EXPEDIČNÍ DENÍK JAR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "WWW.POAFRICE.COM EXPEDIČNÍ DENÍK JAR 2012 15.11. 30.11.2012"

Transkript

1 ČTVRTEK 15. LITOPADU 2012, PRAHA Předem si domlouváme schůzku kolem 13 hodiny na pražském letišti. Minulý rok jsme odlétali z Ruzyně, letos už z Václava Havla. Odlet letadla společnosti Emirates do Dubaje je odsud pravidelně v 15:20 hod. S Alenkou jedeme společně z Hradce, Iva míří do Prahy z Náchoda a Lukáš z Brna. Po 15 hodině se náš Boeing 777 zvedá z letištní plochy, po chvíli se prokouše mlhavou pokličkou nad Prahou a vydal se směrem k Dubaji. Tenhle pravidelný let mám rád, protože slibuje výbornou podívanou na noční Irák a Kuwajt, tedy státy osvětlené ropnými věžemi. PÁTEK 16. LISTOPADU 2012, DUBAI, JOHANNESBURG Po půlnoci dubajského času jsme opět na zemi a máme asi 4 hodiny času do odletu pravidelného spoje Dubaj Johannesburg. Čas trávíme prohlížením krámků, čtením a pospáváním. Do Johannesburgu odlétáme opět Boeingem 777, tentokrát ale ve verzi 300 ER, tedy větším bráškou předchozího spoje. Jsem trochu zklamaný, protože Emirates z této linky stáhli Airbus A380, který poskytuje větší pohodlí. Let ale není tak dlouhý, trvá asi 7 hodin, takže se to dá přežít. Jediné, co mi na palubě letadla vadí je neuvěřitelné množství Indů. Proti Indii nic nemám, ale to, jak se Tihle lidé dokáží chovat na palubě letadla je pro mě nepochopitelné. Rámus, nepořádek atd. Nelítám s nimi rád.

2 Kolem jedenácté hodiny jsme v Johannesburgu a začíná tradiční kolotoč projít kontrolou, vyzvednout kufry, vyměnit hotovost, vyzvednout si auto a vyrazit. Tenhle rituál nám trvá asi hodinu a půl. Paní u pasové kontroly mě rozesmála, protože se na nás s Alenkou podívala, ověřila si, že jsme pár a pak se její úsměv rozzářil, popřála nám krásný pobyt a navrch přidala něco v duchu vezměte se a mějte spoustu dětí!. Výměna peněz probíhá rychle, pak už jen hledáme kancelář společnosti Budget, od které máme auto. Vyřízení auta trvá asi půl hodinky. Na parkovišti už na nás čeká stříbrná Toyota Corolla ve verzi sedan. Trochu mě překvapuje, když nikdo z Budgetu netrvá na tom klasickém předávácím rituálu s kontrolou celého auta, podepisování papírů o jeho stavu atd. Vlastně si nás nikdo nevšímá, takže nakládáme kufry a vyrážíme do sluncem prozářeného dne, který na nás už pomrkává za garážovými vraty. Do Pilanesberg NP je to z letiště asi 200km. Teploměr ukazuje krásných 33 C a já už se těším na Manyane kemp. Cestou se ještě zastavujeme v obchoďáku v Moogwase, kde nakupujeme na další dva dny. V kempu je totiž jen malý krámek se základním vybavením. Pilanesberg NP nepatří do sdružení parků SANparks, takže cena se letos nezvedala. Všude jinde se cena za ubytování zvedla a to včetně ceny potřebné Wild karty. Stavíme stan, vybalujeme základní věci a poté se s plavkami vydáváme k bazénu. Kolem sedmé hodiny už nás čeká jen sprcha a před osmou už všichni ležíme ve stanu uloženi ke spánku před prvním opravdickým dnem v Africe. SOBOTA 17. LISTOPADU 2012, PILANESBERG NP 5:30 22,4 C 12:00 36,5 C 20:00 28,3 C Na recepci v Manyane nám potvrzují, že brána parku ráno otevírá v 6 hodin. Nezdá se mi to, ale věřím jim. Ráno se ukazuje, že jsem měl správné tušení, protože po našem příjezdu k bráně v 6 hodin ráno už mají půl hodiny otevřeno. Po vyřízení vjezdu do parku se vydávám po známé silnici k Pilanesberg Center. Náš první spatřený úlovek je kapitální. Je to dvojice nosorožců bílých, nebo-li tuponosých. Než dojedeme k Centru, tak už máme za sebou šakala, vzorovou žirafu pijící z napajedla a také skupinku asi 20 slonů kráčejících po svahu jednoho z kopců nedaleko silnice. Centrum Pilanesbergu je otevřené po loňské rekonstrukci. Na terase už zase stojí slunečníky, u napajedla se pasou pakoně a obchůdek se z pravé části přestěhoval do levé. Je tu ale zatím vidět, že se tu všichni teprve zabydlují.

3 Odtud mám v plánu zajet na hide na jezeře Mankwe, kde už několik let marně lovím jednu kešku a kromě toho je to nejnavštěvovanější hide v celém parku. To se také potvrzuje, protože parkoviště je zde plné k prasknutí. Zhodnotím naší časovou situaci a po krátkém náhledu do mapy se vydáváme k malé nádrži ve zdejších kopcích Makorwane Dam. Byl jsem zde naposledy v roce Na uschlém stromě v jezeře sedí jasnohlasý orel. Na hidu sice narážíme na hlučnou anglickou rodinu s dětmi, která znamená snížení šancí na dobré pozorování, ale i přes ten hluk se nakonec k protějšímu břehu odvažuje skupinka buvolců s malými. Je to krásná podívaná. Zpátky se vracíme po Tlou Drive. Před příjezdem na asfaltovou silnici se na Sefara Drive, tedy levé odbočce z Tlou už z dálky objevuje skupinka aut a impaly a jiné malé antilopy jsou očividně neklidné. To může znamenat jen jedno lev! Tlačíme se k ostatním autům a ukazuje se, že mám pravdu. Asi 50m od cesty leží pod akácií skupinka tří lvic. Jsou sice daleko, ale vidět hned první den lva je úžasné. Také zde míjíme tmavě šedý Chevrolet s lidmi, kteří mají v kempu červený stan Husky a o nichž se domníváme, že tedy musí být také Češi. Už při prvním pohledu do auta je nám i beze slov jasné, že je to pravda. Za volantem totiž sedí moderátor Martin Dumbrovský. Je něco kolem desáté hodiny a přichází hlad. Proto se cestami ubíráme na můj oblíbený Picnic Site Fish Eagle, který leží na břehu jezera Mankwe. Zde si dáváme brzký oběd a pozorujeme pasoucí se žirafy. Poté míříme zpět do kempu. Asi kilometr před branou se chci ještě podívat rychle na Tilodi Dam. Vidíme zde bílého ibise, varana, skupinku hrochů, snovače a popelavou volavku. Před polednem jsme v Manyane a až do tří hodin ležíme u bazénu a odpočíváme. Potkáváme zde i africkou svatbu. Po třetí hodině už jsme zase v parku. Vydáváme se Dhatabaneng Drive k Malatse Dam, kde jsem minulý rok viděl stádečko slonů. Tentokrát máme opět štěstí na nosorožce. Asi 5m od cesty se tu skupinka tří nosorožců koupe v bahně. Na Malatse pozorujeme ptactvo, sumečky a na protějším břehu několik makaků. Na nedalekém Dithabaneng Dam je pusto, ale cestou potkáváme další nosorožce, buvolce a konečně i prvního kudu. Na Ratlhogo Waterhole jsem byl také naposledy před čtyřmi lety a tentokrát zde máme obrovské štěstí, protože se pár metrů před pozorovatelnou válí ve vodě překrásný hroch, který nám několikrát také ukáže svou tlamu plnou zubů. Poté se již blíží zavírání brány a tak opouštíme park a vracíme se do kempu, kde si kupujeme první studené pivo a večeříme u bazénu. Cestou zpátky ke stanu se odtrhuji od naší skupinky a jdu navštívit pana Dumbrovského. Nechci, aby to vypadalo, že si jdu pro podpis nebo fotku, tak se nepředstavuji a nenutím k tomu ani jeho. Očividně je to dobrá taktika. Zajímá mě, co viděli přes den v parku,

