v jihozápadních Čechách

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "v jihozápadních Čechách"

Transkript

1 Sborník muzea Karlovarského kraje 19 () 425 Hnízdění hohola severního (Bucephala clangula) v jihozápadních Čechách Pavel Růžek a Libor Schröpfer ÚVOD Hohol severní (Bucephala clangula) patří k ptačím druhům, které Českou republikou pravidelně protahují a také zde přezimují. Hnízdí u nás pouze místně, zejména v jižních Čechách a na severní Moravě. V ostatních částech Čech a Moravy hnízdí nepravidelně a vzácně (K. Šť a s t n ý, K. Hud e c, B. Ma t o u š e k, A. Moš a n s k ý in Hud e c 1994). V posledním hnízdním atlasu (Šť a s t n ý et al. 2006) je hohol severní uveden jako druh se zvyšujícím se počtem hnízdících párů. Podle těchto údajů se početnost hnízdních stavů v ČR zvýšila na párů, rovněž tak i počet obsazených kvadrátů ze 4 na 7 % oproti mapování z let (vše Šť a s t n ý et al. 2006). Předkládaný příspěvek informuje o hnízdění tohoto druhu v západních Čechách, což je oblast, kde nebylo do roku 2005 hnízdění nikdy potvrzeno (Hůr k a 1987, K. Šť a s t n ý, K. Hu d e c, B. Ma t o u š e k, A. Moš a n s k ý in Hud e c 1994). POPIS ÚZEMÍ Území, na kterém byl zjištěn výskyt a hnízdění hohola severního, se nachází v Plzeňském kraji, v severní části na území okresu Domažlice a zasahuje do jižní části okresu Tachov. Sledování výskytu a podpora hnízdění byla realizována ve třech oblastech: Jivjanské rybníky, rybníky na jižním Tachovsku, Mezholezský rybník a rybníky v okolí Miřkova (viz obr. 1). 1. Jivjanské rybníky. Jivjanské rybníky leží asi 12 km severozápadně od obce Holýšov, v kvadrátu 6343 (okres Domažlice) a jsou tvořeny dvěma rybníky, Jivjanským a Červeným. Podrobnější popis lokality je podán v práci Rů ž e k (2005). 2. Rybníky jižního Tachovska. Druhá soustava rybníků u Starého Sedla zasahuje již na jižní okraj tachovského okresu (kvadrát 6343) a je tvořena rybníky Sobolí a Polní. Oba rybníky jsou od sebe vzdáleny asi 800 metrů. Od roku 2010 je hohol sledován také na Tuněchodském rybníku u Tuněchod (kvadrát 6343). 3. Mezholezský rybník a rybníky v okolí Mířkova. Mezholezský rybník je významný, 38 ha velký rybník v těsném sousedství Sedmihoří, který leží nejblíže obci Mezholezy (u Horšovského Týna), podle které má také své jméno. Je to také zároveň největší rybník okresu Domažlice, leží v kvadrátu V oblasti se dále nacházejí Dolní hornometelský rybník (mezi obcemi Horní a Dolní Metelsko), Malý křakovský rybník (u Křakova), Glázr I a Dolní mířkovský rybník (oba u Mířkova). Všechny tyto rybníky leží v kvadrátu 6443.

2 426 edice, materiály, drobnosti Pavel Růžek & Libor Schröpfer S Z V J Obr. 1: Mapa sledované oblasti (číslování oblastí viz popis území). METODIKA Vyvěšovány byly vesměs prkenné budky o rozměrech mm s vletovým otvorem o průměru 8-9 cm umístěným v horní třetině přední strany budky. Pouze jedna budka byla vytvořena ze starého dutého kmenu (obr. 2). Kontroly byly prováděny zejména v jarním období, na podzim pak byla každá budka znovu kontrolována a vyčištěna. Rozmístění budek v prostoru a dobu umístění v čase udává tab. 1.

3 Hnízdění hohola severního (Bucephala clangula) v jihozápadních Čechách 427 Obr. 2: Vyvěšení budky z dutého kmene na rybníku Sobolí. Foto Libor Schröpfer. VÝSLEDKY Obsazení jednotlivých budek a celkovou dobu jejich expozice udává tab. 1. Budka č. 1 U Jivjanského rybníka byly celkem vyvěšeny dvě budky, na S stranu rybníka na osiku a na J stranu rybníka na borovici. Na S straně byla budka obsazena a zjištěny uvnitř skořápky. Hnízdění bylo pravděpodobně zničeno kunou. Tato budka byla v následujících letech odstraněna. V roce 2006 bylo zjištěno hnízdění na J straně Jivjanského rybníka, v budce bylo nalezeno 16 vajec (obr. 3), pravděpodobně od dvou samic. Předpokládáme, že hnízdění bylo úspěšné (Rů ž e k 2006). V roce 2008 bylo zaznamenáno celkem 11 vajec, zde byla zpětně odchycena samice kroužkovaná v roce 2007 na Červeném rybníku (tj. 1,2 km jižněji), hnízdění ale nebylo úspěšné. Následující rok bylo v budce nalezeno 12 opuštěných vajec bylo v budce 5 vajec, snůška opuštěná. V roce 2010 pak byla nalezena opuštěná snůška 8 vajec a v roce snůška opět 8 vajec, samice byla okroužkována, další pozorování z roku však nejsou k dispozici. Budka č. 2 V dubnu 2006 byla na Červený rybník (kvadrát 6343) pověšena budka č. 2. Nad i pod budku byl umístěn pás z plechu široký zhruba 30 cm (obr. 4). V únoru 2007 provedena úprava zavěšení a budka byla napevno připevněna ke stromu bylo v budce 8 vajec bylo v budce 9 vajec, samice byla chycena a okroužkována (obr. 5) byla

4 428 edice, materiály, drobnosti Pavel Růžek & Libor Schröpfer Obr. 3: Pohled do budky s násadou 16 vajec. Jivjanský rybník, Foto Pavel Růžek. Obr. 4: Budka na Červeném rybníku instalovaná v roce Foto Pavel Růžek. Obr. 5: Kroužkovaná samice hohola severního z budky na Červeném rybníce, Foto Pavel Růžek.

