Uzávěrky kontroly užitkovosti masného skotu za kontrolní rok 2010

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Uzávěrky kontroly užitkovosti masného skotu za kontrolní rok 2010"

Transkript

1 Uzávěrky kontroly užitkovosti masného skotu za kontrolní rok 2010 Uzávěrky kontroly užitkovosti masného skotu (dále jen KUMP) navazují na předcházející publikace a jsou již v pořadí devatenáctým vydáním uzávěrek KUMP, které byly Českým svazem chovatelů masného skotu publikovány. Výsledky jsou uvedeny samostatně za všech dvanácti u nás chovaných masných plemen skotu (od září 2010 šestnácti). Publikace Uzávěrky kontroly užitkovosti za kontrolní rok 2010 je zpracována obdobným způsobem jako v předešlých letech. Aktuální kontrolní rok je období od do Otcem telat je vždy čistokrevný býk konkrétního masného plemene. Proto jsou výsledky za hodnocené plemeno členěny dle matek telat, respektive jejich genotypu. Určitá část telat je produkována od matek jiných masných plemen, případně kříženek s jinými masnými plemeny, než je otec telete. Tak jako již v předešlých uzávěrkách, je v souladu se změnami v jednotlivých řádech plemenných knih změněno členění podle genotypu matek. Podíly jednotlivých masných plemen jak u krav, tak u telat odpovídají výši podílu daného plemene potřebného pro zápis do příslušného oddílu plemenné knihy (PK) následujícím způsobem: A B C D H K M krávy a telata s podílem 100 % daného plemene krávy a telata s podílem % daného plemene krávy a telata s podílem % daného plemene krávy a telata s podílem % daného plemene krávy a telata jiných masných plemen (nebo jejich kříženci) krávy a s podílem českého strakatého skotu (C 50 až 100 % ) zapojené do křížení krávy s podílem plemene C nižším než 50 %, případně krávy ostatních dojných plemen skotu (DP) a nebo krávy bez původu zkr. Podíl masného plemene Stav v roce 2008 Stav v roce 2009 Stav v roce 2010 Index 2010/2009 A Krávy masných plemen 100 % ,7 B Krávy % mas. plemene ,6 C Krávy % mas. plemene ,3 D Krávy % mas. plemene ,4 H Krávy jiných masných plemen ,7 K Krávy s podílem % C ,8 M Krávy DP a krávy C s podílem do 50 % a krávy bez původu ,0 Celkem zapojeno krav ,4 Tabulková část je zpracována podle jednotlivých plemen přičemž všechny tabulky a grafy mají jednotné číslování. Plemena jsou označena zkratkou plemene: AA aberdeen angus BA blonde d aquitaine BM belgické modrobílé GA galloway GS gasconne HE hereford HI highland (skotský náhorní skot) CH charolais LI limousine MS masný simentál PI piemontese SA salers

2 Část A. Společné tabulky a grafy Tabulka 1. Stavy krav v kontrole užitkovosti masného skotu k Zahrnuje početní stavy krav a počty chovů v členění, které je popsáno výše. Některé zemědělské podniky chovají krávy více plemen. Proto neodpovídá sumář počtu chovů podle plemen jejich celkovému součtu. Tabulka 2. Počty telat narozených v kontrolním roce Telata v této tabulce nejsou rozdělena podle genotypu matek. Je zde uveden počet živě narozených telat podle pohlaví a procentický podíl živě narozených telat. Ztráty telat jsou členěny na mrtvě narozená telata, zmetání a úhyn do 48 hodin po narození. Tabulka 3. Počet chovů podle velikosti Kriterium pro zařazení do pásma tvoří počet narozených telat. Uvedená hodnota představuje procentický podíl chovů ze všech hodnocených v rámci KUMP. Graf 1. Frekvence telení v průběhu kontrolního roku Je uvedeno procentické zastoupení telení dle uvedených měsíců. Přehled je zpracován za všechna plemena. Část B. Tabulky a grafy zpracované podle plemen Tabulka 4. Počet narozených telat v kontrolním roce Tabulka za příslušné plemeno obsahuje stejné údaje jako tabulka číslo 2. Počty narozených telat jsou členěny podle genotypu matek a navíc je uveden počet telat narozených po embryotransferu a podíl vícečetných porodů z celkového počtu porodů. Tabulka 5. Průběh porodu a hmotnost při narození V tabulce je průběh porodu hodnocen jako podíl nekomplikovaných porodů z celkového počtu porodu. Hodnocení 1 představují porody bez pomoci ošetřovatele. Porody označené 2 jsou porody, které vyžadují pomoc ošetřovatele. Jako komplikované porody jsou hodnoceny ty porody, při kterých je třeba asistence více než dvou osob a nebo veterinárního lékaře (hodnocení 3) a nebo císařský řez (hodnocení 4). Mimo podíl hodnocených porodů je uvedena i průměrná hmotnost telat pocházejících z porodů dle bodové klasifikace. Tabulka 6. Hodnocení průběhu porodu podle věku při otelení V tabulce je sumář podílu snadných a komplikovaných porodů s vyjádřením ztrát telat při porodu. Navíc je doplněn podíl porodů podle věku matky při otelení, porodní hmotnost a celkové ztráty telat. Tabulka 7. Reprodukční ukazatele krav podle genotypu Podle genotypu matek je uveden podíl narozených telat, věk v letech při prvním otelení (u krav skupiny K a M je ovlivněn věkem při zapojení do KUMP), průměrné mezidobí a mezidobí podle věku krávy při otelení. Tyto hodnoty jsou uvedeny pouze za krávy otelené v roce Tabulka 8. Průměrné počty narozených telat na plemeníka V tabulce je uveden počet býků, kteří působili v plemenitbě a průměrný počet narozených telat na býka.

