Analytický report

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Analytický report 18. 22. 1. 2016"

Transkript

1 Hlavní zprávy Analytický report Přehled Polsko se brání před Evropským parlamentem Hollande slíbil větší podporu pozemním silám v boji proti IS Argentina a Británie budou řešit dlouholetý spor o Falklandské ostrovy Evropský parlament ratifikoval asociační dohodu s Kosovem Politika a veřejná správa Objem veřejných zakázek klesl ke konci listopadu o 15,6 % Příjmy státu z daní loni stouply Investiční pobídky od státu v celkové hodnotě 5 miliard loni dostalo 57 projektů Ekonomika, finance a byznys Ropa stále jedním z nejsledovanějších témat Morgan Stanley překonal očekávání Modernizace O2 arény za 180 milionů korun Ahold v ČR zvyšuje tržby o 15,3 % na 48,3 miliardy korun Synot kvůli zdanění hazardu končí s podporou první fotbalové ligy Reklamní trh v ČR loni vzrostl o 8 % na 65 miliard korun Benzina kupuje 68 benzínových stanic od OMV Energetika Ukrajina udělila Gazpromu pokutu téměř 100 miliard korun Schlumberger vykázal první kvartální ztrátu po 12 letech a zrušil 10 tisíc pracovních míst Zajímavosti Vědci z Caltechu našli novou planetu sluneční soustavy Burzovní data Pražská akciová burza Výnosy českých státních dluhopisů Výnosy vybraných českých korporátních dluhopisů Světové akciové indexy

2 Hlavní zprávy Polsko se brání před Evropským parlamentem Minulý týden polská premiérka Beata Szydlová vysvětlovala v Evropském parlamentu kontroverzní kroky, které její nová vláda v zemi zavedla v posledních několika týdnech. Evropským poslancům musela Szydlová vysvětlovat mimo jiné i vývoj situace kolem polského ústavního soudu nebo změny ve veřejnoprávních médiích. Na obhajobu Polska se postavili pouze Evropští konzervativci a reformisté, jejichž členem je právě vládní polská strana Právo a spravedlnost. Nejkritičtější byl k Polsku šéf liberální frakce, který kritizoval vládu, že paralyzuje ústavní soud a že takové změny ve svém volebním programu vláda neslibovala. [1] Hollande slíbil větší podporu pozemním silám v boji proti IS Francouzský prezident Francois Hollande minulý týden přislíbil arabským a kurdským pozemním silám větší podporu v boji proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku. Zdůraznil také, že se Francie nebude v boji proti radikálům vyhýbat odpovědnosti. Měly by se také zintenzivnit údery mezinárodní koalice proti IS. Podle Hollanda se musí letošní rok stát rokem změn pro Sýrii. Minulý týden se také konala schůzka ministrů obrany několika zemí zapojených do boje s Islámským státem, která měla spojencům umožnit dořešení vojenské strategie proti IS. "Naše strategie zahrnuje osvobození syrské Rakky a iráckého Mosulu, kde se nacházejí řídicí střediska IS. Byla tu vůle poskytovat podporu arabským a kurdským silám bojujícím proti Islámskému státu na zemi," komentoval jednání francouzský prezident. [2] Argentina a Británie budou řešit dlouholetý spor o Falklandské ostrovy Koncem minulého týdne se konalo Světové ekonomické fórum. Na něm se mimo jiné plánovala schůzka nejvyšších představitelů Velké Británie a Argentiny, která se měla týkat budoucnosti Falklandských ostrovů. Argentinský prezident Macri je prvním prezidentem za posledních více než deset let, který na ekonomické fórum do švýcarského Davosu přijel. "Na ostrovy si budeme i nadále činit nárok. Ale pokusím se začít nový druh vztahu s Británii. Chci zasednout k jednacímu stolu a začít jednat o tomto tématu. A mezitím také hledat oblasti, ve kterých můžeme spolupracovat, " uvedl k situaci Macri před odletem do Švýcarska. Boje o Falklandské ostrovy proběhly již v roce 1982, kdy během 74 dní Britové porazili Argentinu. Při střetu zemřelo kolem 600 argentinských a 255 britských vojáků. V roce 2013 se pak na ostrovech konalo referendum, ve kterém se drtivá většina voličů přiklonila k Velké Británii. [3] Evropský parlament ratifikoval asociační dohodu s Kosovem Evropský parlament koncem minulého týdne ratifikoval asociační dohodu s Kosovem. Dohoda byla Evropskou unií podepsána již loni v říjnu. Celý ratifikační proces bude muset ještě schválit Rada EU (ministři členských států). V platnost by mohla smlouva vstoupit do několika měsíců. Kromě Kosova europoslanci přijali také usnesení k Ukrajině, Moldavsku a Gruzii.

3 Pro Kosovo v EU vyslovilo souhlas 486 poslanců, proti jich bylo 102, 81 se zdrželo hlasování. Kosovo vyhlásilo nezávislost 17. února Již více než sto států ji uznalo, včetně EU, tedy i České republiky. Nezávislost však stále neuznává Srbsko. Toto stanovisko sdílí také Rusko, Čína a dalších pět členů EU, včetně Slovenska. [4] Politika a veřejná správa Objem veřejných zakázek klesl ke konci listopadu o 15,6 % Veřejní investoři vypsali v období od ledna do konce listopadu 2015 celkem výběrových řízení. Jejich celková hodnota se vyšplhala na 244,25 miliard korun. Počet zakázek se meziročně snížil o 14,7 %. Jejich objem pak dokonce o 15,6 %. Výsledky zveřejnila společnost CEEC Research podle informací z Věstníku veřejných zakázek. Pouze v loňském vypsali investoři 482 výběrových řízení za 17,24 miliardy korun. Co do počtu jde o nejslabší měsíc za celý rok Statistiky hodně ovlivňují velké zakázky společností Net4Gas, Čepro a České dráhy z roku 2014 za celkových 125 miliard korun a z roku 2015 za 34 miliard korun. [5] Příjmy státu z daní loni stouply Podle dat Finanční správy vybraly finanční úřady za loňský rok na DPH celkem 331,8 miliardy korun, meziročně o 9 mld. více. Na dani z příjmu právnických osob bylo vybráno 147,5 miliard, o 15 mld korun více, než v roce Další velkou položkou celostátního inkasa sdílených daní je daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti. Ta vzrostla mezi roky 2014 a 2015 z 130,9 miliard na 136,1 miliardy korun. Růst firemních daní odráží především oživení české ekonomiky. Ministerstvo financí také uvedlo, že příjmy obcí budou za loňský rok o 7,5 miliardy vyšší. U krajů to pak bude nárůst o 2,7 miliardy. [6] Investiční pobídky od státu v celkové hodnotě 5 miliard loni dostalo 57 projektů Stát loni podle agentury Czechinvest podpořil pěti miliardami investice za 21,8 miliardy korun, a má tak vytvořit nových pracovních míst. Investiční pobídky získalo 57 projektů investorů. V roce 2014 činila výše přislíbených investičních pobídek 25,5 miliardy korun. [7] [8] Ekonomika, finance a byznys Ropa stále jedním z nejsledovanějších témat Minulý týden zahájila ropa dalším propadem cen. Tentokrát až na hodnoty pod 28 dolarů za barel, které představují zhruba 13letá minima. Důvodem jsou zřejmě zrušené západní sankce proti Teheránu, díky kterým se finanční trhy připravují na podstatné zvýšení íránského ropného exportu.

