepřijde, reflex se časem oslabí až vymizí a člověku nezbude nic jiného než cvakací krabička, která mu překáží v ruce. Potom už není žádný rozdíl mezi krátkou pochvalou a kliknutím. To ale neznamená, že člověk musí odměňovat psa navždy, stejně jako to neznamená, že musí klikat navždy. Klikání se časem nahradí pochvalami a pochvaly se nahradí řidčeji používanými pochvalami, až nakonec pes vydrží pracovat delší dobu bez neustálého chválení. Když klik ukončuje cvik, nebude mi pak dělat chyby při takových věcech jako je odložení nebo náběhy do slalomu? Ne. Podstatné je, aby pes chápal, že dokud neuslyší klik, musí pokračovat se svém snažení. V případě odložení tak postupně prodlužujete dobu, kdy pes musí zůstat v klidu. Důležité je, aby si byl pes nejprve jistý, co má skutečně dělat, aby tedy nepochyboval o tom, že má zůstat sedět. Když učím náběh do slalomu buď to učím například v rámci uličky, kdy psovi ve směru běhu hodím hračku, nebo pes už slalom umí a v tom případě mi nevadí, pokud po kliku ze slalomu vyběhne a dojde si pro odměnu. Pokud ale žádný klik neuslyší, musí pokračovat ve slalomování. Kdyby se mu stalo, že by bez kliku vypadnul, šla bych slalom znovu a pes většinou pochopí, že bez pokračování se k odměně nedostane.

4 Kdy mám klikat při delších a složitejších cvicích, jako je třeba aport nebo provedení kladiny? Cviky, které se skládají z více úkonů se obvykle učí tak zvaně back-chainingem. Nejprve naučíte finální pozici a poté se k ní dopracováváte. Postupujete od neznámého ke známému, takže nejprve byste psa naučili sedět s aportem před vámi či stát správně na zóně, poté by se musel zvednout aport a sednout si s ním, či by seběhl na zónu z výšky několika centimetrů a teprve pak se zastavil. Postupně toho chcete po psovi více a více, až zvládne pro aport doběhnout a přinést ho nebo přeběhnout celou kladinu a zastavit se až na zóně. Proč nemůžu psovi říkat povel, když ho učím nový cvik? Engage! Šli jste si pustit Star Trek? Přesně to jsem vám totiž řekla ve svém jazyce, který by měl umět každý. Ale neumí. A stejně je na tom pes. Je tedy zbytečnému říkat něco, čemu nerozumí. Je lepší nejprve naučit cvik tak, jak si ho představujete, a pak k němu přiřadit povel. Pokud byste povel dali ke cviku někdy v průběhu učení, může se vám stát, že pes cvik pochopí trochu jinak a povel si pak spojí s jiným cvikem než jste chtěli. Jak pes pozná, který cvik má zrovna dělat? Když cvičíte s clickerem, zpravidla pracujete jen na jednom cviku nebo chování. Jakmile ke cviku přiřadíte povel a pes pozná, že ho má na daný povel dělat, můžete začít pracovat na něčem jiném. Když začínáte pracovat na novém cviku, zpravidla máte několik možností, jak psovi říci či naznačit, co má dělat. Za prvé, psa můžete do cviku navést. Tomu se říká luring. Psa můžete vést za pamlskem, hračkou, rukou nebo hůlkou, záleží na tom, na co ho zvyknete nebo co se pro daný cvik více hodí. Tak psa dostanete do pozice nebo pohybu, za který pak kliknete a odměníte. Za druhé, počkáte si, až pes cvik náhodně předvede, kliknete a odměníte ho. Kupříkladu si sám od sebe sedne nebo za vámi přijde. Takovému zachycení cviku se říká capturing. A konečně můžete psa do cviku dostat tím, že klikáte za chování, které se cviku blíží, pak označujete jen to, co se cviku blíží víc a víc, až dostanete výsledný cvik. Znáte hru samá voda, přihořívá? Přesně tak to vypadá u shapingu, necháte psa hádat, co by se vám líbilo, a jakmile přijde na něco, co se tomu podobá, kliknete a tím mu dáte najevo, že je na správné stopě a měl by pokračovat. Kupříkladu byste chtěli psa naučit chodit u nohy. Psovi byste klikli, kdykoli by se rozešel vaším směrem. Potom byste klikali, když by byl natočený tak, abyste koukali stejným směrem. Dalším klikáním byste upřesnili, jak moc blízko vás by pes měl být, jak daleko vpředu či vzadu za vámi, že se na vás má koukat a podobně. Ve skutečnosti při učení většiny cviků použijete různou kombinaci všech uvedených přístupů. Obvykle představuji psovi cvik tím, že ho do něj párkrát navedu. Pokud ale necháte psa příliš spoléhat na ukazování, nestane se kreativní a některé cviky se vám budou učit špatně. Někteří psi nesnáší věčné buzerování ze strany psovodů, takže na ukazování nebudou reagovat dobře. Proto se snažím dát psovi co nejdříve po navádění příležitost, aby mi cvik nabídl sám. To je capturing. Jakmile se chytí, upřesňuji provedení cviku shapingem.

5 Můžu psa do cviku navádět? Ano. Je preferovanější, když může pes pracovat samostatně a nespoléhá se na pomoc psovoda, protože je pes pak kreativnější, umí více přemýšlet, učí se s vámi komunikovat na dalších úrovních. Přesto jsou psi po generace vychovávaní k tomu, aby se přizpůsobili požadavkům a pokynům psovoda, takže v některých cvicích se k výsledku dostanete rychleji či pohodlněji, když psa navedete pamlskem, hračkou, za rukou či hůlkou. Většinou zkouším zkombinovat několik přístupů - psa párkrát do cviku nevedu a poté čekám, jestli se mi ho pokusí sám nabídnout. Pokud zkusí alespoň náznak toho, co by se mi líbilo, tak kliknu a odměním ho. Podle toho, jak moc se chytá, buď psovi opět pomůžu navedením (stejně, jako by mi nabídl úplně jiné chování, než chci), nebo čekám, jestli se nepokusí ve cviku dostat dál. Pokud mi stabilně nabízí špatný cvik nebo vzdá veškeré snažení, pokusím se mu v chybách zabránit a nabídnout mu jinou, správnější variantu. V principu byste ale měli psovi umožnit chybu čas od času udělat, protože i tím se učí, pokud po špatné volbě nedostanou odměnu, pak je to pro něj také hodnotná informace. Správně by pro psa ze začátku měla být správná volba logická a jednoduchá, jak roste psovo porozumění cviku, volby mohou být čím dál tím těžší, dokud se pes nedokáže správně rozhodnout i ve velmi těžké situaci. Pro další informace se podívejte na související články. Kdy můžu ke cvilu přidat povel? V okamžiku, kdy dělá pes cvik přesně tak, jak si ho představujete, včetně přesnosti a rychlosti. Protože cvičíte jen jeden cvik, jakmile si vezmete clicker a pamlsky, pes by vám ho měl začít okamžitě nabízet. Těsně před tím, než začne cvik dělat, řeknete povel, který jste si vymysleli, jakmile cvik provede (zatím ještě netušíc, že už k tomu dostal povel), psa odměníte jako vždycky. Když se po pár pokusech přesvědčíte, že psa nic z toho, co říkáte, v provádění cviku neruší (pokud by ho to vyrušilo, cvičte chvíli bez povelů a když cvik opět upevníte, zase s povelem začněte a opakujte cyklus tak dlouho, dokud psovi povel přestane vadit), můžete začít povel říkat dříve a dříve před cvikem. Poté přestanete odměňovat, když vám pes nabídne cvik bez povelu a pochválíte ho a odměníte, jen když mu dáte nejřív povel. Snažte se také více odměňovat rychlejší reakce na povel. Psovi po nějaké chvíli dojde, že je výhodné cvik udělat, pokud uslyší určité slovo (povel). Můžu klikat dva cviky najednou? Ano a ne. Protože při clickeru pes pracuje hodně sám, nemůže z vašeho chování nijak odvodit, který cvik by zrovna měl předvést, musí to pochopit z vašeho klikání. Pokud byste klikali za zvedání přední nohy a uprostřed lekce se rozhodli, že chcete naučit zadní nohu, pes nebude chápat, proč najednou za zvednutí přední nohy nic není. Můžete ale klidně učit dva i více cviků, pokud budou nějak výrazně odlišné (například zvednutí přední packy a náběh do slalomu) a vy je ještě odlišíte okolnostmi - například jeden budete cvičit doma, druhý venku, jeden ráno, druhý až za několik hodin a podobně.