3 Tabulka 9. Členění velikosti chovů podle počtu narozených telat Členění je stejné jako u tabulky číslo 3., ale za plemeno. Při hodnocení je třeba vzít v úvahu, že některé podniky chovají více plemen. Tabulka 10. Členění chovů podle dosažené užitkovosti Procentický podíl chovů připadajících do příslušné kategorie je vybrán podle průměrné užitkovosti bez ohledu na pohlaví a počet telat. Chovy jsou členěny samostatně pro hmotnost ve 120 (10a.) a 210 dnech (10b.). Tabulka 11. Hmotnosti telat podle genotypu matek Hmotnost telat je členěna podle pohlaví. Mimo hmotnost je uvedena směrodatná odchylka (s). Tabulka 12. Nejlepší chovatelé čistokrevných telat (genotyp A ) za rok 2010 Vyhodnoceny jsou pouze čistokrevná zvířata. Minimální počet je 5 živě narozených telat v chovu. Podmínkou pro vyhodnocení chovu je minimálně 50% podíl zvážených telat z počtu narozených ve 120 dnech a 210 dnech. U plemen galloway a salers není procento zvážených telat rozhodující. Plemeno highland je vyhodnoceno pouze podle dosažených hmotností ve 210 dnech. Graf 2. Variabilita mezidobí u krav otelených v roce 2010 Graf doplňuje tabulku 8. a uvádí podíl krav s průměrným mezidobím v členění podle uvedených kriterií. Graf 3. Rozložení porodů v průběhu kontrolního roku V grafu je uveden procentický podíl telení krav v průběhu kontrolního roku podle měsíců telení. Graf 4. Ztráty telat při narození podle měsíců telení Podle měsíců telení je uveden podíl ztrát telat v příslušném měsíci z počtu narozených telat v příslušném měsíci. Graf 5. Zajišťování reprodukce podle kategorie býka Kruhový graf dokumentuje kolik procent narozených telat připadalo v roce 2010 na býky působící v přirozené plemenitbě, inseminaci, embryotransfer a nebo kolik % telat je bez původu. Graf 6. Podíl narozených telat podle relativní plemenné hodnoty (RPH) otců V grafu je uveden podíl narozených telat podle relativní plemenné hodnoty (RPH) jejich otců. Použité zkratky vyjadřují: Pepp RPH přímý efekt pro snadnost telení (zahrnuje plemennou hodnotu pro průběh porodu a porodní hmotnost), Peru RPH přímý efekt pro růst (zahrnuje plemennou hodnotu pro hmotnost ve 120, 210 a 365 dnech), Mepp maternální efekt pro snadnost telení (zahrnuje plemennou hodnotu pro průběh porodu a porodní hmotnost), Meru maternální efekt pro růst (zahrnuje plemennou hodnotu pro hmotnost ve 120, 210 a 365 dnech). Graf 7. Hmotnost telat podle věku matky při otelení Graf doplňuje tabulku 12.

4 Graf 8. Hmotnost telat podle období otelení Hmotnosti telat jsou v grafu uvedeny podle příslušného čtvrtletí narození. Dokumentují rozdíly hmotností dosahovaných ve věku 120 a 210 dní během kontrolního roku podle období narození. Část C. Tabulky výsledků výběrů plemenných býků Tabulka 13. Výsledky základních výběrů býků masných plemen v roce 2010 dle plemen Býčci, kteří byli v tomto roce zařazeni do testu, jsou v tabulce rozděleni dle plemenné příslušnosti (případně dle toho zda se jednalo o odchov u chovatele nebo na OPB). Z tabulky je patrný celkový počet býčků zařazených do testu a následně vybraných do plemenitby. Dále je zde uvedeno kolik býčků bylo vyřazeno před základním výběrem a kolik v jeho průběhu. Posledním údajem je procento vybraných býčků do plemenitby z počtu testovaných. Tabulka 14. Výsledky základních výběrů býků masných plemen v roce 2010 dle místa odchovu V této tabulce jsou uvedeny výsledky základních výběrů dle místa odchovu, zda se jednalo o test na OPB či odchov u chovatelů. Záhlaví tabulky je členěno obdobně jako u tabulky č. 13. Tabulka 15. Růstová schopnost všech býků v odchovu v roce 2010 Tabulka číslo 15. uvádí přehled růstové schopnosti všech býků zařazených do testu v daném roce. Býčci jsou členěni dle plemen a dle způsobu odchovu stejně jako v tabulce č. 13. Jsou zde uvedeny počty býčků v odchovu, jejich hmotnosti ve stáří 120, 210 a 365 dnů, přírůstek hmotnosti v testu i životní přírůstek a výška v kříži v roce a při základním výběru. Tabulka 16. Růstová schopnost býků vybraných do plemenitby v roce 2010 Tato tabulka uvádí stejné údaje jako tabulka 15., obsahuje však data pouze za býky vybrané do plemenitby.

5 Systém kontroly užitkovosti masných plemen, který v České republice od svého založení provádí Český svaz chovatelů masného skotu, byl v roce 2010 oceněn prestižním Certifikátem kvality vydaným Mezinárodním výborem pro kontrolu užitkovosti - ICAR. Za Českou republiku jej počátkem června 2010 na jednání v lotyšské Rize převzala Českomoravská společnost chovatelů, a.s., která zastupuje ČR v této mezinárodní organizaci. Obdržený certifikát zahrnuje oblast identifikace masných plemen skotu a oblast kontroly užitkovosti masných plemen skotu a masné užitkovosti českého strakatého plemene. The system of beef performance recording, which is carried out by Czech Beef Cattle Association, was in 2010 awarded by the prestigious Quality Certificate issued by the International Committee for Animal Recording - ICAR. Czech Moravian Breeders Corporation Inc., which represents the Czech Republic in this international organization, received this certificate during meeting in Riga, Latvia in June The certificate includes the area of beef cattle identification and performance recording of beef breeds and beef production of Czech Simmental.

6 Společné tabulky Tabulka 1) Stavy krav v kontrole užitkovosti k ) plemeno počet chovů počet krav genotyp krav podle podílu krve masného plemene a ostatní krávy (ks) * (ks) A B C D H K M AA BA BM GA GS HE HI CH LI MS PI SA OST x CELKEM x * počet hospodářství, které má ve stavu alespoň 1 plemenici daného plemene Tabulka 2) Počet narozených telat v kontrolním roce ) plemeno živě narozeno celkem narozeno mrtvě zmetání z toho podíl % z telat celkem narozeno celkem býků jalovic narozen. AA ,4% BA ,1% 77 BM ,7% 1 GA ,2% 5 GS ,8% 31 2 HE ,5% 29 HI ,4% 17 CH ,0% LI ,6% 63 2 MS ,0% 90 6 PI ,7% 48 SA ,0% 1 1 OST ,0% 1 CELKEM ,9% Tabulka 3) Četnost chovů podle počtu narozených telat (%) 3) do 30 ks a víc 61,3% 14,7% 8,4% 4,2% 3,4% 2,6% 1,0% 1,3% 0,3% 2,9% Graf 1) Frekvence telení (%) v průběhu kontrolního roku 2010 (všechna plemena) 4) 50,0% 45,0% 40,0% 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% 43,9% říjen listopad prosinec duben červen srpen únor březen leden květen červenec září 3,4% 19,9% 43,9% 24,7% 6,2% 24,7% 1,9% 19,9% 3,4% 6,2% 1,9% říjen listopad prosinec leden únor březen duben květen červen červenec srpen září