4 Ke zrušení sankcí došlo v návaznosti na oznámení Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), že Írán dodržuje své závazky plynoucí z loňské červnové dohody o omezení jeho jaderného programu. Sankce byly zavedeny v roce 2011, načež se íránský vývoz této komodity dostal z 2 milionů barelů na současný necelý milion barelů denně. Podle vyjádření Íránu by se měl vývoz po zrušení sankcí zvýšit o cca 0,5 milionu barelů denně. Íránská vláda také minulý týden vydala nařízení právě o tento objem zvýšit těžbu. Íránský prezident pak očekává díky absenci mezinárodních sankcí cca pětiprocentní hospodářský růst v nadcházejícím roce. Koncem týdne se však ceny opět dostaly nad hranici 30 dolarů za barel. Přispěl k tomu mimo jiné také komentář prezidenta ECB Draghiho, který připustil možné další opatření na podporu ekonomiky ze stran centrální banky. Ropě pomáhá také vyšší poptávka po topných olejích díky špatnému počasí v Evropě a části USA. [9] [10] [11] Graf: Vývoj cen ropy WTI v posledním roce (USD/barel) Morgan Stanley překonal očekávání Zdroj: Bloomberg Investiční banka Morgan Stanley překonala očekávání analytiků a dosáhla ve čtvrtém kvartálu 2015 zisku 39 centů na akcii, celkově za toto období 753 milionů USD (přibližně 18,7 miliard CZK). Loni za toto období vykázala ztrátu ve výši 1,75 miliard USD (přibližně 43,5 miliardy CZK). Celkový zisk za loňský rok tak bance stoupl o 80 procent na 5,67 miliard USD (přibližně 141 miliard CZK).

5 Bance se toho podařilo dosáhnout především díky snižování nákladů, ve kterých CEO James Gorman hodlá pokračovat i nadále. Pomocí nových technologií a outsourcing plánuje tento rok ušetřit další 1 miliardu USD na nákladech. Americké banky se v současnosti potýkají s regulacemi odrazujících je od rizikových obchodů a obavami ze situace v Číně, cen ropy atd. [12] [13] [14] Modernizace O2 arény za 180 milionů korun Majitel a provozovatel pražské O2 arény, společnost Bestsport, investovala za poslední 2 roky do jejích rekonstrukcí a bezpečnosti téměř 180 milionů korun. Kvůli přípravám na halové mistrovství Evropy a světový šampionát v hokeji byly investiční plány sestavovány s důrazem na zajištění bezpečnosti diváků. Mimo jiné byly provedeny opravy například systému zabezpečující evakuaci osob. [15] Ahold v ČR zvyšuje tržby o 15,3 % na 48,3 miliardy korun Společnosti Ahold se v loňském roce podařilo zvýšit tržby na 48,3 miliardy korun. Jedná se o meziroční růst 15,3 procent. Finanční rok 2015 byl sice o týden delší, bez zahrnutí tohoto dodatečného týdne rostly tržby o 13,3 procenta. Konsolidované čisté tržby celé skupiny Ahold činily loni 38,2 miliardy EUR (přibližně 1 bilion korun). [16] [17] Synot kvůli zdanění hazardu končí s podporou první fotbalové ligy První fotbalová liga přišla o svého hlavního sponzora, skupinu Synot. Důvodem je vyšší zdanění hazardu v České republice. Skupina nebude od příštího roku sponzorovat dále například ani fotbalové kluby Sparty a Jablonce, basketbalový Nymburk nebo Českou unii sportu. Minulý týden o tom informovala společnost ve své tiskové správě. "Stát našim českým společnostem sebral takové množství peněz, že již sportovní aktivity v takové míře jako dosud jednoduše podporovat nemůžeme," uvedl ředitel společnosti Neofytos Neofytou s tím, že kvůli legislativním změnám přijde v ČR Synot o stovky milionů korun. Roční obrat Synotu v ČR činí kolem 10 miliard korun. [18] Reklamní trh v ČR loni vzrostl o 8 % na 65 miliard korun Na téměř 65 miliard korun vzrostl loni tuzemský reklamní trh. Největší podíl na inzerci měly televize s příjmy 35,5 miliardy korun. Počet reklamních spotů tak vzrostl o 40 % na téměř čtyři miliony. Zajímavá je stagnace inzerce v tisku, která se drží na úrovni 17,9 miliardy korun a daří se jí tak čelit náporu nových médií. [19] [20] Benzina kupuje 68 benzínových stanic od OMV Benzina čeká na schválení od antimonopolního úřadu na nákup 68 benzínových stanic od společnosti OMV. Dochází tak k dalšímu velkému obchodu na trhu s palivem v ČR, o kterém se spekulovalo už od podzimu. Pokud k nákupu dojde, dostane se Benzina za hranici 400 stanic. OMV by naopak zbylo už pouze 139. Cílem akvizice je posílení prvenství Benziny na českém trhu a dosažení 17 procentního

6 podílu na maloobchodním trhu s palivem. Benzina vlastněná Unipetrolem spadá pod polskou skupinu PKN Orlen. [21] [22] Energetika Ukrajina udělila Gazpromu pokutu téměř 100 miliard korun Ukrajinský antimonopolní úřad vyměřil ruskému plynárenskému gigantu Gazprom pokutu za zneužití monopolního postavení na trhu s tranzitem zemního plynu. Výše pokuty je 85 miliard hřiven, což v přepočtu odpovídá 99,5 miliardám korun. Kyjev a Moskva se soudí kvůli dohodě o tranzitu plynu, případ posuzuje soud ve Stockholmu. Rusko již koncem listopadu přerušilo dodávky plynu na Ukrajinu, dokud Kyjev za další dodávky suroviny nezaplatí předem. Gazprom v úterý 19. ledna oznámil, že Ukrajina dluží za odběr ruského plynu za třetí čtvrtletí 2,55 miliardy dolarů (63,4 miliardy korun). Ukrajině vyměřil deset dnů na úhradu dluhu. [23] Schlumberger vykázal první kvartální ztrátu po 12 letech a zrušil 10 tisíc pracovních míst Společnost Schlumberger poskytuje těžební technologie a zařízení ropným a plynárenským společnostem. Dle tržní hodnoty se jedná o největšího světového poskytovatele služeb a technologií v ropném průmysl. Firma ale v posledních měsících snižuje náklady, aby ustála dlouhotrvající propad světových cen ropy. Ty se především kvůli vysoké převaze nabídky nad poptávkou propadly v minulém týdnu až na nejnižší úroveň od roku Společnost tak vykázala za poslední kvartál 2015 ztrátu více než jedné miliardy dolarů, ve stejném období také zrušila 10 tisíc pracovních míst. Společnost zároveň oznámila nový program odkupu vlastních akcií v objemu deset miliard dolarů. Akcie ve stejný den stouply o zhruba 2 %. V posledních 12 měsících se jejich hodnota snížila o zhruba čtvrtinu. Ropné a plynárenské společnosti, které jsou nejen zákazníky Schlumbergeru, v reakci na dlouhodobě nízké ceny ropy své výdaje o 50 až 70 %. Americká společnost Southwestern Energy, třetí největší producent zemního plynu ve Spojených státech, ve čtvrtek 21. ledna oznámila, že zruší míst. Tedy zhruba 44 % svojí pracovní síly. [24]

7 Zajímavosti Vědci z Caltechu našli novou planetu sluneční soustavy Dva vědci z Kalifornského technologického institutu tvrdí, že našli devátou planetu naší sluneční soustavy. Planeta má přibližně desetinásobek hmotnosti země a kolem Slunce obíhá ve vzdálenosti dvacetkrát větší než poslední planeta Neptun. Nová planeta dostala zatím pracovní název Devět. Od astronomického kongresu v Praze v roce 2006 má sluneční soustava pouze 8 planet, kdy z kategorie planet bylo vyřazeno Pluto, to je nyní řazeno mezi trpasličí planety. Oba vědci své poznatky dosud opírají výlučně o matematické modely a počítačové simulace. Podle nich ale není sporu o tom, že jde o planetu. Dle těchto modelů je planeta Devět od Slunce tak daleko, že k jednomu oběhnutí potřebuje 10 až 20 tisíc let. [25]