6 Můžu cvičit s clickerem, i když můj pes nemá zájem o pamlsky? Ano. Jen to pravděpodobně bude trochu obtížnější. Pamlsky jsou velmi výhodné, když je pes považuje za primární odměnu (tedy něco, co mu je samo osobně příjemné), můžete je dát psovi okamžitě, v krátkém časovém úseku jich rozdat velké množství, pes při tom nemusí měnit svoji pozici. Takové charakteristiky třeba přetahování o hračku nemá - pes při tom většinou mění svoji pozici, chvíli trvá, než psa odměníte a než od něj hračku získáte zpět atd. Přesto při výcviku často hračku používám, stejně jako jiné formy odměny. Podstatné je, aby po kliku přicházelo něco, co pes shledává jako pozitivní. Jestli to je přetahování o uzel, hra s pet flaškou, vyběhnutí ze dveří na procházku nebo hra se psy, to nehraje takovou roli. Přesto bych doporučila přiučit psa nepamlskovače na hltajícího maniaka, stejně jako bych chtěla zaujmout psa nepřetahovače pro hračky. Bude pes poslouchat, i když nebudu mít clicker u sebe? Ano. Stejně, jako psi učení na pamlsek či na hračku budou poslouchat i bez těchto pomůcek, tak musíte naklikaného psa zvyknout na to, že občas místo kliku přijde jen pamlsek či slovní pochvala. Klikáte psovi hlavně v počátečních fázích učení cviku, jakmile na něm vidíte, že se v cviku orientuje, předvádí ho s jistotou, radostně a přesně, občas nekliknete, ale jen ho slovně pochválíte a svoji spokojenost doplníte pamlskem (či jinou formou odměny). Pokud pes nejeví nepokoje, protože by mu chybělo klikání, postupně ho čím dál více omezujete a nahrazujete slovními pochvalami. Cílem je především dostat psa do takové sebejistoty a pohody, že bude delší dobu cvičit i bez pamlsků a slovních pochval. Často také místo clickeru používám "clicker-slovo", krátkou pochvalu, u které se snažím neměnit výslovnost a u které vytvořím stejný podmíněný reflex jako u klikání. Svému psovi říkám "yesss" a vždycky označení doplním pamlskem (hrou). Můžu tak "klikat" kdykoli si clicker zapomenu nebo se to kvůli okolním podmínkám příliš nehodí (dopravní prostředek, přítomnost dalších psů, u kterých nevím, jak budou na klikání reagovat).

7 Je clicker training stejně spolehlivý jako klasický výcvik? Ano. Možná i spolehlivější. Během Studené války americké námořnictvo cvičilo delfíny k samostatnému, několikahodinovému průzkumu volného oceánu. Jednou se stalo, že na místo, kde se měli delfíni vrátit k lodím, přišla bouřka a lodě musely odplout. Podařilo se jim vrátit až druhý den a delfíni tam stále plavali a čekali na odměnu. Stejně je možné cvičit divoká zvířata, aby pomáhala při špionážích, předváděla se v cirkuse, hrála v reklamách či filmech. Pokud tohle dokáže clicker u zvířat nechovaných po stovky let pro práci s člověkem, pak by to u psa měla být hračka. A kdo umí klikat, pro toho to snadné skutečně je. Ostatní se nejprve musí s clickerem naučit pracovat, aby takové spolehlivosti dosáhli. Velká část clicker trainingu se zabývá právě tím, jak uzpůsobit okolní podmínky při výcviku tak, aby byl pes schopný poslechnout. Neznamená to, že by pes uměl pracovat jen ve sterilním prostředí, protože jakmile si cvik či chování upevní v lehkých podmínkách, okolnosti se stíží, dokud pro psa není přirozené pracovat i ve velmi obtížném prostředí. Není podmínkou, aby se začínalo jen se štěnětem čistým jako nepopsaný list, stejným způsobem se dají odstranit i zlozvyky. Jak se dá pes pomocí clickeru motivovat k přemýšlení? Pes přemýšlí pořád. Jakmile je pes vzhůru, učí se ze svého okolí. Psi nejsou žádná vyjímka ve zvířecí či lidské říši, v zásadě dělají to, co se jim vyplatí a snaží se vyhnout věcem, ze kterých žádný užitek mít nebudou (aneb zákon zachování energie). Proto pokud používáte při učení metody, které psa podporují v pasivním přijímání toho, co jim sdělíte, nemají důvod udělat ani "o krok" víc, než co po nich vyžadujete. Naopak pokud zvolíte přístup, kdy pes bude odměněn za jakoukoli činnost, bude se snažit vymyslet způsob, jak se vám zavděčit. Samotný clicker tak psa nijak nemotivuje, to dělá odměna, pes se naučí, že je výhodné zkoušet různé věci, pokud používáte operantní podmiňování. Jeho obzory se budou postupně rozšiřovat, jak budete učit nové a různorodé cviky.