5 Hnízdění hohola severního (Bucephala clangula) v jihozápadních Čechách 429 pozorována samice s 8 mláďaty (obr. 6). Poslední zjištěný výskyt na této lokalitě byl , kdy byla pozorována samice se 3 mláďaty. Poté již nebyl výskyt hoholů v roce 2007 zjištěn (Rů ž e k 2007) byla pozorována samice, jak létá do budky, hnízdění však nebylo zjištěno. V roce 2009 nebylo na lokalitě hnízdění zjištěno a v roce 2010 při kontrole v květnu byla zjištěna již opuštěná budka, ve které se nacházely zbytky skořápek a vaječných blan. Mladí ptáci nebyli pozorováni. V roce se podařilo odchytit a okroužkovat samici na snůšce 9 vajec. V následujícím období roku byli na lokalitě pozorováni pouze staří ptáci. Budka č. 4 Další lokalita, kde v roce 2007 proběhlo úspěšné vyhnízdění hoholů severních, je rybník Sobolí u obce Staré Sedlo (kvadrát 6343). Zde byla instalována hnízdní budka z vykotlaného kmenu. Následné kontroly byly provedeny 4. a a nebyly zjištěny známky obsazení budky, ani nebyli hoholi na lokalitě pozorováni. Proto nás překvapilo, když jsme při kontrole dne zjistili, že byla budka obsazená a našli jsme zde zbytky vaječných skořápek a blan. V roce 2008 pravděpodobně zůstala budka neobsazena. V roce 2009 byl v jarních měsících pozorován pár a tok, později bylo v budce nalezeno prachové peří. V polovině června bylo v budce prachové peří bez dalších známek pobytu. V roce 2010 byl zaznamenán pár hoholů v polovině dubna a v roce bylo nalezeno v budce 7 vajec, samice byla odchycena a okroužkována. V následujících měsících zde nebyli ptáci pozorování. Přirozené hnízdění V roce bylo zjištěno úspěšné hnízdění hoholů severních na Tuněchodském rybníku u Tuněchod. Byla pozorována samice se třemi a později se dvěma vzrostlými mláďaty. Hnízdění však muselo proběhnout v přirozené dutině, protože naše budka na tomto rybníku nebyla hoholy obsazená. Obr. 6: Samice hohola severního s mláďaty na Červeném rybníce, Foto Petr Lang.

6 430 edice, materiály, drobnosti Pavel Růžek & Libor Schröpfer Tab. 1: Přehled umístění budek a hnízdní výsledky. Sloupec sezóna ukazuje rozmezí let, ve kterých byla budka na daném místě exponována, ve sloupci obsazenost jsou uvedeny sezóny, ve kterých byla budka využita k hnízdění. Budka č. Oblast č. Umístění (rybník, místo) Obsazenost Sezóna 1 1 Jivjanský rybník, jižní břeh, borovice, dvakrát převěšena, v letech byly u rybníka umístěny dvě budky, druhá na severním břehu, osika 2 1 Červený rybník, severní břeh, osika, kmen oplechovaný proti kunám 2005, 2006, až až 3 3 Mezholezský rybník, západní břeh, bříza ne 2007 až 4 2 Sobolí rybník, západní břeh, osika 2007, až 5 3 Polní rybník, jihovýchodní břeh ne 2007 až 6 3 Malý křakovský rybník, severní břeh, topol ne 2008 až 7 3 Dolní hornometelský rybník, jihozápadní břeh, olše ne 2008 až 8 3 Glázr I u Mířkova, jižní břeh, vrba ne 2008 až 9 3 Dolní mířkovský rybník, severní břeh, olše ne 2008 až 10 2 Tuněchodský rybník, borovice ne ZÁVĚR Pomocí jednoduchých opatření (vyvěšení budek) se podařilo vybudovat na severním Domažlicku a jižním Tachovsku úspěšně prosperující populaci hohola severního. Počáteční chybou bylo vyvěšení dvou budek na Jivjanský rybník. V takovém případě samice snáší do obou budek a následně jsou snůšky opuštěny (roky 2006 až 2008). Tato skutečnost je známa i z literatury (Bouchner 1982, Janda 1991). V dalších letech bychom chtěli nabídku budek ještě rozšířit na další rybníky v oblasti a kromě samic se také pokusit o odchyt tokajících samců. PODĚKOVÁNÍ Chceme jmenovitě poděkovat J. Růžkové, A. Růžkové a R. Růžkovi st., kteří pomáhali při odchytech, kontrolách budek a sledování hnízdění. P. Langovi, kterému patří dík za poskytnutí fotografií a zhotovení několika budek. V. Podpěrovi děkujeme za pomoc při vyvěšování budek. J. Černému a S. Koschkarovi (SRN) za pomoc při kontrolách budek.

7 Hnízdění hohola severního (Bucephala clangula) v jihozápadních Čechách 431 Literatura Bo u c h n e r M. (1982): Příspěvek k hnízdní biologii jihočeské populace hohola severního (Bucephala clangula). Práce VÚLMH 60: Hud e c K. [ed.] (1994): Fauna ČR a SR, sv. 27. Ptáci 1. Academia, Praha. Hůr k a L. (1987): Soupis ptačích druhů zjištěných na území západní části Československa. Sborník Západočeského Muzea Plzeň, Příroda 62: Ja n d a J. (1991): Stav a vývoj jihočeské populace hohola severního, Bucephala clangula. Sylvia 28: Rů ž e k P. (2005): Avifauna Jivjanských rybníků a okolí v letech se zaměřením na vodní a mokřadní ptactvo. Sluka 2: Rů ž e k P. (2006): Úspěšné hnízdění hohola severního (Bucephala clangula) na Jivjanském rybníku v roce 2006, jihozápadní Čechy. Sluka 3: Rů ž e k P. (2007): Další úspěšná hnízdění hohola severního (Bucephala clangula) v jihozápadních Čechách v roce 2007 a možnosti podpory hnízdní populace tohoto druhu. Sluka 4: Šť a s t n ý K., Be j č e k V. & Hu d e c K. (2006): Atlas hnízdního rozšíření ptáků v České republice Aventinum, Praha. SUMMARY Nesting of Common Goldeneye (Bucephala clangula) in southwestern Bohemia Pavel Růžek a Libor Schröpfer Nesting of the Common Goldeneye (Bucephala clangula) in prepared nest boxes localized in Domažlice and Tachov district in the Plzeň region has been recorded since Ten nest boxes were hanged out to support the nesting of this species. First unsuccessful nesting was proven in 2006 at the locality Jivjanský rybník near Jivjany village in southwestern Bohemia. The first successful nesting of Common Goldeneye was recorded in 2007 at the locality Červený rybník near Jivjany village. Another successful nesting was noticed in subsequent years at Jivjanský rybník (Domažlice district), at the pond Sobolí near Staré Sedlo village and at the pond near Tuněchody village as well (both localities in the Tachov district). All described nests were in nest boxes except the one at the pond near Tuněchody village.