4 jestli ještě někde nenarazili na lvi a nakonec se bavíme o několika jiných parcích, poté o Africe obecně, vyměňujeme si zkušenosti, dáváme druhému každý svá doporučení a já tu trávím skoro půl hodiny ve velice příjemném rozhovoru s někým, kdo má k Africe stejný vztah jako já. Tenhle podvečerní rozhovor ve mně zanechává stopu a jsem za něj moc rád. NEDĚLE 18. LISTOPADU 2012, MARAKELE NP 7:00 26,4 C 12:00 34,5 C 18:00 29,5 C Tentokrát není kam spěchat, dnes nás čeká jen přejezd do Marakele, které je od Pilanesbergu vzdálené asi 80km, tedy v Afrických poměrech asi 2 hodiny jízdy. Po zabalení stanu a všech věcí ještě v krámku v kempu kupujeme dřevo na grilování a vyrážíme směrem na Thabazimbi. Do Thabazimbi přijíždíme před desátou hodinou, nejprve nakupujeme v místním Intersparu a poté se vydáváme na bránu parku, kde asi tři čtvrtě hodiny vyřizuji vjezdové povolení, ubytování a hlavně Wild karty. Černoch na recepci mi tu dělá radost. Je tu pořád ten samý. Když je vše vyřízené a zaplacené a on mi podává všechny dokumenty, tak mi nakonec ukazuje mapku, kde se nachází kemp. Říkám mu, že vím, kde kemp je, že už jsem tu byl třikrát, načež se on rozzáří a vesele prohlásí Welcome Home!. To bylo od něj opravdu milé a jen mě to utvrdilo v tom, proč mám tenhle malý park tak rád, přestože se tu na cestách nedá pozorovat tolik zvěře. Mé oblíbené místo v kempu je rozdělené na dva Camp Site s a v místě, kde vždy stavím stan, jsou dělící kůly. Chvilku tedy laborujeme se stanem a nakonec ho stavíme poblíž a natáčíme ho vchodem k nedalekému napajedlu, abychom i ze stanu měli výhled na pasoucí se zvířata. Společně pak všichni obědváme ve stínu velkého stromu a kocháme se výhledem na zvěř. Poté si dávám ledovou sprchu a vyrážíme do parku. V plánu je malý Bird Hide nedaleko vjezdu do divoké části parku. Letos jsme měli štěstí i zde. Krátce po našem příjezdu se u napajedla objevuje krásný mladý samec nyaly a po chvilce přichází ještě jeden. Při odchodu narážím nedaleko cesty na žirafí bobky, vděčný a pravidelný suvenýr z Afriky. Poté míříme opět do Thabazimbi, protože se rozhodujeme, že budeme poprvé grilovat. Ve Sparu proto nakupujeme klobásy a pivo. V kempu se chvilku pereme s rozděláním grilu, ale nakonec oheň krásně hoří a na grilu syčí pečící se klobásy.

5 Naše grilování krátce přerušuje déšť. Po okolních horách se honí pořádná bouřka, všude se objevují blesky. Před námi ale zapadá slunce a je krásně. Zvláštní úkaz. Podařilo se nám tak zachytit blesk a duhu na jedné fotce. Po večeři sedíme všichni až do úplného setmění na jedné karimatce a povídáme si. Na noci v Marakele se vždycky moc těším. V kempu se kolem stanu pasou zvířata a člověk může opatrně vyjít s čelovkou ven a pozorovat je. První noc jsou tu impaly a pár pakoňů a kolem se ozývají zvuky zeber. PONDĚLÍ 19. LISTOPADU 2012, MARAKELE NP 6:00 24,5 C 12:00 34,5 C 18:00 28,6 C Ráno vstáváme automaticky před šestou hodinou a připravujeme se na odjezd do nedalekých hor, které se ale ještě nacházejí na území parku. Alenka nachází v umyvadle v koupelně černého škorpióna, kterého se nám s jedním Angličanem daří dostat ven. Dodnes ho trochu podezřívám, že ho tam nastražil na svou manželku, protože ještě než jsem stačil k umyvadlu přijít a obhlédnout situaci, tak už byl od svého stanu v koupelně a věděl, co se v umyvadle ukrývá. Krátce před sedmou vyrážíme na Lenong View. Cestou potkáváme jen několik vodušek a také jednu žirafu, která nás všechny pobaví tím, že se na nás nejprve dívá a poté se rozhodne k odchodu. V cestě jí ale stojí několik stromků, přes které přechází, ale které jsou očividně vyšší, než si myslela. To ji nutí zastavit a sleduje nás, jako by si říkala hm, tak prima, první dnešní návštěvníci a já se takhle ztrapním. Čeká a nenápadně po nás pomrkává, tak raději odjíždíme, aby mohla důstojně vycouvat. Lenong View je nejvyšší místo v parku. Nachází se zde několik vysílačů a jezdím sem pravidelně. Tentokrát mám sebou navigaci, protože si tu chci odlovit kešku, a tak už vím, že zdejší vrchol se nachází ve výšce asi 2100 m.n.m, tedy o téměř 500 m výše, než Sněžka. Když už máme všichni dostatek snímků a vyčerpali jsme nepřeberné množství výhledů do krajiny, vydávám se na lov uschlého pokladu, který se tu při troše štěstí dá najít. Je to květ protey. Protea tu roste všude kolem, ale najít ji uschlou je docela umění. Navíc neusychá její samotný květ, ale vlastně jen stonek s rozvitým poupětem, tedy původním ochranným obalem květu. Toto poupě po odkvětu zůstává na keři. Pokud se navíc větev odlomí a celá umírá, tak vše dřevnatí a tvrdne. Z tvrdého poupěte se tak stává krásný pravidelný kalíšek připomínající slunečnicový květ. Na samotném vrcholu se mi jej nedaří najít, ale

6 asi 200 m od vrcholu ho spatřím nedaleko silnice, takže zastavuji a všem ho jako suvenýr trhám. Protea je totiž pro JAR typickou květinou. Cestou zpět do kempu se zastavujeme na příjemný oběd ve stínu stromů na Picnic Site nedaleko kempu. Po obědě v kempu poleháváme ve stínech, čteme si a pospáváme. U napajedla se střídají skupinky nosorožců, žiraf, pakoňů a zeber. Kolem třetí hodiny se rozhodujeme pro další nákup v Thabazimbi. Je velké horko, sháníme tedy studené pivo a rozhodujeme se pro grilování kuřecích prsíček na špejli. Poprvé také tankujeme plnou nádrž. Benzín od minulého roku podražil o cca. 5-6 Kč za 1l a je téměř stejně drahý jako u nás. V kempu samotném nás po návratu z nákupu čeká překvapení v podobě nosorožce, který se tu volně pase mezi stany. Touhle podívanou je neoplocený kemp v Marakele pověstný a jsem rád, že se nám to daří zažít v té krátké době, kterou pro návštěvu parku máme. Pozorujeme ho asi hodinu, když se k němu přidává ještě samice s malým. Zatím co se oni pasou kolem, tak my grilujeme při západu slunce a poté si opět do tmy povídáme na jedné karimatce před stanem. V noci se nám dva nosorožci pasou asi 2m od stanu a slyšíme jejich rytmické škubání trávy. Kolem druhé hodiny ráno vycházím před stan s čelovkou. Vedle stanu leží stádo asi 30ti impal, na druhé straně se pase asi patnáct zeber a vzadu za stanem nervózně popocházejí pakoně. Je to úžasná podívaná. ÚTERÝ 20. LISTOPADU 2012, PŘEJEZD DO DRAČÍCH HOR 6:00 26,4 C 12:00 36,2 C 18:00 23,0 C Ráno vstáváme kolem 6 hodiny a v sedm ráno s otevřením hlavní brány opouštíme Marakele, abychom se vydali na zhruba 500km dlouhou cestu do Graskopu v Dračích horách. Před samotným odjezdem však při východu slunce dlouze sedíme na kmeni a pozorujeme probouzející se život u napajedla. Zebry, pakoně a impaly, které spaly v kempu mezi stany, se pomalu přesouvají dál od kempu směrem k napajedlu a všude zpívají ptáci. Při balení stanu objevujeme pod podlážkou ložnice pěkného, asi 8cm velkého škorpióna. Máme natankováno i nakoupeno z předchozího dne, takže se rovnou můžeme pustit do nemilosrdného boje s kilometry. 500km v Africe znamená zhruba 8 hodin jízdy, když jde vše hladce. Tuhle trasu absolvuji již po třetí a pokaždé mi přijde nekonečná. To ráno ještě netušíme, že přes den se teplota vyšplhá téměř ke 37 C, což řízení zrovna neulehčuje. Před polednem se zastavuji na čerpací stanici, kde jsem tankoval i minulý rok. Ono těch čerpacích stanic po cestě beztak moc není. Tankuji opět plnou nádrž a jako tradičně dávám oběma dívkám (jedna nám tankovala auto a druhá myla okna) po deseti Randech. Jejich reakce mě ale zaskočila. Byly neuvěřitelně šťastné, děkovaly snad ještě pět minut po té, co jsme od benzínky odjeli a při našem odjezdu bankovkami hlasitě pokřikovaly a mávaly na dívky u benzínky přes silnici. Jsem rád, že i tento velice skromný příspěvek jim udělal takovou radost.

7 Kolem třetí hodiny přijíždíme do Graskopu. Řízení mám už plné zuby a posledních několik kilometrů, při nichž jsme byli nuceni jet na první rychlostní stupeň do neuvěřitelného kopce za plně naloženým náklaďákem, mi sebralo pár let života. Mířím tedy rovnou do Panorama kempu. Je zde chladněji, než v předchozích dvou oblastech, ale nezvykle tu svítí slunce a je to na koupání. Takové počasí jsem tu ještě nezažil a je třeba toho využít. Po ubytování, vyřízení rezervace na chatu o týden později a postavení stanu se v plavkách odebíráme do bazénu a naplno si užíváme fantastického výhledu na dno kaňonu. Mám radost z nových koupelen, které byly v loňském roce v rekonstrukci. Dnes jsou opravdu luxusní. V kempu potkáváme dokonce Jirku (George), tedy Čecha, který tu žije už od sedmdesátých let. Potkal jsem se tu s ním poprvé v roce Vypadá pořád stejně. Bydlí tu v jednom z bungalovů a stará se o technickou stránku kempu. Během našeho pobytu opravoval asi 40 let starý mercedes. Také jsem ho poprvé viděl vyjet s jeho starým transportérem T1. Holt zlaté české ručičky! Po zbytek dne už si jen čteme, koupeme se a odpočíváme. STŘEDA 21. LISTOPADU 2012, DRAČÍ HORY 7:00 20,6 C 13:00 26,4 C 18:00 19,5 C Ráno nás v kempu vítá tradiční počasí pro Graskop. Je chladněji, vlhkost přesahuje 60% a v kaňonu se válí hustá mlha. Přesto to vypadá na pěkný den. Protože v tomhle počasí je vždy hrana kaňonu v mlze, rozhoduji se naši trasu přizpůsobit podmínkám a jet tradiční okruh obráceně, tedy po hraně kaňonu zkusit jet až po obědě, kdy už by kombinace teploty a pokročilejšího času mohla mlhu zvednout. Z Graskopu se stejně ale zvědavě nejdříve přesouváme na Pinnacle, tedy skalní útvar na okraji kaňonu u kterého se nachází vodopád George. Přesně podle odhadů se tu válí mlha. Vodopád se nám ale na chvilku otevírá a tak si užíváme focení z protějšího svahu. I Pinnacle se na chvilku objevuje, ale je to jen slabá minutka, pak už navždy mizí v mlze. Zatímco ostatní čekají na zázrak, aby si Pinnacle mohli vyfotit, vydávám se pro zdejší kešku. Z místa jejího úkrytu má být vidět menší verze skalní jehly, ale i zde je mlha. Jsem tedy aspoň rád za kešku. Odtud se tedy vydáváme na cestu dál od hrany kaňonu a míříme rovnou k Lisbon Falls. Jsme zde mezi prvními návštěvníky, ale tržnice se již vybaluje a po focení a