8 Burzovní data Pražská akciová burza Akcie Cena YTD 1 týden 1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 1 rok CETV 57,90-13,58% -2,36% -13,58% 15,22% 10,18% -11,40% ČEZ 383,70-13,64% -2,29% -6,87% -19,29% -36,25% -29,14% ERSTE 702,70-9,45% 4,77% -8,29% -4,11% -6,51% 24,02% FORTUNA 76,50-4,97% -3,89% -3,41% 5,08% -5,09% -37,45% KB 4 833,00-2,36% -0,60% -0,12% -5,42% -13,67% 6,50% NWR 0,06-40,00% -25,00% -40,00% -68,42% -76,00% -85,71% PEGAS 699,80-4,27% -3,10% -3,52% -9,23% -12,00% 9,90% PHILIP MORRIS ,00-0,53% 0,72% 0,23% 4,69% 11,07% 19,59% PLG 207,60 0,10% 0,29% 0,29% 2,01% 8,18% 13,50% STOCK 44,00-13,47% 5,26% -13,39% -37,50% -40,43% -43,46% TMR 620,00 1,64% 1,64% -1,59% -5,34% 9,73% 5,08% O2 251,00 0,00% 0,40% 3,33% 9,04% 105,07% 287,02% UNIPETROL 158,00-1,25% -1,19% -0,63% 4,64% -14,59% 12,62% VIG 610,00-11,43% -1,13% -9,63% -23,03% -29,60% -40,03% Výnosy českých státních dluhopisů Emise YTM ČR 2 roky -0,23047% ČR 3 roky -0,16796% ČR 5 let -0,03820% ČR 7 let 0,11627% ČR 10 let 0,58316% ČR 15 let 1,01218%

9 Výnosy vybraných českých korporátních dluhopisů Název emise YTM % CPI VAR/19 CZK 5,83 JTSEC 6,25/18 4,93 UNICAP. ENERGY 5,10/20 4,56 BIGBOARD 7,00/17 4,47 CPI BYTY 5,80/21 4,37 JTFG IV 5,20/17 4,28 EPH 4,20/18 4,24 CPI VAR/18 3,95 CPI BYTY 4,80/19 3,46 ABS JETS 6,50/16 2,03 DAIREWAV 5,20/16 1,80 DAIREWAVI 5,00/16 1,61 CPI VAR/19 EUR 0,16 DAIREWAIV 5,20/16 0,03 CPI 6,05/16-0,23 HOME CR.BV 6,25/16-0,50 Světové akciové indexy Název Popis Hodnota YTD Týden 3 měsíce 6 měsíců 1 rok PX 13 firem Praha 882,06-7,77% 0,11% -9,82% -14,74% -4,47% S&P největších USA 1 868,99-8,47% -0,58% -8,45% -10,63% -7,48% DJIA Tradičních 30 USA ,68-8,74% -0,63% -8,59% -9,87% -8,61% NASDAQ 2582 technologických firem 4 472,06-10,66% -0,36% -8,80% -12,97% -4,63% DAX Tradičních 30 Frankfurt 9 780,25-8,96% 2,46% -6,78% -15,11% -6,28% EUROSTOXX50 50 tradičních firem z 12 zemí EU 3 026,36-7,32% 2,50% -9,43% -16,20% -5,88% FTSE největších Velká Británie 5 915,22-5,18% 1,96% -6,64% -9,61% -9,44% HANG SENG 50 firem Hong Kong ,51-12,93% -2,26% -16,35% -23,59% -19,48% NIKKEI 225 firem Tokyo ,53-10,90% -1,10% -7,91% -16,94% -0,44%

10 Název Popis Hodnota P/E P/BV P/S PX 13 firem Praha 882,06 7,21 1,11 0,80 S&P největších USA 1 868,99 16,71 2,52 1,65 DJIA Tradičních 30 USA ,68 14,20 2,70 1,57 NASDAQ 2582 technologických firem 4 472,06 27,33 3,28 2,10 DAX Tradičních 30 Frankfurt 9 780,25 20,72 1,54 0,73 EUROSTOXX50 50 tradičních firem z 12 zemí EU 3 026,36 19,87 1,39 0,93 FTSE největších Velká Británie 5 915,22 26,49 1,68 1,08 HANG SENG 50 firem Hong Kong ,51 8,28 1,01 1,46 NIKKEI 225 firem Tokyo ,53 17,85 1,51 0,85

11 Zdroje [1] Jsme Evropané a chceme jimi být i nadále, řekla polská premiérka europoslancům. Hospodářské noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: [2] Údery proti IS budou intenzivnější, oznámil Hollande. Pozemní síly dostanou větší podporu. Hospodářské noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: udery-proti-islamskemu-statu-budou-intenzivnejsi-oznamil-hollande-pozemni-sily-dostanou-vetsipodporu [3] Argentinský prezident se setká v Davosu s Cameronem. Řešit chce Falklandské ostrovy. Hospodářské noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: argentinsky-prezident-se-setka-v-davosu-s-cameronem-resit-chce-falklandske-ostrovy [4] Europarlament jasnou většinou ratifikoval asociační dohodu s Kosovem. E15.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: [5] Objem veřejných zakázek ke konci listopadu klesl o 15,6 procenta. Finanční noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: [6] Příjmy státu z daní loni stouply, vyplývá z dat Finanční správy. Finanční noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: [7] CzechInvest: Státní investiční pobídky činily loni 5 miliard Kč. Finanční noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: [8] Stát loni přislíbil investiční pobídky za 5 miliard. Podpořené firmy mají vytvořit přes 4000 míst. Hospodářské noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: [9] Ropa po oznámení Íránu klesla nejníže od roku Finanční noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: [10] Bloomberg [online]. [cit ]. [11] Ropa na světových trzích zdražuje, chladné počasí zvyšuje poptávku. Finanční noviny [online]. [cit ]. Dostupné z:

12 [12] Investiční banka Morgan Stanley zvýšila zisk o 80 procent. Posilovala hlavně v poradenství. Hospodářské noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: investicni-banka-morgan-stanley-zvysila-zisk-o-80-procent-posilovala-hlavne-v-poradenstvi [13] Morgan Stanley beats forecasts, girds for more cost cuts. Reuters [online]. [cit ]. Dostupné z: [14] Morgan Stanley profit tops expectations. CNBC [online]. [cit ]. Dostupné z: [15 ]Bestsport investoval do modernizace O2 areny 180 milionů Kč. Finanční noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: [16] Tržby firmy Ahold v Česku loni stouply o 15 procent. Obchody Albert utržily 48 miliard korun. Hospodářské noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: trzby-firmy-ahold-v-tuzemsku-loni-stouply-o-15-3-procenta-spolecnost-utrzila-48-3-miliardy-korun [17] Ahold v ČR zvýšil loni tržby na 48 miliard korun. Finanční noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: miliard-korun/ [18] Synot končí s podporou fotbalové ligy. Hospodářské noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: [19] Reklamní trh loni rostl o osm procent na 65 miliard korun. Finanční noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: [20] Reklamní trh loni rostl o osm procent. Z 65 miliard si nejvíc odkrojila televize ČTK, dap. Hospodářské noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: reklamni-trh-loni-rostl-o-osm-procent-z-65-miliard-si-nejvic-odkrojila-televize [21] Benzina kupuje 68 čerpacích stanic OMV. Upevní tak svou pozici lídra na českém trhu. Hospodářské noviny [online]. [cit ]. Dostupné z: [22] Benzina má zálusk na 70 pump OMV. Chce zvýšit svůj tržní podíl. Lidovky [online]. [cit ]. Dostupné z:

13 [23] Ukrajina trestá Gazprom miliardovou pokutou, měl zneužít svého postavení. E15.cz: Průmysl a energetika [online]. [cit ]. Dostupné z: [24] Ropný Schlumberger utrpěl první kvartální ztrátu po 12 letech. E15.cz: Průmysl a energetika [online]. [cit ]. Dostupné z: [25] Našli jsme devátou planetu, tvrdí vědci. Slunce oběhne za deset tisíc let. E15.cz: E-svět [online]. [cit ]. Dostupné z:

Analytický report 7. 11. 12. 2015

Analytický report 7. 11. 12. 2015 Hlavní zprávy Analytický report 7. 11. 12. 2015 Zpomalení růstu globální ekonomiky Klimatická konference OSN Čínské dluhopisy se stále nižšími úroky Politika a veřejná správa Přehled Fond pro řešení krize

Více

Souhrn dění prosinec 2013

Souhrn dění prosinec 2013 MĚSÍČNÍ REPORT Zpravodajství z kapitálových trhů 1.12. 31.12.2013 Souhrn dění prosinec 2013 Souhrn Riziková aktiva se v prosinci vyvíjela smíšeně, přičemž rostly akciové indexy na rozvinutých trzích, ovšem

Více

Analytický report 28. 12.2015 1. 1. 2016

Analytický report 28. 12.2015 1. 1. 2016 Analytický report 28. 12.2015 1. 1. 2016 Hlavní zprávy Přehled Rusko podá na Ukrajinu žalobu u mezinárodního soudu Globální růst v roce 2016 podle MMF Politika a veřejná správa Růst české ekonomiky je

Více

Souhrn dění únor 2013

Souhrn dění únor 2013 MĚSÍČNÍ REPORT Zpravodajství z kapitálových trhů 1.2. 28.2.2013 Souhrn dění únor 2013 Souhrn Únor roku 2013 se pro riziková aktiva vyvíjel úspěšně, neboť některé akciové indexy zhodnocovaly a jiné včetně

Více

Analytický report 14. 18. 12. 2015

Analytický report 14. 18. 12. 2015 Speciální téma Analytický report 14. 18. 12. 2015 Přehled Dlouho očekávané zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech amerických Hlavní zprávy Fitch sráží Brazílii do neinvestičního pásma Švýcarské mírové

Více

Souhrn dění červenec 2013

Souhrn dění červenec 2013 MĚSÍČNÍ REPORT Zpravodajství z kapitálových trhů 1.7. 31.7.2013 Souhrn dění červenec 2013 Souhrn Riziková aktiva v červenci dynamicky rostla, přičemž se dařilo jak rozvinutým akciovým indexům, tak i méně

Více

Mìsíèní zpráva klientùm 2

Mìsíèní zpráva klientùm 2 Mìsíèní zpráva klientùm 5 Z Nìmecka pøichází optimismus Americké dluhopisy v dubnu vzrostly o 0,5 % Silný rùst PX pokraèoval i v dubnu Zemìdìlské plodiny jsou pøíležitostí k nákupu Kvìten 007 EKONOMIKA

Více

CME dorovnalo předchozí pád, hlavní index PX minulý týden vzrostl o 1,7 %

CME dorovnalo předchozí pád, hlavní index PX minulý týden vzrostl o 1,7 % . TÝDENNÍ AKCIOVÝ PŘEHLED 26. října 2009 CME dorovnalo předchozí pád, hlavní index PX minulý týden vzrostl o 1,7 % 26. října 2009 Český akciový trh, měřeno indexem PX, minulý týden posílil o 1,7 procenta

Více

Souhrn dění prosinec 2012

Souhrn dění prosinec 2012 MĚSÍČNÍ REPORT Zpravodajství z kapitálových trhů 1.12. 31.12.2012 Souhrn dění prosinec 2012 Souhrn Prosinec roku 2012 se pro riziková aktiva vyvíjel smíšeně, neboť některé akciové indexy a komodity posilovaly

Více

Analytický report 4. 8. 1. 2015

Analytický report 4. 8. 1. 2015 Speciální téma Analytický report 4. 8. 1. 2015 Přehled Akciové trhy nervózní vstup do nového roku Hlavní zprávy Světové velmoci znepokojil test vodíkové bomby KLDR Diplomatické vztahy Saúdské Arábie a

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Červenec 2012 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Po růstu o 3,5 procenta v červnu vzrostly spotřebitelské ceny v červenci meziročně o 3,1 procenta. Vývoj

Více

Měsíční report. Souhrn. Zpravodajství z kapitálových trhů FIO BANKA MĚSÍČNÍ REPORT (ŘÍJEN 2015) 1. 10. 30. 10. 2015

Měsíční report. Souhrn. Zpravodajství z kapitálových trhů FIO BANKA MĚSÍČNÍ REPORT (ŘÍJEN 2015) 1. 10. 30. 10. 2015 Měsíční report Zpravodajství z kapitálových trhů 1. 10. 30. 10. 2015 FIO BANKA MĚSÍČNÍ REPORT (ŘÍJEN 2015) Souhrn Akciové trhy mají za sebou velmi úspěšný měsíc. Americké akciové indexy zaznamenaly nejlepší

Více

ČERVENEC 2010. zpravodajství z kapitálových trhů. 30.6.2010 30.7.2010 Relativní změna

ČERVENEC 2010. zpravodajství z kapitálových trhů. 30.6.2010 30.7.2010 Relativní změna Fio report měsíční zpravodajství z kapitálových trhů ČERVENEC 2010 Souhrn / Červenec roku 2010 se pro riziková aktiva vyvíjel velmi dobře, neboť dynamicky zhodnotily akciové trhy a komoditám se taktéž

Více

Souhrn dění listopad 2012

Souhrn dění listopad 2012 MĚSÍČNÍ REPORT Zpravodajství z kapitálových trhů 1.11. 30.11.2012 Souhrn dění listopad 2012 Souhrn Listopad roku 2012 se pro riziková aktiva vyvíjel dobře, neboť akciové indexy vyjma maďarského indexu

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světového hospodářství a světových trhů se v roce 2009 odehrával ve znamení mírného hospodářského poklesu. Nejvýznamnější ekonomiky světa zaznamenaly prudkou negativní

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Únor 2010 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem února vzrostly spotřebitelské ceny během ledna o 1,2 procenta. V meziročním

Více

ZÁŘÍ 2011. zpravodajství z kapitálových trhů

ZÁŘÍ 2011. zpravodajství z kapitálových trhů Fio report měsíční zpravodajství z kapitálových trhů ZÁŘÍ 2011 Souhrn / Září roku 2011 se pro riziková aktiva vyvíjelo velmi špatně, neboť většina akciových trhů strmě propadla a námi sledovaným komoditám

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Prosinec 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna poklesly spotřebitelské ceny během prosince o 0,3 procenta. V meziročním

Více

AKCIOVÉ TRHY - KOMENTÁŘ. Unipetrol

AKCIOVÉ TRHY - KOMENTÁŘ. Unipetrol Unipetrol ČESKÁ REPUBLIKA AKCIOVÉ TRHY CHEMIE Unipetrol ZACHOVAT VÁHU (vůči indexu PX 50) 20. 02. 2003 ANALYTIK Karel Tregler BLOOMBERG UNIP CP (+420) 261 319 081 CENA (19. 02. 2003) 40,00 Kč tregler@ppf.cz

Více

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016 TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016 Důvěra v českou ekonomiku je nejsilnější od června 2008 V české ekonomice se na začátku roku důvěra zlepšila, když souhrnný indikátor důvěry

