Baron Artur Kraus ( ) vpravdě renesanční osobnost Pardubic konce 19. a počátku 20. století

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Baron Artur Kraus (1854 1930) vpravdě renesanční osobnost Pardubic konce 19. a počátku 20. století"

Transkript

1 Baron Artur Kraus ( ) vpravdě renesanční osobnost Pardubic konce 19. a počátku 20. století

2 Životopis, rodina Narodil se 2. srpna 1854 v Pardubicích v početné rodině Josefa Krause ( ) a jeho ženy Juliány, rozené Pinkové. Josef Kraus byl známým pardubickým podnikatelem, c. k. poštmistrem a místním politikem, krátkodobě i starostou Pardubic. Roku 1881 získal po svém bezdětném bratru Alfredovi, místodržiteli Království českého, dědičně titul barona, přičemž byl titul potvrzen i pro jeho potomstvo. Josef a Juliána Krausovi měli devět dětí, z toho sedm synů (Edmonda, Ottu, Raimunda, Viktora, Artura, Huga a Rudolfa) a dvě dcery (Kamilu a Hildegardu). Artur Kraus byl v pořadí šestým dítětem a pátým synem. V deseti letech začal navštěvovat pardubickou reálku. Tu však z neznámých důvodů nedokončil a vzdělání si doplnil až později ve Francii. Od mládí se živě zajímal o vše nové, včetně technických novinek. Jeho největší láskou se však stala astronomie. Té se právě začal věnovat ve Francii pod vedením Camilla Nicolase Flammariona, zakladatele Francouzské astronomické společnosti a autora populárních knih o astronomii.

3 Hvězdárny barona Krause První hvězdárnu si zřídil již v roce 1895 ve věži pardubického zámku zvané Hláska. V roce 1912 pak následovala další hvězdárna v baronově domě zvaném Na staré poště na tehdejší Královské třídě (dnes Třída Míru). Věnoval se kromě pozorování hvězd také pozorování sluneční aktivity a slunečních skvrn. Poznatky ze svého pozorování si denně zapisoval. V případě mimořádných jevů uveřejňovala hvězdárna oznámení v Národní politice, například ve zprávě ze dne 29. prosince 1922 o velkých slunečních skvrnách žádá hvězdárna o sdělení, zda došlo k poruchám telegrafu nebo telefonu a lékaře žádá o svědectví, zda nedošlo ke zhoršení stavu jejich pacientů s nemocemi srdečními, nervovými či ledvinovými. Hvězdárna nesla název Lidová Hvězdárna v Pardubicích a byla skutečně přístupná široké veřejnosti, a to zcela zdarma. Návštěvníkům se baron Kraus trpělivě věnoval. Zvlášť vítáni byli studenti a žáci s učiteli. Hvězdárnu ale navštívili i profesionální astronomové. Spoluzakladatel České astronomické společnosti a autor řady odborných publikací Josef Klepešta se o Krausově hvězdárně zmiňuje v časopise Říše hvězd.

4 Josef Klepešta o hvězdárně Roku 1915 seznámil jsem se se zakladatelem hvězdárny a od té doby jsem byl jeho častým hostem. Ač velmi rozdílni věkem, vždy jsme se velice těšili na setkání, neboť nás spojovala myšlenka prospěti české populární astronomii. Již do roku 1916 přijížděl jsem do Pardubic debatovati o založení astronomické společnosti.. Artur Kraus byl myšlenkou nadšen a slíbil účastniti se prvních prací. Také skutečně přijel několikráte do Prahy s nejlepším úmyslem věci prospěti. V těžkých válečných poměrech vykonal mnoho k založení České společnosti astronomické a pomohl i finanční podporou. Vysoké stáří a některé neshody v názorech oddálily jej v další době poněkud od účasti na životě společnosti, ale po celou tu dobu sledoval bedlivě její vývoj. Měl upřímnou radost ze všech pokroků, kterých jsme docílili a říkával: Astronomie jako věda neměla by pro národ význam, kdyby zůstala jen v hlavách povolaných. Naším úkolem je výsledky vědy popularisovati. Není to vděčná práce, ale prospěje to kultuře a nepřímo také astronomii vědecké, které hlas lidu nemůže být zcela lhostejným. Já jsem část svého života věnoval tomuto účelu, i vy vytrvejte a poznáte, že ta snaha má svůj význam. Pravým uměleckým pokladem hvězdárny byla její knihovna. Nejen že obsahovala některé ze starých tisků hvězdářských, ale byly to hlavně umělecké vazby hvězdářských spisů, na kterých pracovali skuteční umělci svého oboru. Sbírka budila obdiv všech bibliofilů a byla poctěna na několika bibliofilských výstavách.

5 Autorem exlibris z roku 1907 je pražský malíř a kreslíř Ladislav Novák. Má všechny atributy tehdejší knižní značky: erb, planetu s prstencem a symbol času a to nejdůležitě jší dolepohled na Pardubice a Zelenou bránu

6 Pamětní deska na bývalé hvězdárně

7 Současná hvězdárna

8 Spisy o astronomii Artur Kraus je autorem několika spisů z oboru astronomie: Hvězdářem snadno a rychle: Návod ku provádění hvězdářství pro začátečníky. Pardubice: Lidová hvězdárna, s. Pozorování slunce. Pardubice: Lidová hvězdárna, Létavice a povětroně. Pardubice 1918 Všechny tituly vydal pod pseudonymem Carchesius. Zájemcům o astronomii často rozdával výtisky svých spisů zdarma

9 Létání Další velkou láskou A. Krause bylo létání. Sháněl si o něm odbornou literaturu a na svých cestách v zahraničí se seznámil s německým průkopníkem letectví Otto Lilienthalem. Ten barona Krause inspiroval svými studiemi letu ptáků k projektu tzv. ornitoptéry (mávacího letounu). Ornitoptéru si zkonstruoval v prvním patře svého domu. Po dokončení celé konstrukce však nastal problém: ornitoptéra nemohla projít ani dveřmi, ani oknem. Baron Kraus proto vyboural zeď i s oknem a vyskočil se strojem ven. Víc než seskočit dolů se mu však nepodařilo. Konstrukci ornitoptéry pak několikrát ještě změnil, vzlétnout s ní však nikdy nedokázal