8 Proč se pes nesnaží zkoušet, ale leží a nic nedělá? Buď jste ho načapali zrovna ve chvíli, kdy je unavený a odpočívá, nebo ještě neví, že nějakou aktivitou si může získat odměnu. Cvičte ve chvílích, kdy je pes aktivní, což je nejčastěji ráno nebo večer, cvičte před krmením, aby měl chuť na pamlsky, a ze začátku vyhledávejte prostředí, které pes zná, cítí se v něm dobře a je pozorný (představujte psovi clicker a nové cviky doma, nikoli na cvičáku nebo při procházce v parku). Jakmile víte, že okolnosti jsou cvičení příznivé, čekejte, jestli pes něco udělá. Ideálně bych se pokusila ho zvednout a pak čekat, jestli si znovu nelehne či nesedne, za což bych klikla. Pokud ho necháte ležet, klikněte i za sebemenší pohyb, třeba mrknutí, mávnutí ocasem, posunutí tlapky nebo otočení hlavy. Hned psa odměňte a čekejte co bude dál. Jakmile udělá další pohyb, opět klikněte a psa odměňte (to samé samozřejmě platí i u psa, který sedí nebo stojí). Pokud budete psa chtít rozpohybovat, hoďte mu pamlsek kousek dál, aby si pro něj musel dojít. Nesoustřeďte se ze začátku na žádný konkrétní cíl, zatím neučte žádný cvik, prostě psa vytrvale odměňujte za to, že "nedělá nic", jinými slovy "dělá něco". Pes tak po chvíli může získat zájem a pokusí se nabízet i cviky, které už zná. Když byste chtěli naučit nějaký nový trik, je potřeba se při klikání soustředit jen na nějaké projevy psa, které by ke cviku vedly, a ty odměňovat. Pro psa většinou bývá jednodušší se ze začátku učit principy klikání na práci s předměty, kupříkladu krabicí, hůlkou, židlí, ručníkem, kyblíkem... Ze začátku klikejte za jakoukoli interakci, kterou pes může nabídnout (ať už to je náhodné zakopnutí o krabici či její soustředěné demolování), poté se můžete zkusit zaměřit na jednu konkrétní věc či naopak nikdy za stejnou věc nekliknout dvakrát. Tak bude muset pes pokaždé, když bude chtít odměnu, vymyslet nový trik. Nikdy nepoužívejte clicker na cvik již dříve naučený na povel (leda byste ho chtěli přeučit, ale v tom případě povel přestaňte říkat). Pes se pak nenaučí přemýšlet Má každý clicker jiný zvuk? Jsou různé typy clickerů a ty vydávají různé zvuky. I clickery jednoho typu mohou mít různé zvuky, protože zvuk jakožto mechanické vlnění, je ovlivněný tvarem a vlastnostmi materiálu. Málokdy se podaří vytvořit dvě věci naprosto identické, takže ani dva clickery neklikají úplně stejně. Někteří psi to neřeší a reagují na všechno klikání, někteří "slyší" jen na ten svůj, takže při zapomenutí nebo ztrátě clickeru je potřeba nový clicker znovu "naklikat", většinou to ale nebývá velký problém. Co když kliká vedle sebe více lidí, nebude si to pes plést? Může si to plést. Každý pes je jiný, někteří reagují na každý clicker, někteří jen na ten svůj. Na cvičáku je možné, aby klikalo více lidí ve skupině, pes se může naučit to rozlišovat, ale pokud to působí psům potíže, je lepší používat pochvaly či cvičit postupně, aby klikal vždy jen jeden. V prostředí se psy, které neznáte, je lepší clicker nepoužívat nebo se zeptat psovodů v okolí, jestli jejich psům nebude vadit, když budete tomu svému klikat. Nejen že psy může klikání nadchnout, ale někteří se mohou clickeru bát a pak by to bylo, jako byste práskali petardami u psů, kteří mají reakci na střelbu.

9 Jak mám klikat, když mám dva (více) psů? Pro každého psa bych používala jiný clicker a cvičila bych s nimi odděleně. Tak bude cvičící a odměňovaný pes jednoznačně vědět, že klikání patří jemu. Druhému psovi bych dala něco na okusování (kost či jiný mls nebo hračku), aby zbytečně nežárlil. Pokud by vyváděl, neúmyslně byste mohli klikáním a cvičením s druhým psem jeho chování odměňovat a podporovat. Můžu ho použít např. při závodech agility? Ano a ne. Na závodech agility je zakázané používat výcvikové pomůcky. Nemohli byste tedy běžet s clickerem v ruce. Stává se ale v praxi, že běžícímu týmu za páskou někdo klikne kupříkladu za provedení zóny a pravidla tohle neošetřují, takže i když to rozhodčí přivádí do varu, nemohou vás za takové jednání nijak potrestat. Navíc pokud psa kliknutí ani nevyruší z běhu a nepřijde si pro odměnu, uvažovala bych si u takového psa o skutečné účinnosti klikání. Jak je to s pravidly v jiných sportech nevím. Co je to naklikání? "Naklikání" je vytvoření podmíněného reflexu klik = odměna je na cestě. "Naklikaný" pes chápe, že kliž uslyší klik, může očekávat pamlsek, a ten získal pozicí nebo činností, ve které klik uslyšel. Jak naklikat psa? Jeden z návodů je u mě na blogu zde. Jak poznám, že je pes naklikaný? Obvykle tak, že během úvodní "naklikávací" lekce necháte psa, ať se třeba otočí za něčím v okolí, v tu chvíli kliknete, a pokud se okamžitě otočí zpět na vás a čeká pamlsek, pak víte, že si vytvořil podmíněný reflex. Také to můžete poznat tak, že si sednete do křesla a pokusíte se jen klikáním (nikoli ukazováním či povelováním) nechat psa dojít na určité místo pokoje, kupříkladu pod stůl, vyskočit na židli nebo se dotknout skříně.

10 Kdy můžu začít klikat se štěnětem? Na clicker může vašeho psa zvyknout už chovatel, když štěnětům klikne v okamžiku, kdy sají matčino mléko, nebo když je později krmí pevnou stravou. Už několika týdenní štěně může umět takové cviky jako sedni, lehni nebo základy přivolání. Jakmile si ho přivedete domů, můžete cvičit prakticky všechno, co pro něj nebude nějak fyzicky rizikové (je v růstu) a na co mu stačí mentální schopnosti. Protože clicker probíhá bez hrozby trestu, pejsek vám prostě přestane cvičit ve chvíli, kdy bude mít dost. U malého štěněte se bude rozmezí tréninku pohybovat v minutách a měli byste se snažit ho udržet po celou dobu veselého a zaujatého, lekci pak zakončit hrou tak dlouhou, jak bude štěně chtít. Můžu začít s clickerem cvičit i s dospělým psem, který už prošel běžným výcvikem? Ano. Pravděpodobně mu bude chvíli trvat, než pochopí, že nemusí čekat na vaše pokyny a může být při učení iniciativní, ale ani náš desetiletý pes s tím neměl problém. Možná bude ze začátku potřebovat hodně lekcí tzv. "free shapingu", kdy si bude zkoušet operantní podmiňování na různých předmětech, a rozvíjet svoji kreativitu, aniž byste ho nějak naváděli. Nikdy ale nepoužívejte clicker na už naučené cviky, leda byste je chtěli přeučit (v tom případě přestaňte říkat povel a začněte je učit "odznovu"). Co když se můj pes klikru bojí? Někteří psi jsou citlivější na hlasité zvuky. Buď se po čase rozhodne strach překonat a vzít si odměnu, nebo si můžete zkusit pořídit tišší clicker, ten svůj zabalit do kapesníku, klikat s ním za zády nebo v kapse, nebo klikat propiskou či víčkem od zavařovací sklenice. Použít se dá cokoli, co umí vydat krátký a charakteristický zvuk. U hluchých psů místo akustického clickeru používají psovodi baterku či laser, kterým psovi bliknou na zem, pokud se mu něco podaří dobře.