Ubývání nocujících sýkor (Paridae) v umělých dutinách umístěných v produkčních výsadbách jabloní

Ubývání nocujících sýkor (Paridae) v umělých dutinách umístěných v produkčních výsadbách jabloní Panurus 21 (2012): 63 72 63 Ubývání nocujících sýkor (Paridae) v umělých dutinách umístěných v produkčních výsadbách jabloní The decrease in numbers of tits (Paridae) roosting in artificial cavities placed

Více

Kontrola a čištění budek na LS Nové Město na Moravě 2011

Kontrola a čištění budek na LS Nové Město na Moravě 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Kontrola a čištění budek na LS Nové Město na Moravě 2011 Vojtěch Kodet, Vojtěch Mrlík,

Více

Hnízdění atypicky zbarvených kachen divokých (Anas platyrhynchos) v Nymburce

Hnízdění atypicky zbarvených kachen divokých (Anas platyrhynchos) v Nymburce Panurus 21 (2012): 103 108 103 Hnízdění atypicky zbarvených kachen divokých (Anas platyrhynchos) v Nymburce Nesting of atypically coloured Mallards (Anas platyrhynchos) in the town of Nymburk Lukáš Kadava

Více

H O L Á S E C K Á J E Z E R A

H O L Á S E C K Á J E Z E R A Přírodní památka H O L Á S E C K Á J E Z E R A Botanický průzkum Autor: Ing. Jindřich Šmiták Česká 32 602 00 Brno Datum zpracování: duben-červenec 2012 1. Stručná charakteristika Přírodní památka Holásecká

Více

Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů

Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů Závěrečná zpráva Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů Český svaz ochránců přírody, základní organizace 56/02 Břeclav Listopad 2009 Úvod Projekt Monitoring

Více

Sborník muzea Karlovarského kraje 19 (2011) 345. Pavel Řepa

Sborník muzea Karlovarského kraje 19 (2011) 345. Pavel Řepa Sborník muzea Karlovarského kraje 19 (2011) 345 Měkkozobí (Columbiformes) Tachovska Pavel Řepa ÚVOD Řád měkkozobých (Columbiformes) je v ČR zastoupen nepočetně, pouze čtyřmi domácími a jedním zavlečeným

Více

Monitoring hnízdišť rorýsů obecných (Apus apus) v aglomeraci Havlíčkův Brod v roce 2010

Monitoring hnízdišť rorýsů obecných (Apus apus) v aglomeraci Havlíčkův Brod v roce 2010 333 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Monitoring hnízdišť rorýsů obecných (Apus apus) v aglomeraci Havlíčkův Brod v

Více

Habitatové preference a hnízdní hustota rorýse obecného (Apus apus) v aglomeraci Havlíčkův Brod

Habitatové preference a hnízdní hustota rorýse obecného (Apus apus) v aglomeraci Havlíčkův Brod Habitatové preference a hnízdní hustota rorýse obecného (Apus apus) v aglomeraci Havlíčkův Brod Habitat preferences and nesting density of the Common Swift (Apus apus) in Havlíčkův Brod and its suburbs

Více

Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci)

Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci) Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci) Kód ZCHÚ: - Řešitel: SAGITTARIA - sdružení pro ochranu přírody střední Moravy, občanské sdružení registrované MV ČR pod č.j. VSP/1-4865/91-R

Více

Výsledky činnosti patronátní skupiny IBA Beskydy v roce 2013

Výsledky činnosti patronátní skupiny IBA Beskydy v roce 2013 Výsledky činnosti patronátní skupiny IBA Beskydy v roce 2013 Významné ptačí území IBA Beskydy byla zřízena zejména pro horské druhy ptáků a na tomto území byly vyhlášeny 2 ptačí oblasti: Ptačí oblast Beskydy

Více

Pístovské mokřady 2009

Pístovské mokřady 2009 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pístovské mokřady 2009 Zpráva o činnosti na pronajatých pozemcích p.č. 485/1 a 485/3

Více

Zpráva o realizaci záchranného transferu labutí velkých

Zpráva o realizaci záchranného transferu labutí velkých -1- DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK ochrana ptactva Záchranná stanice živočichů Plzeň Zábělská 75 312 00 Plzeň Zpráva o realizaci záchranného transferu labutí velkých Praha - Kyje duben, květen, červen 2008

Více

OBSAH Doporučená citace díla:

OBSAH Doporučená citace díla: OBSAH Obsah...1 Metodika a materiál...2 Přehled lokalit...2 Metodika sledování lokalit...3 Excerpce publikovaných údajů...3 Komentář k metodice stanovení výše náhrad škod...3 Výsledky...4 Mimohnízdní populace...4

Více

Ý ň ú Ý ý Ť ú ř ž ú ž é Ý š ů Ý š ď ů é ř ť ú é ň ú Ý ú ú ř ů š ž é š ž ý é ř Č ž ý ž ž ž ů žýď ů ď ř ř ž ý ů ř ýó ř ů š ž ž š Š ď Š ý ž Ň ý ž ř ř ýš ů ř ď ď ř ř ž ť ž ú é ž é é ř ř ň ř ř ř ď ř ú ň ú ý

Více

BOLŠEVNÍK VELKOLEPÝ (HERACLEUM MAN- TEGAZZIANUM SOMM. ET LEV.) V CHKO ŽE- LEZNÉ HORY A REDUKCE JEHO POČETNOSTI

BOLŠEVNÍK VELKOLEPÝ (HERACLEUM MAN- TEGAZZIANUM SOMM. ET LEV.) V CHKO ŽE- LEZNÉ HORY A REDUKCE JEHO POČETNOSTI Vč. sb. přír. - Práce a studie, 6 (1998): 93-98 ISBN: 80-86046-33-4 BOLŠEVNÍK VELKOLEPÝ (HERACLEUM MAN- TEGAZZIANUM SOMM. ET LEV.) V CHKO ŽE- LEZNÉ HORY A REDUKCE JEHO POČETNOSTI Heracleum mantegazianum

Více

Ochrana synantropních ptáků na stavbách

Ochrana synantropních ptáků na stavbách Ochrana synantropních ptáků na stavbách Žilina, 27. 10. 2015 Lukáš Viktora Česká společnost ornitologická Platné předpisy Zákonné povinnosti (zákony č. 114 a 183) povinnost žádat o stavební povolení se

Více

Ž ě š ě ě ý ě č ř ě ý č ý č š ě Ž Š ř ě ř ý ý č ě ž Ž ě š ě ě ř ě ž čř č ň č ž š ě ř š š ř ř ý š š ě č č ě ě č ě ř ý ý ž ý š ř č ř ě ň č ň ě ý ě Š ě č č ě č š ř ř ř ě ž ě š ě ě š ř č ř Ž č ř č ž ž č ě

Více

Zimní sčítání vydry říční ve vybraných oblastech České republiky v letech 2008-2012

Zimní sčítání vydry říční ve vybraných oblastech České republiky v letech 2008-2012 Bulletin VYDRA, 15: 29-38 (2012) Sekce: Odborné články Zimní sčítání vydry říční ve vybraných oblastech České republiky v letech 2008-2012 Winter census of Eurasian otter (Lutra lutra L.) in selected areas