10 Ornitoptéra

11 Artur Kraus a Jan Kašpar Baron Kraus byl jedním ze zakladatelů aviatického družstva, ustaveného dne 14. září 1910 v Pardubicích. Díky svému zájmu o aviatiku se spřátelil s inženýrem Janem Kašparem. Když rakouské úřady nařídily ing. Kašparovi, že musí mít tzv. ředitele letů, ujal se ochotně této funkce. Dělal to rád a bez nároku na odměnu. V sobotu 16. dubna 1910 se v 11 hodin dopoledne vznesl inženýr Kašpar na upraveném Blériotově jednoplošníku ze cvičiště do výše až 25 metrů a uletěl dráhu asi 2 km. Baron Kraus hned o této události zaslal zprávu do Národních listů. Později byl přítomen i prvnímu veřejnému vzletu v neděli 19. června 1910 a provázel Kašpara spolu s doktorem Jaromírem Kučerou i při jeho dalších aviatických podnicích mimo Pardubice. Pomáhal i Kašparovu bratranci Evženu Čihákovi.

12 Evžen Čihák o baronu Krausovi Artur Kraus se od většiny rakouských aristokratů lišil velmi ostře tím, že povždy důrazně vystupoval jako Čech a že ze značného svého jmění štědře vynakládal peníze na všechen technický pokrok, o kterém se dozvěděl. Tak například byl prvním soukromníkem v Čechách, který měl rádiovou přijímačku a chytal na ni impulsy vysílané z Eiffelovy věže v Paříži. Citace : Čihák, Evžen: Jak jsem létal a padal. O baronu Krausovi se zmiňuje v knize celkem třikrát.

13 Foto z knihy Evžena Čiháka

14 Artur Kraus a sporty - tenis Baron Artur Kraus byl milovníkem a nadšeným propagátorem několika sportů, nejvíce jej ale uchvátil tenis. Když poprvé na vlastní oči viděl na travnatém kurtu tenisové utkání hrané podle pravidel, která roku 1874 vymyslel major anglické armády Walter Clopton Wingfield a podle kterých se o tři roky později hrál ve Wimbledonu první ročník dnes světově proslulého turnaje, okamžitě se rozhodl. Na zahradě svého pardubického domu zřídil roku 1892 první tenisový kurt v Pardubicích. Zároveň se okamžitě pustil do překladu Wingfieldových pravidel do češtiny. V červnu 1896 je vlastním nákladem vydal. Téhož roku, o měsíc později, uspořádal první tenisový turnaj v Pardubicích. Zúčastnilo se jej devět hráčů, včetně pořadatele. Většina účastníků byli šlechtici či důstojníci. V údajně dramatickém finále zvítězil poručík baron Viktor Alexander de Lago nad princem Hohenlohe. Trofejí pro vítěze byla hvězda z českých granátů, v níž se kolem tenisových emblémů skvěl nápis : Mistr Lawn-Tennisu král. Kom. Města Pardubic 1896.

15 Pravidla tenisu

16 další sporty, motorismus, lyže Věnoval se i motorismu. Již roku 1895 vlastnil motocykl značky Hildebrand. Přivezl si jej z Německa a jednalo se údajně o první motocykl v Rakousko- Uhersku. Motocykl je nyní součástí sbírek Národního technického muzea. Jezdil samozřejmě také na kole a vlastnil legitimaci pro cyklisty s číslem 1. Při prvních závodech českého klubu velocipedistů v Pardubicích byl vrchním soudcem. Před Vánocemi roku 1898 si nechal přivézt z tehdejší Kristianie (dnešní Oslo) pár lyží. Nejprve sjížděl louky a zámecké valy, později i svahy Kunětické hory. Snímek barona Krause na lyžích se bohužel nedochoval.

17 Legitimace pro cyklisty

18 Motocykl Hildebrand-Wolfmüller

19 Cikánská kapela Méně známá je skutečnost, že se baron Artur Kraus věnoval rovněž hudbě. Roku 1889 založil tzv. cikánskou kapelu. Scházela se v baronově domě zvaném Na staré poště, primášem byl Antonín Slejška a baron Kraus v ní hrával na cimbál. Kapela měla devět členů, na svém repertoáru měla nejen původní cikánskou hudbu, ale i díla Emericha Kálmána, Franze Lehára a Chopinovy Písně polské. Zkoušky se konaly pravidelně jednou týdně. Jak uvádí článek Cikánská pardubická kapela v divadle nehrála z roku 1939, nebyly to zkoušky v pravém slova smyslu, spíše besedy hudebníků, a baron vždy členy kapely štědře pohostil. Cikánská kapela hrávala i veřejně při různých slavnostech a nemalé částky ze svých výtěžků věnovala na dobročinné a kulturní účely, nejvíce však na stavbu pardubického divadla. Na slavnostní otevření divadla roku 1909 však organizátoři ani barona Krause, ani jeho kapelu nepozvali. Baron to nesl velmi těžce a do divadla nikdy nevkročil.

20 Snímek od Josefa Pírky

21 Husova Postilla O hvězdářské knihovně barona Artura Krause již byla řeč. Vlastnil však i vzácné svazky z jiných oborů. Roku 1918 daroval pardubickému Muzejnímu spolku Husovu Postillu, vydanou Jiřím Melantrichem roku Obsahuje úvodem bohužel poškozený Husův obraz v plamenech s verši Jenžs všecky ptáky převýšil bdělostí, Husův životopis podle Petra z Mladoňovic (11 a půl strany), dva dopisy o přijímání podobojí, Husovu předmluvu na Kristova slova Žeň mnohá jest a dělníků málo, věcný registřík a krátkou Husovu předmluvu o znalostech řeči a výrazech (termínech). Poděkování za tento vzácný dar vyslovili místopředseda Muzejního spolku, významný historik Josef Sakař a jednatel spolku, řídící učitel František Karel Potěšil.