Více

Mìsíèní zpráva klientùm Razantní snížení úrokových sazeb a další slabá data z reálné ekonomiky Zmìna akcionáøské struktury u ECM Realitní trhy ruku v

Mìsíèní zpráva klientùm Razantní snížení úrokových sazeb a další slabá data z reálné ekonomiky Zmìna akcionáøské struktury u ECM Realitní trhy ruku v Mìsíèní zpráva klientùm Razantní snížení úrokových sazeb a další slabá data z reálné ekonomiky Zmìna akcionáøské struktury u ECM Realitní trhy ruku v ruce s akciovými Chladné poèasí žene ceny obilovin

Více

Akciový kompas ČR - nejhorší výkonnost akcií v regionu ve 4Q09

Akciový kompas ČR - nejhorší výkonnost akcií v regionu ve 4Q09 AKCIOVÉ TRHY KOMPAS Akciový kompas ČR - nejhorší výkonnost akcií v regionu ve 4Q09 8. ledna 2010 Poslední čtvrtletí bylo pro české akcie nejhorším v loňském roce, pokud jde o relativní výkonnost v porovnání

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Listopad 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem prosince poklesly spotřebitelské ceny během listopadu o 0,5 procenta.

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světové ekonomiky v roce 2008 byl významně poznamenán vážnou hospodářskou recesí. Nejsilnější ekonomika světa USA zaznamenala četné a významné otřesy na finančních

Více

Vývoj finančních trhů 1,75 1,65 USA (DJIA) 1,55 1,45 1,35 1,25 1,15 1,05 0,95. Vývoj ceny zlata a ropy. 85 Ropa - Brent 75 Zlato (v pravo) 65

Vývoj finančních trhů 1,75 1,65 USA (DJIA) 1,55 1,45 1,35 1,25 1,15 1,05 0,95. Vývoj ceny zlata a ropy. 85 Ropa - Brent 75 Zlato (v pravo) 65 Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST Klíčové události Vývoj finančních trhů Horská dráha na akciových trzích skončila happyendem. Trhy opět na historických maximech. Silný dolar stále drží

Více

SRPEN 2011. zpravodajství z kapitálových trhů

SRPEN 2011. zpravodajství z kapitálových trhů Fio report měsíční zpravodajství z kapitálových trhů SRPEN 2011 Souhrn / Srpen roku 2011 se pro riziková aktiva vyvíjel velmi špatně, neboť většina akciových trhů strmě propadla a námi sledovaným komoditám

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Prosinec 2009 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna vzrostly spotřebitelské ceny během prosince o 0,2 procenta. V meziročním

Více

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny FLEXI životní pojištění Pozn.: Data uvedená v Bulletinu lze využít i pro potřeby produktů FLEXI INVEST 2008 a H-FIX, zejména pro případ mimořádných

Více

Trhy pokračují ve vítězném tažení!

Trhy pokračují ve vítězném tažení! Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST Klíčové události Vývoj finančních trhů Trhy pokračují ve vítězném tažení! Mají za sebou nejlepší leden od roku 1989. Kapitálové trhy vstoupily do nového

Více

25. dubna 2011 29. dubna 2011

25. dubna 2011 29. dubna 2011 Fio report ní zpravodajství z kapitálových trhů Fio banka, a.s. 25. dubna 2011 29. dubna 2011 ČR Vývoj indexu PX Minulý PX 1 251 1261,0 + 0,80 / Zkrácený přinesl na pražskou burzu mírný růst. Největší

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Září 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Září 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Září 2012 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika V září vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 3,4 procent po růstu o 3,3 procent v srpnu. Vývoj inflace byl

Více

UNIPETROL FINANČNÍ VÝSLEDKY 3. ČTVRTLETÍ 2013

UNIPETROL FINANČNÍ VÝSLEDKY 3. ČTVRTLETÍ 2013 UNIPETROL FINANČNÍ VÝSLEDKY 3. ČTVRTLETÍ 2013 Marek Świtajewski, generální ředitel Mirosław Kastelik, finanční ředitel 23. října 2013 Praha PROGRAM Klíčové body 3. čtvrtletí 2013 Makroprostředí Výroba

Více

VYBRANÁ TÉMATA 17/2011. Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně. Ing. Marcela Cupalová, PhD.

VYBRANÁ TÉMATA 17/2011. Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně. Ing. Marcela Cupalová, PhD. VYBRANÁ TÉMATA 17/2011 Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně Ing. Marcela Cupalová, PhD. srpen 2011 Vybraná témata 17/2011 2 Světová ekonomická krize, která byla spuštěna finanční

Více

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016 TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016 Lednová bilance zahraničního obchodu sáhla na rekord Lednové výsledky zahraničního obchodu nepřekvapily, když nejenže navázaly na pozitivní

Více

ÚNOR 2009 (vydáno 5.3.2009)

ÚNOR 2009 (vydáno 5.3.2009) MĚSÍČNÍ PŘEHLED AKCIOVÉHO TRHU Marek Hatlapatka Analytik ČEZ, NWR, Erste, KB, VIG hatlapatka@cyrrus.cz Jan Procházka Analytik Unipetrol prochazka@cyrrus.cz Karel Potměšil Analytik Orco, ECM, Zentiva, AAA,

Více

10. ledna 2011 PŘEHLED INDEXŮ. t/t (%)

10. ledna 2011 PŘEHLED INDEXŮ. t/t (%) PŘEHLED INDEXŮ Index země závěr d/d (%) t/t (%) ytd (%) Dow Jones USA 11,675-0.2 0.8 0.9 S&P 500 USA 1,272-0.2 1.1 1.1 Nasdaq USA 2,703-0.2 1.9 1.5 Euro Stoxx 50 Eurozóna 2,808-1.0 0.6 0.0 DAX Německo

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Duben 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Duben 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Duben 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Ministerstvo financí zvýšilo koncem dubna odhad letošního tempa růstu české ekonomiky na 5,3 procenta z 5,0

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Leden 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Leden 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Leden 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Česká republika má konečně vládu. Poslanecká sněmovna dala v lednu, osm měsíců po parlamentních volbách, důvěru

Více

Vývoj finančních trhů 1,65 1,55 USA (DJIA) 1,45 1,35 1,25 1,15 1,05 0,95 0,85 0,75. Vývoj ceny zlata a ropy. Ropa Brent Zlato (v pravo)

Vývoj finančních trhů 1,65 1,55 USA (DJIA) 1,45 1,35 1,25 1,15 1,05 0,95 0,85 0,75. Vývoj ceny zlata a ropy. Ropa Brent Zlato (v pravo) Klíčové události Řecké drama vystřídala úleva a slovo dostaly i další faktory Červenec byl nejprve ve znamení černých scénářů Výsledek řeckého referenda z počátku července zvýšil pravděpodobnost defaultu

Více

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ Výroba usní a souvisejících výrobků 4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ 4.1 Charakteristika odvětví V roce 2009 nahradila klasifikaci OKEČ nová klasifikace CZ-NACE. Podle této klasifikace

Více

Vývoj vybraných indexů

Vývoj vybraných indexů MĚSÍČNÍ PŘEHLED AKCIOVÉHO TRHU (vydáno 8.7.2011) Marek Hatlapatka Analytik ČEZ, NWR, Erste, KB, VIG hatlapatka@cyrrus.cz Jan Procházka Analytik Unipetrol prochazka@cyrrus.cz Karel Potměšil Analytik Orco,

Více

Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh

Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh Ing. Jan Zaplatílek 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu Ropa a její význam Ropa je hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků.