Více

Celková roční zpráva o činnosti DES OP a Záchranné stanice ptactva za rok 2000

Celková roční zpráva o činnosti DES OP a Záchranné stanice ptactva za rok 2000 DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK - OCHRANA PTACTVA Záchranná stanice ptactva ul. Zábělská 75 Plzeň 312 19 tel: O19/ 74 600 88 mobil: 0602 145 960, 0606 641 902, 0602 194 095 Celková roční zpráva o činnosti

Více

Ý ž ň ň Ý Ý É Ť Ž ť ů ť ž ň Ž ť ž Š ď ň Č ň ž Ž ť ů ů ž Ď ň Š ť ž ž ď ť Š ž ž Ý Ť Ž Ť Ž ž Ž ů ž ů ž ž Ž ň Š Š ž ť ť ž ž ž ž ť ž ž Ž Ť ž ž ť ň ť Š ž Š ů Š ž Š ť ž Ž Ž Ý Ý ž Ž É ň ň ť ť Ž ň ž Š Ý ň Š ž Ž

Více

Migrace husí (Anser spp.) údolím řeky Radbuzy, jihozápadní Čechy

Migrace husí (Anser spp.) údolím řeky Radbuzy, jihozápadní Čechy hodin / hours Migrace husí (Anser spp.) údolím řeky Radbuzy, jihozápadní Čechy Migration of geese Anser spp. through the valley of Radbuza river (Southwest Bohemia) Libor Schröpfer Holýšovský ornitologický

Více

O CESTOVÁNÍ SE ZVÍØATY

O CESTOVÁNÍ SE ZVÍØATY ZDE INFORMUJE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA ÈR O CESTOVÁNÍ SE ZVÍØATY PETR PEJCHAL, PETR MAJER Èas letních prázdnin a dovolených se již nezadržitelnì chýlí ke konci. Øada lidí však dnes za odpoèinkem èi poznáním

Více

č Š Ý ý Š É Ý ÉŠ É É Ř Ě É Š Ý ý ů č ý ý ý Ý ý ý É ý Ů Č É ť č č č č č č č č č ý ď ů Š ý ď É Ý Š É ý Ň ý Ď Ý Š Š ý Ý ď Ď Ý ý ý ý č ý Ů Ů Ů É č Ř ý č ý č ů č ý č ý ý ý ý ý Ýý č ý ý ý č ý č č ý ý ý č ý ý

Více

C O L U M B A ÚVODEM INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ ZÁPADOČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ PŘI ZÁPADOČESKÉM MUZEU V PLZNI ROČNÍK: XI (2005)

C O L U M B A ÚVODEM INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ ZÁPADOČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ PŘI ZÁPADOČESKÉM MUZEU V PLZNI ROČNÍK: XI (2005) C O L U M B A INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ ZÁPADOČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ PŘI ZÁPADOČESKÉM MUZEU V PLZNI ROČNÍK: XI (2005) ČÍSLO: 1 (březen) Vážení přátelé, je tu další číslo zpravodaje Columba.

Více

Denní motýli Nové Paky

Denní motýli Nové Paky ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ PAKA, HUSITSKÁ 1695 ročníková práce Denní motýli Nové Paky a okolí Věra Tranová Vedoucí ročníkové práce: Mgr. Lukáš Rambousek Předmět: Přírodopis Školní rok: 2010 / 2011 1 Prohlašuji,

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Trhovky CZ0213078

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Trhovky CZ0213078 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Trhovky CZ0213078 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Trhovky Kód lokality: CZ0213078 Kód lokality v ÚSOP: 2606

Více

stupeň ohrožení Silně ohrožený

stupeň ohrožení Silně ohrožený Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Blatná Datum

Více

Změna č. 6 ÚP obce Dolní Morava

Změna č. 6 ÚP obce Dolní Morava VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ část B Hodnocení vlivů na lokality soustavy Natura 2000 dle 45i zákona č. 114/1992 Sb. Změna č. 6 ÚP obce Dolní Morava Jan Losík, Alice Háková říjen 2013 2

Více

pracovní listy ČLOVĚK a JEHO SVĚT zpracovala Mgr. Lenka Lídlová Mgr. Eva Korbelová Jaroslava Kačírová Veronika Bulíková Lucie Turková

pracovní listy ČLOVĚK a JEHO SVĚT zpracovala Mgr. Lenka Lídlová Mgr. Eva Korbelová Jaroslava Kačírová Veronika Bulíková Lucie Turková ČLOVĚK a JEHO SVĚT pracovní listy zpracovala Mgr. Lenka Lídlová Mgr. Eva Korbelová Jaroslava Kačírová Veronika Bulíková Lucie Turková OBSAH Pracovní list č. 1 1. ročník.......................................

Více

Foto katalog alergologicky rizikových lokalit v zájmových oblastech území města Olomouce

Foto katalog alergologicky rizikových lokalit v zájmových oblastech území města Olomouce Foto katalog alergologicky rizikových lokalit v zájmových oblastech území města Olomouce Jonáš Gazdík 2014 0 Oblast 5, Envelopa Obr. 1 výsadba lip srdčitých na tř. Kosmonautů (22. 6. 2014) Obr. 2 vrby

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z znát přírodní podmínky ČR, popsat povrch a jeho členitost - uvést hlavní údaje o rozmístění obyvatelstva

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z znát přírodní podmínky ČR, popsat povrch a jeho členitost - uvést hlavní údaje o rozmístění obyvatelstva č. 7 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 6. Podmínky ČR, rozmístění obyvatelstva, vesnice a města V pracovních listech žáci poznávají

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Dobříšský zámek CZ0213602

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Dobříšský zámek CZ0213602 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Dobříšský zámek CZ0213602 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Dobříšský zámek Kód lokality: CZ0213602 Kód lokality

Více

POČET ROČNÍKŮ JEHLIC POPULACÍ BOROVICE LESNÍ. Needle year classes of Scots pine progenies. Jarmila Nárovcová. Abstract

POČET ROČNÍKŮ JEHLIC POPULACÍ BOROVICE LESNÍ. Needle year classes of Scots pine progenies. Jarmila Nárovcová. Abstract POČET ROČNÍKŮ JEHLIC POPULACÍ BOROVICE LESNÍ Needle year classes of Scots pine progenies Jarmila Nárovcová Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. Výzkumná stanice Opočno Na Olivě 550

Více

Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem

Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem DÍLČÍ POVODÍ BEROUNKY ZPRÁVA MŽE 10100016_2 - Ř. KM 40,500 44,000 červen 2014 Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem DÍLČÍ POVODÍ BEROUNKY

Více

Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku

Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku Soukromé reálné gymnázium Přírodní škola, o.p.s. Praha 2004 Expedice Tepelsko 2004 Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku Alena Švarcová, Alexandra Brabcová, Jan Dernovšek, Barbora Jindrová, Kateřina