8 kochání se výhledem na sérii zdejších vodopádů si tedy naplno užíváme prvních nákupů a smlouvání na tržnici. Od Lisbon Falls je to jen pár kilometrů k Berlin Falls. Tento vodopád je o něco menší, ale je o něco lépe posazený do krajiny, takže nabízí zajímavou scenérii a fotogenické prostředí. I zde podnikáme útok na tržnici a odnášíme si několik suvenýrů. Hned za Berlin Falls absolvujeme silniční kontrolu a poté již uháníme k jedné z největších a nejznámějších přírodních scenérií v okolí ke Třem rondavelům. Ty se nacházejí nad přehradou Blydeport Dam a jedná se o tři oddělené velké skalní bloky kulatého tvaru připomínajícího právě tradiční africké chýše, tedy rondavely. Zde se mlha teprve zvedá a tak máme vršky protějších svahů kaňonu ještě trochu v mlze. Protože je teprve něco málo před polednem a mám obavy, že hrana kaňonu u Graskopu bude ještě pořád v mlze, rozhoduji se navštívit ještě jednu vyhlídku v okolí Lowveld View. Zde si sedáme do stínu stromu a v klidu obědváme. Před námi se otevírá překrásný panoramatický výhled na kaňon s přehradou i Třemi rondavely. Hluboko pod námi (hrana kaňonu tu má asi 800m) hučí řeka Blyde. I zde se mi daří ulovit kešku. Cestou zpátky sice odbočujeme na plánovanou View Road, ale Wonder View i God s Window jsou v neuvěřitelné mlze. I na silnici je vidět sotva na konec přední kapoty auta a jízda zde stojí hodně pozornosti, protože spousta afričanů má i v tomto počasí občas tendenci jet bez světel. Míříme tedy k holanďanovi, tedy do malého krámku v Graskopu, kde je největší výběr tradičních suvenýrů, ale navíc tu mají také originální artefakty z celé Afriky z posledních zhruba 150ti let. Můžete tu tedy narazit i na masky z 19. Století. Je to vždy nesmírně zajímavá podívaná. Po dlouhém nákupu suvenýrů ještě nakupujeme na velké grilování. Večer pak sedíme pěkně v klidu v místnosti s grily a opékáme klobásy. V alobalu se zatím dělá velká porce zapékaných brambor s cibulí, paprikou a žampióny. Venku začíná pršet a přichází velká bouřka. Po jídle se tedy odebíráme do společenské místnosti a zatím co si holky čtou a píší deníky, my s Lukášem obíháme kulečníkový stůl. Přestože téměř celou noc prší a je bouřka, tak se nám po tropických dnech v Pilanesbergu a Marakele nádherně spí.

9 ČTVRTEK 22. LISTOPADU 2012, PŘEJEZD DO KRUGER NP 6:30 18,6 C 13:00 32,0 C 18:00 25,6 C Ráno ještě trochu poprchává a zaznamenáváme zatím nejnižší teplotu, jaká nás na naší africké cestě dosud potkala. Po ranní koupeli se holky vydávají do restaurace na kávu a my s Lukášem balíme promočený stan. Kolem půl osmé vyrážíme z Graskopu směrem na Hazyview ke vstupní bráně Orpen. Ta je od Graskopu vzdálená asi 150km a vede většinu trasy obydlenou oblastí, takže se tu naskýtá skvělý obrázek afrického života. Před desátou hodinou vyřizuji potřebné vjezdové povolení na bráně a v Orpenu pak nakupujeme jídlo k obědu. Rychle ještě běžím zkontrolovat na recepci mapu, kam turisté zaznamenávají pozorovanou zvěř. Na naší trase k Sataře byli ráno spatřeni lvi a leopardi, takže ihned vyrážíme. Šance nejsou nijak vysoké, ale za pokus to stojí. Asi 20km od brány, tedy v polovině trasy do Satary skutečně potkáváme dvojici mladých lvů kráčejících proti nám po silnici. Asi 1km od kempu pak leží jeden velký samec v trávě a kouká mu z ní jen majestátná hlava. Vypadá to, že na lvy budeme mít asi štěstí. Minulý rok se nám nějak vyhýbali. Kolem poledního vyřizuji ubytování, zatím co ostatní nakupují jídlo a suvenýry v místním obchůdku. Poté stavíme stan. Před odjezdem do parku nás oslovuje sympatický chlapík, který má Camp Site naproti přes cestu. Je to Slovák, který tu žije již 45 let a je v Krugeru se svou ženou na dovolené pod stanem. Jmenuje se Pavol a se ženou takhle cestují a spí pod stanem více než 30 let! Máme radost, že si budeme mít s kým popovídat a i on je rád, že uslyší jiný jazyk, než Afrikans a Angličtinu. Poté tedy vyrážíme po štěrku k Tsweni Picnic Site a po asfaltu zpátky do Satary. Po cestě vidíme párek zoborožců kaferských, velké stádo slonů s malými a nedaleko Satary tři lvice ležící pod keřem. Vypadá to, že všichni lvi z parku budou asi kolem. K večeři jsou opět grilované brambory s cibulí a paprikou a k nim tradiční africká klobása. Večer se u nás zastavuje Pavol a vypráví nám, jak vypadal Kruger v době, kdy sem začal jezdit. V té době tu nebyla elektřina, lidé dostávali petrolejové svítilny jako horníci a záchod byl za plotem ve volné přírodě. Při představě všech těch lvů kolem bych asi nešel na toaletu ani přes den.

10 PÁTEK 23. LISTOPADU 2012, NA HRANICE S MOSAMBIKEM 4:30 22,4 C 12:00 31,5 C 18:00 34,1 C Ráno vstáváme ve 4 hodiny a po rychlé sprše a ranní hygieně se u brány připojujeme ke krátké frontě aut, čekajících na otevření. Brána otevírá přesně ve 4:30 a my se vydáváme vpravo po asfaltu. První den v Sataře totiž vždycky mířím po N wanetsi Road na hranice s Mosambikem, kde se nachází malý Picnic Site Sweni a na něm otevřený amfiteátr se střechou, který nabízí příjemný výhled do krajiny. Asi 300m za kempem potkáváme starého lva, který napadá na přední nohu. O několik stovek metrů dál nám přes cestu přechází stádo buvolů, kteří se chtějí dostat k řece. U řeky ale ve stínu stromů leží mladý lev s lvicí. Ve stádu je několik mladých buvolů a je zřejmé, že staří samci budou stádo chránit. Krátce po našem příjezdu se několik velkých buvolů s frkáním a výhružným dupáním rozebíhá proti lvům. Ti se neochotně dávají na útěk podél stromů. Jeden z buvolů je pronásleduje ještě dobrých sto metrů za naše auto. Je to neuvěřitelná podívaná a hodně silný zážitek. Poté konečně odbočujeme směrem na hranice s Mosambikem. Pozorujeme zde trojici bílých nosorožců, velkou tlupu paviánů a nedaleko nich potkáváme první hyeny. Na konci cesty se nejprve vydáváme na Picnic Site, kde za štěbetání snovačů na přírodní vyhlídce asi hodinu snídáme, pozorujeme koryto řeky pod námi, kde leží několik krokodýlů, loví zde popelavá volavka a poté přilétá i jeden velký nesyt a zejozob. Odtud se vydáváme na nedaleký Hide. V minulých letech zde nebylo moc vody a většinou se zde dal pozorovat nějaký ten hroch nebo krokodýli. Dnes naproti pozorovatelně sedí asi 20 nesytů, vody je zde hodně a proto pozorujeme také hrochy, vodní želvy a různé ptactvo. Vypadá to, že letos nebudeme mít štěstí jen na kočkovité šelmy, ale díky vyššímu stavu vody obecně i na zvířata potulující se podél koryt řek. Zpátky do kempu se vracíme po N wanetsi River Road, po které jsme jeli již včera pozdě odpoledne. Vidíme zde několik slonů s malými slůňaty. Ke konci cesty tu leží několik lvic pod stromy a odpočívají ve stínu před příchodem klasických poledních veder. Celé poledne trávíme ve stínu u bazénu, kde si čteme, obědváme, spíme a koupeme se.