7 Výsledky výběrů plemenných býků Tabulka 13) Výsledky základních výběrů býků masných plemen v roce dle plemen 22) Plemeno zařazeno do testu vybráno do plemenitby vyřazeno před při procento vybraných Aberdeen angus - OPB ,7% Aberdeen angus - u chov ,7% ABERDEEN ANGUS ,3% Charolais - OPB ,3% Charolais - u chovatele ,1% CHAROLAIS ,8% Piemontese - OPB ,7% Piemontese- u chovatele ,0% PIEMONTESE ,5% Masný simentál - OPB ,5% Masný simentál - u chovatele ,7% MASNÝ SIMENTÁL ,7% Belgické modrobílé - OPB ,0% Belgické modrobílé - u chovatele ,0% BELGICKÉ MODROBÍLÉ ,0% Blonde d Aquitaine - OPB ,1% Blonde d Aquitaine - u chovatatele ,0% BLONDE d AQUITAINE ,3% Limousine - OPB ,9% Limousine - u chovatele ,5% LIMOUSINE ,2% Salers - OPB ,0% Salers - u chovatele ,5% SALERS ,5% Gasconne - OPB ,6% Gasconne - u chovatele ,0% GASCONNE ,3% HEREFORD - OPB ,5% Hereford - u chovatele ,0% HEREFORD ,5% GALLOWAY - u chovatele ,3% CELKEM ,8%

8 Výsledky výběrů plemenných býků Tabulka 14) Výsledky základních výběrů býků masných plemen v roce dle místa odchovu 23) Místo odchovu zařazeno do testu vybráno do plemenitby vyřazeno před při procento vybraných OPB Osík ,0% OPB Cunkov SH ,5% OPB Grygov ,3% OPB Cunkov NH ,8% OPB Kundratice ,0% OPB Janovice ,8% OPB Maleč ,3% OPB Jadruž ,3% OPB V.Újezd ,8% OPB CELKEM ,2% u chovatele Aber.angus ,7% u chovatele Blonde d Aquit ,0% u chovatele Galloway ,3% u chovatele Charolais ,1% u chovatele Salers ,5% u chovatelů Gasconne ,0% u chovatelů Belgické modrobílé ,0% u chovatelů Limousine ,5% u chovatelů Mas.simentál ,7% u chovatelů Piemontese ,0% Chovatelé CELKEM ,8% CELKEM v roce ,8% Vysvětlivka: OPB Cunkov SH = OPB Cunkov stará hala OPB Cunkov NH = OPB Cunkov nová hala

9 Výsledky výběrů plemenných býků Tabulka 15) Růstová schopnost všech býků v odchovu v roce ) Býci v odchovu v roce 2010 Plemeno ks Hmotnost Přírůstek Výška v kříži 120d 210d 365d v testu životní v 365 d při ZV Aberdeen angus - OPB Aberdeen angus - u chovatele x ABERDEEN ANGUS Charolais - OPB Charolais - u chovatele x CHAROLAIS Piemontese - OPB Piemontese- u chovatele x PIEMONTESE Masný simentál - OPB Masný simentál - u chovatele x MASNÝ SIMENTÁL Belgické modrobílé - OPB Belgické modrobílé - u chovatele x BELGICKÉ MODROBÍLÉ Blonde d Aquitaine - OPB Blonde d Aquitaine - u chovatele x BLONDE d AQUITAINE Limousine - OPB Limousine - u chovatele x LIMOUSINE Salers - OPB Salers - u chovatele x SALERS x Gasconne - OPB Gasconne - u chovatele x GASCONNE Hereford - OPB Hereford - u chovatele x HEREFORD GALLOWAY - u chovatele * x * u plemene galloway pouze býci v I. turnusu

10 Výsledky výběrů plemenných býků Tabulka 16) Růstová schopnost býků vybraných do plemenitby v roce ) Býci vybraní do plemenitby v roce 2010 Plemeno ks Hmotnost Přírůstek Výška v kříži 120d 210d 365d v testu životní v 365 d při ZV Aberdeen angus - OPB Aberdeen angus - u chovatele x ABERDEEN ANGUS Charolais - OPB Charolais - u chovatele x CHAROLAIS Piemontese - OPB Piemontese- u chovatele x PIEMONTESE Masný simentál - OPB Masný simentál - u chovatele x MASNÝ SIMENTÁL Belgické modrobílé - OPB Belgické modrobílé - u chovatele x BELGICKÉ MODROBÍLÉ Blonde d Aquitaine - OPB Blonde d Aquitaine - u chovatele x BLONDE d AQUITAINE Limousine - OPB Limousine - u chovatele x LIMOUSINE Salers - OPB Salers - u chovatele x SALERS x Gasconne - OPB Gasconne - u chovatele x GASCONNE Hereford - OPB Hereford - u chovatele x HEREFORD GALLOWAY - u chovatele * x * u plemene galloway pouze býci v I. turnusu

Plemeno: Aberdeen Angus

Plemeno: Aberdeen Angus Plemeno: Aberdeen Angus Tabulka 4) Počet narozených telat v kontrolním roce 5) Genotyp živě narozeno celkem Z toho narozeno mrtvě zmetání podíl naroz. z toho podíl % z narozeno telat celkem narozeno celkem

Více

V České republice se v současné době chová 23 masných plemen skotu. Je to jen část ze všech masných plemen chovaných ve světě. Například v sousedním

V České republice se v současné době chová 23 masných plemen skotu. Je to jen část ze všech masných plemen chovaných ve světě. Například v sousedním V České republice se v současné době chová 23 masných plemen skotu. Je to jen část ze všech masných plemen chovaných ve světě. Například v sousedním Německu se chová 43 masných plemen. Jednotlivá plemena

Více

Jednání pracovní skupiny k plemenným hodnotám , Hradištko pod M.