Více

PŘEROV VIII HENČLOV. TKR Henčlov v katastrálním území Henčlov u Přerova. Nálezová zpráva o provedení archeologického výzkumu

PŘEROV VIII HENČLOV. TKR Henčlov v katastrálním území Henčlov u Přerova. Nálezová zpráva o provedení archeologického výzkumu č.j. NZ 38/07 PŘEROV VIII HENČLOV TKR Henčlov v katastrálním území Henčlov u Přerova Nálezová zpráva o provedení archeologického výzkumu ARCHAIA Olomouc o.p.s. Feat. ARCHAIA Brno o.p.s. 2007 2 Tato práce,

Více

POSOUZENÍ PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ A

POSOUZENÍ PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ A POSOUZENÍ PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ A NÁVRH OŠETŘENÍ ZADAVATEL: Obec Uhřice ZHOTOVITEL: Ing. Tomáš Minx, PhD. Suchý 93, 680 01 Boskovice Telefon: +420 603 313 265 Email: arbo.les@seznam.cz Číslo projektu:

Více

Výskyt a hnízdění luňáka červeného (Milvus milvus) a luňáka hnědého (Milvus migrans) na Domažlicku

Výskyt a hnízdění luňáka červeného (Milvus milvus) a luňáka hnědého (Milvus migrans) na Domažlicku Výskyt a hnízdění luňáka červeného (Milvus milvus) a luňáka hnědého (Milvus migrans) na Domažlicku Vorkommen und Brüten des Rotmilans (Milvus milvus) und des Schwarzmilans (Milvus migrans) in Domažlice

Více

STUDIE ODKANALIZOVÁNÍ OBCÍ SUCHÉ LAZCE, PODVIHOV A ČIŠTĚNÍ VODY POMOCÍ KOŘENOVÝCH ČISTÍREN. Michal Šperling, Kristýna Adámková Kořenovky.

STUDIE ODKANALIZOVÁNÍ OBCÍ SUCHÉ LAZCE, PODVIHOV A ČIŠTĚNÍ VODY POMOCÍ KOŘENOVÝCH ČISTÍREN. Michal Šperling, Kristýna Adámková Kořenovky. STUDIE ODKANALIZOVÁNÍ OBCÍ SUCHÉ LAZCE, PODVIHOV A ČIŠTĚNÍ VODY POMOCÍ KOŘENOVÝCH ČISTÍREN Michal Šperling, Kristýna Adámková Kořenovky.cz Kontakty Investor Statutární město Opava Horní náměstí 69 746

Více

SÝKORNÍK 2. Návod jak budku správně sestavit a natřít, jak a kam ji pověsit nebo co a kdy kontrolovat.

SÝKORNÍK 2. Návod jak budku správně sestavit a natřít, jak a kam ji pověsit nebo co a kdy kontrolovat. Návod na sestavení a umístění budky SÝKORNÍK 2 Návod jak budku správně sestavit a natřít, jak a kam ji pověsit nebo co a kdy kontrolovat. MOTTO: nejde jen o výsledek, ale také o radost z jeho tvoření Určeno

Více

číslo: 5695-340 / 14 Vlastník nemovitostí dle LV:

číslo: 5695-340 / 14 Vlastník nemovitostí dle LV: Z N A L E C K Ý číslo: 5695-340 / 14 P O S U D E K o obvyklé ceně nemovitých věcí, příp. spoluvlastnického podílu na nich: - pozemků p.č. 2105, p.č. 2107, p.č. 2110, p.č. 2113, p.č. 2114, p.č. 2116 a p.č.

Více

OBSAH. resortní předpisy. 7. dodatek č. 1 k Přílohám Směrnice MŽP č. 5/2009

OBSAH. resortní předpisy. 7. dodatek č. 1 k Přílohám Směrnice MŽP č. 5/2009 ROČNÍK xix červenec 2009 ČÁSTKA 7 OBSAH resortní předpisy 7. Dodatek č. 1 k Přílohám Směrnice MŽP č. 5/2009 o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Programu

Více

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno e-mail:roznovsky@chmi.cz http://www.chmi.cz telefon: 541 421 020, 724185617 fax: 541 421 018, 541 421 019 Možné dopady měnícího se

Více

Metodika podpůrného transferu (repatriace) vranky obecné (Cottus gobio)

Metodika podpůrného transferu (repatriace) vranky obecné (Cottus gobio) Metodika podpůrného transferu (repatriace) vranky obecné (Cottus gobio) v rámci aktivity: C Konkrétní ochranářské aktivity C7 - Vytváření podmínek pro nerušený vývoj populací vranek Daphne ČR Institut

Více

Kantor P., Vaněk P.: Komparace produkčního potenciálu douglasky tisolisté... A KYSELÝCH STANOVIŠTÍCH PAHORKATIN

Kantor P., Vaněk P.: Komparace produkčního potenciálu douglasky tisolisté... A KYSELÝCH STANOVIŠTÍCH PAHORKATIN KOMPARACE PRODUKČNÍHO POTENCIÁLU DOUGLASKY TISOLISTÉ NA ŽIVNÝCH A KYSELÝCH STANOVIŠTÍCH PAHORKATIN COMPARISON OF THE PRODUCTION POTENTIAL OF DOUGLAS FIR ON MESOTROPHIC AND ACIDIC SITES OF UPLANDS PETR

Více

INFLUENCE OF FOREST CLEARINGS ON THE DIVERSITY OF MOTHS

INFLUENCE OF FOREST CLEARINGS ON THE DIVERSITY OF MOTHS INFLUENCE OF FOREST CLEARINGS ON THE DIVERSITY OF MOTHS Šafář J. Department of Zoology, Fisheries, Hydrobiology and Apiculture, Faculty of Agronomy, Mendel University in Brno, Zemědělská 1, 613 00 Brno,

Více

Úvodní slovo. RNDr. Milan Svoboda předseda správní rady Nadačního fondu Zelený poklad. Nadační fond Zelený poklad

Úvodní slovo. RNDr. Milan Svoboda předseda správní rady Nadačního fondu Zelený poklad. Nadační fond Zelený poklad Výroční zpráva 2003 Nadační fond Zelený poklad Úvodní slovo Nadační fond Zelený poklad Vážení, již pátým rokem nadační fond Zelený poklad podporuje nejrůznější projekty v oblasti péče o životní prostředí

Více

Monitoring evropsky významného druhu

Monitoring evropsky významného druhu Monitoring evropsky významného druhu Buxbaumia viridis (Moug. ex Lam. & DC.) Brid. ex Moug. & Nestl. na 11 vybraných lokalitách v CHKO Jeseníky v roce 2010 2010 Magda Zmrhalová Monitoring a zpracování

Více

Oborová exkurze BIOLOGIE

Oborová exkurze BIOLOGIE PRAKTICKÁ VÝUKA PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ NA ZŠ A SŠ CZ.1.07/1.1.30/02.0024 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Oborová exkurze BIOLOGIE Téma:

Více

Stabilita populace vybraných zimujících druhù ptákù v letech 1997 až 2005 u Libánì v Železných horách

Stabilita populace vybraných zimujících druhù ptákù v letech 1997 až 2005 u Libánì v Železných horách PANURUS, 15 (2006): 103-108 103 Stabilita populace vybraných zimujících druhù ptákù v letech 1997 až 2005 u Libánì v Železných horách Population stability of different wintering bird species during 1997

Více

KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY. Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3

KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY. Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3 KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3 KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh

Více

TOPOLY ROSTOUCÍ ENERGIE

TOPOLY ROSTOUCÍ ENERGIE TOPOLY ROSTOUCÍ ENERGIE POVOLOVÁNÍ PĚSTOVÁNÍ RYCHLE ROSTOUCÍCH DŘEVIN Ing. Markéta Zárubová Městský úřad Trutnov, odbor životního prostředí, ochrana přírody a krajiny Slovanské náměstí 165, 541 16 Trutnov

Více

NÁVRH ÚZEMNÍHO PLÁNU PRŽNO

NÁVRH ÚZEMNÍHO PLÁNU PRŽNO VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ část B Hodnocení vlivů na lokality soustavy Natura 2000 dle 45i zákona č. 114/1992 Sb. NÁVRH ÚZEMNÍHO PLÁNU PRŽNO Jan Losík červenec 2012 2 Zpracovatel: Mgr.

Více

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Závěrečná zpráva projektu Foto: A. Mašterová Jan

Více

Znalecký posudek - Ocenění nemovitosti č. 88/2015

Znalecký posudek - Ocenění nemovitosti č. 88/2015 Znalecký posudek - Ocenění nemovitosti č. 88/2015 O obvyklé ceně nemovitosti - objektu bydlení č.p. 111 na pozemku parc.č. St. 1118 s příslušenstvím a pozemků parc.č. St. 1118, 1918 vše v katastrálním

Více

á á ř ý á š ř ů áš š á é ř á é á á ř é ý Ž á š á é é á á ř á á é ý á ř ř ář ř ý á á á á é á Ú š á á ý á ř ý á ý ů ú é á šš á š Ů á šš Ů ř ý ů ř ú ů ř ď ú ř á ř ř á é ý Ň Ť Ó Ú ř é á ř ř ř ý á ú ď é é Ú

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 9963-114/2015

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 9963-114/2015 ZNALECKÝ POSUDEK č. 9963-114/2015 o ceně nemovitých věcí pozemků parc.č. 93/3, 94, 196/2, 199/1, 199/4 v k.ú. a obci Kostelec u Křížků, okres Praha-východ, kraj Středočeský Objednatel znaleckého posudku:

Více

š š Š ř ř š ú ř ř Á ř ú š ř ř ů ú ú š ú š Č Č Á ř ř řš š Č Č š ř Á ř š ř š ř Š Č Á Š Š ř ř Č ř ň š š ř ř š ř ř ř ř Č ň ú š ř ř š š š ř ř ř ř š Č ň ř š ř š š ř ř ř š Á Ť Ť ú ř ů š š ř ř Á š Š š ú š ů Á

Více

Ornitologický průzkum PR Chropotínský háj podklad pro zpracování plánu péče

Ornitologický průzkum PR Chropotínský háj podklad pro zpracování plánu péče Ornitologický průzkum PR Chropotínský háj podklad pro zpracování plánu péče MUDr.Jiří Zajíc Česká společnost ornitologická Společnost spolupracovníků Kroužkovací stanice Národního muzea v Praze (kroužkovatel)

Více

Obsah plánů péče o jednotlivé kategorie zvláště chráněných území a postup jejich zpracování (K 38 odst. 7 zákona)

Obsah plánů péče o jednotlivé kategorie zvláště chráněných území a postup jejich zpracování (K 38 odst. 7 zákona) 64/2011 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 28. února 2011 o plánech péče, podkladech k vyhlašování, evidenci a označování chráněných území Ministerstvo životního prostředí stanoví podle

Více

VLIV TROFICKÝCH PODMÍNEK NA POČETNOST A REPRODUKČNÍ ÚSPĚŠNOST VODNÍCH PTÁKŮ

VLIV TROFICKÝCH PODMÍNEK NA POČETNOST A REPRODUKČNÍ ÚSPĚŠNOST VODNÍCH PTÁKŮ VLIV TROFICKÝCH PODMÍNEK NA POČETNOST A REPRODUKČNÍ ÚSPĚŠNOST VODNÍCH PTÁKŮ Petr Musil* Zuzana Musilová *, Milan Haas* Jan Pokorný** * katedra zoologie, Přírodovědecká fakulta UK ** Enki, o.p.s., Třeboň

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň 1 č. j. ŽP/620/13 V Plzni dne 23. 1. 2013 Vyřizuje: Mgr. Renáta Zemanová VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Krajský úřad Plzeňského kraje, odbor životního prostředí, jako věcně i místně příslušný

Více

É Ó ž ž Š ž ž Ó Ý Ž Š Š ť Ř ž Ž ž ž ž ž ž ž Š ž Ž ď ď ž Ž ž Ó ť Ž ž ž ž ž ž ž ž ž Ž ž ž Ď Ď ž ž Ž Ú ž ž Ž ž Ž ž Ž Ž ž ž ž ž ž Ůž Ž ž ž ž ž ž Ž ž ž ž Ť ž ž ž ž ť ž ž ž Ž ž ž ž ž ď ď ž Ž ž Ý ž ž ť Ď Ž ž

Více

Odhad tržní hodnoty č. 4129

Odhad tržní hodnoty č. 4129 Odhad tržní hodnoty č. 4129 Objednatel posudku: Exekutorský úřad Šumperk soudní exekutor JUDr. Jiří Petruň K. H. Máchy 647/2 787 01 Šumperk IČ: 47844582 DIČ: CZ460603459 č. obj.: USN 065 Ex 01095/13-071

Více

Distribution of Sorbus milensis in the Czech Republic

Distribution of Sorbus milensis in the Czech Republic Distribution of Sorbus milensis in the Czech Republic Author of the map: Martin Lepší, Petr Lepší Map produced on: 11-11-2016 Database records used for producing the distribution map of Sorbus milensis

Více

PROFESIONÁLNÍ EXPOZICE PRACOVNÍKÙ FAKTORÙM PRACOVNÍHO PROSTØEDÍ VE VZTAHU K HLÁENÝM NEMOCÍM Z POVOLÁNÍ V ROCE 2003

PROFESIONÁLNÍ EXPOZICE PRACOVNÍKÙ FAKTORÙM PRACOVNÍHO PROSTØEDÍ VE VZTAHU K HLÁENÝM NEMOCÍM Z POVOLÁNÍ V ROCE 2003 ÈESKÉ PRACOVNÍ LÉKAØSTVÍ ÈÍSLO 2 2004 Pùvodní práce PROFESIONÁLNÍ EXPOZICE PRACOVNÍKÙ FAKTORÙM PRACOVNÍHO PROSTØEDÍ VE VZTAHU K HLÁENÝM NEMOCÍM Z POVOLÁNÍ V ROCE 2003 SOUHRN OCCUPATIONAL EXPOSURE OF WORKERS