11 Před třetí hodinou jsme opět v autě na cestě parkem. Rozhoduji se pro východní okruh kolem Satary směrem na Timbavati Picnic Site. Potkáváme hodně slonů, žiraf a vodušek. Vodušky jsou v některých letech vidět jen zřídka, letos jich potkáváme celé desítky na jednom místě téměř každý den. Na prašné cestě před Timbavati se rojí létající mravenci, kteří se ihned stávají potravou ropuch. Těm se musíme na silnici hodně vyhýbat. Krátce odpočíváme na Timbavati a poté se vracíme na asfaltovou silnici spojující Letabu se Satarou. Zde potkáváme nejprve stádo slonů a poté máme štěstí a jako první přijíždíme ke čtveřici lvic přecházejících přes silnici. Lvice si nejprve všechny lehají na silnici a odpočívají. Poté se jedna z nich zvedá, větří a plížením zmizí v trávě. Vlevo vpředu je vidět stádo zeber. Chvíli to vypadá na pořádnou podívanou na pravý lov. Zebry se ale pohybují špatným směrem a lvice to prozatím vzdávají. V kempu potom večer krátce navštěvuji Paľa, který mi ukazuje vlastnoručně vyrobený vozík za své terénní auto. Má v něm důmyslně ukrytou lednici, spoustu vybavení a na horním platu má navíc skvěle vymyšlený systém pro stan, který vždy jen strhne na horní plato a překryje plachtou. Moc se mi to líbí. Vypráví mi o Kalahari, kde byli s manželkou před příjezdem do Krugeru. V Sataře budou stejně dlouho jako my, poté jedou domů do Johannesburgu. Celou noc se kolem kempu ozývá hřmotný řev lvů. Ti nás celou noc obcházejí. Na tuhle Afriku jsem čekal. SOBOTA 24. LISTOPADU 2012, NA JIH DO TSHOKWANE 4:30 23,1 C 12:00 36,5 C 18:00 34,1 C Ráno opět vyjíždíme s otevřením brány do parku. Tentokrát nás čeká dlouhá cesta do jižní části parku, protože jsme si za cíl zvolili velký Picnic Site Tshokwane. Říká se, že se zde nachází největší koncentrace lvů v parku. Ještě při ranním balení před odjezdem se z jihozápadní strany ozývá řev lvů. Cesta k Tshokwane ubíhá pomalu a pozorujeme jen málo zvířat. Znamená to asi jen dvě věci denní teploty jsou hodně vysoké a také se zřejmě blíží změna počasí. Až před Tshokwane potkáváme nejprve stádo žiraf, které nám přecházejí přes cestu a poté velké stádo slonů, kteří jsou všude kolem, takže nemůžeme pokračovat v jízdě a trpělivě čekáme, až nám uvolní cestu. Na Tshokvane jsem před osmou hodinou a všichni snídáme. S Lukášem si dopřáváme míchaná vajíčka z místní nabídky. Pro cestu zpět volíme asi 65km dlouhou štěrkovou cestu přes Munywini Road, Nhlanguleni Picnic Site, Muzandzeni Picnic Site a po Orpen Road zpět do Satary v naději, že mimo hlavní silnici bude více zvířat. Nevidíme ale opět téměř nic, jen sem tam nějakou impalu a jednoho slona. Až u Nsemani Loop nedaleko Satary pozorujeme několik pasoucích se hrochů. Protože je to se zvířaty dnes taková bída, užíváme si volného odpoledne a téměř až do pěti hodin odpočíváme u bazénu. Na chvilku přichází i Pavol s manželkou a vypráví nám několik historek z létání, které miluje. Také nám vysvětluje poměry

12 v JAR, nedávné povstání horníků, bavíme se o Letabě a Olifants, tedy kemech na severu, kam my máme později namířeno. Po páté ještě na hodinku vyrážíme po N wanetsi River Road, kde pozorujeme tokání dropa a poté zkoušíme několik kilometrů asfaltu směrem na Letabu. Obloha je na východě a severu úplně černá a vypadá to na pořádnou bouřku. Venku je i večer před setměním strašné dusno a horko. Na zítřek plánujeme odpočinkový den s tím, že vyjedeme maximálně do okolí Satary. Večer opět na chvilku mířím k Paľovi. Skoro půl hodiny se dělíme o zážitky z parků, vlastní poznatky z pozorování zvěře, Paľo mi popisuje letošní návštěvu Kalahari a dává mi pár tipů na návštěvu West Coast, tedy pobřeží severně od Kapského města. Povídáme si o jejich životě pod stanem a na cestách, o práci, kterou zde celý život dělal a o životě obecně. Je mu téměř sedmdesát, vypadá však maximálně na padesát. Je na něm znát, že Afriku miluje a užívá si to tu. Takhle šťastný život by měl žít každý! Obdivuji jeho vitalitu. V jeho letech je většina Čechů mrzutými důchodci nadávajícími na poměry a v životě by je nenapadlo spát venku pod stanem. V noci přichází déšť a já někdy kolem jedné raději vycházím ze stanu a kontroluji všechny kolíky a hlavně okénka u auta. Celou noc jsou v okolí slyšet hyeny. NEDĚLE 25. LISTOPADU 2012, KOLEM SATARY 4:30 25,4 C 12:00 29,5 C 18:00 23,9 C Ráno stále trochu prší, ale je teplo a my se vydáváme opět na východní okruh kolem parku. Vyjíždíme ale tentokrát nejprve na sever směrem a Letabu a poté odbočujeme vlevo po Ntomeni Road k Timbavati Picnic Site. Jsme zde brzy, takže se nemá cenu ještě vracet do kempu. Rozhodujeme se tedy zkusit cestu Timbavati Road, která se klikatí podél vyschlého koryta řeky. Ani dnes ale nemáme štěstí na zvířata. Potkáváme pár zeber, slonů, zoborožce a impaly. Po asfaltu se poté vydáváme zpět k Sataře. Na Nsemani Loop pozorujeme pár hrochů, samici vodušky a mládětem, sedlaté čápy v dálce, jasnohlasého orla a několik volavek. O zhruba kilometr dál se vlevo od cesty pase velký bílý nosorožec. Kolem desáté hodiny jsme zpět v Sataře. Mray se pomalu začínají protrhávat.

13 Kolem třetí hodiny se rozhodujeme pro grilování. Menu je již tradiční. Paľo také k obědu griloval a nyní nám doplňuje gril žhavými uhlíky z jeho grilu. Probíráme dnešní pozorování zvěře. Večer trávíme pod střechou kuchyňky a povídáme si. Před setměním kolem procházejí dva medojedi a za nimi přibíhá i Paľo, který nás na ně chce upozornit, kdybychom si jich náhodou nevšimli. Je to skvělý chlapík a tyhle společné rozmluvy mi budu chybět. Vyměňujeme si kontakt. Rád bych se tu s ním ještě v budoucnu někdy potkal. PONDĚLÍ 26. LISTOPADU 2012, PŘEJEZD DO LETABY 4:30 19,4 C 12:00 29,2 C 18:00 28,6 C Vstáváme ráno v klidu kolem půl páté a po sprše balíme stan. Loučíme se s našimi milými sousedy a vyrážíme po asfaltu k Letabě. Cestou je pochmurno, takže jedeme v kuse bez přestávky až k mostu přes Olinfants River, kde pozorujeme velké množství vodních ptáků. I zde je stav vody vysoko nad tím, co jsem tu v předchozích letech mohl pozorovat a konečně si dokážu představit řeku v celé své kráse a velikosti. Na půl hodinky se zastavujeme i v kempu Olifants, který nabízí panoramatický výhled na stejnojmennou řeku. Hledám zde v obchůdku knihu, o které mi den předtím vyprávěl Paľo. Jedná se o vzpomínky jednoho z rangerů, který v Krugeru strávil dlouhých 27 let. Mají tu jen takové hodně ušmudlané vydání a tak doufám, že ji objevím ještě jinde. Cestou do Letaby potkáváme na silnici smečku asi pěti hyen. Ty nejprve nehybně odpočívají. Poté se ale asi 100m za námi objevuje na silnici další hyena. Velká hyena vedle našeho auta vstává a vrčí. Všechny ostatní jsou také v pozoru a poté společně vyrážejí útokem na vetřelce. Hyena z cizí smečky je ale hodně daleko a rychle mizí v trávě. Je to zajímavá podívaná. Před devátou jsme v Letabě a stavíme stan přesně na tom místě, kde jsem stanoval v roce 2008, když jsem tu byl poprvé. Na začátku roku tu byla povoděň, celý kemp byl pod vodou (přitom je koryto Letaby asi m široké, nachází se asi 12-15m pod úrovní kempu a většinou v něm protéká tak 5m široká říčka!), ale po této katastrofě tu není nikde ani památka. V půl desáté si nakupujeme oběd a vyrážíme na nedalekou vyhlídku na hranici s Mosambikem, odkud je výhled na Engelhard Dam.