Jednání pracovní skupiny k plemenným hodnotám , Hradištko pod M. Jednání pracovní skupiny k plemenným hodnotám 5. 12. 2017, Hradištko pod M. Přítomní: Šeba, Svitáková, Brzáková, Farka, Káčer, Hatláková, Kopecký, Vydrová Omluveni: Vráblík, Jungwirth, Malát Pracovní poznámky:

Více

ŠLECHTĚNÍ MASNÉHO SKOTU

ŠLECHTĚNÍ MASNÉHO SKOTU ŠLECHTĚNÍ MASNÉHO SKOTU Emil KRUPA Alena SVITÁKOVÁ Zdeňka VESELÁ Luboš VOSTRÝ Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. 25. září, Skalský Dvůr Šlechtění masného skotu Z. Veselá: Plemenné hodnoty u masného

Více

Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene HEREFORD Petrovice u Sušice 19.3.2013

Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene HEREFORD Petrovice u Sušice 19.3.2013 Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene HEREFORD Petrovice u Sušice 19.3.2013 Přítomni: dle presenční listiny Zahájení: Machač uvítání přítomných, seznámení s programem: 1) Dění ve Svazu 2) Kontrola užitkovosti

Více

Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha. Šlechtění masného skotu v ČR

Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha. Šlechtění masného skotu v ČR Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Šlechtění masného skotu v ČR Testování a posuzování užitkových vlastností krav bez tržní produkce mléka KUMP Kontrola užitkovosti masných plemen KUMP zajišťují

Více

CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM

CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM Partnerské sítě mezi univerzitami a soukromými subjekty s vazbou na environmentální techniky chovu skotu CZ.1.07/2.4.00/31.0037 CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM 1. Historie chovu masného skotu v

Více

Využití plemenných hodnot v chovech masného skotu

Využití plemenných hodnot v chovech masného skotu Využití plemenných hodnot v chovech masného skotu Stavy krav a jalovic v letech 2015 a 2005 stavy dle ÚE celkem 70000 60000 69899 Krávy celkem 50000 40000 30000 34477 30374 26191 20000 10000 0 9712 774

Více

Zápis ze zasedání Klubu chovatelů plemene Gasconne Bučický Mlýn

Zápis ze zasedání Klubu chovatelů plemene Gasconne Bučický Mlýn Zápis ze zasedání Klubu chovatelů plemene Gasconne Bučický Mlýn 15.2.2013 Přítomni dle presenční listiny Zahájení: pan Petersík Přivítání přítomných, zvláště pak nových zájemců o chov a zahraniční delegace

Více

Genetické parametry a plemenná hodnota pro hodnocení JUT skotu systémem SEUROP

Genetické parametry a plemenná hodnota pro hodnocení JUT skotu systémem SEUROP Genetické parametry a plemenná hodnota pro hodnocení JUT skotu systémem SEUROP Ing. Zdeňka Veselá, Ph.D. vesela.zdenka@vuzv.cz Hodnocení jatečně upravených těl systémem SEUROP Hmotnost JUT Zmasilost 6

Více

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, , tel:

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, , tel: ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 117 05, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz Zápis z jednání Klubu plemene gasconne ze dne 17. 6. 2014, na Bučickém mlýně Jednání

Více

Odhad plemenné hodnoty u plemene Salers

Odhad plemenné hodnoty u plemene Salers Odhad plemenné hodnoty u plemene Salers Základní statistické analýzy polního testu Rok zpracování 2000 počet průměr smodch min max průběh porodu PP 83916 1,09 0,36 1,00 4,00 porodní hmotnost porhm 85145

Více

Uzávěrky kontroly užitkovosti za kontrolní rok 2015

Uzávěrky kontroly užitkovosti za kontrolní rok 2015 Český svaz chovatelů masného skotu Českomoravská společnost chovatelů, a. s. Uzávěrky kontroly užitkovosti za kontrolní rok 2015 nnual report of the Beef Performance Recording in 2015 Systém kontroly užitkovosti

Více

Jednání pracovní skupiny k porodním hmotnostem

Jednání pracovní skupiny k porodním hmotnostem Jednání pracovní skupiny k porodním hmotnostem 21. 1. 2019, Hradištko pod M. od 9:30 Přítomní: Jungwirth, Šindler, Farka, Kozák, Nátr J., Nátr D., Hatláková, Taušek, Hašpl, Šašek, Chládek, Machač, Chroust

Více

Český svaz chovatelů masného skotu. Českomoravská společnost chovatelů, a. s. Uzávěrky kontroly užitkovosti za kontrolní rok 2016

Český svaz chovatelů masného skotu. Českomoravská společnost chovatelů, a. s. Uzávěrky kontroly užitkovosti za kontrolní rok 2016 Český svaz chovatelů masného skotu Českomoravská společnost chovatelů, a. s. Uzávěrky kontroly užitkovosti za kontrolní rok 2016 Annual report of the Beef Performance Recording in 2016 Systém kontroly

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU ze dne Neuman Adolf ing.,okřešice Začátek 9,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU ze dne Neuman Adolf ing.,okřešice Začátek 9,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU ze dne 13.10.2008 Neuman Adolf ing.,okřešice Začátek 9,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ.Přír.od nar. k. býčka st.reg.narozeníplem kg cm g IND CHOVATEL 1587291 061 CZZCH 56917.07.07T100

Více

Ing. Marek Bjelka Ph.D., MVDr. Miroslav Homola Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín marek.bjelka@vuchs.cz

Ing. Marek Bjelka Ph.D., MVDr. Miroslav Homola Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín marek.bjelka@vuchs.cz Praktické skúsenosti s reprodukciou a odchovom teliat v stádach dojčiacich kráv Ing. Marek Bjelka Ph.D., MVDr. Miroslav Homola Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín marek.bjelka@vuchs.cz cz Nitra 29.11.2007

Více

Rozbor tělesných rozměrů masného skotu plemeno Aberdeen Angus

Rozbor tělesných rozměrů masného skotu plemeno Aberdeen Angus Rozbor tělesných rozměrů masného skotu plemeno Aberdeen Angus 2 Zákon o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat 154/2000 Sb Prováděcí vyhláška č. 471/2000 ze dne 29.12.2000 k zákonu 154/2000

Více

Masná plemena skotu. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

Masná plemena skotu. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Masná plemena skotu Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Highland plemeno malého tělesného rámce tzv. ekologické plemeno podhorské a horské oblasti nízká intenzita, celoročně venku, pochází

Více

Šlechtitelský program plemene Aberdeen Angus

Šlechtitelský program plemene Aberdeen Angus Šlechtitelský program plemene Aberdeen Angus 1. Historie a základní charakteristika plemene Domovem jednoho z nejrozšířenějších masných plemen skotu na světě je severovýchodní Skotsko. Již na počátku 18.