Více

PRŮVODNÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA PRŮVODNÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA - 1 - OBSAH: 1 Identifikační údaje... 3 2 Podklady... 3 3 Základní údaje charakterizující stavbu... 3 3.1 Úvod... 3 3.2 Údaje o provozu... 4 3.3 Základní údaje o stavbě... 4 3.4

Více

Nové lokality šikouška zeleného v roce 2013

Nové lokality šikouška zeleného v roce 2013 Nové lokality šikouška zeleného v roce 2013 2013 Štěpán Koval & Magda Zmrhalová Monitoring a zpracování výsledků Štěpán Koval, Magda Zmrhalová Fotodokumentace Štěpán Koval (ŠK), Magda Zmrhalová (MZ) Grafické

Více

o obvyklé ceně Soudní exekutor Mgr. Jaroslav Homola Hlinky 41/104, 603 00 Brno Spisová značka 030 EX 19690/08

o obvyklé ceně Soudní exekutor Mgr. Jaroslav Homola Hlinky 41/104, 603 00 Brno Spisová značka 030 EX 19690/08 ZNALECKÝ POSUDEK Č. 1338/2012 o obvyklé ceně pozemků parc.č. 433/1 zahrada o výměře 1.932 m 2, parc.č. 434/1 zahrada o výměře 93 m 2, parc.č. 434/2 zahrada o výměře 154 m 2, parc.č. 548 zahrada o výměře

Více

Hořec hořepník (Gentiana pneumonanthe)

Hořec hořepník (Gentiana pneumonanthe) Hořec hořepník (Gentiana pneumonanthe) rozšíření a management v Bílých Karpatech Zpracovali Eva Hettenbergerová & Karel Fajmon 2014 Obsah Úvod... 3 Metodika průzkumu... 3 Výsledky... 5 Závěr a poznámky

Více

Metodická pomůcka pro zřizování, rozmísťování a evidenci bodů záchrany na území České republiky

Metodická pomůcka pro zřizování, rozmísťování a evidenci bodů záchrany na území České republiky Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Čj. MV-140575-1/PO-IZS-2015 Datum: 23. října 2015 Počet listů: 6 Přílohy: 2/2 Schválil: brig. gen. Ing. Drahoslav

Více

Znalecký posudek - Ocenění nemovitosti č. 160/2015

Znalecký posudek - Ocenění nemovitosti č. 160/2015 Znalecký posudek - Ocenění nemovitosti č. 160/2015 O obvyklé ceně podílu 1/3 nemovitosti - objektu jiné stavby bez čp/če na pozemku parc.č. St. 1381, objektu jiné stavby bez čp/če na pozemku parc.č. St.

Více

ý ř ý ě ř é é ě ř ý é ě š ř ů ú ž ě ř ě Č ř ě ř ě ř é Ú ř ř ý ř ř řů ě ý ř ý ř ů ě ó ř ě ř é ď é ž ř ě řž é š ě řž é š ě Š é é š ě é š ě š é š ě ěš ř é š ě é š ě ř šř é š ě é š ě š ž é š ě ě ť ď ř é ř

Více

NÁVRH NA VYHLÁŠENÍ PAMÁTNÝCH STROMŮ

NÁVRH NA VYHLÁŠENÍ PAMÁTNÝCH STROMŮ NÁVRH NA VYHLÁŠENÍ PAMÁTNÝCH STROMŮ Kód ústředního seznamu: Kraj: Pardubický Obec: Bylany Název památného stromu: Lípa za hřištěm Okres: Chrudim Pověřený obecní úřad: Bylany Katastrální území: Bylany [616567]

Více

je také vystavena neustále aktualizovaná mapka seismicity za posledních 6 měsíců.

je také vystavena neustále aktualizovaná mapka seismicity za posledních 6 měsíců. Radka TILŠAROVÁ 1, Vladimír NEHYBKA 2 ZÁPADNÍ ČECHY 1991-2005 PŘEHLED SEISMICKÉ AKTIVITY PODLE OBLASTÍ WESTERN BOHEMIA 1991-2005 OVERVIEW OF SEISMIC ACTIVITY IN PARTICULAR AREAS Abstract The contribution

Více

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2017

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2017 MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2017 V roce 2017 bylo mapováno území a prováděny odchyty ve stejném rozsahu jako v předcházejících letech monitoringu. Metodika: Monitoring

Více

Numbers of breeding pairs of Great Cormorant in the Czech Republic in

Numbers of breeding pairs of Great Cormorant in the Czech Republic in Počet hnízdících párů kormorána velkého v České republice v roce 2014 až 2016 Numbers of breeding pairs of Great Cormorant in the Czech Republic in 2014 2016 Petr Musil 1, Petr Macháček 2, Zuzana Musilová

Více

Plán péče o přírodní památku. Zadní Hutisko. (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024

Plán péče o přírodní památku. Zadní Hutisko. (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024 Plán péče o přírodní památku Zadní Hutisko (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 947 kategorie ochrany:

Více

Studie Krásné Březno Poloostrov Východní výběžek

Studie Krásné Březno Poloostrov Východní výběžek Circular Flow Land Use Management (CircUse) Studie Krásné Březno Poloostrov Východní výběžek Report/Tasks Nr. XXXX Ústí nad Labem, Date 11/2011 Prepared by: Barbora Šerá VŠB TUO Fakulta stavební, 3. ročník

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Katalog topolů kanadských v nivě řeky Odry

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Katalog topolů kanadských v nivě řeky Odry UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA GEOGRAFIE Hana BECHNÁ Katalog topolů kanadských v nivě řeky Odry Olomouc 2008 SEZNAM VYBRANÝCH LOKALIT 1. Jeseník nad Odrou Mankovice...3

Více

Místní klima Sloupnice a okolí

Místní klima Sloupnice a okolí UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA GEOGRAFIE Místní klima Sloupnice a okolí Olomouc Jiří Komínek 27. 12. 2013 1. Ročník RG Obsah 1 Úvod... 3 2 Konstrukce mapy... 4 3 Klimatické

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ HÁĎÁTKO BOROVICOVÉ BURSAPHELENCHUS XYLOPHILUS Odbor ochrany proti škodlivým organismům Ing. Petr Kapitola Ing. Martina Jurášková Ztracená 1099, Praha 6, PSČ