22 Husova Postilla (obrázek)

23 Děkovný dopis Musejního spolku

24 Další zajímavosti (pomoc lidem v nouzi) Pernštýn, 9. listopadu 1887: Udělení nadací barona z Krausů ustanovených dvěma žákům zdejším, a sice jednomu škol reálných, druhému škol obecných. Stalo se v pondělí. Nadace jsou každá po 42 zl. A došlo o první žádostí devět, z nichž ohled byl vzat na onu Jaroslava Chmelaře, žáka sedmé třídy c. k. reálných škol. Druhá, na niž došlo 20 žádostí, udělena byla Josefu Kalhousovi, žáku 6. třídy občanské. V roce 1916 pronajal ve svém domě prostory pro zřízení městské kuchyně pro hromadné stravování nemajetných rodin.

25 Připomenutí jména A. K. Jméno barona Artura Krause nese od roku 1990 jedna z pardubických ulic, od roku 1992 hvězdárna v domě dětí a mládeže Delta Pardubice. Asi největší pocta se však datuje do roku Jedná se o planetku Arturkraus s číslem 7171, kterou objevil na hvězdárně Kleť astronom Antonín Mrkos. Její oběžná dráha kolem Slunce je 3,56 roku a délka mezi 5-9 kilometry. Zajímavá je skutečnost, že nápad na pojmenování planetky nepřišel z Pardubic, autorkou je paní ing. Jana Tichá, ředitelka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích. Rok 2014 byl v Pardubicích vyhlášen rokem barona Krause. K oslavám 160. výročí narození přispěla i krajská knihovna vydáním bibliografie a malou soutěží pro čtenáře.

26 Děkuji za pozornost

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

obce Krajková Zpravodaj listopad - prosinec 2015 Advent v Krajkové

obce Krajková Zpravodaj listopad - prosinec 2015 Advent v Krajkové Zpravodaj listopad - prosinec 2015 obce Krajková Advent v Krajkové Období před Štědrým dnem je v naší obci tradičně doprovázeno akcemi pořádanými kulturní komisí. Zdobení perníčků perníčkování proběhlo

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 4 Ročník 2009 Praha 17. dubna 2009 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 8 Vyslovení souhlasu se změnou poštovních podmínek Příloha Opatření

Více

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013 Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš Matějíček, Michal Vlach Školní ilustrovaný magazín III. základní

Více

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2007 V tomto roce pracovala knihovnice p. Ouředníková na zkrácený úvazek, poté, co ji v tomto ohledu zaměstnavatel vyhověl. I přes zkrácený úvazek,

Více

V Ř E S K O V Á K červen 2005

V Ř E S K O V Á K červen 2005 V Ř E S K O V Á K červen 2005 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, v úvodu bych chtěl poděkovat všem, kteří se při likvidaci nebezpečného odpadu řídili pokyny a nedělali nepořádek u kulturního domu. Na velkoobjemový

Více

Zpráva za oblast školství, kultury a sportu. Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz

Zpráva za oblast školství, kultury a sportu. Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz Zpráva za oblast školství, kultury a sportu Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz Školy a školská zařízení zřizovaná městem Mateřské školy zřizuje město dvě. Nedostatek míst v mateřských školách

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O.S. MAJÁK BOJKOVICE ZA ROK 2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA O.S. MAJÁK BOJKOVICE ZA ROK 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA O.S. MAJÁK BOJKOVICE ZA ROK 2013 1. úvodní slovo 2. základní informace 3. organizace občanského sdružení 4. členská základna 5. vymezení činnosti 6. činnost a aktivity občanského sdružení

Více

E L Z A K s r. o. nabízí tyto odborné služby:

E L Z A K s r. o. nabízí tyto odborné služby: Vážení spoluobèané, tak nám rok opìt ubìhl jako voda a blíží se období prázdnin a dovolených. Dìti postupnì vylepšují své výsledky ve škole, uèitelé se tìší na zasloužené volno. Mnoho našich mladých úspìšnì

Více

Pokus o zachycení historie knihovnictví a knihoven v Polici nad Metují

Pokus o zachycení historie knihovnictví a knihoven v Polici nad Metují Pokus o zachycení historie knihovnictví a knihoven v Polici nad Metují K 170. výročí založení čtenářské společnosti a k 115. výročí otevření veřejné knihovny v Polici nad Metují Police nad Metují, září

Více

HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ

HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ 2010 ROK VE SPOLEČNOSTI Připravil Jiří Kučera ROK VE SPOLEČNOSTI Úvodem Obec nedělá obcí jen shluk domů, ale také (a možná především) společenstvo lidí, kteří v ní žijí a

Více

www.brezova.cz Vážení spoluobčané, Mgr. Kateřina Novotná místostarosta Ing. Karel Adámek Eduard Kutlák Mgr. Kamila Ondráčková

www.brezova.cz Vážení spoluobčané, Mgr. Kateřina Novotná místostarosta Ing. Karel Adámek Eduard Kutlák Mgr. Kamila Ondráčková www.brezova.cz Vážení spoluobčané, po roce se vám do rukou dostává další vánoční vydání Březovského občasníku. Přichází doba, kdy se všichni zastavují ve svých myslích, vzpomínají na své známé, přátele

Více

4. schůzka KDK Karlovarský kraj v r. 2015

4. schůzka KDK Karlovarský kraj v r. 2015 4. schůzka KDK Karlovarský kraj v r. 2015 Termín: 13. listopadu 2015 od 12:30 hodin, Krajská knihovna Karlovy Vary Knihovna jméno člena Přítomna/omluvena dne Božíčany J. Nemčičová ano Františkovy Lázně

Více

TEMPLÁŘŠTÍ RYTÍŘI PŘEVEZMOU KLÍČ OD VSETÍNA

TEMPLÁŘŠTÍ RYTÍŘI PŘEVEZMOU KLÍČ OD VSETÍNA Tisková zpráva Dne: 5. srpna 2013 Místo: Vsetín Horní město Organizace: Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace Zlínského kraje, Partneři akce: Město Vsetín, Dům Kultury Vsetín, Agentura pro ekonomický

Více

2012/2013 www.specskoly.cz ŠKOLNÍ ČASOPIS. kopírováno z Microsoft klipart

2012/2013 www.specskoly.cz ŠKOLNÍ ČASOPIS. kopírováno z Microsoft klipart 2012/2013 www.specskoly.cz ŠKOLNÍ ČASOPIS měsíc: ZÁŘÍ 1. kopírováno z Microsoft klipart Návštěva žáků ze Slovenska v Karlových Varech Uběhl rok, co žáci ZŠ, MŠ a PrŠ Karlovy Vary pod vedením paní učitelky