11 Kde clicker seženu? Kde se prodávají psí potřeby nebo výcvikové pomůcky. V pet shopech, na internetu, na výstavách či jiných kynologických akcích. Možná i v obchodech s dětskými hračkami jako cvakací žabku. Musím si klikr koupit nebo si jej můžu vyrobit/zhotovit doma? Když to zvládnete... Já bych to neuměla, ale je prakticky jedno, co použijete jako clicker, pokud bude klikat stále stejně a spolehlivě (aby se po pár použití nerozbil či neklikal sám od sebe). Co když clicker zapomenu doma a jsem daleko od domova (tábor), dá se něčím nahradit? Samozřejmě. V clicker trainingu je clicker to poslední, co potřebujete. Důležitý je samotný přístup k učení nových triků a systematickém odměňování psa, což si snad budete pamatovat i na táboře. Clicker můžete nahradit slovem (specifickou pochvalou, která je podmíněná stejně jako zvuk clickeru), či jakoukoli věcí, která vydává podobný zvuk (dětská žabka, propiska,...). Pokud pes zatím nic podobného nezná, musíte nejprve vytvořit podmíněný reflex i pro nový "clicker" jednoduše tím, že párkrát "kliknete" a hned odměníte, stejně, jako když jste psa zvykali na clicker. Co když clicker ztratím? Kupte si nový a pokud na něj pes nebude reagovat jako na starý, zopakujte fázi klasického podmiňování klik - ihned pamlsek. Většina psů nemá problém se přeučit na nový zvuk. Jinak většina klikařů pracuje i se slovními pochvalami podobně jako s clickerem, ten není pro samotný clicker training až tak důležitý. Kde najdu o clickeru více informací? V odborné literatuře (doporučuji autory Karen Pryor, Boba či Marian Baileyovy, Susan Garrett, Jane Killion, Jean Donaldson, Morgan Spector, Amanda Book, Cheryl Smith, Klára Kmoníčková).

Signál pro odměnu. Jiří Ščučka - 04/2014 SIGNÁL PRO ODMĚNU - JIŘÍ ŠČUČKA

Signál pro odměnu. Jiří Ščučka - 04/2014 SIGNÁL PRO ODMĚNU - JIŘÍ ŠČUČKA Signál pro odměnu Jiří Ščučka - 04/2014 SIGNÁL PRO ODMĚNU - JIŘÍ ŠČUČKA 1 Pochvala? Každý kdo jednou začal cvičit psa, určitě mnohokrát slyšel tu asi nejznámější poučku. Jestliže pes udělá něco dobře,

Více

Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení při zkouškách canisterapeutických psů organizovaných Libuší Kotkovou

Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení při zkouškách canisterapeutických psů organizovaných Libuší Kotkovou Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení při zkouškách canisterapeutických psů organizovaných Libuší Kotkovou Čl. 1 Identifikační údaje pořadatele pořádajícího veřejné vystoupení (1) Tento řád ochrany

Více

Kurzy poslušnosti na KK VFU

Kurzy poslušnosti na KK VFU Kurzy poslušnosti na KK VFU Absolvovali jste úvodní hodinu kurzu a rozhodli se, že budete pokračovat se cvičením v našem klubu a já vám děkuji za vaši důvěru. Pro krátké zopakování: cvičit budeme bez fyzických

Více

UKÁZKA. k desáté lekci obdržíte celý ebook. strana 1/16

UKÁZKA. k desáté lekci obdržíte celý ebook. strana 1/16 UKÁZKA k desáté lekci obdržíte celý ebook. strana 1/16 OBSAH SLOVA ÚVODEM... 4 Představení lektora... 4 V jednotlivých lekcích naleznete:... 4 1. LEKCE PŘIVEZLI JSME SI ŠTĚNĚ... 5 Kdy přivézt štěně...

Více

Nejnižší počet bodů pro cenu 260 200 140 429

Nejnižší počet bodů pro cenu 260 200 140 429 MEMORIÁL RUDOLFA KRISTLA -ZKUŠEBNÍ ŘÁD Pro ZŘ MRK platí "Všeobecná část Zkušebních řádů pro zkoušky z výkonu loveckých psů" platných od 1.1.2008. Tabulka MRK Předmět Nejnižší zn. pro Koef. Maximum I.c.

Více

2 POVAHA ROTVAJLERA. Vynikající hlídací pes

2 POVAHA ROTVAJLERA. Vynikající hlídací pes 2 POVAHA ROTVAJLERA Vynikající hlídací pes Rotvajleři jsou vynikajícími hlídacími psy Rotvajler je rozený hlídač a ochránce. Potřebujeme-li někdy na den opustit dům, klidně můžeme rotvajlerovi svěřit svůj

Více

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3]

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3] I CVIKY A KOEFICIENTY Zkouška OB-Z - základní vstupní zkouška pro účast na soutěžích Obedience v ČR. Splnění této zkoušky min. na dobře opravňuje k postupu do vyšší soutěžní třídy OB1. Zvláštní směrnice

Více

čas tábora se nám rychle blíží, takže zasílám podrobnější informace ohledně organizace, prosím věnujte pozornost následujícím řádkům.

čas tábora se nám rychle blíží, takže zasílám podrobnější informace ohledně organizace, prosím věnujte pozornost následujícím řádkům. Pěkný večer milí účastníci, čas tábora se nám rychle blíží, takže zasílám podrobnější informace ohledně organizace, prosím věnujte pozornost následujícím řádkům. Stravování: V druhé příloze s názvem stravování

Více

Psí útulky v ČR. Odpovědi respondentů č. 101-200

Psí útulky v ČR. Odpovědi respondentů č. 101-200 Psí útulky v ČR Odpovědi respondentů č. 101-200 Zadavatel průzkumu: Michaela Zemánková Kontakt na zadavatele: dogpoint@seznam.cz Termín sběru dat: 19. 3. 2011-31. 3. 2011 Počet responsí: 250 Průměrná délka

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ ÚVOD Plemena teriérů a jezevčíků tvoří v české myslivecké kynologii složku, která se těší velkému zájmu myslivecké veřejnosti. Psi těchto plemen jsou inteligentní,

Více

Pes dobrý spoluobčan

Pes dobrý spoluobčan Pes dobrý spoluobčan BR Wallace and Gromit and TM Aardman/W&G Ltd All rights reserved The Kennel Club Good Citizen Dog Scheme and TM The Kennel Club/GCDS All rights reserved Pes dobrý spoluobčan Cavalier

Více

Úvod. Proč byste si měli trénovat mozek? Jak udržíte mozek zdravý? Prosté výpočty opravdu fungují! Pro koho je tato kniha určena?