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Říjen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Říjen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Říjen 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem listopadu stouply spotřebitelské ceny v říjnu o 4,0 procenta meziročně, což

Více

Když Rusko nepovede plyn přes Ukrajinu, přijdeme o miliardy, spočítali si Slováci

Když Rusko nepovede plyn přes Ukrajinu, přijdeme o miliardy, spočítali si Slováci DOMÁCÍ ZAHRANIČÍ EKONOMIKA SPORT NÁZORY MAGAZÍN AUTO VIDEO PENÍZE NA DOVOLENOU SPOŘICÍ ÚČTY A DŮCHODOVÉ FONDY PROBLÉMY OKD FOTO: NOVÁ TVÁŘ PRAHY UŠETŘI PENÍZE Když Rusko nepovede plyn přes Ukrajinu, přijdeme

Více

Vývoj ekonomiky ČR v roce 2012 březen 2013

Vývoj ekonomiky ČR v roce 2012 březen 2013 Vývoj ekonomiky ČR v roce 12 březen 13 Výkonnost odvětví Viditelné oslabování meziroční dynamiky hrubé přidané hodnoty ve většině odvětví v průběhu roku 12 Dynamika reálné výkonnosti odvětví české ekonomiky,

Více

Vývoj na kapitálových trzích 19-23.1.09

Vývoj na kapitálových trzích 19-23.1.09 Uplynulý týden byl ve znamení inaugurace nového amerického prezidenta. Obama se snaží přinést změnu na kterou všichni čekají a očekávání jsou vskutku obrovská. Bohužel stav, ve kterém přebírá ekonomiku

Více

Webinář ČP INVEST. Listopad 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer

Webinář ČP INVEST. Listopad 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 1 Webinář ČP INVEST Listopad 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 2 Vývoj ekonomiky USA Výrazná tvorba nových pracovních míst Čeká se růst ekonomiky 2,5% v 2016 Dle FEDu: rizika z Číny na ekonomiku

Více

RANNÍ PŘEHLED 20. ledna 2016

RANNÍ PŘEHLED 20. ledna 2016 RANNÍ PŘEHLED 20. ledna 2016 KOMENTÁŘ K AKCIOVÉMU TRHU Pražská burza Index PX: 874 bodů (+0.7% d/d); objem: 644 mil. Kč Dobrá data z Číny, resp. makro data, která nekorespondovala s pesimistickými scénáři

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2013 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2013 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Únor 2013 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle konečných čísel klesl HDP meziročně o 1,7 procent a mezi-čtvrtletně o 0,2 procent ve 4. čtvrtletí a potvrdil

Více

Analýzy a doporučení

Analýzy a doporučení Fio banka, a.s. Fio Fundamentální analýza společnosti RWE AG Analýzy a doporučení Doporučení: držet Cílová cena: 33,- EUR 22.3.2012 Změna doporučení na DRŽET z KOUPIT K dnešnímu dni měníme naše doporučení

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 05/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Měsíční statistika Únor 2015 Monthly Statistics February 2015

Měsíční statistika Únor 2015 Monthly Statistics February 2015 3.3.14 14.3.14 27.3.14 9.4.14 24.4.14 9.5.14 22.5.14 4.6.14 17.6.14 30.6.14 11.7.14 24.7.14 6.8.14 19.8.14 1.9.14 12.9.14 25.9.14 8.10.14 21.10.14 4.11.14 18.11.14 1.12.14 12.12.14 30.12.14 14.1.15 27.1.15

Více

Analytický report

Analytický report Analytický report 30. 1. 5. 2. 2017 Citát týdne: Ten, kdo celý den pracuje, nemá čas vydělávat peníze. John Davison Rockefeller, americký průmyslník a filantrop 1839 1937 Hlavní zprávy iphone 7 ukončil

Více

Trhy udržely růst, ale pozor na rostoucí výnosy dluhopisů

Trhy udržely růst, ale pozor na rostoucí výnosy dluhopisů Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST Klíčové události Vývoj finančních trhů Trhy udržely růst, ale pozor na rostoucí výnosy dluhopisů Výnosy amerických státních dluhopisů rostou nad minima

Více

ZPRÁVA O TRHU VAJEC. Komoditní zpravodajství Česká republika

ZPRÁVA O TRHU VAJEC. Komoditní zpravodajství Česká republika 7 červen Ročník XVII., měsíčník, 25. 7. Ve Smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 466, fax: 222 871 536 e-mail: tis.vejce@szif.cz ZPRÁVA O TRHU VAJEC Vývoj CZV: S... 1,18 Kč/ks M... 1,65 Kč/ks L...

Více

Měsíční statistika Březen 2015 Monthly Statistics March 2015

Měsíční statistika Březen 2015 Monthly Statistics March 2015 1.4.14 14.4.14 29.4.14 14.5.14 27.5.14 9.6.14 20.6.14 3.7.14 16.7.14 29.7.14 11.8.14 22.8.14 4.9.14 17.9.14 30.9.14 13.10.14 24.10.14 7.11.14 21.11.14 4.12.14 17.12.14 6.1.15 19.1.15 30.1.15 12.2.15 25.2.15

Více

TÝDENNÍ VÝHLED. 16. - 22. listopadu 2015 DISCLAIMER & DISCLOSURES. CH-1196 Gland forex.analysis@swissquote.ch. Swissquote Bank SA Tel +41 22 999 94 11

TÝDENNÍ VÝHLED. 16. - 22. listopadu 2015 DISCLAIMER & DISCLOSURES. CH-1196 Gland forex.analysis@swissquote.ch. Swissquote Bank SA Tel +41 22 999 94 11 TÝDENNÍ VÝHLED DISCLAIMER & DISCLOSURES - přehled S3 S4 S5 S6 S7 S8 Disclaimer Japonsko v napětí - Arnaud Masset USA: prosincová očekávání jsou zpátky - Yann Quelenn SNB je připravena jednat - Peter Rosenstreich

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 06/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 06/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 06/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Zpráva z trhů za srpen 2013 od společnosti ING Investment Management

Zpráva z trhů za srpen 2013 od společnosti ING Investment Management Zpráva z trhů za srpen 2013 od společnosti ING Investment Management Devizové trhy Česká koruna v průběhu minulého měsíce mírně posilovala s tím, jak se trh více uklidňoval ohledně možné intervence. Ačkoli

Více

RANNÍ PŘEHLED 21. ledna 2016

RANNÍ PŘEHLED 21. ledna 2016 RANNÍ PŘEHLED 21. ledna 2016 KOMENTÁŘ K AKCIOVÉMU TRHU Pražská burza Index PX: 856 bodů (-2.1% d/d); objem: 803 mil. Kč Pražská burza zažila ve středu další krvavou seanci, když index PX propadl o 2,1

Více

Allianz zajištěné produkty

Allianz zajištěné produkty Allianz zajištěné produkty Výkonnost hlavních indexů Dow Jones Industrial Average 8,14 % /8,14 % NASDAQ Composite 18,67 %/18,67 % PX 50 (Česká republika) 6,80 %/6,80 % DJ Eurostoxx 50 6,94 %/6,94 % Russian

Více

Klíčové události Nejhorší začátek roku v historii zaznamenaly akcie kvůli obavám z oslabení růstu

Klíčové události Nejhorší začátek roku v historii zaznamenaly akcie kvůli obavám z oslabení růstu Klíčové události Nejhorší začátek roku v historii zaznamenaly akcie kvůli obavám z oslabení růstu Významné ztráty na akciových trzích po celém světě, Maďarsko však poklesům dále odolává Investoři se v

Více

Analytický report 12. 16. 10. 2015

Analytický report 12. 16. 10. 2015 Analytický report 12. 16. 10. 2015 Hlavní zprávy Nobelovu cenu za ekonomii získal Brit Angus Deaton Nobelovu cenu za ekonomii získal v letošním roce Angus Deaton z Velké Británie za analýzu spotřeby, chudoby