Více

Využití masných plemen chovaných v ČR pro křížení a produkci jatečného skotu

Využití masných plemen chovaných v ČR pro křížení a produkci jatečného skotu VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Praha Uhříněves CERTIFIKOVANÁ METODIKA Využití masných plemen chovaných v ČR pro křížení a produkci jatečného skotu Autoři: Ing. Daniel Bureš, Ph.D. Ing. Luděk Bartoň,

Více

Řád plemenné knihy pro masná plemena skotu

Řád plemenné knihy pro masná plemena skotu l. Základní východiska plemenné knihy Řád plemenné knihy pro masná plemena skotu 1.1. Právním základem řádu plemenné knihy (dále jen PK) je zákon ČR č. 154/2000 Sb. o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských

Více

Šlechtitelský program plemene highland

Šlechtitelský program plemene highland Šlechtitelský program plemene highland 1. Charakteristika a historie plemene Highland, neboli skotský náhorní skot, pochází z oblastí severozápadní skotské vysočiny a centrálního Skotska. Toto plemeno

Více

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, , tel:

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, , tel: ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 117 05, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz Zápis z jednání Klubu plemene blonde d Aquitaine ze dne 18.11.2014, v J. Pavlovicích

Více

Mezinárodní genetické hodnocení masného skotu

Mezinárodní genetické hodnocení masného skotu Mezinárodní genetické hodnocení masného skotu Zdeňka Veselá Oddělení šlechtění hospodářských zvířat VÚŽV 25.9.2012, Skalský Dvůr INTERBEEF Příklady genetického hodnocení masného skotu v některých členských

Více

Rozbor tělesných rozměrů masného skotu plemena CH a LI

Rozbor tělesných rozměrů masného skotu plemena CH a LI Rozbor tělesných rozměrů masného skotu plemena CH a LI Zákon o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat 154/2000 Sb Prováděcí vyhláška č. 471/2000 ze dne 29.12.2000 k zákonu 154/2000 Příloha

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU ze dne Zobal Vlastimil,Bor u Březnice Začátek 9,00 hod. HRANICE SELEKČNÍCH INDEXŮ

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU ze dne Zobal Vlastimil,Bor u Březnice Začátek 9,00 hod. HRANICE SELEKČNÍCH INDEXŮ KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU ze dne 19.05.2008 Zobal Vlastimil,Bor u Březnice Začátek 9,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g IND CHOVATEL 1 555783 021 CZ

Více

Rutinní předpověď PH a její spolehlivost

Rutinní předpověď PH a její spolehlivost Rutinní předpověď PH a její spolehlivost Základní statistické analýzy polního testu Rok zpracování 2000 počet průměr smodch min max průběh porodu PP 83916 1,09 0,36 1,00 4,00 porodní hmotnost porhm 85145

Více

1.1. Model of the passport until 19 th August female. Front side. Reverse side

1.1. Model of the passport until 19 th August female. Front side. Reverse side 1.1. Model of the passport until 19 th August 2001 - female Front side 1 1.2. Model of the passport until 19 th August 2001 - male Front side 2 Front side 2. Model of the passport until 30 th June 2004

Více

Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene Hereford

Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene Hereford Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene Hereford Nové Ves u Rýmařova- 16.04.2014 Přítomni: dle presenční listiny u předsedy klubu Zahájení: Ing. Machač přivítání přítomných a seznámení s programem 1) Aktuální

Více

Šlechtitelský program plemene galloway

Šlechtitelský program plemene galloway Šlechtitelský program plemene galloway 1. Charakteristika a historie plemene Plemeno Galloway je zmiňováno již v písemnostech z dob římské okupace britských ostrovů. Bylo tehdy popisováno jako podivné,

Více

Šlechtitelský program plemene limousine

Šlechtitelský program plemene limousine Šlechtitelský program plemene limousine 1. Historie chovu plemene limousine Plemeno vzniklo v limousinské oblasti jihozápadní Francie.Tato oblast je klimaticky poměrně drsná, nadmořská výška dosahuje až

Více

Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Porod Příznaky blížícího se porodu uvolněné pánevní vazy pokleslé břicho zduření a zvětšení

Více

THE MARKING OF BOVINE ANIMALS IN THE CZECH REPUBLIC

THE MARKING OF BOVINE ANIMALS IN THE CZECH REPUBLIC THE MARKING OF BOVINE ANIMALS IN THE CZECH REPUBLIC Specimen of eartag used for bovine animal identification born before 1.5.2004. 1. Specimens of plastic eartag left ear logo plastic country code district

Více

Šlechtitelský program plemene charolais

Šlechtitelský program plemene charolais Šlechtitelský program plemene charolais 1. Charakteristika a historie plemene Plemeno vzniklo na přelomu 18. a 19. století z původního žlutého skotu chovaného v té době ve Francií. Některé literární prameny

Více

ROČENKA 2014 CHOV SKOTU V ČESKÉ REPUBLICE

ROČENKA 2014 CHOV SKOTU V ČESKÉ REPUBLICE ROČENKA 2014 CHOV SKOTU V ČESKÉ REPUBLICE 2015 skot rocenka 2014 obalka 1-4.indd 1 29.6.2015 15:10:59 Českomoravská společnost chovatelů, a. s., Praha Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves

Více

Členské shromáždění Jiří Motyčka. Novelizace svazových dokumentů

Členské shromáždění Jiří Motyčka. Novelizace svazových dokumentů Členské shromáždění 25. 4. 2019 11. 4. 2017 Jiří Motyčka Novelizace svazových dokumentů Důvod změn Nařízení EU 1012/2016 Nové podmínky uznávání chovatelských organizací Pro jedno plemeno více organizací,

Více

Český svaz chovatelů masného skotu partner úspěšných chovatelů

Český svaz chovatelů masného skotu partner úspěšných chovatelů Český svaz chovatelů masného skotu partner úspěšných chovatelů Český svaz chovatelů masného skotu byl založen v roce 99. Má celorepublikovou působnost a sdružuje chovatele všech masných plemen skotu, která

Více

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 110 00, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 110 00, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 110 00, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz Zápis z jednání Klubu plemene hereford ze dne 1. 4. 2015, Český Šternberk Jednání klubu

Více

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Strategie zakládání stáda Louda F. Agrovýzkum Rapotín s.r.o. 1 Podnikatelský záměr obsahuje : strategické postupy všech prací a ekonomickou rozvahu

Více

- úhyn - převod do starší kategorie

- úhyn - převod do starší kategorie OBRAT STÁDA vyjadřuje kvantitativní vztahy mezi jednotlivými kategoriemi a skupinami skotu stejný pro dojné a masné z obratu stáda je možné určit trvání pobytu a počet zvířat v jednotlivých kategoriích,