Úvod. Proč byste si měli trénovat mozek? Jak udržíte mozek zdravý? Prosté výpočty opravdu fungují! Pro koho je tato kniha určena? Úvod Rjúta Kawašima MD, Univerzita Tohoku Proč byste si měli trénovat mozek? Tato pracovní kniha vám má pomoci obnovit mládí mozku a rozvinout jeho fungování na ještě vyšší úrovni. Jakmile překročíte dvacátý

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Pes je psovitá šelma a žil ve smečkách. jakého psa, či spíše rasu, si pořídíme.

Pes je psovitá šelma a žil ve smečkách. jakého psa, či spíše rasu, si pořídíme. Psi a kočky Psi Úvod Pes je psovitá šelma a žil ve smečkách. Pes se vyvinul z ochočených vlků. Než si pořídíme psa, měli bychom vědět, jakého psa, či spíše rasu, si pořídíme. Rozdělení Zjednodušené dělení

Více

Úvod pro majitele, trenéry a chovatele...9. Úvod pro psy...11. Co je to klikrtrénink?...13. Pozitivní a negativní posílení...21

Úvod pro majitele, trenéry a chovatele...9. Úvod pro psy...11. Co je to klikrtrénink?...13. Pozitivní a negativní posílení...21 Obsah Předmluva...7 Úvod pro majitele, trenéry a chovatele...9 Úvod pro psy...11 Co je to klikrtrénink?...13 Pozitivní a negativní posílení...21 Čtyři tajemství dobrého trenéra...37 Najděte efektivní posilovač!...57

Více

KLUB CHOVATELŮ TERIERŮ ve spolupráci s ČMMJ, OMS PARDUBICE A MYSLIVECKÝM SDRUŽENÍM OSTŘETÍN POŘÁDÁ V SOBOTU 21.6.2014 PROGRAM:

KLUB CHOVATELŮ TERIERŮ ve spolupráci s ČMMJ, OMS PARDUBICE A MYSLIVECKÝM SDRUŽENÍM OSTŘETÍN POŘÁDÁ V SOBOTU 21.6.2014 PROGRAM: KLUB CHOVATELŮ TERIERŮ ve spolupráci s ČMMJ, OMS PARDUBICE A MYSLIVECKÝM SDRUŽENÍM OSTŘETÍN POŘÁDÁ V SOBOTU 21.6.2014 se zadáváním titulů CCT a Klubový vítěz pro plemena Parson Russell Terrier a Jack Russell

Více

Kupujeme kleště, nůžky na drápy

Kupujeme kleště, nůžky na drápy Kupujeme kleště, nůžky na drápy Drápky fretkám rostou velmi rychle a brzy zjistíte, že je třeba o ně správně pečovat. Drápky není nutné stříhat když je fretka ještě malé mládě, ale později se jejich růst

Více

TEST PŘIROZENÝCH VLOH OVČÁCKÉHO PSA NATURAL HERDING APTITUDE TEST "FCI-NHAT"

TEST PŘIROZENÝCH VLOH OVČÁCKÉHO PSA NATURAL HERDING APTITUDE TEST FCI-NHAT FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, internet : www.fci.be TEST PŘIROZENÝCH VLOH OVČÁCKÉHO

Více

1.1.1 Jak se budeme učit a proč

1.1.1 Jak se budeme učit a proč 1.1.1 Jak se budeme učit a proč Předpoklady: Pedagogická poznámka: Otázky v této hodině nepromítám, ale normálně pokládám. Nechávám žákům čas a chci, aby své návrhy psali do sešitu. Pedagogická poznámka:

Více

Program Podnikání 5. týden. a produktivita

Program Podnikání 5. týden. a produktivita Program Podnikání 5. týden Systémy a produktivita Vítám vás u nového modulu našeho programu! Tentokrát se vrhneme na trochu nudnější téma, které je ale v podnikání zcela nezbytné. Když podnikáme, máme

Více

Návod k použití. Všeobecné informace k produktu. Trixie Target Stick

Návod k použití. Všeobecné informace k produktu. Trixie Target Stick Návod k použití Všeobecné informace k produktu Trixie Target Stick Target Stick s integrovaným klikátkem je skvělým pomocníkem pro trénink a výchovu Vašeho psa. Je vhodný jak pro štěňata, tak pro dospělé

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

Kapitola čtvrtá Formování, rachot a válení

Kapitola čtvrtá Formování, rachot a válení Kapitola čtvrtá Formování, rachot a válení Základy formování cviků V této kapitole se naučíte, jak můžete zábavným a účinným způsobem učit psa novým dovednostem pomocí procesu zvaného formování. Při formování

Více

MÝTY KOLEM DOMINANCE *M*

MÝTY KOLEM DOMINANCE *M* MÝTY KOLEM DOMINANCE *M* od uživatele Jitka Novterpod dne 26. říjen 2012 v 10:10 MÝTY KOLEM DOMINANCE *M* Zajímalo vás někdy, jestli je váš pes dominantní? Pravděpodobně ano, důvodem je nejspíš to, že

Více

FCI Všestranné zkoušky pro jezevčíky (Vp) A. Disciplíny

FCI Všestranné zkoušky pro jezevčíky (Vp) A. Disciplíny Budou zkoušeny v následujícím pořadí: FCI Všestranné zkoušky pro jezevčíky (Vp) A. Disciplíny 1. Práce na barvě Zkouška bude provedena podle oddílu 7 tohoto zkušebního řádu s následujícími odchylkami:

Více

d control 640, 1040, 1640 d control 642, 1042, 1642 Návod k použití elektronický vibrační výcvikový obojek

d control 640, 1040, 1640 d control 642, 1042, 1642 Návod k použití elektronický vibrační výcvikový obojek d control 640, 1040, 1640 elektronický vibrační výcvikový obojek d control 642, 1042, 1642 elektronický vibrační výcvikový obojek sada pro dva psy Návod k použití Děkujeme Vám, že jste si zakoupili výrobek

Více

Metodická příručka. Určená žákům SZeŠ navštěvujícím Praktikum z kynologie

Metodická příručka. Určená žákům SZeŠ navštěvujícím Praktikum z kynologie * Metodická příručka Určená žákům SZeŠ navštěvujícím Praktikum z kynologie Název projektu: Volitelné předměty na Střední škole zemědělské a veterinární Lanškroun Název klíčové aktivity: Volitelný předmět

Více

Základním předpokladem výchovy psa je umět s ním správně zacházet. Patří sem především schopnost porozumět, jak pes myslí, a vědět, jakým způsobem je

Základním předpokladem výchovy psa je umět s ním správně zacházet. Patří sem především schopnost porozumět, jak pes myslí, a vědět, jakým způsobem je Základním předpokladem výchovy psa je umět s ním správně zacházet. Patří sem především schopnost porozumět, jak pes myslí, a vědět, jakým způsobem je možné posilovat jeho pozitivní chování. Nezanedbatelná

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Určování tlaku v praktických životních situacích Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (nemusí

Více

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada CZ Habermaaß-hra 5581 Život na farmě Velká sada Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

1. Je pravda, že po třicítce je matematik odepsaný?

1. Je pravda, že po třicítce je matematik odepsaný? Kapitola 8 1. Je pravda, že po třicítce je matematik odepsaný? Matematika Tento široce rozšířený mýtus je založen na chybné představě o povaze matematického nadání. Lidé si s oblibou představují matematiky