Více

Bankovnictví. Telekomunikace. Energetika

Bankovnictví. Telekomunikace. Energetika Ing. Karel Potměšil Analytik potmesil@cyrrus.cz WEEKLY REPORT 30.4. 4.5.2007 4.5.2007 Týdenní komentář Týden na pražské burze přinesl zahájení odkupu vlastních akcií společností ČEZ. Ta prakticky každý

Více

Měsíční statistika Říjen 2015 Monthly Statistics October 2015

Měsíční statistika Říjen 2015 Monthly Statistics October 2015 3.11.14 14.11.14 28.11.14 11.12.14 29.12.14 13.1.15 26.1.15 6.2.15 19.2.15 4.3.15 17.3.15 30.3.15 14.4.15 27.4.15 12.5.15 25.5.15 5.6.15 18.6.15 1.7.15 15.7.15 28.7.15 10.8.15 21.8.15 3.9.15 16.9.15 30.9.15

Více

Analytický report. Comsense Capital

Analytický report. Comsense Capital Comsense Capital Přehled Hlavní zprávy Clintonová viní Rusko z kybernetického útoku na Demokratickou stranu Amazon devítinásobně zvýšil zisk Politika a veřejná správa Vláda schválila stavbu továrny GE

Více

Vývoj fondů GENERALI INVESTMENTS

Vývoj fondů GENERALI INVESTMENTS Prosinec 2015 Praha Patrik Hudec Senior portfolio manažer Working with you since 1831 Fond konzervativní Prosinec + 0,02% Celý rok + 0,88% Státní dluhopisy: stále velmi drahé, jak z historického, tak i

Více

TÝDENNÍ PŘEHLED TRHU KOMODIT

TÝDENNÍ PŘEHLED TRHU KOMODIT 2. - 6. červen 2008 TÝDENNÍ PŘEHLED TRHU KOMODIT Procentní změna Roční Hodnota 1D 1W 3M YTD 1Y min max ropa - WTI 138.5 8.4 8.8 31.8 44.3 113.9 64.8 138.5 ropa - Brent 137.7 8.0 7.8 34.5 46.7 100.7 68.6

Více

TÝDENNÍ PŘEHLED TRHU KOMODIT

TÝDENNÍ PŘEHLED TRHU KOMODIT 30. červen - 4. červenec 2008 TÝDENNÍ PŘEHLED TRHU KOMODIT Procentní změna Roční Hodnota 1D 1W 3M YTD 1Y min max ropa - WTI 145.3 0.0 3.6 36.8 51.4 99.5 69.3 145.3 ropa - Brent 144.4-1.1 2.9 37.7 53.9

Více

ERGO pojišťovna ZPRÁVA INVESTIČNÍHO MANAGERA ZA MĚSÍC

ERGO pojišťovna ZPRÁVA INVESTIČNÍHO MANAGERA ZA MĚSÍC 12/09 05/10 10/10 03/11 08/11 01/12 06/12 11/12 04/13 09/13 02/14 07/14 12/14 05/15 12/09 05/10 10/10 03/11 08/11 01/12 06/12 11/12 04/13 09/13 02/14 07/14 12/14 05/15 12/09 05/10 10/10 03/11 08/11 01/12

Více

Česká republika. Index 27.2.2015 6.3.2015 Změna PX 1022,75 1037,35 +14,6 (+1,43%)

Česká republika. Index 27.2.2015 6.3.2015 Změna PX 1022,75 1037,35 +14,6 (+1,43%) ; TÝDENNÍ REPORT Zpravodajství z kapitálových trhů 2.3.2015 6.3.2015 Česká republika Pražská burza vylepšila svoje více jak osmi měsíční maxima, když si index kladné body připisoval především v závěru

Více

Česká republika. Index 14.11.2014 21.11.2014 Změna PX 960,72 980,19 +19,47 (+2,03 %)

Česká republika. Index 14.11.2014 21.11.2014 Změna PX 960,72 980,19 +19,47 (+2,03 %) ; TÝDENNÍ REPORT Zpravodajství z kapitálových trhů 17.11.2014 21.11.2014 Česká republika Pražská burza se od konce října drží vyjádřeno indexem PX v pásmu 960 980 bodů. Závěr minulého týdne byl na spodní

Více

Měsíční statistika Červenec 2014 Monthly Statistics July 2014

Měsíční statistika Červenec 2014 Monthly Statistics July 2014 1.8.13 14.8.13 27.8.13 9.9.13 20.9.13 3..13 16..13 30..13 12.11.13 25.11.13 6.12.13 19.12.13 8.1.14 21.1.14 3.2.14 13.2.14 26.2.14 11.3.14 24.3.14 4.4.14 17.4.14 5.5.14 19.5.14 30.5.14 12.6.14 25.6.14

Více

KVĚTEN 2009 VE ZNAMENÍ ZLEPŠUJÍCÍ SE NÁLADY NA TRZÍCH

KVĚTEN 2009 VE ZNAMENÍ ZLEPŠUJÍCÍ SE NÁLADY NA TRZÍCH KVĚTEN 2009 VE ZNAMENÍ ZLEPŠUJÍCÍ SE NÁLADY NA TRZÍCH Makrodata v ČR zveřejněná v květnu: HDP za 1.čtvrtletí 2009 klesl meziročně o 3,4% (očekával se pokles pouze o 1,8%) Průmyslová produkce se v březnu

Více

Měsíční statistika Prosinec 2015 Monthly Statistics December 2015

Měsíční statistika Prosinec 2015 Monthly Statistics December 2015 2.1.15 15.1.15 28.1.15 10.2.15 23.2.15 6.3.15 19.3.15 1.4.15 16.4.15 29.4.15 14.5.15 27.5.15 9.6.15 22.6.15 3.7.15 17.7.15 30.7.15 12.8.15 25.8.15 7.9.15 18.9.15 2.10.15 15.10.15 29.10.15 11.11.15 25.11.15

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Měsíční statistika Duben 2016 Monthly Statistics April 2016

Měsíční statistika Duben 2016 Monthly Statistics April 2016 4.5.15 18.5.15 29.5.15 11.6.15 24.6.15 8.7.15 21.7.15 3.8.15 14.8.15 27.8.15 9.9.15 22.9.15 6..15 19..15 2.11.15 13.11.15 27.11.15.12.15 23.12.15 11.1.16 22.1.16 4.2.16 17.2.16 1.3.16 14.3.16 29.3.16 11.4.16

Více

TÝDENNÍ REPORT. Zpravodajství z kapitálových trhů 6.1.2014 10.1.2014. Česká republika

TÝDENNÍ REPORT. Zpravodajství z kapitálových trhů 6.1.2014 10.1.2014. Česká republika TÝDENNÍ REPORT Zpravodajství z kapitálových trhů 6.1.2014 10.1.2014 Česká republika Pražská burza v prvním celém týdnu v novém roce rostla a index PX posílil o 1,61%. Po více jak měsíci se index vrátil

Více

Měsíční statistika Červen 2016 Monthly Statistics June 2016

Měsíční statistika Červen 2016 Monthly Statistics June 2016 1.7.15 15.7.15 28.7.15.8.15 21.8.15 3.9.15 16.9.15 30.9.15 13..15 26..15 9.11.15 23.11.15 4.12.15 17.12.15 5.1.16 18.1.16 29.1.16 11.2.16 24.2.16 8.3.16 21.3.16 5.4.16 18.4.16 29.4.16 12.5.16 25.5.16 7.6.16

Více

Obsah. Zpráva představenstva 4. Zpráva nezávislého auditora pro akcionáře společnosti J&T FINANCE GROUP SE 10. Konsolidovaný výkaz zisku a ztráty 12

Obsah. Zpráva představenstva 4. Zpráva nezávislého auditora pro akcionáře společnosti J&T FINANCE GROUP SE 10. Konsolidovaný výkaz zisku a ztráty 12 Zpráva o činnosti J&T FINANCE GROUP za rok 2014 Obsah Obsah Zpráva představenstva 4 Zpráva nezávislého auditora pro akcionáře společnosti J&T FINANCE GROUP SE 10 Konsolidovaný výkaz zisku a ztráty 12 Konsolidovaný

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 9/2012

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 9/2012 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 9/2012 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 3 Nezaměstnanost...