Více

Plemeno Blonde d Aquitaine zpráva o činnosti za rok 2012/2013

Plemeno Blonde d Aquitaine zpráva o činnosti za rok 2012/2013 Plemeno Blonde d Aquitaine zpráva o činnosti za rok 2012/2013 Graf 1) Vývoj početních stavů krav a jalovic podle ústřední evidence (k 1.7.2013) 8000 7000 6000 5782 6077 6335 6444 6660 6968 7212 7352 5000

Více

8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU

8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU 8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU A. SELEKCE SKOTU Zákon č. 154/2000Sb O šlechtění,plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat ( plemenářský zákon ) Organizace zabývající se šlechtěním: Plemo a.s., ČMSCH

Více

Šlechtitelský program plemene salers

Šlechtitelský program plemene salers Šlechtitelský program plemene salers 1. Historie a základní charakteristika plemene Toto původem francouzské plemeno pochází z oblasti vulkanického pohoří v Centrálním masivu (oblast Auvergne). Bylo vyšlechtěno

Více

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, , tel:

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, , tel: ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 110 00, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz Zápis z jednání Klubu plemene hereford ze dne 8. 3. 2017, Hradištko pod Medníkem Jednání

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 28.06.2010 Šťastný Antonín,SZ,Vědlice farma Julčín začátek cca 11,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 28.06.2010 Šťastný Antonín,SZ,Vědlice farma Julčín začátek cca 11,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 28.06.2010 Šťastný Antonín,SZ,Vědlice farma Julčín začátek cca 11,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g IND CHOVATEL + +

Více

Šlechtitelský program plemene masný simentál

Šlechtitelský program plemene masný simentál Šlechtitelský program plemene masný simentál 1. Historie chovu simentálského skotu Podle archeologických nálezů získaných na kolových stavbách v oblasti švýcarských jezer je možno považovat za historicky

Více

Proč chovat masný skot? Chov masného skotu. Plemeno charolais. Aberdeen-anguský skot

Proč chovat masný skot? Chov masného skotu. Plemeno charolais. Aberdeen-anguský skot Proč chovat masný skot? Chov masného skotu http://www.ansi.okstate.edu/breeds/cattle/ Michal Hejcman Využití nadbytečných TTP údržba krajiny Produkce kvalitního masa Nenáročný na ošetřování využití starých

Více

Proč nový systém odhadu plemenných hodnot?

Proč nový systém odhadu plemenných hodnot? Proč nový systém odhadu plemenných hodnot? Faktory ovlivňující užitkovost Chovatel Výživa Prostředí Užitkovost Genetická výbava 5-15% Zisk chovatele Spotřebitel Hodnocení zvířat 1900 KU 1920 vývoj metod

Více

Šlechtitelský program plemene belgické modrobílé

Šlechtitelský program plemene belgické modrobílé Šlechtitelský program plemene belgické modrobílé 1. Historie a základní charakteristika plemene První zmínky o modře zbarveném skotu sahají do 19. století do oblasti řek Meuse a Escaut. Plemeno vznikalo

Více

MVDr. Miroslav Homola. Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o.

MVDr. Miroslav Homola. Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o. MVDr. Miroslav Homola Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o. Krmení matek v období před otelením Příprava matky na otelení Vedení porodu hmotnost 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 měsíce březosti

Více

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, , tel:

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, , tel: ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 110 00, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz Zápis z jednání Klubu plemene hereford ze dne 16. 3. 2016, v Restauraci Radnice ve Chřibské

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU ze dne Šilhan V.,Nová Ves Začátek cca 14,00 hod

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU ze dne Šilhan V.,Nová Ves Začátek cca 14,00 hod KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU ze dne 26.06.2007 Šilhan V.,Nová Ves Začátek cca 14,00 hod Býci odročení z I.turnusu Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ.Přír.od nar. k. býčka st.reg.narozeníplem kg cm g IND CHOVATEL

Více

Plemena masného skotu. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Plemena masného skotu. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Plemena masného skotu Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Highland (skotské náhorní plemeno) - malého tělesného rámce, hmotnost krav 400

Více

Řád plemenné knihy plemene Aberdeen Angus

Řád plemenné knihy plemene Aberdeen Angus Řád plemenné knihy plemene Aberdeen Angus l. Základní východiska plemenné knihy 1.1. Právním základem řádu plemenné knihy (dále jen Řád PK) je zákon ČR č. 344/2006 Sb. o šlechtění, plemenitbě a evidenci

Více

Využití sonografie při hodnocení růstu zvířat Ježková, A. Stádník, L. Louda, F. Dvořáková, J. Kolářský, F.

Využití sonografie při hodnocení růstu zvířat Ježková, A. Stádník, L. Louda, F. Dvořáková, J. Kolářský, F. Využití sonografie při hodnocení růstu zvířat Ježková, A. Stádník, L. Louda, F. Dvořáková, J. Kolářský, F. ČZU v Praze, FAPPZ, Katedra speciální zootechniky Ukazatele kvality JUT nelze měřit přímo na živém

Více

Šlechtitelský program plemene gasconne

Šlechtitelský program plemene gasconne Šlechtitelský program plemene gasconne 1. Historie a základní charakteristika plemene Současná podoba plemene gasconne byla vytvořena z původní populace skotu chovaného ve francouzských Pyrenejích, kde

Více

Šlechtitelský program plemene blonde d Aquitaine

Šlechtitelský program plemene blonde d Aquitaine Šlechtitelský program plemene blonde d Aquitaine 1. Historie a základní charakteristika plemene Od počátku se zvířata tohoto plemene, pocházejícího z jiho-západní Francie, vyznačovala světlou barvou. Zvířata

Více

Hodnocení odchovu mladých plemenných býků v letech 2002 až 2012

Hodnocení odchovu mladých plemenných býků v letech 2002 až 2012 Hodnocení odchovu mladých plemenných býků v letech 2002 až 2012 Tabulka 1) Počty narozených a testovaných býků výsledek 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 celkem mimo testaci 113 136 79

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 20.04.2012 Farma Kaliště s.r.o.č.libchavy začátek cca 17,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 20.04.2012 Farma Kaliště s.r.o.č.libchavy začátek cca 17,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 20.04.2012 Farma Kaliště s.r.o.č.libchavy začátek cca 17,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g IND CHOVATEL + + + + + + +

Více

Hodnocení masné užitkovosti a KUMP

Hodnocení masné užitkovosti a KUMP Hodnocení masné užitkovosti a KUMP Chov skotu a ovcí - cvičení č. 3 Porážka skotu Před vlastní porážkou Porážka minimalizovat podmínky pro rozrušení, úzkost a bolest zvířat (zhoršují kvalitu a vaznost

Více

Šlechtitelský program plemene parthenaise

Šlechtitelský program plemene parthenaise Šlechtitelský program plemene parthenaise 1. Historie a základní charakteristika plemene Původním domovem plemene parthenaise je oblast středozápadní Francie, ale největšího rozvoje se mu dostalo na severozápadě.