Více

Mezinárodní barvářské zkoušky alpského brakýře jezvčíkovitého. 1 Práce na stopě

Mezinárodní barvářské zkoušky alpského brakýře jezvčíkovitého. 1 Práce na stopě Mezinárodní barvářské zkoušky alpského brakýře jezvčíkovitého 1 Práce na stopě A. Vodič Práce na stopě by měla být zkoušena na uměle založené pobarvené stopě. Stopa je alespoň 1.000 m dlouhá. Je založena

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

NALC pravidla pro Obedience

NALC pravidla pro Obedience NALC pravidla pro Obedience ÚroveŇ I & ÚroveŇ II Taken over by EALC with kind permission of NALC Vybavení Vodítko kožené nebo látkové, asi 2 m dlouhé. Dobře padnoucí navlékací obojek: obojek má dva kroužky,

Více

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě CZ Habermaaß-hra 5591 Velká vkládačka Na farmě Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta Katedra: Katedra krajinného managementu Studijní obor: Zootechnika Bakalářská práce Vyhodnocení chování psů a jejich majitelů ve vybraných

Více

Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol

Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol Hana Kuklíková Česká Tábornická Unie D.T.K. POUTNÍCI Praha Plackování 2014 Úvod Volný čas dětí by neměl být pouze výplní mezi školou a dětskými

Více

STANOVY. Základní kynologická organizace Plzeň - Křimice. !Tyto vnitřní stanovy jsou povinni dodržovat členi i nečleni ZKO! - 1 -

STANOVY. Základní kynologická organizace Plzeň - Křimice. !Tyto vnitřní stanovy jsou povinni dodržovat členi i nečleni ZKO! - 1 - STANOVY Základní kynologická organizace Plzeň - Křimice!Tyto vnitřní stanovy jsou povinni dodržovat členi i nečleni ZKO! - 1 - Článek 1 Historie Základní kynologická organizace Plzeň - Křimice je pokračovatelem

Více

flyball.cz oficiální stránky českého flyballu ŘÁD OCHRANY PSŮ PŘI FLYBALLOVÝCH TURNAJÍCH ŘÁD OCHRANY PSŮ PŘI FLYBALLOVÝCH TURNAJÍCH

flyball.cz oficiální stránky českého flyballu ŘÁD OCHRANY PSŮ PŘI FLYBALLOVÝCH TURNAJÍCH ŘÁD OCHRANY PSŮ PŘI FLYBALLOVÝCH TURNAJÍCH 1 flyball.cz oficiální stránky českého flyballu ŘÁD OCHRANY PSŮ PŘI FLYBALLOVÝCH TURNAJÍCH Soubory ke stažení: Řád ochrany psů při flyballových turnajích (ve formátu pdf) ŘÁD OCHRANY PSŮ PŘI FLYBALLOVÝCH

Více

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes?

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Tento článek bych nechtěl, aby byl vnímán čtenáři jako reakce na 2 ne zrovna povedené poslední víkendové turnaje (ne vždy se daří a vyhrává, i hokej je jen sport

Více

Propozice soutěže. 1. Poslušnost. 2. Obrana

Propozice soutěže. 1. Poslušnost. 2. Obrana Propozice soutěže 1. Poslušnost Cviky poslušnosti se budou provádět dle platného NZŘ ZVV 1. Pořadatel si vyhrazuje právo použít specifické překážky a použít úpravu v případě tvrdosti zákona ve směru k

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU

PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? Lidé, kteří si zapamatují celý balíček karet za dvě minuty nebo si uloží do paměti dvě stě cizích slovíček za pět minut, nemusí mít fotografickou paměť. Oni pouze znají paměťové techniky

Více

Letní vý cvikový tá bor ne mecký ch dog

Letní vý cvikový tá bor ne mecký ch dog Letní vý cvikový tá bor ne mecký ch dog Termín: 4. - 11. 7. 2015 Místo: Lokalita: Kontakt: Mapa: Rekreační středisko Luka (www.rsluka.cz) Podhradí nad Dyjí Jiří Košut, jiri.kosut@gmail.com, tel.: 702 952

Více

Moravskobudějovická tlapka

Moravskobudějovická tlapka Kynologický klub Moravské Budějovice a jeho agiliťáci Vás srdečně zvou na Datum: 17.5.2015 NEOFICIÁLNÍ ZÁVODY V POSLUŠNOSTI Moravskobudějovická tlapka Místo: cvičák KK Moravské Budějovice Krnčice (49 1'52.379"N,

Více

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Pokud bychom chtěli skutečně ryze český chov landseera, pak bychom museli mít v PP uvedeny 4 generace landseerů otců a matek pocházejících z českého chovu.

Více

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh DRUŽINOVKY Vypracovala: Lenka Lepíčková Oddíl Svišti, Modrý kruh Praha, 2016 Obsah Obsah...2 Úvod...3 1 Spuštění družinovek...4 1.1 Správné místo a čas...4 1.1.1 Škola vs. klubovna...4 1.2 Dohoda s okolím...5

Více

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková Předškoláci ve skautském oddíle Eva Dvořáková 6. oddíl vodních skautů Šestka Třebíč Přístav VS,,Žlutá ponorka Třebíč Třebíč 2008 Obsah 1. Úvod... 3 2. Jak vůbec předškoláky získat aneb nábor... 4 3. Co

Více

Implementace A* algoritmu na konkrétní problém orientace v prostoru budov

Implementace A* algoritmu na konkrétní problém orientace v prostoru budov Implementace A* algoritmu na konkrétní problém orientace v prostoru budov Popis problému Orientaci ve známém prostředí lze převést na problém nalezení cesty z místa A do místa B. Obecně platí, že robot

Více

Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení

Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení Kdyby se to někomu hodilo, našel jsem pěkný postup na www.advrider.com, ale byl v angličtině, takže jsem si k tomu odpoledne sednul a máme to i česky Seřízení

Více

d control easy elektronický výcvikový obojek Návod k použití

d control easy elektronický výcvikový obojek Návod k použití d control easy elektronický výcvikový obojek Návod k použití Děkujeme Vám, že jste si zakoupili výrobek DOGtrace d control EASY firmy VNT electronics s.r.o., Česká republika. Současně Vás prosíme o pečlivé

Více

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem.

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem. INTRO Založit si facebookový profil nic nestojí, proto to dříve či později udělá každá druhá firma, neziskovka nebo živnostník. Hned po webových stránkách je dnes v Česku Facebook nejběžnější online platformou.