Více

ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST

ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST sekretariát: Královská obora 233, 170 21 Praha 7, tel.: 02/33377204 Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 53 z 20. 10. 2003 Cena Littera astronomica za rok

Více

Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci

Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci Příloha č. 3 kroniky obce Ludgeřovice za rok 2008 Na Vrablovci pochovali basu Stalo se tak ve středu 27. února ve Společenském domě na akci Klubu důchodců

Více

Pardubická 78, 533 61 Choltice. Zpráva o činnosti Knihovny městyse Choltice v roce 2011

Pardubická 78, 533 61 Choltice. Zpráva o činnosti Knihovny městyse Choltice v roce 2011 Pardubická 78, 533 61 Choltice Zpráva o činnosti Knihovny městyse Choltice v roce 2011 Knihovna městyse Choltice působí jako středisková pro 6 knihoven obvodu. Jedná se o knihovny: Veselí, Turkovice, Svinčany,

Více

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 10 červen 2013 www.zssv.cz

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 10 červen 2013 www.zssv.cz školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 10 červen 2013 www.zssv.cz r Nejprve něco z historie. Osvětim (Německy Auschwitz), která byla největším nacistickým koncentračním a vyhlazovacím táborem,

Více

ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007

ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007 ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007 1. ÚVOD Staršovstvo sboru předkládá tuto zprávu společenství sboru. Činí tak v důvěře, že se může stát

Více

Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež. Nabídka knihovnických lekcí a besed

Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež. Nabídka knihovnických lekcí a besed Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež Nabídka knihovnických lekcí a besed Rádi bychom Vám nabídli přehled lekcí a besed, které připravuje naše oddělení pro všechny žáky mateřských a

Více

INFORMACE Z OBECNÍHO ÚŘADU:

INFORMACE Z OBECNÍHO ÚŘADU: OKENSKÝ ZPRAVODAJ LISTOPAD 2 0 1 1 INFORMACE Z OBECNÍHO ÚŘADU: Veřejné zasedání zastupitelstva obce se konalo ve středu 16.listopadu 2011. Zastupitelstvo bylo mimo jiné také informováno o možnosti odkoupení

Více

Tisková zpráva Městské slavnosti Zrcadlo umění 14.6. 2010 20.6. 2010 Pořadatelé: Kulturní centrum Pardubice, ZUŠ Pardubice Polabiny

Tisková zpráva Městské slavnosti Zrcadlo umění 14.6. 2010 20.6. 2010 Pořadatelé: Kulturní centrum Pardubice, ZUŠ Pardubice Polabiny Tisková zpráva Městské slavnosti Zrcadlo umění 14.6. 2010 20.6. 2010 Pořadatelé: Kulturní centrum Pardubice, ZUŠ Pardubice Polabiny V Pardubicích 8.6.2010 Festival Zrcadlo umění slaví letos 10 let své

Více

Nadcházející události

Nadcházející události listopad 2015 Školní zpravodaj Úvodní slovo Vážení rodiče, učitelé a přátelé naší školy, nacházíme se v období adventu, v období, kdy tmy v průběhu dne je více než světla a slunečního jasu, vše kolem nás

Více

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři,

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři, ZŠ Brněnec 3. číslo časopisu Školák školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz Vážení čtenáři, právě držíte v ruce třetí číslo školního časopisu ve školním roce 2015 / 2016. Redakce školního časopisu si

Více

Oslava Svatého Jiří. Hrdinové. Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s.

Oslava Svatého Jiří. Hrdinové. Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s. Oslava Svatého Jiří Hrdinové Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s. Klecany 24. 4. 2015 Svatý Jiří 2 Svatý Jiří je patronem všech skautů. V České republice jeho svátek připadá na 24. dubna.

Více

Co se do časopisu nevešlo Rozšířené zprávy z regionů 1. část

Co se do časopisu nevešlo Rozšířené zprávy z regionů 1. část Co se do časopisu nevešlo Rozšířené zprávy z regionů 1. část Volební obvod č. 4 Most SENÁTOR VLASTIMIL BALÍN 27. února se na pozvání vedení 15. ZŠ v Mostě a žáků ze školního parlamentu zúčastnil besedy

Více

ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen

ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen 2015 Měsíčník novoměstského sboru ČCE Ročník XIV. Zprávy ze staršovstva 3. 6. 2015 Staršovstvo jednalo o sborovém domě v Novém Městě. Petr Hladík zformuluje a umístí na webové

Více

Zpráva o činnosti SDH Veselice za rok 2015

Zpráva o činnosti SDH Veselice za rok 2015 Zpráva o činnosti SDH Veselice za rok 2015 9. 1. 2016 Vážení bratři hasiči, sestry hasičky, vážení hosté. Dovolte, abych vás seznámil se zprávou o činnosti SDH Veselice za rok 2015. K dnešnímu dni má náš

Více

Městská knihovna Loštice rozbor činnosti za rok 2015

Městská knihovna Loštice rozbor činnosti za rok 2015 Městská knihovna Loštice rozbor činnosti za rok 2015 Městská knihovna Loštice zajišťuje pro obyvatele města pravidelné služby v oblasti půjčování knih a časopisů, informační služby ze všech oblastí dostupných

Více

Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání

Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání Domov sv. Alžběty na Žernůvce ve spolupráci s Klubem přátel výtvarného umění v Tišnově uspořádal výstavu uměleckého kováře Jaroslava Zeleného z Lomničky s názvem Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání,doplněnou

Více

Jesenické dožínky 1.9.

Jesenické dožínky 1.9. Jesenické dožínky 1.9. Letos se konal již 9. ročník Jesenických dožínek, které společně pořádá Obec Bělá pod Pradědem, Zemědělské družstvo Jeseník a Okresní agrární komora Jeseník. Dožínkový průvod vyšel

Více

Dobrý den, dámy a pánové! Dovolte mi, abych vás přivítal na dílně s titulem Sudoku a logické úlohy.