14 Kolem jedné hodiny jsme zpět v kempu. Alenka usíná a my ostatní korzujeme po kempu a pozorujeme koryto Letaby. Kolem třetí se obloha vyjasňuje, takže se přesouváme k bazénu. Voda je skvělá. Trápí nás jen nejčastější problém na cestě po JAR nechuť k místnímu pečivu, které je oproti klasickému evropskému pečivu nasládlé. Hodí se sem klasické shakespearovské Chleba! Chleba! Království za chleba!. Do tmy sedíme na lavičce nad Letabou a pozorujeme život v korytě řeky. Je zde možná stovka vodušek rozeseta v kilometrovém úseku, který je možné pozorovat. V trávě se prochází nesyt a sedlatý čáp. Z malého jezírka vlevo se občas ozývá řev hrocha. ÚTERÝ 27. LISTOPADU 2012, CESTA NA OBRATNÍK KOZOROHA 4:30 18,6 C 12:00 34,2 C 18:00 27,8 C Ráno před pátou vyjíždíme z Letaby směrem na Mopani. Kousek od kempu potkáváme u cesty velkého slona. Zkoušíme si zkrátit cestu po štěrkové Tzende Road, kde nás v loňském roce trochu pronásledoval slon, ale dnes tu téměř nic nepotkáváme. Před sedmou hodinou snídáme na Mooiplaas Picnic Spot. O několik kilometrů dále navštěvujeme můj oblíbený Shipandane Sleep Over Hide. Jedná se o hide, na kterém se dá přenocovat. Je zde asi 6 postelí, oplocené místo se stolkem a braai (grilem). Pobyt je ale nutné hlásit a zaplatit v Mopani. S železnou pravidelností tu v říčce pod pozorovatelnou leží několik hrochů a ani dnešek není výjimkou. Poté se vydáváme do Mopani. Zde se rekonstruuje hlavní vstup k restauraci a obchůdku, takže jen nakupujeme pár suvenýrů, něco málo ke snídani, chvilku pozorujeme Pioneer Dam, prohlédneme si místní bazén a vydáváme se k místnímu baobabu. Po společném focení sbíráme pár uschlých květů na památku a vyrážíme dál na sever k cíli naší cesty. Tím je dnes obratník kozoroha. I zde se hromadně fotíme a poté vyrážíme na cestu zpět. Na té pozorujeme na několika místech boj vrubounů (hovniválů) o svou kuličku. Před Letabou nás pak čeká to nejlepší, co bychom si mohli přát pod stromem tu odpočívá krásný mladý leopard! Navíc máme štěstí a pozorujeme jeho lovecké plížení se za něčím pohybujícím se ve vodě. Nakonec se z toho vyklube vodní želva, takže se lov nekoná. Máme ale možnost pozorovat, jak je leopard přizpůsoben k životu ve zdejší krajině. V suché trávě nám chvílemi tak splývá s okolím, že během focení musíme často zvedat hlavy a nejprve ho dlouze hledat v trávě, abychom věděli,

15 kam ostřit. Je to mé první pozorování leoparda v Krugeru vůbec. Čekal jsem na něj 4 roky! Celé odpoledne pak trávíme u bazénu. Přebalujeme si věci a já odvážím umýt a kompletně vyčistit auto. Tato služba tu stojí neuvěřitelných 65 Randů, tedy asi 150 Kč. Za takové peníze by nám v Čechách nikdo auto nemyl. Dávám tedy veselým chlapíkům v myčce 100 Randů a stejně nechápu, jak se tu mohou uživit. Večer pak opět sedíme na lavičce nad Letabou. Je to poslední večer v parku. Jako by to někdo věděl, korytem se procházejí stáda slonů, vychází měsíc v úplňku a v ozářeném korytě se plíží dlouhé stíny početných skupinek vodušek. Je to skvělá podívaná a majestátné rozloučení se s Krugerem. STŘEDA 28. LISTOPADU 2012, ZPĚT DO GRASKOPU 4:30 20,4 C 12:00 19,2 C 18:00 18,6 C Vstáváme tradičně kolem čtvrté hodiny a naposledy balíme stan. Kolem páté pak vyrážíme po asfaltu k Phalaborwa Gate. Nedaleko kempu potkáváme u cesty šakala. Poté pozorujeme jen pár slonů, žiraf a impal. Na bráně nakupujeme snídani a poté se přes Phalaborwu, Klaserie a Bushbuckridge vydáváme zpět do Dračích hor a do Graskopu. Do Panorama kempu přijíždíme krátce po deváté hodině, ale chata je ještě obsazená. Zatím ji tedy jen platím a vyrážíme k Sabie na vodopády. Nejprve zastavujeme u Mac Mac Falls. Poté míříme do Sabie, kde asi 6km za městem padají z výšky asi 25m tzv. Lone Creek Falls. Jejich síla je působivá a také se tu kocháme kouskem pravého deštného pralesa, kde nechybí liány. Cestou zpět se zastavujeme v samotném městečku Sabie. Zde se nacházejí pod silničním mostem Sabie Falls a my tu pozorujeme ještě tzv. Bridge Swing, tedy velkou houpačku z mostu do koryta řeky pod ním. Poté se vracíme zpět do Graskopu. Mlha se sice nezvedá, ale to nám nevadí. Hlavním programem dne je přebalit zavazadla před odletem a hlavně naplno využít pohostinství chaty se zařízenou kuchyní. Děláme tedy obrovský nákup. V kempu se chata ještě uklízí, takže si krátíme čas hraním scrabble v restauraci. Já mezi tím provádím online check in pro náš zítřejší let. Po dvanácté je chata připravená. Přebalujeme zavazadla a pouštíme se do velkého hromadného vaření smažených vajíček, rýže, kuřat atd. K obědu i večeři jsou doslova hody. Celý den je mlha a kaňon není vidět. Do večera sedíme v chatě, čteme si a hrajeme různé varianty scrabble.

16 ČTVRTEK 29. LISTOPADU 2012, PŘEJEZD DO JOHANNESBURGU A ODLET 4:30 19,5 C 12:00 32,3 C 18:00 28,5 C Ráno vstáváme již ze zvyku po čtvrté hodině. Mlha se zvedla a kaňon je zaplaven rudými paprsky vycházejícího slunce. V půl sedmé jsou všichni na nohou, balí se poslední věci do auta a vaří se snídaně. V krámku v kempu nakupujeme poslední suvenýry. Z Graskpu se ještě na chvilku vydáváme k Pinnacle, který je nejblíž a neznamená tedy až takové zdržení před zhruba 400km dlouhou cestou. Cesta ubíhá pomalu, na zadních sedadlech vozu se většinou spí. Krajina několikrát mění svůj ráz, až se konečně dostáváme do Johannesburgu. Kolem půl třetí jsme zase na letišti, odevzdáváme auto a odebíráme se do odletové haly. Po odbavení si krátíme čas poslouchání živé hudby v jednom ze zdejších obchůdků. 4tyři černoši zde hrají na marimbu (tradiční africký nástroj podobný xylofonu). V jednom z obchůdků konečně objevuji hledanou knihu s memoáry rangera v Krugrově národním parku. Je sice samozřejmě v angličtině, ale aspoň se v ní trochu zdokonalím. Po sedmé hodině už vzlétáme nad Johannesburg. Celý východ je pokrytý černými mračny a k zemi zde snad každých pět vteřin míří velké žluté blesky. Jsme rádi, že jsme tuhle bouři nezažili pod stanem. PÁTEK 30. LISTOPADU 2012, Z DUBAJE DO PRAHY Před východem slunce přistáváme v Dubaji. V odletové hale pospáváme, brouzdáme na internetu a čteme si novinky z Čech. Poté sice na čas nastupujeme do letadla, ale přichází silný liják, takže nám kapitán letadla hlásí nejprve dvacetiminutové zpoždění kvůli provozu na letišti, ze kterého se nakonec vyklubala celá hodina. I před samotným startem je venku takový déšť a kolem letadla se valí silné proudy vody, že si říkám, jestli je v tomhle počasí vůbec možné vzlétnout. Cestou se nám naskytl překrásný výhled na hory v Iránu a v půl druhé jsme konečně v Praze. SHRNUTÍ CESTY Na letošní cestě jsme najeli 2787km, z toho asi 805km na území krugerova národního parku. Navštívili jsme celkem 3 národní parky, 6 vodopádů v okolí Graskopu. Za volantem jsem strávil asi 85 hodin a projeli jsme 6 plných nádrží. Kromě toho se nám podařilo spatřit celou velkou pětku, tedy lva, nosorožce, slona, buvola a leoparda!

WWW.POAFRICE.COM EXPEDIČNÍ DENÍK JAR 2011 18.11. 1.12.2011

WWW.POAFRICE.COM EXPEDIČNÍ DENÍK JAR 2011 18.11. 1.12.2011 PÁTEK 18. LITOPADU 2011, PRAHA Předem si domlouváme schůzku kolem 13 hodiny na pražském letišti Ruzyně. Odlet letadla společnosti Emirates do Dubaie je odsud pravidelně v 15:20 hod. Martina mě vyzvedává

Více

NAMIBIA Adventure / 1 5 dnů + 2 dny let

NAMIBIA Adventure / 1 5 dnů + 2 dny let NAMIBIA Adventure / 1 5 dnů + 2 dny let (červen až listopad) ostatní měsíce po domluvě Program denní itinerář cesty : 1. odlet Praha 2. přílet Windhoek (hl.m. Namibie ), odjezd do půjčovny,převzetí vozů,

Více

NAMIBIA Off Road / 20 dnů + 2 dny let

NAMIBIA Off Road / 20 dnů + 2 dny let NAMIBIA Off Road / 20 dnů + 2 dny let ( září - listopad) ostatní měsíce po domluvě Program denní itinerář cesty : 1. přílet Windhoek (hl.m. Namibie ), odjezd do půjčovny,převzetí vozů, nákup potravin a

Více

Tanzánie dovolená se SAFARI - VELKÁ MIGRACE (PRIVÁTNĚ) - AKCE PRO PRVNÍCH 50 KLIENTU V ROCE od Kč (PRIVATNÍ SAFARI PRO 2 OS!