Více

Popis stanovení plemenné hodnoty pro plodnost u plemene H

Popis stanovení plemenné hodnoty pro plodnost u plemene H Popis stanovení plemenné hodnoty pro plodnost u plemene H Vyhodnocují se inseminace provedené před třemi měsíci a starší, tedy po vyšetření březosti. Inseminace provedené dříve než v roce 1995 nejsou do

Více

Šlechtitelský program plemene parthenaise

Šlechtitelský program plemene parthenaise Šlechtitelský program plemene parthenaise 1. Historie a základní charakteristika plemene Původním domovem plemene parthenaise je oblast středozápadní Francie, ale největšího rozvoje se mu dostalo na severozápadě.

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Montážně obchodní firma s.r.o.,b.mlýn farma Pojedy začátek cca 9,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Montážně obchodní firma s.r.o.,b.mlýn farma Pojedy začátek cca 9,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 23.06.2012 Montážně obchodní firma s.r.o.,b.mlýn farma Pojedy začátek cca 9,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g IND CHOVATEL

Více

Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene Hereford Čestice

Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene Hereford Čestice Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene Hereford Čestice 10.3.2011 Přítomni: dle presenční listiny Zahájení: Ing. Machač přivítání přítomných. V budoucnu se předpokládá, že Klub se bude nadále scházet

Více

Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene Hereford Farma Prak (Ing.J.Tupý) - 21.3.2012

Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene Hereford Farma Prak (Ing.J.Tupý) - 21.3.2012 Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene Hereford Farma Prak (Ing.J.Tupý) - 21.3.2012 Přítomni: dle presenční listiny u předsedy klubu Zahájení: Ing. Machač přivítání přítomných a seznámení s programem

Více

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 110 00, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 110 00, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 110 00, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene dexter ze dne 27. 8. 2015, ve Skrýšově prezenční

Více

Šlechtitelský program plemene piemontese

Šlechtitelský program plemene piemontese Šlechtitelský program plemene piemontese 1. Historie a základní charakteristika plemene Piemontský skot pochází ze severozápadní části Itálie z podhůří Savojských Alp z oblasti označované jako Piemonte

Více

Metodický pokyn pro odchovná zařízení plemenných býků

Metodický pokyn pro odchovná zařízení plemenných býků Svaz chovatelů českého strakatého skotu, z. s. Rada plemenné knihy U Topíren 2, 170 41 PRAHA 7 Věc: Metodické pokyny pro odchovná zařízení plemenných býků, pro odchov a výběr býků u chovatele a pro zápis

Více

OPIS provedeného vážení

OPIS provedeného vážení OPIS provedeného vážení datum datum Kříž Přírustek číslo telete narození současné kg věk cm posl od nar ---------------------------------------------------------------------- 13863034 CZ 01.02.18 24.01.19

Více

Selekce. Zdeňka Veselá

Selekce. Zdeňka Veselá Selekce Zdeňka Veselá vesela.zdenka@vuzv.cz Selekce Cílem změna genetické struktury populace 1. Přírodní 2. Umělá Selekce 1. Direkcionální (směrovaná) Nejčastější Výsledkem je posun střední hodnoty populace

Více

Šlechtitelský program plemene hereford

Šlechtitelský program plemene hereford Šlechtitelský program plemene hereford 1. Charakteristika a historie plemene Herefordský skot patří mezi jedno z nejstarších a nejrozšířenějších masných plemen skotu, které je schopno i v extrémních klimatických

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 26.02.2015 Minaříková Hana, Hluk začátek cca 11,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 26.02.2015 Minaříková Hana, Hluk začátek cca 11,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 26.02.2015 Minaříková Hana, Hluk začátek cca 11,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g CHOVATEL + + + + + + + 1 615257 072

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU svod býků Janovice u Rýmařova začátek cca 16,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU svod býků Janovice u Rýmařova začátek cca 16,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU 17.6.2009 svod býků Janovice u Rýmařova začátek cca 16,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ.Přír.od nar. k. býčka st.reg.narozeníplem kg cm g IND CHOVATEL 1557726 081 CZZSI 33024.04.08S100

Více

angus show Země živitelka 3. září 2012 České Budějovice

angus show Země živitelka 3. září 2012 České Budějovice první jihoãeská angus show Země živitelka 3. září 2012 České Budějovice KATALOG VYSTAVOVANÝCH ZVÍŘAT první jihoãeská angus show Země živitelka 3. září 2012 České Budějovice KATALOG VYSTAVOVANÝCH ZVÍŘAT

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne ZD Podlesí Ročov Začátek cca 9,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne ZD Podlesí Ročov Začátek cca 9,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 23.06.2009 ZD Podlesí Ročov Začátek cca 9,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ.Přír.od nar. k. býčka st.reg.narozeníplem kg cm g IND CHOVATEL 1522781 042 CZZSI 33913.04.08S100

Více

Mezinárodní genetické hodnocení skotu. Zdeňka Veselá

Mezinárodní genetické hodnocení skotu. Zdeňka Veselá Mezinárodní genetické hodnocení skotu Zdeňka Veselá zdenka.vesela@vuzv.cz Mezinárodní genetické hodnocení skotu SAMAC Single trait and homogenous variance across countries Nepředpokládá interakci genotyp

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Šeda J., Helvíkovice Začátek cca 09,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Šeda J., Helvíkovice Začátek cca 09,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 01.05.2019 Šeda J., Helvíkovice Začátek cca 09,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g RPH CHOVATEL + + + + + + + 1 795825

Více

Šlechtitelský program plemene wagyu

Šlechtitelský program plemene wagyu Šlechtitelský program plemene wagyu 1. Historie a základní charakteristika plemene Historie Plemeno wagyu je původní japonské plemeno. Slovem wagyu se v podstatě označuje veškerý japonský skot, protože

Více

Pokyny. Šlechtitelský program je souhrn zásad a metodických postupů, podle kterého se oprávněné osoby, šlechtitelé a chovatelé řídí.