Dobrý den, dámy a pánové! Dovolte mi, abych vás přivítal na dílně s titulem Sudoku a logické úlohy. Dobrý den, dámy a pánové! Dovolte mi, abych vás přivítal na dílně s titulem Sudoku a logické úlohy. 1 Možná to bude zpočátku spíše přednáška než dílna. Ale rád bych, aby to bylo co nejinteraktivnější.

Více

Filharmonie zahraje na pardubické univerzitě 14.11.2013 Mladá fronta DNES str. 3 Kraj Pardubický

Filharmonie zahraje na pardubické univerzitě 14.11.2013 Mladá fronta DNES str. 3 Kraj Pardubický Mladá fronta DNES Filharmonie zahraje na pardubické univerzitě 14.11.2013 Mladá fronta DNES str. 3 Kraj Pardubický (gg) Univerzita Pardubice PARDUBICE Výročí událostí spjatých se studenty, které se uskutečnily

Více

Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní.

Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní. Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní. Jaroslav Matějka se narodil v roce 1940 v Litomyšli. Od roku 1960 žije ve

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 Obsah: Slovo ředitele školy, Jak se chováme v ohrožení svého života, výlet do Planetária v Praze a zámku v Mníšku

Více

Zpravodaj. XI. Gerontologický den. Číslo 10/2013. Vstupenky. na divadelní představení

Zpravodaj. XI. Gerontologický den. Číslo 10/2013. Vstupenky. na divadelní představení Zpravodaj Číslo 10/2013 m ě s t s k ý ú s t a v s o c i á l n í c h s l u ž e b m ě s t a p l z n ě XI. Gerontologický den Pátek 25.10.2013 byl pro některé z uživatelek DS Sedmikráska ve znamení XI. Gerontologického

Více

Střípky z historie objevu Pluta

Střípky z historie objevu Pluta Střípky z historie objevu Pluta V letošním roce uplynulo 85 let od okamžiku, kdy se svět dozvěděl, že za Neptunem obíhá kolem Slunce další planeta. V červenci kolem této planety, která dostala název Pluto,

Více

http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4

http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4 http://www.youtube.com/watch?v=skq5pkfw7t4 Vyšehradský hřbitov je jednou z dominantních součástí Národní kulturní památky Vyšehrad. Je zde mimořádné soustředění hrobů význačných osobností, jež se ve své

Více

5. března se uskutečnil Den v pyžamu. Tradice těchto bláznivých dnů byla obnovena po několika letech. Akci velmi pečlivě připravili zástupci školního

5. března se uskutečnil Den v pyžamu. Tradice těchto bláznivých dnů byla obnovena po několika letech. Akci velmi pečlivě připravili zástupci školního 5. března se uskutečnil Den v pyžamu. Tradice těchto bláznivých dnů byla obnovena po několika letech. Akci velmi pečlivě připravili zástupci školního parlamentu. Zodpovědně se na ni chystali také žáci

Více

Jihlavské listy. Třebíčský deník

Jihlavské listy. Třebíčský deník Jihlavské listy 18.08.2015 - (jv) - Kultura - str. 09 Vernisáž a dvě nové knihy o historii Brtnice BRTNICE - Dvě knihy o historii Brtnice budou představeny v nadcházejících dnech. Výstava obrazů Aloise

Více

PŘÍLOHA B 2 PROGRAMY JEDNÁNÍ SCHŮZÍ PŘEDSEDNICTVA OKRESNÍHO VÝBORU KSČ 1966 1976

PŘÍLOHA B 2 PROGRAMY JEDNÁNÍ SCHŮZÍ PŘEDSEDNICTVA OKRESNÍHO VÝBORU KSČ 1966 1976 PŘÍLOHA B 2 PROGRAMY JEDNÁNÍ SCHŮZÍ PŘEDSEDNICTVA OKRESNÍHO VÝBORU KSČ 1966 1976 [1] [2] Zápis ze schůze byra (předsednictva) OV KSČ 12. 1. 1966 1966 A 98 1. Kádrové návrhy 2. Organizační záležitosti 3.

Více

číslo 2 duben 2015 www.zahnasovice.cz zdarma

číslo 2 duben 2015 www.zahnasovice.cz zdarma Zpravodaj obce Zahnašovice číslo 2 duben 2015 www.zahnasovice.cz zdarma Krásné ȷarní dny Co nového se plánuȷe v letošním roce v obc? V těchto dnech obec obdržela vyjádření Povodí Moravy k manipulačnímu

Více

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 ÚVODNÍK Milí čtenáři Děníčku, připomeňme si jeden ze závěrů, který udělal Tomáš Zendulka v minulém čísle Děníčku, a to možný prodej

Více

Výroční zpráva. Sedlická krajka výroční zpráva 2 0 1 2

Výroční zpráva. Sedlická krajka výroční zpráva 2 0 1 2 Výroční zpráva 2 0 1 2 2 Obsah Úvodní slovo...3 Představení společnosti-cíl a poslání...4 Činnost společnosti v roce 2012..5-6 Akce...7-9 Krajkářské slavnosti Sedlice-2012...10-11 Soutěžní přehlídka...12-13

Více

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SERVO PER AMIKECO III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SLOVO ÚVODEM VÁžENÍ ČTENÁřI, Ze stěžejních událostí předcházejících měsíců připomínáme společné zalití stromu přátelství vedoucími územních

Více

www.ceradice.cz Vydání 1/2015

www.ceradice.cz Vydání 1/2015 www.ceradice.cz Vydání 1/2015 Vážení spoluobčané, máte před sebou první vydání Čeradického plátku v roce 2015, ve kterém se budete opět dozvídat novinky o naší obci. Opět vám bude doručován do schránek,

Více

Hvězda betlémská a astronomie

Hvězda betlémská a astronomie Hvězda betlémská a astronomie připravila Hvězdárna v Úpici finančně podpořil Český organizačni výbor Mezinárodního roku astronomie Když se pak narodil Ježíš v Betlémě Judově, za dnů Herodesa krále, aj,

Více

Upozornění. Jazykové kurzy

Upozornění. Jazykové kurzy Upozornění Městská knihovna upozorňuje čtenáře, že v letních měsících je na obou odděleních knihovny otevřeno podle prázdninové výpůjční doby. Děkujeme a přejeme všem našim čtenářům krásné léto, příjemně