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA, a.s. prosinec 2012

MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA, a.s. prosinec 2012 MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA, a.s. prosinec 2012 CT24.cz: Zlato a brilianty lákají české investory 27. 12. 2012 kat Zájem o zlato, stříbro a luxusní šperky trhá v Česku rekordy. Jen za zlaté investiční

Více

Měsíční statistika Březen 2018 Monthly Statistics March 2018

Měsíční statistika Březen 2018 Monthly Statistics March 2018 3.4.17 18.4.17 2.5.17 16.5.17 29.5.17 9.6.17 22.6.17 7.7.17 20.7.17 2.8.17 15.8.17 28.8.17 8.9.17 21.9.17 5.10.17 18.10.17 31.10.17 13.11.17 27.11.17 8.12.17 21.12.17 8.1.18 19.1.18 1.2.18 14.2.18 27.2.18

Více

Měsíční statistika Prosinec 2017 Monthly Statistics December 2017

Měsíční statistika Prosinec 2017 Monthly Statistics December 2017 2.1.17 13.1.17 26.1.17 8.2.17 21.2.17 6.3.17 17.3.17 30.3.17 12.4.17 27.4.17 12.5.17 25.5.17 7.6.17 20.6.17 3.7.17 18.7.17 31.7.17 11.8.17 24.8.17 6.9.17 19.9.17 3.10.17 16.10.17 27.10.17 9.11.17 23.11.17

Více

Koncernové pojistné stabilní s výškou 8,2 miliard EUR (plus 1,2 procenta)

Koncernové pojistné stabilní s výškou 8,2 miliard EUR (plus 1,2 procenta) Č. 02/2010 26. ledna 2010 Vienna Insurance Group v roce 2009: 1 Stabilita i během složitého období Koncernové pojistné stabilní s výškou 8,2 miliard EUR (plus 1,2 procenta) Zisk koncernu (před zdaněním)

Více

Akciové trhy v roce 2012

Akciové trhy v roce 2012 Akciové trhy v roce 2012 Český akciový trh 14 titulů v segmentu SPAD, likvidita je koncentrovaná na pět titulů (ČEZ, Erste, KB, Tef ČR, NWR), ale zde dalších 4-5 titulů s dostatečnou likviditou Defenzivní

Více

Měsíční statistika Leden 2016 Monthly Statistics January 2016

Měsíční statistika Leden 2016 Monthly Statistics January 2016 2.2.15 13.2.15 26.2.15 11.3.15 24.3.15 8.4.15 21.4.15 5.5.15 19.5.15 1.6.15 12.6.15 25.6.15 9.7.15 22.7.15 4.8.15 17.8.15 28.8.15.9.15 23.9.15 7..15 20..15 3.11.15 16.11.15 30.11.15 11.12.15 28.12.15 12.1.16

Více

12. březen 2012 16. březen 2012

12. březen 2012 16. březen 2012 Fio report ní zpravodajství z kapitálových trhů Vývoj indexu PX Minulý 12. březen 2012 16. březen 2012 PX 997,90 994,20-0,37 / Pražská burza nedokázala nic vytěžit z dobrého sentimentu na světových trzích.

Více

Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008

Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008 Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008 1. Oblast ekonomického prostředí podnikání Ekonomické podmínky pro podnikání se za uplynulé čtyři roky zlepšily, podstatně

Více

Klíčové události Trhy se propadly téměř ve všech regionech a na vině byly opět zejména centrální banky

Klíčové události Trhy se propadly téměř ve všech regionech a na vině byly opět zejména centrální banky Klíčové události Trhy se propadly téměř ve všech regionech a na vině byly opět zejména centrální banky Prosinec přinesl akciím ztráty při nízkých objemech obchodů Stimulační opatření ECB oznámená na začátku

Více

Měsíční statistika Říjen 2014 Monthly Statistics October 2014

Měsíční statistika Říjen 2014 Monthly Statistics October 2014 1.11.13 14.11.13 27.11.13 10.12.13 23.12.13 10.1.14 23.1.14 5.2.14 17.2.14 28.2.14 13.3.14 26.3.14 8.4.14 23.4.14 7.5.14 21.5.14 3.6.14 16.6.14 27.6.14 10.7.14 23.7.14 5.8.14 18.8.14 29.8.14 11.9.14 24.9.14

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

23. leden 2012 27. leden 2012

23. leden 2012 27. leden 2012 Fio report ní zpravodajství z kapitálových trhů Vývoj indexu PX Minulý 23. leden 2012 27. leden 2012 PX 935,30 967,80 +3,47 / Pražská burza na ní bázi předvedla druhý výrazný růst za sebou a index PX se

Více

Česká republika. Index 6. 11. 2015 13. 11. 2015 Změna PX 988,32 981,06-7,26 (-0,73 %)

Česká republika. Index 6. 11. 2015 13. 11. 2015 Změna PX 988,32 981,06-7,26 (-0,73 %) TÝDENNÍ REPORT Zpravodajství z kapitálových trhů 9. 11. 2015 13. 11. 2015 Česká republika Index PX se dokázal odpoutat od hranice 980 bodů a atakoval metu 1000 bodů, dlouhého trvání to však nemělo a závěr

Více

Kapitálové trhy v týdnu 12-16.7.2010. Ing. Milan Tomášek 20.7. 2010 ČP INVEST

Kapitálové trhy v týdnu 12-16.7.2010. Ing. Milan Tomášek 20.7. 2010 ČP INVEST Kapitálové trhy v týdnu 12-16.7.2010 Ing. Milan Tomášek 20.7. 2010 ČP INVEST Stručně Akciové trhy v tomto týdnu poklesly o cca 1%. V Maďarsku se zastavila jednání s MMF Maďaři už nechtějí redukovat výdaje,

Více

Analytický report 21. 25. 12. 2015

Analytický report 21. 25. 12. 2015 Hlavní zprávy Analytický report 21. 25. 12. 2015 Přehled Řecko dostane další miliardu eur od Evropského záchranného fondu Tsipras kritizuje MMF za nekonstruktivní přístup k řešení řecké krize Americká

Více

Levné peníze z ECB dávají středoevropským měnám křídla

Levné peníze z ECB dávají středoevropským měnám křídla www.csob.cz www.csob.cz/analyzy 2. března 212 Polsko Polsko (opět) ukázalo zbytku střední Evropy záda 2 Výhled na týden NBP zachová sazby na 4,5 % 5 Levné peníze z ECB dávají středoevropským měnám křídla

Více

Trhy rychle postavily novou vládu v Maďarsku do latě. Česká republika Střední Evropa se navrací k růstu 2. Maďarsko.

Trhy rychle postavily novou vládu v Maďarsku do latě. Česká republika Střední Evropa se navrací k růstu 2. Maďarsko. www.csob.cz www.csob.cz/analyzy 11. června 2010 Česká republika Střední Evropa se navrací k růstu 2 Maďarsko Nová maďarská vláda vyhlašuje úsporný program 3 Výhled na týden Běžný účet platební bilance

Více

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny FLEXI životní pojištění Pozn.: Data uvedená v Bulletinu lze využít i pro potřeby produktů FLEXI INVEST 2008 a H-FIX, zejména pro případ mimořádných

Více