Tanzánie dovolená se SAFARI - VELKÁ MIGRACE (PRIVÁTNĚ) - AKCE PRO PRVNÍCH 50 KLIENTU V ROCE od Kč (PRIVATNÍ SAFARI PRO 2 OS! CA AFRICATRAVEL, Provozní zařízení KOVÁK ArcelorMittal Ostrava, Vratimovská 142 / 131, 719 00 Ostrava Kunčice mobil: +420/731 004 453, email: jana@africatravel.cz Tanzánie dovolená se SAFARI - VELKÁ MIGRACE

Více

Afrika NOVINKA. Jihoafrická republika. Namíbie. Botswana km 2 rozloha mil. + obyvatel. 55 států v Africe.

Afrika NOVINKA. Jihoafrická republika. Namíbie. Botswana km 2 rozloha mil. + obyvatel. 55 států v Africe. Afrika NOVINKA 2017 1 států v Africe 1 216 mil. + obyvatel 0 221 2 km 2 rozloha Jihoafrická republika je územně rozsáhlou a zároveň velmi rozmanitou zemí. Je zde skvěle fungující infrastruktura, kterásnese

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Africké dobrodružství s Richardem Marksem Cestovatel: Richard Marks Rozpočet: 87 400 Kč Volná místa: 0

Africké dobrodružství s Richardem Marksem Cestovatel: Richard Marks Rozpočet: 87 400 Kč Volná místa: 0 Africké dobrodružství s Richardem Marksem Cestovatel: Richard Marks Rozpočet: 87 400 Kč Volná místa: 0 Odkaz: www.vypravy-s-cestovateli.cz/17-vyprava V objetí Atlantického a Indického oceánu Jihoafrická

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Letní lezení ve Francii

Letní lezení ve Francii Letní lezení ve Francii Někomu se možná může zdát, že jet lézt do Francie v létě je trochu šílené. Neříkám, že ne,ale určitě se tu dají najít krásné oblasti, kde si můžete pohodově zalézt, vykoupat se,

Více

JAR SAFARI + POTÁPĚNÍ

JAR SAFARI + POTÁPĚNÍ JAR SAFARI + POTÁPĚNÍ Str. 1 Jihoafrická republika 17.10. 30.10.2015 (11 nocí v místě) Datum Odlet Čas Číslo letu Přílet Čas Datum 17.10. PRAHA 1545 EK 140 DUBAI 2330 17.10. 18.10. DUBAI 0440 EK 761 JOHANEBSURG

Více

Vápencové lezení za humny

Vápencové lezení za humny Vápencové lezení za humny Volných dní využíváme i tak, že prozkoumáváme místní lezecké terény. Zatím se nám podařilo prozkoumat čtyři oblasti, které se nacházejí nedaleko od nás. Tři jsou na břehu řeky

Více

BOTSWANA, ZIMBABWE, JAR

BOTSWANA, ZIMBABWE, JAR BOTSWANA, ZIMBABWE, JAR 11-ti DENNÍ POBYT Pohybovat se budeme v místech, která jsou na mapě označena Všechny pobytové ceny jsou all-inclusive. Ceny jsou uvedeny finální za všechny části, tj. Botswana,

Více

Glikorisa Beach*** www.cdtravel.cz Řecko Samos. ŘECKO Samos / Pythagorion. Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.

Glikorisa Beach*** www.cdtravel.cz Řecko Samos. ŘECKO Samos / Pythagorion. Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz. Glikorisa Beach*** Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.org ŘECKO Samos / Pythagorion www.cdtravel.cz Řecko Samos Poloha:oblíbený hotel ve velice klidném až osamoceném

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk.

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk. Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012 Jedná se o tradiční setkání turistů a přátel přírody v oblasti Šluknovského výběžku. Připraveny jsou pro Vás denní a noční výlety

Více

Zloté pro platbu dálnice a parkovného pořídí MH. Tato částka jde do celkových nákladů. O tuto částku se MH snižuje doplatek v konečném vyúčtování.

Zloté pro platbu dálnice a parkovného pořídí MH. Tato částka jde do celkových nákladů. O tuto částku se MH snižuje doplatek v konečném vyúčtování. Alicante 2018 platnost narození doklad ubytování auto ČR auto ESP 1 Bára Pachmannová 29.5.2028 15.5.2003 op 209621547 2 A A 2 Jiří Kostka 28.3.2027 7.3.2002 op 207966863 1 A B 3 Adam Valík 25.5.2028 9.5.2003

Více

eokoukané Č E R V E N E C 2 0 0 8

eokoukané Č E R V E N E C 2 0 0 8 M A L T A V A L L E T T A 107 120-124_etiopie6.indd 120 8.7.2008 15:35:30 E T I O P I E N eokoukané zážitky Pokud rádi fotografujete, můžete spojit příjemné s užitečným odpočinek v jedinečném prostředí

Více

Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas

Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas 12. ledna 2015 Michal Hruška, pro idnes.cz Maroko není jen poušť a oceán. Městečko Tafraoute, uhnízděné v nádherném, klidném údolí Ameln, je

Více

Nabídka zahraniční cesty do Botswany a na Viktoriiny vodopády

Nabídka zahraniční cesty do Botswany a na Viktoriiny vodopády Botswana a Viktoriiny vodopády Nabídka zahraniční cesty do Botswany a na Viktoriiny vodopády Termín: 30. 10. - 11. 11. 2018 Počet účastníků: 14 osob Program cesty 1. den, 30. 10. 2018 Sraz účastníků na

Více

SRH2016 Den pátý

SRH2016 Den pátý Den pátý 27. 7. 2016 V noci musím vylézt ze spacáku. Pípák měří sice jen 20,3C, ale to vlhko je pralesně nepříjemné. K tomu mne ještě asi v půl třetí probouzí nějaká myš. Už se mi nechce spát a tak se

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm.

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm. Marek Hák 25.1.2013 Popis Tygr indický je kočkovitá šelma (Panthera tigris tigris) také zvaný tygr bengálský je nejpočetnější poddruh tygra. Vyskytuje se převážně v okolí ústí řeky Gangy, Indii a Bangladéši.

Více

JIHEM AFRIKY ZA 23 dní JAR BOTSWANA ZIMBABWE

JIHEM AFRIKY ZA 23 dní JAR BOTSWANA ZIMBABWE JIHEM AFRIKY ZA 23 dní JAR BOTSWANA ZIMBABWE Tato výprava je unikátní kombinací za poznáním úžasných oblastí, vydejte se za drsnou krásou africké přírody, kaňonů, hor i Viktoriiných vodopádů! Užijete si

Více

Přírodní památka Modřanská rokle

Přírodní památka Modřanská rokle Přírodní památka Modřanská rokle Rozhodnutí kam se vydat s turisty seniory na výlet v závěru dvou zářijových týdnů extrémních veder snad ani jinou možnost nemělo. Zalesněné území kde svůj údolní profil

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Přijměte pozvání pro vaši dovolenou 2013 do Chorvatska, oblasti střední Dalmácie na Omišskou riviéru

Přijměte pozvání pro vaši dovolenou 2013 do Chorvatska, oblasti střední Dalmácie na Omišskou riviéru Přijměte pozvání pro vaši dovolenou 2013 do Chorvatska, oblasti střední Dalmácie na Omišskou riviéru Nejbližším městem a centrem kulturního dění je malebný Omiš s ústím řeky Cetiny do moře. Pro návštěvu

Více

Glykorissa Beach*** Novinka! ŘECKO Samos / Pythagorion. Kontakt: Daniela Švábová, tel ,

Glykorissa Beach*** Novinka!  ŘECKO Samos / Pythagorion. Kontakt: Daniela Švábová, tel , Glykorissa Beach*** ŘECKO Samos / Pythagorion Poloha: oblíbený hotel v klidném prostředí je zasazen do svahu nad mořem asi 2 km od městečka Pythagorionu, ve kterém je krásný přístav, spousta nákupních

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

KLASICKÝ OKRUH MADAGASKAR

KLASICKÝ OKRUH MADAGASKAR KLASICKÝ OKRUH MADAGASKAR RANOMAFANA AMBALAVAO NP ISALO - TULEAR PROGRAM ZÁJEZDU: DEN 1: ODLET Z PRAHY - MADAGASKAR Brzy ráno (07:10) odlet z Prahy s přestupem v Paříži 23:35 Přílet na mezinárodní letiště

Více

Máme únor, a tak. Orgie.

Máme únor, a tak. Orgie. 50 FOTOVIDEO ÚNOR 2015 PRAXE / Máme únor, a tak Orgie. PETR JAN JURAČKA www.juracka.eu juracka@natur.cuni.cz www.facebook.com/petrjanjuracka Ne, nebudu se na ty fotky koukat. Zaplatit si zájezd do Afriky,

Více

SIGNAPUR. Hotel Marina Bay Sands

SIGNAPUR. Hotel Marina Bay Sands SIGNAPUR Hotel Marina Bay Sands Luxusní hotel Marina Bay Sands patří s nejatraktivnějším bazénem a nejšílenější terasou na světě mezi nejdražší hotely světa. Luxusní a hotel Marina Bay Sands leží trochu

Více

Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín

Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín 1.07.2017 31.08.2017 Braniborská brána Před odjezdem Poté, co projdete konkurzem a jste vybráni na stáž, tak je třeba vyplnit některé dokumenty. Veškeré dokumenty

Více

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( )

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( ) Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku (3-4.10.2009) Dva roky jsme již vynechali známý ústecký memoriál Hany Vocáskové - noční pochod na Milešovku a tak jsme se rozhodli, že si částečně noční

Více

TREKKING V BARMĚ. Unikátní průzkumná výprava do hor nově otevřených oblastí, kde masová turistika ještě nepronikla.