Více

MEMORIÁL ING. MILANA KAFKY 2012 turnaj krajských center mládeže dívek

MEMORIÁL ING. MILANA KAFKY 2012 turnaj krajských center mládeže dívek VSC Zlín pořádá z pověření Českého volejbalového svazu ve spolupráci s KVS Zlínského kraje a pod záštitou starosty města Luhačovice MEMORIÁL ING. MILANA KAFKY 202 turnaj krajských center mládeže dívek

Více

Přetlak v Chladiči. Výsledky Ústředního kola 45. ročníku Chemické olympiády kategorií A a E

Přetlak v Chladiči. Výsledky Ústředního kola 45. ročníku Chemické olympiády kategorií A a E Přetlak v Chladiči. Výsledky Ústředního kola 45. ročníku Chemické olympiády kategorií A a E Přetlak v Chladiči. Výsledky Ústředního kola 45. ročníku Chemické olympiády kategorií A a E Vyhlášením výsledků

Více

Díkčinění 2015. Libiš. Farní sbor Českobratrské církve evangelické

Díkčinění 2015. Libiš. Farní sbor Českobratrské církve evangelické Farní sbor Českobratrské církve evangelické Libiš Kazatelská stanice Kostelec nad Labem Díkčinění 2015 Člověk, jehož dny jsou jako tráva, rozkvétá jak polní kvítí; sotva ho ovane vítr, už tu není, už se

Více

Zápis č. 5 / 2009 ze zasedání zastupitelstva obce Zákolany konaného dne 4.6.2009 od 17:15 hodin U Libuše

Zápis č. 5 / 2009 ze zasedání zastupitelstva obce Zákolany konaného dne 4.6.2009 od 17:15 hodin U Libuše Zápis č. 5 / 2009 ze zasedání zastupitelstva obce Zákolany konaného dne 4.6.2009 od 17:15 hodin U Libuše 1) Zahájení, kontrola usnášeníschopnosti Přítomni: 7 členů obecního zastupitelstva viz prezenční

Více

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013 1 Úvodník Konečně už nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si ho vyrazili užít ven, do přírody. Čas na psaní Deváťáckých novin jsme si ale samozřejmě také našli. V tomto čísle se dozvíte, co se dělo od 6.

Více

Nová Ves u Nového Města na Moravě

Nová Ves u Nového Města na Moravě 1. Základní údaje o škole Základní škola a Mateřská škola Nová Ves u Nového Města na Moravě, okres Žd ár nad Sázavou, příspěvková organizace Nová Ves u Nového Města na Moravě 70 592 31 Nové Město na Moravě

Více

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI LEDEN 2015 ČÍSLO PŘÍVOZ 1 NÍK NÍK Z OBSAHU: RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI Radost Bogdan Stępień, OSPPE Vstoupili jsme do nového časového úseku

Více

3 březen 2003. Muž spravedlivý

3 březen 2003. Muž spravedlivý 3 březen 2003 Muž spravedlivý J osef - muž Marie a před zákonem otec Ježíše Krista je v Písmu a liturgii spojován s příchodem Božího Syna na svět, tedy s událostmi kolem Kristova narození a dětství. Tam

Více

Organizační výbor HLAVNICKÉHO GULÁŠFESTU

Organizační výbor HLAVNICKÉHO GULÁŠFESTU GULÁŠFEST 2015 4. 7. 2015 proběhl už 4. ročník vaření kotlíkového guláše HLAVNICKÝ GULÁŠFEST 2015. Za krásného počasí se v Zámeckém parku sešlo více jak 350 hladových návštěvníků. Naši kuchařští mistři

Více

Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013

Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013 Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013 Vážení spoluobčané, zdravím Vás v krásných letních dnech a přináším informace o aktuálním

Více

OREL TENIS CUP LICHNOV 2015

OREL TENIS CUP LICHNOV 2015 Pravidla tenisového turnaje OREL TENIS CUP LICHNOV 2015 Článek 1 Všeobecná a technická ustanovení A. Turnajové disciplíny a kategorie A.1 Dvouhra mužů A.2 Dvouhra žen A.3 Čtyřhra Dvouhra žen se hraje bez

Více

Mateřská škola Markova 1176 Frenštát pod Radhoštěm Výroční zpráva za školní rok 2012/2013

Mateřská škola Markova 1176 Frenštát pod Radhoštěm Výroční zpráva za školní rok 2012/2013 Mateřská škola Markova 1176 Frenštát pod Radhoštěm Výroční zpráva za školní rok 2012/2013 Příloha výroční zprávy školy 1 Charakteristika školy: Mateřská škola Frenštát p. R., Markova 1176 je součástí organizace

Více

.. kdož do krčmy chodí, častokrát se jemu přihodí, že se dozví příhody nějaké, a k tomu noviny také. ( Podkoní a žák )

.. kdož do krčmy chodí, častokrát se jemu přihodí, že se dozví příhody nějaké, a k tomu noviny také. ( Podkoní a žák ) .. kdož do krčmy chodí, častokrát se jemu přihodí, že se dozví příhody nějaké, a k tomu noviny také. ( Podkoní a žák ) Hospoda, hostinec, pohostinství, šenk, krčma, knajpa, putyka, pajzl, palírna, nálevna

Více

Infozpravodaj ZÍSKALI JSME DOTACI NA MÍSTNÍ KOMUNIKACI. Slezské Pavlovice

Infozpravodaj ZÍSKALI JSME DOTACI NA MÍSTNÍ KOMUNIKACI. Slezské Pavlovice Z I Infozpravodaj Slezské Pavlovice Vydává obec slezské pavlovice, č.p. 16, 793 99, ič: 00576093 č. VI./04/2016 MK ČR E 22256 ZÍSKALI JSME DOTACI NA MÍSTNÍ KOMUNIKACI OČEKÁVANÁ OPRAVA CENTRÁLNÍ CESTY V

Více

Ocenění Srdce pro Rotavu

Ocenění Srdce pro Rotavu Ocenění Srdce pro Rotavu (sál Slovanského domu v Rotavě dne 25.9.2015) Otta Bartovský in memoriam Zakladatel a trenér oddílu vzpírání na Karlovarsku. Pod jeho vedením založen první oddíl vzpírání v našem