Více

Labuť velká (Cygnus olor) v okrese Náchod historie osídlování a výsledky sčítání

Labuť velká (Cygnus olor) v okrese Náchod historie osídlování a výsledky sčítání Panurus 17 (2008): 27-42 27 Labuť velká (Cygnus olor) v okrese Náchod historie osídlování a výsledky sčítání Mute Swan (Cygnus olor) in the Náchod district history of colonization and census results Tomáš

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 715/68/2014 NEMOVITOST: Pozemky, zapsané na LV č. 3877 pro k.ú. Hořejší Vrchabí a obec Vrchlabí, vedené u KP Trutnov Katastrální údaje : Kraj Královéhradecký, okres

Více

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Index tělesné hmotnosti, fyzická aktivita, spotřeba ovoce a zeleniny

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Index tělesné hmotnosti, fyzická aktivita, spotřeba ovoce a zeleniny Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 22. 12. 2010 70 Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Index tělesné hmotnosti, fyzická aktivita,

Více

INFORMAČNÍ MEMORANDUM. Pozemky ve vlastnictví České spořitelny, a.s. k.ú. Medlov u Zborovic, okres Kroměříž

INFORMAČNÍ MEMORANDUM. Pozemky ve vlastnictví České spořitelny, a.s. k.ú. Medlov u Zborovic, okres Kroměříž INFORMAČNÍ MEMORANDUM Pozemky ve vlastnictví České spořitelny, a.s. k.ú. Medlov u Zborovic, okres Kroměříž INFORMAČ NÍ MEMORANDUM NÁZEV: LOKALITA: LIST VLASTNICTVÍ: POZEMKY: Pozemky v obci Zborovice Obec

Více

Změny trofického potenciálu a koncentrace chlorofylu a v řece Jihlavě a v nádržích Dalešice a Mohelno od jejich napuštění

Změny trofického potenciálu a koncentrace chlorofylu a v řece Jihlavě a v nádržích Dalešice a Mohelno od jejich napuštění Czech Phycology, Olomouc, 2: 115-124, 22 115 Změny trofického potenciálu a koncentrace chlorofylu a v řece Jihlavě a v nádržích Dalešice a Mohelno od jejich napuštění Changes of the trophic potential and

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta životního prostředí Katedra ekologie a životního prostředí. Obror Aplikovaná ekoligie.

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta životního prostředí Katedra ekologie a životního prostředí. Obror Aplikovaná ekoligie. ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta životního prostředí Katedra ekologie a životního prostředí Obror Aplikovaná ekoligie Bakalářská práce Doupné stromy v lesích Den-trees in the forests Vedoucí

Více

ř ř š ř ů ř š ěř š ř ý ý ř ě Úř ě š ě ř ů ě Í ě ř ť ř ú ýš ř ů Č ý ýš ý ů ý Ú Č ř Č ř ý Š ř ý ýš ý ů Č ý Č ý ř ě ěš úř ýš ý ř ů ý ý ů ý ý ř ý ý ě ř ý ů ě úř ú ú úř ý š ě š š ř š ě š ď ě ůč ý ů Č úř ř ů

Více

ě ř ý Č ý Č ě ěř Ú Č ú ů ýš ů ý ř ř č ě ě Š š ě ě ř ž ř š č ě Č ů ú ů Ř ů ú Č ů ě ú ě ú ď ě ú Č ř ň úč ě ú Č š ě š ú č ú ě ů ěš ě ú ě ú ýš ý ď č ř ž žá ýš ý ř ě ž ýš č č š ý ů ř ě č š č č ř č č ý ě Ú ň

Více

ÚPO KAMENEC U POLIČKY

ÚPO KAMENEC U POLIČKY 1 ZMĚNY č.1 ÚPO KAMENEC U POLIČKY II.1 ODŮVODNĚNÍ Zpracovatel: ing.arch.milan Vojtěch, Nerudova 77, 533 04 Sezemice Pořizovatel: Městský úřad Polička Datum: Září 2008 2 Obsah: A. Vyhodnocení koordinace

Více

Návrh. na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh. na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní rezervace Libochovka

Více

2011/2. Datlík č. 10. Informační občasník pro členy a příznivce N.O.S.u

2011/2. Datlík č. 10. Informační občasník pro členy a příznivce N.O.S.u 2011/2 Datlík č. 10 Informační občasník pro členy a příznivce N.O.S.u 17.7.2011 Akce pro následující týdny: a) Realizace projektu Podpora biodiverzity v jihozápadních Čechách hledáme brigádníky na úpravu

Více

č. j. ŽP/3190/13 V Plzni dne 4. 4. 2013 Vyřizuje: Mgr. Renáta Zemanová VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

č. j. ŽP/3190/13 V Plzni dne 4. 4. 2013 Vyřizuje: Mgr. Renáta Zemanová VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. j. ŽP/3190/13 V Plzni dne 4. 4. 2013 Vyřizuje: Mgr. Renáta Zemanová VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Krajský úřad Plzeňského kraje, odbor životního prostředí, jako věcně i místně příslušný orgán

Více

Ě Á ř ě ř ř ř ě úř ř úř ě ýúř ý ý ě ď ý ú ýú ě Ě Ú Á ř š ú ř ě ě š ř ů Ž ř š ú ě ý ú ě ů ú ě ě ě š ř ů ř ě ě š ř ů ě Ú ě ý ú ú ě ř ů Ž ř ň ř ř š ě ě ú ý ř ě ě ď ý ý ě ú ě ě ě ů ů ý ě ú ě ú ř ř ěř ů Ž ú

Více

Monitoring sýčka obecného na Moravě

Monitoring sýčka obecného na Moravě Projekt Monitoring sýčka obecného na Moravě je financován z prostředků EHP a Norských fondů 2009-2014 a Ministerstva životního prostředí v rámci Malého grantového schématu Záchranné programy pro zvláště

Více

Městské domy. Karta ohrožené památky. Jáchymov Karlovy Vary Karlovarský. Městský dům č. p. 283. Náměstí Republiky

Městské domy. Karta ohrožené památky. Jáchymov Karlovy Vary Karlovarský. Městský dům č. p. 283. Náměstí Republiky 22 Karta ohrožené památky Městské domy katastrální území číslo k.ú. 656437 Název (označení) památky Městský dům č. p. 283 Umístění památky číslo popisné orient. Obec Jáchymov Jáchymov Jáchymov Karlovy

Více

úř Á Ě ÚŘÁ Č Á Č ř š ř ř Š ř ř ř ř š ř š ř ů š ř ů ú ůř ů ř ř ř ř Č š Ý š Ý š š š š š ř š š Ý š ř š ř ř ř Č š Ž Ž Ž Ž Ž ř š ř Ž ř ú ř ř ř ú š ř ř ř ř ú š š ú ř ř ř ř Ú ř ř ů ř ř ř ř ř ř ř ú ř úř ů ř ů

Více