Více

PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE. Mgr. Zuzana Kročáková

PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE. Mgr. Zuzana Kročáková PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Mgr. Zuzana Kročáková TÉMATA SEMINÁŘŦ A. MOTIVACE ve škole a při výuce. ŠKOLNÍ ÚSPĚŠNOST a NEÚSPĚŠNOST. B. UČENÍ a PAMĚŤ. Jak to funguje? C. VÝCHOVA ve škole. Jak na NEKÁZEŇ? Co

Více

Prováděcí pokyny k poslušnosti NZŘ

Prováděcí pokyny k poslušnosti NZŘ Prováděcí pokyny k poslušnosti NZŘ PŘIVOLÁNÍ, Libovolné ze dvou způsobů psovod nahlásí, jaké bude provádět přivolání Volno- pes se uvolňuje v základním postoji, povel volno hned při vykročení. Nevzdálí-li

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout

Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout Následující článek patří do série článků, týkajících se problematiky chovu, zejména leopardího psa z Louisiany, které jsme se rozhodli

Více

Komise agility FCI Směrnice pro rozhodčí agility

Komise agility FCI Směrnice pro rozhodčí agility FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) 13, Place Albert 1er, B-6530 Thuin (Belgie), tel.: +32.71.59.12.38, fax: +32.71.59.22.29, internet: http://www.fci.be Komise agility FCI Směrnice pro rozhodčí

Více

Pravidla florbalu a jejich výklad Platné od 1. července 2002 Podle oficiálních pravidel florbalu IFF

Pravidla florbalu a jejich výklad Platné od 1. července 2002 Podle oficiálních pravidel florbalu IFF Pravidla florbalu a jejich výklad Platné od 1. července 2002 Podle oficiálních pravidel florbalu IFF OBSAH : 1 Hrací plocha 101 rozměry hřiště 102 vyznačení hřiště 103 branky 104 hráčská lavice a prostor

Více

Vědět jak! Ve dvou krocích ke štíhlému psovi

Vědět jak! Ve dvou krocích ke štíhlému psovi Vědět jak! Ve dvou krocích ke štíhlému psovi Happy Dog redukční dieta Návod na optimální postup při zdravém hubnutí Jsme domovem zdravé výživy zvířat. Problémy blahobytu a jeho následky... Nadváha a její

Více

C06223 GALAXY-XT 3v1

C06223 GALAXY-XT 3v1 C06223 GALAXY-XT 3v1 Seznam dodaných dílů: 06-003K-1 kulečník 05-003-K2 pravá noha 05-003K-3 levá noha 06-003K-4 šroub 06-003K-5 podložka 06-003K-6 hrací plocha ping-pong/hokej 06-003K-7 puk na hokej 06-003K-8

Více

jestli existují další.

jestli existují další. Takže, breatharián, syrová Jsou ještě Jestli existují další Q, strava, waterián, cokoli budete, budete-li se s tím cítit dobře, prosím, udělejte to, ale nezapomínejte meditovat na Světlo a Zvuk, protože

Více

Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel.

Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel. PODMÍNKY FLORBALU Business Cup Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel. Florbal jakožto halový sport se hraje

Více

Škola v přírodě aneb příroda ve škole

Škola v přírodě aneb příroda ve škole Škola v přírodě aneb příroda ve škole Motto: "Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme jí nejprve dobře poznat a chceme-li něco zlepšit, musíme začít sami u sebe." Cílem našeho projektu je aktivně se

Více

Hry a cvičení se zvuky

Hry a cvičení se zvuky Hry a cvičení se zvuky 1. Podmíněná reakce na zvuk - reakce na zvuk určitým pohybem - zjištění, jaké zvuky je dítě schopno vnímat - nezbytná při audiometrickém vyšetření - Pomůcky: bubínek, kostka, krabice(kbelík,..)

Více

Program Prevence. Nabízíme Vám více

Program Prevence. Nabízíme Vám více Nabízíme Vám více Co si představit pod pojmem prevence? Jaké výhody přináší preventivní návštěva veterináře pro zdraví mého zvířete? Co to přinese mě, jako chovateli? Proč nepodceňovat význam prevence?

Více

le není žádný neuklizený pokoj, kdepak. Je to většinou neprostupná změť obrovských stromů s propletenými korunami a dlouhatánskými liánami nad

le není žádný neuklizený pokoj, kdepak. Je to většinou neprostupná změť obrovských stromů s propletenými korunami a dlouhatánskými liánami nad KOTĚ V DŽUNGLI Zorí přišla na svět v daleké Indii. Teď si možná představujete krásnou indickou princeznu v hedvábném sárí a stříbrných opánkách, s třpytivou čelenkou v tmavých vlasech, rudým drahokamem

Více

Klubové lesní zkoušky retrieverů KLZ CACT

Klubové lesní zkoušky retrieverů KLZ CACT Klubové lesní zkoušky retrieverů KLZ CACT Lesní zkoušky jsou soutěže retrieverů k vyhledávání, dohledání a přinesení usmrcené, postřelené nebo jiným způsobem zraněné drobné, tak i dosledu spárkaté zvěře.

Více

Popis klinického případu práce s od narození nevidomým klientem K.K. Kortokov, T.Karovina International Society of Intuitive Information Sight

Popis klinického případu práce s od narození nevidomým klientem K.K. Kortokov, T.Karovina International Society of Intuitive Information Sight Popis klinického případu práce s od narození nevidomým klientem K.K. Kortokov, T.Karovina International Society of Intuitive Information Sight Studentka I., narozena 1969. Nevidí od narození. V pravém

Více

I Výcvik psa s obojkem JetCare System Education Pro. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz

I Výcvik psa s obojkem JetCare System Education Pro. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz VÝCVIKOVÝ OBOJEK JETCARE SYSTEM EDUCATION PRO NÁVOD K POUŽITÍ Děkujeme Vám, že jste si zakoupili sprejový výcvikový obojek JetCare System Education Pro. Při jeho vývoji byly použity poslední vědecké poznatky

Více

Klubové setkání květen 2007 na Plumlově

Klubové setkání květen 2007 na Plumlově Klubové setkání květen 2007 na Plumlově Letošní klubové setkání kareláků a lajek se pro loňský velký úspěch opět konalo na Plumlově v autokempu Žralok ve dnech 25. 27.5.2007 Protože bylo naplánováno mnoho

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

5.1.4.1 Plánování podpory vedoucí k udržení pracovního místa

5.1.4.1 Plánování podpory vedoucí k udržení pracovního místa 5.1.4.1 Plánování podpory vedoucí k udržení pracovního místa Při plánování podpory potřebné k udržení pracovního místa sociální pracovník (dále jen pracovník) spolu s uživatelem a zaměstnavatelem volí

Více

Město Bojkovice. Opatření č.1/2015. Pravidla pro odchyt psů na území města Bojkovice

Město Bojkovice. Opatření č.1/2015. Pravidla pro odchyt psů na území města Bojkovice Město Bojkovice Opatření č.1/2015 Pravidla pro odchyt psů na území města Bojkovice I. Tato pravidla upravují postup města při odchytu psů na území města Bojkovice a pravidla pro následné zacházení s takto

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Zkracovačky (Crunches)

Zkracovačky (Crunches) Pěkně rozvinuté břicho je snad nejpůsobivější částí těla (a pro ženy údajně i nejpřitažlivější???). Nejen proto bychom mu měli věnovat alespoň "trochu" pozornosti. Bolesti v zádech např. poměrně často