TREKKING V BARMĚ. Unikátní průzkumná výprava do hor nově otevřených oblastí, kde masová turistika ještě nepronikla. TREKKING V BARMĚ Unikátní průzkumná výprava do hor nově otevřených oblastí, kde masová turistika ještě nepronikla. To nejlepší z Barmy pro aktivní a dobrodružněji založené cestovatele. Trekking v horách

Více

40 označovacích kamenů vždy 10 v červené, oranžové, černé, modré barvě. 7 slonů 3 lvi 6 normálních 1 super

40 označovacích kamenů vždy 10 v červené, oranžové, černé, modré barvě. 7 slonů 3 lvi 6 normálních 1 super Lev, zebra, slon - divoká, daleká, krásná země! Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Andreas Spies Karty Celkem 42 kopytníků (pakůň, zebra, antilopa) se chce dostat z jedné strany africké

Více

1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost.

1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost. 1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost. 2. Cyklista jede z osady do města. První polovinu cesty vedoucí přes kopec jel

Více

Poznáváme dřevěné kostely - část IV

Poznáváme dřevěné kostely - část IV Poznáváme dřevěné kostely - část IV Povídání bych mohla začít slovy klasika Vladislava Vančury "Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným". Nečekáme tedy na volný, ale deštivý víkend a vyjíždíme zcela

Více

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích.

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. S11A 1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. zadní brzdy zvonek zadní odrazka přední brzdy přední odrazka odrazky

Více

Dvouvila s privátním bazénem až pro 8 osob Ko Lanta (TH12)

Dvouvila s privátním bazénem až pro 8 osob Ko Lanta (TH12) Dvouvila s privátním bazénem až pro 8 osob Ko Lanta (TH12) cena již od 11.060 Kč / os. / 7 nocí Cena zahrnuje: plné využití vily úklid pojištění CK proti úpadku Nabízíme Vám pronájem luxusní vily s privátním

Více

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014 Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor Po celý rok přicházíme jako skauti do kontaktu s přírodou. Až tábor nás k ní ale přiblíží natolik, abychom

Více

MALEDIVY relaxačně poznávací okruh III. (MA03)

MALEDIVY relaxačně poznávací okruh III. (MA03) MALEDIVY relaxačně poznávací okruh III. (MA03) cena 28.500 Kč / osoba Cena zahrnuje: program zájezdu ubytování ve dvoulůžkových pokojích polopenze transfery zmíněné výlety český delegát na Maledivách pojištění

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Nabídka ubytování v kempu DroomPark Buitenhuizen. Český dům v Holandsku MS žen 2014

Nabídka ubytování v kempu DroomPark Buitenhuizen. Český dům v Holandsku MS žen 2014 Nabídka ubytování v kempu DroomPark Buitenhuizen Český dům v Holandsku MS žen 2014 Adresa: DroomPark Buitenhuizen Buitenhuizerweg 2 1981 LK Velsen Zuid tel. 0031 23-5383726 www.droomparkbuitenhuizen.nl

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Hotel Montreal**+ Novinka! www.cdtravel.cz Řecko Zakynthos. ŘECKO Zakynthos / Alykes

Hotel Montreal**+ Novinka! www.cdtravel.cz Řecko Zakynthos. ŘECKO Zakynthos / Alykes Hotel Montreal**+ Novinka! Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.org ŘECKO Zakynthos / Alykes www.cdtravel.cz Řecko Zakynthos / / / Poloha: jednoduchý rodinný hotel se

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 1. Název cesty Wildental Klettersteig, Südwand klettersteig 2. Stát, pohoří, Skalní oblast Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 3. Čas a převýšení Nástup od parkoviště 3 h, převýšení 1140 m Vlastní klettersteig

Více

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX Grizzly na dosah Jsou oprávněně považováni za krále severu. Majestátní, neoblomní, ale také tolerantní, pokud je zbytečně neprovokujete. A když se poštěstí, dostanete se k nim téměř na délku paže. 2 KOKTEJL

Více

Nabízíme k prodeji slunný mezonetový byt 6+kk se dvěma terasami a garážovým stáním v...

Nabízíme k prodeji slunný mezonetový byt 6+kk se dvěma terasami a garážovým stáním v... Nabízíme k prodeji slunný mezonetový byt 6+kk se dvěma terasami a garážovým stáním v... Realitní kancelář HERRYS nabízí exkluzivně k prodeji slunný mezonetový byt 6+kk v cihlovém domě v klidné ulici v

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

SPORTIZER BEACHVOLEJBALOVÝ KEMP KYPR 2018

SPORTIZER BEACHVOLEJBALOVÝ KEMP KYPR 2018 SPORTIZER BEACHVOLEJBALOVÝ KEMP KYPR 2018 Kypr je ostrov s nejkrásnějšími písčitými plážemi v Evropě. Letos zde organizujeme výukový kemp plážového volejbalu ve spojení s dovolenou u moře. Termíny jsme

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Řecko Lefkada. Achilleas studia *** www.cdtravel.cz. ŘECKO Lefkada / Nidri. Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.

Řecko Lefkada. Achilleas studia *** www.cdtravel.cz. ŘECKO Lefkada / Nidri. Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz. www.cdtravel.cz Řecko Lefkada Achilleas studia *** Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.org ŘECKO Lefkada / Nidri Poloha: studia leží v klidné okrajové části letoviska

Více

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník Na Týřově A. Herinková V neděli jsme byli s maminkou, tatínkem a Adélkou na Týřově. Je to zřícenina středověkého hradu. Stojí nad soutokem berounky s Úpočským potokem. Jsou odtud krásné výhledy do okolí.

Více

Přijměte pozvání pro vaši dovolenou 2014 do Chorvatska, oblasti střední Dalmácie na Omišskou riviéru

Přijměte pozvání pro vaši dovolenou 2014 do Chorvatska, oblasti střední Dalmácie na Omišskou riviéru Přijměte pozvání pro vaši dovolenou 2014 do Chorvatska, oblasti střední Dalmácie na Omišskou riviéru Nejbližším městem a centrem kulturního dění je malebný Omiš s ústím řeky Cetiny do moře. Pro návštěvu

Více

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Autoři: Jan Cýrus, Jan Wollmann, Anna Kovbuz, Adam Pospíšil, Oliver Vydra V dubnu tohoto roku jsme se školou navštívili Holandsko. Poslední den našeho pobytu v této

Více

Účastníci: Roman Florian, Tonda Sova, Libor Mašek a Martin Pouba st. První nocleh je v rakouském Taufenu u Tonyho známého.

Účastníci: Roman Florian, Tonda Sova, Libor Mašek a Martin Pouba st. První nocleh je v rakouském Taufenu u Tonyho známého. TUNIS 2009 aneb vstříc hvězdným válkám Tunisko aneb vstříc Hvězdným válkám. Čtrnáctidenní společná výprava naší skupiny motorkářů začíná v českém Rozvadově. První prověrkou se stávají nejen alpské serpentiny,

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

3Jak. Mach a Šebestová. udělali z dědečka Tarzana

3Jak. Mach a Šebestová. udělali z dědečka Tarzana 24 3Jak Mach a Šebestová udělali z dědečka Tarzana Jak a Mach a Šebestová udělali z dědečka Tarzana Jednou se babička chystala do nemocnice na kontrolu žlučníku a hned u snídaně povídá dědečkovi, oškrábej

Více

PROFESIONÁLNÍ ŘIDIČI ZAMYSLETE SE. Rychlá jízda = příliš vysoké riziko nehody.

PROFESIONÁLNÍ ŘIDIČI ZAMYSLETE SE. Rychlá jízda = příliš vysoké riziko nehody. PROFESIONÁLNÍ ŘIDIČI ZAMYSLETE SE Rychlá jízda = příliš vysoké riziko nehody www.uberplyn.cz Každá minuta je drahá? Někdy až příliš. Pátek večer, krátce po šesté. Libor N. měl opět perný týden, práce nad

Více

TO NEJLEPŠÍ Z MADAGASKARU ZÁPAD A VÝCHOD

TO NEJLEPŠÍ Z MADAGASKARU ZÁPAD A VÝCHOD TO NEJLEPŠÍ Z MADAGASKARU ZÁPAD A VÝCHOD MORONDAVA NP KIRINDY VAKONA RESERVE - ANALAMAZAOTRA PROGRAM ZÁJEZDU: DEN 1: ODLET Z PRAHY - MADAGASKAR Brzy ráno (07:10) odlet z Prahy s přestupem v Paříži 23:35

Více

Foto Kalendář 2012. fotky z 6. expedice (Rumunsko - Ukrajina) 23. září - 2. října 2011

Foto Kalendář 2012. fotky z 6. expedice (Rumunsko - Ukrajina) 23. září - 2. října 2011 Foto Kalendář fotky z. expedice (Rumunsko - Ukrajina). září -. října V poslední den (v sobotu. října ) naší expedice se vydáváme z města Dubove na krátkou procházku do ukrajinských kopečků. Cílem jsou

Více

Hotel Montreal**+ Novinka! ŘECKO Zakynthos / Alykes

Hotel Montreal**+ Novinka!  ŘECKO Zakynthos / Alykes Hotel Montreal**+ Novinka! ŘECKO Zakynthos / Alykes / / / 2 Poloha: jednoduchý rodinný hotel se nachází v blízkosti klidného letoviska Alykes přímo u pláže, v okolí hotelu je dostatek ochodů a taveren,

Více

Řecko Zakynthos. Řecko Zakynthos. Achillion hotelové apartmány*** www.cdtravel.cz. ŘECKO Zakynthos / Amoudi

Řecko Zakynthos. Řecko Zakynthos. Achillion hotelové apartmány*** www.cdtravel.cz. ŘECKO Zakynthos / Amoudi Achillion hotelové apartmány*** ŘECKO Zakynthos / Amoudi / / Poloha: apartmánový hotel Achillion se nachází v malé vesničce Amoudi cca 6 km od centra Alikanas a Alikes. Achillion leží v klidné části, v

Více

Co je ještě potřeba zajistit ze zásadních věcí před odjezdem?!