Pokyny. Šlechtitelský program je souhrn zásad a metodických postupů, podle kterého se oprávněné osoby, šlechtitelé a chovatelé řídí. Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR IČO 63109859, DIČ 290-63109859, bankovní spojení - VOLKSBANK, číslo účtu 4100004058/6800 sídlo: VFU Brno, Palackého 1-3, 612 42 Brno, a fax 541 243 4 81, e-mail: schok@atlas.cz,

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Kubal Petr, Podmokly Začátek cca 17,30 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Kubal Petr, Podmokly Začátek cca 17,30 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 7.5.2018 Kubal Petr, Podmokly Začátek cca 17,30 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g RPH CHOVATEL + + + + + + + 1 875955 032

Více

Mléčná plemena skotu. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

Mléčná plemena skotu. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Mléčná plemena skotu Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Plemena skotu Nejvíce zvířat v Asii a Americe, stavy skotu v Evropě tvoří přibližně 9 %, populace skotu = 300-350 plemeny (mléko,

Více

Výsledky výběrů plemenných býků 2014

Výsledky výběrů plemenných býků 2014 Výsledky výběrů plemenných býků 2014 Počty vybraných býků podle ročníku 160 140 120 75 74 100 80 60 60 57 25 23 24 19 58 celkem u chovatele OPB 19 40 20 35 34 51 55 39 0 2010 2011 2012 2013 2014 Podíl

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne ZD Agroholding Bernartice Začátek cca 14,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne ZD Agroholding Bernartice Začátek cca 14,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 26.04.2019 ZD Agroholding Bernartice Začátek cca 14,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g RPH CHOVATEL + + + + + + + 1 730355

Více

Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu. Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU

Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu. Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU Odchov jalovic základ úspěchu Při odchovu telat a jalovic si musíme uvědomit, že náklady na jejich odchov

Více

Address for returning of the passport accordance with Article 6 point 4 of Regulation (EC) No 1760/2000

Address for returning of the passport accordance with Article 6 point 4 of Regulation (EC) No 1760/2000 COMPETENT AUTHORITY responsible for ensuring compliance with Regulation (EC) No 1760/2000 title I is: Ministry of Agriculture of the Czech Republic Těšnov 17 117 05 Prague 1 Czech Republic Contact person:

Více

Šlechtitelský program plemene bazadaise

Šlechtitelský program plemene bazadaise Šlechtitelský program plemene bazadaise 1. Historie a základní charakteristika plemene Masné plemeno Bazadaise je původním plemenem jihozápadní Francie. První zmínky o plemeni se datují již do středověku,

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Avena s.r.o. Dlouhá Třebová Začátek cca 10,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Avena s.r.o. Dlouhá Třebová Začátek cca 10,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 29.4.2018 Avena s.r.o. Dlouhá Třebová Začátek cca 10,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g RPH CHOVATEL + + + + + + + 1 794042

Více

ZPRAVODAJ ČSCHMS. ročník 10 březen 2003 - číslo 1

ZPRAVODAJ ČSCHMS. ročník 10 březen 2003 - číslo 1 ZPRAVODAJ ČSCHMS Občasník Českého svazu chovatelů masného skotu Praha Adresa: Těšnov 17, 117 05 Praha 1 tel.: 221 812 865 fax: 222 221 424 číslo účtu: 0123459399 / 0800 E-mail: CSCHMS.Praha@IOL.CZ webové

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne ZEMASPOL odbyt s. r. o. Uherský Brod Začátek cca 16,30 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne ZEMASPOL odbyt s. r. o. Uherský Brod Začátek cca 16,30 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 18.4.2018 ZEMASPOL odbyt s. r. o. Uherský Brod Začátek cca 16,30 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g RPH CHOVATEL + + + +

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Lainka Bernard, SZ, farma Zdoňov Začátek cca 09,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Lainka Bernard, SZ, farma Zdoňov Začátek cca 09,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 25.10.2018 Lainka Bernard, SZ, farma Zdoňov Začátek cca 09,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g RPH CHOVATEL + + + + + +

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Hodina Jakub, Kratušín Začátek 17,30 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Hodina Jakub, Kratušín Začátek 17,30 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 21.6.2018 Hodina Jakub, Kratušín Začátek 17,30 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g RPH CHOVATEL + + + + + + + 1 998513 031

Více

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, , tel:

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, , tel: ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 110 00, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene hereford 13.3.2019, Hradištko Přítomní: viz

Více

Address for returning of the passport accordance with Article 6 point 4 of Regulation (EC) No 1760/2000

Address for returning of the passport accordance with Article 6 point 4 of Regulation (EC) No 1760/2000 COMPETENT AUTHORITY responsible for ensuring compliance with Regulation (EC) No 1760/2000 title I is: Ministry of Agriculture of the Czech Republic Těšnov 17 117 05 Prague 1 Czech Republic Contact person:

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Dolňácko a.s. Hluk Začátek cca 11,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne Dolňácko a.s. Hluk Začátek cca 11,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 22.02.2019 Dolňácko a.s. Hluk Začátek cca 11,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g CHOVATEL + + + + + + + 1 659573 072 CZ

Více

Šlechtitelský program plemene aubrac

Šlechtitelský program plemene aubrac Šlechtitelský program plemene aubrac 1. Historie a základní charakteristika plemene Aubrac je plemeno masného skotu s více než 100 let trvající historií čistokrevného chovu. Pochází z Benediktýnského opatství

Více

CHOVNÝ CÍL A STANDARD

CHOVNÝ CÍL A STANDARD SVAZ CHOVATELŮ Č ESKÉHO STRAKATÉHO SKOTU CHOVNÝ CÍL A STANDARD ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM Č ESKÉHO STRAKATÉHO SKOTU b ř ezen 2012 1 Chovný cíl a šlechtitelský program se vztahují na období nejbližších pěti

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne ZD Agroholding Bernartice Začátek cca 14,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne ZD Agroholding Bernartice Začátek cca 14,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 27.4.2018 ZD Agroholding Bernartice Začátek cca 14,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g CHOVATEL + + + + + + + 1 730259

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 16.10.2015 Montážně obchodní firma s.r.o., Bučický Mlýn farma Pojedy začátek cca 13,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 16.10.2015 Montážně obchodní firma s.r.o., Bučický Mlýn farma Pojedy začátek cca 13,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 16.10.2015 Montážně obchodní firma s.r.o., Bučický Mlýn farma Pojedy začátek cca 13,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g

Více