Více

THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS

THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS PROJEKT THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS -POKYNY PRO SENIORY The Knowledge Volunteers www.mondodigitale.org THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS Číslo grantové smlouvy: 2011-3279/001-001 Tento projekt byl realizován za finanční

Více

Výcviková ohlávka pro psy HALTI

Výcviková ohlávka pro psy HALTI Výcviková ohlávka pro psy HALTI Příručka pro výcvik K noze...10 Sedni 11 Zůstaň. 11 Lehni...11 Ke mně... 11 Předmluva Nasazení ohlávky Halti Bezpečnost především Řešení problémů Obecné zásady při výcviku

Více

PLÁN PRÁCE ZÁKLADNÍ PRINCIPY

PLÁN PRÁCE ZÁKLADNÍ PRINCIPY PLÁN PRÁCE ZÁKLADNÍ PRINCIPY Štěpán Boháč RS POZNEJ SVŮJ ODDÍL Než může vůdce začít plánovat program svého oddílu, musí jej dobře poznat, aby program odpovídal potřebám jeho svěřenců. Vůdce oddílu však

Více

Kynologický klub Štramberk a město Štramberk. Vás zvou na V. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO

Kynologický klub Štramberk a město Štramberk. Vás zvou na V. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO Kynologický klub Štramberk a město Štramberk Vás zvou na V. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO Datum konání: 11.10.2014 Uzávěrka přihlášek: 3.10.2014 Místo konání: fotbalové hřiště v obci Ženklava Kategorie:

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

"Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně.

Marcela, představila se nejistě a téměř kajícně. "Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně. "Ivan Toman," zareagoval stereotypně jako po každém zazvonění telefonu, a teprve poté si uvědomil, kdo volá. "To jsi ty, Marcelo?" nechtěl věřit tomu,

Více

DOMÁCÍ ŘÁD Domov pro seniory

DOMÁCÍ ŘÁD Domov pro seniory DOMÁCÍ ŘÁD Domov pro seniory ÚVOD Domácí řád upravuje pravidla života v domově, práva a povinnosti klientů v rámci domova, popisuje rozsah služeb poskytovaných s cílem vytvářet příznivé podmínky pro zabezpečení

Více

Gorka Morka 2013 07042016 PS Marie Sedláčkové. Gorka Morka

Gorka Morka 2013 07042016 PS Marie Sedláčkové. Gorka Morka Prostředí: louka, hřiště Počet hráčů v družstvu: 6 20 (turnaj: 10 + 4 náhradníci) Gorka Morka Tato hra vychází z pravidel hry Russkaja lapta (Zapletal; Velká encyklopedie her 3). Na našich táborech jsme

Více

Říjen - 2007 3 speciál

Říjen - 2007 3 speciál Říjen - 2007 3 speciál Co se nám ve Štěpánkovicích líbí nelíbí! Vážení spouobčané, dostává se Vám do rukou mimořádné číslo našeho zpravodaje. Na přípravě tohoto vydání zpravodaje se podíleli především

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Kynologický klub Štramberk a město Štramberk Vás zvou na VI. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO

Kynologický klub Štramberk a město Štramberk Vás zvou na VI. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO Kynologický klub Štramberk a město Štramberk Vás zvou na VI. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO Datum konání: 26.9.2015 Uzávěrka přihlášek: 18.9.2015 Místo konání: Kategorie: fotbalové hřiště v obci Ţenklava

Více

PREVENTIVNÍ PROJEKT KAMARÁD SOBĚ A DRUHÝM

PREVENTIVNÍ PROJEKT KAMARÁD SOBĚ A DRUHÝM PREVENTIVNÍ PROJEKT KAMARÁD SOBĚ A DRUHÝM V úterý 3.5. 2011 jsme zahájili na naší škole projekt prevence Kamarád sobě a druhým. Jeho součástí jsou komunitní kruhy (KK) na 1.stupni, aktivity s peer aktivistkami

Více

Jóga smíchu. Petr Fridrich core questions s.r.o. 1 Národní vzdělávací fond

Jóga smíchu. Petr Fridrich core questions s.r.o. 1 Národní vzdělávací fond Jóga smíchu Smát se můžeme i bez důvodu. Když se rozhodneme smát, nic a nikdo Vás nemůže zastavit. Ke smíchu není potřeba důvod, smysl pro humor, nebo být dokonce šťastný. Smích je velmi jednoduchý, dá

Více

Co ANO při čtení dětem

Co ANO při čtení dětem Co ANO při čtení dětem Dobré rady pro rodiče, prarodiče, učitele a všechny, kteří mají chuť číst dětem. Dětem začněte číst co nejdříve. Čím dříve je motivujete, tím je to snazší a lepší. Využívejte dětské

Více

Organizační pokyny a propozice závodu: - Přihláška zde:

Organizační pokyny a propozice závodu: - Přihláška zde: Kynologický klub VFU v Brně Vás srdečně zve na 6. MIKULÁŠSKÝ K L U B O V Ý Z Á V O D V P O S L U Š N O S T I konaný dne 12. 12. 2015 v 8:30 hodin, prezentace 8:00-8:30. na cvičišti KK VFU (Palackého 1-3,

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Soustředění v Lublině - Ondra Polcar

Soustředění v Lublině - Ondra Polcar Soustředění v Lublině - Ondra Polcar Ve dnech 13.3. 15.3. jsme se zúčastnili s naším oddílem SK Pavlíkov fotbalového soustředění v Liblíně. Byli jsme tam my, mladší žáci společně s mužstvem starších žáků.

Více

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů EMANUELLE ORNELLA OLTRE MARE BENÁTŠTÍ OBCHODNÍCI MEZI ORIENTEM A ZÁPADEM HERNÍ MATERIÁL 98 karet zboží sedmi druhů (8x drahokamy, 10x svitky, 12x hedvábí, 14x sůl, 16x keramika, 18x olivy, 20x obilí) 1

Více

obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte.

obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte. 60 [6] Otočte dítě na břicho. Namasírujte mu záda. Začněte u ramen a pokračujte po obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte. [7] Dokončete masáž. Obraťte dítě na záda a lehce mu jezděte

Více

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Co to je utkvělá víra v náboženský systém? Je to obraz promítnutý do vědomí. Síť utkaná v naší duši. Je to postoj k životu, kterému jsme

Více

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka Najdete zde - desatero pro prvňáčka - rady a informace pro rodiče prvňáčků - co by mělo umět dítě, které jde do školy - co potřebuje prvňák od rodičů - pomůcky pro žáky 1. ročníku ZŠ - školní zralost Desatero

Více

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o.

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Údržba: Skladujte na suchém místě uložené ve vaku/boxu, který je součástí balení. Výrobky odpovídají normě EN-71. Distributor: Varování!

Více

58 Pietro Santini DOLNÍ KONÈETINY

58 Pietro Santini DOLNÍ KONÈETINY 58 Pietro Santini DOLNÍ KONÈETINY Dolní končetiny se dělí na několik oblastí. Část od kolene k nártu se nazývá noha, stehno sahá od kolene k rozkroku, pak je tu koleno, kotník (zde jsou rozdíly u mužů

Více