Co je ještě potřeba zajistit ze zásadních věcí před odjezdem?! EXPEDICE BANÁT 2011 - organizační pokyny a základní informace Důležitá předmluva: Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli vyrazit s námi za nefalšovaným dobrodružstvím. Důrazně Vás ale žádáme - berte následující

Více

Karel Vejchodský s Aspen4 v Brazílii

Karel Vejchodský s Aspen4 v Brazílii Karel Vejchodský si letos již druhý rok po sobě vylítal s Aspen4 v Brazílii slušný bodový náskok před ostatními XC piloty světového žebříčku (serial class). Brazílie a zejména její severní část je příhodná

Více

INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU Hotel a restaurace Ještěd. Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně, milí kolegové,

INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU Hotel a restaurace Ještěd. Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně, milí kolegové, INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU 15.9. 2017 Místo konání: Hotel a restaurace Ještěd Začátek: 19.30 Slavnostní zahájení: 20.00 Konec: 24.00 Téma: Budoucnost Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně,

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Plazi Jméno a příjmení: Tomáš Vyhnal Třída: 5 Školní rok: 2013/14 Garant / konzultant:mgr. Marcela Sasková Datum odevzdání: 31. 3. 2014 1 ČESTNÉ

Více

Jak nás Anetka vzala na Malši

Jak nás Anetka vzala na Malši Jak nás Anetka vzala na Malši 25.7. - 2.8. 2015 V sobotu ráno jsme se všichni nasnídali, oblékli, maminka s tatínkem vše dobalili a nastal čas vše naložit do auta a že toho bylo na týden pod stanem v divočině

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

Kontakt: Kateřina Štěchová, tel.: 97 22 43 053, 602 397 359, email: stechova@cdtravel.cz. za poplatek, ale též je možné použít vlastní slunečníky.

Kontakt: Kateřina Štěchová, tel.: 97 22 43 053, 602 397 359, email: stechova@cdtravel.cz. za poplatek, ale též je možné použít vlastní slunečníky. Olimp*** Novinka! Kontakt: Kateřina Štěchová, tel.: 97 22 43 053, 602 397 359, email: stechova@cdtravel.cz BULHARSKO / Pomorie www.cdtravel.cz Bulharsko Poloha: nový pětipatrový hotel se nachází ve staré

Více

NAMIBIE. Windhoek NP Namib Naukluft Sossuvlei kaňon Sesriem Swakopmund Cape Cross Erongo Damarland Seisfontain Opuwo NP Etosha Waterberg Windhoek

NAMIBIE. Windhoek NP Namib Naukluft Sossuvlei kaňon Sesriem Swakopmund Cape Cross Erongo Damarland Seisfontain Opuwo NP Etosha Waterberg Windhoek NAMIBIE Windhoek NP Namib Naukluft Sossuvlei kaňon Sesriem Swakopmund Cape Cross Erongo Damarland Seisfontain Opuwo NP Etosha Waterberg Windhoek Realizováno v říjnu 2015 pro 10 účastníků 1. den odlet z

Více

Bangkok - Pattaya - Ko Chang(Thajsko), Sunshine Garden ***, Pattaya, Chai Chet Bungalows **+, Ko Chang, Bangkok Palace Hotel ****, Bangkok

Bangkok - Pattaya - Ko Chang(Thajsko), Sunshine Garden ***, Pattaya, Chai Chet Bungalows **+, Ko Chang, Bangkok Palace Hotel ****, Bangkok Bangkok - Pattaya - Ko Chang(Thajsko), Sunshine Garden ***, Pattaya, Chai Chet Bungalows **+, Ko Chang, Bangkok Palace Hotel ****, Bangkok 16 - denní zájezd Rušné letovisko a ostrov slonů. Resort je tvořen

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Rovnoměrný pohyb II

Rovnoměrný pohyb II 2.2.12 Rovnoměrný pohyb II Předpoklady: 020210 Pomůcky: Př. 1: Jakou vzdálenost urazí za pět minut automobil jedoucí rychlostí 85 km/h? 5 t = 5min = h, v = 85 km/h 5 s = vt = 85 km = 7,1 km Automobil jedoucí

Více

SLON. Spoj hlavu s trupem. Pak ze světlefialové plastelíny uválej čtyři tlustší a kratší válečky slonovy nohy.

SLON. Spoj hlavu s trupem. Pak ze světlefialové plastelíny uválej čtyři tlustší a kratší válečky slonovy nohy. SLON Vytvoř si vlastní zoologickou zahradu plnou exotických zvířat. Tohle je první obyvatel tvojí zoo slon africký! Zajímalo by tě, proč má slon chobot? Na troubení? Přesně tak! Troubí, když se mu něco

Více

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 1 Život v Yellowstonu má svá specifika. Něco jsme čekali, něco vůbec. Pojďme se společně podívat na zajímavosti ze

Více

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008)

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Vítejte Vjezd na silnici nad Gorges du Verdon Vrcholem našeho cyklistického snažení tady byl dvoudenní okruh okolo jezera de Ste.

Více

Kde všude najdeš hodiny?

Kde všude najdeš hodiny? Dagmar Košková malá ručička ukazuje hodinu Jak je dlouhý den? Den má 24 hodin. Jak se dělí čas? 1 hodina má 60 minut. 1 minuta má 60 vteřin. velká ručička ukazuje minuty a část hodiny Den se dělí na: ráno

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více

Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010

Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010 Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010 Krajem českých malířů Mimořádně teplý podzim mě opět vylákal do přírody a už jsem vyměnil kolo za pohorky. Připravil jsem si dvoudenní výlet na malebnou a nedalekou

Více

Polské Krkonoše

Polské Krkonoše Diderot: Volný čas tvoří nejdůležitější část našeho života. Polské Krkonoše 15.11.2010 Szklarská Poroba Jakuszyce Orle Před několika týdny bylo s přispěním EU obnoveno vlakové spojení mezi Harrachovem

Více

Výstup na Mont Blanc. 9. září 2016

Výstup na Mont Blanc. 9. září 2016 Výstup na Mont Blanc 9. září 2016 Na předchozí straně je pohled na masiv Mont Blancu od jezírka dole v nížině, kde jsme se po výstupu druhý den zotavovali. Samotný vrchol Mont Blancu není vidět. To nejvyšší,

Více

Nádherná atletika pod střechou

Nádherná atletika pod střechou HALOVÉ MISTROVSTVÍ SVĚTA Nádherná atletika pod střechou BIRMINGHAM 1.3. - 4.3. 2018 Cena: Informace: 26.990 Kč (možnost slevy) CA BRIGATEAM Svobody 25 350 02 Cheb Mobil: 777 740 235 E-mail: ck.brigateam@seznam.cz

Více

Zajímavá krása v orchidejích Co napsat na závěr Užitečné odkazy... Chyba! Záložka není definována.

Zajímavá krása v orchidejích Co napsat na závěr Užitečné odkazy... Chyba! Záložka není definována. Obsah Úvodem... 5 Z jarních procházek... 6 Teď pro změnu něco ze zahrádek... 27 A teď se zkuste zaměřit na odstíny barvy žluté... 35 A když přijdete do hor a uvidíte hořce... 41 A spousta dalších květů

Více

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto.

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto. Drazí přátelé! Vážená ARCHO!! Jsem tomu velmi ráda, že my, resp. naše služba, máme tak skvělé přátele v Čechách! Jsme ohromně vděčni za vaše modlitby, za vaši pomoc pro nás! Naše děti jsou oblečeny, obuty,

Více

Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat

Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat Stránka č. 1 z 8 Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat 25. srpna 2010 5:00 Každým rokem se snažíme zmapovat několik nových karpatských pohoří. Letos padla konečně volba na Rodnu, hory

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA

SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM 13. 2. 2017 LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA Již roky jsem snila o tom, setkat se s neuvěřitelnou hvězdou českého sportu Martinou Sáblíkovou, (která se nejspíš s rychlobruslařskými

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Šumava 2018 Matěj Cocher

Šumava 2018 Matěj Cocher Šumava 2018 Matěj Cocher Cesta na Šumavu Na Šumavu jsme z Nedomic vyrazili po nedělním dopoledni, po cestě jsme se stavili u Mac Donalds a na pár benzínových stanicích. Cesta na mapách cca trvá 3 hod.,

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

kde? kdy? předává nám mikrofon a my odpovídáme na celou řadu otázek. Reportáž Jirky Macha a Jardy Palečného Odjíždíme od Benziny

kde? kdy? předává nám mikrofon a my odpovídáme na celou řadu otázek. Reportáž Jirky Macha a Jardy Palečného Odjíždíme od Benziny kde? kdy? 27.9.2014 Reportáž Jirky Macha a Jardy Palečného Pořadatel výstavy: EDUARD MODELS ACCESSORIES OBRNICE Scházíme se jako vždy u Benziny a v 09,00 hod. průjezdem městem nabíráme zbytek účastníků

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Význam ochrany přírody

Význam ochrany přírody Význam ochrany přírody 1. Velký, protože příroda představuje podmínky pro náš život a představuje přirozenou krásu pro náš duševní život. 2. Na světě nejsme sami, žijí s námi i jiné živočišné a rostlinné

Více