Více

Výroční zpráva o činnosti školy

Výroční zpráva o činnosti školy Základní škola a Mateřská škola Bořitov, okres Blansko, příspěvková organizace Školní 125, 679 21 Bořitov Výroční zpráva o činnosti školy Školní rok: 2014/2015 1 Část I. Základní údaje o škole Název školy:

Více

ekarolinka K tanci i poslechu

ekarolinka K tanci i poslechu PODJEŠTEDSKÝ MĚSÍČNÍK SDRUŽENÍ OBCÍ PODJEŠTĚDÍ ekarolinka Ročník XVII. Číslo 8 Srpen 2011 K tanci i poslechu Z mikroregionu Za posledních patnáct let se život v Podještědí změnil. Zejména ta kulturní část

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 34 Jméno autora Mgr. Jana Levíčková Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 11.6. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 6. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Jazyk a

Více

Odešel JUDr. Zdenìk Franc

Odešel JUDr. Zdenìk Franc Odešel JUDr. Zdenìk Dne 3. ledna letošního roku jsme se rozlouèili s JUDr. Zdeòkem em, který nás bohužel opustil v nedožitých 74 letech. Narodil se 8. února 1927 v Prostìjovì. Po absolvování tamního klasického

Více

ÚDAJE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ

ÚDAJE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ÚDAJE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ŽÁCI PŘIHLÁŠENÍ KE STUDIU Počet přihlášek STR SLE STA LYT LYE MAN Celkem 1. kolo 62 83 86 63 69-363 Celkem 62 83 86 63 69-363 ŽÁCI PŘIJATÍ KE STUDIU Počet přijatých STR SLE STA

Více

Historický fond muzejní knihovny ve Slavkově u Brna. 7. 9. 2010 -Česká Lípa 1

Historický fond muzejní knihovny ve Slavkově u Brna. 7. 9. 2010 -Česká Lípa 1 Historický fond muzejní knihovny ve Slavkově u Brna Lípa 1 Knihovna Historického muzea ve Slavkově u Brna Mgr. Jiří Blažek brzkovak@seznam.cz blazek@zamek-slavkov.cz Zámek Slavkov u Brna - před r. 2007

Více

Milí farníci a poutníci,

Milí farníci a poutníci, 3/1993 Milí farníci a poutníci, denně sledujeme televizní noviny a čteme tištěné. O vánocích přichází novina nejradostnější: Narodil se Kristus Pán, veselme se! Všem Vám posílám od trůnu Panny Marie Křtinské

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

Úvodní slovo. Milí čtenáři, Blecha Cup. vstoupili jsme do nového roku a já věřím, že pro nás pro všechny bude ještě úspěšnější, než byl ten předchozí.

Úvodní slovo. Milí čtenáři, Blecha Cup. vstoupili jsme do nového roku a já věřím, že pro nás pro všechny bude ještě úspěšnější, než byl ten předchozí. Úvodní slovo Milí čtenáři, vstoupili jsme do nového roku a já věřím, že pro nás pro všechny bude ještě úspěšnější, než byl ten předchozí. Díky výborné práci našeho týmu se podařilo spousta věcí, které

Více

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 PRESTIŽNÍ PRŮVODCE LONELY PLANET ŘADÍ PLZEŇ MEZI TOP 10 EVROPSKÝCH DESTINACÍ PRO ROK 2014 Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň

Více

Kraj navštívil místopředseda vlády Pavel Bělobrádek 4.10.2014 pardubickenovinky.cz str. 0 regiony Univerzita Pardubice

Kraj navštívil místopředseda vlády Pavel Bělobrádek 4.10.2014 pardubickenovinky.cz str. 0 regiony Univerzita Pardubice Rádio Blaník - východ Pardubický kraj navštívil Pavel Bělobrádek 3.10.2014 Rádio Blaník - východ str. 3 07:56 Zprávy moderátor -------------------- Pardubický kraj navštívil Pavel Bělobrádek. Místopředseda

Více

Tragický osud dvou kamarádek

Tragický osud dvou kamarádek Tragický osud dvou kamarádek Když jsme počátkem května připravovali články o blovických obětech 2. světové války, popisovali jsme osudy mnoha lidí. Vůbec jsme tenkrát netušili, že dvě zemřelé dívky se

Více

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov Českokrumlovsko Český Krumlov vám pro poznávací a tematicky zaměřené výlety nabízí nepřeberné množství cílů. Největším lákadlem města je jeho bohatá historie a s ní spojené architektonické památky zdejší

Více

Zápis z jednání zastupitelstva Obce Bohutín ze dne 29. 8. 2012

Zápis z jednání zastupitelstva Obce Bohutín ze dne 29. 8. 2012 Zápis z jednání zastupitelstva Obce Bohutín ze dne 29. 8. 2012 PŘÍTOMNI: OMLUVENI: Josef Šimánek, Ladislav Turek, Mgr. Lenka Říhová, Ing. Josef Kovář, Mgr. Bohumila Nezbedová, Marie Pečená, Jarmila Oktábcová,

Více

Husův kostel ve Vratimově

Husův kostel ve Vratimově Info PRO Vratimov (2014-9) Husův kostel ve Vratimově Město Vratimov nemá mnoho historických památek, a proto by bylo určitě dobré, vážit si toho mála, co nám generace našich předků přenechala. V naší obci

Více

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu.

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu. Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Vážení a milí čtenáři, říjen 2012 9. ročník, č. 10 teplé

Více

Dotazník pro Denní stacionář

Dotazník pro Denní stacionář Dotazník pro Denní stacionář Vážení rodinní příslušníci, nejdříve bychom Vás rádi informovali, proč Vám tento podrobný dotazník předkládáme. Pokud člověk trpí poruchami paměti nebo přímo některým z onemocnění

Více

Školní rok 1904. - 1905. Sbor uèitelský: Zmìny ve sboru:

Školní rok 1904. - 1905. Sbor uèitelský: Zmìny ve sboru: Školní rok Sbor uèitelský: 1904. - 1905. Poèátkem školního roku ustanoven sbor uèitelský takto: Jaroslav Metlický, øídící uèitel Jan Pojezný, uèitel 1. tøídy Emanuel Rosol, uèitel 1. tøídy Rudolf Pech,

Více

Poštovní věstník Ministerstvo informatiky

Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Částka 6 Praha dne 12. června 2003 I. SDĚLENÍ MINISTERSTVA 58 Udělení souhlasu k provozování poštovních služeb 59 Vydání příležitostné poštovní známky Sport -

Více

Ohlédnutí za létem - výjezd 2. skupiny.

Ohlédnutí za létem - výjezd 2. skupiny. Ohlédnutí za létem - výjezd 2. skupiny. Koncem června odjely děti z 2. skupiny a tři děti z 1.skupiny na týdenní letní pobyt do Tisé u Děčína. Byli jsme ubytováni v Horolezecké chatě, která stála na konci

Více

V neděli 3. ledna se konal v Oseku u Pomníku katastrofy dolu Nelson III, pietní akt k 76. výročí, kterého se zúčastnil i starosta Háje Karel Drašner

V neděli 3. ledna se konal v Oseku u Pomníku katastrofy dolu Nelson III, pietní akt k 76. výročí, kterého se zúčastnil i starosta Háje Karel Drašner V neděli 3. ledna se konal v Oseku u Pomníku katastrofy dolu Nelson III, pietní akt k 76. výročí, kterého se zúčastnil i starosta Háje Karel Drašner s položením kytice. V podvečer 3. ledna 1934 se na dole

Více

Paskovský zámek jaká bude jeho další budoucnost?

Paskovský zámek jaká bude jeho další budoucnost? Info PRO Vratimov (2014-5) Paskovský zámek jaká bude jeho další budoucnost? V sobotu 1. března naše sdružení PRO Vratimov o. s. využilo nabídky starosty města Paskov, pana Petra Baďury, na prohlídku Paskovského

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O LIBEREC

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O LIBEREC S T A T U T Á R N Í M Ě S T O LIBEREC 5. zasedání zastupitelstva města dne: 28. 5. 2015 Bod pořadu jednání: Vyřízení podnětů, dotazů a připomínek ze 4. řádného zasedání zastupitelstva města, které se konalo

Více

MAS Blaník Místní akční skupiny Blaník č. 7/2015

MAS Blaník Místní akční skupiny Blaník č. 7/2015 Slovo úvodem Vážené čtenářky a vážení čtenáři, posouváme se v MAS do druhého volebního období a s tím souvisí naše neustálé přemýšlení o roli MAS v regionu. Už víme, že nejspíše v létě budeme podávat konečně

Více

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně KVĚTEN 2016 Městské infocentrum Slavičín Mladotické nábřeží 849 763 21 Slavičín tel.: 577 342 251 e-mail: kultura@mesto-slavicin.cz www.mesto-slavicin.cz Gymnázium

Více

Kopřivnice propojila prevenci s oslavou Dne dětí a tím i několik. záměrů a účelů v jedno: Den Integrovaného záchranného systému,

Kopřivnice propojila prevenci s oslavou Dne dětí a tím i několik. záměrů a účelů v jedno: Den Integrovaného záchranného systému, 1 Kopřivnice propojila prevenci s oslavou Dne dětí a tím i několik záměrů a účelů v jedno: Den Integrovaného záchranného systému, Národní dny bez úrazu, Den Dětí a STOP KRIMI v rámci projektu prevence

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 Obsah: Slovo ředitele školy,projektový den, divadelní představení, Podzimní radovánky, výlet do Prahy, vyhodnocení

Více

Baronesa. Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích

Baronesa. Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích Baronesa Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích Rok 2009 byl UNESCO a OSN vyhlášen Mezinárodním rokem astronomie. Oslavuje se tak 400 let od okamžiku, kdy italský astronom Galileo Galilei

Více

Co víme o vratimovských zahrádkářích?

Co víme o vratimovských zahrádkářích? Infoletter PRO Vratimov (2015-9) Co víme o vratimovských zahrádkářích? Spolek zahrádkářů ve Vratimově byl založen v roce 1947. V období 60. let se členové soustředili hlavně na výzkum a šlechtění odrůd

Více

Minorité Pardubice [1516] Státní oblastní archiv v Zámrsku CZ215000010//359 Inventář archivní pomůcka č. 8991 NAD č. 359

Minorité Pardubice [1516] Státní oblastní archiv v Zámrsku CZ215000010//359 Inventář archivní pomůcka č. 8991 NAD č. 359 Česká republika Státní oblastní archiv v Zámrsku Státní oblastní archiv v Zámrsku CZ215000010//359 Inventář archivní pomůcka č. 8991 NAD č. 359 Minorité Pardubice [1516] Zpracovala: PhDr. Markéta Česáková

Více

Galerie a pamětní síně

Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně 1 Havlíčkův Brod Galerie výtvarného umění Bohatství kraje Vysočina spočívá nejen v jeho přírodě a malebné krajině, ale také v rozsáhlých historických a uměleckých

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Tochovice. Základní a Mateřská škola Tochovice Telefon: 318 682 709 E-mail: tochovice.ms@seznam.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Tochovice. Základní a Mateřská škola Tochovice Telefon: 318 682 709 E-mail: tochovice.ms@seznam. Základní a Mateřská škola Tochovice Telefon: 318 682 709 Tochovice 165 E-mail: tochovice.ms@seznam.cz Tochovice 262 81 Web: www.zstochovice.cz IČO: 71007202 Příloha č. 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Tochovice

Více

Z činnosti ZUŠ od prosince do března 2016

Z činnosti ZUŠ od prosince do března 2016 Z činnosti ZUŠ od prosince do března 2016 Od začátku zimního měsíce prosince se všechny obory naší ZUŠ intenzivně připravovaly na Vánoční výstavu, která proběhla ve dnech 5. a 6. prosince 2015 a dále na

Více

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: duben červen 2016. Mateřské školy

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: duben červen 2016. Mateřské školy Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: duben červen 2016 Mateřské školy Mateřská škola Přerov, Máchova 14 (včetně odl. pracoviště Sokolská 26) Mateřinky v pohybu 7.

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: 1. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí se vznikem, působností a významem

Více